ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 ,
~



~ 17 Φεβρουαρίου
Θεοδώρου (1) μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος (†307). Μαριάμνης της «ισαποστόλου», αδελφής Φιλίππου αποστόλου († α΄αι.). Αυξιβίου οσίου, των ευσεβών βασιλέων Μαρκιανού και Πουλχερίας της παρθένου. Οσίων Θεοστηρίκτου, Ευξιφίου Α`, επισκόπου Σολέας, Αλαμανίας Κύπρου, του θαυματουργού. Νεομαρτύρων Θεοδώρου του Βυζαντίου, του εν Μυτιλήνη(†1795) και Μιχαήλ, του εν Αδριανουπόλει († 1544).
(1) O άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, καταγόταν από χωριό της Αμάσειας στη Μαύρη Θάλασσα και έζησε στο χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξιμίνου. Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλ. των νεοσύλλεκτων. Στη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το στράτευμα επειδή ήταν χριστιανός και πήγε στα Ευχάιτα. Εκεί πληροφορήθηκε ότι στο δάσος κοντά στη πόλη, είχε τη φωλιά του ένας φοβερός δράκος, ο οποίος ήταν πραγματική μάστιγα για την περιοχή. Αμέσως ο Θεόδωρος προσευχήθηκε, ζήτησε δύναμη από τον παντοδύναμο Θεό και πήγε στο δάσος όπου συναντησε και σκότωσε τον δράκο. Λίγο αργότερα έμαθε ότι οι χριστιανοί συστρατιώτες του άρχισαν να λιποψυχούν και να θυσιάζουν στο είδωλα. Για το λόγο αυτό επέστρεψε στο τάγμα του, όπου κάποιο βράδυ αγανακτισμένος από τα βασανιστήρια των χριστιανών, έκαψε το ξύλινο είδωλο της θεάς Βεάς. Oμολόγησε τη πίστη του με θάρρος και ψυχική ευφροσύνη. Τελικά ρίχθηκε σε πυρακτωμένη κάμινο.
~ 17 Φεβρουαρίου: Εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος
~ Τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος τιμά σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας. Ο Αγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.), Γαλερίου (305 – 311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305 – 312 μ.Χ.).
\* Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο υπό του πραιπόσιτου Βρίγκα.
Διαβλήθηκε στον πραιπόσιτο ως Χριστιανός και εκλήθηκε σε εξέταση. Εκεί ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό χωρίς δισταγμό. Ο διοικητής Βρίγκας δεν θέλησε να προχωρήσει στην σύλληψη και τιμωρία του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει λίγο αργότερα.
Πίστευε ότι ο Θεόδωρος θα άλλαζε και θα θυσίαζε στα είδωλα. Ο Μεγαλομάρτυς όχι μόνο παρέμεινε αδιάσειστος στην πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέας μετά του ειδώλου αυτής. Αμέσως τότε συνελήφθη και ρίχτηκε από τους ειδωλολάτρες σε πυρακτωμένη κάμινο, όπου και ετελειώθηκε μαρτυρικά.
Η Σύναξη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος ετελείτο στο αγιότατο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Φωρακίου ή Σφωρακίου, το Σάββατο της Α’ εβδομάδος των Νηστειών, δηλαδή την ημέρα που ο Άγιος έκανε το θαύμα των κολλύβων σώζοντας τον ορθόδοξο λαό από τα μιασμένα ειδωλόθυτα, τα οποία επρόκειτο από άγνοια να φάει.
Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται σε τεσσάρων ειδών μορφές. Είτε μόνος με στρατιωτική στολή, είτε αντιμετωπίζοντας ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα φέρει στρατιωτική στολή.
Απολυτίκιο:
Ήχος β’.

Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα! εν τη πηγή της φλογός, ως επί ύδατος αναπαύσεως, ο άγιος Μάρτυς Θεόδωρος ηγάλλετο, πυρί γαρ ολοκαυτωθείς, ως άρτος ηδύς, τη Τριάδι προσήνεκται. Ταίς αυτού ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.
~* Απολυτίκιο Aγ. Θεοδώρου του Τήρωνος - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/MjJFsK4chcA  .-
~** Θερμή υποδοχή στην Καστοριά του Αρχιεπισκόπου και των Συνοδικών Ιεραρχών (ΦΩΤΟ)
 
~  Στο Μητρόπολη Καστοριάς κατέφτασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Παύλου Μελά και των Μακεδονομάχων.
~Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ και οι Συνοδικοί Ιεράρχες. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση για τον Μητροπολίτη Κασοτρίας Γερμανό Καραβαγγέλη, στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου.
* svouranews.gr Στην Καστοριά ο Ιερώνυμος : https://youtu.be/ybIkAbx22Ag .-
~ Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ αμέσως μετά ιερό Μνημόσυνο του Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων.
* Στην συνέχεια θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέησης στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως Καστοριάς, όπου ευρίσκονται τα οστά του Παύλου Μελά. Κατάθεση στεφάνου στο κενοτάφιο του ήρωα στον αύλειο χώρο του Ναού και κατόπιν θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς και κατάθεση στεφάνου.
Αργότερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει τιμητική επίσκεψη στην οικία-μουσείο, όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς.
~ https://www.facebook.com/tv4egr/videos/1786238651447649/?t=0  .-

***  Γεωπολιτικά παιχνίδια τα αιτία της αναβολής της ανακήρυξης Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 
Με ανακοίνωση της η  Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έκανε γνωστό ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου ανακήρυξη του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσιεύματα, η πρόταση για την αναβολή κατατέθηκε από την ηγεσία του ιδρύματος, από τη στιγμή που για το θέμα έχουν προκληθεί ποικίλες αντιδράσεις τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην κοινή γνώμη. Τα αίτια έχουν να κάνουν με το ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια αλλά και τη «λαλίστατη σιωπή» της στα διαδραματιζόμενα στο Αιγαίο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Μάλιστα, η ανακοίνωση της αναβολής είναι από μόνη της περίεργη, αφού όταν έγινε γνωστό το όλο θέμα, προβλεπόταν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα εκπροσωπηθεί από τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ, ο οποίος θα εκφωνούσε ομιλία με θέμα «Ρωσία - Ελλάδα: Μαζί διά μέσου των αιώνων».
Για το ιστορικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, αυτή θα ξεκινούσε στις 7 το απόγευμα. Θα υπήρχαν χαιρετισμοί από τον αντιπρύτανη διοικητικών υποθέσεων και προσωπικού του Παν. Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο, από τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Αλέξιο Σαββίδη, από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Νικόλαο Ζαχαριά και από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας  Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο. Θα ακολουθούσε Laudatio του τιμωμένου από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου Θανάση Χρήστου. Α.Π.

*** Το θρίλερ της Μεσσηνιακής Μάνης που για μήνες παρέμενε στο σκοτάδι, έφερε στο φως το «Τούνελ» 
Κάποιοι πίστεψαν πως η Χριστίνα Εξαρχουλέα 57 χρόνων, σκηνοθέτησε την εξαφάνιση της…
Οι μαρτυρίες όμως που έφτασαν στην εκπομπή,  φέρνουν την ανατροπή.
Λίγες ώρες πριν επισήμως δηλωθεί αγνοούμενη από το σύζυγο της, είχε προηγηθεί μεταξύ τους ένας έντονος καβγάς.

Η γυναίκα φέρεται να έφυγε από το σπίτι της στη Στούπα και να πήγε με ωτοστόπ σε κοντινό οικισμό. Εκεί όπως επιβεβαιώνεται από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, μίλησε με τον άνδρα της που της ζήτησε να γυρίσει στο σπίτι.
Το μυστήριο περιπλέκεται το μεσημέρι της Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2017. Μάρτυρας ισχυρίζεται πως είδε την αγνοούμενη να επιστρέφει γύρω στις δύο στο χωριό και να κατευθύνεται προς το σπίτι της. Υπήρχε καταγεγραμμένο το ντοκουμέντο αυτό, αλλά όταν το ζήτησε η αστυνομία, είχε σβηστεί.
Άλλος μάρτυρας υποστηρίζει πως πήρε με ωτοστόπ μια γυναίκα που έμοιαζε με την Χριστίνα το απόγευμα της ίδιας μέρας, με κατεύθυνση την Καρδαμύλη. Είναι η μόνη μαρτυρία μέχρι σήμερα που την εμφανίζει να απομακρύνθηκε από το χωριό της.
Η Χριστίνα μια μέρα πριν ανοίξει η γη και την καταπιεί, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Καλαμάτας για να πάρει τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων για τα οποία ανησυχούσε πολύ. Το τελευταίο διάστημα ήταν εξαντλημένη και είχε αδυνατίσει υπερβολικά.
Στις έρευνες που ακολούθησαν για τον εντοπισμό της Χριστίνας, συμμετείχαν και εθελοντές του Συλλόγου Δυτικής Μάνης «Γαία». Ο διοικητής του Συλλόγου Κώστας Ξυδέας,  σε σύνδεση με το «Τούνελ» μέσω Skype, ανέφερε:
« Η αστυνομία μας ενημέρωσε την επομένη της εξαφάνισης και για τέσσερις μέρες ψάχναμε εντατικά στην περιοχή, στα γύρω χωριά, ακόμα και στο Γύθειο. Ακολουθούσαμε κάθε πληροφορία, ερευνήσαμε μέχρι και πηγάδια, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα».
Όπως  είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Χριστίνα Κωνστάντιου, δεν βρέθηκε κάποιο ίχνος της όλους αυτούς τους μήνες που οι εθελοντές χτένιζαν την περιοχή. Οι έρευνες σε νοσοκομεία, ΚΤΕΛ και μοναστήρια, ήταν αρνητικές.
Ο σύζυγος της αγνοούμενης δεν συμμετείχε στην προσπάθεια αυτή. Λίγες εβδομάδες μετά την εξαφάνιση, έφυγε από τη Στούπα και μετοίκησε στη Νέα Υόρκη όπου μένει, χωρίς να έχει επαφές με κανέναν από τους συγγενείς της.
Η αδελφή: Από εδώ  χάθηκε η Χριστίνα  μετά τον καβγά…
Αποφασισμένη να φωτίσει το σκοτάδι που κατάπιε την αδελφή της είναι η Αντωνία Εξαρχουλέα.
Εδώ και μήνες η ίδια και οι αδελφές της, ζουν με την αγωνία αν η Χριστίνα είναι καλά ή της έχει συμβεί κάτι κακό.
«Είναι μια καλή κοπέλα που δεν απέκτησε παιδιά. Εδώ και δέκα χρόνια που παντρεύτηκε απομακρύνθηκε από τους δικούς της ανθρώπους. Ακόμη κι αν αντιμετώπιζε προβλήματα με το σύζυγο της, δεν μιλούσε γι αυτά. Τον υποστήριζε μέχρι θανάτου»,  είπε χαρακτηριστικά.
Για το χαμό της ενημερώθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας από τον ξάδελφο τους και γείτονα της Χριστίνας και όχι από τον σύζυγο της. Όταν τον ρώτησε τι μπορεί να της συνέβη, εκείνος δεν της απάντησε ποτέ.
«Μόνο η αδελφή μου εργαζόταν , κυρίως σε εποχικές δουλειές. Ο σύζυγος της ήταν άνεργος για χρόνια. Το σπίτι που έμεναν της ανήκει, αλλά δεν το συντηρούσε και μοιάζει εγκαταλειμμένο. Πλέον τα κλειδιά είναι στην κατοχή μου»,  ανέφερε.
«Προσωπικά δεν πιστεύω πως ο σύζυγος ανησύχησε ιδιαίτερα που χάθηκε. Βρήκαμε τα πράγματα της σε κούτες αλλά δεν μπορώ να ξέρω πως τα είχε αφήσει η ίδια πριν χαθεί. Δεν έχω ιδέα»,  είπε χαρακτηριστικά.
Μαζί με τον ρεπόρτερ του «Τούνελ» μπήκαν μέσα στο σπίτι που ζούσε η Χριστίνα με τον άνδρα της. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Απόλυτη εγκατάλειψη στο χώρο,  που η αστυνομία δεν ερεύνησε ποτέ.
«Το κινητό τηλέφωνο  της αδελφής μου δεν βρέθηκε, ο φορτιστής της ήταν εδώ. Στο σπίτι ήταν το βιβλιάριο ασθενείας αλλά όχι η ταυτότητα της. Ο σύζυγος της δήλωσε στην αστυνομία πως η Χριστίνα πήρε μαζί της το κινητό της», τόνισε.
Ανέφερε ακόμη πως όταν χάθηκε η αδελφή της υπήρχαν λιγοστοί τουρίστες στην περιοχή και πως μόνο ο ξάδελφος τους άκουσε τον καυγά του ζευγαριού.
Μάρτυρας την είδε να επιστρέφει σπίτι της…
Ο εξάδελφος και γείτονας της Χριστίνας με τον οποίο διατηρούσαν άριστες σχέσεις,  μίλησε στην κάμερα του «Τούνελ» για την ημέρα της εξαφάνισης.
Τα σπίτια τους βρίσκονται δίπλα- δίπλα και εκείνο το μεσημέρι ακούστηκαν δυνατές φωνές. Βγήκε έξω ανήσυχος να δει τι συμβαίνει. Η ξαδέλφη του βρισκόταν κάτω στην αυλή  και ο σύζυγος της στην σκάλα του πάνω ορόφου. Καβγάδιζαν έντονα και με νεύρα. Η γυναίκα του φώναζε :  «Εγώ θα φύγω ή εσύ;».
Ο ξάδελφος δεν αντέδρασε, έφυγε διακριτικά και μόλις επέστρεψε η Χριστίνα δεν ήταν πια εκεί.
Την επόμενη μέρα που έγινε γνωστή η εξαφάνιση της, έμαθε πως η αγνοούμενη όταν έφυγε από το σπίτι της μετά τη λογομαχία, πήγε σε κοντινό σούπερ μάρκετ  και έκανε ωτοστόπ για να φύγει  από το χωριό, προς Καλαμάτα.
Είπε στο «Τούνελ» ότι οι τσακωμοί ήταν συχνό φαινόμενο ανάμεσα στο ζευγάρι και από το καλοκαίρι και μετά,  είχαν γίνει ακόμα πιο έντονοι.
«Αυτός δεν είχε ησυχάσει καθόλου. Δεν έβγαινε από το σπίτι και την έστελνε να ψωνίζει τα τσιγάρα και τις μπύρες του», ανέφερε.
Άλλη  μάρτυρας είπε στο «Τούνελ» πως στη μία και μισή το μεσημέρι της μέρας που εξαφανίστηκε,  την είδε να μιλάει έντονα στο κινητό της τηλέφωνο από ένα χωριό περίπου είκοσι χιλιόμετρα μακριά από τη Στούπα,  προς Καλαμάτα.
Ο εξάδελφος της αγνοούμενης είπε στην εκπομπή πως μίλησε μόνο μία φορά με το σύζυγο της μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της.
«Ένα απλό «γεια» ανταλλάξαμε. Δεν μου είπε πως σκόπευε να φύγει για το εξωτερικό».
«Ήρθε σε εμάς φοβισμένη…»
Τα πεθερικά της αγνοούμενης Χριστίνας μίλησαν στο «Τούνελ». Ανέφεραν πως της είχαν ιδιαίτερη αδυναμία και ανησυχούσαν πολύ που το τελευταίο διάστημα είχε αδυνατίσει υπερβολικά. Για το λόγο αυτό ο πεθερός της ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε γιατρό,  για να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Όπως είπαν η αγνοούμενη φοβόταν πολύ τα αποτελέσματα, τα οποία παρέλαβε από το νοσοκομείο της Καλαμάτας μία μέρα πριν εξαφανιστεί.
Το μεσημέρι της Τρίτης  24 Οκτωβρίου τους τηλεφώνησε ο γιος τους και είπε στον πατέρα του, πως η Χριστίνα ήταν σε μια φίλη της σε κοντινό χωριό και πως δεν απαντούσε στις κλήσεις του. Τον παρακάλεσε  να την  καλέσει  και εκείνος και να της πει να επιστρέψει στο σπίτι.  Η Χριστίνα δεν απάντησε ούτε στις δικές του κλήσεις, αλλά ούτε και στα ηχητικά μηνύματα που της άφησαν.
Σύμφωνα με τον πεθερό της, το τηλέφωνο της 57χρονης  συνέχισε να δέχεται κλήσεις και μηνύματα ακόμη και λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση.
Ο ίδιος πιστεύει πως η νύφη του ζει και πως η ίδια επέλεξε να φύγει.
Η πεθερά της Χριστίνας ανέφερε πως αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση της με τον γιο της, καθώς τσακώνονταν συχνά,  αλλά μίλαγε  γι αυτόν με τα καλύτερα λόγια.
Είπαν στο «Τούνελ» πως λίγο καιρό μετά της εξαφάνιση ο γιος τους αποφάσισε να φύγει για την Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.  Δεν έχουν όμως το τηλέφωνο του και δεν ξέρουν κάτι άλλο πέρα από το ότι μένει στη Νέα Υόρκη.
Περιέγραψαν την Χριστίνα σαν ένα κοινωνικό άτομο που είχε ελευθερία κινήσεων  και εξέφρασαν την ελπίδα να βρεθεί.
~* ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ 16/2/2018 : https://youtu.be/Od3N-3BWihA .-

***  Στα χέρια της Αστυνομίας ανήλικοι για κλοπή σε σπίτι στα Φιλιατρά 
Σε σπίτι στα Φιλιατρά επιχείρησαν να μπουν τέσσερεις νεαροί τα ξημερώματα της Παρασκευής. Έτσι, ενώ βρίσκονταν στην πόρτα και επιχειρούσαν να την παραβιάσουν με κατσαβίδι έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που περνούσαν από το σημείο.
Οι τέσσερεις νεαροί αφού επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο τράπηκαν σε φυγή, οι αστυνομικοί όμως κατάφεραν να σταματήσουν το όχημα τους και να τους περάσουν χειροπέδες.
Πέρα από τους νεαρούς συνελήφθησαν αργότερα και οι γονείς τους, αφού οι τρείς ήταν ανήλικοι, με τον μικρότερο μάλιστα να είναι 14 ετών. Π.Μπ.

*** Αθώα η γυναίκα, 15 μήνες και 3600 ευρώ ο άνδρας για εκρηκτικά και όπλα σε σπίτι στη Βέργα 
Δικάστηκε χθες το ζευγάρι που στο σπίτι τους στη Βέργα, είχαν εντοπιστεί όπλα, φυσίγγια, εκρηκτικά καθώς και ένας ασύρματος συντονισμένος στη συχνότητα της Αστυνομίας.
Μετά την εκδίκαση της απόφασης το δικαστήριο, αποφάσισε την αθώωση της 42χρονης, ενώ την ενοχή του 51χρονου.
Έτσι του επιβλήθηκαν συνολικά 15 μήνες φυλάκισης με 3ετή αναστολή καθώς και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ. Π.Μπ.

*** Πρόταση χρηματοδότησης Επιμελητηρίου Μεσσηνίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS 
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας κατάθεσε πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ με θέμα την βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, καθώς και άνεργων νέων δυνητικών εργαζομένων του κλάδου, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αποτελεί τον επικεφαλής του προγράμματος αυτού και θα ηγείται ενός αποτελεσματικού συνδυασμού συμμετεχόντων οργανισμών και επιχειρήσεων από τις χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία.
Η πρόταση περιλαμβάνει αρχικά την έρευνα για τις ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που έχει ο τουριστικός κλάδος στη Μεσσηνία, την Ελλάδα και στις χώρες συνεργασίας. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που θα μας δώσει η έρευνα θα δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, που θα αποτελείται από δύο διαφορετικές κατηγορίες εκπαιδευόμενων (α) εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και άνεργοι νέοι και (β) εργοδότες, προϊστάμενοι και εργαζόμενοι ανθρώπινου δυναμικού του τουριστικού τομέα.
Στη συνέχεια θα γίνει η εκπαίδευση και κατάρτιση σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τις δύο κατηγορίες εκπαιδευόμενων.
Σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι η πρακτική άσκηση, με διακρατική κινητικότητα, που θα ενισχύσει την εμπειρία των εκπαιδευόμενων και θα αποτελέσει σημαντικό μέσο μάθησης που βασίζεται στην εργασία.
Τέλος, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι νέοι μπορούν να δημιουργούν προφίλ και να αναζητήσουν ο ένας τον άλλον, βελτιώνοντας την διαδικασία εύρεσης εργασίας για τους μεν και την εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού για τους δε.
Ο αντίκτυπος του προγράμματος αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τους εκπαιδευόμενους, τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, την κοινωνία και την οικονομία της Μεσσηνίας.

*** Ζούμε μαζί… 
Για να είμαι ειλικρινής στον Ροκάκο, ο οποίος είναι πλέον 2 ετών, δεν έχω κάνει στείρωση (ακόμα). Ωστόσο, χθες το βράδυ συνειδητοποίησα ότι μάλλον πρέπει να πάρω την απόφαση, καθώς βρέθηκε στο δρόμο μας μια αδέσποτη σκυλίτσα, η οποία ήταν προφανώς σε οίστρο, και χρειάστηκε να γυρίσουμε σέρνοντας, με το λουρί να τον πνίγει, κλαίγοντας, ακόμα και αγκαλιά (και είναι 25 κιλά). Και μετά στο σπίτι κάθισε κοιτώντας έξω από το παράθυρο.
  Αυτές είναι μάλλον γνώριμες εικόνες για όσους συμβιώνουν με αστείρωτους σκύλους, αρσενικούς ή θηλυκούς.
  Τα στερεότυπα για τις στειρώσεις παραμένουν  ισχυρά και είναι δύσκολο να τα κλονίσει κανείς.
  Οι ειδικοί επιμένουν πάντως ότι επιβάλλεται η στείρωση στα ζώα συντροφιάς, καθώς δεν προορίζονται να ζευγαρώσουν (ούτως ή άλλως υπάρχουν νομικές απαγορεύσεις στην «ιδιωτική» παραγωγή κουταβιών), κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (και τότε τι κάνουμε με τα κουτάβια;) ή γίνονται η αιτία για να τα χάσουμε, ακολουθώντας τα ένστικτά τους.
  Το οικονομικό κόστος είναι μια ανασταλτική παράμετρος, δευτερεύουσα όμως σε σχέση με το να πειστεί κάποιος για την αναγκαιότητα.
  Για τα μεν αρσενικά, η διαδικασία είναι και πιο οικονομική και πιο απλή, με νοσηλεία μόλις μιας μέρας.
Στα θηλυκά το θέμα είναι λίγο πιο πολύπλοκο, αλλά και πάλι όχι σπουδαία υπόθεση (παίρνουν εξιτήριο από το κτηνιατρείο την ίδια μέρα, αλλά υπάρχει ταλαιπωρία 4-7 μέρες, με το γνωστό λευκό κολλάρο-χωνί έως όπου επουλωθούν τα ράμματα).
  Όμως εδώ τα οφέλη της στείρωσης είναι πολύ σημαντικά για την μελλοντική υγεία του ζώου, διαφορετικά έχει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει πυομήτρα. Μάλιστα η σύσταση είναι η επέμβαση να γίνει μετά την 1η του περίοδο (ή λίγο πριν κατ΄ άλλους ειδικούς) και πριν χρονίσει, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να ζευγαρώσει ή να γεννήσει μια φορά όπως ήταν παλιότερα η επικρατούσα άποψη που έχει πλέον αναθεωρηθεί. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπονται οι νεοπλασίες στους μαστούς, που είναι επίσης από τις συνήθεις ασθένειες αστείρωτων θηλυκών. Το ότι αποφεύγεται η περίοδος είναι ένα επιπλέον μικρό πρακτικό κέρδος για όσους έχουν σκυλίτσα μέσα σε σπίτι.

*** Γιατρός χωρίς πτυχίο εργαζόταν επί 17 χρόνια στο νοσοκομείο Καβάλας 
Γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας που εργάζονταν σε αυτό επί σειρά πολλών ετών, αποδεικνύεται ότι στερούνταν πτυχίου.
Η διαδικασία για την απομάκρυνση του ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Υπάρχει μάλιστα και σχετική απόφαση, δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο συγκεκριμένος γιατρός φέρεται να έχει ήδη αποχωρήσει από το Νοσοκομείο Καβάλας, γνωρίζοντας τι επρόκειτο να συμβεί.
Τελευταία, εξάλλου, εργάζονταν μόνο ως ελεγκτής-μέλος επιτροπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρωινή», ενημερώθηκε για τις αποφάσεις στο Υπουργείο Υγείας κι αποχώρησε προ 20 ημερών.
Ο ίδιος φέρονταν να είχε σπουδάσει στην Ιταλία, κατά το παρελθόν.
Όταν προ λίγων ετών (2015) αυτής της κατηγορίας οι γιατροί κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα πτυχία τους, ο συγκεκριμένος δεν ανταποκρίθηκε...
ΠΗΓΗ: proininews.gr

*** Αποκριάτικο κλίμα στη Μεσσήνη 
Το αποκριάτικο κλίμα αρχίζει να κυριεύει τη Μεσσήνη, το κέντρο της οποίας σήμερα, στις 10 το πρωί, θα ζήσει στους ρυθμούς του παραδοσιακού παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού. Το βράδυ θα γίνει και ο χορός της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης, μια κοσμική εκδήλωση με μεγάλη ιστορία.
Το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού θα γίνει από το Σύλλογο «Η Χαρά του Παιδιού», ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα Νεφέλη, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης. Ο αποκριάτικος χορός της Φιλαρμονικής θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και του Εμπορικού Συλλόγου, στην αίθουσα «Kousisevents».  Α.Π. 

***   Ντίνα Νικολάκου: Καθιερώσαμε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας στα κορυφαία της χώρας 
Αναφερόμενη, χθες,  στη δημοσιοποίηση του προγραμματισμού των πτήσεων του αεροδρομίου της Καλαμάτας, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, δήλωσε:
«Είναι απόλυτη η ικανοποίησή μας γιατί πλέον αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της μεγάλης προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το 2011 ώστε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να καταταγεί στα πρώτα τρία αεροδρόμια της χώρας σε αφίξεις και σε ρυθμό ανάπτυξης.
Η τολμηρή πολιτική μας απόφαση, στην καρδιά της κρίσης το 2012, για συνδυασμένες δράσεις προβολής και εξωστρέφειας αποδείχθηκε ότι ήταν απολύτως επιτυχημένη. Τα μεγάλα διεθνή γεγονότα που με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώθηκαν, όπως το συνέδριο του ABTA, καθιέρωσαν την Πελοπόννησο ως αναγνωρίσιμο προορισμό, ενίσχυσαν το προφίλ της και την έχουν εντάξει στο σκληρό πυρήνα της τουριστικής αγοράς.
Σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την ΤΕΜΕΣ και άλλους φορείς διοργανώσαμε ειδικές εκδηλώσεις σε όλους τους νέους προορισμούς, ενισχύοντας την προσέλκυση επισκεπτών, μέσω των νέων πτήσεων. Παράλληλα ήμασταν παρόντες σε όλα τα μεγάλα εθνικά και διεθνή γεγονότα τουρισμού.
Από την πρώτη στιγμή ανακοινώσαμε τη στήριξή μας στις αεροπορικές εταιρείες που συνέδεσαν το διεθνή αερολιμένα της Καλαμάτας» Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλος» με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Μετά την British Airways και την απευθείας σύνδεση της Καλαμάτας με το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, πετύχαμε την απευθείας πτήση της Καλαμάτας με τις Βρυξέλλες και την Brussels Airways, αλλά και την απευθείας σύνδεση με το Βουκουρέστι, εντάσσοντάς την στην πτήση Βουκουρέστι – Καλαμάτα – Μύκονος.
Οι στοχευμένες μας δράσεις, η συνέπειά στην πολιτική αντίληψη της εξωστρέφειας, οι συνεργασίες και οι συνέργειές μας με άλλους φορείς και η συνεχιζόμενη σκληρή δουλειά έχουν πλέον καθιερώσει την Πελοπόννησο αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μεγάλων παραγόντων στο δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο της τουριστικής αγοράς.
Η νέα εποχή στον τουρισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει φτάσει. Σε λίγο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια θα διαθέτει δύο νέα και σύγχρονα εργαλεία, το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης προορισμού (DMS) και τον αντίστοιχο φορέα του (DMO).
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης εδώ και αρκετό καιρό έχει θέσει την απόλυτη αναγκαιότητα της αναβάθμισης των υποδομών του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σε ότι αφορά τον αεροδιάδρομο, τον πύργο ελέγχου και το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Η Περιφερειακή Αρχή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα αυτό στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και θα αποτελέσει ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα θέσει στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου.  

*** Αδικημένοι εστιάτορες…
 Ο Άγιος Βαλεντίνος, Ρωμαίος ιερωμένος του 3ου μ.Χ αιώνα, σύμφωνα με το μύθο τελούσε το μυστήριο του γάμου σε ερωτευμένα ζευγαράκια, αψηφώντας τις οδηγίες του ιερατείου. Κάποια στιγμή κατηγορήθηκε ότι το κάνει εκ του πονηρού, ώστε οι νεαροί να αποφεύγουν τη στράτευση (βλέπετε τότε δεν είχαν προκύψει οι αντιρρησίες συνείδησης…) και φυλακίστηκε. Αλλά και μέσα από το κελί του δε δίστασε να γράψει ερωτικό γράμμα στη θυγατέρα του δεσμοφύλακα… Η παράδοση δεν αναφέρει αν το γράμμα του ερωτοχτυπημένου έφτασε στα χέρια της μικρής, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία, αφού ήταν τυφλή εκ γενετής.
Η ιστορία αυτή μου θύμισε το μοτίβο πάνω στο οποίο ο Τσάρλι Τσάπλιν έφτιαξε την αριστουργηματική ταινία (για πολλούς κορυφαία του βωβού κινηματογράφου) «Τα φώτα της πόλης», με τον Σαρλώ να ερωτεύεται απελπισμένα την τυφλή υπάλληλο ανθοπωλείου…
Το ότι η ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με τον Άγιο Βαλεντίνο της Δύσης είναι εντελώς σίγουρο και έχει εξηγηθεί κατ’ επανάληψη (αλησμόνητα τα άρθρα του Γιάννη Χατζηφώτη, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος), εντούτοις υπάρχουν κατηγορίες εμπόρων οι οποίοι τον θεωρούν καλοδεχούμενο και προστάτη, όχι μόνο των ερωτευμένων, αλλά και των δικών τους συμφερόντων. Θα έλεγα ότι το ΘΕΜΑ είναι εξαιρετικά δυνατό, γι’ αυτό και το έθιμο διατηρείται και θα διατηρείται όσο υπάρχουν ερωτευμένοι. Όσο για τα δωράκια, αυτά θα ποικίλουν ανάλογα με την τσέπη των «θυμάτων» του (προφανώς αμοιβαίου) έρωτα.
Βεβαίως, το να αγοράσει κάποιος για την καλή του μερικά λουλούδια ή ένα κουτί με σοκολατάκια, είναι χειρονομία με κάποιον συμβολισμό και προφανώς είναι κάτι με το οποίο συμβιβάζεται η πλειοψηφία των… εορταζόντων. Στο κοσμηματοπωλείο λίγοι να τρυπώσουν με την καλή τους για να διαλέξει αναμνηστικό της ημέρας και καλά θα κάνουν, αφού το αντέχει το πορτοφόλι τους. Άλλωστε, μια ακριβή πέτρα δουλεμένη πάνω σε χρυσό υψηλών καρατίων μπορεί να μη διαθέτει συμβολισμό, αλλά έχει σίγουρα τη σημασία της. Άσε που, όπως λένε, «τα διαμάντια είναι παντοτινά»; Άρα μένουν στην μπιζουτιέρα, ακόμη και όταν ο έρωτας (με τα χρόνια) μετατραπεί σε αέρα κοπανιστό. Από την άλλη, υπάρχουν επώνυμοι ερωτευμένοι που απολαμβάνουν να το δείχνουν, άρα είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν το βάθος του αισθήματος… Σκέφτεστε –για παράδειγμα- το σπουδαίο γιατρό, δήμαρχο Μαρουσιού και μάλλον υποψήφιο για το Δήμο της Αθήνας, Γιώργο Πατούλη, να προσφέρει στην βαλεντίνα του μόνο μερικά σοκολατάκια; Ακόμη και είναι βιεννέζικης φίρμας, ελάχιστο θα είναι…
Ο γράφων και βέβαια υπήρξε ερωτευμένος, εντούτοις σπάνια κατέφυγα σε άνθη, γλυκίσματα ή μπιζού στα χρόνια της «μεγάλης φλόγας». Προς τιμήν της η βαλεντίνα μου (σταθερή στις συνήθειές της κάπου τεσσερισήμισι δεκαετίες) ουδέποτε μου θύμισε με νόημα τον ξενόφερτο άγιο των ερωτευμένων φραγκολεβαντίνων, Βαλεντίνο. Ξέρετε γιατί; Διότι ποτέ δεν περίμενα να φτάσει η 14η Φεβρουαρίου για της προσφέρω, ας πούμε, ένα κουτί σοκολατάκια με γεύση ματζεπάν που τα λατρεύει.
Έτσι (θα) έχουν σε λίγες ώρες τα πράγματα και να καταθέσω ένα «χρόνια πολλά» και «άξιοι» σε όσους και όσες το γιορτάσουν. Κι αν τους πέφτει ελάχιστο να προσφέρουν ένα μπουκέτο χρυσάνθεμα ή ένα κουτάκι «Λεωνίδας», θυμίζω ότι υπάρχουν και τα εστιατόρια. Δεν λένε, άλλωστε, οι ειδικοί ότι «ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι;». Γιώργος Αρκουλής

***  Δικαίωμα στην απεργία ή δικαίωμα στην εργασία;
 Το περίφημο πολυνομοσχέδιο με τα «προ-απαιτούμενα» αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Ανάμεσά τους και η διάταξη σχετικά με το ποσοστό απαρτίας που θα απαιτείται ώστε να ληφθεί η απόφαση για την κήρυξη απεργίας- μια διάταξη που πυροδότησε αντιδράσεις καθώς τα σωματεία θεωρούν ότι δεν είναι παρά η αρχή μια σειράς κρατικών παρεμβάσεων στο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.
Πώς φτάσαμε όμως ώστε το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό – το οποίο και προστατεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας με την συνθήκη του 1948, από τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961) και τέλος από τη διεθνή συνθήκη οικονομικών κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του ΟΗΕ (1966)- να αμφισβητείται;
Τι συνέβη και τα εργατικά συνδικάτα απαξιώθηκαν τόσο πολύ ώστε στη συνείδηση των περισσότερων οι συνδικαλιστές να είναι συνώνυμο της διαφθοράς;
Which side are you on?*
Μεταξύ 1950 και 1970 το ένα τρίτο των αμερικανών εργατών ηταν οργανωμένο σε σωματεία με δυναμική παρουσία και απεργίες διαρκείας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 όμως η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Είναι η εποχή όπου η πρώτη μεγάλη ενεργειακή κρίση δοκιμάζει τον πλανήτη, το δολάριο αποδυναμώνεται και η οικονομία δέχεται τους πρώτους κλυδωνισμούς.
Η πτώση του συνδικαλισμού θα γίνει ακόμα εντονότερη στις δεκαετίες του 1980 και 1990, ως αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων της εποχής. Το άνοιγμα στις αγορές τρίτων χωρών θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στις διάφορες βιομηχανικές μονάδες οι οποίες θα εκβιάζουν με φυγή στο εξωτερικό κάθε φορά που τα συμφέροντά τους θα απειλούνται. Η απελευθέρωση των αγορών και οι διακρατικές συμφωνίες (όπως η περίφημη NAFTA) θα φέρει τα συνδικάτα σε δυσχερή θέση καθώς νέες εταιρίες με χαμηλό εργατικό κόστος μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι της αγοράς και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο.
Σήμερα στον Καναδά η οργάνωση των εργατών σε συνδικάτα αγγίζει το 16% ενώ στις ΗΠΑ μόλις το 7%. Παράλληλα οι μεγάλες απεργίες έχουν μειωθεί δραματικά. Μεταξύ 1980 και 1982 οι απεργίες στις ΗΠΑ έπεσαν από 187 το χρόνο σε 96 για να φτάσουν τις 39 το 2002 και να ακολουθήσουν μια καθοδική πορεία. Μεταξύ 2007 και 2016 έγιναν κατά μέσο όρο 14 στάσεις εργασίας με αποκορύφωμα το 2009 όπου καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο 5 ωριαίες στάσεις εργασίας.
Στην Γαλλία, χώρα με παράδοση στον συνδικαλισμό και ισχυρές εργατικές κινητοποιήσεις, μόνο το 8% των εργατών συμμετέχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αν και οι εργάτες καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το πρώτο μέλημα του προέδρου Μακρόν ήταν να νομοθετήσει νέες εργατικές μεταρρυθμίσεις βάση των οποίων οι απολύσεις και οι προσλήψεις θα γίνονται ευκολότερες ενώ η προστασία που προσφέρουν οι συλλογικές συμβάσεις μειώνεται σταδιακά.
Η αρχή του τέλους του συνδικαλισμού
Η οικονομική κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια έδωσαν το απόλυτο άλλοθι στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν μια σειρά από νόμους που καθιστούσαν την οργάνωση των εργατών σε συνδικάτα όλο και πιο πολύπλοκη και τις απεργίες παράνομες.
Τον Αύγουστο του 1981 στις ΗΠΑ, 13.000 από τους 17.500 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχώρησαν σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, συνταξιοδοτικά προνόμια και λιγότερες ώρες εργασίας. Ο πρόεδρος Ρήγκαν σε διάγγελμά του, δίνει 48 ώρες διορία να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Τα μέσα ενημέρωσης κρατούν αρνητική στάση στην απεργία στρέφοντας τους πολίτες εναντίον των ελεγκτών οι οποίοι «απολάμβαναν ήδη υψηλούς μισθούς και προνόμια ενώ παράλληλα έθεταν την ασφάλεια των ΗΠΑ σε κίνδυνο».
Η απεργία θεωρήθηκε παράνομη και οι πρωτεργάτες του συνδικάτου των ελεγκτών αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης. Δύο μέρες αργότερα η απεργία θα λήξει όταν ο πρόεδρος Ρήγκαν θα απολύσει 11.000 ελεγκτές και θα τους απαγορέψει δια βίου να εργαστούν στον δημόσιο τομέα.
Η απεργία αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως η αρχή του τέλους για τον συνδικαλισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μια στάση που θα εμπνεύσει την Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν 3 χρόνια αργότερα θα ξεσπάσει η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στην Μεγάλη Βρετανία και θα αποτελέσει το τέλος του πανίσχυρου συνδικάτου τους στη χώρα.
Το «δικαίωμα στην εργασία»
Το δικαίωμα στην απεργία σταδιακά θα μετατραπεί σε «δικαίωμα στην εργασία» και οι απεργίες θα θεωρηθούν ως μέσο «εκβιασμού και ομηρίας των πολιτών». Έτσι θα θεσπιστούν μια σειρά από νόμοι που διευκολύνουν την ποινικοποίησή τους.
Ο νόμος Taft–Hartley που ψηφίστηκε από το αμερικάνικο Κογκρέσο το 1947 –παρά το βέτο του προέδρου Τρούμαν- θα αποτελέσει το άλλοθι στις ΗΠΑ για τη θέσπιση νομοθετικών πράξεων που διασφαλίζουν το «δικαίωμα στην εργασία» έναντι της απεργίας. Οι νόμοι αυτοί επιτρέπουν -μεταξύ άλλων- στον εργοδότη να απολύσει όποιον εργάτη απεργεί ή ανήκει σε σωματείο ενώ παράλληλα του δίνει το δικαίωμα να στραφεί νομικά εναντίον συνδικάτων. Τον Δεκέμβριο του 2012 το Μίσιγκαν έγινε η 24η πολιτεία όπου το «δικαίωμα στην εργασία» νομοθετήθηκε παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών. Εντύπωση προκαλεί πως ακόμα και ο πρόεδρος Ομπάμα τάχθηκε κατά του νόμου δηλώνοντας ότι δεν μειώνει την ανεργία αλλά οδηγεί όλο και περισσότερο σε κακοπληρωμένη εργασία. Σήμερα το «δικαίωμα στην εργασία» ισχύει σε 28 πολιτείες.
Παρόμοιοι νόμοι θα ισχύσουν στην Αγγλία και στην Αυστραλία ενώ στον Καναδά μια σειρά νόμων γνωστοί ως «επιστροφή στην εργασία» θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο του 2011 με αφορμή την απεργία διαρκείας των ταχυδρομικών υπηρεσιών της χώρας. Οι ίδιοι νόμοι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο πίεσης των πιλότων και των τεχνικών της Air Canada όταν τον Μάρτιο του 2012 προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Και όπου οι νόμοι και οι απολύσεις δεν είναι αρκετές για να κάμψουν τις απεργίες οι δυνάμεις καταστολής αναλαμβάνουν δράση. Στις 16 Αυγούστου του 2012 η αστυνομία θα πυροβολήσει εναντίον των απεργών ανθρακωρύχων της Μαρικάνα στη Νότια Αφρική σκοτώνοντας 47 άτομα και τραυματίζοντας 78.
Όταν η αυθαιρεσία χάνεται στις διαφημίσεις…
Δεν είναι όμως μόνο οι κυβερνήσεις που φροντίζουν για το «δικαίωμα στην εργασία» του λαού. Με τη γενικευμένη χρήση εργατών μερικής απασχόλησης και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οι μεγάλες εταιρείες βρήκαν τρόπο να διαλύουν τα εργατικά συνδικάτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Wal-Mart η οποία συστηματικά προσλαμβάνει χαμηλόμισθους εργάτες –συχνά μετανάστες και μειονότητες- σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ώστε να μην έχουν την δυνατότητα να οργανωθούν ή να απεργήσουν.
Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε ιδιώτες που έχουν στενές σχέσεις τόσο με εταιρείες κολοσσούς όσο και με πολιτικά πρόσωπα, η απαξίωση των εργατικών κινητοποιήσεων προωθείται έντονα. Οι απεργοί αποκαλούνται «καλομαθημένοι και τεμπέληδες εργαζόμενοι» οι οποίοι απολαμβάνουν υψηλά προνόμια και μισθούς σε αντίθεση με τον υπόλοιπο λαό που παραμένει όμηρος των κινητοποιήσεων. Έτσι η προσοχή μεταφέρεται από την ουσία των διεκδικήσεων στα πρόσωπα.
Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μέσα ενημέρωσης τα οποία εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στα πρόσωπα και όχι στις διεκδικήσεις. Οι περιπτώσεις διαφθοράς συνδικαλιστών προβάλλονται ενώ οι θετικές αναφορές σχεδόν εκλείπουν. Όταν η Wal-mart με καθαρό ετήσιο κέρδος 16 δισεκατομμύρια δολάρια και 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με τους νόμους και να αυξήσει το ωρομίσθιο των υπαλλήλων της από 7 στα 9 δολάρια, αυτό έγινε ύστερα από πολύμηνες διαμαρτυρίες και πορείες εργατών και αλληλέγγυων που ανήκαν σε τοπικά σωματεία. Ο ρόλος τους όμως ελάχιστα προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης παρά τις εκτεταμένες αναφορές στην αύξηση που τελικά έδωσε η εταιρία.
Δυστυχώς όμως, δεν χρειάζεται να πάμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς παρόμοια περιστατικά στη χώρα μας αυξάνονται καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση οι κατηγορούμενες εταιρίες ξεπλένονται από τα μέσα ενημέρωσης με ακριβές δημόσιες σχέσεις και οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών χάνονται ανάμεσα στις διαφημίσεις και τις προσφορές φτηνών απορρυπαντικών και iPhone.
Τον Αύγουστο, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Lidl Γεωργία Νέρη, κατήγγειλε ομαδικές απολύσεις και αυθαιρεσίες της διοίκησης η οποία δήλωνε εργαζομένους ως 4ωρους αλλά τους υποχρέωνε να δουλεύουν απλήρωτοι επιπλέον ώρες. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει για την αλυσίδα ενδυμάτων H&M και τα πολυκαταστήματα Media Markt όπου εργαζόμενοι καταγγέλλουν τροποποιήσεις ατομικών συμβάσεων ώστε να απολύονται χωρίς αποζημίωση. Πρόσφατα τα Public, ύστερα από κινητοποιήσεις εργαζομένων και διαμαρτυρίες, υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα στους υπαλλήλους, τους οποίους υποχρέωναν να εργάζονται 12ωρα και 6ημερο ενώ υπέγραφαν για πενθήμερο με 8 ώρες εργασίας την ημέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ελάχιστα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν το θέμα αυτό ενώ κατακλύζονταν από διαφημίσεις της εν λόγω εταιρίας.
Μέσα στις γιορτές άλλωστε όλοι ακούσαμε για τον εργοδότη χωρίς όνομα, που υποχρέωσε τους υπαλλήλους του να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων και απέλυσε τους δύο εργαζόμενους που αρνήθηκαν να το κάνουν. Χρειάστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις για να δοθεί τελικά στην δημοσιότητα το όνομα του εργοδότη – πρόκειται για την αλυσίδα εστίασης Brothers in Law στη Λάρισα- και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι.
Καθώς λοιπόν διανύουμε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες για τα εργατικά δικαιώματα και το εργατικό κίνημα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε ποιά στάση οφείλουμε να κρατήσουμε. Το σε ποια κατεύθυνση πάμε είναι πλέον ξεκάθαρο, άλλωστε δεν το κρύβουν ούτε οι εργοδότες πλέον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) πρόσφατα ζήτησε ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας απαιτώντας να «επανεξεταστεί συνολικά ο συνδικαλιστικός νόμος».     Κανέλης Γιώργος
Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας


***  Οι νεοφιλελεύθεροι «Μαυρογιαλούροι» καταστρέφουν τις ελιές Καλαμάτας και οι διορισμένοι είναι άφωνοι
 Είχα τονίσει με άρθρο μου από 16 Ιανουαρίου ότι «Ο κ. Αποστόλου εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών των εισαγωγέων και της ΠΕΜΕΤΕ και όχι των Ελλήνων παραγωγών». Είχα προχωρήσει σε αυτή την έντονη καταγγελία της κυβέρνησης, διότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποκάλυψε ότι ο κ. Αποστόλου, ενώ έχουν περάσει 12 μήνες από τη δική του απόφαση, την ΥΑ 3401/144590 (ΦΕΚ 4460/30-12-2016), με την οποία υποτίθεται ότι διαγράφηκε ο όρος KALAMATA από συνώνυμο της ποικιλίας KALAMON στο Ελληνικό Μητρώο, δεν έχει στείλει την ΥΑ στην Ε.Ε., με συνέπεια στη λίστα της Ε.Ε., Fruit Reproductive Material Information System (FRUMATIS), ο όρος «KALAMATA» να εξακολουθεί να αναγράφεται ως συνώνυμο της ποικιλίας «KALAMON», με ημερομηνία ανανέωσης μάλιστα, την 6η/12/2016!
Δυστυχώς, δικαιώθηκα. Η κυβέρνηση ως άλλος «μαυρογιαλούρος» ανακοινώσε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Πάτρα πως η Ελιά Καλαμάτας εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς. Με την απόφασή της, όμως, αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει ένα από τα ισχυρότερα brand name για τη χώρα μας, την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».
Οι «μαυρογιαλουρισμοί», όμως, δείχνουν κυρίως τη βαθιά νεοφιλελεύθερη λογική και πολιτική της, διότι ο θεσμός των Προστατευόμενων Ενδείξεων (ΠΟΠ,ΠΓΕ) είναι ο μόνος που προβάλλει μια κάποια αντίσταση στην προσπάθεια των πολυεθνικών, να καταστήσουν όλα τα αγροτικά προϊόντα απλά commodity και να καρπώνονται όλη την προστιθέμενη αξία της επεξεργασίας τους σε τρόφιμα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις οι πολυεθνικές και οι υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού ζητούν την κατάργηση του θεσμού.
Ενώ, όμως, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη εφάρμοσαν πιστά και αξιοποίησαν σημαντικά το θεσμό των ΠΕ, ποντάροντας στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων αυτών και την προώθηση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, η χώρα μας τον υποτίμησε τραγικά και, αντί να προστατεύσει τα προϊόντα αυτά, δέχτηκε, κατά την υπογραφή πολλών διεθνών συμφωνιών, την κατάργηση της προστασίας εκτός Ε.Ε. και των πιο διεθνώς γνωστών brand name και οικονομικά σημαντικών προϊόντων, όπως είναι η Φέτα και η Ελιά Καλαμάτας (π.χ., συμφωνίες με Καναδά, Νότιο Αφρική, Σιγκαπούρη και πρόσφατα με την Ιαπωνία).
Σκοπός της κατάργησης του θεσμού, εξ ολοκλήρου ή τουλάχιστον των ΠΕ που ενοχλούν, που ζητά ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, είναι ο μηδενισμός της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων ΠΕ, η μετατροπή τους σε συμβατικά προϊόντα, καθώς και η καθήλωση και προσαρμογή των τιμών όλου του παραγωγικού αγροτικού τομέα στον οποίο ανήκουν, στο κόστος παραγωγής των πιο υποανάπτυκτων αγροτικών οικονομιών του πλανήτη.
Είναι σαφές ότι η ύπαρξη μιας ΠΕ στην Ε.Ε. εμποδίζει την κυκλοφορία στα κράτη-μέλη, προϊόντων με την προστατευόμενη ονομασία ή με παρεμφερείς ενδείξεις, τα οποία θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τον καταναλωτή. Αποτελεί, συνεπώς, εθνικό συμφέρον η διατήρηση αυτής της απαγόρευσης, γιατί αναβαθμίζει ποιοτικά την ποικιλία ελληνικής προέλευσης και ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με κράτη που δεν αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η τροποποίηση της προστατευόμενης ονομασίας σε εμπορική, καθιστώντας ελεύθερη την χρήση της, εξομοιώνει ποιοτικά και εμπορικά την ποικιλία, όπου και να παράγεται και μηδενίζει, όχι μόνο την προστιθέμενη αξία του προϊόντος με ΠΕ, αλλά και ολόκληρου του, ελληνικής προέλευσης, συμβατικού προϊόντος. Η χρήση της καταχωρημένης ονομασίας στη διακίνηση του συμβατικού προϊόντος με την πρόσθεση του τόπου της προέλευσης του δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, αφού βασίζεται στην κατάργηση της ονομασίας, του σήματος.
Έτσι, το πρόβλημα για μια εθνική πολιτική αξιοποίησης της ποικιλίας Καλαμών δεν είναι η κατάργηση της ΠΟΠ με τη δικαιολογία ότι είναι λίγη η ποσότητά της, αλλά η ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής αξιοποίησης της ποικιλίας, που να συμπεριλαμβάνει αι την αύξηση της ποσότητας ΠΕ μέσω της ενίσχυσης της προστατευόμενης καλλιέργειας και της επέκτασής της στις περιοχές που μπορούν να τεκμηριώσουν το δεσμό με το παραδοσιακό προϊόν.
Η διατήρηση του ΠΟΠ εμποδίζει τις εισαγωγές και στην Ελλάδα προϊόντος ποικιλίας Καλαμών, με την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» και αν θα συνοδευόταν από σοβαρή εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, θα επηρέαζε σημαντικά την αγορά του εθνικού συμβατικού προϊόντος.
Είναι γνωστό ότι οι εισαγωγές ελιών Καλαμών από τις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται με την ελληνοποίησή τους για να καθηλώσουν τις τιμές στις ελληνικές αγορές.
Συνεπώς, η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, διότι:
α) καταργεί επί της ουσίας το ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
β) θίγει τη φιλοσοφία περί προστασίας των πιστοποιημένων προϊόντων, παραπλανά τους καταναλωτές και αντιτίθεται στην αξιοποίηση της φήμης του προϊόντος
γ) είναι αντίθετη με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [άρθρο 2 καν. (ΕΚ) 637/2009, άρθρο 13 καν. (ΕΚ 510/2006), άρθρο 42 καν. (ΕΚ) 1151/12]
δ) κυρίως δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καλλιεργητή και τυποποιητή ελιάς Καλαμών σε ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες, να χρησιμοποιεί τη φημισμένη ελληνική ονομασία «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και να χάνεται έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά και από ολόκληρη τη χώρα.
Πράγματι, οι ισχυρισμοί περί περιορισμένων ποσοτήτων διακίνησης ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» είναι αληθείς. Αυτό, όμως, οφείλεται στις αντιδράσεις για τις απαραίτητες αλλαγές στις προδιαγραφές παραγωγής (οξάλμη – εκπυρηνωμένες ελιές Μεσσηνίας κ.λπ.), με αποτέλεσμα το μειωμένο ενδιαφέρον των τυποποιητών, καθώς και στην ανυπαρξία ελέγχων σε περιοχές εκτός Μεσσηνίας για την παράτυπη χρήση του όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από άλλες περιοχές.
Επισημαίνεται ότι η δυναμικότητα παραγωγής στη Μεσσηνία είναι 5 – 6 χιλ. τόνοι, με αυξητικές τάσεις αν εκλείψουν τα παραπάνω προβλήματα.
Απαιτούνται συνεπώς:
-Η διενέργεια ελέγχων σε όλη τη χώρα, για την καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, όσον αφορά στη σήμανση του προϊόντος.
-Η τροποποίηση των προδιαγραφών παραγωγής του ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες στη διακίνηση του προϊόντος και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών.
Ως προτεινόμενη λύση, η οποία θα έδινε απάντηση και στην εμπορική πλευρά του θέματος, την κάλυψη δηλαδή των αναγκών της αγοράς, είναι η διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης της ζώνης παραγωγής στους όμορους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας με ένα δυναμικό παραγωγής που προσεγγίζει τις 25.000 τόνους, διότι η επέκταση του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ σε όλη την Ελλάδα δεν έχει πιθανότητες έγκρισης, αφού δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη «δεσμού».
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί η διατήρηση του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ως έχει, με τις αναγκαίες όπως περιγράψαμε, τροποποιήσεις των προδιαγραφών παραγωγής, και η παράλληλη έναρξη διαπραγματεύσεων και αιτήσεων προς τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., για ΠΓΕ που θα περιλαμβάνει όλους του νομούς παραγωγής του προϊόντος, διαδικασία όμως, που, όπως είναι γνωστό, είναι αρκετά χρονοβόρα.
Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση η οποία καταστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα ΠΟΠ και το σημαντικότερο για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο δεν υπήρξε τόσες ημέρες τώρα καμία αντίδραση από τους Μεσσήνιους υπουργούς και βουλευτές, ούτε βέβαια από τους Λάκωνας του Αρκάδες και τους Ηλείους. Απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι, αφού είναι διορισμένοι από τον αρχηγό, δε μιλούν.
Οφείλουν όλοι οι φορείς και πρώτα απ όλα των αγροτών και η Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να ενεργοποιηθούν, επιτέλους, και να απαιτήσουν την ανάκληση της καταστροφικής αυτής απόφασης.  Του Θανάση Πετράκου 

***   Άνευ ορίων σύγκρουση! ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ και η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ…

~ Στον αέρα απειλεί να τινάξει την Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας που θα περιλαμβάνει και την νέα συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, η ανελέητη σύγκρουση μεταξύ Rama – Berisha αλλά και η παρέμβαση του προέδρου της χώρας Ilir Meta που αμφισβητεί την δυνατότητα της κυβέρνησης να υπογράψει αυτή την συμφωνία, χωρίς την έγκρισή του.
Το κλίμα που διαμορφώνεται τελικά απλώς καλλιεργεί και πυροδοτεί τον ανθελληνισμό και τον εθνικισμό, όπου ενώ κατηγορείται η Ελλάδα σχεδόν για τα πάντα, φαίνεται ότι η Αλβανία βγαίνει κερδισμένη από την νέα οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, καθώς γίνονται οι «διορθώσεις» που είχε απαιτήσει στους χάρτες της Συμφωνίας του 2009. Μένει φυσικά να φανεί εάν ικανοποιούνται οι ελληνικές επιδιώξεις ώστε η συμφωνία αυτή να είναι η πρώτη που συνάπτει η Ελλάδα με γειτονική χώρα για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην βάση των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και με αναγνώριση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. έστω και σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας.
Καθώς εκκρεμεί ο καθορισμός της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Τίρανα όπου θα επιβεβαιωθεί η συμφωνία την Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, πηγές της Προεδρίας δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ιλιρ Μετα δεν έχει δώσει την εξουσιοδότηση, για τη σύναψη συμφωνίας, όπως απαιτείται από το σύνταγμα ,επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτήν, η Συμφωνία θα είναι άκυρη.
Αυτός όμως ήταν ο λόγος, η έλλειψη εξουσιοδότησης του Προέδρου, τον οποίο επικαλέστηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανιας όταν προσέφυγε ο τότε αρχηγός της Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός E. Rama για να ακυρώσει την Συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Berisha με την Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο κ. Bushati υπέβαλλε χθες το αίτημα για εξουσιοδότηση του I. Meta για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά ο κ. Meta επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφου προηγουμένως συμβουλευθεί τους πρώην προέδρους της χώρας.
ΟΙ ειδήσεις είναι αντιφατικές για το τι ακριβώς έχει συζητήσει ο Ν. Κοτζιάς με την αλβανική πλευρά στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, με την αλβανική πλευρά να διαρρέει ότι της επιστρέφεται ένα τμήμα της υφαλοκρηπίδας το οποίο είχε με την αρχική συμφωνία παραχωρηθεί στην Ελλάδα.
Όμως οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν δώσει την αφορμή για οξύτατη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αλβανίας με τον E. Rama και τον S. Berisha να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς με αιχμή την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την δήλωση Κοτζιά ότι η Αλβανία αναγνώρισε τα 12 ν.μ. ελληνικών χωρικών υδάτων.
Όλα ξεκίνησαν με μια μακροσκελή ανάρτηση του Sali Berisha:
«Ο Edi Rama, που συνθηκολόγησε με τα βρώμικα παζάρια του, αφού ποδοπάτησε την ακεραιότητα της χώρας και τα εθνικά συμφέροντα και αφού χάρισε στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα οικόπεδα με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο, της χάρισε έξι ακόμα μίλια από τα διεθνή ύδατα, επί των οποίων, η Αλβανία έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ελλάδα…».
Ο S. Berisha επανέλαβε την γνωστή δήλωση του ότι ο κ. Ραμα προσέφυγε εναντίον της Συμφωνίας του 2009, για λογαριασμό τρίτου παράγοντα, εννοώντας την Τουρκία. Σε ένα πραγματικό παραλήρημα ο S. Berisha κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι η Αθηνα της «επέβαλε την Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, παίρνοντας ότι έθελε, τα πετρελαιοφόρα, οικόπεδα και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, και άφησε στα χέρια του Bushati ένα άχρηστο χαρτί, ντροπιαστικό υπόλειμμα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, το νόμο του εμπολέμου» και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να υπαρχει εμπόλεμο και είναι «ελληνική απάτη» γιατι η «Αλβανία ήταν υπό κατοχή και δεν επιτέθηκε στην Ελλάδα».
Η συνέχεια δόθηκε στην αλβανική Βουλή όπου Berisha και Rama αντάλλαξαν πυρά και πάλι για την Συμφωνία με την Ελλάδα.
Rama: Εσύ Berisha, μαζί με τον φίλο μου, τον Lulzim Basha (σ.σ. τον νυν αρχηγό της αντιπολίτευσης), βάλατε τη θάλασσα στη λεκάνη της καταρρέουσας εξουσίας σας και στη συνέχεια υπογράψατε μια αντισυνταγματική Συμφωνία, η οποία σε απλή γλώσσα μεταφράζεται ως προδοσία απέναντι στην πατρίδα, για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας. Σήμερα είστε πρόθυμοι, να φέρετε και την θάλασσα στους δρόμους, να μας πάρει όλους μαζί της (σ.σ. εννοεί τις διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει), μόνο και μόνο για να μην πέσετε εσείς στο λάκκο που καθημερινά ανοίγει για σας που είναι ο λάκκος της τιμωρίας σας από τη δικαιοσύνη, την οποία δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε».
Και η απάντηση του S. Berisha ήρθε στους ίδιους τόνους: «Μίλησες εδώ, δεν είπες όμως στους Αλβανούς, σε ποια ποντικότρυπα κρύφτηκες στις 27 Ιανουαρίου στη διαδήλωση. Ο Rama, ζήτησε από τους άνδρες της Φρουράς εδώ στην αίθουσα, να τον προστατεύσουν. Σε σχέση με την Συμφωνία… Εμείς ως Αλβανοί, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά για ένα πράγμα δεν μπορεί να μας κατηγορήσει, κανείς και ποτέ.
Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για το μυαλό μας. Όχι πως δεν έχουμε ψυχολογικά βάσανα (ο κ. Berisha έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Rama ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα) αλλά έχουμε το μυαλό μας. Δεν υπάρχει Αλβανός που να πιστέψει ότι η Ελλάδα αγνόησε τα εθνικά της συμφέροντα για χάρη μας. Με το σχέδιο Συμφωνίας, σε έβγαλαν οι Έλληνες με το δάκτυλο στο στόμα. Κανείς δεν θα μπορέσει να πάρει ούτε σπιθαμή θαλάσσιου χώρου. Ποια είναι η συμφωνία που έκανες για το νόμο του εμπολέμου; Λες στους Αλβανούς: είτε δεχθείτε αυτή τη συμφωνία, είτε θα έχουμε πόλεμο. Να βρεις τρύπα να κρυφτείς». Του Νίκου Μελέτη
liberal.gr

*** Αυτό είναι το σχέδιο της Άγκυρας κατά της Ελλάδας! 3 οι ΑΞΟΝΕΣ

~ Ολα δείχνουν ότι το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια που στόχο είχε να δείξει ότι οι βραχονησίδες δεν είναι πλέον «γκρίζες», αλλά «τουρκικές», ήταν μάλλον σχεδιασμένο. 
Χωρίς, βέβαια, να αποκλείεται και το «ατύχημα», το οποίο, πάντως, είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του νεοοθωμανού «σουλτάνου». Εξάλλου, το νέο τουρκικό «αφήγημα» που σερβίρεται στην κοινή γνώμη της γείτονος, έχει στόχο να δαιμονοποιήσει την Ελλάδα.
Αποτελείται, δε, από τρεις συνιστώσες:
1. Η Ελλάδα ταυτίζεται με το Αφρίν και τους Κούρδους, τους οποίους ο Ερντογάν ανεβάζει και κατεβάζει ως «τρομοκράτες», ανεξαρτήτως, βέβαια, αν άπαντες σε Δύση και Ανατολή αποθεώνουν τις «Αμαζόνες του Κομπάνι» και την τεράστια συμβολή των Κούρδων στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Αντίθετα, υπάρχουν εντονότατες υποψίες ότι τους τελευταίους έχει στηρίξει με κάθε τρόπο το καθεστώς Ερντογάν. Χαρακτηριστικά, το πρωί της Τρίτης, 13 Φεβρουαρίου 2018, λίγες ώρες μετά την τουρκική επιθετική κίνηση στα Υμια, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, AKP, δηλαδή σε εσωτερικό ακροατήριο, είπε: «Για εμάς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στο Αφρίν». Μια πρόταση που, κατά ασφαλείς πληροφορίες, έκανε… «Τούρκο» τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε σε αυτήν, σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την ίδια ημέρα με τον -συνήθως έχοντα το ρόλο του «καλού»- Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ελληνας πρωθυπουργός τον εγκαλούσε για το χοντροκομμένο ολίσθημα Ερντογάν να χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ως πολεμικό στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως άλλωστε κάνει στο Αφρίν.
Μερικές ημέρες πριν από το «επεισόδιο» στα Υμια, στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλούσι Ακαρ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας, λέγοντας: «Εμείς μπορούμε να ελέγχουμε όλο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Υμια. Εμείς έχουμε τη δύναμη για να ελέγχουμε τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο, ταυτόχρονα με την επιχείρηση στο Αφρίν». Πρόκειται για τη γνωστή θεωρία της Αγκυρας των «δυόμισι μετώπων». Την αμέσως επομένη, τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να μπλοκάρουν το γεωτρύπανο του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.
~ Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι την ίδια ημέρα στην Τουρκία βρισκόταν ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ. Το πρόσωπο-κλειδί, στην παρούσα, στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Επίσκεψη που, κατά πληροφορίες, δεν πήγε καθόλου καλά. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, επίσης, στην Τουρκία βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Εκεί, όπως ανακοίνωσε, μετέβη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ!
2. Η Ελλάδα αποτελεί το «ιμπεριαλιστικό» εργαλείο των ΗΠΑ, που χρησιμοποιείται κατά της Τουρκίας. Στην προκειμένη, είναι εμφανής ο στόχος του καθεστώτος Ερντογάν να επενδύσει στα διογκωμένα πλέον αντιαμερικανικά αντανακλαστικά εντός της Τουρκίας.
Το προπαγανδίζει ευθέως ο θεωρούμενος ως «γιουσουφάκι» του «σουλτάνου» γενικός σύμβουλος του Τ. Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε: «Αν οι ΗΠΑ σχεδιάσουν να παγιδέψουν την Τουρκία στη Συρία κι αν σχεδιάσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργολάβο του ιμπεριαλισμού -να μην αμφιβάλλει κανείς, θα το κάνουν-, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με την πιο σκληρή απάντηση». Οι αναφορές του Γ. Μπουλούτ, βέβαια, διανθίστηκαν με «εικόνες» από την ελληνική μικρασιατική εκστρατεία, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να αφυπνιστούν τα ιστορικά ανθελληνικά αντανακλαστικά των Τούρκων πολιτών.
Κοντολογίς, επειδή η εικόνα της Ελλάδας ως «εχθρού» έχει πέραση σε σημαντικά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, καλλιεργείται και πάλι συστηματικά, θυμίζοντας τις εποχές της ακραίας ανθελληνικής προπαγάνδας επί «σύλληψης» Οτσαλάν.
3. Η Ελλάδα είναι κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα για να διευρύνει κατόπιν τα «αιτήματά» της και σήμερα να κάνει λόγο για πάνω από 1.800 οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, τους οποίους, βέβαια, χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, όλους όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα -είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για απλούς πολίτες- για να σωθούν από τις διώξεις, επειδή η Αγκυρα τους βαφτίζει «γκιουλενιστές» και «τρομοκράτες». Και, ως εκ τούτου, στοχοποιεί τη χώρα μας ως «άντρο τρομοκρατών».
Κάτι, πάντως, που κάνει και για σειρά άλλων χωρών της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ, όπου έως τώρα έχει παραχωρηθεί μαζικά το καθεστώς του ασύλου. Κάτι που, εκτός των άλλων, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ρήξη τις διπλωματικές σχέσεις πολλών δυτικών πρωτευουσών με την Αγκυρα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα, πάντως, η Ε.Ε. φαίνεται πως θέλει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους με την Αγκυρα.
Γι’ αυτό, εξάλλου, έχει συμφωνηθεί, και εκτός απροόπτου θα γίνει, συνάντηση Γιούνκερ-Ερντογάν τον Μάρτιο, στη Βάρνα. Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει να εκβιάζει με όπλο το μεταναστευτικό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

*** Ό,τι ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ! Καρφί-Καρφί τελειώνουν την Κληρονομιά μας

~ 46 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών» με λύπη σας γνωρίζει ότι η καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών συνεχίζεται, λόγω επιδότησης της απόσυρσης της αλιευτικής αδείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Από τις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζει νέα καταστροφή. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η απόσυρση η πολιτιστική μας κληρονομιά θα θρηνεί 13.785 αλιευτικά ξύλινα κυρίως παραδοσιακά σκάφη προς τις χωματερές.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία ήδη εγκρίθηκαν καταστροφές 763 αλιευτικών σκαφών και άλλες 522 αιτήσεις δεν προχώρησαν προσωρινά λόγω έλλειψης του διαθέσιμου ποσού για τις υπόλοιπες καταστροφές.
Όμως δεν έγινε κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί η πολιτιστική αξία των σκαφών που θα καταστραφούν από το κράτος, που κόπτεται για την πολιτιστική του ευαισθησία.
~  Οι προφορικές διαβεβαιώσεις σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος ότι «κάτι καλό» θα γίνει για την μη συνέχιση της καταστροφής των ξύλινων αλιευτικών σκαφών ήταν απλά μια εξαγγελία για την συσκότιση της υποθέσεως.
Η αναλγησία που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής (δήθεν) Ανάπτυξης είναι εξοργιστική.
Όσοι αγαπούν την παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής χειροποίητης τέχνης, των Ελλήνων καραβομαραγκών, πρέπει να συστρατευθούν για την αποτροπή αυτής της επαίσχυντης καταστροφής.
Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακαλείται για τις δικές του κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες, ώστε η διάσωση αξιόλογων παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, να μην μείνει γράμμα άνευ λόγου και ουσίας.
Ο Σύνδεσμος μας από πολλών ετών έχει προτείνει αντί της καταστροφής τους, την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών σκαφών σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με αγορά τους μέσω της διαδικασίας εκποίηση τους μέσω του ΟΔΔΥ προς κάθε Έλληνα η αλλοδαπό φίλο της ελληνικής παραδοσιακής χειροποίητης ναυπηγικής τέχνης.
Απαιτούμε την έμπρακτη πολιτιστικη ευαισθησία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Αν θέλουν μπορούν, έστω και τώρα, να δοθεί η δίκαια και σωστή λύση.
Περιμένουμε έργα και όχι λόγια.
Για το Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών
Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Νίκος Καβαλλιέρος Μάνος Βερνίκος Αννίκα Μπαρμπαρήγου

*** Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μεταξύ σφύρας και άκμονος!HΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ κι εμείς στη μέση

~ Πώς θα εξελιχθούν μετά τις χθεσινές επαφές της Τουρκίας με Γερμανία και ΗΠΑΗ έντονη χθεσινή δραστηριότητα της τουρκικής διπλωματίας τόσο με τη συνάντηση της καγκελαρίου Angela Merkel με τον τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildirim, όσο και με τη συνομιλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson με τον Τούρκο πρόεδρο Retzep Tayip Erdogan, θα έχουν αν όχι άμεσα, σίγουρα έμμεση επίπτωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η συνάντηση Merkel – Yildirim
Η σημασία της συνάντησης της καγκελαρίου Angela Merkel με τον τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildirim στο Βερολίνο περιορίσθηκε στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν ξανά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι η δήλωση της κυρίας Merkel στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών:
«Η επίσκεψη συνιστά ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο.».
Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε αναλάβει ο τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Yildirim είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθεί την κυρία Merkel με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή και το Σάββατο.
Αρχικά προβλεπόταν μόνο η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Mevlout Csavousoglou σε αυτή την εκδήλωση.
Στο Βερολίνο εκτιμάται πως η επίσκεψη του κ. Yildirim στη Γερμανία συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους.
Καθ’ όλη την διάρκεια των δηλώσεων της στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία η γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε μια σκληρή γλώσσα. Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Deniz Yiutzel που εδώ και ένα χρόνο κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών. Όπως τόνισε η Merkel τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Merkel κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.
Τελικά, σύμφωνα με επιβεβαίωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής ο δημοσιογράφος αποφυλακίστηκε.
Από την πλευρά του ο εμφανώς συγκρατημένος τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ο κ. Yildirim ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η καγκελάριος ρωτήθηκε για την υπόσχεση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ.
Η Αn. Merkel κατέστησε σαφές πως προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. Σε ό,τι αφορά το τουρκικό αίτημα για διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ η καγκελάριος τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη μόνον αν προηγουμένως σημειωθεί πρόοδος στην λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία. «Θα χρειασθεί ακόμη πολύ χρόνος», δήλωσε η Αn. Μέρκελ, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόοδος.»
Στη συνέχεια η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τουρκική επέμβαση στη Βορειοδυτική Συρία. Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Άγκυρας για αυτοάμυνα εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να σχολιάσει το «οθωμανικό χαστούκι» με το οποίο απείλησε ο τούρκος πρόεδρος Retzep Tayip Erdogan τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.
~ H συνάντηση Tillerson – Erdogan
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson συνομίλησε για ώρα χθες Πέμπτη το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Retzep Tayip Erdogan σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που είναι τεταμένες εξαιτίας και της τουρκικής επέμβασης στη βόρεια Συρία εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο Erdogan «μετέφερε ξεκάθαρα» στον Αμερικανό υπουργό όλες «τις προσδοκίες της Τουρκίας» στη Συρία, το Ιράκ, αλλά και αναφορικά με όλα τα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι διεξήχθη «μια παραγωγική και ανοικτή συνομιλία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με επωφελή τρόπο και για τις δύο χώρες».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι αναμένει «νέες προόδους» κατά τη σημερινή συνάντηση του Tillerson με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlout Csavousoglou.
Ένα θέμα που ίσως θα έπρεπε να μας απασχολήσει, είναι εάν η ελληνική διπλωματία κινήθηκε να ζητήσει από το State Department και το «αφεντικό» του, να επιχειρήσει να συμπεριλάβει και ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην επιχειρούμενη αποκλιμάκωση στην περιοχή.
H συμμετοχή στην επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Goeffrey Pyatt σίγουρα δε θα έγινε χωρίς κανένα περιεχόμενο.
Προς το παρόν, ας ελπίσουμε ότι η αποκλιμάκωση που επιχειρείται σε ένα μέτωπο, όπως το μεσανατολικό, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία να αποφασίσει να συνεχίσει τη «ζωηράδα» που δείχνει στο μέτωπο του Αιγαίου.  www.bankingnews.gr

***  ‘ΕΠΙΘΕΣΗ’ των ΤΟΥΡΚΩΝ κατά του ΚΟΤΖΙΑ!«Ανεύθυνη η στάση του, ξεπερνά τα όρια»…

~ Ευθείες βολές προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αναφορικά με όσα είπε στη συνέντευξή του στον Alpha – Τον καλεί να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών
Επίθεση στον Νίκο Κοτζιά εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Anadolu.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι, κατηγορεί τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση, την οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνη, ξεπερνά τα όρια και τον καλεί να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
* Το σχόλιο αφορά τα όσα είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στον Alpha, στην οποία προειδοποίησε την Αγκυρα- αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό έντασης στα Ιμια- ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.
 ~  Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ανησυχητικές αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.
«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση», επισημαίνει ο Ακσόι στην ανακοίνωσή του και καταλήγει καλώντας τον κ. Κοτζιά να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες που εξέφρασαν ο Ελληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός στη μεταξύ τους επικοινωνία.  protothema

*** Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ‘Ξεπλένει’ τους ‘Κλέφτες’ της Νέας Δημοκρατίας! Τώρα θυμήθηκε το ΝΟΜΟ;…

~ Την πρότασή του για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αναπτύσσει σε άρθρο το
πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υποστηρίζει ο νόμος έχει υποστεί μια διπλή στρέβλωση.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο enikos.gr «στην πραγματικότητα, ο θεσμός της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που σκοπό είχε να ενισχύσει την αμεροληψία των μελών της εκτελεστικής λειτουργίας προστατεύοντάς τους από πολιτικές διώξεις, υπέστη μια διπλή στρέβλωση.
Αφενός, δημιούργησε ένα πλαίσιο απόλυτης ασυλίας έναντι των «ημέτερων» πολιτικών προσώπων και, αφετέρου, λειτούργησε ως όχημα πολιτικών διώξεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου εξόφθαλμα δεν υφίστατο ζήτημα αρμοδιότητας της Βουλής.Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβερνήσεων και δικαστικής λειτουργίας, με την άσκηση πιέσεων και την προσπάθεια χειραγώγησης για τον προσπορισμό μικροπολιτικών ωφελημάτων».
«Χρέος όλων μας είναι να θωρακίσουμε το δημόσιο βίο απέναντι σε αυτές τις λογικές και σε μεθοδεύσεις που πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας μας», τονίζει.
~* Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 'Ξεπλένει' τους 'Κλέφτες' της Νέας Δημοκρατίας... : https://youtu.be/JOaiO2YvBvE  .-
* Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη
Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών
Του Κυριάκου Μητσοτάκη
Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας
Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, ως νέος τότε βουλευτής, είχα επιχειρήσει να συλλέξω τις 50 υπογραφές που χρειάζονταν για να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, το οποίο κανένα κόμμα δεν είχε συμπεριλάβει στις αναθεωρητικές προτάσεις του.
Η πρωτοβουλία εκείνη κατέληξε άδοξα καθώς μόνο 8 συνάδελφοι βουλευτές εξέφρασαν την διάθεση να την προσυπογράψουν. Η δε δημοσιότητα της πρωτοβουλίας μας περιορίστηκε σε τέσσερα μονόστηλα και μάλιστα σε παραπολιτικές στήλες.
Δεν θεωρώ ότι οι συνάδελφοι ή οι δημοσιογράφοι της εποχής είχαν κακές προθέσεις ή ήθελαν να συγκαλύψουν το οτιδήποτε. Οφείλουμε όμως όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας για την έλλειψη προνοητικότητας και για το γεγονός ότι η θεσμική θωράκιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο δεν αποτέλεσε για όλο τον πολιτικό κόσμο απόλυτη προτεραιότητα.
Τα απόνερα αυτής της αντίληψης τα ζήσαμε τα επόμενα χρόνια όταν με αφορμή την οικονομική κρίση και την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση που τη συνόδευσε, ακολούθησε μια πρωτοφανής απαξίωση τη πολιτικής.
Πολλοί εξάλλου ήταν εκείνοι που έχτισαν πολιτικές καριέρες και κατέλαβαν τελικά θέσεις εξουσίας επενδύοντας σε ένα κύμα ακραίου δημαγωγικού λαϊκισμού και τυφλής αντιπολιτικής ρητορικής.
~ Στην πραγματικότητα, ο θεσμός της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που σκοπό είχε να ενισχύσει την αμεροληψία των μελών της εκτελεστικής λειτουργίας προστατεύοντάς τους από πολιτικές διώξεις, υπέστη μια διπλή στρέβλωση.
Αφενός, δημιούργησε ένα πλαίσιο απόλυτης ασυλίας έναντι των «ημέτερων» πολιτικών προσώπων και, αφετέρου, λειτούργησε ως όχημα πολιτικών διώξεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου εξόφθαλμα δεν υφίστατο ζήτημα αρμοδιότητας της Βουλής.
Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβερνήσεων και δικαστικής λειτουργίας, με την άσκηση πιέσεων και την προσπάθεια χειραγώγησης για τον προσπορισμό μικροπολιτικών ωφελημάτων.
Χρέος όλων μας είναι να θωρακίσουμε το δημόσιο βίο απέναντι σε αυτές τις λογικές και σε μεθοδεύσεις που πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Και να το κάνουμε με πράξεις. Οι βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την ποινική δίωξη των πολιτικών προσώπων, όπως και στο θέμα της ασυλίας των βουλευτών, ήταν μόνο σημειακές και, σε καμία περίπτωση, επαρκείς. Απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Η πρότασή μου είναι απλή και ξεκάθαρη:
Για μεν τους βουλευτές το ακαταδίωκτο πρέπει να αφορά αποκλειστικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση του ίδιου του βουλευτή του οποίου ζητείται η δίωξη. Έτσι, ώστε να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς μη άσκησης ποινικής δίωξης μετά την παρέλευση τριμήνου από τότε που η σχετική αίτηση διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Για δε τους υπουργούς, θα πρέπει να καταργηθεί η εξαιρετικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται, θετικά ή αρνητικά, από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς. Η όλη διαδικασία της σύνταξης του πορίσματός και της έγκρισής του ή μη από τη Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε καμία υπόθεση να μη σέρνεται επί μακρόν.
Η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει και ελπίζω να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συναινέσεις γύρω από αυτό ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεσμικό οικοδόμημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο πάνδημο κοινωνικό αίτημα για διαφάνεια και παράλληλα θα θωρακίζει ουσιαστικά το δημόσιο βίο από τοξικές πολιτικές επιλογές είτε σκευωριών, είτε συγκάλυψης.
Το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να αναμετρηθεί με τις αδυναμίες και τον κακό του εαυτό. Και να θεσπίσει διαδικασίες που θα προασπίζουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας μας.
Είναι ένα απολύτως αναγκαίο βήμα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και είναι καθήκον μας απέναντι στον τόπο.
Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους τους συντελεστές του enikos.gr, να συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία τους και να έχουν την εμπιστοσύνη των αναγνωστών για πολλά ακόμα χρόνια. protothema

***  Υπόθεση Novartis: O Σαμαράς μήνυσε τον Τσίπρα…

Στα χέρια της Βουλής διαβιβάζεται η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την οποία στράφηκε σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Νovartis.
Αμελλητί, όπως ορίζει ο νόμος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών απέστειλε μέσω του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη μήνυση του Α Σαμαρά προκειμένου να ερευνηθούν οσα καταλογίζει σε βάρος του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
* Το σκέλος της μήνυσης που αφορά στα πρόσωπα των εισαγγελέων που διενεργούν την έρευνα , κ.κ Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ερευνηθεί από αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ομοίως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζεται και το σκέλος που αφορά στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».
iefimerida.gr

***  ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ για τον Κώστα Σημίτη! Τι συνέβη

~ Στην Σύρο θα περάσει το τριήμερο των αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όμως κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, το απόγευμα της Πέμπτης είχε κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ταξίδευαν στο ίδιο πλοίο (Blue Star Paros), υπήρξαν συνεπιβάτες του πρώην πρωθυπουργού οι οποίοι του επιτέθηκαν λεκτικά, τον αποδοκίμασαν και κάποιοι τον αποκάλεσαν «προδότη».
~
Όπως αναφέρει το cyclades24.gr, ο κ. Σημίτης που συνοδευόταν από την σύζυγό του, διατήρησε την απαιτούμενη ψυχραιμία του και δεν απάντησε σε όσους του ζήτησαν το λόγο ή τον γιούχαραν.
Thecaller και cyclades24

***  Το “χοντραίνει” η Άγκυρα!Αποκάλυψη για καραμπινάτη παραβίαση από τους Τούρκους

Ο φακός του @AegeanHawk κατέγραψε την τουρκική κορβέτα TCG Büyükada (F-512), κλάσης Ada, σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, περνώντας από το στενό που χωρίζει Χίο με Οινούσσες.
Σύμφωνα με τον έμπειρο AegeanHawk, αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Να σημειωθεί πως στο λιμάνι της Χίου βρισκόταν και η ελληνική φρεγάτα F465 Θεμιστοκλής.
* Πάντως τα δυο μαζεμένα περιστατικά στα οποία πρωταγωνιστούν δυο πολεμικά πλοία της γείτονος έρχονται να αντιστρέψουν, έστω και περιστασιακά, την εικόνα που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με επιτελείς του ελληνικού πενταγώνου έχει καταγραφεί ότι στην αιχμή της τουρκικής προκλητικότητας για την κλιμάκωση της έντασης βρίσκεται η, σαφώς πιο οικονομική, τουρκική ακτοφυλακή.

Ada class corvette TCG Buyukada F512 photo and geolocation of deep invasion in Hellenic Territorial Waters we have ever seen and documented in our area. Incident happened 14 February midday between Chios and Oinousses islands.
 
***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Σήμερα  Τελικός Κυπέλλου στο Μπάσκετ στην Κρήτη :
~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΑΕΚ Αθηνών   83-88 , (42-45).-^
Τα δεκάλεπτα : 23-26 , 19-19 , 21-20 , 20-23 .-^
~* ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στο Ελληνικό Μπάσκετ , η ΑΕΚ Αθηνών  μετά από 17 χρόνια , από το 2001 !! .-

*** Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα Φιλιατρά η Ολλανδία 
Με την 3η και τελευταία αγωνιστική ολοκληρώθηκε χθες στα Φιλιατρά το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το φινάλε δεν επεφύλασσε αγωνιστικές εκπλήξεις, αν και η Ελλάδα έφτασε κοντά στην υπέρβαση, αλλά ηττήθηκε στο νέο γήπεδο Φιλιατρών, με 1-0 από τη Γερμανία, παρουσία πολυάριθμων φιλάθλων.
Την ίδια ώρα η Ολλανδία πέτυχε στο παλιό γήπεδο την 3η της νίκη και στεφόταν πρωταθλήτρια, κάνοντας ταυτόχρονα το …δώρο της 3ης θέσης στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού η ευρεία νίκη 6-0 επί του Βελγίου, έδωσε στην ομάδα καλύτερη διαφορά γκολ.
Ήταν μια μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση που προκάλεσε αίσθηση με την ανάθεση και δυνατότητα φιλοξενίας της στα Φιλιατρά, ενώ η αυλαία της έπεσε με λαμπρότητα χθες βράδυ με την τελετή λήξης και
απονομών.
Η τελική βαθμολογία
1. Ολλανδία 9
2.Γερμανία 6
3.Ελλάδα 1
4.Βέλγιο 1

*** Στην 22η αγωνιστική της Super League
~Το πρόγραμμα και η βαθμολογία:
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου
======================


Κέρκυρα-ΑπόλλωνΣμύρνης 2-0.- ^
Τα γκολ : 40΄Κόβιτς , 68΄Επστάϊν .-
Κάρτες : Σιόντης , Λέκοβιτς , Σπίνουλας , Μπαρτολίνι , Επστάϊν , Κόνε .- ^

Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος 0-1.-^
Τα γκολ : 90+1΄ Χατζηισαϊας
Κάρτες : Καλτσάς , Μάντσον , Πασαλίδης , Γιαννούλης ,

  Λαμία-ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   0-2 , (0-0).- ^
Τα γκολ: 56΄Πέλκας , 61΄Μαουριτσιο .-
Κάρτες : Όμο , Παπαδόπουλος , Λιμνιός , Ακόστα , .- ^

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
======================

15:00 Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα
17:15 ΑΕΚ-Ξάνθη
17:15 Λεβαδειακός-Παναιτωλικός
19:30 Ολυμπιακός-Πανιώνιος

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου
======================

19:30 ΑΕΛ-Παναθηναϊκός

***  Για την  U20  Super League  στην 22η αγωνιστική :
Σάββατο 17-02-2018 :
Λεβαδειακός -Πανατωλικός  1-0 .-^
ΑΟΚ Κέρκυρα - Απόλλων Σμύρνης  5-0  ,- ^
Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Αθηνών  0-2 .- ^
Λαμία 1964 - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 0-2 .- ^
Πλατανιάς/Χανιά - ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .- ^
Α.Ε.Λ άρισσα - Παναθηναϊκός  0-2 .- ^
Κυριακή 18-02-2018 :
Ολυμπιακός -Πανιώνιος

*** Για την 17η αγωνιστική στην Fotball League
Σάββατο 17-02-2018 :
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 0-1 .- ^
ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗ - ΟΦΗ  0-1 .- ^
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου  0-3.-^ α.α.
Κυριακή 18-02-2018 :
Εργοτέλης-Τρίκαλα
Βέροια-Παναιγιάλειος
Δόξα Δράμας - Πανσερραϊκός
ΑΕ. Καραϊσκάκης- Απόλλων Λάρισσας
Χανιά/Κισσαμικός -Καλλιθέα

***  Για την Γ΄ Εθνική
Για τον 5ος  Όμιλος  στην 16η  αγωνιστική :
Σάββατο 17-02-2018 :
Καλαμάτα - Τσικλητήρας Πύλου  0-0 .- ^
Διαγόρας Βραχνέϊκων - Αχαϊκή 0-0 .- ^
Παναρκαδικός -Πανηλειακός  2-0 .-^
ΠΑΟ Βάρδας -Παλληξουριακός 4-0 .- ^
Αστέρας Αμαλιάδας - Λεωνίδιον  3-0 .- ^
Αστέρα Βλαχιώτη - Ζάκυνθος  4-0 .- ^
~** Στους άλλους Ομίλους της Γ΄ Εθνικής Σάββατο 17-02-2018 :
Στον 1ος  Όμιλο και στην 17η αγωνιστική :
Α.Ε. Διδιμοτοίχου - Α.Σ. Ελπίς Σκουτάρεως  2-2 .-΅^
Άρις Αβάτου - Μ. Αλέξανδρος Καρπερής  4-0 .-^
Απόλλων Παραλιμνίου - Νέστος Χρυσούπολης  2-1 .- ^
Δόξα Προσκυνητών - Α.Ο. Καβάλας  1-2 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου - Ορφέας Ξάνθης 0-0 .- ^
Αετός Ορφανού - Δόξα Ν. Σιδιροχωρίου  3-1 .- ^
Στον 2ο  Όμιλο  και για την 24η  αγωνιστική :
για την 23η αγωνιστική 12-02-2018 :
΄Αρης Παλαιοχωρίου - Νάουσα  4-0 .- ^
Λαγκαδάς - Κιλκισιακός 1-2 .- ^
-----------------
Νάουσα -Καμπανιακός 1-2 .- ^
Α.Ο. Καρδιάς - Λαγκαδάς  0-1 .-^
ΑΕ. Καρίτσας - Πιερικός  0-0 .- ^
Αγροτικός Αστέρας - Αλμωπός Αριδέας 2-1 .-^
Κιλκισιακός - ΑΕ. Αλεξανδρίας  1-0 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων - Άρις Παλαιοχωρίου  0-1 .- ^
Μακεδονικός - Ηρακλής 1908  1-0 .- ^
Στον  3ο Όμιλο στην 20η αγωνιστική :
Μακεδονικός Φούφα - Τιλικράτης 2014  1-1 .- ^
Εθνικός Φιλιππιάδας - Σκουφάς Κομποτίου  0-0 .- ^
Δόξα Κρανούλας - Θεσπρωτός 2-0 .- ^
Καστοριά - Νέος  Αμφίλοχος  0-3 .- ^
Πανλευκάδιος - Ερμής Αμυνταίου  1-1 .- ^
Α.Ε. Λευκίμης - ΑΕΠ Καραγιαννίων  1-0 .- ^
Στον  4ο  Όμιλο :
 Αλμυρός - Α.Ο. Σελάνων  1-1 .- ^
ΑΠΟΚ Βελούχι - Ρήγας Φεραίος  2-3 .- ^
Βόλος Ν.Π.Σ. - Οπούντιος Μαρτίνου  3-0 .- ^
Διγενής Νεοχωρίου - Αστέρας Ιτέας 0-2 .- ^
Α.Ο. Θήβας - Ολυμπιακός Βόλου 1937  1-0 .- ^
Νίκη Βόλου - Αμβρυσσέας Διστόμου  0-0 .- ^
Στον 6ο  Όμιλο  :
Πέλοπας Κιάτου - ΑΠΟ Κερατσίνι  1`-2 .- ^
Εθνικός Πειραιώς - Ιάλυσος  2-0 .- ^
Ένωση Πανασπροπυργιακού/Δόξα  - Προοδευτική  1-1 .- ^
 Ιωνικό Νίκαιας - Α.Ο. Λουτράκι  2-0 .- ^
Διαγόρας -Ρόδος  1-0 .- ^
Κυριακή 18-02-2018 : Παναργιακός -Αιολικός
Στον  7ο  Όμιλο :
Ταμυναϊκός Αλιβερίου -  Αήττιτος Σπάτων  0-2 .- ^
Θύελλα Ραφήνας - Τρίγλια  Ραφήνας 1-0 .- ^
Πανθηραϊκός - Ερμιονίδα ΑΕ.  2-1 .- ^
Διαγόρας Αγ. Παρασκευής - Χαλκίς Α.Ο.  0-0 .- ^
Στον  8ο  Όμιλο  :
Παλαιοχώρα -Ηρόδοτος 1-0 .- ^
ΟΦ. Ιεράπετρας - Ατσαλένιος 0-0 .- ^
Άγιος Ιερόθεος - Φωστήρας  0-0 .- ^
Ηλισιακός - Κηφισιά  2-0 .- ^
Ερμής Ζονανιών -Αιγάλεω  1-5 .- ^

***  Μια ιστορία δίχως προηγούμενο
Πώς ο Ολυμπιακός βγήκε από τη διεκδίκηση του φετινού τίτλου
~ Μεγάλη κουβέντα γύρω από τον Ολυμπιακό. Και κατανοητή ως ένα σημείο από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια απόλυτης κυριαρχίας μοιάζουν υποχρεωμένοι να παραδώσουν την σκυτάλη στον επόμενο… πρωταθλητή. Παράδοση υποχρεωτική αν αναλογιστεί κανείς τι έχει συμβεί φέτος εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Πολύ μεγάλος οργανισμός οι Πειραιώτες. Όλα λοιπόν μοιάζουν μεγαλύτερα στα άκρα του. Στην επιτυχία ή την αποτυχία.
~ Φυσικά το να χαθεί ένα πρωτάθλημα σε μια οκταετία δεν είναι το… τέλος του κόσμου. Το θέμα όμως δεν είναι ότι χάθηκε, αλλά πως χάθηκε. Και η ιστορία που προέκυψε φέτος είναι από εκείνες που μπορείς κάλλιστα να τις μνημονεύεις για χρόνια.
~ Διότι μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μοιάζει υπερβολικό, όμως πραγματικά πρέπει να είναι μια από τις σπάνιες φορές στο ποδόσφαιρο που ένα ολόκληρο «σύστημα» στήθηκε με κεντρική ιδέα όχι πως θα ευνοήσει κάποιον (ή κάποιους στη περίπτωση μας) αλλά πως θα σταματήσει πρωτίστως μια ομάδα. Η «εξυγίανση» ήρθε στο προσκήνιο με… δύο κεφάλια πλάθοντας αφήγημα για Χαλίφη του Βορρά και Χαλίφη του Νότου, όπως απέδειξε όμως ο βασικός της στόχος ήταν να σταματήσει τους Ερυθρόλευκους. Και το κατάφερε.
~ Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε-έξι αναμετρήσεις σε αυτές τις 21 αγωνιστικές που ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντι του διαιτητές έτοιμους για όλα. Από τον Καλογερόπουλο (Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-1) και τον Αρετόπουλο (Ολυμπιακός-Ατρόμητος 0-1) που εκτέθηκαν με πέναλτι από εκείνα που θα τα έδινε και ο αντίπαλος στον πρώτο γύρο, ως τον Παπαπέτρου (Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2) και τον Τζήλο (Ατρόμητος-Ολυμπιακός 2-2) που με τη λήξη του ματς παραδέχθηκαν τα μεγάλα λάθη τους χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει κάτι παραπάνω από το αυτονόητο. Την ηθική δικαίωση κατόπιν εορτής.
~ Δεν ήταν όμως οι συγκεκριμένοι διαιτητές σε συγκεκριμένα ματς. Η νέα ΕΠΟ με το που εγκαταστάθηκε επέβαλλε τις… επιταγές της στο σύνολο στέλνοντας με κάθε τρόπο το ξεκάθαρο μήνυμα της. Από την «έτσι θέλω» απόφαση να πάρει την εθνική ομάδα από το Καραϊσκάκη όπου ο Ολυμπιακός το παρείχε δωρεάν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μέχρι την πρόσφατη απίστευτη ανακοίνωση σε βάρος των πρωταθλητών έχει φροντίσει να δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο τις προθέσεις της. Προθέσεις που προφανώς είχαν… μετάφραση στον αγωνιστικό χώρο από παιχνίδι σε παιχνίδι.
~ Προς αποκατάσταση της τάξης η ίδια η UEFA παρενέβη πριν από λίγο καιρό στον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ ανακοινώνοντας στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένο ότι το «δίδυμο» Τσιτσώνης-Κουκουλάκης (με μηνιαίο μισθό 12,500 ευρώ ο καθένας) που έκανε τους ορισμούς υπό τον – τουριστικό παρατηρητή- Μέλο Περέιρα… αντικαθίσταται από δύο ξένους αρχιδιαιτητές. Μεγαλύτερη επιβεβαίωση από την κίνηση αυτή δεν υπάρχει για όσα έχουν συμβεί.
~ Το θέμα όμως είναι ότι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης το 50%-50% το έβαλε στο τραπέζι ως δεδομένο το καλοκαίρι πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ. Εγγυήθηκε ο ίδιος ως γενικός γραμματέας της UEFA ότι ασχέτως αν ο Γραμμένος αναλάμβανε την ΕΠΟ με την ανοιχτή υποστήριξη ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, η διαιτησία θα ήταν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ολόκληρη τη σεζόν. Εκείνος ήταν άλλωστε που έπεισε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι. Ο άνθρωπος που παρεμβαίνει τώρα, που οι Ερυθρόλευκοι είναι εκτός παιχνιδιού και το ζητούμενο είναι πια η «διαιτησία» για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με θέα τον τίτλο. Λέγεται και… παγίδα όλο αυτό! Δεν ήταν όμως η μοναδική.
~ Να θυμίσουμε Υπουργούς που πριν από την ΕΠΟ επιτέθηκαν με χυδαίες δηλώσεις στον Ολυμπιακό; Να θυμίσουμε το Υπουργικό «παιχνίδι» με τις επιλεκτικές «μετακινήσεις» οπαδών. Να θυμίσουμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εύχεται στον ΠΑΟΚ την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
~ Να αναφέρουμε τη στάση της αστυνομίας στην περίφημη Κυριακή 4/2 όταν δεν… είδε 2.500 φίλους του Δικέφαλου να μπουκάρουν σπάζοντας πόρτες στους «Ζωσιμάδες» με 700 εισιτήρια και το ίδιο απόγευμα να προκύπτει μια «έκθεση» (της αστυνομίας) που επέβαλλε στους Πειραιώτες αφαίρεση 3 βαθμών και αποκλεισμό της έδρας τους για δύο αγωνιστικές.
~ Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε παραδειγματικά με βάση το άρθρο 15 του κανονισμού και ο ΠΑΟΚ δεν κλήθηκε καν σε απολογία. Ούτε από τον ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα που είχε αυτό το δικαίωμα απλά με την χρήση των videos που από εκείνη την Κυριακή έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο δείχνοντας όσα συνέβησαν στα Γιάννενα.
~ Φυσικά και ο Ολυμπιακός είχε και θέματα αγωνιστικά όπως αποδεικνύεται από τους τρεις διαφορετικούς προπονητές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να πάει και φέτος την διαδρομή ως το τέλος. Ήταν πρώτος ως την 18η αγωνιστική όταν και έτρεξε εκείνο το «9 στα 9» σερί. Κάποια στιγμή όμως αναπόφευκτα θα έβρισκε σε… τοίχο. Σε εκείνον που μαεστρικά τοποθετήθηκε στο μονοπάτι του.  Δ.ΔΕΛΛΗΣ

*** Για το  Βόλεϊ στην Α1  Ανδρών  για την 17η αγωνιστική :
16-02-2018 : Χαλκίδα - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  0-3 .- ^
Σάββατο 17-02-2018 :
Εθνικός Αλεξανδρούπολης -Παναχαϊκή  3-0 σετ.- ^
Ηρακλής Θεσσαλονίκη - Ολυμπιακός Πειραιώς  2-3 σετ.- ^
Φοίνικας Σύρου - Εθνικός Πειραιώς 1-3 σετ.- ^
Νίκη Αιγινίου - Α.Ο. Κηφισιάς   3-1 σετ .- ^
Κυριακή 18-02-2018 :
Παναθηναϊκός - Παμβοχαϊκός

*** Για το Βόλεϊ στην Α1  γυναικών στην 17η αγωνιστική:
Σάββατο 17-02-2017 :
Άρης Θεσσαλονίκης - Α.Ο. Θήβας  1-3 σετ .- ^
Ηλιούπολη Γ.Σ. - Άίας Εόσμου  3-1 σέτ .- ^
Μακεδόνες Αξιού - Ηρακλής Κηφισιάς 3-0 σετ .- ^
ΑΣΠ Κόρινθος -Ολυμπιακός Πειραιώς  0-3 σετ .- ^
ΑΟΦ Πορφύρας - Α.Ο. Μαρκόπουλου  3-1 σετ .- ^
24-02-2018  για την 18η αγων. :
Ηρακλής Κηφισιάς - Α.Ο. Μαρκόπουλου 3-1 σετ.-^ α.α.

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~**
*
* **   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6093   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3898   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3893  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 884   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου