ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Επικαιρότητα Ενημέρωση Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015

Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  07 Ιανουαρίου  2015  :


*** Με λαμπρότητα ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)          
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Με σύμμαχο τον ήλιο αλλά και τσουχτερό κρύο, εκατοντάδες Καλαματιανοί έδωσαν το παρών στην τελετή του Μέγα Αγιασμού των υδάτων στον προλιμένα της Καλαμάτας.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Αναλήψεως  Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου.
Περίπου 25 τολμηροί βούτηξαν για το Σταυρό εκ των οποίων πολλά μικρά παιδιά. Για ακόμα μια χρονιά, όπως και πέρυσι, το Σταυρό έπιασε ο 15χρονος Σπύρος Γιαννακόπουλος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη η ευλογία της Βασιλόπιτας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας
 Σήμερα, εορτή των Φώτων, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, θα τελεσθούν ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και, στις 10.15 το πρωί, η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων.
Ακολούθως, στις 11.00, θα ξεκινήσει η θρησκευτική πομπή από τον Ιερό Ναό και θα τερματίσει στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας, όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων.
Στις 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τελετή ευλογίας της Βασιλόπιτας, που διοργανώνουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, στο κτήριο του Λιμενικού Ταμείου.
Τα Θεοφάνεια στην Τριφυλία
Με λαμπρότητα και επισημότητα αναμένεται, καιρού επιτρέποντος, να εορταστούν, σήμερα, τα Θεοφάνεια σε πόλεις και χωριά της Τριφυλίας. Στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας, την Κυπαρισσία, όπου θα είναι και το επίκεντρο του εορτασμού, η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως, εάν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το επιτρέψουν, θα γίνει λιτανεία με κατάληξη το Λιμάνι της Κυπαρισσίας (στου Μαρτσέλου), όπου και θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, παρουσία, ως είθισται, του δημάρχου Τριφυλίας και άλλων τοπικών αρχόντων.
Στον Αετό, θα γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο κεφαλάρι του χωριού, στην Αυλώνα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στην παραλία του Καλού Νερού, στα Φιλιατρά στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας και αργότερα στην Αγία Κυριακή, ενώ στους Γαργαλιάνους στην παλιά δεξαμενή της πόλης και αργότερα στο λιμανάκι της Μαραθόπολης.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Video:
~**Θεοφάνια στην Μεσσηνία  6/1/2015 : http://youtu.be/sk13utIVC4g ,
~**Μήνυμα Μητροπολίτου Μεσσηνία  στα Θεοφάνια 6/1/2015 : http://youtu.be/msW5t0thCu4 ,
Θεοφάνεια 2015 Καλαμάτα ,  http://youtu.be/Q5_MND3nUrM  , .  :


***  Επικίνδυνα δέντρα στην Ασκληπιού

 Σε κοπή επικίνδυνων δέντρων στην οδό Ασκληπιού προέβη χθες συνεργείο της ΔΕΗ σε συνεργασία με την υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας. Ο λόγος ήταν ότι κάλυπταν τα καλώδια ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει άμεσα κίνδυνος ατυχήματος. Α.Π. - 

*** Βουλή, ΗΠΑ, Εμιράτα...

Έπειτα από δύο θητείες στα έδρανα της Βουλής, η Σοφία Καλαντζάκου αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά και να φύγει από την Ελλάδα. Η κα Καλαντζάκου, που εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 αλλά και το 2004, ενώ διετέλεσε και υφυπουργός Απασχόλησης, έριξε... μαύρη πέτρα πίσω της και ξενιτεύτηκε. Αρχικός προορισμός της ήταν οι ΗΠΑ, καθώς είχε πρόσκληση για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό και συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα του Αμπού Ντάμπι, όπου βρίσκεται με μεταγραφή από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, της Σαγκάης και του Μονάχου, ως διακεκριμένη καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Επιστημών και Δημόσιας Πολιτικής. Α.Π. - 

***  Τα Θεοφάνεια στη Μεσσήνη         
           
Με λαμπρότητα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Μεσσήνη. Μετά τη θεία λειτουργία, έγινε στη γέφυρα του Παμίσου η τελετή του αγιασμού των υδάτων.
Παρά το δριμύ ψύχος που επικρατούσε, στα παγωμένα νερά του Πάμισου έπεσαν για να πιάσουν το σταυρό έξι άτομα. Τυχερός ήταν ο 18χρονος Παναγιώτης Κοντομανωλόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε την επιτυχία του στον πατέρα του Φώτη, που είχε την ονομαστική του εορτή.
Ευχές για την ημέρα, απηύθυναν ο πρωτοπρεσβύτερος Κων. Μελισσουργός και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. 

*** Ρομάντσο και άλλα πεζά της Μαρίας Πολυδούρη          
           
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ  ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ
 Η Μαρία Πολυδούρη προτού αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην ποίηση, είχε ασχοληθεί με τον πεζό λόγο και, μάλιστα, με την απαιτητική φόρμα του μυθιστορήματος. Το Ρομάντσο της, που έγραψε το 1926 και πρότεινε για έκδοση στον Χ. Γανιάρη, συνιστά ένα πρώιμο δείγμα νεωτερικής στροφής του ελληνικού μυθιστορήματος, τόσο για την πρωτότυπη αφηγηματική τεχνική που εγκαινιάζει όσο και για τις μοντέρνες ιδέες που διατυπώνονται στις σελίδες του.
Εκτός από το Ρομάντσο της Πολυδούρη, σε βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε συγκεντρώνονται όλα τα ευρισκόμενα πεζά της: σελίδες ημερολογίου, μια αυτοβιογραφία, δυο μικρά λυρικά αφηγήματα, κείμενα επιστολικής λογοτεχνίας, αλλά και ανέκδοτα γράμματά της από το Παρίσι, που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες διαμονής της, αλλά και για την τύχη του μυθιστορήματός της.
Γενικότερα, τα κείμενα αυτού του τόμου, που επιμελείται η Χριστίνα Ντουνιά, πιστοποιούν την αφηγηματική ικανότητα, την οξυμμένη κοινωνική ευαισθησία, αλλά και την υψηλή αυτοσυνειδησία της Πολυδούρη ως γυναίκας και δημιουργού.
Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου η LIFO επιχειρεί ένα "ταξίδι" στη ζωή της Καλαματιανής ποιήτριας:
  Τρεφόμαστε από την ιδέα των ρομαντικών ηρώων. Εμπνεόμαστε από εικόνες σαν αυτή της Σύλβια Πλαθ. Ένα σύμβολο ταλέντου, ομορφιάς και νεότητας. Έτσι, υπάρχει πάντα αυτή η επικίνδυνη, τραγική παρεξήγηση: Να βλέπουμε τα έργα τους σαν μια προετοιμασία για το τέλος, ή σαν μέρος του δραματικού τους τέλους. Μια τέτοια ρομαντική ηρωίδα του 20ού αιώνα είναι η Μαρία Πολυδούρη. Η Ελληνίδα ρομαντική ποιήτρια. Αλλά και μια μορφή της μεσοπολεμικής αβάν-γκαρντ.
Διανοούμενη που την κυβερνά το ένστικτο. Περισσότερο γνωστή για την ερωτική της σχέση με τον Καρυωτάκη και λιγότερο –σε πολλούς και για πολλά χρόνια- για την ποίησή της. Την οποία πάλι σε συνάρτηση με τον ιδιοφυή ποιητή κοιτάζουμε συνήθως. Και σε σύγκριση με τη δική του, θα τολμούσα να πω.
Η Πολυδούρη δεν ήταν μια περίπτωση μελαγχολικού ατόμου. Αντιθέτως. Κινήθηκε και συμπεριφέρθηκε με φλόγα και ορμή σε όλη της τη ζωή. Ας γυρίσουμε πίσω στα 1920. Η Πολυδούρη είναι 18 ετών. Χάνει τον πατέρα της και τη μητέρα της μέσα σε έξι μήνες. Τον ίδιο χρόνο γράφεται στη Νομική και μετατίθεται από τη Νομαρχία Μεσσηνίας στη Νομαρχία Αττικής. Να σημειώσουμε ότι το 1928 (οκτώ χρόνια αργότερα) το ποσοστό των αναλφαβήτων ανδρών στην Ελλάδα είναι 36,23% και των γυναικών 64,04%. Ένα χρόνο αργότερα εγκαθίσταται σε ένα σπίτι στα Εξάρχεια, στην οδό Μεθώνης.
Στην ίδια γειτονιά των μποέμ και των ποιητών της εποχής. Του Λαπαθιώτη και του Καρυωτάκη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εικοσάχρονες της εποχής της, η Πολυδούρη είναι ελεύθερη. Δεν τη δεσμεύει καμία κοινωνική σύμβαση προερχόμενη από το οικογενειακό περιβάλλον. Εδώ αρχίζει και η μοναχική της πορεία.
«Να εργάζεσαι σαν το χειρότερο εργάτη, να μελετάς, να αξιούν να είσαι ευπαρουσίαστος και να περνάς μισό μήνα μ’ ένα δεκάρικο! Κι εκείνο δανειστό», γράφει στο ημερολόγιό της. Εργάζεται, σπουδάζει, διασκεδάζει, φλερτάρει, ξενυχτάει. Χορεύει καταπληκτικά. Οι νεαροί γύρω της συνωστίζονται ασταμάτητα. Καπνίζει. Γράφει ποίηση αντί να κεντάει. Συμπαθεί τους μπολσεβίκους. Μεταφράζει τους καταραμένους Γάλλους ποιητές. Είναι μια γυναίκα που πιστεύει στην απόλυτη ελευθερία του ατόμου και στην ισότητα των φύλων.
Αυτό δεν είναι προφίλ μιας νέας κοπέλας της εποχής. Είναι μια γυναίκα ελευθερίων ηθών. Αυτή είναι η εικόνα. Ο έρωτάς της για τον Καρυωτάκη, έναν ήδη φτασμένο ποιητή και η ομολογία αυτής της σχέσης είναι ένα θέμα συζήτησης στα σαλόνια. Μην ξεχνιόμαστε. Η Αθήνα είναι ένα μικρό χωριό που ζει τις ημέρες μετά την κατάρρευση της εθνικής ιδέας, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα γαλλικά έθιμα που επιθυμεί να έχει, παράλληλα με τη υποδοχή των προσφύγων.
Η Πολυδούρη ζει μια ζωή σχεδόν μυθιστορηματική σε φαστ φόργουορντ. Η πυκνότητα των κινήσεών της είναι ασύλληπτη. Η Πολυδούρη βασανίζεται. Από τον ανολοκλήρωτο έρωτα για τον Καρυωτάκη, από το σύντομο ειδύλλιό τους, από το αδιέξοδο που της δημιουργεί η σχέση τους. Ασφυκτιά στο δημοσιοϋπαλληλικό περιβάλλον, κάποια στιγμή απολύεται. Αρρωσταίνει από αδενοπάθεια και ίσως αυτό είναι το καμπανάκι για την φυματίωση. Νοιώθει απογοήτευση και η συμπεριφορά της εμφανίζει μεγάλες μεταπτώσεις. Αποφασίζει να ασχοληθεί με το θέατρο, γράφει πεζά κατά κύριο λόγο, αρραβωνιάζεται αυτόν που την έχει διεκδικήσει περισσότερο από τους άλλους και αιφνίδια στα τέλη του 1926 διαλύει τον αρραβώνα της και φεύγει για το Παρίσι.
Μέσα σε οκτώ μόνο χρόνια αυτή η εκπληκτικής ακτινοβολίας και ομορφιάς πιτσιρίκα, ποιήτρια, λογοτέχνις, φεμινίστρια, ερωμένη, ερωτευμένη, με ευαίσθητη υγεία, ατίθαση, υπερήφανη, πασίγνωστη είναι μια καταραμένη περίπτωση.
Έχει μεταφράσει στα 15 της Σαπφώ. Ποιητική φύση μεν, αλλά κοινωνικά μη αποδεκτή. Επιστρέφει από το Παρίσι με φυματίωση, άφραγκη, ταπεινωμένη, το 1928. Εισάγεται στη Σωτηρία. Εκεί την επισκέπτεται ο Καρυωτάκης, πριν ξεκινήσει για την Πρέβεζα. Ο Καρυωτάκης αυτοκτονεί τον Ιούλιο του '28. Η αυτοκτονία του την απελπίζει.
Αν σήμερα, ακόμα, συζητάμε για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την πράξη τον ποιητή, σκεφθείτε αυτή τη νέα ερωτευμένη μαζί του γυναίκα, τη μόνη που γνώριζε το μυστικό της ασθένειάς του.
Στη Σωτηρία τον πρώτο καιρό επιχειρεί να συνεχίσει τη ζωή της, βγαίνει από το νοσοκομείο, πίνει, καπνίζει και ξενυχτάει. Γράφει ασταμάτητα. Εγχειρίζεται και επιδεινώνεται η υγεία της. Ενώ βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εκδίδεται και η πρώτη και η δεύτερη ποιητική της συλλογή «Οι τρίλιες που σβήνουν» και η «Ηχώ στο χάος». Οι περιγραφές για την παραμονή της στη «Σωτηρία» είναι εξωφρενικές. Αρκεί να διαβάσετε τις λεπτομέρειες τη μελέτη της Χριστίνας Ντουνιά «Μαρία Πολυδούρη ή τα ρόδα του αίματος», στο επίμετρο του βιβλίου που κυκλοφόρησε από την Εστία «Μαρία Πολυδούρη-Τα ποιήματα».
Παρόλο τον κίνδυνο μιας ασθένειας μολυσματικής, κολλητικής, η παραμονή της στο νοσοκομείο είναι ένα αξιοθέατο. Οι νέοι ποιητές της εποχής της την έχουν αποθεώσει. Γίνεται ένα κοσμικό προσκύνημα στο καμαράκι της. Ποιητές, περίεργοι, θαυμαστές, την κοιτάζουν από τη μισάνοιχτη πόρτα. Οι κύκλοι οι οποίοι την υπερασπίζονται στα δύσκολα χρόνια της «Σωτηρίας», η σοσιαλίστρια και φεμινίστρια Αθηνά Γαϊτάνου-Γιαννιού, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γ. Κοτζιούλας, ο Κ. Παπαδάκης, ο Π. Κριναίος, ο Μίνως Ζώτος και άλλοι νεαροί ποιητές, γίνονται έξαλλοι με αυτές τις εκδηλώσεις που λίγο ως πολύ είναι υποκριτικές.
Είναι βέβαιον ότι η ζωή της Πολυδούρη θα μπορούσε να παραταθεί αν υπήρχαν χρήματα, αν είχε μια καλύτερη περίθαλψη, αν είχε καλύτερη τροφή και τα ακριβά φάρμακα της εποχής. Υπήρχε και η κοινωνική αντίληψη που έλεγε ότι η Πολυδούρη ήταν μια κοπέλα που δεν πρόσεχε. Τα έπαθε, επειδή ζούσε μια έκλυτη ζωή, σχεδόν της άξιζε. Εκεί καταλαβαίνει κανείς το πόσο απροστάτευτη είναι. Και πόσο μόνη. Δεν υπήρχε στην περίπτωσή της ένας ισχυρός ιστός προστασίας, ούτε οικογένεια, ούτε συγγενείς.
Τα αδέρφια της μόνο, νεαρά παιδιά και αυτά. Γίνεται ένα κοσμικό προσκύνημα στο καμαράκι της. Ποιητές, περίεργοι, θαυμαστές, την κοιτάζουν από τη μισάνοιχτη πόρτα. Οι κύκλοι οι οποίοι την υπερασπίζονται στα δύσκολα χρόνια της «Σωτηρίας», γίνονται έξαλλοι με αυτές τις εκδηλώσεις που λίγο ως πολύ είναι υποκριτικές Οι πληροφορίες γύρω από το πρόσωπό της αγγίζουν την κίτρινη δημοσιογραφία. «Έκανε κάθε λογής καταχρήσεις. Έπινε, γλεντούσε, χόρευε μέχρι το πρωί, αλητόφερνε.
Εκεί σε ένα κρεβάτι της τρίτης θέσης δεχόταν τις επισκέψεις του Καρυωτάκη και όταν αυτός αυτοκτόνησε και άλλων φίλων της.  "Η φθισική ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη που πεθαίνει τρελή στη Σωτηρία». «Μια ζωή που σβήνει σε λουλούδια και στίχους. Δάκρυα, εξάψεις και λυγμοί». Ένα σωρό αδιάκριτες παρεμβάσεις και συγκινητικές πληροφορίες μαζί με άλλες πιο βρώμικες.
 «Της δίνουν ηρωίνη και άλλα δηλητήρια». Στον «Ημερήσιο Τύπο», τα νέα της από το Σωτηρία, βρίσκονται ακριβώς πλάι στα σχόλια για την κοσμική κίνηση. «Γιατί τι ενδιαφέρον θέλεις να έχει για μένα η κρίση του ενός και του άλλου εφημεριδομπακάλη ή αριστοκράτη των γραμμάτων που δεν έχει καμία θέση στην καρδιά μου;» γράφει σε μια επιστολή της στον φίλο της Γ. Χονδρογιάννη. Οι πλούσιοι της εποχής και οι σνομπ αγαπούσαν την «εκκεντρικά ποιοτική» φιγούρα της, αλλά όχι την ίδια. Ο στενός της κύκλος δεν είχε εύπορους.
Οι πλούσιοι δεν είχαν λόγο να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Υπήρχε για αρκετά χρόνια ο μύθος πως τάχα ο Σικελιανός, ο οποίος είχε πολλά χρήματα, φρόντισε για τη μεταφορά της, λίγο πριν το τέλος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Δεν είναι αληθές. Για τη μεταφορά της φρόντισε ο πρώην αρραβωνιαστικός της σε απόλυτη μυστικότητα. Και αυτό γιατί λίγο πριν, ο επίσης πλούσιος ποιητής Κώστας Ουράνης έκανε μια άκομψη κίνηση δημοσιεύοντας στο «Ελεύθερο Βήμα» μια έκκληση προς τους ανθρώπους του πνεύματος «να μην αφήσουν τη νέα ποιήτρια να χαθεί και να φροντίσουν για τη μεταφορά της στο φθισιατρείο της Πάρνηθας». Χοντράδα. Ο Ουράνης μπορούσε και αλλιώς. Όταν έφτασαν τα νέα στην Πολυδούρη, εξοργίστηκε. Απαγορεύει τη διενέργεια οποιουδήποτε εράνου. Η Μαρία Πολυδούρη πέθανε τόσο νωρίς επειδή ήταν φτωχή. Πρώτα η φτώχεια και μετά η φυματίωση.
Κανείς δε θα μάθει ποτέ αν είχε το τέλος σαν σκοπό. Έβλεπε το τέλος και πήγαινε τρέχοντας προς αυτή την κατεύθυνση. Η ασθένειά της ήταν δυστυχώς, ο κινητήριος μοχλός της τόσο πυρετικής της δημιουργίας. Σήμερα, 84 χρόνια μετά από το θάνατό της, μπορούμε να σκύψουμε καθαρά επάνω στο έργο της, το οποίο είναι σαφώς συνδεδεμένο με τη ζωή της και την αγέραστη προσωπικότητά της και σαφώς ανώτερο από αυτήν.
  ΧΤΥΠΗΜΑ...«Ο θάνατος μιας νέας γυναίκας είναι, αναμφίβολα, το πιο ποιητικό θέμα στον κόσμο», έχει πει ο Πόε. Η περίπτωση της Πολυδούρη, η αρρώστια της, η σχέση της με τον Καρυωτάκη και οι ρομαντικοί δικοί της στίχοι, το επιβεβαιώνουν περίτρανα.

***  Ο πιο απίθανος τιμοκατάλογος καφενείου (φωτογραφία)          
   
Αν δεν έχετε χρήματα και θέλετε να πιείτε έναν καφέ ή… ένα ποτό, μάλλον θα πρέπει να ψάξετε για δανεικά ή κάποιον φίλο να σας κεράσει. Αν βρεθείτε, όμως, στην Πτολεμαΐδα, είστε τυχεροί. Υπάρχει ένα καφενείο στο οποίο μπορείτε να πάρετε έναν καφέ ή ένα ποτό και, αντί για χρήματα, να δώσετε τρόφιμα.
Αν θέλετε να πείτε καφέ, θα το ανταλλάξετε με ένα αυγό. Αν θέλετε ένα τσίπουρο, θα το ανταλλάξετε με ραδίκια. Αν θέλετε κάποιο ποτό που είναι πιο ακριβό, θα το ανταλλάξετε με μία κότα! Δείτε τον τιμοκατάλογο που κάνει το γύρο του διαδικτύου..   Α.Π. 

*** Υποψηφίους από την Τριφυλία θέλουν τα κόμματα

Εστιασμένο στην Τριφυλία είναι το ενδιαφέρον των κομμάτων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους στη Μεσσηνία. Η Ν.Δ., όπως είναι γνωστό, έριξε στη μάχη τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, ο οποίος κατάγεται από τη Φαρακλάδα και έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Κυπαρισσίας, ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση περί εκ νέου καθόδου του υποψηφίου στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος εξελέγη το Μάιο δήμαρχος Τριφυλίας. Βεβαίως, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά και προσωπικά ο ίδιος, φέρεται πως θα ήθελε (και) άλλον υποψήφιο από την περιοχή της Τριφυλίας, με τις διερευνητικές επαφές και κρούσεις να γίνονται και να επικεντρώνονται στον αντιδήμαρχο και πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο Τριφυλίας, Παναγιώτη Τσίγγανο, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την ισχυρή εκλογική βάση που έχει στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς όμως να «κλείσει» η υποψηφιότητά του. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή, από την Τριφυλία, την πρώτη επιλαχούσα βουλευτή των εκλογών του 2012, Ιωάννα Μαραβελή και τον αγροτοσυνδικαλιστή, μέλος κοινωνικών κινημάτων και φορέων και στέλεχος της ΡΑΚΙ Δήμου Τριφυλίας, Ηλία Μπουντουβά. Έντονα συζητείται υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Αετού και μέλους του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δριμή, με αναγνωρισιμότητα και διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, εάν και εφόσον αυτό προκρίνει και αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τοπικά στελέχη του κόμματος να θεωρούν, ωστόσο, πως υποψήφιος από την Τριφυλία θα είναι ένας εκ των δύο ή και οι δύο που πρότεινε η Νομαρχιακή, και πέραν αυτών κανείς άλλος! Στο ΚΚΕ, θεωρείται ως σίγουρη η υποψηφιότητα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τριφυλίας, Σαράντου Κουκούμη. Στο ΠΑΣΟΚ, εναγωνίως έψαχναν μέχρι και προχθές το βράδυ «σοβαρό» υποψήφιο από την περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η απουσία του Δημήτρη Κουσελά από το ψηφοδέλτιο, ο οποίος αποτελούσε την πλέον ισχυρή υποψηφιότητα και με δυνατή εκλογική βάση, ήταν συνώνυμη της πολιτικής ένδειας του άλλοτε, κατά τι, «κραταιού» ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Έντονα συζητήθηκε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην περιφερειακού συμβούλου και στελέχους του τοπικού ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Μπακούρου, ενώ κρούσεις έγιναν και σε άλλα τοπικά στελέχη, τα οποία ωστόσο ευγενικά απέρριψαν τις προτάσεις. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στηρίζουν μια σειρά από γνωστά τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς στην Τριφυλία. Έντονα τις τελευταίες μέρες συζητείται ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην αντιδημάρχου Αθηναίων, Άγγελου Αντωνόπουλου, ο οποίος είναι από την Κυπαρισσία, ενώ, όπως πληροφορούμαστε, πλειάδα υποστηρικτών του Κινήματος, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, έχουν θέσει εαυτούς στη διάθεση των επιτελών του Κινήματος για υποψηφιότητα. Με τη ΔΗΜΑ.ΑΡ. υποψήφιος ακούγεται πως θα είναι και σε αυτές τις εκλογές ο Χαράλαμπος Πατσούρης. Οι ΑΝ.ΕΛ. είναι σε διερευνητικές επαφές για να καταλήξουν σε υποψήφιο από την Τριφυλία, χωρίς να αποκλείεται να είναι και γυναίκα, εκ των τοπικών στελεχών του κόμματος. Με τον ΛΑ.Ο.Σ. υποψήφιος φέρεται πως θα είναι ο Ιωάννης Κόρδας από την Κυπαρισσία. Με τη Χρυσή Αυγή υποψήφιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Ελληνικής Αυγής, Νικήτας Μανδραπήλιας, εκτός κι εάν ο ίδιος δεν το επιθυμεί, μιας και πρόσφατα είχε την τρομακτική εμπειρία στο πλοίο που πήρε φωτιά εν πλω στην Αδριατική. - 

*** Που ψηφίζω στις βουλευτικές εκλογές 2015 

Σε λειτουργία και ήδη ενημερωμένο για τις εκλογές 2015 της 25η Ιανουαρίου, είναι το σύστημα εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε που ψηφίζεις» ώστε οι ψηφοφόροι να δουν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα ψηφίζουν ενώ ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα εκλογικά τμήματα Συγκεκριμένα με την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του ΥΠΕΣ όλοι οι ψηφοφόροι για τις εκλόγές 2015 θα μπορούν να δουν προς το παρών μόνο το εκλογικό διαμέρισμα που υπάγωνται και όχι το εκλογικό τμήμα αφου δεν έχουν καταρτιστεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Τι επόμενες ημέρες οι ψηφοφόροι θα μπορούν να δουν και τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν αφου όμως υπάρξει η σχετική εγκύκλιος απο το υπουργείο Εσωτερικών. Πως όμως μαθαίνεις που ψηφίζεις. Στην ειδική εφαρμογή που μπορείς να βρεις εδώ , εισάγεις τα στοιχεία σου δηλαδή όνομα επώνυμο πατρώνυμο, μητέρας και χρονολογία γέννησης και η εφαρμογή σου εμφανίζει σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσεις την 25η Ιανουαρίου 2015. www.dikaiologitika.gr .  

***  Πού πάτε, καραβάκια, με τέτοιο καιρό;         
 Βλέποντας τούτες τις μέρες το ναυάγιο του Νόρμαν Ατλάντικ μού ήρθαν, συνειρμικά, στο μυαλό δύο σκάφη της πολιτικής. Τα επιβατηγά «Φώτιος Κ.» και «Γ.Α.Π.» (Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου).
Μακάρι το πρώτο, που βρίσκεται στο πέλαγος με φουρτουνιασμένο καιρό, να πιάσει πολύ σύντομα λιμάνι και, ανήμερα των Φώτων, οι επιβάτες του, ανάμεσά τους και οι βουλευτές, να έχουν λυτρωθεί και να αποφασίσουν, πια, λεύτεροι με ποιον θα πάν' και ποιον θα αφήσουν. Το πλοίο θεωρώ πως δεν είναι πλέον αξιόπλοο, ενώ ο κυβερνήτης του, λόγω επιλογών, κυρίως, αλλά και ηλικίας, πρέπει να πάει σπίτι του και να μην πάρει κόσμο και τη χώρα, ιδίως, στο λαιμό του. 
Το πλήρωμα του «Φώτιος Κ.» ήθελε να επιβιβαστεί στο νεότευκτο «ΣΥΡΙΖΑ», αλλά ο κυβερνήτης του τελευταίου τούς προόριζε, τελικά, για καμπίνα Γ΄ θέσης, δίπλα στο μηχανοστάσιο. Πού ν’ αντέξεις το θόρυβο και τη μυρωδιά του γράσου εκεί κάτω...
Από την άλλη, το ΓΑΠ, μικρό αλλά νεότευκτο κι αυτό, θέλει χειμώνα καιρό να αρμενίσει στα πέλαγα της πολιτικής, αλλά φαίνεται πως τίποτα δε διδάχτηκε από τις συμφορές του υπερωκεάνιου ΠΑΣΟΚ στο οποίο ήταν καπετάνιος ο Γιωργάκης, αλλά το ναυάγησε από κάκιστους χειρισμούς και τώρα είναι έτοιμο να το κόψουν παλιοσίδερα. 
Ο τελευταίος, όπως έχω ξαναγράψει, ή είναι πολύ μ@λ@κ@ς ή παίζει περίεργο παιχνίδι. 
Και οι δύο, ωστόσο, τόσο ο μπάρμπα Φώτης όσο και ο Γιωργάκης, όχι υπό την έννοια του υποκοριστικού στην κυριολεξία, αλλά του παρωχημένου πολιτικά, δεν έχουν να προσφέρουν στον τόπο. Πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως θα έλεγε και ο πατέρας του δεύτερου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν ζούσε. 
Ντε και καλά, πάλι στο πολιτικό προσκήνιο; Και το τρισχειρότερο; Έχουν ανθρώπους που τους πιστεύουν και τους ακολουθούν. Ρε, μπας και τους ψεκάζουν;

*** Γαία πυρί μειχθήτω
Να σταματήσει από χθες το βράδυ η πολυγλωσσία, την οποία χαρακτήρισε αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Σε μία έμμεση αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών, είπε ότι «αν θέλεις να ξεχωρίσεις, ξεχωρίζεις, και ασχολείται μαζί σου ακόμη και ο Σαμαράς». Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής συμμαχιών, περιορίστηκε όμως σε ένα άνοιγμα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσουν και μετεκλογικά. Σωστός ο... παίκτης. Έδειξε τα χαρτιά του την κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι τώρα η ώρα για λεκτικά πυροτεχνήματα ένθεν κακείθεν του κόμματος, σου λέει, την ώρα που είμαστε μιαν ανάσα από την εξουσία. Βέβαια, από την άλλη, δε μου λέει και τίποτα, επειδή ο Τσίπρας θέλει μούγκα στη στρούγκα. Ο Λαφαζάνης και η... ουρά του μπορούν να το ράψουν, προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές; Κομμάτι δύσκολο, επειδή έχουν συνηθίσει να το λαλούν, αν και την εξουσία ουδείς μίσησε. Για να δούμε, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι. Θα πάει με μια φωνή ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ή θα γίνει της Βαβέλ; Βέβαια, μετά τη χθεσινή δήλωση, οι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να την «κάνουν». Δεν υποτάσσεται αυτή η ράτσα. Είναι σαν να ακούω, μάλιστα, τα πρώτα «γαλλικά». Έτσι είναι, όμως, φιλαράκια. Οι εξουσίες δε γουστάρουν μπλα-μπλα και μπαϊράκια. Στρατιωτάκια, ακούνητα, αμίλητα κι αγέλαστα θέλουν και, μάλιστα, στοιχισμένα σε φάλαγγα κατ’ άνδρα. Πάντως, με τη χθεσινή του δήλωση ο Αλέξης έδειξε ότι δεν πήγαν στράφι τα ευρωπαϊκά φροντιστήρια, ενώ από την άλλη, μετά τον Κουβέλη, έριξε νοκ-άουτ και τον καημένο τον Καμμένο, που ήλπιζε σε συμμαχία. Τα Καμμενάκια κατά πού θα κάνουν τώρα; Θα γυρίσουν στην κοιτίδα τους τη Ν.Δ., θα χρυσαυγιτίσουν, είναι ένα ζήτημα κι αυτό. Εγώ εκείνον που λυπάμαι είναι τον Τέρενς Κουίκ, που έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του στην πολιτική. Σαν εθνοσωτήρας εκφράζεται, λες κι έχει κάτι να προσφέρει, ο, στην κυριολεξία, ορισμός του γραφικού. Βρε ουστ, εσύ και οι όμοιοί σου, ανεξαρτήτως κόμματος... Στο μεταξύ, ο Γιώργος έβαλε το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, διασπάζοντάς το και επίσημα. «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» η ονομασία του κόμματός του. Ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ουσία, ενώ κάτι θ’ αρπάξει και από την καταλεηλατημένη ΔΗΜΑΡ, η οποία, μη έχοντας πού την κεφαλήν κλίνε, αναζητεί... οικολογικές συνεργασίες, α λα παλαιά. Οπότε, ποιο είναι το συμπέρασμα, την ώρα που η Ν.Δ. επιδιώκει να συσπειρώσει την εκλογική της βάση; Γαία πυρί μειχθήτω στις 25 Γενάρη. Του Δημήτρη Γιατράκου
d.giatrakos@tharrosnews.gr .-

***  Independent: Μήπως είναι αναπόφευκτο το Grexit;
 Independent: Μήπως είναι αναπόφευκτο το Grexit;
Αναφέρεται ότι η υπομονή των ηγετών της ευρωζώνης εξαντλείται...
Αν αυτό που χρειαζόταν η ευρωζώνη για να σταθεροποιηθεί, ήταν η έξοδος της Ελλάδας, τότε θα είχε συμβεί μέχρι τώρα. Αυτή την άποψη διατυπώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Independent. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαδοχικές κρίσεις κρατικού χρέους της Ελλάδας, έχουν προσφέρει κάθε ευκαιρία στη Γερμανία να πιέσει για Grexit. Ωστόσο «η υποψία είναι ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός και η γενναιοδωρία δεν συνοδεύονται από την ελληνική αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Περισσότερο από υποψία, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θριαμβεύσει στις εκλογές. Απειλεί να αθετήσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα, καθώς είναι πολύ αυστηρή, παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» γράφει ο Independent.
Και συνεχίζει: «Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει μια ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητά της να τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ακολουθούσε σύντομα. Μια νέα εκδοχή της δραχμής θα είχε υποστεί άμεση υποτίμηση, και η αξία του χρέους σε δραχμές, θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο. Η χρεοκοπία θα ήταν τότε η μόνη επιλογή. Κανένας δεν θα τους δανείζει. Οι Έλληνες θα υποφέρουν περισσότερο από ό,τι τώρα».
Τονίζεται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και για την ευρωζώνη. Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα πολλές κυβερνήσεις πρέπει να διερωτώνται σιωπηλά αν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απλώς αναπόφευκτη, καθώς η ελληνική αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις αποδειχθεί κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπογραμμίζει δε ότι η υπομονή των ηγετών της ευρωζώνης εξαντλείται...
 
*** Δεν θα κατέβει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Την απόφασή του να μην πάρει μέρος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κοινοποίησε ο πρόεδρος του Πατριωτικού Δικτύου Αφύπνισης (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α) Παναγιώτης Ψωμιάδης.«Ο αγώνας για τη μεγάλη φιλελεύθερη οικογένεια αρχίζει αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Θα είμαι παρών και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της μάχης» αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης σε γραπτή δήλωσή του.

*** Η Ευρώπη ελπίζει μόνο στην Ελλάδα για την παραγωγή λαδιού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ OBSERVER«Mαύρη» χρονιά στην παραγωγή λαδιού Ξεχάστε τις επικείμενες αγορές του Ιανουαρίου σε ρούχα και ηλεκτρικά είδη. Το προϊόν που πρέπει κανείς να αποθηκεύσει εν μέσω ενός δύσκολου χειμώνα είναι το λάδι! Ο βρετανικός Observer ανακινεί το θέμα με τη μειωμένη παραγωγή λαδιού ανά την Ευρώπη και προειδοποιεί: έρχονται δύσκολες ημέρες. Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν καταστροφικοί για την παραγωγή λαδιού, καθώς οι χώρες που ουσιαστικά τροφοδοτούν την πανευρωπαϊκή αγορά δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι επιπτώσεις αυτής της δραματικής αλλαγής έχουν φανεί ήδη στην αγορά, καθώς σε αρκετές περιοχές η τιμή του λαδιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διάφορων εντόμων και βακτηρίων, έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες σε πολλές χώρες, σημειώνει το άρθρο. Αναφέρει, δε, πως το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί εύλογα ως «μαύρη χρονιά» για το λάδι. Τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η Ισπανία που πέρυσι αντιμετώπισε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε από την άνοιξη, μειώνοντας δραστικά την παραγωγή του λαδιού της. Η περίπτωση της Ισπανίας είναι ενδεικτική, καθώς θεωρείται η σημαντικότερη παραγωγός λαδιού στην Ευρώπη. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιταλία, με τους παραγωγούς να σημειώνουν πως η πτώση φτάνει ακόμη και στο 50% σε σχέση με το 2013. Στην Ιταλία ειδικότερα, πέραν του λαδιού, υπάρχει κίνδυνος και με άλλες καλλιέργειες, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. «Αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά που θυμάμαι», σημειώνει ο Πιέτρο Σαντάλι, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνεταιρισμού παραγωγών λαδιού στην Ιταλία. Το άρθρο σημειώνει πως στην Ελλάδα, που επίσης θεωρείται σημαντική παραγωγός λαδιού για την Ευρώπη, μπορεί τα πράγματα να μην είναι ρόδινα, αλλά τουλάχιστον τα αποτελέσματα της παραγωγής είναι πιο σταθερά. Αυτό είναι μια μικρή αχτίδα ελπίδας, αλλά σαφώς δε φτάνει για να καλύψει όλες τις ανάγκες των αγορών. Το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη στιγμή που περιφερειακές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Συρία (προμηθευτές λαδιού με τη σειρά τους), αντιμετωπίζουν μια σημαντική μείωση στην παραγωγή. Το Διεθνές Συμβούλιο Λαδιού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως η φετινή παραγωγή θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών, ενώ οι τιμές θα ανέβουν 121% πάνω σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013. Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται αποτυπώματα μιας ψυχρής στατιστικής, όμως τα αποτελέσματα θα φανούν έκτυπα στα σούπερμαρκετ όταν η αγορά λαδιού θα είναι απαγορευτική για τα περισσότερα βαλάντια. Ο Βρετανός Κέρτις Κορντ, εκδότης του περιοδικού «Olive Oil Times», κάνει λόγο για «ιδιαίτερα επώδυνη χρονιά» για τους παραγωγούς λαδιού στην Ευρώπη – ειδικά για εκείνους της νότιας Ευρώπης, που έτσι και αλλιώς πλήττεται από τη λιτότητα και την ύφεση. Το μέλλον, καίτοι είναι άδηλο, ενδέχεται να οδηγήσει τις αγορές σε άλλες λύσεις. Αν συνεχιστεί η μείωση της παραγωγής στις παραδοσιακές χώρες, τότε δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να εισαχθεί στην Ευρώπη λάδι από τις ΗΠΑ (από την Καλιφόρνια και το Τέξας). - 

*** Ο πεσμένος κόκκινος κάδος 

Υποθέτω ότι έχετε όλοι δει τους κόκκινους κάδους που «φιλοξενούν» παλιά ρούχα και παπούτσια, μέρος των οποίων αποδίδεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και ένα άλλο μέρος χρησιμοποιείται στην κατασκευή στουπιού. Οι κάδοι αυτοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και εις εξ αυτών έχει τοποθετηθεί στην οδό Σταδίου. Το απόγευμα του Σαββάτου τον εντοπίσαμε πεσμένο και στη βάση του αναγραφόταν το σύνθημα «Καιρός για βία» με μαύρη μπογιά ή σπρέι. Το ποιους ενόχλησε ο κάδος και τον έριξαν κάτω, παραμένει άγνωστο. Άγνωστο, επίσης, γιατί αναγράφηκε πάνω του το συγκεκριμένο σύνθημα… Εκτιμούμε, όμως, ότι ο κάδος πρέπει να επανέλθει στη θέση του, για να συνεχίσει να εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκε. Χ.Χ. - 

*** Έτοιμος ο τουριστικός οδηγός του Ταϋγέτου

ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ Σύμφωνη γνώμη παρέσχε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για τον περιηγητικό Οδηγό των ορεινών περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, που αφορά στο μαγευτικό Ταΰγετο. Ο Οδηγός αυτός σύντομα θα βρίσκεται τυπωμένος στη διάθεση των επισκεπτών που επιθυμούν να γνωρίσουν «έναν πανέμορφο τόπο – χειμώνα, καλοκαίρι – με δάση, τρεχούμενα νερά, πανίδα και, κυρίως, μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο χλωρίδα», όπως σημειώνει ο δήμαρχος σε χαιρετισμό του. Θα υπάρχουν αναφορές σε καθένα από τα χωριά του Ταϋγέτου, στις ιστορικές μονές, στις δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί κάποιος να ασχοληθεί στο βουνό, στις τοπικές γεύσεις και στη μουσική παράδοση. Θα παρατίθενται, ακόμη, χρήσιμες πληροφορίες και χάρτης, όλα δοσμένα με σύγχρονο τρόπο από γραφιστικής πλευράς και με πολλές όμορφες φωτογραφίες. - 

***  450.000 επαγγελματίες δεν θα πληρώσουν ΦΠΑ         
   
Μέχρι την Δευτέρα οι αιτήσεις για απαλλαγή – ποιους συμφέρει και ποιους όχι να μπουν στο νέο καθεστώς - Τι θα ισχύσει για τα «μπλοκάκια» - πού καταργούνται οι ταμειακές μηχανές
Μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.  οι περίπου 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά το 2014 είχαν ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
Την διάταξη ετοίμασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνη μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία πίεζε τότε ώστε το όριο απαλλαγής να είναι υψηλότερο και να φθάνει τα 20.000-25.000 ευρώ!
Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ σημαίνει για ένα επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, ότι αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 6,5%-23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει  και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται και από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. Έτσι, γλιτώνει από το βάρος διεκπεραίωσης πολλών γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, όπως η τακτική σύνταξη και υποβολή περιοδικών δηλώσεων, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτείται πλέον να καταβάλει αμοιβές σε λογιστές για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ΦΠΑ.
Ωστόσο, στο ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας αυτός δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ για τις δαπάνες του.
Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με βάση όσα προβλέπει η σχετική διάταξη (άρθρο 251 του ν. 4281/2014):
-Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
-Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική και αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς.
- Οποιος επιλέξει το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
-Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.
Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν από τις ταμειακές
Παράλληλα, με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου (ΠΟΛ 1002/2014), δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, για το έτος 2015.
Πρόκειται για τις ακόλουθες 12 γενικές κατηγορίες (κάθε μία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες):
-  Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
-  Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,
-  Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ−ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ,
-  Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.,
-  Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπεδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή,
- Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών,
- Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων),
- Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας,
-  Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών,
-    Το Δημόσιο, οι Δήμοι και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τα στοιχεία που εκδίδουν,
-  Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα τραπεζικά − πιστωτικά Ιδρύματα και τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που διενεργούν,
-  Ο εκμεταλλευτής διοδίων για τα παραστατικά διέλευσης των οχημάτων και ο εκμεταλλευτής τουριστικού - ταξιδιωτικού γραφείου.
Για κάποιες από τις κατηγορίες αυτές, η απαλλαγή από την υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ισχύει με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.
Όσοι από τους παραπάνω υπόχρεους, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού μηχανισμού (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κ.λπ.), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού.
Πηγή: www.protothema.gr  .-
 
***  Με αιχμές κατά του «ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.» το καλωσόρισμα Χριστόπουλου στον Βενιζέλο         
            
  Θερμό ήταν το καλωσόρισμα του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Ι. Χριστόπουλου, προς τον κ. Βενιζέλο.
«Σας καλωσορίζουμε στη Μεσσηνία, στην Καλαμάτα, στην πόλη που πρωταγωνίστησε στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας, στην πόλη του πολιτισμού και των κοινωνικών αγώνων, στη Μεσσηνία, γενέτειρα του ευπατρίδη Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, του πατριώτη αγωνιστή Γιώργου Γεννηματά, του δημοκράτη Γιάννη Αλευρά», είπε μεταξύ άλλων και του έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας ότι η συμβολή του στη σταθερότητα, στον αγώνα να κρατηθεί η πατρίδα όρθια, είναι καθοριστική.
«Η πολυσχιδής προσωπικότητά σας, η επιστημονική σας επάρκεια, η σωστή στάθμιση των προτεραιοτήτων, η ρητορική σας δεινότητα και πολύ περισσότερο η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες για εθνική συνεννόηση είναι τα στοιχεία που σας διακρίνουν. Αποδείξατε πως η Ελλάδα είναι πάνω από κόμματα και χρώματα», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια ανέφερε πως η κρίση, που οφείλεται σε λάθη δεκαετιών, στρεβλής ανάπτυξης, επιδεινώθηκε δραματικά χάρις στις ολέθριες επιλογές της τελευταίας διακυβέρνησης της Ν.Δ., υποβάλλοντας σε πρωτόγνωρες θυσίες, πολλές φορές άδικες, τους Έλληνες.
Εξαπέλυσε, δε, αιχμές κατά του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κάνοντας λόγο για «παράλογες διασπαστικές πολιτικές κινήσεις χωρίς ηθικό και πολιτικό λόγο, που αποτελούν προσωπικές πρωτοβουλίες ακατανόητες από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών και το μόνο που προκαλούν είναι θλίψη και αγανάκτηση», ενώ κατάληξε αναφέροντας πως τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή φέρουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. 
 
*** ΣΠΟΚ ΕΥΚΛΗΣ: Πλούσιος ο απολογισμός του πεζοπορικού τμήματος για το 2014
Το πεζοπορικό τμήμα του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (ΣΠΟΚ) «Ευκλής» είχε πλούσια περιηγητική και φυσιολατρική δράση κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2014. -Στις 12/01 οι Πεζοπόροι και φίλοι του Συλλόγου έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στην ιστορική Ιερά Μονή Μαρδακίου, η οποία είναι κτισμένη το 1504 πάνω στο λόφο Μαρδάκι ή Μαρδάτσα, ύστερα από πεζοπορία με αφετηρία την πανέμορφη Νέδουσα, γενέτειρα του αγωνιστή του 1821 Νικηταρά. Για το 2015 οι πεζοπόροι έχουν προγραμματίσει να κόψουν την πίτα τους στις 11/01 στην Ιερά Μονή «Η Παναγία η Σιδερόπορτα», στο όμορφο χωριό του Ταϋγέτου Καρβέλι, όπου θα έχουν και την ευκαιρία να γνωρίσουν το δίτοξο πέτρινο γεφύρι, που ενώνει το εν λόγω χωριό με του Λαδά. ● Στις 3 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, τα μέλη και οι και φίλοι του Συλλόγου τίμησαν και εόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Υάκινθο, παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, στο ορεινό χωριό της Πολιανής. Ο Άγιος Υάκινθος είναι ο προστάτης των λουλουδιών, της φύσης και του περιβάλλοντος. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ. Τη χρονιά που πέρασε οι πεζοπόροι του «Ευκλή» εξόρμησαν στις παρακάτω περιοχές της Μεσσηνίας: ● Περπάτησαν το λιθόστρωτο καλντερίμι από την Καρδαμύλη έως την Αγία Σοφία και κατόπιν, ακολουθώντας το μονοπάτι δίπλα στη ρεματιά, συνάντησαν το Πετροβούνι και επέστρεψαν στην Καρδαμύλη. ● Με αφετηρία τη Νέδουσα κατέληξαν στην Ιερά Μονή Μαρδακίου. ● Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στη Μεσσηνιακή Μάνη, γνώρισαν τον Πύργο των Καπετανάκηδων στα Σωτηριάνικα, το πέτρινο γεφύρι της Κοσκάρακας, την Πυργοκατοικία του Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας και τον Πύργο Ζαρνάτας στο Σταυροπήγιο. ● Περπάτησαν τη διαδρομή από το χωριό «Χανδρινού» έως το ύψωμα του Προφήτη Ηλία (υψόμετρο 620μ.) και ατένισαν από την κορυφή του λόφου τον κάμπο της Πυλίας έως τα παράλια και τη Βοϊδοκιλιά. ● Γνώρισαν το βυζαντινό κάστρο του Πηδήματος (14ος αιώνας), που βρίσκεται σε οχυρή θέση, σε απόκρημνο λόφο-παρακλάδι του βουνού Παληοηλιάς. ● Οι πεζοπόροι του «Ευκλή», προσκαλεσμένοι από τον πάντα δραστήριο Νικόλαο Κισκήρα, συμμετείχαν μαζί με άλλους συλλόγους, στην καθιερωμένη πλέον ετήσια πεζοπορία στο Μαγκλαβά. ● Σε συνεργασία με το Σύλλογο Απανταχού Αδριανιωτών, περιηγήθηκαν στα χωριά Αδριανή και Κλεισούρα και στην ευρύτερη περιοχή τους. ● Ανηφόρισαν τμήμα του μονοπατιού που διάβαιναν οι Αλαγόνιοι αγωγιάτες, μεταφέροντας τα εμπορεύματά τους προς την Καλαμάτα μέσω της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς και πιο συγκεκριμένα από του «Λαγού το Χάνι» έως το Δημ. Διαμέρισμα Αρτεμισίας. ● Περπάτησαν στην περιοχή του Βλαχόπουλου το φαράγγι Βαϊνίτι-Κατσουλόλιμνα, μια απαράμιλλου κάλλους διαδρομή με ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες. ● Στην κοινότητα Χαραυγή απόλαυσαν το Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες και καταρράκτες, συνδυάζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο πεζοπορία και κολύμπι. ● Ακολούθησαν το πετρόχτιστο ανηφορικό μονοπάτι από την Τραχήλα της Μεσσηνιακής Μάνης έως το χωριό Θαλάμες, απολαμβάνοντας το λιτό και απέριττο τοπίο της Μάνης, με τα πετρώδη βουνά από τη μία, τις ελιές και τη θάλασσα από την άλλη. ● Πεζοπόρησαν στην Πλατανόβρυση του Δήμου Μεσσήνης μέσα σε βλάστηση και πολλά νερά από τους ποταμούς Βουτανέϊκο και Μαργελέϊκο. ● Περπάτησαν το ορεινό μονοπάτι από την Ιερά Μονή Μαρδακίου έως το όρος Πυργιώτισσα ή Σιδεροβάγενο. Την πεζοπορία αυτή τη διοργάνωσαν η τοπική Κοινότητα Νέδουσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων. ● Στο χωριό Κρυονέρι της ορεινής Τριφυλίας, πραγματοποίησαν κυκλική διαδρομή ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση έως το ύψωμα του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 700 μέτρων. ● Με τη διαδρομή από το Τουριστικό Ταϋγέτου έως τον Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια τους πρόποδες της Ξεροβούνας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον πανέμορφο Ταΰγετο. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Κ. «ΕΥΚΛΗΣ». ● Από ιδρύσεως του Συλλόγου (1980) έχει καθιερωθεί, τα μέλη του Δ.Σ. να επισκέπτονται το Ίδρυμα Απόρων-Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας» στις 26 Δεκεμβρίου, να τραγουδούν τα κάλαντα και να μοιράζουν γλυκίσματα και ευχές στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. ● Μέλη του Δ.Σ. και του πεζοπορικού τμήματος παρακολούθησαν τους ετήσιους αγώνες στίβου των Μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Με το πέρας των αγώνων προσέφεραν στους μαθητές πορτοκαλάδες και κρουασάν. ● Τα μέλη του πεζοπορικού τμήματος συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Παναγιάς της Δημιοβήτισσας. Κατά τη μεταφορά της εικόνας (13/09) από την Καλαμάτα στο Ελαιοχώριο, στα μέσα της διαδρομής, προσέφεραν στους προσκυνητές νερά, χυμούς και λαλάγγια με τυρί, χορηγία του Super Market Αφοί Μουργή Α.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ● Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στο πάρκο του ΟΣΕ. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια δράσης των βαγονιών, ο «Ευκλής» πήρε μέρος στην «3η Ανθοκομική Έκθεση» και στο «Άρτος-Οίνος-Έλαιον 2014». Επίσης, πήρε μέρος στο «8ο Φεστιβάλ Δρόμου», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανάπτυξης Νέων (Κ.Α.Ν.Ε.) στο πάρκο του ΟΣΕ. Στις παραπάνω εκδηλώσεις ο «Ευκλής» ενημέρωσε τους επισκέπτες για τη δράση των τμημάτων του (πεζοπορικό, μπάσκετ, αγωνιστικής ποδηλασίας) με φωτογραφικό και έντυπο υλικό. ● Μέλη των τμημάτων πεζοπορίας και ποδηλασίας συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και στις σχετικές δράσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στην πόλη μας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Το Δ.Σ. και τα μέλη του πεζοπορικού τμήματος οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν κατά τη διάρκεια του 2014 και πιο συγκεκριμένα τους παρακάτω: -Τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας. -Το Σύλλογο Απανταχού Αδριανιωτών και την πρόεδρό του Ελένη Καρούμπα-Γκαϊδόγιαννη. -Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεδουσαίων και τον πρόεδρό του Παναγιώτη Μπατσικούρα. -Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρβελαίων «Η Παναγία η Σιδερόπορτα» και τον πρόεδρό του Χαρ. Αργύρη. -Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πηδήματος και τον πρόεδρό του Ηλία Κάργα. -Τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Βλαχόπουλου «Η Κατσουλόλιμνα» και τον πρόεδρό του Διονύσιο Φράγκο. -Την τοπική εκπρόσωπο της κοινότητας Αγίου Φλώρου Αναστασία Μπελόγιαννη. -Τον τοπικό εκπρόσωπο της κοινότητας Αρτεμισίας, Νικήτα Σάλμα. -Τον υπεύθυνο της ομάδας «Πάμε Βόλτα», Σωτήρη Θεοδωρόπουλο. -Τον κάτοικο της Βέργας, Κωνσταντίνο Μαρκάκη. -Τον εφημέριο της Νέδουσας και του Καρβελίου, πατέρα Βασίλειο Βεργινάδη. -Τον Παναγιώτη Φλαούνα από την Πλατανόβρυση. -Τον Παναγιώτη Στασινό και τη σύζυγό του από το Κρυονέρι Τριφυλίας. -Το Δημήτριο Τσιμπούρη από το Πήδημα. -Τις Κωνσταντίνα Φράγκου-Σικαλιά και την Αλεξάνδρα Φράγκου από του Βλαχόπουλου. -Τη Γεωργία Βασιλάκη από την Αρτεμισία. -Τους φωτογράφους Πέτρο Φράγκο και Δώρα Παπαδοπούλου. -Το χορηγό Super Market Αφοί Μουργή Α.Ε. ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2015. Για το νέο έτος οι γενικοί στόχοι του πεζοπορικού τμήματος του «Ευκλή» είναι οι παρακάτω: ● H διατήρηση, επέκταση και εμβάθυνση των συνεργασιών με άλλους συλλόγους, φορείς και πρόσωπα. ● Η προσέλκυση νέων μελών, μέσω της παρουσίας του σε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις στην πόλη και γενικότερα μέσα από τη συστηματικότερη προβολή των δραστηριοτήτων του σε κοινωνικούς χώρους. ● Η διοργάνωση πεζοποριών και εκτός Μεσσηνίας, σε γειτονικούς νομούς. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις πεζοπορίες μας: -Διεύθυνση: ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 56, τηλ. 2721084844, facebook: Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ -Έφορος Πεζοπορίας Παναγιώτης Ανδριανόπουλος (6946198148, e-mail: panosandrian@yahoo.gr, facebook: Έφορος Πεζοπορίας Σποκ Ευκλής). -Α΄ Αντιπρόεδρος και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Ελένη Οικονομοπούλου (2721090627, 6974252234).
 
***  Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις
Μπροστά στην παράσταση νίκης
 
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη. Ποιο είναι τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις μετρήσεις, ποια κόμματα βρίσκονται δημοσκοπικά στα όρια για την είσοδό τους στη Βουλή.
~ Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-7 Ιανουαρίου, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ ανέρχεται σε 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 28,5%, ΝΔ 25,3%, Ποτάμι 5,8%, ΚΚΕ 5,7%, Χρυσή Αυγή 5,4%, ΠΑΣΟΚ 5%, ΑΝΕΛ 2,7%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,6%, ΛΑΟΣ 2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Άλλο Κόμμα 2%, Λευκό/Ακυρο 0,9% Αναποφάσιστοι 13,1%.
Το 17,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι σίγουροι τώρα για την ψήφο τους και το 13,5% δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα ή και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές, γεγονός που μαρτυρά πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό. Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 40,3%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 34,9%. "Κανένας από τους δύο" απαντά το 23,5% των ερωτηθέντων.
Στην ερώτηση εάν θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη, θετικά (ναι και μάλλον ναι) απαντά το 75,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) το 22,3% των ερωτηθέντων. Δεν ξέρω/Δεν απαντώ δηλώνει το 2%.
~* Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν θετικά (ναι και μάλλον ναι) σε ποσοστό 95,2% και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) σε ποσοστό 4,4%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν θετικά (ναι και μάλλον ναι) σε ποσοστό 66% και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) σε ποσοστό 30%.
~* Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη έχει περάσει οριστικά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 59,2%, απαντά αρνητικά (όχι και μάλλον όχι). Για το 35,4% των ερωτηθέντων ο κίνδυνος έχει περάσει οριστικά, ενώ "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ" δηλώνει το 5,4%.
Στην ερώτηση "τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση σε σχέση με το χρέος;", οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν:
~Να κάνει νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία: 53,7%
  • Να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους: 20,5%
  • Να ζητήσει την παράταση της σημερινής συμφωνίας: 12,6%
  • Να αναζητήσει δάνειο από άλλες χώρες: 7,1%
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 6,1%
Όταν ερωτώνται τι πιστεύουν στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έρθει σε ρήξη με τους εταίρους, το 52,6% των πολιτών δηλώνει ότι πιστεύει πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν και το 36,1% ότι οι εταίροι μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ" δηλώνει το 11,3%.
Ποσοστό 43,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θέλουν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι του ΣΥΡΙΖΑ (ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) και ποσοστό 40,5% να είναι της ΝΔ (ή με κορμό της ΝΔ). "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ" δηλώνει το 16,1% των ερωτηθέντων. Η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 81,5%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 85,4%.
Όταν ερωτώνται πώς κρίνουν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, οι πολίτες απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 9,1% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 87,7%.
Στην ερώτηση αυτή, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 19,6% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 79,3%.
Το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών φαίνεται πως αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ (12,3%), ενώ προς το κόμμα Παπανδρέου εμφανίζονται να μετακινούνται 4,2% των ψηφοφόρων του Ποταμιού και 1,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
ALCO: Στο 3,3% η «ψαλίδα»
Προβάδισμα 3,3 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO, που δημοσιεύεται την Πέμπτη, στην εφημερίδα Το Ποντίκι.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-6 Ιανουαρίου η εικόνα της πρόθεσης ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ 28,6%, ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, Ποτάμι 4,2%, Χρυσή Αυγή 4,1%, ΚΚΕ 3,8%, ΠΑΣΟΚ 3,6%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,5%, ΑΝΕΛ 2,2% άλλο κόμμα το 3,2% και οι αναποφάσιστοι στο 9,7%.
Με αναγωγή στα έγκυρα, η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ως εξής: ΝΔ 30,5%, ΣΥΡΙΖΑ 33,8%, Ποτάμι 4,5%, Χρυσή Αυγή 4,4%, ΚΚΕ 4,1%, ΠΑΣΟΚ 3,9%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,7%, ΑΝΕΛ 2,4%, άλλο κόμμα το 3,4% και οι αναποφάσιστοι στο 10,3%.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 59% έναντι 20% της ΝΔ.
Pulse: Στο 3,5% το προβάδισμα
 Δημοσκόπηση της Pulse για το Action24 καταγράφει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με διαφορά 3,5% στην εκτίμηση ψήφου, έναντι 4% που κατέγραφε η προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2014.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 30,5% και η ΝΔ 27%. Την τρίτη θέση μοιράζονται το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 3% και το νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,5%.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 36% έναντι 30% του Αλέξη Τσίπρα. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 61%, έναντι 29% της ΝΔ.
INTERVIEW: Στο 2% η διαφορά
 Στο 2% μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αγγίζει το 2,1% σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση εταιρείας INTERVIEW για την «ΒΕΡΓΙΝΑ TV», που διενεργήθηκε στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2015.
Στην ερώτηση, εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν: ΣΥΡΙΖΑ 27,1%, ΝΔ 25,1%, Ποτάμι 6,3%, Χρυσή Αυγή 5,7%, ΚΚΕ 4,6%, ΠΑΣΟΚ 3,6%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,1%, ΑΝΕΛ 1,7%, ΔΗΜΑΡ 0,2%, άλλο κόμμα 6%, αναποφάσιστοι εμφανίστηκαν το 10%, ενώ άκυρο/λευκό ανέφεραν το 7,6%.
Newsroom ΔΟΛ

 ***   Ένοπλοι γάζωσαν γραφεία γαλλικού περιοδικού, τουλάχιστον 12 νεκροί  ,          
Σοκ στο Παρίσι και σε όλη την Ευρώπη
Video :  Τουλάχιστον δέκα νεκροί από επίθεση ενόπλων σε γαλλική εφημερίδα    , http://youtu.be/SbXiQLX9g1Q .-

Το  σημείο  του τραγικού  συμβάντος ...
~ Σοκ προκαλεί η δολοφονική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 11, εκ των οποίων τα τέσσερα σε κρίσιμη κατάσταση. Για τρομοκρατική επίθεση μίλησε ο Ολάντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται υπό απειλή.
 ~ Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Γαλλία από το 1835 και οι φόβοι όλων στρέφονται σε δράση ισλαμιστών. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι ένοπλοι είπαν ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Σχετικά  Βίντεο  : 1 .- http://youtu.be/0e0lxE82UAQ .-
2.- http://youtu.be/MgqiFz3-v98 .-
3.- http://youtu.be/s3MMdWC4EWs .-
4.- http://youtu.be/daLVHNJlKXQ  .-

*** Ο ιδιοκτήτης στον αγιασμό, οι διαρρήκτες στο σπίτι του με βαριοπούλα…          
   
Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσαν ανήμερα των Φώτων σε κάτοικο της Μαραθόπολης άγνωστοι διαρρήκτες. Την ώρα που εκείνος βρισκόταν στον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή των Γαργαλιάνων, οι κακοποιοί «μπουκάρισαν» στο σπίτι του στη Μαραθόπολη.
Ο κάτοικος έφυγε από το σπίτι του – μια διώροφη οικία – που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα έξω από τον οικισμό, επί του δρόμου Μαραθόπολης – Φιλιατρών, κοντά στο κάμπινγκ, γύρω στις 10 παρά 10 το πρωί της Δευτέρας, για να πάει να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή των Γαργαλιάνων και μετά να επιστρέψει στη Μαραθόπολη για τον αγιασμό στο γραφικό λιμάνι του χωριού. Επιστρέφοντας από τους Γαργαλιάνους και πηγαίνοντας στο σπίτι του, έμεινε άφωνος βλέποντας την πόρτα του ισόγειου παραβιασμένη – σπασμένη. Μετά το αρχικό σοκ και κοιτάζοντας έξω, διαπίστωσε πως ήταν παραβιασμένη και η πόρτα στον επάνω όροφο.
Η δυσάρεστη έκπληξη και το σοκ του μετατράπηκαν σε οργή, όταν είδε πως το αντικείμενο – εργαλείο που είχε χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση ήταν μια βαριοπούλα, που ο ίδιος είχε στο χώρο, σε σημείο με άλλα εργαλεία έξω από το σπίτι.
Οι κακοποιοί δεν είχαν προκαλέσει ζημιές ή φθορές στο σπίτι, ωστόσο αφαίρεσαν ένα φορητό υπολογιστή, τον οποίο χρησιμοποιούσε για τη δουλειά του, χρηματικό ποσό και κάποια άλλα μικροαντικείμενα. Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ οι κακοποιοί παραβίασαν και μπήκαν στο σπίτι, δεν αφαίρεσαν άλλα αντικείμενα, είδη ή συσκευές αξίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δίπλα στο γραφείο που ήταν ο φορητός υπολογιστής, ήταν ένα δερμάτινο μπουφάν του ιδιοκτήτη και δεν το πήραν!
Τη διάρρηξη ερευνά το Α.Τ. Γαργαλιάνων.  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***   Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις         
           
Ξεκινούν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας, ενώ την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξή τους τα μαγαζιά θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.
Βάσει νόμου, το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας για τις Κυριακές καθορίζεται από τις 11.00 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εκπτώσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να προσέξουν τα εξής: Πρώτον, η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων μετά την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δεύτερον, η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.
Τρίτον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

***  Οριστικά με την Νέα Δημοκρατία η Αντζελα Γκερέκου         
           
Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα θα είναι οριστικά ηΆντζελα Γκερέκου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της το πρωί της Πέμπτης.  
Η υφυπουργός Πολιτισμού συμφώνησε σε όλα με το Μέγαρο Μαξίμου, εγκαταλείποντας το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ, με το οποίο εκλεγόταν ανελλιπώς από το 2004, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στην εκλογική περιφέρεια της Κέρκυρας.
Να υπενθυμίσουμε όμως ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες η κυρία Γκερέκου είχε εκδόσει ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι θα κατέβει με το ΠαΣοΚ.
Κύκλοι του ΠαΣοΚ ανέφεραν το απόγευμα της Τετάρτης ότι για αυτούς ισχύει η δήλωση της κυρίας Γκερέκου της 5ης Ιανουαρίου. Κάνουν λόγο για αχαρακτήριστη ενέργεια, αν ισχύει και προσθέτουν ότι «είναι αδιανόητο να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος ο κ. Σαμαράς».
H ανακοίνωση
«Η  διαδρομή μου στην πολιτική με δίδαξε ότι οι πολίτες αξιώνουν καθαρή θέση, συνεπή στάση, υπεύθυνη συμπεριφορά.
      Γι’ αυτό και δε θα μπορούσα παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα αυτή τη διαδρομή, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα.
      Έχω το χρέος να τιμήσω την παράταξη που με ανέδειξε και, κυρίως, τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους που με εμπιστεύθηκαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.
      Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνεργασία και η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο χρόνος θα δικαιώσει αυτή την προσπάθεια.
      Ενώνω τις δυνάμεις μου με εκείνες όσων ασπάζονται την ανάγκη για έναν ισχυρό τρίτο πόλο, με αναβαθμισμένη θέση σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής. Που θα κάνει πράξη μια άλλη στρατηγική για τη χώρα, αξιοποιώντας προς όφελος των πολλών τις δυνατότητες και την ασφάλεια που εγγυάται η συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 
      Αυτή την ελπίδα των συμπολιτών μου θέλω να εκφράσω.
      Και με αυτό το όραμα θα συνεχίσω την πορεία μου στο πλευρό τους».
www.tovima.gr
  .-
 
*** Τα σημεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θέλουν αλυσίδες, απαραίτητες στην Ε.Ο Καλαμάτας- Σπάρτης         
            Φώτο: Κώστας Μενούνος
Ανακοινώνεται ότι λόγω χιονοπτώσεων- παγετού, στο παρακάτω οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, ως ακολούθως:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
        Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Θ Η Κ Ε .
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
   Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
 α. Επαρχιακή οδός Άστρους – Αγίου Πέτρου.
 β. Επαρχιακή οδός Άστρους – Καστάνιτσας.
 γ. Εθνική οδός Νεμέας – Λεβιδίου από 47ο έως 52ο χλμ.
 δ. Επαρχιακή οδός Καρδαρά – Οστρακίνα.
Γ. ΔΙΕΥΘΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ :
  Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
α.   Από 22ο χιλ/τρο και άνω της Επ.Ο.  Ξυλοκάστρου – Τρικάλων.
β.   Από 1ο χιλ/τρο και άνω της Επ.Ο. Τρικάλων – Καρυάς.
γ.   Από 16ο χιλ/τρο και άνω της Επ.Ο. Δερβενίου – Γκούρας.
δ.   Από 1ο χιλ/τρο έως 21,500 Επ. Οδού Γκούρας-Κιάτου.
ε.   Από 1ο χιλ/τρο έως 16ο χιλ/τρο Επ. Οδού Γκούρας-Δερβενίου.
στ. Από 1ο χιλ/τρο έως 19ο χιλ/τρο Επ. Οδού Γκούρας-Λυκουριάς
       και το οδικό δίκτυο των χωριών Καστράκι, Μποζικά και Τιτάνη Νεμέας.
Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
  Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
  α. Από το 41,1 έως το 45  Χ/Μ της Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης .
  β. Από το 20ο έως το 25ο  Χ/Μ της Επαρχιακής Οδού Γυθείου - Σιδηροκάστρου- Πολυάραβου.
  γ. Από το 19ο έως το 35ο Χ/Μ της Επαρχιακής Οδού Γυθείου-Σελεγούδι- Ι.Μ. Παναγιάς Γιάτρισσας.
Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
  Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες 
 
***  Έσωσαν το σκύλο που βρήκαν στο δρόμο να υποφέρει         
         
Από μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας (Φ.Ο.Κ.), σύμφωνα με την ιστοσελίδα zoosos.gr, διασώθηκε το σκυλάκι που εντόπισε τυχαία ο Ανδράς Ντοέλι στο δρόμο μεταξύ του Μελιγαλά και του χωριού Μερόπη.
Το ζώο φέρει μια τεράστια πληγή στο λαιμό του, καθώς το κολάρο που κάποιος του είχε φορέσει όταν ήταν κουτάβι – καθώς το ζώο αναπτυσσόταν – είχε μπει στο δέρμα του. Το ζώο σώθηκε επειδή κάποιοι νοιάστηκαν!
Οι φιλόζωοι έβγαλαν το κολάρο και μετέφεραν αμέσως τον Σταύρο – έτσι τον ονομάτισαν – στην κτηνίατρο, για να καθαρίσει το μεγάλο τραύμα και να περιποιηθεί την πληγή.
Η Χριστίνα Κατσιλιέρη, αν και προχθές ήταν αργία, άνοιξε το κτηνιατρείο της για να φροντίσει το ταλαιπωρημένο ζώο και τα μέλη του ΦΟΚ την ευχαριστούν θερμά.
  Δείτε εδώ το θέμα του «Θάρρους» για την κακοποίηση σκύλων στη Μεσσηνία 
 
*** Επέκταση γραμμής αστικής συγκοινωνίας μέχρι το Νοσοκομείο Καλαμάτας          
           
Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (15/01), η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, θα φέρει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη την επέκταση της γραμμής του Αστικού ΚΤΕΛ μέχρι το νοσοκομείο.
Υπάρχει σκέψη για αστική γραμμή, η οποία θα ξεκινά από την ανατολική Παραλία και θα φτάνει μέχρι το νοσοκομείο. Όπως συμπληρώνεται, για να υλοποιηθεί η απόφαση είναι αναγκαία από το νόμο η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας.
Επιπρόσθετα, ο Δήμος προχωρά άμεσα τη διαδικασία κατασκευής δέκα στεγάστρων για τις ανάγκες της αστικής συγκοινωνίας. Σε κάθε στέγαστρο συμπεριλαμβάνεται το κάθισμα και ένα πλαίσιο στη στενή πλευρά για διαφημίσεις, χάρτες κ.λπ. Η προμήθειά τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Επίσης, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το ΚΤΕΛ, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν επιπλέον ψηφιακοί πίνακες στις στάσεις,  ώστε να ενημερώνονται οι επιβάτες για την άφιξη του λεωφορείου. Το σχετικό κόστος θα καλυφθεί από το Αστικό ΚΤΕΛ.
Σημειώνεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία των ψηφιακών πινάκων που έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο ολοκληρώνεται με επιτυχία.
 
***
 
*** Αθλητική  Επικαιρότητα :
 








*** Πήρε Κεϊτά η Καλαμάτα!          
   
Την πρώτη της μεταγραφή για τη χειμερινή περίοδο έκανε η Μαύρη Θύελλα, όπου απέκτησε τον Μοχάμετ Κεϊτά που αγωνιζόταν στην Α.Ο. Κύμης, ενώ στο παρελθός έχει αγωνιστεί στη Δόξα Δράμας και στο Θρασύβουλο. Ο ποδοσφαιριστής από τη Γουϊνέα, αγωνίζεται ως αμυντικό χαφ και σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα της Καλαμάτας.
Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Κουρμπανάς εξετάζει και το ενδεχόμενο απόκτησης του Σεϊτάι που αγωνίζεται στον Πάμισο Μεσσήνης.

*** Η συγκλονιστική ιστορία του νέου αποκτήματος της Μαύρης Θύελλας Μοχάμεντ Κεϊτά         
          
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών στη χώρα μας είναι έκδηλο ότι οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις οι οποίες ήταν ήδη αρκετά διαδεδομένες στην ελληνική κοινωνία, ενισχύονται σε σημαντικό βαθμό με την πάροδο του χρόνου. Στην Ελλάδα των μνημονίων, το φαινόμενο αυτό εξαπλώνεται απειλητικά όπως ένας θανατηφόρος και μεταδοτικός ιός. Στους δρόμους, στα σχολεία, στις αλάνες, στα γήπεδα. Στα ερωτηματολόγια ερευνών για τον ρατσισμό, συμπεριλαμβάνεται συνήθως και μια ερώτηση-παγίδα που απευθύνεται κυρίως σε όσους δηλώνουν κατά και όχι υπέρ της διαφορετικότητας των ανθρώπινων φυλών: « Θα φιλοξενούσατε στο σπίτι σας έναν μετανάστη;». Οι περισσότεροι διστάζουν να απαντήσουν. Κάποιοι απαντούν «Όχι» και κάποιοι επειδή αισθάνονται ντροπή λένε «Ναι» χωρίς όμως να το πιστεύουν, τόσο όσο χρειάζεται για να συμβεί στη πράξη.
Υπάρχουν όμως και παραδείγματα συνανθρώπων, που θα δήλωναν έτοιμοι να κάνουν αυτό που για τους πολλούς θεωρείται αδιανόητο. Να κοιμίσουν δηλαδή στο σπίτι τους έναν μετανάστη. Και όχι μόνο. Να του προσφέρουν εκτός από δωρεάν στέγη, φαγητό, ρουχισμό αλλά και να καλύψουν όλα τα προσωπικά του έξοδα και μάλιστα όχι για μια νύχτα αλλά για αρκετά χρόνια.

Μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτή που αφορά τον γνωστό τραγουδιστή Κώστα Μπίγαλη και το νεαρό έγχρωμο ποδοσφαιριστή από τη Γουινέα, Μοχάμεντ Κεϊτά. Ο Κεϊτά ήρθε στην Ελλάδα από τη Γουινέα σε ηλικία 16 ετών. Ορφανός από μητέρα και από πατέρα. Κατάφερε να φτάσει στην Αθήνα βοηθούμενος οικονομικά από την αδερφή της μητέρας του η οποία και του έδωσε όσα λεφτά είχε στην άκρη για να βγάλει ο ανιψιός της ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τον υποτιθέμενο ελληνικό παράδεισο.

Για τη «γη της επαγγελίας», όπως του την περιέγραφε ένας φίλος του από τις ποδοσφαιρικές αλάνες της αφρικανικής αυτής χώρας, που παρεμπιπτόντως είναι μια από τις πρώτες παγκοσμίως σε διαφθορά. Ο Μοχάμεντ Κεϊτά πέταξε για Ελλάδα με υψηλές φιλοδοξίες. Να γίνει γνωστός ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη. Αυτό ήταν και είναι το μεγάλο όνειρο του. Και μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον πρώην παιχταρά της Μπαρτσελόνα Σεϊντού Κεϊτά, αλλά ούτε και με το αστέρι της Λιόν, τον Καντέρ Κεϊτά, θεωρείτο ωστόσο στη χώρα του ως ένα από τα πιο εξελίξιμα ταλέντα. Ανήκει στη κατηγορία των λεγόμενων ταχυδυναμικών παιχτών που ζητά το σύγχρονο ποδόσφαιρο, ενώ δεν του λείπει και η τεχνική.
Τον έβαλε στο σπίτι του 
Τι να το κάνεις όμως όταν δεν έχει μια στη τσέπη σου, ενώ κοντεύεις και να λιμοκτονήσεις; Αυτές ήταν πάνω κάτω οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Μοχάμεντ Κεϊτά συνάντησε πριν απο έξι χρόνια στην Ελλάδα τον σωτήρα του. Τον τραγουδιστή, Κώστα Μπίγαλη. Ο Κεϊτά του παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση σε ένα φιλικό σπίτι μέσω κοινών γνωστών. Οι φίλοι του τραγουδιστή είχαν ζητήσει από τον ίδιο επειδή διέθετε γνωριμίες «να βρεθεί μια δουλειά στο παιδί» προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην.
«Τι ξέρεις να κάνεις; Τον ρώτησα» λέει ο τραγουδιστής στο ΘΕΜΑ ανασύροντας από το χρονοντούλαπο τις πρώτες στιγμές της γνωριμίας τους. «Όπου μου βρείτε μια δουλειά, οπουδήποτε, θα δουλέψω, έχω ανάγκη τα χρήματα» απάντησε ο νεαρός Αφρικανός χαμηλώνοντας το βλέμμα του.

«Είδα ένα συνεσταλμένο παιδί με αρχές», λέει ο Κώστας Μπίγαλης, «που παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει στη ζωή του, ο χαρακτήρας του παραμένει ακέραιος. Ένα παιδί με ήθος, που σέβεται τον διπλανό του και κουβαλάει πολύ αγάπη μέσα του. Γιατί λοιπόν να μην τον βοηθήσω;»
Η ανταπόκριση του τραγουδιστή στις ανάγκες του νεαρού Αφρικανού ήταν άμεση. Μαζί με την αδερφή του την κυρία Άννα Μπίγαλη, πήραν μια μεγάλη απόφαση. Να τον «υιοθετήσουν».
«Η γνωριμία μας με τον Κεϊτά συνέπεσε με την 4η  επέτειο από τον θάνατο της μητέρας μας. Είπαμε λοιπόν με την αδερφή μου ότι σε αυτό το σπίτι που μεγαλώσαμε, σε αυτό θα τον φιλοξενήσουμε ωσότου καταφέρει να ορθοποδήσει. Ωσότου βρει δουλειά και σταθεί στα πόδια του. Αυτή ήταν η αρχική μας σκέψη».

Η ποδοσφαιρική του εξέλιξη
Αν και ο νεαρός μετανάστης τον είχε ενημερώσει από την αρχή της γνωριμίας του ότι αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα απ’ όλα είναι να παίζει ποδόσφαιρο, ο Κώστας Μπίγαλης ομολογεί ότι δεν περίμενε ποτέ να έχει ο Μοχάμεντ Κεϊτά την εξέλιξη που έχει σήμερα. «Όταν μου ανέφερε τη λέξη ποδόσφαιρο, είπε από μέσα μου, ως πρώην ποδοσφαιριστής και εγώ ότι θα τον βοηθήσω όσο μπορώ» συνεχίζει ο τραγουδιστής.
Με τις επαφές του καταφέρνει να τον στείλει στην αγαπημένη του ομάδα, την ΑΕΚ. Ο Κεϊτά υπογράφει δελτίο με την ομάδα κάτω των 20 ετών και σιγά, σιγά προσπαθεί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Ακολουθεί η Δόξα Δράμας και αμέσως μετά η FC Klaipeda η οποία αγωνιζόταν στη πρώτη κατηγορία του Λιθουανικού πρωταθλήματος. Ωστόσο οι αντίξοες καιρικές και όχι μόνο συνθήκες σε συνδυασμό με τις συνεχείς ρατσιστικές επιθέσεις που δεχόταν από οπαδούς τον αναγκάζουν να επισπεύσει την επιστροφή του στην Ελλάδα. Έρχεται πίσω και αμέσως υπογράφει συμβόλαιο με τον Θρασύβουλο. Ούτε εκεί όμως παίρνει τις ευκαιρίες που αξίζει.

Τώρα στο πλευρό του βρίσκεται ο μάνατζερ κ. Χρήστος Γάτσης και ο Μοχάμεντ Κεϊτά θα προσεγγίσει το ποδοσφαιρικό του μέλλον με ένα πιο επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο.  «Τον πιστεύουν όλοι» υποστηρίζει με πάθος ο Κώστας Μπίγαλης. «Είμαι βέβαιος πως πολύ σύντομα θα του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία και αυτός θα την αρπάξει από τα μαλλιά. Ίσως γίνει ο νέος Ολαϊτάν. Ποιος ξέρει…»
Τι λέει ο ίδιος ο Μοχάμεντ Κεϊτά για όλα αυτά; « Εγώ το μόνο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα, που για μένα είναι σαν πατέρας. Με πήρε στο σπίτι του και με φρόντισε σαν παιδί του. Ξέρετε πολλούς που θα το έκαναν αυτό; Όσο για το ποδόσφαιρο, ίσως τώρα είναι η στιγμή να αποδείξω τι πραγματικά αξίζω...»  www.protothema.gr  .-  

*** Στις αναμετρήσεις για την 3η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:1ος όμιλος
 Τετάρτη 7 Ιανουαρίου

Φωστήρας-Ολυμπιακός 0-2
Πανιώνιος-Παναχαϊκή 4-0Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. Ολυμπιακός 3 2-1-0 4-1 7 - προκρ.
2. Πανιώνιος 3 1-2-0 5-1 5 - προκρ.
-------------------------------------------
3. Παναχαϊκή 3 1-0-2 2-5 3
4. Φωστήρας 3 0-1-2 0-4 1

2ος όμιλος
 Τετάρτη 7 Ιανουαρίου

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-0
ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Καλαμαριάς 2-1Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. ΠΑΣ Γιάννινα 3 2-1-0 4-2 7 - προκρ.
2. Κέρκυρα 3 1-1-1 3-1 4 - προκρ.
-------------------------------------------
. Απόλλων Καλαμαριάς 3 1-0-2 2-5 3
4. ΠΑΟΚ 3 0-2-1 1-2 2
3ος όμιλος
 Πέμπτη 8 Ιανουαρίου

Νίκη Βόλου-ΟΦΗ --Δεν θα διεξαχθεί--
Ξάνθη-Ζάκυνθος (15:00, Skoda Ξάνθη Arena)
Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. ΟΦΗ 2 1-1-0 2-1 4
3. Ζάκυνθος 2 1-1-0 4-1 4
3. Ξάνθη 2 1-0-1 1-1 3
4. Νίκη Βόλου 2 0-0-2 0-4 0

4ος όμιλος
 Τετάρτη 7 Ιανουαρίου

Εθνικός Γαζώρου-Λεβαδειακός 0-2
Πλατανιάς-Ηρακλής 0-0
Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. Λεβαδειακός 3 2-1-0 5-1 7 - προκρ.
2. Ηρακλής 3 1-2-0 3-2 5 - προκρ.
--------------------------------------------
3. Πλατανιάς 3 1-1-1 3-3 4
4. Εθνικός Γαζώρου 3 0-0-3 2-7 0

5ος όμιλος
 Πέμπτη 8 Ιανουαρίου

ΑΕΚ-Ατρόμητος (17:15, ΟΑΚΑ)
Πανθρακικός-Ηρακλής Ψαχνών (17:15, Δημ. Κομοτηνής)
Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. ΑΕΚ 2 1-1-0 3-0 4
2. Ατρόμητος 2 1-1-0 2-1 4
3. Πανθρακικός 2 0-2-0 1-1 2
4. Ηρακλής Ψαχνών 2 0-0-2 0-4 0

6ος όμιλος
 Τετάρτη 7 Ιανουαρίου

Ερμιονίδα-Εργοτέλης 2-0
Βέροια-Απόλλων Σμύρνης 1-1
Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. Βέροια 3 2-1-0 7-2 7 - προκρ.
2. Απόλλων Σμύρνης 3 1-2-0 4-3 5 - προκρ.
---------------------------------------------------
3. ΑΕ Ερμιονίδας 3 1-0-2 3-5 3
4. Εργοτέλης 3 0-1-2 2-6 1

7ος όμιλος
 Τετάρτη 7 Ιανουαρίου

Τύρναβος-Αστέρας Τρίπολης 1-1
Καλλονή-Αιγινιακός 5-0
Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. Αστέρας Τρίπολης 3 2-1-0 7-3 7 - προκρ.
2. Τύρναβος 3 1-2-0 4-3 5 - προκρ.
-------------------------------------------------
3. Καλλονή 3 1-1-1 7-3 4
4. Αιγινιακός 3 0-0-3 2-11 0

8ος όμιλος
 Πέμπτη 8 Ιανουαρίου

ΑΟ Χανιά-Παναθηναϊκός (19:30, Δημ. Περιβολίων)
Παναιτωλικός-Ολυμπιακός Βόλου (19:30, Γήπεδο Παναιτωλικού)
Βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Γκολ Β.
1. Παναθηναϊκός 2 2-0-0 4-1 6
2. Χανιά 2 1-1-0 1-0 4
3. Ολυμπιακός Βόλου 2 0-1-1 0-1 1
4. Παναιτωλικός 2 0-0-2 1-4 0
 * Οι πρώτες δύο ομάδες από κάθε όμιλο προκρίνονται στους «16» του θεσμού.

***  ~  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  30  Δεκεμβρίου  2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/30-2014.html .-
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31 Δεκεμβρίου  2014  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/31-2014.html .-
 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-

Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/05-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τρίτη  6 Ιανουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/6-2015.html .- 
~Επικαιρότητα Ενημέρωση Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/07-2015.html .-
  
~ http://oreini-ileia.blogspot.ca/2010/11/1821.html ,


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3953   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2289    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 291   video.- 
Σύνολον                                                   8533    βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2723

   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258       337  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    741.–  
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   292 .- 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,447/414/27  , 19,1  χιλ./258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου