ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013


ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ -  Ιατρικά  Θέματα  ,
 Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013  :


** 1.-  Καλύτερος έλεγχος της υπέρτασης με κατ’ οίκον μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης
Αυτο-έλεγχος
Καλύτερος έλεγχος της υπέρτασης με κατ’ οίκον μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης
Νέα Υόρκη  ,  Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση και μετρούν κατ’ οίκον την αρτηριακή του πίεση έχοντας συχνή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους επιτυγχάνουν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Μόνο οι μισοί από τους πάσχοντες από υπέρταση καταφέρνουν να ακολουθούν σωστά την αντιϋπερτασική αγωγή τους και να κάνουν τις απαραίτητες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής τους ώστε να προλαμβάνουν τα καρδιακά προβλήματα. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 140/90 mm Hg, ενώ για τους πάσχοντες από διαβήτη ή νεφρική νόσο η αρτηριακή πίεση πρέπει να περιορίζεται στους 130/80 mm Hg.
Η Δρ Κάρεν Μαργιολις από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και Έρευνας «HealthPartners» της Μινεάπολις και οι συνεργάτες της μελέτησαν κατά πόσο οι κατ’ οίκον μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και η τηλεφωνική επαφή με τον θεράποντα ιατρό βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της υπέρτασης.
Οι ερευνητές με τυχαία επιλογή ζήτησαν από 228 άτομα με ανεξέλεγκτη υπέρταση για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης για έναν χρόνο και 222 άτομα να ακολουθήσουν ένα σύνηθες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Στον εξαμηνιαίο και ετήσιο έλεγχο των ατόμων διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα είχε χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Στο τέλος του προγράμματος, το 71% είχε τιμές εντός των φυσιολογικών ορίων, συγκριτικά με το 53% της ομάδας σύγκρισης.
Τα οφέλη ίσχυαν ακόμη και αφότου ατόνισε η επαφή μεταξύ γιατρών και ασθενών. Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, το 72% των ασθενών που είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα τηλεπαρακολούθησης εξακολουθούσε να έχει υπό έλεγχο την αρτηριακή του πίεση έναντι του 57% των ατόμων της ομάδας ελέγχου.
Πάντως τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα της τηλεπαρακολούθησης είχαν πάρει περισσότερα φάρμακα κατά της υπέρτασης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επίσης ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και έκαναν αλλαγές όπως η μείωση του αλατιού στη διατροφή τους.
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια διαρκή σχέση μεταξύ του ατόμου με την πάθηση του και τον θεράποντα ιατρό του ώστε να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς όφελος της υγείας και του καλύτερου ελέγχου της υπέρτασης», εξηγεί η Δρ Μαργιόλις.   health.in.gr

** 2.-  Ορμονική θεραπεία και ασβέστιο μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος
Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκεςΟρμονική θεραπεία και ασβέστιο μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος
 Νέα Υόρκη  ,  Οι γυναίκες που κάνουν συνδυαστική ορμονική θεραπεία μαζί με ασβέστιο και βιταμίνη D μετά την εμμηνόπαυση έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Menopause.
Αν και πολλές γυναίκες παίρνουν ασβέστιο και βιταμίνη D για την υγεία των οστών τους, οι μελέτες έχουν μέχρι σήμερα παρουσιάσει ανάμεικτα αποτελέσματα αν όντως τα συμπληρώματα αυτά βοηθούν έναντι μιας ισορροπημένης διατροφής.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο με επικεφαλής την Δρ Τζιν Βασταφσκι-Γουέντ συνέκριναν στοιχεία που αφορούσαν μια περίοδο επτά ετών για γυναίκες 50 και 60 ετών που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Women's Health Initiative (WHI).
Στο ένα σκέλος της μελέτης, οι συμμετέχουσες με τυχαία επιλογή είχαν πάρει είτε ορμονική θεραπεία ή εικονικό σκεύασμα. Στο άλλο σκέλος, είχαν πάρει 1.000 mg ασβεστίου και 400 IU βιταμίνης D ή εικονικό σκεύασμα.
Συνολικά, 16.000 γυναίκες είχαν πάρει μέρος και στα δύο σκέλη της μελέτης, περιλαμβανομένων και 4.000 γυναικών που με τυχαία επιλογή είχαν κάνει τόσο ορμονική θεραπεία (οιστρογόνα ή οιστρογόνα και προγεστερόνη), όσο και ασβέστιο και βιταμίνη D.
Συνολικά, 214 γυναίκες υπέστησαν κάταγμα ισχίου κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν πάρει τόσο ορμονική θεραπεία όσο και βιταμίνες είχαν τις μισές πιθανότητες να υποστούν κάταγμα συγκριτικά με τις ομάδες ελέγχου.
Κατά τη διάρκεια 12 μηνών, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι 11 από τις 10.000 γυναίκες που πήραν ορμόνες και βιταμίνες υπέστησαν κάταγμα ισχίου, συγκριτικά με 22 ανά 10.000 γυναίκες που δεν πήραν θεραπεία.
Ωστόσο, η συνδυαστική θεραπεία δεν είχε επίδραση στην οστική πυκνότητα των γυναικών, δείκτης κινδύνου οστεοπόρωσης και κατάγματος.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D προστατεύει από τα κατάγματα, ενισχύοντας λιγότερο τα οστά και ενισχύοντας περισσότερο την μυϊκή δύναμη και άρα μειώνοντας τις πτώσεις.
Απ’ την άλλη η ορμονική θεραπεία πλέον συνταγογραφείται λιγότερο συχνά μετά από στοιχεία που την έχουν ενοχοποιήσει για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο του μαστού, αν και είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.  health.in.gr

** 3.-   Σακχαρώδης Διαβήτης
Σακχαρώδης Διαβήτης
Αν έχετε μόλις ανακαλύψει ότι πάσχετε από διαβήτη, μην αρχίσετε να πιστεύετε ότι είστε άρρωστος ή ότι έχετε αποκτήσει κάποιου είδους αναπηρία. Eκατομμύρια άνθρωποι, έχουν διαβήτη και οι περισσότεροι διάγουν φυσιολογική, δραστήρια ζωή. Oρισμένοι πορεύονται μαζί του για περισσότερα από 50 χρόνια. Με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατανόηση και την καταπολέμηση της ασθένειας, οι προοπτικές για κάποιον με διαβήτη είναι καλύτερες από ποτέ. Σκοπός του αφιερώματος αυτού είναι να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι ο διαβήτης και πώς μπορείτε να τον ελέγξετε.  health.in.gr
~*  Έχω Σακχαρώδη Διαβήτη! Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και κάθε πότε;
Έχω Σακχαρώδη Διαβήτη! Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και κάθε πότε;
Ο σακχαρώδης διαβήτης στις ημέρες μας έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας καθώς τα δεδομένα μιλούν για μεγάλη αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 άτομα έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη ως τώρα.
Οι επιπλοκές του διαβήτη όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η νόσος των καρωτίδων, η στεφανιαία νόσος καθώς και το «διαβητικό πόδι», προβληματίζουν χιλιάδες συνανθρώπους μας παγκοσμίως επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα διαβίωσης τους.
Οι κυριότερες από τις επιπλοκές του σακχαρώδους Διαβήτη είναι κατά κανόνα αγγειακής αιτιολογίας. Δικαιολογημένα λοιπόν ο διαβήτης χαρακτηρίζεται αγγειακή νόσος και μάλιστα ισοδύναμη της στεφανιαίας νόσου.
Ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη και τη διατήρηση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου, είναι η σωστή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου αλλά και ο τακτικός έλεγχος και ανίχνευση των επιπλοκών του. Για το λόγο αυτό οι εξετάσεις και ο έλεγχος που θα πρέπει να πραγματοποιείται από το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα, σε τακτική βάση και ανεξαρτήτως ενοχλημάτων, καθώς οι περισσότερες από τις επιπλοκές του διαβήτη διαδράμουν χωρίς καθόλου συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να επισημάνει την αξία του τακτικού προληπτικού ελέγχου πού απαιτείται σε συνδυασμό με την άριστη γλυκαιμική ρύθμιση του ασθενούς ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη.
Τακτική Αυτομέτρηση του Σακχάρου
Η τακτική αυτομέτρηση του σακχάρου, η οποία με τη βοήθεια των σύγχρονων μετρητών έχει πλέον καταστεί ιδιαίτερα εύκολη, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον σωστή και σχολαστική ρύθμιση των τιμών του σακχάρου. Επιπλέον, οι τακτικές μετρήσεις του σακχάρου και η καταγραφή τους δίνουν στον θεράπων ιατρό την «γλυκαιμική εικόνα» του ασθενούς διευκολύνοντας τον στην εφαρμογή της κατάλληλης υγιεινοδιαιτητικής ή φαρμακευτικής παρέμβασης. Τρεις με τέσσερεις μετρήσεις την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετές για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 υπό αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία. Όσον αφορά τα άτομα με διαβήτη υπό αγωγή με ινσουλίνη, συνήθως απαιτούνται 2 με τρεις μετρήσεις ημερησίως. Τέλος στον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη κύησης είναι απαραίτητες τουλάχιστον πέντε μετρήσεις ημερησίως.
Έλεγχος του λιπιδαιμικού προφίλ και της Αρτηριακής Πίεσης
Ο στενός έλεγχος των λιπιδίων αλλά και της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητος για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Ο συνδυασμός αυτών με το σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του ατόμου. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή πίεση (2-3 φορές την εβδομάδα ) και να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας αν είμαστε εκτός στόχων, δηλαδή πάνω από 130 mm/Hg για τη συστολική πίεση και 80 mm/Hg για τη διαστολική πίεση. Επιπλέον πρέπει να μετράμε τη χοληστερόλη HDL («καλή» χοληστερόλη) και LDL («κακή» χοληστερόλη) καθώς και τα τριγλυκερίδιά μας τουλάχιστο 1 φορά το χρόνο και να ζητάμε ξανά τη βοήθεια του ιατρού μας αν είμαστε εκτός ορίων. Τα άτομα με διαβήτη δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 200 mg/dl για την ολική χοληστερόλη, τα 100 mg/dl για την LDLχοληστερόλη και τα 150 mg/dl για τα τριγλυκερίδια. Σε περίπτωση δε, που υπάρχουν κι άλλα προβλήματα υγειας όπως για παράδεγμα Στεφανιαία νόσος, η «κακή χοληστερίνη» LDL δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 70 mg/dl.
Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c)
Ο καθρέπτης της γλυκαιμικής μας ρύθμισης κατά το τελευταίο δίμηνο ή και τρίμηνο είναι η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c). Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να εμφανίσουμε επιπλοκές από το σακχαρώδη διαβήτη αν έχουμε γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7% εφόσον αυτό επιτυγχάνεται χωρίς υπογλυκαιμίες. Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε τρεις μήνες. Η αντίστοιχη μέση τιμή του σακχάρου συμφώνως των τιμών της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Οφθαλμολογικός έλεγχος – βυθοσκόπηση
Τα μάτια μας αποτελούν έναν από τους πιο ευαίσθητους «στόχους» του διαβήτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Διαβήτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Τακτική βυθοσκόπηση από οφθαλμίατρο, με το ερώτημα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να προλάβει σημαντικές βλάβες στα μάτια μας. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση εκτός και αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα οπότε η βυθοσκόπηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανα εξάμηνο.
Τακτικός Έλεγχος των νεφρών
Ένα από τα σημαντικότερα όργανα που μπορεί να προσβληθεί από το Διαβήτη είναι οι νεφροί. Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία αιμοκάθαρσης παγκοσμίως. Με τη βοήθεια των νέων σύγχρονων εργαστηριακών τεχνικών έχουμε πλέον την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την αρχόμενη νεφρική προσβολή από το διαβήτη, μετρώντας την αλβουμίνη των ούρων σε τυχαίο δείγμα. Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, μαζί φυσικά με τις εξετάσεις αίματος για τους νεφρούς (ουρία, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες) και να επαναλαμβάνεται ανά 6μηνο αν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά. Επιθυμητή τιμή αλβουμίνης ούρων τυχαίου δείγματος είναι κάτω του 30 mg/lt. Σε αυξημένες τιμές της αλβουμίνης ούρων πρέπει να ζητάμε την παρέμβαση του ιατρού μας.
Καρδιολογικός Έλεγχος
Ο τακτικός ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος είναι απολύτως ενδεδειγμένος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς η στεφανιαία νόσος έχει ιδιαίτερα αυξημένη επίπτωση στα άτομα αυτά. Εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα το τρίπλεξ καρδιάς ή το τεστ κοπώσεως είναι κάποιες από αυτές τις οποίες θα μας ζητήσει ο καρδιολόγος μας, κατά την κρίση του, στον ετήσιο καρδιολογικό μας έλεγχο.
Αγγειακός έλεγχος
Έλεγχος των καρωτίδων μας, αλλά και των αρτηριών των κάτω άκρων επιβάλλεται να πραγματοποιείται μια φορά ετησίως. Ιδιαίτερα για τα κάτω άκρα η εξέταση γίνεται επιβεβλημένη αν υπάρχει πόνος των γαστροκνημίων κατά τη βάδιση. Η βαρύτητα του προβλήματος αξιολογείται ανάλογα με την απόσταση που μπορεί να διανύσει ο ασθενής πριν εμφανιστεί ο πόνος. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιου βαθμού στένωση, η εξέταση χρήζει επανάληψης σε λιγότερο από ένα χρόνο (αναλόγως της βαρύτητας της στενώσεως). Σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε αγγειογραφία (ψηφιακή, αξονική ή μαγνητική) προκειμένου να αποφασιστεί πιθανή περεταίρω παρέμβαση σε κάποιο στενωμένο αγγείο.
Ανίχνευση «ποδιού σε κίνδυνο»
Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη καθώς εκτός από την σοβαρή επίπτωση που έχει στην ποιότητα ζωής του ασθενούς αποτελεί και μια από τις δαπανηρότερες καταστάσεις για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Τακτικός έλεγχος των ποδιών (τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο από τον ιατρό μας) έχει την δυνατότητα να αναδείξει το «πόδι σε κίνδυνο» για εξέλκωση. Η διαπίστωση αυτή συνήθως αφορά την εμφάνιση διαβητικής συμμετρικής περιφερικής νευροπάθειας, γεγονός που κάνει τον ασθενή (λόγω της ελαττωμένης αντίληψης του πόνου στους άκρους πόδες) να υποεκτιμά ενδεχόμενους μικροτραυματισμούς στα πόδια του οι οποίοι δύνανται επιπλέον να επιμολυνθούν. Η κατάσταση αυτή, αν επιπλέον συνδυαστεί με πιθανώς συνυπάρχουσα αρτηριακή νόσο των κάτω άκρων, μπορεί να οδηγήσει τελικά ακόμα και στον ακρωτηριασμό του άκρου.
Οδοντιατρικός Έλεγχος
Είναι επιβεβλημένος ο τακτικός οδοντικός έλεγχος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη όπως και ο τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός. Ο λόγος είναι διότι τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη περιοδοντίτιδας με συνέπεια την απώλεια οδόντων τα οποία συχνά είναι υγιή. Πρέπει λοιπόν να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας σε 6μηνη βάση.
Συμπερασματικά, φροντίζοντας για την αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου μας και τηρώντας ένα πρόγραμμα τακτικού προληπτικού εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου, είναι δυνατόν να προλάβουμε σημαντικές επιπλοκές του διαβήτη ή να τις αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.
*Ο Δρ Ντούπης, είναι Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου Ναυστάθμου Σαλαμίνος και Διευθυντής του Διαβητολογικού Ιατρικού Π.Φαλήρου.health.in.gr
~** Η σημασία του αυτοελέγχου για ποιότητα ζωής και καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση
Η σημασία του αυτοελέγχου για ποιότητα ζωής και καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση
Τα τελευταία χρόνια, εξελίξεις στα αντιδιαβητικά δισκία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2, αλλά κυρίως στις μορφές ινσουλίνης και στον τρόπο χορήγησής της στο σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 και 2, έχουν προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου και καλύτερης ποιότητας ζωής.
Ακρογωνιαίος λίθος πάντως της καλής γλυκαιμικής ρύθμισης παραμένει ο συχνός αυτοέλεγχος του σακχάρου αίματος και η συνεχής εκπαίδευση, ώστε η πληροφορία που δίνεται από τη μέτρηση του σακχάρου αίματος να μετατρέπεται σε ουσιαστική γνώση που θα καθοδηγήσει τη λήψη ή αποφυγή τροφής και τη δοσολογία της ινσουλίνης.
Οι νέοι μικροί και γρήγοροι μετρητές σακχάρου (π.χ. FreeStyle Precision, FreeStyle Freedom Lite και FreeStyle Lite) προσφέρονται για μεταφορά ακόμη και στις μικρές γυναικείες τσάντες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού για να δώσουν ένα γρήγορο και έγκυρο αποτέλεσμα. Έτσι, όχι πια με υποθέσεις αλλά με συγκεκριμένες τιμές, ελέγχεται η επάρκεια της χορηγούμενης ινσουλίνης, επιβεβαιώνεται ή όχι κατά πόσο το υποκειμενικό αίσθημα υπογλυκαιμίας, αντιστοιχεί πραγματικά σε χαμηλή τιμή σακχάρου, ώστε να αποφευχθεί άσκοπη υπερκατανάλωση υδατανθράκων/ ζάχαρης που θα επιβαρύνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Επιπλέον, πριν από μια έντονη ή παρατεταμένη σωματική άσκηση, όπως κολύμβηση ή ποδηλασία, ο αυτοέλεγχος του σακχάρου θα καθοδηγήσει το ποσό των απαραίτητων υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλωθούν για να αποφευχθεί μια υπογλυκαιμία ή θα κατευθύνει την απόφαση προσαρμογής της δόσης της ινσουλίνης. Σε εμπύρετες λοιμώξεις ή άλλες ασυνήθεις καταστάσεις, όπου το άτομο κινδυνεύει να απορρυθμιστεί, ο συχνός αυτοέλεγχος του σακχάρου αίματος θα αποκαλύψει μια σημαντική υπεργλυκαιμία, δηλαδή αύξηση του σακχάρου αίματος, ώστε έγκαιρα να χορηγηθούν διορθωτικές δόσεις ινσουλίνης και να αποφευχθεί βαρύτερη απορρύθμιση, δηλαδή διαβητική κετοοξέωση. Ακόμη και η δυνατότητα της συνεχούς καταγραφής του σακχάρου αίματος από τον υποδόριο ιστό, που υπάρχει στις μέρες μας, δεν αντικαθιστά τον αυτοέλεγχο με συχνές μετρήσεις σακχάρου αίματος, αλλά αντίθετα στηρίζεται στον αυτοέλεγχο αυτό για επιβεβαίωση και 'καλιμπράρισμα' των τιμών που δίνει.
Η καλή γλυκαιμική ρύθμιση και η ευελιξία στις θεραπευτικές αποφάσεις είναι οι στόχοι της σύγχρονης αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη, με σκοπό την αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών. Είναι σαφές λοιπόν, ότι αυτοί οι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συχνό αυτοέλεγχο του σακχάρου αίματος και επαρκείς γνώσεις του ατόμου στην προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης ή της απαραίτητης ποσότητας της τροφής, συμβάλλουν ώστε οι τιμές σακχάρου αίματος να διατηρούνται για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται μέσα ή τουλάχιστον πολύ κοντά στα φυσιολογικά όρια. Συνεπώς, καλή γλυκαιμική ρύθμιση σημαίνει και μακρόχρονη ποιότητα ζωής.
health.in.gr
~** Ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων μέτρησης γλυκόζης χωρίς κωδικοποίηση
Όλα τα συστήματα αυτοελέγχου του σακχάρου αίματος της Abbott Diabetes Care ανήκουν πλέον στην οικογένεια FreeStyle και είναι χωρίς κωδικοποίηση.
Η σειρά συστημάτων FreeStyle περιλαμβάνει τους μετρητές σακχάρου FreeStyle Lite, FreeStyle Freedom Lite και FreeStyle Precision που είναι σχεδιασμένοι να ικανοποιούν κάθε ιδιαίτερη ανάγκη των ατόμων με διαβήτη:
  • Το σύστημα FreeStyle Lite απευθύνεται σε ανθρώπους πολυάσχολους με έντονους ρυθμούς ζωής, παιδιά ή ενήλικες, οι οποίοι χρειάζονται έναν μετρητή σακχάρου μικρό σε μέγεθος για εύκολη μεταφορά και διακριτική μέτρηση που εξασφαλίζει απλή μέτρηση χωρίς κωδικοποίηση.
    Ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων μέτρησης γλυκόζης χωρίς κωδικοποίηση
  • Το σύστημα FreeStyle Freedom Lite απευθύνεται σε ανθρώπους με διαβήτη κάθε ηλικίας που αναζητούν ευκολία στη χρήση και ακριβή αποτελέσματα σε ένα σύστημα με εργονομικό σχεδιασμό για μεγαλύτερη άνεση και μεγάλες ενδείξεις για εύκολη ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Τα συστήματα FreeStyle Lite και FreeStyle Freedom Lite λειτουργούν με τις ταινίες μέτρησης γλυκόζης FreeStyle Lite οι οποίες κυκλοφορούν με νέα συσκευασία.
    Το σύστημα Precision Xceed από τον Ιανουάριο του 2012 έχει μετονομαστεί σε FreeStyle Precision και κυκλοφορεί με νέα συσκευασία παρέχοντας στα άτομα με διαβήτη απλή μέτρηση και περισσότερη εξασφάλιση. Απευθύνεται κυρίως σε άτομα με διαβήτη που κάνουν ινσουλίνη, σε παιδιά με διαβήτη και σε γυναίκες με διαβήτη κύησης καθώς μετράει γλυκόζη και κετόνη στο αίμα. Λειτουργεί με τις νέες ταινίες FreeStyle Precision που είναι χωρίς κωδικοποίηση. health.in.gr

~**  Εγκυμοσύνη και διαβήτης
Εγκυμοσύνη και διαβήτης
Το ότι έχετε διαβήτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλετε μια εγκυμοσύνη. Η πάθηση αυτή δεν επηρεάζει τη γονιμότητά σας και κανονικά δεν πρέπει να δυσκολευτείτε να συλλάβετε, εκτός αν ανήκετε στη μειονότητα εκείνη των γυναικών που έχουν σοβαρές επιπλοκές ή των οποίων ο διαβήτης δεν ελέγχεται πλήρως.
Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ελέγχονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιπλέον, θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα φολικού οξέος. Συζητήστε με τον γιατρό σας - μπορεί να ανακαλύψετε ότι το νοσοκομείο σας διαθέτει μία ειδική συμβουλευτική υπηρεσία. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στις αρχές της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
Όταν είστε έγκυος, πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας με ιδιαίτερη προσοχή, διότι αν αυξηθούν υπερβολικά μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το έμβρυο θα αναπτυχθεί υπερβολικά γρήγορα ή ότι θα συσσωρευτεί υπερβολικό υγρό στις περιβάλλουσες μεμβράνες. O γιατρός σας θα θελήσει πιθανότατα να σας βλέπει κάθε λίγες εβδομάδες και θα σας ζητήσει επίσης να ελέγχετε μόνες σας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο συχνά από ό,τι συνήθως. Την περίοδο αυτή, η δόση της ινσουλίνης σας μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί, αλλά θα επανέλθει στη φυσιολογική δόση μετά τον τοκετό. Η ινσουλίνη δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας και δεν φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του μωρού σας· επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μπορεί να το τραυματίσετε αν κάνετε ενέσεις στην κοιλιά σας. Η υπογλυκαιμία στη μητέρα δεν έχει φανεί να βλάπτει το έμβρυο κατά οποιονδήποτε τρόπο.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μπορέσετε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, αν και κάποιες γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν καισαρική τομή. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένα μωρά διαβητικών μητέρων με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν μεγαλώσει υπερβολικά για ένα φυσιολογικό τοκετό. O μαιευτήρας και ο γιατρός που παρακολουθεί τον διαβήτη σας θα συζητήσουν μαζί σας προκαταβολικά τις επιλογές που έχετε και αν αποφασισθεί ένας φυσιολογικός τοκετός, ενδεχομένως να χρειαστείτε ένα ενδοφλέβιο έγχυμα από ινσουλίνη και διαλύματα σακχάρων προκειμένου να ελεγχθεί ο διαβήτης σας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Oι τεράστιες πρόοδοι που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την προγεννητική φροντίδα των γυναικών που πάσχουν από διαβήτη, σας επιτρέπουν να προσμένετε μία υγιή εγκυμοσύνη και ένα φυσιολογικό, υγιές μωρό.
Εμφάνιση διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη
Oρισμένες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν για πρώτη φορά διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τον τοκετό. Συνήθως, ο διαβήτης κύησης, όπως είναι γνωστός, μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο με τη σωστή διατροφή, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν ενέσεις ινσουλίνης. Δεν θα ακολουθήσετε αγωγή με δισκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μετά τον τοκετό, θα σας γίνει σύσταση να προσέχετε το βάρος σας και να ακολουθήσετε μία υγιεινή διατροφή, διότι αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη αργότερα στη ζωή σας. Oι έγκυοι γυναίκες που ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη πρέπει να ακολουθούν όλες τις συμβουλές σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση κ.λπ. για τους ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη όπως περιγράφηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια.  health.in.gr~**  Τα πάντα για την υπογλυκαιμία
Τα πάντα για την υπογλυκαιμία
Μόνο όταν ακολουθείτε αγωγή με ινσουλίνη ή δισκία σουλφονιλουριών χρειάζεται να ανησυχείτε για την υπογλυκαιμία. Αν ο διαβήτης σας ελέγχεται απλώς μόνο με δίαιτα ή αν παίρνετε διγουανίδια ή ακαρβόζη, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.
Υπογλυκαιμία σημαίνει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα· σε ένα άτομο που δεν πάσχει από διαβήτη, τα επίπεδα της γλυκόζης δεν μειώνονται ποτέ πολύ κάτω από τα 3,5 χιλιοστά του γραμμομορίου ανά λίτρο. Κι αυτό, γιατί το φυσικό σύστημα ελέγχου τους θα διαισθανθεί την πτώση και θα διορθώσει την κατάσταση σταματώντας την έκκριση της ινσουλίνης και αποδεσμεύοντας άλλες ορμόνες όπως η γλυκαγόνη, που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το άτομο θα αρχίσει να αισθάνεται πείνα και θα κάνει τη σωστή κίνηση τρώγοντας και άρα αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.
Όταν παίρνετε ινσουλίνη ή σουλφονιλουρίες, αυτό το σύστημα ανάδρασης δεν λειτουργεί. Εφόσον πήρατε ινσουλίνη ή ενισχύσατε την παραγωγή της με δισκία, δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία· κατά συνέπεια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μειώνονται διαρκώς έως ότου λάβετε κάποια τροφή υπό μορφή υδατανθράκων. Καθώς τα επίπεδα της γλυκόζης μειώνονται, προκαλείται συνήθως μία ποικιλία προειδοποιητικών συμπτωμάτων (δείτε παρακάτω). Η υπογλυκαιμία είναι επικίνδυνη διότι η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη γλυκόζη. Αν τα επίπεδά της μειωθούν πάρα πολύ, ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί λιγότερο καλά και παράγει τα συμπτώματα που περιγράφονται πιο κάτω. Αν τα επίπεδα μειωθούν ακόμα περισσότερο, μπορεί να επέλθει απώλεια αισθήσεων (κώμα).

 Προλαμβάνοντας την υπογλυκαιμία
 
Τα προηγούμενα χρόνια, κάποιος που άρχιζε να παίρνει ινσουλίνη ήταν ενδεχομένως υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει μία εσκεμμένη υπογλυκαιμική αντίδραση ώστε να γνωρίζει πώς είναι. Στην εποχή μας, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σας συστήσει ο γιατρός σας κάτι τέτοιο, καθώς δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο! Πραγματοποιώντας μία εξέταση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στο σπίτι, μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα και γρήγορα αν τα επίπεδα της γλυκόζης σας έχουν μειωθεί πολύ και να προβείτε, αν χρειαστεί, στις απαραίτητες ενέργειες. Μία από τις πιο σημαντικές πλευρές της φροντίδας ατόμων με διαβήτη είναι η πρόληψη των υπογλυκαιμικών αντιδράσεων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενδιαφερόμενο άτομο πρέπει να συζητά για την αγωγή του και να πραγματοποιεί τις τυχόν απαιτούμενες ρυθμίσεις ούτως ώστε να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του και κυρίως με τον τρόπο διατροφής και εργασίας του.
Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και ενίοτε απαιτεί κάποιους συμβιβασμούς. Συνήθως, πρέπει να δεχθείτε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από το να τρωτε τακτικά γεύματα, όσο ενοχλητικό και αν σας φαίνεται. Παρόλα αυτά, με τους διάφορους τύπους ινσουλίνης και συσκευών ενέσεων είναι σίγουρο ότι θα καταφέρετε να βρείτε ένα πρόγραμμα που να σας ταιριάζει. Τα συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια σημαίνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας και να δείτε πώς μπορούν να ρυθμιστούν η φαρμακευτική αγωγή σας και/ή ο τρόπος διατροφής σας προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω εκδήλωσή τους.

Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία;Σύντομα θα μπορείτε να αναγνωρίζετε τις καταστάσεις που σας καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο, αλλά οι πιο κοινές είναι:
* Το να τρωτε αργότερα από ό,τι είχατε υπολογίσει ή προγραμματίσει, κάτι που επόμενο είναι να συμβεί μερικές φορές. Αν έχετε κάνει την ένεσή σας και κατόπιν δεν μπορείτε να φάτε για κάποιο λόγο, πρέπει να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ με υδατάνθρακες (όπως ένα μπισκότο), που θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.
  • Μια ξαφνική και έντονη σωματική άσκηση - όπως το να τρέξετε πίσω από κάποιο λεωφορείο.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όταν το ήπαρ σας πρέπει να διασπάσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, δεν μπορεί να παράγει ταυτόχρονα γλυκόζη. Για αυτόν τον λόγο, καλό θα είναι να μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ όταν παίρνετε ινσουλίνη ή σουλφονιλουρίες. Καλό θα είναι επίσης να τρωτε κάτι όποτε πίνετε κάποιο αλκοολούχο ποτό.
Αντιμετωπίζοντας την υπογλυκαιμία
Μία σχετικά ήπια αντίδραση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα - ένα ποτήρι  Lucozade ή λεμονάδα πρέπει λογικά να είναι αρκετά. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και όχι ζάχαρη και κατά συνέπεια είναι άχρηστα σε αυτή την κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι, όπου και να είστε, έχετε πάντα μαζί σας κάποιο είδος έτοιμου υδατάνθρακα, όπως ένα μπισκότο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε οδηγός ή αν ετοιμάζεστε να κάνετε κάποιας μορφής εντατική άσκηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό δείτε τα κεφάλαια για τη δίαιτα και την άσκηση.

Υπογλυκαιμίες σοβαρής μορφήςΠολύ περιστασιακά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μειώνονται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνετε να κάνετε τις διορθωτικές ενέργειες που περιγράφονται πιο πάνω. Μπορεί να νυστάξετε ή να χάσετε τις αισθήσεις σας, ίσως ακόμα και να πάθετε μία κρίση επιληψίας. Πρόκειται προφανώς για μία τρομακτική προοπτική τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας και πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μην επαναληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης ενός ατόμου που παθαίνει μία υπογλυκαιμία σοβαρής μορφής. Υπάρχει, για παράδειγμα, μία ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη, η οποία προκαλεί την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και διατίθεται σε ενέσιμη μορφή. Μπορούν να σας κάνουν την ένεση στον βραχίονα ή στους γλουτούς και αφού συνέλθετε, μπορείτε να πιείτε ή να φάτε κάτι.

Υπογλυκαιμία τη νύχταΕίναι φυσικό να ανησυχείτε, εσείς και η οικογένειά σας, μήπως πάθετε υπογλυκαιμία ενόσω κοιμάστε ή ακόμα μήπως πάθετε υπογλυκαιμία και δεν ξυπνήσετε. Αυτή είναι μία ιδιαίτερα τρομακτική προοπτική για τους γονείς ενός μικρού παιδιού με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο δραματικό. Κατ, αρχήν, το πιθανότερο είναι να ξυπνήσετε από τα συμπτώματα της πτώσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να αισθανθείτε νευρικότητα, ανησυχία ή εκνευρισμό. Ενίοτε, η ανησυχία σας μπορεί να ξυπνήσει τον σύντροφό σας ακόμα κι αν εσείς εξακολουθήσετε να κοιμάστε. Δεν είναι σπάνιο, όμως, να περάσετε μία σοβαρή υπογλυκαιμική αντίδραση χωρίς να ξυπνήσετε. O οργανισμός σας ενεργοποιεί διάφορες ορμόνες, αντιδρώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οι οποίες θα διεγείρουν την αποδέσμευση της αποθηκευμένης γλυκόζης, για να διορθωθεί η κατάσταση. Ύστερα από μία αντίδραση όπως αυτή, θα ξυπνήσετε με πονοκέφαλο και συμπτώματα που θυμίζουν πολύ τα επακόλουθα μέθης. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρξει μία ακραία αλλαγή προς την αντίθετη κατεύθυνση και να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπερβολικά. Αν σας συμβαίνει συχνά να αισθάνεστε άσχημα όταν ξυπνάτε και να παρουσιάζετε τέτοια συμπτώματα, καλό θα ήταν να ελέγξετε μερικές φορές τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας νωρίς το πρωί (2-4 π.μ.) για να δείτε αν έχετε υπογλυκαιμικές αντιδράσεις τις οποίες δεν συνειδητοποιείτε. Έτσι τουλάχιστον θα καταλάβετε γιατί αισθάνεστε τόσο άσχημα και θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας σχετικά με τη ρύθμιση ή την αλλαγή της βραδινής σας δόσης ινσουλίνης.
«Συναγερμός» για υπογλυκαιμίαΠιθανότατα έχετε διαβάσει διάφορες ιστορίες για άτομα με διαβήτη που παραπονιούνται ότι έχουν χάσει το «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησής» τους για μία υπογλυκαιμική αντίδραση. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της αλλαγής από ζωική σε ανθρώπινη ινσουλίνη. Προτού εξετάσουμε αυτό το ζήτημα, θα αναφερθούμε σε κάποιους άλλους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια αυτών των προειδοποιητικών μηχανισμών. Εδώ και μερικά χρόνια, έχει γίνει σαφές ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη για πολλά χρόνια γίνονται λιγότερο ικανά να προβλέψουν πότε πρόκειται να πάθουν υπογλυκαιμία. Φαίνεται ότι οι προειδοποιητικές ενδείξεις γίνονται λιγότερο αισθητές ύστερα από 15-20 χρόνια αγωγής με ινσουλίνη. Παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, είναι γεγονός ότι η ικανότητα του παγκρέατος να αποδεσμεύει γλυκαγόνη αντιδρώντας στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνεται με τον χρόνο. Oρισμένα άτομα λένε ότι τα συμπτώματά τους αλλάζουν, ενώ άλλα λένε ότι εκδηλώνονται τόσο γρήγορα που δεν έχουν τον χρόνο να προβούν στις διορθωτικές ενέργειες. Το πρόβλημα είναι πιο συνηθισμένο στα άτομα των οποίων η μέση τιμή επιπέδων σακχάρου στο αίμα βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Μερικές φορές, αρκεί να ρυθμίσει κανείς την αγωγή του ούτως ώστε να αυξηθούν ελαφρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του και τα παλιά του συμπτώματα επιστρέφουν· ωστόσο, κάθε αλλαγή τέτοιου είδους πρέπει πρώτα να συζητείται διεξοδικά με τον θεράποντα γιατρό.
Το ερώτημα τι ρόλο διαδραματίζει η ανθρώπινη ινσουλίνη στην αλλαγή των προειδοποιητικών μηχανισμών είναι ακόμα πιο πολύπλοκο. Ενώ ορισμένοι ασθενείς πιστεύουν ότι υπεύθυνη για τις δυσκολίες τους είναι η αλλαγή από τη ζωική στην ανθρώπινη ινσουλίνη, οι γιατροί τους συχνά διαφωνούν. Τα πειράματα που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κάποια μετρήσιμη διαφορά όσον αφορά τα υπογλυκαιμικά συμπτώματα μεταξύ των ατόμων που παίρνουν ζωική ινσουλίνη και εκείνων που παίρνουν ανθρώπινη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ορισμένα άτομα είναι βέβαια ότι αισθάνονται καλύτερα με τη ζωική ινσουλίνη και εφόσον συμβαίνει αυτό δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην την προτιμήσουν.
Διατηρώντας την ισορροπία
Μπορεί να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία με τη συνεχή διατήρηση υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τα οποία αυξάνουν όμως θεαματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών του διαβήτη. Oι ασθενείς που παίρνουν ινσουλίνη μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρουν και να διατηρήσουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της επικίνδυνης υπογλυκαιμίας και της ενοχλητικής υπογλυκαιμίας, αλλά είναι πολύ πιο απλό στην εποχή μας με τα διάφορα σκευάσματα και τις συσκευές ενέσεων που διατίθενται. Αν παθαίνετε συχνά υπογλυκαιμικές κρίσεις και παρουσιάζετε στη συνέχεια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμβουλευτείτε την ομάδα των γιατρών σας, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η αγωγή που ακολουθείτε ενδεχομένως να χρειάζεται ρύθμιση ή αλλαγή.   health.in.gr
~**  «Club ΧαράZω»: Επιπλέον προνόμια για τα άτομα με Διαβήτη
«Club ΧαράZω»:  Επιπλέον προνόμια για τα άτομα με Διαβήτη
Όπως είναι γνωστό το Club ΧαράZω είναι μία πρωτοβουλία της Abbott Diabetes Care για τους χρήστες μετρητών σακχάρου της εταιρείας. Στόχο έχει την χάραξη μιας νέας πορείας στην αντιμετώπιση του Διαβήτη, όχι ως ασθένειας, αλλά ως ενός διαφορετικού τρόπου ζωής. Μιας κατάστασης, που απαιτεί μεν συνεχή φροντίδα και ενημέρωση, αλλά όχι παραίτηση από τις καθημερινές χαρές της ζωής.
Με την δημιουργία του Club, η Abbott Diabetes Care καινοτομεί για ακόμα μία φορά, φροντίζοντας τόσο για τη υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη και την καλύτερη διαχείρισή του, όσο και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για όλα τα σχετικά θέματα.
Στα δύο χρόνια λειτουργίας του το Club ΧαράZω αυξάνει συνεχώς τα μέλη του εμπλουτίζοντας συνεχώς τα προνόμια και την υποστήριξη που προσφέρει προς τα μέλη του και τις οικογένειες τους.
Μεταξύ άλλων το «Club ΧαράZω» προσφέρει στα άτομα με διαβήτη-μέλη του:
  • Εγγύηση εφόρου ζωής σε όλα τα προϊόντα Abbott.
  • Δωρεάν αντικατάσταση των προϊόντων εταιρείας.
  • Νέο ανανεωμένο πρόγραμμα δωρεάν παροχής ταινιών σακχάρου ανάλογα με τις ανάγκες .
  • Δωρεάν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό για το Διαβήτη.
  1. Ενημερωτικός οδηγός με τίτλο: Συμβουλές σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ένας αναλυτικός οδηγός με συμβουλές και οδηγίες διατροφής για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.
  2. Βιβλίο για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 με τίτλο: Συμβιώνοντας με το Νεανικό Διαβήτη. Ένα σημαντικό βοήθημα για τα παιδιά με Διαβήτη και για όλη την οικογένεια. 
  3. Εκπαιδευτικό DVD με τίτλο: Εσείς και ο Διαβήτης. Ένας ηλεκτρονικός οδηγός για τον Διαβήτη που αναλύει απλά και παραστατικά θέματα που αφορούν τα άτομα με Διαβήτη, απαντάει σε συνήθεις ερωτήσεις και δίνει συμβουλές που μπορείτε να αξιοποιήσετε στην καθημερινότητα σας. 
  4. Ενημερωτικό έντυπο Διαβήτης και Υπογλυκαιμία. 
  5. Ενημερωτικό έντυπο Διαβήτης και Κετόνες.
  • Δωρεάν ισοθερμική θήκη μεταφοράς για τις πένες ινσουλίνης και τον μετρητή σακχάρου.
  • Δωρεάν πρόγραμμα διαχείρισης δεδομένων (software). Παρέχει δυνατότητα μεταφοράς και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων από τον μετρητή σακχάρου στον υπολογιστή βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση του Διαβήτη. 
  • Δωρεάν ημερολόγιο καταγραφής μετρήσεων. 
  • Δωρεάν συμβουλές και βοήθεια μέσω της Γραμμής Υποστήριξης Μελών. 
  • Συνεχής ενημέρωση για ειδικές προσφορές και νέα προϊόντα.
Για όσους θέλουν να ενημερωθούν λεπτομερέστερα για την νέα φιλοσοφία αντιμετώπισης του Διαβήτη και τα πολλά προνόμια που βελτιώνουν την καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων με Διαβήτη και τα μέσα υποστήριξης που προσφέρονται υπάρχει η δωρεάν γραμμή υποστήριξης μελών: 800 11 222688 πανελλαδικά ή Αθήνα: 210 9985 220, Θεσσαλονίκη: 2310 472947.
Επίσης, σε λίγο καιρό θα λειτουργεί και η ιστοσελίδα του προγράμματος www.xarazo.gr, που ετοιμάζεται αποκλειστικά για τα μέλη του Club. Εκεί, θα υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, για διατροφικά θέματα με νόστιμες συνταγές και πρωτότυπα παιδικά παιχνίδια, αλλά και φωτογραφίες ή βίντεο από τις δραστηριότητες του Club.
 Το Club ΧαράZω και τα μέλη του χαράζουν ένα νέο δρόμο της ζωής με Διαβήτη.health.in.gr
~** Παιδιά με διαβήτη
Παιδιά με διαβήτη
O ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών. Είναι αρκετά ασυνήθιστος στα παιδιά κάτω των πέντε, αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις μωρών που ανέπτυξαν διαβήτη μερικές μόνο ημέρες μετά τη γέννησή τους.
Είναι δύσκολο να εμποδίσει κανείς ένα παιδί να τρέξει και να καταναλώσει ενέργεια, και κατά συνέπεια είναι δύσκολο να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των ενέσεων ινσουλίνης και των γευμάτων του. Η συνήθης απάντηση στο πρόβλημα είναι να γίνονται δύο με τρεις ενέσεις την ημέρα με ένα μείγμα ινσουλινών ταχείας και μεσαίας δράσης.
Είναι λογικό να ανησυχείτε μήπως το παιδί σας παρουσιάσει κάποια υπογλυκαιμική αντίδραση και να δυσκολεύεστε να το αφήσετε από το μάτια σας. Καθώς αυτά μεγαλώνουν και εσείς συνηθίζετε ολοένα και περισσότερο να χειρίζεστε τον διαβήτη, θα μπορέσετε σιγά σιγά να του επιτρέψετε να γίνει πιο ανεξάρτητο. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να κάνουν μόνα τους τις ενέσεις τους σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και θα θελήσετε μάλλον να συνεχίσετε να ελέγχετε τις δόσεις της ινσουλίνης. Τα ενέσιμα στυλό έχουν συμβάλει πολύ στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, λόγω της ευχρηστίας τους και της ευκολίας επιλογής της δόσης της ινσουλίνης.
Έλεγχος στο σπίτιΤα παιδιά μπορεί να μην τα καταφέρνουν ιδιαίτερα με τις εξετάσεις αίματος και να δυσκολεύονται να τις κάνουν γιατί τα δάχτυλά τους είναι πολύ μικρά. Αντ, αυτών, λοιπόν, συστήνονται συχνά οι εξετάσεις ούρων, είτε μόνες τους είτε συνδυασμένες με περιστασιακές εξετάσεις αίματος. Μόλις το παιδί σας μεγαλώσει λίγο, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να συνηθίσει να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Μην εκπλαγείτε, ωστόσο, αν αντιδράσει. Η εξέγερση αποτελεί φυσιολογικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξης, και πολλοί έφηβοι περνούν μία περίοδο κατά την οποία αρνούνται να συνεργαστούν όσον αφορά τη φροντίδα του διαβήτη τους. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς μία τέτοια κατάσταση, αλλά είναι καλύτερα να αποφύγετε την άμεση αντιπαράθεση όσο περισσότερο μπορείτε. Να θυμάστε ότι είναι περισσότερο σημαντικό για το παιδί σας να συνεχίσει να παίρνει τακτικά την ινσουλίνη του παρά να ελέγχει συχνά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.
Υπογλυκαιμία
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των παιδιών μπορεί να μειωθούν αρκετά γρήγορα, ιδίως αν είναι ιδιαίτερα ενεργητικά. Ως εκ τούτου, ίσως είναι δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα οι προειδοποιητικές ενδείξεις. Τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να μην τα αντιληφθούν και καθόλου. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν τόσο χαμηλά που το παιδί αισθανθεί νύστα ή ακόμα χάσει τις αισθήσεις του, η καλύτερη θεραπεία είναι η γλυκαγόνη. Καλό είναι να έχετε πάντα λίγη πρόχειρη όταν φροντίζετε ένα μικρό παιδί με διαβήτη.
Όταν αυτή η θεραπεία αποδώσει, το παιδί χρειάζεται να καταναλώσει κάποιους υδατάνθρακες υπό τη μορφή τροφής ή κάποιου γλυκού ποτού. Καθώς το πρόβλημα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιασθεί ενόσω το παιδί αθλείται, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αρχηγός της ομάδας, ο δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος είναι υπεύθυνος (ή ένας φίλος αν τα παιδιά δεν τελούν υπό επιτήρηση) τι ακριβώς να κάνει αν παρουσιάσει κάποια υπογλυκαιμική αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση, όταν το παιδί σας αρχίσει να πηγαίνει σχολείο, είναι σημαντικό να γνωρίζει το προσωπικό ότι πάσχει από διαβήτη και να ξέρει τι πρέπει να κάνει αν παρουσιάσει κάποια υπογλυκαιμική αντίδραση. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι είναι ενήμερο και το προσωπικό της καντίνας, ώστε να βοηθάει το παιδί σας να επιλέξει το κατάλληλο γι, αυτό κολατσιό!
Προβλήματα με το φαγητό
Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει ένα παιδί μπορεί να ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα έως και κατά 50%. Αν έχετε ποτέ φροντίσει μικρά παιδιά, γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να τα πείσει κανείς να βάλουν κάτι στο στόμα τους ορισμένες ημέρες και άλλες φορές δεν μπορεί κανείς να τα κάνει να σταματήσουν να τρωνε. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει προφανώς αρκετά τη ζωή όσων έχουν παιδιά με διαβήτη. Κατά κανόνα, η βασική προτεραιότητά σας είναι να δίνετε στο παιδί σας κάτι να φαει όποτε πεινάει, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι τρωει περισσότερο από ό,τι υπαγορεύει η δίαιτά του. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης και οι θετικές εξετάσεις ούρων ή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σημαίνουν μάλλον ότι χρειάζονται περισσότερη ινσουλίνη παρά ότι χρειάζονται λιγότερο φαγητό. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί χρειάζεται είτε λιγότερη ινσουλίνη είτε περισσότερο φαγητό και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό του.
Πολλά παιδιά παραβιάζουν τους κανόνες και τρωνε κρυφά γλυκά ή σοκολάτα. Ωστόσο, δεν πρέπει να μειώσετε τη συνήθη μερίδα του φαγητού του προκειμένου να αντισταθμίσετε αυτούς τους επιπλέον απαγορευμένους υδατάνθρακες. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ήρεμα ότι αυτή του η «απάτη» θα οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα του και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Η ήρεμη και μετρημένη συζήτηση είναι ίσως η καλύτερη μέθοδος. Τα παιδιά με διαβήτη θα χρειαστεί να λάβουν τις ίδιες προφυλάξεις με τους ενηλίκους όταν βγουν από την καθημερινή τους ρουτίνα, π.χ. λόγω ενός ταξιδιού ή κάποιας ασθένειας. Θα πρέπει επίσης να μάθουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους όταν ασκούνται και να ακολουθούν τους ευνόητους κανόνες. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το πώς να χειριστείτε κάποια από αυτές τις καταστάσεις, η ομάδα των γιατρών του παιδιού σας θα χαρεί να σας συμβουλεύσει.
Αντιδράσεις της οικογένειας
Όταν ένα παιδί με διαβήτη έχει αδέλφια, αυτά μπορεί να ζηλέψουν την επιπλέον προσοχή που συγκεντρώνει λόγω της πάθησής του. Κατά τον ίδιο τρόπο, το παιδί μπορεί να δυσανασχετεί που εκείνο είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίζει τον διαβήτη ενώ τα αδέλφια του όχι. Είναι σημαντικό να συζητηθούν ανοιχτά αυτά τα συναισθήματα. Η συζήτηση - ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εφόσον είναι αναγκαίο - μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή των εντάσεων και να ενθαρρύνει τα υπόλοιπα παιδιά σας να καραδοκούν και αυτά για τις ενδείξεις της υπογλυκαιμίας. Αν είναι αρκετά μεγάλα και πρόθυμα, καλό θα ήταν να τους μάθετε πώς να αντιμετωπίζουν μία υπογλυκαιμική κρίση.
Η ώρα του φαγητού μπορεί να δώσει αφορμές για οικογενειακές διενέξεις - με τα παιδιά που δεν έχουν διαβήτη να παραπονούνται γιατί είναι υποχρεωμένα να φάνε υγιεινές τροφές! Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η δίαιτα που συστήνεται στα άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη είναι η διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούμε όλοι. Είναι δύσκολο για το παιδί που πάσχει από διαβήτη να βλέπει διαρκώς τα υπόλοιπα να τρωνε απαγορευμένες λιχουδιές, όπως γλυκά και σοκολάτα μπροστά του, οπότε κάντε ό,τι μπορείτε για να το αποτρέψετε. Για ακόμα μια φορά, η συζήτηση είναι η μέθοδος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει και αν καταφέρετε να πείσετε τα υπόλοιπα παιδιά να περιορίσουν την κατανάλωση γλυκών, θα κάνετε καλό και στη δική τους υγεία.
Αταξίες
Πολλά παιδιά ανακαλύπτουν γρήγορα ότι το να είναι δύσκολα στο φαγητό είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκνευρίζουν τους γονείς τους· και τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορεί να καταλαβαίνουν ότι το να αρνούνται να φάνε την ώρα που πρέπει ή το να πάθουν μία υπογλυκαιμική κρίση είναι ένας σίγουρος τρόπος να τραβήξουν όλη την προσοχή πάνω τους. Μπορεί επίσης να αρνηθούν να κάνουν τις εξετάσεις ούρων ή αίματος ή ακόμα και να κατασκευάσουν τα αποτελέσματα. Αυτό είναι προφανώς ανησυχητικό και αποθαρρυντικό για εσάς ως γονείς και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην οικογενειακή σας ζωή. Δεν είναι, ωστόσο, καθόλου ασυνήθιστο και δεν πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι επειδή νομίζετε ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα. Η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί το παιδί σας έχει δει κατά πάσα πιθανότητα αυτό το πρόβλημα πολλές φορές στο παρελθόν και μπορεί να σας προσφέρει βοήθεια και συμβουλές. Μερικές φορές, μπορεί να είναι χρήσιμο να φέρετε κάποιον τρίτο - έναν οικογενειακό φίλο ή ακόμα και κάποιον ειδικά εκπαιδευμένο σύμβουλο - που μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τις συνέπειες της συμπεριφοράς του. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό μπορεί να είναι μερικές φορές ένας τρόπος να εκφράσει το παιδί και τις δικές του βαθιές ανησυχίες για τον διαβήτη του.
health.in.gr
~**  Αντιμετώπιση του διαβήτη με δίαιτα
Αντιμετώπιση του διαβήτη με δίαιτα
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη και απαιτείται αγωγή δια βίου για τον έλεγχο της διαταραχής. Η αποτελεσματικότητα αυτής της αγωγής εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από το ίδιο το άτομο, καθώς είναι κατά κανόνα αυτοχορηγούμενη. O διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρεις τρόπους: με δισκία, με ινσουλίνη, με δίαιτα.
Όταν γίνεται λόγος για αντιμετώπιση του διαβήτη μέσω της δίαιτας, εννοούμε περισσότερο την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής παρά μία δύσκολη ή περιοριστική δίαιτα. Αυτό ισχύει για όλους όσους πάσχουν από διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη που έχουν, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετό για να ελεγχθεί ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.
Αν, ωστόσο, πάσχετε από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, θα χρειαστεί να μάθετε να εξισορροπείτε την πρόσληψη της τροφής με τις ενέσεις ινσουλίνης, ώστε να επιτύχετε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σας. Τα δισκία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη και υπάρχουν διάφοροι τύποι, για τους οποίους θα μιλήσουμε αργότερα. Όλοι όσοι πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης, αλλά μόνο μία μικρή μειονότητα όσων πάσχουν από μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη ακολουθούν παρόμοια αγωγή.
Δίαιτα
Το είδος της δίαιτας που πρέπει να ακολουθήσετε όταν πάσχετε από διαβήτη δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι θα στερείσθε πια το φαγητό. Εκείνο που σημαίνει, είναι ότι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερες από τις τροφές που είναι καλές για σας και να μειώσετε στο ελάχιστο εκείνες που δεν είναι και τόσο καλές - αλλά αυτή εξάλλου είναι η διατροφή που συστήνουν οι ειδικοί για όλους τους ανθρώπους, είτε πάσχουν από διαβήτη είτε όχι. Η διαφορά, ωστόσο, που μπορεί να επιφέρει η υγιεινή διατροφή στη γενική σας υγεία και ευεξία είναι ακόμα πιο σημαντική όταν πάσχετε από διαβήτη, διότι χωρίς αυτήν η φαρμακευτική αγωγή σας δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματική.
Να τρώτε τακτικά γεύματα
Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα μπορέσετε ευκολότερα να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου σας υπό έλεγχο αν τρωτε τακτικά γεύματα. Αν παίρνετε ινσουλίνη, ο διαιτολόγος ή η νοσοκόμα σας θα σας εξηγήσει τη σημασία του συνδυασμού του γευμάτων με τις ενέσεις και σταδιακά θα βρείτε τον δικό σας τρόπο να ταιριάξετε την πρόσληψη της τροφής με την παραγωγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να φανεί αρχικά ιδιαίτερα δύσκολο στα άτομα που δουλεύουν με βάρδιες, αλλά οι γιατροί που σας παρακολουθούν μπορούν να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τον προγραμματισμό των γευμάτων σας. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να βάλετε στόχο να λαμβάνετε ένα πλούσιο γεύμα ή κάποιο κολατσιό κάθε 3-4 ώρες και να παίρνετε τα φάρμακα ή να κάνετε τις ενέσεις σας σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα. Σε περίπτωση που εργάζεστε τη νύχτα, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον γεύματα ή κολατσιό.
Ελέγχοντας το βάρος σας
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να χάσετε βάρος:
  • Μειώστε την κατανάλωση τηγανητών και λιπαρών φαγητών
  • Τρωτε μικρότερες μερίδες
  • Κόψτε τα σνακ όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα· αντί αυτών, προτιμήστε τα φρούτα
  • Τρωτε τακτικά γεύματα
  • Ασκηθείτε περισσότερο
Στα άτομα που διαγνώσθηκαν προσφάτως με διαβήτη μπορεί να συστηθεί να χάσουν βάρος. Μόλις υιοθετήσετε το νέο πρόγραμμα διατροφής, θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολο να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας· στο μεταξύ, όμως, αξίζει να ακολουθήσετε μερικές απλές κατευθυντήριες γραμμές. Θυμηθείτε ότι ο μόνος τρόπος να χάσετε βάρος είναι να καταναλώνετε λιγότερη τροφή από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας για τις καθημερινές του δραστηριότητες. Oι πληροφορίες που παρέχονται στις ακόλουθες σελίδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως κατευθυντήριες γραμμές για έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επωφεληθούν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας από τα οφέλη της «διαβητικής» σας δίαιτας· αν, όμως, κάποια από αυτά είναι φανατικοί οπαδοί των τηγανητών ή των γλυκών, ίσως είναι προτιμότερο να εισάγετε τις αλλαγές σταδιακά και όχι μονομιάς. Συχνά, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να φάτε ένα γεύμα που μοιάζει πολύ στη γεύση με τα γεύματα που είχατε συνηθίσει να τρωτε, αλλά είναι καλύτερο για σας διότι περιλαμβάνει πιο υγιεινές εκδοχές των γνώριμων τροφίμων. Το διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής που σας παρουσιάζουμε δείχνει πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό, υποκαθιστώντας τις συνήθεις τροφές που καταναλώνετε με τις τροφές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Τα σωστά τρόφιμα για μία υγιεινή διατροφή
Μία καλά ισορροπημένη διατροφή θα σας επιτρέψει να ελέγξετε τον διαβήτη σας και θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής σας.
O ακόλουθος κατάλογος θα σας δώσει μια ιδέα σχετικά με τις τροφές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας:

Πρωινό
  • Αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα
  • Τεχνητό γλυκαντικό αντί για ζάχαρη
  • Δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, π.χ. το πόριτζ και οι νιφάδες από πίτουρο
  • Ψωμί ολικού αλεύρου ή πολύσπορο
  • Πολυακόρεστο ή μονοακόρεστο ή ολίγων λιπαρών άλειμμα
  • Μαρμελάδα με μειωμένη ζάχαρη
  • Φρούτο
Ελαφρύ Γεύμα
  • Ψωμί με προζύμι, μακαρόνια ή πατάτες ψημένες με τη φλούδα - προτιμήστε συνοδευτικά χαμηλών λιπαρών όπως άπαχο κρέας, φασολάκια, τυρί με λίγα λιπαρά ή ψάρι σε κονσέρβα
  • Φρέσκα ή κονσερβοποιημένα φρούτα σε φυσικό χυμό
  • Λαχανικά ή σαλάτα
Κυρίως Γεύμα
  • Περιλάβετε κάποια αμυλούχα τροφή - ψωμί με προζύμι, πατάτες, μακαρόνια, ρύζι
  • Τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών - προσπαθήστε να περιλαμβάνετε μπιζέλια και φασολάκια όσο το δυνατόν συχνότερα
  • Μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος ή ψαριού σε κονσέρβα - αφαιρέστε το λίπος και αποφύγετε το τηγάνισμα
  • Φρέσκα ή κονσερβοποιημένα φρούτα - σε φυσικό χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης - και ζελέ ή κρέμα χωρίς ζάχαρη
  • Διαιτητικά γιαούρτια χωρίς λιπαρά
Κολατσιό - Δείπνο
  • Αποφύγετε να τρωτε πολλά από αυτά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και προτιμήστε τα φρούτα
  • Σάντουιτς ή τοστ με γέμιση λίγων λιπαρών
  • Μπολ δημητριακών ή πόριτζ
  • Πατατάκια με λίγα λιπαρά
  • Μπισκότα ολικού αλεύρου
  • Κέικ και τηγανίτες με λίγα λιπαρά
Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Όπως έχετε πλέον καταλάβει, υγιεινή διατροφή σημαίνει καλός συνδυασμός των σωστών τροφών και μείωση των τροφών που μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβείς παρά ωφέλιμες. Αν πραγματικά είστε προβληματισμένοι ή ανήσυχοι για το τι θα έπρεπε να τρωτε, ζητήστε να δείτε έναν διαιτολόγο που θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει. Μόλις, ωστόσο, μάθετε τα βασικά σημεία, είναι κατά κανόνα αρκετά απλό, όπως θα δείτε από τις κατευθυντήριες γραμμές μας στις επόμενες σελίδες.
Σε κάθε γεύμα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες αναλογίες:
  1. Τα δύο πέμπτα του πιάτου σας πρέπει να αποτελούνται από αμυλούχες τροφές, κατά προτίμηση με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  2. Αλλα δύο πέμπτα του πιάτου σας πρέπει να αποτελούνται από λαχανικά, σαλάτες ή φρούτα.
  3. Το υπόλοιπο ένα πέμπτο του πιάτου σας πρέπει να είναι κάποια πηγή πρωτεΐνης, π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια ή τυρί.
Εξασφαλίζοντας και διατηρώντας αυτές τις αναλογίες, τα επίπεδα του σακχάρου σας θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στα επιθυμητά όρια.
Καταναλώστε τους σωστούς υδατάνθρακες
Oι τροφές αυτές διασπώνται στο σώμα σας προκειμένου να παράγουν γλυκόζη, η οποία σας δίνει ενέργεια. Υπάρχουν δύο είδη υδατανθράκων: οι σακχαρώδεις και οι αμυλούχοι.
Σακχαρώδεις: Για παράδειγμα, η ζάχαρη, τα γλυκά και η σοκολάτα, τα γλυκά μπισκότα και οι πουτίγκες, τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Καλό είναι να τα αποφεύγετε διότι η γλυκόζη εισέρχεται πολύ γρήγορα στο κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει μία ξαφνική άνοδο στα επίπεδα του σακχάρου σας. Στα δημητριακά και τα αναψυκτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντί για ζάχαρη τεχνητά γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη και η ακελσουφάμη. Δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσετε μία μικρή ποσότητα συνηθισμένης ζάχαρης όταν φτιάχνετε κέικ, αλλά κρατήστε τα για τα κύρια γεύματα - και μην ξεχνάτε την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες!
Αμυλούχοι: Για παράδειγμα, το ψωμί, οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα φρούτα. Πρόκειται για υδατάνθρακες βραδύτερης απορροφήσεως και αποτελούν καλές πηγές ενέργειας, οπότε μπορείτε να τους καταναλώνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε λοιπόν να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα.
Καταναλώστε τα σωστά λιπαρά
Εξίσου σημαντικός είναι και ο τύπος των λιπαρών που καταναλώνετε. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: τα κεκορεσμένα και τα ακόρεστα.
Κεκορεσμένα: Τα κεκορεσμένα (ζωικά) λιπαρά απαντώνται, μεταξύ άλλων, στα λιπαρά κρέατα, στο πλήρες γάλα, στο βούτυρο και στο λαρδί. O τύπος αυτός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Όλοι μας πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση αυτού του είδους λιπαρών.
Ακόρεστα: Τα λιπαρά αυτά είναι κατά τι καλύτερα από τα κορεσμένα και υπάρχουν σε δύο μορφές:
  • Τα πολυακόρεστα λιπαρά, που συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες σε προϊόντα όπως το ηλιέλαιο, το αγνό φυτικό έλαιο, το αραβοσιτέλαιο και οι μαργαρίνες από ηλιέλαιο.Τα μονοακόρεστα λιπαρά, που συναντώνται, μεταξύ άλλων, στο ελαιόλαδο, το λάδι από σπόρους ελαιοκράμβης και το λάδι από σπόρους κάρδαμου. Αυτός ο τύπος λιπαρών πρέπει να προτιμάται των κορεσμένων και των πολυακόρεστων λιπαρών.
Θυμηθείτε ότι όλα τα λιπαρά είναι πλούσια σε θερμίδες και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες.
Καταναλώστε τις σωστές φυτικές ίνες
Oι φυτικές ίνες (ονομάζονται και πίτουρα) μπορεί να είναι είτε διαλυτές (διαλύονται στο νερό και επιβραδύνουν την απορρόφηση του φαγητού) είτε αδιάλυτες (δεν γίνεται πέψη και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας). Oι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι επίσης χρήσιμες όταν κάνετε δίαιτα, γιατί προσφέρουν μία αίσθηση πληρότητας.
Όταν μιλάμε για αύξηση της περιεκτικότητας της διατροφής σας σε φυτικές ίνες, δεν εννοούμε να καταναλώνετε μαύρο ρύζι και δημητριακά ολικού αλεύρου μαζί με κάθε γεύμα, αλλά να φροντίζετε να καταναλώνετε περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε ημέρα. Είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και ορισμένοι τύποι, όπως οι διαλυτές ίνες, μπορεί να συμβάλλουν τόσο στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στα επιθυμητά όρια όσο και στη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα. Τροφές όπως τα ψητά φασόλια, ο πουρές από μπιζέλια και οι φακές, και πιάτα με βάση τη βρώμη όπως ο χυλός, άλλα δημητριακά με βάση τη βρώμη και τα κέικ βρώμης, είναι όλα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Τροφές όπως τα δημητριακά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, το ψωμί ολικού αλεύρου ή το πολύσπορο, τα λαχανικά και τα φρούτα με τη φλούδα τους, το αλεύρι ολικού αλεύρου και το καστανό ρύζι, περιέχουν κατά κύριο λόγο αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Καταναλώστε τις σωστές πρωτεΐνες
Oι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανανέωση του ιστού του σώματος και τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών - αλλά δεν χρειάζεστε και τόσο πολλές και κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε λιγότερες από όσες νομίζετε. Φροντίστε να λαμβάνετε το 12%-15% των καθημερινών αναγκών σας σε ενέργεια υπό τη μορφή πρωτεϊνών. Αυτές μπορεί να προέρχονται είτε από πηγές δημητριακών (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι) είτε από ζωικές πηγές (κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα). Oι ζωικές πρωτεΐνες τείνουν να είναι σχετικά πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες και δεν περιέχουν υδατάνθρακες, οπότε αυτό πρέπει να υπολογιστεί όταν προγραμματίζετε τη διατροφή σας.
Να αποφεύγετε το αλάτι
Το υπερβολικό αλάτι δεν κάνει καλό και μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μία μικρή ποσότητα στο μαγείρεμα και μην προσθέτετε άλλο στο τραπέζι. Αντ, αυτού, χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά και πιπέρι προκειμένου να δώσετε περισσότερη γεύση στο φαγητό σας.
Επαρκείς βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Αν ακολουθείτε μία καλά ισορροπημένη διατροφή, δεν θα πρέπει να χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων. Oρισμένοι ερευνητές έχουν ισχυριστεί ότι οι ελλείψεις σε στοιχεία όπως το χρώμιο και το σελήνιο μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση επιπλοκών του διαβήτη. Μολαταύτα, δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθούν ούτε οι ποσότητές τους στη διατροφή σας ούτε τα επίπεδά τους στο αίμα σας. Το καλύτερο είναι να έχετε στη διατροφή σας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία, ώστε να είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε αρκετές ποσότητες αυτών των στοιχείων μαζί με όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία.
Το αλκοόλ και ο διαβήτης
Το ότι πάσχετε από διαβήτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχετε εντελώς από το αλκοόλ, αλλά καλό θα ήταν να τηρείτε μερικούς κανόνες που υπαγορεύει ο κοινός νους, ιδίως αν ακολουθείτε αγωγή με δισκία ή ινσουλίνη.
Θυμηθείτε ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.
* Περιοριστείτε σε τρεις ή λιγότερες «μονάδες» αλκοόλ την ημέρα. Μία μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε μία μεζούρα οινοπνευματώδους ποτού, ένα κανονικό ποτήρι μπίρα ή ένα μικρό ποτήρι κρασί.

  • Αποφύγετε τις μπίρες «για διαβητικούς», τις μπίρες «πίλσενερ» και τις μπίρες «λάγκερ» γιατί, παρόλο που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη, είναι πλούσιες σε αλκοόλ και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες κάθε φορά που πίνετε αλκοόλ.
  • Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το πρόσωπό σας κοκκινίζει αν αναμείξετε το αλκοόλ με ορισμένους τύπους δισκίων.
  • Θυμηθείτε τις θερμίδες που περιέχουν τα οινοπνευματώδη ποτά και κοκτέιλ που καταναλώνετε. Προτιμήστε τις διαιτητικές «εκδοχές».  health.in.gr

~**     Ήλιος: Φίλος ή εχθρός;

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) χωρίζεται σε τρεις ζώνες, τις UVA, UVB και UVC. Οι ακτίνες UVC είναι οι πιο επικίνδυνες, αλλά προστατευόμαστε απ’ αυτές από το στρώμα του όζοντος. Οι ακτίνες UVB είναι επικίνδυνες για την επιδερμίδα, προκαλούν πρόωρη γήρανση και εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Επίσης, επιφέρουν μελανογένεση, δηλαδή σύνθεση μελανίνης από τα μελανοκύτταρα, άρα ευθύνονται και για τις υπερμελαγχρώσεις του δέρματος.
Οι ακτίνες UVA είναι εξίσου επικίνδυνες και η παρουσία τους σταθερή κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.
Τα αντηλιακά φίλτρα δεσμεύουν τις ακτίνες UV και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο από την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα παρακάτω:
- σταδιακή και σύντομη έκθεση στον ήλιο
- μείωση χρόνου έκθεσης στον ήλιο
- διατροφή με πλούσια σε Β-καροτίνη, φρούτα και λαχανικά
- καπέλο, ομπρέλα, σκιά
- αντηλιακό που να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά
- ενυδάτωση
- αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (11.00 - 17.00).
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα του δέρματος, τόσο μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία χρειάζεται.
Ένα ηλιακό έγκαυμα στην επιδερμίδα ενός παιδιού διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όταν ενηλικιωθεί, ενώ με σωστή αντηλιακή προστασία έως την ηλικία των 12 ο κίνδυνος μειώνεται κατά 80%.  Πηγή: dietplus.gr

~**  Ο επαρκής ύπνος προστατεύει την καρδιά

Επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα προστατεύουν την καρδιά και επαυξάνουν τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη επιβεβαιώνει πως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος μειώνουν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη -και έτσι σώζονται περισσότερες ζωές- αν αυτό το υγιεινό στιλ ζωής συνδυάζεται με επαρκή ύπνο τα βράδια.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας & Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και του Πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τουλάχιστον μία δεκαετία τις περιπτώσεις άνω των 14.000 ανδρών και γυναικών. Έως το τέλος της μελέτης περίπου 600 άτομα είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα και 129 είχαν πεθάνει.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θάνατοι ήταν λιγότεροι μεταξύ των ανθρώπων που τηρούσαν τις κλασικές οδηγίες (άσκηση, σωστή διατροφή, όχι αλκοόλ και κάπνισμα) σε συνδυασμό με καλό ύπνο. Όσοι εφήρμοζαν και τις τέσσερις συστάσεις υγιεινής ζωής είχαν κατά μέσο όρο 57% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 67% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Όσοι όμως, επιπλέον, κοιμούνταν τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ είχαν 65% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και 83% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τον ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο με τα καρδιαγγειακά προβλήματα, όμως η νέα ολλανδική έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε σε ποιο βαθμό ο ύπνος προσφέρει πρόσθετη προστασία σε σχέση με έναν γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ο καλός και επαρκής ύπνος μπορεί να έχει μεγάλη σημασία από άποψη δημόσιας υγείας, προλαμβάνοντας αρκετά εγκεφαλικά και εμφράγματα, κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τις δημόσιες Αρχές, τους γονείς και κάθε άνθρωπο.
«Το κεντρικό μήνυμα της νέας μελέτης είναι ότι πρέπει να θεωρούμε τον ύπνο ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία. Γι' αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται αρκετά και, όπως όλοι οι άλλοι παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται έγκαιρα από το σπίτι» σχολίασε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό η καθηγήτρια Γκρέτε Τελ του νορβηγικού Πανεπιστημίου του Μπέργκεν.
Από την άλλη, οι ειδικοί καθησύχασαν όσους δεν κοιμούνται καλά πως αυτό δεν σημαίνει ότι η αϋπνία κατ' ανάγκη θα επιφέρει καρδιοπάθεια, καθώς χρειάζονται και άλλες μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην υγεία της καρδιάς. Αν, πάντως, κάποιος δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μια απλή συμβουλή είναι να αποφεύγει να τρώει πολύ τα βράδια και να πίνει καφέ.

~** «Τα γυαλιά-μαϊμού τυφλώνουν»

Σε σοβαρό κίνδυνο εκθέτουν τα μάτια τους επτά στους δέκα Έλληνες, καθώς φορούν γυαλιά ηλίου αγορασμένα από πλανόδιους πωλητές ή από διάφορα καταστήματα εκτός των οπτικών. Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος, έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα μάτια.
Ο καταρράκτης που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την ηλικία των 70 ετών σήμερα πλήττει ακόμη και άτομα 50 ετών. Εκτός όμως από τον καταρράκτη, εγκαύματα του κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα), το πτερύγιο (ένα τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση), οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και ο καρκίνος των βλεφάρων απειλούν όσους δεν προστατεύουν τα μάτια τους φορώντας ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή και ακόμη γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα και απορροφούν την επικίνδυνη UN-A και UV-B ηλιακή ακτινοβολία.
«Κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιους και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα ενάμισι με δύο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου τα οποία δεν προσφέρουν καμία προστασία στα μάτια. Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του παραεμπορίου, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να φορά γυαλιά που δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία, τα οποία προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια» επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγων Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος Μαρία Ταρασούδη.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι καλύτερα να μη φοράει κανείς καθόλου γυαλιά, παρά να φορά μη απορροφητικά γυαλιά. Κι αυτό διότι τα μάτια έχουν έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας που κάνει την κόρη να μικραίνει στον ήλιο και έτσι να εμποδίζει την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο μάτι... Με τη χρήση μη απορροφητικών σκούρων γυαλιών το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν κλείνει, με αποτέλεσμα να δέχεται την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.
Η προστασία των ματιών από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες πρέπει να αρχίζει από την ηλικία του ενός έτους. Οι οπτικοί συνιστούν μείωση της έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες 09.00 - 16.00 και χρήση απορροφητικών γυαλιών και καπέλου.
«Όσοι φορούν γυαλιά επειδή έχουν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) μπορούν να επιλέγουν φακούς επαφής με προστασία από την UV ακτινοβολία και παράλληλα να φορούν γυαλιά ηλίου. Στην περίπτωση που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φορέσουν φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου, θα πρέπει να ζητούν από τον οπτικό να βάλει στα γυαλιά παθήσεως που φορούν ειδικά φίλτρα που θα προστατεύουν τα μάτια τους από τον ήλιο. Τα απορροφητικά γυαλιά δεν είναι κατ’ ανάγκη σκούρα, μπορούν να είναι και άχρωμα. Το σκούρο χρώμα απλώς προστατεύει το μάτι από το θάμπωμα που προκαλεί ο ήλιος» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος Παντελής Ζωγράφος.
Τι πρέπει να προσέχει κάποιος όταν επιλέγει γυαλιά ηλίου; Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι επιλέγουν γυαλιά ηλίου με κριτήριο τη μόδα, ενώ βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Επίσης, τα γυαλιά θα πρέπει να δοκιμάζονται όχι μόνο μπροστά στον καθρέφτη αλλά και έξω στον ήλιο. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά δεν θα πρέπει να ενοχλεί ή να «τυφλώνει» ούτε και να σκοτεινιάζει τα πάντα γύρω σε αυτόν που τα φοράει, αλλά να δίνει μια καθαρή και ποιοτική εικόνα.
Οι φακοί (οργανικοί ή από κρύσταλλο) θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υλικό κατασκευής να είναι οπτικώς κατεργασμένο, ομοιογενές και αναλλοίωτο, ώστε να μη δημιουργούνται παραμορφώσεις και να έχουν συγκεκριμένο πάχος και αντοχή. Επίσης, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τους σκελετούς θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα ή αλλεργίες.
Το φίλτρο UV μπορεί να ενσωματωθεί σε όλα τα γυαλιά ηλίου και οράσεως καθώς και στους φακούς επαφής, δεν επηρεάζει την ποιότητα της όρασης και δεν σχετίζεται με την τιμή.
Για μεγαλύτερη προστασία το μέγεθος του σκελετού θα πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει ολόκληρο το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό.
Οι φακοί θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο σκούρο χρώμα για την κάθε χρήση αλλά και να είναι ανάλογο με την προτίμηση του καθενός, ώστε να νιώθει άνετα.
Στα μικρά παιδιά καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ σκούροι φακοί, ώστε να μην τα στεναχωρούν και να μην υπάρχει πιθανότητα φωτοφοβίας στο μέλλον. Τα συνήθη χρώματα των φακών είναι το πράσινο, το γκρι και το καφέ.
Τέλος, όσοι χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου θα πρέπει να ξέρουν ότι η ικανότητα απορρόφησης μειώνεται κάθε 2-3 χρόνια.Πηγή: ΑΠΕ   Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

~** Φως στη σκοτεινή πλευρά της γυναικείας απόλαυσης

Μια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Rutgers μελετά το γυναικείο οργασμό κι ευελπιστεί να διαφωτίσει τη σκοτεινή πλευρά της κορύφωσης της γυναικείας απόλαυσης. Παράλληλα διερευνά εάν η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία έχει υπόσταση πραγματικού νοσήματος.
Οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία μιας γυναίκας που προσφέρθηκε εθελοντικά να αυτοϊκανοποιηθεί μέσα σε ένα μαγνητικό τομογράφο. Η εθελόντρια , συγγραφέας ενός βιβλίου όπου εξερευνά την ιδέα ότι ο εγκέφαλος είναι το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο της γυναίκας, δήλωσε πως είχε μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή με το σύζυγο της μέχρι τη γέννηση του γιου της. Κατόπιν, κατέρρευσε τόσο η libido, όσο και ο γάμος της. Η εμπειρία της αυτή την ώθησε στην αναζήτηση της σχέσης ανάμεσα στην αγάπη, τη σεξουαλική επιθυμία και τον γυναικείο εγκέφαλο.
Μετά την παρατήρηση ενός γυναικείου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του οργασμού, οι ερευνητές ανέφεραν ότι είδαν και τις 80 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου να φτάνουν στα μέγιστα επίπεδα δραστηριότητας. Ο οργασμός είναι ένα από τα φαινόμενα που περικλείουν την πιο εκτεταμένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μόνο μια επιληπτική κρίση μπορεί να παράγει τόσο ευρεία εγκεφαλική δραστηριότητα, όσο ο οργασμός.
Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια των ερευνητών να βρουν μια απάντηση για τις γυναίκες που δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία, καθώς και για αυτές που φαίνεται να μην μπορούν να φτάσουν σε οργασμό. Ενώ η έρευνα γύρω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία έχει βοηθήσει πολύ τους άνδρες, φαίνεται να έχει παραμελήσει τις γυναίκες.
Όταν εγκρίθηκε η κυκλοφορία του Viagra το 1998, εκατομμύρια ανδρών διαγνώστηκαν με στυτική δυσλειτουργία και έλαβαν θεραπεία. Είναι λοιπόν περισσότερο από μια δεκαετία που οι άνδρες μπορούν να βρουν τον τρόπο αντιμετώπισης της στυτική δυσλειτουργία στα ράφια του φαρμακείου. Οι γυναίκες όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Όταν οι ίδιες λαμβάνουν ένα διεγερτικό φάρμακο τύπου Viagra, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα, αλλά αυτό δε βοηθά στην επίτευξη οργασμού. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αναζητήσει στο παρελθόν το φάρμακο για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία διεξάγοντας κλινικές μελέτες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας διάφορων προϊόντων σε μορφή κρέμας, γέλης, ακόμα και ενδορρινικού σπρέι.
Για να μπορέσει όμως ένα φάρμακο να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει μια σαφώς καθορισμένη διαταραχή στην οποία θα στοχεύσει. Ο σχεδιασμός των φαρμάκων γινόταν με αφετηρία τα ευρέως διαδεδομένα αποτελέσματα μιας μελέτης, σύμφωνα με τα οποία το 43% των γυναικών από 18-59 ετών έχουν κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως είναι η έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας, ή ευχαρίστησης, καθώς και η επώδυνη συνουσία.
Οι ειδικοί ωστόσο αναφέρουν ότι το 43% αναφέρεται στη συχνότητα των γυναικών που δεν είναι ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από τον αριθμό των γυναικών που έχουν μια σεξουαλική διαταραχή.
Η ερευνητική ομάδα από το Rutgers επισημαίνει πως ο σκοπός του οργασμού είναι να παρέχει ευχαρίστηση, διασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργία της αναπαραγωγής. Φαίνεται όμως να υπάρχουν συχνά κάποιες δυσκολίες στη σεξουαλική διέγερση, κυρίως των παντρεμένων γυναικών. Οι θεραπευτές σεξουαλικών διαταραχών συχνά προτείνουν στην περίπτωση αυτή τη χρησιμοποίηση σεξουαλικών βοηθημάτων.
Σήμερα εγκεκριμένη από το αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων είναι μόνο μια μικρή συσκευή που βοηθά στον κλειτοριδικό ερεθισμό. Οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει ποτέ ένα χάπι για τη θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες. Συμφωνούν όμως, ότι εάν οι γυναίκες ενθαρρυνθούν, ώστε να επικοινωνούν ανοιχτά με τους συντρόφους τους ως προς το τι θα ήθελαν να δοκιμάσουν και να απολαύσουν , είναι πολύ πιθανό να έφταναν πιο συχνά σε οργασμό.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να απαλλαγούν από το άγχος και το στρες σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται αμήχανα με το σεξ, αισθάνονται αμήχανα με το σώμα τους, με τον εαυτό τους, καθώς και με το σύντροφό τους. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι, στο κάτω κάτω της γραφής, μια ανθρώπινη φυσιολογική λειτουργία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, χωρίς πιεστικές προσδοκίες και άγχος επίδοσης.

~** Ενθαρρυντικά στοιχεία για τη θεραπεία του AIDS

Ενθαρρυντικά στοιχεία στην έρευνα για τη θεραπεία του ιού HIV παρουσίασαν επιστήμονες στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ.
Μεταξύ αυτών ανέφεραν την ιδιαίτερα προβεβλημένη από τα μμε περίπτωση του βρέφους από την πολιτεία Μισισίπι. Το κοριτσάκι που μολύνθηκε από τον ιό ενώ ήταν στην κοιλιά της μαμάς του υποβλήθηκε σε θεραπεία με κοκτέιλ τριών φαρμάκων από την 30η ώρα της ζωής του και επί 18 μήνες. Μετά οι γιατροί το έχασαν για 10 μήνες, όταν η μητέρα του το πήρε και εξαφανίστηκε.
Σήμερα, 15 μήνες μετά το τέλος της τριπλής της θεραπείας, η μικρούλα εξακολουθεί να μην έχει κανένα ίχνος του ιού στο αίμα.
Άλλη περίπτωση που αναφέρθηκε, αυτή δύο οροθετικών ανδρών που δεν λαμβάνουν πλέον αντιρετροϊκή αγωγή μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκαν γιατί εκδήλωσαν λέμφωμα, ένα είδος λευχαιμίας. Μετά τη μεταμόσχευση οι δύο άνδρες δεν παρουσιάζουν πλέον κανένα ίχνος του ιού, αντιστοίχως ο ένας 15 εβδομάδες και ο άλλος επτά εβδομάδες μετά τη διακοπή της αντιρετροϊκής αγωγής.
Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία δεν σημαίνουν ωστόσο ότι ένα θαυματουργό φάρμακο είναι προ των πυλών, προειδοποίησαν οι επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο άφησαν να διαφανεί η πιθανότητα πλήρους εξαφάνισης του ιού στους ασθενείς -- ένας ακόμη αδιανόητος στόχος πριν από μερικά χρόνια-- ή τουλάχιστον ενός διαρκούς ελέγχου της νόσου, μιας "λειτουργική ύφεσης" όπως επίσης ονομάζεται, με τον ασθενή να μην έχει ανάγκη πλέον την καθημερινή δόση της αντιρετροϊκής αγωγής.
«Ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπευτική αγωγή» τόνισε ο Τίμοθι Χένριτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Brigham and Women's Hospital στις ΗΠΑ που μετέχει στη μελέτη για τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.
«Ενώ είναι πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ιός εξαφανίστηκε από τον οργανισμό τους, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν οι δύο ασθενείς μπορούν να ζουν χωρίς να έχει ανιχνευτεί ο ιός επί τουλάχιστον ένα χρόνο ή και ενάμισι μετά τη διακοπή της αγωγής, τότε οι κίνδυνοι μιας επανόδου του ιού είναι πολύ μικροί».
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή για διαδεδομένη χρήση καθώς είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές ανοίγουν νέους δρόμους για την καταπολέμηση της νόσου που έχει προσβάλει 34 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί αιτία θανάτου για 1,8 εκατομμύριο ασθενείς ετησίως.
Οι αντιρετροϊκές αγωγές που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 βελτιώθηκαν σταδιακά αλλά εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πρέπει επί του παρόντος να τις λαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Καθώς ο ιός διατηρείται στις "ιικές δεξαμενές", μπορεί να επανεμφανιστεί πολύ γρήγορα, μόλις η αγωγή διακοπεί.
Για την Ντέμπορα Πέρσο, επικεφαλής της μελέτης για το βρέφος στο Μισισίπι, η πρόωρη έναρξη της χορήγησης αγωγής στα νεογέννητα συνιστά πιθανώς το καλύτερο μέσο ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση του HIV στις δεξαμενές του ιού.
Η μοναδική πλήρης θεραπεία που έχει επίσημα αναγνωριστεί μέχρι σήμερα είναι του Αμερικανού Τίμοθι Ρέι Μπράουν, του αποκαλούμενου "ασθενή του Βερολίνου". Ο Μπράουν υποβλήθηκε σε θεραπεία για λευχαιμία από ομάδα γερμανών γιατρών το 2007. Θεραπεύτηκε μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη που παρουσίαζε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, γνωστή ως CCR5 delta 32, η οποία εμποδίζει τον ιό HIV να εισχωρήσει στα κύτταρα.
Κανένας από τους δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση στη Βοστόνη δεν έλαβαν κύτταρα με τη μετάλλαξη αυτή αλλά και οι δύο συνέχισαν την αντιρετροϊκή θεραπεία έως τα μεταμοσχευμένα κύτταρα να εμφυτευτούν καλά στον οργανισμό τους, πρόσθεσε ο Χένριτς.
Γάλλοι επιστήμονες παρουσίασαν επίσης δύο μελέτες στην Κουάλα Λουμπούρ, την ANRS Optiprim και τη Visconti, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόωρης έναρξης θεραπείας για τον έλεγχο της λοίμωξης από τον ιό HIV.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μείωση των δεξαμενών του ιού στις δύο αυτές μελέτες, δεν αποκλείεται μια λειτουργική ύφεση, δηλαδή ένας παρατεταμένος έλεγχος της λοίμωξης χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνεται για πάντα η αντιρετροϊκή αγωγή από τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε πρόωρα» τόνισε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών για το AIDS και τις ιογενείς ηπατίτιδες (ARNS) της Γαλλίας.
Οι δύο αυτές μελέτες επιβεβαιώνουν το βάσιμο των νέων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προτείνει στο εξής την έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής σε κάθε άτομο που ζει με τον ιό HIV όταν ο αριθμός του των λεμφοκυττάρων CD4 είναι χαμηλότερος ή ίσος με 500/mm3 αίματος, έναντι 350/mm3 που ίσχυε παλαιότερα.

***
~

 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/28-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html
  , Μένουμε  Ζούμε Μαθαίνουμε γιά  την Ελλάδα μας  , Παρασκευή 28/6/2013
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-

~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-

~~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/30-2013.html , ΕΛΛΑΔΑ  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  30  Ιουνίου  2013 .-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 : ~
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Ιουλίου  2013 .-
   ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Ενημέρωση από όσα γράφονται Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ -  Ιατρικά  Θέματα  ,  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~ 

 * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ  ΕΠΕΙΣΗΣ :

*** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.expresss.gr  , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  ,  www.enikos.gr  , www.pospert.gr , www.iatro.gr , www.news.gr  , www.planetgreece.gr , www.piazzadelpo.gr , www.anexartiti.gr , www.aixmi.gr , www.lifo.gr , www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr , www.apela.gr , www.koutipandoraw.gr , www.thepressproject.gr , www.ebu.ch , www.inthecity.gr , www.readio.gr , www.24h.com.cy ,  www.tvx.gr , www.antassya.gr , www.apela.gr ,
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   = 2562   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1031  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1030  video.-
                                             ***Σύνολο  :  4623   βίντεο ανηρτημένα .-


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου