ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  16  Αυγούστου   2013  :
Παναγιά  μου  βοήθα !!!!
Δόξα να΄χεις Παναγιά  μου  !!
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!

*** Αχ, Παναγία μου... για ένα ευρώ...
«Έχασα το παιδί μου γιατί κάποιος αποφάσισε να το "παίξει καπετάνιος" για ένα ευρώ».
για ένα ευρώ :(((
δεν το χωράει ο νους ανθρώπου
Είναι η συγκλονιστική κραυγή του πατέρα του 19χρονου επιβάτη του τρόλεϊ που σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον ελεγκτή που του ζήτησε εισιτήριο. 
Η υπόθεση έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα. Στο σπίτι του νεαρού στο Περιστέρι κυριαρχεί η θλίψη. «Είμαστε όλοι σε πολύ κακή κατάσταση. Κυρίως η μητέρα του» , λέει ο Ιωάννης Καναούτης.
Λίγο πριν φτάσει στο αστυνομικό τμήμα όπου έχει κληθεί για κατάθεση ο κ. Καναούτης δήλωσε στο newpost συγκλονισμένος:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Ήταν δέκα η ώρα το βράδυ. Είχε μπροστά του ένα παιδί χωρίς εισιτήριο. Εντάξει, έκανε λάθος το παιδί. Δεν μπορούσαν να το αφήσουν να φτάσει μέχρι το σπίτι; Θα το κατέβαζαν κάτω μέσα στη νύχτα; Για ένα ευρώ»;
περισσότερα στην πηγή: epitropesdiodiastop  ,  To hamomilaki                          
 
***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
Οικογενειακές  στιγμές 2013
*** Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι αφίξεις εξωτερικού στη Μεσσηνία         
           Δεν «πέφτει καρφίτσα» σε Καλαμάτα, Μάνη , Τριφυλία και  Πυλία. Μετά τον Αύγουστο;
Υψηλά πενταετίας καταγράφουν οι ελληνικοί προορισμοί στην κορύφωση της θερινής περιόδου. Από τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε η μεγαλύτερη δυναμική στις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών, η οποία συνεχίστηκε και τον Ιούλιο.
Στην κορυφή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημείωσε αύξηση της τάξης του 71,7%, ενώ για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 60,6%.
 Σύμφωνα με μια συνολική εκτίμηση των επιδόσεων της χώρας για το πρώτο επτάμηνο του έτους, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών στη χώρα το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 13,6% και για το διάστημα Ιαν. - Ιουλίου ενισχύθηκαν κατά 12,1%, σε ετήσια βάση (χωρίς να υπολογιστούν οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος»). Τους πρώτους έξι μήνες του 2013 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, που θεωρείται ένα καλό τουριστικά έτος, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδός τους στο διάστημα Ιαν. - Ιουλίου, αγγίζοντας ποσοστό 17% σε σύγκριση με το 2008.
Ενισχυμένες σημαντικά είναι και οι εισπράξεις στη χώρα, με το πλεόνασμα 306 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών την περίοδο Ιαν. - Μαΐου 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, λόγω της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 15,4% το πρώτο πεντάμηνο του 2013 σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τις ανταγωνίστριες χώρες, η Τουρκία και η Ελλάδα καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά αυξήσεων στα τουριστικά τους μεγέθη (9,8% και 14,4% στις αφίξεις αντίστοιχα το φετινό εξάμηνο), ενώ η Ιταλία (1% στις αφίξεις το τετράμηνο) και η Ισπανία (4,3% στις αφίξεις στο εξάμηνο) σημειώνουν χαμηλότερα ποσοστά. Οι τουριστικές εισπράξεις στην Ιταλία παρουσιάζουν μείωση 1,8% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Ανέβηκαν οι τιμές τον Αύγουστο
Την ίδια ώρα, παρά την οικονομική κρίση, αρκετοί ελληνικοί προορισμοί έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές τους τον Αύγουστο του 2013 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012. Από τα στοιχεία που δημοσιεύει η trivago (www.trivago.com) για τις ξενοδοχειακές τιμές ενός δίκλινου δωματίου σε διάφορες πόλεις προκύπτει ότι ο φετινός Αύγουστος για την Ελλάδα είναι ο ακριβότερος των τελευταίων τριών χρόνων. Η μέση τιμή του δίκλινου διαμορφώνεται στα 131 ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (με βάση τις διαδικτυακές τιμές των ξενοδοχείων).
Μειωμένες όμως ήταν οι τιμές και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με εξαίρεση τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, που αύξησαν τις τιμές τους. Ιδιαίτερα αρνητική φαίνεται να είναι η πορεία των τιμών στη Μαδρίτη, όπου τον φετινό Αύγουστο καταγράφεται μείωση περίπου 12% και σε συνέχεια ποσοστού 13,5% το 2012.
Δεν «πέφτει καρφίτσα» σε Καλαμάτα και Μάνη
Ούτε για δείγμα, δεν υπήρχε διαθέσιμη τουριστική κλίνη  στη Μεσσηνία, αφού όλα τα ξενοδοχεία ήταν ασφυκτικά γεμάτα, τόσο  στην Καλαμάτα, όσο και στην περιοχή της Μάνης, που αποτελεί, εδώ και χρόνια, τουριστικό προορισμό.
Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων, με τους οποίους δειγματοληπτικά μιλήσαμε, κάνουν λόγο για αύξηση στην κίνηση, που την εκτιμούν στο 10% σε σχέση με πέρσι, ενώ, σημειώνουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τόσο η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου, όσο και του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας με τις πρώτες τουριστικές πτήσεις να ξεκινούν από το Μάρτιο, εγκαινιάζοντας έτσι τη θερινή περίοδο.
Από το «Ακτή Ταΰγετος RESORT» ο κ. Δημ. Μακαρούνης ανέφερε πως και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι πληρότητες στο ξενοδοχείο ήταν πολύ καλές, ενώ, σημείωσε πως ο Αύγουστος δεν  μπορεί να αποτελεί κριτήριο, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως, οι πληρότητες  ανέρχονται στο 100%.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτίμησε πως έως το άνοιγμα των σχολείων, το Σεπτέμβριο, η κατάσταση θα είναι πολύ καλή, ενώ, προέβλεψε ότι ο φετινός χειμώνας δείχνει να είναι δύσκολος και, κατά συνέπεια να αναζητηθεί το target group, που θα επιτρέψει στο  ξενοδοχείο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα.
Δήλωσε ,ωστόσο,  ικανοποιημένος από την κίνηση που υπάρχει. Εκ μέρους του «Elite City Resort» ο κ. Γ. Κουτίβας παρατήρησε πως στο ξενοδοχείο δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με πέρσι.  Επισήμανε τη μεγάλη βοήθεια που παρείχαν στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης τόσο ο νέος δρόμος, όσο και η λειτουργία του αεροδρομίου, αφού χάρη σε αυτά στάθηκε δυνατό να διοργανώνονται περισσότερα συνέδρια, δραστηριότητα που δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στο παρελθόν. Έτσι, εκδηλώσεις όπως αυτές, έδωσαν ανάσα στην τουριστική κίνηση.
Όσον αφορά στην περίοδο από το Σεπτέμβριο και μετά, η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Πληρότητα 100% έως και το Σάββατο, θα έχει το ξενοδοχείο «ELEKTRA HOTEL & SPA», σύμφωνα με το διευθυντή του Κων. Ανδριανόπουλο. Ο κ. Ανδριανόπουλος παρατήρησε πως φέτος, είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου δεν θα «πάει» καλά και θα είναι σχετικά υποτονικό. Εξήγησε πως έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις ΔΟΥ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήξης της θερινής περιόδου από αυτή την Κυριακή.
Με βάση τα λεγόμενά του, υπήρξε αύξηση που ξεπέρασε το 30% το φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον περσινό, ενώ τον Ιούλιο η αύξηση ξεπέρασε το 20%, και για τον Αύγουστο (το πρώτο δεκαπενθήμερο) η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από 10%.
Παρατήρησε όμως πως μπορεί να υπάρχει αύξηση στην τουριστική κίνηση, αλλά η κατανάλωση είναι εξαιρετικά μειωμένη, όπως είπε και σημείωσε πως θα πρέπει οι επισκέπτες να πληροφορούνται για την ύπαρξη λαϊκής αγοράς, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με πολύ καλές τιμές των πωλούμενων αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να κάνουν από εκεί τις αγορές τους
Ο διευθυντής του «Φαραί Παλλάς» Γ. Αντωνίου, ανέφερε πως η πληρότητα της μονάδας για τις επόμενες 10 ημέρες, θα είναι 100%, ενώ, σε σχέση με πέρσι σημείωσε πως υπάρχει αύξηση κατά 10%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αναμένεται να υπάρξει μια δύσκολη περίοδος ανάμεσα στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ίσως να βοηθήσουν οι ξένοι με τη μείωση των τιμών, που συνήθως γίνεται αυτή την περίοδο.
Για το εγγύς μέλλον, παρατήρησε πως υπάρχουν κρατήσεις και πως «είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών ή όχι», σημειώνοντας ταυτόχρονα την καθοριστική σημασία που είχαν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης ο νέος αυτοκινητόδρομος και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.      
Εκ μέρους του ξενοδοχείου «Χάϊκος», ο κ. Νικ. Χάϊκος ανέφερε πως μέχρι το τέλος Αυγούστου οι πληρότητες στη μονάδα, θα ξεπεράσουν το 80%, ενώ, για τη συγκεκριμένη στιγμή είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Όσον αφορά στο μέλλον και ιδιαίτερα στο Σεπτέμβριο, παρατήρησε πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, δεδομένου ότι οι όποιες κρατήσεις θα ξεκινήσουν από τις 20 Αυγούστου και μετά, καθώς και ότι εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.
Το αδιαχώρητο επικρατεί και στη Μάνη. Σύμφωνα με το Γ. Γιαννακέα του ξενοδοχείου «Νότος», στην Καρδαμύλη η κίνηση ίσως να είναι και πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Ανέφερε πως ο Αύγουστος είναι ο πιο δύσκολος μήνας, αφού, παραδοσιακά υπάρχουν λιγότεροι  ξένοι τουρίστες. Με βάση τα λεγόμενά του, οι Έλληνες είναι «μαγκωμένοι», καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κρατήσεις αφορούν διάστημα από 2 έως 5 ημερών, ενώ, πολύ λιγότερες κρατήσεις αφορούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όμως, ανάλογα «σφιχτοί» με τα οικονομικά τους είναι Άγγλοι και Γερμανοί, οι οποίοι κάνουν «προγραμματισμένες» διακοπές, αφού έχουν υπολογίσει εκ των προτέρων τα χρήματα που θα διαθέσουν ακόμη και για το φαγητό τους, σε αντίθεση με τους Έλληνες που διαθέτουν περισσότερα, προκειμένου να περάσουν καλύτερα.
Ίδια εικόνα παρατηρείται και στη Στούπα, σύμφωνα με την επαγγελματία στο χώρο της σίτισης Βούλα Κυριακέα. Το αδιαχώρητο επικρατεί κι εκεί, με τους Έλληνες να είναι «μαγκωμένοι» στα οικονομικά τους και τους Ολλανδούς να διστάζουν να επισκεφθούν φέτος την περιοχή, πιθανόν επειδή φοβούνται την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
Γεμάτη η  Τριφυλία, στα περυσινά η Πυλία
Δωμάτιο άδειο ούτε με το κιάλι δε βρίσκει κανείς αυτές τις μέρες στην Τριφυλία καθώς η πληρότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα αγγίζει το 100%! Διαφοροποιημένη, πάντως, είναι η κατάσταση στην Πυλία όπου η τουριστική κίνηση αυτές τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου μόλις και μετά βίας πλησιάζει στα περυσινά επίπεδα. Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος (Hotel Artina και Artina Hotel Nuovo & Spa) στη Μαραθόπολη), «η τουριστική κίνηση τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι πολύ δυνατή στην Τριφυλία. Γέμισαν τα πάντα!». Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε πάντως ότι, «το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν έτσι για όλους η κατάσταση. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση κρατήσεων και αφίξεων στη Μεσσηνία 43% με πολλούς να επισκέπτονται και την περιοχή μας. Δεν ήταν, όμως, παντού, για όλες τις μονάδες και επιχειρήσεις, τα ίδια ποσοστά. Τα οργανωμένα ξενοδοχεία, με πλήρη πακέτα διαμονής, δούλεψαν καλύτερα και είχαν περισσότερη κίνηση. Πλέον, έχει αλλάξει και η συνήθεια των επισκεπτών – τουριστών. Οι κρατήσεις γίνονται μέσω ιντερνέτ και τηλεφωνικά. Σπανίζουν, πια, οι περιπτώσεις που θα έρθει κάποιος για διακοπές και θα ψάξει εκείνη τη στιγμή για τη διαμονή του. Στα ξενοδοχεία η κίνηση είναι πολύ καλή, με δεδομένη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έχουμε και Έλληνες και ξένους επισκέπτες, από τη Ρωσία κυρίως. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν ήταν τόσο καλά τα πράγματα. Επίσης, οι πελάτες δε σηκώνουν λογαριασμούς, όπως άλλες εποχές. Στην Τριφυλία, σε γενικές γραμμές, υπάρχει ένταση κρατήσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου και ευελπιστούμε να πάει καλά και ο Σεπτέμβριος με τις ενδείξεις που έχουμε από το ενδιαφέρον που υπάρχει». Με τη σειρά της, η Γεωργία Χριστοδούλου (Apollo Resort Art Hotel στην Κυπαρισσία) σημείωσε πως, «η κίνηση από την αρχή της σεζόν είναι πολύ καλή, όχι για όλους στον ίδιο βαθμό, αλλά για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού και η πληρότητα από τέλη Μαΐου μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, σε αυτά τα ξενοδοχεία φτάνει το 90%. Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα είναι σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις στο 100%. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε πολλές αφίξεις Ελλήνων, οι οποίοι όμως δεν κάνουν πολυήμερες διακοπές, αλλά παρά την οικονομική δυσχέρεια φροντίζουν να περάσουν καλά και στην εστίαση, και στη διασκέδασή τους. Βοήθησαν σημαντικά και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ και του ΕΟΤ, στην κίνηση. Το κλίμα για τη νέα χρονιά είναι ευοίωνο. Ήδη μας προτιμούν Ρώσοι και Γερμανοί και υπάρχει ενδιαφέρον, επίσης, από Σουηδούς και Ολλανδούς». Στην Πυλία η τουριστική κίνηση είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, με αυξομειώσεις ανά διαστήματα και περιοχή. Τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο οι κίνηση ήταν υποτονική, ενώ μια μικρή βελτίωση σημειώνεται από τις αρχές Αυγούστου, με Έλληνες, κυρίως, επισκέπτες και η κορύφωση της κίνησης είναι τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Πάντως, όπως είπε στο «Θ» ο ιδιοκτήτης του Hotel Navarone στο Πετροχώρι, Νίκος Κωνσταντέλος, στην Πυλία, βρίσκει ακόμα κάποιος διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα για διακοπές. των Αντώνη Πετρόγιαννη,  Χάρη Χαραλαμπόπουλου, Ηλία Γιαννόπουλου -

***  Ένα video που πρέπει να το δούμε όλοι:
Ο Πλούσιος και ο Φτωχός
Ένα καταπληκτικό βίντεο!! Όλοι πρέπει να το δούμε για να λάβουμε ένα μήνυμα, που δεν πρέπει να ξεχνάμε και να το εφαρμόζουμε....
το βρήκαμε εδώ: anekshghta
 
*** Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις 16-18 Αυγούστου         
           Πολιτιστικές εκδηλώσεις θα κάνει η Μεσσηνιακή Ένωση Αγιοφλωριτών «Ο Πάμισος» στις 16, 17 και 18 Αυγούστου, το πρόγραμμα των οποίων έχει ως εξής…
Παρασκευή 16 Αυγούστου – ώρα 7.00 μ.μ.: Συγκέντρωση των κατοίκων στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας και συζήτηση για τα διάφορα προβλήματα του χωριού.
Ώρα 8.30 μ.μ.: Παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας (Καλαμάτα) με θέμα «το ιερό του Παμίσου στον Άγιο Φλώρο».
Ώρα 9.00 μ.μ.: Δεξίωση στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.
Σημ.: Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς θα πραγματοποιούνται προβολές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Αυγούστου βράδυ: Εορταστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Φλώρου και Λαύρου του Ενοριακού Ιερού Ναού μας.
Σάββατο 17 Αυγούστου  - ώρα 9.30 μ.μ.: α) Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του «Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας» και β) Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης».
Ώρα 10.30 μ.μ.: Διασκεδάζουμε παραδοσιακά με ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Τσιλίκα.
Κυριακή 18 Αυγούστου βράδυ: Παραδοσιακό λαϊκό γλέντι – πανηγύρι με τους: Γιώργο Δικαίο, Δάφνη Δέδε και Γιώργο Μάλαμα.  - 
 
*** Κρήτη και Πελοπόννησος 
    του Δημήτρη Γιατράκου 
Ερχόμενος, λοιπόν, από τα Χανιά ξημερώματα Κυριακής με τον «ποιητή»  « Βιντσέντζο Κορνάρο»,  διάβασα,  μπαίνοντας στο σπίτι στο κυριακάτικο φύλλο του « Θ» ρεπορτάζ με τίτλο «Βούλιαξε χθες η Καλαμάτα από κόσμο λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο». Την Κυριακή το βράδυ κάνοντας μια βόλτα στην παραλιακή διαπίστωσα , γιατί εκεί φαίνεται η "βύθιση" , αντάμα βέβαια με τις παραλίες , στις οποίες «κομμάτια», όντας από την περιήγηση στην Κρήτη ουδεμία διάθεση είχα ξυπνώντας το πρωί της Κυριακής να επισκεφτώ,  αν και δεν είχα αμφιβολία  πως θα γινόταν το «έλα να δεις», πως το "βουλιάζω"   είναι έννοια σχετική  . Οι Καλαματιανοί με τα αυτοκίνητά τους μόνο να κατέβαιναν δεν χρειάζονταν ξένοι επισκέπτες  για να επικρατήσει το αδιαχώρητο. Χθες το μεσημέρι και εδώ  έγκειται η έκπληξη άνδρες του Λιμενικού Σώματος ρύθμιζαν την κυκλοφορία  έξω από το ξενοδοχείο « Ηλέκτρα» οδηγώντας τους νιόφερτους οδηγούς προς Ναβαρίνου. Προς στιγμήν απόρησα με το ατελείωτο κονβόι αλλά στρέφοντας το βλέμμα μου προς την Λυκούργου είδα πως,  φευ,  υπήρχε υποχρεωτική πορεία προς το νοτιά λόγω ασφαλτόστρωσης(!) της Κρήτης.
Τέλος πάντων για να μην μακρηγορώ και το ξεχειλώνω υπάρχουν πολλά μετρά και  σταθμά, όπως προείπα, για  το τι σημαίνει "βουλιάζει"  ένας τόπος από τον τουρισμό. Στα Χανιά, π.χ. που η παλιά πόλη είναι ένα απέραντο ανοιχτό  μουσείο λόγω της παρελθούσης πολυπολιτισμικότητας ένεκα Ενετών και Οθωμανών , με την τουριστική κίνηση που, τούτο τον καιρό  έχει η Καλαμάτα θα αυτοκτονούσαν ομαδικά. Είμαστε διαφορετικά μεγέθη. Και για να το κάνω πιο κατανοητό η κρητική πόλη παίζει Τσάμπιονς Λίγκ  τουριστικά κι εμείς , άντε με το ζόρι Γ΄ Εθνική κατηγορία Ελλάδας. Χαώδης διαφορά. Και  το αδιαχώρητο δεν υπήρχε μόνο μέσα στην παλιά πόλη ή τη νέα αλλά σε ένα μήκος 30 και βάλε χιλιομέτρων δυτικά και ανατολικά των Χανίων , όπου χωρίς καμιά υπερβολή σε κάποια σημεία ήταν χτισμένη και η θάλασσα. Και από παραλίες, στην πλειονότητά τους,  συγκριτικά με τις δικές μας , "μάπα" στην κυριολεξία. Απορούσα πως οι επισκέπτες κολυμπούσαν εκεί συν το γεγονός ότι με το Αιγαίο στα πόδια τους τα κύματα γίνονταν πολλές φορές βουνό και σε απέτρεπαν να "βουτήξεις".
Μέσα στα Χανιά τα οποία είναι η αγαπημένη μου ελληνική πόλη θα μπορούσα να ζήσω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Τα λατρεύω. Έξω απ' αυτά όμως , όπως και στην υπόλοιπη βόρεια Κρήτη   δεν θα την "πάλευα". Άλλα αντ'  άλλων ,ό, τι να 'ναι όπου να 'ναι  καμιά αισθητική.   Θέλω μ' άλλα λόγια να πω ότι  η Μεσσηνία   και η Πελοπόννησος  που αποτελούν  ένα ατελείωτο ιστορικό μνημείο με απίστευτες φυσικές ομορφιές   , όχι δεν έχουν  να ζηλέψουν από την Κρήτη που ζει από τον τουρισμό και τις καλλιέργειες αλλά τουναντίον υπερτερούν. Απλά οι από κάτω μας είναι καλύτεροι "έμποροι". Το ' χουν πιάσει το νόημα πολλά χρόνια τώρα. Έχουν ξεφύγει . Εμείς είμαστε στα σπάργανα. Νεοσσοί. Μπορούμε , ωστόσο, αν όχι σε αυτή τη ζωή στην επόμενη ίσως  να τους συναγωνιστούμε. Τη  διαφορά κάνουν οι άνθρωποι και εκεί οι σύντεκνοι υπερτερούν.
  Υ.Γ.
Θα μπορούσα να γράψω ξεχωριστά για κάθε σπιθαμή της Κρήτης , επειδή την έχω επισκεφτεί δέκα φορές από 18 χρονών αλλά στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγα.-
 
*** Κρήτη και Πελοπόννησος
του Δημήτρη Γιατράκου 
Ερχόμενος, λοιπόν, από τα Χανιά ξημερώματα Κυριακής με τον «ποιητή»  « Βιντσέντζο Κορνάρο»,  διάβασα,  μπαίνοντας στο σπίτι στο κυριακάτικο φύλλο του « Θ» ρεπορτάζ με τίτλο «Βούλιαξε χθες η Καλαμάτα από κόσμο λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο». Την Κυριακή το βράδυ κάνοντας μια βόλτα στην παραλιακή διαπίστωσα , γιατί εκεί φαίνεται η "βύθιση" , αντάμα βέβαια με τις παραλίες , στις οποίες «κομμάτια», όντας από την περιήγηση στην Κρήτη ουδεμία διάθεση είχα ξυπνώντας το πρωί της Κυριακής να επισκεφτώ,  αν και δεν είχα αμφιβολία  πως θα γινόταν το «έλα να δεις», πως το "βουλιάζω"   είναι έννοια σχετική  . Οι Καλαματιανοί με τα αυτοκίνητά τους μόνο να κατέβαιναν δεν χρειάζονταν ξένοι επισκέπτες  για να επικρατήσει το αδιαχώρητο. Χθες το μεσημέρι και εδώ  έγκειται η έκπληξη άνδρες του Λιμενικού Σώματος ρύθμιζαν την κυκλοφορία  έξω από το ξενοδοχείο « Ηλέκτρα» οδηγώντας τους νιόφερτους οδηγούς προς Ναβαρίνου. Προς στιγμήν απόρησα με το ατελείωτο κονβόι αλλά στρέφοντας το βλέμμα μου προς την Λυκούργου είδα πως,  φευ,  υπήρχε υποχρεωτική πορεία προς το νοτιά λόγω ασφαλτόστρωσης(!) της Κρήτης.
Τέλος πάντων για να μην μακρηγορώ και το ξεχειλώνω υπάρχουν πολλά μετρά και  σταθμά, όπως προείπα, για  το τι σημαίνει "βουλιάζει"  ένας τόπος από τον τουρισμό. Στα Χανιά, π.χ. που η παλιά πόλη είναι ένα απέραντο ανοιχτό  μουσείο λόγω της παρελθούσης πολυπολιτισμικότητας ένεκα Ενετών και Οθωμανών , με την τουριστική κίνηση που, τούτο τον καιρό  έχει η Καλαμάτα θα αυτοκτονούσαν ομαδικά. Είμαστε διαφορετικά μεγέθη. Και για να το κάνω πιο κατανοητό η κρητική πόλη παίζει Τσάμπιονς Λίγκ  τουριστικά κι εμείς , άντε με το ζόρι Γ΄ Εθνική κατηγορία Ελλάδας. Χαώδης διαφορά. Και  το αδιαχώρητο δεν υπήρχε μόνο μέσα στην παλιά πόλη ή τη νέα αλλά σε ένα μήκος 30 και βάλε χιλιομέτρων δυτικά και ανατολικά των Χανίων , όπου χωρίς καμιά υπερβολή σε κάποια σημεία ήταν χτισμένη και η θάλασσα. Και από παραλίες, στην πλειονότητά τους,  συγκριτικά με τις δικές μας , "μάπα" στην κυριολεξία. Απορούσα πως οι επισκέπτες κολυμπούσαν εκεί συν το γεγονός ότι με το Αιγαίο στα πόδια τους τα κύματα γίνονταν πολλές φορές βουνό και σε απέτρεπαν να "βουτήξεις".
Μέσα στα Χανιά τα οποία είναι η αγαπημένη μου ελληνική πόλη θα μπορούσα να ζήσω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Τα λατρεύω. Έξω απ' αυτά όμως , όπως και στην υπόλοιπη βόρεια Κρήτη   δεν θα την "πάλευα". Άλλα αντ'  άλλων ,ό, τι να 'ναι όπου να 'ναι  καμιά αισθητική.   Θέλω μ' άλλα λόγια να πω ότι  η Μεσσηνία   και η Πελοπόννησος  που αποτελούν  ένα ατελείωτο ιστορικό μνημείο με απίστευτες φυσικές ομορφιές   , όχι δεν έχουν  να ζηλέψουν από την Κρήτη που ζει από τον τουρισμό και τις καλλιέργειες αλλά τουναντίον υπερτερούν. Απλά οι από κάτω μας είναι καλύτεροι "έμποροι". Το ' χουν πιάσει το νόημα πολλά χρόνια τώρα. Έχουν ξεφύγει . Εμείς είμαστε στα σπάργανα. Νεοσσοί. Μπορούμε , ωστόσο, αν όχι σε αυτή τη ζωή στην επόμενη ίσως  να τους συναγωνιστούμε. Τη  διαφορά κάνουν οι άνθρωποι και εκεί οι σύντεκνοι υπερτερούν.
  Υ.Γ.
Θα μπορούσα να γράψω ξεχωριστά για κάθε σπιθαμή της Κρήτης , επειδή την έχω επισκεφτεί δέκα φορές από 18 χρονών αλλά στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγα. - 
 
*** ΓΙ' ΑΥΤOΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ;; > Κτήνη! Ισλαμοφασιστες δολοφονούν δυο παιδιά στην Συρία (Βίντεο)
Terrorists in Syria Executing Children for Supporting Assad - عاجل اعدام طفلين شيعة من قبل دولة العراق والشام الاسلامية
δειτε τα κτηνη!!! ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ  Κ.Κ.Ε.





 
  *** ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
 Έτσι ξεκινά το ημερολόγιο της ΕΛΔΥΚ κατά την 20ή Ιουλίου του 1974, ημέρα του «Αττίλα 1». Συναντήσαμε τον επιμελητή του και δημοσιεύουμε για πρώτη φορά αποσπάσματά του.
Η πρώτη βόμβα που έπεσε στην Κύπρο, ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1974, κατέστρεψε την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΕΛΔΥΚ. Η δεύτερη, το Κέντρο Επικοινωνιών της ίδιας μονάδας. Το χρονικό ενός πολέμου, που αναμένεται να αναγνωριστεί επισήμως με νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, έχει καταγραφεί στις σελίδες του Απόρρητου Πολεμικού Ημερολογίου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου.
Συντάκτης του είναι ο Tαγματάρχης Θεοδόσης Καλλιώρας, τότε διευθυντής του 3ου Γραφείου. Ο ίδιος κρατούσε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των μαχών, που δακτυλογραφήθηκαν μετά τη λήξη της δεύτερης φάσης του πολέμου, πριν από 24 χρόνια, από τον Λάμπρο Γώγο της 103 σειράς. Το στρατόπεδο είχε καταστραφεί και, με τη λήξη της δεύτερης φάσης, παραδόθηκε στους Τούρκους στις 16 Αυγούστου. Επισήμως, η τουρκική εισβολή είχε τελειώσει...
«Αποτελεί τις σελίδες μιας ιστορίας που ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει το επίσημο κράτος», επισημαίνει ο δακτυλογράφος του ημερολογίου, σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ. «Μπορεί να μην είναι πλήρες το κείμενο, αλλά σίγουρα αναφέρει τα ελάχιστα απ' όσα έγιναν στην Κύπρο», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Αν λιγοψυχήσαμε; Πρώτος εγώ το λέω. Κι όποιος πει ότι δε φοβάται στον πόλεμο είναι ψεύτης. Το θέμα είναι τι κάνεις για να επιβιώσεις. Έδειχνα ήρεμος, αλλά έπιανα το χέρι μου και μέτραγα διακόσιους σφυγμούς. Έχανα τον μπούσουλα. Το θέμα είναι ότι δεν την κοπάνησε κανένας», θυμάται ο Λ. Γώγος. «κερδίσαμε τις περισσότερες μάχες αλλά χάσαμε τον πόλεμο. Στο Μουσείο Ιστορίας του Λονδίνου έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο άνισες μάχες που δόθηκαν. Και στις Θερμοπύλες χάσαμε, αλλά δεν αποτελούν μια ένδοξη σελίδα στην Ιστορία;».
ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ
ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ
(ΕΛΔΥΚ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974)

1. ΚΑΙΡΟΣ: Αίθριος - Λίαν θερμός (34-36°C).
2. ΕΧΘΡΟΣ:
Πέντε αεροσκάφη τύπου ΝΤΑΚΟΤΑ και εν τύπου C130 έρριψαν, περί την 06.00 ώραν, αλεξιπτωτιστάς εις περιοχήν Δυτικώς χωρίου ΚΙΟΝΕΛΙ.
Την 06.05 ω δύο εχθρικά αεροσκάφη εβομβάρδισαν το Στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ αιφνιδιαστικώς διά δύο βομβών 1.000 λιβρών.
Η πρώτη βόμβα έπεσεν επί της Αιθούσης Επιχειρήσεων, την κατέστρεψεν ολοσχερώς, ομοίως κατέστρεψεν το Διοικητήριον, τα πέριξ ΤΟΛ (Γραμματείας, ΕΣΑ, Ταμείου, Οδοντιατρείου, Εποπτείου, Καντίνας), τρία τζιπ, το ηλεκτρικόν δίκτυον και δίκτυον επικοινωνιών. Η ετέρα κατέστρεψεν κτίριον ΛΒΟ - Κέντρον Επικοινωνιών και αριθμόν οχημάτων. Προκάλεσαν επίσης απωλείας εις το προσωπικόν (νεκροί - τραυματίαι).
Την 08.30 ω έτερα δύο εχθρικά αεροσκάφη επολυβόλησαν το Στρατόπεδον και έρριψαν ρουκέτας. Επροξενήθησαν ζημίαι και ελαφραί απώλειαι εις προσωπικόν.
3. ΗΜΕΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ:
 Την 05.00 ω ο Δ/κτής της ΕΛΔΥΚ διατάσσει διασποράν Μονάδων εντός του Στρατοπέδου, ήτις επραγματοποιήθη εντός 30΄. Την 05.45 διατάσσεται εφαρμογή του Σταδίου «Δ» Α/Α Αμύνης (όπλα τεταγμένα. Α/Α βολή μόνον εις περίπτωσιν προσβολής). (...)
Την 09.00 ω εγένετο επιθετική αναγνώρισις, κατόπιν προφορικής Διαταγής ΓΕΕΦ, διά δύο Λόχων και ενός ουλαμού αρμάτων προς ΚΙΟΝΕΛΙ, με σκοπόν την εγκατάστασιν στοιχείου ασφαλείας εκείθεν της γραμμής αμύνης του στρατοπέδου και αναγνώρισιν της αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού. Η ενέργεια ανεκόπη υπό πυρκαϊάς εκτεταμένης εις θάμνους και χόρτα προ της τοποθεσίας, ην δεν ηδυνήθησαν να διαβούν τα άρματα.
Την 17.00 δι' επιτελούς Τχου (ΠΖ) Μιχαήλ, απεστάλη Δ/γή επιθέσεως, δι' ης καθωρίζετο ότι περί την 18.30 θα εξεδηλούτο γενική επίθεσις διά δυνάμεων της ΙΙΙ ΑΤΔ και ΕΛΔΥΚ προς κατάληψιν ΚΙΟΝΕΛΙ. Ούτω την 18.30 εκτοξεύεται γενική επίθεσις με δύο ΤΟ εν α΄ κλιμακίω (με δύο Λόχους έκαστον) τη συνεργασία «ΙΛΗΣ» αρμάτων και τη υποστηρίξει Πυ/κού (Μοίρα). Η επίθεσις εξελίχθη επιτυχώς αρχικώς και τα τμήματα υπερέβησαν την πρώτην σειράν πολυβολείων της τοποθεσίας, ανεκόπη δε προ Α/Τ τάφρου και δευτέρας σειράς πολυβολείων, εις ην επαγιδεύθησαν δύο άρματα και δύο έτερα κατεστράφησαν.
 Ουδέν εκ των αρμάτων ηδυνήθη να διαβή την τάφρον. Το Πεζικόν προχωρήσαν και πέραν της τάφρου εδέχθη καταιγιστικά πυρά παρά πολ/λων και η περαιτέρω κίνησις κατέστη αδύνατος. Η επίθεσις διήρκεσε μέχρι της 02.00 ω της 21.7.74 και τα τμήματα έσχον μεγάλας απωλείας, δεδομένου ότι αι λοιπαί κατευθύνσεις δεν ευοδώθησαν, άμα τη εκδηλώσει και λόγω επικειμένης επελεύσεως του φωτός της ημέρας, καθ' ην η εχθρική αεροπορία θα προεκάλει σοβαράς απωλείας, απεφασίσθη η σύμπτυξις των τμημάτων, ήτις επερατώθη με το Π.Φ. κατόπιν διαταγής του ΓΕΕΦ.
4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ:
α. Διετάχθη τηλεφωνικώς η διανομή του εις χώρον της ΕΛΔΥΚ, φυλασσομένου οπλισμού του ΓΕΕΦ εις διάφορα τμήματα (επιστρατευομένους, εφέδρους, οργανώσεις κτλ.) με σειράν προτεραιότητος ΠΑΟ 106 χιλ., όλμοι 4,2΄΄ και ελαφρός οπλισμός.
β. Εκ των ως άνω βομβαρδισμών της πρώτης ημέρας η ΕΛΔΥΚ έσχεν τας κάτωθι απωλείας: Αξκοί τραυματίαι 2, Μόν. Υπξκοί τραυματίαι 3, Οπλίται νεκροί 3, τραυματίαι 10.
γ. Ομοίως κατά την νυκτερινήν επίθεσιν 20/21 προς ΚΙΟΝΕΛΙ εσημειώθησαν αι κάτωθι απώλειαι:
Αξκοί τραυματίαι 5, Μόν. Υπξκοί νεκροί 1, Οπλίται νεκροί 7, τραυματίαι 12, αγνοούμενοι 11.
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
1. (...)
2. ΕΧΘΡΟΣ: 
Περί την 04.50 ω και μέχρι 10.00 ω προσβολή Στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ υπό αεροσκαφών διά ρουκετών και πολυβολισμών. Ομοίως προσέβαλον και το κατεχόμενον υπό της ΕΛΔΥΚ στρατόπεδον της ΤΟΥΡΔΥΚ (...)
3. ΗΜΕΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ: 
Ημέτερο πυροβολικόν, καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας, προσέβαλεν εχθρόν και συγκεντρώσεις επιβιβαζομένων δι' ελικοπτέρων εχθρικών δυνάμεων, προκαλέσαν σοβαράς απωλείας. Η ΕΛΔΥΚ ησχολείτο με διευθέτησιν θέσεων βορείως του Στρατοπέδου της και ετήρει ετοιμότητα επεμβάσεως διά ΤΠ και Αρμάτων τη Δ/τη του ΓΕΕΦ (...)
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
1. (...)
2. ΕΧΘΡΟΣ: 
Περί την 09.45 ω η εχθρική αεροπορία προσέβαλεν επανειλημμένως το Στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ διά πολυβολισμών και ρουκετών. Ομοίως το Στρατόπεδον εβλήθη δι' όλμων 4,2΄΄.
Οι βομβαρδισμοί ενετάθησαν κατά τας απογευματινάς ώρας (13.45), το Στρατόπεδον εβομβαρδίσθη διά βομβών μεγάλης ισχύος (1.000 λιβρών) ως και διά 3 (τριών) εμπρηστικών βομβών, εξ ων δύο έπεσαν εκτός Στρατοπέδου.
 Εκ των βομβαρδισμών της ημέρας προεκλήθησαν σημαντικαί ζημίαι εις υλικά και απώλειαι εις προσωπικόν.
Την 20.00 ω ισχυρά εχθρική δύναμις υποστηριζομένη υπό όλμων 4,2΄΄ και 81 χιλ. επετέθη κατά του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Η μάχη υπήρξε σφοδροτάτη και διήρκεσε μέχρι την 03.30 της 23.7.74. Ο εχθρός εγκατέλειψε επί του πεδίου της μάχης δύο νεκρούς και ικανόν αριθμόν οπλισμού, υλικού επικοινωνιών κτλ. Περί την 15.30 ο εχθρός εξεδήλωσεν επιθετικήν ενέργειαν προς ΜΠΑΣ ΠΑΪ.
Προς αντιμετώπισιν της ως άνω απειλής η ΕΛΔΥΚ διέταξε τον εφεδρικόν Λόχον και ουλαμόν αρμάτων να κινηθή προς την κατεύθυνσιν ταύτην.
Ο Λόχος, συνεργαζόμενος μετά των αρμάτων, εκινήθη και πέραν της πρασίνης γραμμής και ακολούθως διετάχθη να επανέλθη εις τας θέσεις του. Κατά την εν λόγω επιχείρησιν εγκατελείφθησαν δύο άρματα εντός της ΤΟΥΡΔΥΚ. Το εν λόγω μηχανικής βλάβης, το έτερον λόγω πτώσεων εντός τάφρου. Εχθρική αεροπορία προσέβαλε διά πολυβολισμών τον ουλαμόν αρμάτων.
3. ΗΜΕΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ: 
Συνεχίσθη η αμυντική εγκατάστασις της ΕΛΔΥΚ εις τα βορείως του Στρατοπέδου και εντός αυτού υψώματα.
Την 15.55 ω ελήφθη Σήμα περί καταπαύσεως πυρός. Η ΕΛΔΥΚ διέταξε άπαντα τμήματά της όπως συμμορφωθούν απόλυτα, πλην μετά παρέλευσιν ώρας εδέχθη βομβαρδισμόν υπό πυκνών πυρών όλμων 4,2΄΄ και πολυβολισμών υπό Α/Φ.
4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ:
 Εκ των προσβολών του Στρατοπέδου υπό της αεροπορίας και όλμων 4,2΄΄ εσημειώθησαν αι κάτωθι απώλειαι:
Μόν. Υπξκοί νεκροί 1, Οπλίται τραυματίαι 23.
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
1. (...)
2. ΕΧΘΡΟΣ: Εχθρικά τμήματα κινούμενα από χωρίον ΚΙΟΝΕΛΙ προς χωρίον ΓΕΡΟΛΑΚΚΟΣ αντήλλαξαν πυροβολισμούς με τα ανατολικώς χωρίου ΓΕΡΟΛΑΚΚΟΥ τμήματα εθνοφρουράς και ήχθησαν μέχρι της οδού ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΜΟΡΦΟΥ εις το ύψος Δυτικώς του Στρατοπέδου του 11ου ΤΣ. Ακολούθως ενίσχυσαν τον ως άνω θύλακα διά προσωπικού του Τ/Θ. Ομοίως συνεχίσθη η ενίσχυσις του θύλακος ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΑΓΥΡΤΑΣ.
3. (...)
4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ:
 Όχημα Διοικητικής Μερίμνης κινηθέν από ΕΛΔΥΚ προς Κοκκινοτριμιθιά προς παραλαβήν άρτου, απωλέσθη συλληφθέν προφανώς υπό των Τούρκων κατά την επιστροφήν. Επί του οχήματος επέβαινον ο οδηγός Στρ/της Καρανδρέας και ο συνοδηγός Στρ/της Κλάψης.
31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
1. (...)
2. ΕΧΘΡΟΣ: 
Εχθρός, παρά την υπογραφείσαν συμφωνίαν περί καταπαύσεως του πυρός, προωθήθη από 10.00 ω περί τα 800 μ. πέραν των προτέρων κατεχομένων θέσεων καθ' όλον το μήκος από ΝΑ ΤΟΥΡΔΥΚ και μέχρι δρόμου ΓΕΡΟΛΑΚΚΟΥ. Εις την γραμμήν ταύτην ανώρυξεν όρυγμα το οποίον επήνδρωσεν.
 Γενομένη διαμαρτυρία προς ΕΔ είχεν ως αποτέλεσμα να αφιχθή εις ΕΛΔΥΚ Αξκός της ΕΔ όστις διεπίστωσεν την παράβασιν και ακολούθως επεσκέφθη τον Τούρκον Σχην Δ/τήν των εν λόγω τμημάτων. Ο ανωτέρω υπεσχέθη ότι δεν θα συνέχιζεν την προσχώρησιν και ότι η εν λόγω περιοχή ηλέγχετο υπ' αυτών διά περιπόλων κατά το τελευταίον τριήμερον. Τούτο δεν ήτο αληθές. 
Την 16.30 ω Δ/ρία του εχθρού ενισχυμένη δι' ομάδας πολ/λων εξεδήλωσε κίνησιν προς προωθημένον παρατηρητήριον του 2ου ΤΟ επί υψώματος ΑΣΠΡΑ ΧΩΜΑΤΑ, το οποίον προσήγγισεν περί τα 150-200 μ. κυκλωτικώς. 
Το παρατηρητήριον διετάχθη να συμπτυχθή, πλην λόγω επελεύσεως του σκότους και αναστολής της κινήσεως του εχθρού, το παρατηρητήριον παρέμεινεν εις την θέσιν του. 
Γενομένη διαμαρτυρία προς ΕΔ μέσω ΓΕΕΦ είχεν ως αποτέλεσμα την άφιξιν ενός Λγού της ΕΔ, όστις λόγω του σκότους ουδέν έπραξεν, υποσχεθείς να περιέλθη την γραμμήν την πρωίαν της επομένης ιπτάμενος δι' ελικοπτέρου. (...)

*** ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ!
                                             
ΕΛΔΥΚ
 
(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΥΠΡΟΥ)
Σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί υπό την κυριότητά του δύο κυρίαρχες Βάσεις, στην Επισκοπή και τη Δεκέλεια, η Ελλάδα και η Τουρκία διατηρούν στρατιωτικό απόσπασμα 950 και 650, αντίστοιχα, Αξκών, Ανθστών και οπλιτών, το οποίο μετά από παράκληση της Δημοκρατίας μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σε αριθμό. 

Η Τουρκική Δύναμη Κύπρου (ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ) έπαψε να υφίσταται το 1964, ενώ η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ) συγκροτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1959, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά από την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Αποστολή της ΕΛΔΥΚ είναι: α. συμμετοχή της στα σχέδια αμύνης του Κυπριακού Κράτους, προς αποτροπή κάθε απειλής, β. παροχή διευκολύνσεων στην εκπαιδευτική ομάδα του Κυπριακού στρατού, γ. συστηματική εκπαίδευση των μονάδων της, διατήρηση του εθνικού φρονήματος του προσωπικού της σε υψηλό βαθμό και σύσφιξη των σχέσεών της με τους Ελληνοκυπρίους.
Στις 16 Αυγούστου 1960, ημέρα της ανακήρυξης της Κύπρου σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, η ΕΛΔΥΚ αποβιβάζεται στο λιμάνι της Αμμοχώστου, στο αρματαγωγό «Αλιάκμων».ΕΛΔΥΚ εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1960, κατόπιν της συμφωνίας Ζυρίχης - Λονδίνου όπου προβλεπόταν η ίδρυση τριμερούς Στρατηγείου Ελλάδος, Τουρκίας και Κύπρου. Στο Στρατηγείο αυτό υπαγόταν το Ελληνικό Στρατιωτικό τμήμα με 950 άνδρες (ΕΛΔΥΚ) και το Τουρκικό με 650 (ΤΟΥΡΔΥΚ).

Έγινε δεκτή με πρωτοφανείς εκδηλώσεις ενθουσιασμού από τον κυπριακό λαό.Πρώτος της Δκτής ήταν ο Σχης (ΠΖ) Διονύσιος Αμπούζης, ενώ η Διοίκηση, το Επιτελείο, οι Λόχοι και τα Τάγματά της έδρευαν σε Στρατόπεδο δυτικά της πόλης της Λευκωσίας, στην περιοχή Γερόλακκου και υπαγόταν αρχικά στο Τριμερές Στρατηγείο. Σήμερα, η διοικητική του Υπαγωγή βρίσκεται - στον καιρό της ειρήνης - στον Α’ Υπαρχηγό Γ.Ε.Σ, ενώ - στον καιρό του πολέμου - στον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Φ, και η δύναμή της αριθμεί σε 3.000 άνδρες και γυναίκες.   
Το Δεκέμβριο του 1963, ξέσπασαν στην Κύπρο σοβαρές ελληνοτουρκικές ταραχές. Είχε προηγηθεί, στις 30 Νοεμβρίου, η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για την τροποποίηση 13 σημείων του Συντάγματος, που δημιουργούσαν ανυπέρβλητα προβλήματα για τη δημοκρατική λειτουργία και τη βιωσιμότητα του κράτους. Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες των συγκρούσεων ήταν η απόσυρση των Τουρκοκυπρίων πολιτειακών και κοινοβουλευτικών παραγόντων, αλλά και των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων σε περιοχές που ελέγχονταν από τουρκοκυπριακές ένοπλες ομάδες («θύλακες»). Η γενίκευση της σύγκρουσης και η εμπλοκή των τμημάτων της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ αποφεύχθηκαν με την πυροσβεστική παρέμβαση της Βρετανίας. Σε νέα επεισόδια, τον Μάρτιο του 1964, σκοτώθηκε ο επιλοχίας της ΕΛΔΥΚ Σ. Καραγιάννης, ενώ το Μάιο 1964, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στην τουρκική συνοικία της Αμμοχώστου οι Έλληνες αξιωματικοί Δ. Πούλιος και Β. Καποτάς και ο οδηγός τους, αστυνομικός Κ. Παντελίδης.
Ένα από τα μέτρα άμυνας της ελληνικής κυπριακής πλευράς, που θα επηρέαζε τις εσωτερικές εξελίξεις, ήταν η πρόσκληση στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα να αναλάβει την αρχηγία της Α.Σ.Δ.Α.Κ. (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκησις Άμυνης Κύπρου), και η κάθοδός του στην Κύπρο, τον Ιούνιο του 1964. Παράλληλα, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου απέστειλε με μυστικότητα στρατιωτικά τμήματα στη μεγαλόνησο, τη γνωστή «μεραρχία», που θωράκισε αποφασιστικά τα ελληνικά αμυντικά σχέδια.
Τον Αύγουστο του 1964 οι απειλές για τουρκική επέμβαση στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά, καθώς ύστερα από νέες συγκρούσεις στην περιοχή Μανσουρας - Κοκκίνων, αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν επί τριήμερο (8-10 Αυγούστου) χωριά και στρατιωτικούς στόχους της περιοχής Τηλλυρίας και του κόλπου Ξερού, προκαλώντας δεκάδες θύματα - κυρίως αμάχους. Το Νοέμβριο του 1967, με αφορμή την επέμβαση της Εθνικής Φρουράς στην Κοφίνου, όπου τα τουρκικά φυλάκια δέσποζαν και έλεγχαν την κεντρική οδική αρτηρία του νησιού, το δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού, η τουρκική κυβέρνηση με τελεσίγραφό της, απαίτησε και πέτυχε την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από το νησί και την ανάκληση του στρατηγού Γρίβα.
Στις 15 Ιουλίου ανατρέπεται με πραξικόπημα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Η ενέργεια αυτή, πέρα από την αδικαιολόγητη και τραγική αιματοχυσία αδελφικού αίματος και τη δημιουργία ψυχικού ρήγματος στον κυπριακό Ελληνισμό σε κρίσιμες ώρες, έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία για την στρατιωτική εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 1974.
Παρά τη γενναία αντίσταση των ανδρών της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς, τα τουρκικά στρατεύματα, κατά πολύ υπέρτερα σε αριθμητική ισχύ και δύναμη, με τη βοήθεια της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, κατάφεραν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα στις ακτές δυτικά της Κερύνειας, όπου απεβίβασαν σημαντικές δυνάμεις. Στις 22 Ιουλίου επιτεύχθηκε εκεχειρία, η οποία δεν τηρήθηκε από τον τουρκικό στρατό, που συνέχισε την κατάκτηση κυπριακού εδάφους και κατά τις επόμενες ημέρες.
Λίγες ώρες μετά την αποτυχία της ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη, εκδηλώθηκε ο δεύτερος γύρος της τουρκικής εισβολής (14-16 Αυγούστου 1974).
Από τότε έχει επιβληθεί η «γραμμή Αττίλα», που διαχωρίζει τεχνητά τη Κύπρο και τον κυπριακό λαό, παρά την διεθνή καταδίκη, όπως αποτυπώθηκε σε σειρά ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, που ζητούν την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, το σεβασμό της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων.

 Το 37% περίπου του κυπριακού εδάφους, που αντιπροσώπευε τις πλουσιότερες εκτάσεις και τα μεγαλύτερα τουριστικά παραθαλάσσια θέρετρα της Αμμοχώστου και της Κερύνειας και το 70% του οικονομικού δυναμικού καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα. 200.000 περίπου Ελληνοκύπριοι, σχεδόν το 40% του συνολικού πληθυσμού, εκτοπίστηκαν με τη βία από τις πατρογονικές τους εστίες και αναγκάστηκαν να καταφύγουν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο τμήμα του νησιού.
Η συμβολή της ΕΛΔΥΚ στην άμυνα εναντίον της τουρκικής εισβολής υπήρξε καθοριστική. Κατά την πρώτη φάση της εισβολής ανέλαβε το κύριο βάρος της επίθεσης για κατάληψη του χωριού Κιόνελι, ενώ τον Αύγουστο με υπεράνθρωπες προσπάθειες και απαράμιλλη ανδρεία, κράτησε τη γραμμή άμυνας στα υψώματα δυτικά της Λευκωσίας, στην περιοχή Στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ - υψώματος Κολοκασίδη, αποτρέποντας ουσιαστικά την κατάληψη μεγάλου μέρους της κυπριακής πρωτεύουσας. Το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή, προασπίζοντας την κυπριακή ελευθερία, ήταν σαράντα επτά πεσόντες αξιωματικοί και οπλίτες και πενήντα οκτώ αγνοούμενοι.Μετά την εισβολή οι λόχοι της ΕΛΔΥΚ αναδιατάχθηκαν σε διάφορες περιοχές, έξω από τη Λευκωσία, όπου παρέμειναν για αρκετούς μήνες μέχρι να εγκατασταθούν σε νέους χώρους.
Η ΕΛΔΥΚ αποδείχτηκε ως η αποτελεσματικότερη και πιο οργανωμένη μονάδα άμυνας της Κύπρου προκαλώντας τρομερές απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις που φτάνουν μέχρι και τους 2,000 νεκρούς. (Σημείωση: Η δύναμη της ΕΛΔΥΚ αποτελείτο από ΜΟΝΟ 450 νεοφερμένους από την Ελλάδα άνδρες Πεζικού, χωρίς την υποστήριξη αρμάτων ή πυροβολικού, και χωρίς οποιαδήποτε μηχανοκίνητα μέσα, ενώ το υπηρεσιακό τους τυφέκιο ήταν η ημιαυτόματη αραβίδα 8 φυσιγγίων Μ1.)
Κάθε χρόνο βλέπουμε να έρχονται απ’ όλο τον κόσμο στους δέκτες των τηλεοράσεών μας τους μαυροφορεμένους συγγενείς των 100 πεσόντων (54 Καταδρομέων και 46 άλλων) και των 73 αγνοουμένων για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής. Πρόσφατα (10/7/2000) εξακριβώθηκε η ταυτότητα του Λχία (ΠΖ) Χρίστου Κουκουλλάρη, ενώ τον περασμένο μήνα (Ιούνιος 2001) αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA τα οστά των Στρτη (ΠΖ) ΑσημάκηΜπουρέκα και Στρτη (ΠΖ) Αλέξιου Χριστόπουλου, που μέχρι πριν καταλογίζονταν ανάμεσα στους αγνοούμενους.Σε μία άνιση μάχη σώμα προς άρμα, υπέστησαν αλλά και προκάλεσαν βαρύτατες απώλειες, στην πείσμονα αντίστασή τους να μην εγκαταλείψουν το Στρατόπεδό τους. Είναι βέβαιο ότι η ΕΛΔΥΚ σε περίπτωση σύρραξης θα αποτελέσει τον πρώτο στόχο του αντιπάλου, για υλοποίηση των επεκτατικών σχεδίων του.
Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή του 1974, της αναδημιουργίας και της ανοικοδόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνθήκες ημικατοχής, η παρουσία της ΕΛΔΥΚ, των αξιωματικών και των οπλιτών της («Ελδυκάριων») παρέχει στους Κύπριους πολίτες ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα της ελλαδικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ δίνουν το παρόν τους σε διάφορες επετειακές, τοπικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις σε όλες τις γωνίες της ελεύθερης Κύπρου, προσφέροντας πολυσήμαντο κοινωνικό έργο.
Όμως, το μεγαλύτερο τεκμήριο προσφοράς της ΕΛΔΥΚ και των ανδρών της στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία βρίσκεται στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», το λιτό και επιβλητικό στρατιωτικό κοιμητήριο που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Εκεί έχουν ταφεί, μαζί με τους αξιωματικούς και τους άνδρες της κυπριακής Εθνοφρουράς και μερικές δεκάδες αξιωματικών και ανδρών της ΕΛΔΥΚ, που έπεσαν πολεμώντας στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.
Σήμερα, μετά την κατάπαυση του πυρός, η ΕΛΔΥΚ έχει τρία Στρατόπεδα στη Μαλούντα, τον Άγιο Γιάννη της Μαλούντας και την Αθαλάσσα, όπου τα τμήματά της εκπαιδεύονται. Η ΕΛΔΥΚ είναι έτοιμη να ξαναγράψει χρυσές σελίδες στην Ιστορία όποτε και εάν αυτό απαιτηθεί, ενώ αποτελεί ένα σύγχρονο και αυτόνομο μηχανοκίνητο τακτικό συγκρότημα, έτοιμο να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή της ανατεθεί και να την φέρει σε πέρας με επιτυχία. Η ΕΛΔΥΚ διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό την ημέρα του Πάσχα, καθώς και έκτακτα εκθέσεις φωτογραφιών, χορευτικές εκδηλώσεις κτλ, φέρνοντάς την πιο κοντά στον απλό κόσμο.
Το κεντρικό Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, το Στρατόπεδο του Τχη (ΜΧ) Σωτήριου Σταυριανάκου βρίσκεται στο χωριό Μαλούντα, όπου και εδρεύει η Διοίκηση της ΕΛΔΥΚ και μεγάλος αριθμός των μελών της Δύναμης. Στο προαναφερόμενο στρατόπεδο υπάρχει Ηρώο των πεσόντων και αγνοούμένων της Δύναμης με πλάκα που φέρει τα ονόματα και τους βαθμούς των αγνοουμένων και πεσόντων κατά το 1974.
Σήμερα, τα Στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ αποτελούν μερικά από τα πιο συγυρισμένα, εύτακτα και εξοπλισμένα στρατόπεδα (περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύνδεση Διαδικτύου και μουσικά CD-ROMs, αίθουσες εκδηλώσεων κτλ), θυμίζοντας στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ.
Στο Ηρώο βρίσκεται και προτομή του Λγού (ΜΧ) Σωτήριου Σταυριανάκου, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά την διάρκεια της Μάχης του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στον Γερόλακκο την 16 Αυγούστου 1974, παράλληλα με το Λγό (ΠΖ) Βασίλειο Σταμπουλή (στον οποίο είναι αφιερωμένο το Στρατόπεδο στον Άγιο Ιωάννη).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλα τα μέλη της Δύναμης είναι του Στρατού Ξηράς, από όλα τα Όπλα-Σώματα και ότι φέρουν το κίτρινο επίραμμα της ΕΛΔΥΚ στον ώμο τους, ενώ το εθνόσημο των μελών της και η ζώνη τους δεν φέρει οποιοδήποτε διακριτικό (για τους κληρωτούς). Το έμβλημα της ΕΛΔΥΚ συμβολίζει τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο (η Ελλάδα και η Κύπρος στέφονται με κοινό στεφάνι), ενώ μεταξύ των δύο χωρών προβάλλεται το έμβλημα του ΓΕΣ, ενώ το ρητό της ΕΛ.ΔΥ.Κ είναι το ακόλουθο:
ΤΟ ΟΜΟΑΙΜΟΝ ΤΕ ΚΑΙ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΤΡΟΠΟΝ, παραφθορά αποσπάσματος από το Θ’ 144 του Ηρόδοτου «Το Ελληνικόν εστί ομόαιμόν τε και και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα» (Η ουσία του Ελληνισμού είναι και το ίδιο αίμα και η ίδια γλώσσα και τα κοινά ιερά των θεών και οι θυσίες και τα όμοια ήθη).  http://www.typos.com

*** ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΄΄ΕΛΛΗ΄΄ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟ ΤΟΥ-ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
***  Σάμος: Αποθρασύνθηκαν οι λαθρομετανάστες στο Καρλόβασι
Νωρίτερα, στελέχη του Λιμενικού Σταθμού εντόπισαν και συνέλαβαν σαράντα αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι ανωτέρω αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο Λιμενικό Σταθμό Καρλοβασίου, όπου κατά την παραμονή τους κινήθηκαν συντεταγμένα και απώθησαν βίαια το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβασίου. Ακολούθως με τη συνδρομή στελεχών της Λιμενικής Αρχής Σάμου που είχαν στο μεταξύ καταφθάσει, και της Αστυνομίας επανοδηγήθηκαν στο Λιμενικό Σταθμό και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Σάμου, όπου και κρατούνται.
Η συγκεκριμένη αυτή κίνηση σε βάρος στελεχών του Λιμενικού Σώματος είναι πρωτόγνωρη και παρόμοιά της δεν είχε σημειωθεί κατά το παρελθόν.
Προανάκριση, κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο εισαγγελέα, διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου και οι συλληφθέντες θα προσαχθούν ενώπιόν του κατά την αυτόφωρη διαδικασία. [my-samos.blogspot.gr]

***  Σταυριανάκος Σωτήριος: Ακόμη κι αν περάσουν από πάνω μας τα τανκς, εμείς θα μείνουμε…
(Αφιερωμένο στον φίλο Ήρωα λοχαγόν Σωτήριο Σταυριανάκο)
«Μπόρα βαρεία και όλεθρος και σίφουνας και σκόνη και αντηχάει και βροντά το τούρκικο κανόνι
και εσύ αητός ακοίμητος εις τα στενά κει κάτου
ακούεις τα πατήματα του φοβερού θανάτου,
κι όμως πατάεις δεν δειλιάς, κι έχεις στον κόρφο Ελλάδα κι έχεις της Μάνης τη φωνή ορθόστητη λαμπάδα.
«Δεν θα περάσουν!» αντηχεί φωνή αντρειωμένη
και βάζεις βουνό τα στήθια σου και σ’ ανεμίζει η χλαίνη.
Κοχλάζει αφρός το αίμα σου και η ψυχή σου φλόγα
βγαίνει ψηλά στον ουρανό της Λευτεριάς μας ρόγα
να πιουν εδώ θείο κρασί όσοι διψάν Πατρίδα
όσοι διψάν στην σκοτεινιά τη λαμπερή λιαχτίδα.
Πόσο το σίδερο βαστά εις το γυμνό το χέρι
πόσο η σάρκα σου κρατά κι αντέχει το μαχαίρι
κι εσύ ο λιονταρόψυχος δεν τον δειλιάς τον δράκο
δεν τον δειλιάς του χάροντα τον ανοιγμένο λάκκο,
κι ας καίουν γύρω οι φωτιές και τα αστραποβρόντια,
θάλασσα οι Τούρκοι χύνονται κι αστράφτουν γύρω οι λόφοι
βαριαστενάζουν τα βουνά του χάροντα συντρόφοι
και συ Ακρίτας στέκεσαι και λες «δεν θα περάσουν»
και η Κύπρος η αιματόβρεκτος στέκει κι αυτή κοντά σου.
Δεν θα περάσουν, χάνονται, μάρχονται κι άλλοι
έρχονται πλήθος άμετρο βροντή κι ανεμοζάλη.
Δεν θα περάσουν, να, βαστά το χέρι του τη δάδα
και την καρφώνεις στα βουνά να μας φωτά Ελλάδα.
Σωτήρη, ακρίτα λευτεριάς, θάρθει εκείνη ώρα
το φως σου το ανέσπερο να μας φωτά τη χώρα.
Θάρθει η ώρα η τρανή όλοι εκεί στο μνήμα
να βγήτε στρατός ανίκητος μ’ ανδρειωμένο βήμα
να πάρετε πάλι τα βουνά βήμα το βήμα ως πέρα
φωνή τρανή της Λευτεριάς να σμίξη στον αγέρα.
Εμπρός, εμπρός στα χέρια σας πάρτε ξανά τη νιότη
να δη το φως τ’ ανέσπερο η ψεύτρα Ανθρωπότη.
Εμπρός, εμπρός τα στήθια σας σηκώστε ως τα άστρα
να γίνουν φωτιά και σίδερο και ατσαλένια κάστρα.
Εμπρός, εμπρός το δρόμο σας ας πάρει η πατρίδα
τώρα που εσάς τ’ αδέλφια μου νεκρούς εδώ σας είδα!»
Κώστας Σωκράτους
stavrianakos3
Ο Σωτήρης Σταυριανάκος γεννήθηκε στο Σκουτάρι Λακωνίας την 11η Ιανουαρίου 1941. Κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την 30η Σεπτεμβρίου 1961, απ’ όπου αποφοίτησε την 27η Ιουλίου 1965 ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού. Στην ΕΛΔΥΚ υπηρέτησε από 6 Αυγούστου 1972 μέχρι 16 Αυγούστου 1974, ως Διμοιρίτης Διμοιρίας Μηχανικού του Λόχου Διοικήσεως. Φονεύθηκε την 16η Αυγούστου 1974 κατά τη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, κατά την οποία ως επικεφαλής της Διμοιρίας του υπερασπίστηκε με πείσμα και αυταπάρνηση το στρατόπεδο.
Αφιέρωμα που έγινε στον Λοχαγό, το 1994 από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θεοδωρακάκο στο διμηνιαίο περιοδικό ΜΑΝΗ.
«… Οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. 98 Έλληνες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην Κύπρο, δεκάδες τραυματίστηκαν και 71 αγνοούνται. Οι Τούρκοι πλήρωσαν βαρύτατα το τίμημα. Υπέστησαν τεράστιες καταστροφές υλικού και έχασαν χιλιάδες στρατιώτες.
Η διμοιρία μηχανικού, με διοικητή τον Παναγιώτη Δελή και υποδιοικητή τον Λοχαγό Σωτήρη Σταυριανάκο, ευρισκόμενη μπροστά από το στρατόπεδο σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης. Τη διμοιρία αποτελούσαν 46 στρατιώτες μαζί με τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς. Ανήκαν στο λόχο του μηχανικού της ΕΛΔΥΚ, ενώ στη διμοιρία είχαν αποσπαστεί και στρατιώτες του λόχου διοικήσεως του στρατοπέδου. Επέζησαν ελάχιστοι.
Ο Λοχαγός Σωτήρης Σταυριανάκος το πρωί της 16ης Αυγούστου, βρισκόταν στο ύψωμα β’ μπροστά από το στρατόπεδο. Παρ’ ότι η έκβαση της μάχης ήταν βέβαιη, αρνήθηκε να εγκαταλείψει λέγοντας στους άντρες του:
«Ακόμη κι αν περάσουν από πάνω μας τα τανκς, εμείς θα μείνουμε για να χτυπήσουμε το πεζικό που τα ακολουθεί.
Δεν θα υποχωρήσουμε, είμαστε Έλληνες και πολεμάμε για την Ελλάδα.»
Σκοτώθηκε το πρωινό της ίδιας μέρας, επιχειρώντας να εξουδετερώσει με το πιστόλι του, τον επικεφαλής του προπορευόμενου τουρκικού άρματος, σε μια τελευταία προσπάθεια να ανακόψει την επίθεση, όπως ακριβώς είχε κάνει και την προηγούμενη μέρα…»
Από το ίδιο περιοδικό, να η μαρτυρία ενός επιζήσαντα, του Διονύση Πλέσσα:
«Ταξιδέψαμε όλη τη νύχτα, κατά τη διαδρομή του όρους Τρόοδος. Στο στρατόπεδο φτάσαμε το πρωί. Λίγο πριν φτάσουμε δεχθήκαμε επίθεση της αεροπορίας, αλλά δεν είχαμε απώλειες, εκτός από δυο τραυματισμούς. Μόλις μας είδε ο υποδιοικητής του στρατοπέδου, μας ρωτούσε γιατί γυρίσαμε. «Εγώ θέλω όπλα» έλεγε. «Άοπλους στρατιώτες, τι να σας κάνω;»
Πήραμε από τις αποθήκες κάτι βελγικά όπλα τα fn που χρησιμοποιεί σήμερα ο Ελληνικός στρατός. Εγώ επειδή ήμουν στο λόχο διοικήσεως βρέθηκα σε ένα τμήμα έξω από το στρατόπεδο, προς το Γερόλακο με διοικητή τον Ταγματάρχη Δελή και υποδιοικητή τον Λοχαγό Σταυριανάκο.
Μας έκανε εντύπωση ότι ερχόντουσαν οι Τούρκοι αφύλαχτοι γι’ αυτό και είχαν φοβερές απώλειες. Είχαν φτάσει πολύ κοντά μας και εμείς είχαμε τη διαταγή από τον Σταυριανάκο, να τους αφήσουμε να πλησιάσουν και μετά να χτυπήσουμε, γιατί είχαμε κυρίως ατομικό οπλισμό. Μετά από ένα χτύπημα του πυροβολικού, που ήρθε να μας βοηθήσει, η βολή πέτυχε την μπούκα του άρματος. Τα άρματα που ήταν τρία γυρίζουν πίσω και οπισθοχωρούν. Οι τούρκοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για οπισθοχώρηση. Και τα χάσανε. Επικράτησε πανικός. Τότε ακούμε τον Σταυριανάκο μέσα από το όρυγμα να μας φωνάζει:
«Ρε!! Είσαστε άντρες;»
«Ναι!!» απαντάμε όλοι μαζί.
Και διατάζει έφοδο.
Τα βράδια δεν κοιμόμασταν. Το πρωί προσπαθούσαμε να κοιμηθούμε με βάρδιες, αν δεν γίνονταν μάχες. Συζητούσαμε με τον Λοχαγό, τον Σταυριανάκο, τον ρωτούσα θυμάμαι «κ. Λοχαγέ τι θα κάνουμε» γιατί ένιωθα ανησυχία, φαινόταν πως δεν θα αντέξουμε. Μιλούσαμε συχνά.
Εγώ ήμουν ο παλιός λοχίας της διμοιρίας και οπωσδήποτε στον πόλεμο δένεσαι. Ο Σταυριανάκος είχε κάποιες ελπίδες, ότι μπορεί να τους κρατούσαν λίγο οι ΟΗΕέδες, λίγο οι Κύπριοι, αλλά διαψεύστηκαν οι ελπίδες αυτές. Κάποια στιγμή πάντως θυμάμαι ότι μου είπε:
«Εμείς θα μείνουμε εδώ. Είμαστε Έλληνες, ακόμη κι αν τα τανκς περάσουν από πάνω μας και εμείς θα χτυπήσουμε το πεζικό που έρχεται από πίσω.»
Ήταν η τελευταία συζήτηση που είχα με τον Σταυριανάκο. 16 του μηνός η επίθεση ήταν οργανωμένη και οι Τούρκοι αυτή τη φορά είχαν γύρω στα 200 άρματα σε μια έκταση δέκα χιλιομέτρων. Το πρωί γύρω στις 11:00 φτάσανε κοντά μας και τότε ακούω, το φίλο μου το Μάριο το Βολανάκη να μου φωνάζει:
«Σάκη, ο Λοχαγός σκοτώθηκε.»
Από το ίδιο περιοδικό με μαρτυρία ενός άλλου επιζήσαντα του Μιχάλη Χαζάπη, που σήμερα (σ.σ.10/ 2001) είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Πολεμιστών του 1974. Ο Μιχάλης Χαζάπης συμμετείχε στη μάχη του στρατοπέδου και μάλιστα αποχώρησε από τους τελευταίους, όταν πλέον το στρατόπεδο είχε καταληφθεί από τους Τούρκους.
«… Ο πρώτος άνθρωπος που ήρθα σε επαφή στην Κύπρο μόλις κατεβήκαμε από την Αμμόχωστο, ήταν ο Λοχαγός Σταυριανάκος που συντόνιζε τη εκφόρτωση των πυρομαχικών από το αρματαγωγό που μας είχε μεταφέρει.
Φτάσαμε στο στρατόπεδο ταλαιπωρημένοι, και μόλις φτάσαμε ήρθε ο Σταυριανάκος (και όταν μιλάμε για Σταυριανάκο πρέπει να τονίζουμε ότι υπήρξε ήρωας) και μας μάζεψε μία διμοιρία σε μία καναδέζα (είδος στρατιωτικού οχήματος) να μας βγάλει έξω.
Τελικά δεν βγήκαμε και κατά τις 7:00 το βράδυ πήγαμε να κοιμηθούμε.
Πέσαμε με τα ρούχα και τα άρβυλα, βγάλαμε μόνο τα διπλά κράνη.
Στις 10:30 το βράδυ μας έβγαλαν έξω.
Στην αρχή νομίσαμε ότι πρόκειται για καψόνι.
Ήταν ο Λοχαγός Σταυριανάκος που μας πήρε και μας πήγε στα συρματοπλέγματα.
Μας έδειξε το Γερόλακο, το Κιόνελι, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ.
Αυτό μας βοήθησε όμως στη συνέχεια γιατί τουλάχιστον γνωρίζαμε από πού θα έρχονταν οι Τούρκοι.
Τα ξημερώματα έγινε συναγερμός.
Ήρθε ο Σταυριανάκος εκεί που ήμασταν μαζεμένοι και μας είπε πως αν δούμε αεροπλάνα να πέσουμε κάτω και να μη σκεφτούμε ότι θα λερωθούμε.
Αυτό το είπε γιατί μπροστά μας ήτανε ένα χαντάκι που περνάγανε τα νερά από τα μπάνια.
Σε λίγο μας χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο.
Έριξε την πρώτη ρουκέτα στο διοικητήριο όπου σκοτώθηκαν ή ένα ή δύο άτομα.
Ο Λοχαγός ήταν ακριβώς στη μέση του δρόμου.
Εκεί είχε ένα φρεάτιο και την ώρα που έκανε βύθιση η αεροπορία, έμπαινε μέσα στο φρεάτιο και τράβαγε το καπάκι από πάνω.
Μόλις τελείωσε ο βομβαρδισμός γύρισε και με κοίταξε… και μου φώναξε:
«Τι κάθεσαι εκεί…τράβα πιο πάνω»…
Τραβήχτηκα προς τα πάνω γύρω στα 15 μέτρα και μόλις έφτασα έπεσα πάλι γιατί ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί.
Το μέρος που ήμουνα προηγουμένως έγινε κόσκινο και αν καθόμουν εκεί θα είχα σκοτωθεί.
Πήγαμε λοιπόν στο β’ ύψωμα με τον διοικητή Ταγματάρχη Σπύρο Δελή και το Λοχαγό Σωτήρη Σταυριανάκο.
Μαζί μας ήταν και ο Γιαννακόπουλος που ήταν αρχιλοχίας και σήμερα αγνοείται και ο Ανθυπασπιστής Κούρλιος του μηχανικού που σκοτώθηκε.
Μας διέταξαν να σκάψουμε ορύγματα. Δεν είχαμε εργαλεία και σκάβαμε με τα κράνη. Ευτυχώς που το έδαφος ήταν αργυλώδες και μας βοήθησε.
Σκάβαμε τα ορύγματα τα οποία ήταν γύρω στους 50 πόντους.
Ήρθε τότε ο Σταυριανάκος για έλεγχο και ο Δελής και μας λέει, θυμάμαι ο Σταυριανάκος…: «Τι είναι αυτά…κλέφτες και αστυνόμοι νομίζεται ότι παίζεται; Σκάψτε τουλάχιστον 80 πόντους».
Σκάψαμε 80 πόντους λοιπόν και σκεπάσαμε τα ορύγματα με μία λαμαρίνα, γιατί η αεροπορία μας βομβάρδιζε από τον ώρα που ξημέρωνε μέχρι την ώρα που βράδιαζε.
Εμείς δεν είχαμε καθόλου αεροπορία και πυροβολικό είχαμε δύο πυροβόλα τριαντάρια και ένα πενηντάρι.
Αντιαεροπορική κάλυψη είχαμε ένα τετράκανο μέσα στο στρατόπεδο, που και αυτό είχε χαλάσει.
Μπήκαμε ανά δύο μέσα στα ορύγματα και περιμέναμε.
Ο Λοχαγός μας ο Σταυριανάκος περνούσε συνεχώς για να μας δει και να μας εμψυχώσει.
Μας έλεγε: «Μη φοβάστε τίποτα, είστε Έλληνες και πολεμάτε για την Ελλάδα».
Όταν μας έλεγε αυτά τα λόγια το ηθικό μας ανέβαινε κι από κει που είμαστε σε κατάσταση μέση, γιατί δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν πεσμένοι, φτάναμε στο σημείο, να βγαίνουμε από τα ορύγματα, αψηφώντας και τον ίδιο το θάνατο.
Ο Σταυριανάκος περνούσε από τα ορύγματα δύο φορές τη μέρα. Αυτό βέβαια ήταν για τον ίδιο, πάρα πολύ επικίνδυνο.
Γιατί η μάχη συνεχιζόταν όπως και οι βομβαρδισμοί. Ερχόταν λοιπόν νωρίς χαράματα και κατά το απογευματάκι.
Εμείς είχαμε εντολή να ρίχνουμε σε όποιον πλησίαζε ακόμη και αν μίλαγε ελληνικά.
Και αυτό γιατί πριν λίγες μέρες Τουρκοκύπριοι που γνώριζαν ελληνικά πλησίασαν στο λόχο μας και μιλώντας ελληνικά τους αιφνιδίασαν και τους σκότωσαν. Ο Σταυριανάκος, για να τον γνωρίζουμε, κάθε φορά που πλησίαζε τραγουδούσε.
«Θα τον ζαλίσουμε τον ήλιο σίγουρα ναι, θα τον τρελάνουμε τον φίλο σίγουρα ναι.»
Και έπειτα φώναζε: «Σταυριανάκος εδώ, έχετε το νου σας! Λοχαγός Σταυριανάκος!»
Καθόταν δύο τρία λεπτά σε κάθε όρυγμα και μας ρωτούσε τι κάνουμε, πως είμαστε…
Το λέω τώρα και ανατριχιάζω, «μην στεναχωριέστε», έλεγε, «είμαστε Έλληνες δεν έχουμε πρόβλημα κανένα, μη φοβάστε…».
Στις 12 Αυγούστου απέναντι στο Κιόνελι μετρήσαμε γύρω στα 300 άρματα.
Εμείς θορυβηθήκαμε και αναρωτηθήκαμε που είναι τα δικά μας, γιατί είχαμε μεγάλη πίεση από την αεροπορία.
Τότε μας κάλεσε ο διοικητής Ταγματάρχης Σπύρος Δελής πίσω από το όρυγμά του και ο αρχιλοχίας Γιαννακόπουλος μας είπε να μην ανησυχούμε, γιατί στη Μακεδονίτισσα μια περιοχή πίσω από το στρατόπεδο υπήρχαν γύρω στα 200 άρματα δικά μας.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ήταν αλήθεια.
Τότε μας φώναξε ο Λοχαγός Σταυριανάκος και είπε, θυμάμαι, το εξής:
«Φοβάστε ρε τ’ άρματα; Τ’ άρματα δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα. Και το όρυγμα να περάσει, περνάει από πάνω. Εσείς θα ρίχνετε στο πεζικό που έρχεται από πίσω. Δεν θα εγκαταλείψετε επ’ ουδενί. Είμαστε Έλληνες, και αυτή τη στιγμή πολεμάμε για την Ελλάδα.»
Εμείς είμαστε τότε 20 χρονών κι όταν έχεις και έναν αξιωματικό που σου λέει τέτοια πράγματα ενθουσιάζεσαι.
Ο Λοχαγός μας κατά την διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου Αττίλα δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να μας εμψυχώνει και να μας ανεβάζει το ηθικό.
Η διμοιρία ξεκληρίστηκε…
Ο αξιωματικός, ο ήρωας αξιωματικός Σταυριανάκος δεν υπάρχει, πια. Ο ανθυπασπιστής Κούρλιος δεν υπάρχει. Ο αρχιλοχίας Γιαννακόπουλος είναι αγνοούμενος.
Οι Τούρκοι συνέλαβαν δυο αιχμαλώτους, είχαμε κάποιους τραυματίες και από τους 46 αμφιβάλλω αν έχουν γλυτώσει, τελικά περισσότεροι από έξι. Βγαίνοντας, ο Σταυριανάκος, από το όρυγμα του για να ρίξει με το πιστόλι στον πυροβολητή άρματος, τον βρίσκει μία ριπή και τον σκότωσε.
Του Λοχαγού Σταυριανάκου πριν τον δεύτερο Αττίλα του είχε έρθει μετάθεση για Κοζάνη, αλλά την απόρριψε και ενημέρωσε την γυναίκα του λέγοντας ότι δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά του (στρατιώτες)…» [eparousia.gr, army.gr, mani.org.gr]

***   Σαλί Μπερίσα: Δεν υπήρξε ποτέ Ελληνική Μειονότητα στη Χειμάρα!
Αντί να καταδικάσει την αποτρόπαια πράξη βεβήλωσης της ελληνικής σημαίας από τους συμπατριώτες του στο Φίερι, οι οποίοι έντυσαν με την γαλανόλευκη αλυσοδεμένα σκυλιά και να κατευνάσει τα πνεύματα στο φασιστικό παραλήρημα των Αλβανών, ο Μπερίσα γράφει ότι «Η τελετή για την επέτειο από το τραγικό θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα πολιτικοποιήθηκε από μια μικρή ομάδα εξτρεμιστών. Δονκιχωτισμός και τραγικοκωμική η προσπάθεια να βρουν μέσω νεκροπολιτικής (σ.σ.: ο δικός του ορισμός) ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα» σημειώνει προκλητικά ο Μπερίσα.
Η ΣΦΕΒΑ
• Η ΣΦΕΒΑ που 8μελής αντιπροσωπεία της παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τον Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, αναφερόμενη στις θυσίες των Ελλήνων της Β. Ηπείρου μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Τήν ἱστορία τήν ἔγραψαν καί τή γράφουν οἱ μάρτυρες τοῦ ἑλληνισμοῦ, οἱ ἐκτελεσθέντες  ἐπί Χότζα, οἱ ἐκτοπισμένοι, οἱ φυλακισμένοι στά κολαστήρια τοῦ Σπάτς καί τοῦ Μπουρέλι, οἱ ἀποσχηματισθέντες ἱερεῖς πού κράτησαν μέ τό  αἷμα τους τόν Χριστό καί τήν Ἑλλάδα, οἱ ἥρωες δάσκαλοι πού κράτησαν ἄσβεστη τή φλόγα γιά τήν ἑλληνική γλώσσα καί τόν πολιτισμό, οἱ φυγάδες πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους περνοῦσαν τά ἠλεκτροφόρα συρματοπλέγματα γιά νά φτάσουν στή μάνα Ἑλλάδα. Καί γιά νά ἔλθουμε στά νεότερα χρόνια, τήν ἱστορία τή γράφουν οἱ ἀγῶνες τῆς ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέ τούς 5 φυλακισμένους ἡγέτες της (πού τώρα βρίσκονται στό περιθώριο) καί πολλούς ἄλλους ἁγνούς ἀγωνιστές ἀπό τήν Κορυτσά καί τό Ἀργυρόκαστρο ὥς τό Δέλβινο καί τή Χειμάρα  μέ τελευταῖο καί ἁγνότερο μάρτυρα τοῦ ἑλληνισμοῦ τόν τιμώμενο σήμερα Ἀριστοτέλη Γκούμα». [proinoslogos.gr]

***  Δημοψήφισμα στην Ελβετία για την …μπούρκα! Στην Ελλάδα τι;;;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπούρκα φορούν οι γυναίκες που προέρχονται από το Αφγανιστάν δημιουργώντας κοινωνικό πρόβλημα στον ντόπιο πληθυσμό.
Το επερχόμενο δημοψήφισμα θα είναι το τελικό αποτέλεσμα μια εκστρατείας συλλογής υπογραφών, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 στο Ticino, και συγκεντρώθηκαν 12.000 επώνυμες υπογραφές.
Το 2010 είχε ξεκινήσει στο καντόνι Aargau για μια πανεθνική απαγόρευση της μπούρκας, όμως απορρίφθηκε από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Στην Ελβετία ζούνε περίπου 400 χιλιάδες μουσουλμάνοι και αποτελούν το 5% του πληθυσμού της χώρας. [echedoros-a.gr]


~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2594   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1084   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1086   video.-
                                                         Σύνολο  :  4764     βίντεο ανηρτημένα .-

***
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 30 Ιουλίου 2013.-
 ~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/31-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31  Ιουλίου   2013 .-
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Από  όσα γράφοντε διαβάζουμε  καί   ακούμε Σάββατο 13  Ιουλίου  2013.-  
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/01-02-08-2013-03-2013.html , Προσκύνημα  στην ΤΗΝΟ  01 καί 02 -08 -2013 ,  Σάββατο  03 Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 03  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Όμορφα  και  ωραία νέα Κυριακή  04  Αυγούστου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  Ενημέρωσης  Δευτέρα 05  Αυγούστου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html  , Όμορφα  και  ώραία  Νέα  Δευτέρα  05  Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/08/05-2013.html , Ανθολογώντας τα γραφόμενα Δευτέρα 05 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/06-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  06 Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  07  Αυγούστου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/08/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Αυγούστου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html , Όμορφα  και  Ώραία  Νέα Πέμπτη  08  Αυγούστου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/09-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 10 Αυγούστου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html  , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Σάββατο 10  Αυγούστου 2013 ,-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/10-2013.html , Από  όσα  μαθαίνουμε ...... Σάββατο  10  Αυγούστου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/08/to-11-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  11  Αυγούστου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/11-2013.html , Όμορφα καί Ωραία Νέα Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/to-12-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/08/12-2013.html , Όμορφα  καί  Ωραία  Νέα  Δευτέρα  12  Αυγούστου  2013.-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΕΠΣΜ  Τρίτη  13  Αυγούστου  2013  : Ποδόσφαιρο   2013  -2014 ¨: ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ  ποδοσφαιρικών  Αγώνων .
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/13-2013.html , Όμορφα καί  Ωραία  Νέα , .. Τρίτη  13  Αυγούστου   2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/08/14-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  14  Αυγούστου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/15-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  15  Αυγούστου  2013 .-
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/08/16-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  16  Αυγούστου   2013.-
~


 ***  ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-

~ Οδηγός επιβίωσης στο Facebook, 5 κατηγορίες ατόμων που ΔΕΝ θα πρέπε να κάνεις φίλους
Επειδή το Facebook είναι αχανές και..ο οποιοσδήποτε μπορεί να σε κάνει add ανά πάσα στιγμή, καλό θα ήταν να προσέχεις ποιες προσκλήσεις αποδέχεσαι. Υπάρχουν 5 είδη ατόμων που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να τα προσθέτουμε στους φίλους μας:
 Άγνωστοι
Αφενός ίσως προσπαθήσει να σας «κλέψει» φωτογραφίες κλπ. και αφετέρου σκεφτείτε πόσο περίεργο θα ήταν να σας συναντήσει τυχαία κάπου κ να σας πει «Γεια σου είμαι ο τάδε από το Facebook» και εσείς να τον κοιτάτε σαν χάνος.
 Άτομα που θέλουν να γίνουν φίλοι με όλο το Facebook
Θα είστε απλά μία «επαφή», δε σας ξέρουν κι ούτε έχουν πρόθεση να σας μάθουν, άστε που δε θα πατάνε και like πουθενά. Με τόσους φίλους, σιγά μην βγαίνουν τα δικά σας posts στο Home τους!
 Οι πρώην των συντρόφων σας
Σίγουρα το ΄χει κάνει για να σας ελέγχει εκτός κι αν διατηρεί πολύ καλές φιλικές σχέσεις με τον/την σύντροφό σας (αν και κάτι τέτοια δεν τα πολυπιστεύουμε).
 Το αφεντικό σας
Ούτε ένα ψέμα της προκοπής δε θα μπορείτε να πείτε στη δουλειά, καμιά μέρα που θα θέλετε να παίξετε τους άρρωστους. Θα ξεχαστείτε, θα κάνετε κάνα check in και την άλλη μέρα θα σας περιμένει το χαρτάκι της απόλυσης.
 Άτομα που θέλουν να διαφημιστούν
Από τη μία λες ok τη δουλειά τους θέλουν κι αυτοί να προωθήσουν. Από την άλλη όμως γίνονται τόσο εκνευριστικοί που απλά τους κάνεις hide και ηρεμείς.-
 
***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου