ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών .
Κυριακή 14 Οκτωβρίου Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .
~



~**   14 Οκτωβρίου: Εορτή των Αγίων Ναζαρίου, Προτασίου, Γερβασίου και Κελσίου

Τη μνήμη των Αγίων Ναζαρίου, Προτασίου, Γερβασίου και Κελσίου τιμά σήμερα, 14 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Οι γονείς του Ναζαρίου (Αφρικανός και Περπετούα) λέγεται ότι υπήρξαν μαθητές του Αποστόλου Πέτρου, ο όποιος τους είλκυσε στη χριστιανική πίστη και τους βάπτισε. Ο γιος τους έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία, μέσα σε μία διεφθαρμένη κοινωνία. Αλλά ο Ναζάριος είχε κληρονομήσει τις αρετές των γονέων του. Έμεινε αγνός και άμεμπτος, σύμφωνα με τη συμβουλή του πνευματικού του πατέρα Αποστόλου Πέτρου, που λέει: «Τάς ψυχάς υμών ηγνικότες εν τή υπακοή τής αληθείας» (Α’ επιστολή Πέτρου, α’ 22).
Οφείλετε, λέει ο Απόστολος Πέτρος, να κάνετε αγνές και καθαρές τις ψυχές σας από κάθε ακάθαρτο πάθος και επιθυμία και κλίση, με την υπακοή σας στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Και ο Ναζάριος όχι μόνο έμεινε αγνός μέσα στο διεφθαρμένο κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά όταν έγινε 20 χρονών διαμοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και άρχισε περιοδείες, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο με πολλή καρποφορία. Όταν πήγε στα Μεδιόλανα, συνάντησε δύο ευσεβείς άνδρες, τον Προτάσιο και τον Γερβάσιο. Εκεί, και οι τρεις μαζί δια του θείου λόγου πέτυχαν πολλές κατακτήσεις. Όχι μόνο από τον όχλο, αλλά και από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Κατόπιν ο Ναζάριος πήγε στη Γαλλία, όπου με το δίχτυ του λόγου είχε πολλές επιτυχίες. Μεταξύ αυτών που πίστεψαν, ήταν και μια νεαρή ψυχή, ο Κέλσιος.  Όταν ο Ναζάριος επέστρεψε στα Μεδιόλανα, τον συνέλαβαν. Προηγουμένως είχαν συλλάβει και τους Προτάσιο και Γερβάσιο. Ο έπαρχος Αννουλίνος, όταν είδε ότι δεν άλλαζαν την πίστη τους, όλους, μαζί με το νεαρό Κέλσιο, τους αποκεφάλισε. Απολυτίκιο: Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Τετράριθμον σύνταγμα, των Αθλητών του Χριστού, Λαζάριον μέλψωμεν, συν Γερβασίω ομού, Προτάσιον Κέλσιον ούτοι γαρ την Τριάδα, ανεκήρυξαν πάσι, λύσαντες δι’ αγώνων, την πολύθεον πλάνην. Αυτών Χριστέ ικεσίαις, πάντας ελέησαν. 
~** Βίντεο από ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή ενοριτών Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 :





 1~** Ι. Ν. ΑΓΊΟΥ ΛΟΎΚΑ Ιατρού Ρώσου στο ΝΑΥΠΛΊΟΥ Σάββατο 13-10-2018 Προσκυνηματική επίσκεψη ενοριτών Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας , σε ημερήσια εκδρομή με Ιερέα Παπά-Μιχάλη Ε. Μπούρα ...: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214016942831120/ .- 
 2~** Ι. Ν. ΑΓΊΟΥ ΛΟΎΚΑ ΝΑΥΠΛΊΟΥ Σάββατο 13-10-2018 από επίσκεψη σε απόσταση 20 λεπτά από Ναύπλιο πρός Λυγουριό Αργολίδος : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214016484899672/ .- 3~** Άργος , διαδρομή για Ι.Ν. Αγίου Πέτρου 13-10-2018  :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214015219148029/ .- 
 4~** Ι. Μ. ΚΑΤΑΚΕΚΡΥΜΕΝΗ. ή ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΥΣΑ Άργους ΣΆΒΒΑΤΟ 13-10-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214015008062752/  





1~** Χώρος έκθεσης Ι Ν  Αγίου Λουκά Ρώσου από Μητροπολίτη Νεκτάριο Αργολίδας 13/10/2018 : https://youtu.be/ZIDxkzKCNFA .- 
2~** Ι Ν  ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΓΟΣ  13/10/2018 ενημέρωση:                          
 https://youtu.be/w5V1IGUl7BM .- 
3~** Ι Μ  ΚΑΛΑΜΙΟΥ  Επιδαύρου 13/10/2018 : 
https://youtu.be/pTjrASluf_8  .-
4~** Ενημέρωση Ι Μ  Παναγίας Κατακεκρυμένης ή  Πορτοκαλούσα  13/10/2018 Παπά Μιχάλης Ε  Μπούρας:   https://youtu.be/r1G6Ub_B5fE      .-                                                         
5~** Ενημέρωση Ι Μ  Καλαμίου από Παπά Μιχάλη Ε Μ  13/10/2018:  
https://youtu.be/WKRhas6cfUc      .-
 6~**  Ενημέρωση Άγιος Λουκάς ιατρός από Παπά Μιχάλη Ε Μ  13/10/2018 : 
https://youtu.be/vjeIBnT9_Vc    .-  
7~**  Ενημέρωση  Μονής Καλαμίου  Λυγουριού από μοναχή 13/10/2018:
https://youtu.be/ynGwarNG-ko .-
 8~** Ι Ν  Αγίου Πέτρο Άργους ενημέρωση ιερέα  13/10/2018:
https://youtu.be/xPUIqB4dnQY .- 
9~** Ι Ν  Αγίου Λουκά Ρώσου Νο 2  ιατρού από ιερομόναχο 13/10/2018: 
https://youtu.be/-fuhL_wB4pE  .- 





~**  Χαμογελάστε!

~  Χαμογελάστε! Δεν κοστίζει τίποτε. Πλουτίζει αυτόν που το δέχεται χωρίς να φτωχαίνει αυτόν που το δίνει. Διαρκεί μόνο μια στιγμή, αλλά το αποτέλεσμα μένει για πάντα.
Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος ώστε να μη το χρειάζεται. Κανείς δεν είναι τόσο φτωχός ώστε να μη μπορεί να το δώσει στον καθένα. Φέρνει ευτυχία σ’ όλους παντού. \Είναι το σύμβολο της φιλίας, της καλής θέλησης, είναι ενθάρρυνση για τους απελπισμένους. Ξεκούραση για τον κουρασμένο, αχτίδα ήλιου για τον λυπημένο, ανάσταση για τον ξοφλημένο. Δεν μπορεί ούτε ν’ αγοραστεί ούτε να νοικιαστεί. Όλο το χρήμα του κόσμου δεν μπορεί να πληρώσει την αξία του. Δεν υπάρχει κανείς που να χρειάζεται το χαμόγελο τόσο πολύ, όσο αυτός που δεν μπορεί πια να χαμογελάσει. Όταν γεννήθηκες, όλοι χαμογελούσαν κι εσύ έκλαιγες. Ζήσε τη ζωή σου με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν πεθάνεις, οι άλλοι γύρω σου να κλαίνε κι εσύ να χαμογελάς αιώνια! 
*** Ο καιρός  σήμερα Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Κυριακή 14/10/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Δ.Σ. Τριφυλίας: Αιχμές κι ευθύνες στην Περιφέρεια για το αλιευτικό Μαραθόπολης από Γ. Μίγγα και Αν. Αδρακτά 
Ιδιαιτέρως αιχμηροί για την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη ήταν στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαραθόπολης, Γιώργος Μίγγας, και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Αναστάσιος Αδρακτάς, ο οποίος κατοικεί στη Μαραθόπολη. Στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους, όπως και των κατοίκων της Μαραθόπολης και της περιοχής για την τύχη του έργου και, παράλληλα, επέρριψαν ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή Τατούλη για την όλη αντιμετώπιση και διαχείριση της υπόθεσης της υποβολής πρότασης για ένταξη του έργου της ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης στο ΕΣΠΑ. Ο Γιώργος Μίγγας σημείωσε ότι, «εγώ θα ήθελα να ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χωριό μας. Ήτανε ένα έργο το οποίο ήτανε πολύ ξεχασμένο κι εκεί δεν ασχολιότανε κανένας και ξαφνικά δόθηκαν πολλές ελπίδες γι’ αυτό το έργο. Και φανταστείτε πως είναι να υπάρχουν άνθρωποι που ζούνε και “παίζουνε” τις ζωές τους και τις περιουσίες τους εκεί. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε ξαφνικά ότι υπάρχει θέμα, υπάρχει πρόβλημα. Η κατάσταση έχει πάρει “φωτιά”. Μακάρι, ελπίζω κι εύχομαι, όλα να πάνε καλά, το έργο να γίνει. Αλλά, στην αντίθετη περίπτωση, πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που πανηγυρίζανε, που μας στέλνανε κι εμάς και μας δίνανε κάτι φακέλους οι οποίοι ήταν ελλιπείς όπως αποδείχθηκε και τους οποίους εμείς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν είναι σωστοί ή λάθος, από τη δική μου μεριά τουλάχιστον, φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουνε σε λίγο καιρό να ζητήσουνε από τον κόσμο αυτό που τους αναλογεί…». Ο, δε, Αναστάσιος Αδρακτάς τόνισε ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή να κουβεντιάσουμε κάποια πράγματα. Θα μιλήσω καταρχήν, εκτός από δημοτικός σύμβουλος, και σαν κάτοικος της Μαραθόπολης. Να πω για την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής εκείνης γιατί μιλάμε για ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 1994, οι διαδικασίες, κι έχουν περάσει 24 χρόνια και έχει φτάσει η στιγμή, τουλάχιστον ευελπιστούμε, να γίνει. Θέλω να επισημάνω δυο πράγματα, να κάνω δύο ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά το Λιμενικό Ταμείο και το δήμο, τα χαρτιά ενώ τα ’χουμε στα χέρια μας γιατί δε στάλθηκαν το διάστημα που έπρεπε. Και, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, να της καταλογίσω ευθύνες κι εγώ, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, γιατί κάθε τρεις και λίγο βρισκόμαστε μία να γίνονται λάθη, μία να αναρτάμε διαφορετικές προγραμματικές συμβάσεις, να βρισκόμαστε σ’ ένα αλαλούμ. Περιμένουμε βέβαια τις ημερομηνίες μέχρι τις 25 Οκτώβρη που βέβαια είναι πολύ στενός ο κύκλος. Φυσικά θα το παλέψουμε. Αλλά, από κει και μετά, εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως τα θέλουμε, θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες, κυρίως η Περιφέρεια. Και στο βάθος του μυαλού μου έχω και γεγονότα αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, ας πούμε το δρόμο της Βάλτας που είχε ενταχθεί και μετά απεντάχθηκε, και αυτά με κρατούν ανήσυχο σχετικά με την πορεία του έργου…».
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Από το «Ζορμπά»… 
Όλοι θυμόμαστε τον κυκλώνα Ζορμπά, στις 29 Σεπτεμβρίου, που έπληξε την Καλαμάτα.
Δύο εβδομάδες και ακόμα στην παραλία δεν έχουν απομακρυνθεί τα απομεινάρια από τις ζημιές, όπως δείχνουν και οι δύο φωτογραφίες. Ω.

***  Ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας σε Μεσσηνία - Λακωνία 
    
Τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας, επισκέφθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος.
Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες προς το προσωπικό, ενώ τελέστηκε Αγιασμός στις έδρες και των δύο Διευθύνσεων. 
Την Πέμπτη ο Αρχιμανδρίτης επισκέφθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και την Παρασκευή την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Μεσσηνίας και Λακωνίας και να μεταφέρει προς αυτό τις ποιμαντικές του παραινέσεις, πραγματοποιώντας ομιλίες και τελετές αγιασμού στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας, σε Καλαμάτα και Σπάρτη, αντίστοιχα.
Επιπλέον, ο Πανοσιολογιότατος πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων, ενώ επισκέφθηκε και τις έδρες των Ιερών Μητροπόλεων Μεσσηνίας, Μάνης και Μονεμβασίας και Σπάρτης.

***  «Τρίζει» η ενότητα της πλειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας παρά τις προσπάθειες για κοινή πορεία 
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πολύ φυσικό να προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις στη δημοτική του ομάδα.
Όσο κι αν ο ίδιος επιθυμεί να «ελέγξει» τις εξελίξεις, γνωρίζει ότι αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει. Ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία. Ακούμε για τον Παύλο Μπουζιάνη, τη Μαρία Οικονομάκου, τον Θανάση Βασιλόπουλο, τον Ανδρέα Καραγιάννη, αλλά και ονόματα εκτός δημοτικής ομάδας, όπως της Ελένης Αλειφέρη.
Ειδικότερα, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες η Μαρία Οικονομάκου θα ανακοινώσει την απόφασή της για το πολιτικό της μέλλον. Είναι, δε, πολύ πιθανό να αποφασίσει να ακολουθήσει ακόμη και δική της αυτόνομη πορεία.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα χώρο εστίασης, όπου και θα προσπαθήσουν να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για πρόσωπο ή πρόσωπα τα οποία θα προταθούν προς τα κεντρικά του κόμματος.
Βέβαια, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να επιλεγεί κάποιος υποψήφιος/α εκτός δημοτικής ομάδας και τότε ούτε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας θα μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά.
Αν, πάντως, ήθελε κάποιος να συνεχίσει τη σεναριολογία, φαίνεται πολύ δύσκολο η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας να κατέβει ενωμένη στις εκλογές του 2019 για το Δήμο Καλαμάτας. Α.Π.

***  Μας… αποζημίωσε με μια συγγνώμη και ευχές ο Γερμανός Πρόεδρος Στάινμαϊερ από την Καλαμάτα 
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πραγματικά ότι έχουμε επίγνωση και αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη που έχουμε επωμιστεί, λόγω του παρελθόντος, και αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής ζωής μου και τη σχέση που είχα με την Ελλάδα, θεώρησα μέλημά μου και καθήκον μου να γεφυρώσω αυτά τα χάσματα που δημιούργησε το παρελθόν και να βρω δυνατότητες, ώστε αυτό που μας χωρίζει, να μπορέσω να το ξεπεράσω. Η ηθική και ιστορική ευθύνη είναι δική μας».
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην αντιφώνησή του προς το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας, χθες το μεσημέρι στο παλαιό δημαρχείο της πόλης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Προηγουμένως, ο δήμαρχος είχε δηλώσει: «Σκεπτόμαστε και θρηνούμε, κύριε πρόεδρε, για τα θύματα, τους νεκρούς του Ναζισμού, στη μαρτυρική πόλη και την περιοχή της Καλαμάτας, που είναι διαπιστωμένα πάνω από 500 σε αριθμό μόνο στην περίοδο της Κατοχής και πέραν αυτών του πολέμου, και ζητούμε, με αλλεπάλληλες και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας, τη δίκαιη αποκατάσταση και τις αναγκαίες αποζημιώσεις, αλλά και την επιστροφή του κατοχικού δανείου».
Στη συνέχεια ο κ. Σταϊνμάιερ σημείωσε: «Αυτήν την προσπάθεια την έκανα σε συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό μου και φροντίσαμε κάθε φορά, από την αρχή που συνεργαστήκαμε και αυτό θα πράξουμε, όσο μας επιτρέπει αυτή η συνεργασία, δηλαδή αυτό που μας διαφοροποιεί και μας χωρίζει, να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο, που μας οδηγεί στο μέλλον».
«Γι' αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στη νέα γενιά και είμαι πάρα πολύ ευτυχής που μπορέσαμε χθες να βάλουμε τις υπογραφές μας στην ιδρυτική πράξη του ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι «ως πολιτικοί και ως πρόεδροι που είμαστε, έχουμε κοινές ευθύνες, δηλαδή το χρέος και την υποχρέωση πρώτα από όλα να μην ξεχαστεί η ιστορία μας, το παρελθόν μας, και δεύτερον να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να ξεπερνούμε μνησικακίες, αμφισβητήσεις, υπαιτιότητες οι μεν στους δε και αυτό όχι μόνο τώρα που βρισκόμαστε εδώ, αλλά αυτό προς όφελος των επόμενων γενεών».
Σε αυτό το σημείο επισήμανε: «Μεγάλη ευχή για μένα θα ήταν αυτό που δημιουργείται τώρα να αποτελέσει όφελος για τις επόμενες γενιές, να δώσει, δηλαδή, τη δυνατότητα μεγαλύτερων επαφών μεταξύ των νέων ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να έλθουν όσο το δυνατό περισσότεροι Έλληνες στη Γερμανία και να μπορέσουν, το ελπίζω πραγματικά, να έλθουν και πολλοί νέοι Γερμανοί στην Ελλάδα, για να δουν και να ζήσουν τον τόπο που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη, ο Γερμανός πρόεδρος υπογράμμισε: «Όταν έλαβα το μήνυμα ότι ο Δήμος της Καλαμάτας προτίθεται να με τιμήσει, θεώρησα ότι η τιμή είναι ακόμα μεγαλύτερη, πόσω μάλλον σε μία δύσκολη περίοδο, και γνωρίζοντας ότι με την ιστορία που έχουμε, την κοινή ιστορία, αυτό κάθε άλλο παρά αυτονόητο μπορεί να είναι».
Μάλιστα, όπως παρατήρησε, «πόσο λίγο αυτονόητο είναι κάτι τέτοιο, να γίνει, δηλαδή, κάποιος επίτιμος δημότης μίας ελληνικής πόλης, αυτό το αντιληφθήκαμε όλοι μας, το σύνολο της αντιπροσωπείας, όταν επισκεφθήκαμε χθες (σ.σ. προχθές) ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και τώρα τόπο μνήμης στο Χαϊδάρι».
«Μπορώ να φανταστώ πως μία τέτοια απόφαση, ασφαλώς, δεν ελήφθη χωρίς να υπάρξουν αντίστοιχες διενέξεις, εδώ στο Δήμο της Καλαμάτας, ακόμα και συζητήσεις, αλλά δε θέλω να εισέλθω σε αυτό» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, κάνοντας έναν απολογισμό της χθεσινής επίσκεψής του, σημείωσε: «Είχαμε μία θαυμάσια ημέρα, αφού είδαμε και καλύψαμε 2.500 χρόνια ιστορίας του τόπου σας, με την επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη».
«Πήγαμε στην όμορφη, φρέσκια και ζωντανή Καλαμάτα, καθίσαμε στο λιμάνι, όπου ήπιαμε καφέ και γευτήκαμε γλυκό του κουταλιού, μιλήσαμε με νέους ανθρώπους και είδαμε και πολλούς άλλους» πρόσθεσε.
Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο κ. Σταινμάιερ ευχαρίστησε, εξ ονόματος όλης της αντιπροσωπείας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Μας δώσατε την ευκαιρία για εξαιρετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις και μας προσφέρατε μία θαυμάσια επίσκεψη».
Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Δημαρχείο, ο κ. Νίκας προσέφερε στον Πρόεδρο της Γερμανίας το χρυσό κλειδί της πόλης, ένα αντίγραφο του πρώτου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων, την «προειδοποίησι εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», που συντάχθηκε στις 23 Μαρτίου του 1821 στην Καλαμάτα και επιδόθηκε στις ευρωπαϊκές αυλές και αργότερα στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και καλλιτεχνικό δημιούργημα, στο οποίο απεικονίζεται η σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας το 1830.
Στην τελετή αναγόρευσης του Γερμανού προέδρου ως επίτιμου δημότη της Καλαμάτας παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι μητροπολίτες Μεσσηνίας και Μάνης, οι επιχειρηματίες Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Βίκυ Καρέλια, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, η Βίκυ Λέανδρος και πρόεδροι φορέων.
Να υπενθυμίσουμε ότι λίγο πριν από την επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και την Καλαμάτα, το Βερολίνο επέλεξε να εστιάσει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει «νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί».
Ειδικότερα, την περασμένη Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε ότι το θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις, τονίζοντας ότι «...η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτή τη θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».
Όσο για το εάν υπάρχει συνεννόηση Ελλάδας και Πολωνίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ο Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια: "Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω".
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη   ΦΩΤΟ… Στασινός Μουτσούλας

***  Αρνητικό το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στη Μεσσηνία 
Για το πρώτο 9μηνο του 2018
 Την υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου 2018 το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στις 288.369 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 2.057.917 και οι αποχωρήσεις σε 1.769.548.
Επίσης, για το Σεπτέμβριο 2018 καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά 6.556 θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 271.872 και οι αποχωρήσεις σε 265.316.
Παρά την παραπάνω θετική εικόνα η κατάσταση στο  νομό μας ήταν τελείως διαφορετική. Ειδικότερα, για τη Μεσσηνία υπήρξαν 3.308 αναγγελίες πρόσληψης, 2.340 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 950 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 1.417 λήξεις ορισμένου χρόνου, 4.707 το σύνολο των αποχωρήσεων και αρνητικό το ισοζύγιο κατά 1.399 θέσεις. Α.Π.

***  Ενημέρωση χθες για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού 
Μια σημαντική εκστρατεία έλαβε χώρα χθες στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας. Εκεί, από το πρωί έως το μεσημέρι, εθελοντές από το Σύλλογο Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχι-ΖΩ», σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Καλαμάτας, ενημέρωσαν για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Παράλληλα, μοίρασαν σε διερχόμενους ενημερωτικά φυλλάδια. Π.Μπ.

*** 1ο Φεστιβάλ Λουλουδιών Καλαμάτας και Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανθοδετικής 
300.000 λουλούδια έτοιμα… να διαγωνιστούν
Μια πρωτόγνωρη εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, όπως και σε άλλους χώρους, από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Λουλουδιών. Πρωτόγνωρη, διότι στην Καλαμάτα δεν έχει ξαναγίνει αντίστοιχη εκδήλωση και αναμένεται για αυτή να χρησιμοποιηθούν 300.000 λουλούδια!
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το ΤΕΙ και ειδικότερα το Εργαστήριο Ανθοκομίας- Ανθοδετικής του Ιδρύματος και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Χθες, σε αίθουσα του ΤΕΙ, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος και απευθύνθηκε κάλεσμα προς τον κόσμο της Καλαμάτας, αφού εκεί θα έχει την ευκαιρία να δει συνθέσεις λουλουδιών που μπορεί ποτέ να μην ξαναδεί, καθώς στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Αντωνία Μπούζα, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν το επιχειρείν, την καινοτομία, την εξειδίκευση, τη δια βίου μάθηση, όπως είναι και η συγκεκριμένη. Δράση που θα βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον κλάδο των ανθοπωλών, οι οποίοι θα ενημερωθούν περισσότερο και θα εξελιχθούν.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού και του Συλλόγου Ανθοπωλών Αττικής, Μάριος Βαλλιάνος, μίλησε για το διαγωνισμό ανθοδετικής τέχνης που συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής και τους άλλους δύο φορείς.
Όπως είπε, λοιπόν, είναι ο επίσημος εθνικός διαγωνισμός ανθοδετικής, που όμως είναι ανοιχτός και σε ανθοδέτες του εξωτερικού. Έτσι, στην Καλαμάτα θα διαγωνιστούν 12 ανθοδέτες σε επίπεδο μάστερ, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι επτά από το εξωτερικό.
Ο διαγωνισμός, ειπώθηκε, είναι μια διαδικασία από την οποία προκύπτει η καινοτομία και η μόδα στο χώρο τον λουλουδιών.
Ο κ. Βαλλιάνος πρόσθεσε ακόμη ότι όποιος επισκεφθεί το συγκεκριμένο διαγωνισμό θα δει όσα θα δει ο υπόλοιπος κόσμος στην αγορά ύστερα από 5 έως 10 χρόνια, ανάλογα δηλαδή με το ρυθμό αφομοίωσης της κάθε μιας.
Όπως προαναφέρθηκε, 300.000 λουλούδια θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του διαγωνισμού και τις άλλες εκδηλώσεις.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σε άλλες αίθουσες επιδείξεις, όπου ειδικοί διακοσμητές θα παρουσιάσουν τις τάσεις που αυτή τη στιγμή επικρατούν σε όλο τον πλανήτη στο χώρο των λουλουδιών.
 Παράλληλες δράσεις
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ, Αναστάσιος Δάρρας, αφού ευχαρίστησε τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ιωάννη Καπόλο για τη στήριξη, αναφέρθηκε στην παρουσίαση έργων ανθοδετικής στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, στη 1.00 μετά το μεσημέρι.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα διεξαχθεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανθοδετικής.
Παράλληλα με το διαγωνισμό ο κ. Δάρρας πρόσθεσε ότι θα γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σε διάφορους χώρους του ΤΕΙ.
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΡΙΤΗ 16/10
13.00 – 15.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ “TRENDY FLOWERS”
GFC Pro 2018 team
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΤΕΤΑΡΤΗ 17 /10
10.00 – 13.00
ΘΕΜΑ 1 “THE DANCING OLEA EUROPEA”
11:00 - 12:00 MASTER ΕΠΙΔΕΙΞΗ Αναστασία Φρυσουλάκη
12:30 - 13:30 MASTER ΕΠΙΔΕΙΞΗ Κων/να Διακουμοπούλου
15:00 - 16:30 ΘΕΜΑ 2 “BRIDAL THEME”
15:00 - 16:00 MASTER ΕΠΙΔΕΙΞΗ Loizos Perikleous
16:00 - 17:00 MASTER ΕΠΙΔΕΙΞΗ Λεωνίδας Ράμμος
17:00 - 18:00 MASTER ΕΠΙΔΕΙΞΗ Aija Zagarina
18:00 -19:00 ΘΕΜΑ 3 “SURPRISE ARRANGEMENT”
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 ΠΕΜΠΤΗ 18 /10
12:00 – 12:45 ΘΕΜΑ 4 “SURPRISE BOUQUET”
14:00 - 15:00 MASTER ΕΠΙΔΕΙΞΗ Ivan Bergh
15:30 - 16:30 DEMO “THE ARSIFA ASPECT” arsifa team
16:30 - 17:30 ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΩΝ
17:30 ΛΗΞΗ
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Τα αλαλούμ των αυτοδιοικητικών κομματικών στηρίξεων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 

Διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων που την υπηρετούν είναι η ανεξαρτησία και η απαλλαγή των κομματικών επιτροπειών από τη λειτουργία της, καθώς και από τις δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.
Τον τελευταίο καιρό επανέρχονται απόψεις περί ανάγκης απόλυτης κομματικής εμπλοκής, που εκφράζονται κυρίως, όχι τόσο από τα κόμματα, αλλά από κύκλους πέριξ ενδιαφερόμενων υποψηφίων, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν υπέρ τους την όποια συμπάθεια ή δυσαρέσκεια υπάρχει στα διάφορα κομματικά επιτελεία για άλλους λόγους, προκειμένου να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.
Τέτοιες απόψεις φυσικά συνιστούν πισωγύρισμα, που στη φιλοσοφία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης την οποία υπηρετώ δύο αυτοδιοικητικές θητείες, δεν είναι φυσικά αποδεκτές από κανέναν.
Μέσω του αρμόδιου συνδικαλιστικού οργάνου των Περιφερειών, δηλαδή της ΕΝΠΕ, διατρανώνεται η καθολική άρνηση να είναι οι Περιφέρειες της χώρας «του χεριού» των κομμάτων και της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά να παραμείνουν θεσμοί αποτελεσματικοί και χρήσιμοι.
Ευλόγως, λοιπόν, διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος στις πολιτικές δυνάμεις πως «ο παλαιοκομματισμός ο οποίος κάποτε καταγγελλόταν, σήμερα οδηγεί σε μία στροφή, η οποία δε συνάδει με την έννοια της αυτοδιοίκησης και οδηγεί ένα χρήσιμο θεσμό σε αχρηστία».
Μία τέτοια περίπτωση «αλαλούμ» και διάχυσης αντικρουόμενων απόψεων και θέσεων, που έχουν αφήσει άφωνη την κοινωνία, εξελίσσεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εμείς οι υπηρετούντες το θεσμό, φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς.
Ξαφνικά μαθαίνουμε πως τα κόμματα, ανακρούουν πρύμναν από τις προγενέστερες θέσεις τους περί ακομμάτιστων, ανεξάρτητων προτάσεων στην Αυτοδιοίκηση και αναπτύσσουν ρητορική απόλυτης σύγκλισης απόψεων, συμπεριφορών και στρατηγικών.
Δυστυχώς, όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, διαφαίνεται πως κυρίαρχα στην Πελοπόννησο ο λαϊκισμός, κυρίως σε κάποια ΜΜΕ, ξαναζωντανεύει και οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε μία δημοκρατική χώρα. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι πολιτικό όργανο προς εξαγορά και εκμαυλισμό.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε τέτοια προσπάθεια και νοοτροπία, ευτυχώς, απαξιώνεται από το λαό.
Θα συμφωνήσω, προσυπογράφοντας τις θέσεις του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, πως σε μία εποχή αμφισβήτησης των θεσμών η ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για τη Ν.Δ. ανέφερε, μάλιστα, πως η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμικός εταίρος, συνομιλητής και συνεργάτης και πως η βούληση του κόμματος είναι η δημιουργία φιλικού θεσμικού περιβάλλοντος αρχών και κανόνων.
Μένει να γίνουν όλα αυτά και πράξη.
Της Αντωνίας Μπούζα   Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, πολιτευτή Ν.Δ. Μεσσηνίας 

*** Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα του προσφυγικού 
Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα της Μόριας αποκαλύπτεται δυστυχώς, διεθνώς, μαζί με την ανικανότητα και το κυνισμό μιας δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση ήδη ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμηση της Απάτης, που διερευνά τη διαχείριση των διατεθέντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδυλίων για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η Χώρα να εκτίθεται διεθνώς και να βλάπτονται τα ζωτικά μας συμφέροντα, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ   χρειάζεται να εκπέμψει εμπιστοσύνη και σταθερότητα, λόγω της διεθνούς έκθεσής της στις αγορές. Είναι πραγματικά απίστευτο, πόσα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο την επικρίνουν τις τελευταίες ημέρες για αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού. Ακόμη και η παγκοσμίου φήμης εφημερίδα Times, στο κύριο τους άρθρο, αναφέρεται στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τη Μόρια ως τον πιο απάνθρωπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης ,επικρίνει την Κυβέρνηση για τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων που αναφερθήκαν στο πρόβλημα.
Η Κυβέρνηση καλείται, λοιπόν, τώρα από την OLAF, την αρμόδια δηλαδή κοινοτική υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, να απαντήσει πώς διαχειρίστηκε κονδύλια τα οποία φτάνουν αθροιστικά το 1,6 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η OLAF δεν επεμβαίνει ποτέ για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, παρά μόνον όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παρατυπιών και μη νόμιμων ενεργειών. Ο έλεγχος για τη διαχείριση του πακτωλού των εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στις αναθέσεις του ΥΠΕΘΑ, αλλά και στην απορρόφηση μεγάλων χρηματικών ποσών από ΜΚΟ.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι όταν αναλάβει την διακυβέρνηση αφενός μεν θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι, αφετέρου θα αναλάβει όλες εκείνες τις ευθύνες ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Τα σύνορα θα φυλάσσονται γιατί για εμάς υπάρχουν σύνορα όχι μόνο στην ξηρά, αλλά και στη θάλασσα. Όταν η Ευρώπη συζητά πώς η Ε.Ε. θα φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να απουσιάζει. Έχουμε επίσης δεσμευθεί ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα επιταχυνθεί και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν γρήγορα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όσοι όμως παραμένουν αφού θα εκκρεμεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλων τους, θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και όχι στη σημερινή αθλιότητα.
Θυμίζουμε για όσους ακόμα και σήμερα τολμούν να μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν για εκείνους που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα και που «λιάζονταν» ενώ στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», σήμερα κατέληξαν ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο. Του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη  επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

***

~

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Για το 3x3 στο Αργοστόλι η «Μαύρη Θύελλα» 
Με την προπόνηση της Παρασκευής στο γήπεδο Ασπροχώματος η Καλαμάτα ολοκλήρωσε την επί μεσσηνιακού εδάφους προετοιμασία της, ενώ αναχώρησε χθες το πρωί για την Κεφαλλονιά, όπου είχε στη συνέχεια την ευκαιρία να προπονηθεί ενόψει της σημερινής αναμέτρησης στο Αργοστόλι με αντίπαλο τον ΑΟ Εικοσιμίας για την 3η αγωνιστική του 8ου ομίλου της Γ’ Εθνικής.
Στη διάθεση του προπονητή, Γιάννη Χριστόπουλου, βρίσκονται οι εξής 18 ποδοσφαιριστές:
Κασωτάκης, Βούρας, Τσόπελας, Ψάνης, Φούασης, Βοσκόπουλος, Αλιατίδης, Μπίζος, Αντωνιάδης, Ζαχαρόπουλος, Πινδώνης, Χόντζα, Μαστραντωνάκης, Γκελκέρια, Μίνγκας, Λαθύρης, Αθανασόπουλος, Γιόνδης.
Στόχος της τοπικής μας ομάδας είναι να συνεχίσει το νικηφόρο σερί των δύο πρώτων αγωνιστικών (έχει κερδίσει στο Κιβέρι την Ένωση Λέρνας και στο γήπεδο του Μεσσηνιακού τον Αστέρα Βλαχιώτη). Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ο αγωνιστικός χώρος που όχι μόνο είναι πλαστικός, αλλά βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Ωστόσο, η Μαύρη Θύελλα έχει βάλει τον πήχη ψηλά, με τους υπεύθυνους να ξεκαθαρίζουν ότι στόχος είναι ο τίτλος και η άνοδος, κάτι που σημαίνει ότι ο Γιάννης Χριστόπουλος και οι παίκτες του πρέπει να υπερβάλλουν εαυτό και με την δέουσα προσοχή να βρουν τρόπο να …ξεκλειδώσουν το 3ποντο. Κι αυτό είναι βέβαια σαφώς στις δυνατότητές τους, απέναντι σε μια από τις πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου που μετράει 2 ήττες με παθητικό 0-9 γκολ.

ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Υποδέχεται τον Μανδραϊκό

 Τον Μανδραϊκό υποδέχεται σήμερα ο Πάμισος Μεσσήνης, με τη νίκη ν’ αποτελεί μονόδρομο (μετά τις δύο σερί ήττες από ΑΕ Πελλάνας – Καστορείου  εντός έδρας και ΑΟ Κατασταρίου εκτός).
Ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης θα έχει περισσότερες λύσεις σε σχέση με τα δύο πρώτα ματς και αναμένεται να παρατάξει ένα σχήμα μ’ αρκετές αλλαγές (υπολογίζονται πλέον και οι νεοαποκτηθέντες Ζιλ Ντεναγιέ, Ρίτ, μιας και εκδόθηκαν τα δελτία τους).
Οι πράσινοι της Μεσσήνης περιμένουν και σ’ αυτό τον αγώνα θερμή συμπαράσταση  από τον φίλαθλο κόσμο (ο οποίος πάντως είναι στενοχωρημένος από το άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα).
Διαιτητής έχει οριστεί ο Παναγιώτης Κακριδής από την ΕΠΣ Κορινθίας, βοηθοί οι Αθανάσιος Μπουρτζοβίτης και Νικόλαος Τριαντάφυλλος από την ίδια Ένωση, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Αντώνιος Καραγιάννης από την  ΕΠΣ Ηλείας.

*** Ολοκληρώνεται σήμερα το 47ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροντούφεκου 
 
Σε Κορώνη, Κιτριές και Καρδαμύλη το αγωνιστικό μέρος απονομές στο λιμάνι της Καλαματας
 Η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη λειτουργεί πάντα με έγκαιρες και έγκυρες «ανταποκρίσεις» για κάθε σημαντικό γεγονός που συμβαίνει στην Κορώνη και φυσικά τις απαθανατίζει με τον φωτογραφικό της φακό:
«Στο λιμάνι της Κορώνης έγινε χθες (σ.σ. 13/10) η εκκίνηση του 47ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ψαροντούφεκου, που διοργανώνει ο Ναυτικός Σύλλογος Καλαμάτας Αίολος...Από νωρίς στο λιμάνι αρόδο τα σκάφη με τους ψαροντουφεκάδες να ελέγχουν τον εξοπλισμό τους και να ετοιμάζονται για την πρώτη Μεγάλη Βουτιά. Οι θαλάσσιοι σταθμοί είναι Λειβαδιά, Νησακούλι, Αυγό, Βενέτικο. Μαζί τους και το Ελληνικό Σώμα Διάσωσης για να παρακολουθούν από κοντά το διαγωνισμό και να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες!
Οι συμμετοχές είναι πολλές, αλλά αυτές που ξεχωρίζουν είναι τα μεγάλα ονόματα πρωταθλητών από τους Ναυτικούς ομίλους Κέρκυρας, Λίμνου και Γλαυκου.
Εμείς βρεθήκαμε από νωρίς στο λιμάνι και μιλήσαμε με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιάννη Σιδέρη που φέτος ανέβασε στο πιο ψηλό βάθρο την Ελλάδα, στο Παγκόσμιο της Σύρου».
Σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου η δράση θα μεταφερθεί ανατολικότερα και πιο συγκεκριμένα στο Φανάρι Κιτριών και στην Καρδαμύλη, ενώ στις 6.30 το απόγευμα στο πάρκο του Πανελληνίου, στο λιμάνι, θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης, με τις απονομές, στο πλαίσιο της γιορτής λήξης.

***  Πέφτει σήμερα η αυλαία του 6ου Navarino Challenge 
Με πλούσιες και ποικίλες δράσεις στον όρμο του Ναυαρίνου, αλλά και στίβο για παιδιά στην πλατεία της Πύλου ξεκίνησε χθες το ανοικτό αγωνιστικό μέρος του Navarino Challenge, της κορυφαίας διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού που πραγματοποιεί για 6η χρονιά η Costa Navarino στις εγκαταστάσεις και την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες συμμετέχοντες κάθε ηλικίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσία πολλών Ελλήνων και ξένων πρωταθλητών, που δείχνουν τα μυστικά του αθλήματος τους. Πιο συγκεκριμένα, από το πρωί έως το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ο αγώνας κολύμβησης ανοικτής θάλασσας 1 μιλίου, ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης, Περικλής Ιακωβάκης υλοποίησε στην πλατεία της Πύλου, το πρόγραμμα Kid’s Athletics της Διεθνούς Ομοσπονδίας στίβου, με την ενθουσιώδη συμμετοχή δεκάδων παιδιών, ακολούθησε ο αγώνας σκυταλοδρομίας SUP (όρθια κωπηλασία σε σανίδα που θυμίζει σέρφ), επίδειξη ιστιοπλοΐας με σκάφη όπτιμιστ από τα παιδιά του ΝΑΣΠ Νέστωρ, ενώ ακολούθησε η τελετή λήξης και απονομών.
Παράλληλα, όσοι διαμένουν στην Costa Navarino έχουν την ευκαιρία όλο το 3ήμερο να επιλέξουν από ένα μεγαλύτερο πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως τουρνουά μπάσκετ 4x4, μαθήματα πυγμαχίας με τον Χρήστο Γάτση και τον Βυζαντινό Σύλλογο, κικ μπόξινγκ με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, High intensity training με τον Δημήτρη Μώρο, Baby Swimming για βρέφη και νήπια έως 3 ετών και τους γονείς τους, ποδηλασία, γκολφ και πιλάτες, γιόγκα, Beachathlon (Survivor για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών), γκολφ φυσικά, aqua aerobic, μπητς βόλεϊ με τον Τριανταφυλλίδη, αναρρίχηση, τένις, ταεκβοντό με τον Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη.
Στο σημερινό κυριακάτικο πρόγραμμα δεσπόζουν οι αγώνες δρόμους και αφού στις 8.05 το πρωί γίνει η πρώτη προθέρμανση, υπό τις οδηγίες της γυμνάστριας Μάντης Περσάκη, θα δοθεί στις 8.15 π.μ. η εκκίνηση του ημιμαραθωνίου δρόμου (21,100 χλμ.), με τον Ελληνοαμερικανό υπεραθλητή Ντην Καρνάζης να δίνει και φέτος το ρυθμό, για να ακολουθήσει στις 8.30 π.μ. η έναρξη του αγώνα των 5 χλμ. και στις 11 π.μ. ο δρόμος 1.000 μ. για παιδιά.
Η λήξη των δραστηριοτήτων της ημέρας έχει προγραμματιστεί για τις 12.30, ενώ θα έχουν προηγηθεί 10-10.30 οι απονομές στους μεγάλους δρομικούς αγώνες.

~**  Γ' ΕΘΝΙΚΗ - 8ος Όμιλος   Κυριακή 14 - 10 - 2018
*** ΕΙΚΟΣΙΜΙΑΣ Κεφαλονιάς -ΚΑΛΑΜΑΤΑ  0-4 .- ^

Διαιτησία: Άριστη ήταν φυσικά η διαιτησία  σήμερα στην Κεφαλλονιά. ΚΑΔΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΧΑΪΑΣ), ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΑΧΑΪΑΣ), ΖΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΧΑΪΑΣ) και ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΗΛΕΙΑΣ), διαιτητές και παρατηρητής (διαιτησίας) του αγώνα, θυμίζουμε.
Μαύρη Θύελλα: Βούρας, Τσόπελας, Ψάνης, Αλιατίδης (88′ Μπίζος),Βοσκόπουλος, Αντωνιάδης, Πινδώνης, Φουάσης, Μαστραντωνάκης (80′ Ζαχαρόπουλος), Μίνγκας (65′Λαθύρης), Γιόνδης (70′ Αθανασόπουλος)..-
 Κασοτάκης, Ζαχαρόπουλος, Αθανασόπουλος, Λαθύρης, Μπίζος, Χόντζα και Γκελγκέρια, ήταν θυμίχουμε στον πάγκο  .- 
~**** ΑΕ Εικοσιμίας - Μαύρη Θύελλα 0-4, εύκολα, δίκαια και χαλαρά για την Καλαμάτα, η οποία μέσα σε 26 λεπτά (!) έβαλε 4 γκολ καθάρισε τον αγώνα και στη συνέχεια σεβάστηκε την αντίπαλό της και πολύ σωστά έπραξε, γι΄αυτό άλλωστε και το ζεστό χειροκρότημα ακόμη και των αντιπάλων φιλάθλων, σήμερα στην Κεφαλλονιά!
~** ΑΜΒΡΥΣΣΕΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - Α.Ο. ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ 0-0 ,.-^ 
~** Α.Ο. ΕΙΚΟΣΙΜΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-4 .-^  (4' Μίνγκας, 8'-26' Γιόνδης, 17' Φουάσης)
~** Α.Ε. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΛΕΡΝΑΣ   , (1-0).- (16' Πούτσι)
~** ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΜΑΝΔΡΑΪΚΟΣ 1-2   , (1-1).-^   (36΄ Μπριλάκης / 28' Ντούλιας)
Ο Πάμισος έχει ξεκινήσει με τους: Τσάμη, Δημητρακόπουλο, Σαραντόπουλο, Μπριλάκη, Δοδοντσάκη, Ντεναγιέρ, Μωράκη, Ρήγα, Αμουρι, Ηλιόπουλο και Σέγκμπια

~** ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ - ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ  2-2 ,(0-2).- ^ (9' Τσιώλης, 16' Γεωργόπουλος)
~** Α.Ο. ΥΠΑΤΟΥ - Α.Ε. ΠΕΛΛΑΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ  0-1 ,(0-0) .-^ 
~**  ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ - ΕΝΩΣΗ ΠΑΝΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΑΚΟΥ  1-0 ,(1-0).- ^ (2΄ Συρεγγέλας)
~**  8ος  όμιλος ...3η αγωνιστική 16η
ΑΕ Ερμιονίδας-ΑΕ Λέρνας  1-0
Πάμισος-Μανδραϊκός   1-1 
Αστέρας Βλαχιώτη-Παναρκαδικός 1-2 
Αμβρυσσέας Διστόμου-ΑΟ Κατασταρίου 0-0 .-^
ΑΟ Εικοσιμίας-Καλαμάτα 0-4.-^
ΑΟ Υπάτου-ΑΕ Πελλάνας/Καστορείου  0-1 
Παναργειακός-Ασπρόπυργος  1-0 
Επόμενη ... 4η αγωνιστική 17η
Πάμισος-ΑΕ Ερμιονίδας
ΑΕ Λέρνας-Αστέρας Βλαχιώτη
Μανδραϊκός-Αμβρυσσέας Διστόμου
Παναρκαδικός-ΑΟ Εικοσιμίας
ΑΟ Κατασταρίου-ΑΟ Υπάτου
Καλαμάτα-Παναργειακός
ΑΕ Πελλάνας/Καστορείου-Ασπρόπυργος

*** Για τον 6ο όμιλο:
Φοίβος Κρεμαστής – Αστέρας Αμαλιάδας 0-0 (β΄ ημίχρονο)

*** 6ος  όμιλος  ...3η αγωνιστική 16η
Διαγόρας Ρόδου-Ιάλυσος  0-1 .-
Διαγόρας Βραχνέικων-Αχαρναϊκός  2-0 .-^
Νίκη Τραγανού-Παναιγιάλειος  1-4 .-^ 
Θύελλα Ραφήνας-Παλληνιακός  0-3 .- ^
Πανηλειακός-ΠΑΟ Βάρδας  -
Φοίβος Κρεμαστής-Αστέρας Αμαλιάδας  0-0 .-^
Ρεπό: Πανμοβριακός Ριόλου
Επόμενη αγωνιστική ... 4η αγωνιστική 17η
Διαγόρας Βραχνέικων-Διαγόρας Ρόδου
Ιάλυσος-Νίκη Τραγανού
Αχαρναϊκός-Πανμοβριακός Ριόλου
Παναιγιάλειος-Θύελλα Ραφήνας
Παλληνιακός-Φοίβος Κρεμαστής
ΠΑΟ Βάρδας-Αστέρας Αμαλιάδας
Ρεπό: Πανηλειακός
***  1ος  όμιλος Γ΄εθνικής 
3η αγωνιστική 16η
Απόλλων Παραλιμνίου-Κεραυνός Πέρνης  1-0 .-^
Αετός Ορφανού-Εθνικός Σιδηροκάστρου  0-0 ,.-^
Άρης Αβάτου-ΑΟ Καβάλα  0-0 .-^
Αλέξανδρος Κιλκίς-ΠΑΟ Κοσμίου  0-0 .-^
Πανσερραϊκός-Ασπίδα Ξάνθης  4-1 .-^
ΑΕ Καλαμπακίου-Ορφέας Ξάνθης  1-2 .-^
Νέστος Χρυσούπολης-Εθνικός Αλεξ.  4-2 .-^ 
***2ος όμιλος  ...  3η αγωνιστική 16η
ΠΑΟ Κουφαλίων-Αλμωπός Αριδαίας  -
Άρης Παλαιοχωρίου-ΑΠΕ Λαγκαδά  1-0 .- ^ 
Ελπίς Σκουτάρεως Βέροια-ΠΟ Τρίγλιας  0-0 .-^
Ολυμπιακός Κυμίνων-Ερμής Αμυνταίου  0-0 .-^
Μελιτέας Μελίτης-Μακεδονικός  3-2 .-^
Αγροτικός Αστέρας-Νίκη Αγκαθιάς  0-1 .-^ 
Εδεσσαϊκος-ΑΣ Γιαννιτσά  1-2 .- ^
Ελπίς Σκουτάρεως - ΠΟ Τρίγλιας  0-0 .-^ 
***3ος  όμιλος  ... 3η αγωνιστική 16η
Μακεδονικός Φούφα-Θεσπρωτός  2-1   .- ^
ΑΟ Φλωριάδας-ΑΕ Λευκίμμης  0-4 .-  ^
Αχέρων Καναλακίου-Τηλυκράτης Λευκάδας  1-1 .- ^ 
Μακεδονικός Σιάτιστα-Κρόνος Αργυράδων 0-0 .- ^
Ναυπακτιακός Αστέρας-Μ. Αλέξ. Καλλιθέας  2-1  .-^ 
Σούλι Παραμυθιάς-Θρίαμβος Σερβιανών  1-0 .- ^
Ρεπό: Γρεβενά Αεράτα
*** 4ος  όμιλος ...3η αγωνιστική 16η
ΑΟ Σελλάνων-Νίκη Βόλου  1- 1 .-^
ΓΣ Αλμυρός-Αχιλλέας Νεοκαισάρειας  1-1 .-^
Απόλλων Μακρυχωρίου-ΑΟ Στυλίδας 1-2 .-^ 
Οικονόμος Τσαριτσάνης-Φωκικός  2-1 .-^
Αστέρας Ιτέας-Θησέας Αγριάς  1-0 .-^  
ΑΣ Μετέωρα-Αναγέννηση Καρδίτσας  - 
Ολυμπιακός Βόλου-Πιερικός  - 
*** 5ος όμιλος  ...3η αγωνιστική 16η
Ατρόμητος Πειραιά-ΑΕ Νεάπολης  1-0 .-^
Εθνικός Πειραιά-Αμπελακιακός  1-0 .-^
Ιωνικός-Κερατσίνι  0-1 .-^ 
ΑΟ Παλαιόχωρας-Γιούχτας  - 
ΠΟ Ατσαλένιου-Προοδευτική  1-0 .-^
ΟΦ Ιεράπετρας-ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ  2-0 
Ρεπό: Επισκοπή
***  7ος όμιλος  ...3η αγωνιστική 14η
Χαραυγιακός-Καλλιθέα   2-0 .-^ 
Απόλλων Ερέτριας-Θύελλα Καμαρίου  1-4 .-^ 
Κόρινθος-Αιολικός  0-1 .-^ 
Άγιοι Ανάργυροι-Αιγάλεω  1-1.-^
Άγιος Ιερόθεος-ΑΟ Χαλκίδας  3-0 .-^ 
Πανθηραϊκός-Ηλυσιακός  2-0 .-^ 

Α' ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-0  .-^ 
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-0 .-^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 4-4 .- ^ 
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 1-3 .-^ 
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ 3-0 χ.α. .- ^ 

Α1 ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ 0-2 .-^ 
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  2-0 .-
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ 3-2 .-^ 
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ 0-3 χ.α. .- ^ 

Β΄ ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
1ος Όμιλος
 ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας   - 
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.  4-1 .- ^ 
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ 4-0 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ 1-1 .-^ 
ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 3-0 χ.α. .-^
2ος Όμιλος
ΤΕΛΙΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ 3-0 .-^
ΤΕΛΙΚΟ ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 4-1 .-^
ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (18:30)  - 
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ -ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  3-1 .- ^
ΑΕ. ΛΟΓΓΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ Καλαμάτας
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας -ΔΑΝΑΟΣ  3-2 .-^

*** Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής Α1 στο μπάσκετ 
Κυριακή 14-10-2018 :
Ρέθυμνο - Λαύριο 72-77       .-^                                                                                                Τα δεκάλεπτα : 17-10, 21-26 , 23-24 , 11-17 .- ^
Ήφαιστος Λήμνου - Πανιώνιος 86-64  .-^                                                                               Τα δεκάλεπτα : 24-23 , 17-15 , 24-10 , 21-16 .-^
Προμηθέας Πατρών - Περιστέρι 73-76   .-                                                                               Τα  δεκάλεπτα : 24-26 , 18-13 , 16-23 , 15-14 .-^
Χολαργός - Κολοσσός Ρόδου 74 - 60 .-^                                                                                Τα  δεκάλεπτα : 19-19, 18-14 , 10-19 , 18-8 .-^
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 91-71  .-^                                                                                                               Τα δεκάλεπτα : 24-19 , 24-16 , 25-17 , 18-19 .-^ 
Άρης - Παναθηναϊκός 70-84  .-^                                                                                               Τα  δεκάλεπτα : 17-22 , 17-24 , 19-21 , 17-17 .-^ 
Κύμη -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  74-77 .-^ 
Τα  δεκάλεπτα : 20-18 , 12-21 , 25-15, 17-23 .- ^ 

***  Τα αποτελέσματα της δεύτερης αγωνιστικής της Α2 Ανδρών: 
Σάββατο 13-10-2018 : 
 Ιπποκράτης Κω-Ψυχικό 85-83
Χαρίλαος Τρικούπης-Ευρώπη Πευκοχωρίου 61-39
Ιωνικός Νίκαιας-Καστοριά 72-62
Καβάλα-Απόλλων Πάτρας 96-74
Κόροιβος Αμαλιάδας-Μαρούσι 86-72
Διαγόρας Δρυοπιδέων-Εθνικός 86-60
Ερμής Αγιάς Λάρισας-Αμύντας 75-74
Ηρακλής-Καρδίτσα 79-68                                                                                 Αχιλλέας Τρικούπης -Τρίκαλα  - 
Επόμενη αγωνιστική (3η, 20/10)
Ευρώπη Πευκοχωρίου-Ιωνικός Νίκαιας
Καστοριά-Καβάλα
Απόλλων Πάτρας-Κόροιβος Αμαλιάδας
Μαρούσι-Ηρακλής
Καρδίτσα-Ιπποκράτης Κω
Ψυχικό-Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω
Εθνικός-Αμύντας
Ερμής Αγιάς Λάρισας-Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολόγγι
***   Mέσα με Ν.Ε. Μεγαρίδας στην πρεμιέρα του 1ου ομίλου νότου της Γ΄ Εθνικής η Καλαμάτα B.C. 
Πρεμιέρα σήμερα στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας μπάσκετ και η Καλαμάτα B.C. αντιμετωπίζει στις 5.00 μ.μ. τη Ν.Ε. Μεγαρίδας στο «ντέρμπι των νεοφώτιστων» του 1ο ομίλου του Νότου.
Η Καλαμάτα B.C. επέστρεψε έπειτα από ένα χρόνο απουσίας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και ο βασικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία. Η Καλαματιανή  ομάδα στο σημερινό ματς έχει δύσκολο έργο , καθώς η ΝΕ Μεγαρίδας είναι ισχυρή και θεωρείται από τα φαβορί για την άνοδο στη Β΄Τοπική. Ο προπονητής Αντώνης Κούτρης και οι αθλητές του, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για την παρθενική νίκη.
Νοκ άουτ είναι ο Γιώργος Γιαννουκάκης (ανέτοιμος μετά τον τραυματισμό του). Δύσκολη δε είναι η συμμετοχή των Δημήτρη Κουτίβα, Λεωνίδα Κούτρη (έχασαν ορισμένες προπονήσεις για διάφορους λόγους).
Η Καλαμάτα B.C. περιμένει θερμή συμπαράσταση από τον φίλαθλο κόσμο όχι μόνο στο σημερινό αγώνα, αλλά και σε όλους εντός έδρας.
Τη συνάντηση έχουν οριστεί να σφυρίξουν οι Γεράνιος, Τσακιράκη, ενώ κομισάριος   θα είναι ο Σπύρος Ηλιόπουλος.
Τα υπόλοιπα ματς της πρεμιέρας του 1ου ομίλου του Νότου τη Γ΄Εθνικής είναι τα εξής:
Ώρα 2.00 μ.μ.
Νέο Ληξούριο – Λέοντας 2014
5.00 μ.μ.
Αχαγιά 82 – Κεραυνός Αιγίου
Ηλυσιακός – Ιωνικός Ν.Φ.
Ακράτα - Έσπερος ΑΟΠΑ
Άρης Νικαίας – ΑΕΝ Κηφισιάς
6.00 μ.μ.
Αιγάλεω - Πέρα

*** ΧΑΤΜΠΟΛ Α1  4η  αγωνιστική 13-10-2018 :
Aσταμάτητος ο ΠΑΟΚ, νίκες για Δούκα, Φίλιππο
~** ΠΑΟΚ - ΑΕΣΧ Πυλαίας  37-18.-^   
Τα πεντάλεπτα: 3-3, 6-5, 10-7, 12-8, 13-9, 17-11 (ημχ), 18-13, 24-13, 25-15, 21-16, 33-17, 37-18. .-                                                                                                                                          ΠΑΟΚ (Στέλιος Σεϊρεκίδης): Κοτανίδης, Αραμπατζής 1, Παλάσκας 9, Τζόνο 2, Τσεσμετζίδης 1, Κοκκώνης 5, Τάσκοβιτς , Αποστόλου 1, Πετρίδης 6, Νικολαϊδης 5, Κωστακίδης, Λοίζος, Μαστορογιάννης, Κυπραίος 3, Δέλιας, Γιόσμου 4.                                                                         ΑΕΣΧ Πυλαίας (Πάνος Γούσιος) Αντωνιάδης, Αποστολίδης 1, Τσαναξίδης 1, Μάτοβιτς 2, Καλόμοιρος 6, Κουκμίσης 2, Ορφανουδάκης, Καβουσανάκης 2, Παπαγεωργίου, Γιαννακίδης, Καραπαναγιωτίδης, Αλεξανδρίδης 1, Ελέτα 1, Αλατσατιανός, Ανανιάδης 2, Ζαφείρης.
~ **   ΧΑΝΘ - ΑΣΕ Δούκα 19-32 .-^
Τα πεντάλεπτα: 1-1, 2-2, 4-5, 4-8, 6-10, 8-13 (ημχ.) 9-16, 10-18, 12-22, 13-26, 14-28, 19-32
 ΧΑΝΘ (Κώστας Τούτσης): Μπόλας Δινάλης 1, Σαρηγιαννίδης 2, Ρεμπελάκος 3, Τζίνεβης 1, Ιωαννίδης, Κεσίδης, Στίγγας 2, Βαρδάκας 2, Αγαθόνικος 1, Παπαβασίλης 3, Μηλόπουλος, Κύρτσιος, Ρίζος, Μπαϊρλής 3, Αρβανιτίδης 1.
ΑΣΕ Δούκα (Κωστής Μπούνας): Μωραΐτης 3, Τόμπρος, Παπαπούλιος 5, Πολύδωρος, Κολλύρης Ν., Μπραουδάκης, Αϊβαλιώτης 4, Ταουσάνης 4, Ντούνης 1, Σαμαράς 1, Λιόλιος 1, Ζιβούλοβιτς 6, Τζανιδάκης 1, Κλεώπας, Κολλύρης Π., Κεδέρης 6.
~**  ΦΙΛΙΠΠΟΣ -  ΑΡΗΣ  29-22  .-^
Τα πεντάλεπτα: 0-3, 2-5, 4-8, 7-12, 10-13, 12-14 (ημχ.), 15-16, 17-17, 19-21, 22-21, 26-22, 29-22
ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Γιούπης): Τζίμπουλας, Ταραμονλής, Παντελίδης, Τσούλος, Χαραλαμπίδης 1, Καλλιαρίδης, Παπαδόπουλος 5, Τσαμουρίδης 1, Δ. Τριανταφυλλίδης 1, Κωστακίδης 5, Αποστολίδης 6, Κουκουτσίδης 3, Δάσκαλος, Κορωνάς, Φιλόσογλου, Τ. Τριανταφυλλίδης 7.       ΑΡΗΣ (Μελετάκος): Λαδάκης 6, Αθανασίου 1, Βλάχος 1, Γ. Μελετάκος 2, Γρηγοράκης, Μουλιάτος, Δ. Μελετάκος 5, Χρηματόπουλος, Πετράκος, Καμπουράκης, Ταβλαρίδης, Χαρμπής, Μιμίκος 3, Χουρσουντιάν 4, Αμανατίδης, Βλαχοθανάσης.
~**   ΞΑΝΘΗ -ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ  19-32 .-^
~** ΑΕΚ Αθηνών - ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ Έδεσσας  33-22 .-^
~** 17-10-2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ Συκεών

***  Α’ Τοπική: Ενδιαφέροντα ματς σε Δυτική Παραλία, Μεθώνη, Μεσσήνη 
Με τρία ενδιαφέροντα ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας.
Συγκεκριμένα, η νεοφώτιστη ΑΕ Μάνης αντιμετωπίζει τον Πανθουριακό, ο Τσικλητήρας Πύλου «κοντράρεται» με τον Εθνικό Μελιγαλά, ενώ ο Ολυμπιακός Ανάληψης φιλοξενεί την ΑΕ Αβίας στο «ντέρμπι» των νεοφώτιστων».

ΑΕ ΜΑΝΗΣ – ΘΟΥΡΙΑ   0-2 .-^ 
Ενισχυμένη με το νεοαποκτηθέντα  αμυντικό Βαγγέλη Βαβαρούτσο (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί) υποδέχεται τον Πανθουριακό η ΑΕ Μάνης. Ο προπονητής Φραγκίσκος  Κεράνης, ο συνεργάτης του Κώστας Μίντζηρας και οι ποδοσφαιριστές τους, βλέπουν μόνο νίκη.
 Ένα καλό αποτέλεσμα είναι ο στόχος  της ομάδας της Θουρίας  με τον τεχνικό της Τάκη Δρούγα να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Δεν αποκλείεται να πάρει χρόνο συμμετοχής και το τελευταίο μετεγγραφικό απόκτημα, ο επιθετικός  Νίκος Ξεροβάσιλας.

ΠΥΛΟΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.  2-0 .- ^ 
Επιστροφή στις νίκες (μετά το «Χ» με τον Τέλο Άγρα στους Γαργαλιάνους) θέλει κόντρα στον Εθνικό Μελιγαλά ο Τσικλητήρας Πύλου. Ο προπονητής Γιώργος Αργυρόπουλος δεν θα έχει  στη διάθεσή του τον έμπειρο αμυντικό Νίκο Παπαγεωργίου (τιμωρημένος).
Με τον Παναγιώτη Πολίμο (αντικατέστησε τον Μιχάλη Φασουλή που παραιτήθηκε έπειτα από τον άτυχο εντός έδρας αγώνα με την ΑΕ Μάνης) στον πάγκο της θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Μελιγαλά. Δύσκολη  δε θεωρείται η συμμετοχή του έμπειρου τερματοφύλακα Χρήστου Σπάλλα (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό), ενώ νοκ άουτ είναι ο νεαρός αμυντικός Γιάννης Μακρής (τιμωρημένος).
Ο Εθνικός Μελιγαλά  θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, ανεβαίνοντας βαθμολογικά.

ΑΝΑΛΗΨΗ – ΑΕ ΑΒΙΑΣ  2-1 .-^ 
Να «ζευγαρώσει» τις νίκες (προηγήθηκε το «διπλό» κόντρα στην Ομόνοια) θα επιδιώξει στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με την ΑΕ Αβίας ο Ολυμπιακός Ανάληψης, παραμένοντας έτσι κοντά στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Ο προπονητής  Σπύρος Τσίκινης δεν αντιμετωπίζει ιδιαιτέρα προβλήματα.
ΜΕ στόχο ένα καλό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Κάμπου με τον τεχνικό Διονύση Πουλή να προβληματίζεται για τη συμμετοχή κάποιων ποδοσφαιριστών (κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων)

Οι διαιτητές των ματς της 3ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που ορίστηκαν να «σφυρίξουν» τα ματς της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα  και αύριο είναι οι εξής:

Σήμερα Σάββατο 13-10-2018 – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Δυτικής Παραλίας
ΑΕ Μάνης – Πανθουριακός 0-2 .-^ 
: Ι. Κουτσαναστάσης, Χρ. Γεωργαντάς, Ευαγγ. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
Τσικλητήρας Πύλου – Εθνικός Μελιγαλά 2-0 .-^ 
: Ηλ. Σκόρδος, Δημ. Ταβουλαρέας, Κώστας Αντωνόπουλος
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΕ Αβίας  2-1 .- ^ 
: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ηλ. Ρηγόπουλος, Ν. Τσίρμπας

Κυριακή 14 Οκτωβρίου  2018 : – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Ολυμπιακός Καλαμάτας
: Ηλ. Νικολόπουλος, Φ. Κασκάνης, Δημ. Ταβουλαρέας
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου «Καπετάν Βασίλης»
ΑΟ Διαβολιτσίου – Απόλλων Καλαμάτας
: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Χ. Τσοπανάκης, Κ. Αντωνόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Ευαγγ. Μπασιλάρης, Θ. Τζιαμουράνης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – Εράνη Φιλιατρών
: Δ. Πλακογιάννης, Π. Κομπιλίρης, Αν. Τσουκάλη
* Ο αγώνας ΑΣ Ανδρούσας – ΑΟ Φαραί ματαιώνεται.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 2 αγώνες)
1. ΑΟ Διαβολιτσίου 6-0         6
.- Απόλλων Καλ. 6-1 6
3. Ανδρούσα 4-2         4
-. Πύλος          3-2       4
-. ΑΕ Μάνης   2-1       4
6. Εράνη Φιλ. 3-2       3
-. Θουρία         2-2       3
-. Ανάληψη     1-1       3
-. Κυπαρισσία 2-3       3
-. Σπερχογεία  1-2       3
11. Τ. Άγρας   1-1       2
12. Εθνικός Μελ.        2-3       1
-. Ολυμπιακός Μελ.    2-3       1
-. ΑΕ Αβίας     2-5       1
15. Ομόνοια    0-3       0
* Ο ΑΟ Φαραί παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα


A1 KATHΓΟΡΙΑ
Τρεις συναντήσεις για την 3η αγωνιστική

Τρεις συναντήσεις περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας.
Συγκεκριμένα, ο Ηρακλής Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, ο νεοφώτιστος ΠΑΟ Καλού Νερού υποδέχεται τον Απόλλωνα Πεταλιδίου, ενώ η Θύελλα Χαρακοπιού «συγκρούεται» με τον Χανδριναϊκό.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛ. – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  6-0 .-0^ 
Να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τις επιτυχίες θα επιδιώξει κόντρα στο Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας ο Ηρακλής Καλαμάτας, παραμένοντας έτσι στο ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα.
Ο προπονητής Άρης Γαλανόπουλος δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Δημήτρη Βλαχάκη, Μάρκο Φίλαϊ (τιμωρημένοι). Δύσκολη έξοδος για την τριφυλιακή ομάδα με τον τεχνικό της Θανάση Λακριντή και το συνεργάτη του Κώστα Γεωργακόπουλο να προβληματίζονται για τη συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών (κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων). Ο Μιλτιάδης θέλει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.

ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ – ΠΕΤΑΛΙΔΙ   3-0 .-^ 
Με στόχο την τρίτη σερί νίκη (προηγήθηκαν εκείνες κόντρα σε Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας και Αναγέννηση Παραλίας) φιλοξενεί τον Απόλλωνα Πεταλιδίου ο ΠΑΟ Καλού Νερού. Ο τεχνικός Σάκης Διονυσόπουλος αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Στην ομάδα του Πεταλιδίου τώρα, ο προπονητής Γιώργος Μηλίτσης δεν θα έχει στη διάθεσή του τον νεαρό  επιθετικό Ηλία Ζοτάι (απουσιάζει στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους). Δύσκολη δε θεωρείται η συμμετοχή των Γιάννη Σαραντόπουλου, Θανάση Φωτόπουλου (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς). Παρά τα προβλήματα ο Απόλλων Πεταλιδίου  θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡ. – ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ  1-3 .-^ 
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει στον αγώνα με τον Χανδριναϊκό η Θύελλα Χαρακοπιού παραμένοντας έτσι στις υψηλές θέσεις της κατάταξης. Ο προπονητής Παντελής Τσιγαρίδης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς τον νεαρό επιθετικό Ορέστη Σαχινάι (αποβλήθηκε στο ματς με τον ΑΟ Μεθώνης) θ’ αγωνιστεί ο Χανδριναϊκός. Ο τεχνικός Πέτρος Χιώτης και οι ποδοσφαιριστές του γνωρίζουν  πως έχουν δύσκολο έργο αλλά είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι διαιτητές των συναντήσεων της 3ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που ορίστηκαν να «σφυρίξουν» τις συναντήσεις της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Α1 κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο είναι οι εξής:

Σήμερα Σάββατο 13-10-2018 :– 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
Ηρακλής Καλαμάτας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας 6-0 .-^ 
: Π. Κομπιλίρης, Αν. Τσουκάλη, Στ. Παλλαδινός
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – Απόλλων Πεταλιδίου  3-0 .-^ 
: Ηλ. Ρέκκας, Ευστ. Ζαρακοβίτης, Κ. Ηλιοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – Χανδριναϊκός  1-3  .-^ 
: Απ. Καυκάς, Γ. Ρουμελιώτης, Ερβ. Τζεμάλι

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 :  – 3.30 μ.μ.
Ανδρούσα -Α.Ο. Φαραί  3-0  α.α. .-^ 
Δημοτικό Γήπεδο Δυτικής Παραλίας
Αναγέννηση Παραλίας – Ακρίτας Κορώνης
: Απ. Καυκάς, Ν. Τσίρμπας, Γ. Γαλακούτης
Δημοτικό Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – Ηρακλής Κυπαρισσίας
: Ηλ. Ρέκκας, Αρ. Κυριόπουλος, Ε. Παναγιωτόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
ΑΟ Μεθώνης – ΑΟ Φυτειάς
: Ηλ. Σκόρδος, Γ. Σκαρπέτης, Χ. Σαπουτζής
  • Ο αγώνας ΑΟ Ασπροχώματος – Δωριέα Δωρίου ματαιώνεται.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 2 αγώνες)
1. Κορώνη 8-1 6
-. Καλό Νερό 6-0        6
-. ΑΟ Φυτειάς 4-1       6
-. Ηρακλής Καλ. 3-0   6
5. Χανδριναϊκός 5-4   3
-. Πεταλίδι       2-2       3
-. Δώριο          3-3       3
-. ΑΟ Μεθώνης           3-4       3
-. Ηρακλής Κ. 5-3       3
-. Θύελλα Χαρ.           3-2       3
11. Αναγέννηση Παρ. 0-4       0
-. Χώρα 1-7    0
-. Μιλτιάδης 0-6         0
* Ο ΑΟ Ασπροχώματος παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα.

***

~ *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .- 
 ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και όμορφη εβδομάδα για όλους μα   :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-01-2018.html .-  
~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html. -                          ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Τετάρτη 03  Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-                           ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2918 Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html  .-~**  ARFARA  NEWS -2- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2.html .-                     ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news_6.html .-~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Κυριακή 07  Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news-07-2018.html    .-~*** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών .  Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html      .-                           ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη  09 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html   .-                  ~**  ARFARA NEWS -2-  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2.html .-                                  ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news-10-2018.html .-          ~**  ARFARA NEWS -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών .Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2_10.html .-                      ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-                                             ~**  ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Πέμπτη  11  Οκτωβρίου  2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2_11.html  .-                                      ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-                                   
~** 
ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news-13-2018.html ,-   ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών . Κυριακή 14 Οκτωβρίου Στο αγιάζι της ενημέρωσης [D1] https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-news_14.html .-   
                                                   
***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
 1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    ΣταματηςΣκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .- 

*** 










  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου