ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20 Μαϊου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20  Μαϊου  2016 :
~
 
Είδα γαρ και πολυειδώς εδοκίμασα ότι, αν η χάρις του Θεού δεν φωτίση τον άνθρωπον, τα λόγια όσα και αν ομιλήσης δεν βγάνεις ωφέλειαν. Προς στιγμήν τα ακούει και την άλλην στρέφει πάλιν αιχμάλωτος εις τα ίδια. Εάν όμως ευθύς με τον λόγον ενεργήση η χάρις, τότε γίνεται κατ' εκείνην την ώραν αλλοίωσις με την αγαθήν του ανθρώπου προαίρεσιν. Και αλλάσσει θαυμαστώς η ζωή του εκ της ώρας εκείνης. Όμως αυτό συμβαίνει εις όσους δεν εσκλήρυναν από μέσα τους ακοήν και συνείδησιν. Εις δε τους ακούοντας και εν παρακοή παραμένοντας εις τα κακά των θελήματα, εις αυτούς καν ημερονύκτια ομιλής καν την σοφίαν των Πατέρων εις τας ακοάς των κενώσης, καν θαύματα προ οφθαλμών των ποιήσης, καν το ρεύμα του Νείλου επάνω των γυρίσης, αυτή δεν λαμβάνουν μήτε ρανίδα ωφέλειαν. Μόνον θέλουν να έρχωνται, να ομιλούν, να περάση η ώρα των, χάριν της ακηδίας... Δια Θεόν τρέχω. ου μέλλει μοι δια τους ανθρώπους... Η πείρα δεν αγοράζεται. Είναι εκάστου απόκτημα, κατά τον κόπον του και το αίμα του που θα δώση μόνος του να την απόκτηση. Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
 
 
Video   από εορτάζοντα Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αρφαρά Καλαμάτας από εορτάζοντα το διήμερο 20 και 21  Μαϊου πλήρως ανακαινισθέν εκκλησάκι υπό οδηγίες και πρωτοβουλίες Ιερέα Μιχάλη Ε. Μπούρα :
~ Ι. Ν. Αγίου  Κωνσταντίνου και Ελένης  στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 20 , 21-Μαϊου- 2016 : https://youtu.be/yr4LJDj0b1s .-

~* Εσπερινός στ΄ Αρφαρά με ιερείς παπά-Μιχάλη και παπά-Στέφανο Παρασκευή 20/05/2016:

 
~*Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 20/05/2016: https://youtu.be/EjZNPYEE9Y0  .-

~*ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ Παραμονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αρφαρά 20/05/2016: https://youtu.be/e3hNilfGkdY .-
~*Εσπερινός και Αρτοκλασία στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 20/05/2016 : https://youtu.be/om62Af2mZT4 .-
~*Αρτοκλασία στον Εσπερινό στο εκκλησάκι Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών 20/05/2016 : https://youtu.be/wotywfzLrTE .-

 
 ~  20 Μαΐου
Μαρτύρων Θαλλελαίου του ιατρού (1) (†284). Αλεξάνδρου και Αστεριού. Οσίου Μάρκου του ερημίτου. Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ κτιτόρων της εν Χίω «Νέας Μονής» και Θαλασσίου (ια΄αι.). Λυδίας πορφυροπώλιδος της Φιλιππησίας, και πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής (†α΄αι.).
(1) Ο άγιος μάρτυρας Θαλλελαίος γεννήθηκε σε κάποια πόλη του Λιβάνου από ευσεβείς γονείς, τον Βερούκιο και την Ρωμυλία, οι οποίοι ανέθρεψαν το γιο τους με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία. Και ο Θαλλελαίος με τη χάρη του Θεού, ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των γονέων του και έγινε άνθρωπος με σταθερή πίστη, εγκρατής, συνετός, ταπεινός και με ελεήμονα διάθεση. Ευφυέστατος και επιμελής στις σπουδές αλλά και διακατεχόμενος από την αίσθηση της προσφοράς και της διακονίας ακολούθησε την ιατρική επιστήμη. Ως ιατρός ακολούθησε τα βήματα του Ιησού Χριστού. Ποτέ του δεν εξάσκησε την επιστήμη του ως επάγγελμα για την απόκτηση και προσπορισμό χρημάτων όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του αλλά ως γνήσιος χριστιανός και μιμητής του Κυρίου του. Όχι μόνον γιάτρευε αφιλοκερδώς, αλλά βοηθούσε οικονομικά και ενίσχυε ψυχολογικά οδηγώντας στο δρόμο της αληθείας όλους τους ασθενείς. Το θαυμαστό του έργο εξόργισε τούς ειδωλολάτρες οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Τιβεριανό. Ενώπιον του, ομολόγησε με σθένος την πίστη του στο φως του κόσμου στον Ιησού Χριστό. Αφού τον βασανίστηκε σκληρά, αποκεφαλίστηκε τον Μάιο του 289. ~
Σήμερα 20/05/2016 εορτάζουν:
Άγιος Θαλλέλαιος ο Ανάργυρος, Αγία Λυδία η Φιλιππησία, Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ οι κτήτορες της Νέας Μονής Χίου, Όσιος Θαλάσσιος
~
Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο  Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία  Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων  Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο  Άγιος Τιμόθεος του Πσκώφ  Άγιος Θαλλέλαιος ο Ανάργυρος, Αγία Λυδία η Φιλιππησία, Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ οι κτήτορες της Νέας Μονής Χίου, Όσιος Θαλάσσιος

 
~  Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τὸν Θεὸν σεβόμενη διανοίας εὐθύτητι, τὸ τῆς χάριτος φέγγος διὰ Παύλου εἴσδεδεξαι, καὶ πρώτη ἐν Φιλίπποις τῷ Χριστῷ, ἔπιστευσας θεόφρον πανοικεῖ· διὰ τοῦτο σὲ τιμῶμεν ἀσματικῶς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τῷ εὔδοκησαντι ἐν σοῖ, δόξα τῷ σὲ καταυγάσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ, ἠμὶν τὰ κρείττονα.
 ~ Απολυτίκιο Αγ. Λυδίας της Φιλιππισίας - 20 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/aDUiHiqWaQk .-


~*** Λείψανα των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και απότμημα του Τιμίου Σταυρού στην Καλαμάτα                                             

Με λαμπρότητα θα υποδεχθεί σήμερα στις 7.00 το απόγευμα η Καλαμάτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και απότμημα του Τιμίου Σταυρού εκ της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Αιμυαλών Αρκαδίας. Τα Ιερά Θησαυρίσματα θα υποδεχθούν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο κλήρος, οι άρχοντες και ο λαός επί της οδού Αγίων Αναργύρων. Στη συνέχεια θα εναποτεθούν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλυβίων για προσκύνημα. Θα ακολουθήσει πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου. - 

*** Τα ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΑ! Υποθηκεύουν για 90 χρόνια την ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ της Ελλαδας!
Θα πάθετε σοκ με το ποιες κρατικές εταιρείες και οργανισμοί είναι μέσα στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την....λεγόμενη Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών.
Σε χρόνο dt το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά την σχετική διαδικασία η οποία υποθηκεύει την δημόσια περιουσία, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ δημόσια περιουσία, για παραπάνω από 90 χρόνια.
Αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΔΕΗ, είναι μέσα στη λίστα. Οι οργανισμοί αυτοί σταδιακά θα ενταχθούν στο υπερταμείο και θα αποκρατικοποιηθούν.
Δείτε το έγγραφο που δόθηκε στη Βουλή και αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για νομιμοποίηση του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.


***  Γ.Στουρνάρας: «Οι "γενναίες" διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη μας κόστισαν €86 δισ»
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους δανειστές και λαμβάνοντας αφορμή από ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών, ως «αποικιοκρατική».
Ο κ. Στουρνάρας δεν δίστασε να επιτεθεί ενάντια στον τρόπο διαπραγμάτευσης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της η χώρα χρεώθηκε 86 δισ. ευρώ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας: "(...) Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος.
Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισ.. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους".
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλούσε σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, με το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του να είναι περισσότερο ήπιο, καθώς σε αυτό, πέραν όλων των άλλων, εξήρε και τον ρόλο της ΤτΕ καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Όπως τόνισε «Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος διέκρινε την ανάγκη να αρθρώσει ένα ακόμη ισχυρότερο δημόσιο λόγο και να αυξήσει τη συχνότητα των παρεμβάσεών της, με σκοπό:
- να προειδοποιήσει για τους σημαντικούς κινδύνους που, αν και βρίσκονταν σαφώς προ των πυλών, δεν είχαν γίνει αντιληπτοί από το ευρύ κοινό και αγνοούνταν από τις κυβερνήσεις και
- να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την ανάγκη να αλλάξει η πορεία της οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση πολιτικών για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης».
Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει την ανάγκη ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάθε κυβέρνησης - και όχι μόνο - να μην αλλάζουν κάθε φορά που κάποιο νέο κόμμα ανέρχεται στην εξουσία, φέροντας ως παράδειγμα τη θέση του Συμβούλου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Στουρνάρα, υπό τον τίτλο «Παρούσα κατάσταση και προτάσεις για τα επόμενα βήματα» είναι η ακόλουθη:
«Προτού ξεκινήσω την παρουσίασή μου, θα ήθελα να συγχαρώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics (LSE), τον Καθηγητή κ. Kevin Featherstone και τους συναδέλφους του για τα είκοσι χρόνια της πολύτιμης συμβολής τους στην καλύτερη κατανόηση της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Οι διαλέξεις, οι δημοσιεύσεις και το ερευνητικό έργο του Παρατηρητηρίου μάς έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε την Ελλάδα μέσα από τη ματιά ενός εξωτερικού, ανεξάρτητου παρατηρητή, αποστασιοποιημένου από τις καθημερινές μας ενασχολήσεις. Με αφορμή αυτή τη χαρμόσυνη επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του, επιθυμώ να ευχαριστήσω το Ελληνικό Παρατηρητήριο για την προσφορά του και να σας ευχηθώ πολλά ακόμα χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα κατά τις προηγούμενες συνεδρίες κάλυψαν την ευρωπαϊκή και την ελληνική εμπειρία, διαφωτίζοντάς μας για τα πρότυπα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Όλες οι αναλύσεις συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι, αν οι κυβερνήσεις αναγνωρίσουν, αξιοποιήσουν και εσωτερικεύσουν την εξωτερική γνώση και τεχνογνωσία, τόσο η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού χάραξης πολιτικής όσο και η ποιότητα των αποφάσεων θα βελτιωθούν σημαντικά. Αυτό οδηγεί άμεσα στο συμπέρασμα ότι, για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να βελτιώσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτή την εποικοδομητική σχέση, εξαλείφοντας τα υπάρχοντα εμπόδια.
Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου τώρα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες γενικές σκέψεις επί του θέματος, με βάση την ελληνική εμπειρία. Θα ξεκινήσω με μια σύντομη περιγραφή της φύσης και των χαρακτηριστικών της εξωτερικής γνώσης. Στη συνέχεια, θα εστιάσω στην προσφορά και τις πηγές της γνώσης και ιδιαίτερα στο διττό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Τέλος, θα σκιαγραφήσω τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην εξωτερική γνώση και την προθυμία τους να την ενσωματώσουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα κλείσω με ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη στάση τους αυτή.
Εξωτερική γνώση – τεχνογνωσία
Αντιλαμβάνομαι την εξωτερική γνώση και την τεχνογνωσία ως γνώσεις που αναπτύσσονται εκτός των κυβερνητικών μηχανισμών χάραξης πολιτικής. Μακροπρόθεσμα, μπορεί κανείς βάσιμα να υποστηρίξει ότι η εξωτερική γνώση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών, οι οποίες εδράζονται σε θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί εκτός της πολιτικής σφαίρας και συγκεκριμένα στον τομέα της επιστήμης. Όμως δεν βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αιώνιο ζήτημα της σχέσης μεταξύ επιστήμης και πολιτικής, γι' αυτό και θα περιορίσω την ανάλυση στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο, η εξωτερική γνώση θα πρέπει, κατά πρώτον, να θεωρείται δημόσια γνώση, δηλαδή ως το υπάρχον σύνολο των ερευνητικών αποτελεσμάτων, των δημοσιεύσεων, των κριτικών και των προτάσεων που προέρχονται μεν από πολλές και διάφορες πηγές, αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι σημαντικά και δυνητικά χρήσιμα στη διαμόρφωση των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών σήμερα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της δημόσιας γνώσης είναι ότι πρόκειται για ένα ελεύθερο αγαθό, στη διάθεση όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Από την άποψη αυτή, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει στάσεις, ιδέες και αντιλήψεις, που μπορεί να νομιμοποιήσει ή να απορρίψει οικονομικές πολιτικές. Από την άλλη πλευρά, ως εξωτερική τεχνογνωσία νοείται το σύνολο των δεξιοτήτων και τεχνικών ικανοτήτων που διατίθεται εφόσον ζητηθεί.
Η προσφορά εξωτερικής γνώσης
Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η προσφορά εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας προέρχεται από πανεπιστήμια, μεμονωμένους πανεπιστημιακούς, εμπορικές τράπεζες, ινστιτούτα ερευνών (think-tanks) και επαγγελματικές ενώσεις. Το ΚΕΠΕ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτό, παρόλο που θεσμικά εντάσσεται στη δημόσια διοίκηση. Όλοι οι παραπάνω φορείς δημοσιεύουν μελέτες σχετικά με επίκαιρα θέματα, τακτικές εκθέσεις για την κατάσταση της οικονομίας, συστάσεις πολιτικής, προβλέψεις και αξιολογήσεις των τρεχουσών πολιτικών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού χάραξης πολιτικής και η τεχνογνωσία της θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χάραξη και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Ο θεσμικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύεται με σαφήνεια από το γεγονός ότι όλα τα μνημόνια της κρίσης φέρουν δύο υπογραφές: του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την αποστολή της, η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να συνεπικουρεί και να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική υπό τον όρο ότι η πολιτική αυτή δεν θίγει την επίτευξη του πρωταρχικού σκοπού της Τράπεζας, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Επιτελεί το ρόλο της ενεργώντας ως εξωτερική πηγή γνώσης επί θεμάτων γενικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των τακτικών και έκτακτων δημοσιεύσεών της ή/και των δημόσιων παρεμβάσεών της, όπως ενδεικτικά:
- η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή, όπου επισκοπείται η κατάσταση της οικονομίας,
- η εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, η οποία υποβάλλεται στη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο,
- ακροάσεις του Διοικητή ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, άρθρα, ομιλίες, δηλώσεις και συνεντεύξεις του Διοικητή, περιοδικές εκδόσεις,
- μελέτες σχετικά με θέματα οικονομικής πολιτικής, δελτία Τύπου, τα οποία παρέχουν πληροφόρηση και γνωστοποιούν στο κοινό τη θέση της Τράπεζας σχετικά με επίκαιρα θέματα.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες γνωστοποιούν στο ευρύ κοινό την επίσημη θέση της Τράπεζας για οικονομικά θέματα, η οποία αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας όλων των Διευθύνσεων, και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, με την έγκριση των οργάνων λήψης αποφάσεων της Τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος διέκρινε την ανάγκη να αρθρώσει ένα ακόμη ισχυρότερο δημόσιο λόγο και να αυξήσει τη συχνότητα των παρεμβάσεών της, με σκοπό:
- να προειδοποιήσει για τους σημαντικούς κινδύνους που, αν και βρίσκονταν σαφώς προ των πυλών, δεν είχαν γίνει αντιληπτοί από το ευρύ κοινό και αγνοούνταν από τις κυβερνήσεις και
- να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την ανάγκη να αλλάξει η πορεία της οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση πολιτικών για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.
Ο δημόσιος λόγος της Τράπεζας της Ελλάδος έχει εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία, καθώς η Τράπεζα επιδίωξε να ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο απέναντι στην κοινωνία, επικοινωνώντας άμεσα με το κοινό, το οποίο την περίοδο εκείνη κατακλυζόταν από αντικρουόμενες και ανακριβείς πληροφορίες και ενδείξεις, που συχνά προκαλούσαν σύγχυση και αυξημένη αβεβαιότητα. Μέσω της ισχυρής παρουσίας των ανακοινώσεών της και της συμμετοχής της στο δημόσιο διάλογο, η Τράπεζα της Ελλάδος επιδίωξε να παρουσιάσει την αλήθεια με ένα εύληπτο τρόπο, να λύσει τυχόν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις, καθώς και να προσφέρει σε όλους τους πολίτες αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές και τις συνακόλουθες επιπτώσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες εφήρμοσαν αντίστοιχες αλλαγές στην επικοινωνιακή πολιτική τους και – ανταποκρινόμενες στις συνθήκες της κρίσης – εγκατέλειψαν το παραδοσιακό επικοινωνιακό μοντέλο τους, σύμφωνα με το οποίο ο λόγος τους απευθυνόταν σε ένα κλειστό κύκλο ειδικών και ήταν συχνά δυσνόητος.
Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι η διαθέσιμη προσφορά δημόσιας γνώσης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας. Σ' αυτήν θα πρέπει να προστεθεί και η μη εγχώρια γνώση που φθάνει στο κοινό μέσα από πλήθος εκθέσεων, μελετών, αναλύσεων, προτάσεων και προβλέψεων για την Ελλάδα που δημοσιεύουν διεθνείς οργανισμοί, think-tanks και ερευνητικά ιδρύματα. Συνεπώς, μπορεί κανείς να θεωρήσει δεδομένο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο όγκο γνώσης που μπορεί να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί – αν κριθεί σκόπιμο – κατά τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Η πλευρά της ζήτησης
Και τώρα περνάω στην πλευρά της ζήτησης, δηλαδή στην προθυμία των κυβερνήσεων να αναγνωρίσουν τη χρησιμότητα της εξωτερικής γνώσης, ιδίως της δημόσιας γνώσης, όπως την περιέγραψα. Η εμπειρία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις διστάζουν να αξιοποιήσουν τη δημόσια γνώση, με πιθανώς μία εξαίρεση, την κυβέρνηση Σημίτη, τον οποίο χαίρομαι που βλέπω απόψε εδώ, ακόμα και αν οι προτάσεις και συστάσεις είναι δυνητικά συναφείς και χρήσιμες. Τρανό παράδειγμα αποτελούν τα προλεγόμενα της κρίσης.
Πολύ πριν από το 2008, πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδος, είχαν προειδοποιήσει ότι η ελληνική οικονομία ήταν ευάλωτη και αν δεν περιορίζονταν τα υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, θα ήταν αναπόφευκτη μια σοβαρή κρίση. Επίσης, παρουσίαζαν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που – αν είχαν υιοθετηθεί – θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την εξέλιξη των γεγονότων.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις δεν εισακουστήκαν και η μία κυβέρνηση μετά την άλλη συνέχιζε να δανείζεται και να δαπανά, οδηγώντας την οικονομία στο χείλος της καταστροφής όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση.
Γενικώς, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι απρόθυμες να δεχθούν εξωτερική τεχνογνωσία και αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη διαθέσιμη προσφορά. Αυτή η στάση οφείλεται στην έντονη κομματικοποίηση της ελληνικής πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα βασίζεται στην αντιπαράθεση που υποθάλπει έντονη δυσπιστία απέναντι στους «άλλους», με αποτέλεσμα να μην αφήνουν χώρο για ανεξάρτητες φωνές. Ο όρος «τεχνοκράτης» φέρνει στο νου αρνητικούς συνειρμούς και θεωρείται σαφώς υποδεέστερος από τον όρο «πολιτικός».
Οι ανεξάρτητες προτάσεις ή/και τεχνογνωσία δεν κρίνονται με βάση την αξία τους, αλλά με βάση την εκτιμώμενη πολιτική τους τοποθέτηση. Η προτίμηση σε «πολιτικές» αποφάσεις, σε αντιδιαστολή προς τις «τεχνοκρατικές», επικρατεί στην ελληνική πολιτική και αντανακλά ένα ιδεολογικό σύστημα που προτάσσει το «πολιτικό» σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.
Αυτό φαίνεται σαφώς από το πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της εξωτερικής γνώσης και πώς τη χρησιμοποιούν στο σχεδιασμό της πολιτικής τους.
Ένας τρόπος είναι η πρόσληψη μεμονωμένων εμπειρογνωμόνων ως συμβούλων των υπουργών. Πάντως, το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως αποχωρούν μαζί με την κυβέρνηση που τους προσέλαβε, αποκαλύπτει ένα βασικό πρόβλημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι συνήθως ένας επιφανής οικονομολόγος, που όμως αλλάζει με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Θα προσέθετα ότι ίδιο συμβαίνει με υπουργούς των ίδιων κυβερνήσεων. Ο Πάνος Τσακλόγλου μπορεί να το επιβεβαιώσει. Όταν έφυγα, ο υπουργός που με διαδέχθηκε άλλαξε και τον Πάνο. Η θέση θεωρείται πολιτική, το οποίο σημαίνει ότι η ακαδημαϊκή αριστεία δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του επικεφαλής.
Ένα άλλο παράδειγμα της εν λόγω πρακτικής είναι ο διορισμός καθηγητών πανεπιστημίου ως υπουργών ή σε άλλες ανώτερες θέσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι κυβερνήσεις επιζητούν πράγματι την έξωθεν συμβολή, δηλαδή τις γνώσεις του καθηγητή, υπό την προϋπόθεση ότι οι γνώσεις αυτές είναι πολιτικοποιημένες.
Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις αποκτούν τεχνογνωσία από εξωτερικές πηγές είναι η σύσταση εξωκοινοβουλευτικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη μελέτη και την εισήγηση κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής για σημαντικά θέματα. Οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι διαφόρων κοινωνικών ομάδων ή άτομα που είναι αποδεδειγμένα γνώστες του αντικείμενου.
Τα θέματα με τα οποία τέτοιου είδους επιτροπές ασχολήθηκαν στο παρελθόν ήταν, μεταξύ άλλων: το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική πολιτική και το φορολογικό σύστημα, το εθνικό στατιστικό σύστημα και οι αναπτυξιακές πολιτικές. Οι εκθέσεις Σπράου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Το έργο των επιτροπών ολοκληρωνόταν με λεπτομερείς εκθέσεις, διεξοδική ανάλυση των γεγονότων και συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής. Οι εκθέσεις αυτές, εκτός του ότι συνόψιζαν όλη την υπάρχουσα γνώση επί του εκάστοτε θέματος, εξέφραζαν μια συνισταμένη διαφορετικών ιδεών και τη συναινετική άποψη των συμμετεχόντων για το τι είναι εφικτό και επιθυμητό στη δεδομένη συγκυρία. Υπό αυτή την έννοια, συνιστούσαν ιδεώδη αφετηρία για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής που θα μπορούσαν εύκολα να νομιμοποιηθούν λόγω της ευρείας εκπροσώπησης και του ακομμάτιστου χαρακτήρα των επιτροπών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχασαν και αυτή την ευκαιρία. Τα ευρήματα των επιτροπών, αφού περνούσαν μέσα από ένα λαβύρινθο πολιτικών σκοπιμοτήτων, στο τέλος καταδικάζονταν στη λήθη. Για ακόμη μια φορά υπερίσχυε η πολιτική.
Ένας τρίτος τρόπος ενσωμάτωσης της εξωτερικής τεχνογνωσίας εκ μέρους των κυβερνήσεων στη λήψη αποφάσεων είναι να αναθέτουν σε εταιρίες συμβούλων, think-tanks, πανεπιστημιακά κέντρα ή/και μεμονωμένους πανεπιστημιακούς τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένα, κυρίως τεχνικά, θέματα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ενός τέτοιου προγράμματος ορίζονται από την αρμόδια αρχή και η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο.
Δεν υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία που να δείχνουν σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται αυτή η πρακτική και τα ευρήματα των εν λόγω προγραμμάτων δεν δημοσιεύονται.
Ωστόσο, φαίνεται ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα δεν είναι σπάνια και ότι συχνά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ. Αυτή η διαφαινόμενη ζήτηση υποδηλώνει ότι οι δημόσιες αρχές αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της τεχνογνωσίας και καταφεύγουν σε αυτή με βάση θεσμικές ρυθμίσεις.
Τα χρόνια της κρίσης, η εξωτερική τεχνογνωσία απέκτησε βαρύνουσα σημασία. Οι οικονομικές πολιτικές έπρεπε να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις που όριζαν οι συμφωνίες με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ η ανάγκη για τεχνογνωσία ήταν επιτακτική για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η τεχνική βοήθεια προερχόταν ως επί το πλείστον από εξωτερικές, μη εγχώριες πηγές (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) ως απαραίτητη, υποχρεωτική συμβολή στη διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών.
Στην Ελλάδα η νέα κατάσταση πραγμάτων δεν επηρέασε ορατά τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αξιολογούν και χρησιμοποιούν την εξωτερική γνώση. Ο σχεδιασμός του τρόπου αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης που έθεταν οι ριζικές μεταρρυθμίσεις γινόταν εσωτερικά, με τη βοήθεια ξένων συμβούλων.
Παράλληλα, τα πολιτικά κριτήρια συνέχιζαν να επηρεάζουν δυσμενώς τις αποφάσεις πολιτικής, σε αντίθεση με την πρόδηλη ανάγκη για υπερκομματικές λύσεις.
Μπορώ να ισχυριστώ (από προσωπική εμπειρία) ότι στις σπάνιες περιπτώσεις όπου παραμερίστηκαν τα πολιτικά κριτήρια και οι αποφάσεις υποστηρίχθηκαν από τεκμηριωμένη τεχνοκρατική γνώση, το αποτέλεσμα ήταν θετικό και οι πολιτικές στέφθηκαν με επιτυχία.
Εν κατακλείδι, η δυσπιστία απέναντι στην εξωτερική γνώση οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, το προβάδισμα του «πολιτικού» έναντι του «τεχνοκρατικού». Δεύτερον, η κομματικοποίηση του ελληνικού πολιτικού βίου που οδηγεί σε πόλωση, ελαχιστοποιεί τον ενδιάμεσο χώρο, αποκλείει τη συναίνεση και υποβαθμίζει την τεχνογνωσία στο βαθμό που δεν είναι κομματικοποιημένη. Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές, η εξωτερική γνώση θα διαδραματίζει περιθωριακό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων πολιτικής.
Και ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος.
Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισεκ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους.
Εντούτοις, πιστεύω ότι ακόμη και οι βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν υπό την πίεση έκτακτων συνθηκών και ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών θα συμβάλει στη μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος. Ήδη βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων ως προς τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να εκλείψουν οι στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Ως εκ τούτου, μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι, στο μέλλον, οι πολιτικές θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε στοιχεία και γνώσεις και λιγότερο σε προκαταλήψεις και ιδέες.
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ κατά την περίοδο της κρίσης μάς άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη: η ανάλυση των γεγονότων, η τεχνογνωσία και οι ακριβείς προβλέψεις είναι απολύτως αναγκαίες και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πολιτική βούληση. Ευελπιστώ ότι αυτό το παράδειγμα δεν θα ξεχαστεί και ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα διακρίνουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης, εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας».

*** 

 Τα μεσάνυχτα κατατέθηκε υπό μορφή τροπολογίας ο «Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνηση».
Ορίζει ότι έως τις 10 Μαίου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων θα διαπιστώνονται τυχόν αποκλείσεις ενώ από την 1η Ιουνίου του ίδιου οικονομικού έτους, θα γίνεται μείωση των δαπανών κατά ανώτατο όριο 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
1. Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής
2. Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ
3. Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ
4. Για απόκλιση από 1,26% έως 1,75% θα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ ενώ αν
5. Η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Η τροπολογία, περιλαμβάνει εξαιρέσεις στις οποίες όμως δεν υπάρχουν μισθοί και συντάξεις παρά μόνο βασικές δαπάνες και επιδόματα
Από τον αυτόματο κόφτη των δαπανών θα εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες:
1. Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων
2. Δαπάνες Ύδρευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Χρήσης Φυσικού Αερίου
3. Δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών
4. Το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
5. Το σύνολο των δαπανών υγείας
6. Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας, και προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται μέσω ΚΑΠ
7. Δαπάνες για ενισχύσεις νοικοκυριών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή με τέκνα που σπουδάζουν μακριά του τόπου κατοικίας τους
8. Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
9. Δαπάνες για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι
10. Δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
***  META TO NΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που αφορά  την εγκατάσταση συγκροτήματος οξυγόνου ιατρικής χρήσεως. 
Στόχος  αυτού του έργου  είναι πρώτον η απεξάρτηση και αυτονομία της Νοσηλευτικής Μονάδας  και δεύτερον η εξοικονόμηση πόρων  της τάξης των 80.000 € με 90.000 € το χρόνο.
Θυμίζουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει ήδη υλοποιήσει  πριν από 1,5 χρόνο  το αντίστοιχο έργο με τεράστια οικονομικά και λειτουργικά οφέλη.
Στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης  από το Δ.Σ.  συνετέλεσε σημαντικά  και η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που ουσιαστικά χορηγεί την έγκριση σκοπιμότητας σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του έργου.
Με αφορμή την ανωτέρω εξέλιξη ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γεώργιος Μπέζος προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
« Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η Ε.Π.Υ.  αναγνωρίζοντας ότι μπορούν να εξοικονομηθούν  εκατομμύρια  ευρώ  για το Ε.Σ.Υ.  από  την  αναπαραγωγή Οξυγόνου ιατρικής χρήσεως, έδωσε  την έγκριση σκοπιμότητας  σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ενδιαφέρεται  να προχωρήσει στην υλοποίησή του.
Στο θέμα αυτό οι συνεργάτες μου έχουν μια μεγάλη εμπειρία  και έχουμε εκφράσει κατ΄  επανάληψη  την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε  οποιοδήποτε Νοσηλευτικό Ίδρυμα ενδιαφέρεται να προχωρήσει.
Όσον αφορά  το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θεωρείται αυτονόητη  η βούλησή μας να προχωρήσουμε  τάχιστα αφού μπορούμε να εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό ποσό. Έχουμε δηλώσει ότι πρέπει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη. Και να προβαίνουμε στην υλοποίηση παρεμβάεων και έργων που μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων».

***  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας φρουρός της ιστορικής μνήμης (φωτογραφίες)

 
 
 
Μεγάλο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα προστατευθεί και θα εκτεθεί Ο… πολιτισμός του αυτοκινήτου, με την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, μπορεί στο πέρασμά του «να μπαζώνει» την ιστορική μνήμη, αλλά κάποια ουσιαστικά κομμάτιά της καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν ή να προστατευτούν. Με αφορμή την ανακάλυψη του αρχαιότερου συστήματος ύδρευσης της πόλης, που ανήκει στη Ρωμαϊκή Περίοδο, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, μας ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της ότι ομάδα αρχαιολόγων βρίσκεται καθημερινά πάνω από το έργο και ό,τι φέρνουν στο φως οι αδηφάγες μπουλντόζες, αξιολογείται. Και τα μνημεία που πρέπει να προστατευτούν, δεν αφήνονται στην τύχη τους. Ειδικότερα για το ρωμαϊκό αγωγό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, τόνισε ότι υπάρχει φωτογραφική απεικόνιση και εστάλη εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ) ένα τμήμα του να προστατευθεί και να εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό ο πήλινος σωλήνας πιθανότατα μετέφερε νερό στις Ομηρικές Φαρές, την αρχαία Καλαμάτα, που βρισκόταν κάτω από την περιοχή του Κάστρου, όπως μαρτυρούν και τα απομεινάρια που συνεχίζουν να είναι θαμμένα μπροστά από την εκκλησία της Υπαπαντής. Πρόκειται, λοιπόν, για το αρχαιότερο σύστημα ύδρευσης της πόλης της Καλαμάτας. «Ούτως ή άλλως, ολόκληρο το σύστημα είναι αδύνατο να προστατευθεί, αφού ήδη ο χρόνος έχει αφήσει πάνω του το πέρασμά του. Τα κομμάτια, όμως, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση δεν πρόκειται να γίνουν βορά του περιμετρικού. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες προστασίας τους και το τμήμα που παραμένει σε καλή κατάσταση θα μεταφερθεί στο φυσικό του χώρο και θα εκτεθεί». Μας ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είναι σε θέση, και το κάνει, να προστατεύσει τη μνήμη της πόλης. Σε ό,τι αφορά κομμάτια του υδραγωγείου της πόλης που ανήκουν στην τουρκική περίοδο, ένα διαλύθηκε για να περάσει ο αυτοκινητόδρομος, ένα δεύτερο καταχώθηκε, ενώ ένα άλλο θα σημανθεί με ενημερωτικές πινακίδες και θα είναι ορατό σε κάθε ενδιαφερόμενο Τέλος, σε ό,τι αφορά τις φήμες για καταστροφή τάφου μυκηναϊκής εποχής, μας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Επρόκειτο για μια κρύπτη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείτο ακόμα και στην περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ο τάφος για τον οποίο γίνεται λόγος βρίσκεται σε άλλο σημείο και, φυσικά, δεν έχει καταστραφεί», μας επισήμανε. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Αύξηση τουριστικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας 
Πάνω από 1,6 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις καταγράφηκαν στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από αέρος που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας οι διεθνείς αφίξεις το 2016 για τους τέσσερις πρώτους μήνες ήταν αντίστοιχα 0, 220, 1.421 και 3.955. Σύνολο, δηλαδή, 5.596. Το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015 ήταν 0, 38, 1.476 και 3.108, σύνολο 4.622. Επομένως, η μεταβολή έχει θετικό πρόσημο αφού η αύξηση φαίνεται να κινείται στο 21,1%.
Πάντως,  η ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για υστέρηση των αφίξεων στους προορισμούς που επηρεάστηκε η τουριστική τους εικόνα λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.
Στον αντίποδα, προορισμοί χωρίς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές εμφανίζουν σημαντικές αυξήσεις. Οι αεροπορικές διεθνείς αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» για το τετράμηνο αυξήθηκαν κατά 6,1%, αν και τον Απρίλιο εμφάνισαν πτώση κατά 1,8%. Στη Ρόδο για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 7,7%, ενώ στην Κω πτώση κατά 7,7%. Εντυπωσιακές αυξήσεις σε ποσοστό 20,2% και 48,4% σημείωσαν οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων αντίστοιχα.
Οι αφίξεις στην Κέρκυρα αυξήθηκαν κατά 6,6%, στη Ζάκυνθο κατά 42,8% και στην Κεφαλλονιά κατά 31%. Επίσης, οι αφίξεις στη Μύκονο και στη Σαντορίνη παρουσίασαν αύξηση κατά 90,2% και κατά 47,2% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, οι αφίξεις στη Σάμο και στη Μυτιλήνη εμφάνισαν πτώση κατά 41,9% και 30,2% αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά την κίνηση τον Απρίλιο, καταγράφηκε φρενάρισμα στο ρυθμό αύξησης των αφίξεων σε σχέση με την κίνηση το Μάρτιο και το Φεβρουάριο. Έτσι, τον περασμένο μήνα οι διεθνείς αφίξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 6,5%, ενώ το Μάρτιο και το Φεβρουάριο είχαν αυξηθεί κατά 11,8% και 10,9% αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, άλλη μια σημαντική συμμετοχή είχε ένας ελληνικός προορισμός στις διεθνείς λίστες του TripAdvisor. Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός ιστότοπος στον κόσμο δημοσιοποίησε προχθές τις λίστες με τα κορυφαία σημεία ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο, ανά ήπειρο και ανά χώρα, για το 2016, οι οποίες διαμορφώθηκαν με βάση τις κριτικές των χρηστών του.
Στη λίστα με τα 25 κορυφαία σημεία ενδιαφέροντος στον κόσμο, η Ακρόπολη κατέλαβε τη 17η θέση, ενώ στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή λίστα –η οποία επίσης έχει 25 συμμετοχές– κατέλαβε τη 10η θέση.
Την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα κατέλαβε το Μάτσου Πίτσου στο Περού, ενώ την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή λίστα, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Στην ελληνική λίστα με τα 10 κορυφαία σημεία ενδιαφέροντος, την πρώτη θέση κατέλαβε η Ακρόπολη και ακολουθούν κατά σειρά προτίμησης: Mετέωρα, Ακρόπολη Λίνδου, Σπιναλόγκα, Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών, Ναός Ηφαίστου, Ανάκτορο Κνωσού, Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη και Παλάτι Ιπποτών στη Ρόδο.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Με Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική και Βιολογία συνεχίζονται οι Πανελλαδικές (θέματα και απαντήσεις)    
Συνέχεια σήμερα των Πανελλαδικών εξετάσεων με τους μαθητές να ολοκληρώνουν την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών εξετάσεων με μαθήματα γενικής παιδείας.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές θα εξεταστούν σε Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, στην Ιστορία, στη Φυσική και τη Βιολογία
  Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Θέματα Απαντήσεις
 Ιστορία Θέματα Απαντήσεις
 Βιολογία Θέματα Απαντήσεις
 Φυσική Θέματα Απαντήσεις  

*** Την  Παρασκευή 20  Μαϊου  παραμονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης τοπική  πανήγυρης  με εορτασμό   στο ΠΗΔΗΜΑ ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ !  :
Φωτογραφία του Hlias Sakkas.
 Ο Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης εορτάζον 20 και 21  Μαϊου ανακαινισθέντα με βελτιώσεις  υπό την επίβλεψη και εργατικότητα του  ιερέα Δημήτρη  Βλαχάκη στο Πήδημα Αρφαρών Καλαμάτας .-   Ακολουθεί ...........
Βίντεο του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πήδημα  :
~Ι . Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης εορτάζον 20 , 21-05-2016 στο Πήδημα Αρφαρών: https://youtu.be/5C4WO5G_bvg  .-
 

***  Την  Παρασκευή 20/05/2016  πανηγυρικός Εσπερινός στης 18.30  στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και  Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών καθώς και Θεία Λειτουργία το Σάββατο  21 Μαϊου  2016 . :
Βίντεο από το αναγεννημένο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αρφαρά Μεσσηνίας :
~ Ι. Ν. Αγίου  Κωνσταντίνου και Ελένης  στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών 20 , 21-Μαϊου- 2016 : https://youtu.be/yr4LJDj0b1s .-


***  Γεωργιανός ήρθε από τον Πειραιά και διέρρηξε σπίτια στην Καλαμάτα  
Διαρρήξεις και κλοπές σε Αθήνα, Κατερίνη και Καλαμάτα είχε διαπράξει ένας 27χρονος Γεωργιανός τοξικομανής που κατοικεί στον Πειραιά και κάθισε χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Απέδωσε τις πράξεις του στη χρήση ναρκωτικών και ζήτησε από το δικαστήριο μια ευκαιρία. Η δικαστής τον έκρινε ένοχο για διακεκριμένες κλοπές στην Καλαμάτα (δύο απόπειρες και δύο τετελεσμένες) και του επέβαλε ποινή καθείρξεως 8 ετών.
  Σε διαμερίσματα
Οι διαρρήξεις έγιναν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών σε συγκεκριμένη περιοχή της Καλαμάτας. Σε δύο από αυτά δεν μπόρεσε να μπει, καθώς οι πόρτες είχαν σύρτες, ενώ στα άλλα δύο παραβίασε τους αφαλούς στις κλειδαριές.
Ο αστυνομικός που κατέθεσε, είπε ότι ιδιοκτήτης διαμερίσματος τον έπιασε επ’ αυτοφώρω και έπειτα από καταδίωξη, μαζί με άλλους πολίτες, τον ακινητοποίησαν. Περιέγραψε πως όταν τον συνέλαβαν ήταν σε άσχημη κατάσταση και φαινόταν ότι κάνει χρήση ναρκωτικών. Πάνω του βρέθηκαν τα κοσμήματα, 2.600 ευρώ και δολάρια που είχε αφαιρέσει από το διαμέρισμα.
  Οι κακές παρέες
Ο πεθερός του κατέθεσε ότι έμπλεξε με τα ναρκωτικά, όταν απολύθηκε από τη δουλειά του στην Επισκευαστική του Περάματος και πως μόλις βγει από τη φυλακή, ο ίδιος θα φροντίσει να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης.
Η γυναίκα του είπε ότι έχουν δύο παιδιά και πως δεν είχε καταλάβει ότι έκανε κλοπές. Ζήτησε δε συγγνώμη εκ μέρους του.
Στην απολογία του, ο νεαρός ανέφερε πως οι πράξεις του οφείλονται στη χρήση ναρκωτικών, τα οποία ξεκίνησε όταν έμπλεξε με μια παρέα. Μάλιστα, άτομο της παρέας αυτής ήταν που του ζήτησε να κατέβει Καλαμάτα, αν χρειασθεί ναρκωτικά. Ήρθε, όπως είπε, με το λεωφορείο, αλλά όταν έφτασε ο φίλος του δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα. Κάθισε όλη τη νύχτα στην παραλία, αλλά άρχισαν να τον πιάνουν στερητικά σύνδρομα και τότε πήγε στην πολυκατοικία για να κλέψει. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και ισχυρίσθηκε ότι μπήκε μόνο σε ένα διαμέρισμα. Καταδικάσθηκε, ωστόσο, για όλες.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Εκδηλώσεις την Κυριακή στην Καλαμάτα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου     
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα την προσεχή Κυριακή, 22 Μαΐου, με τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Με το τέλος της δοξολογίας θα ακολουθήσει ομιλία από εκπρόσωπο της Ένωσης Ποντίων Μεσσηνίας «Η Ρωμανία», ενώ στη συνέχεια Αρχές και λαός θα κατέλθουν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο εκεί μνημείο. 

***  Νέο δάνειο από τη Δημοτική Αρχή ύψους 1,2 εκ. Ευρώ με σκοπό την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών

Σε έναν ακόμα δανεισμό, αυτή τη φορά με ουσιαστικά στοιχεία αναπτυξιακού χαρακτήρα, προχωρά η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη σύναψη δανείου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 1.220.000 ευρώ, για την εκπόνηση σειράς πολεοδομικών μελετών. Ειδικότερα, μέρος του δανείου, προϋπολογισμού 410.000, θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης στην ανατολική παραλία. Το παράδοξο είναι ότι προϋπόθεση για να εγκριθεί κάτι τέτοιο είναι να μην ακυρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, κατά του οποίου ο Δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρότι μάλιστα ο ίδιος είχε την ευθύνη για την εκπόνησή του. Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή κάτι μπορεί να ξέρει περισσότερο για την τύχη της προσφυγής… Επίσης, θα εκπονήσει τη μελέτη για την επέκταση της πολεοδόμησης στη Δυτική Παραλία, με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ, καθώς και τις πράξεις εφαρμογής για τη Βέργα και τη Μαντίνεια, με προϋπολογισμό 290.000 και 250.000 ευρώ αντίστοιχα. Με τις συγκεκριμένες μελέτες δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, παρά την προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ένα στοιχείο που προκάλεσε σχολιασμό είναι ο όρος της Εθνικής Τράπεζας να έχει ο Δήμος ισόποση κατάθεση με το δάνειο κατατεθειμένη σε αυτή. Ο συγκεκριμένος όρος χαρακτηρίστηκε ως «λεόντειος» και «απαράδεκτος» από τον επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρο Μπρεδήμα. Ο εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς, αναγνώρισαν ότι οι σκοποί του συγκεκριμένοι δανείου έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σε αντίθεση με το προηγούμενο δάνειο, ύψους 5.300.000 ευρώ, που συνάφθηκε κυρίως για έργα αναπλάσεων. Τόνισαν, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν θετικά, διότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανέναν προγραμματισμό για τα δάνεια και φορτώνει βάρη στις επόμενες γενιές, που θα κληθούν να τα αποπληρώσουν. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία στερεί χρήματα που δικαιούται η αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται να δανείζεται. Η απάντηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδημάρχου Δημήτρη Μπούχαλη, ήταν ότι ο Δήμος είναι οικονομικά βιώσιμος και υγιής και ότι θα μπορέσει χωρίς δυσκολίες να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή αυτών των δανείων. Α.Π. - 

***  Το «μέλλον» είναι εδώ...    
Φαίνεται ότι τα 6 χρόνια παρατεταμένης κρίσης, αλλά και η σκληρή λιτότητα των μνημονίων, δε μας έμαθαν τίποτα... Η εικόνα είναι από πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μας, χθες, εν έτει 2016! Ημέρα φοιτητικών εκλογών γαρ... και τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να παράγουν παιδιά του κομματικού σωλήνα (για να μη χρησιμοποιήσω λέξη με την οποία θα παρεξηγηθούν περισσότεροι).
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, που πανηγυρίζει για την πρωτιά της ΔΑΠ, τα τελευταία χρόνια «πατώνει» σε αυτές τις ηλικίες σε εθνικές εκλογές, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρός της διέλυσε τη νεολαία του κόμματος...
Παράλληλα, η ΠΑΣΠ παραμένει δεύτερη δύναμη την ώρα που το ΠΑΣΟΚ παραπαίει...
Μέσα σε όλα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια απολαύει μερικές... εκατοντάδες ψήφους.
Επίσης, για ακόμα μια χρονιά ενημερωθήκαμε για το «μεροκάματο» που έβγαλαν κάποιοι «φουσκωτοί» και για το πού έπεσε ξύλο...
Να δούμε ποιος θα πάρει κάποτε τη γενναία απόφαση να διαλύσει αυτή την εικόνα ντροπής που επικρατεί κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας...
Θα είναι κι αυτό μια αρχή...   Κ. Γαζ.   

***  Σημαντικές παρεμβάσεις και υπογραφές για έργα στη Μεσσηνία

Χρηματοδοτήσεις για Φεστιβάλ Χορού, λιμάνι Κυπαρισσίας και ακτοπροστασία Αβίας - Μαντίνειας Σημαντικά ζητήματα ρυθμίζονται με αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης. Πρόκειται για τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την αποκατάσταση του λιμανιού της Κυπαρισσίας και την απαραίτητη φωτοσήμανση στην Αβία και τη Μικρή Μαντίνεια, μετά την ολοκλήρωση των έργων ακτοπροστασίας. Επίσης, υπάρχει πλέον διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η επέκταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με την ανέγερση ορόφου στο κτήριο της Ψυχιατρικής Κλινικής. Ειδικότερα, ο Καλαματιανός υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψε τη χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενώ επιδιώκεται η ένταξη της διοργάνωσης στο νέο ΕΣΠΑ, για την επόμενη πενταετία, ώστε να πάψει η αγωνιώδης αναζήτηση χρηματοδότησης κάθε χρόνο. Επιπλέον, εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ σε βάθος πενταετίας, τότε θα δοθεί η δυνατότητα για ένα σταθερό σχεδιασμό που θα βοηθήσει να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτός ο θεσμός για την πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής. Επίσης, υπογράφηκε η πράξη χρηματοδότησης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου αποκατάστασης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Το έργο εντάσσεται στη βούληση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ρόλου λιμανιού της Κυπαρισσίας στην περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Ακόμη, υπογράφηκε η χρηματοδότηση του υποέργου προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών μηχανημάτων οριστικής φωτοσήμανσης, το οποίο εντάσσεται στο έργο για την παράκτια προστασία στην Αβία και τη Μικρή Μαντίνεια. Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 210.000 ευρώ. Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε συναντήσεις με το διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργο Μπέζο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. Στις συναντήσεις αυτές οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας του έργου επέκτασης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις ικανοποιούν σοβαρά και πάγια αιτήματα της Μεσσηνίας, των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης, ενώ συνέβαλαν σημαντικά στο να υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό. - 

***  Βρέθηκε παγκάκι…  
Βρέθηκε ξυλουργός, συνεργείο, φιλότιμο και ό,τι άλλο θέλετε και, τελικά, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αποκατέστησε το κατεστραμμένο δεύτερο ξύλινο παγκάκι στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου. Βεβαίως, χρειάστηκε να κινητοποιηθούν πολίτες και επαγγελματίες γι' αυτό, αλλά τέλος καλό όλα καλά.
Αν βελτιωθεί λίγο περισσότερο η καθαριότητα και αποκατασταθούν κάποιοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα… Α.Π. 

***  «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα» : Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti για τη διαφύλαξη της μεσσηνιακής φύσης

Η Costa Navarino και το City Link, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και με τη χορηγία επικοινωνίας από τους Νew York Times, παρουσίασαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση μια έκθεση 26 φωτογραφιών για τη φυσική ομορφιά της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πλήθος δημοσιογράφων και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. O βασικός συντελεστής της έκθεσης με τίτλο «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα», Andrea Bonetti, έχει εργαστεί ως βιολόγος άγριας φύσης για δύο δεκαετίες και έχει εκτενώς φωτογραφήσει τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τα απειλούμενα είδη της ευρύτερης περιοχής. Η έκθεση εστιάζει στο να αποτυπώσει σε βάθος το μεγαλείο της ελληνικής φύσης και μας ταξιδεύει σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και καταφύγιο για 271 διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και μοναδικό καταφύγιο σε όλη την Ευρώπη για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα. Οι φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν μέχρι τις 5 Ιουνίου στο City Link, στη Στοά Σπυρομήλιου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την προβολή του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου της Μεσσηνίας στο ευρύτερο κοινό και την ανάδειξη δράσεων για τη διαφύλαξη της φύσης. Ο φωτογράφος Andrea Bonetti ανέφερε σχετικά: «Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας 20 χρόνων για την ανάδειξη της σημασίας του φυσικού πλούτου της Γιάλοβας. Στόχος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τη συμβολή της περιοχής στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Costa Navarino, που στηρίζει σταθερά αντίστοιχες προσπάθειες». Η Costa Navarino, ένας από τους κορυφαίους πρότυπους αειφόρους προορισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, έχει θέσει το σεβασμό για το περιβάλλον στον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας της ήδη από την αρχή της λειτουργίας της. Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής. Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με σημαντικούς φορείς και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την παρουσίαση της μεσσηνιακής φύσης. Η προβολή, προστασία και διαφύλαξη της φύσης της Μεσσηνίας είναι στο κέντρο της φιλοσοφίας μας. Πρωτοβουλίες σαν αυτή αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής μας, καθώς άνω του 10% του συνολικού προϋπολογισμού μας επενδύεται σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα υλοποιούμε εκτεταμένα προγράμματα για την προστασία του οικοσυστήματος και των απειλούμενων ειδών, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία». Η Εύη Κλαουδάτου, διευθύντρια Ανάπτυξης της PICAR A.E., δήλωσε: «Είναι πάντα στόχος και προτεραιότητά μας να στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και φιλοσοφίας, συνδιοργανώνουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και φιλοξενούμε την έκθεση μέσα στην ανακαινισμένη Στοά Σπυρομήλιου. Σκοπός αυτής της δράσης είναι το City Link να αναδείξει στο ευρύ κοινό το φυσικό πλούτο της Γιάλοβας, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαίας περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ελλάδας». Για τη συνεργασία τους με την Costa Navarino, αλλά και τη συμβολή τους στην έκθεση, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα. Ο κ. Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, διευθυντής του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, δήλωσε: «O ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ – Costa Navarino, υλοποιούν ένα εκτενές πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας για την Caretta caretta στην παραλία του Ρωμανού, συστηματικά από το 2010. Το πρόγραμμα καταγράφει ετησίως τον πληθυσμό της Caretta caretta, ενώ χαρτογραφεί, παρακολουθεί και προστατεύει τις φωλιές χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Ένα πρόγραμμα δράσης που εξασφαλίζει την προστασία των αυγών και των νεοσσών μέχρι το τελικό τους ταξίδι προς τη θάλασσα». Η δρ. Μαρία Δημάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, επισήμανε: «Η συνεργασία μας με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για τη μελέτη και προστασία του χαμαιλέοντα της Πύλου, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αυτό το σπάνιο είδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς μεταβολές του περιβάλλοντος». - 

*** Σειρά παραβάσεων στο λιμάνι της Καλαμάτας

 
Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο «Θ» ο λιμενάρχης και ο διευθυντής του Τελωνείου Επί τον τύπον των ήλων βάλαμε το χθεσινό μας ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Έτσι, μιλήσαμε τόσο με το λιμενάρχη Καλαμάτας, πλοίαρχο Παναγιώτη Μποτίνη, όσο και με το διευθυντή του Τελωνείου, Ιωάννη Κάβουρα. Από την πλευρά τους, μας ξεκαθάρισαν ότι οι δύο υπηρεσίες, όχι μόνο δεν τηρούν… σιγή ασυρμάτου για όσα συμβαίνουν στο λιμάνι, αλλά έχουν προχωρήσει και σε επιβολή προστίμου για την καθαίρεση στα κάγκελα περίφραξης στη δυτική πλευρά, ενώ υπάρχουν και εκθέσεις προς τον εισαγγελέα και σε σειρά αρμόδιων φορέων και υπουργείων. Όπως μας ξεκαθάρισαν, στόχος τους δεν είναι να βάζουν εμπόδια στα όποια σχέδια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Δημοτικής Αρχής, αρκεί τα παραπάνω να είναι σύννομα και προϊόν διαλόγου με τις υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται με το λιμάνι. Στη συζήτηση μπήκαν και τα δύο μεγάλα θέματα, όπως είναι η λειτουργία του υδατοδρομίου και η παρέμβαση στο «χιλιόμετρο». Για το πρώτο, η απόφαση ελήφθη… εν κενώ και χωρίς να έχουν ζητηθεί απόψεις από το Λιμεναρχείο, ναυτικούς πράκτορες, τον πλοηγό του λιμανιού, ενώ η αλλαγή της θέσης βάσης θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην πάρει, τελικά, και τις εγκρίσεις που απαιτούνται. Για τη λειτουργία του «χιλιόμετρου», αναρωτήθηκαν, αν έχει λάβει κανείς υπ’ όψιν τη σαθρότητά του και την ασφάλεια των πολιτών, αφού όταν έχει κακό καιρό τα κύματα προκαλούν σοβαρές αναταράξεις μέχρι και στα δεμένα πλοιάρια και βάρκες. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σειρά παραλείψεων που οδήγησαν το Λιμεναρχείο στην επιβολή προστίμων, περίπου 17, μέχρι και τον τρέχοντα μήνα. Ο λόγος; Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν εφαρμόζει το σχέδιο παραλαβής διαχείρισης αποβλήτων, όταν καταπλέουν κρουαζιερόπλοια. Επίσης, πολλές παρεμβάσεις που αναγγέλθηκαν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ενώ κάποιες άλλες, σοβαρές, δεν υπάρχουν στην εγκεκριμένη μελέτη του έργου (ρίψη μανδρότοιχου δυτικά του λιμανιού). Επιπρόσθετα, δεν έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και πρωτόκολλα κατεδάφισης για παράνομα κτίσματα στη χερσαία ζώνη λιμένα. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο λιμενάρχης έστειλε προς το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ένα non paper, στο οποίο περιγράφονται όλα όσα έχουν γίνει στο λιμάνι με ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Υ.Γ. Αντί απάντησης στο κείμενο του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην εφημερίδα μας (ως απάντηση στο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε χθες), αναπαράγουμε την απάντηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα σε ερώτηση του συνάδελφου Σταύρου Μαρτίνου τις προηγούμενες ημέρες: «Εδώ και εβδομάδες στο λιμάνι της Καλαμάτας έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας το σχέδιο για την ασφάλεια του λιμανιού (ISPS). Για την ακρίβεια, έχουν καθαιρεθεί, χωρίς άδεια μάλιστα, τα κάγκελα στη δυτική πλευρά του λιμανιού! Η ενέργεια αυτή του Δήμου μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας του λιμανιού, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού! Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναγνώρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα, πρόσθεσε όμως ότι είναι θέμα ημερών ή και ωρών για να τακτοποιηθεί. Για το ίδιο ζήτημα μας έστειλε επιστολή ο αναγνώστης μας, Μιχαήλ Χατζηαναστασίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη μεταφορά φορτίων με πλοία. Τονίζει ότι έχει πελάτες που θέλουν να μεταφέρουν φορτία στο λιμάνι, αλλά δεν ξέρει τι να τους απαντήσει, δεδομένου ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας του λιμανιού. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στην ερώτηση, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Υπάρχει μια συγκεκριμένη εμπλοκή. Είναι θέμα ολίγων ημερών ή και ωρών το θέμα αυτό να τακτοποιηθεί… Λυπούμαι, επί της ουσίας δεν έχετε άδικο, αλλά θα το τακτοποιήσουμε πάρα πολύ σύντομα. Μιλάμε για τα κάγκελα στη δυτική πλευρά, που έχουν καθαιρεθεί και έχουν μπει προσωρινά κάγκελα”». Υ.Γ1. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι έλεγαν, χθες το μεσημέρι, αμέσως μετά την επίσκεψή μας στο Λιμεναρχείο, σε συνάντησή τους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ο λιμενάρχης…Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

*** Έκλεβε μηχανάκια για να μεταφερθεί και τα επέστρεφε  
Σε φυλάκιση 2 ετών, εξαγοράσιμη προς 3 ευρώ την ημέρα, καταδικάσθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας χρόνιος τοξικομανής, ο οποίος έκλεβε μηχανάκια για να μετακινηθεί και να προμηθευτεί τη δόση του, ενώ τα επέστρεφε.
Από την Αστυνομία είχαν καταγραφεί τέσσερις περιπτώσεις, όπου είχε προσπαθήσει ή είχε κλέψει μηχανάκια, για να πάει, όπως είπε, ο ίδιος στην περιοχή της Μπιρμπίτας να προμηθευτεί ναρκωτικά. Μετά τα εγκατέλειπε κοντά στο σημείο απ’ όπου τα είχε κλέψει.  Β.Β. 

***  Τροχαίο ατύχημα στην Ε.Ο. Καλαμάτας - Μεσσήνης (φωτογραφίες)   
 
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης, στην Ε.Ο. Καλαμάτας - Μεσσήνης, στην ευθεία του Ασπροχώματος. Ένα αγροτικό όχημα που μετέφερε σανό, συγκρούστηκε κάτω από αδιευκρνιστες συνθήκες με ΙΧ αυτοκίνητο που ερχόταν προς Καλαμάτα. Από τη σύγκρουση κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά και σημειώθηκαν μόνο σοβαρές υλικές ζημιές στα δυο οχήματα 
*** Ο καιρὸς  σήμερα  Παρασκευή στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 20/5/2016 προβλέπεται άστατος. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας ή καταιγίδες, κυρίως προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-85%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ και προς το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ. Στο Μεσσηνιακό Κόλπο τις μεσημβρινές ώρες οι ριπές ανέμου ενδέχεται να ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον Ν-ΝΑ άνεμο. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ θα πέσουν και λασποψιχάλες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

*** 7.500 σελίδες σε 3 ημέρες!

Πόσο χρόνο να χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος για να κάνει, έστω, ανάγνωση 7.500 σελίδων; Προφανώς μήνες… Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει για τους 300 της Βουλής, οι οποίοι θα καταφέρουν μέσα σε τρεις μέρες να τις διαβάσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον μας... Ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς... Καλό διάβασμα, κύριοι και κυρίες της Βουλής, και ελπίζουμε να θυμάστε τη Δευτέρα τι ψηφίσατε, είτε θετικά είτε αρνητικά… Π.Μπ. - 

***  Βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της Egyptair νοτιοανατολικά της Κρήτης 

Συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το πρωί της Πέμπτης, βρέθηκαν νότια της Καρπάθου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν δύο αντικείμενα να επιπλέουν νοτιοανατολικά του σημείου εξαφάνισης του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι - Κάιρο εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα ραντάρ πάνω από την Μεσόγειο. Το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβάτες και πλήρωμα. Ο υπουργός αεροπορίας Σαρίφ Φατί σημείωσε ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα για το τι συνέβη αεροσκάφος, ανάμεσά τους και την «τρομοκρατική ενέργεια». Είπε, μάλιστα, ότι η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας είναι «πιο ισχυρή» από εκείνη της τεχνικής βλάβης. Newsroom ΔΟΛ - 

***  Στο κενό οι έρευνες για το χαμένο Airbus της EgyptAir -Ξεκινούν πάλι σήμερα από το μηδέν 

 Από το σημείο μηδέν ξεκινούν και πάλι σήμερα το πρωί οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Πέμπτης ενώ πετούσε νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Χθες το μεσημέρι βρέθηκαν δυο μεγάλα αντικειμένα να επιπλέουν στη θάλασσα, κοντά στο σημείο της εξαφάνισης του στίγματος της πτήσης ΜS 804 των αιγυπτιακών αερογραμμών και θεωρήθηκε ότι ανήκουν στο χαμένο Airbus A320 με τους 66 επιβαίνοντες. Ωστόσο, αργά το βράδυ, αρχικά από τις ελληνικές αρχές και εν συνεχεία και τον αντιπρόεδρο της ΕgyptAir ανακοινώθηκε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν ουδεμία σχέση έχουν με το χαμένο Airbus. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέτ Αντέλ είπε αργά τη νύχτα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ότι τα αντικείμενα που πιθανολογούνταν νωρίτερα χθες ότι ανήκουν στο αεροσκάφος της πτήσης 804 το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο δεν ανήκουν σε αυτό. «Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται», είπε ο Αντέλ στο κανάλι. Η πρώτη διάψευση ότι τα όσα βρέθηκαν να επιπλέουν στη θάλασσα ανήκουν στο Airbus της EgyptAir είχε έρθει από Ελληνα αξιωματούχο ο οποίος μιλώντας στο Associated Press αμφισβήτησε την εύρεση των συντριμμιών, δηλώνοντας πως αυτά δεν αντιστοιχούν στο αεροσκάφος. Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθανάσιος Μπίνης δήλωσε στην ΕΡΤ πως τα συντρίμμια δεν ανήκουν σε αεροπλάνο. «Τα τελευταία στοιχεία -μέχρι τις 8:30 το βράδυ- ταυτοποιήθηκαν και δεν ανήκουν» στο μοιραίο Airtbus A320, ανέφερε ο κ. Μπίνης. «Από την αξιολόγηση των ευρημάτων προκύπτει ότι δεν ανήκουν σε αεροπλάνο. Δεν είναι συντρίμμια αεροπλάνου» πρόσθεσε. Είπε μάλιστα πως σε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αιγιυπτιακές, επιβεβαιώθηκε πως τα συντρίμμια δεν ανήκουν σε αεροσκάφος, παρότι διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν το αντίθετο.Η ΕgyptAir είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν συντρίμμια Το απόγευμα της Πέμπτης, η ίδια η ΕgyptAir είχε ανακοινώσει πως έλαβε επιστολή από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία επιβεβαίωνε τον εντοπισμό συντριμμιών της πτήσης MS804 κοντά στην Κάρπαθο. Η EgyptAir είχε προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτή καθώς είχαν βρεθεί να επιπλέουν αντικείμενα και σωσίβια. Μάλιστα, στη δημοσίοτητα δόθηκαν και φωτογραφίες τους τις οποίες είχε βγάλει ο καπετάνιος του πλοίου «Maersk Ahram», Τάρεκ Γουάμπα ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης.Ολοι μιλούν για τρομοκρατική ενέργεια Τρομοκρατική ενέργεια δείχνουν όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής για το μοιραίο Airbus της Egyptair που εξαφανίστηκε χθες τα ξημερώματα. Το CNN μετέδωσε πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Αυτό είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Αιγύπτιος υπουργός Μεταφορών εκτιμώντας πως η τρομοκρατική ενέργεια είναι πιο πιθανή από μηχανική βλάβη. Αλλά και η ρωσική πλευρά όπως και το Ισραήλ, φαίνεται να κλίνουν προς την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης για το μοιραίο Airbus της EgyptAir. Ο Αλεξάντερ Βορντίκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σχολίασε πως η συντριβή της πτήσης MS804 πιθανότατα είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης. «Δυστυχώς, συνέβη ένα ακόμη δυστύχημα με αεροσκάφος της Egypt airlines. Είναι πολύ πιθανό θα πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που οδήγησε στο θάνατο 66 ανθρώπους από 12 χώρες είπε ο Βορντίκοφ, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του Συμβουλίου των αρχηγών της ασφάλειας και των ειδικών υπηρεσιών των χωρών-μελών της CIS, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Η πτήση MS804 της Egyptair προερχόμενη από το Παρίσι και κατευθυνόμενη προς το Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 130 ν.μ νοτιοανατολικά της Καρπάθου, στις 02:45. Μετέφερε 55 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινοί δημοσιογράφοι «στο Ισραήλ εκτιμούν ότι τρομοκρατική επίθεση επέφερε την συντριβή του αιγυπτιακού αεροπλάνου. Από νωρίς, εξάλλου, ο Γάλλος εμπειρογνώμων, Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» πως η εξαφάνιση οφείλεται «σε επίθεση». Μάλιστα τόνισε πως τα σενάρια είναι τρία: είτε βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, είτε βομβιστής αυτοκτονίας, είτε επίθεση με πύραυλο όπως στο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην Ουκρανία. iefimerida.gr - 

***  Kalαmata rising, το φαβορί και το αφήγημα 
 Ξεκίνησε λέγοντάς μας ότι η Καλαμάτα δεν είναι φαβορί στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και συνέχισε με τη διαπίστωση ότι η Καλαμάτα δεν έχει αφήγημα, αμφισβήτησε τον τίτλο “kalamata rising” (ανατέλλει) και άρχισε να ψάχνει γι’ άλλον. Μ’ έναν σμπάρο τρία τρυγόνια ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Καλύπτει τις πλάτες του σαν καλός επαγγελματίας σε περίπτωση αποτυχίας, λέγοντάς μας ότι δεν είμαστε φαβορί. Και ποιος μίλησε, αγαπητέ, για φαβορί; Υπάρχουν φαβορί σ’ αυτήν τη διεκδίκηση και δεν το γνωρίζουμε; Μας είπε ότι η Καλαμάτα δεν έχει αφήγημα, μα αν κάτι έχει, το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι το διαχρονικό αφήγημά της. Η πόλη δεν έχει ανάγκη να βρει μια έξυπνη ατάκα να την «πουλήσει» στην Επιτροπή, το ευρωπαϊκό βραβείο πολεοδομικού σχεδιασμού και ανασυγκρότησης της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986 είναι από μόνο του αφήγημα, το παγκοσμίως καταξιωμένο Φεστιβάλ Χορού είναι από μόνο του αφήγημα. Το βραβείο της Europa Nostra στο Δήμο Καλαμάτας και το υπουργείο Πολιτισμού για την υποδειγματική αναστήλωση των μνημείων της πόλης και των διατηρητέων κτηρίων της είναι από μόνο του αφήγημα. Το Δημοτικό Θέατρο, η Σχολή Χορού, το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, το Μέγαρο Χορού και δεκάδες άλλες ζωντανές υποδομές είναι το καθημερινό αφήγημα της πόλης. Αν διαβάσετε σωστά τα παραπάνω αφηγήματα, ίσως βρείτε το αφήγημα που ψάχνετε. Αν κατάλαβα καλά και ο τίτλος Kalamata rising δε σας καλύπτει, ψάχνετε κάτι διαφορετικό, αλλά με αυτόν τον τίτλο φτάσαμε στον τελικό. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, λένε στο ποδόσφαιρο. Τη προσωπική σας σφραγίδα μπορείτε να τη βάλετε, αγαπητέ κύριε διευθυντά, με σεβασμό και αναγνώριση γι’ αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα, πολλή δουλειά, φαντασία και, προπάντων, αποτελεσματικότητα. Όχι με αλλαγή τίτλων και συνθημάτων.Του Γιώργου Κυριακόπουλου Υ.Γ. Καλός φίλος με ρώτησε πώς μου φάνηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Του απάντησα ότι η ΠΟΚΑ δε μου άρεσε ποτέ, προτιμούσα πάντα την πρέφα και το πινάκλι, αλλά δεν το κρατάω μανιάτικο, μπορεί και να αλλάξω γνώμη. - 

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Χθές στα πλέϊ οφ για το πρωτάθλημα Α1 Μπάσκετ  2015-16 :
 {1ος  αγώνας από τους πέντε 5 για το 3-0 ή 3-2 νίκες για ανάδειξη πρωταθλητή Ελλάδας }.-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  81-84 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 15-24 , (41-47) , 62-61 , 81-83 .-
Ο  Παναθηναϊκός  έχει κερδίσει τον ΟΣΦΠ στην έδρα του 8  φορές έναντι 3  φορές  ο Ολυμπιακός έχει αλώσει την έδρα του Παναθηναϊκού .-
  Ο Παναθηναϊκός έκανε «break» με το «καλημέρα» στο ΣΕΦ
Ο Παναθηναϊκός έκανε «break» με το «καλημέρα» στο ΣΕΦ , Νίκησε 83-81 τον Ολυμπιακό
Τα δεκάλεπτα: 15-24, 41-47, 62-61, 81-83.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 6, Σπανούλης 15 (2), Πρίντεζης 17 (1), Μάντζαρης, Παπανικολάου 4, Παπαπέτρου 9 (2), Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ 3, Αγραβάνης, Ουόρικ, Χάκετ 6, Λοτζέσκι 21 (3). -
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 13 (3), Ραντούλιτσα 4, Φελντέιν 15 (4), Καλάθης 16 (2τρ., 9 ασίστ, 9 ριμπ.), Παππάς 10 (1), Διαμαντίδης 4 (1), Γκιστ 11, Ουίλιαμς 1, Χάντερ 5, Χέινς. -
  Video  από αγώνα  :
~ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  1ο 10 ΄ λεπτο 1ος αγώνας 15-24  19/05/2016:
https://youtu.be/OMh9_ZNSjmM  .-
~ΟΣΦΠ-ΠΑΟ Α΄ ημίχρονο 41-47 Πλέϊ οφ 1ος αγώνας 19/05/2016: https://youtu.be/_gK8vrYNV70 .-
~ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 3η περίοδο 62-61  19/05/2016 :
 https://youtu.be/8BR-85XtxNY .- 
~ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 81-83  1ος  αγώνας Χάϊ λάιτ ΑΓΏΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 19/05/2016: https://youtu.be/Vg6_ZH9d2Y8 ,-
~ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  81-83  19/05/2016 1ος  αγώνας πλέϊ οφ  :
 https://youtu.be/cgsjBHUTcuQ .-

~*  Τα «break» του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ
 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2008-09   21/05/2009

   Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-69
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ: Παναθηναϊκός (3-1)
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2010-11   26/05/2011
  Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 70-75
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ: Παναθηναϊκός (3-1)
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012-13    07/06/2013
  Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 51-64
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ: Παναθηναϊκός (3-0)
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-16   19/05/2016
   Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 81-83
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ: ;

***  Το παιχνίδι αλλάζει με Σταύρο Παπαδόπουλο…που επιστρέφει στην Καλαμάτα     
Όσοι υποστήριζαν ότι ο οδυνηρός υποβιβασμός της Μαύρης Θύελλας από τη Γ’ Εθνική μπορεί να αποτελέσει και την ευκαιρία επανεκκίνησης φαίνεται ότι δικαιώνονται! Για την ακρίβεια η επιστροφή στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια δεν άφησε ασυγκίνητο τον Σταύρο Παπαδόπουλο και η ειλημμένη απόφασή του να ασχοληθεί και πάλι με την ομάδα δίνει την προοπτική που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο γνωστός Μεσσήνιος επιχειρηματίας και παλιός πρόεδρος της Καλαμάτας που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες και την Α’ Εθνική επιστρέφει αποφασισμένος να ξαναπάει την ομάδα και πάλι ψηλά. Και το σημαντικό είναι ότι η νέα προσπάθεια δεν θα είναι «φωτοβολίδα», αλλά η βάση του σχεδιασμού που ήδη έχει τεθεί προσφέρει μέλλον και προοπτική. Η νέα ομάδα που θα διεκδικήσει αρχικά την επάνοδο στην Γ’ Εθνική θα στηρίζεται σε νέα παιδιά και μάλιστα όπως είχε συμβεί με τον ΠΟΚ και αυτή τη φορά θα υπάρχει ομάδα-δεξαμενή ποδοσφαιριστών που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον Μεσσηνιακό.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να έρθει στην πόλη της Καλαμάτας στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα έχει συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να ξεκαθαρίσουν όλες οι λεπτομέρειες και να δρομολογηθεί η διάδοχη κατάσταση, η οποία θα έχει σταθμό την Γενική Συνέλευση, που λογικά θα συγκαλέσει σύντομα η διοίκηση του Γιώργου Ράλλη. Χ.Ε. 

***

~BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :  
 
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.727 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.973 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.955  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.650  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
    

*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts    Σταμάτιος Σκούλικας  .- 
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 :
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 


~

~ Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Μαϊου 2016   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  11 Μαϊου  2016   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-11-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημερώσεις Πέμπτη 12  Μαϊου 2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-12-2016.html .-  

 ~ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ μέσα από φωτογραφίες Σάββατο  14  Μαϊου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/14-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  14 Μαϊου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-14-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  15  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-15-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Μαϊου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-16-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17  Μαϊου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-17-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  19  Μαϊου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 19 Μαϊου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-19-2016.html .-
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20  Μαϊου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-20-2016.html .-
~
              
 

1 σχόλιο:

  1. Χρειάζεστε ή θέλετε να επενδύσετε σε διάφορους τομείς. Η ομάδα τραπεζών Finance είναι εδώ για να σας βοηθήσει από όλους. Παρέχουμε δάνεια από € 2000 έως € 300.000 με επιτόκιο 3%. Για ό, τι θέλουν να επενδύσουν είμαστε επίσης διαθέσιμοι για να σας καλωσορίσουμε τότε οι άνθρωποι μου έκαναν το αίτημα δανείου σας και την επένδυση από τη διεύθυνση: vasilikhpalaiologou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή