ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών .
Τετάρτη 03  Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~



~ **  3 Οκτωβρίου: Εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου

~  Τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τιμά σήμερα, 3 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Διονύσιος καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε για τη φιλοσοφική του κατάρτιση κα τη βαθιά του καλλιέργεια.
*  Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου Παύλου άγγιξε την παιδευμένη και ευαίσθητη ψυχή του και βαπτίσθηκε. Αργότερα διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον ευσεβή Ιερόθεο. Επιβραβεύθηκε από το θεό για τη χριστιανική του δράση με το χάρισμα να επιτελεί θαύματα.
Περιόδευσε σε πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο και ερμήνευσε τις ιερές γραφές. Όταν έφθασε στο Παρίσι συνελήφθη και αργότερα αποκεφαλίσθηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα άγια λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα φύλαξαν και όταν δεν υπήρχε πλέον φόβος τα ενταφίασαν με τιμές.
Ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε συγγραφέας πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων, από τα όποια παραθέτουμε σε μετάφραση ορισμένα λόγια του, σχετικά με την Αγιότητα, τη Βασιλεία και την Κυριότητα του Θεού: «Αγιότητα, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μας η καθαρότητα η ασημάδευτη από οποιοδήποτε μίασμα, η πλήρης και ολότελα άσπιλη. Βασιλεία είναι η τακτοποίηση κάθε ορίου, κάθε τάξης, κανονισμού, κατάστασης.
Κυριότητα δεν είναι μόνο η υπεροχή πάνω στους χειρότερους, άλλο και η συνολική των καλών και αγαθών και πλήρης ολοκτησία, καθώς και η αληθινή και αμετάβλητη βεβαιότητα. Γι΄ αυτό και η κυριότητα ετυμολογείται από το «κύρος» και το «κύριο» και το «κυρίευαν». Θεότητα είναι η πρόνοια που θεάται τα πάντα και με τέλεια αγαθότητα «περιθέει» (περιέχει) και συνέχει τα πάντα, τα γεμίζει με τον εαυτό της και υπερέχει από όλα όσα απολαμβάνουν τα δώρα της πρόνοιας της» (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, «Περί Θείων Ονομάτων». Εκδόσεις Π. Πουρναρό).
Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες ιστορικές πληροφορίες για τη ζωή του Αγίου Διονυσίου δεν έχουμε πλην αυτών των λίγων που προαναφέραμε. Τα υπόλοιπα που αναφέρουν ορισμένοι Συναξαριστές ανήκουν στα πλαίσια της παραδόσεως και μόνο.
Ύστερα από την με αριθμ. 22/30 Σεπτεμβρίου 1999 μ.Χ. εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου συμπεριελήφθηκε να τιμάται επιπρόσθετα και στις 12 Οκτωβρίου όπου και ορίσθηκε να τιμάται η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’.
Χρηστότητα εκδιδαχθείς, και νήφων εν πάσιν, αγαθήν συνείδησιν ιεροπρεπώς ενδυσάμενος, ήντλησας εκ του Σκεύους της εκλογής τα απόρρητα, και την πίστιν τηρήσας, τον ίσον δρόμον τετέλεκας, Ιερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
~**  Επτά ωφέλιμες και παρήγορες σκέψεις…

1. Τι ήσουνα πρίν γεννηθείς, πρίν κάν συλληφθείς στη μήτρα της μητέρας σου; Δεν είχες μήτε σώμα μήτε ψυχή μήτε αίσθηση καμιά.
Δεν ήσουνα τίποτα! Και το τίποτα, το μηδέν, είναι λιγότερο κι από ένα άχυρο, ένα χορταράκι, έναν κόκκο σκόνης. Γιατί αυτά έχουν ύπαρξη, εσύ όμως πρίν από τη σύλληψή σου δεν είχες.
2. Στοχάσου την ευσπλαχνία του πανάγαθου Θεού, πού από το τίποτα σε δημιούργησε “κατ΄εικόνα” Του, δίνοντάς σου όχι μόνο το υπερθαύμαστο ανθρώπινο σώμα, αυτό το θαύμα των θαυμάτων, με την ποικιλία των οργάνων και των λειτουργιών και των αισθήσεων, αλλά και τη μοναδική θεοειδή ψυχή, με τον λογικό νου, τη θέληση, τη μνήμη και τις άλλες δυνάμεις.
3. Αναλογίσου μετά απ΄αυτό, πόση πρέπει να είναι η ευγνωμοσύνη σου σ΄Εκείνον, τον ύψιστο και πανάγαθο Ευεργέτη σου, από τον οποίο πήρες δωρεάν τόσα χαρίσματα, πόσο χρωστάς να Τον αγαπάς, να Τον ευχαριστείς, να Τον δοξολογείς, να Τον υπηρετείς, και πόσο να προσέχεις, ώστεποτέ να μην Του φταίξεις και να μην Τον πικράνεις.
4. Αναλογίσου τώρα την αγνωμοσύνη σου απέναντι στον Πλάστη σου, μια και έκανες ακριβώς τα αντίθετα απ΄αυτά που έπρεπε. Αντί να Τον αγαπάς και να Τον ευχαριστείς και να Τον υμνείς και να Τον ευαρεστείς, εσύ Τον καταφρόνησες και Τον εγκατέλειψες και Τον λύπησες, προτιμώντας τα πρόσκαιρα πράγματα και τις εφάμαρτες ηδονές.
5. Συλλογίσου πόσες τιμωρίες θα σου άξιζαν για την αχαριστία σου τούτη και πόσο δίκιο θα είχε ο Κύριος, αν σου στερούσε όλα όσα σου έδωσε, ακόμα και τη ζωή, το μεγαλύτερο δώρο Του. Αυτή η σκέψη, πιο πολύ απ΄όλες τις άλλες, θα σου εμπνεύσει θείο φόβο και θα σε βοηθήσει να υπομείνεις κάθε θλίψη, καθώς θα παραδεχθείς αναμφίβολα πώς υποφέρεις λιγότερο απ΄όσο σου πρέπει.
6. Θαύμασε την άπειρη και ανερμήνευτη αγαθότητα του Θεού μας, πού, ενώ μπορεί αυτήν ακριβώς τη στιγμή να σε τιμωρήσει βαριά και να σε θανατώσει και να σε κολάσει αιώνια, περιμένει ο πολυεύσπλαχνος τη μετάνοιά σου. Κι αν σε παιδεύει τώρα με μικρές και παροδικές θλίψεις, το κάνει για το καλό σου, σαν στοργικός Πατέρας, για να βγεις από τον κακό δρόμο της αμαρτίας και να έρθεις στον ίσιο της αρετής, ώστε τελικά, λουσμένος και καθαρισμένος στο λουτρό των λυπηρών, ν΄αξιωθείς την απόλαυση του παραδείσου.
7. Αποφάσισε, από δω κι εμπρός τουλάχιστον, να δαπανήσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου, τη ζωή που ανήκει σ΄Εκείνον και όχι σ΄εσένα, στη διακονία και στη δόξα Του. Να Τον τιμάς και να Τον ευχαριστείς ακατάπαυστα για τις ευεργεσίες Του, αλλά και ν΄αποδέχεσαι καρτερικά κι αγόγγυστα τις δοκιμασίες που παραχωρεί σαν φάρμακα και γιατρικά της κακίας σου. Να θυσιάσεις, τέλος, πρόθυμα, και τιμή και περιουσία και ζωή ακόμα, παρά να Τον αρνηθείς ή να παραβείς τις εντολές Του.
Αυτά να σκέφτεσαι και να μελετάς, και θα δεις πόσο καρπό και πόση ωφέλεια θα σου δώσουν στον καιρό των θλίψεων.
ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ
του μοναχού Αγαπίου Λάνδου του Κρητός
***  Μανώλης Μάκαρης: Ο Ταΰγετος και ο Νέδοντας εκπέμπουν διαρκές SOS 
Η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών και τα ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν και στην Καλαμάτα είχαν ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί ξανά το ρυάκι από ζουμιά σκουπιδιών - που είναι ρηγμένα στη Μαραθόλακκα- και καταλήγει στο Νέδοντα, τονίζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης.
Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Ο Ταΰγετος και ο Νέδοντας εκπέμπουν διαρκές SOS», ο Μανώλης Μάκαρης τονίζει: «Τα μαύρα ζουμιά της Μαραθόλακκας έκαναν για άλλη μια φορά την εμφάνισή τους στον Ταΰγετο μετά την τελευταία βροχόπτωση, καθώς μεγάλη ποσότητα στραγγισμάτων υψηλού ρυπαντικού φορτίου προερχόμενη από τον ΧΑΔΑ Μαραθόλακκας κατευθύνθηκε στον ποταμό Νέδοντα.
Δυστυχώς, το εφιαλτικό σενάριο της συνεχιζόμενης ρύπανσης επιβεβαιώνεται. Ενός κακού μύρια έπονται.
Η περιβαλλοντική πληγή στον Ταΰγετο που ονομάζεται Μαραθόλακκα, αντί να αποκαθίσταται, γιγαντώνεται ρυπαίνοντας.
Να επισημάνουμε ότι τα συγκεκριμένα στραγγίσματα είναι ιδιαίτερα τοξικά και είναι πιο ρυπασμένα από τα νερά των υπονόμων.
Είχαμε έγκαιρα προτείνει τον άμεσο καθαρισμό της περιοχής που δημιουργεί τα υγρά, έτσι ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου μεταφοράς της ρύπανσης κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών βροχοπτώσεων. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε, η Δημοτική Αρχή αδράνησε και ιδού τα αποτελέσματα.
Και όλο αυτό τη στιγμή που η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Παρόλα αυτά τα ρυπασμένα στραγγίσματα κατέληξαν ελεύθερα στο Νέδοντα δηλητηριάζοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Παράλληλα, λόγω του πορώδους εδάφους που έχει η συγκεκριμένη περιοχή, η ρύπανση εισχωρεί στα υπόγεια ύδατα.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει:
1. Να αποκαταστήσει και να καθαρίσει άμεσα την περιοχή ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμάτων που είναι η πηγή του προβλήματος των στραγγιδίων
2. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην επέκταση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.
3. Να μοιραστούν κάδοι διαφορετικού χρώματος, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους κάδους του μπλε χρώματος όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες τοπικές κοινωνίες.
4. Να μοιραστούν σακούλες διαφορετικού χρώματος για χρήση στους υπόγειους κάδους, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαλογή στην πηγή.
Δεν μπορεί να περιμένουμε τις εκλογές για να ξεκινήσουν όλα αυτά.
Στον τομέα αυτό ο πολίτης πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά οι πολίτες αν το θελήσουμε και πάρουμε την τύχη της πόλης στα χέρια μας.
Με περιορισμό των απορριμμάτων, έμφαση στην ανακύκλωση και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Ο Ταΰγετος και ο Νέδοντας δεν ανήκουν σε εμάς, αλλά στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές,
Όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε για έναν καθαρό Ταΰγετο, έναν καθαρό Νέδοντα, μια πολιτισμένη και περιβαλλοντικά προηγμένη Καλαμάτα". Α.Π.

*** Συνάντηση Χαρίτση – Καφαντάρη για τη θεομηνία στη Μεσσηνία 
Σημαντική η πρωτοβουλία του δημάρχου Πύλου – Νέστορος 
 Η τελευταία θεομηνία του μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε τη χώρα μας και οι ανυπολόγιστες καταστροφές που έφερε, δεν άφησαν ασυγκίνητη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία, για την επούλωση των καταστροφικών πληγών που υπέστησαν χιλιάδες συμπολίτες μας, μιας και ο Δήμος του ήταν ο πρώτος που χτυπήθηκε. Γι’ αυτό το λόγο συναντήθηκε χθες εκτάκτως με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
Ο Δημήτρης Καφαντάρης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, προτρέπει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα οικονομικά υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να βοηθήσουν τους πληγέντες όλων των κατηγοριών, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και πολίτες. Ζήτησε επίσης να υποστηριχθεί η αποκατάσταση των υποδομών των Δήμων που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Στο πλαίσιο αυτό εστάλησαν επιστολές από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ στα αντίστοιχα υπουργεία.
Η συγκεκριμένη καταστροφή αποδεικνύει το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο περιβάλλον και την έμπρακτη αλληλεγγύη που η κοινωνία μας πρέπει να εμφανίζει στις δύσκολες στιγμές.
Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος θα φέρει το θέμα σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, για να οργανωθεί πιο συστηματικά η πάλη για την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

*** Για γυρίσματα στην Καλαμάτα η Δέσποινα Βανδή 
Η Δέσποινα Βανδή ετοιμάζει δυναμικό comeback στην τηλεόραση.
Φέτος θα παρουσιάσει το μουσικό reality X-Factor, αλλά και μια ταξιδιωτική εκπομπή δικής της έμπνευσης, στο Open Tv.
Η αγαπημένη καλλιτέχνης έχει περάσει με άριστα το πεδίο της παρουσίασης και έχει κριθεί θετικά και από τους πιο δύσκολους επικριτές, τόσο για τον τρόπο που χειρίζεται το λόγο όσο και για την άνεση και την επικοινωνία της με τον κόσμο.
Το πρωί της Τρίτης, η Δέσποινα ξεκίνησε τα γυρίσματα της πρωτότυπης εκπομπής της από την Καλαμάτα.
Φανερά ενθουσιασμένη, μάλιστα, έκανε live στο Instagram για να ανοικώσει στους διαδικτυακούς της φίλους τα ευχάριστα νέα, αλλά δεν μπορούσε να μην σχολιάσει και τις καταστροφές που προξένησε στην περιοχή ο τυφώνας Ζορμπάς.
fthis.gr, φώτο Κέλλυ Οικονομοπούλου

***  Δίωξη Ναρκωτικών: Με μια βόλτα στην Τριφυλία δύο συλλήψεις για καλλιέργεια χασίς! 
Ανακάλυψαν δύο χασισοφυτείες και προχώρησαν σε δύο συλλήψεις χθες το πρωί οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην Τριφυλία. Η μία εντοπίσθηκε στον Αγρίλη, όπου το φυτό που καλλιεργούσε δράστης εντυπωσίαζε με τη διάμετρο και τη μορφή του, ενώ η δεύτερη λίγα μέτρα από το νεκροταφείο της Κυπαρισσίας.
 Στον Αγρίλη
Στην περιοχή του Αγρίλη χθες το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Ασφαλείας Τριφυλίας, συνελήφθη ένας 39χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Ύστερα από αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 39χρονου. Εκεί βρήκαν μόλις μια ποσότητα 3,4 γραμμάρια χασίς, ενώ η έκπληξη τους περίμενε σε παρακείμενη αποθήκη. Εκεί βρήκαν και κατέσχεσαν ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 2.504,3 γραμμαρίων, την οποία ο δράστης είχε κρεμάσει για να αποξηράνει. Επίσης στο χώρο της αποθήκης βρήκαν ένα και μοναδικό φυτό, το οποίο είχε ύψος 2 μέτρων περίπου και μορφή τεράστιου θάμνου με «φούντες».
 Στην Κυπαρισσία
Στη δεύτερη περίπτωση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχαν εντοπίσει με τη βοήθεια του ελικοπτέρου της Αστυνομίας, σε θαμνώδη περιοχή κοντά στο νεκροταφείο της Κυπαρισσίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης. Κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο χώρο της βρήκαν και συνέλαβαν εντός έναν 69χρονο.
Η φυτεία είχε καλλιεργηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο και αποτελούνταν από 28 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 1,5 έως 2,5 μέτρα περίπου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, ενώ κατασχέθηκε και καλλιεργητικός εξοπλισμός. Αρκετά από τα φυτά οι αστυνομικοί τα βρήκαν στο στάδιο της ωρίμανσης και άλλα κορφολογημένα.
Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

***  Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στο ΚΕΚ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας -Τα φετινά τμήματα 
Με ακόμα περισσότερες ειδικότητες ξεκινά φέτος το ΚΕΚ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που συνολικά θα λειτουργήσει 35 για την πρώτη φετινή εκπαιδευτική περίοδο.
Μάλιστα, οι εγγραφές για τους ενδιαφερόμενους μαθητές ξεκινούν σήμερα, ενώ επίσης από σήμερα μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους και όσοι ενδιαφέρονται να διδάξουν στο συγκεκριμένο ΚΕΚ.
Για τους πρώτους η αίτηση γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: www.kekmessinias.gr, ενώ το σύστημα εγγραφών θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας.
Οι εκπαιδευτές, από την άλλη, θα πρέπει να μεταβούν στο ΚΕΚ (Νέδοντος 137) και να συμπληρώσουν την αίτηση, ενώ μαζί πρέπει να καταθέσουν και τίτλους που αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν την ειδικότητα που θέλουν να διδάξουν.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική, με αυτά να ξεκινούν στις 15 Οκτωβρίου και να ολοκληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου, συνολικής διάρκειας δηλαδή 10 εβδομάδων.
Σχετικά με τα τμήματα που θα λειτουργήσουν εκτός Καλαμάτας, αυτά θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι υπεύθυνοι του ΚΕΚ δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στη συζήτηση προτάσεων και για άλλα. Επίσης, όπως είπαν, ήδη έχουν ενημερώσει συλλόγους που θέλουν ομαδικά να παρακολουθήσουν κάποιο τμήμα να ενημερώσουν.
Αναφορικά με τη φετινή προγραμματική σύμβαση, αυτή ανέρχεται στα 120.000 ευρώ και τα χρήματα προέρχονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ έγινε αναβάθμιση των εργαστηρίων που υπάρχουν στο Κέντρο.
 Τα φετινά τμήματα
1. ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
2. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
3. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
5. ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
6. ΕΙΔΙΚΟΣ BARISTA & COFFEE
7. ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ
8. ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
9. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
10. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (για ΠΑΙΔΙΑ 8-16 ΕΤΩΝ)
11. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ
12. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΡΜΑΤΙΝΩΝ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
13. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ
14. ΚΙΘΑΡΑ
15. ΚΟΠΤΙΚΗ - ΡΑΠΤΙΚΗ
16. ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
17. ΜΑΚΙΓΙΑΖ
18. ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ - ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ
19. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
20. ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
21. ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
22. ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ
23. ΠΛΕΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΣ
24. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 45 ΕΤΩΝ)
25. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ
26. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
27. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
28. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ
29. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
30. ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ
31. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
32. ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
33. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
34. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ AUTOCAD
35. e-LEARNING
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Μέγαρο Χορού 
Σε εφαρμογή της 321/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (οδός Κουμουνδούρου κ.λπ.) τίθενται σε ισχύ από αύριο Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου. Οι ρυθμίσεις είναι οι ακόλουθες:
α) η μονοδρόμηση του τμήματος της οδού Ανθέων, που είναι παράλληλη και κείται βόρεια των σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ Αρτέμιδος και Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου και η απαγόρευση της στάθμευσης και στις δύο πλευρές του δρόμου, πλην των θέσεων που υπάρχουν στην ειδικά διαμορφωμένη εσοχή. Επιτρέπεται μόνο η κίνηση προς τη δύση
β) η διατήρηση της διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα της οδού Ανθέων που είναι παράλληλη και κείται βόρεια των σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη και η απαγόρευση στάθμευσης και στις δύο πλευρές
γ) η μονοδρόμηση της οδού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου από τις γραμμές του τρένου έως την οδό Κλαδά. Επιτρέπεται μόνο η κίνηση με κατεύθυνση προς βορρά
δ) η διατήρηση της απαγόρευσης στάθμευσης στο τμήμα της οδού Κλαδά από την οδό Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου έως την οδό Αρτέμιδος, στη δεξιά πλευρά της οδού, προκειμένου να γίνεται σωστά η λειτουργία του φωτεινού σηματοδότη
ε) η απαγόρευση στάθμευσης στο τμήμα της οδού Αρτέμιδος από την οδό Κλαδά έως τις γραμμές του τρένου, λόγω της λειτουργίας φωτεινού σηματοδότη, πλην των οχημάτων που σταθμεύουν στην ειδικά διαμορφωμένη εσοχή.
Στ) Η οδός Κλαδά συνεχίζει να έχει προτεραιότητα έναντι της οδού Αλεξ. Κουμουνδούρου και στις υπόλοιπες διασταυρώσεις των οδών ισχύουν όσα αναφέρονται στον ΚΟΚ (φωτεινοί σηματοδότες, προτεραιότητα από δεξιά κ.λπ.).

***   Πιστοποιήθηκαν 29 υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας για χρήση απινιδωτή 
Είκοσι εννέα υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας και των νομικών του προσώπων παρακολούθησαν επιτυχώς πεντάωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βασικής Υποστήριξης και Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή. Τα σεμινάρια πραγματοποίησαν οι νοσηλεύτριες του Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κωνσταντίνα Δαμηλάτη και Αικατερίνη Τσατά.
Χθες, επιδόθηκαν στους εκπαιδευθέντες οι σχετικές βεβαιώσεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα – εάν παραστεί ανάγκη - να χειρίζονται τους 6 απινιδωτές του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο Δημαρχείο, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τέντα», στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας και στα γήπεδα Μπαχράμη και Λουκαρέα, «σε χώρους όπου αθλούνται παιδιά, συχνάζουν μεγάλοι άνθρωποι και πλησίον της κεντρικής πλατείας, όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος», όπως επισήμανε ο δήμαρχος.
Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Αντώνη Μαδούρου, προέδρου του Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ, τον Ερυθρό Σταυρό και το προσωπικό του, τονίζοντας ότι αποτελεί «το πιο δυναμικό κύτταρο Πρόνοιας στο Δήμο Καλαμάτας». Επισήμανε, δε, ότι ο κ. Μαδούρος έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του και σε αυτόν οφείλονται πάρα πολλά επιτεύγματα.
Ο κ. Μαδούρος ευχαρίστησε το δήμαρχο, απέδωσε εύσημα στις νοσηλεύτριες – εκπαιδεύτριες και συνεχάρη τους εκπαιδευθέντες, ευχηθείς «να μη χρειαστούν, αλλά να είναι έτοιμοι να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία».
Οι 29 πιστοποιηθέντες υπάλληλοι είναι οι εξής:
1. Αναστασόπουλος Δημήτριος, 2. Ασημακόπουλος Παναγιώτης, 3. Βοσνάκης Κλεάνθης, 4. Δημητριάδη Σταματική, 5. Δημητρούλιας Δημήτριος-Παύλος, 6. Δουρούμη Ευσταθία, 7. Δούση Σοφία, 8. Θεοχάρης Βασίλειος, 9. Καλογερόπουλος Αθανάσιος, 10. Καλογερόπουλος Γεώργιος, 11. Καλύβας Σταύρος, 12. Καννάς Ευστάθιος, 13. Καρμοίρης Ελευθέριος, 14. Κασσάς Παύλος, 15. Κορομηλάς Παναγιώτης, 16. Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, 17. Μαλαβάζος Κωνσταντίνος, 18. Μαμαλούκου Ευαγγελία, 19. Μαραβά Γεωργία, 20. Μουρκάκου Πασχαλιά, 21. Παπαδέα Κωνσταντίνα, 22. Πατσαρίνος Ευστάθιος, 23. Πετρόπουλος Γεώργιος, 24.Σταματελοπούλου Αγγελική, 25. Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος, 26.Τζεφερεμιναίου Σταυρούλα, 27. Φράγκου Ναυσικά, 28. Χρυσομάλλης Παναγιώτης,  29. Ψυχογιός Σπυρίδων.

*** TO’ ΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Οι πρώτες εικόνες των S-300 στη Συρία…

Μετά την απόστολή των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου Karsukha-2 στη Συρία, έφτασαν πριν από λίγο και τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300. Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποφάσισε να δημοσιεύσει φωτογραφίες από την άφιξη και παράδοση του συστήματος S-300 στο Συριακό Στρατό.  Οι φωτογραφίες, που προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, δείχνουν τις συστοιχίες S-300 να εκφορτώνονται από ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, πιθανότατα την Δευτέρα το βράδυ. Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε και επισήμως την παράδοση των συστημάτων S-300 στη Συρία, αλλά και ότι η Μόσχα είχε επίσης παραδώσει 49 άλλα συστήματα στρατιωτικού εξοπλισμού στη Συρία προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των ρώσων στρατιωτών στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, ο Συριακός Στρατός θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να εκπαδιευτεί στο πώς να χρησιμοποιεί τους S-300.
Τόσο η παράδοση των S-300, αλλά και η αποστολή των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμοθ Karsukha-2 είναι αποτέλεσμα της κατάριψης του Ρωσικού αεροσκάφους IL-20 στα τέλη Σεπτεμβρίου από φίλια πυρά κατά την διάρκεια αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον θέσεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία. Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 στη Συρία, διότι αυτό θα οδηγούσε σε σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης. Πηγή Sputnik
*** TO MEΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ! Τι ΑΠΑΙΤΕΙ η Μέρκελ;..

«Ναι μεν αλλά»… από την γερμανίδα καγκελάριο για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, αλλά υπό όρους Η Άνγκελα Μέρκελ θέτει ως προϋπόθεση αποδείξεις ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα επιτευχθούν, αλλά και δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.
 Ενήμερος για τη διαφαινόμενη στροφή της Άνγκελα Μέρκελ είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, και ο πρόεδρος της ΝΔ. Η Καγκελάριος η οποία δεν επιθυμεί άλλη εστία αναταραχής εντός της Ευρωζώνης, λαμβάνει τις αποφάσεις σταθμίζοντας, μεταξύ άλλων, την κρίση στην Ιταλία αλλά και τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία. newsbomb 

*** Οι Σκοπιανοί «ΚΑΙΝΕ» τη Νέα Δημοκρατία: «ΥΠΕΡ της σύνθετης ονομασίας εάν ψήφιζε κι ο… Καμμένος»… (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Η πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών γίνεται στα Σκόπια στις 27 Ιανουαρίου. Η εκτίμηση είναι ότι λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με Κυβέρνηση Τσίπρα. Και ότι θα δυσκολέψει πολύ, εφόσον γίνουν εκλογές που θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Ν.Ντιμιτρόφ (ΥΠΕΞ): Μέσω των πιέσεων για τις ψήφους του Καμμένου, ασκείται πίεση και στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Καμμένος βρίσκεται ακριβώς στο 3%, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο. Τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα. Αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες…
Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Οσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιό εύκολα για τους Ελληνες. Ζ.Ζάεφ: Οι προυποθέσεις όμως είναι ευνοϊκές, αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία. Ο Τσίρπας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του Νίμιτς,, αλλά διαφωνεί με την γραφή του ονόματος στα λατινικά. Πρότεινε το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας η Ανω Μακεδονία, κατά τα πρότυπα του Μαυροβουνίου η της Λευκορωσίας. Είπε ότι από αυτά που προτείνει ο Νίμιτς είναι όλα αποδεκτά, εκτός από το Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) γιατί αυτό δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Τόνισε επίσης ότι το erga omnes αφορά και τις χρήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Οσον αφορά στην ταυτότητα ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότηα των ανθρώπων, αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας. Ο Τσίπρας δεν περιμένει οτι η ΝΔ θα είναι πλήρως συνεργάσιμη, επειδή ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να εξασφαλίσει κέρδη στις εκλογές. Τον Δεκέμβριο του 2017 είχε στείλει ο Μητσοτάκης τον ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τη θέση τους. Η ΝΔ είναι έτοιμη να υποστηρίζει μια λύση, μόνο όμως αν συνταχθεί κι ο Καμμένος με αυτήν Ζ.Ζάεφ: Ο Τσίπρας θέλει λύση. Αυτό όμως μπορεί να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, μόνο αν αλλάξει το Σύνταγμα. Ο Τσίπρας μίλησε για τα βασικά. Με άκουσε προσεκτικά. Του είπα τι θα γίνει αν ανεβεί στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα; Τι σας βοηθάει μια αλλαγή του Συντάγματος; Γκ. Ιβάνοφ: Ο Τσίπρας είναι θετικότερος από τον Παπανδρέου. Θέλει λύση. Δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας. Είναι πιο ελεύθερος. Η δεύτερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια γίνεται σε δύο φάσεις. Στις 16-17 Μαίου. Πάλι η εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση Σύριζα είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση. Στην Νέα Δημοκρατία έχει επικρατήσει σκληρή γραμμή. Ζ.Ζάεφ: Ο Τσίπρας έχει καθαρό ότι είναι για μάς πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τη συνταγματική μας ονομασία. Αλλά αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές, δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου αλλά από το Ποτάμι. Αυτό θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές. Απο τη ΝΔ δεν περιμένει καμία υποστήριξη καθώς δίνει στον Βορρά της χώρας, μάχη ψήφο ψήφο ενάντια στον Καμμένο. Πιστεύω με βάση αυτά που γνωρίζω, οτι ο Τσίπρας είναι από τους πιο αποφασισμένους να λύσουν το πρόβλημα. Και σε αυτούς συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα. Πιστεύω οτι και σε αυτούς έχουν αναμειχθεί ανατολικές χώρες όπως και σε εμάς, μάλιστα σε αυτούς περισσότερο απ΄οτι σε εμάς. Ν.Ντιμιτρόφ: Αν δεν πετύχουμε τώρα στην Ελλάδα θα έρθει η ΝΔ η οποία έχει μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Εκεί κυριαρχούν οι σκληρές θέσεις γύρω απο τον Σαμαρά και όχι αυτές γύρω απο την Μπακογιάννη. Σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες για ένα συμβιβασμό και μια λύση θα μειωθούν δραματικά. Ζ. Ζάεφ: Στις Βρυξέλλες είχα μια συνάντηση με μια σημαντική εκπρόσωπο της ΝΔ , τη Μαρία Σπυράκη, η οποία μου έστειλε χαιρετισμούς απο τον Μητσοτάκη. Μού είπε οτι έχει σημασία πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στην Μακεδονία και αυτό εξαρτάται από τον Καμμένο. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. 

Τους διαλόγους αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή στην έντυπη εκδοσή της.
iefimerida.gr
***  «Φωτιά» στο Σκοπιανό από τις αποκαλύψεις Ζάεφ! Πρόθυμος ο Τσίπρας;..

Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. «Φωτιές» στο ήδη πολωμένο πολιτικό σκηνικό άναψε η αποκάλυψη των πρακτικών από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της FYROM, υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν η πρώτη στις 27 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στις 19 Μαΐου 2018. Από αυτά προκύπτει η πεποίθηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι τον Ιανουάριο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να «κλείσει» γρήγορα το θέμα της συμφωνίας για να πάει σε εκλογές με επιχείρημα το τέλος των μνημονίων. Οι εκλογές τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Επιπλέον, η ΝΔ περιγράφεται ως «ενδεχομένως θετική», κάτι που αλλάζει άρδην τον Μάιο. Γενικά, τα πρακτικά των συσκέψεων της γείτονας χώρας ξετυλίγουν όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτουν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με την Αθήνα, όπως και τις εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τα πρόσωπα-κλειδιά του ελληνικού πολιτικού στίβου. Καταστούν σαφή, επίσης, τα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης, καθώς είναι πολλές οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που κινήθηκε το πολύμηνο διπλωματικό αλισβερίσι.
Τον Ιανουάριο η ΠΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή συζητούσε σύνθετη ονομασία μόνο για όλες τις διεθνείς χρήσεις. Αυτό είχε αλλάξει τον Μάιο, λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως, η Ελλάδα από τον πρώτο γύρο ακόμα είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ιθαγένειας, με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα. Γενικά, από τα πρακτικά προκύπτει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας στα μάτια της σκοπιανής ηγεσίας είναι πολύτιμος συνομιλητής, με την έννοια ότι πίστευε πως είναι ο πιο κατάλληλος Έλληνας πρωθυπουργός για να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία να καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις των Σκοπίων. Μεταξύ άλλων, ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να βιάζεται να κλειστεί συμφωνία «όσο ο Τσίπρας βρίσκεται στην εξουσία»: «Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία». Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει λύση» και πως «δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος». Από τα πρακτικά μαθαίνουμε ακόμα πως στο σημαντικό ραντεβού του Σουνίου, μία ανάσα πριν τη συμφωνία, «η Ελλάδα έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Στην δεύτερη αυτή συνάντηση επί τάπητος τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοφσκι να αναρωτιέται «τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ άκυρη; Θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ;». Ακόμη κι αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, τα Σκόπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε και περιέγραφε την εικόνα μετά από πιθανές εκλογές στην Ελλάδα. Έλεγε τον Ιανουάριο: «Πως θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες… Κανείς εδώ δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα. Αλλά η μη λύση είναι το πρόβλημα». Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ ξέσπασε για όλα τα παραπάνω, όσο και για τις δύο φερόμενες συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Όπως δημοσιεύει η FAZ (Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ), «τον Δεκέμβριο του 2017 είχε στείλει ο Μητσοτάκης την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στον πρωθυπουργό (Ζόραν Ζάεφ) για να τον ενημερώσει για τη θέση τους. Η ΝΔ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία λύση μόνο αν συνταχθεί και ο Καμμένος με αυτήν», υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τα πρακτικά του Ιανουαρίου. Ο Ζόραν Ζάεφ -σε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις 19 Μαΐου 2018- σημειώνει ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, που του μετέφερε τα χαιρετίσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της. Η Μαρία Σπυράκη απάντησε, κάνοντας λόγο για μία τυχαία και δημόσια συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες, στην οποία, όπως είπε, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι «θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας». Σύμφωνα με το Μαξίμου, η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους «την υποκρισία, την δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Σαφής αναφορά στα πρακτικά γίνεται και για κίνδυνο παρέμβασης από τη Ρωσία στην περιοχή με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία. Η Μόσχα μετά και το δημοψήφισμα καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τις πιέσεις της Δύσης στους Σκοπιανούς, ανακοινώνοντας πως θα φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας επισημαίνεται ότι με ποσοστό συμμετοχής 36,8%, το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο. Αντιθέτως, την ανάγκη να εξακολουθήσει να στηρίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιωχθεί η συνταγματική αλλαγή που προβλέπεται, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία, αποτελεί βάση γι’ αυτή την διαδικασία. Δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη ώθηση ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε ότι αρχίζει συζητήσεις με την αντιπολίτευση, προκειμένου να πείσει για την θετική ψήφο στην τροποποίηση του Συντάγματος, όπως έχει υποχρέωση εκ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά την υπερπροσπάθεια και τις πιέσεις της Δύσης δεν είναι εύκολο να βρεθούν 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης πρόθυμοι να πάνε κόντρα στο κόμμα τους και να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρώτο Θέμα
***  Ο καιρός την Τετάρτη! Βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας…

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-10-2018 από ΕΜΥ (emy.gr): ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ.
ΑΝΕΜΟΙ ΝΟΤΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 6 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ. ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΑNΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 21 ΕΩΣ ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ. ΑNΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ. ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ. ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
***   Πεζοπορία στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Την Κυριακή 7/10 ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα πεζοπορήσει στο μονοπάτι του Μαινάλου, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου, σε μια μαγευτική διαδρομή μέσα στην πλούσια αρκαδική φύση με τα υπέροχα ελατοδάση, όπου μαζί με συστάδες δρυών, πρίνων, πεύκης και κέδρων συνθέτουν μια σπάνια φυσική σύνθεση.
Μέσα από μια υπέροχη διαδρομή που θα ξεκινήσει από τη Στεμνίτσα και θα ολοκληρωθεί στη Δημητσάνα, δύο από τους σημαντικότερους οικισμούς της Πελοποννήσου και από τους πιο γραφικούς της Αρκαδίας.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα περπατήσουν σε καλντερίμια και γεφύρια και θα συναντήσουν σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι η Μονή Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου, ο επιβλητικός Λούσιος ποταμός και το εντυπωσιακό Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.
Μαζί με την υπέροχη φύση, όλα αυτά συμπληρώνουν ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό παζλ, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι συμμετέχοντες με την παρέα του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Αναχώρηση στις 8.00 π.μ. την Κυριακή από τα γραφεία του Συλλόγου.
Βαθμός δυσκολίας: 2 (μέτριας δυσκολίας - κατάλληλη για αρχάριους)
Ώρες πορείας: 5
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του συλλόγου (Ανατολικό κέντρο) από Δευτέρα-Παρασκευή, τις ώρες 21.00-22.30,  στο τηλέφωνο 27210-97733.
Αρχηγός εξόρμησης Κων/νος Κωνσταντόπουλος, τηλ 6942233010.

*** Φωτιά σε σταθμευμένο όχημα έξω από το Δημαρχείο Μεσσήνης! 
Φωτιά σε σταθμευμένο «βανάκι» του Δήμου Μεσσήνης, ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τα ξημερώματα στο προαύλιο χώρο του Δημαρχείου της Μεσσήνης. Άμεσα στο σημείο έσπευσε όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το οποίο έσβησε τη φωτιά πριν αυτή επεκταθεί και απειλήσει και άλλα οχήματα.
φωτογραφία: Νικόλαος Ρούτσης

***  Τιμούν τον πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη οι Γαργαλιάνοι 
Τον πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη τιμούν με ευλάβεια και λαμπρότητα σήμερα στους Γαργαλιάνους! Χθες, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου της πόλης και της περιφερείας. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων και μαθητών, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ θα ψαλεί δέηση στην κεντρική πλατεία.
Μετά την Απόλυση θα προσφερθούν, από το Δήμο Τριφυλίας, γλυκά και αναψυκτικά στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Παράλληλα με τις θρησκευτικές τελετές έχει ξεκινήσει και το πανηγύρι των Γαργαλιάνων, που θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Σ. Μπακούρος: «Ο Κατσίβελας εξελέγη λόγω συγγένειας με Σαμαρά και διέρρηξε και αυτές τις σχέσεις» 
«Ανεπάρκεια, ανοργανωσιά, έλλειψη προγραμματισμού, αυτοδιοικητικά και πολιτικά αποτύχατε»
 Βολές κατά ριπάς στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και ευθεία πολιτική μομφή προσωπικά στον κ. Κατσίβελα εξαπέλυσε, προ ημερήσιας διάταξης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Μπακούρος.
Καίτοι ήταν απών ο δήμαρχος Τριφυλίας, κατακεραύνωσε τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον κ. Κατσίβελα με βαρείς χαρακτηρισμούς για ανεπάρκεια, ανοργανωσιά, έλλειψη προγραμματισμού, αδράνεια, ενώ σημείωσε σκωπτικά ότι, αντί για Ριβιέρα που προεκλογικά έλεγε ότι θα κάνει την Τριφυλία ο κ. Κατσίβελας, την έκανε γραβιέρα!
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στην εκλογή του κ. Κατσίβελα, την οποία απέδωσε στη συγγενική του σχέση με τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι ακόμα και αυτή τη συγγενική σχέση τη διέρρηξε, για να αναδείξει, όπως είπε, ότι παντού και πολιτικά ο κ. Κατσίβελας και η Δημοτική Αρχή τα έκαναν μαντάρα.
Ο κ. Μπακούρος ανέφερε συγκεκριμένα:, «Βρισκόμαστε στο τέλος της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής και όλοι έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και την κριτική μας. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που γίνεται, αγαπητοί συνάδελφοι. Πρώτη φορά αμφισβητείται Δημοτική Αρχή τόσο έντονα στο Δήμο Τριφυλίας. Αναρωτηθήκατε γιατί; Υπάρχουν ανεπάρκειες, υπάρχουν ελλειμματικές λειτουργίες σε πολλαπλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αρχή. Δε σας παραξενεύει ότι εν ενεργεία δήμαρχος που μόνο αμφισβητείται αν συλληφθεί να κλέβει ή να βιάσει ή, ή, ή, τότε μόνο αμφισβητείται. Αυτή τη στιγμή και από την ίδια την παράταξή σας υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του δημάρχου! Γιατί γίνονται αυτά; Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι είσαστε ανεπαρκείς! Άκουσα εδώ προηγουμένως, αν είναι δυνατόν, δέκα μέρες πριν από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου να λέτε ότι γίνεται ο διαγωνισμός για την αγροτική οδοποιία! Αυτό τι υποδηλώνει; Αμέλεια και ανεπάρκεια. Ανεπάρκεια στο ότι αυτά που θα πέσουνε στους δρόμους θα φύγουν με τις πρώτες βροχές. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και τίποτα στο Δήμο αυτό. Αυτοδιοικητικά αποτύχατε! Αποτύχατε, αν θέλετε και ενδοπαραταξιακά. Δημιουργήσατε αντιδημάρχους δύο ταχυτήτων, δημιουργήσατε αντιδημάρχους part time και full time. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της παράταξής σας. Δέστε τι γίνεται, ρωτήστε τους προέδρους των κοινοτήτων, είναι κανείς ευχαριστημένος από τη λειτουργία αυτής της Δημοτικής Αρχής; Κανένας δεν είναι! Και οι ανήκοντες στη δική σας παράταξη έχουν προβλήματα. Γιατί; Γιατί δεν μπορούν να βρουν λύση στα προβλήματά τους. Διαχειριστήκατε σωστά το στόλο των αυτοκινήτων του Δήμου; Εγκαταλειμμένα  γκρέιντερ, χαλασμένοι φορτωτές, υπερκοστολογήσεις επισκευών και όλα αυτά γιατί; Απλήρωτα συνεργεία. Δε οργανώθηκε ο στόλος, δεν μπήκε σε μία σωστή διαχείριση. Έρχομαι τώρα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Είχα πει και παλαιότερα ότι ο κάθε αντιδήμαρχος κάνει ομόκεντρους κύκλους με το υπαλληλικό προσωπικό κατά το δοκούν και ψηφοθηρικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη δίωξη της κυρίας Πετροπούλου… […] Ο προγραμματισμός των έργων: Κύριοι, αποτύχατε! Είναι δυνατόν στην Κυπαρισσία να μην έχει πέσει ένα τετραγωνικό ασφαλτοτάπητα; Ξέρετε τι λέει η γειτονιά; Ότι ο έργο το έχει πάρει ο αδερφός του κ. Τατούλη και δε θέλει να τον στεναχωρήσει ο δήμαρχος. Βγείτε μία βόλτα στην Κυπαρισσία! Να δείτε τις λακκούβες και να δείτε την επικινδυνότητα των δρόμων. Τελειώνει η θητεία σας, σε 5 μήνες. Τι θα πείτε στον κόσμο; Ότι κάναμε την Τριφυλία Ριβιέρα; Δυστυχώς δεν την κάνατε Ριβιέρα. Γραβιέρα, την κάνατε!».
Ο ίδιος συνέχισε αναφερόμενος στην κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτηρίων, θέμα το οποίο «έτρεξε» προσωπικά και πέρασε και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό συμβούλιο, αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς, επί ενάμιση χρόνο “αύριο γκρεμίζονται” και δεν έχουν ακόμα γκρεμιστεί».
«Τι φταίει», αναρωτήθηκε και απάντησε «η ανοργανωσιά». Ακολούθως σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, κανένας προγραμματισμός στις δραστηριότητες του Δήμου…».
Σχετικά με την πολιτική λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Μπακούρος τόνισε εξαπολύοντας ευθεία πολιτική μομφή προσωπικά στον κ. Κατσίβελα: «Δυστυχώς, και πολιτικά τα κάνατε μαντάρα. Έτσι; Τα κάνατε μαντάρα. Ο κ. Κατσίβελας εν πολλοίς και τοις πάσι γνωστό ότι εξελέγη δήμαρχος λόγω της συγγένειας με τον κ. Σαμαρά! Και αυτό το διαρρήξατε. Και αυτές οι σχέσεις διερρήχθησαν. Πολύς κόσμος είχε πει τότε ότι “θα φτιάξουμε την Τριφυλία εκ του συγγενικού δεσμού”…».   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Εκστρατεία του WWF: Κατά της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα 
  
Εκστρατεία ενάντια σε κάθε σχέδιο εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκινά το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), με στόχο, όπως σημειώνει, να κινητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να υπερασπιστούν τις θάλασσες και δάση, τις τοπικές κοινωνίες, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Το WWF Ελλάς, σε πρώτη φάση, καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα, «να ενημερωθούν γύρω από το θέμα, να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την αειφορία και να αναλάβουν δράση ενάντια στη νέα μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας».
Όπως αναφέρει το Ταμείο σε ανακοίνωσή του, «πέραν των περίπου 17.000 τ.χλμ. στην Ήπειρο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο που έχουν δοθεί για εργασίες, έως σήμερα, μία θαλάσσια περιοχή σχεδόν 60.000 τ.χλμ. έχει χωριστεί σε εννέα οικόπεδα και έχει ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, επιπρόσθετα θαλάσσια οικόπεδα αναμένεται να παραχωρηθούν στο άμεσο μέλλον».
Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Η θαλάσσια αυτή περιοχή που ισοδυναμεί με το 30% της ηπειρωτικής Ελλάδας, καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και φτάνει ως τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, περιλαμβάνοντας επομένως και την Ελληνική Τάφρο που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλα βάθη σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελληνική Τάφρο, και συγκεκριμένα δυτικά- νοτιοδυτικά της Πύλου, εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου που ξεπερνά τα 5.100 μέτρα.
Η Ελληνική Τάφρος αποτελεί σπίτι για δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, όπως είναι οι φάλαινες (πτεροφάλαινες), τα κητώδη (φυσητήρες, ζιφιοί), τα δελφίνια (ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα), οι θαλάσσιες χελώνες και οι μεσογειακές φώκιες. Οποιαδήποτε ερευνητική ή εξορυκτική δραστηριότητα στην ανοιχτή θάλασσα και σε βάθη χιλιάδων μέτρων απειλεί όχι μόνο αυτά τα μοναδικά είδη που ζουν στην περιοχή, αλλά και τις παράκτιες κοινότητες, την εθνική οικονομία και κατ' επέκταση, το μέλλον της χώρας μας».
Ο υπεύθυνος θαλασσίου προγράμματος στο WWF Ελλάς, Δημήτρης Ιμπραήμ, δηλώνει: «Σε μία χώρα το μέλλον της οποίας εξαρτάται από την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλασσών της, η πιθανότητα εξόρυξης πετρελαίου δίπλα στις μαγευτικές ακτές του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης θα έπρεπε να θεωρείται αδιανόητη. Ποτέ στην ιστορία της η χώρα μας δεν είχε διακινδυνεύσει τόσα πολλά για να κερδίσει τόσα λίγα. Στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, η προστασία των θαλασσών μας οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτος όρος, και δεν αξίζει να γίνει θυσία στο βωμό της φθηνής ανάπτυξης υπέρ του πρόσκαιρου κέρδους της πετρελαϊκής βιομηχανίας».

*** Υπέροχες προτάσεις για το σπίτι των ονείρων σας. 
Επιλέξτε από μια τεράστια γκάμα αντικειμένων διακόσμησης για όλα τα γούστα, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές.
www.crystal-kyriakopoulos.com Τα πάντα για το σπίτι !!!!!!!
Κορνίζες για να «φυλακίσετε» όμορφες στιγμές με διάφορα υλικά και χρώματα, διαχρονικά κρύσταλλα, σε ιδιαίτερα σχήματα που εντυπωσιάζουν, ξύλινα αντικείμενα για χρήση ή και διακόσμηση, κηροπήγια από κρύσταλλο, φυσητό γυαλί, κεραμικά σε διάφορα σχέδια, διακοσμητικά κουτιά αποθήκευσης με γούστο από ξύλο, δέρμα και σχοινί, αλλά και μια εντυπωσιακή συλλογή από χειροποίητα γλυπτά είτε επικαλυμμένα με φίλντισι είτε κεραμικά τοίχου ή από αλουμίνιο με ξύλινη βάση είτε ακόμα με έντονα και ρεαλιστικά χρώματα θα σας κρατήσουν για ώρα αναποφάσιστους, αφού δεν μπορείτε να τα αγοράσετε ΟΛΑ….

***  Τι συμβαίνει με το Instagram και δε λειτουργεί - Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» του δημοφιλούς social media 
Σταμάτησε να δουλεύει ξαφνικά το Instagram, με εκατομμύρια κόσμου να μην μπορούν να δουν τα προφίλ τους και το μήνυμα «η ροή δεν ανανεώνεται».
Το πρόβλημα, που παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την εταιρεία, αφού λίγες μέρες πριν είχαν παραιτηθεί οι δύο ιδρυτές του, μετά από διαφωνία με τη «μαμά» εταιρεία Facebook.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο χακαρίστηκαν 50 εκατομμύρια λογαριασμοί στο Facebook, όμως το σημερινό δε φαίνεται να σχετίζεται με αυτό.
Το Instagram βγαίνει εκτός λειτουργίας συχνά, λόγω των πολλών χρηστών.
Σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση  Πηγή: www.ant1news.gr

***   Λοιπόν, ο φασισμός δε συμψηφίζεται! 
Όσο κι αν με την πρώτη ανάγνωση μοιάζει κάπως υπερβολικό, εντούτοις με μια προσεκτικότερη προσέγγιση γίνεται εμφανές πως πίσω από την αρθρογραφική ομοβροντία των τελευταίων ημερών, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη φασιστική επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα, υφέρπει η προσφιλής για τους νεοφιλελεύθερους - και σφόδρα αντισυριζαίους - θεωρία των δύο άκρων. Και βέβαια η δικαιολόγηση της ακροδεξιάς βίας, που οξύνεται το τελευταίο διάστημα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, ενισχυόμενη από την ακροδεξιά μετατόπιση και ρητορική της Ν.Δ. Εξ ου και ο ποταπός συμψηφισμός.
Από τη μία πλευρά, οι μπαχαλάκηδες του Σκουρλέτη και οι «κυνηγοί» πολιτικού του ΠΑΣΟΚ το 2011 (μια ακόμη άδικη κατηγορία σε ό,τι αφορά τον πολιτικό μας χώρο).
Από την άλλη, οι φανατικοί (προσέξτε, όχι φασίστες κατά το μόνιμο πολιτευτή της Ν.Δ.) που χτύπησαν τον Κωνσταντινέα. Και σε τελική ανάλυση, ίσως ο Κωνσταντινέας προκάλεσε την τύχη του (άρα καλά του κάνανε;) σύμφωνα με τη νέα θεωρία συνωμοσίας που διακινείται από εδώ κι από εκεί!
Τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε διαμέσου του γραμματέα του, των υπουργών και των βουλευτών μας, κοινό μήνυμα κατά του φασισμού, ζητώντας να υψωθεί ένα δημοκρατικό τείχος απέναντι στη φασιστική βία και να τύχει της πλήρους απομόνωσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από όλους τους κοινωνικούς φορείς. Καταγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση στο βουλευτή Μεσσηνίας, την πρόσφατη επίθεση εναντίον του φοιτητή, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πέραμα, αλλά και την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Όλα αυτά είναι υποκριτικά, κατά τους θιασώτες της θεωρίας των άκρων. Όλα ένας χυλός, χωρίς καν διαβάθμιση. Οτιδήποτε, αρκεί ο πολιτικός αντίπαλος να χρεωθεί τον νεοναζισμό κι έτσι να απονομιμοποιηθεί. Το ίδιο πράγμα οι δύο φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που παρενέβησαν απρεπώς και άξεστα στη συνέντευξη - ως μη όφειλαν -, με τους τραμπούκους που επιτέθηκαν στον Κωνσταντινέα. Τα πάντα μία γενίκευση. Οι μπαχαλάκηδες του Σκουρλέτη.
Όλοι εμείς, δηλαδή, που παρευρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δημιουργήσουμε θέμα, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν τα όρια της ευπρέπειας και της ευγένειας και από αλλού. Εμείς δε γενικεύσαμε όμως, χρεώνοντας άστοχες συμπεριφορές στο σύνολο των δημοσιογράφων, συμφωνώντας στο ακέραιο με το αυτονόητο πως οι άνθρωποι του Τύπου οφείλουν και πρέπει να είναι αυστηρότατοι και με τις ερωτήσεις τους σε κάθε εξουσία, στο πλαίσιο όμως της ευπρέπειας.
Από την άλλη, η θεωρία των δύο άκρων παρουσιάζει πολλές αναλογίες με το «μαζί τα φάγαμε». Ιδιαίτερα δημοφιλής ερμηνεία και σε κάποιους τοπικούς αρθογραφούντες.
Αφού η εμπλοκή των πολλών στο ρουσφέτι και τη φοροδιαφυγή είναι ίσης βαρύτητας ατόπημα με την πολιτική ευθύνη των λίγων για τα πελατειακά δίκτυα και τη διαφθορά, τότε γιατί η άρνηση πληρωμής διοδίων και η μικροανομία των πολλών να μην είναι ισοδύναμες με την οργανωμένη φονική βία των ταγμάτων εφόδου;
Ο κυρίαρχος «αντιλαϊκιστικός» λόγος με ευκολία καταδικάζει τις «πρακτικές των άκρων», αλλά παραβλέπει πως η «πολιτική του κέντρου» κυρίως τροφοδότησε το περιθώριο.
Ξεχνά το επίσημο άλλοθι που δόθηκε στην Ακροδεξιά, όταν εθνικιστές και αντισημίτες έκρυψαν το τσεκούρι, φόρεσαν το κουστούμι της συναινετικής υπευθυνότητας και μπήκαν στο σαλόνι της κεντρικής πολιτικής σκηνής (συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου το 2011).
Ξεχνά πως η διακομματική προσχώρηση στην ξενοφοβική ατζέντα  (επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά) μετατόπισε ολόκληρο τον άξονα της πολιτικής αντιπαράθεσης προς τα ακροδεξιά,  όπως σωστά επισημαίνει σε άρθρο του ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
Με αυτό, βεβαίως, δεν υποστηρίζω πως δεν υπάρχει βία της άλλης πλευράς. Φυσικά και υπάρχει και τυφλή αντιεξουσιαστική βία κ.ά., που ασφαλώς είναι πολιτικά καταδικαστέα και αποτελεί αποκλειστικά αντικείμενο του ποινικού δικαίου. Η Χρυσή Αυγή, όμως, είναι αυτή που διεκδικεί το διττό ρόλο του τρομοκράτη στα πεζοδρόμια και του τσαμπουκά – τιμωρού στη Βουλή.
Όποιος, λοιπόν, συμψηφίζει την οργανωμένη βία με τις ρίψεις γιαουρτιών ή ακόμα και με διαδηλωτές στις παρυφές της βίας, στην ουσία εξισώνει τη μαφία και τους μπράβους της νύχτας με τους μικροκακοποιούς πορτοφολάδες. Αυτή είναι η αναλογία. Η ανιστόρητη αριθμητική της βίας παραγνωρίζει πως ο φασισμός απλούστατα δε συμψηφίζεται με τίποτα.
Η αντιμετώπιση της νεοναζιστικής απειλής αποτελεί δημοκρατικό καθήκον ανώτερο από το πολιτικό πρόταγμα της κάθε πολιτικής δύναμης. Όλοι μας, λοιπόν, ή τουλάχιστον όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς τους στο δημοκρατικό τόξο, οφείλουμε να είμαστε σθεναρά απέναντι στη φασιστική βία και να το διαλαλούμε, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς τον παραμικρό συμψηφισμό.  Του Δημήτρη Λεβέντη Μέλους της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

~ **  Φρούτα και λαχανικά: Πόσο προστατεύουν από την καρδιοπάθεια

~  της Παρασκευής Τσάκωνα, Διαιτολόγου   Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου στους άνδρες ηλικίας 35-55 ετών και μία από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου, καθώς ευθύνονται για το 46% των θανάτων, στο σύνολο τον μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Απαντώνται σε τμήματα των στεφανιαίων και αγγειακών αρτηριών όπως επίσης και στις αρτηρίες και τις φλέβες των ποδιών. Ορισμένες από τις διαταραχές αυτές είναι η στεφανιαία νόσος στην οποία περιλαμβάνονται η στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, με τις περισσότερες από αυτές να συνδέονται με την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις χαρακτηρίζονται από πολυπαραγοντικότητα, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να στηρίζεται στην καταπολέμηση των παραγόντων ανάπτυξής τους. Αυτοί οι παράγοντες, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τους εξαρτημένους και τους ανεξάρτητους. Οι πρώτοι αναφέρονται στο φύλο, την ηλικία και την κληρονομικότητα και σε ααυτούς δεν τίθεται πιθανότητα παρέμβασης. Αντιθέτως, οι εξαρτημένοι μπορούν να τροποποιηθούν και περιλαμβάνουν την υπέρταση, τις υψηλές τιμές χοληστερόλης, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες και το σακχαρώδη διαβήτη. Η πρόληψη της εμφάνισης και εν συνεχεία της ανάπτυξης των εξαρτημένων παραγόντων βασίζεται στην υιοθέτηση των κατάλληλων υγιεινοδιατροφικών μέτρων.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Mεσογειακής διατροφής και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι σημαντικότεροι οργανισμοί υγείας έχουν δημοσιεύσει αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία τεκμηριώνουν την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσής τους στην υγεία. Η αρνητική συσχέτιση που παρουσιάζεται μεταξύ της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και νερό.
Παρόλα αυτά, κατά τη δεκαετία 2001 έως 2009 έχει παρατηρηθεί μείωση μετά το 2004 στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τον ελληνικό πληθυσμό. Η παροχή φρούτων εμφάνισε σοβαρή ελάττωση κατά 171 κιλά ανά άτομο, ανά έτος (το 2001) σε 141 κιλά ανά άτομο ανά έτος (το 2009).
Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με 17% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου με την πρόσληψη >5 μερίδων την ημέρα σε σχέση με 5 μερίδες την ημέρα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό διαλυτών διαιτητικών ινών και συγκεκριμένα πηκτίνη η οποία αποτελεί το 1% του συνολικού βάρους. Οι διαλυτές αυτές ίνες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν το διατροφικό λίπος, να το συμπαρασύρουν και εν τέλει να το αποβάλλουν από τον οργανισμό. Η δράση τους αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης πλάσματος. Πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μήλα με τη φλούδα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι αγκινάρες και ο αρακάς. Σύμφωνα με τον EFSA η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών για τους ενήλικες ανέρχεται στα 25 γραμμάρια ανά ημέρα.
Πολύ σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση παρέχουν τα αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα η βιταμίνη C, E και τα καροτενοειδή τα οποία βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά. Μία ακόμα ιδιότητά τους είναι η παρεμπόδιση της οξείδωσης της LDL. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, το μωβ λάχανο, η τομάτα, η πιπεριά και το μπρόκολο. Άλλη μία κατηγορία αντιοξειδωτικών που περιέχονται στις προαναφερθείσες ομάδες τροφίμων είναι τα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν παρόμοια δράση με τα αντιοξειδωτικά. Αξιοσημείωτες ποσότητες φλαβονοειδών περιέχουν τα άγρια χόρτα, τα αχλάδια, τα γκέιπ φρουτ, τα μήλα και τα σταφύλια.
Ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί στην κατανάλωση των άγριων χόρτων, καθώς εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά αποτελούν και αξιοσημείωτη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συνδέονται με την καλή καρδιακή λειτουργία. Χαρακτηριστικά χόρτα της Μεσογειακής και κατά βάση της κρητικής διατροφής είναι η γλιστρίδα (πλούσια σε λινολεϊκό οξύ, βιταμίνη E και C), η τσουκνίδα, το ραδίκι, η βρούβα, οι καυκαλίθρες και το σταμναγκάθι (πλούσια σε αντιοξειδωτικά).
Οι φυτικές στερόλες είναι ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε φυσική μορφή σε πολύ μικρές ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά και έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο. Η επακόλουθη λοιπόν μείωση της «κακής» χοληστερόλης συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι τα λαχανικά μεμονωμένα ή τα φρούτα μεμονωμένα είναι περισσότερο ωφέλιμα για τη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι γενικές διατροφικές συστάσεις για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών για τον υγιή ενήλικο πληθυσμό σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς είναι οι παρακάτω.
Στην κατηγορία των λαχανικών όπου περιλαμβάνονται όλα τα ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά και όλα τα αμυλώδη με εξαίρεση την πατάτα και όλες τις ποικιλίες τηςν συστήνεται η κατανάλωση 4 μερίδων λαχανικών ανά ημέρα.
Και τέλος για την κατηγορία των φρούτων όπου ανήκουν όλα τα ωμά και αποξηραμένα φρούτα καθώς και οι χυμοί φρούτων, προτείνεται η κατανάλωση 3 μερίδων φρούτων ανά ημέρα.

*** Αθλητική ενημέρωση  :
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της βραδιάς: 
1ος όμιλος: 
Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπριζ 3-1
(28’, 67’ Γκριζμάν, 94’ Κόκε – 39’ Γκρούνεβελντ)
Μπορούσια Ντόρτμουντ – Μονακό 3-0
(51’ Λάρσεν, 72’ Αλκάθερ, 92’ Ρόις)

2ος όμιλος:
Τότεναμ – Μπαρτσελόνα 2-4
(52’ Κέιν, 66’ Λαμέλα – 2’ Κουτίνιο, 28’ Ράκιτιτς, 56’, 90’ Μέσι)
Αϊντχόφεν – Ίντερ 1-2
(27’ Ροζάριο – 44’ Ναϊνγκολάν, 60’ Ικάρντι)

3ος όμιλος: 
Νάπολι – Λίβερπουλ 1-0
(90’ Ινσίνιε) 
Παρί Σεν Ζερμέν – Ερυθρός Αστέρας 6-1
(20’, 22’, 81’ Νεϊμάρ, 37’ Καβάνι, 42’ Ντι Μαρία, 70’ Εμπαπέ – 74’ Μάριν)

4ος όμιλος: 
Λοκομοτίβ Μόσχας – Σάλκε 0-1
(88’ Μακένι)
Πόρτο – Γαλατασαράι 1-0
(49’ Μαρεγκά)
***  Σήμερα 03/10/2018 , Για το UEFA Champions League στο ποδόσφαιρο :
~*  ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. -  ΜΠΡΥΣ  3-1  .- [ 28΄ Γκρίσμαν , 39΄ Γκρούνεβελντ  , 67΄ Γκρίσμαν  , 90+4 ΄  ] 
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ- Αρίας, Γοδίν, Χιμένες, Λούκας- Λεμάρ, Παρτέι, Σαούλ, Κόκε- Γκριεζμάν, Ντιέγκο Κόστα.
Κλαμπ Μπριζ (Ιβάν Λέκο): Λετίκα- Πουλέν, Μισέλ, Ντένσβιλ- Βλίετνικ, Βόρμερ, Γκρούνεβελντ, Ριτς, Βανάκεν- Γουέσλεϊ, Σχάιβερς.

~* ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ - ΜΟΝΑΚΟ  2-0 .- [ 51΄ Λάρσεν , 72΄ Αλκασέρ , 90+2 ΄  ο Ρόις   ] 


~*  ΑΪΤΧΟΦΕΝ - ΙΝΤΕΡ  1-2  .-  [ 27΄Ροσάριο , 44΄ Ναϊνγκολάν  , 60΄   Ικαρντί  ,  ]
Αϊντχόφεν (Μαρκ Φαν Μπόμελ): Ζουτ – Τασέντ, Φιεργκέφερ, Σβάαμπ, Ντάμφρις – Χέντριξ, Περέιρο, Ροζάριο – Μπεργβάιν, Λοσάνο, Ντε Γιόνγκ
Ίντερ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Χαντάνοβιτς – Ασαμόα, Ντε Φράι, Σκρίνιαρ, Νταμπρόσιο – Μπρόζοβιτς, Βετσίνο – Πέρισιτς, Ναινγκολάν, Πολιτάνο – Ικάρντι

 ~* ΤΟΤΤΕΝΑΜ- ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  2-4 [ 2΄ Κουτίνιο ,  28΄Ράκιτς , 52΄ Κέϊν , 56΄ Μέσι , 66΄  Λαμέλα   90΄  Μέσι ]
Τότεναμ (Μαουρίτσιο Ποκετίνο): Γιορίς – Ντέιβις, Σάντσες, Αλντερβέιρελντ, Τρίπιερ – γουανιάμα, Γουίνκς – Σον, Λαμέλα, Λούκας Μόουρα – Κέιν
Μπαρτσελόνα (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν – Άλμπα, Λενγκλέ, Πικ, Σεμέδο – Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Αρθούρ – Κουτίνιο, Μέσι, Σουάρεζ

~*  ΠΑΡΙΣ ΣΕ ΖΕΡΜΕΝ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  6-1 .-^ [ 20΄ ,22΄ Νεϊμάρ , 37΄Καβάνι , 41΄ Ντι Μαρία , 70΄ Μπαππέ , 74΄ Μαρίν , 81΄Νεϊμάρ ] .-
Η ενδεκάδα της Παρί (Τόμας Τούχελ): Αρεολά- Μενιέ, Κιμπεμπέ, Τιάγκο Σίλβα, Μπερνάτ- Βεράτι, Ραμπιό, Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Ντι Μαρία- Καβάνι.
Η ενδεκάδα του Ερυθρού Αστέρα (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Μπόργιαν- Στοΐκοβιτς, Σάβιτς, Ντεγκενέκ, Ρόντιτς- Γιόβισιτς, Κρίστισιτς, Μάριν, Τσάουσιτς, Σίμιτς- Μπεν.

~*  ΝΑΠΟΛΗ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ  1-0 .- [ 90΄  ο Ινσίνιε  \]
Νάπολι (Κάρλο Αντσελότι): Οσπίνα – Μάριο Ρουί, Κουλιμπαλί, Αλμπιόλ, Μαξίμοβιτς – Ρουίζ, Χάμσικ, Άλαν – Ινσίνιε, Καγιαχόν, Μίλικ
Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Άλισον – Ρόμπερτσον, Φαν Ντάικ, Γκόμεζ, Άρνολντ – Κεϊτά, Βάιναλντουμ, Μίλνερ – Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνο

~* ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ Μ. - ΣΑΛΤΣΕ 04   0-1 .-^ [ 88΄Μα Κένεϊ  ]
Η ενδεκάδα της Λοκομοτίβ (Γιούρι Σεμίν): Γκιγιέρμε- Ιγκνατίεφ, Χέβεντες, Κβερκβέλια, Ιντόβου- Μίραντσουκ, Φερνάντες, Κρικόβιακ, Μπαρίνοβ, Αλ. Μίρατσουκ- Έντερ.
Η ενδεκάδα της Σάλκε (Ντομενίκο Τεντέσκο): Φέρμαν- ΜακΚένι, Σανέ, Νάλντο- Καλιγκούρι, Ρούντι, Μασκαρέγ, Μεντίλ- Ουτ, Εμπολό, Κονοπλιάνκα.

~* ΠΟΡΤΟ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ  1-0  .- [ 49΄ Μαρέγκα ,  ]
Πόρτο (Σέρτζιο Κονσεϊσάο): Κασίγιας- Περέιρα, Φελίπε, Μιλιτάο, Τέγιες- Οτάβιο, Ντανίλο, Ερέρα- Κορόνα, Μαρεγκά, Μπραχίμι.
Γαλατασαράι (Φατίχ Τερίμ): Μουσλέρα- Λινς, Μαϊκόν, Αζίζ, Ναγκατόμο- Φερνάντο, Ντονκ, Μπελχαντά- Ονιεκούρου, Γκιουμιούς, Ροντρίγκες.

~**  Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου ημιχρόνου:
Ατλέτικο Μαδρίτης- Κλαμπ Μπριζ 1-1
Ντόρτμουντ- Μονακό 0-0
Νάπολι- Λίβερπουλ 0-0
Αϊντχόφεν - Ίντερ 1-1
Πόρτο- Γαλατασαράι 0-0
Τότεναμ- Μπαρτσελόνα 0-2
\*** Σήμερα 03-19-2018, για το U19 UEFA Youth στο ποδόσφαιρο 
~*  ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. -  ΜΠΡΥΣ 1-2  .- ^
~* ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ - ΜΟΝΑΚΟ  0-2 .- ^
~*  ΑΪΤΧΟΦΕΝ - ΙΝΤΕΡ  2-1 .- ^
 ~* ΤΟΤΤΕΝΑΜ- ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  1-1 .- ^
~*  ΠΑΡΙΣ ΣΕ ΖΕΡΜΕΝ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  2-1 .- ^
~*  ΝΑΠΟΛΗ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ  1-1 .- ^
~* ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ Μ. - ΣΑΛΤΣΕ 04  0-0 .- ^
~* ΠΟΡΤΟ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ  2-2  .- ^
`~Τσέλσι - Μολντέ 10-1 .- ^
~ Μίνσκ - Ιλλες Χάλαντας  1-0 .- ^
~ Ντιναμό Κιέβου- Σεπτέμβρη Σόφιας 1-0 .-^
~ Μπασέλ - Χάμιλτον  2-2 .- ^
~ Γκαμπάλα - Σερίφ Τιρασπολ  1-1 .- ^
~ Αντζί Μακχατσκάλα  - Μακαμπί Τ.Α.  3-2 .-^
~ Ρέϊκεβικ - ΄Ελφσμποργκ  1-2 .-^
~  Σίγμα Όλομουκ - Μάριμπορ 4-1 .- ^
Λιμόζ - ΠΑΟΚ Θεσσαλινίκης  1-2 .- ^
~ Αλτινομπούρ  - Ελσίνκι  1-1 .-^
~ Άντερλεχτ - Ελυεραλάρμ Αντμίρα 0-0 .- ^
~ Μίντριλαντ - Μποχεμιανς 2-1 .-^
~ Χέρτα - Λετς Πόσναν  2-0 .- ^
~ ΜΙΣΚ Ζιλίνα - Μοντπελλιέρ  1-5 .- ^ 
***    ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣ Μεσσηνίας 2018-2019 : ΟΙ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ λόγο  ΖΟΡΜΠΑ του Σ/Κ αγώνες ποδοσφαίρου 
Α΄ ΤΟΠΙΚΟ  29. και 30 -09-2018 :
Σάββατο 29/09/2018 : 1η  αγωνιστική 
 ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου - ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών 2-1 .-^
Κυριακή 30/09/2018 :
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  1-0 .-^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  - 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  1-1 .-^
Α.Ο. ΔΙΑΒΙΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ  3-0 .-^
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ  Γαργαλιάνων  0-0 .-^ 
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ  2-0 .-^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης  1-0 .-^
Α1  ΤΟΠΙΚΟ :  1η αγωνιστική 
Σάββατο 29/09/2018 :
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας - ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού -  Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ -Α.Ο. Κυπαρισσίας / ΗΡΑΚΛΗΣ
Κυριακή 30/09/2018 :
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.
***  Πρεμιέρα με επτά ματς για την Α’ Τοπική Μεσσηνίας 
Αγωνιστική δράση σήμερα στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορία, όπου διεξάγονται επτά ματς για την 1η  αγωνιστική. Συγκεκριμένα, ο ΑΟ Κυπαρισσίας  φιλοξενεί τον Πανθουριακό, ο Ολυμπιακός Καλαμάτας περιμένει τον Εθνικό Μελιγαλά, ο Τσικλητήρας Πύλου «κοντράρεται» με την Εράνη Φιλιατρών, ο ΑΟ Διαβολιτσίου υποδέχεται τη νεοφώτιστη ΑΕ Αβίας, η επίσης νεοφώτιστη ΑΕ Μάνης «συγκρούεται» με τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων, ο ΑΣ Ανδρούσας αντιμετωπίζει την Ομόνοια, ενώ ο ΑΟ Σπερχογείας φιλοξενεί  το νεοφώτιστο  Ολυμπιακό Ανάληψης.
Ο αγώνας 
Απόλλωνα Καλαμάτας – ΑΟ Φαραί  `~`
ματαιώθηκε (ο ΑΟ Φαραί παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα).-
 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΘΟΥΡΙΑ  1-0 .-^
Χωρίς τον Σάββα Αντωνόπουλο (τιμωρημένος), υποδέχεται τον Πανθουριακό ο ΑΟ Κυπαρισσίας. Ο προπονητής της τριφυλιακής ομάδας Τάκης Παναγόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του, θέλουν ν’ αξιοποιήσουν τον παράγοντα έδρα.
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί  ο Πανθουριακός με τον τεχνικό του Τάκη Δρούγα να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ. – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ. 1-1 .-^
Νίκη με καλή εμφάνιση θέλει να συνδυάσει κόντρα στον Εθνικό Μελιγαλά ο Ολυμπιακός Καλαμάτας ξεκινώντας  έτσι θετικά  τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Α΄Τοπικής. Ο προποπονητής των «ερυθρολεύκων» Γιώργος Γρηγορόπουλος αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Χωρίς τον Νίκο Λάγιο (τιμωρημένος) θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Μελιγαλά. Ο τεχνικός  Μιχάλης Φασουλής μπορεί πάντως να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του Παναγιώτη – Διονύση Σαραντόπουλου (εξέτισε την ποινή του). Ο Εθνικός Μελιγαλά θα «κυνηγήσει» ένα καλό αποτέλεσμα.
 ΠΥΛΟΣ – ΕΡΑΝΗ ΦΙΛ. 2-1 .-^
Χωρίς τον Δημήτρη Γεωργιάδη (ταλαιπωρείται από τραυματισμό) αντιμετωπίζει την Εράνη Φιλιατρών ο Τσικλητήρας Πύλου. Ο προπονητής Γιώργος Αργυρόπουλος  και οι ποδοσφαιριστές του βλέπουν μόνο νίκη.
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί η Φιλιατρινή ομάδα, με τον τεχνικό της Κώστα Λυμπερόπουλο να προβληματίζεται για τη συμμετοχή των Βίκτωρα Μεμά (δεν έχει εκδοθεί ακόμη το δελτίο του) και Νίκου Κόλλια (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
 ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΑΕ ΑΒΙΑΣ 3-0 .-^
Με δύο σημαντικές απουσίες υποδέχεται την ΑΕ Αβίας ο ΑΟ Διαβολιτσίου. Συγκεκριμένα, ο προπονητής Κώστας Παλαμάρας θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Γιάννη Τζανετέα (τιμωρημένος) και Άρη  Σταματελόπουλου  (ταλαιπωρείται από τραυματισμό).
Παρά τα προβλήματα, οι «νερατζούρι» του Διαβολιτσίου βλέπουν μόνο νίκη.
Χωρίς άγχος θ’ αγωνιστεί η ΑΕ Αβίας, με τον τεχνικό  της Διονύση Πουλή να προβληματίζεται για την συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών (κυρίως λόγω  επαγγελματικών υποχρεώσεων).
 ΑΕ ΜΑΝΗΣ – Τ. ΑΓΡΑΣ 0-0 .-^
Με νίκη θέλει να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στον «μαραθώνιο» του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής, η νεοφώτιστη ΑΕ Μάνης, που περιμένει τον Τέλο Άγρα  Γαργαλιάνων.
Ο προπονητής Φραγκίσκος Κεράνης και ο συνεργάτης του Κώστας Μίντζηρας, προβληματίζονται για τη συμμετοχή των Βασίλη Μπεγέτη, Βασίλη Τζίφα (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς).
Στους «ερυθρόλευκους» των Γαργαλιάνων τώρα, ο τεχνικός Κώστας Στυλιανόπουλος και οι συνεργάτες του, Γιάννης Σουρέλης, Νίκος Τσέκερης δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον Κώστα Γεωργόπουλο (τιμωρημένος). Δύσκολη δε θεωρείται η συμμετοχή των Θεόδωρου Πότση και Γιώργου Παπανδρεόπουλου (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς).
Παρά τα προβλήματα, ο Τ. Άγρας θα προσπαθήσει  ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στη δ΄ φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας με την ΑΕ Μάνης να παίρνει τελικά δραματική πρόκριση (με 7-6 στα πέναλτι) στην επόμενη φάση.
  ΑΝΔΡΟΥΣΑ – ΟΜΟΝΟΙΑ 2-0 .-^
Με δύο σημαντικές απουσίες αντιμετωπίζει την Ομόνοια ο ΑΣ Ανδρούσας και είναι εκείνες των Δημήτρη Γκούνη, Αλέξανδρου Τσώνη (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς).
Ο προπονητής Νίκος Γεωργακλής αναμένεται πάντως να έχει στη διάθεσή του τους Δημήτρη Μπερερή, Χαράλαμπο Θεοδοσόπουλο (απουσίασαν από το ματς Κυπέλλου Μεσσηνίας  κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμάτας). Η ομάδα της Ανδρούσας θέλει ν’ αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα.
Αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει είναι ο στόχος της Ομόνοιας, με τον τεχνικό Βασίλη Μπλέτσα να προβληματίζεται  για τη συμμετοχή κάποιων ποδοσφαιριστών (κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
 ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ - ΑΝΑΛΗΨΗ 1-0 .-^
Θετική πρεμιέρα στο πρωτάθλημα  της Α΄ Τοπικής θέλει ο ΑΟ Σπερχογείας που φιλοξενεί τον νεοφώτιστο Ολυμπιακό Ανάληψης.
Ο προπονητής Γιώργος Καλόμαλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς τον νεοαποκτηθέντα Μίλτο Μοσχίδη (δεν έχει εκδοθεί ακόμη το δελτίο του) και τους Μιχάλη Παναγιωτόπουλο, Δημήτρη  (Τζο) Ανδρεάδη θ’ αγωνιστούν οι «ερυθρόλευκοι» της Ανάληψης. Ο τεχνικός Δημήτρης Αναστασόπουλος θα έχει πάντως στη διάθεσή του τον νεοαποκτηθέντα Νίκο Πατσιώτη (ξεπέρασε τον τραυματισμό του).
Ο Ολυμπιακός Ανάληψης στοχεύει σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της πρεμιέρας  του πρωταθλήματος της Α΄Τοπικής με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 4.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
Τσικλητήρας Πύλου  - Εράνη Φιλιατρών  2-1 ,(1-1) .- [στο 20' στη Μεθώνη, η Πύλος 1-0 την Μεθώνη με σκορερ τον Γιάννη Τρίψα ,  28' Το γκολ έμπειρος Βλαχόπουλος για την ομάδα του Σωτήρη Λυμπερόπουλου , 2-1 για την Πύλο με τον Παπαγεωργίου στο 73' ]
: Νικ. Γκούμας, Χ. Τσοπανάκης, Ερβ. Τζεμάλι
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Πανθουριακός  1-0  ,(0-0) .- [Το γκολ ο Σπυρόπουλος για τον ΑΟΚ ] .-
: Ηλ. Νικολόπουλος, Ι. Γιαννέτσος, Κων. Βοσνάκης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Εθνικός  Μελιγαλά 1-1  ,(1-0) .- [ Κακογιάννης ο σκόρερ στο 13' , προσπάθεια Γιάννη Καλογερόπουλου , με σκόρερ τον Καρατζούλια στο 59' ].-
: Κων. Ψηλοπαναγιώτης, Δ. Ταβουλαρέας, Π. Κομπιλίρης
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου  «Καπετάν Βασίλης»
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΕ Αβίας  3-0  ,(1-0) .- [(Κουλόπουλος, Κάνιστρας με πέναλτι και Κουλόπουλος) ].-
: Ηλ. Σκόρδος, Θ. Τζιαμουράνης, Β. Βρυώνης
Δημοτικό Γήπεδο Δυτικής Παραλίας
ΑΕ Μάνης – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων 0-0   ,(0-0) .-[  (με 10 παίκτες τελείωσαν τον αγώνα και ι δύο ομάδες) ].-
: Δ. Πλακογιάννης, Γ. Μιχαλόπουλος, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
ΑΣ Ανδρούσας – Ομόνοια  2-0  ,(1-0) .- [ Γκολ στην Ανδρούσα, 2-0 η τοπική ομάδα την Ομόνοια, με Γιάννη Καλογερόπουλο... φυσικά ] .-
: Απ. Καυκάς, Γ. Ρουμελιώτης, Αν. Τσουκάλη
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – Ολυμπιακός Ανάληψης  1-0   ,(1-0) .-[ Το γκολ στο 32' ο Λαγονικάκος (με 8 παίκτες παρακαλώ τελείωσαν τον αγώνα οι γηπεδούχοι, καθώς αποβλήθηκε και ο Κωστόπουλος στο 89' και όμως νίκησαν σχετικά εύκολα την Ανάληψη) ].-Με 9 (!!!) παίκτες πλέον η Σπερχογεία κόντρα στην αδύναμη Ανάληψη, κόκκινη πήρε και ο Καραχάλιος στο 70'....
: Ι. Κουτσαναστάσης, Δ. Σταυρόπουλος, Γ. Σκαρπέτης.
~** Η οποία βέβαια φέτος είναι με 15 ομάδες, καθώς ο ΑΟ Φαραί έφυγε (!) από το πρωτάθλημα πριν καν αυτό αρχίσει (λέτε να κάνει το ίδιο φέτος και η ...ΑΕ Σπάρτη - μιας και το έφερε η κουβέντα μας) .-
*** Θριάμβευσε… στο τέλος ο Ηρακλής
Ο Ηρακλής κέρδισε στη Νάξο με 3-0 την Θύελλα Καμαρίου, στο πρώτο ματς για τον πρώτο όμιλο του Κυπέλλου Ελλάδας, σκοράροντας δύο φορές στις καθυστερήσεις, με τους Παναγιωτούδη και Κλέιτον.Θύελλα Καμαρίου (Κώστας Μιχάλης): Ανδριόλας, Σπανός, Γελαδάρης, Μαντούσης (73’ Σ. Φύτρος), Ρέτζος, Φίλων, Ερρίκος, Σιμιτσής, Ζανελάρης, Φύτρος Μ. (70’ Δαβιλάς), Μαυρομάτης. 
Ηρακλής (Αλέκος Βοσνιάδης): Βοσνιάδης Π., Γιαννίτσης, Ζιαμπάρης, Κουτρουμάνος (58’ Κουκόλης), Κανακούδης (29’ Γεωργίου), Μουμίν, Μενδρινός, Κλέιτον, Πασάς, Χασομέρης, Ρόβας (85’ Παναγιωτούδης). 
Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής 
Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 
Θύελλα Καμαρίου-Ηρακλής 0-3 
***  «Άλωσε» το Ρέθυμνο και πήρε την πρόκριση η Κύμη
Με κορυφαίο τον Σαγκς, η Κύμη νίκησε 69-61 μέσα στο Ρέθυμνο και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι.
 ~Τα δεκάλεπτα: 18-13, 27-31, 44-49, 61-69 
Ρέθυμνο (Μυκονιάτης): Ντάνιελς 14 (1), Μπρέισι-Ντέιβις 6 (1), Γκάιτον 15 (1), Ντουράμ 4, Οικονομόπουλος, Ραζής 2, Χριστοδούλου 4, Κουρέπης, Γλυνιαδάκης 2, Σιγκούνας 1, Μπαρτ 13, Κλάντον. 
Κύμη (Καστρίτης): Χόρτον 11, Σαγκς 18 (3), Μπολντς 2, Τουτζιαράκης 3, Κάμφορ 7 (1), Ουάσινγκτον 10, Γερομιχαλός 2, Τσιάρας, Πουλιανίτης 5 (1), Ουμπίλα 4, Μαραγκός, Στυλιανού 7(1).
***  Το Περιστέρι χαμογέλασε τελευταίο
Ο Ήφαιστος έδειχνε έτοιμος να αλώσει το «Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά το Περιστέρι επικράτησε 91-81 και πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου. 
~Δεκάλεπτα: 18-16, 39-35, 62-64, 91-81. 
Περιστέρι (Πεδουλάκης): Μουράτος 7, Αγραβάνης 7 (1), Ντάνιελ 20 (10 ριμπ.), Βασιλόπουλος 6 (10 ριμπ.), Κλαρκ 10 (1), Σίρκο 2, Γκρέι 10 (2), Μπεντίλ 10, Χάροου 19 (1). 
Ήφαιστος Λήμνου (Μανωλόπουλος): Γκότσερ 12 (2), Μανωλόπουλος 6 (1), Μπρέιζελτον 12 (2), Έβανς 13, Σμιθ 9 (3), Σταμάτης 3 (1), Χαριτόπουλος 2, Μούρτος 1, Γόντικας 11, Φρεϊμάνις 7, Γουίγκινς 5 (1). 
Διαιτητές: Καρακατσούνης-Διαμαντής-Ανδρικόπουλος (Ντάβαρης)
***  Χαλαρά τον Πανιώνιο ο ΠΑΟΚ και περιμένει ΑΕΚ
Με άνεση ο ΠΑΟΚ «καθάρισε» τον Πανιώνιο 81-69 στην Πυλαία για τους «16» του Κυπέλλου μπάσκετ και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στην Πυλαία. 
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-18, 39-29, 62-44, 81-69 
ΠΑΟΚ (Παπαθεοδώρου): Τζόουνς 16 (4/5 τρίποντα), Μορέιρα 2, Χρυσικόπουλος 15 (5/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Σχίζας 5 (1), Κόνιαρης 3 (1), Αθηναίου 11 (1), Μαργαρίτης 6, Ζάρας 3 (1/9 σουτ), Παπαντωνίου 2, Χάτσερ 4, Γκάρετ 14 (7 ριμπάουντ, 3 κοψίματα) 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Χουγκάζ): Τέιλορ 9 (13 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μπέρι 10 (2), Δημητρακόπουλος, Χάρις 12 (2/7 τρίποντα), Μπράουν 9 (2), Δίπλαρος 9 (2), Καμαριανός 3, Ρουμελιώτης, Καμπερίδης, Σίνγκλερ 17 (1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ) 
*** Μήτογλου: «Όπως έπρεπε στο δεύτερο ημίχρονο»
Πώς σχολίασε ο 22χρονος άσος την πρόκριση του Παναθηναϊκού. ~Στο βελτιωμένο πρόσωπο του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο στάθηκε ο Ντίνος Μήτογλου μετά το 100-66 επί του Παγκρατίου για το Κύπελλο. 

***   Σάρωσε τον Άρη ο Προμηθέας
Δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Άρη ο Προμηθέας, σαρώνοντας τους «κίτρινους» 86-65 στους «16» του Κυπέλλου και στα προημιτελικά αντιμετωπίζει στην Πάτρα πιθανόν τον Παναθηναϊκό. 
~ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-19, 47-36, 61-47, 86-65 
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Χολ 2, Λίποβι 5 (6 ριμπάουντ), Γκίκας 16 (4/5 τρίποντα), Τσαϊρέλης 3, Γερομιχαλός 4, Κασελάκης 7 (1), Σαλούστρος 11 (1), Κατσίβελης 13 (1), Μέγιερ 8 (2), Μπράουν 15 (1), Έλις 2, Παρκς 
ΑΡΗΣ (Αγγέλου): Τζόουνς 6 (6 ριμπάουντ), Κάιζερ 4, Βεργίνης 15 (6/7 δίποντα), Μποχωρίδης 10, Φλιώνης 1, Μπελ, Νταλό 2, Χρηστίδης 5 (1), Σλαφτσάκης 11 (3/3 δίποντα, 5/5 βολές), ΜακΓκι 3, Χάρις 5 (1/6 τρίποντα), Αγγέλου 3 (1/5 τρίποντα)

*** Σοβαρεύτηκε και προκρίθηκε η ΑΕΚ
Νωθρή για 15 λεπτά, αλλά… όπως πρέπει στη συνέχεια, η ΑΕΚ επικράτησε 76-54 του Διαγόρα Δρυοπιδέων και έκλεισε ραντεβού στους «8» του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. 
~Δεκάλεπτα: 23-19, 32-43, 40-63, 54-76. 
Διαγόρας Δρυοπιδέων (Σαμόλης): Κουκάς, Νίκου 4, Νοέας 6 (2), Μάρτζος 6 (2), Καραλής, Κόκκαλης 7, Τσιώκος 13 (9 ριμπ.), Μοτσενίγος 2, Καρασταμάτης, Παπαδολιάς 2, Περσίδης 8 (1), Μαχαίρας 6 (7 ριμπ.). 
ΑΕΚ (Μπάνκι): Σάκοτα 9 (1), Τσαλμπούρης 2, Ματσιούλις 12 (2), Ρατάν-Μέις 6, Λαρεντζάκης 12 (2 τριπ. 5 ασίστ), Μωραΐτης, Γκρίφιν 4, Ρογκαβόπουλος 5 (4 ριμπ.), Ρόμπερσον 15 (8 ριμπ.), Γιαννόπουλος 7 (1 τριπ., 7 ριμπ.), Χάντερ 4 (10 ριμπ., 4 τάπες). 
Διαιτητές: Καλδίρης-Τσώνος Β.-Σκούτας (Ντίνος
*** Πήρε φόρα και καθάρισε την ΑΕΛ ο Πανιώνιος!
Αρχίζει να παίρνει τα πάνω του ο Πανιώνιος! Με φόρα από την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα, οι «κυανέρυθροι» καθάρισαν 2-0 την ΑΕΛ και μπήκαν με το δεξί στου ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδας. 
~Οι ενδεκάδες των δυο ομάδων 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ζοζέ Ανιγκό): Κότνικ, Κούρντι, Μπανανά, Σταυρόπουλος, Σαραμαντάς, Πίρις, Οικονομίδης, Κεϊτά, Μανθάτης, Σπιριντόνοβιτς, Ντουρμισάι 
ΑΕΛ(Τζιανλούκα Φέστα): Κρίστινσον, Σαχίτι, Γρομητσάρης, Μόρας, Τριποτσέρης, Χούμπτσεφ, Φατιόν, Ακόστα, Αμπντάλα, Λεοζίνιο, Μιλοσάβλιεβιτς 
Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής 
Ηρόδοτος-Απόλλων Πόντου 0-1 
(58’ Δημητριάδης) 
Πανιώνιος-ΑΕΛ 2-0 
(17’ Σπιριντόνοβιτς, 89’ Μασούρας) 


***   Για το  UEFA  Champions League σήμερα στο ποδόσφαιρο 
ΧΘΕΣ , ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
~ Μπάγερν -Άγιαξ  1-1 .-^
~ ΑΕΚ - Μπενφίκα  2-3 .-^
~ Χόφφενχέϊμ - Μάντσεστερ Σίτι  1-2.-^
~ Ολύμπικ Λιόν - Σαχτάρ Ντόνετσκ   2-2 .-^
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης  1- 0 .-^
Ρόμα - Βικτόρια Πλζεν 5-0 .- 
~Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ - Βαλένθια  0-0 .-^
~ Γιουβέντους -Γιάνκ Μπόις  3-0 .- ^
  *** 5ος  όμιλος
~**  ΑΕΚ Αθηνών - ΜΠΕΝΦΙΚΑ  2-3 .- ^
[ 6΄  Σεφέροβιτς ,15΄ O Γκριμάλντο , 53΄ Κλωναρίδης ,  63΄ Κλωναρίδης ,74΄ Σεμέδο ,  ] .- ^ 
Διαιτητής: Όρελ Γκρίνφελντ (Ισραήλ), Α' βοηθός: Ντβιρ Σιμόν (Ισραήλ), Β' βοηθός: Ρόι Χασάν (Ισραήλ), 4ος: Ίνταν Γιαρκόνι (Ισραήλ)
ΑΕΚ (4-4-1-1): Μπάρκας - Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνκσι, Χουλτ - Μπακασέτας, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος - Κλωναρίδης - Πόνσε.
Μπενφίκα: Βλαχοδήμος, Αντρέ Αλμέιντα, Ρούμπεν Ντίας, Κόντι, Γκριμάλδο, Φέισα, Ζέντσον, Πίζι, Σάλβιο, Ράφα Σίλβα και Σεφέροβιτς.

~**  ΜΠΑΓΕΡΝ  Μονάχου - ΑΓΙΑΞ  1-1  .- ^
[ 4΄  Ματ Χούμελς , 22΄ Μαζραουί ,    ]  .- ^ 
Η ενδεκάδα της Μπάγιερν Μονάχου: Νόιερ – Αλάμπα, Χούμελς, Μποάτενγκ, Κίμιχ – Τιάγκο, Μαρτίνεθ, Μίλερ – Ριμπερί, Λεβαντόφσκι, Ρόμπεν
Η ενδεκάδα του Άγιαξ: Ονανά – Ταλιαφίκο, Βόμπερ, Ντε Λιχτ, Μαζραουί – Μπλιντ, Σένε, Φαν Ντε Μπέεκ – Νέρες, Τάντιτς, Ζιγιέκ

6ος όμιλος
~** ΧΟΦΦΕΝΧΕΪΜ  1899- ΜΑΤΣΕΣΤΕΡ ΣΥΤΙ  1-2 .-^
[1΄ ο Μπελφοντίλ , 8΄  ο Σανέ , 87΄ Ν. Σίλβα ,  } .- ^ 
Η ενδεκάδα της Χόφενχαϊμ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Μπάουμαν- Χούγκμα, Ακπογκούμα, Πος- Καντεράμπεκ, Γκρίλιτς, Ντεμιρμπάι, Μπρένετ, Μπελφοντίλ - Σαλάι, Ζοέλιντον.
Η ενδεκάδα της Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον- Γουόκερ, Κομπανί, Οταμέντι, Λαπόρτ- Φερναντίνιο, Γκούντογκαν, Ναβίντ Σίλβα- Στέρλινγκ, Αγκουέρο, Σανέ.

~**  ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΥΟΝ - ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ  2-2.- ^
[ 45΄ Μοράες , 55΄ Μοράες , 70΄ Ντεμπελέ  , 72΄ Ντουμπουά ,   ] .-
Η ενδεκάδα της Λιον: Λόπες – Μεντί, Ντεναγιέρ, Μαρτσέλο, Ντουμπουά – Αουάρ, Εντομπελέ, Τουσάρ, Τραορέ – Φεκίρ, Ντεμπελέ
Η ενδεκάδα της Σαχτάρ: Πιατόφ – Ισμαϊλί, Ρακίτσκι, Κριβτσόφ, Ματβιένκο – Στεπανένκο, Μαικό – Τάισον, Άλαν Πάτρικ, Μάρλος – Μοράες

7ος   όμιλος 
~** ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  1-0 .- ^
[ 2΄ ο Βλάσιτς ,   ]  .- ^ 
Η ενδεκάδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ακινφέεφ – Ναμπάπκιν, Τσερνόφ, Μπεκάο, Φερνάντες – Αχμέντοφ, Μπιγιόλ – Ομπλιακόφ, Τζαγκόεφ, Βλάσιτς – Τσαλόφ
Η ενδεκάδα της Ρεαλ Μαδρίτης: Νάβας – Ρεγκιλόν, Νάτσο, Βαράν, Καρβαχάλ – Σεμπάγιος, Κασεμίρο, Κρόος – Ασένσιο, Μπενζεμά, Λούκας Βάσκεθ .-

~** ΡΟΜΑ - ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΠΛΣΕΝ  5-0  .-^
 [  3΄ Ο Τζέκο , 40΄ Τζέκο ,  64΄  ο Ουντέρ , 73΄ Κλάιφερτ  , 90+2΄ Τζέκο . ] .- ^
Η ενδεκάδα της Ρόμα: Όλσεν – Κολάροφ, Ζέσους, Φάτζιο, Φλορέντσι – Ενζοζί, Κριστάντε – Κλάιφερτ, Πελεγκρίνι, Ουντέρ – Τζέκο
Η ενδεκάδα της Βικτόρια Πλζεν: Κόζατσικ – Λιμπέρσκι, Χούμπνικ, Χέιντα, Ρέζνικ – Χροσόφσκι, Προχάτσκα – Κόβαρικ, Χοράβα, Ζεμάν – Κρίμεντσικ 

8ος όμιλος
~** ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ - ΓΙΑΝΚ ΜΠΟΪΣ   3-0  .- ^
[ 5΄ με τον Πάουλο Ντιμπάλα , 33΄ Ντιμπάλα , 69΄ Ντιμπαλά ,  ] .- 
Η ενδεκάδα της Γιουβέντους (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Σέζνι – Μπενατιά, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι – Άλεξ Σάντρο, Ματουιντί, Πιάνιτς, Κουαρδάδο – Μάντζουκιτς, Ντιμπάλα, Μπερναρντέσι
Η ενδεκάδα της Γιούνγκ Μπόις (Ζεράρντο Σεοάν): Φον Μπάλμος – Μπενίτο, Φον Μπέργκεν, Καμαρά, Σικ – Μπερτόνε, Σανόγκο, Σο – Σουλεϊμάνι, Φάσναχτ, Οαρό

~** ΜΑΝΤΖΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  0-0 .-^ 
[
Η ενδεκάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα – Σο, Σμόλινγκ, Μπαϊγί, Βαλέντσια – Πογκμπά, Μάτιτς, Φελαϊνί – Σάντσες, Λουκάκκου, Ράσφορντ
Η ενδεκάδα της Βαλένθια: Νέτο – Γκαγιά, Γκάμπριελ, Γκαράι, Πιτσίνι – Γκέδες, Κοντογκμπιά, Παρέχο, Κοκελάν – Ροντρίγκο, Μπατσουαγί~

*** ΧΘΕΣ , ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΆΔΑΣ : \\

*** Για το κύπελλο Ελλάδας  σήμερα 02/10/2018 :
~*  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-1 ,(0-0) .- ^ 

*** ΧΘΕΣ  ,     Στους «8» του Κυπέλλου ο Κολοσσός Ρόδου!

Την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου πήρε ο Κολοσσός Ρόδου, επικρατώντας 80-72 του Λαυρίου και πλέον περιμένει έναν εκ των Ολυμπιακού ή Χολαργού. 
~**  ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου -  ΛΑΥΡΙΟ  80-72  .-^ 

***   
Ενοχλημένος ο Παναθηναϊκός για την τιμωρία στο βόλεϊ
Έντονη δυσφορία επικρατεί στον Παναθηναϊκό με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου της ΕΟΠΕ 
~Έντονη δυσφορία επικρατεί στον Παναθηναϊκό με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου της ΕΟΠΕ να απορρίψει το αίτημα του για ανάκληση της ποινής της μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών που είχε επιβληθεί. 
Στον Παναθηναϊκό «απορούν για την… παγκόσμιας πρωτοτυπίας απόφαση να τιμωρείται μία ομάδα , απλά επειδή έπαιζε αγώνα κάποια χιλιόμετρα μακριά , από συμπλοκές μεταξύ αγνώστων» όπως αναφέρουν άτομα της διοίκησης, τα οποία προσθέτουν ότι την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός κατάφερε να αθωωθεί με ακριβώς τα ίδια δεδομένα!
«Είναι σίγουρο ότι τέτοιες αποφάσεις δεν βοηθούν το βόλεϊ και οι «πράσινοι» …βράζουν με τον κ. Καραμπέτσο που θα έπρεπε να κρατά ίσες αποστάσεις τουλάχιστον στα ζητήματα δικαιοσύνης και ισονομίας», καταλήγουν.

 ~ *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018:
~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-                                              
 ~** ARFARA  NEWS  Η  Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  02 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-    
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας : Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου  2018 .....  από το Α ---έως και το Ω   ...  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/02-2018.html  .-  
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_27.html  .-
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ,Τα Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_27.html .-
~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/09/arfara-news_29.html .-
~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ,Τα  Νέα των Αρφαρών . Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  : http://snsarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news_30.html .- 

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html   .-                    ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και όμορφη εβδομάδα για όλους μα   :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-01-2018.html .-  
  ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html . -     
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Τετάρτη 03  Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-
~**
~** 
***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
 1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6498 videos.  -    ΣταματηςΣκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .- 

*** 

1 σχόλιο:

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any manner you'll be able to remove me from that service? Thanks! casino games

    ΑπάντησηΔιαγραφή