ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στο αγιάζι της Ενημέρωσης

Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   : Δευτέρα , 26 Σεπτεμβρίου  2011 ,

**  http://youtu.be/yONdr_yngFg : ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ; ΤΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ  ; ..ΣΗΚΩ ΠΑΝΩ ..!!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΟΒΙΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ

** Merkel: Αν φύγει η Ελλάδα, θα φύγουν κι άλλοι

~ Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα ακολουθήσουν κι άλλοι, φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση χθες βράδυ, εν όψει της ψηφοφορίας την Πέμπτη στο κοινοβούλιο για τις αλλαγές στην ευρωζώνη. ~ Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Merkel απέρριψε τις φήμες ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, βάζοντας φρένο και στις συζητήσεις ότι η Γερμανία θα επαναφέρει το μάρκο και θα αποκοπεί από την ευρωζώνη.
~ «Αυτό μπορώ να το αποκλείσω. Δεν θα μπορούμε (εκτός ευρώ) να εξάγουμε κανένα από τα εξαιρετικά αγαθά που εξάγουμε», δήλωσε η Καγκελάριος.
~ Ερωτώμενη για το εάν η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, η Merkel δήλωσε ότι εάν φύγει η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, και αυτό θα ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους να επιτεθούν και σε άλλο κράτος με δημοσιονομικά προβλήματα.
~ «Πρώτα θα φύγει η Ελλάδα, έπειτα μια άλλη χώρα κι ύστερα κι άλλη. Και στο τέλος αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μείνουμε μόνοι και θα πρέπει να ανατιμήσουμε το νόμισμα», τόνισε.
 ~ Η Merkel πρόσθεσε ακόμη πως συνολικά η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι «σοβαρή» και ότι «δεν υπάρχει εύκολη λύση».
 ~ Εξέφρασε ακόμη το «παράπονό» της για το ότι δεν υπάρχει ένας μηχανισμός για να στραφεί στην σημερινή Ευρώπη, όταν οι χώρες παραβιάζουν τους κανόνες.
 ~ «Για παράδειγμα, κάποιος θα πρέπει να εξαναγκάσει την Ελλάδα στο δικαστήριο, να δώσει ένα τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας. Αυτή είναι η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης….. αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναπτυχθεί βήμα προς βήμα, κάτι που είναι για το μέλλον».
~* Ποιοί  θέλουν κρεμάλα  ;  για το κατάντημα της πατρίδας μας  σήμερα  ;? Η  Ατιμορισία , η Αχαριστία , η Παλιανθρωπιά , οι Λελέκοι , και τα Λαμόγια όλων των κοινωνικών τάξεων , με τις ασιδοσίες , τον εύκολο πλουτισμό , την κοινωνική αναλγησία , την τεμπελιά και την ξενοδουλία που μας έφεραν σε τούτο το κατάντημα για μένα χρειάζοντε κρεμάλα , μπας και ξεβρωμίσει ο τόπος ..., και δούμε ,,άσπρη μέρα τουλάχιστον για τα παιδιά μας και τα εγκόνια μας  !!

~****  ARFARA MESSINIAS GREECE μιά άποψη της Νότιας περιοχής του χωριού 2011 :
** http://www.youtube.com/watch?v=D3N9CYm46hA  ,
*** Asmussen: Καμία απόφαση ακόμα για την 6η δόση

*  Η Ελλάδα θα πρέπει πιθανώς να περιμένει για να λάβει την έκτη δόση του δανείου πέρα από το επόμενο eurogroup, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Γερμανός υπουργός Οικονομικών.  * «Δεδομένης της καθυστέρησης της αποστολής της τρόικας δεν θεωρώ ότι το επόμενο Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου θα αποφασίσει για την έκτη δόση», δήλωσε ο Joerg Asmussen στην Ουάσινγκτον.
 * Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να καταβάλουν την έκτη δόση στην Ελλάδα με την προϋπόθεση οικονομικών και πολιτικών προσαρμογών, τόνισε. Η τρόικα αξιολογεί την κατάσταση και το αποτέλεσμα είναι πολύ κρίσιμο για την επόμενη δόση.
 * «Η δόση δεν θα καταβληθεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αλλά και αν η τρόικα δεν πειστεί από τα μέτρα που λήφθηκαν και αποφασίστηκαν», ξεκαθάρισε ο Asmussen.

~***   ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ μία άλλη άποψη της βόρειας περιοχής της όμορφης κωμόπολης μας 2011 :
** http://www.youtube.com/watch?v=eLM_dcp_EEM  ,***  Σε χαμηλά δύο μηνών ο χρυσός

~ Σε χαμηλά δύο μηνών υποχωρεί τη Δευτέρα η τιμή του χρυσού στην αγορά spot, καθώς το μέταλλο διαπραγματεύεται κάτω από τα 1.550 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου.
 ~ Αυτή τη στιγμή η spot τιμή του μετάλλου διαμορφώνεται στα 1.614,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 21,9 δολάρια στα 1.618,40 δολάρια η ουγγιά. Νωρίτερα το συμβόλαιο έφτασε να διαπραγματεύεται έως τα 1.535 δολάρια.
 ~ Έντονα πτωτικά κινείται την ίδια στιγμή και το ασήμι, με την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου να υποχωρεί 1,30 δολάρια στα 28,80 δολάρια η ουγγιά.
 ~ Την Παρασκευή, η CME Group προχώρησε σε αύξηση των margins για τις συναλλαγές σε χρυσό και ασήμι.

~**  Διαδρομή αφήνοντας το Αρφαρά Καλαμάτας προς Άγιο Κωνσταντίνο Ε.Ο. 2011 :
** http://www.youtube.com/watch?v=TepDHNJLhmQ  ,
~** Στο Δημόσιο αποθεματικά κεφάλαια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

* Τη διάθεση αποθεματικών κεφαλαίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ελληνικό Δημόσιο, τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου.  * Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 19.7.2011 διέθεσε στο ελληνικό Δημόσιο μέρος των αποθεματικών του κεφαλαίων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, σε εκτέλεση απόφασης του υπουργού Οικονομικών».
 * Όσο για τις επιπτώσεις της διάθεσης των αποθεματικών, ο κ. Σαχινίδης σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση «η διατήρηση της κανονικής δυναμικότητας του στις δραστηριότητες που διεξάγει, ενόψει του επικείμενου λειτουργικού διαχωρισμού τους σύμφωνα με το Ν. 3965/2011 (σ.σ. για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), αποτελεί καθημερινό μέλημα της Διοίκησής του, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσαρμόζει αναλόγως στην κατεύθυνση αυτή -μέχρι σήμερα επιτυχώς- τις πολιτικές της».
 * Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος είχε καλέσει την κυβέρνηση να ενημερώσει αν η διάθεση στον κρατικό προϋπολογισμό χρημάτων από το αποθεματικό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, βάζει σε κίνδυνο το έργο της αναπτυξιακής και κοινωνικής του προσφοράς.
 * Ο κ. Βελόπουλος έχει επισημάνει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια ως αυτόνομος και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, αλλά και τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα όμως έχει εκφράσει και την ανησυχία του μήπως «μία αποδυνάμωση με τη διάθεση κεφαλαίων του θέτει θέμα βιωσιμότητας, εξυπηρετώντας όσους θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν με χαμηλό αντίτιμο ένα ακόμη κερδοφόρο κομμάτι της κρατικής περιουσίας».

** Newsweek: Ο Παπανδρέου πρέπει να ξαναχτίσει τη χώρα του. Απίθανο.

* Όλα όσα πρεσβεύει ο Παπανδρέου είναι επικάλυψη ενός διαφορετικού προσώπου και μιας ύπαρξης που είναι τόσο λίγο από τη Μινεσότα όπου γεννήθηκε όσο και από την Αθήνα στην οποία κατοικεί, γράφτηκε πρόσφατα το περιοδικό Newseek.  * Αν και μερικές ημέρες πριν, αναμενόταν να παραστεί σε δείπνο στη Νέα Υόρκη και να έχει, όπως ήταν φυσικό συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους, ματαίωσε τα πάντα, ξαφνικά, επέστρεψε –από το Λονδίνο όπου βρισκόταν- στην Αθήνα και άρχισε να κάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μειώσεις χιλιάδων θέσεων στον δημόσιο τομέα και να επιβάλλει φορολογία σε εισοδήματα ακόμα και 5.000 ευρώ ετησίως με σκοπό, τι άλλο από το να λάβει, τελικά η χώρα του, το πακέτο την 6η δόση του πακέτου στήριξης.
 * Ταυτόχρονα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο βαριά με πολλούς υπουργούς χαμένους στη μετάφραση, να ρωτούν εάν τελικά το φάρμακο που θα χορηγηθεί «θα σκοτώσει τον ασθενή».

** Νέο σχέδιο για EFSF €2 τρισ. και "κούρεμα" ελληνικού χρέους 50%


*  Συζητήσεις για ένα σχέδιο που αφορά ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης φαίνεται πως ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  * Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% καθώς και την ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ελπίζουν στην εφαρμογή του σχεδίου σε 5 με 6 εβδομάδες.
 * Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή μια συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει μαζί με το EFSF. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται, το Ταμείο θα αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου και θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να δανείζει με μικρότερη επικινδυνότητα.
 * Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να δεχτούν μια μείωση της τάξης του 50%.
~* Rehn: Μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω το EFSF
 * Οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως ενισχύσουν το ταμείο χρηματοοικονομικής διάσωσης περισσότερο από το ποσό που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Olli Rehn που δημοσιεύονται σήμερα στη Die Welt.
 * «Επεξεργαζόμαστε το ενδεχόμενο να διευρύνουμε περαιτέρω το EFSF, προκειμένου να του δοθεί μεγαλύτερη ισχύ», δήλωσε ο Rehn στη Die Welt.
 * Εκφράζοντας την ανησυχία του για τη χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση είναι ένας σοβαρός συνδυασμός μιας κρίσης δημοσίου χρέους και εξασθένισης του χρηματοοικονομικού κλάδου.
 **** «Δεν μπορούμε να λύσουμε τη μία χωρίς την άλλη», πρόσθεσε.

~**  ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 30% στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο

*  Μείωση 30% στα 1.170,5 εκατ. ευρώ (1.652,3 εκατ. δολάρια) έναντι 1.673,2 εκατ. ευρώ (2.121,1 εκατ. δολάρια) σημείωσε τον Ιούλιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή σε σχέση με τον ίδιο μήνα του έτους 2010.  * Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου 2011 ανήλθε σε 9.989,8 εκατ. ευρώ (13.918,1 εκατ. δολάρια) έναντι 14.176,8 εκατ. ευρώ (18.669,0 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 29,5%.
 * Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Ιούλιο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2.557,2 εκατ. ευρώ (3.636,5 εκατ. δολάρια) έναντι 2.909,2 εκατ. ευρώ (3.704,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 12,1%.
 * Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Ιούλιο 2011 ανήλθε στο ποσό των 1.386,7 εκατ. ευρώ (1.984,2 εκατ. δολάρια) έναντι 1.236,0 εκατ. ευρώ (1.582,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 12,2%.
 * Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Ιούλιο 2011 ανήλθε σε 1.170,5 εκατ. ευρώ (1.652,3 εκατ. δολάρια) έναντι 1.673,2 εκατ. ευρώ (2.121,1 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 30,0%.
 * Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 ανήλθε στο ποσό των 19.071,9 εκατ. ευρώ (26.749,8 εκατ. δολάρια) έναντι 22.284,6 εκατ. ευρώ (29.369,2 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 14,4%.
 * Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 ανήλθε στο ποσό των 9.082,1 εκατ. ευρώ (12.831,7 εκατ. δολάρια) έναντι 8.107,8 εκατ. ευρώ (10.700,2 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2010, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 12,0%.

** AΘΛΗΤΙΚΗ Τοπική Μεσσηνιακή Ενημέρωση :
Για  το πρωτάθλημα Α΄Τοπικής στην Μεσσηνία :
 2η αγωνιστική Κυριακή , 25-9-2011,: 
~** Ηρακλής Καλαμάτας –Αστέρας Αρφαρών 1-2 .-
 Τα γκόλ : 10΄ Ηλίας N. Καπόγλης , 44 ΄ Γιώργος I. Μπούρας και 49΄ Παναγιώτης Σπαντιδέας  .-
~  Κορώνη - Τέλος Άγρας  1-1 .-^ 
~ Α.Ο. Φαραί  - Α.Ο. Ασπρόχωμα  0-1 .- ^
~ Ολυμπιακός Καλαμάτας  -  Α.Ο. Σπερχογείας  2-2 .- ^   
~ Α.Ο. Κυπαρισσίας - Αίαντας Καλαμάτας  3-1 .- ^ 
~ Γ.Σ. Μεσσηνιακός -  Ομόνοια  1-0 .- ^ 
~ Α.Ε. Αβίας - Παναθηναϊκός Καλαμάτας  2-2 .- ^
~ Εθνικός Μελιγαλά  -  Απόλλων Καλαμάτας  3-1 .- ^
*** Για την 3η αγωνιστική , Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 : 
~ Aστέρας Αρφαρών - Ολυμπιακός Καλαμάτας  3-0 .-
~ Τέλος Άγρας - Α.Ο. Ασπρόχωμα 2-0.- ^
~ Α.Ο. Σπερχογείας - Α.Ο. Κορώνης 5-1 .- ^
~ Ομόνοια  Καλαμάτας - Α.Ο. Κυπαρισσίας  1-1 .-^
~ Απόλλων Καλαμάτας -  Γ.Σ. Μεσσηνιακός 2-3 .-^
~ Α.Ε. Αβίας - Εθνικός Μελιγαλά 0-2 .-^
~ Αίας Καλαμάτας - Α.Ο Φαραί 1-0 .- ^
~ Παναθηναϊκός Καλαμάτας - Ηρακλής Καλαμάτας 0-3 .- ^

**Με τη Sky Express


Καλαμάτα-Ζάκυνθος από 30 Οκτωβρίου
~ Μια νέα αεροπορική σύνδεση, αυτή της Καλαμάτας με τη Ζάκυνθο, θα εγκαινιάσει στα τέλη Οκτωβρίου η αεροπορική εταιρεία Sky Express.
~ Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δρομολόγιο από Καλαμάτα προς Ζάκυνθο θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, ενώ αυτό από Ζάκυνθο προς Καλαμάτα κάθε Σάββατο.
~ Οι πτήσεις θα είναι απευθείας, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς και το κόστος του εισιτηρίου, ανά δρομολόγιο, 69 ευρώ.
 * Επίσης, από τις 30 Οκτωβρίου το δρομολόγιο Ηράκλειο – Καλαμάτα θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή και εκείνο από Καλαμάτα για Ηράκλειο κάθε Σάββατο.
* Οι πτήσεις πραγματοποιούνται με αεροσκάφη JS41, 30 θέσεων.
~ Η εταιρεία, έχοντας ως βάση το Ηράκλειο, επιχειρεί σε 22 αεροδρόμια στην Ελλάδα, καθώς συνδέει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο με τη Βόρεια Ελλάδα και τις Κυκλάδες.
~ Κρατήσεις εισιτηρίων μπορούν να γίνονται μέσω των ταξιδιωτικών πρακτόρων, είτε απευθείας με τη Sky Express στο http://www.skyexpress.gr/  ή με το τμήμα κρατήσεων της εταιείας (τηλέφωνα 80111282888 και 2810223800).

**  Αρχαία Μεσσήνη

~ Ο πρώτος ανασκαφεύς του θεάτρου * Με την ευκαιρία της πρώτης συναυλίας, που δόθηκε προχθές, με το παγκόσμιο άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης, εξαίρετη πρωτοβουλία του Συλλόγου «Διάζωμα», θα ήθελα να αναφέρω ότι ο πρώτος ανασκαφεύς του θεάτρου αυτού, ήταν το 1916 ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Σοφούλης (1860 – 1949), αργότερα αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων και πρωθυπουργός στη συμμαχική κυβέρνηση με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνο Τσαλδάρη.
 * Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, νέος τότε αρχαιολόγος, διενεργούσε την ανασκαφή στην Αρχαία Μεσσήνη και χτύπησε την αρχαιολογική του σκαπάνη, στο θαυμάσιο αρχαίο θέατρο της αρχαίας αυτής πόλης.
* Όμως, για κακή του τύχη, ο αρχαιολόγος έπαθε βαριά πνευμονία και αναγκάστηκε να διακόψει την ανασκαφή.
* Οι λεπτομέρειες του ανασκαφικού έργου του Σοφούλη αναφέρονται στα πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, για λογαριασμό της οποίας ενεργούνται οι ανασκαφές.
* Αργότερα, ο αρχαιολόγος αυτός διενήργησε τις ανασκαφές στο Ηραίο της Σάμου, γενέτειράς του.
* Αυτό το γεγονός, μου διηγήθηκε ο εγγονός του παλαιού πολιτικού και αρχαιολόγου, κ. Θεμιστοκλής Σοφούλης, με τον οποίο συναντηθήκαμε στο Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, στο μνημόσυνο του κοινού μας φίλου, Αριστομένους Ν. Περρωτή, π. βουλευτού Μεσσηνίας.
* Τα παραπάνω δε μειώνουν καθόλου τη μεγάλη, συστηματική ανασκαφική εργασία που διενεργεί τα τελευταία έτη ο καθηγητής κ. Θέμελης, που έφερε στο φως το σημαντικότατο αρχαιολογικό αυτό τόπο της Μεσσηνίας και της Ελλάδος και που απολαύσαμε εμείς, οι ερασιτέχνες της Ιστορίας, χάρη στο Σύλλογο «Διάζωμα», με τη μαγευτική συναυλία στη Μεσσήνη.

** Η Πύλος τίμησε την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα

*  Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τίμησε χθες η Πύλος τη μνήμη της πολιούχου της και προστάτιδός της, Παναγίας της Μυρτιωδιώτισσας. * Της θεία λειτουργίας στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορώνειας Παντελεήμων, ενώ συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρεώτιδας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Γαβριήλ.
* Με το πέρας της λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της Πύλου, την οποία έφεραν στους ώμους τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Η εικόνα συνοδευόταν από άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και η Φιλαρμονική του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
 * Παρέστησαν οι βουλευτές Δημ. Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κων. Τζαβάρας ως εκπρόσωπος του προέδρου της Αντ. Σαμαρά, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης και Τριφυλίας Κων. Κόλλιας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

** «Έξυπνες», φθηνές λύσεις για ένα ζεστό χειμώνα

 ~*  Με τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- αλλά και τη συζήτηση περί εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον άλλον στο πετρέλαιο κίνησης να «φουντώνει», πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν φθηνές, αλλά κι αξιόπιστες λύσεις για ένα ζεστό χειμώνα.
 ~ Κάποτε, ο καλύτερος νοικοκύρης ήταν αυτός που μπορούσε να προμηθευτεί «αλεύρι και ξύλα για το χειμώνα». Πριν από το 1960, όταν υπήρχε οικονομική στενότητα και έλλειψη ακόμη και βασικών αγαθών, τα καυσόξυλα ήταν από τα πλέον απαραίτητα υλικά αγαθά, όχι μόνο για τη θέρμανση, αλλά και για το μαγείρεμα.
 ~ Και μπορεί η εποχή που σε κάθε σπίτι σιγόκαιγε μια σόμπα ξύλου να μοιάζει αρκετά μακρινή, με την τεχνολογία να έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της θέρμανσης, αλλά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ξύλο επιστρέφει (σε βελτιωμένη έκδοση) και μαζί με άλλες καινοτόμες και φθηνές λύσεις φαίνεται να προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές.
 ~ Το ξύλο, «φορώντας» οικολογικό ένδυμα και φέροντας την εξελιγμένη του επωνυμία πέλετ, μπαίνει δυναμικά στη ζωή και τα σπίτια των Ελλήνων, αφού φαίνεται πως αποτελεί μια από τις πλέον οικονομικές λύσεις, οικονομικότερη στην παρούσα φάση έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου κ.ο.κ.
 ~ Η μείωση του κόστους θέρμανσης είναι, άλλωστε, το ζητούμενο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες, βλέποντας την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται, αναζητούν λύσεις υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους, που σέβονται το περιβάλλον.
 ~ Το ΑΠΕ-ΜΠΕ «ανακάλυψε» δύο καινοτόμες λύσεις θέρμανσης, από τις πολλές που κυκλοφορούν στην αγορά, στην πρόσφατη 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Επιπλέον, μίλησε και μ’ έναν πανεπιστημιακό για το πώς μπορούμε να ζεσταθούμε «έξυπνα» και φθηνά.
 ~* Όσο λιγότερο τη χρειαζόμαστε,  τόσο φθηνότερα θα μας κοστίζει
 ~* Ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θωμάς Ξένος, μπορεί να μην ανήκει -ακόμα τουλάχιστον- στο «κλαμπ» των εφευρετών, αλλά μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρεί να δώσει «έξυπνες» και φθηνές λύσεις για να περιορίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, με τη μέγιστη δυνατή θερμότητα εντός του σπιτιού μας και με περισσότερα ευρώ στην τσέπη μας.
 ~ Όπως λέει, εάν κάποιος χτίζει σπίτι μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα και τα «μυστικά» των δομικών υλικών και να πετύχει ένα ζεστό σπίτι (και ζεστό νερό), με μικρό κόστος. «Είναι "κόλπα" της δουλειάς, που, δυστυχώς, επειδή οι καταναλωτές είναι απαίδευτοι στο συγκεκριμένο τομέα, δεν έχουν τη γνώση να εξασφαλίσουν από νωρίς, από τα θεμέλια ακόμα, την περιορισμένη ανάγκη τους σε ενέργεια», επισημαίνει και τονίζει πως «κανόνας "θείος" αναφορικά με τη χρήση των δομικών υλικών είναι: ό,τι πληρώσεις, θα πάρεις».
 ~ Εξηγεί ακόμη πως, αν βασική επιθυμία κάποιου είναι αποκλειστικά το να χτίσει φθηνά, αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι μ’ αυτή του τη συμπεριφορά κάνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα και την ελάφρυνση, που μπορεί να απολαμβάνει μελλοντικά. «Δαπανάς τώρα, κάνεις απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα και εξασφαλίζεις χαμηλό κόστος για πάντα», σημειώνει.
 ~ Κατά τον κ. Ξένο, αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος για να περιορίσει τις ανάγκες του σε ενέργεια, ζώντας σε μια παλιά οικοδομή είναι λίγα, αφού όπως λέει, ακόμα και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι «φθηνό να κτίσεις, αλλά ακριβό να ανακαινίσεις».
 ~ Με μια καλή θερμομόνωση -σημειώνει- ο καταναλωτής μπορεί να «ρίξει» στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες. «Μπορεί ν’ αργήσει να ζεσταθεί την πρώτη φορά το σπίτι, αλλά θα κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία εντός του διαμερίσματος για περισσότερο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η θερμομόνωση είναι το Α και το Ω».
 ~ Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ξένο, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι αλλάζοντας κουφώματα και τοποθετώντας τα σωστά μπορεί να πετύχουν περιορισμό των αναγκών ενός σπιτιού, μέχρι και στο 1/4. Παράλληλα, τοποθετώντας θερμοστατικούς διακόπτες, μπορεί κάποιος να επιτύχει μέχρι και 100.000 κw εξοικονόμηση, ανάλογα με τον αριθμό φυσικά που θα τοποθετήσει.
 ~ Σε ό,τι αφορά τις παλιές κατασκευές σπιτιών, ο κ. Ξένος αναφέρει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, αλλά «ακόμα και η λάμπα που θα αλλάξουμε, είναι σίγουρο ότι θα κάνει τη διαφορά, έστω και μικρή, στο λογαριασμό που θα μας έρθει στο σπίτι».
 ~ Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι «η αγορά ενέργειας ακόμα δεν έχει ανθίσει εντελώς και μπορεί ίσως και το μπουμπούκι της να μην έχει καν ανοίξει», σύμφωνα με τον καθηγητή.
 ~ Τα περιθώρια ανάπτυξής της, όπως επισημαίνει, είναι τεράστια, με δεδομένο ότι η τεχνολογία τρέχει ολοένα και με γοργότερο ρυθμό, ενώ στο «χορό» των ανακαλύψεων καινοτόμων προϊόντων… εισβάλλουν συνεχώς άνθρωποι, που δεν ασχολούνται απαραίτητα με το συγκεκριμένο τομέα.
 ~* Ένας καυστήρας οικονομικός & οικολογικός
 ~ Του στοίχισε την ψυχική και την οικογενειακή του ηρεμία, αλλά τελικά τα κατάφερε κι έβαλε τη «σφραγίδα» του σ’ έναν καυστήρα οικονομικό και οικολογικό. Ο λόγος για τον 64χρονο Κώστα Μούδιο, φοροτέχνη λογιστή για μια 35ετία, που λίγο προτού βγει στη σύνταξη, βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του.
 ~ Πριν από τρία χρόνια, επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Agrotica και βρέθηκε μπροστά σε μια θερμάστρα που έκαιγε πελέτα. Όλοι περνούσαν, κοιτούσαν κι έφευγαν. Ο Κώστας, όμως, κάθισε να παρατηρεί, περισσότερη ώρα απ’ όλους τους άλλους, θαυμάζοντας τη νέα τεχνολογία που ήρθε από το εξωτερικό. Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει αυτό που έβλεπε, χωρίς να έχει σπουδάσει το αντικείμενο, αντιλήφθηκε αμέσως ότι η τεχνολογία που είχε μπροστά του, θα απασχολήσει έντονα τις μεταγενέστερες γενιές κι εποχές.
 ~ Στην αρχή, σαν «μοναχικός καβαλάρης», δαπανούσε ώρες ατελείωτες μπροστά στη μεγαλύτερη «βιβλιοθήκη του κόσμου», όπως χαρακτηρίζει το διαδίκτυο, κι ενημερωνόταν για κάθε είδους εξέλιξη πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, προκαλώντας την γκρίνια της οικογένειας και των φίλων του.
 ~ Στην πορεία, ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που τον ακολούθησαν κι όλοι μαζί κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν καυστήρα οικονομικό και οικολογικό, όπως λένε.
 ~ «Με την καλλιέργεια δύο στρεμμάτων καλαμποκιού ή αγριαγκινάρας, ένα σπίτι 150 τ.μ. μπορεί με τον καυστήρα μας να διατηρείται ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα», μας λέει ο εφευρέτης, υποσχόμενος πως «οι καταναλωτές θα κάνουν απόσβεση των χρημάτων που θα δαπανήσουν για την αγορά της κατασκευής, εντός ενός έτους, ενώ ο καυστήρας έχει εγγύηση δέκα χρόνων και σχεδόν μηδενική συντήρηση».
 ~ Ήδη, ο κ. Μούδιος βρίσκεται στη διαδικασία κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας του στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ενώ για την πιστοποίηση της απόδοσης της κατασκευής του, που υπολογίζεται στο 84%, αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγει στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα δε λειτουργεί αντίστοιχος φορέας.
 ~* Τα ιόντα ζεσταίνουν φθηνά και οικολογικά
 ~ Απαιτεί χώρο μόλις ενός τετραγωνικού μέτρου, η λειτουργία του εξοικονομεί για την τσέπη του καταναλωτή -σε μηνιαία βάση- από 70 έως και 343 ευρώ, για ένα ζεστό σπίτι όλη την ημέρα, ενώ οι κατασκευαστές τού δίνουν εγγύηση οκτώ χρόνια. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 1.500, ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου, όπου θα εγκατασταθεί. Πρόκειται για την παγκόσμια πατέντα του Λετονού Ράιβις Τσίλιπαν, που παρουσιάστηκε στην 76η ΔΕΘ.
 ~ Ο ίδιος αποφεύγει τα «φώτα της δημοσιότητας» και μιλά μέσω της συνεργάτιδας και συντρόφου του για το σύστημα θέρμανσης ιόντων, που έκανε ντεμπούτο στην Ελλάδα τον Απρίλιο (η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία οκτώ χρόνια σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ολλανδία).
 ~ Η διαδικασία της θέρμανσης στο λέβητα θέρμανσης ιόντων είναι εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης, αφού γίνεται με αγωγιμότητα ιόντων. Θετικά κι αρνητικά ιόντα του μεταφορέα θερμότητας κινούνται στα αντίστοιχα ηλεκτρόδια, ενώ παρέχεται θερμική ενέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο λέβητας θέρμανσης ιόντων μπορεί να παράγει θερμότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να έχει κάποιος το καλοριφέρ του ζεστό σε μερικά λεπτά. Είναι πολύ πιο γρήγορο από κάθε άλλο παλιάς γενιάς θερμαντικού συστήματος.
 ~ Για την τοποθέτηση του λέβητα θέρμανσης ιόντων, δε χρειάζεται να γίνουν αλλαγές σε καλοριφέρ ή σωλήνες, αφού το συνεργείο θα τον εγκαταστήσει -σε πέντε ώρες το πολύ- στο ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. «Θα εγκαταστήσουμε το λέβητα θέρμανσης ιόντων και θα αντικαταστήσουμε το νερό από τα θερμαντικά σώματα με ένα ειδικό υγρό, οικολογικό, που φυλάει από τη ρύπανση τους σωλήνες και τα θερμαντικά σώματα. Αυτό το υγρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, πέλετ ή φυσικό αέριο.
 ~ Ο λεβήτας ιόντων είναι κατάλληλος για τη θέρμανση σε μεμονωμένα σπίτια, διαμερίσματα, γκαράζ, κατασκευές κι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, σε κάθε θερμαινόμενο χώρο. Αυτό μπορεί να είναι σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ, ζεστό πάτωμα, λέβητες ζεστού νερού, σε συνδυασμό και με συστήματα για ψύξη. Οι λέβητες θέρμανσης ιόντων έχουν πλήρη πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
 ~ Εκτός, όμως, από αμέτρητου τύπου λέβητες, με διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά, για τη θέρμανση υπάρχουν στην αγορά ενεργειακά και ηλεκτρικά τζάκια, σόμπες, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, φωτοβολταϊκά κ.ά.

** Ταΰγετος

Κοπή δέντρων και μπάζωμα σε δασική περιοχή!  * Οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες πληγέντες, καθώς και μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στο οικοσύστημα. Πριν ακόμα κλείσουν οι πληγές, έβγαιναν στο προσκήνιο διάφορες λαμογιές, που πατούσαν πάνω σε κατακαμένα δάση και ζωές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του σχεδίου για τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού. Το κράτος προέβλεπε ο αυτοκινητόδρομος να περάσει μέσα από την περιοχή του Καϊάφα (το οποίο έργο μέχρι νεωτέρας αναβάλλεται). Επίσης, δεν μπορούν να λησμονηθούν και οι κινήσεις του τέως δημάρχου της Ζαχάρως να διαθέσει οικονομική βοήθεια από την Αυστραλία, που προοριζόταν για τους πληγέντες, στην ανέγερση Δημαρχείου στην πόλη, καθώς και ανέγερση ξενοδοχείου του τέως δημάρχου στο πευκοδάσος του Καϊάφα.
 * Τα παραπάνω παραδείγματα είναι λίγα από τα πιο τρανταχτά που έγιναν στο Νομό Ηλείας και βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν και άλλα, όμως, που δεν ανήκουν στην Ηλεία και δεν τυγχάνουν προβολής, αλλά είναι εξίσου σημαντικά. Στη Μεσσηνία και ειδικότερα στο λαβωμένο Ταΰγετο, εδώ και μήνες συντελείται με τις ευλογίες του Δήμου Καλαμάτας ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα. Μπουλντόζες, εκσκαφείς και φορτηγά μεγαλώνουν το δρόμο για το χωριό Δενδρά, σκάβοντας το βουνό και ισοπεδώνοντας μια τεράστια έκταση, ξηλώνοντας δεκάδες εναπομείνασες βελανιδιές και μπαζώνοντας μια περιοχή με τόνους από χαλίκια και άμμο. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται γύρω στα πέντε χιλιόμετρα από το χωριό Ελαιοχώρι (Γιάννιτσα). Ο δρόμος διαπλατύνεται χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, καθώς ο προϋπάρχων εξυπηρετούσε και με το παραπάνω τους ελάχιστους που τον χρησιμοποιούσαν. Στη θέση όπου υπήρχαν δέντρα και όπου η φυσική διαδικασία είχε τον πρώτο λόγο, τώρα έχει εγκατασταθεί ένα μικρό λατομείο για τις ανάγκες τις διαπλάτυνσης. Η περιοχή, που συνεχίζει να μετρά τις πληγές από την πυρκαγιά του 2007, δέχεται ακόμα ένα πλήγμα, υποκύπτοντας στις επιταγές της «ανάπτυξης» του κράτους και του Δήμου Καλαμάτας. Η σιωπή των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι αποπνικτική, όπως και τα σύννεφα από τη σκόνη που δημιουργεί το αυτοσχέδιο λατομείο…

** Καραμπίνα, οπλίσατε, πυρ

 * Περισσότεροι από 7.000 υπολογίζονται οι κυνηγοί στο Νομό Μεσσηνίας. Μόνο στην Καλαμάτα, στον Κυνηγετικό Σύλλογο είναι εγγεγραμμένα 2.500 άτομα. Η φετινή κυνηγετική περίοδος άνοιξε επισήμως στις 20 Αυγούστου, ενώ εδώ και λίγες ημέρες επιτρέπεται η θήρα του λαγού και του αγριόχοιρου. Επιχειρήσαμε να καταγράψουμε και τις «δυο όψεις του νομίσματος», ενός χόμπι με φανατικούς φίλους και εξίσου θερμούς πολέμιους.
 * Παρότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει ανάγκη το κυνήγι για να επιβιώσει, η θήρα δεν έχει χάσει στο πέρασμα των δεκαετιών τη δημοφιλία της. Αντιθέτως, καινούριοι κυνηγοί εγγράφονται στους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους, όλο και πιο νέοι σε ηλικία, ενώ το χόμπι έχει αρχίσει να κερδίζει και τις γυναίκες.
 * «Ειδικά φέτος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν προστεθεί νέα μέλη. Πάρα πολλοί δίνουν εξετάσεις στο Δασαρχείο και έχουμε κάνει περισσότερες από 70 νέες εγγραφές», μας είπε ο επιστημονικός συνεργάτης του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, δασοπόνος, Στυλιανός Χιώτης.
 * Εκατό ερωτήσεις (με επιλογή του σωστού) καλούνται να απαντήσουν οι υποψήφιοι κυνηγοί στις εξετάσεις που θα τους δώσουν την άδεια. Αυτές αφορούν στη νομοθεσία για το κυνήγι, κάποιες στη βιολογία των θηραμάτων, σε κανόνες συμπεριφοράς, ενώ ορισμένες εξετάζουν την αντιληπτική ικανότητα του εξεταζομένου.
 * «Το αν οι γονείς ή οι συγγενείς τους ασχολούνται ήδη με το κυνήγι είναι που ωθεί πολλούς νέους στην εγγραφή στο Σύλλογο. Επιπλέον, είναι μια διέξοδος, ένας τρόπος να βρίσκεσαι στη φύση. Έχει, βέβαια, να κάνει και με την απολαβή ενός εκπληκτικού μεζέ, που δεν μπορείς να βρεις κάπου αλλού. Η τσίχλα, για παράδειγμα, είναι ένα έδεσμα φανταστικό. Το ίδιο ο λαγός, η πέρδικα, η μπεκάτσα, είναι θηράματα μοναδικά σε γεύση», σημειώνει ο κ. Χιώτης.
 * Οι περισσότεροι κυνηγοί θεωρούν ότι συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, του λέω.
 ~ «Πράγματι συμβάλλουν», αποκρίνεται. «Φανταστείτε ότι από τη στιγμή που αρχίζει το κυνήγι, μειώνονται κατά μεγάλο ποσοστό οι φωτιές. Κυκλοφορούν άνθρωποι στο βουνό και, αν ξεκινήσει μια φωτιά, την προλαβαίνουν, δεν παίρνει μεγάλη έκταση. Βέβαια, στην προστασία του περιβάλλοντος βοηθάμε και με τη συνεχή περιπολία των θηροφυλάκων μας, που ασχολούνται επίσης με την παράνομη εκχέρσωση, παράνομη κλαδονομή και υλοτομία».
 ~ Η ίδια δεν κυνηγώ (ούτε πρόκειται) και θεωρώ μάλλον υπερβολικό τον αριθμό θηραμάτων ανά μέρα που επιτρέπεται από το νόμο στους κυνηγούς. Ο κ. Χιώτης μού λέει ότι σπάνια πιάνουν οι κυνηγοί αυτούς τους αριθμούς.
 ~ «Παραβατικοί άνθρωποι υπάρχουν και στο κυνήγι, όπως παντού», υπογραμμίζει. «Γίνονται συχνά έλεγχοι και καταγράφονται παράνομες πράξεις που πηγαίνουν στον εισαγγελέα. Συνήθως, αργεί πολύ η εκδίκαση. Περνάνε πολλά χρόνια μέχρι να γίνουν οι δίκες. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο λαθροθήρας συνεχίζει να κυνηγάει».
 ~ Ωστόσο, θεωρεί πως «η νομοθεσία που διέπει το κυνήγι στην Ελλάδα είναι από τις πιο πλήρεις στην Ευρώπη. Είναι λεπτομερής, με πάρα πολλά άρθρα που καλύπτουν όλους τους τομείς. Το πρόβλημά μας είναι στην εκδίκαση των υποθέσεων. Οι δικαστές που δικάζουν τις υποθέσεις θήρας, δε γνωρίζουν συνήθως το αντικείμενο. Συχνά δικάζουν χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένοι».
 ~ Δύο είναι οι βασικοί λόγοι διαμαρτυρίας των πολιτών κατά των κυνηγών, πέρα από το αιματηρό του χόμπι. Οι άδειοι κάλυκες που σχεδόν πάντα παραμένουν στις περιοχές θήρας, αλλά και οι πυροβολισμοί που συχνά πέφτουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
 ~ «Η απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές που μπορεί να πυροβολεί ο κυνηγός ορίζεται από το νόμο. Όποιος μειώνει αυτές τις αποστάσεις, είναι παράνομος. Κάθε άνθρωπος ο οποίος νιώθει ότι απειλείται ή νιώθει ότι αυτός που κυνηγάει είναι πολύ κοντά στο σπίτι του, μπορεί να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία, αν δε γνωρίζει το τηλέφωνο της Θηροφυλακής, και να την καλέσει να επιληφθεί του θέματος», σημειώνει ο κ. Χιώτης.
 ~ «Στο θέμα με τους κάλυκες έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση στο να μαζεύονται», συνεχίζει. «Βέβαια, είναι δύσκολο να αλλάξει νοοτροπία ο παλιός κυνηγός, που, όπως οι παλιοί χωρικοί, αφήνει οπουδήποτε τα σκουπίδια του. Έχει γίνει σύσταση τα τελευταία χρόνια στους κυνηγούς να μαζεύουν τους κάλυκες, τις σακούλες, τα ποτήρια του καφέ. Είναι απαράδεκτο να αφήνονται σκουπίδια στη φύση και πρόκειται για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, πολύ κακή για την εικόνα του Κυνηγετικού Συλλόγου».
ΟΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ

 ~* Δημήτρης Πανουσόπουλος
 * Νίκος Πανουσόπουλος
 * «Είναι χόμπι, ένας τρόπος διασκέδασης»
 ~ Είκοσι χρόνια είναι κυνηγός ο Δημήτρης Πανουσόπουλος. Το… μικρόβιο πέρασε και στο γιο του Νίκο.
 * Δημήτρης Πανουσόπουλος: «Το κυνήγι είναι ένα χόμπι, ένας τρόπος διασκέδασης, ένας λόγος να είμαστε μέσα στη φύση, έτσι το αντιμετωπίζουμε. Βέβαια, αρκετά πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Σημαντικό είναι να υπάρξουν μεγαλύτεροι έλεγχοι από τη Θηροφυλακή. Μείωση στους πληθυσμούς των θηραμάτων δε θα έλεγα ότι υπάρχει. Απλώς, οι κυνηγοί είμαστε πάρα πολλοί. Τα αγριογούρουνα που ήταν ελάχιστα παλιότερα στην κεντρική Μεσσηνία, σήμερα έχουν υπερβολικούς πληθυσμούς και μάλιστα προκαλούν πολλές ζημιές. Κάτι πρέπει να γίνει».
 * Νίκος Πανουσόπουλος: «Θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση η απελευθέρωση θηραμάτων. Στον τόπο μας αυτό δε γίνεται, απ’ όσο ξέρω, αλλά θα ήταν θετικό, όπως και να καταπολεμηθούν κάποια άγρια ζώα που κάνουν ζημιά σε κάποια θηράματα».
 ~* Γιώργος Μποντιώτης
 * «Το κυνήγι είναι διέξοδος από το άγχος»
 ~ «Από αρχαιοτάτων χρόνων το κυνήγι είναι στη ζωή του ανθρώπου, από κάποιο σημείο και έπειτα ως ένα είδος σπορ. Είναι υγιεινός τρόπος ζωής, μέσα στη φύση. Είναι διέξοδος για πολλούς ανθρώπους, ειδικά τώρα που το άγχος είναι συνεχές.
 ~ Ως κυνηγός θα ήθελα να εμπλουτίσουν τις διάφορες περιοχές με θηράματα, λαγούς, πέρδικες. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για τρία τέσσερα χρόνια, να απαγορεύουν την θήρα σε διάφορες περιοχές εναλλάξ, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους πληθυσμούς των θηραμάτων να ανανεώνονται. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει κάτι να γίνει για να περιοριστεί η αλεπού, η οποία κυνηγάει πολύ τους λαγούς και τις πέρδικες. Μόνο έτσι θα αυξηθεί η πανίδα.
 ~ Πιστεύω ότι οι κυνηγοί έχουν μεγάλη οικολογική ευαισθησία. Οι κάλυκες που μένουν δεν είναι κάτι σπουδαίο, είναι ανοιχτός ο τόπος, αυτό δεν είναι πρόβλημα, δε μολύνουν οι κάλυκες. Οι κυνηγοί προστατεύουν το περιβάλλον από φωτιές και στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ευαισθητοποιημένοι. Ελάχιστοι είναι ασυνείδητοι».
 ~* Σωτήρης Αντωνόπουλος
 * «Προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές»
 ~ «Κυνηγάω εδώ και τριάντα χρόνια. Αυτό που με κέρδισε, είναι πιο πολύ η άθληση. Περπατάς, είσαι μέσα στη φύση. Όσοι αντιμετωπίζουν το κυνήγι ως άθληση όπως εγώ, δε νομίζω ότι υπερβαίνουν τα όρια ούτε παρανομούν. Ασυνείδητοι, βέβαια, πάντα υπάρχουν.
 ~ Σε σχέση με το παρελθόν, τα θηράματα είναι σαφώς λιγότερα τώρα. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη χρήση φυτοφαρμάκων και όχι στο τουφέκι. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω πως οι κυνηγοί είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και την προστασία του. Προλαμβάνουν τις πυρκαγιές και ό,τι δουν οι κυνηγοί, θα το αναφέρουν. Οι κάλυκες που μένουν πίσω θα έλεγα ότι είναι το τελευταίο που μπορούμε να πούμε ότι μολύνει το περιβάλλον».
 ~* ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ
 * Ηλίας Βασίλας
 * «Δεν έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος  να κυνηγήσει για να ζήσει»
 ~ «Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω σε χωριό. Άρχισα να κυνηγάω στην εφηβεία μου. Ξεκίνησα περισσότερο επειδή ήταν μια συνήθεια στα μέρη μου, αυτό που έκαναν όλοι οι μεγαλύτεροι. Γύρω στα δεκαοκτώ, λέω: Τι κάνω; Εγώ μεγάλωσα με τα αγρίμια και τώρα τα σκοτώνω; Είμαι τριάντα οκτώ και δεν έχω κυνηγήσει από τότε.
 ~ Όσο τα χρόνια περνάνε, αλλάζει η νοοτροπία, είναι αλήθεια, και στο κυνήγι. Από την άλλη, δεν έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος να κυνηγήσει για να ζήσει. Δεν έχει λόγο να πληγώνει περισσότερο την ήδη πληγωμένη φύση. Τα νούμερα θηραμάτων που επιτρέπονται, είναι εξωφρενικά. Αν πει ένας κυνηγός ότι βγαίνει κάθε μέρα, πάει, τα αποδεκάτισε. Προσωπικά, πιστεύω ότι, τελικά, κυνηγούν αυτοί που δεν μπορούν να κυνηγήσουν… αλλιώς. Εκεί τουλάχιστον βάζουν ένα στόχο και μπορεί να τον πετύχουν».
 ** Χρήστος Φωτεινόπουλος
 * «Δε θα επιταχύνω την καταστροφή  του πλανήτη σκοτώνοντας πουλιά»
 ~ «Ήμουν κυνηγός για σχεδόν είκοσι χρόνια. Πριν από οκτώ χρόνια, πούλησα τα πάντα, εξοπλισμό και όπλα και σταμάτησα το κυνήγι. Πλέον, πιστεύω ότι είναι έγκλημα να χτυπάς τα πουλιά, οι πληθυσμοί των οποίων συνεχώς μειώνονται. Γνώμη μου είναι ότι, αν πρέπει σε κάποιους να επιτρέπεται, αυτοί θα ήταν οι αγρότες. Για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Οι άλλοι μπορούν να ψωνίσουν σε ένα σούπερ μάρκετ άνετα. Βέβαια, ως χόμπι το κυνήγι δεν είναι φθηνό.
 ~ Τα τελευταία χρόνια βλέπω να γίνονται μεγάλες και ραγδαίες καταστροφές στον πλανήτη. Δε θέλω να βάλω το χέρι μου και να επιταχύνω την καταστροφή, σκοτώνοντας άγρια πουλιά και ζώα».

** Σήμερα και αύριο στη Μεσσηνία ο Φ. Κουβέλης

* Στη Μεσσηνία θα βρίσκεται από σήμερα για διήμερη περιοδεία ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, η περιοδεία του θα ξεκινήσει σήμερα στις 12.30 μετά το μεσημέρι από την πόλη της Πύλου, όπου θα συναντηθεί με φίλους και μέλη του κόμματος. Στις 3.30 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε σύγχρονη θερμοκηπευτική μονάδα στη Βούλιερη Φιλιατρών, ενώ στις 6.00 το απόγευμα θα συναντηθεί με το δήμαρχο Τριφυλίας Κ. Κόλλια. *  Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα συναντηθεί με το διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Παν. Μπόζο και θα ακολουθήσει συνάντηση με φορείς και πολίτες στο Δημαρχείο Τριφυλίας στην Κυπαρισσία. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα κλείσει με γεύμα μεταξύ μελών και φίλων της ΔΗΜ.ΑΡ.
 * Αύριο, ο κ. Κουβέλης θα ξεκινήσει την περιοδεία του στην Καλαμάτα από το Δημαρχείο, όπου είναι προγραμματισμένη στις 10.00 το πρωί συνάντηση με το δήμαρχο Παν. Νίκα. Μία ώρα αργότερα υπάρχει συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και αμέσως μετά με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά. Στις 12.30 ο κ. Κουβέλης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» στο Διοικητήριο, ενώ στις 7.30 το απόγευμα θα ολοκληρώσει τη διήμερη περιοδεία του στη Μεσσηνία με ανοικτή ομιλία στον πεζόδρομο της Αριστομένους, δίπλα από το Δημαρχείο.

** Δημήτρης Κουσελάς

* Ερώτηση για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών  ~ Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία εκθέτει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την άρνηση της ΔΕΗ να εγκρίνει τη σύνδεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών.
~ Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο Νομός Μεσσηνίας είναι από τους κατεξοχήν αγροτικούς νομούς της χώρας. Κατά συνέπεια, οι αγροτικές εκτάσεις του προσφέρονται για την υλοποίηση του προγράμματος για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 ~ Στη δημοσιευθείσα από τη ΔΕΗ Καλαμάτας διατύπωση προσφοράς σύνδεσης αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, οι οποίοι και υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις με το απαιτούμενο παράβολο των 700 ευρώ. Η ΔΕΗ ενέκρινε τις εν λόγω αιτήσεις ζητώντας τους να καταθέσουν σωρεία εγγράφων διαφόρων συναρμόδιων υπηρεσιών. Επιπλέον, υπέβαλαν εγγυητική επιστολή τράπεζας 15.000 ευρώ περίπου. Κι ενώ περίμεναν την οριστική έγκριση σύνδεσης από τη ΔΕΗ, έλαβαν μια λακωνική αρνητική απάντηση ότι δεν είναι εφικτή η εν λόγω σύνδεση και η ΔΕΗ εκ παραδρομής τους υπέβαλε στην παραπάνω διαδικασία.
~ Ερωτάται ο κ. υπουργός τι σκοπεύει να κάνει ώστε να αποκατασταθούν τόσο οι επενδυτές των αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών όσο και το κύρος της εταιρείας;».

** Στο τέρμα της οδού Ψαρών

~ Ξενοδοχείο τα... «Αστέρια» για 15 περίπου αλλοδαπούς
 * Έναν υποτυπώδη καταυλισμό, στον οποίο κατοικούν από το καλοκαίρι περίπου 15 αλλοδαποί, άγνωστης εθνικότητας, μας υπέδειξαν κάτοικοι της περιοχής στο τέρμα της οδού Ψαρών, μερικά μέτρα μακριά από το Διοικητήριο.
* Οι αλλοδαποί, μαζί τους και παιδιά, κοιμούνται στο ύπαιθρο, με θέα τα αστέρια, πάνω σε αυτά τα στρώματα που βλέπετε στις φωτογραφίες, ανάμεσα σε ξερά χόρτα, σκουπίδια και περιττώματα…
* Προσεγγίζουν το χώρο το βράδυ μόνο για να κοιμηθούν. Το υπόλοιπο της ημέρας σκορπίζουν στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, όπου επαιτούν, ενώ οι εκεί βρύσες και το δίκτυο απορροής ομβρίων καλύπτουν τις ανάγκες για σωματική καθαριότητα.
* Η τελευταία έντονη βροχόπτωση τους χάλασε προσωρινά τα σχέδια και τους ανάγκασε να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο, όμως άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν.
 * Οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών έχουν πλέον απηυδήσει από την κατάσταση. «Όλο το καλοκαίρι μάς έφαγε η βρώμα και η δυσωδία από τις ακαθαρσίες και τις φωνές τους. Έχουμε μικρά παιδιά, και κανένας μας δε θέλει να κολλήσουν κάποια ασθένεια, χωρίς τη δική τους ευθύνη. Θέλουμε να βρεθεί μια λύση, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει», μας είπαν χαρακτηριστικά.
* Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι ένας από αυτούς επιχείρησε να κινήσει νομική διαδικασία, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπου κι αν απευθύνθηκε, η απάντηση ήταν μόνιμη: «Θα πρέπει να κάνετε μήνυση στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου». Κι όσο έψαχνε αυτός, προέκυπταν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, οπότε σήκωσε τα χέρια ψηλά και σταμάτησε.
* Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, όπως μας είπαν, καθώς θα πρέπει να πάει κάποιος επί τούτου προκειμένου να το εντοπίσει. Και είχαν δίκιο, καθώς τα καλάμια που υπάρχουν τριγύρω δίνουν την εντύπωση απλώς ενός εγκαταλελειμμένου και χορταριασμένου οικοπέδου.

**  Πάτρικ Λι Φέρμορ

~ Δωρεά το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη
 * Καρδαμυλίτης περισσότερο παρά Εγγλέζος ο Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ, που πέθανε φέτος το καλοκαίρι σε ηλικία 96 ετών. Όλοι οι Μανιάτες τον ήξεραν τον «κυρ Μιχάλη» τους, τον αγαπούσαν, τον εκτιμούσαν, τον θεωρούσαν άνθρωπό τους. Γιατί έζησε εκεί τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, σε ένα ωραίο σπίτι στο Καλαμίτσι της Καρδαμύλης, που έκτισε ο ίδιος (σε σχέδια που είχε κάνει ο Νίκος Χατζημιχάλης). Πριν από μερικές ημέρες το σπίτι αυτό απέκτησε ξανά ζωή, γιατί το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του. Η σχέση του με το Μουσείο κρατάει από παλιά. Είχε επαφές με τον Αντώνη Μπενάκη, αργότερα με την Ειρήνη Καλλιγά, ενώ διατηρούσε και φιλικούς δεσμούς με το διευθυντή του Ιδρύματος Άγγελο Δεληβοριά. Στο Μουσείο Μπενάκη, άλλωστε, διάλεξε να δωρίσει εν ζωή το σπίτι του (με τη μεσολάβηση του Τζαννή Τζαννετάκη) και εκεί πλέον ανήκει μετά το θάνατό του. Εδώ και αρκετά χρόνια είχε συμφωνηθεί ότι το σπίτι θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων που θα επισκέπτονται την Ελλάδα για να εργαστούν μερικούς μήνες, ενώ το Μουσείο θα έχει τη δυνατότητα να το νοικιάζει για να εξασφαλίζει τα έξοδα της συντήρησης και της φιλοξενίας.
* Τους επόμενους μήνες, μόλις τελειώσει η καταγραφή της βιβλιοθήκης και του αρχείου του και ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, θα υπάρχουν περισσότερα νέα για τον τρόπο που θα λειτουργεί...

** Πριν 94 χρόνια

~* Εις το χωρίον Δάλα του τέως Δήμου Τριπύλης, ο Βασίλειος Κυριακόπουλος πάσχων εκ φρενοπαθείας εφόνευσε τον πατέρα του και την μητέρα του, κτυπήσας αυτούς επανειλημμένως δια πελέκεως και μαχαίρας. Ο κακούργος μετά την πράξιν του προσήλθεν εις τας εκεί αρμοδίας αρχάς. Επί τόπου μετέβη προς ενέργειαν ανακρίσεων ο αστυνομικός υποδιευθυντής Τριφυλίας.
 ~* -Ο Παναγιώτης Συκαλιάς εν Πύλω ετραυμάτισε τον αδελφόν του Λιμπέρην εις την αριστεράν χείρα πυροβολήσας εναντίον του κατόπιν έριδος δια περιστρόφου.
 ~* -ΕΝ τη θέσει Γούλιασμα της Σκάλας, κατόπιν φιλονικείας περί κλοπής αραβοσίτου οι Δημ. Επαμ. Παπαδόπουλος και Πεφρόνια θυγάτηρ Ιωαν. Μάρδη ετραυμάτισαν ελαφρώς δια σουγιά εις τον μαστόν την συγχώριόν των Αθαν. σύζυγον Νικολ. Θεοδωροπούλου.
 ~* -ΕΝ τινί εξοχική καλύβη του χωρίου Ζαχάρως ευρέθη νεκρός ο 65τούτης γέρων Κων. Αγγελόπουλος. Εκ της ενεργηθείσης ιατροδικαστικής νεκροψίας απεδείχθη ότι ο θάνατος προήλθεν εξ ασιτίας.
 ~* -ΑΠΟΨΕ υπό του θιάσου δίδεται η τιμητική της Βαλ. Νικολάου με εκλεκτόν πρόγραμμα. Θα παιχθή το δραματικόν αριστούργημα η «Εύα», μία κωμωδία. Θα απαγγελθούν δε και τραγουδάκια. Ελπίζομεν ότι το κοινόν θα τιμήση την συμπαθή ηθοποιόν Νικολάου.

**

~**** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 :

 ~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/09/blog-post_13.html  ,
ΤΡΊΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011 . Ελληνικές Διαδρομές -Ελληνικές ομορφιές -Αξέχαστες περιηγήσεις .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post.html  , Στην καθημερινότητά μας εικόνες βίντεο : Πέμπτη , 15 Σεπτεμβρίου 2011 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Παρασκευή , 16 Σεπτεμβρίου 2011 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στηνΕΝΗΜΈΡΩΣΗ , Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
~** * http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/09/2011.html  , ΚΥΘΗΡΑ 2011 :
Τα Κύθηρα στο Νομό Λακωνίας , στο νησί της Παγαγιάς της Μυρτιδιώτισσας : Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 .-
~* * http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011.-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_19.html  , Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 , Ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html  , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Αλήθεια η ψέματα για την μετοχή τέρας;
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html  , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/2011.html  , Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου -Άνδρος 2011 : Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/09/2011.html  , Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011, ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post_25.html  , Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post_26.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : Δευτέρα , 26 Σεπτεμβρίου 2011 , .-

***ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! :
~~** http://www.youtube.com/stamos01  , : 1209 αναρτήσεις Βίντεο από stamos01 , ΣΤΑΜΟΣ01 .-
~ Διαδρομή αφήνοντας το Αρφαρά Καλαμάτας προς Άγιο Κωνσταντίνο Ε.Ο. 2011 : ~ http://www.youtube.com/watch?v=TepDHNJLhmQ  ,
~ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ μία άλλη άποψη της βόρειας περιοχής της όμορφης κωμόπολης μας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=eLM_dcp_EEM  ,
** http://www.youtube.com/larissabeach  , : Larissa video 2011 .-
** ** ARFARA MESSINIAS GREECE μιά άποψη της Νότιας περιοχής του χωριού 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=D3N9CYm46hA  ,

** ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! :

~~** http://www.youtube.com/stamos01  , : 1205 αναρτήσεις Βίντεο από stamos01 , ΣΤΑΜΟΣ01 .-
Διαδρομή αφήνοντας το Αρφαρά Καλαμάτας προς Άγιο Κωνσταντίνο Ε.Ο. 2011 : ~ http://www.youtube.com/watch?v=TepDHNJLhmQ  ,
ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ μία άλλη άποψη της βόρειας περιοχής της όμορφης κωμόπολης μας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=eLM_dcp_EEM  ,
**  http://www.youtube.com/larissabeach   , : Larissa video 2011  .-
** ** ARFARA MESSINIAS GREECE μιά άποψη της Νότιας περιοχής του χωριού 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=D3N9CYm46hA  ,
** Ελλάδα και θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=xbLdvWtISyo  ,
** Θάλασσα και ουρανός : http://www.youtube.com/watch?v=n--pmwPB1wo  ,
** Μέσα στο πλοίο και στη θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=HgwhMxw4vEc  ,
** Μέσα στο πλοίο και τη θάλασσα διαδρομές : http://www.youtube.com/watch?v=EGhWIhWu-G4  ,
** Ταξίδια στη Θάλασσα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=Hl5GJhmemEM  ,
** Θαλάσσια διαδρομή 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=aMygr5VOuOA  ,
** Στο πλοίο της γραμμής : http://www.youtube.com/watch?v=TcQDQDtzMps  ,
** Στο πλοίο και στη Θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=YuUGaOTVA-I  ,
** ** Δρόμος επιστροφής από Μονεμβάσια : http://www.youtube.com/watch?v=tdpu9mX2cx8 , ,
** Στο πλοίο Νεάπολη -Κύθηρα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=WGFX09WitYo  . ,
~** ** ΝΕΑΠΟΛΗ - ΚΥΘΗΡΑ 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=UatYG4D_VMs  ,
*** Κύθηρα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=6iHnEHOAXRQ  ,
** Κύθηρα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=HXn2S1SPF3U  ,
** Λιμάνι Διακόπτη στα Κύθηρα 9-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=ra_qv8sIJWE  ,
** Ψαροχώρι Διακόφτης στα Κύθηρα : http://www.youtube.com/watch?v=CWYtMrZB4YM  ,
** Νεάπολη -Κύθηρα και θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=DPvlVUi4J_Y  ,
** ΚΥΘΗΡΑ _ - 0- : http://www.youtube.com/watch?v=dkCOlol4O1Q  ,
** Κύθηρα Νο -10- : http://www.youtube.com/watch?v=51in9Mp5Vxg   ,
** ΚΥΘΗΡΑ -11- : http://www.youtube.com/watch?v=jnmGc0I0LaE  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 1 : http://www.youtube.com/watch?v=19AKFu8uOOY  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 2 : http://www.youtube.com/watch?v=IJbsXhYkVyA  ,
** ΚΥΘΗΡΑ Αφήγηση Νο3 : http://www.youtube.com/watch?v=4wjWdGOtDD0  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 4 : http://www.youtube.com/watch?v=jJ1VrXyQ0aQ  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 5 : http://www.youtube.com/watch?v=bJE7VeFEPfs  ,
** ΚΥΘΗΡΑ ΑΦΉΓΗΣΗ Νο - 6 - : http://www.youtube.com/watch?v=ZDtheqZi8qE  ,
** …. ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 7 : http://www.youtube.com/watch?v=Rx1f-qTia1s  ,
** ΚΗΘΥΡΑ αφήγηση Νο 8 : http://www.youtube.com/watch?v=Mm0ENYXy3N0  .,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 9 : http://www.youtube.com/watch?v=2vZMKbdJ75w  .,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 10 : http://www.youtube.com/watch?v=GWwkGJdSSOc  ,
** Κύθηρα αφήγηση 11 : http://www.youtube.com/watch?v=ZWWeb2buWyg  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 12 : http://www.youtube.com/watch?v=2sPm3Kz1A2w  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 13 : http://www.youtube.com/watch?v=7lGdZv-VUFY  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 14 :  http://www.youtube.com/watch?v=dcaH-Xdnl7w  ,
** * ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 14α : http://www.youtube.com/watch?v=9p9nMoCSblI  ,
**** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 14β :  http://www.youtube.com/watch?v=IzQnqfClpzk  ,
**ΚΥΘΗΡΑ Μο 14γ αφήγηση : http://www.youtube.com/watch?v=CjKolCSe6ZA  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 15 : http://www.youtube.com/watch?v=HXn2S1SPF3U  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 16 : http://www.youtube.com/watch?v=2wdVSuDh66k  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο17 : http://www.youtube.com/watch?v=KdF_XJKAHNI  ,
** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 18 : http://www.youtube.com/watch?v=CBJXyret2K0  ,
~** MVI_3542.avi ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 19 : http://www.youtube.com/watch?v=oRhSxHjtCRs  ,
~** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 20 : http://www.youtube.com/watch?v=MH2T9TNJtjY  ,
~** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 21 : http://www.youtube.com/watch?v=spJcaIUc7M4  ,
~** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 22 : http://www.youtube.com/watch?v=XcL6is0slHA  ,
~** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 23 : http://www.youtube.com/watch?v=cTVyLp5FXEw ,
~** MVI_3549.avi ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 24 : http://www.youtube.com/watch?v=jAjpxmRuDg8  ,
~**
** Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=Mx4QfMhAsds  ,
** Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Κύθηρα : http://www.youtube.com/watch?v=tKSeORzWlo8  ,
** Ι. Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας : http://www.youtube.com/watch?v=J0VtzmwUYfg  ,
** Στη Χώρα Κυθήρων 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=YuWkicTCp9g  ,
** Καψάλι Κύθηρα Κάστρο αφηγ. 25 : http://www.youtube.com/watch?v=QPt_RqNuTSE  ,
** Καψάλι Κυθήρων 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=nMIRTDUsQWQ  ,
~** Διαβαίνοντας τον Ταϋγετο 2011 – 1 - : http://www.youtube.com/watch?v=kuA6PN9BGcU  ,
~** Μάϊνα-Τουριστικό Ταϋγετος 2011 – 2 - : http://www.youtube.com/watch?v=UoCCTUnik0Q  ,
~** Ταϋγετος-Τουριστικό 2011 – 3 - : http://www.youtube.com/watch?v=VaWd7VRmwcA  ,
~** Μάϊνα ο Μήτσος στο τουριστικό 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=y0FoXmbb8cM  ,
~** ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=1e2nya9iG5k  ,
~** Από Σπάρτη … προς Αρχάγγελο Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=4ZXiantQ9h4  ,~** ΣΤΟ ΨΑΡΟΧΏΡΙ … ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 9-9-2011 : , http://www.youtube.com/watch?v=QVy3incEUvw   ,
~** Αρχάγγελος Λακωνίας : http://www.youtube.com/watch?v=PfccwuEB-Jk  ,
~** Νεάπολη -Βιγλάχια -Ελαφόνησος-Πούντα , Χαμόκελα Λακωνίας:
http://www.youtube.com/watch?v=Zc7h8IkzMKo   ,
~** (ΠΟΥΝΤΑ),-ΒΙΓΛΑΧΙΑ-ΕΛΑΦΟΝΝΗΣΟΣ Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=TQKSXrDvfTI  ,
~** Από Βιχλάχια - Ελαφόνησος Ν.Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=AT2JI_hDD-Q  , ~** Από το χωριό ΒΙΓΛΑΧΙΑ στο πλοίο για Ελαφόνησο : http://youtu.be/WhWdbPrxusg  ,
~** Από Βιγλάχια Λακωνίας στην Ελαφόνησο : http://www.youtube.com/watch?v=Uo-8TB6Gxaw  ,
~** Aπό το πλοίο η Ελαφόνησος Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=N8vJRyRNFxw  ,
~** ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=byTei0zLOH8  ,
~** Ελαφόνησος για παραλία Μ. Σίμου : http://www.youtube.com/watch?v=n1gJRxQ1Chs  ,
~** Στην παραλία Σίμος Ελαφονήσου : http://www.youtube.com/watch?v=Alk2LEezsPk  ,
~** ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ παραλία Σίμος 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=Tv0zbVDbH0g  ,
~** Παραλία Σίμος Ελαφόνησος 2 Λακωνίας : http://www.youtube.com/watch?v=AsOI6m14ByI  ,
~** Ξεκούραση στην ταβέρνα παραλία Σίμου ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ : Ελαφόνησος Νο 1 , http://www.youtube.com/watch?v=mvc5uuZ2wMM  ,
~** ELAFONHSOS LAKONIAS GREECE 2011 , Ελαφόνησος Νο 2 , : http://www.youtube.com/watch?v=S3skFCUKQ5w ,
~** EΛΑΦΟΝΗΣΟΣ Νο 3 : http://www.youtube.com/watch?v=sNX1cFGd0os  ,
~** http://www.youtube.com/my_videos?sf=added&sa=0&pi=1 , (2) 1250 Βίντεο σε ανάρτηση .-
** http://www.youtube.com/my_videos?sf=added&sa=0&pi=0  , (1) .-
~** ELAFONHSOS No 4 : http://www.youtube.com/watch?v=FFizvMbCREk  ,
~** ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ Νο 5 , : http://www.youtube.com/watch?v=YdXb0xlfgpU  ,
~** ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ Νο 6 : http://www.youtube.com/watch?v=aZyoTOKcV0A  ,
~** Από Μονεμβασιά προς ΜΟΛΑΟΥΣ : http://www.youtube.com/watch?v=Ad39JI494UU  ,
~** Μολάοι Ν. Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=mxLufEGIH1s  ,
~** Βλαχιώτη Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=a7dKMkpumb8  ,
~** ΣΚΑΛΑ Λακωνίας 2011 , MVI_3637.avi : http://www.youtube.com/watch?v=k12juisd43k  ,
*** Βίντεο από ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !! ~** Εκκλησιασμός στην Δαιμονιά Λακωνίας 11-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=4rq2_Oe_ffg  ,
*** ΔΑΙΜΟΝΙΑ Λακωνίας 11/9/2011 o δρόμος μας για την Μονεμβασιά : http://www.youtube.com/watch?v=Xgh1Mi_70HM  ,
*** Πρός Μονεμβασιά Λακωνίας αφήγηση Νο 1 : http://www.youtube.com/watch?v=J6Rt-EMKudg  ,
*** ΜΟΝΕΝΒΑΣΙΑ Λακωνίας 11/9/2011 : http://www.youtube.com/watch?v=zYbH9gshaiU  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ Νο 2 : http://www.youtube.com/watch?v=MdQb-xN42KA  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ Νο 3 : http://youtu.be/HVBpIQnRKl4  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 0 : http://youtu.be/k5rkgS7lpEE  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ Νο 2 : http://youtu.be/MdQb-xN42KA  ,
*** Διασκέδαση βράδυ στη Νεάπολη Λακωνίας 2011 Άγιος Νικόλαος : http://www.youtube.com/watch?v=mItcWbTEVes  ,
*** Φαγητό μετά ζωντανής μουσικής στον Άγιο Νικόλαο-Λάχι , Νεάπολης Λακωνίας 2011 http://www.youtube.com/watch?v=foF_vhcZmu0  .,
*** Προς Φιόρθ Λιμανάκι Γέρακα Λακωνίας ενημέρωση Νο 1 :
http://www.youtube.com/watch?v=Ug_LQ80xMHo  ,
*** avi Λιμανάκι Γέρακα Λακωνίας 1 : http://www.youtube.com/watch?v=32h7DF6E7ME  ,
*** Προς Γέρακα Λακωνίας ενημέρωση Νο 1 : http://www.youtube.com/watch?v=Ug_LQ80xMHo  ,
*** Φιόρθ Γέρακα Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=g6z-R1685fU  ,
*** Μπάνιο στο Γέρακα Φιόρθ : http://www.youtube.com/watch?v=b_JOUZrXmoI  ,
*** Φιόρθ Λιμανάκι Γέρακα Λακωνίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=ng2zsPi5U-Y  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ εντός καστροπολιτείας : http://www.youtube.com/watch?v=R4qllDJezq8  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 1 : http://www.youtube.com/watch?v=pK1nAvPFGyg  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 2 : http://www.youtube.com/watch?v=CaBuLil2iVY  ,
*** ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 3 : http://www.youtube.com/watch?v=0KASOQ57auo  ,
~** ** Στην Αερόπολη Λακωνίας : http://www.youtube.com/watch?v=mZX87pkWcpM  ,
** προς ΑΕΡΟΠΟΛΗ Λακωνίας αφήγηση 1 : http://www.youtube.com/watch?v=Th5oCw3Xst0  ,
** ΓΥΘΕΙΟΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ : http://www.youtube.com/watch?v=aPh3m1HZxeU  ,
** ΓΥΘΕΙΟ Λακωνίας 2011 :http://www.youtube.com/watch?v=-RIeWlwzZ0g  ,
** ΓΥΘΕΙΟ Λακωνίας 10-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=R8D962dt8D4  ,
** κοντά στο Γύθειο :
Δρόμος επιστροφής από Μονεμβάσια : http://www.youtube.com/watch?v=tdpu9mX2cx8 , ,
http://www.youtube.com/watch?v=xwY-HEOyx5k ,
** MVI_3642.avi ΓΥΘΕΙΟ αφήγηση 1 : http://www.youtube.com/watch?v=iDCMfmPNk7k  ,
*** ΜΑΝΗ Λακωνίας αφήγηση 1 : http://www.youtube.com/watch?v=nEta2i-jU0o  ,
** ΑΝΔΡΟΣ -ΤΗΝΟΣ αφήγηση από Αθανασία Α. Δαβίλλα- Σταματελοοπούλου : http://www.youtube.com/watch?v=2DPOQV2h20c  ,
*** AΝΔΡΟΣ -ΤΗΝΟΣ αφήγηση Νο 2 : http://www.youtube.com/watch?v=3zv7DdPwsQc  ,
*** Στο πλοίο Θεολόγος 22-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=EtD_OXn5QDk  ,
*** Ταξιδεύοντας Ραφήνα –Άνδρος : http://www.youtube.com/watch?v=fbJderbfuQg ,
*** ΡΑΦΗΝΑ-ΑΝΔΡΟΣ ηλιοβασίλεμα από το πλοίο : http://www.youtube.com/watch?v=gqhL66b4Xkw  ,
*** Φαγητό "ΜΑΔΟΥΡΗ" Χώρα-Άνδρου 22-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=E7VtUaq_FQQ  ,
**** Διασκέδαση στου "ΜΑΔΟΥΡΗ" Χώρα Άνδρου : http://www.youtube.com/watch?v=nEg_gzmAVoQ  ,
*** Στο Μπατσί Άνδρου 23-9-2011 : : http://www.youtube.com/watch?v=BJqcWFP2DEY  ,
**** ~** ΓΑΥΡΙΟ ΑΝΔΡΟΣ 2011 λιμάνι περιμένοντας το πλοίο για Τήνο : http://www.youtube.com/watch?v=B7WZGZN1S4s  ,
*** Λιμάνι Γαύριο Άνδρος 2011 όταν τα πλοία φτάνουν και φεύγουν : http://www.youtube.com/watch?v=hpRVSK40gfA  ,
*** ΤΗΝΟΣ στο διάβα της από την περιμετρική 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=V5tAznceuUE  ,*** ΤΗΝΟΣ αγναντεύοντας από τον περιμετρικό δρόμο προς την Ευαγγελίστρια , 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=yjCT_iI7cqI  ,
*** ΤΗΝΟΣ στο δρόμο μας για προσκύνημα στην Παναγία : http://www.youtube.com/watch?v=TJ1wfrrEpps  ,
*** Ιερός Ναός Παναγία της Τήνου 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=LR0YQgVVZM8  ,
*** Η απογίωση του αεροπλάνου από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος « των Αθηνών 23-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=Pt1xlzDbKjQ  ,
~*** Εντός των Σπηλαίων Δυρού Λακωνικής Μάνης Αύγουστος 2008 : http://youtu.be/VsxiNMk72vM  ,~**** Φαγητό Τραγούδι και Χορός στον Φεναιό της Ορεινής Κορινθίας 2009 : http://youtu.be/FYtOa5Cw2hU ,
~* Άγιος Γεώργιος Φεναιού Ορινής Κορινθίας 2009 : http://youtu.be/ienciLHnP4g  ,
~*** Τεχνίτη λίμνη «Δόξας¨Φεναιού 2009 : http://youtu.be/ienciLHnP4g  ,
~**Τεχνητή λίμνη Δόξα Φενεού 2009 : http://youtu.be/f58smw8vb04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου