ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013

Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Δευτέρα 06  Μαΐου  2013 :




*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :


*** Πέρασαν 48 ώρες και η Καλαμάτα ακόμα μετρά τις πληγές της :
 

 Έχουν περάσει 48 ώρες από την μεγάλη έκρηξη του πρωινού του Μεγάλου Σαββάτου και η περιοχή προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της.
Και χθες οι άτυχοι καταστηματάρχες μάζευαν ό,τι είχε απομείνει στα καταστήματα που κυριολεκτικά  εξαφάνισε η μεγάλη έκρηξη.

*** Οι…. παλικαράδες με τις μαύρες μπλούζες  :
 Η μισανθρωπία των black metal συγκροτημάτων, στα οποία ήταν επί χρόνια σημαίνον μέλος ο κ. Γ. Γερμενής, εκδηλώθηκε σε ένα κοριτσάκι μόλις 12 ετών. Ο βουλευτής του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε με γροθιές στον κ. Γ. Καμίνη, την ώρα που ο δήμαρχος μοίραζε λαμπάδες στα παιδιά, αλλά χτύπησε στο πρόσωπο το ανυποψίαστο κοριτσάκι, που έτυχε να βρίσκεται στο παλαιό φρουραρχείο στην οδό Λιοσίων, εκεί όπου στεγάζεται το Κέντρο Αλληλοβοηθείας του Δήμου Αθηναίων.
Και δεν του έφτανε το κακό που προκάλεσε στο κοριτσάκι, θέλησε ο παλικαράς μπασίστας του σκληροπυρηνικού συγκροτήματος black & death metal να βγάλει και πιστόλι, με το οποίο συνεχώς κυκλοφορούσε σε όλη τη διάρκεια της ρατσιστικής φιέστας που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή, μοιράζοντας αρνιά μόνο σε Ελληνες.
Οι περισσότεροι ίσως να γνώρισαν τον κ. Γερμενή (που σήμερα οπλοφορεί ως βουλευτής νομίμως με άδεια της Αστυνομίας και ψυχιάτρων) με το περιβόητο πλέον... «εγέρθητωωω» που φώναξε στους δημοσιογράφους στη θέα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου την ημέρα των εκλογών.
Αλλά ο κ. Γερμενής ήταν γνωστός εδώ και χρόνια ως «Καιάδας», ιδρυτικό μέλος του ελληνονορβηγικού συγκροτήματος Naer Mataron, που η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών τους εμπνέονται από τον παγανισμό (με ιδιαίτερες αναφορές στην ελληνική μυθολογία) και τα μηνύματά τους είναι φανατικά προσανατολισμένα εναντίον του χριστιανισμού.
Είναι αλήθεια ότι δεν ήθελα τούτες τις ημέρες να ασχοληθώ με τέτοιου είδους πρόσωπα, αλλά με αναγκάζει το γεγονός ότι τα «λεβεντόπαιδα», κατά τα άλλα, «με τα μαύρα μπλουζάκια» επέλεξαν Μ. Πέμπτη να εκδηλώσουν τον τραμπουκισμό τους.
Κι όμως, αυτός ο κύριος που γρονθοκόπησε ένα κοριτσάκι και ήταν έτοιμος να τραβήξει το πιστόλι του, διορίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του εθνικιστικού αυτού μορφώματος με προσωπική απόφαση του κ. Ν. Μιχαλολιάκου, στο πρόσφατο 7ο συνέδριο του κόμματος, τραγούδησε με το συγκρότημά του τραγούδια με τίτλο «Ζήτω ο θάνατος» και σε δηλώσεις του είπε: «Πάντα μας γοήτευαν το αντιχριστιανικό πνεύμα και η Αρχαιότητα, όπως το καταλαβαίνεις και από το όνομά μας».  Α.Π. 

*** Με μεγάλη επιτυχία και φέτος ο Σαϊτοπόλεμος... και από του χρόνου στο λιμάνι :

Πριν μερικά λεπτά διεξήχθη στο γήπεδο των Σφαγείων ο καθιερωμένος για την Καλαμάτα Σαϊτοπόλεμος, όπως δήλωσε μάλιστα ο Δήμαρχος Καλαμάτας ήταν η τελευταία φορά σε αυτό τον χώρο, αφού από του χρόνου θα διεξάγεται στο λιμάνι της πόλης.
Μια εκδήλωση που εκατό και πλέον  χρόνια γίνεται στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα και στην οποία λαμβάνουν μέρος τα ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ, ομάδες Σαιτολόγων απο τις γειτονιές της πόλης που με φροντίδα και μεράκι κατασκευάζουν και ρίχνουν τις Σαΐτες τους.
Ο Δήμος Καλαμάτας, ειναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή των Εραστών της Φωτιάς και του Κρότου, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα έθιμα του τόπου μας, γιατί αυτά ειναι διαχρονικά και αποτελούν μέρος της ταυτότητας μας.
Φέτος συμμετείχαν τα Μπουλούκια :
  1. Του Αγιάννη του Κάστρου με καπετάνιο το Νίκο Ταβουλάρη.
  2. Της Φυτειάς με καπετάνιους τον Καραβλίδη και τον Μάρκο.
  3. Του Νικηταρά απο τη Ράχη με καπετάνιο το Βαρελά.
  4. Το Κούγκι απο το Ιστορικό Κέντρο με καπετάνιο το Χρήστο  Σαμιώτη
  5. Το Κρυφό Σχολειό απο τη Ράχη με καπετάνιο το Ζησιμάτο.
  6. Οι Πρωτοπόροι απο τον Αγιο Σίδερη του Σωτηράκου Μπάρμπα και ανηψιού.
  7. Οι Σαλπιστές του Πετάλου με καπετάνιο τον Κωστόπουλο Αναστάση.
 Το έθιμο έρχεται απο πολλά χρόνια πρίν, όταν η πυρίτιδα έγινε δύναμη στα χέρια των λαών, για λόγους πολεμικούς.
Λέγεται πως η πυρίτιδα αρχικά ήρθε στην Καλαμάτα ως πυροτέχνημα απο Ιταλούς.
Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, λέγεται οτι η μπαρούτη χρησιμοποιήθηκε με τη φωτιά και το θόρυβο που έκανε, για να τρομάζουν τα άλογα  του Ιππικού των Τούρκων.
Μετά έγινε γιορτή, ιεροτελεστία που για 100 και πλέον χρόνια, την έχουν αναλάβει οι Σαϊτολόγοι, οι οποίοι μετεξέλιξαν το έθιμο έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Η Σαΐτα πρωτοεμφανίστηκε στις θρησκευτικές τελετουργίες μαζί με τρομπόνια και άλλα εκρηκτικά πυροτεχνήματα.
 Οι Καλαματιανοί την ανέλυσαν  και πειραματίστηκαν μαζί της. 
  • Στην αρχή τις φτιάχναν καλαμένιες,
  • μετά από χαρτόνι,
  • της βάλανε χωρίσματα και στουπώματα,
  • ανακάτεψαν μπαρούτι με πετρέλαιο και της έδωσαν φωνή,
  • βρήκανε το ρυθμό της και χορεύουν μαζί της το Ζεϊμπέκικο της Φωτιάς.
 Η Σαΐτα, όπως όλα τα πυροτεχνήματα  με κρότο και φωτιά, συνδυάζεται  με το Πάσχα και την Ανάσταση του  Χριστού.
Συνδυάζεται όμως και με την αναζωογόνηση της φύσης μετά τη νάρκη του  Χειμώνα.
Η Σαΐτα κάνει κρότο για να διώξει το κακό.
Βγάζει φωτιά, με τη δύναμη της οποίας οι άνθρωποι, στην αρχή μιας νέας περιόδου της Άνοιξης, θέλουν να εξασφαλίσουν την ευφορία της φύσης και την ευτυχία τους.
Οι Σαΐτολόγοι, άτομα με ψυχή και καρδιά προέρχονταν απο όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Οργανώθηκαν σε ομάδες «τα μπουλούκια»,
  • ιεράρχησαν τα μέλη τους,
  • στήσανε τσαρδιά και κονάκια,
  • ανακάλυψαν εργαλεία,
  • κρύψανε μυστικά ο ένας απο τον άλλο,
  • βρήκανε πατέντες,
  • ανταγωνιστήκανε για ενα χειροκρότημα.
Δύο μήνες παίρνει η προετοιμασία, χαρμάνια, χαρτόνια, λαιμοπινίγματα, καβίλιες, περμανίτες, στουπώματα, βαριές και καλέμια, αλλά και παρέα, με λίγο κρασί και μεζέ μπεκρή.
Ωρες ατελείωτες στο τσαρδί του καπετάνιου, κούραση και αγωνία, δοκιμές, τριβέλισμα και ξανά χαρμάνιασμα.
Το Μεγάλο Σάββατο όμως, όλα ειναι έτοιμα.
Η Κυριακή του Πάσχα ειναι μια γιορτή.
Τα μπουλούκια έτοιμα.
Φτάνουν στο χώρο παρατεταγμένοι.
Μπροστά ο Καπετάνιος.
Ρούχα πρόχειρα, στρατιωτικά, μπερέδες, φεσάκια, τραγιάσκες και κόκκινα γαρύφαλλα.
Ταγάρια γεμάτα σαΐτες. Οι παλιοί και  έμπειροι απο δύο.
Το κάθε μπουλούκι στη θέση του.
Η κλήρωση για τη σειρά.
Αυτοσυγκέντρωση για την μάχη.
Η αδρεναλίνη στα ύψη.
Ηρθε η ώρα.
Το μπουλούκι στήνεται, στο κέντρο του γηπέδου και σε κύκλο. Για να μείνει το κακό απέξω.
Το τσιγάρο με τη φωτιά στα  χείλη.
ΒΑΡΔΑ ΦΟΥΡΝΕΛΟ ο Καπετάνιος.
Ντουμάνι ο καπνός.
Η μυρωδιά μεθυστική.
Αρχίζει ο Ζειμπέκικος Χορός της Φωτιάς.
Όλα τα μέλη του σώματος σε αρμονία.
Κεφάλι, χέρια, πλάτες, γόνατα, πόδια  και φυσικό το μυαλό σε ισορροπία.
Θέλει ψυχή για να χορέψεις τη σαΐτα.
  Το Ζειμπέκικο ειναι χορός μοναχικός
Για να χορέψεις πρέπει να εισαι σε έκσταση, έτοιμος να φύγεις.
  • Θέλει αρρενωπότητα,
  • κοφτές κινήσεις,
  • περπατησιά κατα γης,
  • πόδια λυγισμένα και χέρια σηκωμένα.
 Ο Μαντραγούδας, ο Χαλές, ο Κουραμάνας, ο Καρνέρης, ο Καλαμάτας, οι Κοντοζαμάνηδες, οι Καπογιανναίοι, ο Κατασχετής, ο Γαλλικός, ο Κεφάλας, ο Περχαβάνας, ο Παπαδάκος, ο Ρομπόγλου,  ο Τρομπονέας, ο Γιούρας, ο Μπουρμπουνας, κ.α, συνέβαλαν στη διατήρηση του εθίμου και στη μνήμη τους, εκφράζονται ευχαριστίες προς το κόσμο που συμμετέχει τόσα χρόνια αλλά και στους καπεταναίους με τα μπουλούκια τους γιατί συνεχίζουν με μεράκι ενα έθιμο που ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Μπασακίδης
http://www.youtube.com/watch?v=nNPjrn3dzKg&feature=player_embedded .-
http://www.youtube.com/watch?v=C21PpBWd4dw&feature=player_embedded .-
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sGiyNkchfzE .-


*** Τεράστιες νίκες για τον Γιώργο Λαζαρίδη :
Με επιτυχίες συνεχίζει ο Καλαματιανός αθλητής του τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαριδής.
Δείτε τι έγραψε πριν μερικές ώρες στο Facebook
"Τα καταφέραμε με τον Στέφανο πριν λίγο, κερδίσαμε στον ημιτελικό, .ζευγάρι από την Αγγλία και Σουηδία και αύριο μεσημέρι, παίζουμε νε δυο Ιρανούς ...ΤΕΛΙΚΟΟΟΟΟΟΟ
Τρένο η ομάδα"          Καλή επιτυχία από εμάς Γιώργο

*** Με μεγάλη συμμετοχή οι Ιπποδρομίες στο Πλατύ Αρφαρών  :
  
Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκαν οι Ιπποδρομίες στο Πλατύ μνήμη του Αγίου Γεωργίου, για ακόμα μια φορά αρκετός κόσμος παρακολούθησε αυτό το ξεχωριστό θέαμα.
 
*** Θεσμός τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά!  :
  
 
 Για έβδομη συνεχή χρονιά αναβίωσαν σήμερα το πρωί, ανήμερα τ’ Αγιωργιού, τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά, που πλέον έχουν καταστεί θεσμός στην πόλη και της ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Τα «Λελώνεια» είναι Ιππικοί αγώνες στη μνήμη του Φιλιατρινού Πανάγου Λελώνη, που διοργάνωσαν ο Αθλητικό Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη στον οποίο υπάγεται το ιστορικό και γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που σήμερα γιόρταζε! Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή παρακολούθησε το πρωί την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του εφημέριου του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Διονυσίου Καλογερόπουλου, μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως, ενώ στη συνέχεια απόλαυσε τα άλογα, τις αμαζόνες και τους ιππείς, όπως και τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου στον δικό τους αγώνα!
  Ιστορία
Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε. Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του η Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία. Το έθιμο αυτό σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά από 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημέριου του Ι.Ν,  στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια».  Του Ηλία Γιαννόπουλου  


***Έξι θανατηφόρα τον Απρίλιο σε Μεσσηνία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία :
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά την διάρκεια του μηνός Απριλίου του 2013, στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Ι. Τροχαία Ατυχήματα.
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφερείας Πελοποννήσου, σημειώθηκαν 41 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 43 που σημειώθηκαν το 2012 (μείωση 5%). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
  • 6 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 1 τον Απρίλιο του 2012 (αύξηση 500%).
  • 4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων, έναντι 10 τον Απρίλιο του 2012 (μείωση 60%).
  • 31 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, έναντι 32 τον Απρίλιο του 2012 (μείωση 3%).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Νομών, καταγράφηκαν συνολικά 49 παθόντες (έναντι 66 το 2012). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
  • 6 νεκροί, έναντι 1 τον Απρίλιο του 2012.
  • 4 σοβαρά τραυματίες, έναντι 10 τον Απρίλιο του 2012.
  • 39 ελαφρά τραυματίες, έναντι 55 τον Απρίλιο του 2012.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
  • Παραβίαση προτεραιότητας.
  • Απόσπαση της προσοχής του οδηγού.
  • Οδήγηση σε κατάσταση μέθης.
  • Υπερβολική ταχύτητα.
  • Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας.
ΙΙ. Δράσεις Τροχονομικής Αστυνόμευσης.
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας και οι Υπηρεσίες, μεικτής αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, ενώ επιπλέον πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση ημερίδες και ενημερώσεις του κοινού.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Απρίλιο του 2013, συγκροτήθηκαν 586 συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 14.153 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 136 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και (3.189) επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
  • 2.073 για υπερβολική ταχύτητα.
  • 55 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
  • 178 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
  • 144 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
  • 52 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
  • 8 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
  • 3 για αντικανονικό προσπέρασμα.
  • 235 παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο. .
  • 28 παραβάσεις για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά .
  • 2 παραβάσεις για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες .
  • 26 παραβάσεις για μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος.
  • 11 παραβάσεις για αντικανονικούς ελιγμούς.
  • 373 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
  • 1 για μη χρήση παιδικού καθίσματος.

***  Βαρκάδα του Επιτάφιου τη Μ. Παρασκευή και Ανατίναξη του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα στη Μαραθόπολη :
 
Τις Άγιες μέρες του Πάσχα η Μαραθόπολη «βούλιαξε» από κόσμο! Εκατοντάδες και χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες και οι πιστοί που συμμετείχαν ευλαβικά και παρακολούθησαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής την Περιφορά του Επιταφίου και δια θαλάσσης! Για μια ακόμη χρονιά, τηρήθηκε το εντυπωσιακό έθιμο του χωριού, καθώς ο καιρός το επέτρεψε, και έγινε η Περιφορά του Επιτάφιου μέσα στη θάλασσα σε βάρκα. Η πρωτότυπη και ιδιότυπη βαρκάδα ξεκίνησε από το γραφικό λιμανάκι και κατέληξε μπροστά από τις ψαροταβέρνες του χωριού. Τη βάρκα με τον Επιτάφιο ακολουθούσαν πολλά βαρκάκια με αναμμένα βεγγαλικά, ενώ στη θάλασσα είχαν ρίξει και επέπλεαν αναμμένα φαναράκια φωτίζοντας τη νύχτα και χαράσσοντας τη ρότα! Τα παιδιά της Μαραθόπολης έριχναν βεγγαλικά στον αέρα ενώ πέταξαν στον ουρανό και αερόστατα! Την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα τηρήθηκε και φέτος το έθιμο με το Κάψιμο του Ιούδα που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ανατίναξη του Ιούδα που ομοίωμά του είχαν κρεμάσει σε σχεδία στη θάλασσα! Τρεις δυναμίτες είχαν τοποθετηθεί για την ανατίναξη του Ιούδα το ομοίωμα του οποίου είχαν φτιάξει παιδιά της Μαραθόπολης. Χιλιάδες κόσμου από το μεσημέρι είχε κατακλύσει τα καταστήματα και του δρόμους του χωριού για την ξέγνοιαστη βόλτα, φαγητό, καφέ και ποτό, και το απόγευμα όλοι «βούλιαξαν» το λιμάνι και παρακολούθησαν το εντυπωσιακό θέαμα με την ανατίναξη του Ιούδα! Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη νεολαία της Μαραθόπολης με τη συνδρομή του Τοπικού Συμβουλίου και των Συλλόγων.
*Ευχαριστούμε τη Βάσω Μαθιού για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Πέρασαν 48 ώρες και η Καλαμάτα ακόμα μετρά τις πληγές της  :
 
   Έχουν περάσει 48 ώρες από την μεγάλη έκρηξη του πρωινού του Μεγάλου Σαββάτου και η περιοχή προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της.
Και χθες οι άτυχοι καταστηματάρχες μάζευαν ό,τι είχε απομείνει στα καταστήματα που κυριολεκτικά  εξαφάνισε η μεγάλη έκρηξη.

 *** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
«Τους... πειράξε αυτό που έγινε πέρυσι», λέει ο Vspan για ΤΣΣΚΑ :
Αθήνα ,    Ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται πυρετωδώς για το final four της Ευρωλίγκα και οι ερυθρόλευκοι αυτές τις ημέρες δεν μπορούν παρά να μετρούν αντίστροφα εν όψει του ημιτελικού της Παρασκευής (10/5) με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Λονδίνο. Ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Σπανούλης μίλησε για την περυσινή κατάκτηση της κούπας, τις σχέσεις του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά και τον φετινό ημιτελικό με τους Ρώσους. Το ίδιο έπραξε και ο Γιώργος Πρίντεζης που μίλησε στην κάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός...
Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Σπανούλη στο ΑΡΤ:
Για το final four του Λονδίνου: «Πάμε στο Λονδίνο ως αουτσάϊντερ. Δεν πρέπει να έχουμε άγχος και πίεση. Τα δύσκολα τα περάσαμε με τη πρόκριση στο final four. Θέλαμε να περάσουμε για να αποδείξουμε ότι δεν ήμασταν πυροτέχνημα. Εμείς ίσως έχουμε λίγο λιγότερες πιθανότητες για να κατακτήσουμε τη κούπα, αλλά θα τις διεκδικήσουμε».
Για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας: «Τους έχει πειράξει πολύ αυτό που έγινε πέρυσι. Είναι ένας τίτλος. Είναι διαφορετική ομάδα με διαφορετικό προπονητή σε σχέση με πέρυσι. Θα προσπαθήσουμε να τους χτυπήσουμε στα μειονεκτήματα, που έχουν».
Για τον κόσμο του Ολυμπιακού: «Θα τον έχουμε μαζί μας. Θα είμαστε διψασμένοι, πεινασμένοι. Διαθέτουμε μία νεαρή ομάδα, που δεν είναι κορεσμένη. Εχει όρεξη για τίτλους. Εχει όρεξη να κάνει καινούρια πράγματα και καινούρια θαύματα».
Για τον εαυτό του: «Θα προσπαθήσω να κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ. Εδώ, που είμαστε, απέχουμε δύο αγώνες από τη κούπα. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να τα καταφέρουμε».
Για το παιχνίδι Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης: «Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ομάδες με τεράστια μπάτζετ. Αν βρεθεί σε μέρα η Ρεάλ, δύσκολα μπορείς να την σταματήσεις».
Για τη σημασία της παρουσίας του Ολυμπιακού στο final four: «Παίζουμε, όχι μόνο για τους φίλους του Ολυμπιακού, αλλά για όλη την Ελλάδα, για όλους αυτούς, που αγαπούν τον ελληνικό αθλητισμό και το μπάσκετ. Είναι ένας λόγος παραπάνω λόγω των εποχών, που ζούμε, να δώσουμε όχι με το αποτέλεσμα, αλλά με την παρουσία μας και τη μαχητικότητά μας, ένα χαμόγελο και μία αισιοδοξία στο κόσμο. Για το αποτέλεσμα μπορεί να δώσεις όλες σου τις δυνάμεις, αλλά να μην τα καταφέρεις».
Για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Είμαι συνηθισμένος σε τέτοια πράγματα και όταν τα ακούω ή μου τα λένε, γιατί προσπαθώ να μην ασχολούμαι, γελάω».
Για τα μεταγραφικά σενάρια: «Το μυαλό μου είναι μόνο στον Ολυμπιακό. Και στο πως θα πετύχουμε σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα. Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, πολλά θα γράφονται, και όλοι ξέρουν για τους ευνόητους λόγους. Ίσως θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν θα γίνει τίποτα μέχρι να τελειώσει η σεζόν».
«Ματς ζωής ή θανάτου», λέει ο Πρίντεζης
Ο Γιώργος Πρίντεζης μίλησε στην κάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τη συμμετοχή των «ερυθρολεύκων» στο final four του Λονδίνου.
Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε:
«Σίγουρα η φετινή σεζόν πρακτικά ήταν η δυσκολότερη λόγων των πολλών αγώνων, των ταξιδιών και των υποχρεώσεων που είχαμε, αλλά και των τραυματισμών που ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο. Ποτέ δεν έχασα την αισιοδοξία μου και ποτέ δεν σταμάτησα να πιστεύω σε αυτή την ομάδα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Έχουμε δείξει ξεκινώντας από την περσινή χρονιά ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα μαζί. Ιδιαίτερα σε παιχνίδια ζωής ή θανάτου και παιχνίδια που είχαμε ανάγκη να τα κερδίσουμε ξέραμε πώς να τα καταφέρουμε.
Όλα αυτά τα καταφέραμε λειτουργώντας πρώτα σαν ομάδα και μετά ατομικά. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις η δική μου συμμετοχή. Ο καθένας έχει συμβάλει σε αυτό που έχουμε πετύχει».

 
Newsroom ΔΟΛ

***  Στην καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα οι Διαμαντίδης, Σπανούλης


Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες παίκτες, Δημήτρης Διαμαντίδης και Βασίλης Σπανούλης, συμπεριλήφθηκαν στην εφετινή καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα. Τους αρχηγούς των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, πλαισιώνουν οι Ρούντι Φερνάντεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), Άντε Τόμιτς (Μπαρτσελόνα) και Νέναντ Κρστιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Ένας από τους πέντε προαναφερθέντες θα είναι και ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, τό όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, παραμονή των δύο ημιτελικών του φάιναλ φορ του Λονδίνου.
Για το Διαμαντίδη είναι η τέταρτη φορά στην καριέρα του που συμπεριλαμβάνεται στην καλύτερη πεντάδα του θεσμού, ενώ Σπανούλης και Κρστιτς για δεύτερη, με το διεθνή Λαρισαίο γκαρντ, παράλληλα, να μετρά και τρεις παρουσίες στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα.
Εκεί επελέγησαν οι Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Μπαρτσελόνα), Βίκτορ Χριάπα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Νίκολα Μίροτιτς (Ρεάλ Μαδρίτης) και Σον Τζέιμς (Μακάμπι Τελ Αβίβ).  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

*** ΑΝΑΤΡΗΣΕΙΣ :

~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/26-2013.html  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή   26 Απριλίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/26-2013.html  , ΑΘΩΝΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ - ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 .-  
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html  , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ : Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/3-27-2013.html , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ 3 Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html , Σάββατο το αγιάζι της ενημέρωσης 27 Απριλίου 2013 ,-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/27-04-2013.html , ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ , Σάββατο 27-04-2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  28  Απριλίου 2013, Κυριακή των  Βαϊων : 
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html  , Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ.  ΤΡΊΤΗ 30  Απριλίου  2013 το  αγιάζι  της  ενημέρωσης.-



*** ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~*  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη  1η  Μάη  2013.-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 02- Μαΐου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαΐου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ  ΠΑΣΧΑ  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-

 

*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `



*** ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ( γράμμα Α )
Περιοχής Αρφαρών Μεσσηνίας
υπό επεξεργασία

Αβανιά – ζημια, συκοφαντια Ιτ.avania / Αλβ - Tr. Havan
Αβάντα, Αβανταδόρος (υποστήριξη) Βεν. Avantadore
Αβάνης (δολιος-απιστος) Αλβ – Τουρ. Havan
Aβαντάζ (πλεονεκτημα) Γαλ. Avantage Aλβ. Avantazh
Aβαντζα- Καβαντζα (υπολοιπο) Ιτ. Avanzo
Αβαρία (ζημ...ια σε πλοιο) Ιτ. Avaria / Tr. Avarya / Aλβ. avaria
Αβγατίζω
Αβέρτα (ελεύθερα, ανοιχτά) Βεν. Averto
Αβοκάντο Ισπ. Avocado
Άγανο
Αγάντα – Αγαντάρω Ιτ. Agguantare Tr. Aganta
Άγαρμπος (ακομψος – ακομψα) Ιτ. Garbo (κομψος)
Αιντε (πληθ. αιντέστε) Αλβ. Aide
Aγάς Τr. Aga
Αγγαρεία Περσ agar. / Tr. Angarya
Άκεφος ακεφιά Τr keyif = κέφι
Ακουαφόρτε Ιτ. Acqua forte (δυνατο νερο)
Αλαλιάζω (παραλύω στο ξύλο)
Αλυχτάω (γαβγίζω)
Αλάβαστρο Αιγυπτ. A-la- bast (Αγγειο της θεας Μπαστ)
Αγγινάρα Tr. Enginar Aλβ. Angjinare

Αγιάζι Tr. Ayaz
Αγγελώνω (αγγίζω με μύτη βελόνας)
Αγκορτσιά – Αγκορτσο Σλ.gorce (πικρο)
Αγκαζέ Γαλ.engager
Αγκούσα (δυσπνοια-ζεστη με υγρασια) Βεν.angossa / Aλβ. Agushi
Aγγλέορας (ελλέβορος-φλόμος) Ελ
Αγροικώ – Αγρικω (ακουω)
Αγναντεύω – Αγνάντι – Ξάγναντο Τr. Ayan ? (αγιαντευω)
Αγουρος – Αγουρίδα Αλβ. Aguridh
Aγούμιστο (είδος σταφυλιού)
Άει σιχτίρ Τr άντε πηδήξου
Ακακία Τr. Akasya / Aλβ. Akaci
Aκόμη – Ακόμα Αλβ. akoma
Aκουαρέλλα (υδατογραφια) Ιτ.acquarella / Aλβ. Akuarel
Aκουμπέτι Tr. Akibet
Ακουμπώ Lat. Accumbo / Aλβ. Kumbis
Ακριλικό Γαλ. acrylique
Ακταρμάς(ανακάτωμα-ανακατωσούρα) – Αχταρμάς Τr. Aktarma
(χειρωνακτική φορτοεκφόρτωση πλοίου)
Αλαμπουρνέζικα Ιτ.alla burla (Μπουρλου – Σουδαν)

Αλάνα Τr. Alan ( μεγαλος χωρος)
Αλάνι Τr
Αλάργα Ιτ. alla larga (στο ανοιχτο πελαγος)
Αλεργία Τr. alerji / Aλβ. Alergji ?
Αλιάδα (σκορδαλιά) Ιτ. allium (σκορδο)
Αλικος (κοκκινος) Τr. Al
Aλισβερίσι (δοσοληψια) Τr. Alisveris / Αλβ. Allishveris
Αλιούρημα-Αλιουριέμαι (ουρλιαχτό) Αλβ. Alurji
Αλισίβα Ιτ. lisciva (σταχτονερο) / Αλβ. Alisive
Αλληλούια Εβρ. Hallelujah αινείται τον Κύριον
Αλμπάνης Τr nalbant πεταλωτής
Άλμπουμ Lat. Albus = λευκός λεύκωμα
Άλμπουρο Βεν. arboro
Aλoυμίνιο Lat. aluminium
Άλτ! Γερμ. Halt!
Aλτρουισμός Γαλλ. altruisme
Aμπάριζα Aλβ. ambarese

Αμάκα Βεν. αmaca (με εξοδα αλλου)
Αμάλγαμα Αραβ. amalgame
Aμάν (ελεος) Tr. aman
Αμανάτι (ενέχυρο) Tr. amanat-emanet
Αμανές (παθιάρικο ερωτικό τραγούδι) Tr.emane
Αμήν (μακάρι) Εβρ.amen
Αμίαντος Γαλλ. Amiante
Αμόκ (μανία για φόνους) Μαλαισια
Αμολάω – Αμολητός (αμπολάω-αμπολητός) Ιτ.(am)molare (αφήνω)
Αμοραλισμος Γαλλ. Amoral
Αμοροχαυλος (αποβλακωμένος) Tr.amorolan ? Aλβ. Amoral
Αμορίτης Αλβ. Morritla
Άμπαμπα Ιτ. ampolla (αφθονα)
Αμπάρα αμπαρώνω Ιτ. barra
Aμπάρι Αραβ. Ampar
Αμπάριασμα (αποθήκευση-δυσπεψία μπάριασμα ζώων) Τr. Amparlama
Αμπάριζα Αλβ. Ambarese
Aμπιγιέ Γαλλ.
Αμπούλα

Αμπρί Γαλλ. abri
Αναβαίζω (αναστατώνω με φωνές βάι-βάι)
Αναγούλα Lat. gula (εισοφαγος)
Αναμπουμπούλα Βεν.ala-babula
Αννα (ελεος του Θεού) Εβρ.anna
Αντζουλίνα (ανυπόμονη) Tr. Acul
Αντζούγια (σαρδέλλα παστωμένη) Αλβ.ancuj
Αντένα Lat. Antena
Aντί (εξαρτημα αργαλειου)
Aντίδι Lat. intubus
Aντίκα It. antica
Aντιλόπη Γαλλ. antilope
Αντίο Lat. Ed Deum (στο Θεό)
Αντούρι Αλβ. Adhur (στο παιδικο παιχνιδι κρυφτό)
Αντρομίδα (βαριά κουβέρτα) Αρχ. Ελ. ενδρομίς
Αντράλλα (σκοτοδίνη - εγκεφαλικό)
Aπεριτίφ Γαλλ. aperitif
Aπλίκα
Αποκούμπι Lat. accumbo
Αποσπερού απόψε ελλ.
Aπαγάδι
Αράδα – Αραδιάζω – Αράδι Βεν. arada (σειρά)
Απίκο Ιτ. appicco (ετοιμος για αναχώρηση)
Αραλίκι Tr. Aralik (διακοπές- η ονομασία του Γενάρη στην Τουρκία )
Αραμπάς Τr. Araba
Aράπης Τr. Arap

Aραποσίτι καλαμπόκι - το σιτάρι του Αράπη = Αιγύπτιου
Αργιές (αλώνια) Lat. Area
Aραχίδα (φυστικι) Lat. Arachis
Aργιλές – ναργιλές Tr. nargile
Αργκό Γαλλ. Argot
Αρβάλι = το χερούλι του καζανιού
Αρβαλιάρης = προξενεί αρβάλα=μεγάλο θόρυβο
Αρβελίζω κωδωνοκρούω- κανω ισχυρό θόρυβο
Αργεύω (αραιώνω)
Αρένα Lat. arena (αμμος αγωνιστικού χώρου)
Αριβάρω It. Arrivare (καταπλέω-φτάνω)
Αριβίστας (τυχοδιωκτης) Γαλλ. Arriviste

Αρίδα (πόδι)
Αρίδι (στον αργαλειό)
Αρκαντάς Τr. Arkadas (φίλος)
Αρμα Ιτ. arma (οπλα)
Αρμάδα Βεν. Armada
Αρναούτης Τr. Arnavut (Αλβανός)
Aρραβώνας Εβρ. Δαχτυλίδι
Αρτσίδι (βρεγμένος)
Αρτσι-καπι (εξωργισμένος)
Αρτεσιανό Γαλλ. Artesien / Tr.
Aρτζι-μπούρτζι
Αρτίστας Ιτ. Artista

Αρφαρά(1)= τόπος με καρυδιές Αλβ. Arre fara
( Αράχωβα= τόπος με καρυδιές στα Σλάβικα )
Αρφαρά(2) = Arb fara = ενδεικτικό αρβανίτικης καταγωγής

Ασβέστι (ασπρη γη)
Aσβός Σλ.
Ασανσέρ Γαλλ. Ascenseur
Ασετυλίνη Γαλ. Acetyline
Ασίκης εραστής Τr. Asik
Aσκέρι (στρατός) Τr. Asker (στρατιώτης)
Ασλάνι (λιοντάρι) Tr. aslan
Αστάρι Τr. Astar
Aστιγματισμός Γαλ. astigmatisme
Ασουλούπωτος Τr. Sulup (σουλούπι = μορφή)
Ασουρές (χυλός) Τr. As= φαγητό usare= χυμός
Ασπρος (λευκός) Lat. Asper- asprum
Ασπιρίνη Γερμ. Aspirin
Αστράχα SL. streha
Aτάκα Τr. Atak
Ατάλι (βουκέντρα)
Αταρρος (χωρίς νεύρο) Αρχ.Ελ.ταρρός=πλέγμα (σύνταρρος=συμπλεγμένος)

Aτελιέ Γαλ.atelier
Ατζαμής – Ατζαμοσύνη Τr. Acemi (acem=Πέρσης) / Αλβ. exhami
Aτζέντα Ιτ. genda
Aτζέντης Τr. Agent
Aτι Τr. At (αλογο)
Ατιρντίζω (πλειοδοτώ) Τr. Arttirmak (αυξάνω)
Ατσάλι Βεν. Azzal
Ατσαλος-Aτσαλωμένος – Ατσαλα (φουριόζος – βιαστικά) Τr. Acele
Ατσίδας Τr. Acikgoz (ανοιχτομάτης-όχι αυγουλωμάτης)
Ατσούμπαλος Τr. Acibe (παράδοξος,μη συμμετρικός)

Αφακας (ραχάτι)
Αφάνα
Αφαντζάνης Τr afacan (πανούργος)
Αφερουμ (εύγε) Τr. aferim
Αφιόνι Τr. afyon
Aφίσσα Ιτ. affissa
Αφρα (γιόμος ελιάς)
Aφιδαροσύνη (εμπιστοσύνη) Ιτ.affidare

Αχλάδι Τr. Ahlat
Αχμάκης (βλάκας) Τr. Ahmak
Aχαμέτι Τr. Vahamet
Αχούρι Τr. Ahir?
Aχαίρευτος Τr. Hayir
Aχτι Τr. Ahd (πάθος για εκδίκηση)
Αψέντι (αψίνθιον) Ελλ? Lat. absintium

Α.Χ.Γ   Αρφαρά Μεσσηνίας  2013.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου