ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016

Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 :
~
 
ΝΗΣΤΕΙΑ  15Αύγουστου :
Αν και για την εκκλησία η δεκατετραήμερη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου είναι πολύ αυστηρή, όπως εκείνη της Μεγάλης Σαρακοστής, με μοναδική ημέρα που επιτρέπεται το ψάρι τη γιορτή της Μεταμόρφωσης στις 6 Αυγούστου, λίγοι την ακολουθούμε. Συμπίπτει και με τις διακοπές, κατ’εξοχήν περίσταση ξεδώματος, συχνά δεν είμαστε ούτε στην πόλη μας και πολύ περισσότερο στην κουζίνα μας, και γενικά, μόνο για νηστεία και προσευχή δεν σκεφτόμαστε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αν τύχει και ο χρόνος της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου μας βρεί εντός, εμείς σας δίνουμε κάποιες ιδέες για να ασκήσετε νόστιμα την α -κρεοφαγία που επιτάσσει η παράδοση αυτές τις ημέρες.
~  Καλαμαράκια γεμιστά και μοσχοβολιστά
~ Αλλαντικά με φρούτα και λαχανικά 
~ Τα γεμιστά του καλοκαιριού
~ Μελιτζάνες με άλλο τρόπο
~ Μακαρονάδες με κολοκυθάκια
~ Καλοκαιρινές μακαρονάδες με γαύρο ή αντζούγια
~ 5 άπαιχτα hot dogs
~ Τάρτα με σπανάκι σταφίδες και κουκουνάρια .-
~ Χταπόδι με μελιτζάνες  .-
~ Κολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι .-
~ Ξιφίας με εστραγκόν  .-
~ Καλαμαράκια με μανιτάρια και δεντρολίβανο  .-

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού
 
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ και ας είναι Ευλογημένος ο ερχομός του ΠΑΣΧΑ  του Καλοκαιριού !
~**  Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τον θάνατο της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας έτσι ο εορτασμός αυτός το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού».
Η Ελλάδα γιορτάζει σε κάθε σημείο της την Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς κάθε μεγάλη πόλη ή μικρό χωριό έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί για την προστάτιδά του Παναγία. Από όλα τα μέρη, η Παναγία Ευαγγελίστρια στην Τήνο, η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο και η Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο θεωρούνται οι πιο γνωστοί τόποι ιερού προσκυνήματος, θρησκευτικής κατάνυξης και εορταστικής λαμπρότητας.
~  Η ουσία του εορτασμού είναι ότι όλοι μας, σε όποιο μέρος της χώρας μας και αν βρεθούμε, προσκαλούμαστε να συμμετάσχουμε με το πνεύμα και την ψυχή μας στις θρησκευτικές τελετές, στις ψαλμωδίες και στις προσευχές εξυμνώντας τη Θεοτόκο. Το θρησκευτικό μας συναίσθημα βρίσκει την υπέρτατη έκφρασή του στην ατμόσφαιρα ιερής συγκίνησης που χρωματίζει κάθε στιγμή της ημέρας. Η αγάπη των πιστών για την Παναγία εκφράζεται με τον περίτεχνο στολισμό της εικόνας της, ο οποίος διαφέρει από τόπο σε τόπο και από εκκλησία σε εκκλησία, ενώ η τελετή της περιφοράς της γεμίζει με ιερό δέος τους δρόμους των πόλεων και των χωριών.
Επισκέπτες αλλά και Έλληνες από όλο τον κόσμο επιλέγουν αυτή τη χρονική στιγμή για να ταξιδέψουν στη χώρα μας και να αποτελέσουν μέρος της βαθιάς κατανυκτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τις θρησκευτικές τελετές και τους εορτασμούς για την Κοίμηση της Θεοτόκου.
  VIDEO : Το Αλάτι της Γης - Το Πάσχα του Καλοκαιριού , https://youtu.be/9CSSg4voxgc  .-

{«Πάσχα του καλοκαιριού» ονομάζει τον Δεκαπενταύγουστο ο λαός μας!.. Σ' ένα γιορταστικό αφιέρωμα, η εκπομπή μας προσκαλεί σ' ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι σ' όλη την Ελλάδα. Κυριαρχεί η κατάνυξη και η γιορταστική αίσθηση της ημέρας, με χορούς και τραγούδια που αναφέρονται στη χάρη της Παναγίας και συνδέονται με τα καλοκαιρινά πανηγύρια. Καθώς δεν υπάρχει γωνιά της Ελλάδας χωρίς μιαν εκκλησία ή κάποιο ξωκλήσι αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας, στο διαχρονικό, προαιώνιο σύμβολο της Μεγάλης Μητέρας-θεάς. Ο Αύγουστος δεν είναι απλώς περίοδος διακοπών αλλά κι επιστροφής και προσκυνήματος των αποδήμων στα πάτρια εδάφη, στα ερημωμένα ορεινά χωριά και στα απομονωμένα νησιά μας. Η κοινότητα ξαναβρίσκεται, οι σχέσεις επανασυνδέονται και τα «ξενάκια» χορεύουν και τραγουδούν στα καλοκαιρινά πανηγύρια, στα ιερά προσκυνήματα.
Στην περιήγησή μας με το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύουμε στις «Παναγιές της Ελλάδας», στις Κυκλάδες, την Κύπρο, το Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, με γιορταστικά τραγούδια, χορούς και αναφορές στις τοπικές παραδόσεις για την Παναγία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ιστορία των ναών και των θαυματουργών εικόνων καθώς και στα τοπικά έθιμα που προσέδωσαν υπέροχα προσωνύμια στις Παναγίες της χώρας μας.
Στην παρέα μας μια μεγάλη ομάδα από τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές, μέλη και συνεργάτες του Λυκείου των Ελληνίδων. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι), Κώστας Παπαπροκοπίου (λαγούτο), Θοδωρής Τασούλας (κλαρίνο), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Φραγκίσκος Τζιωτάκης (βιολί, τσαμπούνα, τραγούδι), Ηλίας Αβραμίδης (ποντιακή λύρα, τραγούδι), Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα), Γιάννης Μιχαλόπουλος (ακορντεόν), Σταύρος Σουλιμιώτης (νταούλι), Κώστας Μήτσης (τραγούδι), Αγγελική Καραγιώργου (τραγούδι), Ματούλα Παπαγεωργίου (τραγούδι). Μαζί τους η χορωδία της χορευτικής ομάδας του Λυκείου. Διδασκαλία χορών: Τάσος Πλίτσης.
Ο Λευτέρης Δρανδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Λυκείου, καταθέτει μνήμες από τα πιο χαρακτηριστικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου απ' όλη την Ελλάδα με τους ιδιαίτερους χορούς και τα τοπικά έθιμα. Επίσης, η Μαρία Κώτσου-Πασσά, αντιπρόεδρος του Λυκείου και έφορος του τμήματος χορού, αναφέρεται στις «Παναγίες της Ελλάδας» και τους συμβολισμούς των εκκλησιών. Τέλος, η πρόεδρος Ελένη Τσαλδάρη μιλάει για την εκατοντάχρονη δράση του Λυκείου των Ελληνίδων που συνεχίζεται μέσα από τα 51 παραρτήματα σ' όλη την Ελλάδα, τα 14 στο εξωτερικό και τους 15000 μαθητές του!..
Δεκαπενταύγουστο κι ελάτε να γιορτάσουμε το «Πάσχα του Καλοκαιριού» με το «Αλάτι της Γης»!
Σκηνοθέτης: Γιάννης Μαράκης
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας  } .-


 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ παραλία  ΝΑΥΤIΛΟΣ  Τηλ. 27210-82562 μπάνια  01/08/2016: https://youtu.be/C1td71R1uHQ .- {Με ζωντανή μουσική Τρίτη , Πέμπτη , Σάββατο βράδυ ..}Τα  Βίντεο
~*  Άνω Αρφαρά εσπερινός 25/07/2016 παραμονή Αγίας Παρασκευής:
https://youtu.be/xzxicytCk6w .-  
~*ΑΝΩ  ΑΡΦΑΡΑ 25/07/2016 εσπερινός Αγία Παρασκευή:
 https://youtu.be/7uoWi6SgMPs .-
~*Άνω Αρφαρά εσπερινός Αρτοκλασία 25/07/2016  Αγ   Παρασκευής:
 https://youtu.be/NFoBcgDzGU4 .-

*** Τουρισμός: Σιγά… γιατί η Μεσσηνία κοιμάται
Υπάρχουν πλήθος παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι η Μεσσηνία κινείται περισσότερο με… αυτόματο πιλότο, εκμεταλλευόμενη και κάποιες λαμπρές συγκυρίες, παρά διαθέτει ένα οργανωμένο σχέδιο για τον τρόπο που θα διαχειριστεί το τουριστικό της προϊόν. Εδώ, κάποιος θα αναρωτηθεί ότι από τη στιγμή που οι αριθμοί είναι συνεχώς αυξητικοί, προς τι ο κόπος για σχέδια και προγραμματισμούς.
Τα παραδείγματα, όμως, που βλέπουμε γύρω μας μάς κάνουν πιστεύουμε ότι η παραπάνω επιχειρηματολογία είναι κοντόφθαλμη. Και εξηγούμεθα. Σκεφθείτε τη Σαντορίνη. Αποτελεί όνειρο εκατομμυρίων επισκεπτών ανά την υφήλιο να την επισκεφτούν, είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Εν τούτοις, όμως, ο δήμος Θήρας δεν…κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.
Όπως διαβάσαμε πρόσφατα σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους αποφάσισε να προχωρήσει – σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – στη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προβολής του Προορισμού – γνωστό ως DMΜO (Destination Management/Marketing Organization) – βασισμένο στις πληροφορίες που συγκεντρώνει και αναλύει ένα Τουριστικό Παρατηρητήριο.
Το Τουριστικό Παρατηρητήριο αποτελεί ένα σύστημα δεικτών που έχει επεξεργαστεί η διεθνής κοινότητα -και ιδιαίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και η Ευρωπαϊκή Ένωση- επιτρέποντας σε όλους τους εμπλεκόμενους στη παραγωγή και στη διακίνηση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στον τοπικό πληθυσμό και τους δημόσιους φορείς να έχουν μια πραγματική και σφαιρική εικόνα της κατάστασης, ως βοηθό-εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της κοινωνικής ευθύνης του κάθε μέλους της κοινωνίας.
Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, εξηγώντας τους λόγους ενός τέτοιου προγράμματος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου Φορέα κατά τα διεθνή πρότυπα, η επιτυχία του οποίου όμως στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και ειδικά όλων των εμπλεκόμενων στον τουρισμό.
Η σωστή διαχείριση του προορισμού για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση των πληροφοριών που αφορούν την τουριστική δραστηριότητα σε όλα της τα στάδια (από τη παραγωγή μέχρι τη διαφήμιση) και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κάθε επιχείρηση ώστε να βελτιώσει τη λειτουργία της, τη κερδοφορία της και τη βιωσιμότητα της.
Παράλληλα, στην εκδήλωση ανακοίνωσης της παραπάνω απόφασης παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την μελέτη που η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχε αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και δείχνουν από τη μια μεριά τη θέση της Σαντορίνης στο τουριστικό στερέωμα της χώρας και από την άλλη πλευρά τη σοβαρή έλλειψη των απαραίτητων δεδομένων για τον σχεδιασμό της διαχείρισης και προβολής του προορισμού τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και των επιχειρήσεων.
Ολοκληρώνοντας, παρουσιάστηκε το προτεινόμενο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης και προβολής του προορισμού το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τη διεθνή πρακτική και αξιοποιώντας όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από συλλογικούς φορείς και ιδιώτες για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων, την ανάδειξη της ελληνικής-τοπικής παραγωγής αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Σαντορίνης (πχ. Ελληνικό πρωινό, Aegean Cuisine, τοπική γαστρονομία, μονοπάτια φύσης και πολιτισμού, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ηλεκτρονικές πλατφόρμες κλπ), υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελεί ένα πλαίσιο που θα υποστηρίζει την συνεχή αυτοβελτίωση όλων και ειδικά των μικρών επιχειρήσεων.
Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: Τι εμποδίζει τους παραλιακούς δήμους της Μεσσηνίας να προχωρήσουν σε μια ανάλογη πρωτοβουλία; Το κόστος; Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, κι ας μην κλείνουμε τα πράγματα στην πραγματικότητα. Είναι θέμα το "ποιοι" και "πως" διαχειρίζονται το μέλλον μας.
Οι εκπλήξεις μας όμως δεν σταματούν εδώ. Η Σαντορίνη εντυπωσιάζει και με τον τρόπο που κινείται στο χώρο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Κι αυτό γιατί ανέθεσε και πάλι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το έργο μελέτης για τη δημιουργία και το πλαίσιο λειτουργίας Οργανισμού Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προορισμού στη Σαντορίνη έναντι 27.000 ευρώ!
 Η διεθνής πρακτική, υποστηρίζουν οι ειδικοί, έχει αποδείξει ότι οι Οργανισμοί Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προορισμού (Destination Management/Marketing Organization – DMO) που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία Διαχείρισης και Προώθησης των Τουριστικών Προορισμών αποτελούν το πλέον ενδεδειγμένο σχήμα επιτυχούς τουριστικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως η περίπτωση της Θήρας.
Οι Οργανισμοί Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προορισμού (DMO) είναι σε θέση να διαμορφώσουν συνεκτικές και αποτελεσματικές αναπτυξιακές πολιτικές και πρακτικές, ενώ ο κομβικός συντονιστικός τους ρόλος συμβάλλει στον αποτελεσματικό σχεδιασμό, εφαρμογή και έλεγχο των εκάστοτε αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προορισμού Θήρας θα αποτελεί συνεργατικό φορέα επιδιώκοντας τη σύμπραξη των δημοσίων (Περιφέρεια, Δήμος, Ε.Ο.Τ, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και ιδιωτικών φορέων (Επιμελητήρια, Επαγγελματικές Ενώσεις κλπ) καθώς και των τοπικών οργανώσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
*** Συνεχίζεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια  ,  Στάχτη χιλιάδες στρέμματα 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, όπου η καταστροφή είναι ήδη πολύ μεγάλη.
Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται οχηματαγωγό πλοίο στην Αιδηψό για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυλές αγροικιών.
Μεγάλες επίγειες δυνάμεις με 58 πυροσβεστικά οχήματα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην εστία της αναζωπύρωσης κοντά στην κωμόπολη ττης Λίμνης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από το πρωί, περίπου 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Οι ζημιές θα εξεταστούν από τον ο ΕΛΓΑ για τη χορήγηση αποζημιώσεων, είπε.
Δεδομένα χάρτη
©2016 Δεδομένα χάρτη Google
Δεδομένα χάρτη©2016 Δεδομένα χάρτη Google
©2016 Δεδομένα χάρτη Google
Χάρτης
Δορυφόρος

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
 
 
 
 
 
 
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται στο μεταξύ η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στον δήμο Αγίου Βασιλείου του Ρεθύμνου, όπου τρεις άνδρες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από σκάφος του λιμενικού.
Αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.
Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από τα Σαχτούρια το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τώρα έχει καταστρέψει 20 με 30 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη.
Καταστροφή έχουν υποστεί βοσκότοποι, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες.  Newsroom ΔΟΛ
 
***  Το προφίλ της οικογένειας Σκλαβενίτη και η υπόθεση Μαρινόπουλου
 
Όσο και αν η οικογένεια Σκλαβενίτη αποφεύγει πεισματικά τις δημόσιες εξελίξεις, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο εν μέσω επιχειρηματικών εξελίξεων.
Αναπόφευκτα η εμπλοκή και μόνο του ονόματος Σκλαβενίτη στην υπόθεση του Μαρινόπουλου και το ενδεχόμενο εξαγοράς της αλυσίδας ή μέρους της, φέρνει στο προσκήνιο την οικογένεια η οποία όταν ανακοινώθηκαν τα capital controls πλήρωσε αμέσως με μετρητά τους υπαλλήλους για να μην εγκλωβιστούν στις τράπεζες και στις ατελείωτες ουρές εκείνης της εποχής.
Την ίδια στιγμή τα καταστήματα της αλυσίδας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και η οικογένεια απολαμβάνει τον σεβασμό των εργαζόμενων της, ενώ εν έτη 2016 δεν διαθέτει site! Οι ιδιοκτήτες τους έχουν επανειλημμένως αρνηθεί προτάσεις εξαγοράς, παραμένοντας μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση και στο παρελθόν έχουν απορρίψει επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από γίγαντες λιανικής, όπως λένε οι φήμες από τη Tesco, τη Wal-Mart αλλά και την Carefour που τελικά συνεργάστηκε με τον Μαρινόπουλο.
Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» κλείνει πάνω από 45 χρόνια παρουσίας και δύσκολα θα αλλάξει. Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1969, στο ισόγειο του κτιρίου επί της λεωφόρου Κηφισού στον αριθμό 80, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο σούπερ μάρκετ τη γνωστής αλυσίδας.
652158
Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας. Πρόκειται για τα αδέλφια Μαρία, Γεράσιμο και Στέλιο Σκλαβενίτη.
Τα τρία αδέλφια έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Άνοιξαν νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά.
Πώς έχτισε την αυτοκρατορία ο Σκλαβενίτης
Η ΤΗΛΕΞΥΠ, η πρώτη εταιρεία παραγγελιών μέσω τηλεφώνου στην Ελλάδα, το 1965
Η επιχείρηση του Σκλαβενίτη χτίστηκε βήμ-βήμα και πλέον αποτελεί τον... γαμπρό και όχι τη νύφη στις εξαγορές. Η εκ Λευκάδος  οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκινάει από το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Οι ατυχίες οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.
Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του '40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.
Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.
Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ - η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής. Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.
Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τότε τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη χρειάστηκαν στήριξη με νέα κεφάλαια για να εξαγοράσουν τις μετοχές των εξαδέλφων τους. Αυτή τη βρήκαν από τον Νίκο Μαμιδάκη της Jet Oil, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, είναι η Αννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, η οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.
Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ ο Στέλιος έχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.
Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις... οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.
Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.
Η εξαγορά της MACRO
skalbmakro_b1
Ο Σκλαβενίτης το 2014 δεν έχασε την ευκαιρία και αγόρασε τα Macro, καθώς η γερμανική εταιρεία ήθελε να αποχωρήσει.
To αντίτιμο της εξαγοράς ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική νέα επένδυση της Σκλαβενίτης που σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής, ενώ παράλληλα επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής.
Τα MAKRO μετονομάζονται στη συνέχεια σε The MART ώστε και επίσημα να δοθεί το στίγμα της νέας ιδιοκτησίας του ομίλου Σκλαβενίτη.
Τα καταστήματα Cash and Carry «The MART» διαθέτουν 12 σημεία πώλησης και έχουν ετήσιο τζίρο 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, με την πλευρά Σκλαβενίτη να δίνει στους Γερμανούς περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Eurobank. Επίσης μετά την εξαγορά η Grivalia, πρώην Eurobank Properties, πήρε εννιά ακίνητα της MAKRO με sale and lease back και αρχικό ετήσιο συνολικό μίσθωμα 5,7 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια.
Το deal με τον Βερόπουλο που δεν προχώρησε
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Οι δύο οικογένειες Βερόπουλου και Σκλαβενίτη βρέθηκαν μια ανάσα από την τελική συμφωνία, ωστόσο το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Η αλυσίδα Σκλαβενίτης η οποία πριν από ένα περίπου χρόνο είχε εξαγοράσει την Makro Cash & Carry μπαίνοντας στην αγορά του χονδρεμπορίου και στην συνέχεια το ποσοστό της Βερόπουλος στην κρητική Χαλκιαδάκης είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Νίκο Βερόπουλο ώστε να αποκτήσει τα καταστήματα του ομώνυμου ομίλου στην Ελλάδα.
Ωστόσο η συμφωνία συνέπεσε χρονικά με τα capital control και δεν προχώρησε.
Στη συνέχεια η οικογένεια Παντελιάδη μπήκε «σφήνα» και τελικά προχώρησε εξαγορά των καταστημάτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα μπαίνοντας στο παιχνίδι των μεγάλων δίπλα σε Μαρινόπουλο, Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Μασούτη.
Στο κατώφλι της συμφωνίας
Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία βρίσκονται οι αλυσίδες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, καθώς εντός των επόμενων δέκα ημερών θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το θέμα που απασχολεί έντονα των επιχειρηματικό κόσμο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η RealNews, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή. Το πρώτο σχετίζεται με την απόκτηση της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβανίτης Α.Ε.. Σε αυτή την περίπτωση ο Σκλαβενίτης θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου δεν θα έχει κάποια συμμετοχή στο νέο σχήμα.
Ωστόσο υπάρχει στο τραπέζι και η εκτίμηση κάποιων, σύμφωνα με την οποία ίσως η Μαρινόπουλος θα έχει ένα ποσοστό μειοψηφίας επί των μετοχών, της τάξεως του 20%-30%. Όπως αναφέρει όμως η εφημερίδα, το επικρατέστερο σχήμα είναι αυτό που δεν θα περιλαμβάνει την πλευρά της Μαρινόυλος στο μελλοντικό διοικητικό σχήμα.
Σε περίπτωση που περάσει αυτό το σενάριο, τα χρέη της Μαρινόπουλος, ύψους 1,3 δισ. ευρώ θα αναδιαρθρωθούν. Σημειώνεται ότι τα 722 εκατ. από αυτά είναι οφειλές προς προμηθευτές και τα 602 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες leasing. To πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι προμηθευτές θα υποστούν ένα γενναίο κούρεμα που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%.
Στο τραπέζι πάντως υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο. Αυτό της συμμετοχής ξένων funds. Το σενάριο σχετίζεται με την είσοδο επενδυτικών funds στην εταιρεία, επιδιώκοντας την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως αναφέρεται μάλιστα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την κοινοπραξία των funds KΚR και Bartons. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση υπάρχει περίπτωση το κούρεμα προς τους προμηθευτές να είναι μικρότερης έκτασης. Ας σημειωθεί ότι το KKR ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείριση των δανείων των τραπεζών Alpha και Eurobank, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το Bartons γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά. Σε αυτό συμμετέχει Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, ενώ ήδη συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της ΜΕΒΓΑΛ.
Πάντως να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια της εβδομάδας έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του επενδυτικού fund Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα -έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, την Praktiker Ελλάς.
 
*** Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Ε.Ε. εάν... 
"Η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα"
 Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Ε.Ε. εάν...
H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.
«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.
«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου- αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

 ***   Στη Βουλγαρία με πλούσια ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας 
Η Σόφια αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων
 Στη Βουλγαρία με πλούσια ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας
Με ενέργεια, υποδομές, μεταφορές αλλά και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην ατζέντα ταξιδεύει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά αξιόπιστο εταίρο της χώρας, με αποτέλεσμα οι επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας να αναβαθμίζονται αυτομάτως.
Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ).
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Βουλγαρία αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων από χώρες και κλειστά clubs που αποκλείουν ενδιαφερόμενους εταίρους από τον διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.
Η Βουλγαρία, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου, αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσει πολυμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους: Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Το πρόγραμμα
~10:00 Άφιξη στον Αερολιμένα της Σόφιας
  • 10:25 Άφιξη στον χώρο εργασιών της συνόδου του Α.Σ.Σ. Ελλάδας-Βουλγαρίας (Boyana Residence) - Οικογενειακή Φωτογραφία
  • 10:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ
  • 10:30 Διμερείς συναντήσεις Υπουργών
  • 11:30 Ολομέλεια Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
  • 12:40 Υπογραφή Συμφωνιών
  • 13:00 Δηλώσεις προς τον Τύπο
  • 13:30 Γεύμα Εργασίας των δυο Κυβερνητικών Αντιπροσωπειών
  • 15:15 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ
  • 16:30 Αναχώρηση από τον Αερολιμένα της Σόφιας προς Αθήνα

***  Σκοτώθηκε στην Εθνική οδηγός νεκροφόρας 
Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν πυροσβέστες, οι οποίοι απεγκλώβισαν τον οδηγό
 Σκοτώθηκε στην Εθνική οδηγός νεκροφόρας
Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσε ο οδηγός μιας νεκροφόρας, που κινείτο στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του Αγγελοκάστρου Αγρινίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεκροφόρα που οδηγούσε ένας 45χρονος και μετέφερε την σορό γυναίκας, ξέφυγε για άγνωστο ακόμα λόγο από την πορεία της και προσέκρουσε στα υπό κατασκευή διόδια του Αγγελοκάστρου.
Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν πυροσβέστες, οι οποίοι απεγκλώβισαν τον οδηγό, αλλά όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

*** Γαστρονομική απόδραση στην Costa Navarino 
Με ηχηρές αφίξεις διάσημων σεφ στις κουζίνες του, με το ολόφρεσκο μποστάνι του γεμάτο προϊόντα της Μεσσηνιακής γης και το τοπίο να ανθίζει και να ομορφαίνει ακόμη πιο πολύ, η επίσκεψη μου στην Costa Navarino ήταν για ακόμη μια φορά ανυπόμονη!
Από τη Βίκη Βαμιεδάκη
Σχεδόν αγνώριστο μου φάνηκε το resort, από το προηγούμενο καλοκαίρι που το είχα επισκεφτεί. Οι κήποι του καλά ποτισμένοι από τον προηγούμενο χειμώνα και με τόση καθημερινή φροντίδα και αγάπη από τους ανθρώπους που τους περιποιούνται, είχαν θεριέψει! Πνιγμένα στο πράσινο και τα πολύχρωμα λουλούδια τα κτήρια, τα ξενοδοχεία, η πλατεία, οι πισίνες και όλοι οι χώροι! Μυρωδιές από παντού, απ’ τα χιλιάδες αρωματικά φυτά που ανθίζουν σε όλες τις γωνιές! Και γύρω γύρω, η ηρεμία του γηπέδου γκολφ, με τους λοφίσκους και τα δρομάκια, τις ελιές και τα φρουτόδεντρα.
lux3290lo_104260_Open_air_Lobby
Χαλάρωση και πολυτέλεια
Μια junior σουίτα με την ιδιωτική της πισίνα, αυτή τη φορά κοντά στο lobby, με περίμενε στο «The Romanos, a Luxury Collection Resort», αν και συμπαθώ ιδιαίτερα τη ζεστασιά του The Westin Resort Costa Navarino. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το ξενοδοχείο, για όλους τους λόγους. Για τα γήινα χρώματα του, τα μεγάλα δωμάτια, τα κομψά αντικείμενα και σίγουρα τα τεράστια κρεβάτια. Αρνούμαι να κλείσω τις πόρτες του μπαλκονιού το βράδυ, γιατί θέλω να ακούω το νανούρισμα από τα τριζόνια, το θρόισμα των φύλων από τους κήπους και το φεγγαράκι να λάμπει στη θάλασσα.
Τηλεόραση και μουσική τέλος. Είχα αποφασίσει ότι αυτές θα ήταν οι μουσικές μου για τις επόμενες ημέρες.
The_Romanos_Grand_Infinity_Suite_View
Αναμνήσεις του ουρανίσκου
Είχα ακούσει για τα πολλά καινούρια σχέδια και νέα στις κουζίνες και στα… χωράφια του resort και είχα ραντεβού με τον κατάλληλο άνθρωπο που βρίσκεται πίσω αλλά και μπρος από όλο αυτό το τεράστιο γαστρονομικό εγχείρημα της Costa Navarino, που δεν είναι άλλος από τον Executive Chef Δημήτρη Μελεμενή. Θυμόμουν καλά τι μου είχε πει πέρυσι, για τα σχέδια και τους στόχους του και γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα του δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι τα είχε ξεκινήσει όλα και με το παραπάνω!
EXECUTIVE_CHEF_MELEMENIS_DIMITRIS
Το μεγάλο του καμάρι είναι το τεράστιο μποστάνι του resort, το οποίο βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα. Πέντε στρέμματα γης, χάρμα οφθαλμών, αυτό το βιολογικό μποστάνι, που όση ώρα ήμουν εκεί, έκοβα και έτρωγα ντοματούλες, αγγουράκια, πιπεριές, κ.α.
Και τι δεν έχει αυτό το πλούσιο χωράφι, που καταφέρνει να καλύψει το 20% των αναγκών των ξενοδοχείων σε ζαρζαβατικά, φρούτα και αρωματικά φυτά. Πατάτες, τεσσάρων ειδών ντομάτες, μεταξύ των οποίων και η παραδοσιακή μεσσηνιακή ποικιλία «χοντροκατσαρή», κολοκυθάκια αλλά και μεγάλες κολοκύθες για λαχταριστές πίτες, αγγούρια, πιπεριές, ρόκα, ραπανάκια, κρεμμύδια, μαρούλια και πράσινες και κόκκινες λόλες.
GARDENS2
Πάνω από 12 είδη αρωματικών φυτών, για φαγητά αλλά και cocktails μεγαλώνουν εκεί, από τα 35 που είναι διάσπαρτα σε όλο το resort. Πεπόνια και καρπούζια, όλα εξολοκλήρου βιολογικά καλλιεργημένα, ενώ τώρα θα ξεκινούσαν και μια πειραματική καλλιέργεια με αμπελοφάσουλα!
GARDENS4
Επισκεφτήκαμε με το σεφ τον καταπράσινο κήπο που τον κοιτούσε με μεγάλη περηφάνια. Εκεί συχνά μαζεύονται πελάτες του ξενοδοχείου μικροί και μεγάλοι και κάνουν τη βόλτα τους δοκιμάζοντας. «Σύντομα - όπως μου λέει ο ίδιος - θα φτιαχτούν πάγκοι για πικ – νικ αλλά και μια κρήνη, και θα μαζευόμαστε εδώ, θα φέρνουμε φρεσκοψημένο ψωμί από το φούρνο μας στο ξενοδοχείο, αλλά και παραδοσιακή Σφαέλα, θα κόβουμε ζαρζαβατικά και φρούτα και θα περνάμε ωραία!». Όπως μου αποκάλυψε ετοιμάζουν ακόμη παρτέρια με αρωματικά φυτά, πίσω από κάθε εστιατόριο, ώστε να μπορούν οι μάγειροι να τα κόβουν φρέσκα όποτε θελήσουν.
GARDENS1
Τα νέα στις κουζίνες δεν προέρχονταν μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό! Στην Costa Navarino είχε μόλις καταφτάσει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ιταλός Σεφ Ανδρέα Φούσκο, ο οποίος εκτός του ότι ανέλαβε την επιμέλεια της κάρτας του μεγάλου ιταλικού εστιατορίου Da Luigi, δημιούργησε και παρουσιάζει ένα νέο εστιατόριο, το «Perovino», μπροστά στο χώρο της κεντρικής πισίνας. Μεσογειακή κουζίνα και fine dining, με 2 μενού από 3 και 4 πιάτα, για λίγους τυχερούς, μόνο το βράδυ.
Γευστικές απολαύσεις δίπλα στα κρυστάλλινα νερά
Είπα να πάω στην παραλία, αλλά σκέφτηκα ότι νηστικό αρκούδι δεν κολυμπάει, οπότε η πρώτη στάση έγινε στο πολυαγαπημένο μου «Μπαρμπούνι», μακράν το πιο ντιζαϊνάτο εστιατόριο παραλίας στη χώρα!
BarbouniIMG_2859
Ηχηρή άφιξη στην κουζίνα του, με τον πολύ ταλαντούχο, βραβευμένο σεφ Χρύσανθο Καραμολέγκο να έχει αναλάβει την επιμέλεια του νέου μενού. Μια κάθετη ματιά στα εδέσματα του καταλόγου, ήταν υπεραρκετή για να με καθηλώσει σε ένα τραπέζι για δυο, με απίθανη θέα στην παραλία, αφού ήταν προφανές ότι θα την θυσίαζα για χάρη του ουρανίσκου μου!
Εξαιρετική δουλειά από το Σεφ Καραμολέγκο, ο οποίος άλλαξε εντελώς το ύφος του «Μπαρμπούνι», - παίζοντας επιδέξια με υφές και κόντρες στις γεύσεις - το οποίο δεν είναι πλέον ένα χαλαρό ουζερί – ψαρομεζεδοπωλείο, αλλά ένα fish restaurant.
Δοκίμασα λαβράκι καρπάτσιο με αχινό και φύκια Καλαμάτας που ήταν τόσο τραγανά που θα τα παράγγελνα και μόνα τους, ενώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα μύδια αχνιστά με σαφράν, λάιμ και aioli μάραθου (με τις γνωστές βουτιές ψωμιού). Σκεφτόμουν μήπως να μείνω στα ορεκτικά οπότε είπα να δοκιμάσω και τις όντως καταπληκτικές σαρδέλλες τεμπούρα με βινεγκρέτ σύκου και γλυκολέμονα.
BARBOUNI3
Αδύνατον να αντισταθώ στις φρέσκιες πατάτες τηγανιτές, αρωματισμένες με λάδι τρούφας και πασπαλισμένες με θαλασσινό αλάτι, που με όλα ταίριαζαν και προσπαθώ να ξεχάσω το γεγονός ότι παρήγγειλα επιπλέον μερίδα προς το τέλος. Και ενώ γευόμουν και καλά για επιδόρπιο μια απίθανη παραδοσιακή Μεσσηνιακή Σφέλα στον φούρνο, με μαρμελάδα τομάτας και λεμονιού, δεν μπορούσα να μην περάσω στα κυρίως πιάτα.
Ξεκινώντας με μια μεγάλη μπουκιά από τα ζυμαρικά θαλασσινών με γαρίδες, μύδια, γυαλιστερές, φρέσκο βασιλικό και σάλτσα ντομάτας, μοιράστηκα αργότερα μια τρομερή μερίδα «Θαρθουέλα», δηλαδή αστακό, βασιλικό καβούρι, γαρίδες, μύδια, κυδώνια, ρικάρ, σέρρυ, σαφράν και λεμόνι, που πιστέψτε με ακόμα τη βλέπω στον ύπνο μου.
Μετά από αυτό το γεύμα, δεν τόλμησα να κάνω βουτιά στη θάλασσα. Προτίμησα το μεγάλο κρεβάτι – ξαπλώστρα της βεράντας μου, που είχε σκιά και ένα ελαφρύ αεράκι…
Ρομαντισμός και cocktails στο Anax Lounge
Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, ήμουν καλεσμένη στο bar του The Romanos, το Anax Lounge για cocktails. Ω ναι... το ηλιοβασίλεμα ήταν μαγικό όπως και τα cocktails του head bartender Άγγελου Κουρτσόπουλου!
Εκτός κάρτας δοκίμασα και το δικό του “Mystery of Chios”, με vodka beluga, μαστίχα Σχοίνος, limoncello, cherry bitters, σαφράν, χρυσόσκονη και μια ορχιδέα για ντεκόρ. Υπέροχο! Πολύ καλή και ξεχωριστή επιλογή είναι το Olive Oil Martini με Gin, μαστίχα, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμόνι.
OLIVE_OLIL_MARTINI_ANAX1
Μοναδική γαστρονομική εμπειρία
Στο Armyra restaurant, εκεί όπου τις γαστρονομικές προτάσεις υπογράφει ο Γιώργος Παπαϊωάννου, σεφ και ιδιοκτήτης του «Παπαϊωάννου» στον Πειραιά, συνεχίστηκε η βραδιά μας. Εξαιρετικές πρώτες ύλες και συνταγές, σε ένα πολύ δυνατό μενού.
Δοκιμάσαμε σκουμπρί καπνιστό με coulis πιπεριάς, φακές Δομοκού και γλυκό μελιτζανάκι, αλλά και χταπόδι σχάρας με φάβα Σαντορίνης και dressing από λευκό βαλσαμικό. Τρομερή γεύση το μαύρο tagliolini με σολωμό, ψάρι ημέρα, χτένια, φιλέτο ελιάς και κάπαρη, ενώ για το τέλος απολαύσαμε ολόφρεσκα ψάρια με χόρτα θάλασσας.
Ακολούθησε ένας επίσης χορταστικός ύπνος, σε αυτά τα βασιλικά κρεβάτια του Romanos με τα φίνα λινά και την απόλυτη ησυχία…
ARMYRA DISH
Μαγικά πρωινά με τα πιο φίνα υλικά
Το επόμενο πρωί, νέες εκπλήξεις με περίμεναν στο μπουφέ του πρωινού. Σούπερ ανανεωμένο, με πολλές αλλαγές που έχουν γίνει και με άλλες να ετοιμάζονται. Οι μάγειροι είναι παντού για να ετοιμάσουν φρέσκα αβγά και ομελέτες, να κόβουν επιτόπου αλλαντικά, να φτιάχνουν απίθανα smoothies, ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα με λίγες θερμίδες για όσους κάνουν διατροφή.
Για όσους έχουν ειδικές διατροφικές συνήθειες και ανάγκες, το resort προσφέρει όλες τις ενδεδειγμένες λύσεις, όπως ειδικά μενού, ενώ ειδικός τεχνολόγος τροφίμων είναι πάντα εκεί για να φροντίζει και να ελέγχει τα special requests.
ANAX
Ευεξία και αναζωογόνηση
Λίγη χαλάρωση στην πισίνα, με ένα φρέσκο χυμό, ήταν ό,τι έπρεπε για να προετοιμαστώ για το Anazoe Spa, όπου έζησα την εμπειρία του Melisseus, με μέλι και κερήθρα.
wes3289sp_103749_Anazoe_Spa_-thalassotherapy1
Μια θεραπεία μασάζ, που σας μιλώ εν τιμή είχε τόσο ευεργετικά αποτελέσματα στο νου και το σώμα, που από μόνη της θα ήταν λόγος να επισκεφτώ και πάλι την Costa Navarino.
_D1C0610
Υπέροχα cocktails στα χρώματα του δειλινού
Αργά το απόγευμα, βρέθηκα στην υπέροχη βεράντα του Westin και στο bar  1827 με τους υπερμεγέθεις καναπέδες, όπου απόλαυσα τα πολύ καλά cocktails του.
Η θέα είναι μαγευτική όλες τις ώρες της ημέρας και το δειλινό μετατρέπεται σε καρτ-ποστάλ αλησμόνητων καλοκαιρινών στιγμών! Πως να αντισταθώ στις προτάσεις του bartender Δημήτρη Ρουσόπουλου για ένα δροσερό cocktail. Δοκίμασα το πολύ γευστικό “Basilic” με Grey Goose Poire Vodka, ροζ γκρέιπφρουτ, θυμάρι, φράουλα και βασιλικό, και Absinthe Bitters, για να ακολουθήσει το υπέροχο «Royal», με Tanqueray Ten Gin, Creme De Cassis, lime, watermelon mango και prosseco. Αν δεν είχα την κράτηση μου στο Flame, θα έμενα εκεί μέχρι αργά!
CRAFTED_AT_WESTIN_COCKTAIL
Στο μοναδικό Flame
Είχε πια βραδιάσει για τα καλά και το δείπνο μας περίμενε στο αγαπημένο “Flame”. Βραδιά για κρέας, και ξεκίνημα με beef carpaccio, από λεπτές φέτες βοδινού από φάρμα της Αρκαδίας "χώμα ελιάς", φλοίδες από αρσενικό Νάξου, ρόκα και μαγιονέζα αρωματισμένη με λάδι λευκής τρούφας.
FLAME_DISH
Συνέχεια με γλυκάδια μόσχου με πουρέ αχλαδιού, ποσέ αχλάδι, τσιπς τσορίθο και ζεστή βινεγκρέτ με ξύδι. Κορύφωση με ζουμερή και τέλεια ψημένη καρδιά σπαλομπριζόλας, που θα την θυμάμαι για καιρό.
Λίγο πριν αναχωρήσω, πέρασα – έτσι για το έθιμο – από τη Souvlakerie στην πλατεία του resort, για να χτυπήσω κυριολεκτικά ένα γύρο, με πατάτες, τζατζίκι και μπύρα. Χόρτασα για μεσημέρι, αλλά δεν χόρτασα την Costa Navarino για φέτος!
~
***  Εντυπωσιακή η 1η συνάντηση χειροτεχνών στους Γαργαλιάνους (φωτογραφίες)
 
 
 
 
Εντυπωσιακή είναι η πρώτη συνάντηση χειροτεχνών στους Γαργαλιάνους, με τίτλο «Στου Πάρκου την Αγορά», η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα.
Για ένα τριήμερο, το πάρκο των Γαργαλιάνων γέμισε με χειροποίητα είδη, πρωτότυπες δημιουργίες, εικαστικά έργα και ευφάνταστες κατασκευές από το εμπνευσμένο μεράκι των χειροτεχνών.
Η συνάντηση αυτή γίνεται στα πλαίσια του ευρύτερου πολιτιστικού καλοκαιριού της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων και του δήμου Τριφυλίας και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Δήμου Τριφυλίας και  Κοινωφελούς Επιχείρησης με την ομάδα “Stou Gargalianou Project».
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πληθώρα χειροποίητων προϊόντων, όπως κοσμήματα, αξεσουάρ, ρούχα, είδη δώρων, φυτικά καλλυντικά και σαπούνια, είδη σπιτιού, παιχνίδια, σπιτικά λικέρ και μαρμελάδες, είδη διακόσμησης, εποχιακά και πολλά άλλα. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ίδιους τους δημιουργούς τους. Στην έκθεση και το παζάρι χειροποίητων ειδών συμμετέχουν 40 χειροτέχνες από την περιοχή των Γαργαλιάνων, την Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διεξήχθησαν και πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως την Παρασκευή το βράδυ η συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων. Σήμερα, στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, από τις 7 έως τις 7.30 το απόγευμα θα παρουσιαστεί αναβίωση του εθίμου κεντήματος παραδοσιακής πίτας και στις 9 το βράδυ, στο Πάρκο, θα γίνει μεγάλο πάρτι λήξης της 1ης συνάντησης χειροτεχνών.

*** Φρίντα Λιάππα: Η Μεσσήνη ηχητική μπάντα της ζωής της
Η Φρίντα Λιάππα του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και της ελευθερίας
«Μπορεί η αφήγησή σου να έχει τη μορφή ενός παραμυθιού, ενός τραγουδιού, ενός μόνο ήχου –μυριάδες είναι οι τρόποι που υπάρχουν -, αλλά πάντα από κάτω θα υπάρχει αυτό που δίνει ισχύ σ’ όλες τις μεγάλες ταινίες που διασώζονται μέχρι σήμερα: το ανθρώπινο δράμα. Έτσι, εμένα μ’ ενδιαφέρει η αλήθεια μιας κατάστασης κι όχι η αληθοφάνειά της, η μοίρα ενός προσώπου και όχι η ωραιοποίησή του, η σύγκρουση των δυνάμεων που λειτουργούν μέσα σε μια υπόθεση και όχι η παράστασή τους. Μ’ ενδιαφέρουν, με δυο λόγια, οι ιστορίες που αφηγείται χρόνια τώρα ο λαός μας –μ’ ενδιαφέρει όμως και η «ιστορία» που κρύβει μέσα της ο τρόπος που ένας άνθρωπος πιάνει το ποτήρι του…», έλεγε η Φρίντα Λιάππα σε μία από τις συνεντεύξεις της.
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών "ΠΑΜΙΣΟΣ" και ο Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης, διοργανώνουν διήμερο αφιέρωμα στην Φρίντα Λιάππα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης, στις 6 και 7 Αυγούστου. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε ο Σύλλογος στη μνήμη της.
Τις προηγούμενες ημέρες η ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr δημοσίευσε αποσπάσματα από το βιβλίο της. Από το σχετικό ρεπορτάζ της Φωτεινής Λαμπρίδη,  αναδημοσιεύουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
  «Δε θέλω να μ’ ερωτευτείς, να με γλιτώσεις απ’ τον εαυτό μου ζητάω"
  Aυτό τον εαυτό της Λιάππα προσπαθεί να περιγράψει και να αναλύσει στο βιβλίο «Φρίντα Λιάππα: Τα ποιήματα - Αφιέρωμα στο έργο της», που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο όπως διευκρινίζουν στον πρόλογο τα μέλη του  Συλλόγου «Πάμισος» των συμπατριωτών της Φρίντας.
 Η Μεσσήνη εξάλλου έχει αποτυπωθεί στο έργο της έντονα, όπως αποτυπώνονται οι πρώτοι έρωτες και άλλοτε αιφνίδια όπως ξεπηδούν στο έργο των σημαντικών δημιουργών τα βιώματα από τις μνήμες του πατρικού σπιτιού. Οι ήχοι του τόπου της όπως γράφει ο Κυριάκος Αγγελάκος «αποτέλεσαν την ηχητική μπάντα των ταινιών και της ζωής της».
Διαβάζοντας το σύνολο των ποιημάτων της κανείς δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τον Χρήστο Αγγελάκο που σημειώνει μεταξύ άλλων πως: "Το απαρηγόρητο παιδί και η ερωτευμένη γυναίκα είναι τα δύο πρόσωπα με τα οποία η Φρίντα θα περιπλανηθεί στους τόπους της γραφής. Θα αγαπήσει τους επιλόγους, τα αποσπάσματα, τα σπαράγματα και τ’ αποφθέγματα".
Ξεφυλλίσαμε το βιβλίο πριν τοποθετηθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων και μιλήσαμε με τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, συμμαθητή της από το γυμνάσιο ο οποίος με συγκινητικό τρόπο μας φώτισε πτυχές της προσωπικότητάς της τόσο αρμονικές με το έργο της.
 Το βιβλίο περιλαμβάνει τα άπαντα της ποιήτριας και σκηνοθέτριας, την εργογραφία της στον κινηματογράφο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παραχώρησε ο Κυριάκος Άγγελάκος, σκηνοθέτης και σύντροφος της ως το τέλος  καθώς και τις ομιλίες για τη Φρίντα Λιάππα που ακούστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Gazarte  με την αφορμή της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από το θάνατό της.
Μέσα από τα κείμενα φωτίζεται η ζωή της και η ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Το γοητευτικά παράξενο κορίτσι, η γυναίκα, η μαχήτρια η ποιήτρια η σκηνοθέτρια, η Φρίντα των αντιθέσεων, της ευθραυστότητας του πάθους και της αέναης αναζήτησης.
Η Ρέα Γαλανάκη θα αφηγείται πως η Φρίντα Λιάπα την έβαλε στη νεολαία Λαμπράκη. Η ένταξη της στους Λαμπράκηδες εξάλλου ήταν ο λόγος για τον οποίο εγκατέλειψε τη Μεσσήνη.
Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος μιλάει για το κινηματογραφικό της βλέμμα και μοιράζεται με τον αναγνώστη ένα γράμμα. Ο Γιώργος Μαρκόπουλος για την εσωτερική αγωνία στην ποίηση της και την «ταχύπλοη» φύση της.
Ο Χρήστος Αγγελάκος για τις ποιητικές διαδρομές της. «Κι ας τη βάφτισαν Αφροδίτη εγώ την είπα Ελευθερία», θα πει γι’ αυτήν η Μάρω Δούκα, ενώ ο ξάδερφος της Μίμης Κωστόπουλος μας ανοίγει ένα παράθυρο στα παιδικά της  χρόνια. Αυτό το υπέροχο κορίτσι, έτσι μιλάει γι’ αυτήν ο ποιητής Βασίλης Λαλιώτης που έβαλε το χεράκι του στην έκδοση. Το κορίτσι  που «έφυγε παράλογα στα 46 της», όπως εύστοχα περιγράφει ο Κυριάκος Αγγελάκος.
«Ήταν γεννημένη το 1948 εγώ το 1951», θυμάται ο Γιώργος Μαρκόπουλος στη συνομιλία μας.
«Στο γυμνάσιο Μεσσήνης εγώ ήμουν στην πρώτη γυμνασίου εκείνη στην Τρίτη. Στο προαύλιο μας χώριζαν αγόρια και κορίτσια με μια γραμμή ασβέστη. Τη θυμάμαι με το ένα πόδι μαζεμένο και με το άλλο να σβήνει τη γραμμή που μας χώριζε. Σπουδαία γυναίκα, καλή μαθήτρια. Έφυγε από τη Μεσσήνη στην 5η γυμνασίου και ήρθε στην Αθήνα να γραφτεί στους Λαμπράκηδες γιατί εμείς ακόμα δεν είχαμε σύλλογο. Φυλακίστηκε εκεί γνώρισε τη Ρέα Γαλανάκη. Αποφυλακίστηκε με την ψεύτικη χάρη που έδωσε ο Παπαδόπουλος, πήγε στο εξωτερικό σπούδασε κινηματογράφο έδρεψε δάφνες. Δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Μεσσήνη και τη λογοτεχνία», σημειώνει.
Ο Γιώργος Μαρκόπουλος μιλάει με συγκίνηση και τρυφερότητα για τη Φρίντα του και δεν παύει να υπογραμμίζει πως εκτός από φίλη του τη λογάριαζε επίσης για δασκάλα. «Από κείνη μάθαινα πράγματα. Πότε στον Τσιτσάνη πότε στο μπαρ Ντεκαντάνς. Άκουγα σαν μαθητής. Ήταν δυναμική δεν τολμούσε καθηγητής να της φέρει αντίρρηση», λέει. Ως ομότεχνός της πως θα χαρακτήριζε όμως την ποίηση της;
«Τη διακρίνει μια συγκρατημένη πληθωρικότητα, συναίσθημα ρωμαλέο που επεκτάθηκε και στην πεζογραφία της και στον κινηματογράφο. Εκεί είχε το μεγαλύτερο ταλέντο. Ο Γιάννης Κοντός που είπε ότι η Φρίντα έβγαζε ένα περιοδικό στη φιλοσοφική, με έπαιρνε λέει και μου διόρθωνε λέξεις και ποιήματα. εγώ έλεγα λέει ότι λέει η Φρίντα. Τόσο τη σεβόταν και την εμπιστευόταν».
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
***  Στο 1 δισ. η επίδραση της Costa Navarino στην οικονομία - Άμεσα έσοδα στη Μεσσηνία 17,5 εκ. ευρώ 
Tα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ
 Η συνολική οικονομική επίδραση της λειτουργίας του τουριστικού συγκροτήματος της Costa Navarino στη χώρα μας από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε και παρουσιάζει σήμερα η «Κ» σε σχέση με το οικονομικό όφελος που προκάλεσε στην τοπική οικονομία η ανάπτυξη της Costa Navarino.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι πλέον ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα της χώρας χάρη στη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος.
Με 1.100 πτήσεις για τη φετινή χρονιά, έχει αυξήσει τη δραστηριότητά του κατά 370% σε σχέση με το 2009. Το 86,5% των επιβατών διαμένει σε τοπικά ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ το 13,5% στην Costa Navarino. Από την πλευρά της, η ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Costa Navarino, έχει επενδύσει στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, κατέστη εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθώς από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αρχίζει και τελειώνει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν από τον Φεβρουάριο και να διαρκούν μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
Tα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ.
Εχει υπολογισθεί ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. Επίσης, 2,25 εκατ. ευρώ προκύπτουν ετησίως για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης λόγω των περίπου 75.000 γευμάτων των επισκεπτών της Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, το 60% των προμηθειών της προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.
H εταιρεία έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις με περισσότερες από 450 συμμετοχές. Σε εκπαιδευτικά ταξίδια της Costa Navarino για ενημέρωση παραδειγμάτων καλών πρακτικών άλλων προορισμών έχουν συμμετάσχει 40 τοπικοί επιχειρηματίες. Περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. σε υποδομές που αφορούν το σύνολο της περιοχής για μελέτες διαχείρισης υδάτων, κατασκευής οδικών αξόνων κ.ά.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της επενδύεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας της Costa Navarino παραμένει ακάλυπτο, με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο.  Πηγή: kathimerini.gr

 ***  29χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
 
Ένα άνδρας έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Δευτέρας στο ρεύμα εξόδου της Καλαμάτας.
Το δυστύχημα συνέβη όταν ο οδηγός του οχήματος για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και "καρφώθηκε" σε δέντρο στη νησίδα της οδού.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας: 
Σημερα (1.8.2016) το μεσημέρι, στο 84ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Τριπόλεως- Καλαμάτας, Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 29χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας.

***  Καπνός…χωρίς φωτιά για το κάμπινγκ της Κυπαρισσίας
Το "Θάρρος" έγκαιρα είχε ενημερώσει τους κατοίκους της Μεσσηνίας για τις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να χρησιμοποιηθούν κάποιοι χώροι της περιοχής για τη φιλοξενία προσφύγων.  Στον κατάλογο αυτό δεν υπήρχε το παλιό κάμπινγκ στην Κυπαρισσία.  Μάλιστα, σε συνομιλία που είχαμε, μόλις χθες, με τον ιδιοκτήτη του, μας ενημέρωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για τέτοιου είδους δραστηριότητα. Επομένως, αν υπάρχει ακόμα θέμα με την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή της Τριφυλίας, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι χώροι…  Α.Π. 

***  Καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα στο ΑΤΜ 
Η φωτογραφία έφθασε στο "Θάρρος" από αναγνώστη, που όπως μας έγραψε, ο οδηγός του οχήματος «καβάλησε» το πεζοδρόμιο στην πλατεία.
Αφού άφησε το αυτοκίνητό του στο πεζοδρόμιο, πετάχτηκε στο ΑΤΜ της τράπεζας για να βγάλει χρήματα.   Π.Μπ. 

***  Σύνθετο πρόβλημα η κατάληξη με τους πρόσφυγες στη Μεσσηνία
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα με ανθρωπιστικές παραμέτρους, που ακουμπά την εθνική ασφάλεια και έχει κοινωνικές παρενέργειες και μαζί με την οικονομία, αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Δυστυχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση καθυστέρησε οποιαδήποτε οργανωμένη δράση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Σ' αυτό το περιβάλλον βάζει σε κίνδυνο και την κοινωνική ασφάλεια των πολιτών με τους χειρισμούς που κάνει στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό.  Είναι εύκολο να ανοίγεις το σπίτι σου για φιλοξενία, αλλά συνάμα ντροπιαστικό να μην παρέχεις στο φιλοξενούμενο τις βασικές υποδομές για τη φιλοξενία. Η κυβέρνηση δεν έδειξε αντανακλαστικά στο πρόβλημα.  Επιχείρησε να κάνει επικοινωνιακή πολιτική με ανθρωπιστικά κίνητρα, αλλά απέτυχε οικτρά δημιουργώντας πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών, και ταλαιπωρώντας ανθρώπινες ψυχές.
Όσο και να "παραμυθιαζόμαστε", η κοινωνία  μας έχει έντονα στοιχεία ρατσισμού. Ας θυμηθούμε πώς φέρθηκε στους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Από την άλλη, δεν έχει εμπιστοσύνη ότι το κράτος μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.  Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη με τους πρόσφυγες στη Μεσσηνία. Οι πρώτες ενδείξεις όμως είναι αποκαρδιωτικές…
Α.Π.  
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :
 
***   ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ !  :    
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ!! Θέλω να κάνω γνωστό σε ολους τους φιλους και εχθρούς του ΑΣΤΕΡΑ οτι η ομάδα μας δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Α.τοπικής !!!!και στο κύπελλο!!!!!Οι προσδοκίες μερικών για διάλυση της ομάδας ΑΠΕΤΥΧΑΝ Παταγωδώς!!!!Στο χθεσινο συμβούλιο αποφασίσαμε να γίνουν οι απαραίτητες μεταγραφές ,και να προωθηθούν οι νεοι σε ηλικία ποδοσφαιριστές της ομάδας που μαζί με αυτούς τους ποδοσφαιριστές που μένουν και αγαπούν την ομάδα!!! Να συγκροτήσουμε μια ομάδα που να κανει τους ΑΡΦΑΡΑΙΟΥΣ περήφανους!!!!!!!  Ι.Π..  Πρόεδρος ομάδας !
~*  ΜΡΑΒΟ. !!!!!Στον ΗΛΙΑ ΚΑΠΟΓΛΗ,τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΓΛΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΤΘΑΙΟ που δήλωσαν οτι μένουν στο ΑΣΤΕΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ, περιμένω και αλλους ποδοσφαιριστές να δείξουν οτι αγαπάνε την ΟΜΑΔΑ!!!!!

~*ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΤΌΠΟ ΤΟΥ , ...ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ...  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ! ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΗΠΟΤΑΚΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, ... ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΡΗΤΑΙΟΙ ! Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΛΕΙ ΑΓΑΠΗ , ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ , ΣΥΜΕΤΟΧΗΚΟΤΗΤΑ , ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ , ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ , ΚΑΤΑΚΡΙΣΕΙΣ , ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ κ.λ.π. Ουδείς αναντικατάστατος; ! Όποιος κατεβαίνει από το τρένο χάνεται  και γρήγορα μετανοιώνει  ! Είδωμεν  !!

~*ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ! ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ , ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ! Ο ΘΕΟΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ !
~* Ο  Σταμάτης Α.  Φέστας  υπέγραψε στον ΕΘΝΙΚΟ Μελιγαλά ! Γιά μένα πολύ κακώς εγκατέλειψε την ομάδα μας  ! .../ 
~* Για τους εγκαταλείποντας τον ΑΣΤΕΡΑ  Αθλητές -ποδοσφαιριστές , γίνεται γνωστό τους ότι ουδείς αναντικατάστατος ! Αυτός που αγαπάει τον τόπο του δείχνει την αγάπη του με την Συμμετόχηκότητά του ...με οποιοδήποτε τρόπο έχει τη δυνατότητα  !! !
 

*** ΒΙΝΤΕΟ :
~ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΧΑΠΟΕΛ Μπέρ Σεβά   0-0  27/07/2016:
~ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΑΠΟΕΛ  Μπέρ Σεβά    Α΄ημίχρ  0-0  27/07/2016:
https://youtu.be/xrM9Q7YTofk .-
~ ΣΕΝΤ  ΕΤΙΕΝ-ΑΕΚ  0-0 28/07/2016:
 
~ ~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ μήνα ΙΟΥΛΙΟ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara  News στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Ιουλίου  2016   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                                                               
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01  Ιουλίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                
 ~Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Ιουλίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-                                                          
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html   .-     
 ~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-

~Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2   στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28  Ιουλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-28-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29  Ιουλίου 2016: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-29-2016.html .-

~  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουλίου 2016   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-30-2016.html . -
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Ιουλίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-31-2016.html .-  
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30  και  31  Ιουλίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/30-31-2016.html  .-  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/  .- 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 

~  
 
 ~***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4866 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3032 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3045  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 943   βίντεο   .- *** ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 679 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1132 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.615   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-


https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-  
595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139 .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   
 

*  Άνω Αρφαρά εσπερινός 25/07/2016 παραμονή Αγίας Παρασκευής: https://youtu.be/xzxicytCk6w .-  
\ΑΝΩ  ΑΡΦΑΡΑ 25/07/2016 εσπερινός Αγία Παρασκευή: https://youtu.be/7uoWi6SgMPs .-
~*Άνω Αρφαρά εσπερινός Αρτοκλασία 25/07/2016  Αγ   Παρασκευής: https://youtu.be/NFoBcgDzGU4 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου