ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2015   :

~
Παιδαγωγική  Ακαδημία  Τρίπολης 1942

Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών (εντός)
~ 27 Οκτωβρίου
Κυριακού (Κυρηλιανού) πατριάρχου Κων/πόλεως. Μαρτύρων Νέστορος (†306), Μαβριανού και Βαλεντίνου. Ερωτηίδος και Καπετωλίνης (1). Οσίου Νέστορος χρονογράφου, του Ρώσου. Πρόκλης, συζύγου του Πιλάτου.
(1)Οι Άγιες Καπιτωλίνη και Ερωτηίς ζούσαν στην εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, όταν άρχοντας στην Καππαδοκία ήταν ο Ζιλικίνθιος. Η Καπιτωλίνη ήταν ευγενικής καταγωγής και πλούσια. Όμως η αγία δεν έδωνε σημασία στα επίγεια πλούτη. Έτσι λοιπόν μοίρασε όλη της την περιουσία στους φτωχούς και ελευθέρωσε τους δούλους της. Εμφανίστηκε στον άρχοντα Ζιλικίνθιο και ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Ο άρχοντας διέταξε να την κλείσουν στη φυλακή και την επόμενη μέρα αποκεφαλίστηκε. Η Ερωτηίς, η οποία ήταν δούλη της Καπιτωλίνης άρπαξε πέτρες και λιθοβόλησε τον άρχοντα. Εκείνος εξοργισμένος πρόσταξε τους φρουρούς του να τη δείρουν ανελέητα με ράβδους. Η αγία όμως, με τη Χάρη τού Χριστού, έμεινε αβλαβής. Τότε ο άρχοντας πρόσταξε να την αποκεφαλίσουν με ξίφος. Έτσι βρήκαν και οι δύο αγίες μαρτυρικό θάνατο.
~  Απολυτίκιο Αγ. Νέστωρ - 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
https://youtu.be/GeUwmjgUyWE?list=PL8B79C6FF1DA9FFD5

 ~ Βιογραφία
Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου (βλέπε 26 Οκτωβρίου).
Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του. Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε λοιπόν στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με το Λυαίο, γι' αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού. Ο Άγιος, αφού τον σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και το Λυαίο θα νικήσει και για το Χριστό θα μαρτυρήσει. Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο και ανεφώνησε: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί». Και αφού πολέμησε με το Λυαίο, του κατάφερε δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε.
Εξοργισμένος τότε ο Διοκλητιανός, διέταξε και σκότωσαν με λόγχη το Νέστορα, αλλά και το Δημήτριο. Έτσι, μ' αυτή του την ενέργεια ο Νέστορας δίδαξε ότι σε κάθε ανθρώπινη πρόκληση πρέπει να αναφωνούμε: «Κύριος ἐμοὶ βοηθός, καὶ οὐ φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι ἄνθρωπος;» (Ψαλμός νε' 5). Ο Κύριος είναι βοηθός μου και δε θα φοβηθώ. Τι θα μου κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος;
Απολυτίκιο  : Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀθλητὴς εὐσεβείας ἀκαταγώνιστος, ὡς κοινωνὸς καὶ συνήθης τοῦ Δημητρίου ὀφθεῖς, ἠγωνίσω ἀνδρικῶς Νέστωρ μακάριε, τὴ θεϊκὴ γὰρ ἀρωγή, τὸν Λυαῖον καθελῶν, ὡς ἄμωμον ἱερεῖον, σφαγιασθεὶς προσηνέχθης, τῷ Ἀθλοθέτῃ καὶ Θεῶ ἠμῶν.
 
Βιογραφία Πρόκλης, συζύγου του Πιλάτου
Ενώ ο σύζυγός της δεν ανέλαβε την ευθύνη να ελευθερώσει τον Χριστό, φοβούμενος τους Ιουδαίους, η σύζυγος του Πρόκλα, μετά τον φρικτό θάνατο του Πιλάτου, προσήλθε στη Χριστιανική πίστη και αφού έζησε με αγαθότητα και ευσέβεια, παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά.
***  Βιογραφία  Όσιος Δημήτριος ο Νέος ή Μπασαράμπης
Ο προστάτης της ρουμανικής πρωτευούσης είναι ο Όσιος Δημήτριος ο Νέος ή Μπασαράμπης, από το όνομα του χωριού του, που ονομαζόταν Μπασαραμπόβ. Η παρουσία του ιερού σκηνώματός του στον μητροπολιτικό ναό Βουκουρεστίου είναι ένα μεγάλο πνευματικό δώρο. Ο Όσιος, και όταν ακόμη ζούσε, είχε λάβει το θαυματουργικό χάρισμα. Έζησε στην γη ως πτωχός και άσημος, και τώρα αξιώθηκε να είναι διδάσκαλος των σοφών, ιατρός των ασθενούντων και θερμός πρεσβευτής για την σωτηρία όλων μας.
Βίος
Γεννήθηκε στο χωριό Μπασαραμπόβ, που απέχει από τον Δούναβη 20 χιλιόμετρα, και βρίσκεται στο έδαφος της Βουλγαρίας. Έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. στην περίοδο της βασιλείας των Πέτρου και Ιωάννου Ασάν. Επειδή προερχόταν από ευσεβείς μεν, αλλά πτωχούς γονείς, έβοσκε από μικρός αγελάδες στο χωριό του. Η ησυχία του χωριού, η μοναξιά του, ο πόθος του για τον Θεό, τον βοήθησαν ημέρα με την ημέρα στην πνευματική του πρόοδο. Έλαβε από τον Θεό το δώρο των καθαρτικών δακρύων, της καθαράς προσευχής και των ταπεινών στοχασμών. Η ίδια η δημιουργία του Θεού απετέλεσε για τον νεαρό εραστή της Βασιλείας των Ουρανών την πρώτη σχολή της πνευματικής μορφώσεως. Αγωνίσθηκε κατά των πειρασμών της νεότητος με τα όπλα του Πνεύματος και προετοίμασε το έδαφος της καρδιάς του για την σπορά της Θείας Χάριτος. Το πόσο προόδευσε στην αρετή και αγάπη του Θεού και ολοκλήρου της κτίσεως φαίνεται από το εξής πάθημά του:
- Κάποια ημέρα πάτησε με το ένα του πόδι χωρίς να το θέλει, ένα πουλί που ευρισκόταν μέσα στα χόρτα. Τόση λύπη ένιωθε στην καρδιά του, ώστε τιμώρησε το ένοχο πόδι του. Επί τρία λοιπόν χρόνια βάδιζε από αυτό το πόδι ξυπόλυτος, με αποτέλεσμα, το μεν καλοκαίρι το γυμνό του πόδι να υποφέρει από τις πέτρες και τα αγκάθια, τον δε χειμώνα από το χιόνι και τους παγετούς. Αφού έφθασε σε υψηλά μέτρα πνευματικής ασκήσεως και η αγνή καρδιά του πληγώθηκε περισσότερο από τον θείο έρωτα, εγκατέλειψε το χωριό του. Πήγε σε ένα μοναστήρι κοντά στον ποταμό Λωμ, εκάρη μοναχός, και συνέχισε την σκληρή του άσκηση με αγρυπνίες, νηστείες και προσευχές. Και πάλι δεν αρκέστηκε σε αυτούς τους κόπους και την κοινοβιακή ζωή. Έφυγε για την τέλεια ησυχία μένοντας σε μια πέτρινη σπηλιά. Εκεί αγωνίσθηκε μέχρις ότου παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Χριστού. Όταν προαισθάνθηκε το τέλος του κρύφτηκε ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρινες πλάκες, σαν σε φέρετρο, και εκοιμήθη.
- Το σώμα του, άγνωστο και άφθαρτο, παρέμεινε στην σπηλιά του περί τα 300 χρόνια. Με θεία παραχώρηση, ο ποταμός Λωμ, κατέβασε άφθονα νερά, τα οποία παρέσυραν τις πέτρες της σπηλιάς μαζί με το ιερό λείψανο, το οποίο σκεπάσθηκε με τις λάσπες και τα νερά, παραμένοντας σε αυτήν την κατάσταση περί τα 100 χρόνια.
- Θέλοντας ο Θεός να αποκαλύψει τον θησαυρό αυτό, ευδόκησε να εξελιχθούν τα πράγματα ως εξής: Κάποτε φανερώθηκε ο Όσιος στο όνειρο μίας παιδούλας, η οποία έπασχε από επιληψία και της είπε: Εάν θα με βγάλουν οι γονείς σου από την κοίτη του ποταμού, εγώ θα σε θεραπεύσω. Το κοριτσάκι είπε το όνειρό του στους γονείς του, οι οποίοι με την συνοδεία ιερέων και άλλων χριστιανών, έψαξαν και βρήκαν το λείψανο του Οσίου Δημητρίου. Εκείνη την στιγμή, θεραπεύθηκε η μικρή κόρη καθώς και άλλοι ασθενείς. Μετέφεραν τον Άγιο στην γενέτειρά του, στην εκκλησία όπου από μικρός σύχναζε και προσευχόταν. Εκεί παρέμεινε πολλά χρόνια επιτελώντας παντός είδους θαύματα.
- Κατά τα έτη 1769 – 1774 μ.Χ., δηλαδή μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, ο ρωσικός στρατός πέρασε και από το χωριό του Οσίου. Ο Ρώσος στρατηγός Πέτρος Σαλτίκωβ αποφάσισε να πάρει το ιερό λείψανο για να το μεταφέρει στην Ρωσία. Τότε, ένας ρουμάνος ευλαβής χριστιανός, ονόματι Δημήτριος Χάτζι, έχοντας γνωριμία με τον ανωτέρω στρατηγό, ζήτησε να αφήσει το λείψανο του Αγίου στους ρουμάνους ως παρηγοριά, λόγω των πολλών ληστειών που έκαναν οι τούρκοι στην ρουμανική χώρα.
- Έτσι, ο Όσιος Δημήτριος, ήλθε στο Βουκουρέστι το 1774 μ.Χ. και τοποθετήθηκε με μεγάλη τιμή στον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, επιτελώντας πολλά θαύματα και εκπέμποντας άρρητη ευωδία.
- Στην περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Βουκουρέστι είχε καταληφθεί από τους γερμανούς, μερικοί βούλγαροι στρατιώτες έσπασαν την θύρα εισόδου του καθεδρικού ναού και άρπαξαν το ιερό λείψανο για να το μεταφέρουν στην χώρα τους. Το έκρυψαν σε ένα αυτοκίνητο και την νύκτα ξεκίνησαν για τον Δούναβη ποταμό. Αλλά ο Όσιος, μη θέλοντας να φύγει από την Ρουμανία, προκάλεσε τέτοιο μπέρδεμα στους δρόμους, ώστε οι κλέφτες δεν εύρισκαν διέξοδο να αναχωρήσουν, με αποτέλεσμα να βρεθούν πάλι έξω από την Μητροπολιτική εκκλησία. Μόλις ξημέρωσε, πέτυχαν να βρουν την δημόσια οδό εξόδου, αλλά στον δρόμο τους χάλασε πολλές φορές το αυτοκίνητο και συνελήφθησαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Έτσι το ιερό λείψανο επιστράφηκε στην θέση του εν μέσω λαμπρής υποδοχής εκ μέρους του οικείου Μητροπολίτου και χιλιάδων λαού.
- Θαύματα
Τα θαύματα του Οσίου Δημητρίου σχετίζονται κυρίως με θεραπείες ασθενών και άμεση βοήθεια σε διάφορες ανάγκες των πιστών. Τα περισσότερα λησμονήθηκαν διότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα γράψει. Σημειώνουμε στην συνέχεια μερικά, όπως, έστω και από τα λίγα αντιληφθούμε το μεγάλο θαυματουργικό χάρισμα του Αγίου.
1) Δύο αδελφές από ένα χωριό της Κωνστάντζας, αφού έφτιαξαν μία καινούρια εκκλησία προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ήλθαν να προσκυνήσουν τον Άγιο και να πάρουν ένα τεμάχιο λειψάνου του για την δική τους εκκλησία. Προσκύνησαν τον Άγιο και συγχρόνως έκοψαν κρυφά ένα κομμάτι από το λείψανό του και έτρεξαν στο κάρο τους. Τα βόδια όμως δεν κινήθηκαν από την θέση τους. Τότε εκείνες κατάλαβαν την αμαρτία τους. Επέστρεψαν το κλεμμένο τεμάχιο και έτσι ξεκίνησαν τα ζώα και επέστρεψαν στον τόπο τους με ειρήνη.
2) Στα περίχωρα της πρωτευούσης ζούσε μία οικογένεια στην οποία ο σύζυγος τυραννούσε επί 15 χρόνια με γκρίνιες, βλασφημίες και μεθύσια την γυναίκα του. Εκείνη τον υπέμεινε διότι ήταν πιστή χριστιανή. Το 1955 μ.Χ. εκείνος παρέλυσε και έπεσε στο κρεβάτι. Η γυναίκα του τον υπηρετούσε, αλλά εκείνος την ύβριζε και την χτυπούσε με ο, τι έβρισκε μπροστά του. Απελπισμένη εκείνη ήλθε στον Ναό, και με δάκρυα ζητούσε συμβουλές από τον ιερέα. Αυτός την συμβούλευσε να υπομένει, τέλεσε για χάρη της Θεία λειτουργία και τέλος την ρώτησε:
-Αδελφή, ξέρεις να διαβάζεις;
-Ξέρω Πάτερ.
-Πάρε αυτό το βιβλίο και διάβασε γονατιστή, δίπλα στο ιερό λείψανο του Οσίου Δημητρίου τους χαιρετισμούς του.
Αφού τους διάβασε πήγε στο σπίτι της κουρασμένη και όπως ήταν ξάπλωσε σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Τα μεσάνυκτα ο άνδρας της άρχισε να φωνάζει δυνατά:
-Γυναίκα Μαρία, που είσαι, έλα γρήγορα εδώ. Που ήσουν; Πήγες μήπως στο Βουκουρέστι και κάλεσες ιατρό για να με συμβουλεύσει;
-Όχι άνθρωπέ μου, δεν κάλεσα κανέναν ιατρό από το Βουκουρέστι.
-Πως όχι, αφού τώρα ήλθε και μου είπε ότι τον κάλεσες για να με συμβουλεύσει. Έφυγε πριν από 5 λεπτά. Ανέβηκε σε μία καρότσα με λευκές αγελάδες, και ξεκίνησε για το Βουκουρέστι. Λοιπόν, κάλεσε τον ιατρό και πλήρωσέ τον.
-Και τι σε συμβούλευσε να κάνεις;
-Αν θέλω να θεραπευθώ μου είπε, να μη σε στενοχωρώ και σε υβρίζω. Λοιπόν, σου υπόσχομαι δεν θα σε λυπήσω πάλι. Αλλά μη ξεχάσεις, πήγαινε το πρωί στο Βουκουρέστι να τον πληρώσεις, διότι εσύ γνωρίζεις που μένει, γιατί εσύ τον κάλεσες!
Το πρωί ο άνδρας της σηκώθηκε τελείως υγιής και ειρηνικός. Η γυναίκα έτρεξε μαζί του με χαρά να ευχαριστήσουν τον Άγιο, για αυτό το μεγάλο θαύμα.
3) Στην περίοδο του πολέμου υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας της Ρουμανίας το έτος 1877 μ.Χ., ένας πιστός χριστιανός από το Βουκουρέστι έστειλε και τα 7 παιδιά του στον πόλεμο. Φοβόταν μη πεθάνουν και τα 7 στα πεδία των μαχών και πήγε και προσευχήθηκε θερμά στον Όσιο Δημήτριο. Συγχρόνως έγραψε τα ονόματά τους σε ένα χαρτί, και το έβαλε κάτω από την κεφαλή του Οσίου. Εκείνος πράγματι προστάτευσε τα παιδιά του, διότι και τα 7 επέστρεψαν μετά από τον πόλεμο στο πατρικό τους σπίτι.
4) Για δύο σχεδόν χρόνια η νεαρή Αλεξαδρινα Π. πήγαινε κάθε Τρίτη στην εκκλησία της ενορίας της,όπου ιερέας είναι ο π. Ντανιέλ Γκόγκα για να της διαβάσει τους εξορκισμούς του Μ. Βασιλείου,αφού εξαιτίας των κατάρων των γονέων της είχε δαιμονιστεί. Μετα από δυο χρόνια και αφού δεν είχε γίνει ακόμη καλά ο π. Δημήτριος της ανακοίνωσε ότι θα πάνε μαζί να προσευχηθούν στα λείψανα του Αγίου Δημητρίου. Το ίδιο βράδυ η κοπέλα είδε στον ύπνο της μια απαίσια μορφή η οποία την κατατρόμαξε λέγοντάς της με μίσος: «Πρέπει να φύγω από εσένα γιατί φοβάμαι τον Άγιο, αλλά με την πρώτη ευκαιρία που θα μου δώσεις θα γυρίσω»! Την επόμενη ημέρα - 27 Οκτωβρίου όπου εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Δημητρίου του Νέου - περίμεναν στη σειρά για να προσκυνήσουν το άγιο λείψανο. Σ' αυτά τα 10 λεπτά που περίμενε αισθανόνταν πολύ άσχημα και λίγα μέτρα πριν φτάσει στο λείψανο νόμιζε ότι θα λiποθυμησει. Μόλις ασπάστηκε το λείψανο αισθάνθηκε σαν να πήρε το στόμα της φωτιά. Στο δρόμο της επιστροφής στο σπίτι έκλαιγε συνεχώς. Μετά από έναν μακρύ και δύσκολο ύπνο η Αλεξανδρίνα ξύπνησε εξαντλημένη αλλά αισθανόνταν ελαφριά σαν πούπουλο. Ο Άγιος Δημήτριος είχε κάνει το θαύμα του.
5) 26 Οκτωβρίου 1988 μ.Χ. (Μοναχή Αικατερίνη): «Θαύμα που το είδα με τα ίδια μου τα μάτια στις 12 τη νύχτα,όταν τελείωσε το προσκύνημα στον άγιο. Είχαμε μείνει 5-6 άτομα, εγώ και 2 ιερείς και θέλαμε να βάλουμε το λείψανο τη θέση του. (Ήταν έξω προς προσκύνηση). Η λάρνακα όμως δεν μετακινούνταν. Προσπαθήσαν όλοι αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Ο ιερέας έτρεξε και ξύπνησε τον επίσκοπο. Εκείνος ντυμένος με τα άμφιά του, με δύο διακόνους, δύο ιερείς, θυμιατά, ψαλμωδίες και λάβαρα έφερε τον άγιο μέσα στην εκκλησία. Μόνο με τον πρέποντα σεβασμό θέλησε να μπει! Αυτό προς απάντηση αυτών που βλαστημάνε (και ξέρω πολλούς) και οι οποίοι λένε ότι πρόκειται για κόκκαλα και τσάμπα τα προσκυνάμε».
 Βιογραφία
Η Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ έγινε το 1539 μ.Χ. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες για το γεγονός.

Βιογραφία  , Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο του Ρώσου Οσίου παρά μόνο ότι γεννήθηκε στο Κίεβο το 1050 μ.Χ. και κοιμήθηκε περί το 1114 μ.Χ.*** “Αυθεντική Μεσσηνία” 4 εποχών για Τουρισμό          
      
«Τουρισμός για όλους και όλο το χρόνο στην Ελλάδα» είναι το νέο σλόγκαν του Υπουργείου Τουρισμού, που επενδύει στον εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό προκειμένου να τον καταστήσει εργαλείο ανάπτυξης τόσο για τις τοπικές κοινωνίες  όσο και για τη χώρα συνολικά.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ξενοδόχοι, σύλλογοι και, σταδιακά, η τοπική αυτοδιοίκηση άρχισαν να συνεργάζονται με το υπουργείο για να αναδείξουν με στοχευμένες εκδηλώσεις τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους και να προσελκύσουν και το φθινόπωρο «ψαγμένους» ξένους τουρίστες από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, το Ισραήλ και την Αμερική, οι οποίοι θα βιώσουν τον ελληνικό τρόπο ζωής στην ύπαιθρο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες είναι  υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και ξοδεύουν σε δέκα ημέρες πάνω από 1.700 ευρώ κατά μέσο όρο. Επίσης, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα βιωματικά Σαββατοκύριακα ανοίγουν παράθυρο ανάπτυξης και στον εσωτερικό τουρισμό, καθώς οι Έλληνες δεν διστάζουν για ένα φθινοπωρινό διήμερο δραστηριοτήτων.
Για το Νομό μας όπλο για την προσέλκυση τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου είναι η "Αυθεντική Μεσσηνία", ένα πρόγραμμα της Costa Vavarino με δραστηριότητες για τον επισκέπτη που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαθήματα μαγειρικής με τοπικές συνταγές στα σπίτια των νοικοκυρών της περιοχής, ψήσιμο παραδοσιακών ψωμιών, εκδρομές οινογνωσίας και συγκομιδής ελιάς, εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, φιλοσοφικούς περιπάτους, βραδιές αστρονομίας.
"Κάθε φορά δημιουργούμε μοναδικές εμπειρίες που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοσή μας και συνδέουν τον επισκέπτη με τον τόπο μας. Οι ιστορίες- εμπειρίες που ζουν, είναι αυθεντικές και κάνουν τους επισκέπτες μας μέρος της ιστορίας μας", αναφέρει στην εφημερίδα "Αγορά", η Μαρίνα Παπατσώνη, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Costa Navarino.
Όπως επισημαίνει, επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Έλενα Κουντουρά, «επενδύουμε στον Τουρισμό Τεσσάρων Εποχών με την προώθηση θεματικών και εναλλακτικών μορφών για τουρίστες με ενδιαφέροντα, όπως π.χ. ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, αφού έχουμε τις περισσότερες και ποιοτικότερες επιστημονικά ιαματικές πηγές στον κόσμο.
 Άλλες μορφές, επίσης, όπως ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής, ο προπονητικός αθλητικός τουρισμός και ο τουρισμός μεγάλων επαναλαμβανόμενων διεθνών αθλητικών γεγονότων, καθώς και ο συνεδριακός ή ο χειμερινός τουρισμός, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου για όλη την ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα, οι ελληνικές θάλασσες παραμένουν ιδανικές για θαλάσσιο τουρισμό, κρουαζιέρες, καταδύσεις και γιότινγκ».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***  Ήθελαν θύματα οι πέντε βομβιστές της Καλαμάτας!          
       
Διακήρυξη στο ίντερνετ που καλεί τους «Έλλην σε ιερό πόλεμο»
Θύματα πιθανότατα ήθελαν στα επόμενα τρομοκρατικά τους κτυπήματα οι πέντε της «Ομάδας Έψιλον ΕΥ», καθώς είχαν ήδη ετοιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς δεκαπλάσιας ισχύος από αυτούς της Παρασκευής που έπληξαν στόχους σε Καλαμάτα και Μυστρά, περιτυλιγμένους με βολίδες από μονόβολα φυσίγγια.
Οι πέντε διώκονται πλέον με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, μετά τη δίωξη που τους άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, βάσει του 187Α του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Σήμερα θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια Καλαμάτας για να απολογηθούν για τις πράξεις τους.
Σε ιστοσελίδα που είχαν δημιουργήσει και είχε άμεση σχέση ο 52χρονος Καλαματιανός, έχει δημοσιευθεί πολυσέλιδη «Διακήρυξη ιερού Πολέμου» με τίτλο «Η Ελλάς υπό κατοχή», αλλά χωρίς να υπάρχει ημερομηνία ανάρτησης του κειμένου.
  Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο "Θάρρος" που κυκλοφορεί 
 
***  Στην Πύλο βρέθηκε ασύλητος τάφος πολεμιστή του 1500 π.Χ. (φωτογραφίες) 
 
 
 
Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο. Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια. Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες (1000) ψήφους από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο. Το ανάκτορο του Νέστορος στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ανασκάφηκε από τον Carl Blegen, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati. Η ανασκαφή του Blegen επικεντρώθηκε κυρίως στην ύστερη φάση του Ανακτόρου του Νέστορος και τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώιμη φάση του, δηλαδή πριν το 1300 π.Χ. είναι σχετικά λίγα. Επικεντρωμένοι κυρίως σε αυτή την πρώιμη σχετικά άγνωστη περίοδο, ο Davis και η Stocker ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό το Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από το συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο. Στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικα άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό, μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους —κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός, περισσότεροι από πενήντα (50) σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές. Επίσης, τέσσερα (4) χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή. Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στον σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία. Στα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από το φέρετρο περιλαμβάνονται: χάλκινες πρόχοι, μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λεπτές λωρίδες χαλκού προερχόμενες ενδεχομένως από την πανοπλία του πολεμιστή και διάτρητοι χαύλιοι αγριόχοιρου από το κράνος του πολεμιστή. Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη, αναφέρουν οι ανασκαφείς. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί την μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές. Σχολιάζοντας τη σπάνια ανακάλυψή τους, ο Jack L. Davis και η Sharon R. Stocker σημειώνουν ότι το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρουν το περασμένο καλοκαίρι στην ανασκαφή της Πύλου ήταν ένας μυκηναϊκός λακκοειδής τάφος. Ήταν πράγματι μεγάλη τύχη η ανακάλυψή του δίπλα στο μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης και περιείχε πολλές ταφές. Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Cincinnati (Οχάϊο, ΗΠΑ) διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cincinnati στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το Louise Taft Semple Fund του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati και από ιδιώτες χορηγούς, όπως ο Ελληνοαμερικανός Φωκίων Ποταμιάνος, οι James H. Ottaway, Jr., Trustee of the American School Classical Studies at Athens και ο Robert McCabe, President of the Board of Trustees of the American School Classical Studies at Athens και η σύζυγός του Dina McCabe.Κατάλογος Ευρημάτων Χρυσά: Τέσσερα (4) ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια∙ δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 0.76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους. Ασημένια: Έξι (6) ασημένια κύπελλα. Χάλκινα: Επίμηκες ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική- ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του πολεμιστή. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν χάλκινα όπλα, επίσης, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, αμφορέας, πρόχοι και μία λεκανίδα. Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κλπ., μινωικής τεχνοτροπίας. Ελεφαντοστό: Διάφορα κομμάτια ελεφαντοστού, το ένα απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά, το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα, καθώς επίσης και έξι ελεφαντοστέινα κτένια. Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού. - 
 
***  Ένας Καλαματιανός ανάμεσα στους Έλληνες του Τόκιο          
      
Αφιέρωμα στους Έλληνες που ζουν στο Τόκιο έκανε χθες το ένθετο του Βήματος της Κυριακής, "ΒΗΜΑγκαζίνο". Ανάμεσα τους και ο Καλαματιανός ηλεκτρολόγος μηχανικός  Γιώργος Τσιμικλής, που είχε μιλήσει στο "Θάρρος" στους "Καλαματιανούς του εξωτερικού" όσο βρισκόταν στη Νίκαια της Γαλλίας. Από το καλοκαίρι μετακόμισε στο Τόκιο και μοιράζεται τις εμπειρίες του στο "BΗΜΑγκαζίνο".
Γιώργος Τσιμικλής, 29 ετών, ηλεκτρολόγος μηχανικός
«Στο πρώτο ραντεβού σε ρωτούν: “Θέλεις να γίνω η κοπέλα σου;”»

Μεγάλωσε στην Καλαμάτα και αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκανε μεταπτυχιακά στη Σουηδία και έπειτα στη Νίκαια της Γαλλίας για την πρώτη του δουλειά, από όπου του δόθηκε η δυνατότητα να μετακινηθεί στο Τόκιο, στο οποίο εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο. Εργάζεται ως αναλυτής σε εταιρεία λογισμικού στον κλάδο των αερομεταφορών. «Την πρώτη ημέρα που έφτασα στο Τόκιο, πήγα στο σουπερμάρκετ να ψωνίσω τρόφιμα. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν για τη διατροφή τους είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουμε στην Ευρώπη. Απογοητευμένος, έφυγα με άδεια χέρια και πήγα για φαγητό σε εστιατόριο». Στη Δύση, ο privé χώρος των εστιατορίων έχει την έννοια του ακριβοθώρητου. Συνδέεται με υψηλούς λογαριασμούς, σημαντικές προσωπικότητες. Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. «Σε ένα συνηθισμένο εστιατόριο, το εσωτερικό είναι χωρισμένο σε μικρά δωμάτια τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και χωράνε από μια παρέα το καθένα. Αντιλαμβάνεσαι πόσο περίεργο είναι για έναν Ευρωπαίο που έχει μάθει να μοιράζεται ακόμη και το ίδιο τραπέζι».
Χαμογελώντας περιγράφει τις στιγμές αμηχανίας που έζησε στην προσπάθειά του να εξοικειωθεί με τον διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας των κατοίκων. «Κρατούν αποστάσεις και το αισθάνεσαι. Στην πρώτη γνωριμία μεταξύ δύο ανθρώπων δεν υπάρχει άμεση σωματική επαφή. Ούτε χειραψία. Αντιθέτως, πρέπει να σταθείς σε μια απόσταση, κάνοντας μια ελαφριά έως μεγαλύτερη υπόκλιση, ανάλογα με τον βαθμό ευγένειας που θέλεις να δείξεις στον άνθρωπο που γνωρίζεις. Είναι πολύ εύκολο να φανεί αστεία η υπόκλιση σε έναν γηγενή, αν η κλίση του σώματος δεν είναι η κατάλληλη». Η ευγένεια, σε βαθμό συχνά υπερβολικό, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της συμπεριφοράς των Ιαπώνων.
Στον ίδιο βαθμό και το αίσθημα ασφάλειας. «Στην πολυκοσμία του μετρό, αφήνουν ανέμελα σε απόσταση τις τσάντες τους, τα πορτοφόλια βρίσκονται σχεδόν έξω από τις τσέπες, ενώ μπορεί να ακουμπήσουν τα κινητά αμέριμνα δίπλα από το κάθισμα. Νιώθεις ασφάλεια χωρίς το αίσθημα αστυνομοκρατίας». Συζητάμε για τη ζωή στην πόλη το βράδυ. Μετριάζει από την αρχή τον ενθουσιασμό μου, διευκρινίζοντας ότι κόντρα στη συνήθεια των μεγάλων πόλεων της Δύσης που δεν κοιμούνται ποτέ, το Τόκιο κοιμάται από νωρίς. Ακόμη και έτσι, όμως, θα υπάρχει πάντα χρόνος για φλερτ. «Ο τρόπος προσέγγισης μιας κοπέλας είναι διαφορετικός. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι προσπαθούν από την πρώτη συνάντηση να τοποθετήσουν τη γνωριμία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι πολύ συνηθισμένο και αφοπλιστικό να σε ρωτήσει στο πρώτο ραντεβού “Θέλεις να γίνω η κοπέλα σου δηλαδή;”».
Πώς είναι η ζωή το καλοκαίρι; «Οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσεγγίζουν τους 40°C και η υγρασία, που φτάνει στο 90%, κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Υπάρχουν παραλίες σε απόσταση μιας ώρας με το τρένο, που δεν θυμίζουν όμως αυτές που έχουμε στο μυαλό μας»
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Βήματος εδώ
 
***  Επίθεση Περ. Μαντά στον Αν. Παπαμιμίκο για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία 
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, επιτίθεται με επιστολή του στον πρόεδρο ΚΕΦΕ, γραμματέα Π.Ε. Ανδρέα Παπαμιμίκο, για τις διαδικασίες που δρομολογούνται στο θέμα της εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα της Ν.Δ. Όπως αναφέρει: «Μετά την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ, με την οποία στερείτε το δικαίωμα των προέδρων ΝΟΔΕ, που έχουν υπογράψει για κάποιον από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους να είναι πρόεδροι των Νομαρχιακών Εφορευτικών Επιτροπών, πραγματικά αναρωτιέμαι αν βρισκόμαστε στο ίδιο κόμμα. Αναρωτιέμαι αν μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τον ίδιο σκοπό, αν έχουμε κοινό στόχο για την παράταξη και για τη χώρα. Το δικαίωμα της επιλογής υποψήφιου προέδρου το έχουν όλα τα μέλη και τα στελέχη αυτής της παράταξης. Κάποιοι επέλεξαν να το κάνουν φανερά με την υπογραφή τους. Κάποιοι όχι. Με την απόφασή σας αυτή τορπιλίζετε την εκλογική διαδικασία, κρίνοντας εκ προοιμίου, πως διακυβεύεται το αδιάβλητό της. Και μάλιστα, από αυτούς που κρατούν την παράταξη όρθια, σε δύσκολους καιρούς, με προσωπικές θυσίες και ανιδιοτέλεια. Μια τέτοια απόφαση, ενισχύει την εσωστρέφεια, στιγματίζει τα στελέχη της παράταξης, δημιουργεί συνθήκες αντιπαλότητας και εν τέλει δεν αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία». Α.Π. - 
 
***  Οι αγρότες… κατεβαίνουν Καλαμάτα         
     
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι αγρότες της Τριφυλίας, σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται για ψήφιση.
Τις απογευματινές ώρες αποχώρησαν οι αγρότες και από τα δύο σημεία συγκέντρωσης, ωστόσο έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση με τη συμμετοχή αγροτών από όλο το νομό Μεσσηνίας, την προσεχή Πέμπτη (29/10), στην Καλαμάτα.
  Τριφυλία
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Σινάνης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου (Α.Σ.) Γαργαλιάνων και της Συντονιστικής Παμμεσσηνιακής Επιτροπής αγροτών, «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση της άτυπης Συντονιστικής Παμμεσσηνιακής Επιτροπής με στόχο να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Α.Σ. Γαργαλιάνων με τον Α.Σ. Φιλιατρών.
Προσωρινά αποχώρησαν τα τρακτέρ από το δρόμο αλλά θα επαναληφθεί μια κινητοποίηση στην Καλαμάτα, στην οποία θα συμμετάσχουν αγρότες από όλη τη Μεσσηνία. Τα προβλήματα από τη φορολογία και τα υψηλά ασφάλιστρα του ΟΓΑ είναι τα ίδια για όλους τους αγρότες.
Στην περιοχή τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα, επειδή η πλειοψηφία των αγροτών είναι μικροί καλλιεργητές που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τα μέτρα αυτά θα μας ξεκληρίσουν».
Σταύρος Παϊσιάδης, agrotypos.gr
 
***  Κλειστά τα φαρμακεία και σήμερα στην Καλαμάτα- Τα δύο ανοιχτά
Συνέχεια στην απεργία των φαρμακοποιών θα υπάρξει και σήμερα, τα δύο φαρμακεία που θα εξυπηρετούν την Καλαμάτα είναι τα εξής: Μπεσσή Ελένη ( Ναυαρίνου 27) 08:00- 14:00 και 17:30- 8:00 επομένης Μιχαλόπουλος Παναγιώτης (Αριστομένους 51) 08:00- 23:00 - 
 
***  Ομιλία Ρωμανία στην Καλαμάτα για το Ασφαλιστικό         
      
Ομιλία – συζήτηση θα δοθεί την προσεχή Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με θέμα «Οι προωθούμενες αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις μετά το 3ο μνημόνιο», με ομιλητή τον Γιώργο Ρωμανιά, τ. γενικό γραμματέα υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Την εκδήλωση οργανώνουν: Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων,  Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, Σύλλογος Νοσηλευτών Ν. Μεσσηνίας, Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου – Αιτωλοακαρνανίας & Ιονίων Νήσων, ΕΔΟΠ – ΔΕΗ Μεσσηνίας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας «Ο Ερμής», Σύλλογος Ασφαλισμένων Ανασφάλιστων Ο.Α.Ε.Ε. Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΙΑΠΛΑΣΗ Κέντρο Αποκατάστασης ΑΕ, Σύνδεσμος Προσωπικού Αστικών & Υπεραστικών Συγκοινωνιών Ν. Μεσσηνίας κ.λπ.
 
***  Μαθητικός διαγωνισμός για την ανάδειξη της Καλαμάτας
Ο Δήμος Καλαμάτας προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας τηλεοπτικών σποτ, διάρκειας 5΄ και 30΄΄, με σκοπό την ανάδειξη της Καλαμάτας ως προορισμού για τις μαθητικές εκδρομές. Στόχος του διαγωνισμού είναι, όπως σημειώνει η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Παναγιώτα Ντίντα: -Να ενεργοποιήσει τους μαθητές που ζουν στο Δήμο Καλαμάτας, ευαισθητοποιώντας τους σε θέματα τουριστικής συνείδησης (φιλοξενία, ευγενική υποδοχή και διευκόλυνση των επισκεπτών μαθητών - τουριστών) -Να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα την πόλη τους, την ιστορία της, τα μνημεία, τους πολιτιστικούς χώρους, τα μουσεία, το φυσικό πλούτο, τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες, μέσω της αναζήτησης και συλλογής στοιχείων για την προβολή αυτών -Να δοθεί μια νέα διάσταση για την προβολή της πόλης μέσα από τη νεανική ματιά, τις φρέσκες ιδέες. Παράλληλα, να υπάρξει και η ευκαιρία να διατυπώσουν οι νέοι τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής προβολής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές, της Β΄ τάξης, όλων των Λυκείων του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για το σκοπό αυτό. Τα σποτ θα σταλούν ηλεκτρονικά στο e-mail: s.tziamourani@kalamata.gr και η καταληκτική ημερομηνία αποστολής τους είναι η 6η Νοεμβρίου 2015. Κατόπιν, αρμόδια επιτροπή θα αξιολογήσει τα σποτ των μαθητών. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν την έγγραφη συναίνεση των κηδεμόνων τους στη Διεύθυνση του σχολείου τους, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα σποτ θα προβληθούν σε πανελλαδικό επίπεδο και μέσω διαδικτύου. Τα τρία καλύτερα σποτ θα βραβευθούν με χρηματικό έπαθλο 1.000, 800 και 500 ευρώ αντίστοιχα και θα φιλοξενηθούν σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας. Το πρώτο spot θα χρησιμοποιηθεί σε εκστρατείες του Δήμου για την τουριστική προβολή και θα διανεμηθεί σε όλα τα Λύκεια της χώρας.
 
***  Συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμάτας
Κοινή συνέλευση των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο Rex, με θέμα την πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος και τις πολιτικές εξελίξεις, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 7.00. Στη συνέλευση θα παρευρεθούν και θα κάνουν παρεμβάσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας. Μάλιστα, όπως αναμένεται, ο υπουργός αναμένεται να είναι και ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. - 
 
***  Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό στην οδό Αθηνών         
     
Ένας 22χρονος έχει τραυματιστεί σοβαρά, όταν λίγο πριν τις 6:30 το πρωί έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε και έπεσε πάνω σε κολώνα φωτισμού, στην αρχή της οδού Αθηνών με κατεύθυνση προς την έξοδο της πόλης.
Ο νεαρός έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και έχει ήδη διακομιστεί στο νοσοκομείο της Τρίπολης.
 
*** Επιστολή με σφαίρα έλαβε ο Τρ. Αλεξιάδης

Σήμερα το μεσημέρι έφτασε, μέσω αλληλογραφίας, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ένας φάκελος ο οποίος περιείχε μια σφαίρα και ένα απειλητικό σημείωμα, (συνημμένη φωτογραφία). Ο φάκελος παραδόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια, όπου και θα εξεταστεί για την ύπαρξη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού. euro2day.gr - 

***   Απάτη μέσω Viber με δόλωμα ένα iPhone 6s, οδηγίες από την Αστυνομία         
  
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, για την αποφυγή εξαπάτησης του κοινού, ενημερώνει τους πολίτες ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων, μέσω γνωστής εφαρμογής «messenger», σε μεγάλο αριθμό κατόχων έξυπνων κινητών τηλεφώνων.
Ειδικότερα, αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων είναι τυχαίοι χρήστες της εφαρμογής, που ενημερώνονται ότι ο κάτοχος του συγκεκριμένου αριθμού κινητής τηλεφωνίας έχει επιλεγεί και έχει κερδίσει ένα κινητό τηλέφωνο γνωστής εταιρίας, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Στη συνέχεια, προτρέπονται είτε να επιλέξουν υπερσύνδεσμο που αποστέλλονται στο μήνυμα, για να ολοκληρωθεί η αποστολή του τηλεφώνου, είτε να πληκτρολογήσουν την ταχυδρομική τους διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου τους.
Εφόσον οι χρήστες πεισθούν και επιλέξουν τον προτεινόμενο τρόπο υποτιθέμενης αποστολής του τηλεφώνου, ενεργοποιούν εν αγνοία τους τη συμμετοχή τους σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους χρήστες, που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην απαντούν, να μην καταχωρούν και να μην αποστέλλουν προσωπικά τους στοιχεία, ανταποκρινόμενοι στα μηνύματα με το ανωτέρω περιεχόμενο, καθόσον σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
• Στέλνοντας e - mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Android: CYBERKID.
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»

*** Ο «Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ στην Καλαμάτα 

Μετά τις sold out παραστάσεις στην Αθήνα, «Ο Θείος Βάνιας», σε παραγωγή της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, ανεβαίνει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για δύο ημέρες, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ. Ο Θείος Βάνιας (1896-7), γραμμένος την ίδια περίπου εποχή με τον Γλάρο, αποτελεί ίσως το πιο «τσεχωφικό» από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων, και συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», μέσα στο χώρο και το χρόνο. Οι ήρωές του, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ’ ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά – ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας. Ωστόσο κι αυτός μένει ανεκπλήρωτος. Οι ήρωες του Θείου Βάνια θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα… Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι άνθρωποι του Τσέχωφ ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης υπαρξιακής περιπέτειας. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη Βοηθός Συνθέτη: Δημήτρης Γιακουμάκης Βοηθός Σκηνογράφου: Ερμιόνη Γκαρραμόνε Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα Βοηθός παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη Executive Producer: Μάγδα Λαδά Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ κανονικό & 12 ευρώ φοιτητικό-άνεργοι Προπώληση: Βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί», πλατεία 23ης Μαρτίου 2, τηλ. 27210-63290/Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Αριστομένους 33, τηλ. 27210 87902. - 

***   Έχασε τη μάχη ο Δημήτρης Νινιός          
     
Μετά από μια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο τα ξημερώματα έσβησε για πάντα το χαμόγελο του 30χρονου Δημήτρη Νινιού.
Η κηδεία θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι στο Ναό Αγίου Δημητρίου (πίσω από το παλιό νοσοκομείο) 

***  Βόμβα Πούτιν: "Απαλλάξτε την Ελλάδα"....
 poutin ellada
-   Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας και τι επιδιώκει με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του: Από την μία, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για να μην χρεοκοπήσουμε- φωτογραφίζοντας βοήθεια από την υπερδύναμη Ρωσία.
Από  την άλλη, δεν στράφηκε ποτέ στον Πούτιν, για οικονομική βοήθεια και υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο!
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από Ρωσικό Ινστιτούτο Γεω Στρατιωτικών- Πολιτικών μελετών (think tank) να μελετήσουν τρόπους και σενάρια μιας Ελληνικής προσχώρησης στην Συμμαχία με την Ρωσία! Σενάριο πιθανό, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της χώρας και μεγάλων αντιδράσεων της κοινωνίας στο απεχθέστατο τρίτο μνημόνιο!
Δεδομένων των δηλώσεων του Πούτιν, ότι θέλει μια Ελλάδα ισχυρό Σύμμαχο της Ρωσίας, και όχι να την διαλύσει,  καταλαβαίνουμε πως το σενάριο αυτό σημαίνει αρχικά την απαλλαγή από το τρίτο μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου απαλλαγή από τον Αλέξη Τσίπρα που καθόλου δεν εκτιμά την δεύτερη ευκαιρία που του έδωσε ο ελληνικός λαός!

***  Η Κίνα έξαλλη με τις ΗΠΑ! Κίνδυνος πολέμου...
hpa kina
-  Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε εχτές ότι ξεκινά περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα αναλάβει την επιθετική δράση του πλου εντός 12 ναυτικών μιλίων από κινεζικό έδαφος.
Αξιωματούχος του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ένα τέτοιο σχέδιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί – και μάλιστα σύντομα. Το αντιτορπιλικό USS Lassen αναμένεται να σταλεί για περιπολία των κινεζικών χωρικών υδάτων κοντά στα νησιά.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για επιθετική δράση. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα να παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Κίνας και τον εναέριο χώρο στα Νησιά Spratly, στο όνομα της προστασίας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και υπερπτήσης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Hua Chunying.

***  Αυτό είναι το απόλυτο υπερόπλο...
stealth bomber
-  Η Northrop Grumman κυκλοφόρησε ένα αποκλειστικό βίντεο υψηλής ευκρίνειας του Β-2 Spirit βομβαρδιστικού stealth εν πτήσει. Το βίντεο δείχνει πλάνα του υπερσύγχρονου βομβαρδιστικού τα οποία δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα...
Δείτε το βίντεο: Never-before-seen video of B-2 Stealth Bomber , https://youtu.be/_EHFW20Kbvk .-

*** Βόμβα! Κυβέρνηση αριστερών εκατομμυριούχων...
syriza logo
-   Ένα ιδιαίτερα καυστικό δημοσίευμα κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο…
Το εν λόγω δημοσίευμα τιτλοφορείται " Κυβέρνηση εκατομμυριούχων" και αναφέρεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα,  η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή. Ωστόσο, μία αναψηλάφηση  στα περιουσιακά στοιχεία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί αμέτρητα ερωτήματα για το πόσο αριστερές είναι οι καταβολές των εκπροσώπων του.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα:
Κουρουμπλής Παναγιώτης: 18 ακίνητα, 9 αποθήκες, 4 γκαράζ και 3 αυτοκίνητα.
Βούτσης Νικόλαος: 12 ακίνητα (7 διαμερίσματα στην Κηφισιά). Περγαμηνές στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (΄80 – ΄85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού.
Ανανεωτική Αριστερά από το ‘87 – ‘91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ΄93. Ο γιός του λήστευε (απαλλοτρίωνε) τράπεζες…
Βαλαβάνη Ολγα- Νάντια: 15 ακίνητα. 800 χιλιάρικα καταθέσεις, μετοχές. Τρία αυτοκίνητα.
Δούρου Ρένα: 9 ακίνητα με ‘κανά δυο χρόνια εργασία στο Δημόσιο.
Κουράκης: 6 ακίνητα, 100 χιλ. στην Τράπεζα
Κοντονής: Χαράλαμπος – Σταύρος: 7 ακίνητα, 100 χιλ. καταθέσεις.
Κριτσωτάκης Μιχαήλ: 10 ακίνητα 100% δικά του, συνδικαιούχος σε καμιά 25αριά άλλα.
Παπαδημούλης Δημήτρης: 11 ακίνητα, 500 χιλ. καταθέσεις μετρητά, πάνω από 800 χιλ. σε μετοχές και ομόλογα.
Μητρόπουλος Αλέξης: 12 ακίνητα.
Φωτίου Θεανώ πανεπιστημιακός: 11 ακίνητα, εκ των οποίων 1 διαμέρισμα στο Λονδίνο, 100 χιλ. λίρες στην NATWEST. Πρωτεργάτρια του πανεπιστημιακού κινήματος, από την εποχή της απεργίας των 100 ημερών του ΕΔΠ μέχρι τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 και την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια.
Αλεξόπουλος Απόστολος: καθηγητής Πανεπιστημίου με έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα στον χώρο του Πανεπιστημίου και των Γεωτεχνικών. Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και πολλών επιστημονικών συλλογών και εταιριών. 11 ακίνητα, 100 χιλ. στην τράπεζα.
Καφαντάρη Χαρούλα: συνταξιούχος της εθνικής: 5 ακίνητα δικά της και συνδικαιούχος σε άλλα 7, καμιά 100αριά χιλιάρικα στην τράπεζα σε Ευρώ και δολάρια.
Βασιλική Κατριβάνου: Ψυχοθεραπέυτρια, εκπαιδεύτρια και διαμεσολαβήτρια στην επίλυση συγκρούσεων. Εκπαιδεύτρια και συντονίστρια ομάδων, εστιάζεται στην ενδυνάμωση μειονοτικών ομάδων και πληθυσμών που βρίσκονται σε αντιξοότητα, όπως με ΜΚΟ στην Chiapas του Μεξικού και με γυναίκες στην Παλαιστίνη.
Γεροβασίλη Όλγα: 8 ακίνητα. Γιατρός.
Καραγιαννίδης Χρήστος: ιδιωτικός υπάλληλος- ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ! 8 ακίνητα.
Χατζηλάμπρου Βασίλης: Τεχνικός νοσοκομείου – συνδικαλιστής.. 11 ακίνητα. Ένας απλός νοσοκομειακός υπάλληλος με 11 ακίνητα.
Γάκης Δημήτριος: 5 ακίνητα δικά του. Συνδικαιούχος σε άλλα 18 ακίνητα κατά 37,5 %, υπάλληλος ΟΤΕ. Πρώην μέλος του ΚΚΕ. Δημόσιος υπάλληλος με 23 ακίνητα.
Αποστόλου Ευάγγελος: 8 ακίνητα. 350.000 καταθέσεις, Υπάλληλος Αγροτικής.
Γεωργοπούλου –Σαλτάρη Έφη: 5 ακίνητα, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης
Διακάκη Μαρία: Φαρμακοποιός, 5 ακίνητα
Αμανατίδης Ιωάννης: Δάσκαλος, 2 ακίνητα, 400.000 σε μετοχές. 50.000 μετρητά.
Χαραλαμπίδου Δέσποινα: 11 ακίνητα. Έμπορος- Συνδικαλίστρια – πρώην μέλος ΚΝΕ-ΚΚΕ.
Γαϊτάνη Ιωάννα: 5 ακίνητα, συνδικαιούχος σε άλλα 4 ακίνητα. Μέλος της τροτσκιστικής οργάνωσης ΟΣΕ, στέλεχος της ΔΕΑ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στο χρέος και τα μέτρα λιτότητας.
Τριανταφύλλου Μαρία: 5 ακίνητα. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συνδικαλίστρια, πρώην μέλος της ΚΝΕ.
Κοδέλας Δημήτρης: 5 ακίνητα δικά του, συνδικαιούχος σε άλλα 8. Γεωπόνος.. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα, όπως και στο αντιπολεμικό και αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα.
Μαντάς Χρήστος: 12 ακίνητα. Γιατρός – Ψυχίατρος – Συνδικαλιστής.
Μιχαλάκης Νίκος: 17 ακίνητα. Αγροτικός γιατρός- Συνδικαλιστής, 17 ακίνητα.
Σαμοΐλης Στέφανος: 16 ακίνητα. Αρχιτέκτων – μηχανικός – δημοτικός σύμβουλος.
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη: Συνδικαιούχος σε 9 ακίνητα. Σπούδασε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Πάτρας, όπου και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση μέσα από τις γραμμές του Ρήγα Φεραίου.
Συρμαλένιος Νίκος: Συνδικαιούχος σε 17 ακίνητα.. Υπάλληλος του υπουργείου οικονομικών.
Σταθάκης Γεώργιος: 11 ακίνητα. 500.000 καταθέσεις. 380.000 ξένα αμοιβαία. Είχε αμετάκλητο βούλευμα του συμβουλίου εφετών να δικαστεί για κακούργημα για κομπίνες εκατομμυρίων στο πανεπιστήμιο.
Δερμιτζάκης Κωστής: 18 ακίνητα. Φαρμακοποιός – συνδικαλιστής..
Δραγασάκης Γιάννης : 6 ακίνητα, 150.000 καταθέσεις.
Πετράκος Θανάσης: 8 ακίνητα. Μαθηματικός. «Αντιδικτατορικό» φοιτητικό κίνημα. Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ: 7 ακίνητα. Οδοντίατρος – συνδικαλιστής μειονότητας…
Σταμπουλή Αφροδίτη: 13 ακίνητα. Γυναικολόγος.. Συμμετείχε στο κίνημα των καταλήψεων κατά του Ν. 815 ενταγμένη στη Β’ Πανελλαδική και στις Συσπειρώσεις. Είναι μέλος της ΑΚΟΑ, του Δικτύου για τα πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ.
Το voicenews.gr σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί το νόμιμο της απόκτησης όλων αυτών. Υπάρχει όμως ηθικό ζήτημα;

***  Απίστευτη ομιλία Πούτιν ξεγυμνώνει τις ΗΠΑ... (ΒΙΝΤΕΟ)
poutin1
-  Για ακόμα μια φορά ο ηγέτης της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε ομιλία του ξεφτιλίζει το δυτικό κατεστημένο, λέγοντας μόνο αλήθειες. "Ρωτήσαμε τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο να μας δώσει τους στόχους που θεωρούν ότι σίγουρα υπάρχουν τρομοκράτες. Η απάντησή τους ήταν: "Όχι δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό". Ξεκάθαρος ο Πούτιν... Δείτε το βίντεο για να μάθετε την αλήθεια για τις ΗΠΑ... Βίντεο : Πούτιν: Εμείς ρωτήσαμε τις ΗΠΑ, εκείνοι δεν απάντησαν!  , https://youtu.be/v6IYNAK0eWY  .-

***  Απέτρεψαν ίσως κι ένα μακελειό…         
      
Τα χειρότερα πρόλαβαν οι αστυνομικοί συλλαμβάνοντας τα πέντε άτομα που ευθύνονται για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε Καλαμάτα και Σπάρτη.
Εάν δεν αξιοποιούνταν γρήγορα τα στοιχεία (το πρώτο 24ωρο είναι πάντα το πιο κρίσιμο για την επίλυση μιας υπόθεσης) και περνούσαν μερικές ημέρες, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες.
Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζονταν και για άλλες ενέργειες, ενώ ο τρόπος που είχαν ετοιμάσει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, δείχνει, όπως διαπίστωσαν οι πυροτεχνουργοί, ότι θα ήταν πολύ εύκολο να θρηνήσουμε θύματα.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, απλώς για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας μαζί με τους συναδέλφους τους από τη Λακωνία: έλυσαν μια υπόθεση γρήγορα, αλλά με πολύ μεγάλο όφελος, αποτροπής ενός μεγάλου κινδύνου.   Β.Β.  

*** Διεθνές πιστοποιητικό βιωσιμότητας στο “The Westin Resort” της Costa Navarino

Η πιστοποίηση Travelife Gold απονεμήθηκε στο The Westin Resort της Costa Navarino κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου των Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων, ABTA, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πολυτελές συγκρότημα της Μεσσηνίας. Η εν λόγω πιστοποίηση απονέμεται σε ξενοδοχεία που έχουν αποδείξει το σεβασμό και τη δέσμευσή τους σε βασικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, και πράγματι, το The Westin Resort την έλαβε έπειτα από ενδελεχή έλεγχο στις εγκαταστάσεις του, καθώς και μελέτη των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιτευγμάτων του. Μεταξύ των τελευταίων σημειώνεται ότι η απασχόληση εργαζομένων από την περιοχή αγγίζει το 70% και η προμήθεια πρώτων υλών από τοπικούς παραγωγούς φτάνει το 60%. Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι οι επισκέπτες της Costa Navarino έχουν συμβάλει στην αύξηση του ετήσιου εισοδήματος των τοπικών εστιατορίων κατά 2.350.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει επενδύσει στη διεθνή προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στην περιοχή κατά 80% το 2014. Ακολούθως, η δημιουργία του Navarino Brand (με στόχο την προώθηση της μεσσηνιακής διατροφής και πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο), η δημιουργία του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης» για την εκπαίδευση των τοπικών παραγωγών και η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τη συμμετοχή 450 τοπικών επιχειρήσεων έχουν συντελέσει στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας και στην αποτελεσματική προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ως προς τα περιβαλλοντικά επιτεύγματα της Costa Navarino αξίζει να σημειωθούν τα εξής: -Η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 12 Μwp, ενός από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, διασυνδεδεμένου στο εθνικό δίκτυο, που παρέχει ετησίως περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από τις τρέχουσες ανάγκες της Costa Navarino -Η ανάπτυξη του μεγαλύτερου υπόγειου γεωθερμικού συστήματος στην Ευρώπη με δίκτυο αγωγών που εκτείνεται σε 123 χιλιόμετρα κάτω από το γήπεδο γκολφ -Η μεταφύτευση 16.000 ελαιόδεντρων και 8.000 διαφορετικών δέντρων με την ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων -Η θέσπιση προγραμμάτων προστασίας του Αφρικανικού χαμαιλέοντα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, όπου συναντώνται 271 πουλιά -Το πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta - caretta με τη χρήση GPS -Η ίδρυση του Navarino Natura Hall, του διαδραστικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής 3.000 μαθητές τοπικών σχολείων -H χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών νερού (απορροή τοπικού ποταμού και επιτόπια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων) για όλες τις ανάγκες άρδευσης. - 

***  Το λονδρέζικο χιούμορ του Βαρουφάκη!
giannis1
-   «Ήρθα να σας κάνω μία ομιλία, να σας αρπάξω 55.000 λίρες και να φύγω», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Γιάνης Βαρουφάκης στη διάλεξη του που έδωσε τη Δευτέρα στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, πολύ τον ενόχλησε το γεγονός ότι ορισμένοι (οι «γνωστοί συκοφάντες του» - όπως τους αποκαλεί) τον εμφανίζουν να εισπράττει ως και 66.000 ευρώ για κάθε ομιλία ή διάλεξή του.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο στις 20 ομιλίες που έκανε τελευταίως εισέπραξε μόνο 1.100 ευρώ για την καθεμία, προσθέτει ότι προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ποιες ομιλίες έκανε, πότε τις έκανε και πόσα (με αποδείξεις) εισέπραξε από αυτές.

***  Κακήν κακώς έφυγε η Αναγνωστοπούλου από το γεωπονικό (ΒΙΝΤΕΟ)
anagnostopoulou
-  Ο κακός χαμός έγινε σε εκδήλωση στο γεωπονικό, όπου παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.
Πιο συγκεκριμένα, χθες  Δευτέρα οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού κάλεσαν ως ομιλήτρια σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 28ης Οκτωβρίου, την κ. Αναγνωστοπούλου.
Έπειτα από κάλεσμα του ANεξάρτητου Aριστερού Xώρου (ΑΝΑΧ) – EAAK πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο της εκδήλωσης. Οι φοιτητές που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν τους 100 και ακύρωσαν την εκδήλωση με αποτέλεσμα η αναπληρώτρια υπουργός να αποχωρήσει από το πανεπιστήμιο.  Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν: Ανεπιθύμητοι ΣΥΡΙΖΑ ανελ στα πανεπιστήμια ( ΑΝΑΧ ΕΑΑΚ) , https://youtu.be/lFJwVQyi7O0  .-
Βίντεο 2 : Ανεπιθύμητοι ΣΥΡΙΖΑ ανελ στα πανεπιστήμια ΑΝΑΧ ΕΑΑΚ , https://youtu.be/qwj_pfwm_Jk .-

***  Με bail in πιέζουν οι Ευρωπαίοι- Πανικός στο Μαξίμου! :
maximou
-  Με μαστίγιο και καρότο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην Αθήνα…
Μετά την πολλά υποσχόμενη επίσκεψη του Φρασουά Ολάντ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσγείωσε απότομα την ελληνική κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της και την σκληρή πραγματικότητα!
Μπορεί η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό να πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ωστόσο προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου, καθώς τόνισε πως η Κομισιόν δεν αποσυνδέει την αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Ντομπρόφσκις εκφράζει την σκληρή γραμμή της Γερμανίας που αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
"Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" διαμηνύει ο Ντομπρόφσκις.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, για να προστατευθούν οι καταθέσεις.
Διαφορετικά, στην περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου τότε από την αρχή του επόμενου θα ισχύσει το νέο καθεστώς για τις τράπεζες με κούρεμα των καταθέσεων.
Από τη μία ο Ντομπρόφσκις φαίνεται αδιάλλακτος από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιδράσει, υπό την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων, είναι ευάλωτη σε πιέσεις και πρώτα απ όλα στο θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

***  Δραματική εξέλιξη! Πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας...
db
- Πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω της Γερμανικής Τράπεζας Deutsche Bank ερευνά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (DFS) της Νέας Υόρκης, τα οποία επέκτειναν τις έρευνές τους στη δραστηριότητα της Γερμανικής Τράπεζας στη Ρωσία. Η έρευνα επικεντρώνεται στις λεγόμενες «συναλλαγές καθρέφτη», κατά τις οποίες Ρώσοι πελάτες αγόραζαν τίτλους σε ρούβλια μέσω του γραφείου της Deutsche Bank στη Μόσχα και στη συνέχεια πωλούσαν παρόμοιους τίτλους με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα (συμπεριλαμβανομένων δολαρίων ΗΠΑ) μέσω του γραφείου της τράπεζας στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναλλαγές ανέρχονται στο ποσό των 6 δις δολαρίων περίπου, ενώ βασικό πρόσωπο της έρευνας είναι ο πρώην επικεφαλής του γραφείου διαπραγμάτευσης μετοχών της Deutsche Bank στη Ρωσία, ο Αμερικανός Τιμ Wiswell.
Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν επίσης κατά πόσον η Deutsche Bank είχε επαρκή προγράμματα σχετικά τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και αν παρείχε ακριβείς πληροφορίες για τις ρυθμιστικές αρχές.

***  Βόμβα για κούρεμα καταθέσεων...
kourema katatheseon
-  O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων... Δεν μιλάμε για κάποιο σενάριο πλέον αλλά για ορατό κίνδυνο, αν λάβουμε υπόψιν τα όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Από την πλευρά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ζήτησε από τον Ντομπρόβσκις «να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».
Το ένα αδιέξοδο, ακολουθεί το άλλο: κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και πλειστηριασμοί μπλοκάρουν την αξιολόγηση. Και όσο μπλοκάρεται η αξιολόγηση, δεν αναμένεται να προχωρήσει ούτε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Άρα η λύση του κουρέματος καταθέσεων είναι μονόδρομος...

***  Bild: Αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
bild
-  Ως αναπόφευκτο χαρακτηρίζει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η Deutsche Bank, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild. Το κούρεμα αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους και να είναι της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως γράφει η Bild, απόρρητο έγγραφο της γερμανικής τράπεζας αναφέρει ότι «βάσει εσωτερικών υπολογισμών της τράπεζας, οι οικονομολόγοι της DB εκτιμούν ότι θα πρέπει να χαριστούν στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους», με το ποσό αυτό να επιμερίζεται σε περίπου 700 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι «ως το τέλος του έτους το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει περίπου τα 340 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 200% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ θα είναι 140% περισσότερο από ό,τι επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες και σημαντικά περισσότερο από ό,τι μπορεί η χώρα να αποπληρώσει στο μέλλον», και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι κανένας οικονομολόγος δεν πιστεύει πλέον πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το «βουνό χρέους» με τις δικές της δυνάμεις. Ο Λούντερ Γκέρκεν, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) δηλώνει στην Bild: «Η οικονομία της Ελλάδας είναι κατεστραμμένη... Ένα κούρεμα χρέους είναι οικονομικά αναπόφευκτο».

***  Μέχρι τέλος του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ΒΙΝΤΕΟ)
stournaras1
-  Πριν από λίγα λεπτά τελείωσε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.  Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας για το φλέγον θέμα των τραπεζών δήλωσε: «Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι τέλος του έτους».
Βίντεο  : Στουρνάρας: Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι τέλος του έτους , https://youtu.be/k5mJf8RiV1Y  .-

***  Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)
vasiliaskon
- Τις μέρες αυτές η Θεσσαλονίκη ανακαλεί μνήμες του ένδοξου παρελθόντος της, ενθυμούμενη τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Οκτωβρίου του 1912, τα οποία οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης. Ήταν τότε που ο Ελληνικός Στρατός όδευε από νίκη σε νίκη απέναντι στην παραπαίουσα Οθωμανική αυτοκρατορία, με το πεδίο επιχειρήσεων να έχει μεταφερθεί στη Μακεδονία. Τα όσα συνέβησαν εκείνες τις δραματικές ημέρες περιγράφονται με ανάγλυφο τρόπο σε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μηχανής του Χρόνου.
~**  26 Οκτωβρίου 1912. Το ντοκουμέντο της εισόδου του ελληνικού στρατού στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη. Βίντεο με την ενθουσιώδη υποδοχή
- Saloniki free 1912
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
Στις 25 Οκτωβρίου, στον σταθμό του Τοπσίν, 23 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, αντιπρόσωποι του Χασάν Ταχσίν Πασά, διοικητή της 8ης Στρατιάς του Αυτοκρατορικού Οθωμανικού Στρατού της Μακεδονίας, έφεραν στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο έδρευε εκεί, προτάσεις για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης.
Την επομένη, δύο Τούρκοι αξιωματικοί του Επιτελείου έφεραν έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Χασάν Ταχσίν Πασά με το οποίο αποδεχόταν να παραδώσει τη Θεσσαλονίκη με όρους που συμφώνησε ο έλληνας αρχηγός την προηγούμενη μέρα στο Τοπσίν.
Δείτε το βίντεο από τη «Μηχανή του Χρόνου» για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
***  Ο Σύριζα τελειώνει την Ελλάδα
tsipras1
-   Μεγάλο «αγκάθι» για την Ευρώπη το προσφυγικό ζήτημα, καθώς ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα κύματα προσφύγων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times οι κατάσταση είναι δύσκολη και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι ο πλησιάζει ο χειμώνας.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν την Κυριακή στην μινι Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα θα γίνει προσωρινά εκ των πραγμάτων ένας προσφυγικός καταυλισμός για την υπόλοιπη ΕΕ, με τη φιλοξενία 30.000 προσφύγων που έχει συμφωνηθεί για το 2015, παρά τη ζωηρή αντίδραση Ελλήνων αξιωματούχων στο παρελθόν γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.
Άλλες 20.000 θέσεις για τους αιτούντες άσυλο θα πρέπει να παρέχονται από πρόχειρα καταλύματα – «όπως τα σπίτια ελληνικού λαού» σχολιάζουν καυστικά οι FT.
Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των κρατών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να καταλήξουν 100.000 πρόσφυγες... στα καταφύγια στα Βαλκάνια, αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker προειδοποίησε ότι οι οικογένειες των προσφύγων θα μπορούσαν να «χαθούν παταγωδώς» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Ελλάδα, μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην Αυστρία και τη Γερμανία χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Μέρκελ βασίζεται στις επιπλέον θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα – σε συνδυασμό με το αμφιλεγόμενο σχέδιο της ΕΕ να μεταφέρει 160.000 αιτούντες άσυλο σε όλη την Ευρώπη – για να βάλει τάξη στην κατάσταση, παρά τις αμφιβολίες των εμπειρογνωμόνων για το αν το σύστημα που συμφωνήθηκε στη σύνοδο Κορυφής θα λειτουργήσει.

***

***  Αθλητική  ενημέρωση  :
 Εκτίει με Ατρόμητο ο Ταυλαρίδης, παίζει με ΑΕΚ και Ολυμπιακό
*** Αποτελέσματα Α1  στο ελληνικό μπάσκετ  :
3η Αγωνιστική
24/10/2015ΑΕΚΤρίκαλα82-65
24/10/2015ΚηφισιάΛαύριο79-82
24/10/2015ΚαβάλαΚόροιβος74-89
24/10/2015Απόλλων ΠατρώνΚολοσσός Ρόδου58-74
24/10/2015ΆρηςΠΑΟΚ84-72
25/10/2015ΡέθυμνοΠαναθηναϊκός60-84
26/10/2015ΟλυμπιακόςΑρκαδικός              89-44
***  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ  89-44  .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπήτης, Γεωργιάδης, Κωνσταντινόπουλος
Τα δεκάλεπτα: 21-11, 50-15, 71-33, 89-44
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 5 (1), Πρίντεζης 2, Χάκετ 7, Χάντερ 9, Στρόμπερι 13 (3), Τσαϊρέλης, Τολιόπουλος, Αγραβάνης 17 (3), Λοτζέσκι 20 (4), Αθηναίου 7.
ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (Γιάννης Καστρίτης): Λαμπρόπουλος 15, Βαν Όστρουμ 7 (1), Στεφανίδης 8, Νoουτινεν 5 (1), Καραμαλέγκος, Κοψαύτης 1, Κωνσταντίνου, Καλλινικίδης 5 (1), Τζουγκαράκης 3, Σαντε, Σταματόπουλος.
Ο Ολυμπιακός ξέσπασε πάνω στον Αρκαδικό

***  Παναθηναϊκός κατά Αρετόπουλου: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε»Παναθηναϊκός κατά Αρετόπουλου: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε»
Ανακοίνωση για τη διαιτησία 
-  Ανακοίνωση με τίτλο «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον χειρότερο τρόπο» εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με αφορμή τη διαιτησία του Αρετόπουλου στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.
Οι «πράσινοι» αναφέρουν: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με το χειρότερο τρόπο. Φρόντισε για αυτό ο διαιτητής Αρετόπουλος. Καταλόγισε «κάλπικο» πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ με το οποίο έγινε το 1-0 και   έκλεισε τα μάτια σε πέναλτι στον Μπεργκ που θα σήμαινε και αποβολή του παίκτη των γηπεδούχων.
Ο Παναθηναϊκός θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά του».
Δεν απάντησε ο ΠΑΟΚ
 Πάντως από τον ΠΑΟΚ δεν θέλησαν να απαντήσουν -επισήμως- στην ανακοίνωση του Παναθηναϊκού και απλώς «έβγαζαν προς τα έξω» το γεγονός πως η συνολική εικόνα του παιχνιδιού και η στατιστική απεικόνιση, δείχνει ποιος είναι ο δίκαιος νικητής, κάτι που εξάλλου παραδέχτηκε και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου.
Επίσης, τόνιζαν πως όντως δεν ήταν εύκολη η φάση του πέναλτι και πως υπάρχει μία ακόμη ανατροπή του Ροντρίγκεζ από τον Ταυλαρίδη στο β' ημίχρονο.ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Νιάρχος, Σ. Φέστας, Κ. Φέστας, Γ. Ι. Μπούρας (90′ λ.τρ. Π. Χαραλαμπόπουλος), Γ. Τσιλίκος, Β. Τσιλίκος (46′ Γιαννακούντζος), Ζέππος, Καπόγλης, Καρύδης, Ψωμάρας (74′ Γιαννακόπουλος), Π. Χαραλαμπόπουλος.

***  Στο Ασπρόχωμα και με Παναγιωτόπουλο εν όψει Ερμιονίδας η Καλαμάτα

Στο γήπεδο του Ασπροχώματος άρχισε χθες η προετοιμασία της Καλαμάτας, μετά την προχθεσινή …ανάπαυλα που είχε ο 3ος Όμιλος της Γ’ Εθνικής. Το ευχάριστο για τον προπονητή Κώστα Κλάδη είναι ότι ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα απουσιών που αντιμετώπισε όλη την εβδομάδα. Ο Παναγιωτόπουλος μπήκε σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ σήμερα αναμένεται να ενσωματωθεί και ο Βούλγαρος αμυντικός Ίλιεφ, σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του επιθετικό Κραστότσεφ, ο οποίος συνεχίζει νοκ άουτ από την αρχή του πρωταθλήματος και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν στην αρχή της περασμένης εβδομάδας. Η Μαύρη Θύελλα προετοιμάζεται για την αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής που θα είναι στην Ερμιονίδα, κόντρα στην ομώνυμη Αθλητική Ένωση. Το γήπεδο διαθέτει συνθετικό τάπητα και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα κι άλλες προπονήσεις στο Ασπρόχωμα (η σημερινή πάντως θα φιλοξενηθεί στο Στάδιο).
 Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-3ος ΟΜΙΛΟΣ
Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής 01/11/2015, 15:00 :
Ηρακλής Ψαχνών-Χαλκίς
ΑΟ Παναργειακός-Λουτράκι
ΠΑΟ Σπάρτη-Λεβάντε
ΑΟ Ερμιονίδας ΑΕ-Καλαμάτα
Παμβουπρασιακός-Παναρκαδικός
Αιολικός-Δόξα Ν. Μανωλάδας
Βύζας Μεγάρων-Κανάρης Χίου - 

Live score: Αναγέννηση Καρδίτσας - Αχαρναϊκός (0-1), Κέρκυρα - Παναχαϊκή (1-1)
*** Συνοπτικά το πρόγραμμα   για το Κύπελλο  Ελλάδας , 1η αγωνιστική  :
1ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τρίτη 27/10
17:15 Αναγέννηση Καρδίτσας - Αχαρναϊκός 0-1  (0-1).- ^
Πέμπτη 29/1019.30 ΠΑΣ Γιάννινα - Ηρακλής
2ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τρίτη 27/10

Ζάκυνθος - Εργοτέλης 2-2  .- ^
Τετάρτη 28/10

17.15 Παναιτωλικός - Πανιώνιος
3ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τετάρτη 28/10

17.15 ΠΑΟΚ - Πανθρακικός
 Πέμπτη 29/10

15.00 Ολυμπιακός Βόλου - Χανιά
4ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τρίτη 27/10

17.15 Κέρκυρα - Παναχαϊκή 1-1  (1-1) .- ^
 Τετάρτη 28/10
17.15 Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός
Στη διάθεση του Γιάννη Αναστασίου βρίσκονται οι: Κοτσόλης, Στιλ, Γιαννακόπουλος, Ταυλαρίδης, Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Βέμερ, Κουτρουμπής, Μαρινάκης, Λαγός, Νίνης, Πράνιτς, Λουντ, Πέτριτς, Κλωναρίδης, Μπεργκ, Καλτσάς, Αγγελόπουλος Β., Αγγελόπουλος Γ. και Λάμπρου
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Live score: Απόλλων Σμύρνης - Παναιγιάλειος και Καλλιθέα - Λαμία (19:30)
 Τρίτη 27/10
19.30 Απόλλων Σμύρνης - Παναιγιάλειος  3-1 .- ^
 Τετάρτη 28/10
19.30 Ολυμπιακός - Πλατανιάς
6ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τρίτη 27/10

19.30 Καλλιθέα - Λαμία  2-1 .- ^
 Τετάρτη 28/10
15.00 Ατρόμητος - Βέροια
7ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τετάρτη 28/10

15.00 Ξάνθη - AEK
Πέμπτη 29/10
17.15 Πανελευσινιακός - Λάρισα
8ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τρίτη 27/10

Πανσερραϊκός - Κισσαμικός 0-0  .- ^
Τετάρτη 28/10

19.30 Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΛ Καλλονής
 
 *** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-                                                                                                              
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  22 Οκτωβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-22-2015.html ,.-                 
~   ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη  22  Οκτωβρίου  2015     Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις  Ελληνικές Ομορφιές !!  Φωτογραφίες  και Βίντεο !! :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-                                                                                                                            
~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 23  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-23-2015.html .-                                                                                                                   
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
~ Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html   .-                                           
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  24  και 25  Οκτωβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr  .=                                                   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  24  Οκτωβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-24-2015.html .-                                                                                                
~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  25  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-25-2015.html .-                                                                                                        
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-26-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-                       
  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-
~
***    Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios ,

11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  ,
~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
 https://www.facebook.com/panathinaikokoinima ,
 ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,
stamos-dynami  ,
^ Arfara-Messinias  ,
^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
 Arfara-Messinias 2  ,  
***
   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4434  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2635   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2618 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9690   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4593 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 559 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.404   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   521 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  476. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 84 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
                                                                                      
 ***  Αύριο  Τετάρτη  28η  Οκτωβρίου  2015  :
ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 28η  Οκτωβρίου κάθε  χρόνο ...:
 Μια από τις επίσημες αργίες του ελληνικού κράτους είναι και η 28η Οκτωβρίου. Αλήθεια, όμως, τι γιορτάζουμε;
-  Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι η μέρα αυτή σημάδεψε την Ελλάδα από τον πόλεμο του 1940 και έμεινε γνωστή ως επέτειος του "ΟΧΙ", αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που γιορτάζουμε;
Πινακίδα έξω από το σπίτι του Μεταξά
-Οι περισσότερες χώρες συνηθίζουν να γιορτάζουν την λήξη ενός πολέμου, και την έλευση της ειρήνης.
- Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδο της στον πόλεμο του '40!
-  Στην πραγματικότητα ο εορτασμός αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο!
-  Πως έγινε αυτό; Με το ΟΧΙ του τότε πρωθυπουργού-δικτάτορα της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών.

***  Τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940
- Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
- Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. κάποια αεροδρόμια, λιμάνια κλπ που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στην γύρω περιοχή.
- Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι, το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.
~ Πρωτοσέλιδο της 28ης Οκτωβρίου 1940
Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν: "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο", όμως οι εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να γράψουν για το περίφημο "ΟΧΙ" του Πρωθυπουργού στους Ιταλούς.
- Η κίνηση αυτή του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της, ουδέτερης μέχρι τότε, χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός εξέδωσε το παρακάτω διάγγελμα.

Προς τον ελληνικόν λαόν:
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
- Έλληνες,
τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.
-  Νυν υπέρ πάντων ο αγών
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς
~ Αντίστοιχο διάγγελμα έβγαλε και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β', ενώ μήνυμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρύσανθος.
~  Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου
- Η επέτειος του ΟΧΙ ξεκίνησε να γιορτάζεται από την πρώτη κιόλας χρονιά παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τελούσε υπό Ιταλο-γερμανική κατοχή.
- Οι πρώτοι δύο εορτασμοί έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πλατεία Συντάγματος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από του Ιταλούς. Ωστόσο, το 1943 ο εορτασμός που έγινε στην πλατεία Κοτζιά συνοδεύτηκε από συλλήψεις μιας και την αστυνόμευση είχαν αναλάβει πλέον οι Γερμανοί.
- Ο πρώτος επίσημος εορτασμός έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1944 οπότε έγινε και η πρώτη παρέλαση παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη γίνεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση καθώς η γιορτή σχεδόν συμπίπτει τόσο με την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς όσο και με τον εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγ. Δημητρίου.
*** Βίντεο  : 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 (ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΠΟΣ) : https://youtu.be/pixF8AxA37U  .-
~** Βίντεο  2  :  ΚΑΤΟΧΗ 1941-1944 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ , https://youtu.be/nU2SNS2DS4o .-
 ~** Βίντεο  3  : 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940. Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ,  https://youtu.be/P2awRQFiChs  .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου