ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ....
~

Το θέλημά σας ποτέ να μην το κάμνετε, αδελφές, διότι δεν θα προοδεύσετε ποτέ σας.
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω

7 Απριλίου
Μαρτύρων Καλλιοπίου (1), Ακυλίνας, Ρουφίνου διακόνου (†304) και των συν αυτοίς εν Σινώπη Διακοσίων. Οσίου Γεωργίου, μητροπολίτου Μυτιλήνης του «σημειοφόρου» (θ΄ αι.).
(1) Ο άγιος Καλλιόπιος καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και έζησε στο χρόνια του μεγάλου διώκτου της Ορθοδοξίας Διοκλητιανού. Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα, η ενάρετη όμως μητέρα του Θεόκλεια τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε με τα αθάνατα ρήματα της χριστιανικής πίστης. Έτσι στην περίοδο των διωγμών ο νεαρός Καλλιόπιος όχι μόνο δε φοβήθηκε αλλά αντιθέτως εμψύχωνε και παρηγορούσε τούς ολιγόψυχους. Όταν έφθασε στην περιοχή ο έπαρχος Μάξιμος και άρχισε να βασανίζει και να σκοτώνει πολλούς χριστιανούς ο Καλλιόπιος χωρίς κανένα δισταγμό αλλά με την τόλμη και παρρησία που τον διέκριναν παρουσιάσθηκε αυτοβούλως στον έπαρχο να τον προειδοποιήσει ότι θα λογοδοτήσει στο Θεό για τα εγκλήματά τα οποία διαπράττει εναντίον πιστών ανθρώπων. Έξαλλος ο έπαρχος διέταξε να τον συλλάβουν, να τον βασανίσουν και να τον κλείσουν στη φυλακή. Όταν μετά από λίγες ημέρες τον οδήγησαν και πάλι μπροστά στον έπαρχο και ο Καλλιόπιος παρά τις κακουχίες και τα βασανιστήρια ομολόγησε με θάρρος την πίστη του, ο έπαρχος διέταξε την θανάτωσή του. Μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο κατά σύμπτωση την Μεγάλη Παρασκευή και έλαβε κατ` αυτό το τρόπο το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου. ~ 
Σήμερα 07/04/2017 εορτάζουν:
Άγιος Καλλιόπιος, Όσιος Γεώργιος επίσκοπος Μυτιλήνης, Άγιος Ρουφίνος ο Διάκονος, Αγία Ακυλίνα
~  Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~   Ἐκβλαστήσας ὡς ρόδον Μάρτυς ἀμάραντον, ἀθλητικῶς κατευφραίνεις τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ, τὴ εὐπνοία τῶν λαμπρῶν κατορθωμάτων σου, οὐ γὰρ παθῶν ζωοποιῶν, ἀνεδείχθης κοινωνός, νομίμως ἀνδραγαθήσας, ὦ Καλλιόπιε μάκαρ, ὑπὲρ τῆς δόξης τοῦ Σωτῆρος ἠμῶν.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Καλλιοπίου - 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   : https://youtu.be/og4uGHfAQKM  .-

~
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

*** Ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα η μεγάλη γιορτή του Ελαιολάδου και της Ελιάς 
Θεσμός τείνει να γίνει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, ένα φεστιβάλ που αφορά άμεσα στο νομό μας.
Σήμερα, λοιπόν, ξεκινά στο συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο του Elite για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς, το οποίο συνδιοργανώνεται από αρκετούς φορείς, όπως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, το ΣΥΜΕΠΟΠ και τον Α.Σ. Καλαμάτας. Τη διοργάνωση στηρίζουν ακόμη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Για αυτή τη «γιορτή του ελαιόλαδου και της ελιάς» μίλησαν χθες εκπρόσωποι των διοργανωτών. Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που δείχνει η Περιφέρεια για το προϊόν, ενώ δήλωσε αισιόδοξη για περαιτέρω ενδυνάμωση του Φεστιβάλ.
Τη δική του συμμετοχή ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας μέσω του πρόεδρου του, που ανέφερε ότι στόχος είναι η προώθηση και η ανάδειξη της ελαιοκομίας.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος μίλησε για τη δύσκολη χρονιά που πέρασε η Μεσσηνία πέρυσι λόγω του δάκου. Έτσι, πέρα από μια γιορτή, το Φεστιβάλ πρέπει να αποτελέσει και ένα βήμα προβληματισμού, αλλά και ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν στο ελαιόλαδο και την ελιά.
Από τον ΕΛΓΑ Δήμητρα μίλησε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, αναφερόμενος στον ξεχωριστό διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στα πιστοποιημένα εργαστήρια του κέντρου.
Ο Θανάσης Ψαρούλης θέλησε να τονίσει τη σημασία της ονομασίας ΠΟΠ, αφού, όπως τόνισε, η Μεσσηνία είναι το κέντρο της ελιάς και του ελαιολάδου και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ονομασία.
Στους ειδικούς που θα μιλήσουν στο Φεστιβάλ αναφέρθηκε ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, κάνοντας λόγο για καταξιωμένους ομιλητές, ενώ θα υπάρχουν μέχρι και καλεσμένοι από την Ιταλία, προκειμένου να μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις στους παρευρισκόμενους.
16.000.000 ελαιόδεντρα υπάρχουν στη Μεσσηνία, ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, νούμερο μεγάλο, που δείχνει τη σχέση της Μεσσηνίας με την ελιά, ενώ ανέφερε ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του καλαματιανού ελαιολάδου, αλλά και της ελιάς.  Π.Μπ.

***  Επενδυτικό ενδιαφέρον και στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας 
 Για δημιουργία νέου καταστήματος και ανοικοδόμηση του «Αμέρικα» 
   Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για περιοχές της Καλαμάτας δεν εξαντλείται μόνο στον πεζόδρομο της Αριστομένους, όπου ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες για σειρά επιχειρήσεων εστίασης ή πολυκαταστημάτων.
Υπάρχουν δραστηριότητες και στην περιοχή της παραλιακής ζώνης, οι οποίες και αναμένεται να ενταθούν μόλις ολοκληρωθούν και οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής το επόμενο διάστημα.
Ήδη επί της οδού Τσαμαδού, όπου τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε κατάστημα ένδυσης, έχουν ξεκινήσει στο κτήριο εργασίες κατεδάφισης. Σκοπός είναι να παραμείνει το ισόγειο μέρος, μέχρι ενός ύψους, όπου και στη συνέχεια πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο κατάστημα.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεπεραστούν τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του ξενοδοχείου "Αμέρικα", στην αρχή της Ναυαρίνου.
Το ξενοδοχείο, που ανεγέρθηκε το 1936, σύμφωνα με το σχεδιασμό θα έχει 53 κλίνες, δύο ορόφους και ένα δώμα, ενώ θα τηρηθούν απολύτως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του παλιού κτηρίου, για την ακριβή αποτύπωση των οποίων συνέβαλαν καθοριστικά οι φωτογραφίες του Χρήστου Αλειφέρη, από το βιβλίο των Αρχείων Νομού Μεσσηνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, «Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974».
Για να φτάσουμε, όμως, έστω και ένα βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών, έπρεπε να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια. Ειδικότερα, εδώ και δύο χρόνια, περίπου, ο δήμαρχος Παν. Νίκας έχει υπογράψει διαβιβαστικό έγγραφο, με το οποίο απεστάλησαν στο υπουργείο ΠΕΚΑ όλα τα σχετικά δικαιολογητικά αναφορικά με διατηρητέο κτήριο επί των οδών Ναυαρίνου, Μαιζώνος και Σανταρόζα (πρώην ξενοδοχείο «Αμέρικα»). Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο των οποίων ο δήμαρχος υπέγραψε το προαναφερθέν έγγραφο, υπήρξε απόφαση του αρμόδιου υπουργού με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Μαζιώτης και Ρούπα επιμένουν στην αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο δικαστήριο 
Νέα αναβολή ζήτησαν και πήραν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλα Ρούπα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για την παραχώρηση της οριστικής επιμέλειας του παιδιού τους στην αδελφή και τη μητέρα της Πόλα Ρούπα. Αφορμή για τη νέα αναβολή ήταν το αίτημα που από την αρχή διατυπώνουν, να παρευρεθούν ως γονείς στη δικαστική διαδικασία.
Οι συνήγοροι Φραγκίσκος Ραγκούσης και Αντώνης Κατσάς πήραν νέα προθεσμία για 17 Μαΐου. Σε δηλώσεις του ο κ. Κατσάς αναφέρθηκε σε διχογνωμία δικαστηρίου και εισαγγελέα, για το ποιος μπορεί να διατάξει τη μεταγωγή των δύο κρατουμένων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάθεση και νέων στοιχείων μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης.
Εκείνο που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό χθες το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο ήταν η έντονη παρουσία αστυνομικών, ένστολων και με πολιτικά.
  Αναβολή
Στη χθεσινή αναβολή φτάσαμε έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος ανέθεσε με διάταξή του, αορίστου διάρκειας, την προσωρινή επιμέλεια του μικρού αγοριού της Πόλα Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη από κοινού στη γιαγιά και τη θεία της μητέρας του.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε καταθέσει αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για να τους παραχωρηθεί η επιμέλεια, όπως ζητούν οι ίδιες και επιθυμούν οι γονείς του παιδιού. Ο εισαγγελέας όρισε τη συζήτηση της αίτησής του, μάλιστα, για χθες 5 Απριλίου, ενώ μαζί αναβλήθηκαν να συνεκδικασθούν και οι αιτήσεις που είχαν ορισθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, της γιαγιάς και θείας, καθώς και των γονιών του παιδιού.
  Δηλώσεις
Η διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο χθες πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, καθώς αφορά γονική μέριμνα. Αμέσως μετά, όμως, ο Κατσάς δήλωσε: «Αμέσως μόλις άρχισε η διαδικασία εμείς υποβάλαμε το αίτημα να διαταχθεί από το δικαστήριο η αυτοπρόσωπη εμφάνιση των διαδίκων, δηλαδή του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλα Ρούπα, των γονιών του παιδιού, γιατί μετ’ επιτάσεως ζητούν να παρευρίσκονται σε αυτή τη δίκη, δεδομένου ότι αφορά στο συμφέρον του παιδιού τους. Είναι αλήθεια ότι στην Πολιτική Δικονομία δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση των διαδίκων. Όμως, δίνεται η δυνατότητα από την Πολιτική Δικονομία, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι θα συνεισφέρουν στη διαδικασία, να τους καλέσει, να τους ακούσει. Εδώ δεν πρόκειται για μια δυνατότητα δικιά τους να έρθουν ή να μην έρθουν, την οποία ασκούν ή δεν ασκούν. Εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στις φυλακές, δεν μπορούν να έρθουν. Άρα τους στερείται το δικαίωμα το οποίο θα μπορούσαν να ασκήσουν, να έρθουν και να μιλήσουν για το παιδί τους. Αφού, λοιπόν, είναι αντικειμενική η αδυναμία να έρθουν, εμείς ζητήσαμε από το δικαστήριο και την προηγούμενη φορά και τώρα μετ’ επιτάσεως να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα. Το δικαστήριο αποφάσισε και είπε το εξής: δεν μπορώ να διατάξω αυτή τη στιγμή την προσαγωγή τους και την αυτοπρόσωπη εμφάνισή τους. Αφού γίνει η διαδικασία και εκτιμήσω ότι υπάρχουν κενά στη διαδικασία αυτή, τότε πιθανόν να εκτιμήσω σαν δικαστήριο ότι χρειάζομαι να ακούσω και τους διαδίκους, τους γονείς του παιδιού. Και σε εκείνη την περίπτωση θα βγάλω μία προδικαστική απόφαση που θα διατάσει κάτι τέτοιο. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η άποψη του δικαστηρίου και της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου είναι ότι αρμόδιος να διατάξει αυτή την προσαγωγή είναι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, δηλαδή εδώ υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ δικαστηρίου και μεταξύ Εισαγγελίας για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να διατάξει την προαγωγή αυτών των ανθρώπων στο δικαστήριο. Και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε έγγραφό του θεωρεί ότι είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα. Αυτή ήταν μία εξέλιξη που κι εμείς επεξεργαστήκαμε, ζητήσαμε μία διακοπή, συζητήσαμε οι συνήγοροι μεταξύ μας και αποφασίσαμε τελικά να ζητήσουμε αναβολή της δίκης, η οποία προσδιορίστηκε για 17 Μαΐου, ώστε στο διάστημα αυτό, αφενός, να συζητήσουμε με τους εντολείς μας για το πώς θα χειριστούμε την υπόθεση από εδώ και πέρα και να έχουμε μια ανανεωμένη εντολή με συγκεκριμένο περιεχόμενο πλέον για το τι θα κάνουμε στο δικαστήριο, γιατί σκεφτόμαστε κάποιες κινήσεις που θέλουμε να κάνουμε. Πιθανόν να χρειαστεί να πιέσουμε την Εισαγγελία να κάνει δεκτό το αίτημά μας στις 17 Μαΐου να είναι εδώ οι διάδικοι και, φυσικά, να προσκομίσουμε και καινούργια αποδεικτικά στοιχεία πλέον για ζητήματα που σήμερα θεωρήσαμε ότι δε χρειαζότανε, γιατί πιθανολογούσαμε ότι το δικαστήριο θα δεχόταν το αίτημα της αυτόπροσωπης παρουσίας».
Σε ό,τι αφορά το παιδί, ο κ. Κατσάς είπε: «Πρόκειται για ένα παιδί ιδιαίτερης ευφυΐας και πολύ προσαρμοσμένο στα κοινωνικά δεδομένα και αυτό είναι κάτι θετικό και θα συμβάλει στην τελική απόφαση υπέρ του παιδιού, όπως οι γονείς του παιδιού και γιαγιά και η θεία του επιθυμούν».
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Αναστάτωση από σειρήνες της πυροσβεστικής στο κέντρο της Καλαμάτας! 
Αναστάτωσε επικράτησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Καλαμάτας, από τους ήχους των σειρήνων οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Δεν ήταν λίγοι δε, οι αναγνώστες που επικοινώνησαν με την εφημερίδα για να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στην περιοχή του Νέδοντα στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.
Ευτυχώς, όλος αυτός ο πανικός που προκλήθηκε ήταν λόγω της "πρόβας τζενεράλε" της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ενόψει της μεγάλης άσκησης  που έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας για αύριο το βράδυ
Αντικείμενο της άσκησης θα είναι  η Πυρκαγιά σε χώρο συνάθροισης κοινού .
Το σενάριο της 45επτης άσκησης προβλέπει κατάσβεση πυρκαγιάς με ταυτόχρονη διάσωση εγκλωβισμένων - τραυματισμένων ατόμων.
Εκτός της Π.Υ. Καλαμάτας, θα συμμετάσχουν η ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, η ΔΕΗ, ο Δήμος Καλαμάτας και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο νομό.
Σκοπός και στόχος είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του εμπλεκομένου προσωπικού, η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

*** Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 7/4/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ καιτο βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Το φορτίο αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης από τις απογευματινές ώρες και μετά θα απομακρυνθεί προς την ανατολική Ελλάδα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Επιμένει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στην άρνηση πρόσληψης συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί 
Δικηγόρο για την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο αποφάσισε μόνο η συμπολίτευση
Επιμένει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στην άρνηση πρόσληψης 11 συμβασιούχων που δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και κατά αυτής της απόφασης έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης στο Άρειο Πάγο, ενώ χθες στην Οικονομική Επιτροπή Δήμου Τριφυλίας ορίστηκε δικηγόρος για τον προσδιορισμό δικάσιμου της υπόθεσης μόνο με τις θετικές ψήφους της συμπολίτευσης και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να τους προσλάβει.
Σύμφωνα με την αριθ. 52/2012 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, οι κάτωθι: 1) Παναγιώτα Αποστολοπούλου, 2) Φωτεινή Τσακάλου, 3) Γεωργία Μποζίκα, 4) Παντελής Γκολφόπουλος, 5) Ιωάννης Χρονόπουλος, 6) Ανδριανή Χριστοπούλου, 7) Παναγιώτα Λέφα, 8) Ευθυμία Σουλαντίκα, 9) Σωτηρία Κουτρουμπή, 10) Σεβαστή Λαμπροπούλου, 11) Κωνσταντίνος Γκοτσόπουλος είχαν προσληφθεί, δυνάμει συμβάσεων εργασίας, από τον ΟΑΕ∆ στον τέως Δήμο Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, για χρονικό διάστημα 18 μηνών, κατά τις ημεροχρονολογίες που αναφέρονται στην απόφαση. Μολονότι οι ανωτέρω προσλήφθηκαν με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από τον τέως Δήμο Κυπαρισσίας για την κάλυψη συνήθων, τρεχουσών και απολύτως τακτικών, προβλέψιμων και υπαρχουσών αναγκών αυτού, μόνιμης, διαρκούς και πάγιας προοπτικής, σχετικές προς τις ανάγκες που εξυπηρετούσε παράλληλα το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του. Επίσης, ο τέως Δήμος Κυπαρισσίας απασχόλησε τους ανωτέρω με διαδοχικές συμβάσεις (υπήρξε συνεχής και διαδοχική ανανέωση των συμβάσεων, χωρίς εναντίωση από πλευράς του Δήμου) επί μεγάλο χρονικό διάστημα (από το έτος 2007-2008 μέχρι το 2010), και οι προαναφερθέντες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ανελλιπώς και αδιάκοπα.
Με την αριθ. 73/2010 αγωγή τους ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας οι προαναφερθέντες στράφηκαν κατά του τέως Δήμου Κυπαρισσίας, ζητώντας να τους αναγνωρισθεί ότι συνδέονταν με αυτόν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από την ημεροχρονολογία προσλήψεώς τους.
Η συζήτηση της ανωτέρω αγωγής πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αναβολές, στις 4 Απριλίου 2012 και το Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας έλαβε την αριθ. 52/2012 απόφασή του, με την οποία έκανε δεκτή την αγωγή τους.
Θυμίζουμε πως σφοδρές αντιδράσεις και καυστικά σχόλια προκάλεσε στην Κυπαρισσία η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, τον Ιούλιο του 2015, να στραφεί εναντίον 11 συμβασιούχων.
Ωστόσο, παρά τη δικαίωση των 11 συμβασιούχων από το Δικαστήριο, και παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη τόσο ο δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης αναφέρουν ότι ο Δήμος δεν έχει προσωπικό για να λειτουργήσει εύρυθμα, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας με κατά πλειοψηφία απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τις ψήφους μόνο των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, όρισε δικηγόρο για να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που δικαίωσε τους 11 συμβασιούχους στον Άρειο Πάγο, με μόνη μειοψηφία την αρνητική ψήφο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθη Ανδρινόπουλου.
Υπέρ του ορισμού δικηγόρου ψήφισαν τότε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Μαρία Πανουσιοπούλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Γιώργος Τσακανίκας, Θεόδωρος Τσαλαμανδρής, Γιάννης Κατσούλας και Γιάννης Μερκούρης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πρώτο θέμα ήταν ο «Ορισμός δικηγόρου για τον προσδιορισμό της αίτησης αναίρεσης που ασκήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας κατά της αριθ. 52/2012 τελεσίδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και παράσταση κατά τη δικάσιμο αυτής».
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέκος Κουτρουμπής και η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή, καταψήφισαν τον ορισμό δικηγόρου, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να προσλάβει του υπαλλήλους που δικαιώθηκαν, επειδή ο Δήμος έχει ανάγκη από προσωπικό.
Υπέρ του ορισμού δικηγόρου ψήφισαν μόνο τα μέλη της συμπολίτευσης, δηλαδή η αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Ο.Ε., Γιάννα Κωνσταντέλου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσκακανίκας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστάσιος Αδρακτάς και Θεόδωρος Τσαλαμανδρής.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   Σεισμική δόνηση "ανησύχησε" στην Καλαμάτα 
Σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη της Καλαμάτας λίγο πριν τις 00:30.
Σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7,5 χλμ βόρεια της Καλαμάτας και το μέγεθος αυτού ήταν 2,4 Ρίχτερ. 

*** Ποιοι κλάδοι βάζουν υποχρεωτικά POS έως το τέλος Ιουνίου 
Τους επαγγελματικούς κλάδους που θα πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά τερματικά POS έως το τέλος Ιουνίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Περισσότεροι δε από 200.000 επαγγελματίες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομίας θα πρέπει να δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες.
Σύμφωνα με την Ημερησία, στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, και τυχερά παιχνίδια.
Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν 15 κλάδοι και κατηγορίες επαγγελμάτων, ενώ το 2018 η λίστα με τους υπόχρεους θα διευρυνθεί. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν αν θα πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «πλαστικό» χρήμα.
Συγκεκριμένα, οι κλάδοι και οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να δέχονται υποχρεωτικά συναλλαγές με κάρτες είναι:
-Ενέργεια: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης
-Υδροδότηση
-Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις
-Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων καθώς και των ανταλλακτικών τους
-Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία
-Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά)
-Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
-Τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός)
-Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι)
-Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί
-Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση ακόμη και σχολές οδηγών
-Τυχερά παιχνίδια
-Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βίντεοκλαμπ, είδη αναψυχής
-Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους
-Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι
Οι υπουργικές αποφάσεις για τον επαγγελματικό λογαριασμό αλλά και τη λοταρία των αποδείξεων θα καθυστερήσουν. Η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί προβλήματα στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου, ενώ ανατρέπει τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την «αυτόματη» απεικόνιση των δαπανών με πλαστικό χρήμα στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018.
Για παράδειγμα, η πληρωμή ενός γιατρού μέσω e-banking σε τραπεζικό λογαριασμό του, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί από την εφορία, καθώς ο λογαριασμός αυτός δεν είναι δηλωμένος σήμερα ως επαγγελματικός.
Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, εξετάζεται να είναι «ανοιχτός» ο κωδικός της φορολογικής δήλωσης που θα δηλώνονται οι δαπάνες των φορολογούμενων προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει μέσω καρτών, e-banking κ.λπ.
Οι τράπεζες θα αποστείλουν στους φορολογούμενους αναλυτική κατάσταση με τις κινήσεις που πραγματοποίησαν το 2017 και όσες από αυτές δεν έχουν «περάσει» αυτόματα στον κωδικό των αποδείξεων θα μπορούν να τις προσθέσουν, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:
-10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
-15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
-20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω
 Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

*** Στα χέρια της Αστυνομίας ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένο στην Ε.Ο. Ασπροχώματος- Μεσσήνης 
Εντοπίστηκε έπειτα από έρευνα της Αστυνομίας ο οδηγός του οχήματος που παρέσυρε και σκότωσε έναν ηλικιωμένο το πρωί της Τρίτης στο 2ο χλμ Ασπροχώματος- Μεσσήνης.
Περισσότερη ενημέρωση αργότερα.

***  «Σταυροφορία» Νίκα για τη σωτηρία του στρατοπέδου 
Ορκωμοσία για 397 οπλίτες στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού 
 Κυριάρχησε το αίτημα για συνέχιση λειτουργίας του στρατοπέδου
   Ο Π. Νίκας καλεί τον Π. Καμμένο το Μάιο στην Καλαμάτα
 Ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε χθες για 397 οπλίτες της 2017 Β’ ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο Γιαννιτσά, για τη συνέχιση λειτουργίας του οποίου υπάρχουν σύννεφα πάνω στην πόλη.
Σε αυτό το ενδεχόμενο επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, καθώς και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, οι οποίοι βρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση, εκδήλωση-σταθμό για πολλούς από τους οπλίτες που ορκίστηκαν.
Ειδικότερα, η κα Αλειφέρη δήλωσε ότι η θέση της Περιφέρειας παραμένει η ίδια για τη λειτουργία του στρατοπέδου, αφού, όπως υποστήριξε, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να παρέχει την καλύτερη εκπαίδευση στους νεοσυλλέκτους.
Όπως σχολίασε, δεν έχει πειστεί για τη σκοπιμότητα κλεισίματος του συγκεκριμένου στρατοπέδου, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση, όπως της μετέφερε ο διοικητής του 9ου Συντάγματος, κι έτσι και η ίδια περιμένει την επίσημη θέση από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερος αγώνας, ώστε να συνεχίσει το στρατόπεδο να λειτουργεί στην πόλη και να μη μείνουμε μόνο στο επίπεδο των δηλώσεων και των συγκεντρώσεων.
Τόνισε δε, ότι υπάρχει πολλή παραφιλολογία για το ζήτημα από δήθεν ειδήμονες. Επισήμως δεν υπάρχει απάντηση, όμως υπάρχει ανησυχία για το ζήτημα.
Στη συνέχεια επανέλαβε ότι το στρατόπεδο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, αλλά και του νομού, και είναι απαραίτητο και για ζητήματα ασφάλειας.
Όσο για τις πιέσεις που ασκεί ο Δήμος για τη συνέχιση λειτουργίας του 9ου Συντάγματος. είπε ότι αγωνίζεται, όχι μόνο λεκτικά, αλλά και στην ουσία, αφού βοηθά εμπράκτως τις Ένοπλες Δυνάμεις.
ORKOMOSIA STRATOPEDO 1.jpg
  Η παλιά πύλη του Συντάγματος και η εκδήλωση με προσκεκλημένο τον Π. Καμμένο
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στην επαναφορά της πύλης του παλιού στρατοπέδου που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο και πίσω από αυτή θα μπει η προτομή του Στρατηγού Κετσέα.
Όπως είπε, μέχρι το Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο σημείο εκδήλωση, η οποία και θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του στρατοπέδου.
Σε αυτή επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε πεπεισμένος ότι ο κ. Καμμένος θα δεχθεί την πρόσκληση και θα βρεθεί στην Καλαμάτα.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  61χρονος έχασε τη ζωή του στην Καλλιθέα Πυλίας 
Χθες το απόγευμα στην Καλλιθέα  του Δήμου Πύλου-Νέστορος , γεωργικός ελκυστήρας που χρησιμοποιούσε 61χρονος για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών σε αγρόκτημα, ανετράπη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 61χρονου.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου λίγες ώρες αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου.

***  Άνοιξε το Taxisnet: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 
Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων έφτασε και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει στους φορολογούμενους έναν οδηγό με τις συχνότερες ερωτήσεις-απορίες και τις απαντήσεις σε αυτές. Το σύστημα έχει ανοίξει για την υποβολή των δηλώσεων.
Συμπληρώνοντας τη δήλωση Ε1 εμφανίζονται ερωτηματικά ???? σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΑΑΔΕ.
Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση;
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμό τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς το λογιστή.
Πώς υποβάλλει εξουσιοδοτημένος λογιστής-φοροτεχνικός τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Taxisnet;
Θα συνδεθεί στη σελίδα με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, στην εφαρμογή Δήλωση φορολογίας εισοδήματος  (Ε1-Ε2-Ε3).
Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική δήλωση πελάτη μου, που δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet, όταν μου εμφανίζει μήνυμα ο φορολογούμενος έχει δεσμευτεί από άλλον λογιστή;
Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή-φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί.
Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Στην συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.
Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στην συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.
Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας Α.Φ.Μ. και θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».
Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης. Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον/τη σύζυγο
 Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση.
* δήλωση που αφορά την πτωχευτική περιουσία υποβάλλεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ από τον σύνδικο πτώχευσης.
  • δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.
Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν την υποβολή της δήλωσης. Tι να κάνω;
Δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα-Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Ο εν ζωή σύζυγος υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον αποβιώσαντα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια ΔΟΥ.
Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων
 Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.
Ασκώ επιχειρηματική δραστηριότητα και στη χρήση 2015 έχω εισόδημα και από μισθωτή εργασία, μπορώ να φορολογηθώ σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.στ΄παρ.2 άρθρου 12 του ΚΦΕ;
Θα υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ και κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος θα καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός σας.
  Έχω βεβαίωση/απόφαση από τον ασφαλιστικό φορέα με την οποία συνταξιοδοτήθηκα λόγω αναπηρίας 80% και άνω. Δικαιούμαι την έκπτωση των 200 ευρώ;
Όχι, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία (περ. α παρ.1 άρθρου 17 Κ.Φ.Ε).
Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;
Η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς, βάσει της ΠΟΛ 1274/30.12.2015. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.
Ποιες εισφορές σε ασφαλιστικούς φορείς συμπληρώνω;
Εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος, στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν από εσάς τους ίδιους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για λόγους όπως εξαγορά χρόνου ασφάλισης κ.λπ. Εφόσον είστε μέλος ΔΣ και αποκτάτε εισόδημα από μισθωτή εργασία της περ.δ΄παρ.2 άρθρου 12 ν.4172/2013, στους ίδιους κωδικούς συμπληρώνονται και οι εισφορές που εσείς οι ίδιοι αποδίδετε σε ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας υποχρεωτικής ασφάλισης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν συμπληρώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη-ασφαλιστικό φορέα για μισθωτούς συνταξιούχους και που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών.
Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα εισοδήματα που αφορούν τα προηγούμενα έτη θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα Δ1.
Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα αναδρομικά που αφορούν τα προηγούμενα έτη θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν.
Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν μερίσματα. Πώς θα τα δηλώσω;   
Θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς: στον πίνακα Δ1 αν αφορά μερίσματα ΝΠ και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διπλογραφικά βιβλία.
Δηλώνονται τα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές εταιρίες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιριών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, πριν από την αφαίρεση του φόρου 10%.
Στον πίνακα 6 αν αφορά μερίσματα ΝΠ και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απλογραφικά βιβλία.
Αναγράφονται τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα - εταίρους προσωπικών εταιριών που τηρούν απλογραφικά βιβλία, (ΟΕ, ΕΕ, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρίες, κοινοπραξίες κ.λπ). Αυτά τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.4172/2013 και εξαντλείται με τον φόρο αυτό η φορολογική υποχρέωση των εταίρων.
Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;  
Τα ποσά που αφορούν τόκους (εκτός τόκων που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις) θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα Δ1 αθροιστικά με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που αναφέρονται στον υποπίνακα του αντίστοιχου κωδικού.
Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν δικαιώματα. Πώς θα τα δηλώσω;  
Θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα Δ1. Στα δικαιώματα περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα από εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου ( ΠΟΛ 1229/15.10.2015).
Επισημαίνεται ότι αν εισπράττονται δικαιώματα που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα, π.χ. επαγγελματίες συγγραφείς, καλλιτέχνες κ.λπ., αυτά αποτελούν έσοδο, δηλώνονται στο Ε3 και φορολογούνται, μετά την αφαίρεση των εκπιπτόμενων δαπανών, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πώς θα συμπληρώσω στον πίνακα 5.1 την ιδιοκατοίκηση;  
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα ανοίξει ο υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων, είτε της εικόνας του Ε9. Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια - 1η δευτερεύουσα - 2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.
Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2015, πώς το δηλώνω;  
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.
Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;  
Χαρακτηρίζετε ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε Μεταφορά στη Δήλωση (το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).
Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;  
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε Μεταφορά στη Δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα.
Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;  
Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.
Το ακίνητο μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.
Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;  
Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννεαψήφιο αριθμό 999999999.
Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;  
Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω σε σκηνή;  
Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη/νομάδα (διαμονή σε σκηνή) συμπληρώνεται ο κωδικός 801 με τον Α.Φ.Μ. 000000000 (9 μηδενικά).
Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;  
Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.  Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
Γενικά η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.
Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω τη διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;
Στην περίπτωσή σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.
Έχω στην κατοχή μου ηλεκτρικό Ε.Ι.Χ. Πόσα κυβικά θα συμπληρώσω και πώς;  
Το πεδίο που αναγράφονται τα κυβικά συμπληρώνεται με το μηδέν (0). Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα των οποίων η ισχύς μετράται αποκλειστικά με KW, ορίζεται σε τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000) ευρώ ανεξαρτήτως ισχύος.
Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;  
Στις περιπτώσεις εταιρειών ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίες έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λπ. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρείας.
Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.
Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;  
Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ' ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος.
Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από τη στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης την ακινησία ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτ. της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;  
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Προσοχή: θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203. Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12
Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.12 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;  
Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους ΑΦΜ των δυο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν.
Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816 έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου.
Οι υπόλοιποι ΑΦΜ (με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.
Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;  
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Προσοχή : θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 207 ή 209.
Στον πίνακα 6.14 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.
Πρέπει να συμπληρώσω ποσό αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών;  
Όχι δεν πρέπει να συμπληρώσετε ποσό αποδείξεων στον κωδικό 049 ο οποίος είναι ανενεργός. Επίσης δεν προσυμπληρώνεται ο κωδικός 341 με ποσό δαπανών της κάρτας αποδείξεων.
Δικαιούστε τη μείωση του φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΚΦΕ για τα εισοδήματα που φορολογούνται με βάση την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Θέλω να δηλώσω εξαρτώμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;  
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 8 με τα στοιχεία των εξαρτώμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα εξαρτώμενα μέλη και επιπλέον τον Α.Φ.Μ. για τα ενήλικα μέλη.
Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;  
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.
Newsroom ΔΟΛ

*** Αυλαία χθες με «Προμηθέα Δεσμώτη» και πλήθος κόσμου στην Αρχαία Μεσσήνη 
 
Στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
 Αυλαία χθες με μεγάλη επιτυχία για το 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Αρχαία Μεσσήνη 2017». Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τραγωδία του Αισχύλου «Prometheus Bound» (Προμηθεύς Δεσμώτης) από το Royal Academy of Dramatic Art (London) και πρωταγωνιστές τους Bell Jamie, Bruckner Stefanie, De Jong Gunnar, Elliott Dean, Fredin Erinn, Kane Sasha, Kelsey Thomaw, Leonard Lucy-Rose, Moss Jonathan, Rothkopf Sarah- Jane, Sobry Charles, Symsiris Konstantinos, Tamm Katarina, Wilson Luke.
Ακολούθησε η τελετή λήξης από το Σύλλογο Χορού και Ενόργανης «Χαρά του παιδιού», που παρουσίασαν τη χορογραφία τους με την καθοδήγηση της δασκάλας χορού Αγγελικής Αγγελοπούλου στο μουσικό κομμάτι «Λεωνίδας» του Β. Παπαθανασίου. Πρωταγωνιστές ήταν οι: Ρούτση Ιωάννα-Κωνσταντίνα, Καρλή Δήμητρα, Οικονόμου Κωνσταντίνα, Αθανασοπούλου Λήδα, Λελεμάντ  - Τσούση Λένα και η μικρή Λούκακου Κωνσταντίνα. 

*** Θρησκευτική συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας 
Θρησκευτική συναυλία με τίτλο «Ερχόμενος ο Κύριος» θα δοθεί σήμερα Παρασκευή, 7 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Σε αυτή θα συμμετάσχουν η χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και η χορωδία Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου.

***  «Γεμίζει» ο Δήμος Καλαμάτας με 197 8μηνίτες 
Μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας
 Ομαλά εξελίσσεται στο Δήμο Καλαμάτας η υποδοχή των εργαζομένων που θα απασχοληθούν με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Οι εργαζόμενοι παρουσιάζονται στη Διεύθυνση Διοικητικών του Δήμου Καλαμάτας με το παραπεμπτικό του ΟΑΕΔ, γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος των δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων οι τίτλοι σπουδών και, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αναλαμβάνουν υπηρεσία.
Ήδη χθες, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, από τους 197 εργαζομένους οι οποίοι θα απασχοληθούν στο Δήμο Καλαμάτας, παρουσιάστηκαν 131, έχουν αναλάβει υπηρεσία 16 και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία άλλοι 40.
«Εκτιμάμε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν σημαντική βοήθεια και ενίσχυση στο Δήμο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη μείωση του προσωπικού και το πάγωμα των προσλήψεων, που ξεκίνησαν με την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων το 2010», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Σε ερώτηση του "Θάρρους" για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να δοθεί ακριβής αριθμός, αλλά αν κρίνει κανείς από τις αιτήσεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας, για πολύ λιγότερους εργαζόμενους, μπορεί να φτάσουν και τις 700!
Σε παρατήρησή μας ότι για την Κοινωφελή Εργασία μπορεί να είχαμε και το διπλάσιο ή τον τριπλάσιο αριθμό αιτήσεων, φάνηκε να υιοθετεί την πρόβλεψη.
Η δράση στοχεύει διττά, αφενός στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και, αφετέρου, στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτιση.
Βέβαια, πέρα από τα όποια θετικά του προγράμματος, το ερώτημα που παραμένει είναι αν ζει κανείς ζει με 500 ευρώ για οκτώ μήνες.  Ακούγοντας αυτά τα στοιχεία, ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί πως, έστω και έτσι, κάτι γίνεται. Πράγματι, κάτι γίνεται. Κι αυτό που γίνεται είναι πως οι άνθρωποι που έπειτα από μακροχρόνια συνήθως ανεργία και μάταια αναζήτηση κάποιας δουλειάς με κανονικό μισθό βρίσκουν μια δουλειά, καλούνται να ζήσουν με 500 ευρώ μήνα και όχι για όλο για το χρόνο. Ας υποθέσουμε ότι ζει κάποιος μ' ένα τέτοιο ποσό το μήνα.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στα 14,2 ευρώ διαμορφώθηκε το 2016 το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει εργοδοτικές εισφορές και αμοιβή εργαζόμενου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat)! Βέβαια, είμαστε πολύ καλύτερα από τα κόστη εργασίας που εμφανίζονται στη Βουλγαρία (4,4 ευρώ) στη Ρουμανία (5,5 ευρώ), στη Λιθουανία (7,3 ευρώ), στη Λετονία (7,5 ευρώ) και στην Ουγγαρία (8,3 ευρώ)…
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Στον εισαγγελέα οι δυο για τα κλεμμένα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας 
Σε τακτική δικάσιμο η 57χρονη και ο 55χρονος που συνελήφθησαν 
 Αφαιρούσαν τρόφιμα και υγειονομικό υλικό
από την Τροφοδοσία του νοσοκομείου
 Να αφαιρεί αναλώσιμα είδη (τρόφιμα) και υγειονομικό υλικό από το Νοσοκομείο Καλαμάτας κατηγορείται και συνελήφθη η 57χρονη υπεύθυνη του Τμήματος Τροφοδοσίας του ιδρύματος. Μαζί συνελήφθη ως συνεργός ο 55χρονος βοηθός του τμήματος.
Ο εισαγγελέας, όπου οδηγήθηκαν, όρισε τακτική δικάσιμο και τους άφησε ελεύθερους, ενώ πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους θα κινήσει η διοίκηση του νοσοκομείου.
  Τους παρακολουθούσαν
Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας είχαν φτάσει πληροφορίες τον τελευταίο καιρό πως από την υπεύθυνη του Τμήματος Τροφοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας αφαιρούνται διάφορα πράγματα. Οι κινήσεις της τέθηκαν σε παρακολούθηση και το απόγευμα της Τετάρτης αστυνομικοί της Ασφάλειας ακολούθησαν τον 55χρονο, ο οποίος φεύγοντας πήρε την 57χρονη με το αυτοκίνητό του. Αμφότεροι έφυγαν από το νοσοκομείο. Είδαν, δε, την 57χρονη να έχει μαζί της μία τσάντα. Όταν έφτασαν στο σπίτι της, οι αστυνομικοί τούς έλεγξαν και διαπίστωσαν πως μέσα στην τσάντα υπήρχαν τρόφιμα μικρής αξίας (τυρί, ντομάτες, κ.ά.) και επίδεσμοι, είδη σύμφωνα, με την Αστυνομία, που προέρχονται από το νοσοκομείο.
  Αρνείται
Ακολούθησε έλεγχος των αστυνομικών στο σπίτι της 57χρονης, όπου σε ψυγεία βρέθηκαν τρόφιμα τα οποία προέρχονται από το νοσοκομείο, αλλά και υγειονομικό υλικό, όπως γάζες, επίδεσμοι, νάρθηκες, γάντια, σύριγγες, βαμβάκι κ.λπ., καθώς και ιματισμός, όπως πετσέτες.
Παράλληλα, συνελήφθη ο 55χρονος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχτηκε ότι κάποιες φορές είχε πάρει ορισμένα πράγματα που του είχε δώσει η 57χρονη. Αντίθετα, η 57χρονη αρνείται κάθε ανάμειξη με την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα είναι δικά της και τα έχει αγοράσει.
Τα είδη που βρέθηκαν στην κατοχή της εκτιμήθηκαν σε 320 ευρώ, ενώ, όπως προέκυψε από την προανάκριση, αυτό γινόταν τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, καθώς πρόκειται για αναλώσιμα είδη και δεν μπορεί να διαπιστωθεί σε βάθος χρόνου τι γινόταν.  Β.Β.

***  Ιερατική Σύναξη με την ευκαιρία των 10 ετών από της εκλογής του μητροπολίτη Μεσσηνίας 
Σε πνεύμα κατάνυξης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας η πρώτη για το τρέχον έτος Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δέκα ετών από της εκλογής, χειροτονίας και ενθρονίσεως του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου Γ’.
Νωρίς το πρωί προηγήθηκε η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου Θεοκλήτου Λαμπρινάκου, πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, και ακολούθησε η προσφώνησή του, ως εκπροσώπου του Ιερού Κλήρου, προς το Σεβασμιώτατο. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο και τους συνεργάτες του για την αγαστή συνεργασία, κατά τη δεκαετία που πέρασε, και τόνισε ότι «δεν κάνουμε απολογισμό του έργου μας, δεν κοιτάζουμε πίσω, κοιτάζουμε μπροστά και βάζουμε πρόγραμμα για νέα σχέδια με τη χάρη του Θεού».

***  Δρ. Νικόλαος Ρομπάκης: «O Μεσσήνιος που λύνει το γρίφο του Αλτσχάιμερ» 
 
 
 
Στη χθεσινή εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου- βιολόγου Βάσως Μιχοπούλου στην Καλαμάτα με τίτλο «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα", μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δρ. Νικόλαος Ρομπάκης.
Αξίζει να παρακολουθήσουμε την παρουσίασή του από τη συγγραφέα, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Ημερησία».
  Από τη Φοινικούντα… στην κορυφή
Παιδί απολάμβανε την επαφή με τη φύση και το όργωμα της γης στη γενέτειρά του Φοινικούντα, έφηβος ονειρευόταν να γίνει ναυτικός και να οργώνει τις θάλασσες. Τελικά σπούδασε Χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έφυγε με υποτροφία για σπουδές στην Ευρώπη και στην Αμερική και έφτασε στην παγκόσμια αναγνώριση διερευνώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Το εργαστήριο του καθηγητή Νευροεπιστημών και Ψυχιατρικής, Νικόλαου Ρομπάκη, βρίσκεται στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και είναι ένα από τα σημαντικότερα βιοϊατρικά ινστιτούτα του κόσμου. Οι έρευνές του έχουν αποδειχτεί πρωτοποριακές. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στις πιο έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις, ενώ ο ίδιος συγκαταλέγεται στους ειδικούς που καθορίζουν την ερευνητική πολιτική των ΗΠΑ, αφού γνωμοδοτεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Ο διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής μίλησε αποκλειστικά στην «Ημερησία» για τη "νόσο του αιώνα", το Alzheimer.
Η μοριακή νευροπαθολογία της ασθένειας Alzheimer, οι μηχανισμοί, και οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν απασχολήσει τον κορυφαίο ερευνητή για περισσότερα από 25 χρόνια. Ο ίδιος, σε αυτή τη χρονική στιγμή, εστιάζει την έρευνά του στις κληρονομικές μορφές της νόσου, αλλά και στην αποσαφήνιση γονιδιακών μεταλλάξεων.
«Πρέπει να μάθουμε το πώς και γιατί εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου. Και όταν αυτό γίνει, ίσως μπορέσουμε να παρέμβουμε και να σταματήσουμε την εκφυλιστική τους πρόοδο. Προσπαθούμε να βρούμε ποιοι μοριακοί παράγοντες εμπλέκονται στο Αλτσχάιμερ, για να κατανοήσουμε το μηχανισμό της νόσου και τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος είναι ίσως η πιο πολύπλοκη δομή του σύμπαντος- και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νευροεκφυλιστική νόσος που τείνει να εξελιχτεί σε ένα τεράστιο ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, για τον απλό λόγο ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
"Υπολογίζεται ότι ξοδεύονται περισσότερα από 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και πάνω από 4-6 δισ. παγκοσμίως για την έρευνα της ασθένειας. Σημειωτέον ότι ο ακριβής υπολογισμός δεν είναι εφικτός, καθώς η χρηματοδότηση προέρχεται από ποικίλες πηγές όπως κυβερνήσεις, ιδιωτικούς οργανισμούς , φαρμακευτικές εταιρείες, ακόμη και από ιδιώτες. Όσο για το κοινωνικό κόστος (ιατρική περίθαλψη, ημέρες εργασίας που χάνονται,  κατ' οίκον φροντίδα κ.λπ) για τον κάθε ασθενή στην Αμερική αγγίζει τα διακόσιες χιλιάδες δολάρια περίπου».
  Ένας στους 20 νοσεί
Το Alzheimer, που ονομάζεται και νόσος του αιώνα, χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μνήμης, κυρίως της πρόσφατης, και άλλων γνωστικών λειτουργιών και αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Ο νευροεκφυλισμός περιλαμβάνει πολλές ασθένειες, αλλά η έρευνα εστιάζει σε αυτή επειδή είναι η πιο διαδεδομένη. Το ποσοστό των ατόμων που την εμφανίζει αυξάνεται με την ηλικία και αντιστοιχεί περίπου στο 1% μέχρι την ηλικία των 65 ετών, ανεβαίνει στο 10% στα άτομα 75 ετών και φτάνει στο 40% στους 85 ετών και άνω. Παγκοσμίως νοσεί το 4%-5% του πληθυσμού, με ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Η διάγνωση των νευροεκφυλιστικών νόσων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία περιλαμβάνονται πολλοί παράγοντες και ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεως κλινικών συμπτωμάτων για αυτό και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση . «Πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχαν διαγνωστικά τεστ, τώρα η επιστήμη διερευνά 250 μεταλλάξεις σε γονίδια που σχετίζονται ειδικά με το Αλτσχάιμερ.
Δυστυχώς όμως, ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία. Υπάρχουν κάποια φάρμακα τα οποία επιβραδύνουν την εξελικτική πορεία της νόσου, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποτελεσματικό τρόπο παρέμβασης. Σίγουρα ένα επιβαρυντικό περιβάλλον με καταπίεση, άγχος, κατάθλιψη, στρες κ.ά., μεγιστοποιεί τη πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα. Δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα μέθοδος ώστε η νόσος να αποφευχθεί, παρά το ότι, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, άτομα που δεν αφήνουν τον εγκέφαλο αδρανή έχουν μικρότερο ρυθμό προσβολής από την ασθένεια».
  Πρόσφατες έρευνες
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει παράγοντες (αυξητικούς παράγοντες, βιταμίνες και αντι-οξειδωτικά) που προστατεύουν τους νευρώνες και που πιθανά μπορεί να αποδειχτούν μελλοντικά χρήσιμα φάρμακα. Οι επιστήμονες διερευνούν, επίσης, την πιθανότητα να αντικαταστήσουν τα νευρικά κύτταρα που έχουν πεθάνει με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μια τεχνική που όμως είναι ακόμη μακριά από πρακτική εφαρμογή. «Μια πρόσφατη ανακάλυψη από Ιάπωνες επιστήμονες ότι κύτταρα του αίματος μπορούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να διαφοροποιηθούν σε βλαστοκύτταρα και περαιτέρω ίσως σε νευρώνες, μπορεί να φανεί χρήσιμη στην παραγωγή βλαστοκυττάρων με εφαρμογές στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες».
Βασισμένοι στη γνώση που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία 30 χρόνια είναι πιθανό ότι στην επόμενη δεκαετία οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν τα πρώτα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.
«Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πολύ λιγότερα για τη νευροπαθολογία του Alzheimer σε σχέση με τον καρκίνο, όπου σε μεγάλο βαθμό ξέρουμε πολλούς από τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην καρκινογένεση. Ο λόγος είναι ότι η συστηματική έρευνα για τον καρκίνο άρχισε πολύ νωρίτερα από ό,τι στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως Alzheimer και μετωποβρεγματική άνοια. Με την πρόοδο που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε χρήσιμα αποτελέσματα και για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις", συμπληρώνει.
  Ισχυροί δεσμοί με την πατρίδα
Ο καθηγητής Ρομπάκης ανήκει στην ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα. Έχει διατελέσει διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχει διδάξει για αρκετά χρόνια στο πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο εργαστήριό του στη Ν. Υόρκη έχουν εκπαιδευτεί πολλοί Έλληνες επιστήμονες. Πιστεύει πως η χώρα μας διαθέτει έξοχους επιστήμονες, αλλά πάσχει από έλλειψη μακροχρόνιας επιστημονικής πολιτικής. "Δυστυχώς δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη της επιστήμης από το κράτος και την κοινωνία και ίσως σε αυτό να φταίμε κι εμείς που ανήκουμε στην επιστημονική κοινότητα που δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία το μεγάλο ρόλο που παίζει η έρευνα και η τεχνολογία στη μακροχρόνια και σωστή οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας. Kαι διευκρινίζω: Η οικονομική υποστήριξη που παρέχει μια χώρα στα εκπαιδευτικά της ιδρύματα και στην έρευνα προέρχεται από την κοινωνία της (η κυβέρνηση είναι μέρος της κοινωνίας)».

Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα
STM_4962.jpg
 Παρουσίαση βιβλίου χθες στην Καλαμάτα
 Το συγγραφικό εγχείρημά της με τίτλο «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα» παρουσίασε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου REX στην Καλαμάτα, η δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. και το βιβλιοπωλείο του Λυκούργου Καρολεμέα BOOKMARK (πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12).
  Ομιλητές
Προσκεκλημένοι ομιλητές της βραδιάς ήταν ο διεθνώς κορυφαίος Μεσσήνιος καθηγητής Νευροεπιστημών και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο «Mount Sinai» της Νέας Υόρκης, που “λύνει το γρίφο” του Αλτσχάιμερ, Νικόλαος Ρομπάκης, ο πολιτογραφημένος Μεσσήνιος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας που ανέσυρε τους μοναδικούς θησαυρούς της Αρχαίας Μεσσήνης στην επιφάνεια, Πέτρος Θέμελης και ο καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης.
  Το βιβλίο
«Οι επιστήμονες του 21ου αιώνα: ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τους εργαστηριακούς πάγκους» θα ήταν ο εναλλακτικός τίτλος του βιβλίου της βιολόγου και δημοσιογράφου Βάσως Μιχοπούλου, η οποία αναλαμβάνει να μας συστήσει 40 κορυφαίους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, που διαμορφώνουν τις συνθήκες της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας παγκοσμίως, να προχωρούν ένα βήμα μπροστά την ανθρωπότητα και να επηρεάζουν τη ζωή μας.
Πώς και γιατί διάλεξαν το συγκεκριμένο δρόμο, τι τους ελκύει στην επιστήμη τους, τι ερευνούν και ποια είναι τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τι συναισθήματα βιώνουν έπειτα από μια ανακάλυψη, τι ώρα τελειώνουν από το πανεπιστήμιο, σε τι σπίτι γυρνούν; Έχουν ζωή έξω από το εργαστήριο; Είναι ερωτήματα στα οποία απαντούν οι ξεχωριστές αυτές προσωπικότητες κάνοντας τον αναγνώστη κοινωνό της έρευνάς τους.

***  «Το σκλαβί» της Ξ. Καλογεροπούλου από 19 έως 23 Απριλίου 
Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας θα παρουσιάσει «Το σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου από την Τετάρτη 19 έως την Κυριακή (μόνο το πρωί) 23 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο, στις 7.30 το απόγευμα, καθώς και για δύο πρωινές παραστάσεις (Σάββατο -Κυριακή στις 11.30 το πρωί).
Η είσοδος είναι 10 ευρώ για τους ενήλικες και 7 ευρώ για παιδιά και ανέργους, ενώ το ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο θα διατεθεί στην "Κιβωτό του Κόσμου".
Η συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου προλογίζει το έργο της ως εξής: «Ένα βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατάει ένα γαλάζιο ρόδο, την ερωτεύεται και ξεκινάει να τη βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι, που είναι μακρύ και επικίνδυνο, τον συνοδεύει ο αδερφός του, νόθος γιος του βασιλιά, παιδί μιας σκλάβας. Η βασιλοπούλα όμως δεν ερωτεύεται το βασιλόπουλο αλλά το “σκλαβί”, που ποτέ δε θα παραδεχτεί πως την αγάπησε. Σημείο εκκίνησης για το θεατρικό έργο ήταν το ομώνυμο παραμύθι από τη Σύμη. Τα λαϊκά παραμύθια αφηγούνται γεγονότα. Δε μας λένε πολλά για τους ήρωές τους και για όσα κρύβονται πίσω από τις πράξεις τους. Για να μεταφέρεις, όμως, ένα παραμύθι στη σκηνή είναι απαραίτητο να διαγνώσεις και όσα δε λέγονται. Το Σκλαβί είναι ένα κατ’ εξοχήν αινιγματικό παραμύθι και ίσως γι’ αυτό να είναι και τόσο γοητευτικό. Χρειάστηκε να σταθώ πολύ καιρό σε μια φράση, ακόμα και σε μια λέξη, για να καταλάβω ή για να φανταστώ εκείνα που κρύβει ή μάλλον εκείνα που θα μπορούσε να κρύβει. Προχωρώντας κατάλαβα ότι έπρεπε να φαντάζομαι όλο και περισσότερα πράγματα, αλλά να τα εκφράζω με πολλή φειδώ, κι όσο γίνεται πιο υπαινικτικά, έτσι που η ιστορία να διατηρεί σε πρώτο επίπεδο τη βασική της απλότητα».

***  Η Telegraph και η… Στούπα 
Η χώρα μας διαθέτει πανέμορφα τοπία τόσο σε νησιωτικές όσο και σε ηπειρωτικές περιοχές, ενώ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες από κάθε μεριά της Γης.
Η «Telegraph», ωστόσο, επέλεξε τα 18 ωραιότερα «κρυμμένα» μέρη της Ελλάδας, με τη βοήθεια των ειδικών συνεργατών της. Από τα μέρη που κατάφεραν να μπουν στη λίστα είναι και η Στούπα. Διαβάστε πώς την περιγράφει: «Κάπου ανάμεσα σε αρχαίους μύθους Θεών και μεσαιωνικά κάστρα, η Στούπα αποτελεί έναν από τους θησαυρούς που κρύβει η Πελοπόννησος στους πρόποδες του Ταϋγέτου».  Α.Π. 

***  Το «Καλάθι Πρωινού» και τα παραδοσιακά μας προϊόντα… 
Γεύση… Ελλάδας στους ενοίκους των μικρών τουριστικών καταλυμάτων προσφέρει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), με το «Καλάθι Πρωινού», τη νέα καινοτόμο πρωτοβουλία της.
Το «Καλάθι Πρωινού» επιμελείται ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης και στόχο έχει, αφενός, την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και, αφετέρου, την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης.
«Αν κατορθώσουμε να διαδώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων, με πράξεις όμως», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μουζάκης.
Το ψωμί και γενικά τα αρτοπαρασκευάσματα, το μέλι, το γάλα, το γιαούρτι, οι πίτες και τα φρέσκα φρούτα θα αποτελέσουν το βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.
Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.
Το καλάθι πρωινού προσφέρεται στις 13 Περιφέρειες με βάση τα τοπικά προϊόντα. Της δε Περιφέρειας Πελοποννήσου περιέχει: μέλι, ελιές, ελαιόλαδο, στραπατσάδα, αλλαντικά όπως το σύγκλινο Μάνης, αφεψήματα…
Σκοπός του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού» είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός. Επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή. Πολλά, λοιπόν,  καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.

***  Κατενθουσιασμένοι Κινέζοι δημοσιογράφοι από τις ομορφιές και τη φιλοξενία στην Τριφυλία (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Γυρίσματα της διεθνούς τηλεοπτικής παραγωγής “Travel with the CEO”
 Κινέζοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί τηλεόρασης και στελέχη της τηλεοπτικής παραγωγής “Travel with the CEO” πραγματοποίησαν χθες γυρίσματα στην Τριφυλία και έμειναν κατενθουσιασμένα από τις ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα προϊόντα της περιοχής, ενώ απόλαυσαν κάθε λεπτό της φιλοξενίας στο Δήμο Τριφυλίας!
Το συνεργείο της παραγωγής βρίσκεται αυτές τις μέρες και μέχρι τις 6 Απριλίου στην Costa Navarino και χθες φιλοξενήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας. Νωρίς το πρωί προσφέρθηκε γεύμα στην Πάνω Πόλη, παρουσία και του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, και ακολούθως έγινε ξενάγηση και γυρίσματα στο Κάστρο των Γιγάντων. Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι και το συνεργείο της παραγωγής κατέβηκαν στην κεντρική πλατεία και άλλα αξιοθέατα της πόλης, ενώ αργότερα επισκέφθηκαν κι άλλες περιοχές της Τριφυλίας και γευμάτισαν στη Μαραθόπολη!
Μαζί τους ήταν διαρκώς η δρ. Βασιλεία Ορφανού, από τις Δημόσιες Σχέσεις TEMES S.A. – Costa Navarino, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Ανδρέας Μπουγάς.
Σημειώνεται πως τα γυρίσματα γίνονται βάσει του concept της τηλεοπτικής παραγωγής για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της Τριφυλίας, ενώ η παραγωγή θα προβληθεί στην κινεζική τηλεόραση. Είναι μια παραγωγή της Costa Navarino σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προβολή και ανάδειξη της Μεσσηνίας. Η παραγωγή θα καλύψει, επίσης, τους δήμους Πύλου – Νέστορος και Καλαμάτας.
Σε δηλώσεις της, η κα Ορφανού τόνισε: «Έχουμε μία πολύ σημαντική παραγωγή φέτος στη Μεσσηνία, “Travel with the CEO”, η οποία εκπέμπει πάρα πολλά χρόνια στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη, στο Λονδίνο, στην Ελβετία, στον Καναδά, στην Αμερική και είναι η πρώτη φορά η οποία εκπέμπει στη Μεσσηνία! Μαζί μας έχουμε και το Δήμο Τριφυλίας, τον κ. Παναγιώτη Τσίγγανο και τον κ. Ανδρέα Μπουγά, όπου προσπαθούμε να δείξουμε την Κυπαρισσία, την Τριφυλία και όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που δημιουργεί ο Δήμος Τριφυλίας. Εμείς, από την Costa Navarino, γενικά, θέλουμε να προάγουμε τον τουρισμό, αλλά και να σηκώσουμε το λάβαρο της Ελλάδας λίγο πιο ψηλά!».
Με τη σειρά του, ο κ. Τσίγγανος επισήμανε: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που σε συνεργασία με την Costa Navarino έχουμε στην Κυπαρισσία και την Τριφυλία το “Travel with the CEO”. Τέτοιες προσπάθειες αναδεικνύουν την τουριστική προσπάθεια που γίνεται και απ’ την Costa Navarino και από άλλες επιχειρήσεις για την ανάδειξη της περιοχής.
Μοιραζόμαστε απόλυτα το όραμα του κ. Κωνσταντακόπουλου για το τι σημαίνει τουρισμός τον 21ο αιώνα, αλλά και το πώς πρέπει να συνεργάζεται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα σε τέτοιες περιπτώσεις. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε αντίστοιχα και καλύτερα αποτελέσματα».
Ο, δε, κ. Μπουγάς τόνισε: «Σ’ αυτό το κομμάτι της τουριστικής προβολής του Δήμου συμμετέχει και η Κοινωφελής Επιχείρηση. Κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια που μπορούμε για να αναδείξουμε τις ομορφιές της Τριφυλίας και ν’ ανεβάσουμε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σημείωσε: «Ο Δήμος Τριφυλίας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής του, των επιχειρήσεων, των δραστηριοτήτων, της ζωής που υπάρχει στην Τριφυλία, να μεταδοθεί και να μεταφερθεί σ’ όλα τα πλάτη του κόσμου». Αναφέρθηκε δε και στην απόλυτη συνεργασία με την Costa Navarino για την κινέζικη τηλεοπτική παραγωγή, ώστε να προβληθεί τουριστικά ο Δήμος στην Άπω Ανατολή.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Νέα προγράμματα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στον Τουρισμό αναμένεται να «ανοίξουν» μέχρι τον Ιούνιο 
Νέα προγράμματα ενισχύσεων, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για επενδύσεις στον τουρισμό αναμένεται να “ανοίξουν” μέχρι τον Ιούνιο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τουρισμού, Γιώργο Τζιάλλα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Τζιάλλας γνωστοποίησε ότι περίπου 120 εκατ. ευρώ αφορούν την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, όπως τουριστικά γραφεία, καταλύματα κ.α, ενώ άλλα δύο προγράμματα, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ έκαστο σε πρώτη φάση, απευθύνονται σε δήμους.
Αναφερόμενος ειδικά στα δύο αυτά προγράμματα, ο κ.Τζιάλλας επισήμανε: “με το ένα πρόγραμμα, οι δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ιαματικές πηγές που διαθέτουν και να αναπτύξουν τον ιαματικό τουρισμό. Είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει. Για του λόγου το αληθές να σημειώσουμε ότι ήδη το τελευταίο οκτάμηνο έχουμε πιστοποιήσει τουλάχιστον 50 ιαματικές πηγές”. Για το δεύτερο πρόγραμμα γνωστοποίησε ότι απευθύνεται σε δήμους που επιθυμούν να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν για τουριστικούς σκοπούς ακίνητα που τους ανήκουν, όπως για παράδειγμα εγκαταλελειμμένα ή διατηρητέα. Τα κτήρια αυτά ενδεχομένως να φιλοξενούν μια έκθεση ή άλλες δράσεις” πρόσθεσε.
Ο κ.Τζιάλλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είναι ένας τομέας που έχει αντέξει στις αντίξοες συνθήκες και συνεχώς αναπτύσσεται.
“Ο τουρισμός φέρνει έσοδα στη χώρα, παρά τα αποτελέσματα της έρευνας συνόρων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τα σωστά μεγέθη και πιθανώς οι μέθοδοι έρευνας να χρειάζονται επικαιροποίηση” σημείωσε ο κ.Τζιάλλας και επεσήμανε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο διαφαίνεται ότι στη χώρα μας έρχονται υψηλού εισοδήματος τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες.
“Θεωρώ επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού και είναι μια από τις βασικές μας επιδιώξεις, την οποία θα υλοποιήσουμε με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα στατιστικών και καταγραφής δεδομένων” υπογράμμισε ο κ.Τζιάλλας.
Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τουρισμού. “Πρόσφατα συμμετείχαμε μαζί με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε μια μικρή αποστολή στη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση κρουαζιέρας Seatrade Cruise Global 2017, στο Φορτ Λόντερντεϊλ των ΗΠΑ και από τις επαφές που είχαμε με εκπροσώπους της διεθνούς βιομηχανίας θαλάσσιου τουρισμού, διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα” τόνισε.

***  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 1ο GRIECHELAND FESTIVAL 
Στο 1ο GRIECHELAND FESTIVAL στο Ντίσελντορφ στη Γερμανία από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου βρέθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ και έλαβε χώρα στη Marktplatz, την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, με στόχο την προβολή του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας και της παράδοσής της, μέσα από την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τη μουσική, το χορό, την τέχνη και τη γαστρονομία.
Το φεστιβάλ πλαισιώθηκε από δράσεις γευσιγνωσίας, οινογνωσίας, ταξιδιωτικές πληροφορίες και διαγωνισμούς, μαθήματα χορού, βόλτες με ξύλινα ποδήλατα, ομιλίες, πολιτιστικά προγράμματα, αλλά και επαγγελματικές συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες της Γερμανίας, καθώς και από ημερίδα με θέμα τα ελληνικά ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα.
Πριν από την έναρξη του φεστιβάλ τελέστηκε δοξολογία στο ναό St. Nambertus-Kirche από το μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο και τους επισκόπους Λεύκης Ευμένιο και Αριανζού Βαρθολομαίο.
Κατά την επίσημη έναρξη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, τονίζοντας πως το φεστιβάλ αποτελεί μοναδική ευκαιρία προώθησης των τοπικών προϊόντων της κάθε περιοχής, γνωριμίας των ομογενών, σύσφιξης των σχέσεων της ελληνικής κοινότητας με το γερμανικό κοινό, αλλά και ανάδειξης της τουριστικής, πολιτιστικής και γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας.
Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ντίσελντορφ Thomas Geisel, o υπουργός Οικονομίας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Dr. Norbert Walter-Borjans, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Bernd Neumann, ο υφυπουργός Εργασίας και Ενσωμάτωσης κ. Thorsten Klute, αντιδήμαρχοι από το Ντίσελντορφ, την Κολωνία, το Φέλμπερτ και το Ράτινγκεν, καθώς και γενικοί πρόξενοι από 20 χώρες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. «Πελοπόννησος Α.Ε.», φιλοξενήθηκε σε δικό της χώρο 32 τ.μ., στον οποίο συμμετείχαν τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και οινοποιεία, δίνοντας τη δυνατότητα προώθησης και καλύτερης γνωριμίας του τουριστικού και γαστρονομικού προϊόντος του προορισμού στο γερμανικό κοινό και τους Έλληνες ομογενείς.
  Παρουσίαση της Πελοποννήσου
Τη δεύτερη και τρίτη μέρα του φεστιβάλ στην κεντρική σκηνή έγινε παρουσίαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την οποία προβλήθηκαν βίντεο της περιοχής για το τουριστικό προϊόν του προορισμού.
Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από live cooking, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν τις ξεχωριστές πελοποννησιακές συνταγές και να γνωρίσουν το καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου.
Το περίπτερο επισκέφτηκαν όλοι οι επίσημοι εκπρόσωποι που παρευρέθησαν στο φεστιβάλ, οι οποίοι εξήραν την παρουσία της Πελοποννήσου και την προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της περιοχής μέσω της εξωστρέφειας και της τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου φεστιβάλ από το περίπτερο της Περιφέρειας πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους της Πελοπόννησος Α.Ε. και τους τουριστικούς πράκτορες, να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και να γευτούν εδέσματα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους.
Τα αποτελέσματα της συμμετοχής στο 1ο GRIECHELAND FESTIVAL κρίνονται εξαιρετικά θετικά, καθώς υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον για τον προορισμό, καθιστώντας έτσι αναγκαία την ανανέωση του ραντεβού για συμμετοχή στην εν λόγω εκδήλωση και την επόμενη χρονιά.

***  Δυνατή παρουσία του Δήμου Τριφυλίας στη διεθνή τουριστική έκθεση BIT στο Μιλάνο! (φωτογραφίες) 
 
 
 
Δυνατή είναι η παρουσία του Δήμου Τριφυλίας στη διεθνή τουριστική έκθεση BIT στο Μιλάνο! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Τουρισμού στην Ιταλία και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς. Ήδη από προχθές, πρώτη μέρα της λειτουργίας της για το κοινό, η επισκεψιμότητα άγγιξε τα 100.000 άτομα.
Τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και αισιόδοξα, καθώς ο Δήμος Τριφυλίας, που φιλοξενείται στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, απέσπασε ευμενή σχόλια και κέρδισε το ενδιαφέρον των Ιταλών που περιηγήθηκαν στην έκθεση.
Την αποστολή του Δήμου Τριφυλίας απαρτίζουν ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Τσίγγανος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανδρέας Μπουγάς, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας, ο οποίος ομιλεί άπταιστα την ιταλική γλώσσα και η γραμματέας της Κοινωφελούς Επιχείρησης και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, δημοτική υπάλληλος Φωτεινή Στυλιανού, η οποία είναι και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Δήμου Τριφυλίας.
Ο Δήμος Τριφυλίας διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια στην ιταλική γλώσσα, σελιδοδείκτες, ενώ έχει για κεράσματα παραδοσιακά παστέλια σε ατομικές συσκευασίες και ελαιόλαδο, επίσης σε συσκευασίες με ετικέτες!
Χθες έγινε και σειρά διμερών επαφών με ανθρώπους του τουρισμού της Ιταλίας, ενώ εντυπωσιακή είναι και η παρουσία επιχειρήσεων της Τριφυλίας, που κάνουν γνωστές τις ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της.
Πολλοί, δε, Ιταλοί επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για διακοπές στην Τριφυλία και, μάλιστα, προχώρησαν σε ηλεκτρονικές κρατήσεις, ενώ μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία ζήτησαν επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες, ώστε να συζητήσουν το πλαίσιο συνεργασιών με τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Αθλητική ενημέρωση :



***  Παρασκευή 7/4/2017  30η  αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ :
~   Νταρουσάφακα -Ερυθρός Αστέρας   78-62  , (43-32) .-^
Τα δεκάλεπτα: 25-14, 43-32, 55-49, 78-62 .-

~  ΤΣΣΚΑ -Ολυμπιακός   90-86  , (47-37) .- ^

Τα  δεκάλεπτα  : 25-15 , (47-37) , 71-63 ,90-86 .-
Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Καρμέλο Πατέρνικο (Ιταλία) και Μπέντζαμιν Χιμένεθ (Ισπανία).
Η δωδεκάδα του Ολυμπιακού ου Γιάννη Σφαιρόπουλου : Μπιρτς, Γιανγκ, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Γουότερς, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αθηναίου.
Από την άλλη, ο Δημήτρης Ιτούδης θα έχει τους: Ντε Κολό, Τεόντοσιτς, Όγκουστιν, Φριντζόν, Τζάκσον, Αντόνοφ, Φρίλαντ, Βοροντσέβιτς, Χίγκινς, Χριάπα, Κουρμπάνοφ, Χάινς.
Βίντεο από τον αγώνα :
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ  90-86 1ο  δεκάλεπτο  25-15  7-4-2017:
~*ΤΣΣΚΑ-0ΣΦΠ   90-86  1η περίοδος  25-15  7 4 2017:
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ   90-86  Α΄ ημίχρονο 47-37   7/4/2017:
https://youtu.be/O9DbkfDTwQc .- 
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ  90-86   7/4/2017:
 https://youtu.be/L9S-gQBodqo  .-
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ 90-86  4ο  δεκάλεπτο  90-86  7/4/2017:
 https://youtu.be/K3-NjyrxmZg .-
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ  90-86    περίοδος  7/4/2017:
~*Δηλώσεις Γιάννη Σφαιρόπουλου  7/4/2017:
~*Δηλώσεις Παναγιώτη Γιαννάκη  7/4/2017:

~ Μιλάνο - Ούνικς Καζάν   68-91 .- ^

~ Ρεάλ Μανδρίτης -Ανατολού Εφές   97-80 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-21 , (37-36) , 62-60 , 97-80 .-

*** Στην τελευταία  30η  αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ :
 Πέμπτη  6/4/2017  :
 Φενέρμπαχτρσέ - Μπαρτσελόνα  56-56 κ.α.,  68-65 παρ  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 11-15, 30-31, 44-46, 56-56 κ.α., 68-65 παρ.

 Μπάμπεργκ -Γαλατάσαραϊ    79-84 .-^
Δεκάλεπτα: 23-20, 45-43, 63-58, 79-84
Μπάμπεργκ (Τρινκιέρι): Κοζέρ 6, Μέλι 17 (1), Ζήσης 11 (2), Νίκολιτς, Τάις 5 (1), Λο 8 (2), Βερεεμένκο 4, Μίλερ 11, Μακ Νιλ 1, Χέκμαν 9 (1), Ραντόσεβιτς 7
Γαλατάσαραϊ (Αταμάν): Πρέλντζιτς 8 (2), Μίτσοφ 13 (3), Φιτιπάλντο 2, Τάιους 7, Κορκμάζ, Σιλμπ 16 (4), Αράρ, Πλάις 6, Ντέι 15 (1), Γκιουλέρ 17 (2), Κοκσάλ

  Μακαμπί Τελ Αβίβ -Παναθηναϊκός   61-81  .- ^

Τα  δεκάλεπτα : 26-20 , (42-32) , 54-63 , 61-81 .-
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Παστούτσιακ (Πολωνία), Φριτζ (Γερμανία)
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Άιναρς Μπαγκάτσκις): Ραντ 17 (4), Σίμπσον 5, Σμιθ, Λέβι 5 (1), Μέκελ 3 (1), Πνίνι 10 (2), Σεγκέβ, Λάντεσμπεργκ, Αλεξάντερ 14 (4), Άιβερσον 7.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13 (2), Νίκολς 4, Ρίβερς 6 (2), Τζέιμς 17 (3), Παππάς 6 (2), Φελντέιν 5, Γκιστ 5, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 7 (1), Μπουρούσης 6, Καλάθης 12.
Βίντεο από τον αγώνα :
~*Μακαμπί Τ. Α. - ΠΑΟ   61-81  Ημίχρονο  42-32   6/4/2017:
~*ΜΑΚΑΜΠΙ-ΠΑΟ  61-81  1ο  δεκάλεπτο 26-20  6/4/2017:
 https://youtu.be/K2nBSHgG7FU  .-
~*ΜΑΚΑΜΠΙ Τ Α- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 61-81  6/4/2017:
 https://youtu.be/y2jMnu0rrlA  .-
~*ΜΑΚΑΜΠΙ-ΠAO  61-81 3o  δεκάλεπτο  54-63  6/4/2017: https://youtu.be/wY6qzGwqNTk .-

 Μπασκόνια -Ζαγκλίρις Κάουνας  79-84  .- ^
~**  Από τις τελευταίες αγωνιστικές των Ελληνικών ομάδων με τα αποτελέσματα  :

26η αγωνιστική  16  και 17-03-2017  :  
Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μανδρίτης     88-82 .- ^ Ν
Ολυμπιακός – Γαλατάσαράϊ   71-80 .- ^ Η
 27η αγωνιστική 21 και 22-03-2017  : 
Παναθηναϊκός-Μιλάνο   74-61 .- ^ Ν
Ερυθρός Αστέρας –Ολυμπιακός  κ.α. 58-58 , παρατ. : 64-66 .- ^  Ν
28η αγωνιστική 23 και 24 -03-2017
 Ολυμπιακός-Ρεάλ Μανδρίτης   73-79  .- ^ Η
Μπασκόνια- Παναθηναϊκός  63-72 .-^  N
  29η  αγωνιστική  30 και31-03-2017  : 
Ανατολού  Εφές –Ολυμπιακός   77-69  .- ^  Η
Παναθηναϊκός  -ΤΣΣΚΑ   Μόσχας  73-73 , παράταση 85-80 .- ^ Ν
30η αγωνιστική  06 και07-04-2017  :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας –Ολυμπιακός   90-86 .- H  
Μακαμπί Τ.Α. –Παναθηναϊκος   61-81  .- Ν

~**  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η 
Ρεάλ Μαδρίτης 22-7 *
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 22-8 *
Ολυμπιακός 19-11   *
Παναθηναϊκός 19-11 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Φενερμπαχτσέ 18-12 *
Αναντολού Εφές 17-12 *
Μπασκόνια 17-13 *
Νταρουσάφακα 16-14 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ερυθρός Αστέρας 16-14
Ζαλγκίρις 14-16
Μπαρτσελόνα 12-18
Γαλατασαράι 11-19
Μπάμπεργκ 10-20
Μακάμπι Τελ Αβίβ 10-20
Αρμάνι Μιλάνο 8-21
Ούνιξ Καζάν 7-22 
* Έχουν προκριθεί στα πλέι οφ.-

~* Στα πλέι οφ της Euroleague  των  8 :
Τα ζευγάρια με πλεονέκτημα  των πρώτων ομάδων ... σε 5 αγώνες ,  για τις τρείς  3  νίκες  για τα Ημιτελικά ... (για τους 4) .-
~   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ         (Τρίτη 18/8/2017 και  Πέμπτη 20/4)
~   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ            (Τετάρτη 19/4/2017 και Παρασκευή 21/4)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας -ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  
ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ

~* Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στην κανονική αγωνιστική για την πρόκριση στους  8  με τις ομάδες που προκρίθηκαν έχει τα εξής αποτελέσματα  :
Με ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ δυο (2)  ήττες με 79-77  και 77-69 στους δυο αγώνες .-
Με  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  ήττα εκτός 81-77 και Νίκη εντός 85-80 .-
Με   ΕΦΕΣΠΙΛΣΕΝ  ήττα εκτός στη παράταση 91-83 κ.α. 70-70 και Νίκη εντός 92-81  .-
Με ΡΕΑΛ Μαδρίτης  ήττα εκτός 87-84  και Νίκη εντός  88-82  .-
Με ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  Νίκη εντός  86-80  και ήττα εκτός 77-72  .-
Με ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  Νίκη εντός  81-70 και ήττα εκτός 84-63  .-
Με ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  Νίκη εντός 69-68  και νίκη εκτός  72-63  .-

~*  Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στην κανονική αγωνιστική για πρόκριση στους 8 με τις ομάδες που προκρίθηκαν στην οκτάδα , τα εξής αποτελέσματα :
Με ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ  δυο νίκες με 79-77  και 77-69 εντός -εκτός  .-
Με ΡΕΑΛ Μαδρίτης  εκτός ήττα 83-65 και εντός ήττα  79-73  .-
Με ΤΣΣΚΑ Μόσχας  ήττα εντός 81-75  και ήττα εκτός  90-86  .-
Με ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  νίκη εκτός 77-71  και εντός νίκη 81-73  .-
 Με  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  εκτός νίκη  95-90  και εντός νίκη 92-62  .-
Με ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   νίκη εντός 90-66 και ήττα εκτός 77-69 .-
ΜΕ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   νίκη εντός 71-62  και ήττα εκτός 67-64 .-

 *** ΠΕΜΠΤΗ  06/04/2017 :
  Παναθηναϊκός-Πανιώνιος  1-0  , (0-0) .-

Τα  γκολ : 74΄ πεν.  Μπέργκ ,
Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Χρήστος Γκράνας (Θράκης), με βοηθούς τους Βασίλη Νικολακάκη (Ηρακλείου), Ιοδράνη Απτόσογλου (Αθήνας), ενώ τέταρτος είναι ο Γιώργος Τζοβάρας (Φθιώτιδας).
Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Κουτρουμπής, Μολέδο, Χουλτ (Ρέις), Λουντ, Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες, Εμποκού (Λέτο), Κλωναρίδης (Βλαχοδήμος) , Μπεργκ.
Στον πάγκο :
Στιλ, Τελάντερ, Ρέις, Μπουμάλ, Μέστο, Λέτο και Βλαχοδήμος
Πανιώνιος (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Βλάχος, Ρισβάνης, Οικονόμου, Οικονόμου, Τασουλής, Κόρμπος, Σιώπης, Μασούρας, Σιώπης, Μπεν, Μασούντ, Γεσίλ.
Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους βρίσκονται οι Μπαντής, Πλιάτσικας, Λάμπρου, Γκιοατά, Καθάριος, Ταπόκο, Σαββίδης.
VIDEO  και το 1ο  γκολ :
~*Παναθηναϊκός-Πανιώνιος  1-0  γκολ πεν  Μπέργκ  6/4/2017   21ο  γκολ ΜΠΕΡΓΚ : https://youtu.be/cklcR5rckes .-
~*ΠΑΟ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-0   Α΄ ημίχρονο  0-0  6/4/2017: https://youtu.be/sZgAkjlA4fg   .-

  Πλατανιάς-ΑΕΚ 0-2  , (0-1)  .-  ^
Τα  γκολ : 18΄ ο Βινίσιους  , 85΄  Αραβίδης.
Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος από τον σύνδεσμο Αθηνών.
Πλατανιάς (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Στάθης, Καρυπίδης, Μπανανά, Βάντερσον, Μουνάφο, Μενδρινός, Πριντέτα, Ντεβέσα, Μανούσος, Γιακουμάκης.
Στον πάγκο της χανιώτικης ομάδας βρίσκονται οι: Κοκκαλάς, Αποστολόπουλος, Κάργας, Γιορέντε, Γουνδουλάκης, Στανισάβλιεβιτς, Σιγκνέβιτς.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Βράνιες, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Γκάλο, Βινίσιους, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο.
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων κάθονται οι: Ανέστης, Μπακάκης, Γιόχανσον, Μπακασέτας, Πατίτο Ροντρίγκες, Βάργκας, Αραβίδης.
Βίντεο με γκολ από αγώνα :
~*ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΑΕΚ  0-2    το  1ο  γκολ  0-1  Βινίσιους 6/4/2017: https://youtu.be/BBXI5BIOIGs  .-
~*ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΑΕΚ  0-2  Δηλώσεις γκολ 6/4/2017: https://youtu.be/BI0sEdbXgKQ  .-

*** Βίντεο  με γκολ από την 27η  αγωνιστική της SUPER LEAGUE:
~*SUPER LEAGUE  27η  αγωνιστική  Τετάρτη 5/4/2017  γκολ : ~*https://youtu.be/JC8cbWYjxFw .-

*** Αποκατάσταση των ζημιών στα γηπέδα μπάσκετ στο «Ποτάμι» 
Άμεσα αναμένεται να αποκαταστηθούν τα σπασμένο «ταμπλό» των γηπέδων μπάσκετ στα γήπεδα του Νέδοντα. Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας κ. Μπασακίδης, ύστερα από το χθεσινό μας σχόλιο για την κατάσταση στα γήπεδα, μας έκανε γνωστό ότι είναι γνώστης και εδώ και 20 ημέρες έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση όλων των ζημιών στα γήπεδα. Λόγω, όμως, γραφειοκρατίας, αλλά και καθυστέρησης κάποιες φορές από τις εταιρείες, δε γίνεται άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται κάποιες ημέρες.
Αναφορικά με τα συγκεκριμένα γήπεδα, μας ενημέρωσε ότι η αποκατάσταση των σπασμένων ταμπλό ήταν προγραμματισμένη για χθες..
Κ. Γαζ.

***  Στα ημιτελικά της Α1 πόλο των ανδρών
~  Πανηγυρικά πέρασε στην τετράδα της Α1 πόλο ο ΠΑΟΚ! Με μεγάλη ανατροπή στο τελευταίο οκτάλεπτο, ο «δικέφαλος του βορρά» επικράτησε 9-7 του Παναθηναϊκού και με 2-0 στη σειρά τσέκαρε το εισιτήριο.            
~ ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός  9-7  .- ^
Οκτάλεπτα: 1-3, 2-1, 1-2, 5-1
ΠΑΟΚ (Βέργος): Σάριτς 3, Τσολακούδης 2, Σαρησάββας 2, Μουρατίδης, Νικολαΐδης
Παναθηναϊκός (Ηρειώτης): Καρούντζος 3, Δερμιτζάκης, Τοράκης, Φώσκολος, Χαραλαμπόπουλος .-
~*  Στη σειρά των ημιτελικών ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό.

*** ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ TV  για σήμερα  :
FOX
NHL Boston Bruins - Ottawa Senators
04:00
FOX
NRL Rabbitohs - Panthers
12:45
EUROSPORT
Ποδηλασία Γύρος της Χώρας των Βάσκων, 5ο ετάπ
16:30
EUROSPORT
Άρση Βαρών Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Σπλιτ
18:30
ΕΡΤ2
Euroleague ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός  90-86 .- ^
20:00
NOVASPORTS 2
Euroleague Νταρουσάφακα - Ερυθρός Αστέρας  78-62 .- ^
20:00
FOX
MLB Pittsburgh Pirates - Atlanta Braves
20:00
EUROSPORT
Άρση Βαρών Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Σπλιτ
21:00
NOVASPORTS 3
Γαλλικό Πρωτάθλημα Λιλ - Νις
21:45
NOVASPORTS 5
Euroleague Αρμάνι Μιλάνο - Ούνικς Καζάν
21:45
NOVASPORTS 4
Euroleague Ρεάλ Μαδρίτης - Αναντολού Εφές
22:00
NOVASPORTS 1
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα Φεϊρένσε - Μπράγκα
22:30  
COSMOTE Sport 4
NBA Ατλάντα Χοκς - Μπόστον Σέλτικς
03:00
COSMOTE Sport 5
Formula 1 GP Κίνας, 1ες ελεύθερες δοκιμές
04:50
COSMOTE Sport 5
Formula 1 GP Κίνας, 2ες ελεύθερες δοκιμές
08:50
COSMOTE Sport 5
Moto 3 GP Αργεντινής, 1ες ελεύθερες δοκιμές
14:55
COSMOTE Sport 5
Moto GP GP Αργεντινής, 1ες ελεύθερες δοκιμές
15:50
COSMOTE Sport 5
Moto 2 GP Αργεντινής, 1ες ελεύθερες δοκιμές
16:50
COSMOTE Sport 5
Moto 3 GP Αργεντινής, 2ες ελεύθερες δοκιμές
19:05
COSMOTE Sport 7
Γερμανία δεύτερη κατηγορία Νυρεμβέργη - Ζανκτ Πάουλι
19:30
COSMOTE Sport 5
Moto GP GP Αργεντινής, 2ες ελεύθερες δοκιμές
20:00
COSMOTE Sport 5
Moto 2 GP Αργεντινής, 2ες ελεύθερες δοκιμές
21:00
COSMOTE Sport 1
Γερμανικό Πρωτάθλημα Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Βέρντερ
21:30
COSMOTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα Βιγιαρεάλ - Αθλέτικ Μπιλμπάο

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-  
   ~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....     :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-14-2017.html    .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας  Arfara News 2 .. Τρίτη 14  Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-2.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  15 Μαρτίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας ....  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-15-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-16-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :   http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  18 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-18-2017.html .-

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 19 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  , 19  και 20  Μαρτίου  2017  :
~
Μαζί με την αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ...:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/18-19-20-2017.html .-  

 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης
 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-24-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 25-03-2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης/
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-25-03-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26  Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της καθημερινή μας  ενημέρωσης  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/news-26-2017.html .-  
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαρτίου  2017 :Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2017/03/25-26-2017.html  .- 
 ~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας
  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~
 Τ. Λίμνη Λάδωνα Ν. Αρκαδίας
***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/  .-ή  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .-  
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ *  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html  .- 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html  .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*
~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 


~ *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5439   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3536   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3535 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.510   βίντεο   .-










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου