ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 :
~*  ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ !!! Το σπίτι του στη Νέδουσα και οι προσπάθειες του Παπά-Βασίλη !...
----------------------------------

~* Συνεχίζουμε όλοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ απέναντι μόνο σε αυτούς που αμφισβητούν τις θυσίες των προγόνων μας,απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να χαλάσουν το παρών μας και απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον των παιδιών μας.Στις δύσκολες αυτές μέρες ΕΝΩΜΕΝΟΙ δημιουργούμε .....όλοι οι Έλληνες απανταχού της Γης μπορούν να προσφέρουν το ελάχιστο από το υστέρημα τους......οι εργασίες στο σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ συνεχίζονται χάρη στην βοήθεια σας,και με τη βοήθεια του Θεού θα καταφέρουμε να πάρει η οικία αυτή τη θέση που της αξίζει στην Ιστορία!
~Σχόλιο 1  άποψη ... :  Σεβαστοί μας ἀρχιερεῖς,ιερείς,και μοναχοί, μέχρι πότε θά περιμένει ὁ πιστός λαός τοῦ Θεοῦ, νά ἀκούσει ἀπό τά χείλη σας τό τί φρονεῖτε γιά τίς ἀποφάσεις τῆς ψευτοσυνόδου τῆς Κρήτης; Ποῦ εἶναι οἱ ποιμένες, πού θά στηρίξουν τό ποίμνιό τους καί θά τό βοηθήσουν νά ξεπεράσει τό Ἐκκλησιολογικό καί Δογματικό του αὐτό ἀδιέξοδο; Μέχρι πότε, νομίζετε, ὅτι τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας μας θά ἀνέχεται στήν κεφαλή του ποιμένες συσχηματισμένους μέ τήν αἵρεση τοῦ παπισμοῦ καί τήν παναίρεση τοῦ οἰκουμενισμοῦ; Μέχρι πότε θά παριστάνετε τούς ‘’καλούς ποιμένες’’, ἐνῷ στήν πράξη φέρεστε ὡς ’’ποιμένες μισθωτοί’’, σπαράζοντες κάθε ἀθῶο ὁμολογητή τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεώς μας; Σεβαστοί μας Ἀρχιερεῖς, καλεῖστε νά βγεῖτε τώρα καί νά ἀπαντήσετε ξεκάθαρα στόν λαό τοῦ Θεοῦ: Πιστεύτε ἤ ὄχιστόν ρόλο πού σᾶςἀνέθεσε ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία και στήν ὑπόσχεση πού δώσατε τήν ἡμέρα τῆς ἐνθρονίσεώς σας; Ἐάν πράγματι ὁμολογεῖτε ὅλα τά ἄρθρατοῦ Συμβόλου τῆς Πίστεώς μας καί δέν ἀνέχεστε, ὄντως, τήν ὑβριστική καταπάτηση κάποιων ἀπό αὐτά, τότε γιατί δέν βγαίνετε νά τό πεῖτε στόν λαό μας, πού ἔχει μπερδευτεί μέ τήν σιωπή σας καί κινδυνεύει νά χάσει τήν πατροπαράδοτη Πίστη του; Τί σᾶς ἐμποδίζει νά ὁμολογήσετε ευθέως τήν προσήλωσή σας στίς ἀποφάσεις τῶν Οίκουμενικῶν μας Συνόδων καί στίς Διδαχές τῶν Ἀγίων μας Πατέρων; Γιά ποιόν λόγο κρατᾶτετά στόματά σας κλειστά καί δέν καταγγέλλετε ἀπό ἄμβωνοςτήν ψυχοκτόνο δράση τῶν αἱρέσεων καί προπαντός τῆς παναίρεσης τοῦ οἰκουμενισμοῦ; Τί σᾶς κάνει, νά γίνεστε ἕνα μέ τούς καρδιναλίους καί τούς πάστορες συμπροσευχόμενοι κάθε τόσο μαζί τους, ἀκόμα καί μέσα στόν σεπτό πατριαρχικό μας Ἱερό Ναό ; Τί εἶναι αὐτό, πού σᾶς κρατάει ἐπί πενήντα ὁλόκληρα χρόνια ὀμήρους τῶν λεγομένων διαχριστιανικῶν καί διαθρησκειακῶν διαλόγων, ὅταν οἱ δαιμονόπληκτοι συνομιλητές σας ἐμμένουν στήν πλάνη τους καί παραμένουν ἀμετανόητοι παρά τίς πολυχρόνιες συζητήσεις σας; Σεβαστοί μας πατέρες, ‘’ὅ ποιεῖτε, ποιήσατε τάχιον’’. Διαφορετικά, εἶναι ὁλοφάνερο ὅτι θά προκύψουν διαιρέσεις καί ἀπώλειες ψυχῶν. Καί τότε ἡ εὐθύνη θά βαραίνει αἰωνίως ἀποκλειστικά καί μόνον τίς πλάτες τίς δικές σας. Μή γένοιτο.   Που είσαι Άγιε  Χριστόδουλε ; Εμφανίσου και πάλιν επί άμβονος ... Stamos01
~ Μέρα  που δεν υπάρχει γέλιο , είναι σίγουρα μια χαμένη  μέρα  !

 




Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε ο αββάς Ποιμήν: «Η επαγρύπνηση και η προσοχή στον εαυτό μας και η διάκριση, αυτές οι τρεις αρετές είναι οδηγοί της ψυχής».
Γεροντικόν
 
 ~ 12 Νοεμβρίου
Ιωάννου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, «του ελεήμονος» (†616-620) και Λέοντος πατριάρχου ΚΠόλεως. Μαρτύρων Αντωνίου, Γερμανού, και Νικηφόρου. Αρσακίου. Νεομαρτύρων Νικολάου (†1732) καί Σάβα του Νιγδελή (†1726), των εν Κωνσταντινουπόλει. Οσίων Νείλου ασκητού, του Σιναΐτου και Νείλου του μυροβλύτου (†ε΄αι.), του εκ Κυνουρίας. Μαρτίνου επισκόπου (1) Φραγγίας του θαυματουργού, Ιωάσαφ και Μαρτίνου επισκόπου Ταρακίνης. Προφήτου Αχιά.
(1) Ο όσιος Μαρτίνος έζησε τον τέταρτο αιώνα. Καταγόταν από τη Σαβωρία της Παννονίας. Από νεαρή ηλικία είχε αρχίσει την κατήχηση στο λόγο του Κυρίου. Στα 15 χρόνια του κατετάγη στο στρατό, όπου υπηρέτησε τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ιουλιανό. Όταν βρέθηκε με το στράτευμα στην Αμιένη, συνάντησε έναν ζητιάνο ο οποίος του ζήτησε ελεημοσύνη. Ο άγιος έχοντας μόνο τη στολή του και τα όπλα του, έβγαλε τον μανδύα του και του τον έδωσε για να ζεσταθεί. Την επόμενη νύχτα εμφανίστηκε ο Κύριος στον ύπνο του και του είπε δείχνοντάς του τον μανδύα του «Μαρτίνε, αν και κατηχούμενος ακόμη, με ζέστανες δίνοντας στον επαίτη τον μανδύα σου». Όταν βαπτίστηκε ο Μαρτίνος πήγε στον άγιο Ιλάριο, επίσκοπο του Πουατιέ της Γαλλίας. Αφού απέκτησε την κατάλληλη παιδεία, έγινε κληρικός και στη συνέχεια επίσκοπος στην Τουρ. Διακρίθηκε για τον ενάρετο βίο του και τις σπουδαίες υπηρεσίες που πρόσφερε στο ποίμνιό του. Φρόντισε για την κατήχηση του ποίμνιου. Ήταν πολύ αγαπητός γι` αυτό και είχε ογδόντα μαθητές, τους οποίους χρησιμοποιούσε στα έργα του και στην διδασκαλία του. Αρρώστησε στο χωριό Κάνδην, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο σε ηλικία 81 ετών. ~
Στις 12/11/2016 εορτάζουν:
Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, Όσιος Νείλος ο Ασκητής, Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης, Όσιος Μαρτίνος ο θαυματουργός επίσκοπος Φραγκιάς
~ Ἦχος πλ. δ’.
~ Ἐν τῇ ὑπομονῇ σου ἐκτήσω τὸν μισθόν σου Πάτερ, Ὅσιε, ταῖς προσευχαῖς ἀδιαλείπτως ἐγκαρτερήσας, τοὺς πτωχοὺς ἀγαπήσας, καὶ τούτοις ἐπαρκέσας· Ἀλλὰ πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Ἰωάννη Ἐλεῆμον μακάριε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
~*  Απολυτίκιο Άγ. Ιωάννου του Ελεήμονος - 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: https://youtu.be/Fh9T0dwHk7g .-

~
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
 
Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
 
Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
 
Προφήτης Ωσηέ

Προφήτης Ωσηέ
 
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερ....
 
***  Άστατος ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 12/11/2016 προβλέπεται άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή ασθενείς καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Πικρία & συγκίνηση στην αποστολή της Καλαμάτας… αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον (Φωτογραφίες & βίντεο) 
 
Το ταξίδι του Kalamata:21 και το όνειρο να γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έλαβε τέλος, το μεσημέρι της Παρασκευής στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί έγινε γνωστό ότι η Πόλη της Ελευσίνας θα είναι αυτή που θα έχει τον τιμητικό τίτλο το 2021!
Βίντεο :
KALAMATA:21 STORY : https://youtu.be/jDkPdnpNbtg  .-



Όπως ήταν φυσικό, η πικρία αλλά και η στεναχώρια ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των ανθρώπων του Kalamata:21, του Δημάρχου αλλά και όλων των Καλαματιανών που έδωσαν το παρών στην αίθουσα του Υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.
  Παρά τη στεναχώρια τους, τα μέλη της Καλαματιανής αποστολής, χειροκρότησαν τους νικητές και τους έδωσαν τα συγχαρητήρια τους.
DSC_7890.jpg
  Αμέσως μετά στο ξενοδοχείο Western Musuem Hotel, λίγα μέτρα μακριά από το Υπουργείο Πολιτισμού δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον εκτελεστικό Διευθυντή του Κalamata:21 Έκτορα Τσατσουλή και τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του εγχειρήματος “Poka Yio” (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης για την όλη προσπάθεια και το ταξίδι αυτών των 2 και περισσοτέρων ετών που δεν είχε το πολυπόθητο «τέλος».
  Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη τύπου:
   *Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του «Θάρρους»
 Video:  Συνέντευξη Καλαμάτα 21 μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος: https://youtu.be/Hb5SYiPiLg4 .-

***   Αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για το περιστατικό των πυροβολισμών στην περιοχή της Ροτόντας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Τρία άτομα έχουν διακομιστεί τραυματισμένα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και εξετάζεται αν εμπλέκονται στο περιστατικό. Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές υπόπτων. ΑΠΕ-ΜΠΕ 

*** Πάνος Καμμένος: "Οι ΑΝΕΛ αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ουρά κανενός"
«Η πραγματική μεταπολίτευση ήρθε στις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν δύο κόμματα με διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες αποφασίσαμε να τις παραμερίσουμε προκειμένου να εργαστούμε από κοινού, χωρίς να προδίδουμε τις αρχές μας, για τη σωτηρία της χώρας» είπε ο Πάνος Καμμένος ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου συνεδρίου των ΑΝΕΛ.
«Το μήνυμα που δώσαμε μέσα από σκληρό αγώνα κατά της λιτότητας, κατά του παλαιοκομματισμού, κατά της διαπλοκής, κατά των συμφερόντων, κατά της παγκοσμιοποίησης, έγινε ευρωπαϊκό από εθνικό και τώρα πλέον παγκόσμιο, μετά τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές. Η νέα τάξη πραγμάτων τελείωσε για πάντα» πρόσθεσε. Μιλώντας για τη διαπλοκή στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έβαλε χέρι σε όλους αυτούς που είχαν μάθει να εξουσιάζουν τη χώρα ερήμην του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν. Έχουμε στόχο να γυρίσει πίσω ο ελληνικός πλούτος και να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».
Ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, η οποία όπως είπε, «στάθηκε όρθια, όχι μόνο απέναντι σε ένα συνήθη πολιτικό αγώνα. Στάθηκε όρθια σε προσπάθειες που έγιναν με όλα τα μέσα». Σημείωσε δε, ότι «θα αποδειχθεί σε δικογραφίες που θα ανοιχτούν τις επόμενες ημέρες, ποιοι και γιατί προσέφεραν τεράστια ποσά για να εξαγοράσουν βουλευτές, προκειμένου μέσω της αποστασίας να διαλύσουν τους ΑΝΕΛ».
«Οι ΑΝΕΛ αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ουρά κανενός. Είμαστε κυβερνητικοί εταίροι με συνέπεια στις αρχές και τις αξίες μας. Με αίσθημα δημοκρατικό και διάλογο σε όλα τα θέματα στα οποία έχουμε αντίθετη άποψη - αλλά σε εκείνα στα οποία έχουμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να μην κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό, αποδείξαμε ότι αυτές τις κόκκινες γραμμές τις σεβόμαστε μέχρι τέλους» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Αναφέρθηκε επίσης στη βοήθεια του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούλιο του 2015 «για να μην πετύχει το σχέδιο του Σόιμπλε και να οδηγηθούμε σε μία λύση» και υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει και ο Πρόεδρος Τραμπ, που στηρίχθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών: να επιμείνει στη διαγραφή του χρέους που αποτελεί προϋπόθεση για να περάσουμε πολύ πιο γρήγορα στο αύριο».
Μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δήλωσε ότι «θα κάνουμε πράξη την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται από τον ελληνικό λαό» και εγγυήθηκε ότι «τα δημοψηφίσματα και η άποψη του ελληνικού λαού, θα γίνουν εργαλείο για να μετατραπεί το πολίτευμά μας από προεδρευόμενη δημοκρατία, σε μία δημοκρατία όπου ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα της αναίρεσης ακόμη και νόμων».
Για το μεταναστευτικό και την προσφορά των Ελλήνων στους πρόσφυγες, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «οι Έλληνες άνοιξαν την αγκαλιά τους και αγκάλιασαν αυτούς που είχαν ανάγκη»: «Αυτό το οφείλαμε στη Συρία» τόνισε, και υπογράμμισε ότι «όταν εσφαγίαζε ο Κεμάλ Ατατούρκ τους Έλληνες στη Σμύρνη, τα Συριακά καράβια ήταν που πήραν του πρώτους Έλληνες και τους έφεραν στα νησιά μας. Ο ανθρωπισμός που έδειξε ο ελληνικός λαός αποτελεί και μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία».
«Ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Ανεξάρτητες Ελληνίδες, θα δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να βρει ο κάθε έντιμος Έλληνας την αξιοπρέπεια και το χαμόγελο που όλα αυτά τα χρόνια τους στέρησαν αυτοί που εμφανίζονται σήμερα ως επίδοξοι σωτήρες» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος «καλή λευτεριά».
Οι εργασίες του Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Εθνικού Συμβουλίου. Το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου του κινήματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Έ. Αχτσιόγλου: Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Στοχευμένους ελέγχους κατά της αδήλωτης εργασίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση στον τρόπο αντιμετώπισης της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. «Θα ξεκινήσουμε έναν συνολικό ανασχεδιασμό, ώστε οι έλεγχοι να είναι πραγματικά στοχευμένοι και αποτελεσματικοί» σημείωσε. «Πρώτη προτεραιότητα», σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «είναι η πραγματική λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποτυπώνει σε ενεστώτα χρόνο τις επιχειρήσεις που έχουν επικινδυνότητα παραβατικότητας». Παράλληλα, όπως τόνισε, θα ενισχυθούν οι προσλήψεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και, κυρίως, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Υπογράμμισε δε ότι έχει ήδη εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης, με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που περιέχει 25 στοχευμένες δράσεις με χρονοδιαγράμματα.
Η κ. Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε ότι η στοχοθεσία  της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι συγκεκριμένη. Στόχος, όπως δήλωσε, «είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αποκτήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ουσιαστικό περιεχόμενο, διότι, αυτήν τη στιγμή, το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση τυπικά μπορεί να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Και έχει καταργηθεί, καθώς με τις απορρυθμίσεις που συνέβησαν από το 2010 έως το 2014, έχει γίνει μία μετατόπιση του κέντρου βάρους διαπραγμάτευσης στο ατομικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι στο επίπεδο της ατομικής σύμβασης εργασίας ο εργαζόμενος δεν έχει πραγματική διαπραγματευτική ισχύ».
Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι «το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει τεθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις».
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το θέμα των τριετιών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές. Όπως σχολίασε, «το ζήτημα των τριετιών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό. Οι τριετίες βοηθούν στο να αποκτά ο μισθός μία βιοποριστική λειτουργία και να έχει και μία ωρίμανση στη διάρκειά του. Δεν τίθεται θέμα για κατάργηση τριετιών».
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι οι θεσμοί δεν θέτουν ζήτημα ύψους του κατώτατου μισθού, αλλά η συζήτηση επικεντρώνεται στον τρόπο διαμόρφωσής του.
Όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στη γραμμή που έθεσαν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι στην κοινή δήλωσή τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα εξεταστεί η σωστή εφαρμογή του νόμου, καθώς και ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και εκδημοκρατισμού. «Θα εξετάσουμε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και στον τρόπο χρήσης των αδειών» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι υπάρχει μία λεπτή ισορροπία. «Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σέβεται πλήρως την αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι συνταγματικό ζήτημα» ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας.
Σχολιάζοντας το θέμα της ανεργίας, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι έχει γίνει μία πραγματικά καλή δουλειά, λέγοντας ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, σε συνθήκες κρίσης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις μονάδες. «Σύμφωνα με τη χθεσινή μελέτη της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη» επεσήμανε και ανέφερε οτι για την καταπολέμηση της ανεργίας θα ανοίξουν 80000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, τόνισε ότι η χρήση των αποθεματικών είναι λελογισμένη και γίνεται για την προστασία των συντάξεων. Ανέφερε δε ότι, στην παρούσα φάση, υπήρξαν αυξημένες ταμειακές ανάγκες, καθώς τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.
Επίσης, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, «στις 5 Δεκεμβρίου, θέλουμε να είμαστε στο Eurogroup με μία συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση». Όπως σημείωσε, οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους, ενώ υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει πολύ ισχυρά «όπλα». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «το πιο βασικό "όπλο" είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μία Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές, επομένως, είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Κυπριακό: Ύστατες προσπάθειες για σύγκλιση στο εδαφικό
Έντονες και ύστατες προσπάθειες καταβάλλονται στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί στο Mont Pelerin (Μοντ Πελερέν), στην Ελβετία, για επίτευξη συγκλίσεων στο εδαφικό, αφού δεν υπήρχε συμφωνία στα κριτήρια διευθέτησης του εδαφικού.
Στο μεταξύ, στην Λευκωσία ανακοινώθηκε απόψε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει την ερχόμενη Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει του αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Τα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού, είναι η έκταση των ακτογραμμών, αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα επιστρέφουν και ποσοστό εδάφους συνιστωσών πολιτειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα παράτασης των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν και οι αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν αύριο.
Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης θα γίνει προσεχώς στη Λευκωσία.
Εξάλλου, έγκυρη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σειρά προτεραιότητας της Λευκωσίας αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει ως προς το εδαφικό είναι:
- ο πληθυσμός, που θα επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση,
- οι περιουσίες, που θα επιστραφούν,
- η έκταση της ακτογραμμής της κάθε συνιστώσας πολιτείας.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Τα Ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις ζήτησαν να ληφθεί απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει: «Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ελβετία για το Κυπριακό, καλύπτονται από πλήρη συσκότιση, η οποία επιτρέπει καταιγισμό συγκεχυμένων πληροφοριών και εκστρατεία παραπληροφόρησης από την τουρκική πλευρά.
Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης και η ημερήσια διάταξη της πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.
Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο καθορισμός ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης «είναι μία βεβιασμένη ενέργεια».
«Οι στιγμές για το Κυπριακό είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ανησυχητικές», εκτιμά η Συμμαχία Πολιτών και καλεί τον Νίκο Αναστασιάδη να τηρήσει την δέσμευσή του προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι «δεν θα αποδεχθεί πενταμερή ή πολυμερή, αν πρώτα δεν ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία».  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Μία ακόμη σύλληψη για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου
Ένας 39χρονος συνελήφθη, από τη διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω διαδικτύου, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.
Η διερεύνηση της υπόθεσης, έγινε στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων του Εθνικού Γραφείου της Europol και του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις ΗΠΑ, για εντοπισμό πέντε ηλεκτρονικών ιχνών χρηστών, που κατείχαν και διαμοίραζαν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων στην Ελλάδα.
Από την διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που έγινε, καθώς και από αλληλογραφία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούσαν στον 39χρονο.
Κλιμάκιο αστυνομικών της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του 39χρονου, σε περιοχή της Αττικής, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ηλεκτρονικός υπολογιστής και ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο, κινητό τηλέφωνο, εσωτερικός σκληρός δίσκος, εξωτερικό μέσο αποθήκευσης τύπου USB κάρτα αποθήκευσης και πλήθος αρχείων (βίντεο και φωτογραφίες) με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήριά θα αποσταλούν στην διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.
Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Τσίπρας: "Η Αριστερά προέρχεται από τον λαό, γι' αυτό και αντέχει"
~  Άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπό τον τίτλο, «Με σταθερά βήματα για την ανάκαμψη και τη δημοκρατία», δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών.
«Δεν μπορούμε ούτε πρόκειται να αφήσουμε πίσω εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα 6 χρόνια κρίσης και άγριας λιτότητας» δεσμεύεται ο πρωθυπουργός και υπογραμμίζει:  «Η Ιστορία ποτέ δεν θυμάται την Αριστερά για τα εύκολα, μα για να βγάλει το φίδι από την τρύπα».
Στις σχέσεις πολιτών και Αριστεράς, είναι εστιασμένο και το απόσπασμα που ακολουθεί:
«Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός γνωρίζονται πολύ καλά. Είμαστε νέοι στην εξουσία, αλλά όχι στις σχέσεις με την κοινωνία. Η Αριστερά προέρχεται από τον λαό και όχι από τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες και τα funds. Γι' αυτό και αντέχει», διαμηνύει ο πρωθυπουργός.
Και συνεχίζει, «αν κάποιοι εντυπωσιάζονται από την αντοχή της κυβέρνησης, απλά δεν έχουν κατανοήσει αυτή τη στενή ιστορική σχέση που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο, ανάμεσα στην κοινωνία και την Αριστερά. Γιατί ήταν συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα ως πελατειακό υποχείριο και να λογοδοτούν μονάχα στα συμφέροντα.
Η δύναμη αυτής της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού και η σχέση τιμής που έχουμε μαζί του. Με αυτή τη δύναμη, προχωράμε με σταθερά βήματα προς τους στόχους μας. Κλείνουμε τον επώδυνο κύκλο της επιτροπείας και ανοίγουμε μια νέα σελίδα για τον τόπο», καταλήγει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Βρέθηκε το κέντρο του γαργαλήματος στον εγκέφαλο
Επιστήμονες στη Γερμανία, πειραματιζόμενοι με αρουραίους, εντόπισαν το βασικό κέντρο του γαργαλήματος στον εγκέφαλο των θηλαστικών, συνεπώς και του ανθρώπου.
Αφού υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε ατελείωτα... μαρτύρια γαργαλήματος και την ίδια ώρα μελετούσαν τον εγκέφαλό τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν στο σωματοκινητικό φλοιό ορισμένους νευρώνες από τους οποίους «πυροδοτείται» η αίσθηση του γαργαλήματος.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μίκαελ Μπρεχτ του Κέντρου Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανακάλυψαν ότι, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, οι αρουραίοι ευχαριστιούνται το γαργάλημα μόνο όταν έχουν καλή διάθεση και όχι στρες.
«Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες ανάμεσα στους αρουραίους και στους ανθρώπους, καθώς σαφώς και οι δύο ευχαριστιούνται τόσο πολύ το γαργάλημα» δήλωσε ο δρ Μπρεχτ. Οι αρουραίοι -όπως και οι άνθρωποι- χαίρονται ιδιαίτερα το γαργάλημα στην κοιλιά και στα πόδια τους, όχι όμως στην πλάτη και στην ουρά τους.
Ο σωματικινητικός φλοιός του εγκεφάλου επεξεργάζεται τα ερεθίσματα της αφής. Αν κανείς ερεθίσει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) αυτής της περιοχής μέσω ηλεκτροδίων, όπως έκαναν οι ερευνητές, τότε αυθόρμητα γεννιέται η αίσθηση του γαργαλήματος. Αμέσως τα ζώα ξεσπάνε σε παροξυσμούς ήχων, αντίστοιχους με τα ανθρώπινα γέλια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το γαργάλημα έπαιζε ανέκαθεν εξελικτικό ρόλο στις κοινωνικές επαφές και στο «χτίσιμο» δεσμών μέσα από μια παιγνιδιάρικη διάθεση. Πιθανώς αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο έως αδύνατο να γαργαλήσει κανείς τον εαυτό του, κάτι που φαινόταν μυστήριο ακόμη και στον Αριστοτέλη (ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σχιζοφρένειας είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να γαργαληθούν μόνοι τους).
Από την άλλη, παραμένει μυστήριο γιατί μερικά μόνο ζώα (σκύλοι, πίθηκοι κ.α.), αλλά όχι άλλα (π.χ. ποντίκια), ανταποκρίνονται θετικά στο γαργάλημα. Κι ένα τελευταίο εύρημα: αν άνθρωποι και ζώα δεν γαργαλιούνται από άλλους σε μικρή ηλικία, όταν μεγαλώσουν δεν το ευχαριστιούνται ιδιαίτερα. Δείτε την πρωτότυπη επιστημονική εργασία εδώ.

*** Στο κενό ( ; ) η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος 
Μετά το… φιάσκο με τις ενστάσεις για το ΓΠΣ και το ΣτΕ
 Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας δε θεωρεί επαρκώς δικαιολογημένη την υιοθέτηση του Π.Δ. του 1985 
  Τα πολεοδομικά θέματα δε φαίνεται να είναι το… φόρτε της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας. Μετά το… στραπάτσο από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις ενστάσεις επί του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, μάλλον ακολουθεί ακόμα ένα. Ο λόγος για την πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος.
Να θυμίσουμε λίγο το ιστορικό. Τόσο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας όσο και η Πολεοδομία, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν αντιταχθεί στο να προχωρήσει η μελέτη με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, γιατί: Ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών σε γη με το Π.Δ. 1985 δημιουργεί τεράστια ελλείμματα, της τάξης των 128 στρεμμάτων. Το ποσοστό των ιδιοκτησιών που έχουν έλλειμμα από 10% έως 100% ανέρχεται στο 35%. Το έλλειμμα για τη διαμόρφωση κοινόχρηστων (πλατείες, χώροι πρασίνου κ.τ.λ.) και κοινωφελών χώρων υπερβαίνει το 70% των προβλεπόμενων από την πολεοδομική μελέτη.
Αποδείχθηκε νομοθετικά ότι η πιο πιθανή περίπτωση για την απόκτηση των απαραίτητων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων είναι αυτή της διαδικασίας άρσης και επιβολής εκ νέου απαλλοτρίωσης στο ακίνητο.
Αυτή μπορεί να επιβληθεί ή με δικαστική απόφαση ή με την εκπνοή 15ετίας από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ή της 5ετίας από την κύρωση της πράξης εφαρμογής. Δηλαδή, να ξεκινήσει η διαδικασία για την απόκτηση των άνω χώρων μετά το 2020, καθώς τότε μόνο θα μπορεί ο Δήμος να επιλέξει ακόμη και εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Επίσης, θα επιβαρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός με 15.000.000 ευρώ για την απόκτηση των απαραίτητων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών θα ταλαιπωρηθεί σε μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία πράξεων αναλογισμού, διορθωτικών πράξεων εφαρμογής και τροποποιήσεων του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να έχει δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής αδείας και αξιοποίησης της περιουσίας του.
Όλες τις παραπάνω αιτιάσεις, οι οποίες κατέληγαν στην υιοθέτηση του νόμου 4315/2014, αφού εξασφαλίζει άμεση οικοδομησιμότητα, η Δημοτική Αρχή δεν τις έλαβε υπ’ όψιν, αφού οι… ψήφοι ήταν υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος του 1985.
Αυτό που ξεπέρασε η Δημοτική Αρχή, το βρήκε μπροστά της από την Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία ουσιαστικά απορρίπτει τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μια και δεν υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση για υιοθέτηση του Π.Δ. του '85!
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Τιμητική βράβευση Στον Aχιλλέα Κωνσταντακόπουλο στην «Πελοπόννησος EXPO» 
Έμφαση από το Μεσσήνιο επιχειρηματία στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη
 Μια  ξεχωριστή εκδήλωση, ιδιαίτερα τιμητική για τη Μεσσηνία και τον επιχειρηματικό κόσμο, πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της έκθεσης «Πελοπόννησος EXPO».
Τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για την τεράστια συνεισφορά του ιδίου και της οικογένειάς του στην Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία τίμησαν οι διοργανωτές και τα Επιμελητήρια που συμμετέχουν στην μεγάλη έκθεση που γίνεται στην Τρίπολη.
Αξιοσημείωτες οι αναφορές για την προσφορά του κ. Κωνσταντακόπουλου στο ελληνικό επιχειρείν και τη χώρα μας έγιναν από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, αυτοδιοικητικούς και παράγοντες των Επιμελητηρίων που παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις της έκθεσης.
O ίδιος, όπως πάντα λακωνικός, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή που γίνεται στο πρόσωπό του και μίλησε για τη συνέχεια του οράματος του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, για το "φυσικό παράδεισο" της Πελοποννήσου και την "ευλογία" της, αλλά τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν, όπως και τη συνολική προσπάθεια να αναπτυχθεί μια περιοχή με "το λαμπρότερο τουριστικό μέλλον στη χώρα μας", με ευθύνη και σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

***  Καταδικάστηκε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την προστασία της Caretta – Caretta στον Κυπαρισσιακό
Καταδικαστική για την Ελλάδα είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά στον Κυπαρισσιακό κόλπο!
Στην απόφαση του δικαστηρίου (τμήμα τέταρτο) της 10ης Νοεμβρίου 2016 «Παράβαση κράτους μέλους – Περιβάλλον – Προστασία της φύσεως – Οδηγία 92/43/ΕΟΚ – Άρθρο 6, παράγραφοι 2 και 3, και άρθρο 12, παράγραφος 1, στοιχεία βʹ και δʹ – Άγρια πανίδα και χλωρίδα – Διατήρηση των φυσικών οικοτόπων – Θαλάσσια χελώνα Caretta caretta – Προστασία των θαλάσσιων χελωνών στον Κόλπο της Κυπαρισσίας – Τόπος κοινοτικής σημασίας “Θίνες Κυπαρισσίας” – Προστασία των ειδών» και στην υπόθεση C 504/14, με αντικείμενο «Προσφυγή του άρθρου 258 ΣΛΕΕ λόγω παραβάσεως, ασκηθείσα στις 11 Νοεμβρίου 2014, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τη M. Πατακιά και τον C. Hermes, με τόπο επιδόσεων στο Λουξεμβούργο, προσφεύγουσα, κατά Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούμενης από την E. Σκανδάλου», αφού αναφέρονται μια σειρά από λόγοι και αιτιολογίες, τονίζεται: «Το Δικαστήριο (τέταρτο τμήμα) αποφασίζει:
1) Η Ελληνική Δημοκρατία, – έχοντας ανεχθεί την κατασκευή οικιών στον Αγιαννάκη (Ελλάδα) το 2010, την άνευ επαρκούς ρυθμίσεως χρήση άλλων οικιών στον Αγιαννάκη χρονολογουμένων από το 2006 και την έναρξη εργασιών για την κατασκευή πενήντα κατοικιών μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας (Ελλάδα), καθώς και έχοντας εγκρίνει την κατασκευή τριών εξοχικών κατοικιών στο Βουνάκι (Ελλάδα) το 2012 – έχοντας ανεχθεί τη δημιουργία υποδομών προσβάσεως στην παραλία εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας (Ελλάδα), δηλαδή τη διάνοιξη πέντε νέων οδών προς την παραλία του Αγιαννάκη, καθώς και την ασφαλτόστρωση ορισμένων υφιστάμενων προσβάσεων και οδών – μη έχοντας λάβει επαρκή μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της απαγορεύσεως του ελεύθερου κάμπινγκ κοντά στην παραλία Καλό Νερό (Ελλάδα) και στην Ελαία – μη έχοντας λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να περιοριστεί η λειτουργία των μπαρ που βρίσκονται μεταξύ Ελαίας και Καλού Νερού, στις παραλίες όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, και μη έχοντας μεριμνήσει ώστε οι προκαλούμενες από τα μπαρ αυτά οχλήσεις να μην παρενοχλούν το είδος αυτό – μη έχοντας λάβει τα αναγκαία μέτρα, εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας, ώστε να μειωθεί η παρουσία κινητού εξοπλισμού και διαφόρων εγκαταστάσεων στις παραλίες όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, και έχοντας επιτρέψει την κατασκευή εξέδρας κοντά στο ξενοδοχείο Messina Mare – μη έχοντας λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να περιορισθεί επαρκώς η φωτορύπανση των παραλιών εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, και – μη έχοντας λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να περιοριστεί επαρκώς η αλιευτική δραστηριότητα κατά μήκος των παραλιών εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 6, παράγραφος 2, της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2006/105/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2006.
2) Η Ελληνική Δημοκρατία, έχοντας χορηγήσει οικοδομικές άδειες για οικίες που κατασκευάστηκαν το 2010 στον Αγιαννάκη, για τρεις εξοχικές κατοικίες στο Βουνάκι το 2012 και για την κατασκευή εξέδρας κοντά στο ξενοδοχείο Messina Mare, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 6, παράγραφος 3, της οδηγίας 92/43.
3) Η Ελληνική Δημοκρατία – μη έχοντας θεσπίσει πλήρες, συνεκτικό και αυστηρό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας – μη έχοντας λάβει, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, όλα τα αναγκαία συγκεκριμένα μέτρα προς αποτροπή της εκ προθέσεως παρενοχλήσεως της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta κατά την περίοδο αναπαραγωγής του είδους αυτού, και – μη έχοντας λάβει τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της απαγορεύσεως βλάβης ή καταστροφής των τόπων αναπαραγωγής του εν λόγω είδους, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 12, παράγραφος 1, στοιχεία βʹ και δʹ, της οδηγίας 92/43.
4) Απορρίπτει την προσφυγή κατά τα λοιπά.
5) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική Δημοκρατία φέρουν τα δικαστικά έξοδά τους. Δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, στις 10 Νοεμβρίου 2016».

***  Παραμένει ζωντανή (?) η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Καλαμάτα 
Χρηματοδότηση είτε από «πακέτο Γιουνκέρ» είτε από ΕΣΠΑ
 -Το κόστος κατασκευής μπορεί να θεωρείται υψηλό, αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές 
 Η προετοιμασία για την επόμενη γενιά σιδηροδρομικών έργων συνεχίζεται τόσο από τον ΟΣΕ όσο και από την ΕΡΓΟΣΕ. Η μητρική και η συνδεόμενη εταιρεία έχουν κλειδώσει σειρά από έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Όμως, η προσπάθεια της ανάπτυξης ενός σοβαρού σιδηροδρομικού δικτύου δε σταματά εδώ, καθώς η χώρα μας παραμένει ουραγός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ένα μικρό δίκτυο, ενώ τα πράγματα δυσχεραίνει και το γεωγραφικό ανάγλυφο.
Τα καλά νέα από την Ευρώπη είναι ότι "αγκαλιάζουν" οτιδήποτε σιδηροδρομικό, δεδομένου του κορεσμού στις περισσότερες χώρες (και στην Ελλάδα εσχάτως) των οδικών έργων. Η χώρα μας, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση, έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό των έργων που θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία.
Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια είναι και η αναβάθμιση της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Κατάκολο-Καλαμάτα. Ως έργο έχει ενταχθεί στο Πακέτο Γιουνκέρ. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να χρηματοδοτηθεί, νεότερες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι θα οδεύσει ως έργο νέας γενιάς. Το κόστος του εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις, που το κατεβάζουν σημαντικά.
Βέβαια, για το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζονται συνεχώς αλληλοαναιρούμενα στοιχεία, τα οποία "πριονίζουν" συθέμελα την όποια προοπτική υλοποίησής του. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει προδιαγεγραμμένο τέλος, αφού σε κάθε ευκαιρία επανέρχεται στην επικαιρότητα.
Όπως και να έχει, η υλοποίησή του θα έδινε άλλη αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Μεσσηνίας.
Πάντως, μέχρι σήμερα το μοναδικό… χειροπιαστό στοιχείο που έχουμε είναι η παρουσίαση της μελέτης για την αναβάθμιση και την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος -Καλαμάτα, η οποία αφορά μια διαδρομή που έχει ως κέντρο την Αρχαία Ολυμπία, ενώνει τέσσερα λιμάνια, καλύπτει γρήγορα ανάγκες μετακινήσεων και συνδέεται με το διευρωπαϊκό δίκτυο της χώρας.
Σκοπός του έργου είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη, αφού το τρένο θα συνδέσει τα λιμάνια της Πάτρας, της Κυλλήνης, του Κατάκολου και της Καλαμάτας. Μάλιστα, με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, με βάση τον τουρισμό.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, η προτεινόμενη γραμμή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ήδη υπάρχουσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Ηλεία και Μεσσηνία. Ακόμη, μπορεί να εξυπηρετηθεί το εμπορευματικό φορτίο από τα λιμάνια της Πάτρας, της Κυλλήνης, του Κατάκολου και της Καλαμάτας.
Επίσης, όπως είχε ειπωθεί, ο προαστιακός χαρακτήρας της θα εξασφαλίσει την οικονομική μετακίνηση πολιτών από Πάτρα προς Πύργο, Αρχαία Ολυμπία, Κατάκολο, Κυπαρισσία και Καλαμάτα, ενώ στη μελέτη υπάρχει προοπτική σύνδεσης του τρένου με βιομηχανική περιοχή της Πάτρας και το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου, στην Αχαΐα.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Θόρυβος… 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θόδωρος Μπρεδήμας, έθεσε υπόψη του Σώματος την έγγραφη διαμαρτυρία 15 ατόμων σχετικά με το θόρυβο από ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες στο Δημοτικό Στάδιο.
Αναφορικά, λοιπόν, με τις διαμαρτυρίες για το θόρυβο από τις ξυλορακέτες και το skate board στον παραπάνω αθλητικό χώρο, ο Π. Νίκας είπε ότι πρόκειται για στάδιο, όπου οι θόρυβοι είναι συνήθεις για τέτοια αθλήματα, ενώ έχει απαγορευθεί ρητά - και η απαγόρευση τηρείται από τον Αθλητικό Οργανισμό - η όχληση κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
Για να διαμαρτύρονται, όμως, οι κάτοικοι σημαίνει ότι δεν τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας…   Α.Π. 

***  Αλέξης Χαρίτσης: Στόχος η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης εγκαινίασε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, την έκθεση «Πελοπόννησος Expo» που διεξάγεται το διάστημα 9-13 Νοεμβρίου στην Τρίπολη.
Στην ομιλία του, εξήρε την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων των νομών της Πελοποννήσου να διοργανώσουν από κοινού την έκθεση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να καθιερωθεί και να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου, προωθώντας τη δικτύωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και προσελκύοντας επενδύσεις.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η έκθεση εύλογα εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον οποίο η Πελοπόννησος, όπως και σε άλλους τομείς, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες.
Υπογράμμισε δε την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση επενδύσεων: «Ζητούμε εκείνες τις ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης: σε μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Το πρώτο μας μέλημα είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία.
Με παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό αλλά και στο θεσμικό πεδίο – για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας –, να διαμορφώσουμε το κατάλληλο «οικοσύστημα», εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.
Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις προτεραιότητες που τέθηκαν στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ και στα προγράμματα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Στάθηκε δε στην ενεργοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων – όπως μέσα από την πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) –, τα οποία καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα οποία, μέσα από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα υπερβεί κατά πολύ το στόχο του 7% που είχε αρχικά τεθεί για το 2016, όπως συνέβη και το 2015 με την απορρόφηση των πόρων της προηγούμενης περιόδου.
Τέλος, επισήμανε τον αποφασιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, και ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου και το σχεδιασμό των εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές και περιφερειακές.

***  Ψηφίστηκε το ακατάσχετο των επιδοτήσεων σε αγρότες 
Ψηφίστηκε, τελικά, η ευνοϊκή ρύθμιση για ακατάσχετο επιδοτήσεων σε αγρότες που έχουν πληγεί από καταστροφές. Η τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής Κεφαλλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, χθες το απόγευμα, από τη Βουλή και προβλέπει το "ακατάσχετο" σε επιδοτήσεις αγροτών από περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά.).
Η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε μαζί με το νόμο για την "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης".
Την κύρωση της συμφωνίας είχε εισηγηθεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ζήτησε, μεταξύ άλλων, να γίνει δεκτή λόγω του κατεπείγοντος η τροπολογία της κας Θεοπεφτάτου.

*** Γεγονός το νέο ΕΣΡ μετά την οπισθοχώρηση Παππά 
Επιτεύχθηκε τελικά, στην 6η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων στη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο θα αναλάβει πλέον να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, μετά το αποτέλεσμα της  ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η εξής:
* Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
  • Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).
  • Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  • Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.
Ο οπισθοχώρηση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, όσον αφορά τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η δέσμευση που ζήτησε και έλαβε προσωπικά από τον πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα και η υιοθέτηση εκ μέρους του της πρότασης της ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αθ.Κουτρομάνου αλλά και του «βέτο» που έθεσε όσον αφορά την συμμετοχή στο ΕΣΡ του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, άνοιξαν τον δρόμο για να βρεθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» που ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες το πολιτικό σύστημα και την θεσμική τάξη.
Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, που έγινε στο «παρά πέντε» της έναρξης της συνεδρίασης, έδωσε την δυνατότητα να προκύψει η απαραίτητη συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε θέσει εξ αρχής τις «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ.
Λίγη ώρα πριν την Διάσκεψη των Προέδρων και πριν γίνει η επίμαχη δήλωση Παππά, το άτυπο συντονιστικό όργανο της ΝΔ παρουσία του Κυρ.Μητσοτάκη διακήρυττε ότι «η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ» και ότι «απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά “καπελώματα” και πλειοψηφίες».
Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα». Κι ακόμα, της ζητούσε «να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί» και «να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια».
Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παππάς προέβαινε μέσω ΑΠΕ στην δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ένα σημαντικό βήμα πίσω εκ μέρους του, όσον αφορά τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των αδειών: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα έχουμε λύση».
Οι διαβουλεύσεις του κ. Βούτση με τα κόμματα εντάθηκαν με αποτέλεσμα να αναβληθεί για μια ώρα η προγραμματισμένη για τις 15.00 Διάσκεψη των Προέδρων. Όπως όμως απεδείχθη, απέδωσαν καρπούς.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αντιπολίτευση «ζήτησε μια επιπλέον ισχυρή δέσμευση ότι ο αριθμός των αδειών δεν θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοιχτή αντίληψη για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των αδειών». Ενώ ανέφερε ότι «πέραν του προσώπου ευρύτερα αποδεκτού ανώτατου δικαστικού που είχε προτείνει η ΝΔ ετέθη και ένα πιο ιδιαίτερο θέμα σε σχέση με την ιδιαίτερη κομματική ιδιότητα του Β. Μουλόπουλου».
Και διευκρίνισε ότι αυτά ελήφθησαν υπ’ όψιν και έτσι «έχει διαμορφωθεί μια πρόταση που κατατίθεται στην Διάσκεψη με την διάθεση να είναι η τελευταία». «Να λήξουμε σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και να υπάρξει ένα νέο ΕΣΡ που θα προικοδοτηθεί και με την απόφαση του πολιτικού συστήματος και την πολιτική βούληση ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο, για να μην χαθούν σε συζητήσεις εξ υπαρχής, και μέσα στο οποίο να κινηθούν και πολύ γρήγορα να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία», είπε.
Έτσι, υιοθέτησε την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο (πρόεδρο) και πρότεινε τον Ρ.Μορώνη (για αντιπρόεδρο) και μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλη, Ν. Κιάο, Β. Κουφόπουλο, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γ. Σαριδάκι.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας καλωσόρισε την δήλωση Παππά: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερου του προηγούμενου που είχε διατυπώσει περί των 4 αδειών», είπε. Ωστόσο, ζήτησε την προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Βουλής, καθώς, όπως είπε, ο υπουργός Επικρατείας «δεν έπαιξε τον εποικοδομητικό ρόλο που έπρεπε». «Προσβλέπουμε πολύ περισσότερο στην δική σας καθαρή θέση παρά του υπουργού», τόνισε ο κ. Δένδιας, αποτιμώντας ως «εξαιρετικά θετική» την συμβολή του κ. Βούτση.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο αριθμός των τεσσάρων καναλιών «ήταν πρόταση της κυβέρνησης και όχι του υπουργού και ως τέτοια την ψηφίσαμε και την χρεωθήκαμε». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «είναι σαφής η δέσμευση ότι είναι προφανές πως και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα σε ένα αυξημένο αριθμό αδειών».
Πάντως ο ίδιος αποκλείει το επιχείρημα περί 12 - 14 αδειών, με βάση την διαφημιστική «πίτα» που υπάρχει, ενώ σημείωσε ότι «είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ αυτός ο αριθμός (των τεσσάρων αδειών) μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με τον παρόντα νομοθετημένο αριθμό». «Στη νέα διαδικασία βεβαίως μπορεί να είναι κατά τι ή κατά περισσότερο αυξημένος», ανέφερε ο κ. Βούτσης.  in.gr

***  Αρμενίζουμε στραβά στην αγροτική παραγωγή – Μόνο το 11% προέρχεται από συνεταιρισμούς 
Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η ημερίδα (5/11) του Ιδρύματος Hanns Seidel με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Πόσο αξιοποιούνται οι δυνατότητές τους;», στο πλαίσιο της 6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Πρόκειται για θεσμό που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει τη συνάντηση στελεχών της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα.
Στη διάρκειά της αναδείχθηκαν οι αδυναμίες του ελληνικού συνεταιριστικού χώρου, οι προκλήσεις, οι δυνατότητες, ο ρόλος του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό που μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας.
Ο σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξης Μπακούρος, παρουσίασε την πολιτική του υπουργείου, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, αλλά και εκείνες που σχεδιάζονται προκειμένου να αναβαθμιστεί η συνεταιριστική παραγωγή, η οποία, όπως επισήμανε, είναι ασύγκριτα περιορισμένη σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία. Εκπροσωπεί μόνον το 11,3% της αγροτικής παραγωγής, με τζίρο 1,2 δισ. ευρώ, όταν σε άλλες χώρες ξεπερνά το 60%.
Διαπίστωσε ότι λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος έχουν σωρεύσει μεγάλα χρέη στους συνεταιρισμούς, αλλά και ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει συνεργατική νοοτροπία. Τόνισε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αναδειχθούν οι υγιείς δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά, αφήνοντας πίσω τους λεγόμενους «συνεταιρισμούς σφραγίδα». Προανήγγειλε, επίσης, νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το σημαντικό θεσμό των δημοπρατηρίων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης τόνισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, διασυνδέοντας μονάδες παραγωγών και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς στη χώρα μας οι συνεταιρισμοί αναπτύχθηκαν χωρίς μελέτες βιωσιμότητας. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ενώ παρατηρείται αδιαφορία για τις βασικές αρχές σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος. Ανέδειξε την αδιαφάνεια του εργασιακού καθεστώτος, γεγονός που πλήττει -ανάμεσα στα άλλα- και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Κάλεσε, τέλος, τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν στη διασύνδεση των συνεταιρισμών, τη δημιουργία δημοπρατηρίων και την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής.
Ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, κατέθεσε παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών και συμπερασμάτων από τη δράση των συνεταιρισμών, διαπιστώνοντας ότι ο σφιχτός εναγκαλισμός τους -στο παρελθόν- με τα κόμματα, έπληξε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους.
Εκτίμησε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η ανασυγκρότηση του κλάδου και να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, από τα αγροτικά εφόδια, έως τον τελικό καταναλωτή.
Πρέπει να αποκατασταθούν δίκαιες τιμές στην αγορά που να μην αδικούν ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή. Κυρίως όμως να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο θεσμό του συνεταιρισμού, να αποκατασταθεί η τρωθείσα εικόνα του και να υπάρξει καθετοποίηση της παραγωγής.
Βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα από τη Βαυαρία κατέθεσε ο Franz Breiteneicher, εκτελεστικός διευθυντής της Raiffeisen Erdinger Land. Τόνισε τη σημασία του να υπάρχει μια ολοκληρωμένη συνεταιριστική δομή, υπευθυνότητα από τα μέλη των συνεταιρισμών και αυτοδιοίκηση. Τα μέλη οφείλουν να αισθάνονται την «ιδιοκτησία» του συνεταιρισμού τους και να προκύπτει ένα ξεκάθαρο κέρδος που να επιστρέφει στους ίδιους. Υπογράμμισε τη σημασία μείωσης της εξάρτησης από τους μεγάλους ομίλους προκειμένου να προστατευθούν και οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.
Πρότεινε οι συμπράξεις να υπερβούν τα στενά όρια της αγροτικής παραγωγής και να επιδιωχθούν συνεργασίες των συνεταιρισμών και με άλλους φορείς, όπως, για παράδειγμα, οι τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός την προβολής και της προώθησης των τοπικών προϊόντων.
Στην ίδια κατεύθυνση τόνισε τη σημασία να υπάρχουν συνεργασίες marketing με δημιουργία «τοπικής μάρκας παραγωγής» ώστε να είναι ευκολότερη η αναγνώριση των προϊόντων. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Πελοπόννησος θα μπορούσε να έχει ένα κοινό brand για τα προϊόντα της. Αυτό θα διευκολύνει τις εξαγωγές και την κατοχύρωση της ποιότητάς τους.
Το συνεταιριστικό μοντέλο του Νοτίου Τυρόλου στην Ιταλία παρουσίασε ο Konrad Palla από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Raiffeisenverband. Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου και της μικρής παραγωγής είναι οι συνεταιρισμοί. Μόνον έτσι μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Υπογράμμισε ότι οι γεωργοί δεν πρέπει να παράγουν μόνο τρόφιμα, αλλά να φροντίζουν το περιβάλλον και να διασφαλίζουν την αειφορία. Με δεδομένο ότι στο νότιο Τυρόλο παράγεται το 5% της συνολικής παραγωγής σε μήλα στην Ε.Ε., ο κ. Palla χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την καινοτομία όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στη συντήρηση, την τυποποίηση και τη διάθεση των προϊόντων.
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στο Τυρόλο έχει αξιοποιηθεί μια ειδική τεχνολογία συντήρησης σε ψυγεία, που διατηρούν για μήνες, απολύτως φρέσκα, τα μήλα. Έτσι ελέγχεται η ροή στην αγορά, διασφαλίζοντας ότι οι τιμές δεν πέφτουν υπερβολικά, λόγω της απότομης μεγάλης προσφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί δεν είναι «έρμαια των αγορών», αλλά έχουν το δικό τους λόγο στη διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων τους. Κατέληξε λέγοντας ότι η επένδυση στην ποιότητα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα για τους συνεταιρισμούς απ’ ό,τι η επένδυση στην ποσότητα.
Ολοκληρώνοντας την ημερίδα ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακολύρης ανέφερε συμπερασματικά ότι με δεδομένες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, ο εκσυγχρονισμός του συνεταιριστικού μοντέλου είναι επιβεβλημένος, ώστε η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας και πρότεινε την ακόμα πιο συστηματική ενημέρωση των αγροτών για τα θέματα της παραγωγής αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων. 

*** Ζητά αλλαγές στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων η ΕΣΕΕ 
Στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους 
 Την αλλαγή του καθορισμένου χρόνου των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και προτείνει να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειες τους.
«Τα αποτελέσματα των περιοδικών ερευνών της Συνομοσπονδίας αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στον τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους κινητήριο δύναμη της αγοραστικής κίνησης» αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
Επίσης, από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι ο μικρός τζίρος της Κυριακής φαίνεται να «απορροφά» εκείνον των προηγούμενων και επόμενων ημερών.
Συμπερασματικά για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου προκύπτει ότι το ποσοστό εκείνων που οι πωλήσεις τους κινήθηκαν σε «καλύτερα» επίπεδα μειώνονται μεταξύ των δύο περιόδων, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται κατά πολύ το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε «χειρότερα» επίπεδα.
  Έρευνα
«Η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου δε συμφωνεί με το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων και αυτό είναι ένα εύρημα που επαναλαμβάνεται με σταθερό περίπου ποσοστό της τάξεως του 60%, σε όλες τις περιοδικές έρευνες που έχει διεξάγει η ΕΣΕΕ τα τελευταία 2 χρόνια», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων φαίνεται ότι το ύψος του ποσοστού της έκπτωσης κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις παραδοσιακές περιόδους των θερινών και χειμερινών εκπτώσεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων επιλέγει να διαμορφώνει το επίπεδο των εκπτώσεων μεταξύ 11% και 20% και εν συνεχεία μεταξύ 21% και 30%, ενώ δε φαίνεται να προτιμώνται από τους επιχειρηματίες οι εκπτώσεις του 40%, κάτι που είναι λογικό, καθώς βρίσκονται στην αρχή της χειμερινής «σεζόν».
Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, βασική διαπίστωση η οποία φαίνεται να επαναλαμβάνεται ως εύρημα σε κάθε ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο είναι ότι σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι το άνοιγμα μίας ακόμα Κυριακής δεν επηρεάζει τον τζίρο της αντίστοιχης εκπτωτικής περιόδου. Δηλαδή, ο μικρός τζίρος της Κυριακής φαίνεται να «απορροφά» εκείνο των προηγούμενων και επόμενων ημερών, αφού τα διαθέσιμα χρήματα των καταναλωτών είναι περιορισμένα.
Η αναλυτική έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σε μεγάλο δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής με τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα για το 2016 θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου, ώστε να αναλυθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία θα επανεξεταστούν οι προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές στο μέτρο των «μίνι» εκπτώσεων.
Σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δε φαίνεται, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, να συμβάλλουν στην τόνωση του τζίρου των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η αγοραστική κίνηση του Σαββάτου σε μικρά και μεγάλα καταστήματα, σε εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα, ήταν σχεδόν τριπλάσια της Κυριακής.
Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει την αλλαγή του καθορισμένου χρόνου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και ζητά να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειές τους.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του φετινού Νοεμβρίου για την επισκεψιμότητα και τον τζίρο στα καταστήματα λιανεμπορίου όλης της χώρας, θα επανέλθουμε τεκμηριωμένα στην πρόταση μας για τον "ανασχηματισμό" των ενδιάμεσων εκπτώσεων».
Πηγή: www.tovima.gr  

***  Ο Καλαματιανός πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα Ο Καλαματιανός πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα
~ Στην Αθήνα η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου θα είχε μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα, αν τον πλανητάρχη τον διαδεχόταν η ομογάλακτή του στο Δημοκρατικό Κόμμα Χίλαρι Κλίντον και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ακραίος ρεπουμπλικάνος νικητής.
Ο Μπάρακ Ομπάμα έρχεται σαν φίλος και ως τέτοιος είχε θεωρηθεί για την Ελλάδα σε όλο το διάστημα της θητείας του. Ηταν ή δεν ήταν; Απευθύνουμε την ερώτηση στον κατ' εξοχήν αρμόδιο να απαντήσει: στον Καλαματιανό πρέσβη μας -μέχρι πριν λίγο καιρό- στην Ουάσιγκτον, τον Χρίστο Παναγόπουλο, που έχει συμβάλει στην προετοιμασία της επίσκεψης αρχής γενομένης από την εποχή της πρωθυπουργίας Σαμαρά.
- Είναι βάσιμη, κύριε Παναγόπουλε, η αίσθηση των Ελλήνων ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είχε φιλελληνική λογική στις διάφορες ενέργειές του;
«Την δεύτερη φορά που περνούσα την πόρτα του οβάλ γραφείου του Λευκού Οίκου, ένα όμορφο φθινοπωρινό πρωινό του 2012, μόνος μου αυτή την φορά για την επίδοση των διαπιστευτηρίων, με περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Με υποδέχτηκε εγκάρδια ο Πρόεδρος Ομπάμα και αμέσως έσπευσε να πει: "Μην ανησυχείς για την κατάσταση στη χώρα σου, θα τα καταφέρετε αν δείξετε αποφασιστικότητα για αλλαγές. Οταν ανέλαβα εγώ η οικονομία εδώ ήταν ίσως χειρότερη, αναλογικά, από της Ελλάδας, αλλά έθεσα αμέσως στόχους και εφάρμοσα ένα πρόγραμμα που αν και σε τίποτα δεν απηχούσε τις θέσεις μου, ήταν απαραίτητο και κυρίως πέτυχε να μας βγάλει από την κρίση".
Το μήνυμα αυτό επρόκειτο να το ακούω πανομοιότυπα σχεδόν τα επόμενα τέσσερα χρόνια που είχα την ύψιστη τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μας στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Πρόεδρος ή ο υπουργός των Οικονομικών Τζακ Λιου, που ορίστηκε ανώτατος συντονιστής για την ελληνική κρίση, η πανίσχυρη Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πρέσβειρα κ. Ράις, αλλά και η υπεύθυνη για τη διαχείριση των θεμάτων μας σε καθημερινή βάση, υφυπουργός Εξωτερικών κ. Νούλαν, στάθηκαν σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας στον πολυετή αγώνα υπέρβασης της κρίσης, σε αντίθεση με πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
- Ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι λόγοι που η αμερικανική πολιτική ηγεσία είχε αυτή τη στάση απέναντι στο πρόβλημα της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα;
«Τα αίτια της αμερικανικής στήριξης δεν είναι μονοσήμαντα. Ιστορικά έχουν τις καταβολές τους στο σκληρό μάθημα που πήραν οι ίδιες οι ΗΠΑ κατά τη μεγάλη κρίση του ’30, η οποία τους δίδαξε ότι σε βαθιά οικονομική κρίση το τελευταίο που χρειάζεται είναι η αφαίρεση του ζωτικού οξυγόνου χρηματοδότησης - κάτι το οποίο επιβλήθηκε όμως από τους δανειστές μας. Κυρίως πάντως οφείλεται στις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης ελληνικής κατάρρευσης. Η Ελλάδα, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, παρέμενε απαραίτητος πυλώνας σταθερότητος στην πιο εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη. Αλλά υπήρχαν και άλλοι λόγοι μικρότερης στρατηγικής σημασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του Μπάρακ Ομπάμα το φθινόπωρο του 2012, στενός συνεργάτης του μου εκμυστηρεύτηκε ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο η Ελλάδα παρέμενε σταθερά ένας από τους χειρότερους εφιάλτες του Προέδρου. Και τούτο επειδή αν αφηνόταν να καταρρεύσει, το απρόβλεπτων διαστάσεων οικονομικό τσουνάμι που θα ακολουθούσε θα ενίσχυε, μεταξύ άλλων, αποφασιστικά τον ρεμπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ.
Βέβαια η αμερικανική στήριξη συνοδευόταν πάντοτε, ιδίως στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, από την μόνιμη επωδό της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων - που φαίνονται όμως απαγορευτικές λόγω του κοινωνικού κόστους για εκλεγμένες κυβερνήσεις, κι έτσι η Αθήνα επιλέγει βολικά να παραβλέπει το δεύτερο σκέλος των αμερικανικών παρεμβάσεων».
- Ολα αυτά βέβαια δεν έγιναν μόνο από τις καλές προθέσεις του Ομπάμα και των επιτελών του. Σίγουρα θα χρειάστηκε πρόσθετη δουλειά για να πεισθούν. Εσείς σίγουρα γνωρίζετε. Αν δεν σας δεσμεύει κάτι, θα θέλατε να επεκταθείτε στο θέμα;
«Η σταθερή στήριξη εκ μέρους της απερχόμενης διακυβέρνησης δεν είναι καθολικά αποδεκτή από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον αγώνα που χρειάστηκε να δώσουμε προκειμένου να απεμπλακεί η Ελλάδα από την εσωτερική πολιτική διαμάχη των ΗΠΑ, στην οποία την είχαν εμπλέξει ακραία στοιχεία του Κογκρέσου επειδή τη θεωρούσαν το τέλειο απεχθές παράδειγμα προς αποφυγήν, "δανεισμού και σπατάλης", και ταίριαζε απόλυτα με την υπεραπλουστευτική και εντέλει επικίνδυνη επιχειρηματολογία τους. Με την κινητοποίηση της τότε πολιτικής ηγεσίας από την Αθήνα (2012-2014), που διατηρούσε άριστες προσβάσεις στις ΗΠΑ, και με τις προσπάθειές μας, το "κίνημα" αυτό σταμάτησε, χωρίς να είναι βέβαιο ότι δεν θα επανέλθει».
- Και τώρα με τον Τραμπ τι μας περιμένει, κύριε πρέσβη;
«Η θριαμβευτική παρά κάθε προσδοκία επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ασφαλώς νέες συνθήκες. Οι λόγοι αυτής της απρόσμενης νίκης δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτοί άμεσα, στο εξαιρετικά περίπλοκο και εκρηκτικό κλίμα της αμερικανικής κοινοπολιτείας. Φαίνεται όμως ότι η προσφυγή στον άκρατο λαϊκισμό αποτελεί ανίκητο καύσιμο στην κούρσα για την εξουσία. Μια ματιά γύρω μας, άλλωστε, επιβεβαιώνει τη θλιβερή αυτή διαπίστωση.
Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο είναι βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει αλλαγές παγκόσμιας κλίμακας, επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των κύριων παραγόντων του διεθνούς συστήματος - και θα επηρεάσει το υφιστάμενο status quo σε ζητήματα ασφάλειας, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας (π.χ. το μέλλον της υπό διαπραγμάτευση γιγαντιαίας οικονομικής συμφωνίας TTIP, που μας επηρεάζει άμεσα). Ολα αυτά πρέπει να αναλυθούν νηφάλια, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Η ανεξάντλητη δεξαμενή της ομογένειας μπορεί να προσφέρει και πάλι τους απαραίτητους διαύλους επικοινωνίας με τη νέα κατάσταση, που άλλωστε έχουμε ήδη καλλιεργήσει».
- Ενα τελευταίο σχόλιο για την επίσκεψη Ομπάμα;
«Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, από μακρού σχεδιασμένη, αποτελεί ασφαλώς μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφεαυτής. Υλοποιείται όμως σε μια ατυχή συγκυρία και κινδυνεύει να περιοριστεί απλώς σε συμβολισμούς.
Το οικοδόμημα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι ισχυρό και σταθερό χάρη στις προσπάθειες αλλεπάλληλων κυβερνήσεων. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή επειδή από θέσεις ευθύνης, παλιότερα ως γενικός πρόξενος στην Βοστόνη και στο Λος Αντζελες και τα τέσσερα δύσκολα τελευταία χρόνια πρέσβης στις ΗΠΑ, είχα την ευκαιρία να ενώσω και τις δικές μου δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου αυτού, για 15 συνολικά χρόνια»
 
Το προφίλ του Χρίστου Παναγόπουλου
Ο Πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1978. Πριν την τοποθέτησή του ως Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ το 2012, ο κ. Παναγόπουλος υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Νωρίτερα, υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία και την Κύπρο ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αγκυρα. Ως επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην προώθηση των διατλαντικών σχέσεων. Περαιτέρω, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απέκτησε βαθιά γνώση στα θέματα της περιοχής.
Εχοντας θητεύσει ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λος Αντζελες και Πρύτανης του Προξενικού Σώματος της Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη, είναι άριστος γνώστης της αμερικανικής πολιτικής. Επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Πρέσβης και μάλιστα σε περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικό επίπεδο.
Γεννημένος στην Καλαμάτα το 1954, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy της Βοστώνης. Επιπλέον, κατά τη θητεία του στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υπηρέτησε στο Γραφείο του Ναυάρχου, Αρχηγού του Στόλου. Υπήρξε, επίσης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Παίδων της Ελλάδος.
Μεταξύ άλλων διακρίσεων, ο Πρέσβης κ. Παναγόπουλος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και με το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας.


*** Αθλητικά  ενημέρωση :

***Αναλυτικά το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής της Euroleague:«Αυτοκτονία» του Ολυμπιακού σε αγώνα... θρίλερ στην Πόλη
~* ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑ¨-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   89-87
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 38-4, 63-57, 89-87
Διαιτητές: Πέρεθ Πέρεθ (Ισπανία), Ρότσα (Πορτογαλία), Μαντίλα (Φινλανδία)
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Εργκίν Αταμάν): Σμιθ 2, Μίτσοβ 5 (1), Τάιους 10, Τόμπσον 6, Σιλμπ, Πλάις 2, Ντέι 16 (2), Γκιουλέρ 7 (1τρ, 12ασ), Ντίμπλερ 17 (5/5τρ), Ντέντμον 22 (4), Κοκσάλ 2
Ολυμπιακός (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 2, Μπιρτς 16 (11ρ), Γιανγκ, Παπαπέτρου, Σπανούλης 14 (3τρ, 8ασ), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 17 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 19 (5), Χάκετ, Λοτζέσκι 15 (3)

Πέμπτη, 10/11/2016
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 65-62
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 72-70
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 83-75 παρ. (67-67 κ.α.)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 105-92
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 92-86

Παρασκευή, 11/11/2016
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 89-87
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 91-90
Μπασκόνια (Ισπανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 86-52

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 6 αγώνες)
Ν-Η Β.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6-0 12
Παναθηναϊκός 4-2 10
Μπαρτσελόνα 4-2 10
Νταρουσάφακα 4-2 10
Μπασκόνια 4-2 10
Φενερμπαχτσέ 4-2 10
Ρεάλ Μαδρίτης 4-2 10
Αρμάνι Μιλάνο 3-3 9
Ολυμπιακός 3-3 9
Ούνιξ Καζάν 2-4 8
Ερυθρός Αστέρας 2-4 8
Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-4 8
Μπάμπεργκ 2-4 8
Αναντολού Εφές 2-4 8
Ζαλγκίρις 1-5 7
Γαλατασαράι 1-5 7
~ Οι προσεχείς δύο αγωνιστικές των ελληνικών ομάδων :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
και
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
---------------------
ΡΕΑΛ Μανδρίτης -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   και
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


*** Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 4ης αγωνιστικής για τους προκριματικούς του Μουντιάλ 2018:
«Τριάρα» από τα... τρία λιοντάρια η Σκωτία, ανατροπή η Γαλλία
1ος όμιλος
Γαλλία-Σουηδία 2-1
(57΄ Πογκμπά, 65΄ Παγέτ - 54΄ Φόρσμπεργκ)

Λουξεμβούργο-Ολλανδία 13/11
Βουλγαρία-Λευκορωσία 13/11

2ος όμιλος
Ελβετία-Νήσοι Φαρόε 13/11
Πορτογαλία-Λετονία 13/11
Ουγγαρία-Ανδόρα 13/11

3ος όμιλος
Β.Ιρλανδία-Αζερμπαϊτζάν 4-0
(27΄ Λάφερτι, 40΄ ΜακΌλεϊ, 67΄ ΜακΛάφλιν, 83΄ Μπραντ)

Τσεχία-Νορβηγία 2-1
(11΄ Κρμέντσικ, 47΄ Ζμραλ - 87΄ Κινγκ)

Σαν Μαρίνο-Γερμανία 0-8
(7΄ Κεντίρα, 9΄,58΄,76΄ Γκνάμπρι, 32΄,65΄ Χέκτορ, 82΄αυτ. Σιμοντσίνι, 85΄ Φόλαντ)

4ος όμιλος
Αυστρία-ΕΪΡΕ 12/11
Γεωργία-Μολδαβία 12/11
Ουαλία-Σερβία 12/11

5ος όμιλος

Αρμενία-Μαυροβούνιο 3-2
(50΄ Γκριγκοριάν, 74΄ Χαρογιάν, 90+3΄ Γκαζαριάν - 36΄ Κογιάσεβιτς, 38΄ Γιόβετιτς)

Ρουμανία-Πολωνία 0-3
(11΄ Γκροσίτσκι, 82΄πεν., 90+1΄ Λεβαντόφσκι)

Δανία-Καζακστάν 4-1
(15΄ Κορνέλιους, 36΄πεν., 90+2΄ Ερικσεν, 78΄ Ανκερσεν - 17΄ Σουγιουμπάγεφ)

6ος όμιλος
Σλοβακία-Λιθουανία 4-0
(12΄ Νέμετς, 15΄ Κούτσκα, 36΄ Σκρτελ, 86΄ Χάμσικ)

Μάλτα-Σλοβενία 0-1
(47΄ Βέρμπιτς)

Αγγλία-Σκοτία 3-0
(24΄ Στάριτζ, 50΄ Λαλάνα, 61΄ Κέιχιλ)

7ος όμιλος
Ισπανία-ΠΓΔΜ 12/6
Λιχτενστάιν-Ιταλία 12/6
Αλβανία-Ισραήλ 12/6

8ος όμιλος
Κύπρος-Γιβραλτάρ 13/11
Βέλγιο-Εσθονία 13/11
ΕΛΛΑΔΑ-Βοσνία 13/11

9ος όμιλος
Κροατία-Ισλανδία 12/11
Ουκρανία-Φινλανδία 12/11
Τουρκία-Κόσοβο 12/11

***  Πέτρος Κωνσταντινέας: «Μόνο εγώ ξέρω τι περνάει ο Μπίκας» 
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην διαιτητής φιλοξενήθηκε στον ArenaFM 89.4 και σχολίασε τα όσα γίνονται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαβάστε τι ανάφερε για τον φούρνο που το κάψανε αλλά και μετά ,από ποιο παιχνίδι έγινε.
Όσα είπε ο Πέτρος Κωνσταντινέας στον ArenaFM 89.4:

Αναφορικά με το περιστατικό που του κάψανε τον φούρνο: «Δεν μου τον κάψανε τον φούρνο, μου έβαλαν εκρηκτικά. Εγώ δεν τον είχα ασφαλίσει επίτηδες ,για να μην βγουν διάφοροι περίεργοι και να πουν ότι ο Κωνσταντινέας το έκανε επίτηδες. Οικονομικά ήταν πολύ βαρύ αλλά το βασικό είναι το ψυχολογικό, πολύ ψυχοφθόρα η διαδικασία και για τον ίδιο αλλά και για την οικογένεια του καθενός. Ξέρω πολύ καλά τι πενάει. Τουλάχιστον ο Γιώργος ο Μπίκας έχει συμπαραστάτες το κράτος, κατήγγειλαν και πολλά σωματεία και η ΕΠΟ και η Σούπερ Λιγκα αλλά στην δικιά μου περίπτωση ήμουν μόνος. Δεν υπήρχε εκείνη την εποχή κράτος να με προστατεύσει, η Σούπερ Λιγκ δεν έβγαλε καν ανακοίνωση. Εγώ τράβηξα τον γολγοθά μόνος μου».
Μετά από ποιο ματς σας κάψανε τον φούρνο: «Ήταν το παιχνίδι Ολυμπιακού-Ξάνθης. Τρία πέναλτι δεν έδωσα, αυτό ανέφερε τουλάχιστον στην έκθεση του ο κ.Καλαθενός»
Για τον Μπίκα: «Τον γνωρίζω και σαν αρχιδιαιτητή αλλά και σαν παρατηρητή διαιτησίας αι έχω πολύ καλές εντυπώσεις».
Στην συνέχεια ανέφερε: «Μου έχουν κάνει άπειρες προτάσεις να γίνω τηλεκριτικός , αλλά είναι αρχή μου να μην σχολιάζω τις φάσεις .Δεν μαρέσει να καταδεικνύουμε τα λάθη των διαιτητών και να κάνουμε σχολιασμούς για αυτά. Επέλεξα να μην το κάνω ποτέ στην ζωή μου. Ο διαιτητής πρέπει να έχει προσωπικότητα, ο καλός διαιτητής έχει ηθικούς φραγμούς και δεν μπορεί να τον καταβάλει κανένας την ώρα που σφυρίζει. Έχουν βάλει πολλούς διαιτητές χωρίς προσωπικότητα γιατί τους έχει διαβάλει το σύστημα
Τι ομάδα είστε;
«Μαύρη θύελλα. Είμαι Καλαμάτα την οποία ακολουθώ από παλιά. Αγαπάω την Καλαμάτα, είμαι τοπικιστής, έχω ένα άλλο στιλ ,σαν την Αγγλία, ο κάθε άνθρωπος υποστηρίζει την ομάδα της πόλης του ή της περιοχής του».
Για το …πάμε παικταρά το οποίο είχε πει ο ίδιος: «Στο Τοροσίδη το είχα πει , αλλά άμα ρωτήσετε τους ποδοσφαιριστές πως τους μιλούσα θα καταλάβετε. Είχαν μια αψιμαχία με τον Σολτάνι , είπα και  στον παίκτη του Ηρακλή ότι πολύ καλός παίκτης. Ήταν χαρακτηριστικός ο λόγος μου στους παίκτες, το έκανα πάντα, αυτή ήταν η συμπεριφορά μου. Και ο Γκαρσία ήταν πολύ οξύθυμος, μπορεί να είχε νευριάσει με κάποιον άλλον διαιτητή, είναι θέμα ψυχολογίας, να τον κοιτάς στα μάτια και να τον καταλαβαίνεις. Ο διαιτητής πρέπει να είναι και ψυχολόγος».
Για τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού:
«Έχω πολύ καλή άποψη για τον Γιώργο Βασιλειάδη και έχει σχέση με τον Αθλητισμό. Στην προηγούμενη γενική γραμματεία είναι ο άνθρωπος που ήταν μέσα στους ελέγχους που έγιναν στην ελληνική ομοσπονδία. Πιστεύω πως είναι αποφασισμένος».
Το μήνυμα του στον Γιώργο Μπίκα: «Θα του έλεγα να μείνει, αυτό προσπαθούν να κάνουν οι άλλοι, να τον διώξουνε. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη, στην καμόρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει την στήριξη του κράτους».  Πηγή: Arenafm.gr

***  Με το «δεξί» στην πρεμιέρα της Α’2 οι γυναίκες του Μεσσηνιακού (φωτογραφίες) 
 
 
 
Εύκολη νίκη στην πρεμιέρα με τους Ίωνες ο ΜΓΣ
 Με εύκολη νίκη συνδυάστηκε για τον Μεσσηνιακό η εντός έδρας πρεμιέρα για το πρωτάθλημα της Α2 βόλεϊ των γυναικών. Η καλαματιανή ομάδα επικράτησε με 3-1 κόντρα στους Ίωνες, ενώ τα σετ έχουν ως εξής: 25-8, 24-26, 25-18, 25-16.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σκλήρη, Πασσιά, Χειλαδάκη, Κωνσταντοπούλου, Σουρή, Δεδούση (αρχική 6άδα), Σαμπάτη λ. Έπαιξαν και οι Χάσκου, Σακελλαρίου, ενώ στον πάγκο κάθισαν οι Καραγιάννη, Μπεσή, Ραμούνδου, Μπαξιβανάκη και Παυλέα λ.
-Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έφορος του τμήματος Χρήστος Ζερίτης πριν από την παρουσίαση των ομάδων έκανε γνωστό στους φιλάθλους ότι την 1η Νοεμβρίου ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος συμπλήρωσε 128 χρόνια ιστορίας!  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Με σπουδαίο Τριανταφυλλόπουλο "καθάρισε" τον Ίκαρο η Καλαμάτα B. C. (φωτογραφίες) 
 
 
 
Μία πολύ μεγάλη νίκη πανηγύρισε η Καλαμάτα απέναντι στον Ίκαρο Καλλιθέας επικρατώντας με σκορ 67-58 και έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Λεωνίδα Τριανταφυλλόπουλο και Δημήτρη Τσικούρη, με τον πρώτο να σκοράρει κρίσιμα σουτ και να παίρνει προσωπικά την υπόθεση νίκης και τον δεύτερο να δίνει πολύτιμες λύσεις στην ομάδα του παίζοντας στις θέσεις 1-3.
Στο πρώτο ημίχρονο αν και οι φιλοξενούμενοι φαίνονταν να έχουν επιβάλει τον ρυθμό τους, οι παίκτες της Καλαμάτας με μπροστάρηδες τους Τσικούρη και Μπάκα κατάφεραν να βάλουν την ομάδα τους μπροστά με έναν πόντο πριν οδηγηθούν στα αποδυτήρια. Στην επανάληψη με ένα ξέσπασμα της Καλαμάτας η διαφορά έφτασε στους 10 πόντους, όμως η ομάδα της Καλλιθέας τρέχοντας ένα επιμέρους σερί 2-12 κατάφερε περίπου 5 λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης να πλησιάσει στους 3(53-50). Σε εκείνο το σημείο όμως οι παίκτες της Καλαμάτας μένοντας ψύχραιμοι και με τον Τριανταφυλλόπουλο να πετυχαίνει 7 πόντους έφτασαν στην 2η νίκη τους στο φετινό πρωτάθλημα.
Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής:
ΚΑΟ Κορίνθου ΑΟ Αχαγιά 82  74-62
ΓΣ Δάφνη Δαφνίου Έσπερος ΑΟΠΑ  74-67
ΣΚ Καλαμάτα ΑΕ Ίκαρος Καλλιθέας  67-58
ΑΟ Γλαύκος ΑΟ Πεύκης  82-72
ΑΟ Ακράτας ΑΟ Ένωση Ιλίου  65-70
ΑΟ Ερμιόνης ΑΟ Ίκαρος Ν. Σμύρνης  63-75
ΑΟ Άρης Πετρούπολης ΑΟ Πορφύρα  78-81
Ρεπό: ΑΓΣ Κεραυνός Αιγίου
 Τα φύλλα αγώνα:
Καλαμάτα- Ίκαρος Καλλιθέας 67-58
Δεκάλεπτα: 17-16, 30-29, 47-38, 67-58
Διαιτητές: Μακρής-Λεκατσάς (Πολιτόπουλος)
Καλαμάτα (Γιαννακόπουλος): Αντωνόπουλος, Κίσσας, Μπάκας 14, Τσικούρης 11(1), Μαγιντόμπε 12(2), Σπηλιώτης, Κουτίβας, Σκοπέτος 2, Γεωργανάς 4, Δελής , Λουρμπέας 5, Τριανταφυλλόπουλος 18(2)
Ίκαρος Καλλιθέας (Πανούλιας): Καράμπελας 12(2), Μπελίτσης 7(1), Ψαράς 3(1), Οικονομάκης 3(1), Ζεγκίνογλου 8,  Καλεμτζάκης 10, Τσατας, Μπουργάνος 4, Αρναουτάκης 9 (1), Σταθόπουλος , Τζέμης 2.
Πηγή: basketblog.gr 
φ
ωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Ζητούν άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στην "Τέντα" βουλευτές του ΚΚΕ 
Την άμεση αντικατάσταση ή, έστω, την επισκευή του καλύμματος της «Τέντας» ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το, μέχρι προχθές, υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη.
Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι η διάρκεια ζωής του καλύμματος ήταν 15 χρόνια και έχουν περάσει περισσότερα από 25!
Η ερώτηση των τριών βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Το κλειστό γυμναστήριο Καλαμάτας (γνωστό ως Τέντα) έχει κατασκευαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Η τέντα, το πανί της οροφής, που είναι ιταλικής κατασκευής, έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνια και ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 25 χρόνια. Την περσινή σεζόν, όπως και τις προηγούμενες, είχαμε τραυματισμούς παιχτών (ρήξη χιαστών κ.ά.) από τα νερά που έμπαιναν από την οροφή από τη βροχή ή τους υδρατμούς που δημιουργούνται. Εκτός αυτών το κλειστό γυμναστήριο παραμένει ουσιαστικά κλειστό από τον Απρίλη ως το Σεπτέμβρη λόγω της αφόρητης ζέστης που δημιουργείται από το πανί της οροφής.
Σε αυτό το χώρο δραστηριοποιούνται 16 αθλητικά σωματεία του μπάσκετ, όπου γίνονται και αρκετά πρωταθλήματα αντρών και γυναικών, παίδων, κορασίδων κ.λπ., αλλά και της ρυθμικής γυμναστικής και γίνονται και διεθνή μίτινγκ. Πλέον υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των αθλουμένων". 

***  Με επιτυχία και περισσότερες από 100 συμμετοχές ο 5ος Γύρος Ταϋγέτου 
 
Μετά την Ανάβαση Καλαμάτα-Τουριστικό το Σάββατο ο 5ος Γύρος Ταϋγέτου ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τον αγώνα ορεινής ποδηλασίας 37 χλμ. στη Νέδουσα.
Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη οργανωτικά και αγωνιστικά συνάντηση με αθλητές από όλη την Ελλάδα καθώς και από το εξωτερικό που συνολικά ξεπέρασαν τους 100.
Οι νικητές ανά κατηγορία στο MTB ήταν οι Εμιλιάνο Βίλα, Πέτρος Γκαζώνης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Κοσμάς Νταβουτιάν, Αντρέσα Φλόρες Κανακόπουλος και Νίκος Ανδρεόπουλος, ενώ υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη 3άδα στη γενική της ανάβασης ήταν κατά την πρώτη μέρα οι Βίλα, Δημητρακόπουλος και Νικήτας Φράγκος.
Με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές απευθύνουν ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή και επιτυχία των αγώνων:
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αθλητές που με τόση θέρμη υποστήριξαν το διήμερο αυτό και φυσικά τους περιμένουμε και την επόμενη χρονιά να είναι και πάλι κοντά μας. Εν συνεχεία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε το τόσο πλήρες και άριστα οργανωμένο αποτέλεσμα.  Ευχαριστούμε τον κ. Νταγιόπουλο για τα spray και τις κορδέλες που χρησιμοποιήθηκαν για να σηματοδοτηθεί η διαδρομή της ορεινής ποδηλασίας, το κατάστημα «ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΑ» και την εταιρία ALOYXIL  για την τεχνική υποστήριξη που παρείχαν και τις δυο ημέρες των αγώνων. Εν συνεχεία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Παναγιώτη Μπαλίκη και το κατάστημα CREPELICIUS για την δωρεά των 120 sandwich, το ζαχαροπλαστείο IL PRIMO για την δωρεά 150 κομματιών κέικ, το εργαστήρι ζύμης και σφολιάτας ΧΑΡΜΑ για την δωρεά 100 νερών, τα μεσσηνιακά  SUPER MARKET ΜΟΥΡΓΗ για την παροχή 120 μπανανών και χυμών και τα X-TREME STORES για την παροχή 150 ενεργειακών gel για τους αθλητές. Θερμές ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε επίσης στην εταιρία ΑΙΧΜΗ GRAPHICS για την προσφορά των αριθμών και των αφισών του αγώνα, το Ράδιο ΠΑΛΜΟΣ 90,5 και τον κ. Θεοδωρακάκη Κώστα ήταν ο χορηγός επικοινωνίας του αγώνα, το κατάστημα ποδηλάτων BASEMENT BIKESTORE για την επιμέλεια, καθαρισμό και την άψογη σηματοδότηση των μονοπατιών του αγώνα και το γυμναστήριο SPORTS CENTER και τον κ. Δημητρακόπουλο Νίκο για την χρονομέτρηση των αθλητών και καταγραφή των αποτελεσμάτων. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κατάστημα ποδηλάτων PLANET CYCLING που βρίσκεται στον Πύργο για την παραχώρηση της αψίδας αφετηρίας-τερματισμού και την εταιρία  ELECTRIC REV BY HELMA που βοήθησαν στο να υπάρχει κατηγορία ηλεκτρικών ποδηλάτων (Ε-ΒΙΚΕ) και παραχώρησαν ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE για να τρέξουν αθλητές. Ευχαριστούμε το  Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Καλαμάτας που μας παρείχε άψογη υγειονομική κάλυψη στον αγώνα καθώς και το ΕΚΑΒ αφού είχαμε το προνόμιο να έχουμε κάλυψη από ασθενοφόρο στη διοργάνωση και τέλος το Λιμενικό Ταμείο και τον πρόεδρο κ. Βγενή για την πολύτιμη βοήθεια του. Δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές που βρέθηκαν την Κυριακή στον αγώνα της ορεινής ποδηλασίας πάνω στο βουνό για να κατευθύνουν και να βοηθήσουν τους αθλητές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης μέλη του Αθλητικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Παράδεισος Καλαμάτας που βρέθηκαν κοντά μας και μας βοήθησαν στον αγώνα. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Διοργανωτές που είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέδουσας, η Τοπική Κοινότητα Νέδουσας και ο Δήμος Καλαμάτας».
Αποτελέσματα ορεινής ποδηλασίας
Α1 κατηγορία
1ος Εμιλιάνο Βίλα 1.59’.17’, 2ος Μάρκος Μπαρμπετσέας 2.28’.37, 3ος Νίκος Πονηρέας 2.30’35’’. Συμμετείχαν και οι Φώτης Μαρκάκης, Ανδρέας Κουλόπουλος, Κώστας Καραη, Πλάτων Λάμπος, Άλκης Κοτσυφάκης, Γιώργος Κούκος, Αγγελόπουλος, Αυρέλ Τσαπι, Χρήστος Πουλακίδας, Κώστας Χρονόπουλος, Δημήτρης Φουντέας, Νίκος Μάλαμας, Βασίλης Ποντίκης, Παναγιώτης Κοτσάκης, Δημήτρης Μαρτσελέας, Πέτρος Αλευράς, Αθανάσιος Λιγουδιαστιανός, Στράτος Μουστακέας.
  Α2
1ος Πέτρος Γκαζώνης 1.49’50’’, 2ος Κώστας Κούβελας 2.12’45’’, 3ος Δημήτρης Αγγελόπουλος 2.17’15’’. Βασίλης Τσοκαράς, Γιώργος Σπυρίδης, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.
Α3
1ος Δημήτρης Δημητρακόπουλος 1.54’29’’, 2ος Κώστας Ευαγγελίου 1.55’20’’, 3ος Σταύρος Παπαδόπουλος 2.’04’16. Δημήτρης Καπετάνιος, Αλέξανδρος Τσιότσιος, Γιώργος Χουλιάρας, Νίκος Ζέππος, Ματθαίος Βεντούρης, Σταύρος Κανελλόπουλος.
Κατηγορία Α4
1ος Κοσμάς Νταβουτιάν 2.08’07’’, 2ος Edward Muller 2.25’30’’, 3ος Νίκος Ζήρος 2.41’25’’. Νίκος Χατζηκανέλος, Κωνσταντόπουλος, Καλλικράτης Γιαννιός, Παναγιώτης Χωραΐτης, Μύρων Πλεύρης, Παναγιώτης Κουσουλης, Αλέξανδρος Κολαμπάς, Γιάννης Μπακογιάννης, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Μιχάλης Ποντίκης.
  Κατηγορία Α5
1ος Δημήτρης Ντούλιας 2.05’30’’, 2ος Στέργιος Παπαδόπουλος 2.28’08’’, 3ος Γιάννης Μπακαθανάσης 2.30’54’’, Constantine, Βασίλης Κωστόπουλος, Χρήστος Βλαχάκης, Ιορδάνης Δερμεντζίδης, Στάθης Λύτρας, Ηλίας Ελευθεριάδης.
Γυναίκες
1η Andressa Flores Kanakopoulos 3.28’10’’, 2η Ματίλντα Παπαθανασίου 3.33’13’’
Ε-bike
1ος Νίκος Ανδρεόπουλος 1.37’36’’, 2ος Διονύσης Μαντάς 1.40’00’’, 3ος Κώστας Γιαννακέας 2.22’28’’. Γιώργος Γιαννακέας, Κώστας Σφυρής.

***  Ο ΣΔΥΜ στον 34° Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 
Ο ΣΔΥ Μεσσηνίας θα είναι και πάλι «παρών» με 237 δρομείς (91 στο Μαραθώνιο, 117 στα 10 χλμ. και 29 στα 5 χλμ.) στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, αυτήν του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας που θα γίνει την προσεχή Κυριακή 13 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για το πολιτισμικό αθλητικό γεγονός που δημιούργησε παγκοσμίως το πρότυπο για παρόμοιες διοργανώσεις και που κερδίζει συνεχώς τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων αθλητών και θιασωτών. Από τότε που καθιερώθηκε ως Ολυμπιακό αγώνισμα χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα του πρώτου Μαραθωνοδρόμου τρέχοντας τη μία και μοναδική κλασική διαδρομή. Τα βήματα που απαιτούν πειθαρχία, υπομονή, επιμονή, σεβασμό και αφοσίωση στη διαδικασία. Δεν είναι ένας κοινός αγώνας μεγάλων αποστάσεων. Λειτουργεί ως σύμβολο και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν ηττημένοι. Ο στόχος δεν είναι ο χρόνος, είναι ο τερματισμός. Στο τέρμα μοιράζονται όλοι τη νίκη. Ακόμα και αυτοί που δεν καταφέρνουν να τερματίσουν, συνεχίζουν να αγωνίζονται για να τα καταφέρουν μια επόμενη φορά.
Η συμβουλή του ΣΔΥ Μεσσηνίας προς τους αγωνιζόμενους: Μην προσθέσετε περισσότερο άγχος στον εαυτό σας τις τελευταίες μέρες. Απλά απολαύστε τη συμμετοχή σας. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία για τον καθένα, ιδιαίτερα για τους πρωτάρηδες και θα επανεκτιμήσετε τον εαυτό σας ακόμα περισσότερο.
Περισσότερες πληροφορίες για τον 34° Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας οδηγίες συμμετοχής στο sdym.gr.

***

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 26  Οκτωβρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-26-2016.html .- 
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τετάρτη 26-10-2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-26-10-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-27-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  2016 :

 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-28-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-29-2016.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 30 Οκτωβρίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-30-2016.html .-
Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 29  και 30  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/29-30-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-31-2016.html .-

***
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 

 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 :

 http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ 19.- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html.-

 ~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-   
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .- 
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-
~

****  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...
ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟ
ΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5052  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3188 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3184  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.414   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 

  


~

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου