ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κυριακή των Βαϊων 8 Απριλίου 2012 κοντά σας

Κυριακή  των Βαϊων  8 Απριλίου 2012 κοντά σας  :
Το ποντικάκι μας στην ενημέρωση ! :

  ~** Η Κυριακή των Βαΐων
~ Όπως γνωρίζουμε κάθε έτος αποτελείται από 52 εβδομάδες που η κάθε μία αποτελείται βεβαίως από 7 ημέρες.
~ Υπάρχει όμως μία εβδομάδα, που διαφοροποιείται από όλες τις υπόλοιπες, μία εβδομάδα που είναι γεμάτη από συγκινησιακή φόρτιση.
~ Πρόκειται βεβαίως για την ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ που αρχίζει από σήμερα, Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
 * Ο λόγος που ονομάζεται «Μεγάλη», δεν είναι βεβαίως διότι περιέχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά διότι κάθε μέρα της περιλαμβάνει μία σειρά ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ που αφορούν στην ανάμνηση γεγονότων της ζωής του Χριστού, τα οποία και θεωρούνται, όπως θα δούμε, ιδιαιτέρως σημαντικά για την Χριστιανική θρησκεία.
* Οι λειτουργίες αυτών των 7 ημερών, βρίσκονται σε άμεση συνέχεια μεταξύ τους και θεωρούνται οι κατεξοχήν «σωτήριες ημέρες» που αφορούν στην εξελικτική πορεία τηςΨυχής του Ανθρώπου.-
** Τη αυτή ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ των ΒΑΪΩΝ την λαμπροφόρον και ένδοξον πανήγυριν της εις Ιερουσαλήμ εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν."
 * Η Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ από τη Βηθανία. Την επόμενη ημέρα από την Ανάσταση του Αγίου Λαζάρου, ο Ιησούς έστειλε δύο από τους Μαθητές Του και Του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Στην πόλη είχε μαζευτεί πολύς κόσμος λόγω του Εβραϊκού Πάσχα (Το Εβραϊκό Πάσχα ήταν γιορτή που γινόταν σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγύπτιους).
 * Ο λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχετα πήραν στα χέρια τους κλαδιά από φοίνικες (στα Εβραϊκα βάγια) και βγήκαν να Τον υποδεχτούν. Άλλοι με τα ρούχα τους και άλλοι κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ' όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ». Ο Ιησούς Χριστός μπήκε στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου». Οι Ισραηλίτες Τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά.
 * Με την είσοδο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στην Ιερουσαλήμ ξεκινά και το Θείο Δράμα "η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου".
 ~ Εύχομαι σε όλους καλή και Αγία Μεγάλη Εβδομάδα !!!Με Συμμετοχικότητα ! Με Θρησκευτικότητα ! Αγάπη ! και Ανθρωπιά ! Και αναμονή της Αγίας Ανάστασης για όλους μας και για όλα μας !
* Απολυτίκιο: Ἦχος α’.
 * Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σοῦ πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός• ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν• Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου.

* *** Πάσχα Καθολικών σήμερα
~ Πάσχα σήμερα για Καθολικούς και Προτεστάντες που εορτάζςται μια εβδομάδα πρίν το δικό μας των Ορθδόξων.
~ Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, απ’ όπου ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ είπε το «Χριστός Ανέστη» σε 60 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.
~ Φορώντας χρυσά άμφια, ο Ποντίφικας, εμφανίστηκε μεγαλοπρεπώς και ενώ ακούγονταν ύμνοι, ευχήθηκε για ειρήνη και ευημερία.
~ Χθες βράδυ, Μεγάλο Σάββατο -των καθολικών- ο Πάπας, κατά τη λειτουργία, βάπτισε πέντε νεοφώτιστους χριστιανούς.
~ Στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανών προσκυνητών συρρέουν, σήμερα, στην Ιερουσαλήμ εορτάζοντες και πανηγυρίζοντες για την Ανάσταση του Χριστού.
~ Ο καθολικός πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Ρέϊμον Ταουΐλ, εκφώνησε ομιλία που δεν είχε περιεχόμενο πολιτικό, σημείωσε ότι σήμερα είναι η ημέρα κατά την οποία υπάρχει «μία κλιμάκωση στο χριστιανικό ημερολόγιο» των πιστών, αλλά και ότι «παριστάμεθα μάρτυρες στο Μυστήριο της Σωτηρίας» των ψυχών.
~ Στον «Εν Κήπω Τάφω», όχι σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον μητροπολιτικό ναό των Καθολικών, γιόρτασαν το Πάσχα σήμερα και προτεστάντες απ’ όλον τον πλανήτη.
~ Την ίδια ώρα, καθώς συνεχίζονται σήμερα οι εορτασμοί για το εβραϊκό Πάσχα, χιλιάδες Ορθόδοξοι Εβραίοι στη δυτική Ιερουσαλήμ προσκύνησαν στο Τείχος των Δακρύων, παρακαλώντας για την άνωθεν Ευλογία.
~ Χιλιάδες καθολικοί και προτεστάντες συγκεντρώθηκανεξάλλου χθές κοντά στον Πανάγιο Τάφο για τμήσουν το Μεγάλο Σάββατο.
~ «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για μας. Είναι η αναμονή της μεγάλης γιορτής της Ανάστασης» δήλωσε ο ιερέας Ιμπραήμ Σομάλι, Παλαιστίνιος χριστιανός ιερέας.Σε μια λειτουργία το απόγευμα του Σαββάτου στη Βηθλεέμ, ιερείς φορούσαν λευκά άμφια και Παλαιστίνιοι καθοκικοί προσκυνητές συγκεντρώθηκαν με κεριά στον ναό της Γέννησης, ενώ χριστιανοί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν, επίσης, αγρυπνία.Το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ.

**** ΓΙΟΡΤΗ ΣΚΟΡΔΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ .. :
~ 2η Γιορτή Σκόρδου του Δήμου Κιλελέρ, όπου καλλιεργούνται 650-700 στρέμματα με σκόρδα, ενώ η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί ούτε για τους μισούς μήνες, οργανώθηκε από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και όπως φαίνεται θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης, που θα προβάλει κυρίως τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής, δηλαδή την τοπική αγροτική παραγωγή και τον τοπικό πολιτισμό καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης όλου του Δήμου Κιλελέρ, ο οποίος είναι ένας Δήμος με ιστορική σημασία για το αγροτικό κίνημα.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ :
** ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ …ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ : http://youtu.be/T2LamLTkOO4  .


Άγιο Όρος Σκήτη Αγίας Άννης 23 εως30 -08-2010 :
http://youtu.be/3fjRrVJ4NdQ  ,



~ *** Είναι η εποχή του έτους, όταν οι άνθρωποι γιορτάσουν και πάλι τη ζωή ενός ανθρώπου με το όνομα Ιησούς που υποτίθεται περπάτησε στο νερό, διέπραξε πολλά θαύματα, σταυρώθηκε και πέθανε στο σταυρό και τρεις μέρες αργότερα αναστήθηκε από τους νεκρούς.
* Είμαι Έλληνας, δεν μπορώ, και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό, είναι μεταφυσικό και παράλογο απορριμμάτων που πηγαίνει ενάντια στους νόμους της φύσης!
 ~* It’s that time of the year when people once again celebrate the life of a man named Jesus that supposedly walked on water, committed many miracles, was crucified and died on the cross and three days later rose from the dead.
~ I am a Hellene, I cannot, and I do not believe this impossible, metaphysical and illogical rubbish that goes against the laws of nature!

 
~** ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
**** Kαρχιμάκη, μην πατήσεις τα πόδια σου στο Λασίθι μέρες πούναι, θα στα κόψουν οι πατριώτρες σου!!!
~ Σου ετοιμάζουν υποδοχή με αυγά κλούβια, τομάτες σάπιες, γιαούρτια χαλασμένα ακόμα και κόπρανα φρεσκοβγαλμένα !!! Θα σε...ταϊσουν καλά έτσι και πατήσεις τα πόδια σου στο νησί!!!
~ Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Μ. Καρχιμάκη στο Δήμο Αγ. Νικολάου λόγω του ενδεχόμενου αποδοκιμασιών, αφού οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου είχαν ετοιμάσει ...υποδοχή για το βουλευτή Λασιθίου και Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.
~ Η επίσκεψη του Καρχιμάκη είχε προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί του Σαββάτου, με στόχο να ανακοινώσει ο βουλευτής ότι "κατόπιν ενεργειών του" αλλάζει ο χαρακτηρισμός έκτασης δίπλα στο Νοσοκομείο ΑΓ. Νικολάου από "κοινόχρηστος" σε "κοινοφελής" και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να αγοράσει ο Δήμος την έκταση και να τη δώσει στο Νοσοκομείο για μελλοντική επέκταση.
~ Η συγκεκριμένη πρακτική του βουλευτή να ...... 
ανακοινώνει ο ίδιος οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση αφορά στο νομό -μικρή ή μεγάλη- για να προβάλλεται ότι ο ίδιος την πέτυχε, αποτελεί μνημείο παλαιοκομματισμού και μαυρογιαλουρισμού, και έχει προκαλέσει αηδία και αποστροφή σε μεγάλο τμήμα των πολιτών της περιοχής, ακόμα και αρκετών από του εναπομείναστες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
~ Μόλις έγινε γνωστή από εχθές το βράδυ η προγραμματισμένη επίσκεψη του βουλευτή, κινητοποιήθηκαν οι Αλληλέγγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου για να υπάρξει διαμαρτυρία των πολιτών έξω από το δημαρχείο, για το ρόλοο του Καρχιμάκη και την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων που στηρίζει απαρέγκλητα εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα υπήρξε και σχετική ανακοίνωση στο διαδίκτυο.
~ Η ακύρωση της επίσκεψης του βουλευτή στο Δήμο ανακοινώθηκε πριν από λίγο και στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου ανέβηκε η παρακάτω δημοσίευση:
* Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του βουλευτή Λασιθίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη (το Σάββατο 7 Απριλίου) στο Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Νικολάου.  Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου
 ~* Παρόλαυτα, λίγο πριν τις 1.00 μ.μ. ο Μιχ. Καρχιμάκης εμφανίστηκε στον Άγιο Νικόλαο, χωρίς να πάει στο δημαρχείο και επισκέφθηκε κατάστημα υποδημάτων (γιατί άραγε;) στο κέντρο της πόλης. Πολίτες που αντιλήφθηκαν την παρουσία του και μέλη των Αλληλέγγυων Πολιτών στάθηκαν έξω από το κατάστημα και τον χειροκροτούσαν ειρωνικά για αρκετή ώρα. Ο βουλευτής για να αποφύγει την επαφή με τους πολίτες έφυγε από την πίσω πόρτα του καταστήματος, μπήκε στο αυτοκίνητο της συνοδείας του και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

*** Άγριο κράξιμο σε πολιτικούς στο Μεσολόγγι!
~ Ντροπή σας προδότες δε σέβεστε τους νεκρούς που έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά» φώναζαν οι οργισμένοι πολίτες του Μεσολογγίου!
~ Κορυφώθηκαν οι χθεσινές εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι για την επέτειο της Ηρωικής Εξόδου.
~ Οι πολιτικοί που βρέθηκαν στο Μεσολόγγι, στο πλάισιο του εορτασμού της ηρωικής εξόδου, τα άκουσαν, για τα καλά, από τον κόσμο με εκφράσεις όπως «προδότες» και «αλήτες».
~ Οι πολιτικοί έφτασαν στον Κήπο Των Ηρώων με πούλμαν και με γρήγορο ρυθμό περπατήματος μπήκαν μέσα στον Κήπο.
~ Την ώρα των καταθέσεων γιουχάριστηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Θάνος Μωραϊτης και οι εκπρόσωποι της Βουλής, Δημήτρης Σταμάτης και Μακρυπίδης.
~ Αυτοί που εισέπραξαν το χειροκρότημα ήταν η Κύπρος και ο Ελληνικός Στρατός. Ακολουθεί το σχετικό βίντεο :
*** GIOYXARISMATA POLITIKON 2012 MESOLOGGI : http://youtu.be/2lqC5eAEnNs  , http://networkedblogs.com/w9ZdO  .-



Κάτι ....Για τη διατροφή μας :
***Το ξέρατε ότι η σπιρουλίνα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Η σπιρουλίνα έχει την ιδιότητα να επιταχύνει τον μεταβολισμό μας ενώ παράλληλα καλύπτει όλες τις διατροφικές και ενεργειακές μας ανάγκες.
Σχετικό  βίντεο :
** Greek Spiroulina Net : http://youtu.be/o38wZXJWdu4  ,



*** Αθηνά Κεχαγιά  8 Απριλίου 10:06 π.μ.
~ Πειρασμός για μικρούς και μεγάλους.
 ~* Υλικά για 4-6 άτομα
4-5 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
2 φλιτζάνια του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμάρια μέλι
300 γραμμάρια ζάχαρη
400-450 γραμμάρια καρυδόψιχα
Για σως σοκολάτας
128 γραμμάρια κακάο (1 πακέτο)
1 νεροπότηρο νερό
1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη
1 βανίλια
Εκτέλεση
* Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και το λιώνουμε σε υψηλή θερμοκρασία μαζί με το χυμό πορτοκάλι. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα του μελιού τη ζάχαρη, το κονιάκ, την καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη (σαν τραχανά), τα κανελογαρύφαλλα και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Πρέπει να γίνει ένας χυλός αραιός.
 * Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά έως 1 ώρα περίπου. Όταν κρυώσει την καλύπτουμε με σως σοκολάτας.
 ~ Για τη σως σοκολάτας
* Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια, για να μη σβολιάσει. Όταν βράσει και δέσει η σάλτσα, την αφήνουμε να κρυώσει.
 * Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή να τη φυλάξουμε σε βάζο. Το γλυκό μας διατηρείται και εκτός ψυγείου.

* Από τα παράξενα του ... :
 *** Φταρνίστηκε και κατέστρεψε μνημείο 500 ετών
~ Με ένα και μόνο φτάρνισμα ένας άνδρας 42 ετών κατάφερε να καταστρέψει 500 ετών μνημείο. Ο οδηγός ταξί οδηγούσε στο Somerset της Βρετανίας με περίπου 40 χιλιόμετρα την ώρα. Εκείνη την στιγμή ένιωσε πως του έρχεται να φταρνιστεί. Και τι έγινε;
~ Φταρνίστηκε τόσο δυνατά με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να πέσει επάνω στο μνημείο της πόλης με αποτέλεσμα να το καταστρέψει .
~ Ο άνδρας δεν τραυματίστηκε, ενώ ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε το μνημείο θρυμματισμένο.
~ Μάλιστα λίγο αργότερα ζήτησε συγνώμη απ’ όλους τους κατοίκους της πόλης για την ζημιά που προκάλεσε.

* * ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα :
~ Στα όπλα η Βαλύρα λόγω αδυναμίας της Αστυνομίας
* Αρκούσε η αναφορά του δημοτικού συμβούλου Μεσσήνης, Νικ. Καρτερολιώτη, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πως η παρουσία της ομάδας περιφρούρησης στη Βαλύρα ήταν εκείνη που απέτρεψε τα σχέδια αγνώστων για ληστεία σε βάρος επαγγελματία, για να μου προξενήσει το ενδιαφέρον.
* Είχε προηγηθεί η ληστεία σε βάρος του τέως διευθυντή του Επιμελητηρίου Στ. Μακρή και του ηλικιωμένου πατέρα του και αναρωτήθηκα αν και πώς μπορούν οι πολίτες να «αναλάβουν» το ρόλο ή το έργο της Αστυνομίας.
 * Βρέθηκα στη Βαλύρα, ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, φιλόξενους, που, όπως είπαν, δε φείδονται κόπου, χρόνου και χρημάτων, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τη ζωή και την περιουσία των συμπατριωτών τους, ενώ είναι αποφασισμένοι για οτιδήποτε προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους. Εκεί πλέον αντιλήφθηκα το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως στην ύπαιθρο, μιας και για τους κατοίκους της πόλης η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη, ώστε να φθάσουν σε σημείο να φοβούνται για τη ζωή των παιδιών και των γονέων τους, αλλά και για την περιουσία τους.
 ~* Η ομάδα περιφρούρησης
* Η ομάδα περιφρούρησης συστάθηκε αμέσως μετά το περιστατικό στην οικογένεια Μακρή και μετρά ήδη σχεδόν ένα μήνα ζωής. «Η ιδέα υπήρχε από παλιά, αλλά δεν είχε οργανωθεί», εξηγεί ο Τάσος Μπατάλιας, ο οποίος προσθέτει: «Μετά το περιστατικό με τον Στ. Μακρή και τον πατέρα του, έφθασε ο κόμπος στο χτένι. Συστήσαμε την ομάδα, στην οποία συμμετέχουν όλοι εθελοντικά και χωρίς να έχουμε κάποια υποστήριξη από την Αστυνομία».
* Η ομάδα αποτελείται από 70 άτομα. Σχεδόν όλα συμμετέχουν στις περιπολίες από τα μεσάνυχτα έως τις 6.00 το πρωί, σε δύο τρίωρες βάρδιες, με τρία άτομα ανά βάρδια. Το συντονισμό της ομάδας έχουν οι Ι. Μπόβης και Τάσος Μπατάλιας.
* «Ξεκινήσαμε με συζητήσεις μεταξύ μας και τελικά το αποφασίσαμε», προσθέτει ο Στ. Μπατάλιας, ο οποίος αναφέρει πως οι ηλικίες των συμμετεχόντων είναι από 18 έως 70 ετών.
* «Σε αυτό το διάστημα», παρεμβαίνει ο Νικ. Μπουρολιάς, «έχουμε γλιτώσει δύο περιπτώσεις ληστείας. Η πρώτη ήταν σε παντοπωλείο και η δεύτερη σε ένα σπίτι. Οι ύποπτοι, όταν είδαν το φάρο του αυτοκινήτου της περιπολίας, εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους».
* Ταυτόχρονα, μας εξήγησε και τη λειτουργία της ομάδας, η οποία, όταν δει ύποπτες κινήσεις, ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία, που, όμως, αδυνατεί, όπως είπε, να επέμβει.
* «Η Αστυνομία είναι παντελώς αδύναμη. Όταν μένει μόνο ένα άτομο στο Α.Τ. Μελιγαλά, τι να κάνει;», σημειώνει ο Τάσος Μπατάλιας, ενώ ο αδελφός του Σταύρος διευκρινίζει πως σε συγκέντρωση κατοίκων που έγινε στο χωριό, ο διοικητής του Α.Τ. Μελιγαλά πληροφόρησε τους παριστάμενους πως ενώ το Τμήμα θα έπρεπε να έχει δύναμη 23 ατόμων, έχει μόνο 11 και ένας αστυνομικός θα συνταξιοδοτηθεί, οπότε μένουν 10 άτομα, για όλες τις βάρδιες, για όλη την ακτίνα ευθύνης του Τμήματος, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μικρή.
* Ο κόσμος στρέφει τα μάτια του στις αρχές, παρατηρεί ο Νικ. Μπουρολιάς, ενώ από την πλευρά του ο Νικ. Λάγιος παρατηρεί ότι τέθηκε ζήτημα στο Δήμο Μεσσήνης να καλυφθούν με κάποιον τρόπο τα καύσιμα των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται στις περιπολίες. «Όπως μας είπαν, υπάρχει κάποιος νόμος που προβλέπει τέτοια έξοδα, αλλά δε γνωρίζουν αν θα εγκριθεί από τον επίτροπο. Ακόμη περιμένουμε την απάντησή τους. Πάντως, όταν ακούμε από τη Δημοτική Αρχή ότι δεν υπάρχουν χρήματα, είναι αποκαρδιωτικό», σημειώνει και θέτει θέμα με τη μικρή συμμετοχή των κατοίκων της Βαλύρας στην ομάδα περιφρούρησης. «Δεν είναι δυνατό να συμμετέχουν μόνο 70 άτομα από τα 700 που είμαστε στο χωριό», σημειώνει.
* Η αιτία της μικρής συμμετοχής αποδόθηκε από τον Τάσο Μπατάλια «στον ωχαδερφισμό» που επικρατεί.
 ~ «Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του»
* Η συζήτηση φουντώνει και ο Τάσος Μπατάλιας επισημαίνει: «Ο κόσμος έχει φθάσει στα όριά του και προβλέπω πως θα έχουμε ‘αντάρτικο πόλεων’. Όταν η Αστυνομία παραδέχεται την αδυναμία της και ο δήμαρχος λέει πως δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες, η κατάσταση γίνεται έκρυθμη».
* Στην ερώτηση για το πού αποδίδονται οι κλοπές και οι ληστείες, είπε πως «γίνονται και για λόγους επιβίωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Όταν πεινάνε τα παιδιά μου, θα κοιτάξω να βρω τρόπο να τα ταΐσω, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δικαιολογώ την πράξη τους αυτή», και καταγράφει τους αθίγγανους ως το μεγάλο πρόβλημα.
* «Όποιο μεταλλικό αντικείμενο υπάρχει, εξαφανίζεται, ενώ τώρα, με το καλοκαίρι να πλησιάζει, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα, επειδή δε θα έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, αφού έχουν κλέψει όλα τα εξαρτήματα του ΓΟΕΒ», συμπληρώνει ο Νικ. Μπουρολιάς.
* «Κάποια στιγμή, το θύμα των κλοπών θα έρθει σε απόγνωση και από εκεί και μετά τι θα γίνει; Το ζήτημα είναι πως ο μέσος πολίτης δε νιώθει να υπάρχει ασφάλεια, άρα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά νεκρός τόπος», επεμβαίνει ο Τάσος Μπατάλιας.
* Ο Νικ. Μπουρολιάς ξαναπαίρνει το λόγο. Επέστρεψε στη Βαλύρα από την Αθήνα, όπου ζούσε πριν από δύο χρόνια. «Αν, για παράδειγμα, θέλω να περιφράξω το χτήμα μου για να καλλιεργήσω κάποια προϊόντα, η περίφραξη ή το σύρμα, ή ό,τι τοποθετήσω, θα ‘σηκωθεί’ αυτόματα. Τι θα κάνω μετά για να ζήσω; Κινδυνεύουν σπίτια και οικογένειες. Από την άλλη πλευρά, αν πετύχεις τον κλέφτη μέσα στο σπίτι και τον χτυπήσεις, κινδυνεύεις να πας στη φυλακή. Πάντως, είναι οξύμωρο από τη μια πλευρά να καλείς τον κόσμο να γυρίσει στα χωριά του και από την άλλη να μην έχεις ούτε τα στοιχειώδη».
* Δικό του πρόβλημα κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Νικ. Καρτερολιώτης, λέγοντας πως είχε βάλει κάποιους σιδερένιους πασσάλους να στηρίζουν ντομάτες, τους αφαίρεσε και χάθηκαν. Υποπτεύθηκε πως τους πήραν οι αθίγγανοι και όταν είδε κάποιους από αυτούς και τους ρώτησε γιατί του πήραν τα σίδερα, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του. Η συνέχεια σοκάρει: «Η μόνη αντίδραση που είχα ήταν να πάρω την καραμπίνα. Όμως, από εκεί και μετά, ευτυχώς που συγκρατήθηκα, αφού, σε άλλη περίπτωση, θα είχαμε θύματα».
 ~ Εκμεταλλεύονται καταστάσεις οι αθίγγανοι
* Οι αθίγγανοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι μειονότητα, προσθέτει ο Τάσος Μπατάλιας, ενώ ο Νικ. Μπουρολιάς αναρωτιέται: «Για ποιον λόγο οι αστυνομικοί δεν τους κυνηγούν (τους αθίγγανους), όταν το 95% του φορτίου που μεταφέρουν με τα αγροτικά τους είναι συνήθως κλεμμένο;».
* «Οι αστυνομικοί πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το να πληροφορηθούμε ότι δεν μπορούν να φύγουν από το Τμήμα και ότι θα πρέπει να περιμένουμε αν υπάρχει διαθέσιμο όχημα ή δυνάμεις από άλλα σημεία, δεν το δέχομαι», σημειώνει ο Τάσος Μπατάλιας.
* Πάντως, όλα τα μέλη της ομάδας περιφρούρησης παραδέχθηκαν πως δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη απόσταση από την κοινωνική έκρηξη, ενώ μας είπαν επίσης πως τα σχόλια που δέχονται είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικά. Υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις, αλλά, όπως μας πληροφόρησε ο Ν. Μπουρολιάς, «προέρχονται από αυτούς που συνήθως αντιδρούν σε οτιδήποτε».
* Θα πρέπει, όμως, να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάτοικοι της Βαλύρας, ηλικιωμένοι κυρίως, οι οποίοι, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση και τη μείωση των συντάξεων, έχουν προθυμοποιηθεί να διαθέσουν κάποια χρήματα για να καλύψουν μέρος του κόστους μετακίνησης των ομάδων περιπολίας.
 ~ «Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»
* Στο ερώτημα πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποιους ληστές, που είναι οπλισμένοι, ο Νικ. Καρτερολιώτης παρατήρησε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό, ενώ ο Τάσος Μπατάλιας ανέφερε ότι «δεν είμαστε σερίφηδες, αλλά δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, αν συμβεί κάτι». Ταυτόχρονα, εξέφρασε συμπαράσταση «στην ομάδα περιφρούρησης από το Αριοχώρι, όπου έγινε το πρόσφατο συμβάν. Το περιστατικό αυτό μας αφύπνισε, ώστε να είμαστε έτοιμοι να φθάσουμε εκεί που πρέπει, αν χρειαστεί. Στην εσχάτη των περιπτώσεων, δε θα περάσει κανείς», δηλώνει.
 ~ Φταίνε οι ιδιοκτήτες που πούλησαν γη
* Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Παν. Χατζή, αποδίδεται στους ιδιοκτήτες γης της Βαλύρας, οι οποίοι πούλησαν μέρος της ιδιοκτησίας τους στους αθίγγανους, οι οποίοι στην αρχή ήταν ήσυχοι, αλλά στην πορεία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αποθρασύνθηκαν.
* «Προσπαθήσαμε να τους ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας», παρατηρεί ο Νικ. Καρτερολιώτης, «αλλά αυτό αποδείχθηκε ακατόρθωτο. Παρά τις όποιες προσπάθειες που κάναμε, είτε με μεροκάματα είτε με ένα πιάτο φαΐ, εισπράξαμε μόνο απειλές και αχαριστία».
 ~ Οργή κατά των βουλευτών
* Ο Τάσος Μπατάλιας τα έχει βάλει και με τους βουλευτές: «Αν θα έρθουν, θα τα ‘ακούσουν’ από την ομάδα περιφρούρησης. Θα τους υποδεχθούμε εμείς, μια ομάδα ατόμων που δεν κοιμάται, για να κάνει το έργο που θα έπρεπε να κάνουν άλλοι κι αυτό που σου λέω, είναι αγανάκτηση και καταγγελία για τους εκπροσώπους μας στη Βουλή». Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  εφημερίδα "Θάρρος" .-

~** Ηλ. Γεωργόπουλος
~* «Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τους αστυνομικούς»
 ~ Η Αστυνομία δε διαπραγματεύεται το ρόλο της, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του σήμερα στο «Θάρρος» ο Μεσσήνιος γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα για την τάση να συστήνονται τον τελευταίο καιρό ομάδες περιφρούρησης και περιπολίας από ιδιώτες, φορείς, ακόμα και Δήμους, κυρίως στην ύπαιθρο.
~ Ο κ. Γεωργόπουλος υπογραμμίζει ότι η Αστυνομία επιζητεί τη συνεργασία με την κοινωνία, αλλά κανείς δε νομιμοποιείται να υποκαθιστά τις Αστυνομικές Αρχές.
 ~ Στη συνέντευξη που ακολουθεί, παρουσιάζοντας στοιχεία για τη Μεσσηνία, αναφέρει ότι το 2011 παρατηρήθηκε μείωση στις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά καταγράφηκε αύξηση στα ποσοστά των ληστειών, όπου και έχουν εστιασθεί οι προσπάθειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο του 2012 η μείωση στις ληστείες, σε σχέση με πέρυσι, να βρίσκεται στο 62%.
~ Σε ό,τι αφορά τη μορφή του εγκλήματος, σχολιάζει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ποσοτική αλλά, κυρίως, ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας.
 -Τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν ενταθεί και στην περιοχή της Μεσσηνίας, όχι τόσο στις αστικές περιοχές όσο στην περιφέρεια, σε μοναχικούς και ηλικιωμένους. Είναι, δε, επιτακτική η ανάγκη αύξησης της αστυνόμευσης στις περιοχές αυτές.
~ Με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σε οργανικές θέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για την προστασία των πολιτών;
~ Η Μεσσηνία και οι πολίτες της δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι δέσμευση όλων των αστυνομικών που υπηρετούν στον τόπο αυτό και δική μου προσωπικά. Η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ και παράγει καθημερινά ένα σημαντικό έργο στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, σε όποια μορφή κι αν αυτή εμφανίζεται.
~ Για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις των καιρών, κατανέμουμε και διαθέτουμε το προσωπικό μας, στο πλαίσιο ενός ορθολογικού σχεδιασμού, με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της αστυνόμευσης. Επιπλέον, αναπροσαρμόζουμε και επικαιροποιούμε το σχεδιασμό μας και, όποτε κριθεί απαραίτητο, ενισχύουμε την παρουσία μας, με αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς.
~ Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης προγραμμάτων και παρεμβάσεων, που μας επιτρέπει να «ξεπερνάμε» τα ποσοτικά μεγέθη, δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων.
~ Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας για το έτος 2011, που απεικονίζουν και αποτυπώνουν το περιβάλλον ασφάλειας, όπως διαμορφώνεται στις επιμέρους περιοχές της χώρας μας.
~ Μελετώντας και αναλύοντας τα «ποιοτικά» δεδομένα των στατιστικών στοιχείων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την εγκληματικότητα, όπως αυτή καταγράφεται στην περιοχή μας.
~ Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το περασμένο έτος, συγκριτικά με το 2010, παρατηρήθηκε στα επονομαζόμενα «αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας», τα αδικήματα δηλαδή που αφορούν στους περισσότερους πολίτες, μία ποσοστιαία αύξηση, της τάξης του 1,03%, στη διάπραξη κλοπών- διαρρήξεων και του 8,62% στις ληστείες.
~ Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων. Ενδεικτικά θα σας πω ότι από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου συνελήφθησαν τον περασμένο χρόνο, για ληστείες και κλοπές, 741 άτομα, ενώ εξιχνιάσαμε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων, καθώς και 93 ληστείες.
 ~* Μεσσηνία
~ Στη Μεσσηνία, για το έτος 2011, είχαμε την εξιχνίαση 208 υποθέσεων κλοπών και διαρρήξεων, καθώς και 14 υποθέσεων ληστείας, από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας. Παρατηρήθηκε μείωση στις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά καταγράφηκε αύξηση στα ποσοστά των ληστειών, όπου είχαμε και έχουμε εστιάσει τις προσπάθειες και τις δράσεις μας.
~ Αποτέλεσμα αυτών είναι, για το πρώτο δίμηνο του παρόντος έτους, το ποσοστό στις εξιχνιάσεις των ληστειών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι σχεδόν 73%, ενώ έχουμε αυξήσει το ποσοστό των εξιχνιάσεων στις κλοπές κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2011, γεγονός που εκφράζεται αριθμητικά σε εξιχνίαση 116 περιπτώσεων κλοπών και διαρρήξεων παραπάνω για φέτος.
~ Επιπλέον, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους καταφέραμε να έχουμε μείωση στη διάπραξη ληστειών στην περιφέρεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, της τάξης του 62%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
~ Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελληνική Αστυνομία στη Μεσσηνία είναι και θα παραμείνει αξιόμαχη και αποτελεσματική.
 -Εκτός από την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, παρατηρείται αύξηση διάπραξης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, όπως η σύσταση συμμοριών και οργανώσεων. Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτή η αύξηση;
~ Θα μου επιτρέψετε μια γενικότερη τοποθέτηση στο θέμα της διαφοροποίησης των τάσεων της εγκληματικότητας. Η τοποθέτηση αυτή απορρέει από την τεχνοκρατική προσέγγιση του όλου θέματος, καθώς οι διακυμάνσεις, που καταγράφονται κατά περιόδους στις τάσεις της εγκληματικότητας, οφείλονται προφανώς σε πολλούς παράγοντες. Ο προσδιορισμός τους, όμως, προϋποθέτει σοβαρές εγκληματολογικές μελέτες και, κυρίως, αναλύσεις των αιτιών και των κοινωνικών ή κοινωνιολογικών παραμέτρων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αντίστοιχων προϋποθέσεων για την εμφάνιση διαφόρων μορφών εγκληματικότητας.
~ Για παράδειγμα, πολλοί εκτιμούν ότι οι νέες τάσεις της εγκληματικότητας απορρέουν ή οφείλονται σε συμπτωματικές και συγκυριακές καταστάσεις, όπως είναι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική περίοδο στη χώρα μας. Άλλοι την αποδίδουν στην υπερσυσσώρευση μεταναστών, ενώ κάποιοι άλλοι στο συνδυασμό των παραμέτρων αυτών.
~ Όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε στηρίζονται σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες, αλλά είναι αποτελέσματα προσωπικών απόψεων και εκτιμήσεων. Απεικονίζουν, βέβαια, την κοινωνική διάσταση του θέματος και υπό την έννοια αυτή καταγράφονται και αξιολογούνται, χωρίς να παραγνωρίζεται ενδεχομένως η βασιμότητά τους.
~ Σε επιτελικό επίπεδο, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει υπηρεσίες οι οποίες αναλύουν τα δεδομένα της εγκληματολογικής στατιστικής απεικόνισης και καταλήγουν σε χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία αξιοποιούνται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και γενικότερα στην αντεγκληματικη πολιτική.
~ Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, νέες απειλές και νέες δοκιμασίες στον τομέα της ασφάλειας. Μια από τις προκλήσεις αυτές είναι αναμφίβολα οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται σε μια μεγάλη γκάμα αδικημάτων.
~ Και στο θέμα αυτό η Ελληνική Αστυνομία αντιδρά ενεργά και αποφασιστικά. Δεν παρακολουθούμε απλά το σύμπτωμα να εξελίσσεται, αλλά ανταποκρινόμαστε δυναμικά.
~ Βρισκόμαστε απέναντι στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, χρησιμοποιώντας ως «εργαλεία» το επαρκές νομοθετικό μας «οπλοστάσιο», τις σύγχρονες τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας και την επαγγελματική μεθοδολογία δράσης.
~ Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα αυτά, έχουμε καταφέρει σημαντικά «χτυπήματα» στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στην περιοχή της Μεσσηνίας και ευρύτερα της Πελοποννήσου. Έχουμε συλλάβει πολλά μέλη εγκληματικών ομάδων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις φυλακές, με σημαντικές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
~ Έχουμε εξιχνιάσει μεγάλο αριθμό σοβαρών υποθέσεων οργανωμένης εγκληματικής συμπεριφοράς. Θα θυμίσω ενδεικτικά την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, το Δεκέμβριο του 2011, που διακινούσε ναρκωτικά και εκβίαζε καταστηματάρχες στην ευρύτερη περιοχή Μεσσηνίας. Μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης είχαν δολοφονήσει έναν 35χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας και το 2χρονο παιδί του, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει όλους.
~ Επιπλέον, στα μέσα του Ιανουαρίου του 2012 εξιχνιάσαμε μεγάλο αριθμό ληστειών σε βάρος ταχυδρομικών διανομέων, ενώ στα μέσα Μαρτίου εξαρθρώσαμε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στη Μεσσηνία.
~ Θέλω, βέβαια, στο σημείο αυτό να τονίσω την ουσιαστική βοήθεια που μας παρείχαν, σε αρκετές περιπτώσεις, εξειδικευμένες Κεντρικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία σε συγκεκριμένους επιμέρους τομείς. Η συνεργασία αυτή έχει αποδειχτεί πολύτιμη.
 -Σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας ομάδες κατοίκων ή και φορείς (Δήμοι, κ.λπ.) ανακοινώνουν τη συγκρότηση ομάδων προστασίας/περιφρούρησης από ιδιώτες. Μπορεί να αποδώσει ένα τέτοιο μέτρο; Ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας σε μια τέτοια περίπτωση;
~ Δε θα ήθελα να αξιολογήσω ή να σχολιάσω γενικόλογες θεωρητικές εξαγγελίες, που ακούγονται από διάσπαρτες φωνές. Γνωρίζουμε, φυσικά, το θέμα και είμαστε σε επαφή με τις Εισαγγελικές Αρχές.
~ Θα επισημάνω μόνο ότι το Σύνταγμά μας, η εθνική μας νομοθεσία, καθώς και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, έχουν ξεκάθαρα και σαφώς προσδιορίσει ποιες είναι οι Αρχές για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της κοινωνίας και της χώρας μας, κατ’ επέκταση.
~ Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν τη νομοθεσία, αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας στο χερσαίο ελλαδικό χώρο είναι η Ελληνική Αστυνομία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα και δε νομιμοποιείται να αντιποιείται ή να υποκαθιστά τις Αστυνομικές Αρχές.
~ Θα ήθελα, επίσης, να συμπληρώσω ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τις Αρχές Ασφαλείας του ελληνικού κράτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών συμπαραστέκεται στην Αστυνομία και συμβάλλει έμπρακτα στη γενικότερη προσπάθεια για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
~ Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας οφείλουμε να εδραιώσουμε, να διαφυλάξουμε και να επεκτείνουμε, πάντα όμως στο πλαίσιο της διακριτότητας των σχέσεων Αστυνομίας και κοινωνίας. Αυτή είναι απαραίτητη και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.
 -Εκτός από τα γνωστά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει κάποιος για τη ζωή και την περιουσία του, τι άλλο πρέπει να κάνει για να προστατευθεί;
~ Ο καθένας μας πρέπει και οφείλει να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του, στον τομέα της ατομικής του ασφάλειας. Υπάρχουν παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά στο να αποφύγουμε τη θυματοποίηση. Με στοιχειώδη, έστω, μέτρα αυτοπροστασίας, περιορίζουμε την εκδήλωση ή, αν θέλετε, καλύτερα, προλαμβάνουμε ή αποτρέπουμε τον παράγοντα «ευκαιρία» σε όποιον μας βλέπει σαν υποψήφιο θύμα.
~ Πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε τις «ευκαιρίες» διάπραξης αδικημάτων. Και η προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνο προσωπική, είναι συλλογική. Θύμα μιας εγκληματικής πράξης μπορεί να είμαστε εμείς, αλλά μπορεί να είναι ο γείτονάς μας, ο διπλανός μας, ο κάθε συνάνθρωπός μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε παρωχημένες νοοτροπίες και να αντιληφθούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με τις Αστυνομικές Αρχές στα θέματα της εγκληματικότητας.
~ Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ακόμα και αν ενημερώσουν τις Αρχές δε θα γίνει τίποτα, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. Δεν είναι έτσι, κάνουν λάθος. Οι αστυνομικοί είναι ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και το κάνουν. Είναι κάτι που μας αφορά όλους. Αφορά στην προστασία της ιδίας της κοινωνίας μας από τις εγκληματικές συμπεριφορές που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
~ Ακόμα και μια λεπτομέρεια, που ενδεχομένως κάποιος να πιστεύει ότι δεν είναι αξία λόγου, για μας μπορεί να είναι πολύ σημαντική και να μας οδηγήσει στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος και στη σύλληψη των δραστών.
~ Μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να προλάβουμε ένα έγκλημα, να σώσουμε μια ζωή, να προστατεύσουμε την περιουσία ενός συνανθρώπου μας, να βοηθήσουμε ένα παιδί να ξεφύγει από τα ναρκωτικά. Υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες, θα έλεγα, περιπτώσεις που η βοήθεια των πολιτών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
~ Καταλήγω, λοιπόν, λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι καθήκον της Αστυνομίας, αλλά παράλληλα είναι και ευθύνη της κοινωνίας. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό, που μας αφορά όλους. Της Βίκυς Βετουλάκη

~** Δυναμικές εξαγωγές των αποσταγμάτων Καλλικούνη
* Με μια ιστορία τόσο πλούσια όσο και η ποιότητα των αποσταγμάτων που προσφέρει, η ποτοποιία Καλλικούνη συνεχίζει με σταθερά και επιτυχημένα βήματα μια πορεία 162 χρόνων. Η Καλαμάτα είναι εδώ και τέσσερις γενιές η βάση της εταιρείας, που σήμερα εξάγει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία. Το μπράντι «Alexander», παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, είναι το καμάρι της ποτοποιίας. Η εξαίρετη βότκα «Status» έχει ξεπεράσει ήδη τα ελληνικά σύνορα. Ανοδικά, το ρακόμελο «Δεσποτικόν» και η «Μαστίχα Καλλικούνη» έχουν αγαπηθεί από το ευρωπαϊκό κοινό. * Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μεσσηνιακής ποτοποιίας μίλησα με τον Γιώργο Καλλικούνη. Μαζί με τον αδελφό του, Βασίλη, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στην «πνευματοποιία».
 * Στρατιωτική οικογένεια από τη Μάνη οι Καλλικούνηδες. Φαναριώτες οι πρόγονοι από τη μητρική πλευρά, το γένος Αποστολίδη, έφτασαν στην Ελλάδα το 1821 για να στηρίξουν την επανάσταση. Στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας βρίσκουμε μέλη στη Μεσσηνιακή Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση. Από τη στρατιωτική σταδιοδρομία λοξοδρόμησε μόνο ο Γεώργιος Καλλικούνης. Για να ακολουθήσει τη δική του ατραπό, από την Τεργέστη στο Παρίσι, στους κύκλους της γαλλικής αβάν γκαρντ, κοσμοπολίτης σε αναζήτηση των μυστικών του «πνεύματος». Από τον Γεώργιο Καλλικούνη ξεκινά η ομώνυμη ποτοποιία στην Καλαμάτα, το 1950.
* Λικέρ, μαστίχα, ρακή, κονιάκ, ήταν τα πρώτα προϊόντα της ποτοποιίας Καλλικούνη. Το ούζο δεν ήταν ακόμα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Η τεχνολογία (ατμοκίνητη ποτοποιία) ήταν πολύ προηγμένη για την εποχή.
* «Όλα γίνονταν με φυσικές πρώτες ύλες και έτσι συνεχίζουμε μέχρι σήμερα», μου λέει ο Γιώργος Καλλικούνης. «Με τη βοήθεια του εξαδέλφου του, καθηγητή Φαρμακευτικής – Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γεώργιος Καλλικούνης κατέκτησε την τεχνογνωσία. Απέκτησε εμπειρία αλλά και φήμη. Το Πνευματοποιείο άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό».
* Χρονιά – σταθμός ήταν το 1900. Στη διεθνή έκθεση του Παρισιού, με εκατομμύρια επισκέπτες, τα προϊόντα Καλλικούνη ξεχώρισαν, απέσπασαν βραβεία. Μπήκαν στο περίφημο Cafe Anglais. Στην ίδια έκθεση, ο Γεώργιος Καλλικούνης γνώρισε το χαράκτη Δημήτριο Γαλάνη, μαθητή του Νικηφόρου Λύτρα, στην καλλιτεχνική παρέα του Τουλούζ Λοτρέκ. Ο Δ. Γαλάνης έφτιαξε για την εταιρεία την πρώτη αφίσα – έργο τέχνης.
* «Τα προϊόντα πήραν ώθηση. Πωλούνταν στην Οδησσό, στη Ρωσία, στην Αμερική, τα βραβεία πλήθαιναν», διηγείται ο Γιώργος Καλλικούνης.
* Ο Γεώργιος Καλλικούνης έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1918, σε ηλικία τριάντα ετών. Οι γυναίκες της οικογένειας δεν άφησαν, όμως, την εταιρεία να χαθεί, μέχρι να αναλάβει τα ηνία η επόμενη γενιά, ο Νικόλαος Καλλικούνης.
* «Τα τετράδια με τις σημειώσεις τους τα έχω κρατήσει και συχνά τα συμβουλεύομαι», μου λέει ο Γιώργος Καλλικούνης και μου δείχνει με καμάρι τα χειρόγραφα με τις συνταγές.
* Με μία μόνο παύση κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, το αποστακτήριο συνεχίζει ανελλιπώς τη λειτουργία του και περνά από γενιά σε γενιά. Πτυχιούχος χημικός, από τους πρώτους οινολόγους στην Ελλάδα, ο πατέρας των Γιώργου και Βασίλη Καλλικούνη, αναλαμβάνει την εταιρεία γύρω στα 1950. Με πτυχία Φυσικής και Χημείας από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου ο Γιώργος Καλλικούνης, και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο αδελφός του Βασίλης, αναλαμβάνουν την ποτοποιία το 1980.
* «Μετά από εμάς ακολουθούν τα παιδιά μας», λέει ο Γιώργος Καλλικούνης. «Ελπίζουμε να μπει νέο αίμα, να ακολουθήσει και πέμπτη γενεά. Είναι κρίμα να σταματήσουμε, δεν είναι;».
 * Στο 7ο χλμ. Καλαμάτας – Μεσσήνης, σήμερα, η ποτοποιία Καλλικούνη παράγει δεκάδες προϊόντα και ετικέτες, στα 3.000 τ.μ. του εργοστασίου.
* «Μου αρέσει. Το αγαπάω το αντικείμενο. Εγώ ασχολήθηκα κυρίως με το τεχνικό θέμα, με αποστάγματα, με αρώματα, με εκχυλίσματα, με παλαιώσεις, αποστάξεις. Έχω ένα τεράστιο αρχείο από επιστημονικά άρθρα, ό,τι έχει γραφτεί γύρω από την ποτοποιία. Συνεχώς το ψάχνω. Μου αρέσει, παρότι δεν είμαι πότης. Δεν πίνω. Μόνο δοκιμάζω», μου λέει ο Γιώργος Καλλικούνης.
* Παρά την κρίση, «η εταιρεία βρίσκεται σε καλή φάση», συνεχίζει. «Είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε καλές εξαγωγές, αλλά και καλή παρουσία στην εσωτερική αγορά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα είναι γνωστά. Περιορισμός ρευστότητας, με τις τράπεζες, με τους πελάτες υπάρχει ένα πρόβλημα γενικό. Ελπίζω να ξεπεραστεί. Αλλά έχουμε βρει μια πολύ καλή διέξοδο στο εξωτερικό. Ποτά μας διαθέτουμε σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αμερική, Αυστραλία, στο Ισραήλ και τώρα έχουμε ξεκινήσει μια καλή συνεργασία με την Τουρκία. Το αλκοόλ αρχίζει και μπαίνει σιγά σιγά στην τουρκική αγορά και οι Τούρκοι είναι καλοί πελάτες. Έχουν τουρισμό, τα ξενοδοχεία ειδικά στη Σμύρνη και στην πλευρά του Αιγαίου παίρνουν σημαντικές ποσότητες κονιάκ, βότκας, τζιν».
* «Οι εξαγωγές είναι η μόνη διέξοδος για να επιβιώσουμε της κρίσης», υπογραμμίζει. «Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν ξένο να αγοράσει ένα ελληνικό προϊόν. Έχουμε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω ευρώ και είμαστε ακριβοί, πολλές φορές πιο ακριβοί και από τη Γερμανία. Αλλά είναι η μόνη διέξοδος. Προσπαθούμε τώρα με όσο μπορούμε καλύτερη ποιότητα, με όσο μπορούμε καλύτερες τιμές, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Το πετυχαίνουμε ως ένα σημείο».
* Το κονιάκ «Alexander» είναι το πιο δυναμικό μας προϊόν στο εξωτερικό. Το ούζο και τα λικέρ εξακολουθούν να έχουν ζήτηση. Στην Τουρκία κάνει θραύση η βότκα φουντούκι και το λικέρ μανταρίνι με κονιάκ. Το ποιοτικό τζιν Καλλικούνη πάει πολύ καλά στις ξένες αγορές. Το ρακόμελο έχει αγαπηθεί την τελευταία διετία από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Στην Ισπανία δημοφιλές είναι το λικέρ μήλο Καλλικούνη. Το λικέρ Μαστίχα (με φυσική μαστίχα Χίου) είναι ένα πολύ δυναμικό προϊόν και η ποτοποιία Καλλικούνη το έχει κάνει και πάλι μόδα. Έχει φτάσει μέχρι την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.
* Τα σχέδια για το άμεσο μέλλον είναι «να αναπτύξουμε περαιτέρω τις εξαγωγές, παράλληλα με την εσωτερική αγορά. Στην Αμερική έχουμε ξεκινήσει πολύ δυναμικά με το κονιάκ Alexander. Μια καλή περίπτωση είναι και η Κίνα. Έχουμε στείλει και εκεί κάποιες ποσότητες, μαστίχα, ρακόμελο και κονιάκ», λέει ο Γιώργος Καλλικούνης.
* Ξεκαθαρίζει, όμως: «Η εταιρεία μας είναι ταυτισμένη με την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Οι πολίτες του νομού τιμούν τα προϊόντα μας, γνωρίζουν και τα είδη και την ποιότητα που προσφέρουμε. Από την άλλη, δε στηριζόμαστε στο τοπικιστικό πνεύμα. Δε θέλουμε ο άλλος να παίρνει ποτό μόνο και μόνο επειδή είναι καλαματιανό. Θέλουμε να παίρνει, για παράδειγμα, Ούζο Καλλικούνη επειδή το εκτιμά και του αρέσει. Είναι καλό να παίρνουμε τοπικά προϊόντα, αλλά να τα επιλέγουμε. Να τα επιλέγουμε επειδή τα δοκιμάσαμε, μας αρέσουν, τα βρίσκουμε σωστά και ανταγωνιστικά από άποψη τιμής. Νομίζω ότι οι Καλαματιανοί ποτοποιοί – είμαστε τρεις, τέσσερις- κάνουμε καλή δουλειά. Στεκόμαστε ικανοποιητικά στον ανταγωνισμό ποτών από άλλες περιοχές της Ελλάδας».
* «Τα ποτά, τα αποστάγματα είναι από τα δυναμικά προϊόντα της Ελλάδας», εξακολουθεί. «Δυστυχώς, όμως, έχουμε μείνει μόνο στο ούζο. Αλλά το ούζο, ξέρετε, αρέσει μόνο στους Έλληνες και λίγο στους Γερμανούς. Πρέπει να μπούμε και σε άλλες κατηγορίες. Πρέπει να βρούμε και άλλα ποτά που να αρέσουν στο εξωτερικό. Το ρακόμελο, η μαστίχα, το κονιάκ αρέσουν».
* Ποιο είναι το μυστικό για να συνεχίσει μια εταιρεία επί δεκαετίες και να είναι υγιής; τον ρωτάω.
* «Κατ’ αρχήν, το προσωπικό», απαντά ο Γιώργος Καλλικούνης. «Εδώ και 25 χρόνια δεν έχουμε αλλάξει ούτε έναν. Δεν έχει φύγει ποτέ κανένας. Όσοι έχουν φύγει, έφυγαν με σύνταξη. Έχουμε σταθερή πολιτική με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε. Έχουμε σταθερούς πελάτες, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και υπάρχει ένα συνεχές ψάξιμο στην ποιότητα. Τα λικέρ μας είναι καλά γιατί ασχολούμαστε πάρα πολύ, δεν τα αφήνουμε στην τύχη. Δεν περνά μέρα που να μη δοκιμάσω τα τοπ ποτά της αγοράς, τα ψάχνω, τα αναλύω, προσπαθώ να βρω τα μυστικά τους και να ξεδιαλύνω σε κάθε προϊόν όλα τα στοιχεία. Παρακολουθούμε τις τεχνολογίες και εμπλουτίζουμε την τεχνογνωσία μας. Έχουμε ένα σταθερό προσανατολισμό στην έρευνα και βελτίωση των προϊόντων». Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

~**  Τριφυλία
~* Μονόδρομος η συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών
 ~ «Άνοιξε» και εντείνεται στην Τριφυλία η συζήτηση για τη συνεταιριστική δράση και την οργάνωση αγροτικού συνεταιρισμού, μετά και την προχθεσινή ενημερωτική εκδήλωση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.
~ Όλοι συμφωνούν πως η οργάνωση συνεταιρισμού είναι, πια, μονόδρομος για το μέλλον και με κατατεθειμένες και γνωστές τις απόψεις - προτάσεις ειδικών στο θέμα, σκέφτονται, επεξεργάζονται, καλλιεργούν την ιδέα της συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την παραγωγή, την προώθηση και διακίνηση των αρίστης ποιότητας προϊόντων στις αγορές.
 ~ Στην ενημερωτική συζήτηση που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής, στο «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, τέθηκαν προβληματισμοί και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες γνώμες για την οργάνωση αγροτικού συνεταιρισμού.
~ Απ’ ό,τι φάνηκε, οι αγρότες της περιοχής αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας συνεταιρισμού, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως οι προσπάθειες θα φέρουν αποτέλεσμα.
~ Σύντομο, δε, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
~ Εμείς ζητήσαμε από τους ομιλητές, τον ομότιμο καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σταύρο Μαριάδη και το σύμβουλο ανάπτυξης συνεταιρισμών Ντίνο Μπλιάτσο, καθώς και αγρότες, να εκφράσουν τις απόψεις τους στο «Θ»:
 ~ Ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνεργατιστής – συγγραφέας, Σταύρος Μαριάδης, παρουσίασε συνοπτικά τον καινούργιο νόμο περί συνεταιρισμών, τον οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο και χειρότερο νόμο μέχρι τώρα», ενώ αναφέρθηκε στην οργάνωση και διοίκηση των συνεταιρισμών, με στόχο το ξεκίνημα του διαλόγου για την ίδρυση συνεταιρισμού στην περιοχή, τον οποίο «ο τόπος έχει ανάγκη».
~ Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το χαρακτηρισμό του νόμου ως «απαράδεκτου», είπε: «Ο κύριος λόγος για τον οποίο εγώ τον απορρίπτω είναι ότι εμφανέστατα ανοίγει το δρόμο για την είσοδο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στην αγροτιά. Με άλλα λόγια, θέλει έμμεσα ή άμεσα να ιδιωτικοποιήσει και τον αγροτικό τομέα, γεγονός απαράδεκτο. Βέβαια, έχει κάποια άλλα σημεία, π.χ. τα δημοπρατήρια των αγροτικών προϊόντων, κι αυτά τα δίνει βορά στους μεταπράτες, καθότι σε ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων επιτρέπει να συμμετέχουν με 49% ιδιώτες, έμποροι και βιομήχανοι ενδεχομένως και για παρηγοριά με 51% οι αγρότες. Για πότε, όμως, θα γίνει η ανατροπή, ούτε που θα το καταλάβουν οι αγρότες».
~ Σχετικά με την «ιδιωτικοποίηση» του αγροτικού τομέα, σημείωσε: «Εισάγει (σ.σ. ο νόμος) τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, όπου αγροτική εταιρική σύμπραξη Α.Ε. σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μαζί με τους αγρότες μπορεί να κάνει μια εταιρεία πάνω στα χωράφια των αγροτών, αυτός με το κεφάλαιο και οι αγρότες με τα χωράφια. Θα τους δώσει μετοχές, και με την πάροδο του χρόνου οι μετοχές αυτές θα γίνουν ιδιοκτησία των κεφαλαιοκρατών».
~ Για την Τριφυλία, τόνισε: «Μετά λύπης διαπίστωσα πως δεν υπάρχει μια οργανωμένη συνεταιριστική οργάνωση. Είναι ένας τόπος ευλογημένος από πλευράς παραγωγής, τόσο σε οπωροκηπευτικά, λάδι, ακόμη και στην κτηνοτροφία. Είναι απαραίτητος ένας συνεταιρισμός όσο τίποτε άλλο. Μένουν αυτοί οι άνθρωποι αδύναμοι, ενώ μπορούν να ενώσουν τις μικρές δυνάμεις τους και να κάνουν ένα δυνατό συνεταιρισμό, για να τους παρακαλάνε και όχι να παρακαλάνε αυτοί».
~ Για το μέλλον της γεωργίας: «Το μέλλον είναι μέσα από τη συνεταιριστική οργάνωση. Δεν υπάρχει άλλο δρόμος! Όποιος υποδείξει στους αγρότες άλλο δρόμο, εκτός από τους συνεταιρισμούς, τους λέει ψέματα».
••• Ο γεωπόνος – σύμβουλος ανάπτυξης συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών – πρόεδρος της «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.», Ντίνος Μπλιάτσος, επισήμανε: «Έφτασε ο καιρός να κάνουν κάτι. Η γεωργία, αν οι αγρότες δεν κάνουν κάτι, θα τελειώσει.
~ Τώρα που λέμε ότι η προοπτική της Ελλάδας είναι η γεωργία και ο τουρισμός, και τα δύο πρέπει να οργανωθούν και να συνδεθούν
~ […] Ή θα κάνουμε συνεταιρισμούς, με την έννοια των πραγματικών συνεταιρισμών, ή θα τα παρατήσουν οι γεωργοί. Το 2012 δε, από σύμπτωση, έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμιο Έτος Συνεργατισμού, γιατί στη γη είναι οργανωμένοι συνεταιριστικά 1 δισ. πολίτες, όχι μόνο αγρότες, αλλά και μικροί επαγγελματίες. Αυτοί δε οι συνεταιρισμοί δίνουν δουλειά σε άλλα 200 εκατομμύρια πολίτες του κόσμου και παράγουν τρεις φορές παραπάνω προϊόν απ’ ό,τι παράγουν οι πολυεθνικές εταιρείες. Όμως, εμείς δε γνωρίζουμε τους συνεταιρισμούς του κόσμου, αλλά τις πολυεθνικές εταιρείες. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε κάτι. Ή θα κάνουμε κάτι ή τα παρατάμε! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για το μέλλον, από τη συνεταιριστική οργάνωση. Ή, λοιπόν, κάποιοι θα πάρουν την Ελλάδα όλη, που δε θα ’ρθεί κανείς στη Νότια Ευρώπη να το κάνει αυτό, γιατί έχουμε ακριβή γη κι ακριβό μεροκάματο, θα πάει στην Αφρική, ή όλοι οι άλλοι, οι μικροί, θα οργανωθούν και θα κάνουν κάτι. Εξάλλου, ο συνεργατισμός δεν είναι εφεύρεση τωρινή. Από τότε που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος αντιμετώπιζε τα πάντα συνεργατικά. Και το δεινόσαυρο πενήντα, πενήντα τον κυνηγούσαν. Η Ελλάδα έχει δείξει τέτοιες δυνατότητες, όμως πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, τα τελευταία 30 – 40 χρόνια, κατέστρεψαν το συνεταιρισμό. Δε φταίει όμως η ιδέα, δε φταίει το όχημα. Δηλαδή, αν το Mercedes το τράκαρε ο οδηγός, εμείς κατηγορούμε το όχημα, όχι τον οδηγό. Τον οδηγό πρέπει να αλλάξουμε. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, επιμένω, θα τελειώσουμε!».
••• Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Στα πέντε χρόνια που ενεργοποιήσαμε τον Αγροτικό Σύλλογο προσπαθήσαμε να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι με το Συνεταιρισμό που προϋπήρχε. Επειδή, όμως, δεν το καταφέραμε, επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και απαιτείται οργάνωση, σκεφτήκαμε να γίνει μια ενημερωτική εκδήλωση για τη δημιουργία συνεταιρισμού και την οργάνωση των αγροτών της περιοχής. Μια συζήτηση για να μπορέσουμε να περάσουμε στον κόσμο τη συνεταιριστική ιδέα και την αναγκαιότητα δημιουργίας συνεταιρισμού. Είναι μονόδρομος, πλέον, για το μέλλον. Πρέπει να οργανωθούμε για να σταθούμε στην αγορά. Ξεκινάμε τη συζήτηση και πιστεύω να βγει κάτι καλό για τον κόσμο»
•••Τέλης Καναβός, Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Είναι μία κίνηση που επιδιώκαμε από την πρώτη χρονιά που φτιάξαμε τον Αγροτικό Σύλλογο, το 2007. Ευχής έργο που είδαμε στην τηλεόραση, στην ΕΤ3, τον κ. Μαριάδη. Μετά ήρθαμε σε επαφή μαζί του και καταφέραμε να κάνουμε αυτή την κίνηση. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τον κόσμο. Ο κ. Μπλιάτσος είναι ειδικός στην οργάνωση συνεταιρισμού. Αν εδώ μαζευτούμε 20, μπορούμε να ξεκινήσουμε και στην πορεία να έρθουν και άλλοι. Ενημερωνόμαστε, συζητάμε και εύχομαι να ευοδωθεί η προσπάθεια. Πιστεύω πως μπορούμε να οργανωθούμε συνεταιριστικά».
•••Ηλίας Μπουντουβάς, Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: «Θα ήταν τιμή μας, όσο είμαστε στα συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων, να μπορέσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της συνεταιριστικής οργάνωσης. Να το πιστέψουμε και οι ίδιοι πραγματικά και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας και στη Μεσσηνία μία – δύο ομάδες παραγωγών στα κηπευτικά. Να εξυγιάνουμε, αν γίνεται, τους υπάρχοντες συνεταιρισμούς ή να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο και υγιή συνεταιρισμό, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας απευθείας στον καταναλωτή, που αυτό είναι και το ζητούμενο. Με ενδιαφέρον ακούμε τους ομιλητές και τις γνώμες που εκφράζονται. Ευχόμαστε και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση».
•••Βασίλης Σπυρόπουλος, αγρότης στα Φιλιατρά: «Δε θέλω να στεναχωρήσω κανέναν, αλλά εγώ ως αγρότης και πρώην συνεταιριστής, γιατί είχα συμμετάσχει και ως αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών, όταν ήμουν στο Δ.Σ. του Συλλόγου έβαζα μανιωδώς ως θέμα την ανασύσταση του υπάρχοντος συνεταιρισμού. Ενός συνεταιρισμού που είναι ο πρώτος στη Μεσσηνία και για την ακρίβεια έχει ιδρυθεί το 1906. Συνάντησα πάρα πολλές δυσκολίες, δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Σήμερα, όμως, γίνεται μια εκδήλωση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Φοβάμαι πολύ, όμως, μήπως είναι ένα επικοινωνιακό παιχνιδάκι, από αυτά που συνήθως γίνονται ή μήπως έχει καμία πορεία μη πρέπουσα. Και για να εξηγήσω τι εννοώ, λέω ότι σήμερα αυτοί που βίασαν τον Έλληνα πολίτη και ως καταναλωτή, αυτοί που βίασαν τον Έλληνα πολίτη ως παραγωγό στον πρωτογενή τομέα, εμφανίζονται να θέλουν να ξεπεράσουν τους μεσάζοντες, να είναι συνεταιριστές και αυτό για μένα είναι ύποπτο».
Του Ηλία Γιαννόπουλου  Πηγή  εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας .- 2012 .

~** Φιλιατρά
~ Σχολή Ιππασίας με εντυπωσιακή έναρξη
 * Εντυπωσιακή, από κάθε άποψη, και εκπληκτική ήταν η γιορτή έναρξης της Σχολής Ιππασίας του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας «Η Αίθη» χθες το πρωί στο ξερό γήπεδο των Φιλιατρών! Τα μικρά παιδιά, οι νεαροί ιππείς και οι νεαρές αμαζόνες, με τις ικανότητες και το ταλέντο τους, κέρδισαν τις εντυπώσεις και το θαυμασμό του κόσμου που παρακολούθησε την παρουσίαση και τα ιππικά παιχνίδια με τα άλογα!
* Μικροί και μεγαλύτεροι γνώρισαν από κοντά το εξαιρετικά ενδιαφέρον άθλημα της ιππασίας, ήρθαν σε επαφή με τα άλογα και έζησαν μια όμορφη και αξέχαστη εμπειρία.
 * Η εκπαιδεύτρια της Σχολής του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, Αγγελική Καραγεώργου, μιλώντας στο «Θ», σημείωσε: «Η Σχολή του Ομίλου ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από ένα χρόνο. Προσπαθούμε να οργανωθούμε, να μάθουμε τα παιδιά να έχουν μια επαφή πρώτα με το άλογο, να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, να διασκεδάσουν και να προχωρήσουν, εάν αργότερα θελήσουν, σε αθλητικές δραστηριότητες. Η επαφή με το άλογο απαιτεί πρώτα απ’ όλα συνέπεια και πειθαρχία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σε περίοδο κρίσης είναι πολύ δύσκολα για όλους και το καταλαβαίνουμε. Εμείς έχουμε καταφέρει να έχουμε δύο ιδιόκτητα αλογάκια, που είναι της Σχολής και είναι μαθημένα να κάνουν μαθήματα σε παιδιά. Δίνουμε βαρύτητα στη θεραπευτική ιππασία. Και καλούμε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τα παιδιά τους ιππασία, να έρθουν σε επαφή με τη Σχολή. Η Σχολή έχει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των παιδιών και θα έλεγα στους γονείς ότι το θέμα της ασφάλειας είναι εξασφαλισμένο στη Σχολή! Ξεκινάμε από ηλικίες 4 – 5 ετών. Τότε, βέβαια, τα παιδάκια δεν μπορούν να κάνουν ασκήσεις, αλλά έχουν την πρώτη επαφή με το άλογο. Το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα, επειδή δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες, θα είναι λιγάκι περιορισμένο σε μέρες και ώρες, αλλά όλα αυτά οργανώνονται σιγά – σιγά».
* Με τη σειρά της, η αμαζόνα Μαρία Πετροπούλου, που ξεκίνησε ως μαθήτρια στη Σχολή από την αγάπη της για τα άλογα και την ιππασία, και είναι υπεύθυνη του γηπέδου της Σχολής, ανέφερε: «Έμαθα ότι γίνονται μαθήματα, ήρθα και ξεκίνησα. Έχω μεγάλη αγάπη για το άλογο και την ιππασία, από μικρό παιδί μού άρεσε πολύ. Πιστεύω πως για να ασχοληθεί κανείς με αυτό το άθλημα πρέπει να το αγαπάει το άλογο, να το σέβεται, να του φέρεται σα μικρό παιδί».
* Η Αθηνά Βακαλοπούλου, μητέρα κοριτσιού που εδώ και δύο χρόνια κάνει μαθήματα ιππασίας στον Όμιλο, και η ίδια εθελοντικά στηρίζει τις δράσεις της Σχολής, σημείωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Όλα τα παιδιά του Ομίλου αγαπάνε πολύ το άλογο. Θεωρούμε τον εαυτό μας τυχερό που υπάρχει ο Όμιλος και η εκπαιδεύτριά μας και μπορούν τα παιδιά μας να εκφραστούν και να αθληθούν με το άλογο που τόσο αγαπάνε. Θέλω να πω, επίσης, πως πάρα πολλά πράγματα γίνονται εθελοντικά. Συμμετέχουμε κι εμείς, ως γονείς, όπως και οι φίλοι που βοηθάνε. Και αυτή η σημερινή γιορτή διοργανώθηκε εθελοντικά από όλους μας, με την αιγίδα των ανθρώπων του Ομίλου».
* Στις δράσεις, τις δραστηριότητες και τους στόχους ανάπτυξης του Ομίλου αναφέρθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας, Γιώργος Τεριζάκης και Κώστας Γιακουμάκης αντίστοιχα, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για την πορεία του, από την αγάπη του κόσμου της Τριφυλίας για το άλογο και την ιππασία.
* Παράλληλα με την παρουσίαση των ιππικών παιχνιδιών, υπήρχε μπουφές με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει άνθρωποι του Ομίλου και γονείς μικρών μαθητών. -  Του Ηλία Γιαννόπουλου

~** "Βoutique" Αγ. Τριάδας
~ Έχει περάσει όλη η Καλαμάτα
 * Ελάχιστοι το παραδέχονται και οι πιο πολλοί κάνουν πως δεν ξέρουν καν τι έχει εκεί… Ο λόγος για τη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Τριάδας.
* Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, στο χώρο του Δυτικού Κέντρου γίνεται το μεγάλο παζάρι. Ρούχα, παπούτσια, εσώρουχα, τσάντες, καλλυντικά, οπτικά και πολλά ακόμα είδη, όλα εκεί και όλα επώνυμα (κάποια, βέβαια, είναι τόσο «μαϊμούδες», που φοβάσαι μη σε δαγκώσουν!), σε τιμές άκρως δελεαστικές…
* Από την πλευρά τους, οι έμποροι αγοράζουν τα πιο πολλά είδη με το κιλό από μαγαζιά που κλείνουν. Προκειμένου, δε, οι ιδιοκτήτες τους να «βγάλουν» έστω κάτι, «τα σκοτώνουν».
 * Όσον αφορά στους «πελάτες», όταν βρίσκεσαι εκεί, ξεχνάς ποιος είσαι, πόσα χρήματα έχεις, τι αυτοκίνητο έχεις και όλα όσα μπορούν να σε κάνουν ξεχωριστό: όλοι μαζί μπροστά σε έναν πάγκο «παλεύουν» να βρουν το XL σε μια πανάκριβη μπλούζα ή το 38 δεξί σε ένα παπούτσι, κρατώντας το άλλο, το αριστερό, σφικτά στο χέρι.
* Εκεί θα συναντήσεις άτομα που δε θα πίστευες ότι θα δεις. Κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν, ενώ άλλοι ψελλίζουν δικαιολογίες του στυλ «ήρθα να πάρω παλιόρουχα για τις ελιές».
* Οι δε πωλητές δίνουν ρεσιτάλ ατάκας για να πουλήσουν την πραμάτεια τους και, φυσικά, «φωνάζουν» τις επώνυμες μάρκες που έχουν στους πάγκους τους, κάνοντάς σε να νομίζεις ότι είσαι σε εμπορικό δρόμο του Μιλάνου...
 * Εμείς ζητήσαμε τη γνώμη όσων ψώνιζαν και μιλήσαμε με κάποιους, με την προϋπόθεση, όμως, να μην μπει το όνομα και η φωτογραφία τους:
 * Η Δ. δεν πηγαίνει συχνά στην Αγία Τριάδα, παρά μόνο όταν κάνει έρευνα αγοράς. Γενικά, δε θεωρεί ότι οι λαϊκές κάνουν κακό στην αγορά της πόλης, σχολιάζοντας ότι «οι καταστηματάρχες πρέπει να σκέπτονται την τσέπη του πελάτη και όχι μόνο το κέρδος τους».
* Όταν, πάντως, πηγαίνει στη λαϊκή, δεν ψάχνει κάτι συγκεκριμένο, συνήθως κοιτάει, αλλά «έχει τύχει να βρω οικονομικότατα παπούτσια και πολλά άλλα είδη».
* Όταν τη ρωτήσαμε αν έχει συναντήσει γνωστούς εκεί, μας απάντησε: «Όχι, αλλά με τέτοια κρίση, όποιον και να δω δε θα μου φανεί παράξενο».
 * Η Α. πηγαίνει σπάνια πλέον στην Αγία Τριάδα λόγω δουλειάς, αλλά θεωρεί όσα πωλούνται πολύ καλής ποιότητας, για να προσθέσει: «Βέβαια, υπάρχουν και πράγματα κακής ποιότητας, απλά πρέπει να ξεχωρίζεις».
* Όσο για τα καταστήματα της πόλης, δε νομίζει ότι «κάνει πολύ κακό το παζάρι, αφού συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Αν μια μπλούζα κοστίζει στο μαγαζί 60 ευρώ και βρω την ίδια στο παζάρι με 10, φυσικά και θα την αγοράσω από εκεί. Αν δεν υπήρχε το παζάρι, δε θα την έπαιρνα ούτε από το μαγαζί».
 * Η Ν. ήταν φοιτήτρια στην Καλαμάτα. Πλέον έχει φύγει από την πόλη, αλλά τυχαία βρέθηκε πάλι εδώ και μας είπε τα εξής: «Όσο καιρό βρισκόμουν στην Καλαμάτα, ερχόμουν συχνότατα. Σχεδόν κάθε φορά που γινόταν μπορώ να σου πω.
* Φυσικά και οι τιμές των καταστημάτων με της λαϊκής δεν έχουν σύγκρισοπότε εύλογα οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μπορεί να διαμαρτύρονται. Όμως, πιστεύω πως στην παρούσα περίσταση το όφελος είναι ξεκάθαρο και μόνο για τον καταναλωτή. Ομολογουμένως προκαλεί κάποιου είδους ζημιά στα καταστήματα, όμως ίσως αυτό αποτελεί ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να αναθεωρήσουν.
* Εγώ προσωπικά αγοράζω σχεδόν τα πάντα από εδώ, από ρούχα, παπούτσια μέχρι και εσώρουχα.
* Όσον αφορά στον κόσμο που ψωνίζει εδώ, όσο και αν υπάρχει μια τάση υποτίμησης των εμπορευμάτων και των εμπόρων, έχω δει από τη γειτόνισσά μου μέχρι και την καθηγήτρια του πανεπιστημίου μου.
* Σχετικά με την ποιότητα, υπάρχουν διαφόρων ειδών εμπορεύματα και είναι στο δικό σου χέρι ποια θα διαλέξεις και ποια θα πάρεις τελικά. Εγώ δεν παίρνω ό,τι μου προωθούν για καλό, αλλά ό,τι έχω αγοράσει από εδώ ήταν καλής ποιότητας και με μεγάλη διάρκεια αντοχής. Βέβαια, ελάχιστες φορές υπήρχαν εξαιρέσεις».
* Στο χώρο συναντήσαμε και τη Δημοτική Αστυνομία, που προσπαθούσε να τηρήσει τους νόμους και να ελέγξει «τα μέτρα» των πάγκων (να είναι, δηλαδή, στις διαστάσεις που έχουν νοικιάσει οι έμποροι), κάτι που, όπως μας είπαν, δεν είναι και το πιο εύκολο...  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

~** 20-30% κάτω η κίνηση στα κρεοπωλεία εν όψει Πάσχα
 ~ Κρέας κατευθείαν από παραγωγούς με σκοπό να το αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή έχουν αρχίσει να παραγγέλνουν για το Πάσχα καταναλωτές, προσπαθώντας να μειώσουν τον προϋπολογισμό του γιορτινού τραπεζιού. Από την πλευρά του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας, ο πρόεδρός τους, Δημήτρης Γαλανάκης, παραδέχεται ότι η κίνηση στα κρεοπωλεία σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι μειωμένη κατά 20 - 30%. Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό δεν οφείλεται στις παραγγελίες κρέατος απευθείας από τον κτηνοτρόφο, αλλά στο ότι γενικώς έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού λόγω της κρίσης.
 ~ Όσο για την αγορά κρέατος απευθείας από τον παραγωγό: «Αυτή η τακτική του κάθε φίλου πελάτη, δε θα δημιουργήσει κρίση σε μας, αλλά στην τσέπη του. Γιατί το κρέας δεν είναι πατάτες. Πρέπει να ξέρεις να το κόψεις σωστά, να βγάλεις τα παϊδάκια, τα διάφορα κομμάτια για τα μαγειρέματα που θα κάνεις κ.λπ. Ο πρώτος χαμένος θα είναι ο ίδιος ο αγοραστής. Όλο αυτό που έχει περάσει, είναι πολύ απλοϊκό. Εγώ λέω στον καταναλωτή, εντάξει, θες να πάρεις απ’ οπουδήποτε, πάρε απ’ όπου θέλεις. Αλλά να ξέρεις ότι αυτό που παίρνεις από τον παραγωγό δίπλα σου, από τον ίδιο παραγωγό το έχω πάρει κι εγώ. Και ο συνάδελφός μου. Σε περίπτωση που θεωρεί ότι το ένα είναι χωριάτικο, ενώ το δικό μου κάτι άλλο. Επίσης, όταν ψωνίζεις από το κατάστημα, θα πάρεις και τις αντεριές σου καθαρισμένες, τις συκωταριές, τα υλικά για το κοκορέτσι. Εμείς, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, θα προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη μας, θα έχουμε το κρέας στο δικό μας το ψυγείο συντηρημένο σωστά, για να το πάρει, να το βάλει στην ψησταριά του. Αν το πάρει από την Τρίτη, πού θα το βάλει; Στο κάτω κάτω, κι εμείς δεν κλέβουμε κανέναν, είμαστε επαγγελματίες και δουλεύουμε. Ο επαγγελματίας αποδίδει στο κράτος, στην ασφάλειά του, ενοίκιο, φόρους κ.λπ. Κλέβει κανέναν;».
~ Και συνεχίζει: «Όταν το πάρεις από τον παραγωγό μέσα από τη στάνη, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ενώ όταν έχει περάσει μέσα από το σφαγείο, σίγουρα το έχει ελέγξει γιατρός. Σίγουρα ξέρει ο γιατρός και πώς περπατάει και πώς είναι σφαγμένο. Πρέπει να καταλάβει ο καταναλωτής ότι αυτό που λέμε, ότι πρέπει να έχει τις υγειονομικές σφραγίδες, δεν είναι τυχαίο. Και δεν το κάνουμε για να “μπλοκάρουμε” τον κόσμο, αλλά για να τον προστατεύσουμε. Γιατί οι ζωονόσοι υπάρχουν και υπήρχαν πάντα. Από εκεί και πέρα, είναι επιλογή του καταναλωτή».
~ Σχετικά με τη μείωση των παραγγελιών στα κρεοπωλεία: «Εμείς, εκεί που έχουμε δει τη μείωση, είναι ότι ο καταναλωτής που έπαιρνε ένα αρνί ή μισό, σήμερα θα πάρει λίγα παϊδάκια, ένα μπροστινό, για όσα άτομα είναι στο σπίτι, ώστε να κάνει Πάσχα. Θα κάνει Πάσχα, αλλά δε θα πάρει τις ποσότητες που έπαιρνε παλιά. Η κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένη σε ένα ποσοστό 20-30% και οι τιμές από την πλευρά μας θα είναι μειωμένες. Όχι γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε καλά παιδιά ή γιατί κλέβαμε κάποτε, απλώς γιατί κι εμείς δεχόμαστε πίεση όπως όλοι. Θα αγοράσουμε φθηνότερα, θα πουλήσουμε φθηνότερα».
~ Για τις τιμές: «Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω πού θα είναι η τιμή, ξέρω όμως ότι θα είναι μικρότερη από πέρυσι. Δε θέλω να καθοδηγήσω τιμή σε κανέναν, γιατί μπορεί να ξεκινήσουν και από 8 και από 9 και 10. Πέρυσι ήταν 10-11. Φέτος θα είναι σίγουρα πιο κάτω. Ο κάθε συνάδελφος ανάλογα με το πόσο θα αγοράσει, θα πουλήσει». Της Μαρίας Νίκα

~** Σαϊτοπόλεμος
~ Με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία  * Έστω και με καθυστέρηση, οι σαϊτολόγοι της Καλαμάτας παρέλαβαν προχθές από το Δήμο τα υλικά για το σαϊτοπόλεμο (χαρτόνια, μπαρούτι κ.λπ.), που διεξάγεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα.
* Χθες στην ομάδα «Κούγκι», που στεγάζεται, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, λίγο πιο κάτω από την Κεντρική Αγορά, οι σαϊτολόγοι είχαν ήδη πιάσει δουλειά.
 * Στο πίσω μέρος του κτηρίου, απ’ όπου περάσαμε, βρήκαμε τον Θανάση Κολόζη και τον Γιώργο Σουρέα να γεμίζουν σακουλάκια με μπαρούτι. «Το δυνατό θα ανακατευτεί με το αδύνατο για να φτιαχτεί το μείγμα» μας είπαν. Μας εξήγησαν, ότι «το δυνατό είναι… το εγγλέζικο που κάνει μπαμ, ενώ το αδύνατο είναι η στάχτη. Σε αυτά μπαίνει και πετρέλαιο».  Μ..Ν.

~** To 3o ανταλλακτικό παζάρι χθες στην πλατεία Όθωνος
 ~ Βιβλία, μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης (στυλό, μολύβια κ.λπ.), μπιζού, ρούχα, παπούτσια, ακόμη κι ένα παιδικό καρότσι, μπορούσε να προμηθευτεί κάποιος χθες το πρωί από το 3ο ανταλλακτικό παζάρι, στην πλατεία Όθωνος.
~ Όλα τα προς ανταλλαγή αντικείμενα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και το παζάρι λειτουργούσε με το σκεπτικό «φέρνω ένα αντικείμενο που δε μου χρειάζεται και το ανταλλάσσω με ένα άλλο, που μου είναι περισσότερο χρήσιμο».
~ Και δεν ήταν υποχρεωτικό να έχει κάποιος μαζί του ένα αντικείμενο για να το ανταλλάξει με κάποιο άλλο. Αρκούσε να πάρει μαζί του αυτό που ήθελε και στο επόμενο παζάρι να φέρει κάτι σε ανταλλαγή εκείνου που πήρε.
 ~ Αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί χθες από το πρωί στην πλατεία Όθωνος, για να διαλέξει ρούχα ή ό,τι άλλο χρειαζόταν. Ανάμεσά τους πολλοί Καλαματιανοί, οι οποίοι προσέγγιζαν είτε για να περιεργαστούν τα αντικείμενα, είτε για να συγχαρούν τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, είτε ακόμη και για να δηλώσουν τη συμμετοχή στο Δίκτυο Ανταλλαγών Μεσσηνίας «Η ελιά», που μπορεί να ανακοινώθηκε προχθές, αλλά δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση.
~ Στο πλαίσιο του ανταλλακτικού παζαριού, λειτούργησε και συλλογική κουζίνα, με φαγητά που προσέφεραν οι συμμετέχοντες. Το επόμενο ανταλλακτικό παζάρι θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σάββατο του Μαΐου. Χ.Χ.

~**  Δριβελέγκας σε Κουσελά
~  για διακίνηση πλαστών φυτοφαρμάκων
 * Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ι. Δριβελέγκας απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί τι ενέργειες έχουν γίνει, στην Ελλάδα και σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της αυξημένης, όπως προειδοποιούσε η Europol, διακίνησης πλαστών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων για χρήση στην αγροτική παραγωγή.
* Στην απάντηση του κ. Δριβελέγκα, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Το πρόβλημα διακίνησης παράνομων φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς οι εταιρείες που διακινούν τα παράνομα φυτοφάρμακα έχουν συστήσει δίκτυα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αποφυγή των ελέγχων. Έτσι, όπως έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως, η εισαγωγή δραστικών ουσιών μπορεί να γίνεται π.χ. από το Βέλγιο (λιμάνι Αμβέρσας), η τυποποίηση σε σκεύασμα μπορεί να γίνεται στη Γαλλία, το τελικό προϊόν μπορεί να αποθηκεύεται σε αποθήκες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για να αποσταλεί με τιμολόγιο που εκδίδει π.χ., μια αυστριακή εταιρεία, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνεργασία των κρατών - μελών για την εξιχνίαση του δικτύου.
* Γενικότερα, εκτός από τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπάρχει άριστη συνεργασία της Γενικής Δ/νσης Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών - μελών και συντονισμός των ενεργειών τους για τον εντοπισμό παράνομων φορτίων φυτοφαρμάκων».

~**  Π.Α.ΣΥ. προς ΕΑΣ
~ «Ως εδώ με τα χαράτσια σας»
 * Η Γραμματεία Μεσσηνίας της Π.Α.ΣΥ. με ανακοίνωσή της «καταδικάζει το Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, που μας επέβαλε νέο άδικο χαράτσι σχετικά με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για την ενιαία ενίσχυση».
* Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Μάλιστα, έχουν τόσο θράσος, που μας ανακοινώνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, πως τα λεφτά θα πάνε για να καλύψουν τις τρύπες που οι ίδιοι δημιούργησαν στην Ένωση. Ως εδώ με τη φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου και των κάθε λογής υποστηριχτών αυτής της πολιτικής, όπως είναι και το Δ.Σ. της Ένωσης. Λέμε όχι στο χαράτσι και καλούμε τους συνάδελφους αγρότες του νομού μας, ακόμα και αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσουν, να μην το κάνουν. Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να τιμωρήσουν όποιον δεν πληρώσει, γιατί θα μας βρουν μπροστά τους ακόμα πιο δυναμικά.
* Καλούμε όλους τους αγρότες να μην πληρώσουν την ενεργοποίηση, γιατί πρόκειται για άλλο ένα χαράτσι στην πλάτη μας και δεν αντέχουμε - δε θέλουμε να το πληρώσουμε».

~**   Πριν 94 χρόνια
- ΧΘΕΣ την πρωίαν ο Νομάρχης μας Καλκάνης μετά του Νομογεωπόνου Καραμάνου, του παρά τη Διευθύνσει της Αστυνομίας Μοιράρχου κ. Ζαμπετάκη και του αστυιάτρου επεσκέφθη την αγοράν των Κρεοπωλείων και επισταμένως εξήτασε την κατάστασιν συστήσας συν τοις άλλοις εις τους κρεοπώλας απόλυτον καθαριότητα. Ο Νομάρχης επεσκέφθη κατόπιν και την εβδομαδιαίαν αγοράν κατενθουσιασμένος δια τον παρατηρηθέντα εν αυτή πλούτον των διαφόρων λαχανικών και άλλων τροφίμων.
 - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ υπό του χωροφύλακος Σταυρ. Δρακακάκη μετά προηγουμένην αντίστασιν ο Σπυρ. Λαγός κατόπιν εντάλματος του αντιεισηγητού του Στρατοδικείου Πατρών. Ωσαύτως συνελήφθη εις Ασπρόχωμα ο Παν. Κουδούνης διότι την προπαρελθούσαν νύκτα απεπειράθη να κλέψη τα πρόβατα της Παν. Βλαχόγιαννη.
 - ΚΑΤΑ την χθεσινήν συνεδρίασιν του Στρατοδικείου εξεδικάζετο μεταξύ των άλλων και η υπόθεσις των Ν. Γιακουμή, Φ. Βρακά και Π. Κοκορόγιαννη επί παροτρύσει εις ανυποταξίαν. Το Δικαστήριον των στρατοδικών λόγω αμφιβολιών εκήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους.
 - ΑΠΟΨΕ εις την αίθουσαν του θεάτρου «Πανθέου» δίδεται η προαγγελθείσα καλλιτεχνική εσπερίς της Δος Φλώρας Βορδώνη. Το πλουσιώτατον πρόγραμμα, η καλλιτεχνική αξία της Δος Φλώρος Βορδώνη και η συμμετοχή εις την εσπερίδα της Δος Φιλίας Βορδώνη και του Γερασ. Κουρούκλη εξασφαλίζουν την επιτυχίαν.

~**

~** Αθλητική ενημέρωση :
*** Δεν χάνει από Πανιώνιο ο Παναθηναϊκός στο Μπάσκετ …:
~ Εξ αναβολής αναμέτρηση για την Α1 σήμερα (8/4 στις 17:00) με τον Πανιώνιο να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και τους πράσινους να μην χάνουν τα τελευταία χρόνια στη Νέα Σμύρνη.
*** «Δεν έχουν σημασία οι νίκες επί του ΠΑΟ»
~  Δεν τον απασχολούν τον Αντρέι Κιριλένκο οι δύο φετινές νίκες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας επί του Παναθηναϊκού, αφού σε έναν ημιτελικό τα πάντα μπορούν να γίνουν, (εν όψη του Φαϊναλ Φόρ της Κωνσταντινούπολης) .-

** ΕΛΛΑΔΑ SUPER LEAGUE  :
 - Άρης Θεσ. - Αστέρας Τρίπολης   0-1 ,  (0-1) .- 35΄ΡάγιοςΟριστική Διακοπή  τραυματισμός επόπτου κας Κορομπίλιας από ρίψη αντικειμένου 40΄, ;
 - Ατρόμητος - ΠΑΟΚ Θεσ.  0-0 ,  (0-0) .- Γιώργος Φωτάκης κόκκινη .-^
 - Λεβαδειακός -Skoda Ξάνθη ΔιακοπήΑναβολή λόγο καιρού-αέρας .- ^
 - ΟΦΗ - Παναιτωλικός  1-0  ,  (1-0) .- 30΄ Κάλαντζιτς .- ^ 
 - Δόξα Δράμας - Εργοτέλης 1-1 , (1-1) .- 23΄Α. Χαντής, 33΄Σοϊλέδης .-^  
 - ΠΑΣ Γιάννενα - ΑΕΚ    2-1 , (0-0) .- 58΄Μπεσέρα ,  82΄  Βάντερσον αυτογκόλ , 85΄ Τάσος Κυριάκος .-^ 
 - Παναθηναϊκός - Πανιώνιος    3-0 ,  (0-0) .- 48΄ Λ. Χριστοδουλόπουλος , 85΄ ,  88΄ Α. Πετρόπουλος .-^ 
 - Ολυμπιακός Πειρ.- Κέρκυρα   0-1  ,    (0-0) .-  80΄ Ιωάννου .-^

** ΕΛΛΑΔΑ FOOTBALL LEAGUE
 ~ Φωκικός - Καλλιθέα   2-0 , (2-0) . - ^
~  Αγροτικός Αστέρας - Θρασύβουλος    0-0 , (0-0) .- ^
~  Αναγένησση Επανωμής - Α.Ε. Λάρισα   1-0  , (0-0) .-^
~ Διαγόρας Ρόδου - Βέροια  0-3 α.α.    . - ^
~ Α.Ε.Καλλονή Μυτιλίνης- Βύζας Μεγάρων  2-1  , (1-0) . -^  
~  Παναχαϊκή - Εθνικός Αστέρας     3-0 α.α.  .- ^ 
~ Αναγέννηση Γιανιτσών - Πιερικός  0-3  , (0-1) .- ^  
~ Ηρακλής Ψαχνών - Πανθρακικός   0-0 , (0-0) . - ^
~ Πανσερραϊκός - Πλατανιάς Α.Ο.    αύριο 9/4 . - 
 
** Γ εθνική - Νότιος Όμιλος : Football League  II :  
  Ηλυσιακός - Αστέρας Μαγούλας   0-2 , (0-1).-  ^
   Α.Ο. Χανιά - Π.Σ.Καλαμάτα    0-0  , (0-0)  .-  ^
   ΠΑΟ Ρουφ - Πανηλειακός  3-0 , (2-0) .- ^
   Ρούβας -Ζάκυνθος   2-1, (0-1)  . - ^
   Προοδευτική - Απόλλων Σμύρνης   0-1,  (0-0) .- ^
~** Γ΄ εθνική - Βόρειος Όμιλος :
- Οικονόμος  Τσαριτσάνης  - Βατανιακός   0-0 , (0-0) .-^
- Δόξα Κρανούλας - Εθνικός Γαζώρου   2-3 , (0-1) .- ^
- Μ  . Αλέξανδρος Ηράκλειας - Οδυσσέας Αναγέννησης  1-1 , (0-0).- ^
- Αετός Σκύδρας - Νίκη Βόλου   0-1, (0-0) .- ^
- Τηλυκράτης - Απόλλων Καλαμαριάς  2-0 , (2-0) .- ^  
 - ΑΕΠ Ηρακλής - Τύρναβος 2005 (αύριο , 9/4/2012) .-  

 
** Περιφερειακό Δ΄εθνική  6ος όμιλος :
- Τσιλιβή - Παναιγειάλιος  0-3 α.α.  
- Εικοσιμία - Τριταιϊκός  3-0 α.α.  
- Αστέρας Αμαλιάδος - Αχαϊκή 1-1 .- ^
- Ατρόμητος Λάππας - Πάμισος 0-4 .- ^
- Διαγόρας Βραχνέϊκων - ΠΟΦ Πανόπουλο 4-4 .- ^
- Θύελλα Πατρών - Βρασιές 3-1 .- ^
- Ολυμπιακός Γυθείου - Εράνη Φιλιατρών 0-1 .- ^

** Για την Α1 στο Μπάσκετ :
~ Πανιώνιος - Παναθηναϊκός   81- 82  , ( 35-46 ).-  εξ   αβολής αγώνας . ^
 
** Για το Κυπριακό πρωτάθλημα 1η κατηγορία για τα πλέϊ οφ :
ΑΕ.Λεμεσού  - Ομόνοια Λευκωσίας  2-0 .- ^
ΑΠΟΕΛ  - Ανόρθωση   1-2 .- ^

~** Για την Α ΄ τοπική  της ΕΠΣΜεσσηνίας 28η αγωνιστική :
Αστέρας Αρφαρών - Αίαντας Καλαμάτας 0-1 .- ^
Α.Ο. Ομόνοιας - Α.Ο. Σπερχογείας  1-2 .- ^
Εθνικός Μελιγαλά - Α.Ο.  Φαρραί  2-2 .- ^
ΑΕ. Αβίας - Ολυμπιακός Καλαμάτας 2-1 .- ^
Ηρακλής Καλαμάτας - Τέλος Άγρας  4-2 .- ^
Μεσσηνιακός - Α.Ο Κυπαρισίας  2-2 .- ^
Απόλλων Καλαμάτας - Ακρίτας Κορώνης   3-0 .- ^  

~** Για την Β΄τοπική της ΕΠΣΜεσσηνίας 25η αγωνιστική :
1ος   Όμιλος :
Αστέρας Μικρομάνης -ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας  3-0 .-^
ΠΑΟ Καλού Νερού - Αστέρας Βαλύρας 0-2 .- ^
Α.Ο. Πατίστας - Αστέρας Μικρομάνης 0-2 .- ^
Ατρόμητος Πλατύ - Α.Ο. Διαβολιτσίου
Α.Σ. Ανδρούσης - ΑΕ Κυπαρισίας /Ηρακλής 0-2 .- ^
Α.Ο. Δωρίου - Νίκη Πλάτης 1-1 .- ^
ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας - Πανιώνιος Καλαμάτας 0-0 .-^
Α.Σ. Μάνεσι - ΑΠΣ Άρις 3-1 .- ^  
2ος  Όμιλος :
Τσικλητήρας Πύλου - Α.Ο. Μεθώνης 3-1.- ^
 Απόλλων Πεταλιδίου - Δόξα Καλαμάτας  3-0 .- ^
ΠΑΟ Καλλιθέας - Νέστωρας Πύλου 4-0 .- ^
Α.Ο. Στενωσιάς - Παπαφλέσσας Χώρας 0-4 .- ^
Α.Ε. Λογγάς - Χανδριναϊκός  Π.Σ.  3-0 .- ^
Ολυμπιακός Ανάληψης - Θύελλα Χαροκοπιού 2-2 .- ^  
Α.Ο. Βέργας - Α.Ο.  Μιλτιάδης  1-0 .- ^  

 *** Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 8-3
~ Οι μάχες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού συνεχίζονται σε όλα τα αθλήματα και όπως καταγράφει το gazzetta.gr μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου γυναικών το φετινό... σκορ έφτασε στο 8-3!
~ 19/11/2011 : Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1 (ποδόσφαιρο) .-
~ 20/11/2011: Παναθηναϊκός –Ολυμπιακός 74-70 (Μπάσκετ Α1).-
~ 22/11/2011 :Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 8-9 (στο Α1 Πόλο ).-
~ 25/11/2011 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκό 0-3 (στο Α1 βόλεϊ γυναικών).-
~ 17/12/2011:Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-3 (Α1 βόλεϊ ανδρών).
~ 30/01/2012 :Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-2 (Α1 βόλεϊ γυναικών).-
~ 12/02/2012 :Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 78-77 (Α1 Μπάσκετ) .-
~ 25/02/2012 :Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0 (Α1βόλεϊ ανδρών0
~ 9/3/2012 : Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-3 (βόλεϊΑ1γυναικών).
~10-3-2012:Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 70-71 Τελικός Κυπέλλου στο Μπάσκετ .-
~ 18/3/2012 : Παναθηναϊκός –Ολυμπιακός 0-3 (Δικοπή 0-1 ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκ ).-
~ 7-4-2012 : Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-2 (Τελικός Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών ).-

~ «Ζοτς»: «Σκέφτομαι να φύγω!»
* Βόμβα Ομπράντοβιτς, που... χρέωσε στους 100 ανεγκέφαλους τις σκέψεις του να αποχωρήσει απ τον Παναθηναϊκό, αφού δε θέλει να γίνει... ποδόσφαιρο το μπάσκετ!

** Νίκησε και ελπίζει ο Ηρακλής Καλαμάτας

* Παράταση ζωής πήρε χθες ο Ηρακλής Καλαμάτας που επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-2 σε βάρος του ιδιαίτερα νεανικού Τέλου Άγρα. Το …θαύμα έγινε στο «Π. Μπαχράμης», αλλά έγινε και στον Κορδία, όπου η Αβία νίκησε τη Σπερχογεία κι έτσι η αγωνία για την παραμονή στην Α’ Τοπική συνεχίζεται και στις επόμενες δύο τελευταίες αγωνιστικές. Οι Μανιάτες βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη μοίρα πάντως, καθώς διατηρούν προβάδισμα τεσσάρων πόντων. Μετά το Πάσχα η Αβία θα φιλοξενηθεί στην Κορώνη και θα κάνει φινάλε στην έδρα της με τη Σπερχογεία, ενώ ο Ηρακλής θέλει μόνο νίκες με Ολυμπιακό στο «Λουκαρέας» και Κορώνη στο «Μπαχράμης», χωρίς και πάλι να είναι βέβαιος για τίποτα.
 Στο χθεσινό παιχνίδι που ήταν ιδιαίτερα αργό και πολύ μέτριο ποιοτικά οι «κυανόλευκοι» πήραν αυτό που ήθελαν, παρ’ ότι ο Τέλος Άγρας ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και οι «μικροί» έδειξαν πολύ καλά στοιχεία. Τα πράγματα άλλαξαν μετά το 1-0 που ήρθε μόλις στο 16’ με σουτ του Φώτη Χαρίτου, με την απόδοση των φιλοξενουμένων να πέφτει κατακόρυφα. Στο ξεκίνημα του β’ μέρους και πιο συγκεκριμένα στο 53΄ οι Καλαματιανοί πέτυχαν και δεύτερο γκολ με τον Μάρη, κι ένα 3ο πέντε λεπτά αργότερα με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο Σπαντιδέας. Ένα ακόμη πλήγμα για τους Γαργαλιανιώτες ήρθε στο 68’ με τον Κατσαρό να εκτινάσσει το σκορ στο 4-0.
 ~ Οι εντυπώσεις μετριάστηκαν στο 75’ με τη μείωση του σκορ από τον Γεωργόπουλο και τελικά το 4-2 που διαμόρφωσε με πέναλτι στο 88’ ο Σώκαλης.
 ~ Εύκολο απόγευμα πέρασε ο διαιτητής Σταύρος Λάμιας και οι βοηθοί Σερεμέτης και Γκούμας.
 - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Σαραντάκος, Μαυροειδάκος, Γαλίτης, Λίγκρης, Κουτσαντώνης (73’ Τζ. Παπαδέας), Κότσης, Μάρης, Γ. Παπαδέας, Σπαντιδέας, Μιχαλόπουλος, Φ. Χαρίτος (56’ Ντιμιτρόφ).
- ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Λαμπίρης, Λίτσας, Ζόμπολος, Βακαλλόπουλος (66’ Κατσιρούμπας), Σώκαλης, Ανδρώνης, Δημητρόπουλος, Πότσης, Βλάχος (63’ Τηλεμάχου), Τσαγκάρης (73’ Κολεσνιτσένκο), Γεωργόπουλος.
 Της Χριστίνας Ελευθεράκη

**ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΑΟ ΦΑΡΑΙ 2-2
 ~* Πρωταθλητής και μαθηματικά  στην Α΄Τοπική ΕΠΣΜεσσηνίας !!
~ Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του φετινού πρωταθλήματος της Α’ Τοπικής και ο Εθνικός εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο. Η επιτυχία των Μελιγαλαίων είχε διαφανεί εδώ και καιρό και τις τελευταίες αγωνιστικές είχε σιγουρευτεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ η χθεσινή ισοπαλία 2-2 στο γήπεδο του Δωρίου με τον ΑΟ Φαραί χαρίζει το τρόπαιο στην ομάδα του Σπύρου Τσίκινη σε κάθε περίπτωση. Η διαφορά έχει εκτοξευθεί πλέον στους 11 βαθμούς (71 ο Εθνικός και 60 ο ΑΟΣ) και αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτεται ακόμη και στο απίθανο σενάριο του να χάσουν οι κυανόλευκοι από το Ασπρόχωμα και τον Αίαντα και να κερδίσει η Σπερχογεία που ακολουθεί στη 2η θέση τον Απόλλωνα και την Αβία. Στο χθεσινό παιχνίδι ο Εθνικός αγωνίστηκε χωρίς καμία αλλαγή, καθώς στον πάγκο υπήρχαν ελάχιστες λύσεις, και παρ’ ότι βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ κατάφερε να μη χάσει, δείχνοντας για μια ακόμη φορά χαρακτήρα πρωταθλητή! Οι γηπεδούχοι είχαν την πρώτη καλή στιγμή του αγώνα, αλλά η μπάλα δεν έκανε το χατήρι του Στάθη Θανόπουλου, το δυνατό σουτ του οποίου τράνταξε το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κωνσταντακόπουλου. Στο 22’ ο ΑΟ Φαραί ήταν πιο εύστοχος και άνοιξε το σκορ με απ’ ευθείας φάουλ του Πετρόγιαννη, από πλάγια που πέρασε απ’ όλους και ξεγελώντας τον νεαρό Χριστόπουλο κατέληξε στα «κυανόλευκα» δίχτυα. Τα πανηγύρια για τους Καλαματιανούς δεν έμελλε όμως να κρατήσουν για πολύ, αφού μόλις δύο λεπτά αργότερα ο Μουρούσιας με πέναλτι ισοφάρισε σε 1-1. Η εσχάτη των ποινών που υπέδειξε ο διαιτητής Δημήτρης Νίκας αμφισβητήθηκε πάντως έντονα από την ομάδα του Κώστα Κλάδη υποστηρίζοντας ότι ο Κωνσταντακόπουλος δε «βρήκε» τον Διακουμή που έπεσε μέσα στην περιοχή. Στο 34’ ο ΑΟ Φαραί πήρε εκ νέου προβάδισμα και μάλιστα εκ νέου με απ’ ευθείας φάουλ που εκτέλεσε αυτή τη φορά ο Ψωρομύτης. Το 1-2 ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, όμως στο 51’ ο νεαρός Ντονάς με διπλή προσπάθεια έπειτα από κόρνερ του Θανόπουλου ισοφάρισε στο τελικό 2-2 για τους πρωταθλητές Μεσσηνίας. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά σε ένα τρίτο γκολ στο 62’ αλλά το μακρινό σουτ του Ψωρομύτη που πήρε δύναμη κοντράροντας προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι. Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης από το διαιτητή Δημήτρη Νίκα (Τσοπανάκης-Καλογερόπουλος οι βοηθοί του) έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς, με τη σαμπάνια να ρέει άφθονη…
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Χριστόπουλος, Θανόπουλος, Καρατζούλιας, Δέδες, Ρουσιάς, Ντονάς, Κανελλόπουλος, Μακρυνιώτης, Διακουμής, Μακρής, Βιδάκης.
ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Κωνσταντακόπουλος, Παπαγεωργίου, Μίντζηρας (59’ λ. τρ. Κριτσωτάκης), Πετρόγιαννης (84’ Δεικτάκης), Ψωρομύτης, Πετσόπουλος, Καπακλής, Παχής, Μιτιλίν, Κυριόπουλος, Μιχαλόπουλος (57’ Κατσούλας).

** Νίκη και φιέστα ανόδου για Πεταλίδι
~ Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Β΄ Τοπικής κατηγορίας ο Απόλλωνας Πεταλιδίου, καθώς επικράτησε με 3-0 της Δόξας Καλαμάτας χθες στο γήπεδό του, στο πλαίσιο της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής. Τα γκολ πέτυχαν οι Γιάννης Ξαρχάκος 20΄ και Κώστας Κορμπής 33΄ και 70.
 ~* Τη συνάντηση σφύριξε ο Ηλίας Σκόρδος.
 ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ (Γιάννης Ξαρχάκος): Μποζίκας, Καπρουλάς (70΄ λ. τρ. Μπάλλας), Χούτος, Πετρόπολος, Αυγουλέας (60΄ Θεριός), Γ. Κουμούτσος, Παναγόπουλος, Κ. Κορμπής, Ξαρχάκος, Γ. Κορμπής (40΄ Σκαφιδάς).
 ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Βασίλης Παρθένιος): Μουτζούρης, Αγκάστρα (46΄ Οδεμισιώτης), Κυριαζόπουλος, Βούλγαρης, Μερκούρης, Σ. Θεοδωρακόπουλος (46΄ Χ. Παρθένιος), Θ. Αναστασόπουλος, Ι. Θεοδωρακόπουλος, Σιψάς (16΄ Χασανέας), Παναγιωτόπουλος, Αθανασάκης.
 ~* Γιορτή για την άνοδο
 * Ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣΜ Αριστείδης Σταθόπουλος απένειμε το Κύπελλο του πρωταθλητή και τα μετάλλια στους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Πεταλιδίου, ενώ στη γιορτή παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Στραβόλαιμος, Νικόλαος Φύκιρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Πουρνάρας και Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι παλιοί πρόεδροι του Απόλλωνα Πεταλιδίου Σωτήρης Χριστόπουλος, Στέφανος Δικαιουλάκος, Γεώργιος Καρράς, και πολυάριθμοι φίλαθλοι της ομάδας του Πεταλιδίου.
 * Μετά τη λήξη του αγώνα διοίκηση, τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Πεταλιδίου έγιναν ένα κουβάρι, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου στον 2ο όμιλο του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας και την επάνοδο στην Α΄ Τοπική, ενώ ανοίχτηκαν πολυάριθμες σαμπάνιες. Ακολούθησε μεγάλο γλέντι σε κατάστημα στην πλατεία του Πεταλιδίου.

** Προκρίθηκαν οι «μπέμπηδες» του ΝΟΚ!
~ ΠΟΛΟ ΠΑΙΔΩΝ
* Η ΝΕ Πατρών δεν κατέβηκε ν’ αγωνιστεί χθες στην Καλαμάτα κι έτσι η πρόκριση στην προημιτελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων κρίθηκε μέσα από τον απογευματινό αγώνα ΝΟΚ-ΝΟ Πατρών. Παρά τα προβλήματα προετοιμασίας που προηγήθηκαν και την εχθρική διαιτησία του κ. Υπερήφανου, ο οποίος απέβαλε τον προπονητή Νίκο Ηλιόπουλο και τον πολίστα Ντίνο Ηλιόπουλο οι «μπέμπηδες» του Καλαματιανού Ομίλου έπαιξαν με ψυχή και κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τις 20 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας! Ο ΝΟΚ επικράτησε με 3-2 πετυχαίνοντας το τελευταίο γκολ 23 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε! Τα 8λεπτα έχουν ως εξής: 1-1, 1-0, 0-1, 1-0. Τα γκολ του ΝΟΚ σημείωσαν οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Μέγγος και Δημήτρης Πλατάρος. Αλυτάρχης/ Διαιτητής: Σπύρος Υπερήφανος ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ηλιόπουλος Παν. Παχτίτης Π., Μέγγος Παν. Ηλιόπουλος Κων., Πλατάρος Δημ., Κρεμμυδάς Παν., Γιαννακόπουλος, Μπεσσής Γεωργ., Πανταζής, Κωνστάνταρος Αλκιβ., Κακαλής Βασ., Κοσυφολόγος Θαν., Γιαννούλης, Μπαζίγος, Τζαβέλας. ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ: Λιμαράκης Κων., Βουλδής Αγγ., Ζαβέρδας Χαρ., Γουργουλέτης Χρ., Λουκόπουλος Περ., Γατομάτης Αγ., Νταλάπας Ζαφ., Βικάτος Αναστ., Πασσάς Θεοδ., Τσιτσαράς Ι., Στροφύλλας Αλ., Καραμπούλας Γεωργ., Πατρινιός Διον., Ζεργιώτης Ιωαν., Σπυράτος Χρ.,



** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/28-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/30-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/29-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 .-
~ ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/30-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 .-
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 :
*** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html  , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-
*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/04/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 3 Απριλίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
~ ** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/blog-post.html  , Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α. Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/7-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 7 Απριλίου 2012 .-
~***

~** Ο θάνατος...
~ Του Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου
~ Ουκ ολίγοι φίλοι μου, συνομήλικοί μου, σε εκ βαθέων συζητήσεις που έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό, μου εξομολογήθηκαν ότι είναι τόσο απελπισμένοι από την κατάσταση - πολιτική και οικονομική - που εύχονται να τους βρει σύντομα ο θάνατος, κάποια νύχτα, στον ύπνο τους! Και αρνούνται να θέσουν οι ίδιοι τέρμα στη ζωή τους, όπως έπραξε ο 77χρονος αυτόχειρας της περασμένης Τετάρτης, στο Σύνταγμα, γιατί δειλιάζουν.  ~ Σημειώνω ότι οι συνομιλητές μου έχουν να ζήσουν. Παίρνουν σύνταξη, δεν είναι άρρωστοι, δεν χρωστάνε στην Εφορία, δεν έκλεισαν τα μαγαζιά τους, δεν τους εγκατέλειψε η γυναίκα που ο καθένας τους αγαπούσε παράφορα. Επιπλέον, είναι μαχητές, αγωνίστηκαν την εποχή του 114, μερικοί φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Θέλουν όμως να πεθάνουν ανώδυνα γιατί δεν βλέπουν φως μπροστά τους και αντιλαμβάνονται ότι οι θυσίες τους πήγαν χαμένες και όλα τα όνειρά τους βγήκαν πλάνα.
 ~ Φυσικά, όλοι τους, την ευθύνη γι' αυτήν τη φριχτή πραγματικότητα, που βιώνει η χώρα μας, τη ρίχνουν στους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν. Αλλά και στον κόσμο. Τους πολίτες. Που σάρκα εκ της σαρκός τους είναι οι πολιτικοί. Που δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι. Εμείς τους ψηφίσαμε. Εμείς τους κάναμε δημάρχους, νομάρχες, βουλευτές, υπουργούς. Και απ' αυτούς μάθαμε τις πελατειακές σχέσεις και άρα, «μαζί τα φάγαμε», μέχρις ενός σημείου.
~ Αυτά και πάμε πιο πέρα: η Αννα Διαμαντοπούλου, ξήλωσε - και μπράβο της - όλη τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, κάπου 90 άτομα, μετά το σκάνδαλο του εκβιασμού και της μίζας για την τουριστική επένδυση στο Ναύπλιο. Αλλά τέτοιου είδους σκάνδαλα δεν έχουν αποκαλυφθεί κατ' επανάληψη; Πόσοι κλεφταράδες «αρμόδιοι» την πλήρωσαν; Κανένας ή ελάχιστοι.
~ Πριν από 30-40 χρόνια έγραφα συχνά ότι το ελληνικό κράτος είναι «της πλάκας». Αποδεικνύεται όμως ότι είναι διεφθαρμένο. Που δεν γεννήθηκε διεφθαρμένο βέβαια. Το σπρώξανε στον βούρκο της διαφθοράς οι πολιτικοί. Δεν εξαιρώ κανέναν. Γιατί ακόμη κι εκείνοι που δεν κινούσαν τα νήματα, έβλεπαν τον βόθρο και έκαναν πως δεν ένιωθαν την μπόχα από τις αναθυμιάσεις.
~ Αλλά κι εμείς, οι πολίτες, δεν ξέραμε τίποτα για τον φόνο! Επωφελούμασταν από το νταραβέρι, που εν συνεχεία καταγγέλλαμε! Και δεν νομίζω ότι τα πράγματα θ' αλλάξουν. Φοβάμαι ότι χρειάζεται να περάσουν δύο γενιές, ίσως και περισσότερες, για να βρούμε έναν σωστό βηματισμό. Ολοι ανεξαιρέτως είμαστε μολυσμένοι από τη νόσο του βολέματος, της αρπαχτής, του εύκολου πλουτισμού και της - ακόμα πιο εύκολης - ανάμειξης στην κομματοκρατία, με τα πολλαπλά οφέλη.  tanea.gr
~** ένα ανέκδοτο να γελάσουμε και λίγο
* Ήταν μια φορά μια πόρνη και είχε καλέσει συγχρόνως σπίτι της τρεις άνδρες. Μπαίνει ο πρώτος και την αρχίζει. Μετά από πέντε λεπτά όμως χτυπάει το κουδούνι και λέει η πόρνη:
- "Ωχ! ο άνδρας μου, τρέξε στην κουζίνα να κρυφτείς", και αυτός χάνεται.
* Μπαίνει ο δεύτερος και την αρχίζει αλλά μετά από πέντε λεπτά ξαναχτυπά το κουδούνι και λέει πάλι η πόρνη στον πελάτη, να πάει γρήγορα στο μπάνιο. Μπαίνει και ο τελευταίος, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, και λέει η πόρνη σ` αυτόν να πάει αμέσως στο μπαλκόνι.
* Μπαίνει μέσα ο άνδρας της και αφού την χαιρετάει μπαίνει στη κουζίνα. Εκεί βλέπει έναν άνδρα και τον ρωτά:
- "Τι κάνεις εσύ εδώ;", και αυτός απαντά ότι είναι μαραγκός.
- "Καλά", λέει ο άνδρας της γυναίκας και του δίνει 20.000 δρχ.
* Πηγαίνει στο μπάνιο και βλέπει τον άλλο πελάτη και τον ρωτά τι κάνει εκεί. Αυτός απαντά ότι είναι υδραυλικός και ότι φτιάχνει τη μπανιέρα. Αμέσως ο άνδρας της γυναίκας του δίνει 40.000 δρχ.
* Εκείνη τη στιγμή αυτός που ήταν στο μπαλκόνι χτυπά το τζάμι και ο άνδρας του ανοίγει την πόρτα και τον ρωτά τι θέλει. Αυτός απαντά:
- "Κι εγώ γά.μ..σα (πήδιξα; )  ρε φίλε! Δε θα με πληρώσεις;".-
Αναρτήθηκε από logia Starata 

** *** Foto Arfaron : χθές - σήμερα !
http://www.youtube.com/watch?v=8CwJC2RqqjY  ,



** ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ : Φωτογραφίες  από το χθές και το σήμερα   !  
~   http://www.youtube.com/watch?v=12DWxJSzz_g  




** ΦΩΤΟ-ΑΡΦΑΡΑ : (Από  άλμπουμ ...Σταύρος Ι.  Παπανικολάου και Νατάσας Κορκονηκήτα)
http://www.youtube.com/watch?v=-uu7n780Yr8



**  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου