ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  23  Νοεμβρίου  2015  : 
~


~ 23 Νοεμβρίου
Οσίων Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου (1) (†394), Γρηγορίου επισκόπου (2)Ακραγαντίνων (Σικελίας), Ελένος επισκόπου Ταρσού, Ισχυρίωνος επισκόπου και Σισσινίου ομολογητού († γ΄αι.). Μάρτυρος Μερόπης. Μητροφάνους (Μακαρίου ) ιεράρχου (†1703) και Αλεξάνδρου δουκός, των Ρώσων. Διονυσίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του «Σοφού».
(1)Ο άγιος Αμφιλόχιος καταγόταν από την Καππαδοκία. Έζησε την εποχή των αυτοκρατόρων Ουαλεντιανου Α`, Ουαλέντος και Θεοδοσίου Α` του Μεγάλου. Το 344 χειροτονήθηκε επίσκοπος Ικονίου, αξίωμα το οποίο υπηρέτησε με σύνεση και αρετή. Δίδασκε την ορθή πίστη, όταν αυτή απειλείτο από τις αιρετικές κακοδοξίες του Μακεδόνιου και του Άρειου. Υπήρξε ένας από τους πατέρες που συγκρότησαν το 381 στην Κωνσταντινούπολη την Β` Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε τις παραπάνω κακοδοξίες. Αφού αγωνίστηκε για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας απεβίωσε ειρηνικά το 394. (2 )Ο άγιος Γρηγόριος έζησε στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Β` του Ρινότμητου. Γεννήθηκε στον Ακράγαντα της Σικελίας από θεοσεβείς ανθρώπους, τον Χαρίτωνα και τη Θεοδότη. Βαπτίστηκε και έλαβε το αξίωμα του αναγνώστη από τον επίσκοπο Ποταμίωνα. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Μακάριο στα Ιεροσόλυμα, όπου είχε πάει για προσκύνημα. Μετά από μεγάλη αναζήτηση επέστρεψε στον Ακράγαντα, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος. Απομακρύνθηκε όμως από το αξίωμά του λόγω των συκοφαντιών δύο ανάξιων κληρικών. Ύστερα από δύο χρόνια επανήλθε στο αξίωμά του δικαιωμένος. Απεβίωσε ειρηνικά σε βαθύ γήρας.
Σήμερα 23/11/2015 εορτάζουν:
Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου, Άγιος Γρηγόριος επίσκοπος Ακραγαντίνων, Όσιος Ισχυρίων ο Επίσκοπος, Άγιος Ελένος επίσκοπος Ταρσού
Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε ο αββάς Ποιμήν ότι, όταν πρόκειται ένας άνθρωπος να χτίσει σπίτι, πολλά είναι τα χρειαζούμενα που συγκεντρώνει, για να μπορέσει να το στήσει το σπίτι, αλλά και είδη διάφορα συγκεντρώνει, έτσι κι εμείς ας αποκτήσουμε λίγο, έστω, απ’ όλες τις αρετές.
Γεροντικόν
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέ....
 
Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»

Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
 
***  Φιάσκο με τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία (φωτογραφίες)         
    
Τον απόλυτο ευτελισμό γνώρισε σήμερα η διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ, με ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ και την εταιρία που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική υποστήριξη της διαδικασίας. Το ηλεκτρονικό σύστημα δε δούλεψε ποτέ, οι εκλογές - μοιραία - οδηγήθηκαν σε αναβολή και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δέχθηκε, εκ των έσω, ένα πολύ μεγάλο, βαρύ και βαθύ πλήγμα. Κι ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα δε δούλεψε ποτέ και ως εκ τούτου, από πουθενά δεν ήταν δυνατόν να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασία και μια σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων και παραμέτρων, τόσο για τη διαδικασία όσο και για το αποτέλεσμα, στην Κυπαρισσία, όπως και σε κάποιες άλλες πόλεις και τοπικές κοινότητες της Μεσσηνίας, όπου υπήρχαν εκλογικά τμήματα και κάλπες, άλλοι πήγαν και, αφού δε δούλευε το ηλεκτρονικό σύστημα, έφυγαν, ενώ άλλοι ψήφισαν κανονικά σα να μην συνέβαινε απολύτως τίποτα. Πλήρωσαν το τρίευρω, πήραν το "κουπόνι", μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών τους έγραψαν σε μια κατάσταση με το χέρι και ψήφισαν. Πολλοί, μάλιστα, αναρωτιούνται, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δε δούλεψε ποτέ και δε λειτουργούσε, πώς και με τίνος "απόφαση", εντολή, παρότρυνση, συγκατάθεση, έγινε ψηφοφορία, η διαδικασία της οποίας σημειωτέον επισήμως δεν ξεκίνησε ποτέ; Στην Κυπαρισσία, πολλοί Νεοδημοκράτες εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευση για την κατάντια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ευθύνη του προέδρου της ΚΕΦΕ και των συνεργατών του και είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι καθώς πίσω από όλα αυτά διαβλέπουν μεθόδευση και σκοπιμότητα από μέρος του κομματικού μηχανισμού, με πρώτο τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, που έχουν στηρίζουν αναφανδόν συγκεκριμένο υποψήφιο, ο οποίος,  όπως έλεγαν στην Κυπαρισσία, "δεν έχει ψελλίσει το παραμικρό για τον Παπαμιμίκο και την παρέα του με τους κομματικούς εγκάθετους, την ώρα που βοά ο τόπος για τη διαλυτική συμπεριφορά του σε βάρος της ΝΔ, την προσβολή του στην ιστορία του κόμματος και τους Νεοδημοκράτες και την απαξίωση της ΝΔ στην κοινωνία"!
  Δείτε φωτογραφίας από τις κλειστές κάλπες στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία όπου κάποιοι πρόλαβαν και ψήφισαν!!
Διαβάστε εδώ όσα δήλώσε στο "Θάρρος ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Αναβλήθηκαν οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφού τα πολλά τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η διαδικασία στις 7 το πρωί όπως ήταν προγραμματισμένο. Μύλος με τους υποψηφίους, βροχή οι καταγγελίες, φιάσκο η διαδικασία.
Το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε ποτέ. Η εταιρεία από την Τετάρτη είχε κάνει μία προσομοίωση, όμως σε αυτή δεν μπορούσαν να δουν την τεχνική αντοχή του συστήματος. Χθες, όταν επιχειρήθηκε τεχνικός έλεγχος, έγινε κατανοητό ότι το σύστημα δεν θα αντέξει, όπως και έγινε, καθώς δεν λειτούργησε ποτέ. Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα στη μηχανογράφηση, π.χ. είχαν δοθεί ίδιοι κωδικοί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά η καταμέτρηση ψήφων. Και πέρα από όλα αυτά, χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.
Μεϊμαράκης: Αναβολή ή αποχωρώ
 Λίγο πριν από τις 9.30 από την Κρήτη, όπου βρίσκεται ακόμη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής. Την άποψη περί αναβολής συμμερίζονται κατά τα φαινόμενα τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνεδρίαση της ΚΕΦΕ
Δύο εναλλακτικές εξέτασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα. Στις 10 τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται πως ήταν ότι πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο χρονικό- αφού έχει καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος, που είναι το τελευταίο που θέλει η ΝΔ.
Τελικά, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αποφασίστηκε, γύρω στις 10:30 να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές.
Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες
 Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να ζητούν παραιτήσεις. Μάλιστα, υπάρχει υποψήφιος που πέρα από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο (γραμματέα του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ) βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Πηγή: iefimerida.gr
Με το «καλημέρα» ξεκίνησαν τα προβλήματα για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου της ΝΔ. Λόγω προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα η ψηφοφορία δεν ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα, στις 7 το πρωί.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το Σάββατο και οι δοκιμές στο τεχνικό κομμάτι διαδεχόταν η μια την άλλη. Ενα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε χθες πολύ αργά το βράδυ ήταν ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.
Λίγο πριν από τις 9.30, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής.
Πηγή: iefimerida.gr
Ο Ευ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί στην κούρσα για την εκλογή του 8ου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στο επιτελείο του δεν αποκλείουν να «καθαρίσει» από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα, στα επιτελεία Απ. Τζιτζικώστα και Κ. Μητσοτάκη -που έχουν ισχυρές πιθανότητες να χτυπήσουν τη δεύτερη θέση- θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι πολλά εξαρτώνται από την προσέλευση στις κάλπες. Ο Αδ. Γεωργιάδης από την πλευρά του δηλώνει βέβαιος ότι θα κερδίσει και είναι θέμα εκτίμησης αν πρόκειται για επαγγελματική αισιοδοξία ή κάτι άλλο.
Κυρίαρχη είναι η πρόβλεψη ότι η συμμετοχή θα είναι χαμηλή και σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει 2009 όταν η ΝΔ ανακοίνωσε ότι ψήφισαν υπέρ Α. Σαμαρά ή Ντ. Μπακογιάννη περισσότεροι από 700.000 πολίτες. Η εικόνα αυτή την Κυριακή θα είναι εντελώς διαφορετική γιατί η αντιπαράθεση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ το φαβορί, ο Ευ. Μεϊμαράκης, απέφυγε τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις αφού “του έβγαινε” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.
Το μονιμότερο του προσωρινού
 Ακριβώς επειδή κανένας υποψήφιος δεν έκανε τη διαφορά, γκουρού της γαλάζιας παράταξης θεωρούν ότι οι δελφίνοι “πρώτης εθνικής” (Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη) δεν έχουν παραιτηθεί των ηγετικών τους φιλοδοξιών και θα πρωταγωνιστήσουν όταν έρθει η ώρα. Βέβαια, το πότε θα έρθει αυτή η ώρα εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν, αλλά και από τη στάση της νέας ηγεσίας.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης θεωρείται από αρκετές πλευρές περισσότερο μεταβατικός από όσο θα ήταν ο Απ. Τζιτζικώστας ή ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα έκαναν αμέσως σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και κυρίως στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα.
Το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου θα χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια ανεξάρτητα από το “σκορ” και μόνο λόγω της συζήτησης που θα γίνεται για τη συμμετοχή, για τυχόν οργανωτικά προβλήματα και αψιμαχίες της τελευταίας στιγμής. Ηδη εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης στις κάλπες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων (!) που θα γραφούν ως μέλη της ΝΔ μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τον εκλεκτό του προέδρου της ΠΑΕ.
Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι η διατήρηση της ενότητας και για το λόγο αυτό θα κάνουν την επιλογή τους αναζητώντας εκείνον που θα κρατήσει το “μαγαζί” ολόκληρο.
Ο φόβος της διάσπασης είναι και δεν είναι πραγματικός, αφού συνδέεται με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Λέγεται, δηλαδή, ότι αν ο νέος αρχηγός της ΝΔ συνεργαζόταν σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού, τότε μπορεί οι διαφωνούντες να έφευγαν και να σχημάτιζαν έναν νέο φορέα μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Αδ. Γεωργιάδης δημοσίως ζήτησαν από τον Ευ. Μεϊμαράκη να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Α. Τσίπρα, παρόλο που αυτά τα σενάρια κυκλοφορούν ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου - κάθε άλλο.
Ο δεκάλογος των ψηφοφόρων της ΝΔ
1. Ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών. Όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας nd.gr, ενώ υπάρχει και ενημέρωση από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).
2. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
3.Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα της διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται κατά την ημέρα της διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στην νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος.
4.Όσοι ψηφίζουν αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους.
5. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Διαβατήριο).
6. Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.
7. Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν την πρώτη φορά
8. Στο δεύτερο γύρο εάν γίνει, η συμμετοχή είναι χωρίς αντίτιμο.
9. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
10. Σε τυχόν επαναληπτική εκλογή ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα όσοι είχαν ψηφίσει την 22-11-2015 και με βάση την κατάσταση των ψηφισάντων της 22-11-2015 που αποτελεί τον εκλογικό κατάλογο.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


*** Κλίμα εξωστρέφειας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου με 2 ακόμα Μεταπτυχιακά          
    
Σε μια πρόσφατη παρέμβασή του, σε ημερίδα του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλη", ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, σχολίασε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας μια φράση του Αντόνιο Γκράμσι, μίλησε ότι πρέπει να συνυπάρχει η απαισιοδοξία της γνώσης με την αισιοδοξία της θέλησης.
Το ΤΕΙ Πελοποννήσου μέσα από ποικίλες δραστηριότητες αποδεικνύει του λόγου το αληθές, αλλά και την προσπάθεια για εξωστρέφεια, με την υλοποίηση δύο ακόμα μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου οργανώνουν και λειτουργούν από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Επιχειρηματικότητα και Διακυβέρνηση».
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην Επιχειρηματικότητα και Διακυβέρνηση είναι η διεπιστημονική μελέτη της αναπτυξιακής δυναμικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και η κατανόηση των συμβολών της καινοτόμου, και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας αλλά και της δημοκρατικής, αποτελεσματικής και αποδοτικής τοπικής, εθνικής και ενωσιακής διακυβέρνησης σε μια ευφυή, βιώσιμη και κοινωνικά ισόρροπη ανάπτυξη.
 Συγκεκριμένα: 1 .Θα εξοικειώνει τους φοιτητές με το ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό θεσμικό περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους επιχειρηματικότητας.
2. Θα τους προσφέρει επίσης εργαλεία ανάλυσης, προγραμματισμού, αξιολόγησης και επιχειρησιακής δράσης εξειδικευμένα ανά κατεύθυνση, τόσο στην βελτίωση των περιφερειακών διοικητικών μηχανισμών όσο και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Επιχειρηματικότητα και Διακυβέρνηση» στις παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Κατεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης η παρακολούθηση της οποίας θα οδηγεί στην χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη με έμφαση στην Επιχειρηματικότητα»
2. Κατεύθυνση Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης η παρακολούθηση της οποίας θα οδηγεί στην χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης « Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη με έμφαση στην Διακυβέρνηση». Η εκπαιδευτική διαδικασία υποστηρίζεται από ειδικές διαδικτυακές εφαρμογές που επιτρέπουν και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του προγράμματος.
Επίσης, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου οργανώνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Χρηματοοικονομικά/Master of Science (M.Sc) in Finance» σύμφωνα με τις διατάξεις της εισηγήσεως αυτής και τις διατάξεις του Ν. 3685/2008 (Α΄148), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι να εφοδιαστούν οι απόφοιτοι με τις κατάλληλες γνώσεις για να κατανοούν τις εξελίξεις στη διεθνή Χρηματοοικονομική, να μπορούν να αξιολογούν, να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την λήψη βέλτιστων αποφάσεων, να κατανοούν και να αξιολογούν της λειτουργίας των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και προϊόντων, να εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές που θα δημιουργούν αξία σε εταιρικό επίπεδο, να κατανοούν και να αξιολογούν τη λειτουργία των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και προϊόντων καθώς και να εμβαθύνουν στα ειδικά θέματα που άπτονται του σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς και να καλύψουν τις ανάγκες σε μεταπτυχιακό επίπεδο για εκπαιδευμένα διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.  ου Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Σε διάνοιξη της οδού Ψαρών προχωρά η Δημοτική Αρχή         
    
Θέματα που αφορούν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πόλη της Καλαμάτας, αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την προηγούμενη Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του υιοθέτησαν την πρόταση για τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Επιφανίου Θεοδωρόπουλου από την οδό Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη με κατάλληλη σήμανση έως την οδό Αφροδίτης και με προτεινόμενη κίνηση των οχημάτων από δύση προς ανατολή. Παράλληλα, και, την απαγόρευση στάθμευσης μεγάλων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων, βυτίων, κ.λπ) στις οδούς Κυβέλου και Μαρπίσσης.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την επίσπευση διαδικασιών για τη σύνταξη πράξης αναλογισμού, για τη διάνοιξη τμήματος της οδού Ψαρών, του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας, από την οδό Αθανασίου Διάκου έως την οδό Καποδιστρίου, μεταξύ του Ο.Τ 505 και του Πάρκου του ΟΣΕ.
 Η κυκλοφορία στο ανωτέρω τμήμα πραγματοποιείται μέσω αδιαμόρφωτης οδού παραπλεύρως του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και αποτελεί το μοναδικό αδιάνοικτο τμήμα της οδού Ψαρών. Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας για την κυκλοφορία στην πόλη. Α.Π.

*** Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας ( φωτογραφίες) 

 
 
 
Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας, από τους Σεβ. Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η χειροτονία σε πρεσβύτερο του διακόνου του ναού, π. Αλεξίου Αρώνη, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Φωκίδος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη στο νέο πρεσβύτερο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεόκτιστος συνδέεται πνευματικά και φιλικά με τον π. Αλέξιο, καθώς και οι δύο κατάγονται από τη Λακωνία. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, απευθυνόμενος στο νεοχειροτονηθέντα, τον συμβούλεψε να παραμείνει ταπεινός και να μην καταχραστεί την ιεροσύνη του. Στο διάβα της ιεροσύνης σου θα συναντήσεις πολλούς συκοφάντες. «Να γνωρίζεις ότι η συκοφαντία είναι όπλο του δειλού κι εκδίκηση του άνανδρου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ευχήθηκε στον π.Αλέξιο υγεία και κάθε καλό στην πορεία της ιερατικής του διακονίας. Στη χειροτονία παραβρέθηκαν ιερείς από άλλες Μητροπόλεις και πιστοί από τη Λακωνία. Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός - 
 
*** Οργανωτική αποτυχία… 
  Υπό πλήρη οργανωτική αποτυχία εστέφθη η προχθεσινή εκδήλωση στο Rex, με ομιλητή τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση για το νέο ΕΣΠΑ και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους πολίτες μέσω της υλοποίησης μιας σειράς προβλεπόμενων προγραμμάτων. Η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή, αφού δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, και η οργανωτική Επιτροπή (Περιφερειακό Τμήμα Ν/Α Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), έπρεπε να το είχε προνοήσει. Οι πολίτες διψούν για ενημέρωση αλλά και για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δουν μια άσπρη ημέρα. Και για το τελευταίο, ο υφυπουργός σωστά μίλησε για τον προγραμματισμό που υπάρχει, αλλά θα πρέπει να έχει και μέλημά του την πράξη. Πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα το ΕΣΠΑ να αρχίσει να υλοποιείται. Α.Π. -

***   Παρουσίαση πορείας Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης

Παρουσίαση της πορείας του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης για το 2014-2015, του βασικού του πλαισίου, αλλά και των στόχων του για το 2016, από το RE:THINK ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, θα γίνει την προσεχή Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. - 

***  Ο καιρός  σήμερα στην   Καλαμάτα      
   
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας σήμερα  Δευτέρα 23/11/2015 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ και από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

*** Το Πόρτο Κατσίκι πριν και μετά το σεισμό (φωτογραφίες) «Εξαφανίστηκε» το Πόρτο Κατσίκι από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε τη Λευκάδα. Η αμμώδης ακτή έχει «εξαφανιστεί» σχεδόν στο σύνολό της και το κύμα σκάει σχεδόν πάνω στις κάθετες αποθέσεις της κατολίσθησης. Ωστόσο, οι γεωλόγοι του ΑΠΘ και του Γενδυναμικού Ινστιτούτου εκτιμούν ότι η φύση θα κάνει τη δουλειά της και θα αποκαταστήσει τη δημοφιλή παραλία έως το ερχόμενο καλοκαίρι. Πριν Μετά enikos.gr, φώτο: ethnos.gr - 
***  Ιωάννα Καπερνέκα: Ποιήτρια ετών 25…         
      
Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να γράφει ποιήματα η Ιωάννα Καπερνέκα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάτω Μέλπεια. Σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, ενώ πλέον ζει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά με κάθε ευκαιρία έρχεται στη Μεσσηνία. Πλέον η εικοσιπεντάχρονη Ιωάννα είναι έτοιμη να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή και το «Θάρρος» μίλησε μαζί της:
  -Ποια η σχέση σου με τη Μεσσηνία;
Είναι ιδιαίτερη. Εκεί μεγάλωσα, εκεί επιστρέφω τακτικά, όπου κι αν βρίσκομαι, γιατί η οικογένειά μου μένει εκεί. Αλλά και γιατί από τις εικόνες και την ενέργεια του τόπου μου δυσκολεύομαι να απέχω. Όταν αγαπάς κάτι, κάθε φορά το πλάθεις διαφορετικά στη φαντασία σου.
Κάθε φορά που πατώ τα πάτρια εδάφη είναι σαν πρωταρχική, και παράλληλα τόσο οικεία η αίσθηση που μου δημιουργείται. Είμαι και φυσιολάτρης, κι είναι ένας λόγος παραπάνω να θέλω να βρίσκομαι πλάι στο φυσικό της πλούτο.
  -Πώς προέκυψε η ποίηση;
Με γοήτευε από μικρή η προσπάθεια να ενώνω λέξεις και να βγαίνει κάποιο νόημα. Αυτή η εσωτερική διαδικασία. Αν και διάβαζα από τότε και πεζογραφήματα, δεν ένιωθα την ίδια συγκίνηση με το να διαβάσω ένα ποίημα. Δεν αποκόμιζα το ίδιο. Ανέκαθεν έγραφα τις σκέψεις μου, παραγράφους ολόκληρες. Γράφω όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Αλλά από μικρές απόπειρες γύρω στα 19 μου όλο αυτό πήρε άλλη τροπή.
Περνώντας μια δοκιμασία προσωπική και διανύοντας αυτή τη δύσκολη περίοδο, ευεργετήθηκα εν τέλει με το να μη αφήσω χρόνο στον εαυτό μου να σκεφτεί πια, αν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο ή όχι. Είχα ήδη αποφασίσει, καθοδηγούμενη από μια αστείρευτη έμπνευση, που άλλαξε όλη τη μέχρι τότε κοσμοθεωρία μου.
  -Τι είναι για εσένα η ποίηση;
Η ποίηση για μένα είναι εκείνο το ατίθασο ψάρι που ενώ ο ψαράς το έπιασε στα δίχτυα του για να το αιχμαλωτίσει, αυτό έδωσε μία και ξαναβούτηξε στη θάλασσα, για να παρασυρθεί σε ωκεανούς ελευθερίας.
  -Πώς γίνεται μια κοπέλα 25 χρόνων να γράφει ένα ποίημα;
Δε γνωρίζω. Γιατί ενώ συμβαίνει, δεν είμαι εκεί. Κι όταν είμαι εκεί με την ιδιότητα των 25 χρόνων, δε συμβαίνει. Τι είναι ο χρόνος τελικά; Όλα έχουν προϋπάρξει στην ψυχή μας, πιστεύω, και εκφράζονται την ιδανική στιγμή. Δηλαδή, όλα ίσως έχουν ειπωθεί πριν από εμάς, αλλά ο καθένας μέσω της διαφορετικότητας και του αυτοσκοπού του, μπορεί να βρει πολλούς τρόπους να τα εκφράσει.
Για αυτό εμείς οι νέοι δε θα έπρεπε να απογοητεύομαστε. Σίγουρα ρισκάρεις. Εκτίθεσαι. Το μόνο σίγουρο. Φέρνεις την ψυχή σου αντιμέτωπη με πολλά. Αλλά είναι και λυτρωτικό συνάμα.
  -Όταν λες σε κάποιον ότι γράφεις, πώς αντιδρά;
Εξαρτάται τον άνθρωπο. Έχω εισπράξει διάφορες αντιδράσεις. Συνήθως ενθουσιάζονται όμως.
  -Γιατί επέλεξες το ποίημα και όχι άλλο είδος;
Γράφω και πεζά. Αλλά δεν έχω ακόμα κάτι ολοκληρωμένο. Αυτοτελείς ιστορίες μόνο.
  -Γράφεις για κάτι συγκεκριμένο;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία. Δε θα μπορούσε να υπάρξει. Αφού όλα ρέουν και εναλλάσσονται συνεχώς στη ζωή μας. Ο συμπαντικός παλμός με γεμίζει με ερεθίσματα συνεχώς. Όταν τα βιώνω, είναι έντονα. Κι έτσι έρχεται η λεγόμενη έμπνευση και με παίρνει από το χέρι.
  -Εκδοτικά τι να περιμένουμε από εσένα;
Μέσα στο 2016 θα εκδώσω την πρώτη μου ποιητική συλλογή.
  -Πόσο δύσκολο είναι ένας ποιητής, και μάλιστα νέος, να εκδώσει μια συλλογή;
Δεν είναι τόσο δύσκολο. Αλλά εξαρτάται τι ζητά ο καθένας από τη ζωή του. Και πότε αισθάνεται έτοιμος. Συνήθως κρύβονται παγίδες πίσω από αγνές προθέσεις. Αλλά αυτό το συναντάμε παντού.
Σημασία έχει να μη νιώσει κανείς να αποθαρρύνεται από εκδοτικούς και την αίσθηση ότι «βιάζονται» τα κείμενά του, πράγμα που έχω ακούσει να συμβαίνει σε εγχειρήματα νέων.
Πρέπει να επιλέγουμε με σύνεση αυτόν - ούς που θα μας εκπροσωπήσουν για το οτιδήποτε.
  -Ο κόσμος γενικά διαβάζει βιβλία; Υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί που θα αγοράσουν μια ποιητική συλλογή;
Ο κόσμος διαβάζει βιβλία, παρότι η τηλεόραση έχει αντικαταστήσει κατά πολύ τον ποιοτικό χρόνο που περνά κάποιος με τον εαυτό του. Τυχαίνει να πηγαίνω σε παρουσιάσεις βιβλίων και να βλέπω πως ο κόσμος, και εν μέσω της κρίσης, θέλει να διαβάσει, προσπαθεί να ξεφύγει, έστω και λίγο, από τη ρεαλιστική, σκληρή υπόσταση της κοινωνίας. Φυσικά και υπάρχουν ρομαντικοί. Οι αγαπημένες μειοψηφίες που πάντα θα στέκουν για να κάνουν τη διαφορά.
  -Τις προηγούμενες ημέρες σε ακούσαμε στην ΕΡΤ. Πες μας για αυτή την εκπομπή και πώς ένιωσες που ήσουν η επόμενη καλεσμένη μετά την Αλκυόνη Παπαδάκη;
Ήταν μια πολύ έντονη εμπειρία, καθώς πραγματικά μέσα στο στούντιο είχαμε νιώσει ένα εκτόπισμα από την πραγματικότητα και τα τυπικά της διαδικασίας. Μέσα από τον επαγγελματισμό της κας Βίκυς Τσιανίκα κατάφερα να ακουστώ κι εγώ σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία πριν να διαβάσουν ή να με ακούσουν κάπου. Νιώθω ιδιαίτερα ευλογημένη για αυτές τις στιγμές και για το γεγονός πως ήμουν η επόμενη καλεσμένη μετά την κα Αλκυόνη Παπαδάκη. Δεν πιστεύω στην τυχαιότητα, καθώς όλα έχουν το λόγο τους. Αλλά, στ’ αλήθεια, αισθάνθηκα δέος και απέραντη ευγνωμοσύνη.
  -Τα σχέδιά σου;
Τώρα ασχολούμαι με τα διαδικαστικά της έκδοσης. Το καλοκαίρι θα συμμετάσχω στη «Λίμνη των ποιητών», που διοργανώνει κάθε χρόνο το «Τέχνης Παίδευσις» στη λίμνη Πλαστήρα, μαζί με τη λεγόμενη από τους διοργανωτές τράπεζα των ποιητών.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ο Β. Μεϊμαράκης παραιτείται από μεταβατικός πρόεδρος και ζητά τις παραιτήσεις και των άλλων υποψηφίων         
     
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από το φιάσκο της εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού το πρωί της Δευτέρας,
ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε χαρακτηριστά ότι δεν είναι «γαντζωμένος» στις καρέκλες και γι' αυτό, όπως είπε, θα ζητήσει  να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος από σήμερα, «ώστε να προχωρήσουμε στις εσωκομματικές εκλογές».
«Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά με την προϋπόθεση να παραιτηθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα», σημείωσε και πρότεινε για τη θέση του μεταβατικού προέδρου τη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.
«Την ώρα που το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να το σώσουμε, αυτοί κάνουν επιθέσεις και ζητούν και την παραίτησή μου;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι;. Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ, μάλλον έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα».
Άδωνις: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ της ΝΔ όπως ζήτησε ο Μεϊμαράκης
Άμεση ήταν η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη στο κάλεσμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να παραιτηθεί από τη θέση του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος από τη στιγμή που και ο ίδιος παραιτείται από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.
protothema.gr
Με ανάρτησή του στο Twitter σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε μέσω Twitter την παραίτησή του από τη θέση του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα κάλεσε τον Απόστολο Τζιτζικώστα να παραιτηθεί από τη θέση του Περιφερειάρχη.
Ο κ. Γεωργιάδης έγραψε στo Twitter: «Παραιτούμαι αμέσως από ΚΕ της ΝΔ, όπως ζήτησε ο κ. Μειμαράκης και αναμένω και την παραίτηση του κ.Τζιτζικώστα από Περιφερειάρχη».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης  χαρακτήρισε ως μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες την χθεσινή, «εκκωφαντική» σιωπή του, έπειτα από την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.
«Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι' αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντηση πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα», είπε και πρόσθεσε: «Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα».

***  Αναβάθμιση κτηρίου…χωρίς ανθρώπους          
     
Πολλά τα “μπράβο” στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας για τις άοκνες προσπάθειές της στην κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης της μονάδας. Και η αλήθεια είναι ότι τα έχει καταφέρει μια χαρά.
Μαζί με τα “μπράβο”, όμως, υπάρχουν και σοβαρές ενστάσεις. Γιατί το κτήριο χωρίς τους ανθρώπους δεν έχει καμία αξία. Έτσι, απορούμε που η διοίκηση δεν έκανε καν αίτηση για να προσλάβει προσωπικό, έστω και με 5μηνη σύμβαση, έτσι ώστε να πάρει μια ανάσα το νοσηλευτικό προσωπικό.
Έπειτα στα περισσότερα από τα έργα που έχουν γίνει, δόθηκαν μικρές εκπτώσεις. Έτσι, η διοίκηση θα μπορούσε να προτείνει στους εργολάβους μαζί με τα χρήματα που πήραν από την εκτέλεση των έργων, ένα μικρό μέρος να το επέστρεφαν σε μορφή χορηγίας, για αγορά αναλώσιμων υλικών (από χαρτί υγείας και βαμβάκι μέχρι αγορά αντισηπτικών).
Εκτός και δόθηκαν αυτά τα χρήματα και πήγαν σε άλλα…έργα. Για να μη μιλήσουμε στις βασικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.  Α.Π.
 
***  Αποθηκευτικός χώρος η Ναυαρίνου          
   
Η κατάσταση στην παραλιακή ζώνη έχει ξεπεράσει, πλέον, κάθε όριο ανοχής. Όπως μας έλεγε, χθες, φίλος, μια βόλτα στη Ναυαρίνου τις προηγούμενες ημέρες τον γέμισε απογοήτευση.
Και αυτό γιατί, όπως διαπίστωσε, ένα μεγάλο τμήμα του δημόσιου χώρου έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο κάποιων καταστημάτων, που δραστηριοποιούνται στην παραλία.
“Δεν είναι δυνατό να περπατάει κάποιος στην παραλία και να μη μπορεί να δει τη θάλασσα, επειδή ορισμένοι επιτήδειοι, έχουν στοιβάξει καρέκλες και τραπεζάκια”, σχολίασε. 
Φυσικά είναι περιττό να γράψουμε το πόσο αντιαισθητική είναι μια τέτοια εικόνα. Απορούμε, όμως, και με τους υπεύθυνους. Κανείς δεν ενοχλείται από το θέαμα ή κάνουν τα…στραβά μάτια. Πάντως ο αιγιαλός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά όλων μας…Α .Π. 

***  Νέα δομή της Αστυνομίας από το Μάρτιο μαζί με τις κρίσεις         
      
Προ των πυλών βρίσκεται για άλλη μια φορά, το θέμα της αναδιάρθρωσης της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, με την δημόσια διαβούλευση να βρίσκεται σε εξέλιξη και την Τετάρτη στην Τρίπολη, να πραγματοποιείται συνάντηση για τη δομή της Αστυνομίας στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα αυτό έφερε μεγάλη αναταραχή και στον ίδιο το χώρο των αστυνομικών, αλλά και στις κοινωνίες, καθώς οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί (όπως για παράδειγμα στη Μεσσηνία η κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών) ήταν πασιφανές ότι θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα είχαν σκοπό να λύσουν.
Ευτυχώς, αυτή η αναδιάρθρωση που έφτασε μέχρι την πόρτα του Εθνικού Τυπογραφείου και ήταν έτοιμη να εφαρμοσθεί, ακυρώθηκε, με την υπόσχεση να ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος.
  Στην Τρίπολη
Αυτή η διαβούλευση έχει ξεκινήσει και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις διαφόρων περιφερειών, όπου παρουσιάζεται το σχέδιο του Υπουργείου και καταγράφονται όλες οι απόψεις.
Η συνάντηση αυτή για τους 5 νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη στην Τρίπολη, όπου είναι και η έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση αυτή θα παραστεί και εκπρόσωπος της πολικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με πιθανότερο τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για την αναδιάρθρωση του αστυνομικού σώματος, σε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ο κ. Αναγνωστάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν ολιγάριθμα αστυνομικά τμήματα που κατ’ ουσίαν διεκπεραιώνουν διοικητικές αρμοδιότητες και δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη συγχωνεύσεων, αλλά και την ενίσχυση της αστυνομίας με περιπολικά και μηχανές.
Όπως ανέφερε, οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ως στόχο την βελτίωση της αστυνόμευσης και υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση, πριν διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο των αλλαγών που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, οπότε και θα γίνουν και οι κρίσεις στο σώμα. «Πάμε σε εξορθολογισμό για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
  Για καλύτερη αστυνόμευση
Το Υπουργείο επιμένει, ότι «λιγότερα Αστυνομικά Τμήματα, σημαίνει καλύτερη αστυνόμευση για τον πολίτη», ενώ ο κ Αναγνωστάκης πρόσφατα προχώρησε σε διευκρινίσεις.
Όπως υπογράμμισε, σήμερα παρατηρούνται προβλήματα στην αστυνόμευση κυρίως λόγω των διασκορπισμένων και υποστελεχωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης - αναδιάταξης θα κλείσουν πολλά αστυνομικά τμήματα και θα αυξηθούν τα κρούσματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας. «Είναι εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση το εγχείρημα. Επειδή δεν έχουμε αστυνόμευση στην ουσία και επειδή φυλάμε τα κτίρια, τα αστυνομικά καταστήματα και βεβαίως μόνο διοικητικές ενέργειες και δράσεις μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες γι΄ αυτό πηγαίνουμε σε αυτό που λέμε αναδιάταξη - αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης. Όπως εξήγησε, μόνο για τη φύλαξη ενός κτιρίου αστυνομικού τμήματος χρειάζονται σήμερα γύρω στα 15 άτομα προσωπικό (αστυφύλακες, γραμματείες, αξιωματικοί υπηρεσίας, κ.ά.).
«Άρα καμία υπηρεσία αστυνόμευσης δεν προσφέρεται στην περιοχή. Επιδιώκουμε οι αστυνομικοί να βγούνε έξω να κάνουμε εποχούμενες, πεζές περιπολίες. Όταν έχουμε ενισχυμένο αστυνομικό τμήμα μπορούμε να βγάζουμε περισσότερες περιπολίες, αντί να έχουμε μέσα σε ένα κατάστημα 10 ανθρώπους οι οποίοι επίσης κάνουν διοικητική δουλειά, αλλά δεν προσφέρουν αστυνόμευση» τόνισε.
Αναδιάρθρωση και κρίσει μαζί
Στις συναντήσεις αυτές ανά περιφέρεια, παρουσιάζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου.
Στις παρουσιάσεις αυτές, όπως και σε αυτή της Τετάρτης στην Τρίπολη, καλούνται να παραστούν τοπικοί Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλοι φορείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των περιοχών.
Φυσικά, πρωτεύοντα ρόλο έχουν και οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων των νομών.
Παρατηρήσεις και προτάσεις που θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν στην τελική κατάρτιση των προτεινόμενων σχεδίων.
Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχει καθορισθεί η πρόταση για τα νέα αναδιαρθρωμένα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα και το Μάρτιο θα μπορεί να εφαρμοσθεί η νέα δομή, οπότε ανάλογα με αυτή θα γίνουν και οι νέες κρίσεις στο Σώμα.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Ο Καλαματιανός Γ. Καραμανώλης διδάσκει τα μυστικά της διοίκησης στους Κύπριους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου, η ημερίδα με τίτλο «Διαθέτω Δεδομένα – Προωθώ την Διαφάνεια, Συμβάλλω στην Ανάπτυξη». Η ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, κου Κωνσταντίνου Πετρίδη, αποσκοπούσε στην προετοιμασία των διαφόρων Τμημάτων και Υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας για την καταγραφή και στην συνέχεια δημοσίευση των δεδομένων τους για περαιτέρω χρήση στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων www.data.gov.cy. Η ενέργεια υλοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της πρώτης δράσης του έργου «Υποστήριξη των φορέων του Δημόσιου Τομέα στην Υλοποίηση της Αναθεωρημένης Οδηγίας 2013/37/ΕΕ και Προώθηση της Περαιτέρω Χρήσης των Πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα». Πρόκειται για έργο του οποίου η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε εξ’ ολοκλήρου από την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοβουλία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, και διεκπεραιώνεται από τον οίκο Deloitte, στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/37/ΕΕ. Η εν λόγω Οδηγία παρέχει το νομικό πλαίσιο που διέπει την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του δημόσιου τομέα για τη διασφάλιση της διαφανούς, δίκαιης και αμερόληπτης περαιτέρω χρήσης τους. Το όλο έργο περιλαμβάνει δύο κύριες δράσεις: Η πρώτη απευθύνεται σε όλα τα Υπουργεία/ Τμήματα/ Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που αφού τύχουν της κατάλληλης εκπαίδευσης, θα έχουν την υποχρέωση να καταγράψουν τις πληροφορίες που κατέχουν και να τις δημοσιεύσουν στην εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων www.data.gov.cy, ενώ, η δεύτερη περιλαμβάνει δραστηριότητες δημοσιότητας για προώθηση της περαιτέρω χρήσης πληροφοριών του δημόσιου τομέα σε 3 ομάδες στόχους: τον δημόσιο τομέα, το κοινό και τις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Καραμανώλης (Co-Founder, CTO/CIO της Crowdpolicy), βασικό στέλεχος της ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης των πρωτοβουλιών Ανοιχτής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2012 και εν συνέχεια συνιδρυτής της Crowdpolicy, παρέθεσε την επαγγελματική του εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα Αξιοποίησης και Καινοτομίας με χρήση Ανοιχτών Δεδομένων, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα από την ελληνική αγορά. -
 Cyprus Innovating with Open Data from Crowdpolicy Α.Π. - 

***  Ορκωμοσίες στο ΤΕΙ Πελοποννήσου τον Δεκέμβριο του 2015         
       
Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι γραμματείες της Σχολής Τεχνολογιας Γεωπονιας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου καλούν τους σπουδαστές να παρουσιάσουν τις πτυχιακές τους ώστε να ορκιστούν στις αντίστοιχες ορκωμοσίες.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι εξής ανακοινώσεις:
Καλούνται οι σπουδαστές των τμημάτων, πρώην Φ.Π-ΒΙΟΘΕΚΑ και ΤΕΤΡΟ της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι Πελοποννήσου, να καταθέσουν τις πτυχιακές τους εργασίες στις αντίστοιχες Γραμματείες το αργότερο μέχρι 27 Νοεμβρίου 2015, αλλά και να τις παρουσιάσουν έως τις 4 Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να πάρουν μέρος στην ορκωμοσία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2015.
Για όποια νέα ημερομηνία θα σας ενημερώνουμε

*** Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες χθες στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
       
 
 
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αλλά και διαμαρτυρία ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση των ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ τ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Ξεχώρισε η παρουσία του σπουδαίου ερμηνευτεί και συμπατριώτη μας (από τη Μεσσήνη) Γιάννη Θωμόπουλους ερμηνευτής. Επίσης συμμετείχαν αρκετά σχήματα, όπως ο Βασίλης Αθανασόπουλος με τον Σωτήρη Μπουφέα, η Μαριλένα Μαυροειδέα και Βασίλης Τζαμουράνης, οι Jukebox και οι 4matches.
Κείμενα με θέμα των ξεριζωμό αφηγήθηκαν ο σκηνοθέτης,  Κώστας Χαλκιάς και ο Ανδρέας Ρεϊντζόπουλος, από το ΜΕΘ.
Στο χώρο της συναυλίας παραδόθηκαν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για τους πρόσφυγες . Η μεγάλη αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Δοξολογία για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)          
       
 
Με λαμπρότητα εορτάστηκε  η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Καλαμάτα. Την πανηγυρική Δοξολογία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στο μητροπολιτικό ιερό ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο Υπουργός Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης  και Κοιν. Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος.
Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές του νομού Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, Μ. Οικονομάκου, σύσσωμες οι στρατιωτικές αρχές με επικεφαλής τον Διοικητή της 120 Π.Ε.Α. και Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, Ταξίαρχο Θ. Λάγιο, καθώς κι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.   Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός

***  Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, την οποία στηρίζουν και συμμετέχουν ακόμη: Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών, Κοινωνικό Ιατρείο, Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας, Σύλλογος Φροντιστών Μεσσηνίας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ΚΕΘΕΑ, ΑΔΕΔΥ, Α΄ ΕΛΜΕ, Μορφωτικός Σύλλογος, Χορωδία «Αρμονία», Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, ΑΟ Ακρίτας Καλαμάτας, Τεχνική Ταχυδρομική, Μεταφορική Καλλιντέρης, «ΓΑΙΑ» Μάνης. Η λίστα των ειδών συλλογής περιλαμβάνει υπνόσακους, σκηνές, σακίδια πλάτης, υποστρώματα, πετσέτες, κουβέρτες, σεντόνια, αδιάβροχα, μπουφάν, παλτά, ζακέτες, φούτερ, φόρμες, πουλόβερ, κασκώλ, σκουφάκια, γάντια, φορέματα κλειστά μακρυμάνικα, εσώρουχα και κάλτσες (έστω χρησιμοποιημένα, αλλά σε καλή κατάσταση και καθαρά), παπούτσια για παιδιά και ενήλικες, αθλητικά και άλλα κατάλληλα για περπάτημα, πάνες για μωρά, σερβιέτες, χαρτιά υγείας, υγρά μαντηλάκια καθαρισμού, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν κ.λπ. Τρόφιμα μόνο γάλα μακράς διαρκείας, μπισκότα, παξιμάδια, κουλούρια, λαλάγγια. -

***  Αφιέρωμα του STAR στη Δυτική Μεσσηνία (βίντεο)          
      
 Τις ομορφιές της Δυτικής Μεσσηνίας ανέδειξε η εκπομπή του STAR Γυρίσματα στην Ελλάδα μέσα από μια αναλυτική περιγραφή με στοιχεία και εικόνες της πλούσιας ιστορίας αλλά και της τουριστικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα η περιοχή! Από την έδρα του Δήμου Πύλου έως και την Κυπαρισσία αναδείχθηκαν οι σύγχρονες και άρτιες τουριστικές υποδομές που συνθέτουν το τουριστικό χάρτη της Δυτικής Μεσσηνίας! Κλασικές γεύσεις όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές σε κομψές συσκευασίες, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ευεργετικά για την καλή υγεία όλων, συνυφασμένα με την δυνατή Μεσογειακή γεύση και την παράδοση της Μεσσηνιακής γης που  βρίσκονται πλέον  στο τραπέζι όλου του κόσμου παρουσιάστηκαν μέσα από την εκπομπή!
Video: Γυρίσματα στην Ελλάδα - Δυτική Πελοπόννησος - Web Exclusive , https://youtu.be/ijMEzPxBsZI  .-
 
***  Στην αντεπίθεση ο Σαμαράς μετά τις καταγγελίες Μεϊμαράκη         
     
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τα όσα του καταλόγισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Συνεργάτες του μετέφεραν την άποψη του πρώην πρωθυπουργού ότι ο λαός της Νέας Δημοκρατίας ένιωσε χθές πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη, οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού, ανέφεραν.
«Ο Αντ. Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα» σημείωναν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά και αυνέχιζαν:
«Τι εξυπηρετούν, γιατί το κάνουν, γιατί εμπλέκουν τον κ. Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ, ήδη από την εποχή που ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος;».
Και συνεχίζουν σε σκληρό ύφος: «Τι εξυπηρετεί η  εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία. Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα. Αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. να μην ξεχνάει κανείς ότι ο αντίπαλος είναι αλλού.
Newsroom ΔΟΛ

***   Το κράτος «τρολάρει» τους γονείς μαθητών         
  Το ελληνικό κράτος που έχει ως πρώτο και καίριο μέλημα τους πολίτες του, ποτέ δεν ξεχνά, και – αν μη τι άλλο - ξέρει πώς να το κάνει αυτό, να προστατεύει και να φροντίζει για αυτούς.
Όχι δεν τρελάθηκα, απλώς το κράτος μας βρίσκει πάντα τρόπο και σε καθημερινή πλέον βάση, να μας υπενθυμίζει ότι αυτό δεν συμβαίνει – ούτε πρόκειται να συμβεί - ούτε στα όνειρά μας.
Σε λίγες ημέρες ο Νοέμβριος μας αποχαιρετά και μπαίνουμε στο μήνα των Χριστουγέννων, που στην ουσία με την ολοκλήρωσή του, φτάνουμε και στα μισά της σχολικής χρονιάς.
Στη Μεσσηνία (όπως και σε όλους τους άλλους νομούς) ακόμα παιδευόμαστε με το μεγάλο ζήτημα που λέγεται μεταφορά μαθητών. Και μην βάζετε το μυαλό σας για τη μεταφορά του μαθητή από το Ασπρόχωμα ή τη Βέργα σε σχολείο στην Καλαμάτα, αλλά από το ορεινό χωριό του νομού μας που πρέπει να κατέβει πάρα πολλά χιλιόμετρα μέχρι να πάει σχολείο στην πιο κοντινή αστική πόλη, που μπορεί να είναι οι Γαργαλιάνοι, τα Φιλιατρά, η Κυπαρισσία ή η Πύλος, με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν εκεί τα σχολεία.
Δεκάδες δρομολόγια όμως παραμένουν ακόμα αδιάθετα, με ιδιαίτερες και ξεχωριστές περιπτώσεις παιδιών που κανείς μας δεν ξέρει με ποιο τρόπο εξασφαλίζουν την καθημερινή τους μεταφορά στο σχολείο ή αν κάποια παιδιά χάνουν μαθήματα γιατί δεν μπορούν να πάνε μέχρι το σχολείο τους.
Ο «καταπληκτικός» νόμος που εκδόθηκε με όλες τις συνοδευτικές αποφάσεις για την εφαρμογή του, για τη μεταφορά μαθητών, όπως γίνεται τώρα, περιέχει εκπληκτικές διατάξεις που μπορεί να σε κάνουν να πάρεις την τελική απόφαση πως πρέπει επιτέλους να αλλάξεις χώρα, για να έχεις τουλάχιστον ζωντανή την ελπίδα πως ίσως να έχει κάποιες δυνατότητες προόδου εσύ και τα παιδιά σου.
Στη σελίδα 11 θα διαβάσετε, μία από τις διατάξει αυτές. Τι λέει; Πως αν ένα δρομολόγιο μεταφοράς μαθητή δεν μπορέσει να διατεθεί με κανένα τρόπο, τότε επιδοτείται ο γονέας ή ο κηδεμόνας, για να το μεταφέρει ο ίδιος.
Άνθρωποι που ασχολούνται με το έργο μας είπαν ότι η ελάχιστη αποζημίωση που  προβλέπεται για ένα ταξί που θα αναλάβει μεταφορά μαθητή είναι περίπου 1 ευρώ το χιλιόμετρο και για τις 4 διαδρομές. Δηλαδή να πάει να πάρει το παιδί από το σπίτι του (1), να πάει το παιδί στο σχολείο του (2), να πάει στο σχολείο του παιδιού το μεσημέρι που σχολάει (3) και να το πάει στο σπίτι του (4).
Το κράτος μας λοιπόν, το ψυχοπονιάρικο, όταν δεν εξασφαλίζει τη μεταφορά του παιδιού στο σχολείο γιατί κανένα ταξί δεν θέλει να την αναλάβει (προφανώς γιατί είναι ασύμφορη η διαδρομή), επιδοτεί το γονέα ή τον κηδεμόνα με το τεράστιο ποσό των 35 λεπτών του ευρώ ανά χιλιόμετρο για 1 και μόνο διαδρομή. Αυτή του να το πάει το πρωί από το σπίτι στο σχολείο. Ούτε για την επιστροφή του στο σπίτι ή τη δουλειά του, ούτε για τη μεσημεριανή επιστροφή του παιδιού, όταν τελειώσει το σχολείο. Αυτό είναι το δίκαιο και με κοινωνικό πρόσωπο και ευαίσθητο σε θέματα παιδείας, κράτος μας…  Βίκυ Βετουλάκη

***  Μαθήματα...Διαφωτισμού         
     Τα "γαλλικά", μετά τα ελληνικά είναι η γλώσσα που μιλώ καλύτερα. Πολύ θα ήθελα να τα χρησιμοποιήσω για τον Φρανσουά Ολάντ αλλά οι εισαγγελείς παραμονεύουν στη γωνία.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, βαρβάτος άντρας με πέντε παιδιά, αν και ενάμιση μέτρο από το έδαφος-όχι δεν είμαι ρατσιστής αλλά τρελαμένος- ήταν ο άνθρωπος(;) που έδωσε το πράσινο φως για να βομβαρδιστεί το παιδικό νοσοκομείο στη Συρία σε αντίποινα του αιματοκυλίσματος από τους Τζιχαντιστές, τους οποίους εξέθρεψε ο ίδιος και η χώρα του πουλώντας τους όπλα και άλλα είδη πρώτης "ανάγκης " για την επίτευξη των στόχων τους. Κι αυτοί του το ανταπέδωσαν, δυστυχώς, με τη μέγιστη δυνατή ...ευστοχία.
Ο πατέρας αυτός , λοιπόν, πέραν της ιδιότητας του προέδρου, μακέλεψε παιδιά για να δώσει "διαφωτιστικά" μαθήματα αντιμετώπισης τρομοκρατικών(;) επιθέσεων.
Κόντρα στις ιδέες του Βολταίρου , του Μοντεσκιέ, του Ντιντερό και κυρίως του Ζαν Ζακ Ρουσσώ που διατύπωσε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο Γάλλος πρόεδρος απέδειξε ότι δεν είναι παρά είναι παρά ένας φτιασιδωμένος τυχάρπαστος ανθρωπάκος και η χώρα του μια, χωρίς αναστολές , ιμπεριαλιστική δύναμη.
Ο Καλαματιανός καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου Κώστας Γουλιάμος σε μια πολύ εύστοχη ανάρτηση του στο Facebook έγραψε χθες ότι "πολλά από τα γεγονότα στη διεθνή σκηνή θυμίζουν είτε τον Φράνκενσταϊν είτε το τζίνι. Το δημιούργημα ξέφυγε από το δημιουργό και αρνείται να επιστρέψει στο εργαστήρι ή στο λυχνάρι του. Το "ξεμάγεμα" του κόσμου στην εποχή του τεχνολογικού μεσσιανισμού."
Δυστυχώς, οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης αποδεικνύουν καθημερινά και με τον πιο εμφατικό τρόπο -είτε απέναντι σε κράτη μέλη τους , όπως η Ελλάδα, είτε εκτός ηπείρου -ότι μοναδικός στόχος τους είναι η επικυριαρχία τους πάνω σ' αυτές με οικονομικό ή πόλεμο με πραγματικά πυρά. Ο Φράνκενσταϊν επέστρεψε για να μείνει και η Γαλλία, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα ξαναπληρώσουν το τίμημα των πράξεων τους πολύ σύντομα και πολύ σκληρότερα. Ο ακήρυχτος πόλεμος θα έχει τραγική συνέχεια και συνέπειες για την Ευρώπη που απαρνήθηκε το Διαφωτισμό και μετεξελίχθηκε σε μια χωρίς αρχές και αξίες , όπως προανέφερα ιμπεριαλιστική δύναμη.
του Δημήτρη Γιατράκου

***  «Τροπάρια υποκρισίας Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ για την πρώτη κατοικία»         
   Το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» είναι γνωστό. Από τα 430.000 στεγαστικά δάνεια, τα 170.000 προστατεύονται από το Νόμο 3869/2010, γνωστό ως «Νόμο Κατσέλη».
Γνωστές είναι και οι μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για τις άφρονες πολιτικές που το προκάλεσαν και το διόγκωσαν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έθεσε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, ως άμεσης προτεραιότητας. Έπειτα από επίμονες και ισχυρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούσαν να προστατευτεί μόνο το 16% των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, η κατάληξη είναι θετική για τη χώρα, γιατί προστατεύεται το 61% των κατοικιών, εκτός εκείνων που έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη.
Με το νόμο που ψηφίστηκε προχθές προστατεύεται απόλυτα το 25% των δανειοληπτών με μηνιαίο εισόδημα τετραμελούς οικογένειας 1.739 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας 170.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή, στην οποία ανήκουν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, παρέχεται πλήρης εξασφάλιση και τη διαφορά μεταξύ της δόσης που μπορούν να καταβάλλουν και της μειωμένης δόσης που πρέπει να καταβάλουν, θα την καλύπτει το κράτος.
Επίσης, προστατεύεται με ευνοϊκές προϋποθέσεις το 35% των δανειοληπτών, με μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας 240.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει π.χ. για την Καλαμάτα, εκτός προστασίας μπορεί να βρεθεί ένα διαμέρισμα ακριβό και μεγάλο στον οδό Ναυαρίνου ή μια βίλα στη Βέργα με αντικειμενική αξία άνω των 240.000 ευρώ.
Και στις δύο παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών που προστατεύονται, η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται στο επίπεδο της εμπορικής αξίας του ακινήτου και ανάλογα θα αναπροσαρμόζεται η δόση εξυπηρέτησης της οφειλής, λαμβάνοντας υπόψη και το εισόδημα του δανειολήπτη. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται «κούρεμα» του δανείου.
Οι υποκριτικές κραυγές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προκαλούν την κοινή λογική και τους φτωχούς και μεσαίους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Όχι μόνο γιατί οι δικές τους πολιτικές δημιούργησαν, διόγκωσαν και «βάλτωσαν» το πρόβλημα αυτό, αλλά και γιατί «κόπτονται» γι’ αυτούς που έχουν σπίτια στη Γλυφάδα και στην Εκάλη και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, παρότι μπορούν. Κάποιοι άλλοι δημαγωγούν θεωρώντας πως η λαϊκή κατοικία δεν είναι μόνο το σπίτι που η αξία του δεν υπερβαίνει τα 170 ή 240.000 ευρώ, αλλά όλα. Δηλαδή, όλες οι πρώτες κατοικίες πρέπει να προστατεύονται; Και οι ακριβές; Και εκείνων που μπορούν και πρέπει να πληρώσουν τα δάνειά τους; 
Της Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη 
Δικηγόρου - βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ 

***  Η πόλη της... πλάκας
Χαλάει από τη Δευτέρα ο καιρός με βροχές και καταιγίδες, που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά. Ωστόσο, στην πόλη της Καλαμάτας η ερημοποίηση της κεντρικής πλατείας θα συνεχιστεί και νοτιότερα, καθώς ο λίβας που καίει το μυαλό της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας δε λέει να κοπάσει, αν και μπήκαμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Από το δάνειο των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που σύναψε για αναπλάσεις, το 1 εκατομμύριο θα συνεχίσει την ερημοποίηση με κινεζικής κατασκευής πλάκες-οι οποίες το καλοκαίρι ανεβάζουν τη θερμοκρασία της πλατείας τουλάχιστον 5 βαθμούς- μέχρι το Πάρκο των Σιδηροδρόμων, ενώ άλλο μισό... μύριο θα δοθεί για κατασκευή γηπέδου στα Παλιάμπελα της Αγίας Τριάδας, για να το παραχωρήσει στην ΠΑΕ Καλαμάτα. Αν και έχω διατελέσει στα 24 μου πρόεδρός της επί 2ετία, ενίσταμαι σφόδρα. Για τον ποδηλατόδρομους, την ανάπλαση του ποταμού Άρι και τη μετατροπή της Καρδιολογικής του παλιού νοσοκομείου σε Κέντρο Υποδοχής των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, ενίσταμαι ηπιότερα, αν και θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το τεχνικό πρόγραμμα, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως θα εξηγήσω πιο κάτω. Εν προκειμένω, ωστόσο, διαβάζοντας πως ο Δήμος περιμένει να πάρει το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, όπερ σημαίνει πως θα χρηματοδοτηθεί για τα απαραίτητα έργα υποδομής που θα υλοποιήσουν και θα φιλοξενήσουν το απονενοημένο εγχείρημα, με πιάνει «κόλπος». Κι αυτό, γιατί έργα όπως η ανακαίνιση του κινηματογράφου «Ηλέκτρα», η ανακαίνιση και ανάπτυξη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας, η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, η ανακαίνιση του παλιού κτηρίου του Ηλεκτρικού Εργοστασίου ως εκθεσιακού χώρου, αλλά και η δημιουργία Νέας Πινακοθήκης, κοστίζουν περίπου όσο η επέκταση της ερημοποίησης της πλατείας και η κατασκευή του... Παλιάμπελου. Στο τεχνικό πρόγραμμα που προανέφερα περιλαμβάνονται και πάλι έργα βιτρίνας. Από τα 4,5 εκ. ευρώ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν κομμάτι των αναπλάσεων του Άρι, της Καρδιολογικής και του ποδηλατόδρομου και τα υπόλοιπα να διατεθούν σε έργα στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου. Όχι, δηλαδή, σε έργα βιτρίνας, αλλά ουσίας, που θα συνέβαλαν στον πολιτισμό της καθημερινότητας των πολιτών. Αλλά ο κ. Νίκας, αν και έλκει την καταγωγή του από την ύπαιθρο, αρέσκεται στην άσφαλτο και την... πλάκα. του Δημήτρη Γιατράκου  

***  Η ώρα του αρχηγού στη Νεά Δημοκρατία 
Γράφω πάντα κατά τη γνώμη μου και το πιστεύω μου. Αρκετό καιρό τώρα διαβάζω στον Τύπο, ιδίως τον καλαματιανό, ορισμένους να τάσσονται υπέρ ορισμένων υποψήφιων αρχηγών της Ν.Δ. Ορισμένοι από αυτούς που τους δώσαμε μια καρέκλα τίτλου τάσσονται υπέρ του τάδε υποψήφιου αρχηγού της Ν.Δ., αλλά δε μας είπαν με ποια ιδιότητα τάσσονται, του κόμματος ή τη δική τους; Με την ιδιότητα του κόμματος δεν μπορούν να τάσσονται, διότι δεν τους έδωσε κανείς το δικαίωμα αυτό. Πολλοί από αυτούς, τα λεγόμενα καρακόλια, καλά θα κάνουν να καθίσουν ήσυχα, διότι πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Εμείς σας δώσαμε τίτλους, εμείς σας τους παίρνουμε. Αυτοί οι λίγοι που καπηλεύονται τον Αντώνη Σαμαρά, ας κάτσουν στα αυγά τους, διότι κανείς από αυτούς δεν είναι φίλος του Αντώνη. Όλοι τους είναι συμφεροντολόγοι, λίγοι είναι οι πραγματικοί φίλοι του Αντώνη, τους μετράς στα δάχτυλα. Μιλάμε για τους πραγματικούς φίλους του και όχι για τα καρακόλια του. Γι’ αυτό το λόγο, Αντώνη, τράβα τους τ’ αυτιά, μήπως και βάλουν μυαλό που δεν έχουν. Εγώ που πιστεύω, Αντώνη, ότι είμαι φίλος σου, σου λέω: πάρε μια θέση. Έπειτα από ώριμη σκέψη, πήρα την απόφαση να στηρίξω και ψηφίσω τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, διότι κρίνω ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Εγώ τον Μεϊμαράκη δεν τον έχω ποτέ μα ποτέ συναντήσει, απλώς τον κρίνω ως κατάλληλο και πιστεύω να μην κάνω λάθος. Ο σύντομος καιρός θα το δείξει. Γι’ αυτό το λόγο καλώ τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς να στηρίξουμε και ψηφίσουμε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πιστεύω να μην ασχοληθώ στο μέλλον με καρακόλια που τους δώσαμε καρέκλες. Αυτά για τώρα. Κ.Σ. Ζ. - 

*** Πολλές ατζέντες, λειψές κουβέντες…         
       Παρακολουθώ την επιχείρηση #prayforParis με στόχο τη συσπείρωση συναισθηματικά μεγάλου αριθμού πολιτών υπέρ της «θολής» γαλλικής σημαίας και του «θαμπού» Δυτικού Κόσμου και σε βάρος ενός κόσμου που ταυτιζόμενος με την αγριότητα του ISIS, δεν μπορεί παρά να είναι απωθητικός και καταδικαστέος.
Τα εκατομμύρια που «τσίμπησαν» στο συναισθηματικό δόλωμα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ταυτίστηκαν συναισθηματικά -και αποκλειστικά- με τα τραγικά θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ για τους περισσότερους δεν «ίδρωσε το αυτί τους» στις ανάλογες επιθέσεις που συνέβησαν –τουλάχιστον- την ίδια ημέρα στο Λίβανο.
Τα εκατομμύρια δεν κατάλαβαν, επίσης, ότι είναι ακριβώς αυτός ο «κόσμος», οι στρεβλώσεις τους, που τους αφήνουν άνεργους, που τους αρρωσταίνουν, που τους στερούν τα στοιχειώδη δικαιώματα, που τους «σκοτώνουν» κάθε μέρα.
Κι όμως, εκατομμύρια άνθρωποι ταυτίστηκαν με τη συναισθηματική «εκστρατεία» και έσπευσαν μονομιάς να «γίνουν» Γάλλοι, χωρίς προηγουμένως να έχουν υπάρξει ούτε για μια στιγμή Σύροι, Αφγανοί, Ιρακινοί ή Παλαιστίνιοι, για να μην πω Κύπριοι ή Έλληνες, και με περάσετε για εθνικιστή.
Κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες του μακελειού. Μονάχα ρηχός συναισθηματισμός, τέτοιου επιπέδου που καταντά να συγχέει το #prayforParis με την ParisHilton, για την υγεία της οποίας διακαώς ανησυχεί.
Δε θέλω να επικρίνω τους ανθρώπους που το έκαναν ευαισθητοποιούμενοι συναισθηματικά. Πιθανόν να ήμουν κι εγώ στη θέση τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ακριβώς αυτό: ότι είμαστε όλοι τόσο ευάλωτοι σε μηχανισμούς που δρουν κατ’ ευθείαν στο υποσυνείδητό μας, και μέσω του Φαινομένου της Αγέλης, εξαπλώνονται με ραγδαίο ρυθμό. Και από αυτό το «ανεπίγνωστο συναίσθημα» έως τον Ολοκληρωτισμό η απόσταση είναι... «ένα τσιγάρο δρόμος», αδερφέ μου.
Σε κάθε περίπτωση, το κυρίως ερώτημα είναι άλλο: είναι αρκετή αυτή η θολή γαλλική σημαία και τα διαφωτιστικά της προτάγματα, για να καλύψουν πλέον την ψυχική γύμνια ενός πολιτισμικού προφίλ που καταρρέει;
Ή θα μοιάζει όλο και πιο πολύ με αυτές τις φώτο-προφίλ που ανέβασαν διάφορες ημίγυμνες «νεαρές υπάρξεις» σκεπασμένες, κάπως, από τη γαλλική τριχρωμία; Τι κρίμα...
Η ιστορία των επεμβάσεων, ωστόσο, στην περιοχή δείχνει δυστυχώς ότι τα πράγματα γίνονται κάθε φορά και χειρότερα. Για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος με την αντιδραστική και σκοταδιστική του ιδεολογία, χρειάζεται πρωτίστως πολιτική αντιμετώπιση.
Πρώτον, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, αν και αυτό ακούγεται περισσότερο σαν ευχή. Το ISIS δεν προβάλλει κανένα εθνικοαπελευθερωτικό αίτημα, ονειρεύεται χαλιφάτα από τη Βαγδάτη μέχρι την Τρίπολη και ποντάρει στο θυμικό εκατοντάδων περιθωριοποιημένων κατά τα άλλα Ευρωπαίων υπηκόων νεαρών μουσουλμάνων, που δείχνουν πρόθυμοι να πεθάνουν στο όνομα μιας σκοταδιστικής ιδεολογίας.
Δεύτερον, πρέπει να πάψει η έμμεση ή άμεση στήριξη των σκοταδιστών του ISIS από τα κατά τα άλλα ευυπόληπτα κράτη της περιοχής, που ποντάρουν στο δικό τους «διαίρει και βασίλευε». Πλήθος δημοσιευμάτων από το 2014 σε μεγάλα και γνωστά διεθνή ΜΜΕ έχει αναφερθεί στις πηγές χρηματοδότησης και εξοπλισμού των τζιχαντιστών από κυβερνήσεις και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής.
Τρίτον, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις αρχές του «λιμπερτέ (ελευθερία), εγκαλιτέ (ισότητα), φρατερνιτέ (αδελφοσύνη)», με την επαναφορά στην ατζέντα των θεμάτων της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της κοινωνικής αδικίας, της δικαιότερης κατανομής πλούτου και της ενίσχυσης πολιτικών αντίθετων από αυτές που σήμερα ακολουθούνται: περιορισμός κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, παροπλισμός του κοινωνικού κράτους, εξοντωτική -για τους πιο αδύναμους κοινωνικά- λιτότητα.  του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Με ήρωα το Θωμά η Μαύρη Θύελλα νίκησε τον Παναρκαδικό! (φωτογραφίες)         
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με καλή εμφάνιση αλλά αγχωτικό για ακόμα ένα ματς φινάλε, η Μαύρη Θύελλα επέστρεψε στις νίκες μετά από περίπου 1,5 μήνα. Σ' ένα ματς που η νίκη ήταν μονόδρομος οι παίκτες του Λεωνίδα Μπίλη εμφανίστηκαν αποφασισμένοι από την αρχή να τα δώσουν όλα. Η Καλαμάτα ξεκίνησε πολύ δυνατά την αναμέτρηση και στα πρώτα λεπτά έχασε δυο τεράστιες ευκαιρίες πρώτα με τον Παναγιωτόπουλο και ύστερα με τον Αγγελόπουλο που δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον γκολκιπερ Ψυχογιό του Παναρκαδικού. Στο 30ο λεπτό η Μαύρη Θύελλα ευτύχησε να προηγηθεί όταν ύστερα από μπαλιά του Αγγελόπουλου και αδράνεια της άμυνας του Παναρκαδικού ο Αγγελόπουλος με άψογο πλασέ έκανε το 1-0 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Η Καλαμάτα έχασε και άλλες ευκαιρίες στη συνέχεια ενώ στάθηκε τυχερή στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου όταν οι Αρκάδες είχαν δοκάρι ύστερα από κεφαλιά του Σαλαπατά.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Καλαμάτα μπήκε δυνατά και έχασε καλές ευκαιρίες στα πρώτα λεπτά για να κλειδώσει το 3ποντο. Από το 70'  και μετά η τοπική μας ομάδα κουράστηκε και άρχισε να διαχειρίζεται το αποτέλεσμα.  Στο 85' ο Παναρκαδικός έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Καδά να κάνει το 1-1 ενώ στο 94' λεπτό οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι  μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες. Ο Θωμάς όμως κατάφερε με εξαιρετική εκτίναξη να αποκρούσει την εκτέλεση του Τσόφλιου και να κρατήσεις τους 3 υπερπολύτιμους βαθμούς για τη Μαύρη Θύελλα. Όπως ήταν φυσικό όλο το γήπεδο αποθέωσε τον εξαιρετικό τερματοφύλακα της Καλαμάτας. Πλέον το ενδιαφέρον της ομάδας στρέφεται στην εκτός έδρας αναμέτρηση με το Λεβάντε στη Ζάκυνθο.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Θωμάς, Γαλανόπουλος, Καλαγκάνης, Λιπι, Νινιός, Τσιμικλής, Αγγελόπουλος, Ρήγας, Παναγιωτόπουλος (78' Ιλιεφ), Κερμενίδης (70' Κωνσταντινίδης), Αθανασόπουλος (61' Κραστότσεφ).
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ : Ψυχογιός, Ασεν, Μπούτας (75' Μηλιώτης), Κυριακόπουλος, Χατζόπουλος, Σταθουλόπουλος, Σαλαπάτας (53' Χρήστου), Δήμος (66 Αρώνης), Τσόφλιος, Καδάς, Κώτσιρας.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

 *** Συνοπτικά το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής:
«Διπλό» της ΑΕΚ στην Κομοτηνή, «πέταξε» βαθμούς ο ΠΑΟΚ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/11
Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος 1-0
(85΄ Φερνάντες)
ΠΑΣ Γιάννινα-Καλλονή 2-1
(7΄, 79΄ Μανιάς - 64΄ Μπαργκάν)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Αναβλήθηκε
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/11
ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 0-0
Πλατανιάς-Λεβαδειακός 2-1
(64΄ Ράμος, 71΄ Γ. Γιακουμάκης - 86΄ Π. Γιακουμάκης)
Ξάνθη-Πανιώνιος 2-0
(18΄ Νιέτο, 44΄ Ράνος)
Πανθρακικός-ΑΕΚ 1-2
(68΄ Μάρτινς - 18΄ Γιόχανσον, 61΄ πεν. Μπουονανότε)

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11
19:30 (Βέροια) Βέροια - Ηρακλής

***  Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή στίβου του Ακρίτα…
Η Ολυμπιονίκης και συνεργάτιδα στο προπονητικό τιμ του Ακρίτα, Νίκη Μπακογιάννη, με τον έφορο Πέτρο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο Χαράλαμπο Καρακύκλα και τον χορηγό Κώστα Βλαχονικολό

 
 Σε αντίθεση με την παροιμία που λέει ότι …η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, η μπόρα που έπεσε ακριβώς με την έναρξη της χθεσινής ημερίδας στίβου του Ακρίτα δεν στάθηκε τελικά ικανή να καταστρέψει την αθλητική γιορτή που είχαν ετοιμάσει στο Στάδιο της Παραλίας οι άνθρωποι του νεοσύστατου τμήματος. Περισσότερα από 400 παιδιά από 5 έως 15 ετών έτρεξαν, έκαναν ρίψεις και άλματα, υπό την καθοδήγηση των προπονητριών τους και των υπευθύνων της διοργάνωσης, αλλά και την ξεχωριστή παρουσία της Ολυμπιονίκη του ύψους Νίκης Μπακογιάννη και της προπονήτριας των Ολυμπιονικών σε μήκος και τριπλούν, Σοφίας Μπακατσάκη. Αξιοσημείωτη ήταν ακόμη η δυναμική παρουσία που είχαν οι αποστολές του Πανγυθεατικού, της Σκάλα Λακωνίας και του Ποσειδώνα Λουτρακίου. - 

*** 

~ ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-  
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-   
 ~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .-
~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .-                                                                                                                     ~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 10  Νοεμβρίου  2015:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-10-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-11-2015.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-12-2015.html .-
 ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-13-2015.html  .-  
~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-14-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα  μας  Σ/Κ 14, 15-11-2015 , ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/14-15-11-2015-arfara-news.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  14  και  15  Νοεμβρίου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/14-15-2015.html .-
~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html     
 ~ Ημερήσια  εκδρομή Ελευσίνα -Αθήνα 15//11/2015 :
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  2015
 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/15112015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-17-2015.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-     
  ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html .-~
~ Ημερήσια  εκδρομή Ελευσίνα -Αθήνα 15//11/2015 :
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  2015
 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/15112015.html .-    

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-17-2015.html .-      
 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NWES   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-nwes-18-2015.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  18  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/18-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  19  Νοεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-19-2015.html   .-
~  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2015  :         http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-20-2015.html .- 
  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  21  Νοεμβρίου  2015 :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-21-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  22  Νοεμβρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  23  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-23-2015.html .-
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
*** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS
,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2
,
7.
stamos-dynami
,
8.
Arfara-Messinias
,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
  
~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4642 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.455  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου