ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2013 :

Πλωτή  γέφυρα
στην Μικρή Πρέσπα  για τον Άγιο Αχίλλειο

Λίμνη Ορεστιάδας Καστοριάς  
Κυπρίνοι λίμνης ,στο  ενηδρύο  στους Ψαράδες Πρεσπών
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :

***  Οι τέσσερις Μεσσήνιοι του «Τιτανικού»
        
     
    H απώλεια του «Τιτανικού» το 1912 κρύβει τη δική της τραγική ιστορία για τη Μεσσηνία. Από τους επιβάτες του τέσσερις ήταν Έλληνες και, μάλιστα, Μεσσήνιοι, από τον Άγιο Σώστη. Ήταν ο Aπόστολος Xρονόπουλος και ο αδερφός του Δημήτρης Χρονόπουλος, ο Παναγιώτης Λ. Λυμπερόπουλος και ο Bασίλης Kαταβέλης.
  «Τιτανικός»: Ξεκίνημα για το παρθενικό ταξίδι
Ο ουρανός ήταν καθαρός -γαλάζιος και ηλιόλουστος- εκείνο το ανοιξιάτικο μεσημέρι που το πλοίο-κολοσσός, ο «Τιτανικός», ξεκίνησε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του ταξίδι, το παρθενικό. Ήταν η 10η Απριλίου 1912.
Ποτέ πριν, στην ιστορία του εμπορικού ναυτικού, ολοκλήρου του κόσμου, δεν είχε αποπλεύσει από λιμάνι ένα τόσο μεγάλο και τέλειο υπερωκεάνιο. Ένα αληθινά υπέροχο καράβι, επιβλητικό με τα χαλύβδινα πλευρά του και τις λαμαρίνες του. Ένας σύγχρονος Λεβιάθαν.
Το θεωρούσαν όχι μόνο το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου, αλλά και το ασφαλέστερο. Οι τεχνικοί των ναυπηγείων «Χάρλαντ και Γουόλφ» του Μπέλφαστ το θεωρούσαν αβύθιστο.
  «Αν έχεις τύχη διάβαινε…»
H επίσημη λίστα των επιβατών του «Τιτανικού» ανέφερε και τους Aπόστολο Xρονόπουλο, τον αδερφό του Δημήτρη Χρονόπουλο, τον Παναγιώτη Λ. Λυμπερόπουλο και τον Bασίλη Kαταβέλη. Όλοι κατάγονταν από το χωριό Άγιος Σώστης. Kαι είχαν ξεκινήσει μαζί. «Ώστε να φθάσουμε», όπως είχαν πει, «στην Aμερική σε οκτώ μέρες, με το καινούργιο υπερωκεάνιο που όλοι λένε πως είναι αβύθιστο». Είχαν ηλικία από 18 έως 35 χρόνων. Στο Χερβούργο της Γαλλίας, άλλαξαν τα εισιτήριά που είχαν βγάλει για να ταξιδέψουν με άλλο πλοίο. «Να πάμε με τον Τιτανικό!», είπαν. Και πήγαν. Κοινή μοίρα μέχρι το τέλος.
  Παγόβουνο!
Η Κυριακή της 14ης Απριλίου, η τρίτη μέρα του ταξιδίου, κύλησε ήρεμα. Η νύχτα ήταν ήσυχη και η θάλασσα λάδι. Έκανε κρύο. Η θερμοκρασία είχε πέσει στον ένα βαθμό κάτω από το μηδέν.
Στις 11.38 το βράδυ ο σκοπός-παρατηρητής στην κόφα διέκρινε αμυδρά, σε απόσταση ενός μιλίου περίπου, ένα παγόβουνο. Πίεσε το κουμπί του τηλεφώνου που τον συνέδεε με τη γέφυρα. Το κουδούνι χτύπησε. Τελικά, κάποιος απάντησε. «Παγόβουνο! Κατ’ ευθείαν εμπρός!», ξεφώνισε ο σκοπός-παρατηρητής.
Παγόβουνο στις ακτές της Νέας Γης. Το επιφανειακό μέγεθός του -τα 9/10 του όγκου του είναι βυθισμένα στη θάλασσα- μπορεί να συγκριθεί με τη μάζα της γης, το φάρο και τις κατοικίες στο ύψωμα.
Ο ύπαρχος, που έτυχε να βρίσκεται στη γέφυρα, δεν έχασε καιρό ούτε καν για να επιβεβαιώσει το μήνυμα. «Όλο αριστερά!», ξεφώνισε με τη σειρά του. Ο πηδαλιούχος γύρισε στα γρήγορα το τιμόνι και ο πρόβολος άρχισε να στρέφει προς τ’ αριστερά, αλλά το «τέρας» του πάγου, που βγήκε μέσα από τη νύχτα, είχε σχεδόν πέσει πάνω στο πλοίο.
  Ελαφρό τράνταγμα
Μετωπική σύγκρουση αποφεύχθηκε, αλλά το σκάφος «ξύστηκε» κατά μήκος του βυθισμένου τμήματος του τεραστίου παγοβούνου. Η ατσάλινη καρίνα του «Τιτανικού» σχίσθηκε πέρα για πέρα, σαν χαρτί. Το ρήγμα, μήκους 90 μέτρων, ήταν ίσιο και λείο σαν να είχε γίνει από κονσερβοκόφτη. Οι επιβάτες δεν κατάλαβαν τίποτα για το τι ακριβώς είχε συμβεί. Απλώς ένοιωσαν ένα ελαφρό τράνταγμα.
  Απλή άσκηση!
Οι λέβητες σταμάτησαν να δουλεύουν. Η ξαφνική σιγή τους ήταν ανεξήγητη. Απότομα, όλα ζωντάνεψαν στο κατάστρωμα, στους διαδρόμους και στις καμπίνες. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν ξυπνήσει και τώρα ο καθένας είχε και κάτι να ρωτήσει. Και κατόπιν, οι επιβάτες, που βρίσκονταν ακόμα στις καμπίνες τους, άκουσαν την προσταγή που άρχισε να επαναλαμβάνεται στους διαδρόμους με κραυγές: «Όλοι οι επιβάτες να φορέσουν σωσίβια και να βγουν στο κατάστρωμα!».
Ένας ένας, αρχίζουν να βγαίνουν από τις καμπίνες τους. Η πεποίθησή τους ότι ο «Τιτανικός» είναι αβύθιστος δεν είχε κλονισθεί. Το πλοίο ήταν πολύ μεγάλο, πώς, λοιπόν, ήταν δυνατόν να πάθει σοβαρές ζημίες από επιπλέοντες πάγους;
Η νύχτα ήταν πάρα πολύ γαλήνια, πάρα πολύ όμορφη, πώς λοιπόν μπορούσε να φέρει θάνατο; Απλώς, νόμιζαν ότι ο κυβερνήτης Σμιθ λάμβανε μέτρα προνοίας, ότι έκανε μόνον μια συνηθισμένη άσκηση εγκαταλείψεως του σκάφους. Ότι πράγματι κάτι το σοβαρό είχε συμβεί, το αντελήφθηκαν μόνον όταν το πλήρωμα άρχισε να αφαιρεί τα σκεπάσματα από τις σωσίβιες λέμβους. Αυτό έφερε σύγχυση. Τα αστεία και τα πειράγματα σταμάτησαν.
  Ηρεμία και τάξη
Γενικά κατά την επιβίβαση στις λέμβους επικράτησε ηρεμία και τάξη. Δε σημειώθηκε πανικός. Δεν ακούσθηκαν υστερικά κλάματα και λυγμοί. Μόνο στην πρύμνη, όπου είχαν στριμωχθεί οι επιβάτες της 3ης θέσεως, κυρίως μετανάστες για τη «Γη της Επαγγελίας» -κάπου 700 άτομα- έγινε μια μικρή φασαρία. Η γροθιά ενός αξιωματικού και ένας πυροβολισμός, που έσχισε τον αέρα, επανέφεραν και εκεί την τάξη.
Οι πρώτες βάρκες, γεμάτες γυναικόπαιδα, ρίχθηκαν στη θάλασσα. Η τελευταία στις 2.05. Αυτοί που χειρίζονταν τα κουπιά, άρχισαν να δουλεύουν με μανία. Ήθελαν να ξεμακρύνουν από τον «Τιτανικό», όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η δίνη από τη βύθιση ενός τέτοιου μεγάλου πλοίου, το οποίον είχε ήδη πάρει κλίση προς την πλώρη, μπορούσε να τους τραβήξει όλους μέσα.
  Ώρα 2.20
Κατά τις 2.00 το πρωί της Δευτέρας, 15 Απριλίου, άρχισε η αγωνία του «Τιτανικού». Αργά έγειρε σε όλο του το μήκος. Η πλώρη του βυθίστηκε και ξαφνικά η πρύμνη του σηκώθηκε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν φανερό ότι το πλοίο κόπηκε στα δύο. Τα φώτα στις καμπίνες και στα σαλόνια, που μέχρι τότε ήταν αναμμένα, τρεμόσβησαν, έσβησαν, ξανάναψαν μια - δυο φορές και κατόπιν έσβησαν για πάντα. Ήταν η ώρα 2.18.
Στα λεβητοστάσια και στις μηχανές, όπου οι γεννήτριες είχαν πάψει πια να δουλεύουν, θερμαστές και μηχανικοί, γαντζωμένοι σε κομμάτια πυρωμένου μετάλλου, άρχισαν να παλεύουν με το νερό που ολοένα ανέβαινε. Οι λέβητες και οι πελώριοι ατμοκύλινδροι έσπασαν τελικά τα δεσμά τους και σωριάστηκαν πάνω στα διαφράγματα. Τα κομμάτιασαν. O Τιτάνας των ωκεανών, είχε χαθεί. Για πάντα. Ήταν η ώρα 2.20.
Και τώρα, στη σκοτεινή επιφάνεια της θαλάσσης εκατοντάδες άνθρωποι κουνούσαν χέρια και πόδια, ουρλιάζοντας στα παγωμένα νερά, που έκαναν τις σάρκες τους να νοιώθουν σαν να τις έκοβαν χίλια μαχαίρια. Μια τραγική χορωδία. Ένα ανείπωτο δράμα.
Μετά απόλυτη σιγή. Από τους 2.228 επιβάτες και πλήρωμα του «Τιτανικού», μόνον 705 είχαν επιζήσει. Στα παγωμένα νερά του ωκεανού βρήκαν το θάνατο 1.523 άτομα. Ήτοι: 829 επιβάτες και 694 άνδρες του πληρώματος. Σώθηκαν 491 επιβάτες και 214 άνδρες του πληρώματος.
Τα σκάφη περισυλλογής των πνιγέντων, που ξεκινούσαν από το Χάλιφαξ καθημερινώς για να ερευνήσουν την επιφάνεια του ωκεανού γύρω από τον τόπο του ναυαγίου, εύρισκαν επιπλέοντα πτώματα μέχρι τα τέλη του μηνός Μαΐου.
  Στον Άγιο Σώστη
Και οι τέσσερις Μεσσήνιοι επιβάτες; Τα δύο αδέλφια και οι δύο συγχωριανοί τους; Kοινή μοίρα μέχρι το τέλος... Κάπου σκόρπιοι στον ωκεανό... Ή κάπου χωμένοι... Ίσως, σε κάποια γωνιά, σε κάποιο από τα κοιμητήρια του Χάλιφαξ, εκεί όπου τελείωσαν το υπερατλαντικό ταξίδι τους πολλά από τα θύματα της τραγωδίας του «Τιτανικού». Ποιος ξέρει... Οι καμπάνες του Αϊ-Σώστη... Ήχος βουβός για τις 100 οικογένειες του χωριού. H Ελλάδα, είχε κι αυτή τότε το πικρό της μερίδιο.
  Παναγιώτης Κ. Λυμπερόπουλος
Ήταν 30 χρόνων. Είχε γεννηθεί στη Μασσαλία, αλλά είχε καταφέρει να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, αφού είχε εργασθεί για ένα διάστημα στις ΗΠΑ (1906-1907), ενώ η καταγωγή του ήταν από το χωριό Άγιος Σώστης.
Ήταν παντρεμένος με την Αγγελική και είχε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο. Παρά τα παρακάλια της συζύγου, λίγες ημέρες μετά αποφάσισε να επιστρέψει και πάλι στη γη της επαγγελίας. Ήταν ο ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να δει από κοντά τη βάπτιση του γιου του. Είχε μαύρα μαλλιά και μουστάκι. Επιβιβάσθηκε στον Τιτανικό, ως επιβάτης της 3ης θέσης, την Τετάρτη 10 Απριλίου 1912, στο Cherbourg της Γαλλίας, με αριθμό εισιτηρίου 2683. Ταξίδευε με προορισμό το Stamford των ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να μείνει μόνιμα εκεί και να αρχίσει μια καινούρια ζωή, φέρνοντας αργότερα και την οικογένειά του, που είχε αφήσει στη Μεσσηνία. Το άψυχο σώμα του ανασύρθηκε από τους ναύτες του πλοίου Mackay-Bennett και αναγνωρίστηκε, λαμβάνοντας τον κωδικό αριθμό 196. Στις 10 Μαΐου 1912 ενταφιάστηκε στο Ρωμαιοκαθολικό Κοιμητήριο Mount Olivet στο Halifax, στον Καναδά. Πάνω του είχαν βρεθεί 15.45 δολάρια, καθώς κι ένα χρυσό ρολόι, τα οποία επεστράφησαν τελικά στη σύζυγό του. Η Ασφαλιστική Εταιρεία χορήγησε στη σύζυγο και το παιδί του το ποσό των 110 στερλινών.
  Βασίλειος Καταβέλης
Ήταν 19 χρόνων. Ήταν αγρότης και καταγόταν επίσης από το ίδιο χωριό με τον προηγούμενο. Επιβιβάστηκε κι αυτός στον Τιτανικό, ως επιβάτης της 3ης θέσης, την Τετάρτη 10 Απριλίου 1912 στο Cherbourg της Γαλλίας, με αριθμό εισιτηρίου 2682. Ο προορισμός του ήταν: 428 Wells Street, Milkaukee, Wisconsin.
Το πτώμα του αναγνωρίστηκε, λαμβάνοντας τον κωδικό αριθμό 58, «τάφηκε στη θάλασσα», στις 22 Απριλίου 1912, όπως συνέβη και με πολλά άλλα πτώματα. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την οικογένειά του. Πάνω του βρέθηκε πορτοφόλι με 10 λεπτά, όπως επίσης και μικρό καθρεφτάκι, χτένα, 2 σημειωματάρια, ένα εισιτήριο τρένου για το ταξίδι Νέα Υόρκη - Milwaukee κι ένα κλειδί.
Τα προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν στα δύο αδέλφια του Πέτρο και Παναγιώτη και στην αδελφή του Λαμπρινή στις 12 Σεπτεμβρίου 1912 στον Πειραιά.
Γι’ αυτόν και τον προηγούμενο ανηγέρθη στις 3 Ιουνίου 2001 ειδικό μνημείο στο Κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη στο χωριό Άγιος Σώστης της Μεσσηνίας.
  Απόστολος Μ. Χρονόπουλος
Ήταν 26 χρόνων. Το επάγγελμά του ήταν εργάτης. Δε γνώριζε κανείς τον προορισμό του. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι πως επιβιβάσθηκε στον Τιτανικό, ως επιβάτης της 3ης θέσης, στις 10 Απριλίου 1912 στο Cherbourg της Γαλλίας. Το πτώμα του είτε δε βρέθηκε ποτέ είτε, αν βρέθηκε, δεν αναγνωρίσθηκε.
Δημήτριος Μ. Χρονόπουλος
Ήταν 18 ετών και αδελφός του προηγούμενου. Ισχύει γι’ αυτόν ό,τι ακριβώς και για τον προηγούμενο, όσον αφορά στο επάγγελμα, την καταγωγή, τον τόπο και την ημερομηνία επιβίβασης, τον προορισμό και τα της ανεύρεσης του πτώματος.
  Οι συντοπίτες μας αυτοί είχαν στο μυαλό τους αυτό που ονομάζεται «αμερικανικό όνειρο». Προσέβλεπαν σε καλύτερες συνθήκες ζωής, σε άνεση οικονομική, σε περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην κοινωνική πρόοδο, για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Τελικά δε δικαιώθηκαν. Έφυγαν ενωρίς από τη σκηνή του βίου τούτου, πριν καν τους δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστούν λίγο και να προσεγγίσουν, έστω κι από μακριά, το όνειρό τους.
  Υ.Γ. Πολύτιμες πληροφορίες και υλικό για το θέμα που παρουσιάζουμε συλλέξαμε από το διαδίκτυο  ​Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Περιφερειακό για τα σκουπίδια με δεκάδες κατοίκους της Καλλιρρόης παρόντες         
            
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση της επερώτησης που έχουν καταθέσει οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και Αριστείδης Σταθόπουλος, και αφορά στη χωροθέτηση των μονάδων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη συνεδρίαση είναι παρόντες και δεκάδες κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης, με επικεφαλής το δήμαρχο Οιχαλίας, Φίλιππο Μπάμη.
Μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί μόνο η επερώτηση, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου, όπου εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα παρουσιάσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα γίνει αναλυτική συζήτηση.  Β.Β.
Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο Θάρρος
 υγ-
φωτογραφίες από το Arcadiaportal.gr   ,   Video: 
 

***  Η άγνωστη ιστορία του «Αμερικάνου θρύλου των Χράνων»         
    
   
Η άκρη του κουβαριού που ξετυλίγουμε βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Εκείνη την περίοδο κάνει την εμφάνισή του στους Χράνους ο πρώτος ξένος επισκέπτης. Ήταν ένας περίεργος μεσήλικας Αμερικανός.
Η περιοχή, όπως και ο υπόλοιπος νομός, μόλις άρχιζε να βγαίνει ουσιαστικά από τα συντρίμμια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου.
Στην αρχή, η υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι στον ξένο ήταν, μάλλον, εχθρική. Κάποιοι, μάλιστα, μόλις έμαθαν την καταγωγή του, τον έβλεπαν και ως κατάσκοπο! Με την πάροδο του χρόνου η ματιά άλλαξε. Με την καθημερινή του παρουσία στο χωριό ο Αμερικανός άρχισε να γίνεται συμπαθής. Όμως, δε συνήθιζε να έρχεται και σε πολλή επαφή με τον κόσμο. Ζούσε με τους δικούς του ρυθμούς. Ατέλειωτες βόλτες στην παραλία μόνος του, λίγες κουβέντες με τους ντόπιους.
Σιγά σιγά άρχισε να πλέκεται ένας θρύλος γι’ αυτόν τον περίεργο και ευγενή άνθρωπο.  Μάλιστα, μόλις έμαθαν από τον ίδιο, στα ελάχιστα πάρε-δώσε που είχε με τους κατοίκους των Χράνων, ότι βρίσκεται εκεί απογοητευμένος και γεμάτος τύψεις για όσα συνέβησαν από τη χώρα του στην Ιαπωνία με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών, σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, έγινε περισσότερο αγαπητός. Από τον ίδιο, επίσης, πληροφορήθηκαν ότι με κάποιον τρόπο συμμετείχε κι αυτός στον όλεθρο. Έτσι, ανέβηκε περισσότερο στην εκτίμησή τους, από τη στιγμή που δήλωνε μετανιωμένος. Όπως μας επισήμαναν, μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής που μιλήσαμε μαζί τους, από τις τύψεις του δεν τον είδαν ούτε μία μέρα, όσα χρόνια έζησε στους Χράνους, να τρώει κρέας.
Ο ιδιοκτήτης του καφέ-εστιατορίου «Κιβωτός», Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε στο «Θ», ότι, αν και μικρό παιδί εκείνη την εποχή, τον θυμάται σαν έναν άνθρωπο λεβέντη και ευγενικό, ο οποίος δε δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στην περιοχή. «Ήταν πάντα ευγενικός και φιλικός απέναντί μας. Μας στενοχωρούσε, όμως, η θλίψη που φαινόταν στα μάτια του».
Ο Πέτρος Μουντζούρης μάς μίλησε με τον ίδιο θερμό τρόπο για τον Αμερικανό επισκέπτη. «Ήταν αγαπητός στην περιοχή και, μάλιστα, βοηθούσε οικονομικά, όπως μπορούσε, αυτούς που είχαν ανάγκη».
Η προφορική ιστορία λέει ότι ενίσχυσε οικονομικά δύο παιδιά για να σπουδάσουν, ενώ κάποια φορά που είχε κατέβει στην Καλαμάτα για να πάρει τη σύνταξή του, έχασε το πορτοφόλι του. Αυτός που το βρήκε ήταν κάτοικος των Χράνων, ο Γιώργος Τσαμπούκος, ο οποίος και του το παρέδωσε. Γι’ αυτή του την πράξη ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα.
  Ποιος ήταν ο Αμερικανός επισκέπτης
Πρόκειται για τον ταγματάρχη συνταξιούχο της Αμερικανικής Αεροπορίας,  Norman Mackie, ο οποίος γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1887 στην πόλη Φιλαδέλφεια της πολιτείας Πενσυλβάνια. Απέκτησε τρία παιδιά και έλαβε μέρος στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Φαίνεται, όμως, ότι ο δεύτερος στάθηκε μοιραίος για τη ζωή του. Όντας μέλος των αεροπλάνων συνοδείας στο βομβαρδισμό του Ναγκασάκι, άμα τη επιστροφή του στις ΗΠΑ υπέστη νευρικό κλονισμό. Δεν μπορούσε να χωνέψει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλε στην εν ψυχρώ δολοφονία χιλιάδων αμάχων.
Από τότε και μετά άρχισε να μπαινοβγαίνει στα ψυχιατρεία. Οι γιατροί του συνέστησαν, ως έσχατη λύση, να φύγει μακριά από τη χώρα, μήπως και η αλλαγή τοπίου τον κάνει να ξεχάσει και να ηρεμήσει.
Πρώτος του σταθμός ήταν η Γαλλία. Κι εκεί, όμως, η βουή του πλήθους τον ενοχλούσε. Πήρε το αεροπλάνο, έφτασε στην Αθήνα και από εκεί αποφάσισε να επισκεφθεί την Κρήτη, ψάχνοντας ένα καταφύγιο. Η παρουσία εκεί της αμερικάνικης βάσης τού «ξύπνησε» πάλι τις Ερινύες.
Επιστρέφει στην Αθήνα και ζητά τη βοήθεια της αμερικάνικης πρεσβείας. Αυτό που του έκαναν, ήταν να του δώσουν ένα αυτοκίνητο και την παρότρυνση να πάει όπου θέλει. Ο δρόμος του τον έφερε στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη Μεσσηνία και τους Χράνους. Έζησε εκεί περίπου δεκαπέντε χρόνια, αγόρασε σπίτι και έζησε ήρεμα. Πέθανε στο χωριό στις 25 Φεβρουαρίου του 1975 σε ηλικία 88 χρόνων. Ετάφη στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Όπως μάθαμε, κάποια χρόνια αργότερα επισκέφθηκε την περιοχή ένας από τους γιους του. Πήγε στον τάφο του και συνομίλησε με κάποιους κατοίκους. Από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι ο πατέρας του ήταν μέλος της αμερικάνικης αποστολής στο Ναγκασάκι. Έλεγε την αλήθεια ή ήθελε να «αθωώσει» τον πατέρα του εκ των υστέρων, από το βάρος χιλιάδων νεκρών; Κανείς δεν πρόκειται να μάθει. Εκείνο, όμως, που παραδέχτηκε ήταν ότι ο πατέρας του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα...
  Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ού αιώνα που σφράγισαν τη νίκη των συμμάχων κατά του Άξονα.
Η χρήση αυτού του όπλου θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς, καθώς και ο μόνος ικανός δρόμος να πεισθεί ο αντίπαλος σε άνευ όρων παράδοση. Οδήγησε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα. Η συγκεκριμένη επίθεση αναφέρεται συχνά ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας.
Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο “Little Boy” (αγοράκι) στο κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών Αλαμογκόρντο. Τα αποτελέσματα της έκρηξης δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων, μια και τέτοιου τύπου βόμβα δεν είχε δοκιμαστεί, όπως η βόμβα πλουτωνίου, που ακολούθησε. Τη ρίψη της έκανε ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, «Ένόλα Γκαίυ».
Το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.
Από την πόλη διασώθηκε μόνον ο θόλος (από μπετόν) και ο σκελετός του κτηρίου που τον στήριζε. Πριν από την έκρηξη αυτό ήταν το κτήριο που στέγαζε την «Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα». Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και είναι από τα διατηρητέα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων) στο Ναγκασάκι. Εδώ η βόμβα ήταν άλλου τύπου και χρησιμοποιούσε ως γόμωση το πλουτώνιο. Αυτή είχε λάβει το προσωνύμιο «Fat Man» (χοντρός) στο εργαστήριο κατασκευής της. Αρχικός στόχος ήταν η ιαπωνική πόλη Κοκούρα (Kokura), επειδή όμως το νησί Κιουσού, στο οποίο βρίσκεται, ήταν καλυμμένο από πυκνή ομίχλη, ο επικεφαλής της αποστολής ταγματάρχης Σουέινι, ακολουθώντας το σχέδιο, υποχρεώθηκε να στραφεί στον «αναπληρωματικό» στόχο, την πόλη του Ναγκασάκι. Η έκρηξη ήταν ακόμη σφοδρότερη από την προηγούμενη και σχεδόν διέλυσε το Β29 του Σουέινι, το οποίο μόλις που πρόλαβε να προσγειωθεί στην Οκινάβα. Ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης του Ναγκασάκι, τα αποτελέσματά της στο έδαφος ήταν λιγότερο καταστροφικά από αυτά της βόμβας στη Χιροσίμα, αν και οι συνέπειες της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες.
Οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν. Για να πραγματοποιηθούν, ο διοικητής της μοίρας της Αεροπορίας Στρατού Σπατζ, στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, ζήτησε έγγραφη τη διαταγή από την πολιτική ηγεσία, «αρνούμενος να σκοτώσει ίσως 100.000 άτομα με προφορικές μόνον εντολές».
Η διαταγή πράγματι του στάλθηκε εγγράφως με τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ και του υπουργού Στρατιωτικών, Χένρι Στίμσον. Η τελική, ωστόσο, απόφαση, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, έπρεπε να ληφθεί μόνον από τον πρόεδρο, ο οποίος και την έλαβε, με την αιτιολογία ότι οι ρίψεις αυτές θα έφερναν γρήγορο τέλος στον πόλεμο στο θέατρο του Ειρηνικού και ότι τα θύματα από τις βόμβες θα ήταν λιγότερα από τις απώλειες σε μια ενδεχόμενη απόβαση στην Ιαπωνία ή από τη συνέχιση του πολέμου. Υπάρχουν απόψεις, όμως, που υποστηρίζουν ότι η ρίψη των ατομικών βομβών ήταν μια επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο και, κυρίως, τη Σοβιετική Ένωση. Ως τέτοια, προλείανε το έδαφος για την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.
Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων που πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών υπολογίζεται σε περίπου 70.000 στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Όμως, οι ολέθριες συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας τους επόμενους τέσσερις μήνες αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε 90.000-166.000 στη Χιροσίμα και 80.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε φτάσει τα 200.000 θύματα.    Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***  «Ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου λένε οι πολίτες          
            Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής   » (διεξήχθη από 8 έως 10 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.004 ατόμων) δείχνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έχει μεγάλη κοινωνική υποστήριξη.
Ειδικότερα: Το 66,7% απαντά θετικά στην ερώτηση αν επιθυμεί να ψηφίζει χωριστά για τον υποψήφιο δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Στην ίδια ερώτηση το 22,6% απαντά αρνητικά και το 10,7% δεν παίρνει θέση. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό της κατάφασης στην ερώτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το 75,9% δηλώνει ότι επιθυμεί να ψηφίζει δημοτικούς συμβούλους σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου θα περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων αλφαβητικά και ανεξάρτητα από κομματική ένταξη. Μόνο το 18% διάκειται αρνητικά και το 6,1% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αλλαγή που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, και την οποία επαναβεβαίωσε προχθές από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, θα προχωρήσει, για τον πρόσθετο λόγο ότι καταγράφεται κοινωνική δυναμική υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι η τάση είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία της Ν.Δ. ο Γ. Μιχελάκης ανέφερε ότι το υπουργείο του «μετέχει δυναμικά στον αγώνα της Πατρίδας μας». Όπως είπε, μεταξύ άλλων: «Αλλάζουμε το νόμο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους πιο ικανούς και τους πιο άξιους, χωρίς περιορισμούς. Για να μπορεί ο δημότης να επιλέγει τους καταξιωμένους σε κάθε τοπική κοινωνία, ακόμη και εάν αυτοί προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς. Για να σταματήσει η ποδηγέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να βάλουμε στην πρώτη γραμμή τους καλύτερους.
Φέρνουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που λύνει χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες, οι οποίες ταλαιπωρούσαν τους Δήμους, αλλά και τους δημότες (σ.σ. πρόκειται για τον αντι-καλλικράτη).
Προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία, για την ψήφο των ομογενών. Η Νέα Δημοκρατία είχε ξαναφέρει ως κυβέρνηση το θέμα αυτό στη Βουλή, αλλά δε βρήκε τη συναίνεση άλλων κομμάτων. Τώρα μπορούμε να πούμε πως δεν πάει άλλο. Η ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες είναι επιβεβλημένη. Η ψήφος των ομογενών αποτελεί για εμάς εθνική υποχρέωση».
 
*** 100.000 αιτήσεις για 10.000 θέσεις

        Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας και της ανάγκης που υπάρχει για δουλειά στη σκιά της υψηλής ανεργίας αποτελούν τα στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν για τα προγράμματα κοινωφελής εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Ο αριθμός τους, σύμφωνα με το capital.gr, ξεπέρασε τις 100.000. Ο ΟΑΕΔ είχε προκηρύξει 10.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση των αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ενώ για την κατάρτηση των πινάκων θα εφαρμοστεί σύστημα μοριοδότησης. Στόχος του Οργανισμού είναι όσοι επιλεγούν να βρίσκονται στις θέσεις τους το αργότερο έως τις 5 Νοεμβρίου.Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρόκειται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ άλλες 30.000 θέσεις απασχόλησης για ανέργους κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), αλλά και κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
 
***Στο Δήμο Καλαμάτας περνά το ακίνητο Παναγιώταρου

       Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2542, τεύχος Β΄, 10 Οκτωβρίου 2013), το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τη διάλυση του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Στέγη Ευγηρίας Βασίλειος και Ευδοκία Παναγιώταρου», η σύσταση του οποίου είχε εγκριθεί με το από 4.8.1993 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 642 Β΄). Το Διάταγμα υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου. Στο μοναδικό άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος αναφέρονται τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων: «Διαλύουμε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Στέγη Ευγηρίας Βασίλειος και Ευδοκία Παναγιώταρου», η σύσταση του οποίου εγκρίθηκε με το από 4.8.1993 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 642 Β΄), αφού ο σκοπός του κατέστη απραγματοποίητος, λόγω οικονομικής αδυναμίας εκτέλεσης αυτού και η περιουσία του περιέρχεται στο Δήμο Καλαμάτας, ως κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης, προκειμένου τα έσοδα αυτής να διατίθενται για έργα εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινότητας Μικρής Μαντινείας, ύστερα από σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου». Πρόκειται για άκρως θετική εξέλιξη η οποία επήλθε μετά από προσπάθειες 7 ετών εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και θα οδηγήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας Παναγιώταρου για το κοινό καλό. Προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιουσία που κατέλιπαν ο Βασίλειος και η Ευδοκία Παναγιώταρου και να παράγει έσοδα για το Δήμο Καλαμάτας, θα επιδιωχθεί η εφαρμογή της διαδικασίας των ΣΔΙΤ και για την ενεργοποίησή της ο Δήμαρχος θα επισκεφθεί τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Σημειώνεται πως η ακίνητη περιουσία Παναγιώταρου βρίσκεται στην «καρδιά» του Τοπικού Διαμερίσματος της Μικρής Μαντίνειας και προσδοκάται να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής με την κατάλληλη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που άφησαν οι δωρητές. - 
 
***  «Παζάρι» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τους διοικητές των νοσοκομείων…         
    Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των επιτελών των δύο κυβερνητικών εταίρων για τις έμμισθες θέσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων της χώρας.
Η «ανοιχτή διαδικασία» πρόσκλησης ενδιαφέροντος έληξε και ξανα-άνοιξε, βγάζοντας από τους όρους την εντοπιότητα, καθώς αυτή έμπαινε εμπόδιο σε βόλεμα ημέτερων πολιτικών φίλων και κομματικών στελεχών, κυρίως στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.
Άλλαξε ο υπουργός, άνοιξε ξανά η διαδικασία αιτήσεων, έγινε μια πρώτη αξιολόγηση και αυτές τις μέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη το «παζάρι» για τις θέσεις. Το 2 – 1, που ήθελε το ΠΑΣΟΚ, δε φαίνεται να το δέχονται στη Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ αποκλείει το 4 – 2 που προτείνουν και προκρίνουν από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι ισορροπίες είναι «λεπτές» και καταβάλλεται προσπάθεια να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές, αλλά και να υπάρχει «ισορροπία» συσχετισμών και προσώπων στα νοσοκομεία.
Βεβαίως, «αγκάθι» αποτελούν τα πρόσωπα και, κυρίως, εκείνα που έχουν στενή σχέση με τους δύο προέδρους των κομμάτων. Αυτοί οι «φίλοι», που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης και αμέριστης στήριξης Σαμαρά και Βενιζέλου, θα «αξιοποιηθούν». Πού όμως; Σε αυτό το σημείο, έγκειται το πρόβλημα και, παρά τις δηλώσεις και «δεσμεύσεις» ότι το Σεπτέμβριο θα ορίζονταν και τοποθετούνταν οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, οι όποιες αποφάσεις «πηγαίνουν» πίσω. Πιθανώς σε κάποια νοσοκομεία οι αποφάσεις να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα.
Οι δε επιτελείς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που χειρίζονται το θέμα, έχουν καταλήξει στα προς αξιοποίηση – ή βόλεμα, κατ’ άλλους – πρόσωπα. Δεν έχουν καταλήξει, όμως, σε ποιο νοσοκομείο και ποια θέση (διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή) θα οριστεί καθένα από αυτά! Αυτή την εβδομάδα ίσως γίνει η «μοιρασιά» των νοσοκομείων, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως έχουν ξεπεραστεί εμπόδια και «αμβλυνθεί» προτάσεις επιτακτικής τοποθέτησης συγκεκριμένων προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένα νοσοκομεία.
Στη Ν.Δ., υπάρχουν πολλά πρόσωπα που «παίζουν». Από πρώην υπουργούς και βουλευτές μέχρι υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, πολιτευτές και στενούς φίλους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στο ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρονται πρώην βουλευτές και πολιτευτές, κομματικά στελέχη και άτομα της εμπιστοσύνης του Βαγγέλη Βενιζέλου. Στον ΠΑΣΟΚ, επίσης, έχουν να αξιολογήσουν και να σταθμίσουν και το ενδιαφέρον νυν διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων που, κατά γενική ομολογία, θεωρούνται και είναι επιτυχημένοι.
Πάντως, η ονοματολογία και η σεναριολογία δίνει και παίρνει για τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές και, όπως όλα δείχνουν, η όλη διαδικασία δε θα ξεφύγει από την παλαιοκομματική αντίληψη για βόλεμα ημετέρων, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, δυνατοτήτων, γνώσης του αντικειμένου και εμπειρία. Όπως φαίνεται, οι «απόλυτα» κομματικές επιλογές, από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα υπερισχύσουν, επί της ουσίας, ως πρώτο «κριτήριο». Αυτό θα έχει ως συνέπεια την καρατόμηση και εκδίωξη επιτυχημένων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών και την «απαξίωση» άξιων και ικανών ανθρώπων, με γνώσεις και εμπειρία, στη διοίκηση μονάδων υγείας, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι και μεταξύ των κομματικών επιλογών δε θα υπάρχουν άξιοι και ικανοί να διοικήσουν και να διαχειριστούν με επιτυχία μονάδες υγείας!
Όπως, από τις αρχές Απριλίου, κατά την πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουμε γράψει στο «Θ», μεταξύ των ενδιαφερομένων που κατέθεσαν αίτηση για θέση διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή σε νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. είναι, από τη Μεσσηνία, ο γνωστός γιατρός Δημήτρης Δρακόπουλος, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, η διοικητική διευθύντρια της Νοσοκομειακής Μονάδας Καλαμάτας Γεωργία Λιακέα, το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Πέτρος Αλεξόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και πρώην διοικητής των Νοσοκομείων Σπάρτης (2002 – 2004) και Κυπαρισσίας (2007 – 2010) Φώτης Δρούμπαλης, ο Νικόλαος Χήναρης, ο Γρηγόριος Κανελλόπουλος και ο, μέχρι σήμερα, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος, ενώ ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και παραιτηθείς αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Πάνος Μπόζος, έχει καταθέσει αίτηση στην 1η ΥΠΕ Αττικής.
Μετά το «άνοιγμα» ξανά της διαδικασίας, με την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από τον κ. Γεωργιάδη και την απάλειψη του όρου της εντοπιότητας, και άλλοι Μεσσήνιοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον.   Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
***   Απολύσεις στους ΟΤΑ           
            Απολύσεις 12.000 εργαζομένων στους Δήμους που έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά και με «αναξιοκρατικά» κριτήρια προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Όπως χαρακτηριστικά είπε για τους Δήμους: «Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πλαστά χαρτιά, φτάνουν το νούμερο που ζητάει η τρόικα, 10-12 χιλιάδες», ενώ όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν εννοεί μόνο πλαστά δικαιολογητικά ή και «αναξιοκρατικές» προσλήψεις, απάντησε ότι αναφέρεται σε όλα μαζί!
Ok, για τα πλαστά πιστοποιητικά να συμφωνήσω. Να ελεγχθούν και να «σεντραριστούν», όμως, και όλοι εκείνοι που τους προσέλαβαν και ήλεγξαν και ενέκριναν τις προσλήψεις;
Την αναφορά «αναξιοκρατικές» προσλήψεις, ωστόσο, δεν την πολυκαταλαβαίνω. Δηλαδή, μπορούσε ο κάθε δήμαρχος, με το έτσι θέλω, να προσλαμβάνει όποιον θέλει; Όλες οι προσλήψεις, αν δεν κάνω λάθος, έχουν διαδικασίες, ελέγχονται και εγκρίνονται και από υπερκείμενα των δημάρχων θεσμικά Όργανα του κράτους και από αρμόδιες Αρχές. Θα «απολύσει» ο κ. Γρηγοράκος και όλους όσοι σχετίζονταν με τις διαδικασίες των προσλήψεων, άραγε; 
 
***  Γιάννης Αδαμόπουλος: «Η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ πρέπει να απαντά στις ανάγκες κάθε περιοχής»          
   
 «Εξατομίκευση» των αναγκών κάθε περιοχής ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, όμως, φαίνεται να έχει παγώσει προς το παρόν.
Πρόσφατα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου για την αναδιοργάνωση της βασικής δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η διαδικασία περιλαμβάνει την αξιολόγηση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Από την πλευρά του, ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε πως η συνολική διαδικασία μάλλον έχει παγώσει, ενώ οι αστυνομικοί επιθυμούν την αναδιάρθρωση αυτή, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Για τη Μεσσηνία, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει οργανωμένο και στελεχωμένο αστυνομικό τμήμα σε κάθε Δήμο, καθώς και να λειτουργήσει Τμήμα Ασφαλείας στην περιοχή της Τριφυλίας. Παράλληλα, σε περιοχές που υπάρχει η ανάγκη και οι συνθήκες το επιβάλλουν να λειτουργεί αστυνομικός σταθμός.
Καταλήγοντας, σχολίασε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό στη διαβούλευση πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού να συμμετέχουν οι αστυνομικοί διευθυντές του εκάστοτε νομού, καθώς και ο πρόεδρος των κατά τόπους Ενώσεων Αστυνομικών, οι οποίοι πραγματικά γνωρίζουν τις ανάγκες των περιοχών που ζουν και εργάζονται.   Β.Β.
 
***   Πλάγιες βολές Σαμπαζιώτη         
           Φίλος ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά με το πετρέλαιο θέρμανσης του τα... ψέλνει, έστω και με πλάγιο τρόπο. «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την κυβέρνηση, συμμεριζόμαστε την προσπάθεια που γίνεται να βγει η χώρα από την ύφεση, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι, για να ξεφύγουμε από την κρίση, χρειάζεται η συμμετοχή των Ελλήνων και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Οι όποιες στρεβλώσεις και αδικίες προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή των νομοθετημάτων που στοχεύουν στη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να διορθωθούν, γιατί αυτή δεν είναι η στόχευση».  Α.Π. 
 
***  Κατηγορίες παραχάραξης και συμμορίας αντιμετωπίζουν οι νεαροί με τα πλαστά          
           Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Ενώπιον της αντιεισαγγελέως Καλαμάτας οδηγήθηκαν την Παρασκευή οι τέσσερις νεαροί (ένας 19χρονος και τρεις 17χρονοι) με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων.
Ο 19χρονος φαίνεται να παρέσυρε τους ανήλικους, όλοι μαθητές του ίδιου σχολείου στην Καλαμάτα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, παραδέχθηκε ότι εκείνος τύπωνε τα πλαστά 20ευρα και τα έδινε στους ανήλικους, οι οποίοι τα διέθεταν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βάρος του  εκκρεμεί και άλλη σχετική δικογραφία, αφού πριν από μερικούς μήνες είχε κατηγορηθεί για πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ στην Κυπαρισσία.
  Σοβαρές κατηγορίες
Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι ότι ο 19χρονος τύπωσε τα πλαστά 20ευρα σε έναν εκτυπωτή και σε απλό χαρτί Α4. Ωστόσο, επέλεγαν να διακινούν τα πλαστά χαρτονομίσματα νύχτα, ώστε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν αντιληπτά από τον παραλήπτη.
Τα πλαστά χαρτονομίσματα διαπίστωσε ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών, στον οποίο ήδη είχαν δώσει το προηγούμενο διάστημα άλλα τρία χαρτονομίσματα – φωτοτυπία. Όταν προχθές ένας εκ των νεαρών, ο 17χρονος Ρουμάνος, πήγε στο ψιλικατζίδικο να δώσει και τέταρτο πλαστό χαρτονόμισμα, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε την Αστυνομία και συνελήφθη.
Η Αστυνομία συνέλαβε και τους άλλους τρεις (Έλληνες), ενώ ομολόγησαν ότι ο 19χρονος τα τύπωνε και οι άλλοι τα διέθεταν.
Στην κατοχή του ενός 17χρονου Έλληνα βρέθηκαν και 24 κροτίδες. Ωστόσο, δε βρέθηκε ο εκτυπωτής που γίνονταν οι εκτυπώσεις, καθώς ο 19χρονος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι τον πέταξε. Η Αστυνομία έχει βάσιμες υποψίες ότι τέτοια πλαστά χαρτονομίσματα έχουν διατεθεί σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά, ενώ ο 19χρονος έχει κατηγορηθεί για πλαστό χαρτονόμισμα στην Κυπαρισσία.
Χθες οδηγήθηκαν στην αντιεισαγγελέα, η οποία τους απήγγειλε τις κατηγορίες, στο 19χρονο της παραχάραξης και σε όλους της κυκλοφορίας παραχαραγμένων κατ’ εξακολούθηση και τετελεσμένης και απόπειρας και τη σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος.
Οι νεαροί ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα και μέχρι τότε θα κρατηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Κάποιοι από τους 17χρονους φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς τι έκαναν, καθώς το είχαν θεωρήσει «πλάκα».
 
***  Σκουπιδαριό στα Δικαστήρια          
          

Σε σκουπιδότοπο μετατρέπονται τα παρκάκια μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, και από την οδό Ψαρών και από την πλευρά της Αριστομένους, όταν έχει συνεδριάσεις δικαστηρίων.
Κυρίως τσιγγάνοι τα μετατρέπουν σε χώρους πικ νικ, αφήνοντας, φυσικά, τα πάντα πίσω τους, ακόμα κι αν τα καλαθάκια δεν απέχουν πολύ.   Β.Β.   
 
***   Όλοι οι μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν στο ελληνικό τόξο!         
   Το μεσημέρι του Σαββάτου  η Κρήτη  και η Νότια Ελλάδα χόρεψαν στο ρυθμό των 6,3 Ρίχτερ του Εγκέλαδου προκαλώντας τον πανικό και ξυπνώντας μνήμες από παλιότερους σεισμούς. Μάλιστα όπως αναφέρουν και οι σεισμολόγοι το ελληνικό τόξο έχει δώσει σεισμούς μέχρι και 8,2 Ρίχτερ.
Οι μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο
227 π.Χ νότια της Ρόδου 7,2 Ρίχτερ
1508 στην Ιεράπετρα 7,2 Ρίχτερ
1810 στο Ηράκλειο 7,8 Ρίχτερ
1843 στη Χάλκη 6,5 Ρίχτερ
1856 στο Ηράκλειο 8,2 Ρίχτερ
11/8/1903 στα Κύθηρα 7,9 Ρίχτερ
18/2/1910 στα Χανιά 6,9 Ρίχτερ
26/6/1926 στο Αρχάγγελο στη Ρόδο 8,0 Ρίχτερ
14/2/1930 στην Αϊτάνια στην Κρήτη 6,7 Ρίχτερ
25/2/1935 στα Ανώγια 7,0 Ρίχτερ
25/4/1957 στα νότια της Ρόδου 7,2 Ρίχτερ
14/5/1959 νότια της Κρήτης στα Πιτσίδια 6,3 Ρίχτερ
4/5/1972 στα Χανιά 6,5 Ρίχτερ
13/8/1992 στη Ζάκρο 6,8 Ρίχτερ
23/5/1994 στον Αγιο Μύρωνα στην Κρήτη 6,1 Ρίχτερ
9/1/2006 μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων 6,9 Ρίχτερ
*Το ελληνικό τόξο ξεκινώντας από την Κεφαλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου και περνώντας νότια της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο. Εδώ τα Ρίχτερ χτυπoύν με μεγέθη που φθάνουν ακόμη και τους 7,5 βαθμούς. Είναι το όριοεπαφής και σύγκλισης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, που η πρώτη βυθίζεται με ταχύτητα περίπου 4,5 εκατοστών τον χρόνο κάτω από τη δεύτερη, και είναι αυτή η τιτάνια «μάχη» των πλακών στο Νότιο Αιγαίο η κύρια αιτία εκδήλωσης των περισσότερων σεισμών στην Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζεται στο δυτικό τμήμα του Ελληνικού Τόξου, όπου και σημειώθηκαν οι πρόσφατες ισχυρές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Καλαμάτας και μεταξύ Λευκάδας - Πρέβεζας. Στο δυτικότερο άκρο του Ελληνικού Τόξου, εντοπίζεται και το σεισμικό «τρίγωνο του διαβόλου», ένας χώρος με ιδιαίτερα τεκτονικά χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της λίστας των περιοχών υψηλότερης σεισμικότητας στο Αιγαίο και στην Ευρώπη.
Κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Ελλάδας από την Κέρκυρα ως τη Δυτική Κρήτη, η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διακριθεί γενικά σε τρεις περιοχές.
Η πρώτη περιοχή βρίσκεται βορείως της Λευκάδας και η σεισμική δραστηριότητα εκεί οφείλεται σε συμπιεστικές δυνάμεις περίπου ανατολικής - δυτικής διεύθυνσης (κάθετες στη διεύθυνση των ακτών της Δυτικής Ελλάδας).
Η δεύτερη περιοχή βρίσκεται νοτίως της Κεφαλονιάς και αποτελεί το δυτικό τμήμα του Ελληνικού Τόξου. Η σεισμική δραστηριότητα εκεί οφείλεται στη σύγκλιση μεταξύ της αφρικανικής πλάκας και του Αιγαίου και της κατάδυσης της πρώτης κάτω από τη δεύτερη. Αποτέλεσμα της κατάδυσης αυτής είναι και η εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας ενδιαμέσου βάθους (εστιακά βάθη σεισμών μεγαλύτερα των 60 χιλιομέτρων) κάτω από την Πελοπόννησο και ανατολικά αυτής ­ περίπου ως τον χώρο των Κυκλάδων.
Η τρίτη περιοχή βρίσκεται μεταξύ των δύο προηγούμενων, στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλονιάς, από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα. Η σεισμική δραστηριότητα εδώ εκδηλώνεται κυρίως κατά μήκος ενός ρήγματος, το οποίο έχει διεύθυνση βορειοανατολική - νοτιοδυτική. Με άλλα λόγια, η σεισμική δραστηριότητα στον χώρο αυτό εκδηλώνεται επειδή έχουμε μια οριζόντια κίνηση του χώρου νοτίως του ρήγματος προς τα νοτιοδυτικά (προς τη Μεσόγειο) και του χώρου βορείως του ρήγματος προς τα βορειοανατολικά (προς την Πίνδο). Η συνολική σχετική κίνηση κοντά στο ρήγμα αυτό είναι της τάξεως των 25 χιλιοστών ανά έτος.
Χαρακτηριστικό της σεισμικής δραστηριότητας στη Δυτική Ελλάδα που οφείλεται στις τεκτονικές ιδιότητες της περιοχής, είναι ο μεγάλος αριθμός μικρών και ενδιαμέσου μεγέθους σεισμών αλλά και η μεγαλύτερη συχνότητα γένεσης ισχυρών, καταστρεπτικών σεισμών. Έτσι παρά το γεγονός ότι στον χώρο αυτό τα μεγέθη των μεγαλύτερων σεισμών είναι λίγο μικρότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές του ελληνικού χώρου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι σαφώς μεγαλύτερος εξαιτίας της συχνότητας γένεσης σεισμών ικανών να προκαλέσουν καταστροφές.Μετά τη γένεση του ισχυρού σεισμού στην Τουρκία είναι γεγονός ότι επηρεάστηκε η σεισμικότητα όλου του ελληνικού χώρου. Σε διάφορες περιοχές μάλιστα, συμπεριλαμβανομένης και της Δυτικής Ελλάδας, εκδηλώθηκε σεισμική δραστηριότητα αμέσως μετά την άφιξη των σεισμικών κυμάτων από την Τουρκία.
Τέτοιες μεταβολές έχουν παρατηρηθεί αρκετές στο παρελθόν με βάση τόσο τις ενόργανες μετρήσεις όσο και τα ιστορικά δεδομένα. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν εκδηλώνεται χρονικά πάντα με τον ίδιο τρόπο, αλλά διακρίνονται περίοδοι ύφεσης και έξαρσής της. Οι παρατηρήσεις αυτές αλλά και τα συμπεράσματα μελετών που αφορούν στη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών με τη χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών μπορούν να δώσουν σημαντικά στοιχεία και να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του σεισμικού κινδύνου.
Η μεγάλη σεισμικότητα της Ελλάδας (η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την πρώτη στην Ευρώπη) οφείλεται στα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία κινείται δυτικά προς το Αιγαίο με ταχύτητα 25 χιλιοστά τον χρόνο  κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Το Αιγαίο ακολουθεί την κίνηση αυτή και κινείται με την ίδια ταχύτητα σε σχέση με την Ευρώπη κατά μήκος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου προς τα δυτικά. Ταυτόχρονα όμως το Αιγαίο, λόγω εσωτερικής παραμόρφωσης, επεκτείνεται προς τα νότια (με μια ταχύτητα η οποία φθάνει περίπου τα 10 χιλιοστά ανά έτος). Με τον τρόπο αυτό, ο ρυθμός ολίσθησης στο νότιο τμήμα του φθάνει ως τα 35 χιλιοστά το έτος, περίπου, με διεύθυνση βορειοανατολικά - νοτιοδυτικά. Επειδή και η Αφρική κινείται προς τα βόρεια (με ταχύτητα 10 χιλιοστά ανά έτος), ο ρυθμός σύγκλισης μεταξύ της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας με εκείνης του Αιγαίου είναι της τάξεως των 45 χιλιοστών το έτος, με αποτέλεσμα τη διαρκή επέκταση του Αιγαίου.
Επιπλέον δυτικά του ελληνικού χώρου (στην περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς), η Απουλία μικροπλάκα (Βόρειο Ιόνιο - Αδριατική) εκτελεί μια αριστερόστροφη κίνηση και το ανατολικό της όριο συγκρούεται με την Πίνδο.
Όλες αυτές οι παραπάνω κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών που σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν και την κύρια αιτία της σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται στον ελληνικό χώρο «συναντώνται» στην περιοχή της Κεφαλονιάς, γεγονός που έχει αποτέλεσμα στον χώρο αυτό να παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, ολόκληρης της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρώπης.

Πηγή: Εθνος , seismoi.gr
 
*** Ένα ιατρικό θαύμα         
           Ιατρικό θαύμα αποτελεί η νεαρή Βαλμόνα από την Αλβανία, η οποία προχθές στάθηκε όρθια μπροστά στους δικαστές και με τρεμάμενη φωνή ανέφερε όσα τραγικά βίωσε.
Έφθασε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με ακατάσχετη αιμορραγία. Ήταν θαύμα πως είχε ζήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η άμεση αεροδιακομιδή στην Αθήνα και οι πολύωρες επεμβάσεις των γιατρών στο ΚΑΤ έσωσαν τη ζωή της, ενώ κατάφεραν να συγκολλήσουν τα κατακρεουργημένα άκρα της και σήμερα να είναι λειτουργικά κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
Μπορεί να κινεί τα χέρια της και, κυρίως, να περπατά. Ούτε η ίδια πιστεύει ότι επιβίωσε από ένα τέτοιο έγκλημα.
Τα βαρύτερα τραύματα, φυσικά, είναι στην ψυχή της, και όπως φάνηκε και προχθές κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, είναι βαθιά και ανεξίτηλα γραμμένα.
Η φωνή της έσπασε πολλές φορές κατά την κατάθεσή της, ενώ προσπάθησε να «περάσει» όσο πιο γρήγορα γινόταν από τα τραγικά λεπτά, όταν ο σύζυγός της την ακρωτηρίαζε.
«Άρχισε να κόβει», είπε και λύγισε, και όταν τη ρώτησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου «με τι;», έσκυψε το κεφάλι, λέγοντας: «Ούτε το όνομα μπορώ να πω…».
Λίγη ώρα αργότερα ο τότε και τώρα σύντροφός της κατέθετε ότι η Βαλμόνα, ακόμα και 4 χρόνια μετά, όταν ακούσει ήχο από αλυσοπριόνο, παθαίνει κρίση.
Η εισαγγελέας Εφετών έκλεισε την αγόρευσή της, λέγοντας ότι είναι το πιο αποτρόπαιο έγκλημα που έχει δικάσει στην πολυετή καριέρα της και πως, αν είχε την ευκαιρία να δικάσει τον κατηγοορύμενο σε πρώτο βαθμό, θα είχε ζητήσει την ισόβια κάθειρξή του.   Β.Β.
 
***   Ο Αβραμόπουλος, η Καλαμάτα, η Καλλιρρόη και τα άρματα μάχης στις παρελάσεις…         
 Την ξέρετε την αγάπη του δημάρχου Καλαμάτας για τους Έλληνες, την πατρίδα, ίσως και το στρατό. Ξέρετε, επίσης, την αγάπη του δημάρχου Καλαμάτας για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που αυτή την εποχή είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον, πρέπει να ξέρετε πως ό,τι έχει ζητήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκείνος το έχει κάνει. Με αποκορύφωνα το παλιό νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Υγείας, έδωσε στον Παναγιώτη Νίκα για να φτιάξει Δημοτικό Μέγαρο, ενώ δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες ήταν και είναι ακόμη στο ενοίκιο και επιβαρύνουν κάθε χρόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προχθές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε ότι θα ξαναβγαίνουν τα άρματα και τα μαχητικά αεροπλάνα στις παρελάσεις των δύο μεγάλων εθνικών επετείων. Λέτε, λοιπόν, ο δήμαρχος Καλαμάτας να ζητήσει άλλη μια χάρη από το φίλο του υπουργό Άμυνας; Να του πει, δηλαδή, να στείλει και στην Καλαμάτα, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κανένα άρμα μάχης ή κανένα αεροπλάνο, έτσι για να τονωθεί λιγάκι η εθνική μας συνείδηση;
Μην αποκλείετε τίποτα, μην παίρνετε τίποτα ως απίθανο, όλα γίνονται…
Εδώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πριν από χρόνια, σε μια από τις επισκέψεις του στην Καλαμάτα, δε δίστασε να υποσχεθεί στον τότε δήμαρχο Κορώνης ότι θα φτιάξει Κέντρο Υγείας στην Κορώνη και λίγο αργότερα έδωσε την ίδια υπόσχεση στον τότε δήμαρχο της γειτονικής Αίπειας, για Κέντρο Υγείας και στη δική του περιοχή!
Και τι έγινε τελικά; Οι δύο δήμαρχοι τσακώθηκαν μεταξύ τους, αλλά Κέντρο Υγείας δεν έχει φτιαχτεί ούτε στη μία ούτε στην άλλη περιοχή…
Αυτό το κόλπο, το να βάζεις, δηλαδή, τους άλλους να τσακώνονται μεταξύ τους ή να τους κάνεις να αγανακτούν και να τους αποπροσανατολίζεις, για να καταφέρεις να περάσεις τις επιδιώξεις σου, είναι παλιό και πετυχαίνει ακόμα…
Αυτό συμβαίνει και με το τεράστιο θέμα του εργοστασίου των σκουπιδιών στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας. Κοντεύει να ξεσπάσει επανάσταση για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, όμως η επανάσταση θα έπρεπε να έχει γίνει για άλλον λόγο, γι’ αυτό που πέτυχαν οι Δήμοι και η Περιφέρεια, να μας στείλουν, δηλαδή, στα… «δόντια του καρχαρία», να εκχωρήσουν τα σκουπίδια σε μια εταιρεία, που πολλοί ισχυρίζονται ότι αύριο θα κάνει ανενόχλητη το κουμάντο, θα ορίσει στα νοικοκυριά να πληρώνουν πολλά περισσότερα λεφτά για τα δημοτικά τέλη και, ενδεχομένως, θα έχει ως κυρίαρχο μέλημα να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, αντί να προστατέψει το περιβάλλον. 
Γι’ αυτή την εξέλιξη τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι Δήμοι, ό,τι και αν λένε ορισμένοι δήμαρχοι για την Περιφέρεια ή το μονίμως κατηγορούμενο κράτος. Οι Δήμοι θα μπορούσαν να διαχειρίζονται μόνοι τους τα σκουπίδια, να επιβάλουν τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Δεν έκαναν, όμως, τίποτα, παρέδωσαν στην Περιφέρεια μια κατάσταση τραγική και εκείνη, άλλο που δεν ήθελε βέβαια, προχώρησε γρήγορα για τη λύση που έχουμε τώρα μπροστά μας.
Τώρα, λοιπόν, όλοι φωνάζουν, κάτοικοι, δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, ώστε να μη φτιαχτεί το εργοστάσιο στην Καλλιρρόη, λες και υπάρχει κάπου αλλού κάποιος χώρος που δε θα προκαλέσει αντιδράσεις. Κανείς, όμως, δε φωνάζει για το πόσο θα κοστίζει στο νοικοκυριό αυτό που πάει να γίνει, πόσο θα κοστίζει στο περιβάλλον, τι μήνυμα περνάει στον πολίτη που μέχρι τώρα φρόντιζε να παράγει όσο λιγότερα σκουπίδια γινόταν, να μαζεύει τα ανακυκλώσιμα, να έχει στο μυαλό του ότι το αποτύπωμα του καθενός στο περιβάλλον πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό, γιατί ακολουθούν κι άλλες γενιές.
Κι ενώ γίνεται τόσος ντόρος για την Καλλιρρόη, προχθές ο δήμαρχος Καλαμάτας -που φωνάζει και εκείνος για τις διαδικασίες της Περιφέρειας- υπέγραψε προγραμματική σύμβαση, ύψους 423.000 ευρώ, για πέντε μήνες, για την επεξεργασία των σκουπιδιών από μια εταιρεία και την επιστημονική επίβλεψη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου…
Και στο πρόσφατο παρελθόν ενεπλάκη το εργαστήριο κάποιου πανεπιστημίου στη διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας. Έκανε αναλύσεις στο λεγόμενο κομπόστ που έβγαζε η RAM και το εύρισκε εξαιρετικό. Τόσο εξαιρετικό που ο Δήμος δεν τολμά να το πάρει από τη Μαραθόλακκα, όπου έχει εγκαταλειφθεί…
Το καλό νέο της εβδομάδας που φεύγει είναι ότι η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε μεγάλες μειώσεις στα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από τις αρχές του 2014 δηλαδή.
Εκτός από τις μειώσεις, όμως, ανακοίνωσε και την κατάργηση του τέλους κοινοχρήστων χώρων στα χωριά του Δήμου. Επειδή αυτή η κατάργηση μπορεί να παρουσιαστεί ως μια σπουδαία κίνηση γενναιοδωρίας από τη Δημοτική Αρχή προς τα καφενεία των χωριών, να θυμίσουμε ότι η ίδια επέβαλε το συγκεκριμένο τέλος, παρά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η ίδια επέβαλε στα καφενεία των χωριών των 50 και των 100 κατοίκων να πληρώνουν τέλος για τις λίγες καρέκλες που βάζουν στο πεζοδρόμιο ή στην πλατεία, και τώρα απλώς διορθώνει το μεγάλο της λάθος, δεν κάνει κάποια χάρη…   Καραμαχίλης   Φωτογραφία: 
 
 
 








***  Σε όλες τις 14χρονες         

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το κείμενο της 14χρονης μαθήτριας Γυμνασίου της Καλαμάτας, το οποίο το «Θάρρος» δημοσίευσε την προηγούμενη Κυριακή. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση, αισθάνθηκα μια περηφάνια γι’ αυτή τη μέλλουσα γυναίκα.
Μια πρότασή της κινητοποίησε την επιθυμία μου να ξεδιπλώσω συγκεκριμένες σκέψεις και να τις απευθύνω σ’ αυτά τα νέα κορίτσια. Η πρόταση έγραφε: «Τα κορίτσια στην ηλικία μου δεν τα νοιάζει πώς θα μορφωθούν, πώς να ξέρουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, δεν τα νοιάζει τι είναι φεμινισμός».
Ανήκοντας στη γενιά που στην εφηβεία μας βρεθήκαμε στην έξαρση του φεμινιστικού κινήματος, βίωσα τα μοιραία λάθη που γίνονται προκειμένου να βρεις το δρόμο σου. Παρακολούθησα κι άλλες της γενιάς μου που δεν τον βρήκαν ποτέ.
Τότε, πετάξαμε τα σουτιέν και διεκδικήσαμε με πάθος να ορίζουμε το σώμα μας. Γυρίσαμε επιδεικτικά την πλάτη σ’ αυτό το χώρο που ονόμαζαν κουζίνα, ως σύμβολο κακοδαιμονίας των προηγούμενων «υποταγμένων» γυναικών.
Η μόρφωση και το πτυχίο έγιναν το μέσον της ανεξαρτησίας μας. Ελάχιστα ή, μάλλον, καθόλου δε λαμβάναμε υπόψη μας πως η γυναίκα βγήκε στην παραγωγή, όταν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα εργοστάσια στην Αμερική έμειναν χωρίς εργάτες, γιατί οι άντρες ήρθαν στην Ευρώπη να πολεμήσουν κατά του ναζισμού.
Τότε, που με αφίσες, και όχι μόνο, παρότρυναν τις Αμερικανίδες να εργαστούν στα εργοστάσια.
Πολλές γυναίκες της γενιάς μου ύψωσαν με υπερβολή πολλές φορές το ανάστημά τους ενάντια στη νοοτροπία, τους νόμους και τις γραφές. Διεκδίκησαν τη θέση τους ισότιμα ως επαγγελματίες, κρατώντας συγχρόνως με σοβαρότητα το ρόλο της μάνας, της συντρόφου, της συζύγου, της κόρης, της φίλης. Κι ας έπαιζε το ραδιόφωνο σαρκαστικά εκείνο το περίφημο τραγούδι: «Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά…».
Υπήρξαν κι αυτές που λούφαξαν στο ρόλο της συζύγου, από βόλεμα και όχι από άποψη…
Και η μία γενιά άρχισε να διαδέχεται την άλλη. Παρακολούθησα την κόρη μου, φίλες της και κόρες φίλων μου με ζηλευτή και αυτονόητη γι’ αυτές αξιοπρέπεια να ισορροπούν ανάμεσα στους διάφορους ρόλους. Σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό, γι’ αυτό και, κατά την άποψή μου, σημαντικό.
Βλέπω, όμως, και άλλες κοπελίτσες, αξιοθρήνητες. Ουσιαστικά πουλάνε τον εαυτό τους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Θα ήθελα να εκλείψει αυτό το είδος των γυναικών που πάντα υπήρχε και υπάρχει. Κοινό χαρακτηριστικό, το δήθεν. Δήθεν ανεξάρτητες, δήθεν δυνατές, δήθεν αξιοπρεπείς, δήθεν εγγράμματες. Κι αυτές θα μεγαλώσουν κάποιες νέες γενιές.
Τελικά, κοριτσάκια μου, ο αγώνας για την εξέλιξή σας είναι πρώτιστα εσωτερικός. Και η πραγματική μόρφωση είναι κι αυτή επίπονη.
Όμως, αξίζει τον κόπο…   Άντα Αποστολάκη    Φωτογραφία:
 
 
***  Οι αιμοδότες της Χρυσής Αυγής       
        
Πριν από περίπου ένα μήνα, απ’ αυτήν εδώ τη στήλη, είχα γράψει ένα σημείωμα με τίτλο «ο κυνισμός των μαμόθρεφτων της πολιτικής», το οποίο αναφερόταν στη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, να πουλήσουν το σπίτι τους», την ίδια στιγμή που ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης τεράστιας ακίνητης περιουσίας από τον μπαμπά του και πρώην υπουργό, Γιάννη Βαρβιτσιώτη.
Στον επίλογο δε, υπογράμμιζα ότι οι ψηφοφόροι της Α΄ Αθηνών πρέπει στις επόμενες εκλογές να τον στείλουν στο σπίτι του να ιδιωτεύσει, για να μη λέει μπαρούφες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Στα μέσα της εβδομάδας κουκουλοφόροι, αφού άδειασαν το πολιτικό του γραφείο από το προσωπικό που εργαζόταν στην οδό Γενναδίου, το οποίο μαζί με άλλα διαμερίσματα και καταστήματα έχει κληρονομήσει επίσης, του έβαλαν φωτιά και το έκαψαν ολοσχερώς. Ευτυχώς που δεν τον βρήκαν μπροστά τους, γιατί μπορεί να θρηνούσαμε θύματα.
Προφανώς, ήταν η απάντηση στις δηλώσεις περί ξεπουλήματος των σπιτιών εκείνων που δεν έχουν να πληρώσουν.
Χωρίς να συμφωνώ, όπως είναι προφανές, με την εν λόγω πράξη, ο υιός Βαρβιτσιώτης, εκτός από κυνικός, πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής, για να λέει τα ανείπωτα σε μια περίοδο που η κοινωνία βρίσκεται σε παράκρουση. Είναι εξοργιστικό για το μέσο Έλληνα που έχει μείνει άνεργος, που του έχει μειωθεί ο μισθός και αυτοκτονεί επειδή δεν τα βγάζει πέρα, να ακούει κυνικές ηλιθιότητες από έναν ετερόφωτο βολεμένο πολιτικό, ο οποίος δείχνει να ζει σε άλλη χώρα και να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα και την κοινωνία.
Ο κύριος play-boy, αν έχει, που δεν, την ελάσσονα πολιτική σκέψη ενός μέσου ανθρώπου και όχι πολιτικού, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δηλώσεις αυτού του περιεχομένου οδηγούν ένα τρελαμένο κομμάτι της κοινωνίας στην ανοιχτή αγκαλιά της Χρυσής Αυγής. Κι ας λέει ο πρωθυπουργός ότι θα ξεριζώσει τη νεοναζιστική οργάνωση. Με ποιον τρόπο; Έτσι, ως δια μαγείας ή με τις συλλήψεις του αρχηγείου της; Αμ δε... Αν έχει υπουργούς σαν το βουτυρομπεμπέ Μιλτιάδη, η φασιστική οργάνωση θα ζει, θα βασιλεύει και θα αντρειεύει...
  Αν ο πρωθυπουργός έχει υπουργούς σαν το βουτυρομπεμπέ Μιλτιάδη, η φασιστική οργάνωση θα ζει, θα βασιλεύει και θα αντρειεύει...     του Δημήτρη Γιατράκου  Φωτογραφία: 
 
 
 ***  Το στοίχημα είναι να μην αλλοιωθείς       
   Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 ΕΙΧΑΜΕ ανάγκη από μία μικρή νίκη. Είχε καιρό να φανεί. Κάτι, έστω μικρό, που αυτή η ανάγκη να το κάνει να δείχνει μεγαλύτερο. Έστω μία διάθλαση της πραγματικότητας. Είχαμε ανάγκη να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να διαβάσουμε στις καινούργιες δημοσκοπήσεις πως η Χρυσή Αυγή έπεσε μετά το φονικό.
Ο καθένας είχε βάλει τον πήχυ του. Άλλος θα ήταν ικανοποιημένος με ένα τοις εκατό, άλλος με δέκα. «Μαγειρέψαμε» κάπως τις επιθυμίες μας με τα αποτελέσματα και στο τέλος βγάλαμε θετικό πρόσημο. Γιατί αυτό είχαμε ανάγκη. Δεν είναι λίγο, δεν είναι μικρό, αλλά την ώρα της χαράς σου δεν έχεις το καθαρό μυαλό να δεις τις πραγματικές διαστάσεις. Ορθώς. Ας μη δηλητηριάζουμε με ήττα και σκεπτικισμό όλες μας τις στιγμές. Πολλές φορές η αυτόματη αντίδραση του σώματος πρέπει να γίνεται σεβαστή, ακόμη κι αν το μυαλό έχει άλλες απόψεις επί του θέματος. Λέει και το σώμα τις μεγάλες αλήθειες του.
Αυτήν τη -μικρή ή μεγάλη- νίκη το μυαλό την αμφισβητεί ή τουλάχιστον δε συμμετέχει στο γλέντι. Παραφράζοντας λίγο τον Χότζα, φαντάσου να σου στερούν στην αρχή το χώρο, μετά το φαγητό, μετά τον ύπνο και στο τέλος να σου βάζουν κι ένα φίδι στο κρεβάτι για παρέα. Όταν σου παίρνουν το φίδι, χαίρεσαι. Τα υπόλοιπα, όμως, μένουν ως έχουν.
Σκέψου, δηλαδή, πού έχουμε φτάσει! Ποιος να μας το  ’λεγε πριν από τρία χρόνια, πως θα ξυπνούσαμε ένα πρωί χαρούμενοι και «νικητές», επειδή ένα ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα είχε πάει από το δέκα στο οχτώ ή από το επτά στο πέντε! Και όχι επειδή κάναμε εμείς κάτι, αλλά επειδή έκαναν εκείνοι... Και να έχεις και στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως είναι πιθανόν πολλοί να φοβήθηκαν ή να ντράπηκαν να απαντήσουν στη δημοσκόπηση πως θα συνεχίσουν να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, κρυπτόμενοι, λόγω της αρνητικής δημοσιότητάς της τις τελευταίες μέρες. Αρκετοί θα περιμένουν να περάσει η «μπόρα» για να ξαναεμφανιστούν.
Όμως, ακόμη κι αν γλιτώσουμε από το φίδι, έχουμε ακόμη το χώρο, το φαγητό και τον ύπνο να λύσουμε. Σαφώς και είναι πρωτεύον να μην αφήσουμε το φασισμό να δαγκώσει -δε νομίζω πως στις υπόλοιπες χώρες που χτύπησε η κρίση ανδρώθηκαν νεοναζιστικά μορφώματα που έφτασαν σε τέτοια ποσοστά-, όμως δεν ξεμπερδεύουμε έτσι με τη ζωή μας και το χρέος μας απέναντί της.
Είχαμε ανάγκη από ένα μικρό πάρτυ νίκης. Καλά κάναμε. Μπορεί να «τρώμε» καιρό από αυτή τη νίκη και να παίρνουμε κουράγιο, όταν η απογοήτευση θα μαζεύει πάλι τα σύννεφά της πάνω από τα κεφάλια μας. Και -παρ' όλο που δεν αναγνωρίζω γενικευμένα κοινά χαρακτηριστικά φυλής- είμαστε εύκολοι στο να παρασυρθούμε και από την απόγνωση και από το θρίαμβο. Ταμπεραμέντο.
Είμαστε, όμως, πια και πιο ψημένοι, πιο «μπαρουτοκαπνισμένοι». Κάποτε μας «φόβιζαν» ορισμένες αποστροφές του Μητσοτάκη ή του Καρατζαφέρη, όμως σήμερα, μπροστά στα κηρύγματα της Χρυσής Αυγής, μας ακούγονται πια σαν ατάκες από κουκλοθέατρο.
Αλλάζουμε κι εμείς, μαζί με το τέρας. Το στοίχημα είναι να μην αλλοιωθείς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ήττα από το να γίνεις ίδιος με τον εχθρό σου.  Φωτογραφία: 
 
 
***«Έλσα, σε φοβάμαι»         

Πώς να αρχίσω; Με το «Ελλάς, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει» ή μήπως με το «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά;».
Ταιριάζουν και τα δύο σκωπτικά, βεβαίως, στο σημερινό σημείωμα, που έχει να κάνει με εκείνη τη «συνδικάλα» του Νοσοκομείου «Σωτηρία», πρόεδρος επί χρόνια των εργαζομένων, που τσέπωσε 50.000 ευρώ από τη διοικήτρια του νοσοκομείου, για να μπλοκάρει τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του στην παραχώρηση ενός κτηρίου, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μονάδα ελέγχου βιοϊσοδυναμίας γενοσήμων.
Στη συνέχεια έγινε «τσακωτός» από αστυνομικούς, καθώς τα χρήματα στη σακούλα ήταν προσημειωμένα κ.τ.λ...
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην παραχώρηση του κτηρίου, καθώς θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση ουσιαστικά εμφανίζεται μεταμφιεσμένη η άσκηση ιδιωτικού έργου σε δημόσια περιουσία και ίσως έχουν δίκιο, γιατί δεν έχω την απαραίτητη γνώση, αλλά το θέμα δεν είναι εδώ.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι από πλευράς διοίκησης και κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια για αμαύρωση της εικόνας του συνδικαλισμού, πράγμα διόλου απίθανο, αλλά εν προκειμένω, συγγνώμη, υπάρχει ένα πραγματικό περιστατικό που αποδεικνύει περίτρανα πως εν έτει 2013, μέσα στην καρδιά (;) της κρίσης, ένα λαμόγιο, γιατί περί αυτού πρόκειται, απέδειξε με κραυγαλέο τρόπο πως «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Στους αγώνες ενωμένοι, λοιπόν, και στη μάσα χωριστά, ο κύριος πρόεδρος, και για να το πάω πιο μακριά, όσο και αν ηχεί ακραίο, η Ελλάδα πρέπει να καταστραφεί ολοκληρωτικά για να αλλάξει. Διαφορετικά, δεν έχει τύχη.
Επανερχόμενος, δεν είμαι εγώ εκείνος που θα ποινικοποιήσω το συνδικαλισμό, αλλά έξω από τα δόντια, δε γουστάρω τους εργατοπατέρες, γιατί η πλειονότης τους σπάνια έχει δουλέψει, αλλά και αν έχει συμβεί αυτό, και μιλάω για τους καρεκλοκένταυρους μεγάλων συνομοσπονδιών, το έχει εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Παραδείγματα άπειρα αρχισυνδικαλιστών που έγιναν βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων και άλλων κρατικών αξιωμάτων. Για να είμαι, δε, όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται, ναι στον υγιή συνδικαλισμό, γιατί μπορεί να προστατεύσει κεκτημένα με θυσίες και αίμα, αλλά για τους αρχισυνδικαλιστές θα υπογραμμίσω πως «Έλσα, σε φοβάμαι...», όπως λέει και ο Σαββόπουλος.
  Δε γουστάρω τους εργατοπατέρες, γιατί η πλειονότης τους σπάνια έχει δουλέψει, αλλά και αν έχει συμβεί αυτό, και μιλάω για τους καρεκλοκένταυρους μεγάλων συνομοσπονδιών, το έχει εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο.   Φωτογραφία: 
 
 ***  Γιατί όλα ξεκινούν να βρωμούν από το «κεφάλι»             

Ένας από τους πρώτους στόχους για εξυγίανση στη χώρα μας ήταν η Δημόσια Διοίκηση, είτε από κάθε νέα κυβέρνηση είτε από κάθε νέο υπουργό Εσωτερικών, με μνημόνιο ή χωρίς.
Μέτρα επί μέτρων και περικοπές η μία πίσω από την άλλη. Αν ξεκινήσεις να τα απαριθμήσεις, δε θα βρεις άκρη.
Δε χρειάζεται εξυγίανση το Δημόσιο; Ποιος έχει αντίρρηση επί τούτου…
Από τις τελευταίες ρυθμίσεις «εξυγίανσης» η μείωση των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικών, αναρρωτικών κ.λπ.). Ποιους θα πλήξει; Πιστεύω, θα πλήξει, κυρίως, αυτούς που τις χρησιμοποιούν για πραγματικούς λόγους. Αυτοί που θέλουν να διευρύνουν το γνωστικό τους αντικείμενο, που έχουν πραγματικούς λόγους υγείας και πρέπει να απουσιάσουν.
Και εξηγώ: Σε υπηρεσία με λίγους υπαλλήλους και σε ένα από τα Τμήματά της, κάθε έλεγχος στα αρχεία θα αποδείξει ότι όλα λειτουργούν «ρολόι». Οι υπάλληλοι στην ώρα τους, με τις άδειές τους και όλα κανονικά.
Κι όμως, οι 4-5 υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος εργάζονται… εκ περιτροπής. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να συμβαίνει και στο μισθό τους.
Τι εννοώ; Κατά σειρά, ανάλογα με τις ενίοτε ανάγκες του καθενός και φυσικά εκ περιτροπής, οι υπάλληλοι λείπουν από το γραφείο τους 1, 2, ακόμα και 3 μήνες.
Πώς; Το μυαλό του Έλληνα πολυμήχανο και πάντα για τη βόλεψή του. Ο Α υπάλληλος απουσιάζει από το γραφείο του, έχοντας κανονική άδεια. Μόλις φθάσει η Παρασκευή και δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος, το χαρτί της άδειας… σκίζεται από τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν γίνει έλεγχος, ο υπάλληλος απουσιάζει με κανονική άδεια, αν πάλι – ως συνήθως - δε γίνει έλεγχος, ο υπάλληλος θεωρείται… «παρών»! Αυτό μπορεί να γίνεται επί εβδομάδες.
Ποια ρύθμιση ή περικοπή θα βάλει φρένο σε αυτή την ασυδοσία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, που παίρνουν στο λαιμό τους και πολλούς άλλους, οι οποίοι, όχι απλώς είναι τυπικοί στη δουλειά τους, αλλά εργάζονται και πέραν του ωραρίου τους (ναι, υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι, σας διαβεβαιώνω);
Είναι αυτό που είπε η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα: «Την κατάχρηση δεν τη θεραπεύεις με περικοπές».
Τι νόημα έχει να «μαστιγώνεις» τους μικρούς, όταν δεν μπορείς να ελέγξεις το «κεφάλι»; Γιατί, στο παράδειγμα που ανέφερα, προϊστάμενοι ή και διευθυντές δεν μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί το κόλπο. Κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια…
Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η εξυγίανση του Δημοσίου, από τα «κεφάλια».
της Βίκυς Βετουλάκη        Φωτογραφία: 
 
*** Ο «Καιάδας» στον Καιάδα        
     
Ο Γιώργος Γερμενής, γνωστός και ως «Καιάδας», είχε μεταβεί στη ΓΑΔΑ το προηγούμενο Σάββατο, την ημέρα που είχαν συλληφθεί οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, για να τους κάνει αβάντα, αλλά δεν είχε συλληφθεί, καθώς δεν είχε εκδοθεί ένταλμα εναντίον του.
Χθες, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση και ο οποίος διαθέτει, προφανώς, σε βάρος του στοιχεία από μαρτυρικές καταθέσεις ότι εμπλέκεται σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπέβαλε αίτημα άρσης της ασυλίας. Τόσο του εν λόγω κυρίου βουλευτή όσο και δύο ακόμη -του φασιστικού κόμματος -, των Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.
Το θετικό της ιστορίας είναι ότι, μετά και τις «αποκαλύψεις» του Τύπου το Σαββατοκύριακο για το νεοναζιστικό παρελθόν των Μιχαλολιάκου, Παππά, συνοδευόμενες από σχετικές φωτογραφίες, οι ψηφοφόροι και όχι οπαδοί της Χρυσής Αυγής -φαίνεται και τονίζω το ρήμα-, αρχίζουν να ταρακουνιούνται, αλλά ας κρατάμε και καμιά πισινή, γιατί καθόλου σίγουρος δεν είμαι για τα ανακλαστικά της κοινωνίας μας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσκόπηση του www.tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου, το νεοναζιστικό μόρφωμα δείχνει να χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και από 7,3% να πέφτει στο 6,4%. Προσωπικά, μου φαίνεται ανεπαίσθητη η μείωση, θα περίμενα από 3% και πάνω, αλλά- όπως είδα και σε μια εύγλωττη γελοιογραφία- μπορεί να κόβουν τα κλαδιά της, το ριζικό της σύστημα όμως είναι πανίσχυρο.
Τούτο σημαίνει πως τα χρόνια του μνημονίου οι νεοφασίστες δούλεψαν οργανωμένα και μεθοδικά, δημιουργώντας έναν ισχυρό κορμό στην κοινωνία. Τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στη νεολαία, που ακόμη δεν μπορεί να εκφραστεί στην κάλπη.
Όσο προχωρεί το έργο της Δικαιοσύνης αποκαλύπτοντας τι εστί Χρυσή Αυγή, μπορούμε να ελπίζουμε πως αργά αλλά σταθερά εκείνοι που της έδωσαν δύναμη και την έστειλαν στη Βουλή, αλλά και την αλαζονεία, που την οδήγησε στις εγκληματικές πράξεις κατά μεταναστών και Ελλήνων, θα αντιληφθούν το ολέθριο λάθος τους και θα το βάλουν, κυριολεκτικά, στα πόδια.
Προς το παρόν, όμως, επειδή δεν τρέφω αυταπάτες, κρατάω μικρό καλάθι. Ωστόσο, πολύ θα το ήθελα να δω, τον «Καιάδα» και την παρέα του στον Καιάδα της πολιτικής, γιατί μόνο έτσι θα καθαρίσει η κοινωνία από τους ανισόρροπους αυτούς εγκληματίες.  του Δημήτρη Γιατράκου 
 
***
 
***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

*** ΠΡΟΧΘΕΣ : Για τα  προκριματικά στους ολυμπιακούς της Βραζιλίας:
Εθνική ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ  0-1 .- ^
Με  αυτογκόλ  του Σλοβάκου τερματοφύλακα .-
Ο Ματ και οι... ματιασμένοι
Σήμερα 1η  αγωνιστική  στο πρωτάθλημα  Α1 στο  Ελληνικό  Μπάσκετ :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Πειραιώς - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  55-45 .-
Ημίχρονο  : ( 29-27) .- ^
Τα δεκάλεπτα: 16-13, 29-27, 44-36, 55-45
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Γκόντας, Παναγιώτου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3 (1), Ντάνστον 3, Σπανούλης 2, Περπέρογλου 3 (1), Σλούκας 9 (1), Σίμονς 2, Λοτζέσκι 14 (1), Πρίντεζης 12 (2), Μπέγκιτς, Μάντζαρης 7 (2)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μπράμος 3 (1), Κάρι 2, Μπατίστ 5, Φώτσης 5 (1), Ούκιτς 1, Λάσμε 2, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 16 (2), Γκιστ, Παππάς 6, Ματσιούλις
1η Αγωνιστική
12/10/2013 ΚΑΟ Δράμας Αρης -
12/10/2013 Τρίκαλα Νέα Κηφισιά -
12/10/2013 ΠΑΟΚ Κολοσσός -
13/10/2013 ΑΓΟΡ Ικαρος Χαλκίδας -
13/10/2013 Πανελευσινιακός Πανιώνιος -
13/10/2013 Απόλλων Πατρών Ηλυσιακός -
14/10/2013 Ολυμπιακός Παναθηναϊκός -


** Α΄ Τοπική  κατηγορία  ΕΠΣΜεσσηνίας  2η  αγωνιστική :
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ - ΠΑΜΙΣΟΣ  Μεσσήνης  0-1 .- ^
Α.Ο. Ομόνοια - Α.Ο. Φαραί  1-1 .- ^
Εθνικός Μελιγαλά - Εράνη Φιλιατρών 1-1 .- ^
Απόλλων Καλαμάτας - Α.Ο. Δωρίου 2-1 .- ^
Α.Ο. Μεθώνης -Α.Ο. Διαβολιτσίου  1-0 .- ^
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων - Α.Σ. Ανδρούσας 2-1 .- ^
Τσικλητήρας Πύλου - Ολυμπιακός Καλαμάτας  0-0 .- ^
Α.Ο.Σπερχογείας -Α.Ο. Κυπαρισσίας  3-4 .- ^

** Στην Β΄Τοπική  ΕΠΣΜεσσηνίας 1ος Όμιλος  1η αγωνιστική :
Α.Σ. Πανθουριακός - ΑΠΣ Άρις  7-0 .- ^
Ατέρας Βαλύρας - Νέος Άρις  0-0 .- ^
Κεραυνός Καλαμάτας - Παπαφλέσσας Άμφειας  2-1 .- ^
Α.Ε. Αβίας -Α.Ο. Ασπροχώματος   2-2 .- ^
Α.Σ. Μάνεσι - Δόξα  Καλαμάτας  3-0 .- ^
Ηρακλής Καλαμάτας Αστέρας Μικρομάνης  0-0 .- ^
** Στην Β΄ Τοπική  ΕΠΣΜεσσηνίας 2ος  όμιλος  , 1η  αγωνιστική :
Α.Ε.Λογγάς - Ακρίτας Κορώνης 0-1 .- 
ΑΠ.Σ. Χανδριναϊκός -Πανιώνιος Καλαμάτας  4-1 .- ^
Αίαντας Καλαμάτας - ΑΠ.Σ. Δήμου Παπαφλέσσα  2-3 .- ^
Α.Ο.Μιλτιάδης - ΠΑΟ Καλλιθέας 1-1 .- ^
Παπαφλέσσας Χώρας - Α.Ε. Βέργας  2-2 .- ^
Παναθηναϊκός Καλαμάτας - Απόλλων Πεταλιδίου  2-2 .- ^
Ολυμπιακός Ανάληψης - Πατίστας Καλαμάτας 1-1 .- ^

*** Πέθανε ο Φίλιππος Συρίγος!         
   Αργά το βράδυ της Κυριακής, άφησε την τελευταία του πνοή, ο γνωστός δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος, που έδινε τα τελευταία χρόνια μάχη με τον καρκίνο.
Ξεκινώντας την δημοσιογραφική του καριέρα από την ΕΡΤ της δεκαετίας του 1980, έγινε γνωστός από τις περιγραφές του στις αγώνων μπασκετ του ελληνικού πρωταθλήματος.
Γρήγορα ο Φίλιππος Συρίγος απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα, περιγράφοντας και τους αγώνες της θρυλικής ελληνικής εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987.
πηγή: parapolitika.gr   ,  Video:
 
 
***  Με πρωταγωνιστή τον Καλαντζή προκρίθηκε η Μαύρη Θύελλα - Αποκλείστηκε ο Μεσσηνιακός         
          
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χρήστο Καλαντζή  η Μαύρη Θύελλα πέρασε νικηφόρα από το Μεσολόγγι και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος της Γ Εθνικής. Η τοπική μας ομάδα ήθελε αυτή τη νίκη όσο τίποτα άλλο ,για να καταφέρει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα μετά το πολύ κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα.
Ο Καλαντζής άνοιξε το σκορ στο 5ο λεπτό για την Καλαμάτα με κεφαλιά μετά από κόρνερ , το Μεσολόγγι ισοφάρισε προσωρινά στο 20ο λεπτό ,αλλά και πάλι ο έμπειρος Καλαματιανός επιθετικός με ένα όμορφο γυριστό σουτ στο 40ο λεπτό χάρισε την πολύτιμη νίκε και πρόκριση στη Μαύρη Θύελλα.
Αντίθετα ο Μεσσηνιακό δε τα κατάφερε στα Σαγέικα , αν και προηγήθηκε με τον Μανωλόπουλο στο 83ο λεπτό , τα Σαγέικα ισοφάρισαν με την εκπνοή της κανονικής διάρκειας του αγώνα και ήταν αυτά που πανηγύρισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου καθώς στην παράταση και συγκεκριμένα στο 107ο λεπτό πήραν τη νίκη με 2-1!
Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου της Γ εθνικής η Καλαμάτα θα αντιμετωπίσει το ΠΦΟ Πανόπουλο

Σε ρυθμούς Κυπέλλου και οι δύο ομάδες της Γ Εθνικής της πόλη μας.
Δείτε εδώ την εξέλιξη των αγώνων.

Τέλος και στα Σαγέικα με το Μεσσηνιακό να τελειώνει από το κύπελλο με 2-1 .-
 Τέλος στο Μεσολόγγι η Καλαμάτα καταφέρνει να προκριθεί στον επόμενο γύρο με 2 γκολ του Χρήστου Καλαντζή
 
 
***  Νεαρός άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος στην Αρκαδία          
          
Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Πικέρνι  Αρκαδίας ένας 33χρονος και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Arcadiaportal.gr ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.
Ο 33χρονος από χθες δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Σήμερα το πρωί βρέθηκε κρεμασμένος στο υπόγειο του σπιτιού του στο Πικέρνι.
  
 *** Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Navarino Bike Festival στην «Costa Navarino» (φωτογραφίες)         
  
Το “Navarino Bike Festival”, ολοκληρώθηκε χθες στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, με μεγάλη επιτυχία και πλήθος συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, πολλές διαδραστικές εκδηλώσεις, παιχνίδια και αγώνες περίμεναν τους συμμετέχοντες στην Costa Navarino, σε ένα πλήρες πρόγραμμα, που στόχο είχε να προωθήσει διεθνώς τον ελληνικό αθλητικό ποδηλατικό τουρισμό. Το “Navarino Bike Festival” είναι ο μοναδικός διεθνής αγώνας mountain bike που έγινε φέτος στην Ελλάδα.
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε το “International Cross Country Race” με τα «φτερά» του Red Bull. Ο συγκεκριμένος αγώνας εντάχθηκε στο διεθνές ημερολόγιο  των  αγώνων ποδηλάτου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI), παρουσία του εκπροσώπου της UCI κ. Robert Gelo από την Κροατία. Στον αγώνα συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες αθλητές της ποδηλασίας. Νικητής του αγώνα στέφθηκε ο Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης αθλητής mountain bike Δημήτρης Αντωνιάδης, τη 2η θέση κατέλαβε ο Ρουμάνος Πρωταθλητής και Βαλκανιονίκης Tudor Oprea και την 3η θέση, ένα ακόμα μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας MTB, ο Μολλά Χαρούν Αλή Ογλού.
  Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου έγινε το “Open Race”, με τη συμμετοχή των ερασιτεχνών ποδηλατών. Τον “Open Race” τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους, η Ολυμπιονίκης ξιφασκίας Βασιλική Βουγιούκα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια windsurfing Τζέλη Σκαρλάτου και η λάτρης των αθλημάτων Ορθούλα Παπαδάκου.
Μεγάλοι και μικροί φίλοι του ποδηλάτου έδωσαν το παρόν στον αγώνα. Εκεί διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι νικητές των κατηγοριών: 19-29 ετών, 30-39 ετών, 40-49 ετών, 50+, Junior και Γυναικών. Τα αναλυτικά αποτελέσματα των έξι κατηγοριών είχαν ως εξής:
Κατηγορία 19-29 ετών
1ος: Ηλίας Καραγιάννης, 2ος: Στέφανος Βιτζιλέος, 3ος: Κώστας Σταύρου
 Κατηγορία 30-39 ετών
1ος: Δημήτρης Δημητρακόπουλος, 2ος: Γιάννης Ματθαιάσος, 3ος: Γεράσιμος Ζαχαριάδης
Κατηγορία 40-49 ετών
1ος: Παναγιώτης Βεργετόπουλος, 2ος: Ιωάννης Κατσάς, 3ος: Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Κατηγορία 50+
1ος: Αθανάσιος Τσιλιγκίρης, 2ος: Ιορδάνης Μαξούτογλου
Κατηγορία Junior
1ος: Ιωάννης Κακαβελάκης, 2ος: Αλέξανδρος Βροχίδης, 3ος: Σωτήριος Κατσικάρος
Κατηγορία Γυναικών
1η: Βασιλική Λαζοπούλου, 2η: Ιωάννα Κολοκότσα, 3ος: Δέσποινα Ροβόλη
Overall Κατάταξη
1ος: Ιωάννης Κακαβελάκης, 2ος: Αλέξανδρος Βροχίδης, 3ος: Δημήτρης Δημητρακόπουλος
 Το πρόγραμμα του “Navarino Bike Festival” που τέλεσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού περιελάμβάνε εκθέσεις, MTB Tour με την Ολυμπιονίκη ξιφασκίας Βασιλική Βουγιούκα, καθώς και μία ειδικά διαμορφωμένη διαδραστική πίστα pumptrack που ήταν διαθέσιμη για όλο το τριήμερο από την εταιρεία TTL, με δυνατότητα εκμάθησης για όλους τους αρχάριους ποδηλάτες.
  Το “Navarino Bike Festival” πραγματοπoιήθηκε με τη στήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ και την υποστήριξη των εταιρειών: Chiquita, Sportful, ΝΑΤΟΥΡΑ Εμφιαλωτική Α.Ε., με το φυσικό μεταλλικό νερό «ΥΑΣ», TTL (Trails-Bikeparks Construction), Scooterise και Έπαθλον. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στη Σπάρτη, στήριξε τη διοργάνωση στελεχώνοντάς την με εθελοντές, ενώ το Zoe Resort βοήθησε τη διοργάνωση σε θέματα διαμονής και διατροφής. Το φεστιβάλ είχε επίσης, ως σκοπό την ενίσχυση του έργου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, W.I.N. Hellas ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία.


Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε μέσα από το φωτογραφικό πρακτορείο:
 
***
 
 
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
Σταλαγμίτες -ΣταλαγκτίτεςΣπήλαιο Καστοριάς   2013
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2784   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1226   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1232   video.-
                                                                 Σύνολο  :  5242     βίντεο ανηρτημένα .- 
Μικρή Πρέσπα- Αχίλλειον *( Δέσποινα- Σκούλικα /Βλασίου & Μαρίνος Μαρκόπουλος)
 
***
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 .-
 ΝΥΜΦΑΙΟΣ (χωριόΦλώρινα)
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαλέγω  Επιλέγω  και  ...... Γράφω  !.-
~   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαλέγω  Επιλέγω  και  ...... Γράφω  !.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/26-2013.html , Διαλέγω Επιλέγω  Γράφω  Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου  2013  .-
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/27-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2013  .- 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/27-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2013 , Βρίσκω ,  Επιλέγω , Διαλέγω  ...Γράφω.-
 ~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/28-2013.html  ,  Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Σάββατο  28 Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ ~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/29-2013.html  , Τον   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  29  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspo,t.gr/2013/09/28-29-30-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ τριήμερο 28 , 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2013.-
Δέσποινα Σκούλικα /Βλασίου - Νίκος Τερζής
Στον Λιμναίο  οικισμό του Δισπηλιού Καστοριας 2013

 ~***       ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2013   :
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/10/01-2013.html  , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Δευ  και  Τρίτη 01  Οκτωβρίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/02-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  02  Οκτωβρίου  2013 .-
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/10/03-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2013.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή  04-  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή  04  Οκτωβρίου  2013 , Διαλέγω , ... Επιλέγω   .... , Γράφω ...!!! Συμαντικά  ....ασήμαντα , ...Όμορφα  και  Ωραία ...
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ Γράφοντας Παρασκευή  04- Οκτωβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Οκτωβρίου  2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/10/05-06-10.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατο -Κύριακο  Σαββατο  05 Οκτωβρίου  και Κυριακή 06  -10-2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/10/05-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  05  Οκτωβρίου  2013 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/10/06-2013.html , Το  κανάλι  της  Ενημέρωσης Κυριακή  06  Οκτωβρίου  2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/10/07-2013.html  , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  07  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ ~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/08-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08 Οκτωβρίου  2013.-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html  , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  09  Οκτωβρίου  2013.-
~   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ  γιά  όλους  μας  Τετάρτη  09  Οκτωβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html  , ΟΜΟΡΦΑ  και  Ωραία  γιά  όλους  μας επιλέγοντας και  Διαλέγοντας Τετάρτη  09 Οκτωβρίου  2013 .-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/10/14-2013.html , ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Βίντεο-Φωτογραφίες  Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/10/14-2013.htm ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2013 .-

 Στο  χωριό  Νυμφαίο και   στο  δάβα  μας ,   για  το Καταφύγιο  της  Αρκούδας  , του Αρκτούρου Φλώρινας
 
~** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
 
*** Εντός  Σπηλαίου  Δράκου  Καστοριάς   2013    

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου