ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση

Κυριακάτικο  αγιάζι  στην ενημέρωση  , Κυριακή 28 Οκτωβρίου  2012 :


Το  ποντοκάκι μας κοντά στην ενημέρωση !!
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  γιά την σημερινή  Εθνική μας γιορτή
και γιά τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης μας !!


*** Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Το Σεπτέμβριο του 1939, η Αγγλία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, αντιδρώντας στην παρά τις προειδοποιήσεις τους επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία. Πρόκειται για την υλοποίηση της καθυστερημένης αλλά δυναμικής τους πλέον απόφασης να εναντιωθούν στην επεκτατική πολιτική τόσο της Γερμανίας όσο και του άλλου φασιστικού κράτους της Ευρώπης, της Ιταλίας, πολιτική που πραγματωνόταν με κατάληψη ξένων εδαφών από τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Οι αιτίες του νέου πολέμου ανάγονται, όπως και στην περίπτωση του προηγούμενου, του Α' Παγκοσμίου, στη διαπάλη των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών να διανείμουν, το καθένα προς όφελός του, τον πλούτο της εγγύς τους περιφέρειας και των αποικιών. Η ταπείνωση, άλλωστε, και οι δυσβάσταχτες "επανορθώσεις" που επιβλήθηκαν στη Γερμανία με τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου εξέθρεψαν τη φασιστική ιδεολογία και επιτάχυναν τις εξελίξεις προς το Β' Παγκόσμιο.
~Ο "πόλεμος αστραπή" -όπως χαρακτηρίστηκαν οι συνεχόμενες χιτλερικές νίκες που ακολούθησαν- κατέληξε στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης από τους Γερμανούς, ενώ η επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης επισφράγισε τα σχέδια του Χίτλερ για μια ενιαία ναζιστική Ευρώπη. Όπου επικράτησαν οι Γερμανοί, οι χώρες της Ευρώπης γνώρισαν τη "Νέα Τάξη", που σήμαινε την πολιτική υποταγή των κατακτημένων κρατών στη Γερμανία, τη στέρηση κάθε ελευθερίας, την οικονομική λεηλασία, την καταδίωξη και εξόντωση των απανταχού στην Ευρώπη Εβραίων και άλλων "ανεπιθύμητων" πληθυσμιακών ομάδων, όπως των Τσιγγάνων. Aπό το 1941, με την επίθεση της Ιαπωνίας, του τρίτου συμμάχου του ʼξονα, εναντίον του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ, η οποία της άνοιξε το δρόμο για την κατάληψη όλης της νοτιοανατολικής Ασίας, η σύρραξη έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις.
~Από το 1942 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις δυνάμεις του ʼξονα. Οι Σοβιετικοί, με τη νίκη στο Στάλιγκραντ, καθήλωσαν τα γερμανικά στρατεύματα, και προέβησαν σε δυναμική αντεπίθεση, ενώ οι Γερμανοί συντρίφθηκαν και στην Αφρική από τους Συμμάχους. H συμμαχική απόβαση στην Ιταλία (Ιούλιος 1943) προκάλεσε την πτώση του Μουσολίνι ενώ η απόβαση στη Νορμανδία (Ιούνιος 1944) οδήγησε στην απελευθέρωση της Γαλλίας. Τελικά, στις 8 Μαΐου 1945 η Γερμανία, ισοπεδωμένη και κατακτημένη από τους Συμμάχους, παραδόθηκε. Τον Αύγουστο του 1945 αναγκάστηκε σε παράδοση και η Ιαπωνία, μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών από τους Αμερικάνους στις πόλεις της Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, σφραγίζοντας οριστικά μια εποχή και εισάγοντας ολόκληρο τον κόσμο σε μια νέα, βαθιά σημαδεμένη από την εμπειρία του.

*** Εισαγωγή: Ο πόλεμος
Η κατάληψη της Aλβανίας από τους Iταλούς, το 1939, αποκαλυπτική των ιταλικών προθέσεων στην περιοχή της ανατολικής Mεσογείου, αποτέλεσε το προοίμιο της επέκτασης του πολέμου και στο βαλκανικό χώρο. Μια ιταλική επίθεση στην Eλλάδα έμοιαζε προφανής, παρά τη δηλωμένη αντίρρηση του Χίτλερ και τις προσπάθειες του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος, ακροβατώντας ανάμεσα στην παραδοσιακή πρόσδεση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην Αγγλία και το φιλογερμανικό πνεύμα του φασιστικού χαρακτήρα καθεστώτος που είχε ο ίδιος εγκαθιδρύσει (με όλες τις διαφορές που έχουν επισημανθεί ότι το διακρίνουν από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά), επεδίωκε να κρατήσει
τη χώρα σε ουδετερότητα. Πράγματι, μετά από μια σειρά προειδοποιητικών ενεργειών -με αποκορύφωση τον τορπιλισμό από τους Ιταλούς του ευδρόμου "Έλλη" στις 15 Aυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου- που όλες έπεσαν στο κενό μπροστά στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις προκλήσεις, απεστάλη το ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Oκτωβρίου 1940, που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος και τον έλεγχο πλήθους στρατηγικών σημείων της χώρας. H απόρριψη από τον Ιωάννη Μεταξά του ταπεινωτικού τελεσιγράφου, γεγονός που συνέπιπτε με την κοινή ελληνική βούληση, οδήγησε στην αυτόματη κήρυξη από τους Ιταλούς του πολέμου στην Eλλάδα, ο οποίος διεξήχθη στα βουνά της Hπείρου.

*** Η Κατοχή
Στις 23 Aπριλίου 1941, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση αναχώρησαν από την Αθήνα για την Κρήτη, ενώ οι Γερμανοί προέλαυναν προς την πρωτεύουσα. Χάος και παράλυση είναι τα χαρακτηριστικά του σύντομου διαστήματος από την αναχώρηση των κυβερνώντων ως την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. Πολλοί είναι αυτοί που αναχώρησαν επίσης για την Κρήτη και τη Μέση Ανατολή ή απλώς κατέφυγαν στην Πελοπόννησο και τα νησιά. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί δρόμων και λιμανιών από εχθρικά αεροπλάνα ολοκλήρωσαν την εικόνα της αποδιοργάνωσης και του φόβου. Στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί εισήλθαν σε μια σχεδόν άδεια Αθήνα, αφού οι κάτοικοι έμειναν πεισματικά κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η ύψωση της ναζιστικής σβάστικας στην Ακρόπολη σηματοδότησε την αρχή της γερμανικής κατοχής. Διόρισαν κυβέρνηση "κουΐσλιγκς" με πρώτο πρωθυπουργό το Γεώργιο Tσολάκογλου, το στρατηγό που υπέγραψε τη συνθηκολόγηση.
Με την πτώση της Κρήτης στα τέλη του Μαΐου, σημειώθηκε η ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, που επέβαλαν τη "Nέα Tάξη", που σήμανε τη συσσώρευση εξαιρετικών δεινών και δοκιμασιών για τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα περιήλθε σε τριπλή κατοχή, αφού διαμοιράστηκε ανάμεσα στους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, Iταλούς και Bουλγάρους. Στη Bουλγαρία παραχωρήθηκε μια ζώνη ανάμεσα στο Στρυμόνα και το Nέστο, που αργότερα επεκτάθηκε ως την Αλεξανδρούπολη, καθώς και τα νησιά Θάσος και Σαμοθράκη. Oι Γερμανοί κράτησαν τα 2/3 του Έβρου, την κεντρική και ανατολική Mακεδονία, κάποια νησιά του Aιγαίου, την Aττική και την Kρήτη. Στην Iταλία περιήλθε η υπόλοιπη Eλλάδα.
Στη ζώνη της βουλγαρικής κατοχής, την κατάσταση επιδείνωσαν οι μεθοδικές προσπάθειες αφελληνισμού που επιχείρησαν οι Βούλγαροι, με την καταδίωξη του ελληνικού πληθυσμού (φόνοι, διώξεις κληρικών και δασκάλων, μεταγωγή ανηλίκων στη Βουλγαρία σε καταναγκαστικά έργα, επαχθέστατη φορολογία) και την εγκατάσταση Βουλγάρων εποίκων. Από τα κορυφαία δείγματα της βουλγαρικής θηριωδίας υπήρξαν τα γεγονότα της Δράμας, η ομαδική εκτέλεση από τους Βουλγάρους 3000 πατριωτών στο Δοξάτο και τα άλλα χωριά, προς καταστολή της αυθόρμητης εξέγερσης και κατάλυσης των βουλγαρικών αρχών κατοχής, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου του 1941. Γενικά, η αντίδραση των Μακεδόνων και των Θρακών στην καταπίεση και τον εκβουλγαρισμό απαντήθηκε με ωμότητες που ανησύχησαν ακόμα και τη γερμανική διοίκηση.
Προσπάθειες αφελληνισμού δεν έλειψαν ούτε από την ιταλική ζώνη. Στην Ήπειρο, συμμορίες Αλβανών, εξοπλισμένων από τους Ιταλούς, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο ενώ οι Ιταλοί προχώρησαν στην ίδρυση αυτόνομου "πριγκιπάτου" των Βλάχων στην Πίνδο.
Στη γερμανική ζώνη η κατάσταση ήταν εξίσου απελπιστική. Η απομύζηση αγαθών, πόρων και αποθεμάτων της χώρας, που καταδίκασε την οικονομία σε απόλυτο μαρασμό και συνακόλουθα τον πληθυσμό σε θανάσιμη πείνα, η καταστροφή της κάθε λογής υποδομής (συγκοινωνίες, κτίσματα), η απάλειψη κάθε ίχνους ελευθερίας, η τρομοκρατία των κατακτητών, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις και οι εκτοπίσεις συνέθεσαν την εικόνα της ελληνικής εκδοχής της ναζιστικής νέας τάξης πραγμάτων, προκαλώντας την αντίσταση του ελληνικού λαού. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνολικός φόρος αίματος του ελληνικού λαού στην περίοδο της Κατοχής τόσο από την πείνα και τις ποικίλες κακουχίες όσο και στο βωμό του απελευθερωτικού αγώνα συνολικά ξεπέρασε, αναλογικά προς τον πληθυσμό της χώρας, τον αντίστοιχο κάθε άλλου λαού της κατεχόμενης Ευρώπης.

***
Η Aντίσταση
Aπό την πρώτη κιόλας στιγμή της Κατοχής, ο ελληνικός λαός προέβη σε αυθόρμητες πράξεις αντίδρασης, ατομικά και συλλογικά, που εξέφραζαν βούληση αντίστασης, η οποία δεν άργησε να εκδηλωθεί και σε οργανωμένα σχήματα, με την ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων από το φθινόπωρο του 1941. Από τις πρώτες τέτοιες ενέργειες, και κορυφαία για τη συμβολική της αξία, αποτέλεσε η υποστολή από την Ακρόπολη και καταστροφή της ναζιστικής σβάστικας από δυο νεαρούς φοιτητές, το Μανόλη Γλέζο και το Λάκη Σάντα, το Μάιο ακόμα του 1941. Μια άλλη δυναμική αντιστασιακή ενέργεια του πρώτου εκείνου διαστήματος αποτέλεσε η ανατίναξη του αρχηγείου της Ε.Σ.Π.Ο., μιας οργάνωσης Ελλήνων φιλοναζιστών, από την Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) που είχε ως αρχηγό τον αξιωματικό της Αεροπορίας Κ. Περρίκο.
Στην αντίσταση κατά της ξένης κατοχής, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ποικίλες μορφές, πήρε μέρος η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο επικός απόηχος του αλβανικού πολέμου από τη μια και η άσκηση συλλογικότητας που αποτέλεσε από την άλλη, ο λιμός, η μαύρη αγορά, η αφόρητη καταπίεση, το κοινό μίσος εναντίον των συνεργατών είχαν από τη μια ριζοσπαστικοποιήσει την κοινή γνώμη και από την άλλη είχαν αμβλύνει πολλές από τις παλιές πολιτικές διακρίσεις μπροστά τώρα στο κοινό αίτημα για απελευθέρωση. ʼνθρωποι κάθε ηλικίας, ιδιότητας, κοινωνικής και πολιτικής ένταξης, σε πόλεις και ύπαιθρο μετείχαν στον αγώνα. Πνευματικές προσωπικότητες, καλλιτέχνες και πλήθος άλλων πολιτών, ο καθένας με τον τρόπο του, ανταποκρίθηκαν στα αντιστασιακά κελεύσματα.
Πρωτοπόρα και εντυπωσιακά άφοβη και δυναμική αποδείχτηκε η νεολαία, μαζικότερη και δυναμικότερη οργάνωση της οποίας υπήρξε η Ε.Π.Ο.Ν. Στη δράση της νεολαίας πρέπει να μνημονευτεί και μια γενικότερη πολιτιστική και εκπαιδευτική προσπάθεια, που σημειώθηκε εκείνη την εποχή.
Ιδιαίτερα δυναμική και πρωτοφανής για την ελληνική πραγματικότητα ήταν η δράση που ανέπτυξαν οι γυναίκες όλων των ηλικιών, και στην Αθήνα και στην ύπαιθρο, συμμετέχοντας σε κάθε είδους αντιστασιακή κινητοποίηση ως και στον ένοπλο αγώνα. Η αντιστασιακή δράση αποτέλεσε εξάλλου για τις Ελληνίδες μια συνολικότερη ευκαιρία για την κοινωνική τους συνειδητοποίηση και απελευθέρωση.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο, σημαντικότατο παράγοντα του εθνικού αγώνα, που με μύριους κινδύνους λειτούργησε και κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι, πληροφορώντας τον ελληνικό λαό για την αλήθεια και τον πόλεμο και εμψυχώνοντας την αντιστασιακή προσπάθεια. Η Ελεύθερη Ελλάδα, ο Απελευθερωτής, η Γυναικεία Δράση, η Νέα Γενιά, η Δημοκρατική Σημαία, η Φλόγα, η Δόξα, η Απελευθέρωση είναι κάποια από τα πάμπολλα έντυπα που κυκλοφόρησαν, ενώ κάθε συνοικία και κάθε χώρος δουλειάς είχε το δικό του έντυπο, δακτυλογραφημένο, πολυγραφημένο ή κάποτε και χειρόγραφο. Ταυτόχρονα, φυλλάδια και προκηρύξεις γέμιζαν την Αθήνα, χάρις στην εξαιρετική ευρηματικότητα και ριψοκινδυνότητα των συντακτών και των διανομέων τους.
***Απελευθέρωση
H ταχεία προέλαση του σοβιετικού στρατού προς τα Bαλκάνια, που απειλούσε να αποκλείσει τις γερμανικές δυνάμεις στον ελλαδικό χώρο, υποχρέωσε τους Γερμανούς ν' απομακρυνθούν το συντομότερο από την Eλλάδα. Η αναχώρησή τους άρχισε από την Πελοπόννησο και τα νησιά, ενώ στις 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκαν η Aθήνα και ο Πειραιάς, μέσα σ' ένα τεράστιο λαϊκό παραλήρημα. Eλληνικές σημαίες και καμπανοκρουσίες πλημμύρισαν την πρωτεύουσα, ενώ πλήθη κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες, πανηγυρίζοντας με ενθουσιασμό. Με ενθουσιασμό έγιναν δεκτά στην πρωτεύουσα τα βρετανικά στρατεύματα ενώ οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την άφιξη του Παπανδρέου και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στις 18 του ίδιου μήνα.
Πίσω, όμως, από την πανηγυρική και συναινετική ατμόσφαιρα των πρώτων ημερών της Απελευθέρωσης, επικρέμονταν εκείνα τα προβλήματα και οι αντιθέσεις, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα ξεσπούσαν για να κορυφωθούν στην εμφύλια τραγωδία.
Η Ελλάδα έβγαινε από την πολεμική περιπέτεια ουσιαστικά κατεστραμμένη. Οι απώλειες του ελληνικού λαού στη διάρκεια της τετράχρονης κατοχής και του αντιστασιακού αγώνα ήταν πάμπολλες: ο αριθμός των νεκρών σε μάχες, των εκτελεσμένων και δολοφονημένων, όσων θανατώθηκαν ως όμηροι στα γερμανικά στρατόπεδα και όσων πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες ανέρχεται σε περίπου 500.000. Τα πάσης φύσεως καμένα κτίρια υπολογίζονται στα 155.000 ενώ οι πυροπαθείς οικογένειες σε 111.000 σε όλη την Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι 1.700 ήταν τα ολοκληρωτικά πυρπολημένα ελληνικά χωριά. Οι ζημιές στην οικονομία υπολογίζονται σε 40-80% μείωση της γεωργικής παραγωγής στα διάφορα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου κατά 50% για τα μεγάλα ζώα και 30% για τα μικρά, ελάττωση των δασών κατά 20%, καταστροφή των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων και νέκρωση της σχετικής παραγωγής, ελάττωση της βιομηχανικής
παραγωγής κατά 50%, καταστροφή των συγκοινωνιών, δηλαδή του σιδηροδρομικού υλικού και δικτύου και του οδικού δικτύου, αρπαγή του 70% των αυτοκινήτων, καταστροφή λιμανιών και της διώρυγος της Κορίνθου, απώλεια κατά 73% της εμπορικής και επιβατηγού ναυτιλίας της χώρας.

Για την Ελλάδα, η μετάβαση από τον πόλεμο στην ειρήνη επανέφερε το αίτημα για ικανοποίηση των εθνικών αξιώσεων της χώρας όσον αφορά στην ενσωμάτωση των εδαφών της Βορείου Ηπείρου, της Κύπρου και των Δωδεκανήσων. Ο ρόλος της χώρας στο συμμαχικό αγώνα και οι αρχές που περιλήφθηκαν σε διεθνείς διακηρύξεις, όπως ο Χάρτης του Ατλαντικού (Αύγουστος 1941) και ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών (Ιούνιος 1945), δημιουργούσαν αισιοδοξία για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος. ʼλλωστε, στη διάρκεια του πολέμου, δεν είχαν λείψει οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις για τα ζητήματα αυτά τόσο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Βρετανούς, όσο και μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων.
Από τις ελληνικές προσδοκίες εκπληρώθηκε μόνο αυτή που αφορούσε στην ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, που πραγματοποιήθηκε με τη Συνθήκη των Παρισίων το Φεβρουάριο του 1947. Οι αξιώσεις για τα εδάφη της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου προσέκρουσαν στην προτεραιότητα των Μεγάλων Δυνάμεων για διατήρηση ισορροπίας δυνάμεων και αποφυγή νέων αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή, έναντι της εφαρμογής των εξαγγελμένων αρχών. Οι, κατά την εκτίμησή τους, επιπτώσεις που θα είχε η ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου στην Ελλάδα ως προς την ισορροπία του χώρου αλλά και η υποτονικότητα της ίδιας της Ελλάδας, λόγω της ταραγμένης κατάστασης στο εσωτερικό της, την εποχή των διαπραγματεύσεων, οδήγησαν στον αποκλεισμό των περιοχών αυτών από την ελληνική εθνική επικράτεια. Με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, η Ελλάδα απέκτησε τα οριστικά της σύνορα.
 

   ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ   και  Άλλα :

*** Οι πολίτες για την 28η Οκτωβρίου :
Image
*      Υπέρ ή κατά των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στις παρελάσεις;
Μετά τις περσινές διαμαρτυρίες πολιτών κατά επισήμων στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και τη ματαίωση στη Θεσσαλονίκη της στρατιωτικής παρέλασης, από την οποία αποχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η περιέργεια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα φέτος ήταν αναμενόμενη. Από καιρό είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για το θέμα, ενώ κορυφώνονταν καθώς πλησιάζαμε στη σημερινή μέρα. Χθες, παραμονή της εθνικής επετείου, ζητήσαμε από Καλαματιανούς να μας πουν τη γνώμη τους για τις παρελάσεις, αλλά και το πώς βλέπουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του κόσμου την ημέρα αυτή. Οι περισσότεροι δήλωσαν υπέρ των παρελάσεων, αλλά κατά της εμφάνισης επισήμων σε αυτές. Όσο για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άλλοι τις κατανοούν επειδή, όπως λένε, υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να γίνονται τη συγκεκριμένη μέρα. Αναστάσιος Νέστορας
«Άλλο εθνική γιορτή, άλλο διαδήλωση»«Βεβαίως είμαι υπέρ της παρέλασης. Είναι η Ιστορία, να βλέπουν οι νεότεροι και να εκτιμούν τι έκαναν οι παλαιότεροι. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν πρέπει να γίνονται στην παρέλαση. Άλλο η εθνική εορτή και άλλο οι διαδηλώσεις για το δίκιο μας. Το να γίνεται διαμαρτυρία στην παρέλαση, είναι προσβλητικό. Στη Θεσσαλονίκη βάλανε ολόκληρο στρατό να φυλάει για να μη συμβεί κάτι. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά». Λεωνίδας Μακρής«Τέτοιες μέρες χρειάζεται αυτοσυγκράτηση»«Σαφώς και συμφωνώ να γίνονται παρελάσεις. Με τις διαμαρτυρίες διαδηλωτών, όμως, σε παρελάσεις διαφωνώ. Είναι μια εθνική εορτή, τιμάμε αυτούς που αγωνίστηκαν, αυτούς που πάλεψαν και χάθηκαν ηρωικά, πρέπει να σεβαστούμε την ημέρα. Οι διαδηλώσεις μπορούν να γίνουν τις υπόλοιπες 364». Για τις “επιθέσεις” σε επισήμους: «Είναι δύσκολοι οι καιροί, ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Δικαιολογημένα είναι αυτά, η αγανάκτηση σαφώς κατανοείται, όμως εμμένω στην άποψή μου ότι, ειδικά τέτοιες μέρες, χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση».Γιάννης Κοκορόγιαννης«Όχι διαμαρτυρία στη διάρκεια της παρέλασης»«Πρέπει να γίνεται παρέλαση, κυρίως για να μαθαίνουν τα μικρά παιδιά. Δε νομίζω ότι έχουν πηγές να μάθουν την Ιστορία εκτός από το σχολείο. Οι γονείς δεν έχουν χρόνο να τους αφιερώσουν, οπότε είναι εμμέσως μία ευκαιρία για να γίνει πιο γνωστή η ιστορία μας». Για τις διαδηλώσεις στην παρέλαση: «Ο κόσμος ψάχνει να βρει έναν τρόπο για να εκφραστεί. Δε συμφωνώ και τόσο να γίνεται αυτό κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Για μετά, εντάξει, δεν μπορώ να πω. Αλλά κατά τη διάρκεια της παρέλασης, πρέπει να το σκεφτούν λίγο περισσότερο. Αν πάλι γίνεται οργανωμένα, επειδή στην παρέλαση υπάρχει πολύ κόσμος που θα δει τη διαδήλωση, θα θεωρήσουμε ότι μπορεί να κατευθύνεται ο κόσμος. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος εκδηλώνεται αυθόρμητα. Αν κατευθύνεται, πάμε σε ακόμα χειρότερα. Συμφωνώ με τις αυθόρμητες κινήσεις, αλλά όχι με το να υπάρχει κατεύθυνση από κάπου. Ο κόσμος πρέπει να έχει κρίση». Γιώργος Μανωλόπουλος«Παρέλαση, με τιμώμενο πρόσωπο ποιον;»«Οι παρελάσεις δεν πρέπει να σταματήσουν. Τα έθιμα και οι παραδόσεις πρέπει να κρατιούνται. Αλλά τώρα να κάνεις παρέλαση και να έχεις τιμώμενο πρόσωπο, ποιον; Να κάθονται οι βουλευτές πάνω και να τους κοιτάζεις, τη στιγμή που υποφέρει ο κόσμος; Είναι λιγάκι σκληρό. Βέβαια, οι διαδηλώσεις τη συγκεκριμένη μέρα δεν πρέπει να γίνονται, αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η αγανάκτηση του κόσμου τα φέρνει εκεί. Όταν δει ο άλλος τιμώμενο πρόσωπο έναν υπουργό να μου κάθεται εκεί, δε θα αγανακτήσει; Να πώς προκαλείται η αγανάκτηση και τα επεισόδια». Βασίλης Κοκορέας«Η αγανάκτηση να εκφράζεται λογικά»«Θέλω να γίνονται κανονικά οι παρελάσεις. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όμως, κατά των επισήμων είναι απαράδεκτες. Φυσικά και διαφωνώ. Αυτά μόνο στην Ουγκάντα μπορούν να συμβούν. Η αγανάκτηση πρέπει να εκφράζεται με λογικό τρόπο, όχι έτσι». Γιάννης Μελιάδης«Να τελειώσει πρώτα η παρέλαση και μετά…»«Να πρώτα γίνει η παρέλαση και μετά το πέρας της, ας εκφραστεί ο κόσμος. Αλλά μέχρι να τελειώσει, πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα. Πέρυσι που κινήθηκε ο κόσμος εναντίον της εξέδρας των επισήμων, το χάρηκα, γιατί δεν έγινε τυχαία. Κάποιος λόγος υπάρχει. Σήμερα όπως είναι τα πράγματα, οδηγούμαστε σε ακραίες εξελίξεις. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην πηγαίνουν οι πολιτικοί σε τέτοιες εκδηλώσεις. Να αφήσουν τον απλό λαό να τιμήσει αυτούς που πολέμησαν. Γιατί οι δικοί τους δεν πολέμησαν, έστειλαν χρήματα στην Ελβετία». Δημήτρης Πράττης«Να γίνει ειρηνική διαμαρτυρία»«Συμφωνώ να γίνονται παρελάσεις, αλλά ίσως είμαστε το μοναδικό κράτος στον κόσμο που συμμετέχουν σχολεία. Είμαι αντίθετος στις μαθητικές παρελάσεις. Πρέπει να παίρνουμε το μήνυμα της κάθε επετείου. Την 28η είπαμε “Όχι” στο φασισμό. Σήμερα, μπορεί να μην έχουμε να αντισταθούμε σε στρατεύματα, έχουμε όμως να πούμε “Όχι” σε μια οικονομική δικτατορία, που ισοπεδώνει την κοινωνία, βγάζει στο περιθώριο το μεγαλύτερο κομμάτι της, βιώνουμε την ανέχεια, αλλά δεν υπάρχουν αντιστάσεις από την πολιτική ηγεσία. Βλέπουμε, όχι μόνο συμβιβασμό, αλλά ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτές τις παρελάσεις, μετά το τέλος τους, οι πολίτες πρέπει να δώσουν το δικό τους μήνυμα στην επέλαση της οικονομικής κατοχής. Σήμερα πρέπει να πούμε άλλο ένα “Όχι” σε αυτή την οικονομική δικτατορία. Να γίνει διαμαρτυρία ειρηνικά στο τέλος της παρέλασης και να περάσουμε το μήνυμα ότι τα ακραία φαινόμενα δίνουν χώρο σε ακραίες μορφές του πολιτικού συστήματος, όπως η Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλεύεται αυτά τα ακραία φαινόμενα, παρουσιάζοντας στην κοινωνία ότι η ίδια μπορεί να δώσει λύση». Τάσος Παυλόπουλος«Ευκαιρία για το λαό να διαμαρτυρηθεί»«Δε συμφωνώ να γίνεται παρέλαση, είναι κατάλοιπο που αναγκαζόμαστε να συνεχίζουμε. Βάζουμε τα παιδάκια από μικρή ηλικία και τα κάνουμε χαζά, να νομίζουν ότι αυτό είναι το σωστό. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να τιμήσουμε αυτή την ημέρα και όσους έδωσαν τη ζωή τους για μας. Ας κάνουμε μια γιορτή στην πλατεία. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να γίνονται, είναι μια ευκαιρία για το λαό να εκφράσει τα παράπονα και την απογοήτευσή του, για την κοροϊδία που του κάνουν. Πέρυσι κυνήγησαν τους επισήμους. Το λάθος ήταν ότι δεν τους έπιασαν». Παναγιώτα Βασιλοπούλου«Κατανοώ την αγανάκτηση, διαφωνώ με ακρότητες»«Συμφωνώ να γίνονται παρελάσεις. Για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν ξέρω, πιστεύω πως δεν είναι λογικό να χαλάνε την παρέλαση, αλλά από την άλλη προσπαθούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Υπάρχει αγανάκτηση. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνονται ακραία πράγματα, αλλά καταλαβαίνω και τον κόσμο».Μαριάννα Φωτεινάκη«Ναι στην παρέλαση, αλλά χωρίς επισήμους»«Είμαι υπέρ της παρέλασης, αλλά διαφωνώ με τους πολιτικούς, γιατί δεν τιμάνε πλέον τίποτα. Οι επίσημοι δε σέβονται κάποια πράγματα. Οι διαδηλώσεις να γίνονται, αλλά χωρίς επεισόδια. Να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, αλλά με σοβαρότητα, όχι να πετάνε αυγά και να γίνονται αυτά που έγιναν πέρυσι. Και να μην υπάρχουν στην παρέλαση επίσημοι. Εξάλλου, δεν παρελαύνουμε για τους επισήμους, αλλά για να τιμήσουμε αυτούς που μας απελευθέρωσαν. Καλά κάνουν όσοι μαθητές δε γυρνούν το κεφάλι προς τους επισήμους, ούτε εγώ θα το γυρίσω αύριο που θα παρελάσω. Γιατί να γυρίσω να τους κοιτάξω, για να τους ευχαριστήσω για το μέλλον που μου δίνουν;». Έφη Γκούζου«Παρέλαση δεν κάνω για τους πολιτικούς»«Δε θα πάω στην παρέλαση, γιατί δεν υπάρχει λόγος. Οι περισσότεροι πηγαίνουν για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, αλλά πιστεύω ότι έχει χαθεί η ουσία για την οποία γίνεται η παρέλαση και με τον τρόπο που γίνεται. Όποτε έκανα παρέλαση ήταν για να τιμήσω τους νεκρούς, όχι για τους πολιτικούς». Δημήτρης Καούνης«Απαράδεκτο να γίνονται διαμαρτυρίες αυτή τη μέρα»«Θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται διαμαρτυρίες τη μέρα της παρέλασης και θεμιτό να γίνονται οποιαδήποτε άλλη μέρα. Είμαι, επίσης, εναντίον του να παρελαύνει λαός σε λαό κ.λπ. Να παρελαύνουν αυτοί που πρέπει, όλοι οι υπόλοιποι μπορούν οποιαδήποτε άλλη στιγμή να διαδηλώσουν και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους. Η γνώμη μου είναι ότι ποτέ δε γίνονται αυτές οι κινήσεις αυθόρμητα, αλλά είναι πάντα καθοδηγούμενες και υποκινούμενες. Στην Ελλάδα δεν έχω δει να έχει γίνει τίποτα αυθόρμητα. Ακόμη και το κίνημα των αγανακτισμένων, μόνο αυθόρμητο δεν ήταν, οπότε είμαι πολύ επιφυλακτικός. Με το να υπάρχουν επίσημοι στην παρέλαση, συμφωνώ. Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, αν αντέχουν οι επίσημοι να στηθούν, ας κάτσουν. Αλλά δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε, οι επίσημοι εκπροσωπούν θεσμούς και τους θεσμούς πρέπει να τους σεβόμαστε».   Της Μαρίας ΝίκαΦωτο: Στασινός Μουτσούλας  
***   Παρέλαση και πορείες στην Καλαμάτα :
Παρέλαση και πορείες στην Καλαμάτα
*       Ολοκληρώθηκε σήμερα 28/10 η παρέλαση στην Καλαμάτα. Μόλις τελείωσε η παρέλαση διαδήλωσαν ξεχωριστά ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΜΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Διμοιρίες των ΜΑΤ σταμάτησαν τους διαδηλωτές μέχρι να απομακρυνθούν οι επίσημοι. Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους όταν απομακρύνθηκαν οι επίσημοι   .....   

***  Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 350 οικογένειες :         
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 350 οικογένειες
* Υπάρχουν άνθρωποι που ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια
"Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν πραγματική ανάγκη και ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Ομως από τις δύσκολες καταστάσεις θα ξεφύγουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο". Αυτή είναι μια πραγματικότητα που διαπιστώνουν εθελοντές στο Δημοτικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό, όπως έχει καθιερωθεί στα 4 χρόνια λειτουργίας του στο Βιοτεχνικό Πάρκο, με την ανεκτίμητη συμβολή των εθελοντών κι όσων προσφέρουν προϊόντα.
Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλέκος Παπαδάκος εκτιμά πως μέχρι το τέλος του έτους οι εξυπηρετούμενες οικογένειες θα φτάσουν τις 400, από τις 350 που είναι τώρα. Οι ανάγκες του κόσμου μεγαλώνουν και οι περισσότεροι αναζητούν τρόφιμα αποδεικνύοντας πως πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για πολλές οικογένειες. Ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια μεταξύ άλλων δίνουν μια ανάσα στις οικογένειες που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.
 "ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ"
Η εθελόντρια κοινωνική λειτουργός Φένια Εξακουστίδου επισημαίνει πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μέχρι στιγμής, αν κι έχουν μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν ζητήσει βοήθεια. "Δεν ξέρω πώς το βλέπουν. Ισως... αξιοπρέπεια, ντροπή, προσπαθούμε κι εμείς να το εξηγήσουμε. Ομως από τις δύσκολες καταστάσεις θα ξεφύγουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο".
Γενικότερα, υπάρχει αγωνία "αν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε" καθώς κι εκείνοι που βοηθούν προσφέροντας προϊόντα αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανάγκες.
Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν πλέον και ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης και γίνεται προσπάθεια να υπάρχει βοήθεια και σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Πολλές είναι οι γυναίκες κυρίως που έχουν εκδηλώσει την ανάγκη τους αυτή και ήδη το Παντοπωλείο συγκέντρωσε αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα για μητέρες "Οικογένεια στη σύγχρονη εποχή", στο πλαίσιο προγράμματος του δικτύου για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού σε συνεργασία με το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης. Πέρα όμως από αυτό "πολλοί έχουν ανάγκη να πουν τον πόνο τους και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε".
Να σημειωθεί πως, πέρα από τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια, ο κόσμος έχει ανάγκη ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές και μικροέπιπλα, αντικείμενα που το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσπαθεί να εξασφαλίζει. "Μέχρι και ποδήλατο έχουμε δώσει" λέει χαρακτηριστικά η κ. Εξακουστίδου, εξηγώντας πως οι αιτήσεις επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διαπιστωθεί εάν παραμένουν οι πραγματικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων οικογενειών, ώστε να εξυπηρετούνται μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.
 "ΑΝΑΣΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Η Γεωργία είναι τρίτεκνη μητέρα και η βοήθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι ανεκτίμητη για την οικογένειά της. Το καλάθι της γεμίζει με τρόφιμα, γάλα, παιδική τροφή... Τα απολύτως απαραίτητα για τα παιδιά της δηλαδή.
Η Ευαγγελία έχει δυο μικρά κοριτσάκια. Τρόφιμα, όπως όσπρια, μακαρόνια, γάλα της δίνουν τη δυνατότητα να γεμίσει το οικογενειακό τραπέζι για αρκετές μέρες. Το υπόλοιπο διάστημα μέχρι να ξανάρθει η σειρά της... περνάει με δυσκολία, αφού και η ίδια και ο άντρας της δεν έχουν δουλειά. Την τελευταία φορά που πήγε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, η μικρή της βρήκε παιχνιδάκια που της άρεσαν και η χαρά της ήταν πολύ μεγάλη.
Η Βάσω είναι άνεργη κι έχει ένα κοριτσάκι. Κάποτε λέει έκανε δυο δουλειές και τώρα δε βρίσκει καμία. Κάθε τρίμηνο, όταν έρχεται η σειρά της στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, φροντίζει να προμηθεύεται τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, λάδι, γάλα, ζάχαρη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως χαρτιά κι οδοντόκρεμες. Για όσο φτάσουν μέχρι να περάσει το τρίμηνο.
 ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Η εθελόντρια Αγγελική Αργύρη υπενθυμίζει πως το Παντοπωλείο είναι ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οπότε γίνονται και οι δωρεές. Η εξυπηρέτηση όμως των δικαιούχων γίνεται μόνο κάθε Πέμπτη. Επισημαίνει πως πέρα από τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρειάζεται τα πάντα για ένα σπίτι, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες συνανθρώπων μας: Ηλεκτρικές συσκευές, μικροέπιπλα, κουρτίνες... τα πάντα, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση.
Οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της οδού Θουκυδίδου 2 και αυτό το διάστημα 15 αιτήσεις βρίσκονται στην τελική φάση της αξιολόγησης, καθώς αναμένεται να προγραμματιστούν οι επισκέψεις στα σπίτια των οικογενειών ενώ ακόμα 50 βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης δικαιολογητικών. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, η εξυπηρέτηση έχει προγραμματιστεί να γίνεται ανά μήνα, ανά 2 μήνες ή ανά τρίμηνο. Υπάρχουν και παλαιοί εξυπηρετούμενοι, που δικαιούνται τρόφιμα και άλλα είδη 2 φορές το χρόνο.
Οπως παρατηρούν οι εθελοντές, οι δικαιούχοι έχουν πλέον κατανοήσει πως η συμβολή τους είναι εθελοντική και δεν είναι απαιτητικοί όπως στο παρελθόν. Η κ. Εξακουστίδου ξεκαθάρισε δε πως "δεν κάνουμε φιλανθρωπία. Δεν είμαστε οι πλούσιοι, αλλά πολλοί από εμάς είμαστε στην ίδια κατηγορία με αυτούς τους ανθρώπους. Το ζήτημα είναι η αλληλεγγύη".

***  Η απάντηση Βαξεβάνη στο ένταλμα σύλληψής του για τη λίστα Λαγκάρντ :
 Η απάντηση Βαξεβάνη στο ένταλμα σύλληψής του για τη λίστα Λαγκάρντ (βίντεο)
* Μέσω βίντεο αποφάσισε να απαντήσει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του επειδή δημοσιοποίησε μέσω του περιοδικού HOT DOC την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα 28/10  το μεσημέρι σε φιλικό του σπίτι  συνελλήφθει ο Κώστας Βαξεβάνης .-

***  Παν. Μουντανέας, πρόεδρος στην Αντιπροσωπεία Πελοποννήσου του ΤΕΕ: Σταθεροποίηση περιβάλλοντος για έξοδο από την κρίση :         
 Παν. Μουντανέας, πρόεδρος στην Αντιπροσωπεία Πελοποννήσου του ΤΕΕ: Σταθεροποίηση περιβάλλοντος για έξοδο από την κρίση
Είναι εθνική ανάγκη να κατανοήσει το πολιτικό σύστημα πως για κάποιους τομείς το περιβάλλον πρέπει να σταθεροποιηθεί, αλλιώς οποιαδήποτε πρόταση για διέξοδο από την κρίση δεν θα έχει καμιά αξία. Αυτό σημειώνει, μιλώντας στην “Ε” ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Μουντανέας, πρόεδρος στην Αντιπροσωπεία Πελοποννήσου του ΤΕΕ. Υπογραμμίζει δε, με αφορμή την τρέχουσα κινητοποίηση του τεχνικού κόσμου, ότι «σήμερα που διακυβεύεται το αύριο των μηχανικών, το ΤΕΕ παρεμβαίνει».
 1. Γιατί ο τεχνικός κόσμος της Ελλάδας βρίσκεται «στο πόδι»;
«Επειδή, α) με την απόφαση εφαρμογής των κλιμακωτών αυξήσεων των ασφαλίστρων επιβάλλονται στους μηχανικούς που έλαβαν άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 1993 τέτοιες αυξήσεις που οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν και τίθενται εκτός επαγγέλματος ή εξωθούνται στη μετανάστευση, β) Η οριζόντια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με ποσοστό 28%, αθροιζόμενη με τα ασφάλιστρα και το κόστος λειτουργίας του γραφείου, δεν αφήνει κανένα ''υπόλοιπο'' στους μηχανικούς για να ζήσουν, γ) η ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ αφ’ ενός θα υποβαθμίσει την ιατροφαρμακευτική μας κάλυψη και αφ’ ετέρου θα εξανεμίσει μεγάλο μέρος του αποθεματικού του ταμείου μας».
2. Τι ζητεί ο τεχνικός κόσμος, δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης στην πατρίδα μας;
«Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν κατατείνουν, ούτε στη μείωση των ελλειμμάτων, ούτε σε περιορισμό των δαπανών. Ζητάμε άσκηση ορθολογικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι το συμφέρον του κεφαλαίου, εγχώριου ή ξένου».
3. Θεωρείτε ότι το ΤΕΕ άργησε να αναλάβει πρωτοβουλία για μαζική κινητοποίηση του τεχνικού κόσμου;
«Οχι, το ΤΕΕ έπαιρνε πρωτοβουλίες όποτε χρειαζόταν, είτε για να ανατρέψει πολιτικές, είτε για να προτείνει άλλες, τιμώντας έναν από τους σκοπούς της ύπαρξής του, αυτόν του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας. Σήμερα που διακυβεύεται το αύριο των μηχανικών, παρεμβαίνει με πιο ηχηρό και έντονο τρόπο, τιμώντας έναν άλλο σκοπό, να μεριμνά για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του».
4. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι μηχανικοί στη χώρα μας;
«Η συντριπτική πλειοψηφία λιμοκτονεί, σε ένα περιβάλλον με σχεδόν μηδενική οικοδομική δραστηριότητα, με ανύπαρκτο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τις ιδιωτικές επενδύσεις στο κατώτερο επίπεδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας».
5. Ισχύει ότι υφίσταται δραματική μείωση των εγγραφών νέων μηχανικών στο ΤΕΕ;
«Ο μέσος όρος των νέων εγγραφών για τα τελευταία πολλά έτη είναι 4.300 ανά έτος. Εφέτος οι νέες εγγραφές είναι 1.595».
6. Εχει η χώρα μας «υπερπαραγωγή» μηχανικών;
«Καμία κυβέρνηση στη χώρα μας και για κανένα γνωστικό αντικείμενο ή επιστημονικό πεδίο δεν συσχέτισε την ''παραγωγή'' επιστημόνων με τις ανάγκες των τριών βασικών τομέων της παραγωγής, ούτε έλαβε υπόψη τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των ΑΕΙ, κωφεύοντας στις παροτρύνσεις του ΤΕΕ, Πανεπιστημίων και άλλων φορέων. Μέσα σε αυτό το κάδρο είμαστε και οι μηχανικοί (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και παρόλο που δεν υπάρχουν μετρήσεις, φαίνεται ότι είμαστε περισσότεροι από όσους χρειάζεται η χώρα».
7. Η αποχή από τις δημοπρατήσεις έργων του Δημοσίου, δεν έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα για διεύρυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων;
«Η αποχή από τις δημοπρασίες δεν καταργεί, ούτε αναστέλλει, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Απλά το αναβάλλει για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς καμιά συνέπεια στην ανάπτυξη, αφού η αναβολή -συγκριτικά με τον χρόνο που ροκανίζει η γραφειοκρατία- παραγωγής δημόσιων έργων είναι μηδαμινή ζημία. Το ΤΕΕ έχει αναλύσει επαρκώς την αξία και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του ΠΔΕ και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τις ΣΔΙΤ, που στην ουσία είναι δανεισμός από τις επόμενες γενιές».
8. Υπάρχουν προτάσεις του ΤΕΕ για διέξοδο από την κρίση, που να αφορούν το γενικότερο σύνολο και να μην εστιάζουν ειδικά στον τεχνικό κόσμο;
«Το επενδυτικό κλίμα στην χώρα μας, αντί για ελκυστικό είναι απωθητικό, λόγω νομικής αστάθειας, γραφειοκρατίας, πινγκ-πονγκ αρμοδιοτήτων. Είναι εθνική ανάγκη να κατανοήσει το πολιτικό σύστημα πως για κάποιους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η χρήση γης, η φορολογία εσόδων, το περιβάλλον πρέπει να σταθεροποιηθεί, αλλιώς οποιαδήποτε πρόταση για διέξοδο από την κρίση και βεβαίως και αυτές του ΤΕΕ δεν θα έχουν καμιά αξία».
9. Το ΤΕΕ αποτελεί θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας, εξακολουθεί να διατηρεί αυτό τον ρόλο;
«Ο ρόλος αυτός ασκείται κυρίως μέσα από την άμισθη εκπροσώπησή μας σε επιτροπές και συμβούλια που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις. Ετσι ο ρόλος διατηρείται, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο αρκετών ''φωστήρων'' της πολιτικής σκηνής. Η κορωνίδα των προσπαθειών είναι η τροπολογία μεταφοράς του πόρου υπέρ ΤΕΕ και υπέρ ΕΜΠ που συζητά η Βουλή αυτές τις ημέρες, η οποία είναι de facto κατάργηση του ''ενοχλητικού'' ΤΕΕ».
10. Βασικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως αυτός της οικοδομής, φαίνεται να υποφέρουν. Υπάρχει γιατρειά;
«Για όλα υπάρχει γιατρειά, αρκεί να βρεθεί το αίτιο που μας έφερε ώς εδώ και να εξαλειφθεί».
11. Ποιες προοπτικές μπορεί να διαμορφώσει η νέα πραγματικότητα για τον τεχνικό κόσμο;
«Η νέα πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει την σχέση μας με την παραγωγή. Μπορεί όμως -και πρέπει- να αλλάξει τις νοοτροπίες και τις τακτικές μας. Η τύχη του τεχνικού κόσμου είναι άρρηκτα δεμένη με τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, που είναι τα μικρά και μεσαία δημόσια έργα και τα ιδιωτικά έργα και η λογική της ''ομάδας εργασίας'', όταν αυτά υπάρξουν, πρέπει να μπει στην ζωή μας, αλλιώς ο ανταγωνισμός με την ολιγαρχία θα μας εξαφανίσει».
12. Πολύς λόγος γίνεται για την εκτός σχεδίου δόμηση. Ποια είναι η θέση του ΤΕΕ στο ζήτημα;
«Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί για χωροταξικό σχεδιασμό, που σημαίνει δόμηση με κανόνες θεσπισμένους με σεβασμό στο περιβάλλον και γνώμονα τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε χώρου, προώθησαν τη δόμηση παντού με οριζόντιες διατάξεις. Το ΤΕΕ ανέκαθεν συμβούλευε την Πολιτεία να προχωρήσει τον χωροταξικό σχεδιασμό, αντικαθιστώντας τις οριζόντιες διατάξεις περί ''εκτός σχεδίου δόμησης'' με ειδικές προβλέψεις για κάθε χώρο, αλλά οι πολιτικοί μας, ζυγίζοντας το φαινόμενο πολιτικό κόστος, διατηρούν αυτό το απαράδεκτο καθεστώς».
13. Κατά καιρούς έχει διατυπωθεί ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ανεξέλεγκτη κατάσταση με την αυθαίρετη δόμηση έχει ο τεχνικός κόσμος. Υπάρχει αλήθεια στον ισχυρισμό αυτόν;
«Δεν ξέρω εάν το μερίδιο ευθύνης είναι μικρό, μεγάλο ή πολύ μεγάλο, αλλά σίγουρα υπάρχει, καθώς κάποια αυθαίρετα δομήθηκαν με άδεια σε εικονικό τοπογραφικό, κάποια με την ανοχή και κάποια με συνενοχή».
14. Το ΤΕΕ έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι σε κάποιες περιπτώσεις -όπως τα αυθαίρετα ή ενδεχόμενες κακοτεχνίες σε δημόσια έργα-, λειτουργεί περισσότερο ως συντεχνία παρά ως επιστημονικός φορέας. Συμβαίνει πράγματι αυτό;
«Οχι, αυτό δεν συμβαίνει και απόδειξη του ισχυρισμού είναι ότι στην θέσπιση ποινών κατά μηχανικών που ενδεχομένως συνεργήσουν στην κατασκευή αυθαιρέτων, το ΤΕΕ δεν έφερε αντίρρηση».
15. Ο μηχανικός πρέπει να είναι πρώτα επιστήμονας και μετά δημόσιος υπάλληλος;
«Ο μηχανικός, είτε δημόσιος, είτε ιδιωτικός υπάλληλος, είτε αυτοαπασχολούμενος, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι είναι επιστήμονας, γιατί η δουλειά του, όποιος και να είναι ο ρόλος του στο τεχνικό έργο, πέρα από την οικονομία και την λειτουργικότητα, έχει να κάνει και με την ασφάλεια των χρηστών».
16. Υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση της ανεργίας στον τεχνικό κόσμο στη χώρα μας;
«Οχι, γιατί αν δεν είμαστε υπάλληλοι θεωρούμαστε αυτοαπασχολούμενοι και δεν προσμετρούμαστε στους ανέργους, ακόμα και αν δεν διατηρούμε γραφείο».
17. Υπάρχουν μηχανικοί που υποχρεώνονται να φύγουν από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά;
«Δυστυχώς ναι και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ό,τι πιο λαμπερό, αξιόλογο και πολύτιμο έχουμε: Είναι οι νέοι που αποφοιτούν τώρα, που σχεδόν στο σύνολό τους, δυστυχώς, ''την ψάχνουν'' στο εξωτερικό».
18. Το κομματικό στοιχείο φαίνεται να υπάρχει έντονο στο ΤΕΕ. Βοηθά αυτό στη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης, σε καίρια ζητήματα;
«Το κόμμα είναι ένας θεσμός του εποικοδομήματος της κοινωνίας και ένας άλλος είναι το ΤΕΕ και φυσικά οι άλλοι φορείς. Κάθε φορά που κάποιοι λειτουργούν σε έναν θεσμό, π.χ. στο ΤΕΕ, με γνώμονα το συμφέρον ενός άλλου θεσμού, π.χ. του κόμματος, τότε ο χαμένος είναι ο ίδιος ο θεσμός. Ο κομματισμός όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά αντίθετα εμποδίζει τον συγκερασμό των απόψεων και φυσικά τη διαμόρφωση κοινής στάσης. Από την "ασθένεια" δυστυχώς πάσχει και το ΤΕΕ».
19. Εχει το ΤΕΕ κάποια στοιχεία για ενδεχόμενη κάμψη στην επιλογή των πολυτεχνικών σχολών από τους υποψήφιους;
«Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο -και ειδικά τα φετινά- δείχνουν πως κατά την επιλογή σχολών από τους υποψηφίους κυριαρχεί το κριτήριο του κόστους σπουδών και της προοπτικής απασχόλησης και όχι η κλίση ή γενικά η προτίμηση. Αυτό τείνει να γίνει κανόνας, από τον οποίο δεν ξεφεύγουν οι σχολές των πολυτεχνείων».
20. Υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ»;
«Πάντα στην άκρη του τούνελ υπάρχει φως, αρκεί αυτό στο οποίο βρισκόμαστε να είναι τούνελ και όχι άπατο πηγάδι».
 Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

 Ο Π. Μουντανέας γεννήθηκε το 1957 στο Προσήλιο. Φοίτησε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Ξάνθη, και είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από το 1982.
Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. στο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Μεσσηνίας και για πολλές τριετίες στην Αντιπροσωπεία Πελοποννήσου του ΤΕΕ -πρόεδρός της την τρέχουσα τριετία- καθώς και αντιπρόεδρος της Δ.Ε. για δύο τριετίες. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Προσηλίου και αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ από το 1994 έως το 1998. Είναι παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Μαρία Τοπάλη, με την οποία έχουν τρία παιδιά.

***  Θεόδωρος Κασσίμης: Προτίμησε τα σαλιγκάρια από την πολιτική   :
Θεόδωρος Κασσίμης: Προτίμησε τα σαλιγκάρια από την πολιτική
*  Από τα βουλευτικά έδρανα, στη Νεστάνη Αρκαδίας και από υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, σαλιγκαροτρόφος. Ο Θεόδωρος Κασσίμης έχοντας εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική ζωή της χώρας εδώ και δύο χρόνια έχει στήσει μία σύγχρονη μονάδα εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας σαλιγκαριών. Με αρκετή προσωπική εργασία μάλιστα έχει αποδείξει ότι δεν θέλει και πολύ ένα μέχρι πρότινος έμπειρο κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει ρότα και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η “Ε” συνάντησε τον Θεόδωρο Κασσίμη στη Νεστάνη και συνομίλησε μαζί του για τους λόγους που τον απομάκρυναν από την πολιτική, την απόφασή του να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών και τις προοπτικές της στην Πελοπόννησο και όχι μόνο.
Εχοντας εκλεγεί επί 8 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στη Β΄ Αθηνών από το 1989 μέχρι και το 2009 και έχοντας ουσιαστικά βιώσει σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής κοινοβουλευτικής ιστορίας αποφάσισε να κάνει στροφή προς κάτι που πολλοί συνάδελφοί του θα... φοβούνταν ακόμα και να το σκεφτούν. “Μετά από τόσα χρόνια έφθασα σε ένα σημείο όπου το πολιτικό σύστημα ήθελε πράγματα που εγώ δεν μπορούσα να δώσω, αλλά και αυτά που έδινε το πολιτικό σύστημα δεν ήταν αυτά που έψαχνα” σημειώνει ο κ. Κασσίμης, ο οποίος ακολούθως τόνισε ότι είχε πιστέψει στο όραμα του Καραμανλή, αλλά από ένα σημείο και μετά απομακρύνθηκε λόγω της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.
Από τη στιγμή που εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική δεν μπορούσε πλέον να γυρίσει στην δημοσιογραφία, ενώ όπως λέει δεν ήθελε να κάνει το στέλεχος επιχειρήσεων παρά τις προτάσεις που είχε.
Οι... αγροτικές ανησυχίες και οι απόψεις που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν ότι η Ελλάδα μπορούσε και έπρεπε να μετατραπεί σε μπουτίκ γεωργικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την ιδέα της συζύγου του Ρωξάνης για την εκτροφή σαλιγκαριών του έδειξαν το δρόμο. Δεν ήταν φυσικά κάτι απλό, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά του στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν κάποια ταξίδια σε οργανωμένες μονάδες στο εξωτερικό και αρκετή μελέτη μέσω Διαδικτύου για να επιλέξει τη μέθοδο εκτροφής και για να εξοικειωθεί με τη διαδικασία. Δεν κρύβει βεβαίως ότι έπεσε θύμα επιτήδειων που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανά την Ελλάδα και να πωλούν φούμαρα για τεχνογνωσία. Αφού ξεπέρασε τις... κακοτοπιές, βρέθηκε με έναν μεταδιδακτορικό βιολόγο και ερευνητή με σημαντική εμπειρία στον τομέα των σαλιγκαριών στη Γαλλία, τον Θανάση Γκόγκα, ο οποίος μέχρι και σήμερα αποτελεί -όπως μας λέει- πολύτιμο σύμβουλο για τη λειτουργία της μονάδας του.
Πώς προέκυψε όμως η Αρκαδία; Ο Θεόδωρος Κασσίμης με καταγωγή από το Μαρμάρι Λακωνίας και τα Σφακιά είναι γεννημένος στην Κέρκυρα. Αρχικά προσανατολιζόταν να στήσει τη μονάδα του στο Καπανδρίτι, αλλά τελικά η αγάπη του για τους Πελοποννήσιους, αλλά και η παραίνεση ενός Αρκά φίλου του τον οδήγησαν την άνοιξη του 2010 στη Μηλιά της Νεστάνης, όπου σήμερα η μονάδα του λειτουργεί σε έκταση 4,6 στρεμμάτων. Αν και στην αρχή οι ντόπιοι τον αντιμετώπισαν με ελαφρά επιφυλακτικότητα, πλέον τον έχουν “αγκαλιάσει”.
“Είναι μία καλλιέργεια που μπορεί να προσφέρει συνάλλαγμα στη χώρα και σημαντικό εισόδημα στους παραγωγούς” τονίζει ο κ. Κασσίμης, ο οποίος τη χαρακτηρίζει απαιτητική λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται, αλλά όχι χρονοβόρα. Η μονάδα του Θεόδωρου Κασσίμη λαμβάνει διαρκώς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από το Κέντρο Ελέγχου Γεωργικών Κατασκευών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Φέτος η παραγωγή υπολογίζεται ότι θα φθάσει τους 10 τόνους εκ των οποίων 6 θα διατεθούν στην Ισπανία και 1 τόνος στη Ρόδο, ενώ αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό, την επόμενη χρονιά θα αγγίξουν τους 30 τόνους. Οι ανάγκες της διεθνούς αγοράς πάντως σε σαλιγκάρια είναι μεγάλες και σύμφωνα με τον κ. Κασσίμη όσο μεγαλύτερες είναι οι διαθέσιμες ποσότητες, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι τιμές, που μπορούν να εξασφαλιστούν από τη διάθεσή τους στην αγορά (gourmet εστιατόρια κ.α.). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο άτυπος συνεταιρισμός που έχει στηθεί με δική του πρωτοβουλία, όπου 17 ακόμα εκτροφείς σαλιγκαριών από διάφορα σημεία της Πελοποννήσου χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο και παράγουν υπό τις ίδιες προδιαγραφές με σκοπό το παραγόμενο προϊόν να είναι το ίδιο και μαζικά να διατίθεται στους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα η ομάδα αυτή κάνει προσπάθεια για τη μείωση του κόστους παραγωγής και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πιλοτική παραγωγή μαζικής ζωοτροφής από μείγμα λαχανικών σε μονάδα της Μεγαλόπολης, ώστε όλα τα μέλη του άτυπου συνεταιρισμού να χρησιμοποιούν την ίδια τροφή για τα σαλιγκάρια με μικρότερο κόστος.
Ενδεικτικό πάντως της ανοδικής πορείας της εκτροφής σαλιγκαριών στην Πελοπόννησο είναι η επικείμενη μεταφορά του Ελληνικού Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας από το Ρέθυμνο στην Τρίπολη, το οποίο σε συνεργασία με το ΑΠΘ ασχολείται με ερευνητικά προγράμματα για τη βελτίωση της παραγωγής με τη συμβολή 25 επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.
Στα άμεσα πλάνα του κ. Κασσίμη είναι η τυποποίηση σαλιγκαριών, τα οποία θα διατηρούνται σε λάδι Καλαμών ή σε άρμη, αλλά και σε μία επόμενη φάση να παράγει χαβιάρι από τα αβγά των σαλιγκαριών. Πρόκειται για ιδιαιτέρως εξεζητημένες τροφές, οι οποίες όμως έχουν σημαντική απήχηση στη διεθνή αγορά των gourmet εστιατορίων. Ηδη μάλιστα έχει στείλει τα πρώτα δείγματα τυποποιημένων σαλιγκαριών προς δειγματισμό, με τα πρώτα σχόλια να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
Οδεύοντας πάντως προς το τέλος της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησής μας o Θεόδωρος Κασσίμης τόνισε ότι "κανονικά η Πελοπόννησος θα έπρεπε λόγω ποιότητας και λόγω απόστασης να είναι ο βασικός τροφοδότης της Αττικής", εντοπίζοντας αρκετά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Ανέφερε δε ότι όσον αφορά την περιοχή της Μηλιάς Νεστάνης, καλλιεργείται μόνο το 7% των διαθέσιμων εκτάσεων, χαρακτηριστικό παράδειγμα των περιθωρίων που υπάρχουν ακόμα για δραστηριοποίηση νέων αγροτών και την εφαρμογή νέων καλλιεργειών.

 ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ ΕΠΕ
Μηλιά Νεστάνης - Τρίπολη
Τηλ.: 2710 411239 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 2710 411239 end_of_the_skype_highlighting
Κινητό: 6974-345818 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 6974-345818 end_of_the_skype_highlighting
email: saligarosfarms@gmail.com

***  Ο Χρήστος Θηβαίος στις "Σπονδές"  :       
Ο Χρήστος Θηβαίος στις "Σπονδές"
*  Ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος ξανάρχεται στην Καλαμάτα αυτή την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 9.30 το βράδυ, με την "Mr Highway Band" στις Σπονδές, στην οδό Υπαπαντής.

***  Από την πορεία του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Καλαμάτα
Φωτογραφίες από την πορεία του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Καλαμάτα
*      

*** Από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα  :
Φωτογραφίες από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα
*

***  Εντυπωσιακή ιππική παρέλαση χθες στην Κυπαρισσία  :

Image
    
* Εντυπωσιακή, από κάθε άποψη, ήταν η ιππική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Κυπαρισσία από τον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας.
Τα άλογα, οι ιππείς και οι αμαζόνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κέρδισαν το θαυμασμό του κόσμου, αλλά και το ζεστό του χειροκρότημα!
Από το πρωί άρχισαν να φτάνουν στην Κυπαρισσία τα άλογα με τους ιππείς και τις αμαζόνες και ενώ είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση να γίνει στην παραλία γύρω στις 4.00 το μεσημέρι, άλλαξε ο χώρος της συγκέντρωσης και αυτή έγινε στο πάρκινγκ του ΟΣΕ, κοντά στην πλατεία.

Εκατοντάδες πολίτες και ιδίως παιδιά έσπευσαν στο χώρο για να δουν από κοντά τα συμπαθή τετράποδα και να βγάλουν φωτογραφίες με αυτά. Εκεί, ιππείς και αμαζόνες έκαναν μικρά παιχνίδια και «κολπάκια» με τα άλογα, που έδειχναν να το χαίρονται!
Την παρέλαση «άνοιξε» άμαξα με το άλογο του Κυριάκου Λιακάκη από το Σιδηρόκαστρο, ενώ το μέλος του Ομίλου Κώστας Γιακουμάκης, από μικροφώνου, ενημέρωνε τον κόσμο για τον Όμιλο και τη Σχολή Ιππασίας. Η παρέλαση ήταν αφιερωμένη στα ιπποειδή του Έπους του ’40 και ως προς αυτό ο κ. Γιακουμάκης διάβασε αποσπάσματα από σχετικά κείμενα.
Ακολούθως, η δασκάλα ιππασίας, Αγγελική Καραγεώργου, παρουσίασε τμήματα με μικρά παιδιά της Σχολής Ιππασίας. Στη συνέχεια ξεκίνησε η παρέλαση στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 30 άλογα, με ιππείς και αμαζόνες, από την ευρύτερη περιοχή. Πληροφορίες για τα άλογα και τους αναβάτες έδινε από μικροφώνου ο κ. Γιακουμάκης. Σε όλους δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Το θέαμα ήταν εκπληκτικό! Άλογα με ζηλευτή ομορφιά και απίστευτες ικανότητες! Ιππείς και αμαζόνες που χαιρόσουν να βλέπεις!
Για τον Όμιλο μίλησε ο πρόεδρός του Γιώργος Τεριζάκης, ο οποίος τόνισε ότι «είναι η 5η ιππική παρέλαση που κάνουμε. Πρώτη φορά στην Κυπαρισσία. Προσπαθούμε όλοι στο σύλλογο για το καλύτερο, με τις δυνάμεις που έχουμε και θέλουμε την ηθική συμπαράσταση του κόσμου. Στόχος μας είναι να δείξουμε το σύλλογο και το άλογο!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Οργανισμός ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών  :       
Image
* Τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών βιώνει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, με την κατάσταση πλέον να χαρακτηρίζεται ως οριακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εγγεγραμμένων ελεύθερων επαγγελματιών στο μητρώο του ΟΑΕΕ παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 2,9%. Δηλαδή, διαγράφηκαν από τα μητρώα του οργανισμού επειδή αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω των οικονομικών συνθηκών.
Μάλιστα, ο αριθμός όσων έχουν βάλει λουκέτο στα καταστήματά τους ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Κι αυτό, διότι αρκετοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μεν αναστείλει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε διαγραφή από τα μητρώα του οργανισμού, φοβούμενοι ότι θα αναγκαστούν να αποπληρώσουν και οφειλές προηγουμένων ετών. Άλλωστε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσα καταστήματα βάζουν λουκέτο έχουν συσσωρευμένες οφειλές αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Η πλειονότητα, δε, των οφειλετών χρωστά ποσά που κυμαίνονται από 12.000 έως 15.000 ευρώ, οφειλές που αντιπροσωπεύουν μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, «οι οφειλές προς τον οργανισμό από εισφορές ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνει προσαυξήσεις και πρόστιμα».
Μιλώντας με το διοικητή του υποκαταστήματος στην Καλαμάτα, Ανδρέα Νιάρχο, σημείωσε στο «Θ» πως στην περιοχή ευθύνης του υπάρχουν εγγεγραμμένοι περίπου 9.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, παραδέχτηκε ότι τα πράγματα δε διαφέρουν στην Καλαμάτα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Σίγουρα οι επαγγελματίες περνούν δύσκολες ημέρες και αρκετοί από αυτούς, προχωρώντας σε μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους, προτιμούν να πληρώνουν κάποιες άλλες οφειλές τους, παρά την εισφορά τους στον Οργανισμό» σχολίασε.
Αναφορικά με την τελευταία ρύθμιση, εξήγησε ότι δε διαφέρει από την προηγούμενη και εκτιμά ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τους οφειλέτες να προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών τους. «Η πραγματικότητα δείχνει ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στις ρυθμίσεις που αποφασίζονται, μια και είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουν και πάλι ασφαλιστική ενημερότητα και να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη» παρατήρησε.
Συνομιλώντας, δε, με ορισμένους από τους επισκέπτες εκείνη την ημέρα στο υποκατάστημα, πήραμε και ένα δείγμα από την όλη κατάσταση. Για τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο, «η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών είναι απόλυτη προτεραιότητα, έστω και αν χρωστάω στους προμηθευτές μου, έστω και αν οι παροχές δεν είναι ανταποδοτικές σε σχέση μετά την εισφορά που καλούμαι να καταβάλω.
Πληρώνω γύρω στα 900 ευρώ το δίμηνο. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες υγείας που επισκέπτομαι έχουν χειροτερέψει, ενώ πολλοί γιατροί που επισκεπτόμουν έχουν σταματήσει να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ».
Από την πλευρά της, η Μαρία Ζάγκα εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιθετική όσον αφορά στις ευθύνες των διοικούντων τον οργανισμό και παραδέχεται ότι δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί της που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν τις εισφορές ως δευτερεύουσα υποχρέωσή τους. «Αυτή τη στιγμή δε γίνεται αλλιώς. Ο καθένας προτιμά να κρατήσει το μαγαζί του ανοικτό, αφήνοντας για αργότερα το θέμα της εισφοράς» επισήμανε.

Νέες ρυθμίσεις οφειλόμενων
Νέα δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών δίνεται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Η ρύθμιση αφορά οφειλόμενες έως 30 Ιουνίου ασφαλιστικές εισφορές, με ευνοϊκούς όρους, όπως η απαλλαγή από τέλη καθυστέρησης μέχρι και 100% και η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων έως 31 Δεκεμβρίου 2013.
Για τους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, επιλέγοντας είτε προσωρινό διακανονισμό είτε νέα ρύθμιση, παρέχεται, επίσης, αναστολή αναγκαστικών μέτρων, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθενείας και δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία.
Η νέα ρύθμιση παρέχει τις εξής δυνατότητες:
1. Προσωρινός Διακανονισμός (Άρθρο 3 παρ. α του Ν4087/2012), με τις παρακάτω προϋποθέσεις: Υποβολή αίτησης έως 31 Δεκεμβρίου 2012, με έκπτωση 40% στα Τέλη Καθυστέρησης. Υποβολή αίτησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, χωρίς έκπτωση στα Τέλη Καθυστέρησης. Ρύθμιση οφειλών έως 30 Ιουνίου 2012. Καταβολή απαιτητών εισφορών, από 1ης Ιουλίου 2012 έως την ημερομηνία αιτήσεως. Καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης. Η δόση προσδιορίζεται στο 20% της τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ. Καταβολή τρεχουσών εισφορών κατά τη διάρκεια του διακανονισμού. Λήξη του διακανονισμού την 31η Δεκεμβρίου 2013.
2. Ρύθμιση (Άρθρο 3 παρ. β του Ν4087/2012), με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Υποβολή αίτησης έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Ρύθμιση οφειλών έως 30 Ιουνίου 2012. Καταβολή απαιτητών εισφορών από 1ης Ιουλίου 2012 έως την ημερομηνία αιτήσεως.
Εξόφληση: i. εφάπαξ ή έξι δόσεις, με έκπτωση 100% στα Τέλη Καθυστέρησης. ii. από επτά έως δέκα δόσεις, με έκπτωση 75% στα Τέλη Καθυστέρησης. Καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης έως το τέλος του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης. Η δόση προσδιορίζεται από το ύψος της οφειλής. Καταβολή τρεχουσών εισφορών κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
Στις νέες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν μόνον οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν σε ισχύ ενεργό προσωρινό διακανονισμό. Το δικαίωμα ένταξης ασκείται άπαξ, ενώ η ρύθμιση χάνεται εάν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες διμηνιαίες εισφορές και δόσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Οι δημοτικοί δρόμοι δεν ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας  :       
 Image
* ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ο… παραλογισμός στη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου είναι γνωστός σε όλους, αφού δεν υπάρχει πολίτης, ακόμα και στη μικρή μας πόλη, που να μην έχει πέσει στα δίχτυα του.
Σε τούτο τον παραλογισμό εντάσσεται και αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια και ακόμα δεν τα έχει καταφέρει: να πείσει το αρμόδιο υπουργείο ότι οι δρόμοι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι κοινόχρηστοι δημοτικοί οδοί και ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας.Η προσπάθεια αλλαγής της παραπάνω κατάστασης ξεκινά από το 2010, οπότε με έγγραφό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας πληροφορεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κτηματολόγιο Α.Ε., υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών) για «εσφαλμένες αρχικές εγγραφές στο Κτηματολογικό Βιβλίο του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, οι οποίες αφορούν στο σύνολο των κοινόχρηστων δημοτικών οδών της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου».Όπως αναφέρει, λοιπόν, σε σχετικό του έγγραφο, «κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης της περιοχής που εμπίπτει στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, όλοι οι δημοτικοί κοινόχρηστοι δρόμοι καταχωρήθηκαν κατά τις πρώτες εγγραφές ότι ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι στο Δήμο Καλαμάτας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες γεωτεμάχια, που είναι κοινόχρηστοι δρόμοι της κυριότητας του Δήμου και φέρουν Ειδικό ΚΑΕΚ, να εμφανίζονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο!Από την παραπάνω κατάσταση είναι αυτονόητο ότι οι αρχικές αυτές εγγραφές είναι εσφαλμένες, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, κατά την κείμενη νομοθεσία και κατά τη νομολογία, όλοι οι κοινόχρηστοι δρόμοι που βρίσκονται στην περιφέρεια ενός Δήμου ανήκουν κατά κυριότητα στον οικείο Δήμο, ο οποίος έχει εκ του νόμου δικαίωμα (και υποχρέωση) κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης αυτών.Οι παραπάνω αρχικές εγγραφές δημιουργούν στο Δήμο Καλαμάτας πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Προβλήματα κατά την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (σύνταξη πράξεων αναλογισμού, εφαρμογής, προσκύρωσης). Αδυναμία σύνταξης και καταχώρησης στο Κτηματολόγιο συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη μεταβίβαση σε τρίτους τμημάτων οδών λόγω προσκύρωσης κατ’ εφαρμογή του σχεδίου πόλης».Στη συνέχεια προτείνονται από το Δήμο Καλαμάτας συγκεκριμένοι τρόποι ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία και ο… παραλογισμός. Όμως, προς δόξαν του Ελληνικού Δημοσίου, η κατάσταση δεν άλλαξε. Ένα χρόνο αργότερα, ο Δήμος Καλαμάτας επανέρχεται με νεότερο έγγραφό του, στην προσπάθεια να πείσει για τα αυτονόητα, τονίζοντας, παράλληλα, τη σπουδαιότητα του ζητήματος. Και για να τελειώνει μια και καλή με το θέμα, προτείνει τη συνολική αντιμετώπισή του με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ή και έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.Όπως μάθαμε τις προηγούμενες ημέρες, η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα…Του Αντώνη Πετρόγιαννη
***  ΑΘΛΗΤΙΚΑ της Κυριακής :

ΒΕΡΟΙΑ  - ΞΑΝΘΗ  0-0 .- ^
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών     0-0 .-
ΑΕΚ  Αθηνάν -  ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  1-0  , 0-0 .- Tα γκόλ : 66΄ Φούντας ,

ΙΚΑΡΟΣ  - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς 53-97 .- ^

Απόλλων Καλαμάτας-Αστέρας Αρφαρών 0-1
Με ψυχή, τύχη, Μπούρα αλλά και Λυμπερόπουλο
Σπουδαία βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε χθες το βράδυ ο Αστέρας Αρφαρών, στο εκτός έδρας παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής με αντίπαλο τον ισχυρό και φιλόδοξο Απόλλωνα Καλαμάτας, του οποίου και επικράτησε με σκορ 1-0. Η ομάδα του Τάκη Βούτσα έπαιξε με πάθος, είχε και την εύνοια της τύχης – είναι χαρακτηριστικό ότι οι γηπεδούχοι είχαν τρία δοκάρια – αλλά και έναν εξαιρετικό χθες τερματοφύλακα (Λυμπερόπουλο) γεγονός που έκρινε τελικά το αποτέλεσμα.
Οι μελανόλευκοι εμφανίστηκαν νωθροί, δυσκολεύονταν πολύ στο να δημιουργήσουν φάσεις, και όταν το έκαναν δεν ευτύχησαν να βρουν δίχτυα. Ουσιαστικά μπήκαν στις απαιτήσεις του αγώνα μόλις στο τελευταίο μισάωρο και πιο έντονα στο τελευταίο τέταρτο, όταν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ύστερα από ένα απίστευτης ομορφιάς τέρμα που πέτυχε ο Γιώργος Μπούρας. Βεβαίως ρόλο έπαιξε, όπως προαναφέραμε, τόσο ο τερματοφύλακας του Αστέρα, όσο και ο παράγοντας τύχη, που χθες δεν ήταν με τον Απόλλωνα, αλλά η συνολικότερη εικόνα των γηπεδούχων, κάθε άλλο παρά ταυτίζεται μ’ αυτή ενός σωματείου που έχει μεγάλες δυνατότητες και υψηλές βλέψεις.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο, κακό ποιοτικά και σαφέστατα επηρεασμένο από τον δυνατό αέρα που επικρατούσε στον Κορδία, αλλά ίσως και από τη μεγάλη βαθμολογική σημασία του ματς. Ελάχιστες ήταν οι αξιόλογες ευκαιρίες στο διάστημα αυτό, ενώ και το πρώτο 20λεπτο της επανάληψης κυμάνθηκε σε πολύ χαλαρό τέμπο. Όλα άλλαξαν στο τελευταίο διάστημα του αγώνα, τόσο λόγω της θέλησης για νίκη, όσο κυρίως του γκολ που πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι στο 78΄ με τον Γιώργο Μπούρα.
Η ολοκλήρωση του αγώνα φέρνει τον Αστέρα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έστω κι αν είναι κάτι προσωρινό, όμως το πιο σίγουρο είναι ότι του δίνει μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια παραμονή.
Από την άλλη, ο Απόλλωνας έχασε έδαφος στην προσπάθεια την οποία καταβάλει να μείνει στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος, αν και θα έχει στη συνέχεια την ευκαιρία να καλύψει τη χθεσινή απώλεια.
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΤΟ ΜΑΤΣ
10΄ Μακρινό συρτό σουτ του Μπούρα, η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.
12΄ σουτ από πλάγια θέση του Βαβαρούτσου, η μπάλα βρήκε στο κάθετο δοκάρι του Λυμπερόπουλου.
15΄ από φάουλ του Μπαστακού, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά, λόγω του δυνατού αέρα, και ο Λυμπερόπουλος έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.
22΄ από προσπάθεια του Παπαδέα, η μπάλα έφθασε στον Τρικουράκη, που έπιασε ένα ξαφνικό δυνατό σουτ, υποχρεώνοντας τον Λυμπερόπουλο να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ.
25΄ εκτέλεση φάουλ του Μπούρα από πλάγια θέση, με τη μπάλα να φεύγει με δύναμη προς την εστία του Παναγιωτόπουλου, που έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.
60΄ από γέμισμα σε φάουλ του Μπαστακού, ο Τσιλίκος για λίγο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του αλλά ο Λυμπερόπουλος αντέδρασε σωστά και απομάκρυνε σε κόρνερ.
70΄ φάση διαρκείας στην εστία του Αστέρα, με τον νεοεισελθόντα Σαραντόπουλο να μη μπορεί να βρει δίχτυα (έδιωξαν σε κόρνερ οι αμυντικοί)
74΄ ο Μπαστακός απομάκρυνε, η μπάλα έφυγε με δύναμη προς την περιοχή του Αστέρα, εκεί όπου ο Σταμάτης Φέστας έκανε λανθασμένη εκτίμηση, αλλά ο Παγώνης δεν εκμεταλλεύτηκε το λάθος του νεαρού αμυντικού του Αστέρα.
78΄ φοβερή αλλαγή παιχνιδιού από τον Καπόγλη, που βρήκε με μπαλιά 50 μέτρων τον Μπούρα, αυτός νίκησε στον αέρα τον Σκουφάκη και με δυνατή κεφαλιά πέτυχε το 0-1 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.
87΄ ο Μπαστακός γέμισε με δύναμη προς την εστία του Λυμπερόπουλου, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του πορτιέρο της ομάδας των Αρφαρών.
89΄ από φάση διαρκείας στα καρέ του Αστέρα, η μπάλα στρώθηκε στον Αντωναίο, που έπιασε ένα ξερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, υποχρεώνοντας τον Λυμπερόπουλο σε απίστευτη επέμβαση. Στη συνέχεια η μπάλα στρώθηκε στον Παγώνη, που σε κενή εστία σημάδεψε το δεξί κάθετο δοκάρι, χάνοντας την ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσια.
Καλή η διαιτησία του κ. Αλεξέα, το ίδιο και των βοηθών του Αθανασοπούλου, Σερεμέτη.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Παναγιωτόπουλος, Κουκέας (60΄ Αντωναίος), Σκουφάκης, Πολυμενέας, Μπαστακός, Γ. Παπαγεωργίου (70΄ Σαραντόπουλος), Βαβαρούτσος, Τρικουράκης, Παπαδέας, Μερκούρης (63΄ Παγώνης), Γυφτέας
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Λυμπερόπουλος, Κ. Φέστας, Χριστόπουλος, Τσιλίκος, Στ. Φέστας, Γιαννακούντζος, Γιαννακόπουλος, Αντωναίος (60΄ Θανόπουλος), Σακκάς (90΄ Παναγιωτόπουλος), Βανικιώτης (27΄ Καπόγλης) Μπούρας.
Το ματς παρακολούθησαν περίπου 200 φίλαθλοι, ανάμεσά τους περίπου 50 ένθερμοι υποστηρικτές του Αστέρα Αρφαρών, καθώς επίσης και πολλοί παράγοντες – προπονητές και παίκτες τοπικών σωματείων.Μάλιστα, όλοι αυτοί αψήφησαν στο τέλος την ξαφνική νεροποντή, μένοντας μέχρι το κλείσιμο του αγώνα στην κερκίδα ή και κάτω από αυτήν.
Του Νίκου Μπαλόπουλου

***  Ομόνοια-Τέλος Άγρας 3-2   :      
Image
* Σταματελόπουλος και Δ. Σώκαλης «χάρισαν» το 3ποντο
Με 3-2 επικράτησε η Ομόνοια χθες στο «Γ. Λουκαρέας» κόντρα στον Τέλο Άγρα, σε ένα παιχνίδι ανοικτό, με αρκετές ακόμη καλές φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες, πέρα από τα πέντε γκολ. Το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο, καθώς πέρα από την αμφισβητούμενη φάση, με την οποία ισοφάρισαν οι Γαργαλιανιώτες σε 1-1 και η οποία ελέγχεται για οφ-σάιντ, οι Καλαματιανοί έδειξαν μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή τους, είχαν την κατοχή της μπάλας και διατήρησαν το ασφαλές προβάδισμα του 3-1 για μισή ώρα, ενώ δέχθηκαν το 2ο γκολ στο 89’ χωρίς οι φιλοξενούμενοι του Θανάση Λακριντή να έχουν ούτε το χρόνο, αλλά ούτε και την πίστη για την ανατροπή.Οι δύο ομάδες πρόσφεραν ενδιαφέρον θέαμα στους περίπου 80 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο, μπαίνοντας από το ξεκίνημα πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα στο πρώτο 5λεπτο να έχουν δημιουργήσει από δύο αξιόλογες εκατέρωθεν ευκαιρίες.Ο νεαρός Άρις Σταματελόπουλος πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ της ομάδας του Σωτήρη Μπουραντώνη στο α’ ημίχρονο, ενώ λύσεις έδωσε από τα στημένα ο Δημήτρης Σώκαλης, που σημείωσε από φάουλ το 3ο γκολ της Ομόνοιας, ενώ είχε και δοκάρι στο 80’. Ο Τέλος Άγρας είχε καταφέρει να ισοφαρίσει με τον Γρ. Αναστασόπουλο άμεσα, σε μια φάση που οι γηπεδούχοι θεώρησαν ότι είχε προηγηθεί οφ σάιντ, ενώ στο φινάλε ο Μπενέτος με απ’ ευθείας φάουλ διαμόρφωσε το τελικό 3-2.Καλή ήταν η διαιτησία του Γιώργου Μπλάνα και των βοηθών του Γιώργου Κότσαρη και Ηλία Σκόρδου.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Σταθάς, Σταματελόπουλος, Ντόκο, Ντέρτζια, Ντανταβασίλης, Σκόκος (60’ Ασημακόπουλος), Σώκαλης, Μπακέας (78’ Μάνα), Μπουραντώνης, Γιακουμής (65’ Στ. Σώκαλης), Γεωργίκος.

ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Θεοδωρόπουλος, Σπίρτος, Γεωργακόπουλος, Τσιμπιτσής, Δημητρόπουλος, Πότσης, Μπουλόν (68’ Ανδρώνης), Κολεζνιτσένκο (86’ Ζόμπολος), Μπενέτος, Αναστασόπουλος, Γεωργόπουλος (68’ Αναγνωστόπουλος).

Το φιλμ του αγώνα
5’ ο Δ. Σώκαλης εκτέλεσε το απ’ ευθείας φάουλ, η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Θεοδωρόπουλου
7’ ιδανική πάσα του Κολεζνιτσένκο έβγαλε μόνο του τον Μπενέτο σε κατά μέτωπο επίθεση, αλλά καθυστέρησε και κόπηκε
30’ μετά από πλασαριστό κόρνερ του Δ. Σώκαλη από αριστερά ο Γεωργίκος ξεγέλασε δύο αμυντικούς, έστρωσε και τη μπάλα στον Γιακουμή, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Τέλου Άγρα, όμως στην επαναφορά από κοντά ο Σταματελόπουλος άνοιξε το σκορ για την Ομόνοια
35’ με δυνατό σουτ ο Αναστασόπουλος ισοφάρισε για τους Γαργαλιανιώτες, σε μια οριακή φάση στην οποία οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται έντονα ότι είχε προηγηθεί οφ-σάιντ. Ο διαιτητής Γιώργος Μπλάνας κατακύρωσε το 1-1, καθώς ο βοηθός Γ. Κότσαρης έδειξε ότι δεν υπήρχε καμία παράβαση.
43’ από κόρνερ του Δ. Σώκαλη, ο ταλαντούχος νεαρός Σταματελόπουλος με κεφαλιά αυτή τη φορά, σκόραρε εκ νέου, πετυχαίνοντας το 2-1 για την Ομόνοια
48’ από πάσα του Μπενέτου, ο Κολεζνιτσένκο έκανε ωραία το πλασέ, όμως η μπάλα πέρασε σύρριζα άουτ από το δεξί δοκάρι του Σταθά
53’ απ’ ευθείας φάουλ του Δ. Σώκαλη από αριστερά, η κίνηση του Γεωργίκου στην καρδιά της εστίας του Άγρα, ξεγέλασε τον τερματοφύλακα Θεοδωρόπουλου και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα των Γαργαλιανιωτών για 3η φορά
79’ ο Ανδρώνης έκανε το σουτ από δεξιά, ο Σταθάς απόκρουσε, στην επαναφορά ο Μπενέτος ευνοήθηκε, αλλά το πλασέ του πέρασε μόλις άουτ
80’ σουτ του Δ. Σώκαλη, η μπάλα βρήκε στο κάθετο δοκάρι
89’ ο Μπενέτος με απ’ ευθείας φάουλ μείωσε σε 3-2 για τον Άγρα
90’+1’ ένα ακόμη απ’ ευθείας φάουλ του Δ. Σώκαλη, ο Θεοδωρόπουλος απέκρουσε σε κόρνερ
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Jet Ski  :      
Image
* Ολοκληρώνεται σήμερα στον προλιμένα της Καλαμάτας
Παρά τη συρρίκνωση του αγωνιστικού προγράμματος που προκάλεσε χθες η συννεφιά, το πανελλήνιο πρωτάθλημα jet ski, πρόσφερε πολλές συγκινήσεις και εντυπωσιακό θέαμα στους συμμετέχοντες και τους αρκετούς θεατές που αψήφισαν τον άστατο καιρό και βρέθηκαν στην παραλία της Καλαμάτας και κυρίως στο μώλο. Το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί σήμερα με τους αγώνες της δεύτερης ημέρας που θα ξεκινήσουν πριν τις 12, ενώ υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στις 3 μ.μ.
Στον 6ο κατά σειρά και προτελευταίο για φέτος αγώνα του πανελλήνιου πρωταθλήματος συμμετέχουν περίπου 25 οδηγοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ τοπική κατηγορία συγκρότησαν οι Μεσσήνιοι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Κοκκίνης, Πέτρος Πατσιλίβας και Άρις Πουλέτης. Τους αγώνες διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Jet Sport (HJSBA -Ηellenic Jet Sports Boating Association), το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας «Ποσειδών» και το Ν.Α.Σ. Καλαμάτας «Αίολο».

***  Από το ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου  :        
Image
* Εξαπατημένοι δήλωσαν στο «Θ» καταθέτες – «επενδυτές» από την Καλαμάτα
Παιχνίδι στις πλάτες καταθετών φαίνεται πως έπαιξε και το κατάστημα Καλαμάτας της Τράπεζας Κύπρου με τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες τεσσάρων ατόμων στο «Θ». Κοινά τους στοιχεία η μη γνώση σε θέματα επενδυτικού περιεχομένου, αλλά και η τυφλή εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους της τράπεζας. Οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί μιλούν για ένα ποσό ύψους 370.000 ευρώ, το οποίο αντλήθηκε από καταθέτες διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών. Πλέον, οι εξελίξεις, που «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην Κύπρο, όπου και τα κεντρικά της συγκεκριμένης τράπεζας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με άγνωστες τις επιπτώσεις από την έκρηξή του. «Ήθελα να διασφαλίσω  το μέλλον των παιδιών μου»
Ο Ι. Σιωράς είναι υπάλληλος της ΔΕΗ και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος μας σημείωσε πως μόνος του στόχος ήταν η εξασφάλιση του κεφαλαίου για τα παιδιά του. Όπως μας είπε, είχε προθεσμιακή κατάθεση 60.000 ευρώ, από οικονομίες του, ενώ διατηρούσε και λογαριασμό μισθοδοσίας στην τράπεζα. Κάποιες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, το Μάιο του 2011, συγκεκριμένη υπάλληλος τον πληροφόρησε πως υπάρχει ένα ομόλογο, με διάρκεια πενταετίας και επιτόκιο 6,5%, που θα του επιστρέψει το κεφάλαιό του σε ευρώ (ήταν η περίοδος που υπήρχε έντονη φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη). «Ήταν πολύ δελεαστική η προσφορά κι εγώ είχα εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη υπάλληλο, την οποία είχα γνωρίσει από άλλες συναλλαγές με την τράπεζα. Μου πρότεινε να “σπάσω” την προθεσμιακή κατάθεση, χωρίς να χάσω τους τόκους, και μου είπε να ξαναπεράσω από την τράπεζα κάνα δυο μέρες αργότερα, προκειμένου να με ενημερώσει άλλος υπάλληλος από τα κεντρικά.Πήγα, μου επιβεβαίωσαν όσα αρχικά με είχαν πληροφορήσει κι επειδή είχα εμπιστοσύνη και δεν είχα ιδέα τι γινόταν, αποφάσισα να προχωρήσω, προσπαθώντας να διασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου.Διέθεσα στα ΜΑΕΚ 35.000 από τα 60.000 ευρώ που είχα διαθέσιμα, με σκοπό να παίρνω τους τόκους ανά εξάμηνο, αλλά δεν ενημερώθηκα ότι υπάρχει περίπτωση να μην παίρνω τους τόκους, όπως και τελικά έγινε, ούτε ότι το κεφάλαιο θα μετατρεπόταν αναγκαστικά σε μετοχές. Δύο μήνες αργότερα ήρθε ενημερωτικό σημείωμα, από το οποίο προέκυπτε ότι το κεφάλαιό μου είχε μειωθεί κατά 5.000 ευρώ. Άρχισα να ψυλλιάζομαι διάφορα και πέρασα ένα μαρτυρικό Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να εξηγήσω τι συμβαίνει. Τη Δευτέρα, η ίδια υπάλληλος με καθησύχασε πως στο τέλος θα πάρω το κεφάλαιό μου ακέραιο. Επίσης, δε με πληροφόρησε ότι θα μπορούσα να το μετατρέψω σε μετοχές όποτε θέλω, αλλά ούτε και γνώριζα πως είναι χρηματιστηριακό προϊόν και θα μπορούσα να το πουλήσω. Η συγκεκριμένη υπάλληλος θα μπορούσε να με καθοδηγήσει αλλιώς. Το Δεκέμβριο του 2011 πήγα να εισπράξω τους τόκους και η αρμόδια υπάλληλος έλειπε. Απευθύνθηκα σε άλλη, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν η μοναδική που μου είπε την αλήθεια, ότι τελικά το κεφάλαιό μου δεν ήταν εγγυημένο, όπως με είχε διαβεβαιώσει η πρώτη».Ο ίδιος προσέφυγε στο Συνήγορο του Καταναλωτή ως ο δεύτερος σε όλη την Ελλάδα, με τη βοήθεια των συνηγόρων του, Ευαγγελίας Καούρη και Μιχ. Κοσμόπουλου, ενώ έχει καταφέρει να πουλήσει κάποιο μέρος των ομολόγων του, με χασούρα, προκειμένου να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερα. «Ζητώ να μου επιστρέψουν το αρχικό κεφάλαιο κι ας χάσω τους τόκους. Υπάρχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορώ να ανταπεξέλθω», κατέληξε, δηλώνοντας έτοιμος να κινηθεί δικαστικά αν δεν αποζημιωθεί από την τράπεζα. «Μας εξαπάτησαν» Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή του κ. Παν. Σταματόπουλου, συνταξιούχου πυροσβέστη από τη Θουρία. Το Σεπτέμβριο του 2009 κι ενώ είχε μεταβεί στην Τράπεζα Κύπρου με σκοπό να μεταφέρει όλα του τα χρήματα σε άλλη τράπεζα, ο ταμίας ενημέρωσε μια συγκεκριμένη υπάλληλο (την ίδια με παραπάνω), η οποία «με πληροφόρησε για το συγκεκριμένο προϊόν (ΜΑΕΚ), που θα μου έδινε επιτόκιο 1% περισσότερο από τις “κλειστές” καταθέσεις. Μου είπε ότι κλείνω τα λεφτά μου για μία πενταετία και ότι στο τέλος η τράπεζα θα τα επιστρέψει στο ακέραιο και σε ευρώ και ότι θα παίρνω τόκους ανά εξάμηνο. Προχώρησα κι όταν ήρθε το εκκαθαριστικό, είδα ότι από 28.900 ευρώ που είχα ως κεφάλαιο, είχαν απομείνει 25.000 ευρώ. Απευθύνθηκα στην υπάλληλο, μου είπε να μην ανησυχώ και πως στο τέλος θα πάρω πίσω όλο το κεφάλαιο που είχα βάλει. Αισθάνθηκα πως με εξαπάτησαν. Ήμουν τόσο οργισμένος όταν πήγα στη συγκεκριμένη υπάλληλο, η οποία φοβήθηκε και μου είπε να απευθυνθώ σε δικηγόρο.Μας εξαπάτησαν. Νιώθω σαν να ήρθαν στο σπίτι μου και με έκλεψαν. Μου έχει δημιουργήσει τεράστια πικρία το θέμα και, κυρίως, ο τρόπος που χρησιμοποίησαν. Φοβάμαι ότι χάσαμε τα λεφτά μας. Πλέον έχω φθάσει στο σημείο να μετράω ακόμη και τα χρήματα που μου δίνει το ΑΤΜ όταν κάνω ανάληψη, αφού υπάρχει ακόμη στην τράπεζα ο λογαριασμός της μισθοδοσίας μου.Κάποια στιγμή δε, δέχθηκα στο κινητό μου τηλεφώνημα με απόκρυψη. Με πληροφόρησαν πως με καλούν από την τράπεζα και πως αναζητούν λύσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.Τελικά, διαπίστωσα πως τίποτε από τα όσα μου είπε η συγκεκριμένη υπάλληλος της τράπεζας δεν ήταν αλήθεια…». «Θα προσφύγω και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»Στο χώρο του τουρισμού δραστηριοποιείται ο κ. Χ.Γ. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών. Είχε διαθέσει 100.000 ευρώ και πήρε το πρώτο ΜΑΕΚ το 2009. «Τότε μου είπαν για ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα με ορίζοντα πενταετίας, με 5,5% επιτόκιο και με το κεφάλαιο εγγυημένο, ως ένα προνομιακό καταθετικό πρόγραμμα για τους πελάτες της τράπεζας. Το 2011 βγήκε ένα ακόμη “καλύτερο” προϊόν, που θα ήταν, όπως μου είπαν, τρεις φορές καλύτερο από το προηγούμενο, για να αποδειχθεί πως ήταν τρισχειρότερο. Μου προσέφεραν και μεγαλύτερο επιτόκιο, οπότε συναίνεσα στη μετατροπή». Μεταξύ άλλων, μας ανέφερε ότι τελευταία προσπάθησαν εκβιαστικά από την τράπεζα να μετατρέψει το ΜΑΕΚ σε μετοχές, αλλά αρνήθηκε.Η σχέση του με την Τράπεζα Κύπρου μετρά μια δεκαετία: «Ήξερα όλους τους υπαλλήλους με τα μικρά τους ονόματα και με την υπάλληλο που ήταν υπεύθυνη για τα ΜΑΕΚ (η ίδια όπως παραπάνω), τα παιδιά μας πήγαιναν μαζί στον Παιδικό Σταθμό. Δεν ήξερα ότι το πρόγραμμα παίζει στο Χρηματιστήριο και όταν έλαβα στα χέρια μου το ενημερωτικό σημείωμα, ανησύχησα. Με καθησύχασε, όμως, η αρμόδια υπάλληλος, πως με τη λήξη της πενταετίας θα επιστραφεί ολόκληρο το κεφάλαιό μου. Δεν έλεγαν τίποτε αρνητικό, πιθανόν επειδή έπαιρναν μπόνους από την τράπεζα και, τελικά, όπως προέκυψε, δεν ξέραμε πού είχαμε βάλει τα λεφτά μας».«Πώς νοιώσατε», ήταν η επόμενη ερώτηση και η αρχική απάντηση που έδωσε μας σόκαρε, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί. «Ένιωσα πολύ, πολύ άβολα, όταν έμαθα την αλήθεια. Αν με προϊδέαζαν, δε θα έβαζα όλο το ποσό. Δεν ήξερα ότι είναι επενδυτικό προϊόν, αλλά καταθετικό», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ενώ θα προσφύγει ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθεί. «Θέλω το κεφάλαιό μου πίσω», ήταν η τελευταία φράση του. «Θα συνεχίσω τον ψυχοφθόρο αγώνα»Φιλόλογος και χωρίς σχέση με τα οικονομικά δήλωσε ο κ. Σπ. Κλαμπατσέας. Διεκδικεί, δε, μια «πρωτιά»: ήταν πανελλαδικά ο πρώτος που κατήγγειλε όσα συμβαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου στο Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ μετά από 6 μήνες και συνεχείς αναβολές, με υπαιτιότητα της τράπεζας, συναντήθηκε με νόμιμο εκπρόσωπό της, ο οποίος τον αντιμετώπισε, όπως μας είπε, εντελώς απαξιωτικά. «Πλέον είμαστε εκατοντάδες στην Ελλάδα και χιλιάδες στην Κύπρο. Θα συνεχίσω τον ψυχοφθόρο αυτό αγώνα για την υλική και ηθική μας δικαίωση», υπογράμμισε κι άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της περιπέτειάς του. Όπως είπε, «υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου (είναι η ίδια υπάλληλος όπως έχουν περιγράψει και οι τρεις προηγούμενοι), γνωστή μου πολλά χρόνια, με κάλεσε τηλεφωνικά το 2009 και μου πρότεινε να ενταχθώ σε ένα συμφέρον πρόγραμμα μηδαμινού κινδύνου, όπως μετ’ επιτάσεως με διαβεβαίωνε. Την ίδια ενημέρωση έλαβα σε ραντεβού στην Τράπεζα Κύπρου με εξειδικευμένο, όπως μου συστήθηκε, στέλεχος που ήρθε στην Καλαμάτα για να ενημερώσει πολλούς πελάτες-καταθέτες. Πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις τους περί εγγυημένου κεφαλαίου και υπέγραψα ένα μονόφυλλο έγγραφο. Η όλη διαδικασία δεν παρουσιάστηκε ως επένδυση. Για δυόμισι χρόνια κυλούσαν όλα ομαλά και κάθε εξάμηνο ελάμβανα έγγραφο, όπου αναγραφόταν το κεφάλαιό μου και οι επ’ αυτού τόκοι. Θορυβημένος το Δεκέμβριο του 2011 από επιστολή της τράπεζας για εθελούσια μετατροπή του κεφαλαίου μου σε μετοχές, ξεκίνησα με τη βοήθεια της συζύγου μου προσωπική έρευνα και έντρομοι βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο διακοσίων σελίδων, που ανέφερε τους αληθείς όρους και το οποίο ουδέποτε έλαβα. Κανένας νουνεχής άνθρωπος, αν γνώριζε τους επαχθείς όρους, δε θα επένδυε ούτε ευρώ. Απευθυνόμενος στην τράπεζα, έγινα θεατής σε ένα θέατρο παραλόγου. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλον, η υπάλληλος τα κεντρικά, η διευθύντρια δήλωνε έκπληκτη και όλοι με αντιμετώπιζαν ως τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα. Κανείς γενικότερα δεν είχε την ευθιξία να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για έναν άνθρωπο που ήταν καταθέτης της τράπεζας για χρόνια». Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Πριν 94 χρόνια
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ επιβλητική θα διεξαχθή η σημερινή τελετή εις την πόλιν μας επί τη εισόδω του Ελληνοσυμμαχικού Στόλου εις την θάλασσαν του Μαρμαρά και τη αγκυροβολία αυτού ενώπιον της Κωνσταντινουπόλεως. Συγχρόνως θα εορτασθούν και η ανακωχή της Αυστρίας ως και η απελευθέρωσις των υποδούλων αυτή λαών.

ΥΠΟ του Δημαρχείου ελήφθησαν όλα τα μέτρα δια τον εξαιρετικόν εορτασμόν. Η δοξολογία θ’ αρχίση εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν από τις 9.30 π.μ., θα προσέλθουν δε εις αυτήν πλην των επισήμων και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεώς μας και πάντα τα Σωματεία και αι Συντεχνίαι μετά των λαβάρων και των Σημαιών των.

ΕΙΣ τον περίβολον του Μητροπολιτικού Ναού θα παραταχούν οι άνδρες του ενταύθα Εμπέδου Συντάγματος της 14ης Μεραρχίας. Το εσπέρας θα φωταγωγηθούν άπαντα τα δημόσια καταστήματα και τα ιδιωτικά κατά βούλησιν.

-ΕΜΗΝΥΘΗΣΑΝ οι Ιω. Καλαμαράς διότι επώλει ξυλάνθρακας υπέρ την διατίμησιν, Ιω. Μπάλας επί αποκρύψει τυρού, Σπυρ. Βαλσαμάκης διότι επώλει ξυλάνθρακας υπέρ την διατίμησιν, Βασ. Αλεξανδρόπουλος διότι επώλει ασφραγίστους δεσμίδας σιγαροχάρτου, Κ. Γυφτέας δια τον αυτόν λόγον, Λάμπρος Ηλιόπουλος επί αποκρύψει πυρείων κατασχεθέντων επ’ αυτού και 905 κυτίων και Διον. Οικονομάκος διότι επώλει κρέας υπέρ την διατίμησιν.

* ** Το «Όχι» του 1940 έχει διαχρονικότητα & οικουμενικότητα
Το «ΟΧΙ» είναι μια μεγάλη ασύλληπτη εθνική ώρα, που ξέφυγε από τα ανθρώπινα μέτρα και ανήλθε στα ύψη και κατέλαβε τις υψηλότερες κορυφές της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Και εκεί ίσταται σαν ένας κόσμος θαυμαστός και ωραίος, τον οποίο εμείς οι Έλληνες επλάσαμε, για να εκπέμπει το ανέσπερο φως του, που θα φωτίζει, θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τις γενεές των ανθρώπων.
Το «ΟΧΙ» του 1940 είναι συνυφασμένο με την Ιστορία του Ελληνισμού και έχει διαχρονικότητα, διότι αποτελεί συνέχεια του «ΟΧΙ» της Ελληνικής Φυλής δια μέσου των αιώνων.
Η Ελλάδα, από τους πρώτους χρόνους της ιστορικής ζωής της, δεν είναι μόνον η φωτοβόλος εστία του πνεύματος, αλλά είναι και η κοιτίδα της ελευθερίας και της φιλοπατρίας.

Είναι η χώρα που διεσάλπισε στους λαούς ότι «ουδέν γλυκύτερον της Πατρίδος», που εδίδαξε ότι «πατρός τε και μητρός τε και των προγόνων απάντων τιμιώτερον, αγιώτερον και σεμνότερον έστιν η Πατρίς…». Και όταν οι Έλληνες, κατά τον ρουν της ιστορίας, ευρέθησαν αντιμέτωποι επιδρομέων αρνήθηκαν να παραδώσουν «αμαχητί» το πάτριον έδαφος, αντιτάξαντες το «Όχι». «ΟΧΙ» αντέταξαν στα στίφη των Ασιατών με το «Μολών λαβέ» του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Η δόξα του Μαραθώνα και το κλέος της Σαλαμίνας είναι η ιστορική συνέχεια της Φυλής. Επίσης επί χίλια περίπου έτη το ελληνικό Βυζάντιο αντέταξε το «Όχι» και επολέμησε κατά των ποικιλώνυμων εχθρών της Ασίας. Το «ΟΧΙ» αντέταξε το Βυζάντιο ο Λέων ο Γ΄ ο Ίσαυρος (717 μ.Χ) κατά των Αράβων και αναχαίτισε αυτούς, για να σώσει την Ευρώπη από τη βαρβαρότητα. Και με το «ΟΧΙ», με το «αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν», που είπε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, έδυσε η Δόξα του Βυζαντίου.
Στη συνέχεια επί τέσσαρες αιώνες αρνήθηκε το ελληνικό γένος την τουρκική δουλεία έως ότου με την επανάσταση του 1821 πέτυχε την ανάστασή του.
Οι λαμπροί απελευθερωτικοί αγώνες του 1912 – 13 είναι η συνέχεια του «ΟΧΙ».
Την νύκτα της 27ης προς 28 Οκτωβρίου 1940 στην ιταλική πρόκληση, στο ιταμό και κυνικό ιταλικό τελεσίγραφο, αντιτάσσεται από τον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά το ιστορικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας, το δε πρώτο διάγγελμα προς τον Ελληνικό Λαό τελείωνε με το «Νυν υπέρ πάντων αγών», που εξέφραζε την ιστορία του γένους. Επίσης, το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν τελείωνε με τη φράση «… Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους». Το ιταλικό τελεσίγραφο απετέλει την άρνηση κάθε δικαίου, την άρνηση κάθε ηθικού κανόνα, απετέλει την τυφλή πίστη στη βία, στην υλιστική ωμότητα.
Το «ΟΧΙ» στηρίχθηκε στον ψυχικό δυναμισμό της Φυλής και όχι στη γνωστή φοβία και ηττοπάθεια της Ευρώπης.
Στηρίχθηκε στο πλούσιο πνευματικό οπλοστάσιο του Ελληνισμού, που τον είχε στηρίξει στην ιστορική του πορεία.
Στηρίχθηκε στην ακλόνητη πίστη στις ηθικές αξίες, στην αγάπη του προς την Πατρίδα, προς την Ελευθερία, με οδηγό την ιστορική παράδοση και τους αγώνες της ελληνικής φυλής για τα ιερά και τα όσια.
Αυτή την αλήθεια εξέφρασε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς με το γνωστό τετράστιχο «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με το αθάνατο κρασί του εικοσιένα».
Το «ΟΧΙ» του 1940, πέραν της διαχρονικότητάς του, προσέλαβε και οικουμενικό νόημα με παγκόσμιες διαστάσεις.
Ορθώς έχει λεχθεί ότι «του σιδηροφράκτου Άξονος οι Έλληνες εστόρεσαν την δύναμιν», όπως οι Αρχαίοι Αθηναίοι «προμαχούντες Ελλήνων Μαραθώνι Χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν».
Το «ΟΧΙ» του 1940 αποτέλεσε το εγερτήριο σάλπισμα της «προμαχούσης υπέρ της Ελευθερίας Ελλάδος» προς τους Λαούς της γης, που είχαν καταπτοηθεί από τις νίκες του Άξονος και ζούσαν έμφοβοι σε κλίμα ηττοπάθειας. Το ηρωικό «ΟΧΙ» του 1940 και η ακολουθήσασα ηρωική εποποιία στο πεδίο της μάχης συνεδέθησαν με τον ανυπόκριτο θαυμασμό των ξένων (συμμάχων της Ελλάδας και μη) στον ανυπέρβλητο ηρωισμό των Ελλήνων, δια τους οποίους αντηχούσαν τα εγκωμιαστικά λόγια όλων των ξένων: «Μέχρι τώρα ελέγαμε ότι “οι Έλληνες μάχονται σαν ήρωες”, στο εξής θα βροντοφωνούμε ότι οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες!».
Το «ΟΧΙ» και η εποποιία του 1940 ενίσχυσαν την ελπίδα ότι οι δυνάμεις του Άξονος δεν ήσαν αήττητες και ότι η νίκη του Δικαίου, του πνεύματος και της ηθικής, θα ανατείλει σύντομα. Και έτσι το «ΟΧΙ» εκείνο απέκτησε οικουμενικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συστατικά στοιχεία του τιτάνιου εκείνου αγώνα υπήρξαν ο ακατάβλητος ψυχικός δυναμισμός, η απροσμέτρητη αγάπη προς την ελευθερία και την Πατρίδα, και η ακλόνητη πίστη στις ηθικές αξίες και στο Θεό.
Με την αλκή της ελληνικής ψυχής και με τα προαναφερθέντα στοιχεία και με την αρραγή ενότητα Λαού - Στρατού – Ηγεσίας εγράφη η εποποιία, που άφησε έκθαμβη την ανθρωπότητα. Ο αγώνας ήτο δίκαιος, αμυντικός, ηθικός αγώνας υπέρ βωμών και εστιών, υπέρ των ιερών και των οσίων της Φυλής.
Προς επίρρωση των ως άνω θα αναφέρω περικοπές από μια ιστορική έκκληση που απηύθυναν οι επιθεωρητές και οι διδάσκαλοι των Δημοτικών Σχολείων της εποχής εκείνης προς τους συναδέλφους τους των άλλων κρατών (Περ. «Ερμής, 6.730/15-12-1940 και Περ. «Ακτίνες» Οκτωβρ. 1997):
«Επάνω από την Ακρόπολιν των Αθηνών και τον Παρθενώνα της, επάνω εις τον Ιερόν χώρον της Δωδώνης, παρά τον ναόν του Απόλλωνος εις τους Δελφούς, υπεράνω του ιερού Άλσους της Ολυμπίας και του Ερμού του Πραξιτέλους, υπέρ τα ανάκτορα του Μίνωος και των Μυκηνών και εις όλην την Ελλάδα κούφος και μωρόδοξος ηγέτης μεγάλης δυνάμεως, ο ψευδοκαίσαρ της Ρώμης και άλλοτε, δυστυχώς, διδάσκαλος, εξαπέλυσε καταστρεπτικόν πόλεμον.
Η Ελλάς, η γενέτειρα του Απόλλωνος και της Αθηνάς, η Χώρα που έδωσε το μέτρον και την αξίαν της ελευθερίας των λαών και των ατόμων, υφίσταται, από της 28ης του παρελθόντος Οκτωβρίου, άδικον και δολοφονικήν επίθεσιν εκ μέρους της Ιταλίας, της φασιστικής…
Το Ελληνικόν Έθνος, με πλήρη την συναίσθησιν της ευθύνης δια την μεγάλην και ιεράν κληρονομίαν, που άφησαν εις αυτό τα μεγάλα παιδιά του και με όλην την ιεράν ορμήν, που χαρίζει εις αυτό ο ακοίμητος μέσα εις την ψυχήν του Λαού του πόθος δια την ελευθερίαν, την οποίαν ποταμοί αιμάτων των προγόνων των καθηγίασαν, εξηγέρθη σύσσωμον και απήντησεν εις την άδικον επιδρομήν με το “μολών λαβέ”…
Εις τον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα μας εμπνεόμεθα από τον Μαραθώνα, τας Θερμοπύλας και την Σαλαμίνα, από το Σούλι και το Μεσολόγγι, από το Αρκάδι και τόσα άλλα της μεγάλης μας Πατρίδος ιερά σύμβολα. Εμπνεόμεθα από τας υποχρεώσεις μας απέναντι της Ιστορίας, της ιδικής μας και της παγκοσμίου και του πολιτισμού, γενικώτερον. Πιστεύομεν, ότι το δίκαιόν μας θα κατισχύση και ότι η Άπτερος Νίκη θα παραμείνη εσαεί ελληνική…
Ελάτε και παρασταθήτε κοντά μας, μαζί με τους Λαούς σας και τις Κυβερνήσεις σας εις την δικαίαν πάλην μας, κατά των δυνάμεων της βίας και του πνευματικόυ σκότους. Βοηθήσατε, δια να εξασφαλίσωμεν δια κάθε άνθρωπον τον αέρα της ελευθερίας, βοηθήσατε να θεμελιώσωμεν μίαν ανθρωπότητα, όπως την εφαντάσθη ο αληθής Χριστιανισμός, με την βοήθειαν του ελληνικού πνεύματος…».
Αυτή τη διαχρονικότητα και αυτόν τον Οικουμενικό χαρακτήρα έχει το «ΟΧΙ» του 1940.
Του Κωνσταντίνου Ασημακόπουλου
σ. Δικηγόρου και Προέδρου του Συλλόγου «Προς Διάδοσιν των Γραμμάτων»


*** Ηρωικές μορφές
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ 1940 Σε προηγούμενο επετειακό δημοσίευμα, στην εφημερίδα «Θάρρος», είχα αναφερθεί στις ηρωικές εκείνες μορφές που δε σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών, αλλά αυτοθυσιάστηκαν, μην αντέχοντας να βλέπουν την πατρίδα μας σκλαβωμένη και ταπεινωμένη από τους Ιταλο-Γερμανούς κατακτητές.
Είχαν αναφερθεί: ο ηρωικός τσολιάς Κωνσταντίνος Κουκκίδης, που διπλώθηκε με τη σημαία μας και πήδηξε από το βράχο της Ακρόπολης, ο νεαρός νεολαίος από τη Βυτίνα, Μαθιός Πόταγας, η διανοούμενη αρχόντισσα Πηνελόπη Δέλτα – Μπενάκη (γιαγιά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά), ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής και ο ηρωικός αυτόχειρας, ταγματάρχης του Πυροβολικού, Κωνσταντίνος Βερσής.
Αυτοί κι άλλοι, έγραψαν μια δική τους ηρωική ένδοξη σελίδα στην Ιστορία μας, δείχνοντας το ελληνικό φιλότιμο και τη λεβεντιά.
Το σημερινό δημοσίευμα είναι αφιερωμένο σε μια άλλη κατηγορία ηρωικών μορφών της εποποιίας του 1940.

Πρόκειται για τους αϊτούς των αιθέρων, τους ήρωες της Ελληνικής μας Αεροπορίας. Ήταν τότε που οι ηρωικοί μας πιλότοι υπερασπίστηκαν τους ελληνικούς μας ουρανούς, με 78 αεροπλάνα τύπου «Πεζετέλ», έναντι της ιταλικής “Regia Aeronautica”, η οποία διέθετε 468 σύγχρονα αεροσκάφη.Γρηγόρης Βαλκανάς, πιλότος
Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας «καμικάζι», αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν. Στο άκουσμα «καμικάζι» το μυαλό όλων μας πηγαίνει στους Ιάπωνες πιλότους, οι οποίοι είχαν σχηματίσει σώματα αυτοκτονίας.
Η ενέργεια, όμως, του δικού μας αεροπόρου προηγήθηκε και έγραψε ιστορία στις 18 Νοέμβρη του 1940, όταν με αυτοθυσία κατέρριψε ένα ιταλικό καταδιωκτικό πάνω από τη Μόροβα.
Ο Γρηγόρης Βαλκανάς γεννήθηκε στους Χράνους Αρκαδίας το 1916, και είκοσι χρόνια μετά κατατάχθηκε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής της Αεροπορίας.
Αποφοίτησε το 1938 με το βαθμό του σμηνία με ειδικότητα χειριστή και ανέλαβε αμέσως δράση με τα «Πεζετέλ» της 23ης Μοίρας.
Οι μέρες του πολέμου κυλούσαν και ο νεαρός αεροπόρος δεν είχε στο ενεργητικό του κατάρριψη εχθρικού αεροσκάφους. Στις 18 Νοέμβρη του 1940 εκτελούσε διατεταγμένη αποστολή περιπολίας, οπότε ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, βορειοανατολικά της Κορυτσάς.
Όταν μετά από συνεχή ανταλλαγή πυρών εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, χωρίς να έχει πετύχει τον αντικειμενικό του σκοπό, δε δίστασε. Έκανε επίθεση αυτοκτονίας, πέφτοντας με το αεροσκάφος του πάνω σ’ ένα ιταλικό καταδιωκτικό.
Η σύγκρουση πάνω από τη Μόροβα ήταν μοιραία. Τα δύο αεροπλάνα έπιασαν φωτιά, τινάχτηκαν στον αέρα και τα πληρώματά τους κυριολεκτικά διαμελίστηκαν.
Η αυτοθυσία του Γρηγόρη Βαλκανά πέρασε στην Ιστορία του ελληνικού έθνους και ο ίδιος στο πάνθεον των Ελλήνων αεροπόρων, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η πράξη του νεαρού «καμικάζι» από την Αρκαδία, όπως και άλλων χειριστών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μαρίνος Μητραλέξης, πιλότος
Στις ηρωικές σελίδες γράφτηκε και η περίπτωση του θρυλικού πιλότου Μαρίνου Μητραλέξη, ο οποίος με τον έλικα «Πεζετέλ» κατέστρεψε ιταλικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, το ανάγκασε να προσγειωθεί και στη συνέχεια αιχμαλώτισε το πλήρωμά του.

Ιωάννης Κυριαζής, υποσμηναγός
Μια αξιοθαύμαστη ηρωική περίπτωση είναι και του υποσμηναγού Ιωάννη Κυριαζή, που τραυματισμένος στο πόδι από βλήμα εχθρικού πυροβόλου συνέχισε να μάχεται, καταρρίπτοντας δύο ιταλικά αεροπλάνα.
Οι ηρωικές αυτές και άλλες πράξεις υποχρέωσαν τον τότε στρατηγό Αλέξανδρο Παπάγο να εκδώσει ημερήσια διαταγή και να εκφράσει την ευαρέσκειά του για την αυτοθυσία, το θάρρος και την αυταπάρνηση των ανδρών της ηρωικής μας αεροπορίας, έναντι των εχθρών εισβολέων.

Οι ηρωικοί μας αεροπόροι, με τις γενναίες τους πράξεις, έγραψαν μια ακόμη σελίδα στην ένδοξη ελληνική Ιστορία, υπερασπιζόμενοι την τιμή της πατρίδας μας.
Τιμή και δόξα στους αθάνατους
ηρωικούς μας πιλότους!

«Κι αν η μοίρα το καλεί
εκεί μέσα να πεθάνω,
θέλω του χάρου το φιλί
μες στο αεροπλάνο…»

Για την ιστορική έρευνα: Βασίλης Ι. Μανιάτης

***Το ΠΑΜΕ για δεύτερη ημέρα στους δρόμους  :

*       


****
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΤΩΒΡΙΟΥ 2012 :

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012-01-2012-1912-2012-p-1030004.html , Ιστρορία μας (μέρος της ) μέσα από Βιντεοπαρουσιάσεις 2012 , Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , Τρίτη 02 Ο τωβρίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~*** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Αθλητική Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/video-2012.html , ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ σε VIDEO 2012 , Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html ,H ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσα από Βίντεο , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/06102012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ Σάββατο 06/ Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης
Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2012 .-

 ~**http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html , ΕΛΛΑΔΑ μέσα από ΒΙΝΤΕΟ , Μένουμε Βλέπουμε και Ζούμε Ελλάδα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html , Μεσσηνιακή ενημέρωση και Άλλα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012.
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης στην καθημερινίτητά μας , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Μεσσηνιακά και Άλλα από το ποντικάκι μας , Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 .-
~***
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης - Ενημέρωση Παρουσίαση, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 .-
~***  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Αυτοί που έκαψαν την Ελλαδα μας στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Ταξιδεύοντας στη γνώση ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ  , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 ,.-
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης , Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 , .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-
   ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/m.html , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης : , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html ,. Εθνική Ελλάδας Ανδρών στο ποδόσφαιρο , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 .-
 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post_18.html , Ενημέρωση και καθημερινότητα ,
Μεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης
,Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013.html , Ευρωμπάσκετ 2012-2013 , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012.html , Γιατροί ΕΥΟΠΥ στο Ν. Μεσσηνίας 2012 , Παρασκευή 19/10/2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013_20.html , Σούπερ Λίγκα στην Ελλάδα 2012-2013 , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_20.html , ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μεσσηνιακών Ποδοσφαιρικών Σωματείων
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/m.html , Mένουμε ζούμε και Βλέπουμε Ελλάδα , μέσα από Βίντεο .. , Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_21.html ,  Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης  , Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2-1.html , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ -Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΙΑ 2-1 την Κυριακή 21/10/2012 , ΔΕΥΤΕΡΑ 22Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_22.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/h.html , H Ιστορία ενός χωριού Δ΄ συνέχεια , ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/m.html , Mεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης , Δευτέρα , 23 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_24.html , ΑΘΛΗΤΙΚΑ της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_24.html Στο αγιάζι της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα , Τετάρτρη 24 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/10/blog-post_26.html , Σο αγιάζι της ενημέρωσης , Ειδήσεις και ...... άλλα , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και πολλά Άλλα ...στην ενημέρωση , Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_26.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην εφημερίδα μας , Μεσσηνιακά και Άλλα στην εφημερίδα μας ,Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 20-12 .
~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/10/blog-post_27.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/10/27-10-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του Σαββάτου 27 /10 /2012 .-
 ~**  http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_28.html  , Αληθινές  Παρουσιάσεις από την ίδια τη Ζωή μας , Παρουσιάσεις ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Οκτωβρίου 2012 .-
  ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση , Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 .-    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου