ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016 :
~
 
Ημείς να ζητώμεν το έλεος της αφέσεως των αμαρτιών μας, και να επιμεληθώμεν την καθαρότητα της ψυχής, και τα του Θεού έρχονται μόνα τους χωρίς την ημών ζήτησιν.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
 
 
 ~ 4 Οκτωβρίου
Αγίου Ιεροθέου του Αρεοπαγίτου (1), πρώτου επισκόπου Αθηνών. Ιερομάρτυρος Πέτρου. Μαρτύρων: Αδαύκτου και Καλλισθένης. Δομνίνης και των θυγατέρων αυτής Βερίνης και Προσδόκης (2). Οσίων Αμμούν του Αιγυπτίου και Θεοδώρου του Ταμασού και Ιωάννου του λαμπαδιστού, των εν Κύπρω.
(1)Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν πλατωνικός φιλόσοφος και ένας από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου της Γερουσίας του Αρείου Πάγου. Αφού δέχθηκε και διδάχθηκε την πίστη του Χριστού από τον Απόστολο Παύλο, χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Μαθητής του υπήρξε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο οποίος στα συγγράμματά του πλέκει εγκώμια για τον δάσκαλό του. Εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γεράματα, μετά από πολύχρονη ποιμαντική και συγγραφική δραστηριότητα. Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στα Μέγαρα Αττικής. Επίσης λείψανά του σώζονται στο Άγιον Όρος (Ι. Μ. Αγ. Παύλου) καθώς και στο παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέα (Αρχιεπισκοπή Αθηνών).
(2) Για την Αγία μάρτυρα Δομνίνη και τις θυγατέρες αυτής Βερίκη και Προσδόκη εγκωμιαστικούς λόγους καθώς και τον βίο τους έχει συγγράψει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Η άξια Δομνίνα ήταν από την Αντιόχεια και ασπάστηκε την χριστιανική πίστη μαζί με τις δύο θυγατέρες της, την Βερνίκη και την Προσδόκη. Όταν ξεκίνησε ο διωγμός επί του Διοκλητιανού η μητέρα και οι δύο κόρες της αποφάσισαν νά παραμείνουν σταθερές εις την πίστη. Όμως ο σύζυγος της Δομνίνης ήταν ειδωλολάτρης και εκμεταλλευόμενος την σκληρότητα των διωγμών προσπαθούσε να τις πείσει να απαρνηθούν το Χριστό. Για το λόγο αυτό οι Αγίες αποφάσισαν να φύγουν. Κατέφυγαν στην Έδεσσα της βόρειας Μεσοποταμίας. Όμως ο ειδωλολάτρης σύζυγος έμαθε τον τόπο όπου κρύβονταν και πήγε μαζί με στρατιώτες να τις συλλάβουν. Στο δρόμο της επιστροφής έκαναν στάση γιατί έπεσε η νύκτα και οι μεν στρατιώτες κοιμήθηκαν ο δε πατέρας φύλαγε τη γυναίκα και τις κόρες του. Όμως σκεφτόμενος το γεγονός ότι οι στρατιώτες θα ατίμαζαν τις θυγατέρες του και την γυναίκα του, τους έθεσε τον όρο ότι για να τις αφήσει ελεύθερες θα έπρεπε να πέσουν στον ποταμό και να πνιγούν. Οι αγίες το δέχτηκαν και κάνοντας την προσευχή τους και ζητώντας συγχώρηση από τον Κύριο βάδισαν με βήμα σταθερό στον ποταμό και έθεσαν τέρμα στη ζωή τους ~
Στις 04/10/2016 εορτάζουν:
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών, Άγια μάρτυρας Δομνίνη και οι θυγατέρες αυτής Βερνίκης και Προσδόκης, Όσιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής
~  Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Τοῦ Παύλου ἠλίευσαι, ταὶς θεηγόροις πλοκαίς, καὶ ὅλος γεγένησαι, ἱερωμένος Θεῶ, σοφὲ Ἰερόθεε, σὺ γὰρ φιλοσοφίας, ταὶς ἀκτίσιν ἐκλάμπων, ὤφθης θεολογίας, ἀκριβοὺς ὑποφήτης, δι' ἧς μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τὰ κρείττονα.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ιεροθέου Α' Επισκόπου Αθηνών - 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/4t9nOmMfkNA  .-

~
Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη
 
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος....
 
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
 
Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής
 
Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες

Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν ....
 
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)
 
Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος
 
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σ....
 
Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
~ Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν πλατωνικός φιλόσοφος και ένας από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου της Γερουσίας του Αρείου Πάγου. Αφού δέχθηκε και διδάχθηκε την πίστη του Χριστού από τον Απόστολο Παύλο, χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Μαθητής του υπήρξε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (βλέπε 3 Οκτωβρίου), ο οποίος στα συγγράμματά του πλέκει εγκώμια για τον δάσκαλό του.
Εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γεράματα, μετά από πολύχρονη ποιμαντική και συγγραφική δραστηριότητα. Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στα Μέγαρα Αττικής. Επίσης λείψανά του σώζονται στο Άγιον Όρος (Ι. Μ. Αγ. Παύλου) καθώς και στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα (Αρχιεπισκοπή Αθηνών).
Ο Μ. Γαλανός στο Συναξαριστή του αναφέρει ότι, είναι αδύνατο να διδάχτηκε από τον Απόστολο Παύλο ο Ιερόθεος πρώτος τη χριστιανική πίστη, διότι οι Πράξεις βεβαιώνουν ρητά ότι πρώτος πίστεψε με τη διδασκαλία του Απόστόλου Παύλου ο Διονύσιος. Αλλά και αν ακόμη ήταν Αρεοπαγίτης ή ακόμα σπουδαιότερο, πρώτος επίσκοπος της εκκλησίας Αθηνών, ήταν δυνατόν να παραλειφθεί μια τέτοια μεγάλη φυσιογνωμία για να συμπεριληφθεί απλά στη γενική έκφραση «ότι επίστευσαν και έτεροι»; Γι' αυτό λοιπόν λογικότερο είναι - συνεχίζει ο Μ. Γαλανός - να δεχτούμε, ότι μάλλον ο Ιερόθεος πίστεψε κατόπιν του Διονυσίου και απ' αυτόν διδάχτηκε, αφού έφυγε από την Αθήνα ο Παύλος. Αλλά όπως και αν έχουν τα πράγματα, βέβαιο είναι ότι ο Ιερόθεος ήταν άνδρας μεγάλης κοινωνικής παιδείας, έκανε πρώτος επίσκοπος Αθηνών και εργάστηκε για το ποίμνιο του με πίστη και πολύ ζήλο. Σύμφωνα μάλιστα με κάποια παράδοση, ο Ιερόθεος ήταν παρών και κατά την κοίμηση της Παναγίας στην Ιερουσαλήμ (15 Αυγούστου).
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
*** Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 4/10/2016 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Ευθύμης Λέκκας: «Οι σεισμοί των τελευταίων ημερών δεν έχουν σχέση μεταξύ τους» 
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, είπε ότι «οι εν λόγω σεισμοί δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει έξαρση, δεν είναι έτσι όμως, αφού ο κάθε σεισμός είναι διαφορετικός. Ειδικότερα στη Ρόδο το βάθος ήταν 70 χιλιόμετρα, στη Μεσσηνία ήταν 50 χιλιόμετρα, στην Αλόννησο 10 χιλιόμετρα και στην Κρήτη 5 χιλιόμετρα. Άρα υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο βάθος από την επιφάνεια, οι σεισμοί αυτοί μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση. Επίσης, δεν υπάρχει γεωγραφική σχέση μεταξύ τους, αφού ανήκουν σε διαφορετικά τόξα. Τέλος, οι παραπάνω σεισμοί δεν είναι του ίδιου είδους σε σχέση με την κατηγορία τους. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις διαφορές τους και έτσι προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που τους προκαλεί, άρα δεν υπάρχει σεισμική έξαρση».
Όπως είπε στη συνέχεια, δε θέλει να διασκεδάσει τις ανησυχίες του κόσμου, «είναι βεβαιως αποδεκτό και θεμιτό ο απλός κόσμος να ανησυχεί με όλο αυτό, αλλά επιστημονικά δεν υπάρχει λόγος σύνδεσης».
Από εκεί και πέρα, για τους σεισμούς στην Ελλάδα και αν περιμένουμε μεγάλη σεισμική δόνηση, απάντησε ότι «περιμένουμε πολύ μεγάλο σεισμό και πρέπει να τον περιμένουμε ώστε να προετοιμαζόμαστε επαρκώς. Το πότε θα γίνει δεν το γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι ένας σεισμός της τάξης των 6 βαθμών θα γίνει. Μέσα στη δεκαετία έχει υπολογιστεί ότι γίνονται τουλάχιστον 3 τέτοιοι σεισμοί, τελευταία είχαμε την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, άρα φυσιολογικά μέχρι να κλείσει η 10ετία μπορεί να υπάρχει ένας ακόμα σεισμός των 6 Ρίχτερ.
Αν τώρα θέλουμε να μιλήσουμε για μεγαλύτερους σεισμούς, της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί δε συμβαίνουν ανά δεκαετία, αλλά ανά 30 χρόνια, όπως 7 Ρίχτερ ανά 100 χρόνια, οπότε για ένα τόσο μεγάλο σεισμό έχω να απαντήσω ότι μπορεί να γίνει αύριο, αλλά μπορεί να γίνει και έπειτα από 100 χρόνια».
Τέλος, σημείωσε ότι στον ελλαδικό χώρο «υπάρχουν σεισμοί, θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, γιατί αν δε γίνονταν στην Ελλάδα, δε θα υπήρχε ούτε ο Ταΰγετος, ούτε η Πύλος, ούτε τίποτε άλλο, και θα ήμασταν μια Σιβηρία».  Π.Μπ.

*** Εορτασμός μνήμης Νεομάρτυρα Αγίου Δημητρίου 
Τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Δημητρίου στη Χώρα θα εορτάσει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, με την πανηγυρική λιτανεία της εικόνας και των αγίων λειψάνων του.
Ο εορτασμός, με τον οποίο ανοίγει η εμποροπανήγυρη της Χώρας, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής στις 6.30, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

*** Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Στασινού στην Καλαμάτα 
Το βιβλίο της Ελένης Στασινού «Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στην Καλαμάτα, στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις».
Παρουσιαστής θα είναι ο Θανάσης Μπαντές, αρθρογράφος – κριτικός λογοτεχνίας.
Την ερμηνευτική ανάγνωση θα κάνει η Κατερίνα Δρούλια, εκπαιδευτικός, και το συντονισμό ο συγγραφέας – δημοσιογράφος, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

*** Ιταλικό ενδιαφέρον για το τρένο Καλαμάτα – Κόρινθος …απουσία, όμως συνολικού σχεδιασμού 
 Για την επαναφορά του Σιδηρόδρομου ως κυρίαρχου μέσου μεταφοράς
    Το ενδιαφέρον της Ιταλικής εταιρείας Ferrovie dello Stato (FS), η οποία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ έναντι 45.000.000 ευρώ, για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτας – Τρίπολης – Κορίνθου, «αποκάλυψε» η συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με στελέχη του ΟΣΕ τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα το ενδιαφέρον της Ιταλικής εταιρείας για τη γραμμή Καλαμάτα – Κόρινθος είναι σοβαρό καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να είναι βιώσιμη.
Μάλιστα, ο κ. Νίκας εκτίμησε ότι αν η διαδρομή Καλαμάτας – Τρίπολης – Κορίνθου είναι 3 ώρες τότε μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.
Παρ' όλα αυτά, τρεις μήνες πριν να τελειώσει το 2016 η κατάσταση στο Σιδηρόδρομο παραμένει σε "αναμονή". Τα έργα έχουν δρόμο ακόμα μπροστά τους, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλει μήνες μέχρι να οριστικοποιηθεί η επόμενη μέρα και όπως φαίνεται μία διάχυτη "αμηχανία" επικρατεί σε σχέση με το αύριο.
Τα έργα που κατασκευάζονται εδώ και χρόνια θα αρχίσουν όπως λένε ασφαλείς πηγές της ιστοσελίδας ypodomes.com να παραδίδονται σταδιακά από το 2017. Αυτό είναι ένα καλό νέο αν σκεφτεί κανείς ότι το τελευταίο σιδηροδρομικό αναβαθμισμένο τμήμα που δόθηκε προς χρήση ήταν πριν από μία δεκαετία με την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα μέχρι το Κιάτο. Έκτοτε τα έργα είναι συνεχή αλλά δεν έχουν καταφέρει το αποτέλεσμα που όλοι περιμένουν και δεν είναι άλλο από την απόδοση τους στην κυκλοφορία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία απαξίωση στην χρήση του σιδηρόδρομου ως μέσο υπεραστικής μεταφοράς. Σε όλα αυτά τα χρόνια που ο επιβάτης δεν βλέπει αποτέλεσμα στην μετακίνηση του με το σιδηρόδρομο αλλά αντίθετα μία υποβάθμιση λόγω των έργων και της κρίσης, βλέπει άλλες επιλογές.
Οι οδικές μετακινήσεις την τελευταία 20ετία στη χώρα έχουν μεταμορφωθεί και η τελευταία πράξη του δράματος θα γίνει το 2017 με την ολοκλήρωση και των τελευταίων τμημάτων αυτοκινητόδρομων.
 Επίσης, τα ΚΤΕΛ έχουν επίσης μεταμορφωθεί και από δύσκολος χώρος μαζικής μετακίνησης έχουν μεταβληθεί σε σύγχρονο μέσο που συνδυάζει την ασφάλεια, την άνεση και με πολλές παροχές, ενώ έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της φθηνής μετακίνησης.
Αυτό σημαίνει συνεχείς απώλειες στη μετακίνηση με το σιδηρόδρομο, για όσο καιρό τουλάχιστον θα ισχύει αυτή η μεσοβέζικη κατάσταση με μισό δίκτυο και συνεχή έργα χωρίς τέλος.
Η δραματική ιστορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λίγο-πολύ θυμίζει την ιστορία της Ολυμπιακής πριν μία δεκαετία. Μία ιστορική δημόσια μεταφορική εταιρεία που οι πολιτικές την οδήγησαν σε σταδιακή απαξίωση και σε συνδυασμό με την απώλεια δικτύου λόγω των έργων, έμεινε σκιά του παλιού εαυτού της.
Η πρόσφατη κατάληξη του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της που την στέλνει στην αγκαλιά της Trenitalia είναι ένα καλό νέο που δεν έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αλλά με το γεγονός ότι της προσφέρει την ευκαιρία να έχει αύριο, να ανασχεδιαστεί ο ρόλος της, οι υπηρεσίες της και να γίνει και πάλι μία μεγάλη σιδηροδρομική εταιρεία με θετικά αποτελέσματα.
Ένα τρίτο στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την επόμενη μέρα είναι η εικόνα. Ζώντας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν φτάνει μόνο να είσαι κάτι αλλά να δείχνεις και ανάλογα. Αναφέρομαι στην εικόνα τόσο του τροχαίου υλικού, όσο και των σταθμών και ειδικότερα των μεγάλων σταθμών της χώρας.
Ακόμα και όταν ξεκινήσει η Trenitalia την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, ακόμα και όταν λειτουργήσει αναβαθμισμένο το δίκτυο, θα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που θα είναι η εικόνα των σταθμών. Δεν υπάρχει μεγάλη πόλη στην Ευρώπη που να μην έχει ένα σύγχρονο και κυρίως λειτουργικό σταθμό.
Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στο γεγονός της ιστορικότητας των κτιρίων που επί το πλείστον δημιουργήθηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια. Βεβαίως και η ιστορία τους είναι σημαντική όμως θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει με αυτούς τους σταθμούς; Θα παραμείνουν οι πέτρινοι σταθμοί των αρχών της δεκαετίας του 1900; Ή θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρώπη όπου οι μεγάλοι σταθμοί είναι οι περισσότεροι κοσμήματα αρχιτεκτονικής και σύγχρονης αντίληψης;
Η ιδέα της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού μας δικτύου έχει εγείρει μία σειρά από πολλά ζητήματα στο πως σχεδιάζεται και λειτουργεί ο μοντέρνος σιδηρόδρομος και αυτό είναι το εύκολο κομμάτι μιας και έχουμε δει τι έχει γίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης που κοιτούν τον σιδηρόδρομο ως ένα σοβαρό, μέσο του μέλλοντος, ανταγωνιστικό ακόμα και με το αεροπλάνο σε πολλές περιπτώσεις.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
  
*** Τροχαίο με υλικές ζημιές στην Ακρίτα 
 
Αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στα φανάρια της οδού Βας. Γεωργίου στη διασταύρωση με την οδό Ακρίτα.
Δεν υπήρξε τραυματισμός αλλά υλικές ζημιές.

*** Νέος αναπτυξιακός: Πολύ φορολογική απαλλαγή…
Αλλά και επιχορήγηση σε ευρώ για ΜΜΕ
 Αυξημένες από 45% σε 55% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου αναμένονται οι ενισχύσεις από τον νέο Αναπτυξιακό, μετά την αναμενόμενη αναθεώρηση του ΧΠΕ (Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων), λόγω της τραγικής υποχώρησης του κατά κεφαλή Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (συνολική αξία σε χρηματικές μονάδες των τελικών αγαθών - υπηρεσιών, που παράγονται σε μια περιφέρεια σε ένα συγκεκριμένο έτος), την περίοδο 2012-2014. Ο ισχύων ΧΠΕ, που ισχύει από το 2014 βασίζεται σε στοιχεία της περιόδου 2008-2010.
  ΕΙΔΗ - ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Έξι είδη Ενισχύσεων και οκτώ Καθεστώτα  Ενισχύσεων  (κατηγορίες επενδύσεων)  προβλέπει ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που "ξεκινάει" μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Για τις πέντε από τις οκτώ κατηγορίες / καθεστώτα ενισχύσεων προβλέπονται διάφοροι συνδυασμοί ενισχύσεων, αλλά όχι και επιχορήγηση σε ευρώ (ρευστό χρήμα).
«Γενναίες» όμως είναι οι επιχορηγήσεις και σε ευρώ για Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ. Το ίδιο ισχύει ακόμα μόνο για Επενδύσεις Καινοτομικού χαρακτήρα και Επενδύσεις Συνέργειας και Δικτύωσης.
  ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να τελειώσει το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), έτσι ώστε να προκηρυχθούν -μέσα στον Οκτώβριο- τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου:
- ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (χωρίς ενίσχυση/επιδότηση σε ευρώ), αλλά με τις υπόλοιπες κατηγορίες ενισχύσεων, ήτοι φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης).
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (χωρίς ενίσχυση/επιδότηση σε ευρώ), αλλά μόνο με φορολογική απαλλαγή.
- ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, με ενίσχυση/επιδότηση σε ευρώ (ρευστό), αλλά εναλλακτικά και με τις υπόλοιπες μορφές ενίσχυσης (φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης).
- ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ, χωρίς ενίσχυση/επιδότηση σε ευρώ, αλλά με σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για 12 έτη από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.
  Για τη γενική επιχειρηματικότητα και τις νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπονται συγκεκριμένοι κύκλοι προκηρύξεων, με τον δεύτερο κύκλο να προγραμματίζεται για τα μέσα του 2017, ενώ η υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα άλλα δύο καθεστώτα προβλέπεται να είναι "ανοικτή" συνεχώς.
  ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
 1.  Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού
>>> Δαπάνες κατασκευής, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και ειδικών και βοηθητικών.
Οι δαπάνες δεν μπορεί  να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων ή το 60% για τις επενδύσεις τουρισμού, ή το 80% για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε διατηρητέα κτίρια, ή το 70% για τις επενδύσεις logistics.
>>> Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της μονάδας.
>>> Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
>>> Οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (πλην κτιριακών) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
>>> Η αγορά του συνόλου των υφιστάμενων παγίων στοιχείων (κτήρια, μηχανήματα, λοιπός εξοπλισμός) ή και μέρους που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα, εφ' όσον σωρευτικά ισχύουν τα ακόλουθα: η μονάδα έχει παύσει τη λειτουργία της, η απόκτηση πραγματοποιείται από τον φορέα της επένδυσης που δεν σχετίζεται με τον πωλητή, τα μηχανήματα και ο λοιπός εξοπλισμός δεν δύναται να είναι παλαιότερα των 7 ετών από την ημερομηνία κτήσης τους και να μην έχουν επιχορηγηθεί στο παρελθόν.
  2. Επιλέξιμες δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού
>>> Μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.
>>> Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης  της επιχείρησης.
Το ανώτατο ποσοστό των άυλων δαπανών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 75% του συνολικού κόστους της επένδυσης για τις ΜΜΕ.
  ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ:
 Επιχορήγηση (ευρώ).
  Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, κάλυψη τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), μέγιστης διάρκειας 7 ετών.
 Φορολογική απαλλαγή, επί των πραγματοποιημένων προ φόρου κερδών, εντός 15 φορολογικών ετών, από την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% της επένδυσης.
 Επιδότηση του κόστους της δημιουργημένης απασχόλησης.
 Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.
 Χρηματοδότηση    επιχειρηματικού    κινδύνου    μέσω     Ταμείων Συμμετοχών.
Όλες οι ενισχύσεις παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά.
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης, ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα ήτοι:
α) για μεγάλες επιχειρήσεις 500.000 ευρώ
β) για μεσαίες, συνεταιρισμούς και για σχηματισμούς συνέργειας και δικτύωσης (clusters), 250.000 ευρώ
γ) για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 150.000 ευρώ
δ) για ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. (50.000 ευρώ), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, 100.000 ευρώ.
  ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου δύναται να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση,  με την προϋπόθεση ότι το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, στήριξη ή παροχή.
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
3 χρόνια και εάν μέχρι τότε έχει υλοποιηθεί το 50% της επένδυσης μπορεί να ληφθεί παράταση άλλων 2 ετών.

***  Το παράτησαν όπου βρήκαν 
Ούτε καν κοντά σε κάδο απορριμμάτων δεν εγκατέλειψαν το παλιό καζανάκι οι ιδιοκτήτες τους.
Το άφησαν λοιπόν, στυλωμένο στην κολώνα της Βασ. Γεωργίου, έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, θεωρώντας ότι κάποιοι είναι υποχρεωμένοι να το πάρουν.
Σε αυτή την πόλη, αν δεν βάλουμε όλοι ένα χεράκι, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει τίποτα και δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Δήμο.
Περισσότερη ευαισθητοποίηση στο θέμα των σκουπιδιών, θα βοηθήσει όλους μας.  Β.Β. 

 ***  Κορυφαίο γεγονός για την αρχαία ιστορία της Μεσσηνίας το άγνωστο θέατρο της «Αρχαίας Θουρίας» 
 Το άγνωστο έως σήμερα θέατρο της αρχαίας Θουρίας, της σημαντικότερης πόλης της Δυτικής Μεσσηνίας, εντόπισε η δρ Ξένη Αραπογιάννη τον περασμένο Ιούλιο, και έως σήμερα, τελευταία ημέρα των ανασκαφών για φέτος, την περίμεναν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.
Το θέατρο είναι κατασκευασμένο από υπόλευκο πωρόλιθο και χρονολογείται κατά μια πρώτη εκτίμηση στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Βρίσκεται στον ευρύτερο κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, στο υψηλότερο σημείο της δυτικής πλευράς, όπου εξαπλώνεται η αρχαία πόλη με θέα την εύφορη πεδιάδα της Μεσσηνίας, γνωστή στην αρχαιότητα ως «Μακαρία», και στο βάθος τον «Θουριάτη» Κόλπο, τη θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου.
Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γιώτας Συκκά στην "Καθημερινή", που ανασκάπτει στην περιοχή υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, έφερε στο φως τον ισχυρό αναλημματικό τοίχο του κοίλου του θεάτρου που αποκαλύφθηκε σε μήκος 12,30 μ. και σε ύψος 4 μ., έναν άριστα διατηρημένο διπλό ισοδομικό τοίχο της αριστερής παρόδου (μήκους 18,35 μ. ,πλάτους 1,25 μ. και ύψους 3 μ.,) αλλά κι ακόμη έναν ισοδομικό τοίχο με αντηρίδες, παράλληλα του προηγούμενου, σε μήκος 19,20 μ., πλάτος 0,45 μ. και ύψος 2,70 μ.
Επιπλέον, τμήμα της ορχήστρας (5,45 μ. και πλάτος 3,14 μ.), την πρώτη σειρά των λίθινων ειδωλίων του κοίλου και μάλιστα καλοδιατηρημένη, το πρώτο σκαλοπάτι που οδηγεί στις κερκίδες καθώς και τον διατηρημένο διάδρομο για την κίνηση των θεατών περιμετρικά της ορχήστρας.
Εξίσου σημαντικό εύρημα είναι και ο μεγάλος ορθογώνιος λίθινος αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων ο οποίος περιτρέχει την ορχήστρα και φέρει στον πυθμένα μικρά φρεάτια σε κανονικές αποστάσεις μεταξύ τους, για την κατακάθιση των φερτών υλών. Επίσης, καλυπτήρια πλάκα του αγωγού η οποία διευκόλυνε την κίνηση των θεατών πάνω στον αγωγό αλλά και πολλά πεσμένα λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη και τμήματα ειδωλίων. Αποκαλύφθηκαν στην κοιλότητα πίσω από τα σωζόμενα in situ εδώλια και προέρχονται από κατεστραμμένες κερκίδες του θεάτρου στο σημείο αυτό.
Από τις 6.30 το πρωί έφταναν στην ανασκαφή της αρχαίας Θουρίας η κ. Αραπογιάννη και οι συνεργάτες της. Κι όπως συνέβη και το 2007 όταν άρχισε τις δοκιμαστικές τομές στη θέση Παναγίτσα όπου εντόπισε το Ασκληπιείο, την περίμενε ευχάριστη έκπληξη. Όχι στο ίδιο σημείο το οποίο σήμερα επισκέπτονται πολλοί, παρ’ όλο που δεν έχει οργανωθεί ακόμη ως αρχαιολογικός χώρος, αλλά στην κορυφή του λόφου. Μισή ώρα περπάτημα από τις άλλες αρχαιότητες που ανακάλυψε.
«Επί πολλά χρόνια αναζητούσα το αρχαίο θέατρο. Υπήρχαν μαρτυρίες παλιών περιηγητών του 1830», λέει στην «Κ». Από το συγκεκριμένο σημείο, ένα κτήμα με ελιές στην πλαγιά του λόφου, είχε περάσει πολλές φορές. Μια γωνίτσα ενός λιθόπλινθου την έβαλε σε υποψίες.
 «Η γεωφυσική μελέτη του δρος Λάζαρου Πολυμενάκου μας έδωσε πολλά στοιχεία ότι το θέατρο ήταν εκεί που υποψιαζόμασταν. Βάσει αυτών των στοιχείων αλλά και των αρχαιολογικών δεδομένων, ξεκίνησε η έρευνα στον παρθένο χώρο. Η πρώτη κιόλας τομή έφερε στο φως τον τεράστιο αναλημματικό τοίχο του κοίλου του θεάτρου. Προχωρώντας την έρευνα και σε βάθος (σε 3 μ.), αρχίσαμε να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η δεύτερη τομή έγινε σε ένα σημείο που πίστευα λόγω φυσιογνωμίας του εδάφους ότι υπάρχει το κοίλο του θεάτρου. Πράγματι εκεί βρέθηκε το τμήμα της ορχήστρας με τα ειδώλια της πρώτης σειράς αδιατάρακτα στη θέση τους. Ο διάδρομος και ο αγωγός επιβεβαίωσαν όσα αναζητούσαμε».
Ο διπλός ισοδομικός τοίχος της αριστερής παρόδου οδηγεί στο θέατρο. Όμως ο δεύτερος τοίχος «δεν γνωρίζουμε ακόμη πού ανήκει. Πρόκειται για άλλο μεγάλο κτίριο. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο γιατί όλα είναι εικασίες. Μπορεί να είναι σκηνοθήκη ή άλλη κατασκευή, ανήκει πάντως σε άλλο κτίριο», υπογραμμίζει η κ. Αραπογιάννη. «Στην τρίτη τομή βρήκαμε το τέλος της παρόδου που καταλήγει σε μια λοξότμητη πέτρα, στην οποία εφάπτεται μεγαλοπρεπές ορθογώνιο βάθρο το οποίο στήριζε αγάλματα ή επιγραφές».
Αυτό που έσωσε το εύρημα είναι το βάθος του. «Πρόκειται για θέατρο διαμέτρου πάνω από 15 μ.». Δεν θέλει να πει περισσότερα. Τονίζει μόνο ότι η ανακάλυψη «αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την αρχαία ιστορία της Μεσσηνίας αλλά και σημαντικό νέο κεφάλαιο στην επιστήμη της αρχαιολογίας».
Συμπαραστάτες σε κάθε βήμα της ήταν το Ίδρυμα Καρέλια που ενισχύει τις ανασκαφές στην περιοχή, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο δήμος, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία υποστήριξε τη διαμόρφωση του Ασκληπιείου.
Από προχθές το απόγευμα η ανασκαφή κλείνει. Οι τελευταίες πλημμύρες στην περιοχή, που τύλιξαν με λάσπες τα μνημεία, τους κινητοποίησαν. Κατασκευάστηκαν προστατευτικά στέγαστρα για να είναι ήσυχοι τον χειμώνα. Όμως όλα εδώ είναι συλλογικά, λέει η ανασκαφέας, αναφέροντας τους Γιώργο Νίνη (αρχιτέκτων), Λάζαρο Πολυμενάκο (γεωλόγο), το επιστημονικό προσωπικό, τους ντόπιους εργάτες, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Τι θυμάται από τη φετινή εμπειρία; «Ο πρώτος ενθουσιασμός ήταν όταν πρωτοείδα τον χώρο. Έπειτα όταν αποκαλύφθηκε ο αναλημματικός τοίχος. Όμως σαν αντίκρισα την ορχήστρα, η χαρά μου απογειώθηκε. Αισθάνθηκα ότι δικαιώθηκα».

***  Πού θα πέσουν από την Πέμπτη τα πρώτα χιόνια
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά θα πέσουν την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, καθώς αλλάζει ο καιρός στην Κ. Μακεδονία.
Το ψυχρό κύμα από την Β. Ευρώπη θα επηρεάσει έστω και για λίγο τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να πέσει ακόμη και σε αρνητικές θερμοκρασίες στα ορεινά.
“Περιμένουμε από αύριο σταδιακή αλλαγή του καιρού. Αρχικά θα έχουμε βροχές, ενώ την Πέμπτη θα έχουμε σοβαρό κρύο. Θα πέσει αρκετά κάτω ο υδράργυρος κάτω από το μηδέν και θα έχουμε τα πρώτα χιόνια στο Καϊμακτσαλάν. Ένα ψυχρό κύμα από την Β. Ευρώπη κατεβαίνει και την Ελλάδα και θα ακουμπήσει τις παρυφές της. Τουλάχιστον ο καιρός αλλάζει και τα γυρίσματα του καιρού είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια”, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9fm” ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός.
Ο ίδιος πάντως επισήμανε πως η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει σταδιακά, ενώ μετά την Παρασκευή η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. “Σήμερα ο καιρός στη Θεσσαλονίκη θα είναι καλός, ενώ από το απόγευμα θα υπάρξουν λίγες συννεφιές. Η θερμοκρασία την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 8 βαθμούς μέχρι τους 19 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται από όλους και ο κατάλληλος ρουχισμός”, τόνισε ο κ. Αρνιακός.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων
Διευρύνεται η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων, στους Δήμους της χώρας, με τη συνέχιση των εκδηλώσεων σε 26 ακόμη Δήμους από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Την τρίτη φάση της ενημερωτικής εκστρατείας με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», καθώς και τα νεότερα δεδομένα στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών στη χώρα μας, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, η καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου κ.α.
Οι ειδικοί επισήμαναν ότι, την στιγμή που το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, οι Έλληνες εξακολουθούμε να είμαστε πρώτοι σε κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς. Τα αποτελέσματα επίσημων ερευνών , που παρουσιάστηκαν , δείχνουν ότι σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια (2013 - 2014 - 2015) 1 στους 2 Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά, κατά κανόνα χωρίς λόγο, ενώ το 2015 στις οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών, σε 3 από τα 4 παιδιά (75%) χορηγήθηκε αντιβιοτικό.
Οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος, δηλαδή ιώσεις, στις οποίες εξ ορισμού δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Επίσης στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό ποσοστό προμήθειας αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Γιατί η Αρετή Κετιμέ σταματάει το σαντούρι;
Είναι από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της χώρας μας και το είχε δείξει από τα πολύ μικρά της χρόνια.
Η Αρετή Κετιμέ, με τους χιλιάδες θαυμαστές, που έκανε πολλούς από εμάς να αγαπήσουμε το σαντούρι, φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να απέχει για αρκετό διάστημα από το αγαπημένo της όργανο. Αυτό τουλάχιστόν έκανε γνωστό από την επίσημη σελίδα της στο Facebook εισπράττοντας πολλά μηνύματα συμπαράστασης. Ο λόγος είναι ένα πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει στα χέρια της.
Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση...

Αρετή Κετιμέ / Areti Ketime
την Παρασκευή
καλημέρα σας και καλό μήνα
αγαπητοί φίλοι θέλω να σας ανακοινώσω πως για κάποιο χρονικό διάστημα δε θα μπορώ να παίζω όπως έπαιζα το αγαπημένο μου μουσικό όργανο καθώς εδώ και καιρό ταλανίζομαι από πρόβλημα και στα δύο μου χέρια.Έχω ξεκινήσει θεραπείες που θα διαρκέσουν και τα χέρια μου χρειάζονται ξεκούραση.
Θα παίζω σαντούρι όσο τον δυνατόν λιγότερο ώστε να μην τα καταπονώ.Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Goodmoornig and Have a month
dear friends I want to tell you that for some time i will not be able to play like I used to play my favorite musical instrument as long beset by problems in both of my hands .i begun treatments that will last and my hands need a rest.  I will play as little as possible so as not to heard .Thank you for understanding.

*** Βιβλίο για τη Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα
Το βιβλίο της αρχιτεκτόνισσας και ομότιμης καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καίτης Δημητσάντου - Κρεμέζη, με τίτλο «Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα», παρουσιάζει μεθαύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο, το Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη.
Για το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και αναφέρεται στον αστικό χαρακτήρα της Καλαμάτας ανάμεσα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, θα μιλήσουν οι Σταύρος Μπένος πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Γιώργος Παπαδόπουλος - Τετράδης, δημοσιογράφος, Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και Ελένη Αλεξάνδ…ρου αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια ΕΜΠ και η συγγραφέας.
Το βιβλίο εστιάζοντας στη σημαντική αυτή φάση της ιστορίας της νεότερης αρχιτεκτονικής της πόλης, παρουσιάζει τα πρωτότυπα χειροποίητα γραμμικά σχέδια των αποτυπώσεων 26 κτηρίων, που έχουν είτε αμιγή νεοκλασικά χαρακτηριστικά είτε επιρροές από άλλα νεότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, που εδώ, συμβατικά, εντάσσονται όλα στον νεοκλασικισμό. Οι αποτυπώσεις έγιναν από ισάριθμες ομάδες σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ το 1987, στην προσπάθεια να διασωθεί ένα, τουλάχιστον, μέρος από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καλαμάτας που είχε βαριά τραυματιστεί από τον καταστροφικό σεισμό ένα χρόνο πριν.
Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Τα έσοδα από τις πωλήσεις προορίζονται για την ενίσχυση του έργου των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη.

*** Γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας
Την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, τίμησαν και φέτος το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο Καλαμάτας με το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία με αρτοκλασία στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, που βρίσκεται στο χώρο του Γηροκομείου, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Τμήματος Καλαμάτας Αντώνης Μαδούρος και εθελόντριες Νοσηλευτικής, οι οποίες επισκέπτονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους γέροντες εδώ και πολλά χρόνια.

*** Προφυλακίστηκε ο πρώην ταμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την υπεξαίρεση
Την προφυλάκιση του πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισαν πριν λίγη ώρα ανακριτής και εισαγγελέας.
Ο 55χρονος πρώην ταμίας ο οποίος κατηγορείται για για υπεξαίρεση 462.375 ευρώ και απιστία σε βάρος της υπηρεσίας, φέρεται ότι υπεξαίρεσε αυτά τα ποσά το διάστημα από το 1995 έως το 2010. Το ποσό της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, προέρχεται από νοσήλια που απέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις υπαλλήλων από δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν, αλλά τα χρήματα δεν αποδόθηκαν ποτέ από την πλευρά του ταμία στα ασφαλιστικά ταμεία.
Κοντά μισό εκατομμύριο Σύμφωνα με τις κατηγορίες, βάσει πορίσματος επιθεωρητών ο επί 20ετίας ταμίας του νοσοκομείου φέρεται να ιδιοποιήθηκε παρανόμως ποσό που ανέρχεται σε 462.375,83 ευρώ.
Πρόκειται για το άθροισμα χρηματικών ποσών τα οποία καταβλήθηκαν από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία για νοσήλια κ.λπ. προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα, φαίνεται να παρακρατήθηκαν από τον υπόλογο ταμία.
Το ποσό αυτό προέρχεται κατά 425.726 ευρώ από νοσήλια που απέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, εισπράχθηκαν από τον υπόλογο ταμία, αλλά ποτέ δεν τα κατέθεσε στο ταμείο του νοσοκομείου και δεν εξέδωσε γραμμάτια είσπραξης.
Το υπόλοιπο ποσό των 36.589,41 ευρώ αφορά ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις υπαλλήλων από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώθηκαν και που δεν αποδόθηκαν ποτέ από την πλευρά του ταμία.
  Αρνήθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος αρνήθηκε ότι είναι τόσο μεγάλο το ποσό που ιδιοποιήθηκε, ενώ φαίνεται να περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτης αναρχίας στα διοικητικά ζητήματα του νοσοκομείου όσο αυτός υπηρετούσε.
Επισημαίνεται ότι στο πόρισμα των επιθεωρητών υπογραμμίζεται ότι ο ταμίας σε υπόμνημά του για την αρχική υπόθεση των «εισπραχθέντων» από το ΤΥΠΕΤ αναγνώρισε ότι δεν εξέδωσε αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης, δηλαδή δεν τα καταχώρισε τυπικά στο ταμείο του νοσοκομείου. Προέβαλε ότι ο λόγος που το έκανε δεν ήταν η αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους του, αλλά η απόλυτη αναγκαιότητα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν, έστω και με διοικητικά ή γραφειοκρατικό παράτυπο τρόπο, για την αποπληρωμή τρεχουσών και έκτακτων δαπανών του νοσοκομείου, για τις οποίες δεν επαρκούσε η εγκριθείσα πάγια προκαταβολή που είχε εκχωρηθεί στο ταμείο.
Οι δε επιθεωρητές σημειώνουν ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς δε διαπιστώθηκαν καταθέσεις σημαντικών χρηματικών ποσών χωρίς δυνατότητα αιτιολόγησης εκ μέρους του (προϊόντα δανείων κ.λπ.). Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι τα χρηματικά ποσά της μισθοδοσίας του για μεγάλο χρονικό διάστημα κατευθύνονταν αποκλειστικά σε εξυπηρέτηση δανειακών συμβάσεων που είχε συνάψει με τραπεζικά ιδρύματα.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Συγχώνευση Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη: Αυτό είναι το νέο όνομα της εταιρείας
Στις 19 Οκτωβρίου 2016 θα κριθεί η συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου η οποία τελικά κατατέθηκε στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στόχος των ιθυνόντων είναι να εκδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση της δικαστικής απόφασης προκειμένου η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί έως την ημερομηνία ορόσημο, δηλαδή την 14η Φεβρουαρίου του 2017, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα διαδραματίστηκε ένα πραγματικό θρίλερ, με τη συμφωνία να απειλείται προς στιγμήν από την εμπλοκή funds, ξαφνικών αξιώσεων από μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου αλλά και ενστάσεις –περισσότερο υπό τη μορφή επιφυλάξεων– από προμηθευτές.
Οι τελευταίοι, πάντως, εκτός από λίγες εξαιρέσεις –κυρίως πολυεθνικές εταιρείες– και κάποιους που ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά εναντίον μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου δέχθηκαν στην πραγματικότητα το μη χείρον βέλτιστον: αποδέχθηκαν «κούρεμα» κατά 50% των απαιτήσεών τους από τον Μαρινόπουλο, προκειμένου στη συνέχεια εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής να λάβουν το υπόλοιπο των απαιτήσεών τους.
Στόχος της νέας εταιρείας, η οποία θα ονομάζεται «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» και έχει ήδη καταχωριστεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), είναι να έχει ήδη από τον πρώτο χρόνο αύξηση του τζίρου στο 1,03 δισ. ευρώ και να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά τον τέταρτο χρόνο από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει εκπονήσει ο Σκλαβενίτης, προβλέπονται τα εξής σύμφωνα με το δημοσίευμα:
1. Για το δεύτερο έτος, ο συνολικός κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%, για το τρίτο έτος αναμένεται ετήσια αύξηση 9% στον συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ για το τέταρτο και πέμπτο έτος αναμένεται ετήσια αύξηση 2%, για το έκτο και έβδομο έτος αναμένεται αύξηση 1% και από το όγδοο έτος και έπειτα εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα παραμείνει σταθερός στα επίπεδα του έβδομου έτους μέχρι και τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου, δηλαδή σε 1,39 δισ. ευρώ ετησίως.
2. Το πρώτο έτος το οποίο αναμένεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα θα είναι θετικά είναι το τέταρτο, με πρόβλεψη για κέρδη μετά από φόρους 281.000 ευρώ. Το πρώτο έτος αρχίζει με πρόβλεψη καθαρών ζημιών 82,78 εκατ. ευρώ. Το 21ο έτος γίνεται η πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 22,19 εκατ. ευρώ.
3. Λειτουργική κερδοφορία αναμένεται σε όρους κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από το δεύτερο έτος, στα 6,23 εκατ. ευρώ, ενώ από το έβδομο έτος αναμένεται αυτά να σταθεροποιηθούν σε 48,2 εκατ. ευρώ ετησίως.  Πηγή: www.koolnews.gr

***  Εκδήλωση για το προσφυγικό και το Ισλάμ στην Καλαμάτα 
Εκδήλωση με θέμα ''Προσφυγικό - μεταναστευτικό και Ισλάμ'' πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην ''Μπουκαδούρα'' (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), από το πολιτιστικό στέκι ''Μπουκαδούρα'' και το ''Βοοk Store Koνταργύρη'' με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων ''Η ισλαμική τρομοκρατία'' και ''Η εισβολή των αμάχων'' του Σταύρου Λυγερού (από τις Εκδόσεις Πατάκη).
Για το θέμα μίλησαν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης, συντόνισε ο Βασίλης Χάντζος, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

*** ΒΟΜΒΑ! Η Ιταλία διεκδικεί τα ΕΠΤΑΝΗΣΑ και τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ...
Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από το σοκ που μας προκάλεσε ο παράφρων Ερντογάν σχετικά με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, μας ήρθε και άλλο χτύπημα, αυτή τη φορά από την Ιταλία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι η χώρα του κακώς δέχτηκε τις συμφωνίες των Μεγάλων Δυνάμεων και έδωσε τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα.
Πολύ ωραία, μαζευτείτε όλοι εσείς οι γείτονες μας και αποφασίστε τι θέλετε από την Ελλάδα. Έπειτα, αναγγείλετε τις αποφάσεις σας στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα απαντήσει με γραπτά μηνυματάκια  και βλέπουμε...
Όσο και αν προσπαθούμε να διακωμωδήσουμε την κατάσταση, η πραγματικότητα είναι πού σοβαρή και κάποια στιγμή θα πρέπει αυτοί που κυβερνούν τον τόπο μας να "πατήσουν" πόδι στους ξένους, είτε είναι Ιταλοί είτε Τούρκοι είτε Γερμανοί, και όχι να συνεχίζουν να πατάτε τους Έλληνες.

*** Θέλουν την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ μας! "Να στείλουμε τους πρόσφυγες σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά...
Μια άκρως προκλητική λύση για το προσφυγικό πρότεινε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε forum στη Ρόδο.

Ο Ζέμαν πρότεινε να παραμείνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας και απλά να "εγκατασταθούν σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά", με αντάλλαγμα τη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους.
"Είμαστε στην Ελλάδα και η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο χρέος. Οπότε, αν γίνουν hotspot σε ελληνικά νησιά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα είδος αποπληρωμής για το ξένο χρέος. Σαφώς σέβομαι τη βαναυσότητα του πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και αλλού. Όμως δεν μιλάμε για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά για οικονομικούς μετανάστες".
Το μόνο που θα σχολιάσουμε είναι να μην πάρουν στα σοβαρά την πρόταση του οι δικοί μας... ή οι ξένοι...

***  Όσο αυτή διασκέδαζε η τσάντα της έκανε «φτερά»! 
Για λίγο κράτησε η χαρά ενός ζευγαριού το βράδυ της Κυριακής σε μπαράκι στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, όταν κατάφερε να κλέψει την τσάντα 35χρονης που διασκέδαζε εκεί και η οποία περιείχε σημαντικό ποσό.
Η γυναίκα είχε αφήσει τη τσάντα της στον πάγκο του καταστήματος, όταν ξαφνικά διαπίστωσε ότι λείπει. Όπως κατήγγειλε στους αστυνομικούς, είχε 820 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εντόπισαν και προσήγαγαν μία 35χρονη και έναν 38χρονο, γνωστό τοξικομανή.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν 160 ευρώ και το κινητό τηλέφωνο της γυναίκας, τα οποία αποδόθηκαν στη ιδιοκτήτρια. Οι ίδιοι αποδέχθηκαν ότι έκλεψαν την τσάντα.
Επίσης, στην κατοχή του 38χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης 1 γραμμαρίου.

***  Καλαμάτα: Με σαλμονέλα στο νοσοκομείο πιθανόν από κατανάλωση γουρνοπούλας
Δύο άνθρωποι με σαλμονέλα, μητέρα και γιος, νοσηλεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το πιθανότερο μετά από κατανάλωση γουρνοπούλας που αγόρασαν από κατάστημα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ και με τη σειρά του διαβίβασε την υπόθεση στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Τα δύο κρούσματα δεν είναι ανησυχητικός αριθμός», παρατήρησε στην "Ε" η διευθύντρια Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα κι επεσήμανε: «Θα γίνει επιδημιολογικός έλεγχος. Επικοινωνούμε με τους ασθενείς, όπως προβλέπεται, για να βρούμε την αιτία της μόλυνσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα δύο κρούσματα από τη σαλμονέλα νοσηλεύτηκαν στην Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ σοβαρό κρούσμα με γαστρεντερίτιδα, που φέρεται να έφαγε από την ίδια γουρνοπούλα, νοσηλεύτηκε στη Β’ Παθολογική. Αλλα περιστατικά με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή σαλμονέλας, από την ίδια αιτία, έφθασαν από τα Επείγοντα μέχρι τη Βραχεία Νοσηλεία του Νοσοκομείου.  Γ.Σ.

*** Πλακόστρωτο στην παραλία της Καλαμάτας για δημιουργία χώρου εκδηλώσεων 
Παρέμβαση για τη δημιουργία χώρου με πλακόστρωτο, προκειμένου να γίνονται εκδηλώσεις, στην παραλία, στο χώρο νότια από το "Πανελλήνιο", υλοποιεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Οπως είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του φορέα Χάρης Βγενής, είναι μέρος της εργολαβίας βελτίωσης των υποδομών στο λιμάνι, από την οποία έγινε η κατασκευή της περίφραξης ασφαλείας, στη δυτική πλευρά, στους παλιούς μύλους και η ενίσχυση του φωτισμού στο μόλο του "Πανελληνίου".
Ο κ. Βγενής ανέφερε πως για το έργο «υπάρχει άδεια από το Λιμεναρχείο».
Να σημειώσουμε ότι για την παρέμβαση αυτή νότια του "Πανελληνίου", δεχθήκαμε χθες διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας - δημότες της Καλαμάτας, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους, για το γεγονός ότι κόπηκαν αρμυρίκια. «Μπορεί να πλακοστρώσουν την αμμουδιά που φθάνει το χειμέριο κύμα; Ετσι όπως πάμε δεν θα μείνει δένδρο στην παραλία. Δεν γνωρίζω τι κατασκευάζουν και τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν», σχολίασε χαρακτηριστικά αναγνώστης μας.  Γ.Σ. 










*** Παρατάσεις σε 18 έργα της Μεσσηνίας
Παρατάσεις σε 18(!) έργα της Μεσσηνίας, που αφορούν κυρίως έργα βελτίωσης - συντήρησης επαρχιακών και εθνικών δρόμων του νομού, ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα έργα αυτά είναι:
1) Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτηρίου των εξωτερικών ιατρείων - διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία Λεωνίδας Σιώρης και Σία Ε.Ε.
2) Βελτίωση - συντήρηση της 82ης εθνικής οδού, τμήμα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, με ανάδοχο τον εργολάβο Ευστάθιο Τζικάκη.
3) Βελτίωση - συντήρηση της 9ης εθνικής οδού, τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό, προϋπολογισμού  600.000 ευρώ, με ανάδοχο τον εργολάβο Ευστάθιο Τζικάκη.
4) Βελτίωση - συντήρηση της 9ης εθνικής οδού, τμήμα όρια Νομού Ηλείας - Κυπαρισσία, προϋπολογισμού  600.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική.
5) Βελτίωση - συντήρηση της 82ης εθνικής οδού, τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος, προϋπολογισμού  600.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική.
6)Αποκατάσταση και αντιπλημμυρική προστασία του δρόμου Πελεκητό - Ανω Βρομόβρυση, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, με ανάδοχο τον εργολάβο Γιάννη Αργυράκη.
7) Προστασία από καταπτώσεις βραχωδών υλικών στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία Naquatec A.E.
8) Στηθαία ασφαλείας, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Π.Ε. Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, με ανάδοχο τον εργολάβο Βασίλειο Καψή.
9) Συντήρηση - βελτίωση (χωματουργικά - τεχνικά - οδοστρωσία - ασφαλτικά) του επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία Δομοτεχνική - Αφοί Β. Καραλέκα ΑΤΕ.
10) Βελτίωση - συντήρηση της 1ης επαρχιακής, τμήμα Καλαμάτα - Σωτηριάνικα, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, με ανάδοχο την εργολάβο Αικατερίνη Γιαννακοπούλου.
11) Βελτίωση - συντήρηση της 8ης επαρχιακής, στο τμήμα Μεσσήνη - Αριστομένη - Κεφαλόβρυσο, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, με ανάδοχο τον εργολάβο Γιάννη Ηλιόπουλο.
12) Βελτίωση - συντήρηση 23ης επαρχιακής, στο τμήμα Αμφιθέα - Ανδρούσα - Ελληνοεκκλησιά, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, με ανάδοχο τον εργολάβο Ευστάθιο Τζικάκη.
13) Βελτίωση - συντήρηση της 6ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Μπούκα - Μεσσήνη - Πιλαλίστρα - Σπιτάλι, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ με ανάδοχο την εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική.
14) Βελτίωση - συντήρηση 1ης επαρχιακής οδού, τμήμα Στούπα - Αγιος Νίκων, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, με ανάδοχο τον εργολάβο Ευστάθιο Τζικάκη.
15) Αποκατάσταση ζημιών φθορών στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, με ανάδοχο την Υποδομή Ο.Ε.
16) Αντιπλημμυρικά έργα στις Τ.Κ. Καρυβουνίου - Μηλιάς - Καστανέας του Δήμου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, με ανάδοχο την ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική.
17) Ανάπλαση - αξιοποίηση περιβάλλοντος χώρου του μνημείου Γκρίτζαλη στο Ανω Ψάρι, προϋπολογισμού 62.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας Ο.Ε. (Ανέλιξη Ο.Ε.).
18) Τοίχος αντιστήριξης του ιερού ναού Αγίας Σωτήρας Μοναστηρίου Δήμου Τριφυλίας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, με ανάδοχο την Παντεχνική Μεσσηνίας Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες Ε.Ε.

***  Επιχειρήσεις χρωστούν 15.000 ευρώ στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας 
Βολές για τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τις καταγγελίες ότι έχει προχωρήσει σε διακοπές παροχών νερού λόγω οφειλών προς αυτήν.
Μάλιστα από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί η ΔΕΥΑΤ να προχωρά σε κόψιμο νερού σε πολίτες ειδικά αυτές τις ημέρες που ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συμπλήρωσε δε πως κόπηκε το νερό για ποσά πολύ μικρά, τη στιγμή μάλιστα που άλλες υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ δεν κάνουν ανάλογες ενέργειες.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν δείτε τι οφειλές υπάρχουν στο δήμο από παρελθόντα έτη θα σας πιάσει φρίκη. Πολιτική της ΔΕΥΑΤ είναι να μην αφήνουν τα χρέη να διογκώνονται και σε πολλές κατηγορίες πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη λαμβάνεται μέριμνα. Δεν μπορεί όμως να φτάνουν επιχειρήσεις να χρωστάνε 15.000 ευρώ, αυτό είναι έγκλημα, δεν θα αφήσουμε να διογκώνονται οι οφειλές».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κουτσούλης που επισήμανε ότι δεν μπορεί το 2016 μια δημοτική επιχείρηση να διαχειρίζεται από ανθρώπους χωρίς ένα πτυχίο. «Υπάρχει ανισοκατανομή των τελών ύδρευσης και δεν πληρώνουν πλην της Κυπαρισσίας, όπου και στα δημοτικά τέλη υπάρχει ανισοκατανομή εις βάρος της Κυπαρισσίας» είπε.   Κ.Μπ.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ!Λήγει η Συνθήκη της Λωζάνης!ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ...
O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος προχώρησε σε μία δήλωση που θα συζητηθεί.

Καταρχάς ξεκίνησε με την τοποθέτηση-απάντηση στον Ερντογάν για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Είπε ο Μητροπολίτης πως «για μας η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν επαίσχυντη. Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι δεν ωφέλησε και την χώρα του, απορώ πως το θυμήθηκε τώρα, λίγα χρόνια πριν την εκπνοή της».
Προχώρησε δε και έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα που α μη τι άλλο προκαλεί χαμογέλα στους Έλληνες, όταν το σκέφτονται ως ενδεχόμενο. «Και τώρα τι; Μήπως η Σεβρών;»
Διαβάστε τη δήλωση του Ιεράρχη.
H δήλωση του Σεβασμιωτάτου:
 «Για μας η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν επαίσχυντη. Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι δεν ωφέλησε και την χώρα του, απορώ πως το θυμήθηκε τώρα, λίγα χρόνια πριν την εκπνοή της.
 Εξάλλου το αμερικανικό Κογκρέσο κατήργησε την Συνθήκη της Λωζάννης, με μία ψηφοφορία στις 18 Ιανουαρίου 1927, κατά την οποία οι Δημοκρατικοί ψήφισαν «κατά» της συμφωνίας και οι Ρεπουμπλικάνοι «υπέρ».
 Αν λάβουμε υπόψη ότι η Τουρκία προχωρώντας ακάθεκτα μετά το πραξικόπημα το δικομματικό σύστημα, διαμορφώνει την δημοκρατική πτέρυγα με τον Ερντογάν και την συντηρητική με τον Ιχσάνογλου, τότε το ερώτημα που είχα δημοσιεύσει πριν δύο χρόνια επανέρχεται αμείλικτο: Και τώρα τι; Μήπως η Σεβρών;»
 Aς δούμε τι έλεγε πριν δύο χρόνια ο Σεβασμιώτατος
 «Η σημερινή Τουρκία είναι ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιήθηκαν δύο πολιτισμοί, ο Ελληνικός και ο Περσικός. Οι σημερινοί Τούρκοι νιώθουν ότι μόνο η χρήση της γεωγραφικής αυτής εκτάσεως τους ανήκει. Γι’ αυτό η τουρκική Κυβέρνηση χρειάστηκε ειδική άδεια για να κτίσει γέφυρα στο Βόσπορο ή για να διέλθει το Istanbul Metrosu στην αντίπερα όχθη. Όσο λησμονούμε το παραπάνω, οι Τούρκοι παριστάνουν τους ιδιοκτήτες και «αποκτούν» δικαιώματα, έστω στο επίπεδο των εντυπώσεων, που όμως, οι διεθνείς συνθήκες δεν τους αναγνωρίζουν.
 Η Τουρκία, είναι τεχνητό έθνος-κράτος. Η τουρκική Δημοκρατία είναι γέννημα μιας Συνθήκης, της Λωζάννης το 1923. Άραγε, πόσο διήρκεσε η δυναμική της, πόσο η ισχύς της; Μήπως ήταν ένα «πουκάμισο αδειανό»; Κι αν όχι η επαίσχυντη Λωζάννη; τότε τί; μήπως οι Σέβρες; (Αλήθεια, τί σύμπτωση! η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε στις 10 Αυγούστου (1920) και στις 10 Αυγούστου (2014) είναι η ημέρα του πρώτου γύρου των μεθαυριανών προεδρικών εκλογών στην Τουρκία!)».
Όσο για τη Συνθήκη των Σεβρών αξίζει να θυμίσουμε τι έλεγε εκείνη η Συνθήκη.
«Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακομα οτι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.
 Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι. Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα από την Ιταλία το 1922).
Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων».           Φανταστείτε…

***   ΒΟΜΒΑ από τη ΝΑSA!Παγκόσμιος ΤΡΟΜΟΣ!Το κρύβουν...

~ Μαζί με τη στρατιωτική, η διαστημική τεχνολογία είναι η αιχμή του δόρατος της εξέλιξης. Όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις επιθυμούν να έχουν το πάνω χέρι στην κατάκτηση του Διαστήματος και όχι μόνο.
Όλοι φανταζόμαστε ότι θα προχωρούν σε πράξεις που θα έθεταν το μέσο πολίτη σε κατάσταση πανικού. Όταν ωστόσο ο Paul Hertz, Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής δηλώνει, σχετικά με τους εξωγήινους «αν ξέρατε έστω και λίγο τι κάνουμε δε θα ξανακοιμόσασταν»… τότε ο τρόμος είναι υπαρκτός. Δείτε το βίντεο.
Video : If you knew what we do, you will never sleep again - Nasa Director. , https://youtu.be/n72JUK1ahtk  .-

*** ΒΟΜΒΑ! Προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς για τους "πρόσφυγες"...

~ Περίπου 500 αναπληρωτές καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αναμένεται να προσληφθούν για να στελεχώσουν τα πρώτα κέντρα εκπαίδευσης προσφύγων.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: "Εκτιμούμε ότι από τους πίνακες αναπληρωτών θα απορροφηθούν περί τους 500 εκπαιδευτικούς από διάφορες ειδικότητες και κάποιοι επιπλέον νηπιαγωγοί θα προσληφθούν αργότερα. Την Παρασκευή θα γίνει και η πρώτη τους κατάρτιση. Μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί και η επιλογή των πρώτων 25 Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων για τα Κέντρα Φιλοξενίας".
Ερωτηθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στις περιοχές που δεν επιθυμούν προσφυγόπουλα, υπογράμμισε: "Δεν μας απασχολούν, προχωράμε στον σχεδιασμό και κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε".
Για τους πρόσφυγες όλα γίνονται γρήγορα, ακόμα και η κάλυψη καθηγητών...

*** ΧΑΜΟΣ στη ΒΟΥΛΗ! Οι αριθμοί μιλούν και ρίχνουν την Κυβέρνηση...

~ Νέα δημοσκόπηση έρχεται να "ανάψει φωτιές" στο πολιτικό σκηνικό, αφού φαίνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού.
Στη δημοσκόπηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου καταγράφει ποσοστό που αγγίζει το 28,5% , έναντι 16% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις υπόλοιπε θέσεις, τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 7,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνουν πολύ μικρά ποσοστά.
Συγκεκριμένα, 2% έχουν οι ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ Ποτάμι και ΛΑΕ από 1,5%.

Την ίδια ώρα, 7 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση.
(σ.σ. Για να δούμε τι "non paper" θα βγάλει τώρα η Κυβέρνηση)

***  Οργή κατά ΠΑΝΤΩΝ! Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την απόφαση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ...

~ Εξοργισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τις δημοσκοπήσεις που την θέλουν δεύτερη στην πρόθεση ψήφου και να απέχει κατά πολύ από την πρώτη, Νέα Δημοκρατία.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρόφατη δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής (;) εφημερίδας "Αυγής", που παρουσίασε τη κυβέρνηση να λαμβάνει ποσοστό 14%, σε αντίθεση με τη ΝΔ που είχε ποσοστό 36%.
Το Μαξίμου αποφάσισε να εκδώσει ένα "non paper" στο οποίο θέτει θέμα εγκυρότητας των δημοσκοπήσεων. Σας το παραθέτουμε και ακολουθεί η απάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:
Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:
 11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%.
Σφάλμα: 7,3%
(Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»)
15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS
Εκτίμηση: Ισοψηφία
Σφάλμα: 7,5%
15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%
Σφάλμα: 8%
16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ)
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%
Σφάλμα: 8%.
18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
Σφάλμα 6,7%
18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC
Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
Σφάλμα 6,7%
 Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του “OXI” με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες)  οι προβλέψεις ήταν οι εξής:
1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB:
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
Σφάλμα 23%
1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO:
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
Σφάλμα 23%
1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr):
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%
Σφάλμα 23,2%
1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue:
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%
Σφάλμα 22,1%
1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος):
Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%
Σφάλμα 23,9%
 Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.
Η απάντηση της ΝΔ:
Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει. Είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Αυγή». Είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής. Η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση. Ζητά εκλογές, για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

*** Για τους πολιτικούς Μπερτόδουλους των Αθηνών που υπόσχονται λύση των προβλημάτων...

~  Γράφει ο πολίτης Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου
 Είπαν:
Γκαίτε: «Δεν ήρθαμε στη γη για να λύσουμε προβλήματα αλλά για να θέσουμε νέα».
Μαρξ: «Η ανθρωπότητα θέτει για λύση μόνο τα προβλήματα που μπορεί να λύσει».
Αλμπέρ Καμύ: «Ούτε η εξέγερση ισχυρίζεται πως μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα».
Η ιστορία, η κοινωνική εμπειρία και η διαλεκτική διδάσκουν το αδύνατο της λύσης των προβλημάτων της κοινωνίας, γιατί ένα λύνεται δέκα γεννιούνται.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα – και έτσι έχουν – τότε οι εν Αθήναις πολιτικοί αλχημηστές και Μπερτόδουλοι της πολιτικής που βρίσκουν αυτό το ιταμό θράσος να υπόσχονται «λύση» των προβλημάτων μιας σάπιας και αιχμάλωτης κοινωνίας στους τοκογλύφους;
Εκτός εάν:
Ο Κούλης στέκει πιο ψηλά απ’ τον Γκαίτε, ο Αλεξούλης πιο ψηλά απ’ τον Μαρξ και οι Κουτσούμπας πιο ψηλά απ’ την εξέγερση!
Αν όμως αυτό το πιστεύει ο «κυρίαρχος» λαός τότε ν’ αναστήσουμε τον Κάφκα να μας γράψει ένα θεατρικό έργο με τίτλο: «Οι παράλογοι Έλληνες».
Αν, πιο πέρα, έτσι έχουνε τα πράγματα – και έτσι έχουν – γιατί αυτές οι ταπεινωμένες και αποδεκατισμένες μάζες των ψηφοφόρων εξακολουθούν να χτυπούν παλαμάκια και να πάνε στην κάλπη;
Μήπως πρέπει ν’ ανασύρουμε στη μνήμη μας την παλιά φράση του «εθνάρχη»: «Η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο» και να προσθέσω: Ελλάδα του 2016: Η χώρα των τυχοδιοκτών πολιτικών, της ιδιοτέλειας, της υποκρισίας, του μίσους, της ανευθυνότητας, της υπερβολής, του χαβαλέ, του νοσηρού κομματισμού, του ερζάτς πολιτισμού, των ηθικών ερειπίων, της μίζας, της συκοφαντίας, της διαπλοκής, της καριέρας, της ατιμωρησίας, της λαμογιάς, της πολιτικής χυδαιότητας, έμπλεης μικροφιλοδοξιών και μωροφιλοδοξιών, κατοικούμενη από συνταξιούχους και γηρασμένους εφήβους και κοπρίτες πολλούς.

*** ΔΙΧΟΝΟΙΑ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ...

~ Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος διοικητής της Σ.Σ.Ε.
 Είναι θλιβερό το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται, στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας και σε διάφορες μορφές, η κατάρα της φυλής μας που είναι η «Διχόνοια». Αυτή που δεν αφήνει, τον χαρισματικό κατά τ’ άλλα Έλληνα, να φθάσει στο επίπεδο που του ανήκει.
-                       Ο Έλληνας έκτισε τον Παρθενώνα και κόντεψε να τον καταστρέψει.
-                       Έκαμε την Επανάσταση του 1821, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, και στην συνέχεια επηρεασμένος από τα μίση και τα πάθη των πρωταγωνιστών, κόντεψε να χάσει κάθε ελπίδα Ελευθερίας. Αποτέλεσμα! Να επέμβουν οι ξένες δυνάμεις, για να μας βγάλουν από την δεινή θέση που κατέληξε η Παλιγγενεσία των Ελλήνων από τα πολιτικά μίση και πάθη της εποχής εκείνης. Αποτέλεσμα η Ελλάς κληρονόμησε την κηδεμονία των μεγάλων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
-                       Δημιούργησε το έπος του ’40, δίδοντας πρωτοποριακά την ελπίδα σ’ όλο τον τότε κόσμο το μη ακατανίκητο του Φασιστικού Στρατού. Και! όταν μετά από μερικά χρόνια ήλθε η σειρά του να καρπωθεί τους κόπους, τις επιτυχίες και τις θυσίες του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, δημιούργησε μερίδα πλανεμένων Ελλήνων πολιτών μίση και πάθη μεταξύ μας, και αφού κατέστρεψε για άλλη μια φορά την Ελλάδα με ανεπούλωτες μέχρι σήμερα πληγές, κόντεψε παραλίγο να την ακρωτηριάσει και να την θέσει για πολλά χρόνια, σε πολιτική και δημοκρατική αιχμαλωσία.
Όλοι γνωρίζουμε από την μελέτη ιστορικών γεγονότων της πατρίδος μας, πόσα δεινά και εθνικές συμφορές έφερε στον τόπο μας, ο Ελληνικός διχασμός, ο οποίος λες και αποτελεί κατάρα στο έθνος μας.
Ο Ελληνικός διχασμός της Ελλάδας (διχόνοια), κατά καιρούς φούντωνε και ήτο κυρίως έργο πολιτικών παρατάξεων και αρχομανίας ορισμένων, οι οποίοι κατώτεροι των περιστάσεων, έγραψαν πολλές φορές θλιβερές και ολέθριες ιστορικές πράξεις για τον τόπο μας.
Αποτέλεσμα! το ζωοφόρο και χαρισματικό έθνος των Ελλήνων δεν μπόρεσε όχι μόνο να διατηρήσει την εδαφική επικράτεια των Ελλήνων, αλλά να απολέσει εδάφη, που ανήκαν από αιώνες, ιστορικά, εθνολογικά και γλωσσικά σε ακραιφνή Ελληνικά φύλλα.
Μότο οι αναλαμπές στην ιστορία μας εθνικών ομοψυχιών (1912-1914), επέτυχαν να φθάσουν τα σύνορά μας έστω στα σημερινά όρια και να διατηρήσουν το αθάνατο ελληνικό πνεύμα.
Σήμερα, γνωρίζει και ο τελευταίος Έλληνας, ότι μόνο με ομοψυχία όλων μας, με διατήρηση των αρχών και παραδόσεων της φυλής μας, με δικαιοσύνη και παραδειγματισμό των πολιτικών και πνευματικών ταγών του τόπου μας, υπάρχει ελπίδα να επιβιώσει, στο μελλοντικό διάβα  της πατρίδος μας, το Ελληνικό έθνος.
Μετά από τα παραπάνω διερωτάται λοιπόν ο Έλλην πολίτης, όταν αυτήν την ανάγκη που αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος Έλλην, γιατί δεν την αντιλαμβάνεται ο πολιτικός κόσμος της πατρίδος μας;
Ας βγει λοιπόν μια φορά ένας πρόεδρος κόμματος της αντιπολίτευσης και να δώσει «Συγχαρητήρια» σε όποια κυβέρνηση για την επιτυχία της σε κάποιο τομέα ή να υιοθετήσει Κυβέρνηση πρόταση κόμματος και να ευχαριστήσει. Δηλ. στην Ελλάδα καμία κυβέρνηση, δεν πέτυχε τίποτα ποτέ; Και! Καμία αντιπολίτευση ποτέ δεν έκαμε σωστή πρόταση;
Ποιός! κύριοι πολιτικοί άνδρες να σας πιστέψει; Και Γιατί; Όταν είστε στην κυβέρνηση καυχάστε ότι όλα είναι ρόδινα στην Ελλάδα, όπως ακούεται και σήμερα μέσα σε τόση καταχνιά, και! όταν είστε στην αντιπολίτευση διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, ότι η χώρα διαλύεται.
Πιστεύω ότι ήλθε η ώρα να επικρατήσει, η πολιτική εντιμότης και στην πατρίδα μας και να μετατραπεί η Πολιτική σε Λειτούργημα και όχι να συνεχίζει να είναι κερδοφόρο επάγγελμα, όχι μόνο δεν θα υπάρξει πολιτικό κόστος, αντίθετα πιστεύω, εάν αυτό αποτελέσει συλλογική προσπάθεια των πολιτικών μας, θα αποβεί σε μεγάλο Εθνικό και Πολιτικό κέρδος για την χώρα μας.

***  Η κατάρριψη ενός ακόμα μύθου, περί συνεργασίας της εκκλησίας με τη Χούντα των συνταγματαρχών...  

~  Μπορεί πολύ εύστοχα ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης να αλλάζει την πολιτική ατζέντα με τις δηλώσεις του για την εκκλησία και το ρόλο της στην κατοχή και στη Χούντα για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την οσμή της αριστερής διαφθοράς, αλλά το συγκεκριμένο θέμα είναι πολλαπλασίως σοβαρότερο και χρίζει απαντήσεως.
 Κατά την στρατιωτική δικτατορία μια ομάδα αξιωματικών (Χούντα) υπονόμευσαν ή παρέκαμψαν την επίσημη στρατιωτική τους Ιεραρχία και κινήθηκαν για την κατάληψη της Εξουσίας και κατά του Συντάγματος, πράγμα που επέτυχαν.
 Κάτι παρόμοιο είχαμε και μέσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. Οι αναλογίες δεν είναι οι ίδιες, αλλά υπάρχει μια ομοιότητα. Μια ομάδα Ιεραρχών, που κινήθηκε από διάφορα αίτια, υπονόμευσαν την κανονική δομή της Εκκλησίας, παρέκαμψαν τον Καταστατικό Χάρτη, τον Συνοδικό και Πατριαρχικό Τόμο, τις Πατριαρχικές Πράξεις, οπότε μια Αριστίνδην Σύνοδος διοικούσε την Εκκλησία. Έτσι, ενώ η Ιερά Σύνοδος συγκροτείτο μέχρι τότε από δώδεκα μέλη, κατά τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης, και τον Αρχιεπίσκοπο, τότε αποτελέσθηκε μια οκταμελής Αριστίνδην Σύνοδος κατ’ επιλογήν, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είχε εκλεγεί κατά αντικανονικό τρόπο από επτά μόνον Αρχιερείς. Πήρε πολύ χρόνο για να συγκληθή η Ιεραρχία. Κάθε εξάμηνο εκδιδόταν μία νέα νομοθετική παράταση για την απαγόρευση της συνελεύσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας μέχρι το 1970.
  Η επάνοδος στην Εκκλησιαστική τάξη έγινε κατόπιν αγώνων, αντιδράσεων διαφόρων Ιεραρχών, οι οποίες αντιδράσεις προηγήθηκαν του Πολυτεχνείου, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής, κυρίως από το 1972 και μετά.
 Έτσι λοιπόν να ξεχωρίσουμε κάποια θέματα. Το σώμα της εκκλησίας το αποτελούν  οι κληρικοί και οι λαϊκοί. Όπως στον λαό υπήρχε μέρος του, που συντάχτηκε με την Δικτατορία έτσι και στους κληρικούς. Γι’αυτό να ξεχωρίσουμε και να πούμε ότι η διοίκηση της εκκλησίας τότε ανέχτηκε και συνεργάστηκε με την χούντα και όχι η εκκλησία  σαν θεοϊδρυτος οργανισμός.
 Ο ρόλος όμως της εκκλησίας είναι να ενώνει τον λαό και όχι να τον διχάζει. Πρέπει να έχει μια αγκαλιά να δεχτεί τους πάντες. Τους βλέπει όλους σαν παιδιά που έχουν φύγει από τον δρόμο που έχει χαράξει ο Ιησούς Χριστός για την θέωση μας. Δεν υπάρχει καλύτερος λόγος για να μείνει μακριά από την πολιτική, διότι πολλές φορές κάτω από επιφανειακές ενέργειες και στάσεις μπορεί να  κρύβονται διεθνείς σκοπιμότητες, τις οποίες συνήθως αγνοούμε, και είναι ενδεχόμενο να πέσουμε θύματα της εύκολης κριτικής.  Δεν αρκούν οι αγνές διαθέσεις ή απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, χρειάζεται γνώση των διαφόρων σκοπιμοτήτων και τον πονηρών παγιδεύσεων.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος κατά την επίσκεψη του στο γραφείο του, του  Γερμανού στρατηγού  Φον Στούμε, τον δέχθηκε όρθιος χωρίς να του προσφέρει κάθισμα και του διεμήνυσε ότι η εκκλησία δεν πρόκειται να συνεργασθεί με τους εισβολείς. Αμέσως μετά αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου.
 Η κυβέρνηση Τσολάκογλου παύει από τα καθήκοντα του τον Χρύσανθο και χρίζει Αρχιεπίσκοπο τον Δαμασκηνό, ελπίζοντας την συνεργασία της εκκλησίας .Δεν ήταν λίγοι οι χαρακτηρισμοί εναντίον του Δαμασκηνού, για δοσιλογισμό και υποτέλεια στον κατακτητή. Διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Ο Δαμασκηνός περισσότερο διπλωμάτης συνεργάσθηκε με την εξόριστη κυβέρνηση , τους Άγγλους και τις οργανώσεις εθνικής αντίστασης , ΕΔΕΣ του Ζέρβα και ΕΚΚΑ του Ψαρρού. Ενώ ο Χρύσανθος από το σπίτι του πλέον, είχε επικοινωνία με την εξόριστη κυβέρνηση και το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής με το γνωστό «ασύρματο του Δεσπότη»
 Για να επανέλθω στη περίπτωση της 7χρονης Δικτατορίας, πριν γίνει το πραξικόπημα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ήταν ο Χρυσόστομος που αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά πάφθηκε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο από έκτακτο νόμο που απαγόρευε την άσκηση των καθηκόντων πέραν  της ηλικίας των 80 ετών.
Το ίδιο συνέβη αντίστοιχα και στον μητροπολίτη Αττικής Ιάκωβο, ο οποίος αρνήθηκε  την παραίτηση του. Από εκείνη τη στιγμή τέθηκε σε παρακολούθηση μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου 214/67 με τον οποίο μπόρεσε η δικτατορία να τον καταδικάσει αφαιρώντας του και τη διαποίμανση της επαρχίας του. Ακόμα θεσπίστηκε ειδική διάταξη στη ΛΣΤ’/968 Συντακτική Πράξη, που προέβλεπε φυλάκισή του σε Ι. Μονή εντός της χώρας, οριζόμενης από απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου”.
 Παρά τις προσωπικές διώξεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος συμπαραστάθηκε ενεργά στους πολιτικούς κρατούμενους και εξόριστους από τη Χούντα και σε προσωπικότητες της αντίστασης. Συνάμα στήριξε και τους νέους της οργάνωσης “Ρήγας Φεραίος”, που οδηγήθηκαν σε δίκη το 1971.
 Στην Ιεραρχία συγκροτείται αργά, αλλά σταθερά ένα «αντιπολιτευτικό μέτωπο» γύρω από ισχυρούς μητροπολίτες (Κορινθίας Παντελεήμων, Πειραιώς Χρυσόστομος, Κίτρους Βαρνάβας κ.ά.), τους οποίους η χούντα και ο αρχιεπίσκοπος δεν τολμούν να χτυπήσουν, φοβούμενοι τις επιπτώσεις τόσο στο εξωτερικό και τις άλλες Εκκλησίες όσο και στο εσωτερικό.
 Αντιδράσεις υπάρχουν και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θεωρεί πως ο Καταστατικός Χάρτης της δικτατορίας έρχεται σε αντίθεση με τον Πατριαρχικό Τόμο του 1850 και καταργούσε τα προβλεπόμενα από την Πατριαρχική Πράξη του 1928 «πρεσβεία» χειροτονίας και ίσου αριθμού μελών από τις «παλαιές» και «νέες» χώρες κατά τη συγκρότηση της Ιεράς Συνόδου.
 Πρωτεύουσα θέση έχει και ο τότε μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος, ο οποίος είχε διαμάχη με τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη με αποτέλεσμα όχι μόνον να τον απειλεί ότι θα τον στείλει δεμένο στο Άγιον Όρος, αλλά πέτυχε να τον σύρει στα στρατοδικεία «επί εξυβρίσει». Ο θαρραλέος κληρικός ετέθη τελικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ενοχλητικός  ήταν και ο Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. Οι δικτάτορες επιδίωξαν να τον κλείσουν σε… ψυχιατρείο για να ησυχάσουν απ’ αυτόν.
Ο μητροπολίτης Κορίνθου, Παντελεήμων Καρανικόλας, είναι γνωστός για την αντιδικτατορική του δράση και τους αγώνες του με τον μητροπολίτη Πειραιώς Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη για την αποκατάσταση της Κανονικής Τάξης της Εκκλησίας.
Ο Αλβανίας, Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ήταν τότε επίσκοπος Ανδρούσης όταν συμμετείχε στο πλευρό των φοιτητών της Νομικής, στα γεγονότα που προηγήθηκαν του Πολυτεχνείου. Φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, ακόμη θυμούνται τον ιεράρχη να κρύβει στα ράσα του τρόφιμα και φάρμακα για τους εγκλείστους φοιτητές της Νομικής
 Ο μητροπολίτης  Αμβρόσιος, διάκος τότε, συνελήφθη λόγω της δράσης του και υπέστη βασανισμούς στο περίφημο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
 Διώξεις υπέστη ο πατήρ Γεώργιος Δημητριάδης, γνωστός και ως «ρακοσυλλέκτης» που φυλακίστηκε, προκαλώντας την κατακραυγή των πιστών, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να παρέμβει ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να αποφυλακιστεί…
 Γνωστός βέβαια για την αντιστασιακή του δράση ο πατήρ Γεώργιος Πυρουνάκης, ενώ στον Άγιο Κωνσταντίνο του Πειραιά λειτουργούσε  ο πατήρ Χρήστος Χριστοδούλου που μαζί με τους επίσης φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, Ευάγγελο Δασκαλάκη και Τιμόθεο Λαγουδάκη, διαμαρτυρήθηκαν για τη νοθεία στις φοιτητικές εκλογές.
Μεγάλος, είναι ο κατάλογος των τότε απλών κληρικών που συμμετείχαν με κάθε τρόπο  σε αντιστασιακές πράξεις που θα χρειαζόταν ολόκληρο πόνημα για να αναφερθούν όλοι.
 Εν κατακλείδι. Ναι, η διοίκηση της εκκλησίας της Ελλάδας συνεργάστηκε με την χούντα, αλλά εκκλησία δεν είναι η διοίκηση της, αλλά οι χιλιάδες κληρικοί , ο λαός της και η κεφαλή της, ο ιδρυτής της , Ιησούς Χριστός. Και Αυτός σαφώς είναι εναντίον σε κάθε περιορισμό της ελευθερίας του ανθρώπου, ειδικά όταν γίνεται στο όνομα Του.
 Ταπεινά
Αντώνης Κρούστης
(Από το υπό έκδοση βιβλίο μου «Μύθοι που καλλιεργούνται εναντίον του Θεού και της εκκλησίας Του»

*** Πολιτικός Γολγοθάς (Αν) Αξιοπιστίας...

~ Kώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Aρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Στη ΔΕΘ μίλησε τόσο ο κος Πρωθυπουργός, όσο και ο  κος Αρχηγός της Αξ/κης Αντιπολίτευσης και οι λοιποί κ.κ. Αρχηγοί Κομμάτων.
- Ο κος Πρωθυπουργός απέφυγε -και πολύ καλά έκανε - τις υποσχέσεις.
Φαίνεται πως το πάθημα του (επωφελές όμως για τον ίδιο, αφού τον οδήγησε στη διακυβέρνηση της χώρας) του έγινε μάθημα.
Γενικόλογες τοποθετήσεις με οράματα για το μέλλον και βελτίωση των κακώς κειμένων, αν, όταν και εφ' όσον καλυτερεύσουν οι δείκτες της οικονομίας, γίνουν επενδύσεις (Σ.Σ Πως άραγε με το κλίμα που επικρατεί, τους φορολογικούς  συντελεστές, τη γραφειοκρατία και τη διαφθοροδιαπλοκή, που συνεχίζει καλά να κρατεί;) και στηριχτούμε στις αστείρευτες (;) δυνάμεις του λαού μας, και άλλα γνωστά, τετριμμένα, ανάλογα.
- Ο κος Αρχηγός της ΝΔ απέφυγε και αυτός τις μεγάλες υποσχέσεις, τις απραγματοποίητες παροχές.
Υπήρξε περισσότερο συγκεκριμένος και χορήγησε ... "Κοστολογημένες παροχές", υπό κάποιες βέβαια προϋποθέσεις ανάκαμψης. (Σ.Σ Προσωπικά δυσαρεστήθηκα που δεν άκουσα - πέραν του 30% - τη σταθερή βούληση για ολοσχερή κατάργηση - έστω σε βάθος χρόνου - του επαίσχυντου ΕΝΦΙΑ).
Αν κάποιος α-κομμάτιστος αναλυτής /παρατηρητής (όπως πχ αυτός που διαβάζετε τώρα) θελήσει να συγκρίνει, να κρίνει και, τελικά να βαθμολογήσει τους δύο, θα έβαζε καλύτερο ασφαλώς βαθμό στον δεύτερο.
Όχι τόσο επειδή ο πρώτος, αυτοδιαψεύστηκε  σε όσα προ διετίας περίπου υποσχέθηκε (σύνηθες το φαινόμενο στο Κ.Σ = Κομματικό Σύστημά μας άλλωστε), αλλά γιατί ο δεύτερος υπήρξε συγκεκριμένος και μετρημένος.
Αυτή είναι η πρώτη, αντικειμενική διαπίστωση.
Άρα το "σκόρ" ήταν: 2 (Στο 1, χ, 2 του ντέρμπυ).
Είναι όμως όντως έτσι; Όντως κέρδισε και, άρα, έχει το πάνω χέρι ο κος Αρχηγός της ΝΔ, στο βαθμό τουλάχιστον που δικαιούται βάσει της εμφάνισης που πραγματοποίησε;
Φοβούμαι πως όχι.
Εξηγούμαι:
Ο Ελληνικός λαός έχει καταταλαιπωρηθεί - εδώ και δεκαετίες - από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Χόρτασε. Αναμηρύκασε συνθήματα, αποκοιμήθηκε (μέχρις  αποβλακώσεως) με φρούδες ελπίδες και - τελικά- είδε την Πατρίδα του να αποικιοποιείται, το βιός του να δημεύεται.
Η φτωχοποίηση είναι πλέον γεγονός και καμιά υπόσχεση, κανενός πολιτικού, δεν γίνεται πλέον πιστευτή.
Μετά τις ..... δεξιές, κεντρώες, αριστερές ματιές ΚΟΜΜΑΤΟΑΛΛΟΙΘΩΡΙΣΜΟΥ  (=Κομματικού αλλοιθωρισμού), έχει αρχίσει να πάσχει ο λαός από ΚΟΜΜΑΤΟΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ (Σ.Σ Υπήρχε μια ελπίδα πως η "Αριστερή ματιά" καθώς και το "ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς" θα έφερναν κάτι το διαφορετικό. Πάει και αυτό......).
Αυτό βέβαια είναι θετικό. Καλό. "Νόσημα" επιθυμητό.
Αλλά  δημιουργεί και προβλήματα. Ενδεχομένως και αδικίες.
Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει ο κος Αρχηγός της Αξ. Αντιπολίτευσης  να  αδικηθεί κατάφωρα. Γιατί; Απλούστατα επειδή κινδυνεύει να μη γίνει πιστευτός όχι ως φυσικό πρόσωπο, αλλά ως πολιτικός. Ως ένας από το Κ.Σ , που .... "δεν μπορεί παρά να είναι μια από τα ίδια" (;).
Ένας από τους προηγούμενους που αυτοακυρώθηκαν και αυτοαπαξιώθηκαν επειδή δεν τήρησαν τον λόγο τους, είπαν ψέματα!
Εδώ βρίσκεται - πέραν της διάστασης του δικαίου ή αδίκου - το πρόβλημα, το στοίχημα, ο Γολγοθάς, τον οποίο αναπόδραστα θα πρέπει να ανέβει.
 ~ ΥΓ Εκεί που κατάντησαν - οι ίδιοι οι πολιτικοί- την αξιοπιστία τους συνολικά: στο Ναδίρ δηλαδή - είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν πιστευτοί πλέον.
      Εκτός αν ..... (Σ.Σ Συμπληρώστε εδώ, ο κάθε αναγνώστης, ό,τι νομίζει!).

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
Συνεχίζει χωρίς νίκη η Ξάνθη, 0-0 με τον Ατρόμητο
*** ΞΑΝΘΗ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ     0-0  , (0-0) .-
Τα γκολ:  -
Κάρτες : 13' Έντονος εκνευρισμός του Κεϊτά για άγνωστη αιτία , 49' Κίτρινη κάρτα στον Τόνσο για φάουλ στον Σολτάνι. , 52' Κίτρινη κάρτα στον Καμαρά, που τράβηξε από τη φανέλα τον Στόιτσεφ , 63' Κίτρινη κάρτα στον Γιουνές για φάουλ στον Κεϊτά , 88' Κίτρινη κάρτα στον Ούμπιντες .-
Αλλαγές : 56' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Εκτός ο Στόιτσεφ, μέσα ο Λημνιός , 67' Διπλή αλλαγή για την Ξάνθη. Εκτός οι Ορφανίδης και Νιέτο, μέσα οι Τριάδης και Λουσέρο , 69' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Εκτός ο Παπαδόπουλος, μέσα ο Λε Ταλέκ , 75' Αλλαγή για την Ξάνθη. Εκτός ο Γιουνές, μέσα ο Ράνος , 82' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Μέσα ο Μπρίτο, εκτός ο Τόνσο .-
Διαιτητής της αναμέτρησης ο Ιωάννης Δελφάκης, α' βοηθός ο Πολυχρόνης Κωσταράς, β' ο Παναγιώτης Μεσσήνης και 4ος ο Χρήστος Μήτσιος
Ξάνθη: Ζίφκοβιτς – Χατζητερζόγλου, Λισγάρας, Φλίσκας, Μπαξεβανίδης - Καμαρά, Ντε Λούκας - Νιέτο, Ορφανίδης, Σολτάνι - Γιουνές.
Στον πάγκο: Ζαρόπουλος, Καρασαλίδης, Τριάδης, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Ράνος, Ορφανίδης Λάζαρος
Ατρόμητος: Γκορμπούνοφ - Κιβρακίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Κατράνης - Κεϊτά, Μπάγκα - Ούμπιντες, Τόνσο, Στόιτσεφ – Παπαδόπουλος
Στον πάγκο: Παπαδόπουλος, Κοντοές, Μπίτολο, Μπρίτο, Λε Ταλέκ, Ζησόπουλος, Λημνιός .-
Οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 6ης αγωνιστικής:Κέρκυρα-ΠΑΣ Γιάννινα 0-1
(80΄ Βιντάλ)
Λεβαδειακός-ΑΕΛ 1-1
(55΄ Σίλβα - 66΄ Ντοντό) 
Ηρακλής-Πανιώνιος 1-2
(85΄ Λεοζίνιο - 34΄ Μασούντ, 78΄ Ανσαριφάρντ)
Βέροια-ΠΑΟΚ 0-0
Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρ. 3-1
(1΄ Μπεργκ, 39΄πεν, 88΄πέν. Λεντέσμα - 67΄πεν. Ιωαννίδης)
Πλατανιάς-Παναιτωλικός 0-0
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0
(7΄ Ιντέγε, 65΄ Μάρτινς, 79΄ Φορτούνης)
Ξάνθη-Ατρόμητος 0-0
~* ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός 10
2. Ολυμπιακός 9
. Πανιώνιος 9
4. Πλατανιάς 8
5. ΑΕΚ 7
. ΠΑΣ Γιάννινα 7
7. ΑΕΛ 5
. ΠΑΟΚ 5
. Παναιτωλικός 5
10. Λεβαδειακός 4
. Βέροια 4
. Ατρόμητος 4
13. Κέρκυρα 3
14. Ηρακλής 2
15. Ξάνθη 2
16. Αστέρας Τρίπολης 0
* Ο ΠΑΟΚ μεταφέρει τιμωρία -3 βαθμών από την περασμένη περίοδο.
 
~**  Γκρούτσης-Βασάρας άλλαξαν τον επόπτη ΚΑΙ στο Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός!

Αποκάλυψη που σηκώνει πολλή συζήτηση από τους Παπαθεοδώρου και Ασβεστά: Γκρούτσης και Βασάρας άλλαξαν έναν έμπειρο βοηθό (και) στο Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός, ορίζοντας τον Λάμπρου!
~ «Βόμβα» από τους Βασίλη Παπαθεοδώρου και Άρη Ασβεστά στην εκπομπή «Αποκάλυψη Τώρα» του ΣΠΟΡ FM 94,6!
Αμφότεροι αποκάλυψαν πως με ψήφους των Γκρούτση και Βασάρα άλλαξε ο βοηθός που είχε οριστεί αρχικά στο ματς της 5ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Παναιτωλικό και τον Παναθηναϊκό και ορίστηκε ο Λάμπρου, που «έκοψε» με δύο ανύπαρκτα οφσάιντ το «τριφύλλι» στο πρώτο ημίχρονο!
Όπως ανέφεραν, μάλιστα, ο επόπτης που είχε οριστεί αρχικά ήταν μεγάλης εμπειρίας…
Θυμίζουμε πως ο βοηθός Λάμπρου έκανε δύο σοβαρά λάθη εις βάρος των «πράσινων», στερώντας τους τη δυνατότητα να προηγηθούν. Αποκορύφωμα ήταν η φάση του 43ου λεπτού όταν δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Λουντ.


 ~** Θέλει να χορηγήσει τη Σούπερ Λίγκα η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Μαρινάκη

Πρόταση για την κεντρική χορηγία της Σούπερ Λίγκας κατέθεσε η ΑΛΤΕΡ EΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες η συνάντηση με τον πρόεδρο της Λίγκας, Γιώργο Στράτο.
~Υπάρχει και άλλη πρόταση για την Κεντρική Χορηγία της Σούπερ Λίγκας εκτός του ΟΠΑΠ. Από την εταιρεία "ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ ΑΕ" του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Όπως μετέδωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Σάββας Λιβάνιος η πρόταση κατατέθηκε επίσημα στη Λίγκα με τον πρόεδρό της να ενημερώνεται για αυτή και να αποδέχεται να γίνει συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Μετά από επικοινωνία που υπήρξε, το ραντεβού θα γίνει μέχρι την Τετάρτη. Σε αυτό ο Γιώργος Στράτος θα συζητήσει με την κα. Φωτεινή Υψηλάντου για τις λεπτομέρειες της πρότασης.
Πρόκειται σαφώς για μια κίνηση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη να απαντήσει στον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ, που μέχρι τώρα ήταν η μόνη εταιρεία που είχε καταθέσει προσφορά για την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται εάν μπορεί εταιρεία της οποίας μεγαλομέτοχος είναι και ιδιοκτήτης ΠΑΕ που συμμετέχει στο πρωτάθλημα, να αναλάβει την χορηγία της Λίγκας.


~ Η θέση του Ολυμπιακού για την προσφορά της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Διαβάστε τι λένε από τον Ολυμπιακό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη για την κεντρική χορηγία της Σούπερ Λίγκας.
~ Θέση για το θέμα που προέκυψε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη για την κεντρική χορηγία της Σούπερ Λίγκας πήρε ο Ολυμπιακός.
Σε αυτή, μάλιστα, κάνει αναφορά στον ΟΠΑΠ…
Αναλυτικά, η θέση του Ολυμπιακού: «Σχετικά με το θέμα περί χορηγίας της Alter Ego στη Σούπερ Λίγκα, δεν είναι θέμα του Ολυμπιακού, αλλά, σίγουρα, από τη στιγμή που η προσφορά του ΟΠΑΠ είναι τόσο χαμηλή, θα πρέπει να δουν και άλλες εταιρείες τη δυνατότητα να δώσουν ονομασία και χορηγία στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας».


 ~* Παρελθόν ο Βασάρας από τη θέση του επιδιαιτητή

Ο Κύρος Βασάρας αποτελεί παρελθόν από τη θέση του επιδιαιτητή αφού όπως τονίζεται από ανθρώπους που είναι κοντά του είχε αναλάβει μέχρι την 1η Οκτωβρίου χωρίς πρόθεση να συνεχίσει.
~Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση χθες για το γκολ του Περέιρα που κακώς δεν μέτρησε, ζητώντας από τον Κύρο Βασάρα να αποχωρήσει από τη θέση του.
Ωστόσο, ο πρώην διαιτητής απαντά μέσα από το περιβάλλον του στον «δικέφαλο του βορρά» τονίζοντας ότι ο ρόλος του ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, το περιβάλλον του Βασάρα διαρρέει πως δεν τον αφορά το τι έγινε στο ματς του ΠΑΟΚ, αφού όπως ανέφερε ο Γιώργος Γκιρτζίκης όταν ο ίδιος ανέλαβε τη θέση του επιδιαιτητή, θα την κατέχει μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
Βέβαια όταν είχε γίνει αυτή η ανακοίνωση οι εκλογές της ΕΠΟ ήταν προγραμματισμένες για την 1η Οκτωβρίου κάτι που στην πορεία άλλαξε με την διαδικασία να μεταφέρεται για τις 26 του μήνα.
Μένει λοιπόν να διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο τουλάχιστον για τις δύο αγωνιστικές που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές.
Θυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ στην ανακοίνωση του τόνισε τα εξής:
«Επειδή δεν περιμένουμε να αισθανθεί ντροπή και να αποχωρήσει, ξεπληρώνοντας ενδεχομένως γραμμάτια προς τους εντολείς του, σήμερα απαιτούμε από τον Κύρο Βασάρα να μας απαλλάξει από την παρουσία του. Η καλή διάθεση που δείξαμε προκειμένου να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ομαλά το πρωτάθλημα ως την οριστική αποχώρηση των καταστροφέων του ελληνικού ποδοσφαίρου εκλήφθηκε ως αδυναμία»


~** Καταγγελία για αλλαγή βοηθού στο ματς με τη Βέροια από τον ΠΑΟΚ

Σοβαρές καταγγελίες και ερωτήματα προς την ΕΠΟ και τον Κύρο Βασάρα θέτει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σε ένα εξ αυτών υποστηρίζει πως υπήρξε αλλαγή στον ορισμό βοηθού, με τον Χούσκογλου να επιλέγεται τελικά!  ~ Συνεχίζει την διαμαρτυρία του ο ΠΑΟΚ προς τον Κύρο Βασάρα και την ΕΠΟ, μετά το γκολ του Φακούντο Περέιρα που κακώς δεν μέτρησε στο ματς με τη Βέροια! Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ θέτει τρία σοβαρά ερωτήματα προς πάσα κατεύθυνση με το ένα εξ αυτών να έχει την μορφή καταγγελίας, ενώ προαναγγέλλει και νομικές κινήσεις από την πλευρά του «δικέφαλου του βορρά»!
Ο ΠΑΟΚ αρχικά διερωτάται «γιατί ο Κύρος Βασάρας δεν έκανε γνωστή μέσω του περιβάλλοντός του την αποχώρησή του από την θέση του επιδιαιτητή μετά την ομοβροντία όλων των ομάδων εναντίων του τις περασμένες ημέρες».
«Γιατί δεν παρατάθηκε αυτόματα μαζί με τις εκλογές της ΕΠΟ», είναι το δεύτερο ερώτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς τον Κύρο Βασάρα για τη θητεία του, για να καταλήξει στο τρίτο και σοβαρότερο όλων. «Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Κύρος Βασάρας μαζί με τον Δημήτρη Γκρούτση αλλάξανε τον αρχικά ορισθέντα βοηθό, Δόση, με την αιτιολογία ότι είχε παίξει στην πρώτη αγωνιστική και στο Ολυμπιακός-Βέροια και στη θέση του έβαλαν τον Χούσκογλου. Αν αποδειχθεί αυτό θα κινηθούμε νομικά. Μήπως η προσχηματική αποχώρηση του Βασάρα με τον παραπάνω ορισμό, έγιναν για να εκδικηθεί το σύστημα τον ΠΑΟΚ με τον βοηθό να κάνει πραγματικά τη δουλειά του;», καταλήγει το τρίτο ερώτημα του «δικέφαλου του βορρά».
*** ΒολέΙ: Η κλήρωση των Πρωταθλημάτων 2016-2017
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016, η κλήρωση όλων των Πρωταθλημάτων που διοργανώνει η Α’ Περιφέρεια, για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017.

Στην εκδήλωση, που  φιλοξένησε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, στο ξενοδοχείο «ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΑΣ», στην Αλεξανδρούπολη, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι δεκατριών Σωματείων από τη Νέα Βύσσα μέχρι και τις Σέρρες, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ κ. Π. Δραχτίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Διαιτησίας.
Πέρα από τη διενέργεια της κλήρωσης, έγινε μια ευρεία συζήτηση, από όλους τους παρευρισκόμενους, για θέματα σχετικά με την όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση των πρωταθλημάτων.
Το πλήρες Πρόγραμμα των αγώνων σε κάθε κατηγορία Πρωταθλήματος, είναιαναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ένωσης και η οριστικοποίηση ημερομηνιών και ωρών διεξαγωγής, θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΑΝΔΡΩΝ
ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Α' ΟΜΙΛΟΣ - ΔΥΤΙΚΟΣ)
ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Β' ΟΜΙΛΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ)
ΕΦΗΒΩΝ
ΝΕΑΝΙΔΩΝ

ΠΑΙΔΩΝ (Α' ΟΜΙΛΟΣ)
ΠΑΙΔΩΝ (Β' ΟΜΙΛΟΣ)
ΠΑΙΔΩΝ (Γ' ΟΜΙΛΟΣ)
ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Α' ΟΜΙΛΟΣ)
ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Β' ΟΜΙΛΟΣ)
ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Γ' ΟΜΙΛΟΣ)
ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Δ' ΟΜΙΛΟΣ)
ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Α' ΟΜΙΛΟΣ)
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Β' ΟΜΙΛΟΣ)
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Γ' ΟΜΙΛΟΣ)
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Δ' ΟΜΙΛΟΣ)

   ***  ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ  ΑΓΩΝΕΣ  στο ελληνικό ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκα :
Αγώνας
ΑΓ
 
 
 
15/10/16 16:00
7
15/10/16 18:15
7
15/10/16 20:30
7
16/10/16 16:00
7
16/10/16 18:15
7
16/10/16 18:15
7
16/10/16 20:30
7
17/10/16 19:30
7
22/10/16 16:00
8

***

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 24  και 25 Σεπτεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/24-25-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-27-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου  2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-28-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News, Πέμπτη  29 Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας:  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- 
~Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News,  Παρασκευή 30  Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- ~
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .-

~ *Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .- 
~    
 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5020  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3135 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3132  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.287   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου