ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Επικαιρότητα ,Ειδήσεις , Ενημέρωση Δευτέρα 22/12/2014

 Επικαιρότητα ,Ειδήσεις ,  Ενημέρωση  Δευτέρα 22/12/2014 :


 ***  «Πρεσβευτής υγείας» για την Ελλάδα ο Καλαματιανός επιστήμονας Γ. Παπαθεοδωρίδης         
            Ο Γιώργος Β. Παπαθεοδωρίδης, δεύτερος από δεξιά, μαζί με συναδέλφους του από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας που ξεκίνησε την πορεία του από την Καλαμάτα, ο Γιώργος Β. Παπαθεοδωρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», είναι ένα από τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής που έχουν αναλάβει να γνωρίσουν την Ελλάδα στους ανθρώπους που δε ζουν σε αυτή.
Υιοθετώντας τη περίφημη ρήση του Τζον Κένεντι, «μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», ο Γ. Παπαθεοδωρίσδης έχει αναλάβει και το ρόλο του «πρεσβευτή υγείας», προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια για τη χώρα μέσω του συνεδριακού τουρισμού.
Το σύνολο των επιστημόνων που συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή, εντοπίστηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος ανέπτυξε μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τους απέστειλε σχετική πρόσκληση.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόταση του ΕΟΦ, ενώ συγκροτήθηκε Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή προσέλκυσης συνεδρίων από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Στην επιτροπή συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της Υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Η ιδέα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στην "Ημερησία", για τον εντοπισμό και την καταγραφή των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού «γεννήθηκε» το 2012, όταν ένας «Έλληνας επιστήμονας, τρίτης γενιάς, από το Ισραήλ απευθύνθηκε στον ΕΟΦ και ζήτησε με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα του». Ανέφερε ότι είναι καθηγητής Ουρολογίας και θέλει να κάνει ένα συνέδριο στη χώρα του αλλά όλοι τον αποτρέπουν, λέγοντάς του: «Δε βγάζεις άκρη εκεί».
Το συνέδριο έγινε και δειλά δειλά άρχισε να αναπτύσσεται η ιδέα, ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων με τους επιστήμονες του εξωτερικού. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ήδη 500 κορυφαίοι επιστήμονες, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων “opinion leaders” παγκοσμίως ανέρχεται σε πενταψήφιο αριθμό!
Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει αποστείλει σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού μελοποιημένο τον Όρκο του Ιπποκράτη σε δύο εκδόσεις, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά brand name της χώρας.
Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, οι επιστήμονες συναντήθηκαν στην Αθήνα για να οργανώσουν τη δράση τους, ώστε το 2015 να διενεργηθεί Παγκόσμιο Συνέδριο στη χώρα μας, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα έγινε το πρώτο βήμα για τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας σε θέματα προώθησης συνεδριακού ιατρικού τουρισμού, περιβάλλοντας τις δύο αρχαιότερες ιατρικές σχολές.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υποστήριξε ότι ο Συνεδριακός Ιατρικός Τουρισμός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον ελληνικό τουρισμό, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.
Η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι η ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου για το Συνεδριακό Τουρισμό, με Μητροπολιτικά Κέντρα και άρτιες περιφερειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν ήδη, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής.
Ο Συνεδριακός Τουρισμός – πρόσθεσε – καλύπτει το 3% - 4% του αριθμού των αφίξεων ξένων τουριστών διεθνών και το 6% - 7% της συνολικής ροής τουριστικού συναλλάγματος. Κάθε σύνεδρος υπολογίζεται ότι δαπανά 5-7 φορές περισσότερα χρήματα από έναν κοινό επισκέπτη, είπε η υπουργός Τουρισμού.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και αποδεικνύει πόσο ασφαλής τουριστικά είναι μια χώρα. «Συνέδρια δε διεξάγονται όπου υπάρχει αστάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η υπουργός τόνισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, μεταξύ άλλων, βρίσκεται ο κεντρικός συντονισμός της προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και η συνεργασία με επιστημονικούς και τουριστικούς φορείς του εξωτερικού, και με ομογενείς επιστήμονες που μπορούν να καταστούν πρεσβευτές της προσπάθειας υλοποίησης μιας κοινής στρατηγικής.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

 *** Κινδυνεύουν με λουκέτο παιδικοί σταθμοί του Δήμου

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ… ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣΕπιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης Εάν τις επόμενες λίγες μέρες μέχρι το τέλος του έτους, που το Κοινοβούλιο λειτουργεί για νομοθετικό έργο, δεν περάσει μια κρίσιμη τροπολογία, 1.140 δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με 55.000 παιδιά και 7.500 εργαζομένους, θα βρεθούν στον αέρα! Με κίνδυνο, όχι μόνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους, αλλά, όπως προειδοποιεί ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών και επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, «να βρεθούμε αντιμέτωποι με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αίτημα επιστροφής κονδυλίων, ύψους 100 εκατομμύρια ευρώ»! «Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί πέρασαν, με το νόμο 3106, στους Δήμους ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά χωρίς να έχει οριστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Δύο φορές, το 2009 και το 2012, δόθηκε με τροπολογίες παράταση, με τη ρύθμιση πως θέση άδειας λειτουργίας έχει το ΦΕΚ που αναφέρει την ίδρυσή τους. Η τελευταία παράταση λήγει στις 31/12/2014», εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης. Το επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπήκαν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με το οποίο επιδοτείται η φιλοξενία των παιδιών. «Χωρίς άδεια λειτουργίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 θα υπάρχει πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές αρχές», υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Καλαμάτας, το «Θ» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο δημοτικό σύμβουλο, Ν. Μπασακίδη, ο οποίος μας τόνισε ότι οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και με δεδομένο ότι έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες για τη λήξη της παράτασης, εάν δε δοθεί ένα επιπλέον χρονικό περιθώριο, υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα και με τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας. Να σημειώσουμε, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της χθεσινής "Καθημερινής" για το θέμα, ότι αν και οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς περιμένουν να ορισθούν οι προδιαγραφές όπως ορίζει ο νόμος.Οριστική λύση «Η εκκρεμότητα αυτή από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία στα επανειλημμένα αιτήματα των Δήμων απαντά από το 2011 με παρατάσεις, εμποδίζει τους Δήμους να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Η τελευταία παράταση που δόθηκε λήγει σε λίγες ημέρες, στο τέλος του 2014, και η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι στον αέρα, καθώς ούτε η σχετική νομοθετική ρύθμιση από την Πολιτεία έχει προχωρήσει, ούτε όμως έχει δοθεί και η αναγκαία –για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών– παράταση. Παράταση που πρέπει να είναι η τελευταία, καθώς είναι απολύτως αναγκαίο να δοθεί οριστική λύση για την αδειοδότηση», σχολίασε ο κ. Διανιηλίδης. - 

 *** “Αλαλούμ” στη Μιαούλη μετά τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (φωτογραφίες)

 
Απίστευτη προχειρότητα Πριν δυο ημέρες ο Δήμος Καλαμάτας προχώρησε σε αλλαγή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη διασταύρωση της Κρήτης με την Φιλελλήνων. Έτσι , τα αυτοκίνητα που κινούνται στην οδό Κρήτης, προς την Φαρών, έχουν πλέον τη δυνατότητα να στρίβουν αριστερά στη Φιλελλήνων αλλά και δεξιά στη Μιαούλη, όπου δόθηκε μια μικρή λωρίδα, κυκλοφορίας ,ώστε να γίνει και πάλι αμφίδρομη η κίνηση. Το αστείο της υπόθεσης είναι, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, ότι ενώ το ρεύμα στην οδό Μιαούλη προς το λιμάνι είναι μια μικρή λωρίδα, εκεί δεν έχει απαγορευτεί το παρκάρισμα!!! Έτσι όποιος θέλει να περάσει το δρόμο πρέπει αναγκαστικά να μπει στο αντίθετο ρεύμα!!! Κάτοικοι της περιοχής μας ενημέρωσαν ότι δεν λείπουν οι διαπληκτισμοί μεταξύ οδηγών που παρκάρουν εκεί και αυτόν που διασχίζουν το δρόμο. Δεν ξέρουμε ως προς τι η βιασύνη ή αν κάποιος συγκοινωνιολόγος έχει επιληφθεί του θέματος... αλλά αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην οδό Φαρών, όπου στο ρεύμα ανόδου, όποιος περάσει τη διασταύρωση της Κρήτης και συνεχίσει ευθεία προς το κέντρο της πόλης, τότε ο δρόμος τον οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα,γιατί υπάρχουν μονίμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην δεξιά πλευρά της Φαρών, ενώ στη στενή λωρίδα που έχει μείνει στην οδό Φαρών υπάρχει και στάση λεωφορείου . Η τροχαία της Καλαμάτας άραγε δεν έχει άποψη πριν δοθούν άδειες για αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ; 

*** Γράμμα από την πόλη του ήλιου

Από τον παιδικό μου φίλο τον Στράτη έλαβα χθες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το εξής μήνυμα - γράμμα: «Φίλε, άρτι αφιχθής εκ Ζυρίχης και ένα έχω να σου πω, αυτή τη μούχλα της Καλαμάτας, της χώρας γενικότερα, καθόλου δεν την αποζήτησα. Ξέρεις, πάντα ήμουν (και θα είμαι) υπέρμαχος της χώρας και της πόλης μου, αγαπώ τους ανθρώπους (μου) εδώ και αγαπώ την πόλη μου, συνηθισμένος δε στα ταξίδια - ενθουσιάζομαι αλλά η καρδιά μου είναι δωσμένη στην... πολύτροπη. Ή ήταν. Ας εξηγηθώ. Τα τελευταία χρόνια περνάμε δύσκολα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Περνάμε δύσκολα οικονομικά, δύσκολα ψυχολογικά, δύσκολα και επαγγελματικά και γιατί όχι και σωματικά. Πέρασα κι εγώ τα μεγάλα μου δράματα, αλλά κάτω δεν το έβαλα. Όπως δεν το έβαλαν εκατομμύρια έρμοι κάτοικοι της Ψωροκώσταινας. Αλλά. Κουράστηκα, ρε φίλε. Με κούρασε πραγματικά η καθημερινότητα σε μια πόλη που έχει κάνει τη μιζέρια πέπλο πιο πυκνό και απ' αυτό της υγρασίας που την τυλίγει τα τελευταία χρόνια, με κούρασε μια διακυβέρνηση από ανθρώπους ανίκανους ακόμα και να μιλήσουν, από media που μας δουλεύουν ψιλό γαζί, βαρέθηκα να βλέπω τη στενοχώρια και την ανασφάλεια στα πρόσωπα αγαπημένων και οικείων μου. Βαρέθηκα να θεωρούμαι δεδομένος σε μια δουλειά που εκ των πραγμάτων είμαι πολύ πάνω απ’ το μέσο όρο, ναι, αυτό το γνωρίζω πολύ καλά, όπως και γνωρίζω ότι αν είχα το μυαλό και την τόλμη να πάω κάπου αλλού στην Ευρώπη - οπουδήποτε αλλού, ή θα με είχαν σα Θεό, ή θα με έδιωχναν κλωτσηδόν μιας και θα τους χαλούσα τη μανέστρα με την ταχύτητά μου - δε βαυκαλίζομαι - το γνωρίζω. Και θα μου πεις, γιατί, ρε Στράτη όλα αυτά; Τι σε έπιασε σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων, και μας καταθλίβεις; Θα στο πω, φίλε, γιατί τα ταξίδια έχουν ένα καλό εκτός από τον καπουτσίνο σε κάποια άλλη πλατεία. Βλέπεις τον κόσμο. Βλέπεις πώς κινείται, πώς περπατά, πώς αντιδρά, πώς φέρεται. Ε, και αυτό που είδα στην Ελβετία - όπου πίστεψέ με ποτέ δεν την είχα στα πλάνα μου για επίσκεψη - δώρο γενεθλίων ήταν το ταξίδι αυτό - πολύ μου άρεσε. Πολύ μου άρεσε να βλέπω τον κόσμο ξένοιαστο, όμορφο, καλοντυμένο και καλοταϊσμένο να περπατά σε μια πόλη πεντακάθαρη, σε μια πόλη μαγική, υπέροχα στολισμένη, με εξαιρετική τάξη και ομορφιά. Με ωραίους δρόμους και ποδηλατόδρομους παντού, με μεγάλα πεζοδρόμια και μια άνεση στο μάτι και στην ψυχή. Και περπατάω εδώ και με πιάνει η ψυχή μου. Γιατί ξέρω ότι αν ζούσα εκεί, ότι αν ζούσαμε έτσι, θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Και ευγενείς. Και όμορφοι. Αλλά δεν το κάνουμε. Δεν το κάνουμε γιατί δεν προσπαθούμε, κανείς μας. Κανείς μας δεν προσπαθεί για το όλον. Βαυκαλιζόμαστε με την αρχαιολατρεία μας και τον ωραίο μας καιρό και αφήνουμε τη Βούλτεψη να αλωνίζει. Και στο κάτω κάτω – σκέψου, ρε φίλε, αφού αυτή αλωνίζει, αυτή μας αξίζει. Αλλά δεν πειράζει, γιατί εμείς εδώ έχουμε ήλιο. Α, ξέχασα να σου πω, στη Ζυρίχη πήγα τις προηγούμενες ημέρες. Εδώ έριχνε καρέκλες. Εκεί είχε ήλιο. Μέχρι χθες που γύρισα, εκεί είχε ήλιο. Και όχι μόνο στον ουρανό, είχε ήλιο και στα χαμόγελα των ανθρώπων της». - 

*** Ο καιρός  σήμερα στην Καλαμάτα         

           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 22/12/2014 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Η αισθητή θερμοκρασία τις ώρες που θα φυσάει ο ενισχυμένος ΒΑ άνεμος θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν και τα 6 μποφόρ. Προς τις πρώτες μεσημβρινές θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου οι ριπές ΒΑ ανέμου μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr

*** Υπεγράφη η απόφαση για την ίδρυση του πρώτου υδατοδρομίου στην Ελλάδα         

           
Απόφαση με την οποία ιδρύεται το πρώτο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με την απόφαση το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χορηγεί δια του αρμοδίου Υφυπουργού, Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Μετά την υπογραφή της απόφασης, η οποία έγινε παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού, Άντζελας Γκερέκου, και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σπύρου Ανδριώτη, ο κ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι «σήμερα εισάγουμε μια καινούρια μορφή συγκοινωνίας που συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ προάγει αυτό που εμείς αποκαλούμε «νησιωτικότητα». Όπως έχω τονίσει, η πολυνησία της χώρας αποτελεί για εμάς πλούτο και αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Η πατρίδα μας έχει θάλασσα, έχει λίμνες και όλα εκείνα τα φυσικά χαρακτηριστικά για να υποδεχτούμε τη λειτουργία των υδροπλάνων. Σήμερα κάνουμε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν και θα αδειοδοτηθούν και άλλα υδατοδρόμια, ώστε από φέτος το καλοκαίρι να έχουμε τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων στη χώρα».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε πως «το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ως Υπουργείο, ολοκλήρωσε μαζί με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τη διαδικασία για την πρώτη αδειοδότηση υδατοδρομίου που θα χωροθετείται στο λιμάνι της Κέρκυρας. Σήμερα δίνουμε μια νέα πνοή στη συγκοινωνιακή κάλυψη της χώρας, εισάγοντας ένα νέο μεταφορικό μέσο που θα διασυνδέει μεταξύ τους τα νησιά, τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, τις λίμνες αλλά και πολλούς προορισμούς στο εξωτερικό. Θα φέρει πιο κοντά το κέντρο και τους πολίτες μεταξύ τους, και θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στη μεταφορά πολιτών και εμπορευμάτων, όσο και στον τουρισμό».  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η μυρωδιά του λαδιού και το κτήριο Σπυρίδη 

Την τελευταία φορά που επισκεφτήκαμε τους εσωτερικούς χώρους του πρώην ελαιοτριβείου Σπυρίδη ήταν πριν από μερικές ημέρες, με την ευκαιρία του ρεπορτάζ που ακολούθησε για την κατεδάφιση ή όχι της ιστορικής μνήμης μιας πόλης, έστω κι αν πρόκειται σε τελική ανάλυση για ένα αυθαίρετο κτήριο. Από τότε ακολούθησαν κάποιες απαντήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και μια ακατανόητη - τουλάχιστον- ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, στην οποία το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να εισπράξει τα «μπράβο» για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, ώστε να γίνει άμεσα η κατεδάφιση του κτηρίου. Αυτή είναι η Δημοκρατία του δημάρχου, έτσι πράττει. Εξάλλου, όπως λένε και οι... φίλοι μας οι Άγγλοι, είναι δύσκολο σ' ένα γέρικο σκυλί να μάθεις καινούργια κόλπα. Στη συνέχεια το κτήριο «αλυσοδέθηκε», με διάφορα πλαστικά και δίχτυα. Έτσι, θέμα λίγων εβδομάδων φαίνεται ότι είναι η κατεδάφισή του. Κι όμως, η μνήμη ακόμα και τώρα αντιστέκεται. Στο εσωτερικό υπάρχουν κάποια στοιχεία που μαρτυρούν ότι τέτοια εποχή, πριν από δεκαετίες, κόσμος πήγαινε και ερχόταν, εργάτες δούλευαν για να παραχθεί ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας με οξύτητα 0-1%, όπως υποστηρίζει κάποια διαφημιστική ταμπέλα που βρήκαμε. Ακόμα και σήμερα ο χώρος είναι γεμάτος με το άρωμα του ελαιολάδου. Αυτό για το οποίο ο συγγραφέας Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ σχολίασε, ότι "τίποτε δεν αναζωογονεί το παρελθόν τόσο απόλυτα όπως μια μυρωδιά που κάποτε είχε συνδεθεί μαζί του". Εμείς όλα αυτά θέλουμε να τα εξαφανίσουμε... Α.Π. - 

***  Η συντονιστική επιτροπή συνεχίζει τον αγώνα της στην Καλλιροή         

            
Δημοσιοποίησε ταυτάριθμα έγγραφα με διαφορετικό περιεχόμενο για το σκουπιδοεργοστάσιο της Καλλιρρόης 
«Δυστυχώς, ο Δήμος Οιχαλίας ακολουθεί τη δική του πορεία και στάση. Αυτό μας έχει απογοητεύσει. Έχουμε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θέλουμε να συμπορευτούμε και ό,τι στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας τα καταθέτουμε στο Δήμο, θεωρώντας ότι έχουμε κοινό στόχο και σκοπό».
Τις φράσεις αυτές χρησιμοποίησαν μιλώντας στο «Θ» μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας που αντιδρούν στη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη, σχολιάζοντας όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Οιχαλίας.
Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Παπαδόπουλος θέλησε να πληροφορηθεί αν έχει κατατεθεί στο Δήμο σχετική πρόταση επιστημονικού συνεργάτη του Δήμου και ποιο είναι το περιεχόμενό της, χωρίς να του δοθεί απάντηση, ενώ η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου, ρώτησε αν έχει ασκηθεί προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληροφορήθηκε πως έχει ασκηθεί από τις 3 Νοεμβρίου.
  Έγγραφα
Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπ. Αδαμόπουλος, γνωστοποίησε πως υπάρχει αίτημα της συντονιστικής επιτροπής, που διαβιβάστηκε στη νομική υπηρεσία, για να διευκρινίσει, στη συνέχεια, πως δόθηκε σε περιβαλλοντολόγο και όχι σε νομικό.
Στα δε μέλη του Συμβουλίου είχαν διανεμηθεί, χωρίς να αναγνωστεί ή να σχολιαστεί ή να υπάρξουν τοποθετήσεις και να ακολουθήσουν οι όποιες νόμιμες ενέργειες, δύο ταυτάριθμα έγγραφα που απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων.
Επρόκειτο για δυο φωτοαντίγραφα του με αριθμ. πρωτ. 1529/27-6-2014 εγγράφου-γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που, κατά την γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής, «πρόκειται για το ίδιο έγγραφο σε δυο εκδόσεις, που μνημονεύεται στο σημείο 179 του προοιμίου της αριθμ. 173714/9-7-2014 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του έργου: “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με φορέα του έργου την Περιφέρεια Πελοποννήσου”».
Όπως αναφερόταν στο σχετικό διαβιβαστικό, «τo πρώτο έγγραφο αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” και το δεύτερο έγγραφο εστάλη σε απάντηση σχετικής αίτησης δημοτών του Δ.Δ. Καλλιρρόης. Τα δυο ταυτάριθμα έγγραφα σε κάποια σημεία συμφωνούν και σε κάποια σημεία διαφέρουν».
Η Συντονιστική έχει επισημάνει τα κοινά σημεία και τις διαφορές των δύο εγγράφων. Όπως αναφέρεται, κοινά  είναι: η υπηρεσία που εξέδωσε τα δυο έγγραφα, η υπηρεσία στην οποία απευθύνονται, ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία που εκδόθηκαν, το θέμα και στα δυο, τα στοιχεία και η θεσμική θέση του προσώπου που υπογράφει (είναι το ίδιο άτομο), καθώς και του προσώπου που υπογράφει το ακριβές αντίγραφο και των δυο εγγράφων, η μερική συμφωνία του περιεχομένου και των δυο εγγράφων κ.λπ., ενώ έχουν υπογραμμιστεί και οι σχετικές διαφορές.
  Να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη
Η Συντονιστική  επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο έγγραφο είναι η απάντηση- γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το ΥΠΕΚΑ-ΕΥΠΕ (τμήμα Β) και η γνωμάτευση ουσιαστικά αφορά: τη γνώμη της ως άνω υπηρεσίας για τις επιπτώσεις που θα έχει το προτεινόμενο έργο-(κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου)-στην αγροτική γη και την αγροτική παραγωγή στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και το χαρακτηρισμό της γεωργικής έκτασης στην οποία προτείνεται να γίνει το έργο ως προς την παραγωγικότητά του (υψηλής ή μη)».
Αφού τόνιζε πως «επειδή το περιεχόμενο-γνωμοδότηση του παραπάνω εγγράφου είναι ένα από τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη στην απόφαση του υπουργού ΥΠΕΚΑ για την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (της μονάδας)», εξέφραζε την άποψη ότι τυγχάνει περαιτέρω διερεύνησης η έκδοση και το περιεχόμενο των δυο ταυτάριθμων εγγράφων.
Κατά τη γνώμη της, αφορά ένα έγγραφο σε δύο εκδόσεις και έκανε λόγο για μια νέα διαφοροποίηση δημοσίου εγγράφου που μπορεί να αλλοιώνει την πραγματικότητα, προτείνοντας τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη σε συσχετισμό με τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί (από Συλλόγους της περιοχής) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 9-5-2014.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 

***  Μητσοτάκης: Ελπίζω ο Τσίπρας να μην ταυτιστεί με τον βούρκο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γλέζο
Μητσοτάκης: Ελπίζω ο Τσίπρας να μην ταυτιστεί με τον βούρκο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μανώλη Γλέζο είχε το πρωί της Δευτέρας ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να συγχαρεί τον κ. Γλέζο για την προτροπή που έκανε προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια τους Βουδούρη και Παραστατίδη για τις δηλώσεις που έκαναν περί χρηματισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα στον Μανώλη Γλέζο: «Μανώλη, έσωσες την τιμή του πολιτικού κόσμου. Ελπίζω ο Τσίπρας ως νέος άνθρωπος με δικαιολογημένες φιλοδοξίες δεν θα επιλέξει να ταυτιστεί με τον βούρκο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έχει εξοργιστεί με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σύστημα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κρούει συνεχώς στους συνομιλητές του τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα φέρουν στην οικονομία οι πρόωρες εκλογές.
 
***  Αμφίπολη: Τι έδειξε το σκάνερ στον Τύμβο Καστά
Τα πρώτα αποτελέσματα
Αμφίπολη: Τι έδειξε το σκάνερ στον Τύμβο Καστά
Μικρής έκτασης ανθρώπινες παρεμβάσεις δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ στον λόφο Καστά. Οι επιστήμονες έχουν ωστόσο στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία με τα σημεία ενδιαφέροντος που χρήζουν περαιτέρω αρχαιολογικής έρευνας.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου και για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, πραγματοποιήθηκαν γεωλογικές και τεκτονικές παρατηρήσεις καθώς και αριθμός ηλεκτρικών τομογραφιών.
«Οι πρόσφατες αποχωματώσεις και τα προγενέστερα σκάμματα προσέφεραν χώρο παρατηρήσεων για απτές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της θέσεως και των χαρακτηριστικών των γεωλογικών σχηματισμών» αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται πως σε αυτή τη φάση ερευνήθηκε το υπέδαφος στο χώρο γύρω από τη θόλο, δηλαδή το πρανές βόρεια, όπως και τα άνδηρα που σχηματίστηκαν από την προηγηθείσα ανασκαφή, στα ανατολικά και δυτικά της.
Η διασκόπηση των χώρων πραγματοποιήθηκε εφαρμόζοντας την μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας και σε πολύ μικρή έκταση τη μέθοδο του ραντάρ υπεδάφους (γνωστής και ως GPR – Ground Penetrating Radar) λόγω των μεθοδολογικών περιορισμών, στις συγκεκριμένες γεωλογικές και αρχαιολογικές συνθήκες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο λόφος έχει μικτή δομή με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι φυσικό, ενώ η ανθρωπογενής επίχωση συνιστά σχετικά μικρό τμήμα. Η θόλος φαίνεται ότι εδράστηκε και ανεγέρθηκε εντός ορύγματος, το οποίο διανοίχτηκε στους γεωλογικούς σχηματισμούς των πρανών του προϋπάρχοντος λόφου, που περατώνεται λίγα μέτρα βόρεια της θόλου. Η γεωφυσική διασκόπηση έδωσε απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, όπου εντοπίστηκαν αντιστατικές δομές, οι οποίες διερευνήθηκαν περαιτέρω.
Σε μία περίπτωση βόρεια της θόλου, η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε ότι η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός. Η περίπτωση αυτή φαίνεται στο συνημμένο σχήμα (
ένθετη αριστερά, κάντε κλικ για μεγέθυνση).
Στην οριζόντια τομογραφική απεικόνιση για υψόμετρο των 93μ., τα θερμά χρώματα δείχνουν τις περιοχές με υψηλή ειδική ηλεκτρική αντίσταση και αντίστοιχα τα ψυχρά χρώματα τις περιοχές με χαμηλή.
Οι τομογραφίες που έδωσαν αυτή την εικόνα διεξήχθησαν στη επιφάνεια του εδάφους, πριν από την αφαίρεση των χωμάτων και η οποία ήταν υψηλότερα του επιπέδου των 93μ. Τα σημεία, όπου έπρεπε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση, σημειώνονται ως «σημεία ενδιαφέροντος». Η λευκή γραμμή στην οριζόντια τομογραφική απεικόνιση σημειώνεται και επί του εδάφους (φωτό).
Είναι φανερό ότι η ανωμαλία της τομογραφίας οφείλεται στον αμμώδη γεωλογικό σχηματισμό. Να σημειωθεί ότι οι ανωμαλίες με τις υψηλές τιμές αντίστασης, οι οποίες φαίνονται στο βόρειο τμήμα της οριζόντιας τομής δεν αξιολογούνται, επειδή είναι μέσα στους φυσικούς σχηματισμούς.
Στη φωτογραφία φαίνεται ότι το αρχαίο όρυγμα περατώνεται σε μικρή απόσταση βόρεια της θόλου, το βορειότερο τμήμα της οποίας υποδεικνύεται και από το πλαστικό κάλυμμα το οποίο διακρίνεται. Κάποια άλλα σημεία, τα οποία έχουν εντοπιστεί χρήζουν ανασκαφικής διερεύνησης.
Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη ξεκίνησαν την 11η Νοεμβρίου 2014 και διεξάγονται όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Την ερευνητική ομάδα αποτελούν ο επικεφαλής καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, ο καθηγητής Παναγιώτης Τσούρλος, ο αν. καθηγητής Γιώργος Βαργεμέζης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και άλλο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου. Συμμετέχουν, επίσης, ο ιζηματολόγος αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Συρίδης, ο παλαιοσεισμολόγος καθηγητής Σπύρος Παυλίδης και ο γεωλόγος του ΥΠΠΟ Δρ. Ευάγγελος Καμπούρογλου.      

*** Η ιστορία του Μεσσήνιου καθηγητή Ιατρικής Δημήτρη Καπόγιαννη μέχρι την κορυφή         

           
Στις αρχές Δεκεμβρίου παρουσιάσαμε μέσα από τις σελίδες του «Θάρρους» το Μεσσήνιο καθηγητή νευρολόγο, Δημήτρη Καπόγιαννη, ο οποίος θριαμβεύει και αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Για να φτάσει, όμως, μέχρι την κορυφή ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια.
Η ιστορία του θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ξεκινά, όταν ο πατέρας του Ιωάννης, εκτίοντας μέρος της στρατιωτικής του θητείας στις Σέρρες, γνωρίζει τη μητέρα του Αγγελική.
Η συνέχεια είναι λογική. Έρωτας, γάμος, οικογένεια. Το ζευγάρι επιστρέφει στη Μεσσηνία, αλλά ύστερα από κάποιο διάστημα μετακομίζει στον Πειραιά. Εκεί μεγάλωσε ο Δημήτρης. Η αγάπη του για το διάβασμα και την έρευνα ήταν από τα πράγματα που τον ξεχώριζαν. Τελειώνει το σχολείο, την Ιατρική και υπηρετώντας τη θητεία του στο Ναυτικό γνωρίζει κάποιον φίλο του, ο οποίος του σπέρνει την ιδέα για τις ΗΠΑ.
Το 2002 τον βρίσκει στο... κέντρο του κόσμου, της έρευνας και της τεχνολογίας. Πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά και αμέσως αρχίζει να ξεχωρίζει. Σήμερα πια έχει φτάσει στην κορυφή και αναγνωρίζεται από τον ιατρικό κόσμο.
Ρωτάμε την κυρία Αγγελική πώς νιώθει ως μάνα που το παιδί της λείπει από την εστία της: «Θα ήταν παράδοξο να ισχυριστώ ότι δε μας λείπει. Παρ’ όλα αυτά, βλέποντας την πορεία του δεν μπορούμε να μείνουμε στην έλλειψή του. Είμαστε υπερήφανοι για τα όσα έχει καταφέρει. Εξάλλου, έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα, ενώ και εμείς πηγαίνουμε, όποτε μπορούμε, και τον βλέπουμε. Δε σας κρύβω ότι ο Δημήτρης θα ήθελε να επιστρέψει στη χώρα του, αλλά, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που υπάρχουν για να συνεχίσει το έργο του είναι ελάχιστες έως μηδαμινές».
Η κυρία Αγγελική, όμως, δεν είχε διάθεση να μιλήσει και πολύ για το παιδί της. Άνθρωπος μετρημένος και ήπιων τόνων θέλησε να κλείσουμε τη συζήτηση σ' αυτό το σημείο.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ellines.com, "ένα νέο τεστ αίματος για το Αλτσχάιμερ θα μπορεί ανιχνεύσει την ασθένεια 10 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση, πολύ νωρίτερα δηλαδή από ότι όλα τα άλλα τεστ.
Ο Δημήτριος Καπόγιαννης, νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι ο επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης. Το τεστ διάγνωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στην Ουάσιγκτον και θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη θεραπεία ασθενών με Αλτσχάιμερ νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσου τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές για την εξεύρεση νέων θεραπειών.
Ήδη, το τεστ διακρίνει τους ασθενείς και τους υγιείς ηλικιωμένους με 100% ακρίβεια. “Είμαι πολύ αισιόδοξος πως αυτό το τεστ θα ευοδωθεί” είπε ο Δημήτρης. Το τεστ είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και έχει εφαρμοστεί μόνο σε 174 άτομα. Απαιτείται μια μεγαλύτερη, μακροπρόθεσμη μελέτη πριν από την ευρεία χρήση.
Ήδη η εταιρεία βιοτεχνολογίας NanoSomiX, που αναπτύσσει αναλύσεις αίματος για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και είναι χορηγός της μελέτης, σχεδιάζει να παράγει μια εμπορική έκδοση του τεστ.
Στο Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, ο Καπόγιαννης και η ομάδα του εντόπισαν μια μοναδική πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στη σηματοδότηση της ινσουλίνης, που ονομάζεται IRS-1, και που η ανενεργή της μορφή εμφανίζεται σε μεγάλα ποσά στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα αίματος από 70 άτομα με τη νόσο του Alzheimer, 20 ηλικιωμένους με διαβήτη και 84 υγιείς ενήλικες. 22 από τους συμμετέχοντες με τη νόσο Αλτσχάιμερ παρείχαν δείγματα που είχαν ληφθεί 1 έως 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση τους. Από τα δείγματα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερες ποσότητες της αδρανούς μορφής της πρωτεΐνης και μικρότερες ποσότητες της δραστικής μορφής από τα υγιή άτομα.
Οι διαβητικοί είχαν ενδιάμεσα επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα ήταν τόσο συνεπή, ώστε η ομάδα μπορούσε να προβλέψει εάν ένα δείγμα αίματος προήλθε από ασθενή με Αλτσχάιμερ, από υγιές άτομο ή διαβητικό, χωρίς σφάλματα. Αυτό συνέβη ακόμη και για τα δείγματα από ασθενείς με Αλτσχάιμερ που είχαν ληφθεί 10 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή τους».  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

***  Το "Καλάθι της Αγάπης" των Προσκόπων γέμισε και φέτος στην Καλαμάτα         
           
Από το 1997 και για 18η χρονιά οι πρόσκοποι της Καλαμάτας κάθε Χριστούγεννα συγκεντρώνουν  τρόφιμα από προσφορές συμπολιτών μας και στη συνέχεια τα προσφέρουν σε συμπολίτες μας που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.
Η παράδοση αυτή προσφέρει σε δεκάδες οικογένειες την ευκαιρία ζήσουν λίγο πιο χαρούμενα τις γιορτινές μέρες και στα μέλη της προσκοπικής κίνησης και ιδιαίτερα στα ανήλικα μέλη μας το χαμόγελο της προσφοράς.
Και φέτος λοιπόν , δεδομένων των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, το καλάθι μας γέμισε!!!
Ευχαριστούμε θερμά τους συμπολίτες μας που στήριξαν και φέτος αυτή μας την προσπάθεια.   Ένα μεγάλο μπράβο στα μέλη του συστήματος μας (Λυκόπουλα, Προσκόπους, Ανιχνευτές, βαθμοφόρους και παλαιούς Προσκόπους) που ήταν εκεί, πιστοί κάθε χρόνο στο καθήκον προς το συνάνθρωπο αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως υπάρχει υγιής εθελοντισμός και ελπίδα και έκαναν πράξη την προσκοπική υπόσχεση για βοήθεια σε κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως.       Καλές γιορτές    Δ.Τ. 1ο σύστημα προσκόπων Καλαμάτας 

***  Νέοι διαξιφισμοί Μαραμπέα–Γιαννημάρα στο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης          

           
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
Για μία ακόμη φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Ι. Μαραμπέας, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015. Ο μεν πρώτος εξαπέλυσε αιχμές κατά της προηγούμενης (υπό τον κ. Γιαννημάρα) Δημοτικής Αρχής, ο δε δεύτερος αμύνθηκε των ενεργειών του ως τέως δήμαρχος.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με τον κ. Μαραμπέα να αναφέρει πως στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει η ιδιομορφία της εμπλοκής δύο Δημοτικών Αρχών. Η προηγούμενη (Δημοτική Αρχή) όφειλε να συντάξει το σχέδιο του προϋπολογισμού, για να αναρτηθεί το αργότερο έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. «Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Το μόνο που έγινε και μάλιστα με πολλή προχειρότητα, ήταν η σύνταξη και ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του 2015, που δεν έχει όμως σχέση με την πραγματικότητα, διότι δε στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Το Οικονομικό Τμήμα του Δήμου κατάφερε να αναρτήσει στην οικονομική βάση του Παρατηρητηρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού με καθυστέρηση ενάμιση μήνα. Το σχέδιο αξιολογήθηκε και, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ο προϋπολογισμός που στείλαμε στις 20 Οκτωβρίου ήταν ισοσκελισμένος, αλλά όχι ρεαλιστικός.
Το Οικονομικό Τμήμα του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου, προέβη σε διορθώσεις του προϋπολογισμού, που έρχεται προς ψήφιση», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, ο προϋπολογισμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα κι έχει αδυναμίες λόγω της εμπλοκής των δύο Δημοτικών Αρχών, προαναγγέλλοντας την αναμόρφωσή του στις αρχές του νέου έτους, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ρεαλιστικός.
«Είναι προϋπολογισμός ανάγκης με σκοπό να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία του Δήμου», σχολίασε, προσθέτοντας πως υπήρξαν σοβαρές δυσκολίες ως προς τα έσοδα, αναφερόμενος ενδεικτικά σε εκείνα από την ύδρευση και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. «Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και στόχος μας είναι να αποφύγουμε την επιτήρηση για να μπορέσει να ανακάμψει ο Δήμος», σημείωσε και άρχισε να παρουσιάζει τα στοιχεία του προϋπολογισμού.
Απάντηση Γιαννημάρα
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιαννημάρας ανέφερε πως ο δήμαρχος έκανε προσπάθεια να πείσει ότι για όλα έφταιγε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επιρρίπτοντας μομφές πως κατάλαβε την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, ενώ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τη Δημοτική Αρχή και παραπληροφορούσε τους κατοίκους. «Βλέπει τώρα την πραγματικότητα. Αφού, λοιπόν, το κατάλαβε τώρα, δεν έπρεπε να μας λέει για τις οφειλές των παρελθόντων ετών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής», υποστήριξε. Ακολούθως, ανέφερε ότι οι οφειλές ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των λίγων χρημάτων που πήγαιναν στο Δήμο και πρόσθεσε πως ως δήμαρχος έστειλε επιστολή στους νεοεκλεγέντες για συνεργασία στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, αλλά και στις τοπικές κοινότητες να καταθέσουν προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που έχουν μπει στο τεχνικό πρόγραμμα είναι όλα εξασφαλισμένα.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως καταλαβαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά ζήτησε να μη χρησιμοποιείται ότι φταίει πάντοτε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Παρατήρησε πως ο Σεπτέμβριος ήταν στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για υπηρεσιακό πρόγραμμα, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και προϋπολογισμό, αλλά δεν το έκανε, επειδή δεν έχει όραμα. Δήλωσε υπερήφανος για το τεχνικό πρόγραμμα, «που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα έργα για τα οποία κατηγορηθήκαμε ότι δεν κάναμε τίποτα, ενώ τα μικρά έργα που είναι στο πρόγραμμα, είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα». Δήλωσε δε ότι είχε τη διάθεση να δώσει ψήφο, αλλά μετά την τοποθέτηση του δημάρχου ότι θα τα αλλάξει όλα από τον Ιανουάριο και αφού δεν έχει εξειδικευμένο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, θα καταψηφίσει.
«Ένα ευρώ δεν απορροφήθηκε από το ΕΣΠΑ»
Ανταπαντώντας ο κ. Μαραμπέας, ανέφερε πως «είστε η μοναδική Δημοτική Αρχή που δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και έρχεται εδώ και κάνει τον τιμητή. Έχω επίγνωση της θέσης μου ως δήμαρχος. Δεν είμαι περαστικός, ούτε φιλοξενούμενος, ούτε επισκέπτης, αλλά ζω και δραστηριοποιούμαι σαράντα χρόνια στην περιοχή».
Έφερε ως παράδειγμα το Δήμο Ανατολικής Μάνης, «που μπορεί και απορροφά εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος μας δεν μπορεί να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Κάτι άλλο φταίει και όχι η κρίση. Με τις ενέργειές σας στερήσατε χρήματα και, επομένως, και έργα από τον τόπο μας. Και τον αυτόματο πιλότο να βάλουμε εμείς θα πάμε καλύτερα από εσάς γιατί υπάρχει ενδιαφέρον, γνώση, μεθοδικότητα, σοβαρότητα, και δεν κάνουμε τυχαίες κινήσεις. Έχουμε σχέδιο, όραμα, έχουμε μπούσουλα. Προεκλογικά, είπαμε στον κόσμο την πραγματικότητα, διότι ξέραμε σε τι κατάσταση είναι ο Δήμος» και αναφέρθηκε στις οφειλές του Δήμου, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Επιτέθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχετικά με το ότι για τη μη έγκαιρη σύνταξη του προϋπολογισμού φταίνε οι υπάλληλοι, προσθέτοντας πως ασχολούνταν με την έκδοση ενταλμάτων κατά προτεραιότητα. Αναφερόμενος στη γεώτρηση της Γονάτσας, τόνισε ότι δεν υφίσταται σύμβαση με την Περιφέρεια, το νερό δεν είναι κατάλληλο και πρόσθεσε πως σκοπός του προϋπολογισμού «είναι να σωθεί ο Δήμος και να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία του, γιατί με τις ενέργειές σας τον έχετε οδηγήσει ένα βήμα πριν από τον γκρεμό».
Να σταματήσει τα υπονοούμενα κι αν έχει κάτι να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, ζήτησε ο κ. Γιαννημάρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα.
Ο κ. Μαραμπέας τού έθεσε ζητήματα συμπεριφοράς εναντίον πρώην δημάρχων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έθιξε και το ζήτημα της καθυστέρησης στην απογραφή και ζήτησε από τον τέως δήμαρχο να μην του πουλά υποχρέωση, αφού στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είχε ψηφίσει λευκό.
Τελικά, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 

*** Σήμερα στους λογαριασμούς των αγροτών το υπόλοιπο της ενίσχυσης         
           
Σήμερα, Δευτέρα, πρόκειται να καταβληθεί στους αγρότες το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ , σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι 886,5 εκατ. ευρώ, είχε καταβληθεί στους 656.736 δικαιούχους στις 12 Νοεμβρίου.
Επίσης, για τις 29 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014, ενώ από προχθές ξεκίνησαν οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας των ετών 2012 και 2013 στις Περιφερειακές Ενότητες όπου έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων και η αποστολή τους στο υπουργείο.  Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, από τον Αύγουστο έως τέλος Δεκεμβρίου δηλαδή, οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί στους αγρότες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α).
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Δείτε τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Με χιόνια θα αποχαιρετήσουμε το 2014(;) 

Καλός ο καιρός μέχρι και την Πέμπτη - Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή - Καταιγίδες και χιόνια στα βόρεια το Σάββατο Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και τα Χριστούγεννα με ηλιοφάνεια και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο, το σκηνικό θα αλλάξει από την Παρασκευή, όποτε και αναμένονται νεφώσεις και βροχές, ενώ το Σάββατο θα σημειωθούν καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τη Δευτέρα μόνο τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στη Βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι τοπικά 7 μποφόρ στο Αιγαίο με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά, ενώ τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα σημειωθεί παγετός. Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, ενώ λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το πρωί στην Κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά παγετός. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί τοπικά παγετός. Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, ενώ λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ανατολικά και νότια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί τοπικά παγετός. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, ενώ λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις πρωινές ώρες στη Βόρεια Κρήτη, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός παρουσιάζεται γενικά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.Η πρόβλεψη για την Τρίτη Την Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει αισθητή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές, ενώ το πρωί στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτική 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.Καλός ο καιρός τα Χριστούγεννα Και τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι καλός, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια μεταβολή. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις από 4 έως 6 μποφόρ. Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή Την Παρασκευή αναμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, στα νότια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι αυξημένες, ενώ θα σημειωθούν και τοπικές βροχές. Επίσης, η ορατότητα θα είναι περιορισμένη τις πρωινές ώρες, ενώ τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν στα δυτικά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί εντάσεως 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.Καταιγίδες και χιόνια στα βόρεια το Σάββατο Το Σάββατο θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα νότια της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από το βορρά προς το νότο. Οι άνεμοι από νότιοι θα στραφούν βαθμιαία από τα βόρεια σε βόρειους - βορειοανατολικούς και στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ. Πηγή: www.protothema.gr  .  - 

***  Απανθρακωμένος βρέθηκε άνδρας μέσα στο σπίτι του 

Ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε μονοκατοικία, στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας. Τις έρευνες για τα αίτια της φωτιάς διεξάγει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, ενώ τα ακριβή αίτια τού θανάτου τού άνδρα, θα προσδιοριστούν από την ιατροδικαστική εξέταση. πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 

***  Αποστολόπουλος για Χαϊκάλη: Ήθελε «παντός είδους» ανταλλάγματα για να ψηφίσει Πρόεδρο         
           
Στην αντεπίθεση περνά ο Γιώργος Αποστολόπουλος,φερόμενος ως μεσάζων στο σκάνδαλο Χαϊκάλη, κατηγορώντας τον βουλευτή των ΑΝΕΛ και άλλοτε στενό του φίλο ότι ήταν έτοιμος να δεχθεί παντός είδους ανταλλάγματα για να δώσει θετική ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας!
«Το καλοκαίρι του 2014 έμεινα έκπληκτος, όταν σε κάποια από τις τακτικές συναντήσεις μας, ο Χαϊκάλης μου εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν διατεθειένος ακόμη και να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ή και να δεχθεί παντός είδους ανταλλάγματα προκειμένου να δώσει θετική ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί στην ίδια συνάντηση, τον ρώτησα γιατί θέλεις να το κάνεις αυτό και μου απάντησε ότι έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Οπως ισχυρίζεται ο κ. Αποστολόπουλος, είχε τις συναντήσεις αυτές με τον παύλο Χαϊκάλη, προκειμένου όπως λέει να διακριβώσει «τα αληθινά κίνητρα για την ενασχόλησή του με την πολιτική και το κίνημα των ΑΝΕΛ καθώς να διακριβώσω και το ηθικό πολιτικό χάλι του, δη΄, ως πού μπορούσε να φτάσει ένας ενεργός πολιτικός σε κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες για την πατρίδα βάζοντας πάνω απ' όλα ιδιοτελή συμφέροντα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΑΪΚΑΛΗ:
«ΑΝΩΜΟΤΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ Του Γεωργίου Αποστολόπουλου του Αποστόλου και της Κων/νας
Στην Αθήνα, σήμερα 20 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Σάββατο και ώρα 14.00', ενώπιον μας του Αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, παρουσία και της Δικαστικής Γραμματέως Σταυρούλας Κοσμέτου, εμφανίστηκε, αφού κλήθηκε στο υπηρεσιακό μας γραφείο 1139, ο πιο κάτω μάρτυρας, ο οποίος αφού ρωτήθηκε για τα στοιχεία ταυτότητάς του, δήλωσε ότι ονομάζεται Γεώργιος Αποστολόπουλος του Αποστόλου και της Κων/νας, γεννήθηκε το έτος 1959, στην Αθήνα και κατοικεί στον Αγ. Δημήτριο (οδός 25π9 Μαρτίου αρ. 69) τηλ. 6945-748652, επαγγέλματος σύμβουλος επιχειρήσεων και χριστιανός ορθόδοξος. (Α.Δ.Τ. ΑΕ 508253/2007, Τ/Α ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ).
Εξετάζεται ανωμοτί σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Κ.Π.Δ. ως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 Ν. 3160/2003 και με το αρθρ. 5 παρ. 2 Ν. 3346/2005.
Γνωστοποιήθηκε στον εξεταζόμενο ότι έχει δικαίωμα να παρίσταται με συνήγορο να αρνηθεί εν όλω ή εν μέρει την παροχή εξηγήσεων και να λάβει προθεσμία μέχρι 48 ώρες για την παροχή τους η οποία μπορεί να παραταθεί από εκείνον που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση. Επίσης έχει δικαίωμα να ζητήσει να του χορηγηθούν αντίγραφα της δικογραφίας να προτείνει μάρτυρες προς εξέταση και να προσαγάγει άλλα αποδεικτικά μέσα προς αντίκρουση των καταγγελλομένων σε βάρος του.
Επίσης του γνωστοποιήθηκαν προφορικά και με συνοπτική ακρίβεια οι πράξεις που του αποδίδονται και ότι όλα τα παραπάνω δικαιώματά του μπορεί να τα ασκήσει είτε αυτοπροσώπως, είτε εκπροσωπούμενος από συνήγορο που διορίζεται κατά το άρθρο 96 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκτός αν, κατά την κρίση μας, θεωρηθεί αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνισή του ενώπιον μας.
Κατόπιν, εξετάστηκε ανωμοτί, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 του Κ.Π.Δ., όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3160/2003 και εκ νέου με το άρθρο 5 παρ. 2 του Ν. 3346/2005, δήλωσε ότι διορίζει συνήγορο τον δικηγόρο Αθηνών Παύλο Σαράκη (AM 20761), Πατησίων 20-22, Αθήνα, τηλ. 210-3841400, 6932-420640 και ότι επιθυμεί να καταθέσει αμέσως:
Αρνούμαι κάθε υπόνοια περί τέλεσης του εγκλήματος της δωροδοκίας. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του κινήματος ΑΝ.ΕΛ., ένας από τους συντάκτες του οικονομικού προγράμματος των εκλογών 2012 και έως την Άνοιξη 2013 σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου κ. Πάνου Καμένου. Αποχώρησα με δική μου πρωτοβουλία και θέληση από αυτή τη θέση του συμβούλου της ηγεσίας του κινήματος, λόγω αυξημένων προσωπικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Μάλιστα το Σεπτέμβριο 2013 ενόψει της επίσκεψης του κ. Καμένου στη ΔΕΘ μου ζήτησε προσωπικά να τον βοηθήσω για την επικαιροποΐηση του οικονομικού προγράμματος και την ανάλυση της τότε οικονομικής συγκυρίας. Αρνήθηκα, διότι ούτε χρόνο είχα και κατά δεύτερο λόγο επειδή είχα ήδη αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά δρώμενα του κινήματος. Με τον κ. Χαϊκάλη είχαμε γνωριστεί στις εκλογές του 2012 και αναπτύξαμε μια πολύ καλή φιλική σχέση, η οποία εξελίχθηκε σε πρόταση εκ μέρους μου και αποδοχή απ' αυτόν να είμαι κουμπάρος σε επικείμενο γάμο του. Συναντιόμαστε τακτικά, είχαμε
ιής της
 φιλικής σχέσης, ανταλλάσαμε απόψεις για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Μάλιστα πολλές φορές μου έλεγε «πες τι γίνεται στην πολιτική και την οικονομία, για να ξέρω τι να λέω». Το καλοκαίρι του 2014 έμεινα έκπληκτος, όταν σε κάποια από τις τακτικές συναντήσεις μας, ο Χαϊκάλης μου εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν διατεθειμένος ακόμη και να αποχωρήσει από τους ΑΝ.ΕΛ. ή και να δεχτεί παντός είδους ανταλλάγματα προκειμένου να δώσει θετική ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί στην ίδια συνάντηση, τον ρώτησα γιατί θέλεις να το κάνεις αυτό και μου απάντησε ότι έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Γνώριζα ήδη τη δύσκολη οικονομική του κατάσταση γιατί πολλάκις τον είχα δανειοδοτήσει - βοηθήσει. Στις αναφερόμενες στην κατάθεση Χαϊκάλη συναντήσεις, τον προβόκαρα - προκαλούσα, προκειμένου να διακριβώσω τα αληθινά κίνητρα για την ενασχόλησή του με την πολιτική και το κίνημα των ΑΝ.ΕΛ. καθώς να διακριβώσω και το «ηθικό-πολιτικό χάλι» του, δηλ. ως που μπορούσε να φτάσει ένας ενεργός πολιτικός σε κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες για την Πατρίδα βάζοντας πάνω απ' όλα ιδιοτελή συμφέροντα. Γιατί η σχέση μου με τους ΑΝ.ΕΛ. ήταν ιερή και με ενδιέφερε η ποιοτική πολιτική τους πορεία. Εδώ πρέπει να καταθέσω ρητώς κ. Εισαγγελέα ότι είχα σκοπό να καταγγείλω αυτή την ιδιοτελή συμπεριφορά Χαϊκάλη, περί της οποίας έχω αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, πλην όμως με πρόλαβαν τα γεγονότα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θυμάστε τα της συνάντησης, την 6-12-2014, σε ξενοδοχείο του κέντρου των Αθηνών με τον κ. Χαϊκάλη και τι συζητήσατε μαζί του; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία συνάντησή μας, αλλά το περιεχόμενο των συνομιλιών μας αναφερόταν πάντα στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας ή στο τι συζητούν δυο φίλοι μεταξύ τους, ή σε προσωπικά μας ιδιωτικά θέματα. Οι περισσότερες των συναντήσεων πάντως γίνονταν με πρωτοβουλία του κ. Χαϊκάλη. Θέλω
να καταθέσω ότι και στην ως άνω συνάντηση η βούληση μου ήταν πάλι να τον προβοκάρω - προκαλέσω.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην κατάθεσή του ο κ. Χαϊκάλης αναφέρει ότι κατά την συνάντηση της 6-12-2014 επιβεβαιώθηκε η παράδοση των 700.000 ευρώ η οποία θα γινόταν χέρι με χέρι στη σπίτι του (σπίτι Χαϊκάλη), οπότε και αυτός (Χαϊκάλης) θα σας παρέδιδε έγγραφο περί αποχωρήσεώς του από τους ΑΝ.ΕΛ. Τι έχετε να απαντήσετε επ' αυτού; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θυμάμαι την συνάντηση στο ξενοδοχείο ΠΛΑΖΑ του κέντρου των Αθηνών, αλλά επαναλαμβάνω και πάλι ότι η συζήτηση έγινε στο πνεύμα που περιέγραψα. 'Αλλωστε, προσωπικά δεν είχα κανένα ενδιαφέρον ή κίνητρο για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά ούτε την οικονομική δυνατότητα για καταβολή ποσών τέτοιου ύψους. Σε κάθε περίπτωση οι ερμηνείες του κ. Χαικάλη είναι αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια σκοπιμότητα εννοείτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φοβήθηκε ότι τον κατέγραφα και θα τον κατήγγειλα αρμοδίως, ενώ τώρα επιχειρεί να ανατρέψει το ηθικό θέμα που τον βαρύνει και να το εκμεταλλευτεί πολιτικά ενόψει τον τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η άποψή σας δηλαδή είναι ότι ο κ. Χαικάλης είναι αυτός που προσπαθούσε να βρει ανταλλάγματα για θετική ψήφο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατηγορηματικά ναι. Αυτός ήρξατο πρώτος «χειρών αδίκων» λέγοντάς μου πολλές φορές κατά τις συναντήσεις μας με χαρακτηριστική κίνηση του χεριού, «να το σιγουρέψουμε κιόλας, να το σιγουρέψουμε κιόλας». Στο σημείο αυτό επικαλούμαι τις αμφίσημες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με τη στάση του στην εκλογή του
 ΕΡΩΤΗΣΗ: Εχετε υπόψη σας δήλωση του κ. Χαικάλη της 11-12-2014 ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφευχθεί εθνική κρίση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δήλωσή του αυτή ήταν δημόσια και αποτέλεσε μείζον θέμα συζητήσεως, τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς μου και είναι αποκαλυπτική για την ποιότητα του καταγγέλλοντος. Και είναι περίεργο ότι την επόμενη ημέρα το πρωί προσέρχεται στον Εισαγγελέα να καταγγείλει χωρίς να αποκαλύπτει ονόματα. Είναι στάση αντιφατική και ενδεικτική των προθέσεων και των σκοπιμοτήτων του. ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε και για πόσο χρονικό διάστημα και ποιο χρονικό διάστημα, οικονομικές συναλλαγές, παντός είδους, με τον κ. Χαϊκάλη; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προανέφερα ότι τον δάνειζα κατά καιρούς μικροποσά για να καλύψει προσωπικές του ανάγκες, δεν θυμάμαι όμως εάν μου είχε δώσει οποιοδήποτε ποσό προκειμένου να του το επενδύσω στην αλλοδαπή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά μήνα Δεκέμβριο 2014 που εργάζεσθε, με τι αντικείμενο ασχολείσθε, δοθέντος ότι ο κ. Χαϊκάλης στην κατάθεσή του αναφέρει ότι το ποσό των 700.000 ευρώ θα παρεδίδετο σπίτι του είτε από σας τον ίδιο, είτε «από τον διευθυντή φρουράς του εργοδότη σας»; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι αυτοαπασχολούμενος, δεν έχω εργοδότη που να έχει μάλιστα διευθυντή φρουράς και παρακαλώ να ελέγξετε και να διασταυρώσετε αυτόν τον ισχυρισμό μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως ως «εργοδότη» ο κ. Χαϊκάλης εννοούσε πρόσωπο εκ του επιχειρηματικού - τραπεζικού κλάδου, το οποίο εσείς, στις συναντήσεις σας κατά κόρον του αναφέρατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορώ να καταλάβω ποιον εννοεί ο κ. Χαϊκάλης, δεν έχω ακούσει να κατονομάζει κανέναν και εγώ δεν έχω εργοδότη και το γνώριζε αυτό πολύ καλά.
Τελειώνοντας θέλω να καταθέσω ότι οι καταγγελίες Χαϊκάλη είναι απάγαυσμα δόλιων σκοπιμοτήτων που στοχεύουν σε συγκυριακά κομματικά οφέλη. Εγώ προσωπικά ουδεμία σχέση έχω με βρώμικο παρασκήνιο ή με βρώμικες πολιτικές σκέψεις. Κανένα ποινικό αδίκημα δεν διέπραξα, αντιθέτως ο κ. Χαικάλης και οι συν αυτώ διέπραξαν σοβαρά ποινικά αδικήματα τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, ομολογώντας δημόσια ότι υπέκλεπταν ιδιωτικές συζητήσεις χωρίς την άδεια των αρχών. Ο βουλευτής που θέλει και αποβλέπει στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος προστρέχει στις αρχές, αναθέτει την ευθύνη της διακρίβωσης των αδικημάτων σε εκείνες, δεν τις υποκαθιστά με τέτοιο τρόπο, δεν συλλέγει στοιχεία παρανομώντας, τα οποία καθ' ομολογίαν του τα μοντάρει κιόλας, προκειμένου να στήσει μια φαντασμαγορική, θεατρική παράσταση. Ρητώς δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι παντός δικαιώματος μου έναντι εκείνων που βάναυσα προσέβαλαν την προσωπικότητά μου, την τιμή μου και την υπόληψή μου. Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω.
Αναγνώσθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται».
www.protothema.gr
  .-   

*** Διάγγελμα Α. Σαμαρά: Εκλογή Προέδρου, διαπραγμάτευση με δανειστές και εκλογές στο τέλος του 2015         
    
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ως υπεύθυνο των κατηγοριών για εξαγορά βουλευτών - Προανήγγειλε διεύρυνση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας
«Πρέπει να μην γίνουν εκλογές. Πρέπει να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμά του.
«Είναι εθνική υποχρέωση, να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και μετά -θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά- μπορούμε να βρούμε το χρονοδιάγραμμα για εκλογές ακόμη και στο τέλος του 2015», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρότασή του για την υπέρβαση της κρίσης με συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και ορισμό εκλογών μέχρι το τέλος του 2015.
Ανέφερε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός: «Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Και έχει δίκιο. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Πρέπει να μη γίνουν εκλογές. Πρέπει να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα».
«Δεν μπορούμε να τελειώσουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη. Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Κατηγόρησε τον Τσίπρα για σκευωρία
 Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο της σκευωρίας με τις καταγγελίες περί υποτιθέμενης εξαγοράς βουλευτών.
«Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας. Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος» ήταν η βαριά κατηγορία που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
«Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα!» υπογράμισε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους βουλευτές να μην υποκύψουν στις πιέσεις. «Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν! Και αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα!» επισήμανε και πρόσθεσε: «Τους καλώ λοιπόν όλους, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής. Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή».
Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας».
Απευθυνόμενος στο σύνολο της Βουλής υπογράμμισε: «Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια».
Διεύρυνση της κυβέρνησης
«Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους» δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «είναι λοιπόν εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015».
«Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό», κατέληξε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.
Πηγή: www.protothema.gr
 .-  


***  Πατώντας σε δύο Ελλάδες         
    Με το «Θάρρος» της γνώμης
 Στα δύο χωρισμένος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα του σήμερα. Οι μεν θέλουν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, οι δε εκλογές, έστω κι αν η καυτή πατάτα με τίποτα δεν επιθυμούν να βρεθεί στα χέρια τους.
Οι 300 θα αποφασίσουν.
Και οι πολίτες παραπαίοντας…
Οι δανειστές μας στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στα ενδεχόμενα, ενώ οι αγορές κινούνται κυρίαρχα με το φόβο μήπως και βγουν οικονομικά χαμένες. Πάντα αυτός είναι ο στόχος τους και δεν καταλαβαίνω πώς κάποιοι μπορεί να περιμένουν κάτι διαφορετικό.
Ορισμένα βασικά, πραγματικά, οικονομικά γεγονότα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και, επομένως, τα γνωρίζουμε, ως οφείλουμε άλλωστε, όλοι οι πολίτες.
Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο κ. Προβόπουλος αρκούνταν να ενημερώνει για την πραγματική οικονομική κατάσταση τους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, εμείς ακούγαμε όσα μας έλεγαν πιστεύοντάς τα.
Αυτή είναι η μία Ελλάδα. Των 300 του Συντάγματος και όχι του Λεωνίδα.
Από την άλλη πλευρά της όχθης, η συνέντευξη Τύπου χθες στη Σπάρτη του «Διαζώματος» έδωσε ένα άριστο παράδειγμα μιας άλλης Ελλάδας. Αυτής που θέλει να προχωρήσει μπροστά, οραματιζόμενη και υλοποιώντας σημαντικά αναπτυξιακά βήματα.
Σχεδιάζεται μια πολιτιστική διαδρομή που θα αποτελεί μια περιήγηση στις ομορφιές των μνημείων και της φύσης, η οποία, συνδυαζόμενη με τις παραγωγικές δυνάμεις (αγρότες, ξενοδόχοι, διατροφή, λαϊκός πολιτισμός), θα αναβαθμίσει ποιοτικά την τουριστική οικονομία της Νότιας Πελοποννήσου.
Υπάρχει σίγουρα κι αυτή η Ελλάδα, που σε ατομικό επίπεδο ή επίπεδο φορέων οραματίζεται και προχωρεί προς τα μπρος.
Η πρώτη Ελλάδα είναι αυτή που κυριαρχεί, γιατί αυτή απασχολεί και, επομένως, αυτή αναδεικνύεται. Τούτο, όμως, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει και η άλλη, που βαδίζει ένα διαφορετικό δρόμο.
Άλλωστε, όπως είχε πει ο Γκάντι, «ένα λάθος δε γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς».   Το μέλλον αυτής της χώρας εξαρτάται από το ποια Ελλάδα θα υπερισχύσει. Και πάλι θα αναφερθώ στον Γκάντι: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς»…
Άντα Αποστολάκη
 
***  Το αντίδοτο στην «κατάθλιψη των γιορτών»
Την εφετινή Πρωτοχρονιά επέλεξα να την περάσω σ’ ένα ΗOSPITAL RESORT, πως λέμε RESORT ΚΑΤΟ PETROVOLI; Έκλεισα, λοιπόν, σουίτα για να έχω παρέα και να μην περάσω το περιβόητο σύνδρομο «κατάθλιψη των εορτών». Να το δοκιμάσω κι αυτό, ώστε στο τέλος της ζωής μου να μπορώ να περηφανεύομαι πως έγινα συλλέκτης εμπειριών. Στο ΗOSPITAL RERORT η ατμόσφαιρα θα είναι τουλάχιστον γνήσια και όχι δήθεν, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα ξενοδοχεία, που δημιουργούν μια τεχνητά γιορτινή ατμόσφαιρα. Θα δω τον ανθρώπινο πόνο και τα προβλήματα από πρώτο χέρι και θα μου δοθεί η ευκαιρία να αξιολογήσω, βιωματικά, τα σημαντικά της ζωής πράγματα. Το τετριμμένο «χρόνια πολλά» που ακούγεται τέτοιες μέρες εκεί θα αποκτήσει την πραγματική του διάσταση και σημασία, γιατί οι άνθρωποι το λέμε, πια, από συνήθεια, κυρίως, τέτοιες ημέρες. Οι κουβέντες εκεί θα είναι από καρδιάς και όχι «πεθαμένες καλησπέρες», που λέει κι ο Μητροπάνος. Και επειδή θα είναι από καρδιάς, ίσως πιάσουν και τόπο. Λέγεται πως στις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες τούτη την εποχή συγκαταλέγονται άνθρωποι που βιώνουν μοναξιά, είτε ψυχολογική είτε γεωγραφική, καθώς και άτομα που έχουν ζήσει ανατροπές στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή διαφόρων ειδών πένθη, όπως π.χ. απώλεια εργασίας. Επίσης, η εμπορευματοποίηση των γιορτών, οι οικονομικές δυσκολίες και το ανέφικτο του να βρεθεί κανείς με συγγενείς και φίλους, για διάφορους λόγους. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι καταγράφεται δραματική αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης αλλά και αυτοκτονιών, αύξηση που αποδίδεται στην οικονομική κρίση της χώρας, στην ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων. Το οξύμωρο είναι πως από το στρες των γιορτών απειλούνται και άνθρωποι που έχουν μια «τακτοποιημένη ζωή», αλλά ρόλο παίζει και η κατασκευή, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του καθενός. Με τούτα και μ' εκείνα, το φάρμακο των ημερών είναι μια ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους, μια ζεστή αγκαλιά και όχι μια μάζωξη γύρω από το γιορτινό τραπέζι για το θεαθήναι ή επειδή το επιβάλλουν οι μέρες. του Δημήτρη Γιατράκου - 
 
***  Οι ανισότητες…
Ανεβαίνοντας χθες από τον ποδηλατόδρομο, είδα μια σκηνή στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου που με σόκαρε. Ένα πιτσιρίκι έκλαιγε, το τραβούσε η μάνα του από το χέρι, προσπαθούσε να το ηρεμήσει, αλλά μάταια. Το πιτσιρίκι είχε «καρφωθεί» στη θέση του και παρά τις προσπάθειες της μάνας, αυτό επέμενε, ζητώντας κάτι. Σταμάτησα κι άρχισα να περιεργάζομαι το περιστατικό. Το πιτσιρίκι έδειχνε στη μάνα του το καρουζέλ και τα παιδάκια που έκαναν βόλτα σε αυτό. Από την άλλη, η μάνα του προσπαθούσε να το αποτραβήξει, λέγοντάς του πως δεν έχει χρήματα. Το κόστος της βόλτας είναι 2 ευρώ και προφανώς η γυναίκα δε βρισκόταν σε θέση να τα διαθέσει. Από την άλλη πλευρά, έβλεπες μόνο χαρωπά προσωπάκια, των παιδιών που οι γονείς τους είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν αυτό το ποσό. Με άλλα λόγια, η πλήρης αντίθεση… Αναρωτήθηκα γιατί το πιτσιρίκι αυτό να μην είναι σε θέση να απολαύσει ό,τι και τα υπόλοιπα. Ταυτόχρονα, μου ήρθαν στο μυαλό εικόνες από παιδάκια των λεγόμενων αναπτυσσόμενων χωρών και στον αντίποδα παιδάκια των ανεπτυγμένων χωρών. Τα πρώτα σκελετωμένα, τα δεύτερα καλοζωισμένα. Λες και δεν είναι ίδια όλα τα παιδιά του κόσμου. Απλώς τα πρώτα είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε φτωχές χώρες και τα δεύτερα σε πλουσιότερες. Έτσι είναι, ο πλούσιος βορράς και ο φτωχός νότος. Ανισότητες παντού, διακρίσεις παντού. Θυμήθηκα ακόμη και τις φυλετικές διακρίσεις στα σχολεία των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50 ή και το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Και είναι να αναρωτιέται κάποιος γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Από θεολογικής πλευράς, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο Θεό. Συμβαίνει όμως αυτό; Όχι. Και εδώ ανισότητες και γενικότερα ανισότητες παντού. Και μετά είναι να αναρωτιέται κάποιος γιατί αυτές οι ανισότητες. Στην Ελλάδα, γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε με κάτι να μας χαρακτηρίζει (π.χ. ο γιος του μανάβη, του μπακάλη, του γιατρού, του δικηγόρου κ.ο.κ.). Δε γνωρίζω αν αυτά υπάρχουν και στις χώρες του εξωτερικού, όπου ενδεχομένως οι κοινωνίες να είναι πιο ανοιχτές σε ερεθίσματα και συμπεριφορές. Είναι ζήτημα εσωτερική λειτουργίας και νοοτροπίας το ξεπέρασμα αυτής της αντίληψης, των ανισοτήτων; Γιατί, ας πούμε, να μην έχει τη δυνατότητα η μητέρα του πιτσιρικά που περιέγραψα στην αρχή να του προσφέρει χαρά; Γιατί να μην έχει χρήματα να τα διαθέσει για να του καλύψει έστω και αυτή την ανάγκη της ζήλειας που ένιωσε βλέποντας άλλα παιδιά στο καρουζέλ; Απάντηση δεν μπόρεσα να δώσω κι αυτό με στενοχώρησε ακόμη περισσότερο…harhar@tharrosnews.gr του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
***  «Ναι» στο Σταύρο Δήμα από τη Μίκα Ιατρίδη
 
Θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα η ανεξάρτητη βουλευτής, Μίκα Ιατρίδη, σύμφωνα με σχετική δήλωσή της.
Όπως εξηγεί η βουλευτής, αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή.
«Θεωρώ ότι η πρόταση για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή, η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι εκλογές προς στο τέλος του 2015 είναι η καλύτερη λύση για την παρούσα περίοδο» εξηγεί.
Διαβάστε ολόκληρη η δήλωση της κ. Ιατρίδη:
«Στην πολιτική μου πορεία όλες τις πολιτικές αποφάσεις μου τις έλαβα με βάση αυτό που θεωρούσα ότι είναι το καλύτερο για την πατρίδα μου.
Τις αποφάσεις αυτές τις έλαβα χωρίς να δεσμεύομαι από καμία κομματική ηγεσία, χωρίς να έχω καμία απολύτως εξάρτηση. Άλλωστε, οι πράξεις μιλούν από μόνες τους.
Τις αποφάσεις αυτές τις έλαβα έχοντας στο μυαλό μου τους Δωδεκανήσιους και τις Δωδεκανήσιες, τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται, με στηρίζουν και με στέλνουν να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή.
Μίλησα τις τελευταίες μέρες με πολλούς συμπατριώτες μου στη Ρόδο, με κατοίκους της Δωδεκανήσου, με εκπροσώπους των εμπόρων, με φορείς του τουρισμού, με πολίτες που εργάζονται στους συγκεκριμένους κλάδους.
Άκουσα τους προβληματισμούς τους για την οικονομία, τον τουρισμό, το μέλλον μας. Το μήνυμα τους ήταν ξεκάθαρο. Λένε «όχι» στην πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Ειδικά όταν το εισόδημα και οι ανάγκες των συμπολιτών μου εξαρτώνται από το σταθερό πολιτικό κλίμα των επόμενων 2-3 μηνών. Είναι η εποχή που καταγράφονται από το εξωτερικό οι τάσεις για την θερινή τουριστική περίοδο.
Ακούω και υπηρετώ τον ελληνικό λαό και τον λαό της Δωδεκανήσου και δεν μπορώ να ταχθώ απέναντι στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα τους. Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να μεταφερθεί το μήνυμα τους και στη Βουλή των Ελλήνων.
Την Κυριακή ο κ. Πρωθυπουργός πήρε μια πρωτοβουλία, η οποία προφανώς και αλλάζει τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η πρώτη ψηφοφορία.
Με την πρωτοβουλία αυτή, κατά την άποψη μου, εξασφαλίζεται μια συναινετική διαδικασία, ενώ η προκήρυξη των εκλογών για το τέλος του 2015, θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να μας κρίνουν με βάση αυτά που θα έχουν πραγματικά συμβεί.
Έχω εναντιωθεί, και με έντονο τρόπο, στην ασκούμενη πολιτική. Και πράγματι είχα πει ότι δεν προτίθεμαι να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Υποστήριζα και υποστηρίζω ότι πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική και ακράδαντα πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις με δανειστές και εταίρους, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.
Πρέπει να φύγουμε, χωρίς ατυχήματα, από την μέγγενη της λιτότητας και της ύφεσης που γέννησαν οι έντονα αντιαναπτυξιακές πολιτικές της τρόικας.
Θεωρώ ότι η πρόταση για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή, η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι εκλογές προς στο τέλος του 2015 είναι η καλύτερη λύση για την παρούσα περίοδο.
Για αυτούς τους λόγους, θα είμαι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία.
Και θα το κάνω από τη δεύτερη ψηφοφορία, γιατί μέσα στο ζοφερό κλίμα που έχουν στήσει ορισμένοι, εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Γιατί την ηθική και τις αξίες μου, εγώ δεν τις παζαρεύω.
Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της απόφασης μου και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Έχω απολογηθεί ήδη στον εαυτό μου και είμαι έτοιμη να απολογηθώ και στους συμπατριώτες μου».

***  Ρεκόρ χρεών: 12,5 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το 2014
Αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ το Νοέμβριο
 Ρεκόρ χρεών: 12,5 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το 2014
~ Απλήρωτους φόρους 1,6 δισ. ευρώ άφησαν το Νοέμβριο οι φορολογούμενοι. Η καθυστέρηση αποδίδεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στην αναμονή για τη ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων, αλλά και στην οικονομική στενότητα των νοικοκυριών.
~ Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή του έτους έφτασαν το Νοέμβριο στα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 10,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου.
~ Από τα 12,5 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μόλις 1,8 δισ. ευρώ δηλαδή το 14,4% των νέων οφειλών έναντι στόχου για εισπράξεις στο 25%.
~ Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων (παλαιές και νέες οφειλές) ανήλθαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 72,7 δισ. ευρώ.
~ Συνολικά στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου το δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) 3,26 δισ. ευρώ.
~ Οι εισπράξεις από τις παλαιές οφειλές (αυτές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2013) έφτασαν στο 1,48 δισ. ευρώ έναντι στόχου για είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

***
 
 *** Αθλητική  Ενημέρωση  :
*** Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA) και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:
Σάββατο  20/12/2014 :
~ Πανθρακικός-Βέροια 1-1
(10΄ Τζάνης - 89΄ Καλτσάς)

~ Πλατανιάς-ΟΦΗ 1-0
(84΄ Τετέ)

~ Καλλονή-Ολυμπιακός 0-5
(11΄ Μανιάτης, 63΄ πεν. Ντομίνγκες, 65΄, 73΄ Μπενίτες, 78΄ Μπουχαλάκης)
Κυριακή  21/12/2014 :
~ Πανιώνιος-Ατρόμητος 2-2
(33΄ πεν., 46΄ Κολοβός - 14΄, 40΄ Ναπολεόνι)
Διαιτητής: Χ. Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Κόκκινες: 33΄ Κοντοές
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Παπαδόπουλος, Παντίδος, Σιώπης, Αργυρόπουλος (85΄ Πάνος), Τασουλής, Οικονόμου, Μητρόπουλος (80΄ Φούντας), Ιμπαγάσα, Κολοβός, Μπουμάλ (67΄ Μασούρας), Γιάννου.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Ρικάρντο Σα Πίντο): Γκορμπούνοφ, Ταυλαρίδης, Νάστος, Κοντοές, Φυτανίδης, Αγκουαζί, Πίτου Γκαρσία (90΄ Γεωργίου), Ούμπιδες (39΄ Κούρος), Μπρίτο (54΄ Δημούτσος), Ναπολεόνι, Παπάζογλου.
~ Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη 2-1
(6΄ Γιαννιώτας, 58΄ Μάσα - 81΄ πεν. Κλέιτον)
Διαιτητής: Μ.Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες: Γκοϊάν, Τιε Μπι - Καρυπίδης, Λουσέρο, Μπέρτος, Φλίσκας, Κομεσίδης
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Κοσίτσκι, Λούι, Τσοκάνης, Γκοϊάν, Σανκαρέ, Τιε Μπι (69΄ Μουνάφο), Κουρμπέλης, Γιαννιώτας, Μπαράλες (39΄ Μούκαμ), Νίκο Φερνάντες (83΄ Ζησόπουλος), Μάσα
 ΞΑΝΘΗ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Καρυπίδης, Λισγάρας (46΄ Γούτας), Παπαστεριανός (76΄ Φλίσκας), Ομπόντο, Λουσέρο, Κλέιτον, Καπετάνος, Βασιλακάκης (76΄ Κομεσίδης)

~ Εργοτέλης-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0
(9΄ Γιουσούφ)
Διαιτητής: Α. Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Μπογκντάνοφ - Σκόνδρας
 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γιάννης Ταουσιάνης): Καβουσάκης, Τζανακάκης, Λυκογιάννης, Φίντελεφ, Γκέντσογλου, Καζναφέρης, Κοζορώνης, Ρέντζας (90+1΄ Γιοβάνοβιτς), Μπογκντάνοφ (58΄ Μπουρσέλης), Γιουσούφ, Παμλίδης (70΄ Άλαν)
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Ντάσιος, Στρούνα (73΄ Ναδάλες), Σκόνδρας, Μιχαήλ, Λίλα, Αυγενικού (46΄ Κοροβέσης), Τσάβες, Τσουκαλάς, Ακόστα (58΄ Σαπαλίδης), Ίλιτς

~ Νίκη Βόλου-Παναιτωλικός Αναβλήθηκε  0-3 .- α.α.

~ Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 1-2
(80΄ Κονέ - 12΄ Τζαβέλλας, 51΄ Περέιρα)
Διαιτητές: Παππάς (Αθηνών)
Κόκκινες κάρτες: Μάντζιος (23΄) - Τζαβέλλας (23΄)
Κίτρινες: Γκόμες - Ρατς, Παπαδόπουλος, Ιτάνζ, Μαντούρο
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Σάββας Παντελίδης): Σηφάκης, Σκέμπης (58΄ Γιακουμάκης), Μάντζιος, Μάγκας, Γεωργιάδης (86΄ Μανωλακάκης), Βούκσεβιτς, Τομάς, Σάντσες (31΄ Σοτέλο), Μιλοσάβλιεβ, Κονέ, Γκόμες.
ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Ρατς, Αθανασιάδης, Τζαβέλλας, Βίτορ (62΄ Ποζατζίδης), Μαντούρο, Κάτσε, Περέιρα (89΄ Σαββίδης), Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος (54΄ Γκολάσα).
Δευτέρα 22/12/2014 :

~ Παναθηναϊκός-Κέρκυρα    2-0,  (1-0).- ^
Τα  γκολ : 45΄Ν. Καρέλης , 85΄Χουχούμης ,
Διαιτητές : Λαμπρόπουλος , Ποντίκης , Κούλα Τέταρτος θα είναι ο Αρετόπουλος.
Κάρτες: Πέτριτς , Χαβίτο , Μπούρμπος ,
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Στιλ, Χουχούμης, Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Ζέκα, Δώνης, Καρέλης(Λαγός), Ντίνας(Μπούϊ), Μπούρμπος, Πράνιτς (Κλωναρίδης), Πέτριτς.
Κέρκυρα (Μιχάλης Γρηγορίου): Σέτκους, Βενέτης, Ζορμπάς(Κόντος), Ναγιάρ (Σάτζεθ), Ναϊκούτ, Γκόμες, Καρντόζο (Κρητικός), Μαρκόφσκι, Χαβίτο, Ντιμιτρόφσκι, Ντιόγκο ,
Στον πάγκο των «πρασίνων» κάθονται οι: Κοτσόλης, Μέντες, Κλωναρίδης, Λαγός, Μπερίσα, Μπούι, Ρισβάνης.
Αναπληρωματικοί για την Κέρκυρα είναι οι: Κουτζαβασίλης, Ρόχας, Κρητικός, Κοντός, Σάντσεθ, Γεωργακόπουλος.
Βίντεο και γκολ από αγώνα :
~** ΠΑΟ-ΚΕΡΚΥΡΑ  Α΄ ΗΜΙΧΡ  1-0 γκολ Ν. Καρέλλη  22/12/2014 :
http://youtu.be/y8vRKHDSfKo .-
~**ΠΑΟ-ΚΕΡΚΥΡΑ 2-0  2ο γκολ Χουχούμης  22/12/2014 : http://youtu.be/vK7cOsdQNNc .-
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες)
1. ΠΑΟΚ 34
2. Ολυμπιακός 33
3. Αστέρας Τρίπολης 28
4. Παναθηναϊκός 26 -14αγ.
5. Βέροια 25
6. Ξάνθη 24
7. ΠΑΣ Γιάννινα 23
. Ατρόμητος 23
9. Παναιτωλικός 21 -14αγ.
. Καλλονή 21
11. Κέρκυρα 18 -14αγ.
. Πλατανιάς Χανίων 18
13. Πανιώνιος 15
14. Λεβαδειακός 14
. ΟΦΗ 14
16. Πανθρακικός 12
17. Εργοτέλης 10
18. Νίκη Βόλου 7 -14αγ.
~  * Ο αγώνας Νίκη Βόλου - Παναιτωλικός ματαιώθηκε έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ και έτσι η ομάδα του Αγρινίου παίρνει τους τρεις βαθμούς της νίκης άνευ αγώνα (0-3 α.α.), ενώ οι Βολιώτες μηδενίζονται στον συγκεκριμένο αγώνα και τους αφαιρούνται τρεις βαθμοί

***  Με τους αγώνες της 12ης αγωνιστικής ολοκληρώθηκε η δράση για φέτος στον τρίτο όμιλο της Γ' Εθνικής.
   
Μεγάλες νίκες για Μανωλάδα στη Μαγούλα (ΦΩΤΟ), Ελευσίνα στο Λουτράκι και Κιβέρι στην Τρίπολη. Ανάσα πήρε ο Βύζαντας με τη νίκη του επί της Αχαϊκής.
Μαύρη Θύελλα –Αιολικός 0-0 (12:00)
Βύζας Μεγάρων – Αχαϊκή 3-0
Αστέρας Μαγούλας – Δόξα Νέας Μανωλάδας 2-3
Παναρκαδικός – Ερμής Κιβερίου 1-3
ΑΟ Λουτράκι – Πανελευσινιακός 0-2
ΠΑΟ Βάρδας – Μανδραϊκός 2-1
>>Για να δείτε τη βαθμολογία πατήστε ΕΔΩ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13η, 11-01-2015 15:00)
ΠΑΟ Βάρδας – ΑΟ Λουτράκι
Πανελευσινιακός – Παναργειακός
Ζακυνθιακός – Βύζας Μεγάρων
Αιολικός – Παναργειακός
Μανδραϊκός – Μαύρη Θύελλα
Ερμής Κιβερίου – ΑΟ Κύμης
Αχαϊκή – Δόξα Νέας Μανωλάδας

 *** Τοπικό ποδόσφαιρο Μεσσηνίας ΕΠΣΜ: Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου 
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ  
 ~** Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου {και οι διαιτητές} με τους βοηθούς που επιλέχθηκαν να φέρουν εις πέρας τις αναμετρήσεις…
 Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 :
 Τσικλητήρας Πύλου – Ανδρούσα   1-1 .- ^
  Ασπρόχωμα – Τέλος Άγρας  0-8 .- ^
 Δώριο – Απόλλων Καλαμάτας 1-2 .- ^
 Ολυμπιακός Καλαμάτας – Σπερχογεία 1-1 .- ^

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου  2014 
  Εθνικός Μελιγαλά – Ακρίτας Κορώνης  5-0 .- ^
 
Εράνη Φιλιατρών – Μεσσηνιακός  1-1 .- ^
 
Αστέρας Αρφαρών – Διαβολίτσι  0-1 .- ^ {Αγώνας  διαιτητικής  ντροπής } .-
Διαιτησία: ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Χ., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ:  Ματθαίος-Λίβας, Μπαράι, Μπούρας, Χαραλαμπόπουλος, Καρύδης, Ζέππος, Φέστας, Τσιλίκος, Κάρτσωνας (90+ Φερράι), Γιαννακόπουλος και Σταθόπουλος (64' Καπόγλης)
ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ: Μητσέας, Καστριτσέας, Βεργόπουλος, Καπόγλης, Κωστόπουλος, Δασκαλάκης, Παπαδόγιαννης, Θ. Δημητρίου, Π. Δημητρίου, Χελάς και Βουρνάς (88΄Μαυροειδάκος)
~    Οι γηπεδούχοι  φωνάζουν για τη διαιτησία του έμπειρου ρέφερι Σταύρου Λάμια, καθώς υποστηρίζουν πως δεν τους δόθηκε ένα οφθαλμοφανέστατο πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο, ενώ θεωρούν αρκετά αυστηρή και την αποβολή με κόκκινη κάρτα του Χαραλαμπόπουλου στο 33ο λεπτό. 
~ Το μοναδικό τέρμα για το το Διαβολίτσι πέτυχε ο Δημητρίου στο 90+ ενώ στο πρώτο ημίχρονο ο Λάμιας καταλόγισε πέναλτι σε ανατροπή του Γιάννη Χελά, αλλά ο τελευταίος αστόχησε απο τα έντεκα βήματα να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, καθώς ο γκολκίπερ Ματθαίος απέκρουσε με τα πόδια και κράτησε το μηδέν.

 Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Κυπαρισσίας  0-0 .-^
~** Α1  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 ~ Σάββατο,.. Η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει και τη συνάντηση του Μιλτιάδη με τον Κεραυνό, ενώ τα υπόλοιπα ματς είναι ορισμένα για αύριο.
Αναλυτικότερα:
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014   
  Μιλτιάδης – Κεραυνός Καλαμάτας  2-1 .-^
  Πανθουριακός – Μεθώνη 1-0 .-^
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου   2014 : 
  Νέος Άρις – Αίαντας Καλαμάτας 1-0 .-^
 Χανδριναϊκός – Ομόνοια  2-3  .-^
 Παπαφλέσσας Άμφειας – ΑΟ Φαραί  0-2 .- ^

Ηρακλής Καλαμάτας – Απόλλων Πεταλιδίου   -
Β΄  ΤΟΠΙΚΗ
 ~*** Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι διαιτητές που έχουν οριστεί:
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 :
   Θύελλα Μερόπης – Αστέρας Βαλύρας  5-0 .-^
  Διαγόρας Κοπανακίου – Πράσινα Πουλιά  0-2 .- ^
  Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – ΑΕ Αβίας  0-1 .- ^
 Θύελλα Χαρακοπιού – ΠΑΟ Καλλιθέας  2-3 .-^
 ΑΟ Πατίστα – ΑΕ Αιθαίας    -
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου  2014 :  
  ΠΑΟ Καλού νερού – Αστέρας Μικρομάνης 1-3 .- ^
 ΑΕΚ Καλαμάτας – Ατρόμητος Πλατέος  2-2 .- ^
  Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Πανιώνιος Καλ  4-4 .-
 Δόξα Καλαμάτας – ΑΕ Μάνης   0-3 .- ^

  ΑΟ Στενωσιάς – Ολυμπιακός Ανάληψης  0-0 .-^
 Αναγέννηση Παραλίας – Ηρακλής Κυπαρισσίας  2-0 .- ^
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 
 Παναθηναϊκός Καλαμάτας – ΠΑΟΚ
Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
 ~** Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι διαιτητές:
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014   :
  ΑΕ Λογγάς – ΑΕ Γαργαλιάνων  1-2 .- ^
Α.Ο.Χατζή -Νέστωρ Πύλου  0-3  .- α.α.
   Πανευαϊκός – Βέργα   3-4 .- ^
 Ίκαρος Καλαμάτας – Θύελλα Παραλίας 1-1 .-
 ΑΣ Δαναός – ΑΟ Φυτειάς  0-2 .- ^
Φυτειά -Ερμής Καλαμάτας  2-1 .- ^
 Κυριακή 21 Δεκεμβρίου  2014  :
 ΑΠΣ Άρις – Ερμής Καλαμάτας 2-0 .- ^
 Νέδουσα Αλαγονίας – Θησέας Καλαμάτας 1-4 .- ^

  Ατρόμητος Καλαμάτας – ΑΟ Διοδίων  0-0 .- ^
~**  ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Σήμερα η τελευταία αγωνιστική 
Η τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί σήμερα για το παιδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ, στο πλαίσιο των 5 Ομίλων, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει τις εξής συναντήσεις:
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 
 Πράσινα Πουλιά – Ηρακλής Καλαμάτας  2-7 .- ^
 Αναγέννηση Παραλίας - Αίαντας Καλαμάτας   -
 Μεσσηνιακός – ΑΣ Δαναός    -
  Ασπρόχωμα – Απόλλων Καλαμάτας  8-1 .- ^
Ομόνοια – Ολυμπιακός Καλαμάτας  1-4 .- ^
  Πάμισος Μεσσήνης – Θησέας Καλαμάτας  0-0 .-^
 Μεθώνη – Τσικλητήρας Πύλου   5-7 .- ^
  Μιλτιάδης – Παπαφλέσσας Χώρας  0-8 .- ^
  Ηρακλής Κυπαρισσίας – Εράνη Φιλιατρών  0-1 .- ^
  ΑΕ Μάνης – Δόξα Καλαμάτας   -
 ΑΟ Φαραί – Αστέρας Αρφαρών   4-0 .- ^

*** ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: “Συγνώμη που δεν σας… ψηφίσαμε, ντροπή σας κ. Αρ. Σταθόπουλε”!

Καζάνι που βράζει πλέον το Αρφαρά μετά και την νέα σφαγιαστική εις βάρος τους διαιτησία, αυτή την φορά χθες στον αγώνα με τον ΑΟ Διαβολιτσίου από τον… Σταύρο Λάμια. Είχαν προηγηθεί θυμίζουμε δύο ακόμη διαιτητικές «σφαγές» από τον Δημήτρη Νίκα, με Εθνικό Μελιγαλά στο Αρφαρά και την περασμένη Κυριακή με τον Τέλλο Άγρα στους Γαργαλιάνους.
    Πλέον τα βέλη των Αρφαραίων εκτοξεύονται ευθέως κατά του προέδρου της ΕΠΣ Μεσσηνίας Αριστείδη Σταθόπουλου, καθώς θεωρούν ότι σκοπίμως πια υπονομεύει τις προσπάθειες του συλλόγου τους  για παραμονή στην Α’ τοπική κατηγορία της Μεσσηνίας.
Χαρακτηριστικές αυτού είναι οι φοβερές δηλώσεις στο sportstonoto.gr  του αντιπροέδρου του Αστέρα Αρφαρών Γιάννη Μπούρα – Μπουτσικά (φωτός αριστερά, δεξιά του ο Στάθης Βανικιώτης), ο οποίος  μας έστειλε την κάτωθι επιστολή:
«Κύριε Αριστείδη Σταθόπουλε.
Μετά και το σημερινό (χθεσινό) σφαγείο στο Αρφαρά από αυτόν τον δικό σας κ. Λάμια και τον μόνιμο πλέον… παρατηρητή μας κ. Νίκο Χρονόπουλο που του βάζει συνεχώς… άριστα, ο κόμπος έφτασε κύριε Αριστείδη Σταθόπουλε στο χτένι για όλους μας στο χωριό μας και στον Αστέρα!
Πάλι καθαρό πέναλτι δεν μας δίνουν και στην αμέσως επόμενη φάση και πάλι πέναλτι εις βάρος μας ανύπαρκτο ξανά και πάλι αποβολή παίκτη μας!
Ντροπή σας κύριε Αριστείδη Σταθόπουλε με τα καλόπαιδά σας πάλι! Πάτε να ρίξετε την ομαδούλα μας, από τις λίγες καθαρές χωρίς χρέη, άψογες, ερασιτεχνικές σε όλα στη Μεσσηνία, με αγωνιστές παράγοντες και πρόεδρο με ήθος, με αποκλειστικά και μόνο δικά της ντόπια παιδιά, με ένα κύριο με κεφαλαίο κάπα προπονητή, ένα δάσκαλο του ποδοσφαίρου τον συγχωριανό μας Στάθη Βανικιώτη,  μόνο και μόνο επειδή δεν σας ψηφίσαμε (!) πέρυσι για πρόεδρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας και ψηφίσαμε τον κύριο Τάκη Βασιλόπουλο!
Εμείς μπορεί κύριε Αριστείδη Σταθόπουλε να πέσουμε κατηγορία όμως αυτοί που ουσιαστικά θα έχουν πέσει ξανά και ξανά πολλές κατηγορίες πιο χαμηλά θα είστε εσείς, οι φίλοι διαιτητές σας  - όχι όλοι φυσικά - και το δύσμοιρο το Μεσσηνιακό μας ποδόσφαιρο που δυστυχώς εδώ και 40 χρόνια πια ηγείστε.
Να’ στε καλά, να χαίρεστε αυτό το ποδόσφαιρό σας, σας το επιστρέφουμε όπως είναι κύριε Αριστείδη Σταθόπουλε!
Εμείς θα πέσουμε αν πέσουμε, όταν μας ρίξετε δηλαδή, περήφανοι και έχοντας ήσυχη την συνείδησή μας περιμένοντας πλέον να ξημερώσει μία καλύτερη, καινούρια μέρα  στο Ελληνικό και κυρίως στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο.
Καλή σας νύχτα κύριε Αριστείδη Σταθόπουλε!
Γιάννης Μπούρας (Μπουτσικάς), αντιπρόεδρος Αστέρα Αρφαρών».  
Υν : Να μη  ξεχνά  ο κ. Α. Σταθόπουλος , ότι  στην ΕΠΣΜ  ήρθε και στην ΕΠΟ πήγε με τον πρώτο του  ταμία  ΕΠΣΜ (σας) Οδοντιάτρου κ. Σταμ . Σκούλικα (παλιό πρόεδρο Αστέρα Αρφαρών ), με τον αγώνα που έκαναν μαζί με τους Περ. Νίκα , Γ. Αθανασόπουλου (+) ,Κ. Αθανασόπουλου , Σωτ. Πανόπουλου κ.α.  .-
~* Η  αχαριστία είναι αμάρτημα , που ούτε ο Θεός δεν το συγχωράει , και πως στα σίγουρα , εδώ πληρώνεται όλα και μάλιστα πολύ σύντωμα !

***   Την Τρίτη εκδικάζεται η υπόθεση του προημιτελικού Κυπέλλου στο μπάσκετ   ,    
Ποιος θα πάει στον ημιτελικό;
Την Τρίτη εκδικάζεται η υπόθεση του προημιτελικού Κυπέλλου
Την τρίτη θα μάθουμε κατά πάσα πιθανότητα τι θα γίνει με τον προημιτελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αφού σήμερα, Δευτέρα, ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ ενημέρωσε τους «αιώνιους» ότι την Τρίτη θα επανεξετάσει την ένσταση των «ερυθρόλευκων».
Αυτό λοιπόν προέκυψε, μετά από απόφαση του ΑΣΕΑΔ, το οποίο καλούσε τον αθλητικό δικαστή να εξετάσει την υπόθεση.
Έτσι λοιπόν η υπόθεση θα εξεταστεί την Τρίτη και πιθανότατα η απόφαση θα βγει την ίδια μέρα, με αυτόν που θα δικαιωθεί να πηγαίνει στην Πυλαία, όπου θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου. Στον τελικό «περιμένει» από το Σάββατο ο Απόλλων Πάτρας.
Το χρονικό...
Θυμίζουμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει προσφυγή στο δευτεροβάθμιο όργανο «κατά του κύρους του αγώνα» με τους «πράσινους» για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, λέγοντας πως ο -τότε- πρόεδρος της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ήταν στο γήπεδο παρά το γεγονός πως ήταν τιμωρημένος, ενώ υπήρχαν και περισσότεροι οπαδοί από όσους επιτρέπονται σε κεκλεισμένων των θυρών αγώνα.
Ο αθλητικός δικαστής είχε κρίνει πως είναι αναρμόδιος να εκδικάσει την υπόθεση και έριξε το «μπαλάκι» στην ΕΟΚ, αφού ανέφερε πως αυτή η υπόθεση αφορούσε αγώνα που διοργανώνει εκείνη.
Όμως και η ομοσπονδία εξ αρχής είχε καταστήσει σαφές πως σε τέτοια ζητήματα υπεύθυνος είναι ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ.
Τελικά τη λύση έδωσε το ΑΣΕΑΔ, το οποίο έκρινε πως αρμόδιος να κρίνει την «τύχη» του προημιτελικού είναι ο αθλητικός δικαστής, όπου τον κάλεσε να επανεξετάσει την ένσταση του Ολυμπιακού.

***  Υπομονή και πίστη στην ομάδα συνέστησε ο Νίκος Κουρμπανάς          
           
Απογοητευμένος, γιατί η προσπάθεια της ομάδας δεν κατέληξε και σε νίκη, εμφανίσθηκε στη συνέντευξη τύπου ο προπονητής της Καλαμάτας Νίκος Κουρμπανάς, αμέσως μετά το τέλος της ισόπαλης αναμέτρησης με τον Αιολικό. Όπως δήλωσε, έμεινε ευχαριστημένος απο την προσπάθεια των παικτών του ενώ ικανοποιημένο τον αφήνει και το γεγονός ότι η εικόνα της ομάδας ήταν πολύ καλύτερη απ΄ ότι στην αναμέτρηση με την Μανωλάδα. Τόνισε δε, ότι με βάση την εμπειρία του,παρόλο που η ομάδα έχει μείνει 4 βαθμούς πίσω από την κορυφή, πιστεύει ότι το τέλος του πρώτου γύρου θα βρει την Καλαμάτα αρκετά καλά, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη συνέχεια αρκεί, όπως είπε, να υπάρχει υπομονή και πίστη.
Στη συνέχεια δήλωσε, ότι καταλαβαίνει την πικρία των φιλάθλων της Μαύρης Θύελλας, γιατί δυστυχώς τα καλά αποτελέσματα έχουν έρθει κυρίως μακριά από την έδρας της.
Όσων αφορά τις μεταγραφές, ο Νίκος Κουρμπανάς είπε, ότι θα συζητήσει με τη διοίκηση και πιθανώς να υπάρξουν 2 το πολύ 3 προσθήκες, συμπεριλαμβανομένων και νέων ταλαντούχων παικτών, χωρίς όμως να καίγεται για άμεσες μεταγραφές.
Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο της Καλαμάτας καλές γιορτές.
Από την πλευρά του ο προπονητής του Αιολικού κ. Γούτης παραδέχτηκε την ανωτερότητα της Καλαμάτας στην αναμέτρηση και δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος με το ισόπαλο αποτέλεσμα. Χωρίς καν να ερωτηθεί, είπε ότι δεν είχε δώσει εντολή στους παίκτες του να πέφτουν για καθυστέρηση και είναι μια εικόνα που δεν του αρέσει να τη βλέπει τόσο τόσο για τον ίδιο όσο και η διοίκηση της ομάδας του. Ο ποδοσφαιριστής του Αιολικού Γάλας, δικαιολόγησε τις  πτώσεις των συμπαικτών του και τις αρκετές καθυστερήσεις στην κούραση από το ματς της προηγούμενης Τετάρτης...  

*** Νίκη μέσα στην Πρέβεζα για τα κορίτσια του Μεσσηνιακού!

Για τη 10η αγωνιστική της Α2 βόλεϊ γυναικών ο Μεσσηνιακός κέρδισε την Κυριακή το απόγευμα στην Πρέβεζα με 1-3 σετ. Αναλυτικότερα: 30-28, 26-28, 18-25 και 17-25. - 

***

  ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2014   : 
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Δευτέρα  01  Δεκεμβρίου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα 01  Δεκέμβριος  2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html ,
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  03  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/03-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/04-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη 04/12/2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/6-1-0-17-0-0-0-4-38-43-68-61-1-0-14-2-1_4.html ,
~ Άρωμα  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/05-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  06/12/2014   ; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/12/06122014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο 06 και 07 Δεκεμβρίου    2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/06-07-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/12/08122014.html ,.-
~ Εκδηλώσεις  εκδρομές  Διαδρομές Άρωμα  Ελλάδας  08/12/2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/08122014.html .-
 ~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τρίτη  09/12/2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/09122014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τετάρτη  10/12/2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/12/10122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος ΑΘΗΝΑ  11/12/2014 :  
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/11122014.html
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Πέμπτη  11/12/2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  12 /12 / 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
~ Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  12 /12 /2014  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Σάββατο  13/12/2014 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/13122014.html ,.-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 13 και 14 Δεκεμβρίου 2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/13-14.html ,.-
~ Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Κυριακή 14/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/14122014.html ,.-
~  Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Δευτέρα  15/12/2014: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/15122014.html .-
~ ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ  με Ειδήσεις Δευτέρα  14/12/2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/14122014.html .-
~ Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση   16/12/2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/16122014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος ΚΑΛΑΜΑΤΑ    Τρίτη  16/12/2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/16122014.html ,.-
~ Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Τετάρτη 17  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/12/17-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  17/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/12/17122014.html .-
~Αθλητικό Διήμερο 17 και 18 Δεκεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/17-18-2014.html ,.-
~ Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση  Πέμπτη  18  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/18-2014.html ,.-
~ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ   , Παρασκευή 19/12/2014  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/19122014.html  ,.-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  20-12-2014 Ενημέρωση  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/12/20-12-2014.html  ,.-
~ Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 20 και 21 Δεκεμβρίου 2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/20-21-2014.html ,.--
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  21/12/2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/21122014.html ,.-
  ~   Επικαιρότητα ,Ειδήσεις , Ενημέρωση Δευτέρα 22/12/2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/22122014.html .-
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3935   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,    2275     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 269   video.- 
Σύνολον                                              8479    βίντεο   .-
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2694   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   335   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    740.– https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   288 .-
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,447/414/27  , 19,1  χιλ./258/11 .- 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου