ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 19  Ιουλίου  2016  :
~

Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας  19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

~Προφήτης Ηλίας Αρφαρών Μέγας Εσπερινός 19/07/2016 : https://youtu.be/f5WGv5SfqQk  .-

  Μονή Προφήτου Ηλία στο Αρφαρά ομιλία Ιερά Μ.Ε. Μπούρα 19-07-2016: https://youtu.be/jxumxoLtjwQ .-
 
 
~ Αρφαρά  Ι. Μ.  Προφήτη Ηλία Εσπερινός  - Αρτοκλασία 19/07/2016: https://youtu.be/dpcfDfbVZjk .-


ΚΑΛΑΜΑΤΑ παραλία  ΝΑΥΤΙΛΟΣ  μπάνια  01/08/2016: https://youtu.be/C1td71R1uHQ .-



~  Όσιος  Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης Γέροντας -μοναχός στην Παναγούδα στο Άγιον Όρος  1924-1994 : https://youtu.be/1zmbpL0ccpg .-

~
***  Διπλή χαρά τα χελωνάκια της Πελοποννήσου σε Κυπαρισσιακό και Κορώνη!
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεμύτισαν από τις φωλιές τους, στην Κυπαρισσία και την Κορώνη, και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη θάλασσα!
Στον Κυπαρισσιακό κόλπο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ελαίας, καθώς και στην παραλία Ζάγκα στην Κορώνη, οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής, μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών.

***  «Κρυμμένος θησαυρός» ο θεματικός τουρισμός στη Μεσσηνία!
Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη όλων των μορφών θεματικού τουρισμού της περιοχής
 Η περιοχή της Μεσσηνίας έχει μπει για τα καλά στον «τουριστικό χάρτη» της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια… Το σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, σε συνδυασμό με τον αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», που χρόνο με το χρόνο διευρύνει τις «πύλες» εισόδου στη Μεσσηνία χωρών απ’ όλο τον πλανήτη, συμβάλλουν στην ανάδειξη της περιοχής.
Δεν είναι, όμως, μόνο το φυσικό κάλλος, οι πανέμορφες παραλίες, οι ωραίες ταβέρνες και οι ανέσεις που προσφέρουν οι τουριστικές μονάδες τα πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας… Η περιοχή προσφέρεται για κάθε είδους «θεματικό» τουρισμό, που αν αναπτυχθεί, θα δώσει «ζωή» στον τουριστικό κλάδο για περισσότερους από τους συνήθως 3-4 καλοκαιρινούς μήνες.
Οι δεκάδες σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, οι βυζαντινοί ναοί εκατοντάδων χρόνων, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση, επαφή με τη φύση κ.ά., αλλά και η τοπική γαστρονομία, είναι μερικά μόνο απ’ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, τότε η Μεσσηνία θα αποτελεί «πόλο έλξης» επισκεπτών απ’ όλο τον πλανήτη 12 μήνες το χρόνο.
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, της ανάδειξης των διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού, γίνονται κάποιες αρκετά σοβαρές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, τόσο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και από το Δήμο Καλαμάτας, αλλά και άλλους φορείς, ιδιώτες και συλλόγους της περιοχής…
Ωστόσο, η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια για το σκοπό αυτό φαίνεται πως αποτελεί για ακόμα μια φορά «αγκάθι», ώστε να επιτύχει η Μεσσηνία το μέγιστο δυνατό ωφέλιμο αποτέλεσμα…
 Αρχαιολογικός τουρισμός
arxaia messini.jpg
Με «ναυαρχίδα» τον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, τον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο των Ανακτόρων του Νέστορα, αλλά και δεκάδες ακόμα αρχαιολογικούς χώρους και βυζαντινούς ναούς με ιστορία εκατοντάδων χρόνων, η Μεσσηνία συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της ιστορίας… Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται σπουδαίες ανασκαφές, όπως αυτές στην Ίκλαινα της Πύλου και της Θουρίας.
Πώς, όμως, κάποιος θα βρει συγκεντρωμένες πληροφορίες για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους; Πώς ένας επισκέπτης θα μεταβεί σε όλα αυτά τα μέρη; Είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που γεννώνται… Όπως, επίσης, ποια θα είναι η αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων για τους οποίους το ελληνικό κράτος ξόδεψε τεράστια ποσά και… ακόμα παραμένουν άγνωστοι σε αρκετούς συμπολίτες μας.
Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο «Θάρρος», ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, που με την αρχαιολογική του σκαπάνη έφερε στο «φως» την Αρχαία Μεσσήνη, είχε προτείνει στους αρμόδιους «φορείς» να δημιουργήσουν ένα «χάρτη» και μια διαδρομή διασύνδεσης αυτών των μνημείων, βασιζόμενοι στη διαδρομή που ακολούθησε ο Παυσανίας… Μια εξαιρετική ιδέα, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί το συντομότερο από τους αρμοδίους και ειδικά την Περιφέρεια Πελοποννήσου…

 Εναλλακτικός Τουρισμός – Αγροτουρισμός
taygetos.jpg
Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας προσφέρει στην περιοχή μας ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα. Μοναδικές διαδρομές πεζοπορίας, πάρκο αναρρίχησης αντάξιο βουνών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, διαδρομές για ποδηλασία… κι όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, είναι κάτι που ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα έχουν την τύχη να διαθέτουν.
Με σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και το «μεράκι» των ανθρώπων του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, που χαρτογράφησαν και σηματοδότησαν 15 πεζοπορικές διαδρομές, κατασκεύασαν το αναρριχητικό πάρκο της Νέδουσας και προστατεύουν τη φύση, η περιοχή του Ταϋγέτου και οι γύρω ορεινοί όγκοι έχουν καταφέρει να «κερδίσουν» την εμπιστοσύνη Ευρωπαίων τουριστών που αρέσκονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται θεαματικά…
Παράλληλα, αρχίζουν προσπάθειες για δημιουργία ξενώνων αγροτουρισμού, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στη φύση, αλλά και να γνωρίσουν την εύφορη γη της περιοχής, με τη μοναδική γαστρονομία.
Και σε αυτό τον τομέα παρακολουθούμε ότι οι πρωτοβουλίες ανήκουν σε ιδιώτες και εθελοντές και το κράτος ακολουθεί.
  
Θρησκευτικός τουρισμός
andromonastiro.jpg
Μόλις πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τα «θυρανοίξια» στον επιβλητικό ναό στους Χριστιάνους της Τριφυλίας… την «Αγιά Σοφιά» του Μοριά, όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούν.  Τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται και οι εργασίες στο μοναδικό χώρο του Ανδρομονάστηρου, «δίπλα» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο Άγιος Πέτρος στην Καστάνια της Μάνης, οι δεκάδες εκκλησίες στον Ταΰγετο, με μεγάλη συμβολή στην επανάσταση του 1821, αλλά και τα μοναστήρια του Βουλκάνου, της Δήμιοβας, το προσφάτως ανακαινισμένο μοναστήρι της Βελανιδιάς… τόποι που συνδυάζουν τη θρησκευτική ευλάβεια με την ιστορία του τόπου… είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες θρησκευτικά μνημεία της Μεσσηνίας.
Την ώρα που οι Ρώσοι τουρίστες «ψάχνουν» το θρησκευτικό τουρισμό, η Μεσσηνία αρκείται σε «εσωτερικό» θρησκευτικό τουρισμό που αναλώνεται 2-3 ημέρες γύρω από τη γιορτή της πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας Υπαπαντής.
Στο κομμάτι αυτό πρέπει να πέσει και μεγάλο βάρος, γιατί γύρω μας υπάρχουν μνημεία τεράστιας ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, που πιθανώς να μη γνωρίζουμε και οι ίδιοι.

  Γαστρονομικός τουρισμός
gastronomia.jpg
Η περιοχή της Μεσσηνίας θα μπορούσε να αποτελεί την «Τοσκάνη» της Ελλάδας. Μόνο που, αν ένας επισκέπτης βρεθεί εδώ, όχι μόνο επισκέψιμο αμπελιώνα δε θα βρει, αλλά ούτε ελαιοτριβείο, αν και το ελαιόλαδο αποτελεί το απόλυτο «brand name» της περιοχής…
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες τόσο από το Δήμο Καλαμάτας όσο και από την Περιφέρεια ως προς αυτό το κομμάτι, αλλά και από τους ξενοδόχους, που προβάλλουν πολύ τα τελευταία χρόνια τη μεσσηνιακή γαστρονομία… Όμως, πραγματικά η περιοχή προσφέρεται για τεράστια ανάπτυξη σ’ αυτό τον τομέα και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να «παντρευτεί» η ιδιωτική πρωτοβουλία με τις κρατικές προσπάθειες…
Η Μεσσηνία δεν έχει αναδείξει ούτε το 10% απ’ αυτά που μπορεί να προσφέρει στο συγκεκριμένο κομμάτι.
  
Ιατρικός – Επιστημονικός Συνεδριακός Τουρισμός
sinedrio.jpg
Είναι ένα κομμάτι που… «μάλλον» τα τελευταία χρόνια πάμε καλά. Και ο περασμένος χρόνος συνοδεύτηκε με μεγάλα επιστημονικά συνέδρια στην περιοχή μας, αλλά και αυτός που διανύουμε. Ο συνεδριακός τουρισμός βοηθά, ειδικά, τους «δύσκολους» μήνες που προηγούνται ή έπονται της καλοκαιρινής περιόδου.
Η βοήθεια που προσφέρουν οι Δήμοι της περιοχής και η Περιφέρεια στις πρωτοβουλίες επιστημόνων για διοργάνωση τέτοιων σπουδαίων συνεδρίων, είναι ουσιαστική σε τουριστικό υλικό, αλλά και στο οικονομικό τις περισσότερες φορές.
Το πρόβλημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι η Καλαμάτα, που λόγω των υποδομών προσφέρεται για τέτοια συνέδρια, έχει ανάγκη από περισσότερες ξενοδοχειακές κλίνες, ώστε να  είναι σε θέση να διοργανώσει και παγκόσμια συνέδρια στην περιοχή μας.

  Μαθητικός & Αθλητικός Τουρισμός
sxolikos.jpg
Η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες στην Καλαμάτα ως προς το μαθητικό τουρισμό… Σε αυτό συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες, όπως η «κρίση» και το κόστος μετάβασης σε νησιά, το οδικό δίκτυο που «έφερε» την Καλαμάτα πιο κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά και ο Δήμος Καλαμάτας που έστειλε ψηφιοποιημένο υλικό και διαφημιστικά σποτ σε πράκτορες και προέδρους 15 μελών σε σχολεία άλλων πόλεων.
Το παράδειγμα του Δήμου Καλαμάτας καλό θα είναι να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι…
Παράλληλα, η διοργάνωση «αθλητικών γεγονότων», όπως το πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας, σε συνδυασμό με το ιδανικό κλίμα της περιοχής, καταστούν τη Μεσσηνίας προορισμό που μπορεί να αναπτύξει και τον αθλητικό τουρισμό…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΤΙΝΤΑ
 ntinta.jpg
Στόχος μας η ανάδειξη όλων των μορφών θεματικού τουρισμού της περιοχής μας
 Σε επικοινωνία μας με την πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα, μας τόνισε ότι η ανάδειξη όλων των μορφών θεματικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Καλαμάτας.
Πρόσθεσε δε, ότι πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο, για τη δημιουργία 9 διαφορετικών σποτ προβολής όλων των μορφών θεματικού τουρισμού της περιοχής.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ηθική, ουσιαστική αλλά και οικονομική συμβολή και βοήθεια του Δήμου σ’ όλα τα μεγάλα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνονται στην περιοχή, αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν για το μαθητικό τουρισμό, με την αποστολή ψηφιοποιημένου υλικού και τηλεοπτικών σποτ σε σχολεία και τουριστικούς πράκτορες, και η οποία έφερε εξαιρετικό αποτέλεσμα τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Επίσης, υπενθύμισε τη δημιουργία του τουριστικού οδηγού για τις ορεινές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, όπου περιγράφονται όλες οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και την άριστη συνεργασία του Δήμου με τα κρουαζιερόπλοια που «πιάνουν» λιμάνι και έχουν πλούσιο υλικό για την πόλη, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να είναι ενημερωμένοι μόλις «πατήσουν» το πόδι τους στην πόλη.
Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται, με απώτερο σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην πόλη, συμπλήρωσε η κα Ντίντα, ενώ επισήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι πάντοτε ανοικτός για οποιαδήποτε συνεργασία, με άλλους φορείς, συλλόγους, αλλά και ιδιώτες, με γνώμονα πάντα το καλό ολόκληρης της περιοχής.
  Του Κώστα Γαζούλη
Ντ. Νικολάκου: «Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού είναι η συνεργατική οικονομία του μέλλοντος»
nikolakou ntina (2).jpg
 Ιδιαίτερη σημασία στο θεματικό τουρισμό δίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, κρίνοντας ότι είναι επιλογή στρατηγικής σημασίας, μαζί με την ανάπτυξη των προσφερόμενων δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν είτε συμπληρωματικά είτε ως μεμονωμένα τουριστικά προϊόντα για την προσέλκυση των κρίσιμων αγορών του κάθε τουριστικού προϊόντος.
Μάλιστα, όπως τόνισε, η κάθε μορφή θεματικού τουρισμού διαθέτει το δικό της στρατηγικό σχέδιο, με εξειδικευμένο μάρκετινγκ, που συνδέεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  Μελέτες θεματικού τουρισμού
Η κα Νικολάκου τόνισε πως στο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας περιλαμβάνονται μελέτες θεματικών μορφών τουρισμού, αλλά και η δημιουργία 10 εμπειρικών προϊόντων της Πελοποννήσου, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά 110 θεματικές εμπειρίες που προσφέρει η Πελοπόννησος ως προορισμός.
«Αυτά τα θεματικά προϊόντα έγιναν το βασικό εργαλείο για ηλεκτρονική προώθηση (www.mythicalpeloponnese.gr, 3 mobile εφαρμογές) και σε άλλες δράσεις, όπως σε εκθέσεις-εκδηλώσεις. Πρόσφατα δημιουργήθηκε εξειδικευμένη μελέτη μάρκετινγκ με τον ΣΕΤΕ, η οποία εμπεριέχει συγκεκριμένες δράσεις ανά αγορά και ανά θεματικό τομέα.
Ο σχεδιασμός για το θεματικό τουρισμό υπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας και η Περιφέρεια συμμετέχει στις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού, όπου την αποστολή συνοδεύουν  Μεσσήνιοι και Πελοποννήσιοι επιχειρηματίες οι οποίοι προωθούν θεματικά τουριστικά προϊόντα- δραστηριότητες, όπως η συγκομιδή ελαιοκάρπου, καγιάκ, ποδήλατο στη Μεσσηνία, φιλοσοφικά ταξίδια, διαδρομές του Πάτρικ Λη Φέρμορ, περιπατητικός τουρισμός με δεδομένο ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι κ.ά.» πρόσθεσε.
  Θεματικά προϊόντα
Υπογράμμισε ακόμη ότι ήδη υπάρχουν συμφωνίες Πελοποννήσιων επιχειρηματιών, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας ενίσχυσης ειδικών μορφών τουρισμού αποτελεί η διοργάνωση ταξιδίων γνωριμίας για τον προορισμό «Πελοπόννησος». Όπως αυτή με Ρώσους δημοσιογράφους του κρατικού καναλιού «Russian 24» για το θρησκευτικό τουρισμό, με 11 διάσημους τουριστικούς bloggers, μέλη του TBEX Europe, για τον περιπατητικό τουρισμό, με αξιωματούχους της «“Landesportbund» Hessen για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, με 12 Αυστριακούς τουριστικούς πράκτορες εξειδικευμένους σε τουρισμό ευεξίας και τρίτης ηλικίας.
Παρατήρησε, πάντως, ότι πιο ώριμα θεματικά προϊόντα αποτελούν οι εναλλακτικές δραστηριότητες στην Πελοπόννησο, όπως περίπατος, ποδήλατο, hiking, trekking όπου η Περιφερειακή Αρχή έχει συγκεντρώσει τις βασικές προσφερόμενες διαδρομές σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και συμμετέχει σε εξειδικευμένες θεματικές εκθέσεις.
Επίσης, αναφέρθηκε στη βράβευση του προγράμματος ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Πελοπόννησο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατηγορία «Νέοι Ορίζοντες», στο πλαίσιο  του Enterprise Europe Network και την ένταξη ειδικών διαδρομών της Πελοποννήσου σε έναν από τους μεγαλύτερους tour operator εναλλακτικού τουρισμού στην Ευρώπη, όπως ο VELOCIPED.
Άλλα σημαντικά εργαλεία στον τομέα των νέων τεχνολογιών είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού διαδικτυακού ημερολογίου εκδηλώσεων, ενώ σημαντικός τομέας θεωρείται η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και της πελοποννησιακής κουζίνας, ως το συγκριτικό εκείνο πλεονέκτημα που θα προσελκύσει το σύγχρονο επισκέπτη.
«Σημαντικές δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η διοργάνωση του γεγονότος “Ημέρες Γαστρονομίας”, ένα γεγονός με διεθνές βεληνεκές, που διενεργήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Επίσης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, συμμετέχει στην έκθεση Prowein κάθε χρόνο και παρουσιάζει οινική γευσιγνωσία, σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, όπως στην έκθεση WTM Λονδίνο και αλλού.
Ένας άλλος τομέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου αφορά στο θρησκευτικό τουρισμό, που πρόσφατα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη.
Στόχος μας είναι ένα μοντέλο εσωτερικής δικτύωσης πολιτισμού, τουρισμού, προϊόντων, θεματικών δραστηριοτήτων, που να αποφέρει σημαντικά συνεργατικά αποτελέσματα, όπως με την προσέλκυση, για παράδειγμα, αγώνων τριάθλου και ποδηλατικών, κατά μήκος των μνημείων Ουνέσκο της Πελοποννήσου, τη διενέργεια πολιτιστικών γαστρονομικών εκδηλώσεων, την προσέλκυση επισκεπτών μέσω αεροπορικών εταιρειών. Πέραν της ανάπτυξης των θεματικών μορφών, εμπλουτίζουμε και το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”, με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τις προσφερόμενες δραστηριότητές μας, δημιουργώντας ένα μοναδικό πολυθεματικό προϊόν», τόνισε.
Τέλος, για το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο, υπογράμμισε ότι είναι βασισμένος στην ανάπτυξη αποκλειστικά του θεματικού τουρισμού και τη διασύνδεσή του με την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου.
Επιδίωξη είναι οι ευρύτερες διαπεριφερειακές και διακρατικές συνεργασίες, η λειτουργία πυλών και κόμβων διευρωπαϊκών δικτύων και η διασύνδεση δυναμικών κέντρων και περιοχών με επίκεντρο κοινά θεματικά προϊόντα (π.χ. Άθλοι του Ηρακλή, Δρόμοι του Αποστόλου Παύλου, Μνημεία Ουνέσκο κ.ά.).
Της Βίκυς Βετουλάκη
Τριφυλία: Δράσεις εναλλακτικού τουρισμού από ιδιώτες μόνο
lagoybard.jpg
 Ο θεματικός – εναλλακτικός τουρισμός αναπτύσσεται στην Τριφυλία μόνο χάρις στις πρωτοβουλίες και δράσεις ιδιωτών, οι οποίοι είναι επαγγελματίες του χώρου.
Σε έναν τόπο που έχει μία από τις καλύτερες και μεγαλύτερες ακτογραμμές, διαθέτει έναν τεράστιο ορεινό όγκο με μοναδικές φυσικές ομορφιές, αλλά και σπουδαία μνημεία αρχαιολογικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δεν έχει συγκροτηθεί συγκεκριμένο σχέδιο με τη συνεργασία Δημοτικής Αρχής, Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων και ιδιωτών που ασχολούνται επαγγελματικά με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε η Τριφυλία να αναδειχθεί και καταστεί ελκυστικός προορισμός, χειμώνα και καλοκαίρι.
Επιχειρηματίες ξενοδοχειακών μονάδων, μαζί με τουριστικά γραφεία της περιοχής και τοπικούς φορείς, συλλόγους και ιδιώτες, από μόνοι τους, καταρτίζουν προγράμματα εξορμήσεων τόσο το καλοκαίρι όσο και τη χειμερινή περίοδο (κυρίως Σαββατοκύριακα, αργίες και περιόδους εορτών) για τους επισκέπτες, ώστε να γνωρίζουν τις ομορφιές και να απολαμβάνουν το μεγαλείο της φύσης.
Από την πλευρά του Δήμου ακόμα, δυστυχώς, αναζητείται σχέδιο δράσης για την τουριστική ανάπτυξη. Ωστόσο, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρά στην ανακατασκευή της ηλεκτρονικής σελίδας του και έχει αναθέσει την έκδοση τουριστικού οδηγού, ενώ έχει αποκτήσει και έμβλημα, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα σε πανηγυρική εκδήλωση στις 7 Αυγούστου. Επίσης, συμμετέχει σε τουριστικές εκθέσεις προβάλλοντας τις ομορφιές, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Τριφυλίας.
Όμως, η συμμετοχή σε εκθέσεις, η ιστοσελίδα και τα ιλουστρασιόν φυλλάδια, από μόνα τους, δεν αρκούν για την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να καταστεί προορισμός η περιοχή, κι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι στην Τριφυλία. Χρειάζεται σχέδιο συγκροτημένο και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Οι δράσεις που αναπτύσσουν και υλοποιούν ιδιώτες είναι εξαιρετικές και έχουν θετικά αποτελέσματα. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να τις αγκαλιάσει και στηρίξει, εντάσσοντάς τες στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σχεδίου, που όφειλε ήδη να έχει καταρτίσει και υλοποιήσει.
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος, σημείωσε: «Υπάρχουν δύο καταδυτικά κέντρα στο Μάραθο, ένα ιστιοπλοϊκό και διοργανώνονται και εκδρομές – εξορμήσεις για περιπάτους στην Πρώτη. Γίνονται και κρουαζιέρες στην Πρώτη και μπάνιο στη Βουρλιά. Οι ξενοδόχοι προβάλλουμε αυτές τις δράσεις και υπάρχει ενδιαφέρον από τους επισκέπτες μας.
Στην επιχείρησή μου, εκτός από αυτά, διοργανώνω και επισκέψεις σε ελαιοτριβεία και οινοποιεία της περιοχής, με ξενάγηση στους χώρους για να βλέπουν και να μαθαίνουν οι επισκέπτες μας, Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, που είναι Γερμανοί περισσότεροι, για τα προϊόντα και την παραγωγή μας. Στην περιοχή μας έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα και από σέρφερς, που έρχονται χειμώνα – καλοκαίρι για τα κύματα στο Λαγκούβαρδο, κάθε χρόνο και περισσότεροι!».
του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Λευκός καπνός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου 
Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου χθες στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, παρουσία σχεδόν του συνόλου των μελών καθώς και πολλών πολιτών, διότι η συνεδρίαση αυτή ήταν μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Φορέα.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο μελετητής παρουσίασε τη νέα βελτιωμένη μελέτη στην οποία έχουν γίνει κάποιες αλλαγές οι οποίες είχαν να κάνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα η οποία δεν υπάρχει, ορίζοντας την ποσότητα στους έως 100.000 τόνους χωρίς να υπάρχει χρονική δέσμευση, όπως έχει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας 28 χρόνια.
Οι δήμαρχοι αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως αναφέρει το arcadiaportal.gr, και τον κίνδυνο να γεμίσουν οι δρόμοι των πόλεων με τόνους απορριμμάτων, καθώς και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν και άλλοι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ με τα πρόστιμα να κατακεραυνώνουν τους πολίτες και έδειξαν στην πλειονότητά τους ότι η απόφαση που θα πάρουν είναι μείζονος σημασίας.
Σε αρκετές στιγμές της συνεδρίασης κάλεσαν τα μέλη να λάβουν μια ομόφωνη απόφαση η οποία θα έχει μια άλλη δυναμική.
Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 20:00, μετά από ένσταση μέρους του ΔΣ που ήθελε να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.
Ύστερα από λίγα λεπτά έντονων διαλόγων το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να υπερψηφίσει τον ΠΕΣΔΑ, με τα μέλη να χειροκροτούν την απόφαση αυτή.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Π. ΝΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ
Δήμος Καλαμάτας: Κεντρική διαχείριση με  τοπικές κομποστοποιήσεις και βελτιωτικές προτάσεις
Τη λύση της κεντρικής διαχείρισης με τοπικές κομποστοποιήσεις πρότεινε κατά τη χθεσινή επαναληπτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας υποστήριξε όσα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε στη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, και συγκεκριμένα την αποδοχή της δεύτερης λύσης της μελέτης, η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με σειρά βελτιωτικών προτάσεων.
  Τοπικές κομποστοποιήσεις
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα εισηγήθηκε ο κ. Νίκας, επί της μελέτης επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον ΦοΔΣΑ ελήφθησαν υπόψη οι 3 προτεινόμενες λύσεις (της κεντρικής διαχείρισης, της κεντρικής διαχείρισης με τοπικές κομποστοποιήσεις και της αποκεντρωμένης διαχείρισης), η έλλειψη βούλησης από πλευράς κυβέρνησης, η έλλειψη διάθεσης ικανού αριθμού Δήμων της Περιφέρειας να συμμετάσχουν στη διαδικασία της τοπικής διαχείρισης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμοζόμενη σήμερα μέθοδο διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.
Όπως τόνισε, επιλέγεται η λύση της κεντρικής διαχείρισης με τοπικές κομποστοποιήσεις, διότι: ενεργοποιεί τους δημότες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και υπερέχει περιβαλλοντικά.
  Βελτιωτικές προτάσεις
Οι βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε είναι:
1) Κατάργηση της διαφοροποίησης της τιμής εισόδου από 80,5 ευρώ/τον. για τους πρώτους 150.000 τόνους εισερχομένων σε 35 ευρώ/τον. για τους επόμενους και αντικατάσταση από μια ενιαία μέση τιμή, η οποία θα λειτουργούσε ως κίνητρο για τους ΟΤΑ στην προσπάθεια μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων τους, με τη διοχέτευση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων στα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, που κι αυτά θα πρέπει να έχουν μικρότερη τιμή εισόδου από τα σύμμεικτα. Η σημερινή πρόβλεψη για τιμή εισόδου 35 ευρώ/τον. πάνω από τους 150.000 τόνους εισερχομένων λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη μείωση του ρεύματος των σύμμεικτων.
2) Διασφάλιση της εξαγγελθείσας μείωσης της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 150.000 σε 100.000 τόνους/χρόνο με εγγύηση του κράτους για περαιτέρω μείωση, με αποζημίωση από αυτό της εταιρείας. Έτσι και δε θα ανακοπεί η βελτίωση της εναλλακτικής διαχείρισης που θα επιχειρείται από τους ΟΤΑ και το κράτος θα έχει όφελος μεγαλύτερο από το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι αυτό είναι μέσα στη νομική ευχέρεια της χώρας.
3) Διασφάλιση του χαρακτηρισμού και των 12 νέων ΣΜΑ ως πύλης εισόδου στο σύστημα, ώστε το κόστος μεταφοράς μέχρι τον επόμενο χώρο υποδοχής, ΣΜΑ ή ΜΕΑ, να μη βαρύνει τους αντίστοιχους ΟΤΑ.
4) Διασαφήνιση ότι δεν υπάρχει περιορισμός εγγυημένης σύστασης εισερχόμενων αποβλήτων.
5) Διασφάλιση εισόδου στο σύστημα ποσοτήτων μεγαλύτερων των 200.000 τόνων τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
6) Τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου στους ΟΤΑ.
7) Πρόβλεψη και εναλλακτικών δυνατοτήτων διαχείρισης του υπολείμματος (π.χ. βελτιστοποίησή του ως RDF και αξιοποίησή του ως καυσίμου, θερμική αξιοποίησή του ή κάθε άλλη δυνατότητα που θα μπορούσε να υπάρξει από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας).
8) Θέσπιση αντισταθμιστικού οφέλους για τους Δήμους που φιλοξενούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
9) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των Δήμων για το αν θα ενταχθούν στον ΦοΔΣΑ ή 3 ΦοΔΣΑ αντί του ενός, ένας για κάθε διαχειριστική ενότητα.
Δήλωση Νικολάκου
Η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, για την απόφαση του ΦΟΔΣΑ, δήλωσε τα εξής: «Είναι κοινά πλέον αποδεκτό απ' όλους ότι η μοναδική λύση του μεγαλύτερου και διαχρονικότερου προβλήματος είναι το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Με τη σημερινή (χθεσινή) απόφαση γίνεται πλέον απ' όλους αντιληπτό ότι προχωράμε όλοι μαζί στην υλοποίηση του έργου αυτού, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».
Καμία αναφορά σε ΣΔΙΤ και ακριβή χωροθέτηση των μονάδων
Τροποποιήσεις πρότεινε ο μελετητής στη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου την προηγούμενη Δευτέρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ανάμεσα σε αυτές, και από τις πιο σημαντικές, είναι ότι απαλείφθηκαν όλες οι αναφορές σε ΣΔΙΤ, ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, καθώς και στην ακριβή χωροθέτηση των κεντρικών μονάδων.
  Τροποποιήσεις
Οι τροποποιήσεις που έκανε ο μελετητής είναι οι εξής:
-Τα σενάρια αφορούν (α) ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση και (β) αποκεντρωμένη τοπική διαχείριση. Η πρόταση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ δεν προκρίνει συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης την οποία προκρίνει (αν θα είναι αποκλειστικά δημόσια, με ΣΔΙΤ, με χρήματα του ΦΟΔΣΑ ή ό,τι άλλο είναι πιθανό). Απαλείφθηκαν όλες οι αναφορές σε ΣΔΙΤ.
-Ο χρόνος λειτουργίας των μόνιμων εγκαταστάσεων επεξεργασίας θα καθοριστεί κατά την υλοποίησή τους και όχι από το ΠΕΣΔΑ. Απαλείφθηκαν οι αναφορές στα 28 χρόνια του ΣΔΙΤ και έχει αντικατασταθεί από τη φράση «Ο χρόνος ζωής των μονάδων πρέπει να οριστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα καλών βιομηχανικών πρακτικών».
-Απαλείφθηκαν οι αναφορές σε ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Η ποσότητα που πάει για επεξεργασία στις κεντρικές μονάδες είναι εκείνη των υπολειμματικών σύμμεικτων (μετά τη διαλογή στην πηγή) και (εφόσον είναι τεχνικά δυνατό) ποσότητες ιλύων αστικού τύπου. Αντίθετα, προστέθηκε η φράση «Η συνολική δυναμικότητα των μονάδων επεξεργασίας πρέπει να είναι της τάξης των 200.000 τόνων ανά έτος, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στη διαχείριση. Ωστόσο, η ποσότητα σύμμεικτων που θα οδηγείται στις μονάδες αυτές θα μειώνεται με το χρόνο ως αποτέλεσμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και της αύξησης του ρυθμού ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό οι μονάδες θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν διαχρονικά με ελάχιστη ποσότητα εισόδου της τάξης των 100.000 τόνων ανά έτος, που προτρέπει στη μείωση της εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους. Έτσι αντιμετωπίζονται (α) η πιθανότητα ένας Δήμος να έχει στην πραγματικότητα μικρότερη ποσότητα ΑΣΑ από αυτή που εκτιμάται και (β) ένας Δήμος να έχει καλύτερη απόδοση στη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.
-Απαλείφθηκαν οι αναφορές στην ακριβή χωροθέτηση των κεντρικών μονάδων (Καλλιρρόη, Παλαιοχούνη, Σκάλα, Σπαθοβούνι και Ν. Κίος). Αντικαταστάθηκαν με αναφορές στις Περιφερειακές Ενότητες όπου εκτιμάται ότι πρέπει να εγκατασταθούν οι μονάδες. Έτσι, π.χ. δε γίνεται αναφορά στη ΜΕΑ Καλλιρρόης αλλά στη ΜΕΑ Μεσσηνίας. Κατά την υλοποίηση της αναθεώρησης θα αποφασιστεί η ακριβής χωροθετηση.
-Προστέθηκαν και τα κόστη διαχείρισης ανά τόνο αποβλήτων που πηγαίνουν σε μονάδα διαχείρισης ή/και κομποστοποίησης, δηλαδή τα κόστη διαχείρισης που προκύπτουν αν από τις παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων απαλειφθούν τα ανακυκλώσιμα και η οικιακή κομποστοποίηση.
-Προστέθηκε ρητή αναφορά στο Πράσινο Ταμείο: «Για την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης για τους Δήμους της Περιφέρειας θα πρέπει να λειτουργήσει ένα Πράσινο Ταμείο, στο οποίο θα επιστρέφει ποσοστό των εσόδων των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας, στις περιπτώσεις που τα έσοδα αυτά είναι πρόσθετα εκείνων που προϋπολογίζονται από τη διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων. Αυτή η περίπτωση αφορά, για παράδειγμα, εκείνους τους Δήμους που θα αποφασίσουν να μη διαχειρίζονται τοπικά τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, αλλά να τα παραδίδουν στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας».
-Μικρές αλλαγές στην υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης και τη μεταβατική περίοδο για να προστεθούν στοιχεία των Δήμων Άργους, Ερμιονίδας, Τριφυλίας και Γορτυνίας.
-Προστέθηκαν τα στοιχεία των ΤΣΔ Τριφυλίας και Γορτυνίας που δεν είχαν ενσωματωθεί και αναφορές τους για Πράσινα Σημεία, οικιακή κομποστοποίηση, μεταβατική διαχείριση, διαλογή στην πηγή κ.λπ.
-Απαλείφθηκε η αναφορά σε συγκεκριμένη απόσταση από οικισμούς στα κριτήρια αποκλεισμού και αντικαταστάθηκε από τη φράση «Όπως προβλέπεται από την κείμενη περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία» δεδομένου ότι η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες αποστάσεις, ανάλογα με την περίσταση.  Πηγή: arcadiaportal.gr

***  Η πραμάτεια… 
Στο Ανατολικό Κέντρο, μπροστά από το κτήριο όπου στεγάζεται το ΚΕΚΥΚΑμεΑ, η… πραμάτεια έχει καταλάβει το οδόστρωμα.
Ό,τι θέλετε υπάρχει. Από σπασμένες καρέκλες και ρούχα μέχρι περιοδικά και τελάρα…
Ω. 

***  Στη Μεσσήνη πρόσφυγες από Ελληνικό και Πειραιά 
Επτά νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων κατασκευάζονται σε Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Τρίκαλα, Στυλίδα, Τρίπολη και Μεσσήνη, όπως ανακοίνωσε το χθεσινό δελτίο ειδήσεων στην αραβική γλώσσα (με χρήσιμες πληροφορίες για τους πρόσφυγες) της ΕΤ1 .
Σύμφωνα με το αραβόφωνο δελτίο, σε αυτά τα κέντρα θα μεταβούν κατά προτεραιότητα οι πρόσφυγες από τις άτυπες δομές του Ελληνικού και του Πειραιά.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιος χώρος θα επιλεχθεί στο Δήμο Μεσσήνης για τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας.
Ο Δήμος, απαντώντας στο έγγραφο του κ. Βίτσα, είχε προτείνει το χώρο της "Μακαρίας", στον οποίο όμως δεν υπάρχουν έτοιμες δομές.
Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι το "Θάρρος" είχε αποκαλύψει έγγραφο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο γινόταν αναφορά σε ιδιωτικούς χώρους που είχαν ελεγχθεί στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης και συγκεκριμένα στις αποθήκες του ΑΣΟ στην Ανδρούσα και στις παλιές κατασκηνώσεις της Βελίκας.
Σύμφωνα δε με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα, οι νέοι χώροι αναμένεται να είναι έτοιμοι το επόμενο 10ημερο και την κατασκευή τους έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Του Κώστα Γαζούλη 

***   Είχε χασισόδεντρα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος 37χρονη στην Καλαμάτα
Στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της είχε φυτέψει 5 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης μια 37χρονη Καλαματιανή, η οποία αναζητείται πλέον από την Αστυνομία.
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, έπειτα από πληροφορίες, έκαναν έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διαμέρισμα της γυναίκας στην οδό Ευριπίδου. Εκεί βρήκαν τα 5 φυτά ινδικής κάνναβης, τα οποία όμως είχε ξεριζώσει από τις γλάστρες και πετάξει σε ακάλυπτο χώρο.
Τα φυτά είχαν ύψος από 0,7 έως 1,5 μέτρα περίπου, ενώ μέσα στο σπίτι οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητα βάρους 72 γραμμαρίων, καθώς και μια ζυγαριά ακριβείας.
Η 37χρονη την ώρα της έρευνας απουσίαζε από το διαμέρισμα και γι’ αυτό σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος της, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. 

***  Εγκαινιάστηκε ο Βιολογικός Καθαρισμός στη Χώρα από τον Αλέξη Χαρίτση
Έπειτα από δοκιμαστική λειτουργία εγκαινιάστηκε προχθές το μεσημέρι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος, στη Χώρα, από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση και το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, της βουλευτή Παναγιώτας Κοζομπόλη, του πρώην υφυπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου, του μητροπολίτη Τριφυλίας Χρυσοστόμου, που τέλεσε και τον καθιερωμένο αγιασμό, και πλήθους κόσμου από όλη την περιοχή της Πυλίας.
Ο κ. Χαρίτσης, στο χαιρετισμό του, εξήρε τη σημαντικότητα του έργου, επισημαίνοντας πως η λειτουργία του βιολογικού δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης σε μια περιοχή αρκετά ενεργή στον πρωτογενή τομέα.
Υπογράμμισε δε την ανάγκη πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι χρόνιες καθυστερήσεις συνεπάγονται οικονομικές επιβαρύνσεις, γι’ αυτό χρειάζεται να βελτιώσουμε τις συνθήκες συνεργασίας μας και γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομίας έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σειρά ενεργειών».
Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή υπουργικής απόφασης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ωριμάζουν τα έργα πιο γρήγορα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος για την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει το υπουργείο με το Δήμο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, δήλωσε ικανοποιημένος από το έργο και μίλησε για τις σημαντικές αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει η Δημοτική Αρχή, αλλά και για την πίστη του στην επίτευξη της υλοποίησης του βιολογικού καθαρισμού.
«Αποδεικνύεται ότι διαχειριστήκαμε σωστά όποιο ζήτημα προέκυψε και καταφέραμε να παραδώσουμε σήμερα αυτό το κόσμημα πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφαντάρης και πρόσθεσε ότι «υπολείπεται η ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Κορυφασίου και Αμπελόφυτου. Τότε μπορούμε να πούμε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί».
Επίσης, ανέφερε ότι οι μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο περιφερειάρχης, όπως είπε, έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρούμε το Δήμο μας καθαρό. Ο βιολογικός της Κορώνης είναι σε εξέλιξη, ενώ τα δίκτυα αποχέτευσης Μεθώνης, Γιάλοβας και Πύλου, ήδη πέρασαν στη γέφυρα για το νέο ΕΣΠΑ και οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφέρθηκε στη σωστή λειτουργία των θεσμών και υπογράμμισε ότι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγάλο πυλώνα για την προσπάθεια ανάταξης της χώρας και, επομένως, χρειάζεται συνεχής ενίσχυσή τους και αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος βιολογικός σταθμός είναι συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα εξυπηρέτησης 15.000 κατοίκων. Είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και αποτελείται από 4 τμήματα: το αποχετευτικό δίκτυο, τα αντλιοστάσια, το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων και τον υποθαλάσσιο αγωγό.
Η έναρξη της λειτουργίας του σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού πλέον θα αποφεύγονται τα μεγάλα προβλήματα ρύπων στην περιοχή, ενώ το επεξεργασμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για οικιακές εργασίες.
Τέλος, η μελέτη του έργου δημοπρατήθηκε το 2005 και παρελήφθη το 2006, ενώ το επόμενο έτος ξεκίνησε η εκτέλεσή του. Έπειτα από πολυετή διαδικασία, κατά την οποία προέκυψαν προβλήματα αρκετές φορές, το έργο αποπερατώθηκε το 2015, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία δοκιμής του.

*** Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος -Τρίπολη -Καλαμάτα
Με απόφαση του διευθυντή της Αστυνομίας θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017 για την ομαλή εκτέλεση του έργου του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος -Τρίπολη -Καλαμάτα.
Οι ρυθμίσεις αφορούν στη διακοπή κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις στην οδό που ενώνει την Π.Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης με τον οικισμό Καλλιθέα, λόγω εργασιών κατασκευής άνω διάβασης. Η κυκλοφορία θα γίνεται από παρακαμπτήριο δρόμο.
Ακόμη, τη διακοπή της κυκλοφορίας και των δύο κατευθύνσεων στο 1,5ο χλμ. της δημοτικής οδού Καλαμάτας - Λεΐκων, στο ύψος κατασκευής του ισόπεδου κόμβου Λεΐκων, λόγω κατασκευής άνω διάβασης στην οδό που οδηγεί από τα Λέικα προς την Καλαμάτα και αντίστροφα, αλλά και τη διακοπή κυκλοφορίας του τμήματος (και από τις δύο κατευθύνσεις) στη δημοτική οδό από την Καλαμάτα προς το Τ.Δ. Αγίας Άννας, λόγω εργασιών κατασκευής της σήραγγας «cut & cover».
Η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα γίνεται από παρακαμπτήριο δρόμο και σε αυτές τις περιπτώσεις.

*** Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες: Πρωτοβουλία επέκτασης αστικής συγκοινωνίας στη Βέργα
Συνάντηση εργασίας των εκπροσώπων της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας και του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη, με σκοπό την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στη Βέργα.
Η συνάντηση είχε θετικό αποτέλεσμα, καθώς αποφασίστηκε ομόφωνα η κατάθεση σχετικού αιτήματος στο Δήμο Καλαμάτας.
Μετά την επιτυχή επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως αναφέρει ο «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», η «δημοτική μας παράταξη συνεχίζει τις πρωτοβουλίες με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου αξιόπιστης αστικής συγκοινωνίας, που θα καλύπτει όλες τις συνοικίες της πόλης».

*** Ανεξερεύνητος θησαυρός η Καλαμάτα 
 
Στην Καλαμάτα αφιέρωσε την Κυριακή η «Καθημερινή» το ένθετο περιοδικό της «Ταξίδια», με πολύ θετικές αναφορές «ως ανερχόμενο τουριστικό προορισμό». Την αναφέρει ως «ανεξερεύνητο θησαυρό», που επιδιώκει να καθιερωθεί ως πόλη πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης.
Φυσικά, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και την έναρξη του Φεστιβάλ Χορού.
Πάντως, κάτι η έναρξη του Φεστιβάλ, κάτι οι καλοκαιρινές άδειες που ξεκίνησαν, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Καλαμάτα και γενικότερα η Μεσσηνία είχαν περισσότερο κόσμο.
Μάλιστα, κάποιοι καταστηματάρχες που κάνουν συγκρίσεις εκτιμούν ότι οι προβλέψεις και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι πολύ καλές, μιας και πέρυσι τέτοια περίοδο ο κόσμος ήταν παγωμένος από τα capital controls.    B.B.  

***  Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για Κυπαρισσιακό 
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο θα καταθέσει ο Δήμος Τριφυλίας και για το λόγο αυτό στην τελευταία, έκτακτη, συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όρισε δικηγόρο.
Στο απόσπασμα από το πρακτικό 30/15-07-2016 της έκτακτης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, εισάγοντας το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε ότι εισάγεται ως κατεπείγον, καθώς πρέπει άμεσα να κατατεθεί η αίτηση ακύρωσης. Τα μέλη αποφάσισαν ομόφωνα το χαρακτηρισμό του θέματος ως κατεπείγοντος και συζητητέου.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο η πρόεδρος ανέφερε: Με την αριθ. 177/2016 απόφαση ∆ημοτικού Συμβουλίου είχαμε καταδικάσει την έκδοση της Υπουργικής Αποφάσεως με αριθ. οικ. 25794 (ΦΕΚ ∆' 141/24.05.2016) και θέμα: “Μέτρα για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των GR2330005: Θίνες και παραλιακό ∆άσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος, GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο -Κυπαρισσία και GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία) και της ευρύτερης περιοχής τους”, ως καταστροφική για τον τόπο μας και προσβλητική για τους πολίτες του ∆ήμου Τριφυλίας. Είχαμε εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά μας και τη μη συναίνεση στην καταστροφή του τόπου μας, δεσμευόμενοι να προσφύγουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προσβολή της εν λόγω υπουργικής αποφάσεως.
Ως εκ τούτου πρέπει να προβούμε σε ορισμό δικηγόρου, ο οποίος: Θα ασκήσει, ενώπιον του Ε΄τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, αίτηση ακυρώσεως κατά της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης. Θα παραστεί κατά τη σχετική συζήτηση - δικάσιμο της αιτήσεως αυτής, όταν προσδιορισθεί, καθώς και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο αυτής. Θα εκπροσωπήσει το ∆ήμο Τριφυλίας και θα προβεί σε κάθε νόμιμη σχετικώς ενέργεια.
Η Οικονομική Επιτροπή, αφού άκουσε την εισήγηση της προέδρου, έλαβε υπόψη της την αριθ. 177/2016 απόφαση ∆ημοτικού Συμβουλίου, την Υπουργική Απόφαση με αριθ. οικ. 25794 (ΦΕΚ ∆' 141/24.05.2016), καθώς και τις σχετικές διατάξεις των Ν. 3463/2006 και 3852/2010, έπειτα από συζήτηση, αποφασιζει ομόφωνα: Ορίζει το δικηγόρο Αθηνών, κ. Καβουρίνο Αθανάσιο.
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 190/2016».

***   Εκατοντάδες οι αιτήσεις για το Εισόδημα Αλληλεγγύης από τις πρώτες κιόλας μέρες στην Καλαμάτα
 
Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν χθες από τις 9.00 το πρωί στο Διοικητήριο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Αν και η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν από τώρα να καταθέσουν τα χαρτιά τους, με την ελπίδα να πάρουν νωρίτερα το επίδομα.
Μάλιστα, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, δούλευαν όλα τα γκισέ του ΚΕΠ, με τους πολίτες να χρησιμοποιούν ακόμα και τη βοηθητική πίσω πόρτα του γραφείου. Παράλληλα, είχαν διατεθεί άλλα δύο γραφεία στο χώρο της Διεύθυνσης Πρόνοιας.
Οι υπάλληλοι εξυπηρετούσαν ασταμάτητα μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι, ενώ η συνέχεια θα δοθεί σήμερα.
  Από την Πέμπτη
Οι αιτήσεις για το νέο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ξεκίνησαν την Πέμπτη 14 Ιουλίου και η προσέλευση του κόσμου άρχισε να αυξάνεται από την Παρασκευή.
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η έννοια της ακραίας φτώχειας ορίζεται ως κατοχή εισοδήματος κάτω από ένα ορισμένο όριο και περιουσιακών στοιχείων κάτω από ορισμένη αξία.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες: την εισοδηματική ενίσχυση, τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.
Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 30 Δήμους της χώρας, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί πανελλαδικά από τις αρχές του 2017.
  Τα κριτήρια
Τα νοικοκυριά (με ένα άτομο ή περισσότερα) που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν εφόσον πληρούν ταυτόχρονα τρία κύρια σύνολα κριτηρίων: κριτήρια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια:
-Όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να μένουν νόμιμα στο Δήμο Καλαμάτας που συμμετέχει στο πρόγραμμα
-Το συνολικό εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού τους τελευταίους 6 μήνες (πριν από την υποβολή της αίτησης) πρέπει να είναι κάτω από το όριο εισοδήματος που προβλέπεται για ένταξη στο πρόγραμμα. Το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό - που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά - θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο εάν το συνολικό εισόδημά τους είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης. Σημειώνεται ότι το 20% των μισθών δε λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, το εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από το μισθό του κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Το 20% από το μισθό του, που είναι 280 ευρώ, δε θα ληφθεί υπόψη. Το συνολικό εισόδημά του θα υπολογιστεί ως εξής: 1.400 - 280 = 1.120.
-Περιουσιακά κριτήρια: Η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό - που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά - η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ). Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.
-Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των Δήμων. Εναλλακτικά, οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr) ή στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (www.keaprogram.gr).
Εάν δεν υπάρχει κάποια αναντιστοιχία στα στοιχεία που δηλώθηκαν, οι αιτούντες λαμβάνουν απάντηση για την έγκριση ή μη, με την υποβολή της αίτησης.
Τα νοικοκυριά θα πληρώνονται κάθε μήνα και η εισοδηματική ενίσχυση θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος του νοικοκυριού και του εγγυημένου ποσού που τους αντιστοιχεί. Σε περίπτωση που το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ, οι δικαιούχοι θα εισπράττουν το μισό της εισοδηματικής ενίσχυσης απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το υπόλοιπο μισό θα πληρώνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα ή και για ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη που μπορούν να αγοράσουν.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση για 5 μήνες το ανώτερο.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Ενημέρωση καταναλωτικού κοινού για τις απομιμήσεις υποδημάτων στην Καλαμάτα 
Ύστερα από τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ και τη σύλληψη υπευθύνου 2 καταστημάτων στην πόλη της Καλαμάτας, για διακίνηση απομιμητικών προϊόντων Nike και Adidas, θέλουμε να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό τα εξής:
Η εταιρεία Δημ. Βλαχονικολός & Σια ΟΕ, δραστηριοποιούμενη στην πόλη της Καλαμάτας από το 1989, έχει στη διάθεσή της 5 καταστήματα, 3 εκ των οποίων με το διακριτικό τίτλο COSMOS athletic & casual wear, ένα με την επωνυμία WE (R), καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα athletix.gr
Στην πολυετή δραστηριότητά της με τα μεγαλύτερα brand names του χώρου, θέλει να γνωστοποιήσει ότι η NIKE EUROPEAN OPERATIONS NETHERLANDS B.V. και η ADIDAS HELLAS ΑΕ είναι επίσημοι συνεργάτες και προμηθευτές της.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προστατέψουμε τη θέση των καταστημάτων μας από τα τελευταία γεγονότα, αλλά και υποχρέωσή μας να προστατέψουμε το καταναλωτικό κοινό.
To φαινόμενο των παραεισαγωγών και προϊόντων απομίμησης είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα το καταναλωτικό κοινό.
Τα προϊόντα αμφιβόλου προελεύσεως και δίχως να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές κατασκευής, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, καθώς και οικονομικά προβλήματα, μιας και οι αντοχές τους, λόγω του χαμηλού επιπέδου ποιότητας υλικών, είναι πάρα πολύ μικρές.
Στο σημείο αυτό παραθέτουμε κάποια στοιχεία, τα οποία θα πρέπει ο καταναλωτής να λαμβάνει υπ’ όψιν του πριν επιλέξει ένα κατάστημα για την αγορά ενός επώνυμου προϊόντος:
-οργανωμένο κατάστημα τόσο ως προς την παρουσία των εμπορευμάτων όσο και της εταιρείας που διαθέτει
-κατάστημα το οποίο διαθέτει την ειδική σήμανση στην είσοδό του AUTHORISED DEALER, η οποία παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από τον προμηθευτή του
-κατάστημα στο οποίο η τιμή δεν έχει μεγάλη απόκλιση από την πραγματική αρχική λιανική του προϊόντος στην ευρύτερη αγορά. Π.χ. Adidas Stan Smith 94.90 ευρώ, Nike Air Max 199.90 ευρώ
-κατάστημα το οποίο διαθέτει ολοκληρωμένη συλλογή της κάθε εταιρείας και όχι μόνο τα 2-3 πιο εμπορικά μοντέλα της.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστούμε το καταναλωτικό κοινό  για την πολυετή στήριξη των καταστημάτων της εταιρείας μας.
Για τη Δημ. Βλαχονικολός & ΣΙΑ ΟΕ
Βλαχονικολός Κωνσταντίνος

***  Να έχουμε την υγειά μας… αφού έχουμε ελλείψεις στα ασθενοφόρα
Μπορεί η Μεσσηνία να έχει καταφέρει να μπει δυνατά στο χώρο του τουρισμού, όμως τι γίνεται όταν τουρίστας χρειαστεί διακομιδή σε νοσοκομείο; Και βέβαια, τι γίνεται όταν χρειάζεται διακομιδή γενικά ενός ασθενή; Γιατί, πέρα από τους τουρίστες, υπάρχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι.
Για το θέμα των ασθενοφόρων βρέθηκε στην Καλαμάτα ο Γιώργος Μαθιόπουλος, αναπληρωτής γραμματέα ΠΟΕΔΗΝ, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Πύλου, για να ενημερωθεί, όπως είπε, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την 24ωρη κάλυψη ενός ασθενοφόρου.
Ειδικότερα, ενημερώθηκε ότι εκεί υπάρχουν δύο διασώστες του ΕΚΑΒ και επικουρικά βοηθούν τρία άτομα, που είναι πληρώματα ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας.
Το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και ένα μήνα που τα άτομα μειώθηκαν κατά ένα, όταν μετακινήθηκε υπάλληλος από το Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας της περιοχής των Ιωαννίνων. Έτσι, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην 24ωρη κάλυψη της ευρύτερης περιοχής.
Με νούμερα, το πρόβλημα που προκύπτει είναι 15 βάρδιες ακάλυπτες τον Ιούλιο, μήνας με μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και τον Αύγουστο. Φυσικά, το ίδιο θα συνεχιστεί και τον υπόλοιπο χρόνο, μέχρι να καλυφθεί το κενό.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μαθιόπουλος συναντήθηκε με το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, που δήλωσε ενήμερος, προσπαθώντας για την κάλυψη του κενού.
Μιλώντας ως εκπρόσωπος των υπαλλήλων, ο κ. Μαθιόπουλος είπε ότι αυτό που ζητούν είναι να επιστρέψουν οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί για τη θέση αυτή, έτσι ώστε να υπάρχει 24ωρη κάλυψη.
Από την πλευρά του, ο κ. Καφαντάρης δήλωσε: «Για μας, στην Αυτοδιοίκηση, η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και το κράτος οφείλει να κάνει τα πάντα για την άμεση εξασφάλισή του. Ζητάμε, λοιπόν, από την 6η ΥΠΕ να παρέμβει και να ενισχύσει το κομμάτι που αφορά στους οδηγούς του Κ.Υ Πύλου και να διορθώσει άμεσα το ατόπημα που έκανε εις βάρος των πολιτών του Δήμου μας, καθώς καλούμε και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ άμεσα να ενισχύσει με προσωπικό το παράρτημα ΕΚΑΒ Πύλου για την έγκαιρη διακομιδή των ασθενών στην περιφέρειά μας, μιας και εκκρεμούν στο ΕΚΑΒ αιτήσεις μεταθέσεων για περιφερειακά ΕΚΑΒ. Το υπουργείο πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα».
Τέλος, ο κ. Μαθιόπουλος είπε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ των νοσοκομείων διαφωνούν ρητά στο να αναλαμβάνουν υπάλληλοι του Δήμου τις διακομιδές ασθενών.
  Μάνη
Γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία σε θέματα των διακομιδών, υποστήριξε ότι, πέρα από το ζήτημα της Πύλου, άλλο σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στην περιοχή της Μάνης που δεν υπάρχει κάλυψη με τομέα του ΕΚΑΒ. Υπάρχει μόνο μια υπάλληλος διασώστρια στο Κέντρο Υγείας, που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, δήλωσε ενήμερος για τη μη ύπαρξη σχεδιασμού από το υπουργείο για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αλλά και από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, καθώς σε νέα προκήρυξη που θα βγει και αφορά 100 θέσεις, για τη Μεσσηνία δεν υπάρχει καμία. «Για παράδειγμα, στην περιοχή του κ. Πολάκη έχουν γίνει και μετακινήσεις για τώρα το καλοκαίρι, ενώ στην προκήρυξη υπάρχουν θέσεις για την ευρύτερη περιοχή που πολιτεύεται» σχολίασε.
  Ο στόλος και η ανανέωσή του
Σχετικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που κάνουν τις διακομιδές, ανέφερε ότι είναι ήδη πεπαλαιωμένα τα οχήματα, αλλά άμεσα είναι να παραδοθούν δύο νέα ασθενοφόρα.
  Τα σημεία που είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο
Στη Μεσσηνία τα δύο σημεία που είναι σε ετοιμότητα για διακομιδές όλο το 24ωρο είναι η Καλαμάτα και τα Φιλιατρά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διασώστες του ΕΚΑΒ, που όμως δεν είναι σε θέση να καλύπτουν όλες τις βάρδιες.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Άμεσος κίνδυνος στο κέντρο της παραλίας 
Οι τελευταίες δυνατές βροχές έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στο ακίνητο «που προσπαθεί να σταθεί όρθιο» στη συμβολή των οδών Σανταρόζα και Κανάρη, στην Καλαμάτα. Πρόκειται για σημείο από το οποίο καθημερινά περνούν εκατοντάδες πεζοί, ενώ πολλοί είναι και οι οδηγοί που παρκάρουν.
Το κτήριο έχει πάρει μεγάλη κλίση προς την πλευρά της οδού Κανάρη και είναι θέμα χρόνου το να γίνουν οι τοίχοι του ένα με την άσφαλτο.
Το χειρότερο σενάριο, βέβαια, είναι τι θα συμβεί, όταν καταρρεύσει, αφού βρίσκεται στην καρδιά της παραλίας.
Όπως μας ενημέρωσαν περίοικοι, αστυνομικοί είχαν βάλει κορδέλα αποκλεισμού γύρω από το σπίτι. Έπειτα από μερικές ώρες η κορδέλα «έφυγε», όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ το μόνο που μπορεί να προειδοποιήσει κάποιον είναι το «ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ» που είναι γραμμένο με τεράστια γράμματα στον τοίχο.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Πρωταθλήτριες Πελοποννήσου Κ19 Σαμπάτη-Καράμπελα 
Μετά την 2η και 3η θέση που είχαν κατακτήσει στα πανελλήνια πρωταθλήματα beach volley κάτω των 19 ετών το καλαματιανό δίδυμο Ιφιγένεια Σαμπάτη-Χρύσα Καράμπελα …χτύπησε και πάλι. Πιο συγκεκριμένα οι παίκτριες του Μεσσηνιακού και του ΝΟΚ που στην άμμο καθοδηγεί ο περιφερειακός προπονητής Μάνος Ξενάκης αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Πελοποννήσου στην κατηγορίας. Το Regional Κ19 διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα με τις Σαμπάτη-Καράμπελα να κερδίζουν στον τελικό τις Πατρώνη-Καράβολα, εξασφαλίζοντας εκτός από την πρωτιά το απ’ ευθείας εισιτήριο για τους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που θα γίνουν στο Καράβι –Σχοινιά στις 8 Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εβδομάδα νωρίτερα στην Ηλεία η Μεσσηνία είχε χαρεί δύο ακόμη πρωτιές, στην κατηγορία Κ16 με τους Άρη και Σπύρο Χανδρινό και τις Μαριλένα Καραγιάννη-Σοφιτίνα Μπαξιβανάκη.

***  Αθλητική ενημέρωση  :

***Μαζεμένα ντέρμπι «έβγαλε» η κλήρωση της Σούπερ Λιγκ    
Από την 6η ως την 13η ημέρα
Μαζεμένα... ντέρμπι έβγαλε η κληρωτίδα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ. Το πρώτο είναι την 6η αγωνιστική όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ, ενώ την 8η οι Ερυθρόλευκοι φιλοξενούν τον ΠΑΟΚ.
Την 9η αγωνιστική θα διεξαχθεί το ντέρμπι των δικεφάλων στην Τούμπα, ενώ την 10η ο Ολυμπιακός, που έχει όλα τα ντέρμπι του α' γύρου εντός, υποδέχεται τον Παναθηναϊκό.
Την 11η αγωνιστική οι Πράσινοι υποδέχονται την ΑΕΚ και την 13η τον ΠΑΟΚ.
Σε ότι αφορά την πρεμιέρα, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός ξεκινάει τις υποχρεώσεις του εντός έδρας με τον Αστέρα Τρίπολης, ο ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά, ο Παναθηναϊκός στα Χανιά με τον Πλατανιά και η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με τον Παναιτωλικό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ντέρμπι
6η αγωνιστική: Ολυμπιακός - ΑΕΚ
8η αγωνιστική: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
9η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
10η αγωνιστική: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
11η αγωνιστική: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
13η αγωνιστική: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
  ~*   Αναλυτικά το πρόγραμμα της Σούπερ Λιγκ:
1η αγωνιστική:
Λάρισα – Βέροια
Πλατανιάς – Παναθηναϊκός
Ηρακλής – Ξάνθη
Κέρκυρα – Ατρόμητος
Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης
Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ
ΑΕΚ – Παναιτωλικός
Πανιώνιος – ΠΑΣ Γιάννινα

2η αγωνιστική:

Πλατανιάς - Λάρισα
Βέροια - Ηρακλής
Παναθηναϊκός - Κέρκυρα
Ξάνθη - Ολυμπιακός
Ατρόμητος - Λεβαδειακός
Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ
ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα
Παναιτωλικός - Πανιώνιος

3η αγωνιστική:

Λάρισα - Ηρακλής
Κέρκυρα - Πλατανιάς
Ολυμπιακός - Βέροια
Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός
ΑΕΚ - Ξάνθη
ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος
Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός

4η αγωνιστική:

Κέρκυρα - Λάρισα
Ηρακλής - Ολυμπιακός
Πλατανιάς - Λεβαδειακός
Βέροια - ΑΕΚ
Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα
Ξάνθη - Πανιώνιος
Ατρόμητος - Παναιτωλικός
Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ

5η αγωνιστική:

Λάρισα - Ολυμπιακός
Λεβαδειακός - Κέρκυρα
ΑΕΚ - Ηρακλής
ΠΑΣ Γιάννινα - Πλατανιάς
Πανιώνιος - Βέροια
Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός
ΠΑΟΚ - Ξάνθη
Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης

6η αγωνιστική:

Λεβαδειακός - Λάρισα
Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα
Ηρακλής - Πανιώνιος
Πλατανιάς - Παναιτωλικός
Βέροια - ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης
Ξάνθη - Ατρόμητος

7η αγωνιστική:
Λάρισα - ΑΕΚ
Πανιώνιος - Ολυμπιακός
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός
Παναιτωλικός - Κέρκυρα
ΠΑΟΚ - Ηρακλής
Αστέρας Τρίπολης - Πλατανιάς
Ατρόμητος - Βέροια
Παναθηναϊκός - Ξάνθη

8η αγωνιστική:

ΠΑΣ Γιάννινα - Λάρισα
ΑΕΚ - Πανιώνιος
Λεβαδειακός - Παναιτωλικός
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Κέρκυρα - Αστέρας Τρίπολης
Ηρακλής - Ατρόμητος
Πλατανιάς - Ξάνθη
Βέροια - Παναθηναϊκός

9η αγωνιστική:

Λάρισα - Πανιώνιος
Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός
Ατρόμητος - Ολυμπιακός
Ξάνθη - Κέρκυρα
Παναθηναϊκός - Ηρακλής
Βέροια - Πλατανιάς

10η αγωνιστική:

Παναιτωλικός - Λάρισα
Πανιώνιος - ΠΑΟΚ
ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης
ΑΕΚ - Ατρόμητος
Λεβαδειακός - Ξάνθη
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Κέρκυρα - Βέροια
Ηρακλής - Πλατανιάς

11η αγωνιστική:

Λάρισα - ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός
Ατρόμητος - Πανιώνιος
Ξάνθη - ΠΑΣ Γιάννινα
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
Βέροια - Λεβαδειακός
Πλατανιάς - Ολυμπιακός
Ηρακλής - Κέρκυρα

12η αγωνιστική:

Αστέρας Τρίπολης - Λάρισα
ΠΑΟΚ - Ατρόμητος
Παναιτωλικός - Ξάνθη
Πανιώνιος - Παναθηναϊκός
ΠΑΣ Γιάννινα - Βέροια
ΑΕΚ - Πλατανιάς
Λεβαδειακός - Ηρακλής
Ολυμπιακός - Κέρκυρα

13η αγωνιστική:

Λάρισα - Ατρόμητος
Ξάνθη - Αστέρας Τρίπολης
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Βέροια - Παναιτωλικός
Πλατανιάς - Πανιώνιος
Ηρακλής - ΠΑΣ Γιάννινα
Κέρκυρα - ΑΕΚ
Ολυμπιακός - Λεβαδειακός

14η αγωνιστική:

Ξάνθη - Λάρισα
Ατρόμητος - Παναθηναϊκός
Αστέρας Τρίπολης - Βέροια
ΠΑΟΚ - Πλατανιάς
Παναιτωλικός - Ηρακλής
Πανιώνιος - Κέρκυρα
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός
ΑΕΚ - Λεβαδειακός

15η αγωνιστική:

Λάρισα - Παναθηναϊκός
Βέροια - Ξάνθη
Πλατανιάς - Ατρόμητος
Ηρακλής - Αστέρας Τρίπολης
Κέρκυρα - ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός - Παναιτωλικός
Λεβαδειακός - Πανιώνιος
ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα

***   Πρωταθλήτριες Πελοποννήσου Κ19 Σαμπάτη-Καράμπελα 
Μετά την 2η και 3η θέση που είχαν κατακτήσει στα πανελλήνια πρωταθλήματα beach volley κάτω των 19 ετών το καλαματιανό δίδυμο Ιφιγένεια Σαμπάτη-Χρύσα Καράμπελα …χτύπησε και πάλι. Πιο συγκεκριμένα οι παίκτριες του Μεσσηνιακού και του ΝΟΚ που στην άμμο καθοδηγεί ο περιφερειακός προπονητής Μάνος Ξενάκης αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Πελοποννήσου στην κατηγορίας. Το Regional Κ19 διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα με τις Σαμπάτη-Καράμπελα να κερδίζουν στον τελικό τις Πατρώνη-Καράβολα, εξασφαλίζοντας εκτός από την πρωτιά το απ’ ευθείας εισιτήριο για τους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που θα γίνουν στο Καράβι –Σχοινιά στις 8 Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εβδομάδα νωρίτερα στην Ηλεία η Μεσσηνία είχε χαρεί δύο ακόμη πρωτιές, στην κατηγορία Κ16 με τους Άρη και Σπύρο Χανδρινό και τις Μαριλένα Καραγιάννη-Σοφιτίνα Μπαξιβανάκη.-

   ~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara  News στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Ιουλίου  2016   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                                                               
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01  Ιουλίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                
 ~Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Ιουλίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-                                                          
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html   .-     
 ~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-05-2016.html .-  
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Arfara News 2 , Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-05-2016.html .-  
~ ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιουλίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016.html .-
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016_6.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουλίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-08-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  09  Ιουλίου  2016 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-09-2016.html .-   
~  Η Εφημερίδα μας    Αrfara  Νews  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιουλίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/rfara-ews-10-2016.html .-

~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11  Ιουλίου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-11-2016.html . -
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  09  και 10  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/09-10-2016.html .-                     
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-12-2016.html .-

~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιουλίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-13-2016.html .- 
~~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-14-2016.html .-

~  Η Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15  Ιουλίου 2016  :    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-15-2016.html  .-
 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιουλίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Ιουλίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-16-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  09  και 10  Ιουλίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/16-17-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  17 Ιουλίου 2016
  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-17-2016.html  .-  
 

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 18 Ιουλίου  2016 :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-18-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  18 Ιουλίου  2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-18-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19  Ιουλίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-19-2016.html .-   
~
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 19  Ιουλίου  2016  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-19-2016.html .-


~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων 
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 


  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4809 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3005 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2003  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 817  βίντεο   .-

*** ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 679 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1132 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.615   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   
 

 
~  ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ 1924-1994 : https://youtu.be/FdnjllBNI-s .-


Προφήτης Ηλίας
Τετάρτη  20/07/2016

 
Ο προφήτης Ηλίας.
Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν ένας Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σάβωκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. ...
Η φυγή στην έρημο
Άγγελος Κυρίου ξυπνά τον προφήτη Ηλία προσφέροντας του τροφή, πριν αναχωρήσει για την έρημο κυνηγημένος από την βασίλισσα Ιεζάβελ. Εικόνα δια χειρός Φίκου
Ο βασιλιάς Αχαάβ, κατά τη βασιλεία του οποίου έζησε ο Προφήτης Ηλίας, καταδίωξε την πατρώα θρησκεία. Ο Προφήτης Ηλίας ήταν πιστός στον Γιαχβέ, και μάλιστα έδειχνε τέτοιο ζήλο, που θανάτωσε και όλους τους ιερείς του Βάαλ, χωρίς να δείξει έλεος, γι΄αυτό και η γυναίκα του Αχαάβ, Ιεζάβελ, ήθελε να τον σκοτώσει. Ο Προφήτης Ηλίας επειδή φοβήθηκε την Ιεζάβελ, έφυγε με τα πόδια μέσα στην έρημο από το Κάρμηλο όρος, και έφτασε μέχρι το όρος Χωρήβ στη χερσόνησο του Σινά. Εκεί κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο.

Τα θαύματα
Στον προφήτη Ηλία, αποδίδονται ορισμένα θαύματα. Κατά την Βίβλο κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό(Βασιλειών Γ ιη' 39). Κατά το ίδιο βιβλίο, ο Ηλίας με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρεισήμισι χρόνια. Επίσης του αποδίδεται η ανάσταση του νεκρού γιου της Σαραφθίας χήρας. Αναφέρεται ότι στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό.
Η παράδοση θέλει τον Ηλία να μην έχει πεθάνει, αλλά να έχει ανεληφθεί με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισαίο. Τέλος, στη Μεταμόρφωση του Ιησού, κατά την Βίβλο, στάθηκε δίπλα του μαζί με τον Μωϋσή.
Τοιχογραφία του Προφήτη Ηλία
Η ανάληψη
Στις 20 Ιουλίου, κατά την ορθόδοξη παράδοση, εορτάζεται η μνήμη του προφήτου. Οι ορθόδοξοι δεν εορτάζουν την κοίμηση του, αλλά την ανάληψή του. Από την άλλη, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Ιησούς στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ο Ηλίας ζει στην γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να ελέγξει τον Αντίχριστο, μαζί με τον Ενώχ, πριν από τη Δευτέρα Παρουσία.
Απολυτίκιο
Απολυτίκιο (Ἦχος δ')
Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς,
ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ,
Ἠλίας ὁ ἔνδοξος,
ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν,
νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει,
διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου