ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ 11/10 - 18/10/2014 Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014    Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος 2ο Δεύτερο !  :

ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
***   ΜΕΡΟΣ 1ο Πρώτο !   :
 ~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014   Σάββατο 18 Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-18-2014.html .-.-

*** Μέρος 2ο Δεύτερο !
~ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014    Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος 2ο Δεύτερο ! :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-21-2014.html ,.-

***ΑΠΟ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ -ΕΚΔΡΟΜΗ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΥΛΙΑ -ΚΑΛΑΒΡΙΑ -ΣΙΚΕΛΙΑ   Νότια  Ιταλία  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2014 :   ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ  :
ΑΠΟ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑ  11/10  -  18/10/2014 :


*** Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ.

Το Πολύκαστρο
Προλεγόμενα:
΄0πως είναι γνωστό σε όλες τις χώρες στις ακτές της Δυτικής Μεσογείου ήτανε διάσπαρτες ελληνικές πόλεις. Σε αυτές τις ακτές ιδρύθηκαν και άκμασαν αμέτρητες ελληνικές πόλεις ανεξάρτητες και κυρίαρχες, τα εδάφη των οποίων δεν είχανε μεγάλη έκταση στην ενδοχώρα, αλλά και τις περισσότερες φορές δεν συνόρευαν με άλλες ελληνικές αποικίες. 0ι Έλληνες που ήρθαν στις ακτές της Δυτικής Ευρώπης δεν χαρακτηριζότανε για επιδίωξη της εδαφικής κυριαρχίας, αλλά μάλλον μια κυριαρχία στους θαλάσσιους δρόμους και ήτανε διάσπαρτη σε αμέτρητα σημεία πλησίον της στερεάς.
Από τις μητροπολιτικές πόλεις έφεραν οι άποικοι μία ουσιώδη εμπειρία μίας τακτοποιημένης Πολιτείας, Αλφάβητο, Νομοθεσία, κανονισμοί Διοίκησης και πολιτιστική υπεροχή απέναντι στους εντόπιους πληθυσμούς. Αν και υπήρχαν διαφορές των ελληνικών κρατιδίων, οι μεταξύ των πόλεμοι ήτανε κατά κύριο λόγο για τη διεκδίκηση της ηγεμονίας των αποικιών ή προς εξασφάλιση αμεσότερης επιρροής των μητροπολιτικών πόλεων επί των αποικιών και κατά δεύτερο λόγο οι σχέσεις μεταξύ των ελληνικών μητροπόλεων και αποικιών, δεν ήτανε σχέσεις κυριότητας και υποταγής, αλλά σχέσεις οργανικές, φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές και οικονομικές. 

ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΥΒΑΡΕΩΣ

 Μasoraca Μεσοράχη
Κατά κακή τύχη όμως οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας πήραν μαζί τους όχι μόνο την πολιτιστική υπεροχή της Μητρόπολης, παρά επίσης και τις μοιραίες πλάνες, και σφάλματά της, διότι σύντομα η μία αυτόνομη πόλη καταπολεμούσε την άλλη και διαμάχες με τρίτους και τους Καρχηδονίους και τους Ρωμαίους. Ποτέ πρωτύτερα και πουθενά οι Έλληνες δεν έφτασαν τόσο πλησιέστερα στην αυταπάτη μιας αυτοκρατορίας, που για πολύ χρόνο θα μπορούσε να κυριαρχήσει τη Μεσόγειο. Και όμως δώρισαν αυτή την πιθανότητα ευκαιρίας σε άλλους, εξαιτίας των μακροχρόνιων φιλονικιών και αγώνων δύναμης μεταξύ τους.
Από τον 8ο π.Χ. αιώνα άρχισε η πρώτη εποίκιση των Ελλήνων στην Καλαβρία της Νοτίου Ιταλίας. Απ΄ εδώ αναπτύχθηκε το όνομα για την συνολική στε­ρεά, την Σικελία και Ιταλία. Το 663 π.Χ. ο Ζάλευκος από τους Λοκρούς ήτανε ο πρώτος συγγραφέας της πρώτης γραπτής Νομοθεσίας της Ευρώπης.Τον 5ο π.Χ. αιώνα ήτανε όλα τα μέρη στην ακτή ελληνικά. Το 510 π.Χ. ο Κρότων καταστρέφει την Σύβαρη από την αντιζηλία της πόλης των Κροτωνιατών. Από τον 2ο π.Χ. αιώνα είναι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην Κάτω Ιταλία. Από τον 5ο μ.Χ. αι­ώνα ως το 1071 είναι η Βυζαντινή κυριαρχία και το 1053 οι Νορμανδοί νικούν τον παπικό και βυζαντινό στρατό.
Σύντομη Ανασκόπηση Ιστορικών χρόνων
757 π. Χ. Ίδρυση της Κύμης στον κόλπο της Νεάπολης, το Ρήγιο στην Καλαβρία, και Zankle (Μεσσίνα) στην Σικελία(Ήτανε η εποχή του 0μήρου, Ησιόδου)
753 π.Χ. η παραμυθένια ίδρυση της Ρώμης.
750 π.Χ. ΄Έλληνες από την Εύβοια εποικούν το νησί Ischia (Πιθυκούσα)
735 π.Χ. Ίδρυση της Νάξου στην Σικελία.
Γύρω στα 734 π.Χ. Έλληνες από την Κόρινθο ιδρύουν τις Συρακούσες ( ακολουθούν στην Σικελία 729 Κατάνη, 690 η Γέλα, 648 η Ιμέρα, 628 Σέλινουντ , 582 π.Χ. ο Ακράγας)
709 π.Χ. Ίδρυση της Σύβαρης και του Κρότωνα στην Κάτω Ιταλία.
706 π.Χ. 0ι Δωριείς από την Σπάρτη ιδρύουν τον Τάραντα.
700- 680 π.Χ. Ίδρυση του Μεταπόντιου και Καυλωνίας στη Νότιο Ιταλία.
Ως τον 6ο π.Χ. αιώνα φοινικική μετανάστευση στη Δυτική Σικελία, Στεσίχορος ( περίπου 640-555 π.Χ. μαέστρος της χορωδίας στη Σικελία, θεωρείται ως ο «λυρικός ΄0μηρος»

510 π.Χ. Καταστροφή και εξαφάνιση της Σύβαρης στην Νότια Ιταλία.

Γύρω στα 500 π.Χ. 0ι πρώτοι «τύραννοι» στις Ελληνικές πόλεις της Σικελίας και Συσπείρωση σε εδαφικές χώρες. Ο Αλκμέον του κρότωνα περίπου 570- 500 π.Χ. Ιατρός και φυσικός φιλόσοφος

480 π.Χ. Νίκη των Ελλήνων κάτω από την αρχηγία του Συρακούσιου Γέλωνα εναντίον των Καρχηδονίων υπό του Αμίλκαρ.

480 π.Χ. Αφετηρία χτισίματος του ναού του Δία στον Ακράγαντα ως ενθύμιο νίκης
474 π.Χ. Νίκη στη ναυμαχία στην Κύμη εναντίον των Ετρούσκων, εξασφάλιση της ελληνικής κυριαρχικής θέσης της θάλασσας.
Από το 470 π.Χ. Ανοικοδόμηση ναών στον Σέλινουντα.
( Ήτανε η εποχή της Σαπφώς, Αλκαίου, Σόλων, Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Πυθαγόρας, Ηρακλείδης, Κλεισθένης στην Αθήνα, )Παρμενίδης, Αισχύλος, Αναξαγόρας,Εμπεδοκλής, Πρωταγόρας, Ζήνων της Ελέας, Περικλής, Ηρόδοτος , Θεοκνής, Αίσωπος, Σοφοκλής, Αλκιβιάδης, Σωκράτης, Δημόκριτος, Θουκυδίδης, Γωργίας, Αντισθένης, Ευκλείδης, κλπ. κλπ.)
http://www.asxetos.gr/sendata/articles/images/asArticleRecords-557.1hfoto.jpg
1η φωτογραφία: Πύλινη ανάγλυφη αναθηματική πλάκα από τους Επιζεφύριους Λοκρός στην Κάτω Ιταλία, γνωστή ως περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας, όπου απεικονίζονται ενθρονισμένοι οι θεοί του Κάτω κό­σμου, Άδης και Περσεφόνη. Η Περσεφόνη κάθεται δίπλα στον σύζυγο Άδη πάνω σε έναν καλλιτεχνικό θρόνο. Και οι δύο κυρίαρχοι του Άδη κρατούν σύμβολα της γονιμότητας, στάχυα και έναν κόκορα. Τέτοιες πλάκες έχουν βρεθεί σε μεγάλο αριθμό και συχνά παριστάνουν θέ­ματα που σχετίζονται με χθόνιες θεότητες, 470 460 π.Χ. Μουσείο Nazionale Reggio di Calabria και έκθεση στην Κολωνία, Απρίλιος 2002
Αναμνήσεις από την Μεγάλη Ελλάδα - Η Νότια Ιταλία από την Μεγάλη Ελλάδα
Κατά την αρχαιότητα ονομαζότανε Καλαβρία η νοτιοανατολική Χερσόνησος της Νοτίου Ιταλίας που κείται μεταξύ του Κόλπου του Τάραντα και της Αδριατικής θάλασσας και που σήμερα φέρει το όνομα Απουλία.
Η χερσόνησος αυτή αποτέλεσε από πολύ νωρίς τμήμα της κατά την αρχαιότητα Μεγάλης Ελλάδας, μεταξύ δε των πολλών αποικιών, τις οποίες περιελάμβανε ήτανε ο Τάρας, το Βρουνδούσιον, η Καλλίπολη, η Ουθία, ο Υδρούς και η Λουπία. Μετά την επικράτηση των Ρωμαίων αποτέλεσε και η Καλαβρία επί μακρύ χρονικό διάστημα τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά το 535μ.Χ. κατακτήθηκε από τον στρατηγό του Βυζαντίου Βελισσαρίου, αργότερα εκ νέου υπό του Ναρσή και υπήρξε επαρχία του Βυζαντίου μέχρι του 11ου αιώνα, όπου περιήλθε στους Νορμανδούς.
Έκτοτε ακολούθησε τις πολυκύμαντες τύχες της ιταλικής χερσονήσου, περιήλθε κατά καιρούς σε διάφορους ξένους κατακτητές, τέλος ενσωματώθηκε στο ενιαίο ιταλικό κράτος, από του έτους 1861 και αφού είχε από καιρού ήδη μετονομασθεί σε Απουλία. Σε πολλές περιοχές της Απουλίας ( παλιάς Καλαβρίας) συναντώνται πολλοί κάτοικοι ελληνικής καταγωγής, που μέχρι σήμερα διατηρούν παλιότερα ελληνικά ήθη και έθιμα και χρησιμοποιούν στο καθημερινό λεξιλόγιο πλήθος ελληνικών λέξεων. Εγκ. Λεξικόν Ηλίου, Αθήναι, σ. 72 .
Στο ελληνικό Σαλέντο ανήκαν τον 15 αιώνα ακόμα περίπου 20 είκοσι χωριά μεταξύ Lecce και Otranto. Το 1950 είχε ελαττωθεί η γλωσσική περιοχή της ελληνικής γλώσσας και σήμερα μιλούν λιγότερα χωριά ελληνικά, βλέπε : DUMONT RICHTIG WANDERN, Köln 1995.
Η Καλαβρία γνωστή από την Μεγάλη Ελλάδα, που φέρει σήμερα το όνομα η Νοτιοδυτική χερσόνησος της Κάτω ιταλικής στερεάς περιφέρειας και συνορεύει προς τα βόρεια με την περιφέρεια Βασιλικάτα. Στην Βορειοανατολική πλευρά συνορεύει με τον κόλπο του Τάραντα, στα νοτιοδυ­τικά με την Ιονική Θάλασσα και Δυτικά περικλείεται από την Τυρρηνική Θάλασσα. Στα Νότια διαχωρίζεται η Καλαβρία διαμέσου της στενής οδού της Μεσσήνης μόνο μερικά χιλιόμετρα από την Σικελία.
Κατά την αρχαιότητα λεγότανε η σημερινή Καλαβρία Βρεττία ή Βρουττίς, από τους κατοικούντες Βρεττίους . Αποτελεί τμήμα της Μεγάλης Ελλάδας και κυριότεροι αποικίες ήτανε η Σύβαρης, ο Κρότων, οι Επεζεφύριοι Λοκροί, οι Θούριοι και το Ρήγιο, όπου θα τα εξετάσουμε λεπτομερέστερα σε άλλο μας άρθρο. Στη συνέχεια περιήλθαν στους Ρωμαίους, τους Βησιγότθους, στο Βυζάντιο, τα μέσα του 6ου αιώνα, όπου μετονομάσθηκε Καλαβρία, στους Νορμανδούς και τελικά αποτέλεσε τμήμα του ηνωμένου ιταλικού κράτους, αφού προηγουμένως συμμερίσθηκε για μακρύ χρόνο τις τύχες του Βασιλείου της Νεάπολης.
Pentidáttilo  Πενταδάκτυλο
 Συνήθως εδώ στην Καλαβρία βρίσκονται τα περισσότερα ελληνόφωνα χωριά και στις περιοχές Pentidáttilo και Asprononte. Εδώ στο Ασπρομόντε σε πέντε χωριά έχει επικρατήσει μία Καλαβρέζικη διάλεκτο με ελληνικές λέξεις και υποθέτουν ότι η γλώσσα αυτή έχει τις ρίζες της στην αρχαία γλώσσα της Μεγάλης Ελλάδας.
Από την ελληνική εποχή και ως βαθιά χρόνια της ρωμαϊκής εποχής και μετά το τέλος της βυζαντινής εποχής, ήταν η ελληνική γλώσσα από τις περισσότερες ομιλούμενες γλώσσες της Νότιας Ιταλίας. Στην περιοχή του Σαλέντο και στην Νότια Καλαβρία η επικρατούσα γλώσσα ως τον 15 αιώνα ήτανε η ελληνική. Στην Bova Marina τον Μάιο υπάρχει Διεθνής διαγωνισμός για ελληνική ποίηση και λογοτεχνία, επίσης στην Bovesia, ελληνικά Βούα το καλοκαίρι, στην Paleariza, Φε­στιβάλ του ελληνικού πολιτισμού και τραγουδιού με κέντρο βάρους Bova, Sagre κλπ.
Στο ακρωτήριο της Καλαβρίας κατάφερε να επιζήσει ο ελληνικός πολιτισμός επίσης και μετά από χίλια χρόνια μετά την κυριαρχία των Βυζαντινών.
Roccaforte del Greco                                   Chorio
Μερικά ελληνόφωνα χωριά, που ακόμα και οι επιγραφές δρόμων φέρουν δύο γλώσσες είναι: Roghudi, Chorio di Roghudi, Roccaforte del Greco, Condofuri, Galliciano, Bova,Gerace, Ressegiata delle Bombarde, Largo delle Tre Chiese, όπου οι ηλικιω­μένοι κάτοικοι μιλούν ακόμα γκρεκάνικο ελληνικά και λόγω της απομόνωσης των χωριών τους κρατούν με τραγούδια και χορούς ζωηρή την ελληνική παρά­δοση, που τώρα η ελληνική γλώσσα είναι των γιορτών και της ποίησης, ακόμα και για τους νέους που ανακάλυψαν την πολιτιστική τους παράδοση, που πρέπει μα κάθε δυνατότητα να προωθηθεί, αντί να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.
Roghudi και το   Roccaforte del Greco
Η πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι Catanzaro με εκατό χιλιάδες κατοίκους και βρίσκεται στο κέντρο της περιφέρειας, είναι η έδρα του επισκόπου και υπάρχουν για περιήγηση και επίσκεψη ωραίες εκκλησίες και η Μητρόπολη. Ως περιφερειακή πρωτεύουσα όμως της Καλαβρίας χαρακτη­ρίζεται η βορειότερη εβρισκόμενη πόλη Cosenza με 87.000 κατοίκους και καλή διατηρούμενη ωραία αρχαία πόλη σε στιλ μπαρόκ, με πολλές εκκλη­σίες, πλατείες και ένα μεγάλο καστέλι, ασφαλώς και υπέροχα εστιατόρια και μπαρ.
Στα στενά της Μεσσήνης κείται όμως η μυστική πρωτεύουσα της Καλαβρίας το Ρήγιο, που ιδρύθηκε από τους Έλληνες Χαλκιδείς το 743 π.Χ. και ατενίζει η ένδοξη πόλη με ένα μακρινό και ζωηρό παρελθόν, που βρίσκεται εδώ στο Ρήγιο ότι μοντέρνο και αρχαίο υπάρχει.
http://www.asxetos.gr/sendata/articles/images/asArticleRecords-557.2hfoto.jpg
Μία κοπέλα προσφέρει σε μία ενθρονισμένη Περσεφόνη; - μία σφαίρα ως σύμβολο του αποχαιρετισμού από την παιδική ηλικία προ του γάμου της
0ι παραλίες Lungomare Matteotti, Gabriele D΄ Annunzio χαρακτηρίζονται από τις ωραιότερες χιλιομετρικές αποστάσεις της Ιταλίας.
Για τους παραθεριστές και κολυμβητές συνιστώνται ιδιαίτερα ως ωραίες και μαγευτικές οι περιοχές στην ανατολική ακτή από την Σύβαρη ως τη κατώτερη δυτική μύτη μποτίνι τη γνωστή περιοχή Reggio di Calabria. Οι πανέμορφες ακτές που εκτείνονται με σχεδόν 800 χιλιόμετρα, που αυτές οι ακτές κατέχουν δύο θάλασσες τα δε όμορφα χωριά τους προσφέρο­νται επίσης και στην αιχμή του καλοκαιριού που δεν είναι υπερφορτωμένα τοπία.
Scilla- Σκύλλα
Πολλοί μάλιστα τόποι και χωριά αυτής της περιοχής έχουν ιδρυθεί από Έλληνες εποίκους μπροστά από 2600 χρόνια, ή έχουν ιδρυθεί τον 18ο αιώνα έτσι που η περιφέρεια και σήμερα ακόμα μπορεί να εκπλήξει τους επισκέπτες με την ελληνική όσφρηση. Επίσης και η Δυτική ακτή στην Τυρρηνική θάλασσα προ­σφέρει ομορφιές στις ακτές και στις διακοπές για κολύμβηση και ανάπαυση.
0ι φίλοι της φύσης έχουν τη δυνατότητα να επισκε­φθούν επίσης και ωραία εθνικά πάρκα, που μέχρι σήμερα μπορεί να ζήσει κανείς σπάνια είδη φυτών και ζώων που απειλούνται από την εξαφάνιση. Για μια επίσκεψη στο πάρκο Parco Nazionale della Calabria αξίζει ο κόπος.
Η Καλαβρία έχει έκταση: 15.080 χλμ2
Κατοίκους: 2.000.000
Πρωτεύουσα: Catanzaro
Επαρχίες: Catanzaro,Cosenza, Crotone, όπου έδρασε ο Πυθαγόρας, Reggio di Calabria, Vibo Valentia
Η βόρειο-ανατολική Καλαβρία και οι περιοχές της Di Creca και το Alto Ionio,
ο Άγιος Μάρκος με βυζ. αρχιτεκτονική -ΡΟΣΣΑΝΟ
εκκλησάκι στο ΡΟΣΣΑΝΟ
Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ROSSANO.ΚΑΛΑΒΡΙΑ
Cosentino, η πόλη Rossano, που χαρακτηρίζεται ως η Ραβέννα του Νότου, που την μεγαλύτερη άνθισή της η πόλη την έζησε κατά την διάρκεια των Βυζαντινών μεταξύ 540-1059 μετά Χριστών. Συμπεριλαμβανομένης και της Sybaris βρίσκονται ολότελα ως σύμβολο της ελληνικής εποίκησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Και εδώ ακόμα βρίσκονται ενδιαφέρουσες περιοχές με πολλαπλές ανασκαφές αρχαιολογικών τοπίων, όμορφα τοπία και φύση και τα ελληνικά και αλβανόφωνα χωριά.
Gerace. ΓΕΡΑΚΙ
Γύρω στο Νότιο ακρωτήρι της Καλαβρίας στο ταξίδι κατά μήκος της Νότιο-ιταλικής παραλιακής γραμμής της ιταλικής στερεάς προσφέρεται κάτι τι , χαρακτηριστικό, όπως γειτονιές από ψαροταβέρνες στην περιοχή Scilla, φανταστικά έγχρωμα ηλιοβασιλέματα στην περιοχή Costa Viola, μοντερνισμός και αρχαιότητες στο Ρήγιο και ελληνικά Χωριά στο άγριο Aspromonte, μια ακτή με γιασεμιά καθώς επίσης και ελληνικά και βυζαντινά ίχνη στους Λοκρούς και στο Gerace.
ΣΥΒΑΡΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΜΩΣΑΪΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΒΑΡΗ
http://www.asxetos.gr/sendata/articles/images/asArticleRecords-557.3hfoto.jpg
Η απαγωγή της Περσεφόνης. 0 νεαρός απαγωγέας αρπάζει την θεά, που κρατάει στο δεξί της χέρι έναν κόκορα.
ΛΟΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΖΕΦΥΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ
Στην μικρή έκθεση στο Ρωμαϊκό-Γερμανικό Μουσείο της Κολωνίας ως το τέλος του Απριλίου τους 2002 παρουσιάστηκαν οι Λοκροί και Επιζεφύριοι, που έτσι ονόμασαν οι έποικοι την πόλη τους από τις περιοχές των πατρίδων τους. Στις ακτές της Καλαβρίας στο Ιούνιο, βόρεια από το ακρωτήριο Μπρουτζάνο, το αρχαίο Ζεφύριο, οι Λοκροί ίδρυσαν μια ομώνυμη πόλη που πήρε το όνομά της από το ακρωτήριο και έτσι έλαβε το όνομα Επιζεφύριοι Λοκροί.
Η νέα αποικία, κοντά στην Γκέρατσε Μαρίνα, συνο­ρεύει στα βόρεια με τον Κρότωνα και στα νότια με το Ρήγιο. Δεν έχει φυσικό λιμάνι, αλλά οχυρωμένη από το ακρωτήριο Ζεφύριο αποτελεί υποχρεωτικό σταθμό για όσους ταξιδεύουν προς τη Σικελία ή κατευθύνο­νται προς τον πορθμό της Μεσσήνης.
Είναι Αρχαία ελληνική πόλη στην Κάτω Ιτα­λία, η οποία ιδρύθηκε περίπου στα 700 π.Χ. από με­τανάστες που προέρχονταν και από τις δύο Λοκρίδες της Στερεάς Ελλάδας. Η απόγονοί τους επέκτειναν την κυριαρχία τους ως τη δυτική παραλία της Βρεττίας και τώρα με το όνομα Καλαβρία­, όπου έκτισαν την Μέδμα, το Ιππώνιον και το Μέταυρον, έχοντας πλέον κάτω από τον έλεγχό τους τα παράλια της Τυρρηνικής
Κάτω από τους τρεις λόφους της Ακρόπολης των Επιζεφύριων Λοκρών βρισκότανε η προφυλαγμένη με ένα μακρύ τοίχος περιοχή της πόλης . Από το 1889 έχουν βρεθεί πέντε ναοί. Η κυριότερη θεά της πόλης κατά τους θρύλους ήτανε η Περσεφόνη. 0 ιερός τόπος της στο λόφο Μαννέλλα ίσχυε ήδη στην αρχαιότητα ως το «πιο φημισμένο της Αρχαίας Ελλάδας της Νοτίου Ιταλίας.
0ι πιστοί αφιερώνουν στη θεά χίλια δυο αφιερώματα του 1ου ήμισυ του 5ου π.Χ. αιώνα, ιδιαίτερα λεπτά και κομψά ανάγλυφα και ζωγραφισμένα σε πήλινους πίνακες. Αυτά τα λάφυρα κρεμότανε στους τείχους του ιερού τόπου, και του θησαυροφυλακίου και στα δένδρα του ιερού Άδη. Αν ήτανε όλες οι θέσεις πιασμένες έθαφταν οι ιερείς τους πίνακες σε ανοιχτό χώρο της περιοχής του ιερού τόπου. Οι πίνακες έδειχναν σκηνές από τους μύθους γύρω από την Περσεφόνη. Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις είχε απαγάγει ο θεός του κάτω κόσμου Άδης Κόρε, την κόρη της σιτοβολώνας μητρός Δημήτηρ κατά το μάζεμα λουλουδιών από τον κύκλο των συμπαικτριών της.
Από την αναζήτηση της εξαφανισμένης κόρης άφησε η θεά Δημήτηρ να ξεραθεί η γη και οι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα. Τότε αποφάσισε ο Ζευς, ότι η κοπέλα θα πρέπει να περνά δύο τρίτα του χρόνου κοντά στην μητέρα της πάνω στη γη, και ένα τρίτο του χρόνου ως θεά του Κάτω κόσμου Περσεφόνη, στο βασίλειο των νεκρών κοντά στον Άδη.
0 ιερός γάμος του Άδη και κόρε-Περσεφόνη, η εξαφάνιση και η επιστροφή της νεαρής γυναίκας γιορταζότανε στους Λοκρός κάθε χρόνο και με πολλές παραλλαγές είναι όλα ζωγραφισμένα πάνω στους πίνακες. 0ι πηλοπλάστες δημιουργούσαν κατ΄ αρχάς ένα μοντέλο, απ΄ όπου κατασκεύαζαν καλούπια και με αυτήν την καύση των καλουπιών μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο αριθμό πήλινων πινάκων. Το πιο συνηθισμένο και ουσιώδες θέμα είναι η αρπαγή της Περσεφόνης διαμέσου του Άδη στον Κάτω κόσμο, όπου αυτή η γυναικεία αρπαγή περιέχει πάνω από 400 πίνακες με πολλές παραλλαγές σε σύνθετο και μοντέλο είδους.
0ι πίνακες δημιουργούνταν σε σειρές από φθηνό υλικό για μια μεγάλη πελατεία και κατέχουν μία υψηλή τεχνική θέση. Οι ανώνυμοι καλλιτέχνες ήτανε αριστοτέχνες μοντέλων καλουπιών. 0ι πήλινοι πίνακες από τους Λοκρός, που σώθηκαν πάνω από 6.000 κομμάτια είναι τα μοναδικά ντοκουμέντα της θρησκευτικότητας της καθημερινής ζωής μίας ελληνικής αποικίας της Μεγάλης Ελλάδας στην Κάτω Ιταλία.
Η παραγωγή των πινάκων αρχίζει από τον 6ο π.Χ. αιώνα και η άνθισή της βρίσκεται μεταξύ 490 και 450 π.Χ. Η βασιλεία των δημιουργούμενων λεπτομερειών των πινάκων, από τους οποίους 35 επιλεγμένα παραδείγματα έχουν εκτεθεί για θαυμασμό στο Ρωμαϊκό-Γερμανικό Μουσείο της Κολωνίας και καθρέπτιζαν παραπέρα την επίπλωση και διακόσμηση των οικιών μίας πόλης της Μεγάλης Ελλάδας του 5ου π.Χ. αιώνα ,.-  Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης 2003


*** ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ Ν.Α. ΙΤΑΛΙΑΣ
Τα ελληνόφωνα χωριά της αρχαίας Απουλίας  , Δρ. ΧΡΙΣΤΟΣ Ε. Κ. ΤΑΡΤΑΡΗΣ , Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η
 Φώτο...αρχαιολογικός Ακράγαντα Σικελίας 2014
Ένα θέμα ιδιαιτέρα σημαντικό από πολιτιστική και ιστορική άποψη είναι οι Ελληνόφωνοι κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Ιταλίας, της αρχαίας Απουλίας. Αποικισμός είναι ένα πανάρχαιο φαινόμενο που διάρκεσε πολλούς αιώνες στην ανθρώπινη ιστορία και είχε τεράστια σημασία από κάθε άποψη (βιολογική, οικονομική, κοινωνική κ.α.) για τη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου. Ο αποικισμός ξεκινούσε από περιοχές πιο αναπτυγμένες και κατευθυνόταν προς άλλες φτωχότερες. Μερικές φορές, δυστυχώς, συνοδεύτηκε από αφανισμό των ντόπιων πολιτισμών για να επιβεβαιωθεί το αρχαίο ρητό “ουδεν καλον αμιγες κακού”.  
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟ. ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (12ΟΣ-10ΟΣ Π.Χ. ΑΙΩΝΑΣ) ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΝΌΤΟ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ. ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (8ΟΣ-7ΟΣ Π.Χ. ΑΙΩΝΑΣ) ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΜAGNA GRECIA). ΤΟΝ 8Ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ:  
1.-Ρήγιο απο τους Ευβοείς2.-Μεσσήνη απο τους Χαλκιδείς3.-Κρότων απο τους Αχαιούς4.-Συρακούσαι απο τους Κορινθιους5.-Σελινούς απο τους Κορινθίους
6.-Τάρας απο τους Λάκωνες

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΔΡΥΣΑΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΤΕ ΚΟΣΜΟ. Ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΠOΥ ΟΝΟΜΑΣΕ “ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ” ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
 ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ PUGLIA
ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΙΤΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΟΤΘΩΝ (535-553 Μ.Χ.) ΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ PUGLIA (Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟΥΛΙΑ). ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΟΥ SALENTO ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 20-25 ΧΡΟΝΩΝ ΣΕ ΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΔΩΡΕΑΝ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΑΝ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΚΡΙΝΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ, ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ GRECIA SALENTINA (ΔΗΛ. ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ).

ΜΕΛΠΙΝΙΑΝΟ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ :
 1/ Calimera (Καλημέρα)
2/ Martano (Μαρτάνο)
3/ Martignano (Μαρτίνιανο)
4/ Melpignano (Μελπινιάνο)
5/ Corigliano d’ Otranto (Κοριλιάνο του Οτράντο)
6/ Castrignano dei Greci (Καστρινιάνο ντεϊ Γκρετσι)
7/ Soleto (Σολέτο)
8/ Sternatia (Στερνατία)
9/ Zollino (Τσολίνο)

ΔΗΜΟΥΣ TΗΣ ΓΚΡΕΤΣΙΑ ΣΑΛΕΝΤΙΝΑ
 *** Η Μεσσίνα  (ιταλ. Messina) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους ως Ζάγκλη και λίγο αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα, προς τιμήν της πελοποννησιακής Μεσσήνης.
Ο πληθυσμός του κέντρου της πόλης μόνο ανέρχεται στους 250.000 κατοίκους ενώ μαζί με τα περίχωρα οι κάτοικοι φτάνουν τους 500.000. Η οικονομία της πόλης βασίζεται κυρίως στο λιμάνι της που εξυπηρετεί ταυτοχρόνως εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς και διαθέτει πολυάριθμα ναυπηγεία. Η γεωργική ανάπτυξη της περιοχής συνίσταται στην παραγωγή εσπεριδοειδών και λοιπόν φρούτων, λαχανικών και κρασιού.

 Φωτο.. πορθμείο  στο φέρυ από Ρέντζιο για Μεσσίνα  Σικελίας 2014

1~** ΜΕΣΣΗΝΑ προς  Κατάνια  και Αίτνα 13/10/2014 : http://youtu.be/et5jBT3Dw1I 2 ~** Μεσσίνα Κατάνια  Ακράγαντας διαδρομή  αφήγηση 13/10/2014 : http://youtu.be/7YIM32YUS1M ,
 * 

*** Το Ρήγιο (σήμερα Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια Ιταλικά:Reggio di Calabria) είναι πόλη της νότιας Ιταλίας στην περιοχή της Καλαβρίας, χτισμένη στην θέση της ομώνυμης αρχαίας ελληνικής αποικίας. Αποτελεί έδρα της ομώνυμης επαρχίας και ο πληθυσμός είναι 186.134 κάτοικοι με βάση εκτίμηση του 2009.-~ Το Ρήγιο ήταν μία από τις αρχαιότερες ελληνικές αποικία της Κάτω Ιταλίας. Ιδρύθηκε το 720 π.Χ. από Ευβοείς και αρχικά ονομαζόταν Ερυθρά. Η πόλη βρισκόταν σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, καθώς ήταν χτισμένη σχεδόν στο νοτιότερο σημείο της Ιταλικής χερσονήσου, στον πορθμό της Μεσσήνης.

Φωτο...κήπος της Νάξου στην Ταορμίνα Σικελίας 2014
 
~** Ρέντζιο Ν. Ιταλίας  ερχόμενοι από Σκύλα 12/10/2014 : http://youtu.be/7YIM32YUS1M ,
~**  Το Ρήγιο ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, φτάνοντας σε μεγάλη οικονομική και πολιτική ισχύ κατά την διάρκεια του 6ου και του 5ου αιώνα π.Χ. Η πόλη βρέθηκε στην μεγαλύτερη ακμή της την περίοδο διακυβέρνησης του τυράννου Αναξιλάου. Ο Αναξίλαος επέκτεινε την εξουσία του και στη γειτονική Ζάγκλη με αποτέλεσμα να εξουσιάζει μία μεγάλη περιοχή της Νότιας Ιταλίας[1]. Κατά το διάστημα αυτό το Ρήγιο γνώρισε σημαντική πολιτιστική άνθηση και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα γλυπτικής και ποίησης της Μεγάλης Ελλάδας με κύριους εκπροσώπους τον γλύπτη Πυθαγόρα και τον ποιητή Ίβυκο.
Το Ρήγιο κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου συμμάχησε με την Αθήνα. Το Ρήγιο αποτέλεσε την βάση των επιχειρήσεων των Αθηναίων κατά την διάρκεια της Σικελικής εκστρατείας[2]. Λίγα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το 387 π.Χ. καταλήφθηκε από τις Συρακούσες οι οποίες συμμάχησαν με την γειτονική του Ρηγίου πόλη, τους Επιζεφύριους Λοκρούς με αποτέλεσμα να τερματιστεί η περίοδος της ανεξαρτησίας του.

 Φώτο...αρχαιολογικός Ακράγαντα Σικελίας ..κοντα  στο λιμάνι του Εμπεδοκλή,  
 
*** Ο  ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ  500-428 Π .Χ. από τον Ακράγαντα , Φιλόσοφος , Ιερέας  και  γιατρός . : Ο  Ιππόβοτος αναφέρει πως ο Εμπεδοκλής , προχώρησε προς την Αίτνα και μόλις έφτασε , πλησίασε στους κρατήρες της φωτιάς και εξαφανίστηκε , θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύση την φήμη  του , ότι είχε γίνει Θεός .- Κατά  Άλλους ο Φιλόσοφος βάδισε προς το ηφαίστειο  για να συναντήσει  την πραγματική  φάση  και να γίνει και ο ίδιος φωτιά .- Άλλοι  είπαν ότι έπεσε στον κρατήρα του ηφαιστείου της Αίτνας , επειδή μελετώντας  το ηφαίστειο , πλησίασε επικίνδυνα και έπεσε  απρόσεκτος μέσα .- Επομένως επρόκειτο για ατύχημα .- Αυτήν την εκδοχή του  θανάτου  του προτιμούν και σήμερα να λένε  οι ξεναγοί στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αίτνα  και προσθέτουν ότι  ,  αφου ο Εμπεδοκλής έπεσε στον κρατήρα του ηφαιστείου , αργότερα η λάβα  πέταξε έξω  τα σανδάλια του .- Αυτές  είναι  οι διαφορετικές  και μυστηριώδης απόψεις  για το θάνατο του Εμπεδοκλή .  Το  δε επιστημονικό του έργο  σε πάρα πολλούς τομείς επηρέασαν  ακόμα  και την νεότερη σκέψη  και επιστήμη ...  ~**Ακράγαντας Σικελίας  διαδρομή  αφήγησης  13/10/2014 : http://youtu.be/2jh7E58y0yY
 Φώτο ... ΜΟΝΡΕΑΛΕ στο Παλέρμο 2014
~**ΠΑΛΕΡΜΟ αφήγηση  περιήγηση 14/10/2014 : http://youtu.be/RpYyxtcXsOQ 

~**ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ  Σικελίας Αρχαιολογικός  και  νέα πόλη  13/10/2014 : http://youtu.be/WvUJFIzRWCE  ,
*** Το Μπάρι (ιταλ. Bari) είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιφέρειας της Απουλίας (ή, στα Ιταλικά Puglia) της Ιταλίας στην Αδριατική θάλασσα. Αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της νότιας Ιταλίας μετά τη Νάπολη και είναι γνωστό ως λιμάνι και έδρα αρκετών πανεπιστημιακών σχολών, στις οποίες μεταξύ των ετών 1970 - 2005 φοιτούσε μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών, καθώς και ως η πόλη του Αγίου Νικολάου . Η πόλη αυτή καθ’ εαυτή έχει πληθυσμό 320.475 (2011) κατοίκων σε 116 τ.χ., ενώ η γρήγορα αναπτυσσόμενη αστική ζώνη αριθμεί 653.028 κατοίκους σε 203 τ.χ. Η μητροπολιτική περιοχή φτάνει τους 1 εκατομμύριο κατοίκους.
~** ΜΠΑΡΙ  Ιταλίας  αφήγηση  διαδρομή  12/10/2014: http://youtu.be/Bhl5z4mdaZ0  ,.-
Το Μπάρι αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές αστικές ενότητες. Στα βόρεια είναι η πυκνοδομημένη παλιά πόλη στη χερσόνησο μεταξύ δύο σύγχρονων λιμανιών, με τη λαμπρή Βασιλική του Αγίου Νικολάου, τον Καθεδρικό του Σαν Σαμπίνο (1035-1171) και το Σουηβικό Κάστρο που χτίστηκε για το Φρειδερίκο Β΄, που σήμερα είναι επίσης συνοικία με μεγάλυ νυχτερινή ζωή. Στα νότια είναι η συνοικία Μυρά (που ιδρύθηκε από το Ζοακίμ Μυρά, η σύγχρονη καρδιά της πόλης, που απλώνεται σε ένα ορθογωνικό πολεοδομικό σχέδιο με ένα χώρο περιπάτου στη θάλασσα και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο (τις via Sparano και via Argiro).
Σύγχρονες ζώνες κατοικίας περιβάλλουν το κέντρο του Μπάρι, αποτέλεσμα της χαοτικής ανάπτυξης κατά τις δεκαετίες των 1960 και 1970, έχοντας αντικαταστήσει τα παλιά προάστια που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των δρόμων, διευρυνόμενα προς τα έξω από τις πύλες των τειχών της πόλης. Εξάλλου τα εξώτερα προάστια αναπτύχθηκαν γρήγορα τη δεκαετία του 1990. Η πόλη έχει ένα αναπλασμένο αεροδρόμιο με το όνομα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, το Αεροδρόμιο Κάρολ Βοιτύλα, με συνδέσεις με πολλές Ευρωπαικές πόλεις.
Το λιμάνι του Μπάρι (στο οποίο μεταξύ των ετών 1999 - 2002 έγιναν μεγάλα έργα υποδομής)είναι σημείο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το λιμάνι της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Επίσης, ήταν σημείο εκπομπής προπαγανδιστικού φασιστικού ραδιοφωνικού σταθμού που εξέπεμπε στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προς την Ελλάδα.
~** Μπάρι Ρέτζιο  διαδρομή  αφήγηση  12/10/2014 : http://youtu.be/_bR3zlG--AA  ,.-


 
1~** ΑΙΤΝΑ  15/10/2014  Σικελία : http://youtu.be/R6QcUAPTJJM ,
*** ΟΝΟΜΑ   ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΑΙΤΝΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Η  ονομασία Αίτνα  μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω ,που σημαίνει "καίγομαι" ή τη  φοινικική λέξη "attano'  - Οι  Άραβες ονόμαζαν το βουνό  Gibel Utlamat,  το βουνό της φωτιάς .- Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε  Mons Gibel  κι έτσι στην τοπική διάλεκτο  ονομάζεται  Mongibeddu.- Στην Ελληνική μυθολογία , ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα .- Ο  Γίγαντας Τύφων καταπλακώθηκε  από το όρος Αίτνα , σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο , και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων .- Στη Ρωμαϊκή  μυθολογία , ο Βούλκαν , θεός της φωτιάς , είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα .-
2~***  ΑΙΤΝΑ  ΣΙΚΕΛΙΑΣ 15-10-2014 : http://youtu.be/K0WlZbXZnWM ,
3~*** Ηφαίστειο Αίτνα   Σικελίας 15-10-2014 : http://youtu.be/nAZ9nDVVaUI ,

*** Αίτνα : είναι  ένα  ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές  ακτές  της Σικελίας κοντά στην πόλη Κατάνια .- Σήμερα  είναι το μεγαλύτερο και  υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο  στην Ευρώπη , με ύψος 3,350 μέτρα .- Λόγω του ότι κατά  την διάρκεια του 20 ου αιώνα εξερράγη σχεδόν 100 φορές , είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου .- Αν και οι εκρήξεις του  μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές , γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές επειδή το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες .-
~***  Στον  κρατήρα  του  Ηφαιστείου Αίτνα  Σικελίας  15-10-2014: http://youtu.be/W3rQrkZfd9w ,
~ Έκρηξη Την  Κυριακή  17/11/2013 επίσης 26  και 27 Οκτωβρίου  2013 (Σύννεφα στάχτης πάνω από τη Σικελία μετά την έκρηξη... )
~ Η Αίτνα, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, εξερράγη πάλι την Κυριακή φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό της Ιταλίας. Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ακολούθησε δεύτερη έκρηξη την Κυριακή 17/11/2013 .
~Σύννεφα στάχτης εκτοξεύτηκαν στον ουρανό χωρίς όμως να σημάνει κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές. Καμία πόλη ή χωριό δεν εκκενώθηκαν.
~* Το ηφαίστειο στο Όρος Αίτνα βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή δραστηριότητα, αν και η τελευταία μεγάλη έκρηξη σ' αυτό είχε καταγραφεί το 1992.
~**Αίτνα  2014   ,   12  Αυγούστου : http://youtu.be/Zj8nmcWP7mw ,
Νέα έκρηξη στην Αίτνα  28 Ιανουαρίου  2014 , η πρώτη για το 2014, στην Ιταλία    
~*  Νέα έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο της Αίτνας, το πιο ενεργό στην Ευρώπη.
Το εντυπωσιακό ποτάμι της λάβας πάνω στο χιονισμένο ηφαίστειο αποτελεί ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα.
~** ΑΙΤΝΑ Ιούλιος  2014  : http://youtu.be/FGVmys-7p5E ,.-
~ 27 Ιαν 2014 - Ενεργοποιήθηκε πάλι από χθες το ηφαίστειο της Αίτνας, στην Ιταλία. Μόνο το 2013 το ηφαίστειο έχει εκραγεί τουλάχιστον 20 φορές, ...
~** 2014  έκρηξη  ηφαιστείου Σικελίας Αίτνας  3100 μέτρα : http://youtu.be/Z_mZv080Tv8 ,

*** ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ : Η  ηφαιστειακή  δραστηριότητα της Αίτνας  ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια , με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά  μήκος των ακτών της Σικελίας .- Πριν 35.000 χρόνια και για μια χρονική περίοδο περίπου 20.000 χρόνων , έλαβαν χώρα μερικές ιδιαίτερα ισχυρές εκρήξεις , η στάχτη από τις οποίες είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη , περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας .- Πρίν 3.500 χρόνια , μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην Ανατολική πλευρά του βουνού .- Το γεγονός μνημονεύει ο Διόδωρος  ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας .- Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 χρόνια περίπου , δημιουργώντας καλντέρα (= εδαφική κοιλότητα που σχετίζεται , όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται βαθμιαία τα εσωτερικά τοιχώματά του ).- Έτσι πολλά  είναι τα παραδείγματα  όπου η Αίτνα  προκάλεσε υλικές ζημιές καταστρέφοντας ολοσχερώς χωριά .-
~** Αίτνα  06 Αυγούστου  2014 : http://youtu.be/2sH06_FGlHY ,
*** ΜΙΑ  ΑΛΛΗ  ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ  : Το  όρος  Αίτνα  ονομάστηκε έτσι από το όνομα της νύμφης Αίτνας  κόρη  της Γής και του Βριάρεω (ένας  από τους Εκατόγχειρες) , .- Ο Θουκυδίδης μαρτυρεί τρεις 3  εκρήξεις (Γ116) του ηφαιστείου από το μέσο  της 8ης  εκατονετηρίδος  π.χ,  , από  τις οποίες η δεύτερη  συνέβη πιθανώς  το  480  και η τρίτη  το 425 ,  6ος χρόνος  του πελοποννησιακού πολέμου .-  
~** 2014  έκρηξη ηφαιστείου Αίτνας Σικελίας : http://youtu.be/f-GV8mlECyU ,
*** ΤΟ  ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ :
Η  Αίτνα ηληκίας  2.000.000 ετών κατά την διάρκεια  της καταγεγραμμένης Ιστορίας της , έχει να επιδείξει αρκετές ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις ( το  1381 , το 1669 , το 1920 , το 1922 , και το 2002 ) .- Σε αρκετές περιπτώσεις , ολόκληρες κατοικημένες περιοχές καλύφθηκαν από ποτάμια καυτής λάβας .-
~**ΑΙΤΝΑ  έκρηξη 1992 , 2002 : http://youtu.be/0hFTfC5H14Y ,

***  ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΥΛΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ  :
   Περάσαμε τη Στερνατία, το Μαρτάνο. Τα χωριά αυτά είχαν όλα την ίδια αρχιτεκτονική και θύμιζαν Ελλάδα.   Καλημέρα, λεγόταν το χωριό που κάναμε την επόμενη στάση. Ένα χωριό με όνομα ελληνικότατο!
«Ξένη δεν είσαι εσύ εδώ στην Καλημέρα»
     Με αυτά τα λόγια  οι κάτοικοι καλωσόρισαν τη μαρμάρινη στήλη που τους έστειλε ο Δήμος Αθηναίων το 1960. Η Αττική στήλη της Πατρόκλειας χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ.
     Στάλθηκε σαν δείγμα αγάπης και φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων. Αυτό έγινε μετά από σχετικό αίτημα του τότε Δημάρχου της Απουλιανής ελληνόφωνης κωμόπολης Καλημέρα, Τζιαννίνο Απρίλε.
     Επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό μουσείο του χωριού. Ο υπεύθυνος του Μουσείου μας καλοδέχτηκε μιλώντας τη διάλεκτο «γκρίκο». Μας πρόσφερε ημερολόγια έκδοσης του Μουσείου, τα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά και στα Ιταλικά. Τον αποχαιρετήσαμε ευγενικά και συνεχίσαμε την περιήγησή μας στους δρόμους του χωριού.
~** ΚΑΛΗΜΕΡΑ  Ελληνόφωνο χωριό Ν  Ιταλίας  Απουλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/kBtV3W_l2mo ,

*** ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ  ΣΟΛΕΤΟ και ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ :  ~** ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ  Νότιας ΙΤΑΛΙΑΣ ελληνικός  εθνικός  ύμνος  17/10/2014 : http://youtu.be/Tv8mY3B8KFI ,
Περιηγηθήκαμε στο χωριό Σολέτο. Ο νεαρός Φραντζέσκο μας ξενάγησε στο όμορφο χωριό με την εκκλησία του Αγίου  Στεφάνου, που έχει βυζαντινά και δυτικά στοιχεία…
      Στην πλατεία του χωριού συναντήσαμε μερικούς κατοίκους. Αρχικά, μας κοίταζαν καθώς προχωρούσαμε για επιβίβαση στο λεωφορείο. Μετά,  ακούγοντας προφανώς τις κουβέντες μας, μας φώναξαν:
-Είστε Γκρέτσιοι;
-Ναι, τους απαντήσαμε. Είμαστε Έλληνες!
Σηκώθηκαν τότε όλοι με ενθουσιασμό και ήρθαν προς το μέρος μας.
-Καλησπέρα, τι κάνεις; Ήταν  ο χαιρετισμός τους.
Ένας από την παρέα, γελαστός μας είπε:
-Εμείς  τα μιλάμε ακόμα εδώ!
  Η φράση του στα ελληνικά, μας συγκινεί. Ο τρόπος που την εκφέρει, δείχνει την προσπάθειά του  για τη διατήρηση της γραικάνικης γλώσσας και την ικανοποίησή του γι’ αυτό. Και πιθανόν  υπερηφάνεια για την ελληνική καταγωγή του και συμπάθεια για τους έλληνες, με τους οποίους υπάρχει μια μακραίωνη σύνδεση.
Κάποιος άλλος συμπληρώνει:
-Στη Στερνατία, [το διπλανό χωριό], τα μιλάνε όλοι!
Δεν είχαμε αρκετό χρόνο για κουβέντα. Έπρεπε να αναχωρήσουμε. Οι φίλοι από το Σολέτο μας αποχαιρέτησαν εγκάρδια:
-Πάντα περνάτε καλά!
 ~**Στερναντία  ελληνόφωνο  χωριό Απουλίας  Ν   Ιταλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/NHju343tb9U ,***    ΑΠΟ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑ  11/10  -  18/10/2014 :
1~**   ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ στο   Σύλλογος γραφεία - μουσείο 17/10/2014 {Ελληνόφωνο  χωριό Ν. Ιταλίας} :  http://youtu.be/WERaTXuK9k8 ,  

   Φώτο.. στο Αλμπερομπέλλο της Απουλίας Ν. Ιταλία
~** Οι Τρουλοι του Αλμπερομπέλλο, Ιταλία
~**  Αλμπερομπέλλο  Ν  Ιταλίας  17/10/2014 : http://youtu.be/-cmifOhZR-k ,
 ~** Oι τρούλοι — trulli — το όνομα των οποίων μπορεί να προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη turris ή από τον ελληνικό θόλο, είναι έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικό τετράπλευρο σχήμα και κωνική στέγη, χτισμένα με χρήση ημικατειργασμένων ογκωδών ασβεστολίθων συλλεγμένων από τις γύρω περιοχές. Αργότερα, όταν στην περιοχή δημιουργήθηκαν μεγάλες λεκάνες συλλογής νερού, άρχισαν να χτίζονται απευθείας στον βράχο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την τεχνική της ξερολιθιάς, χωρίς συνεκτικό κονίαμα. Αποτελούν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική έκφραση∙ από τη μια πλευρά, δημιουργήθηκαν προερχόμενοι από την παράδοση των αρχαίων τεχνολογιών και τυπολογιών, που χρονολογούνται στους προϊστορικούς χρόνους, αλλά εξακολούθησαν να χρησιμοποιούνται χωρίς διακοπή σε αυτό το τμήμα της Ιταλίας∙ από την άλλη πλευρά, παραμένουν άγνωστες οι περιστάσεις που οδήγησαν στην εξαιρετική γεωγραφική εξάπλωση της τεχνολογίας, σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, το 17ο και το 18ο αιώνα.                                           
 ~**  Αλμπερομπέλλο  αφήγηση  17/10/2014 : http://youtu.be/OneyIS3TSyM ,
ΣΙΚΕΛΙΑ
***Ο Σελινούντας ήταν αρχαία ελληνική αποικία στη Σικελία. Βρισκόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και αποτελούσε τη δυτικότερη ελληνική αποικία σε αυτό.
~ Ο Σελινούντας ήταν αποικία της επίσης σικελικής πόλης Μέγαρα Υβλαία[1]. Η πόλη ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα π.Χ. Η ημερομηνία ίδρυσής της δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα με ακρίβεια. Με βάση αναφορά του Θουκυδίδη φαίνεται πως η πόλη ιδρύθηκε το 622 π.Χ. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης τοποθετεί την ίδρυση της πόλης το 650 π.Χ. ενώ ο ιστορικός Ιερώνυμος ακόμα νωρίτερα το 654 π.Χ.[2] Η πόλη, αν και συνόρευε με τις καρχηδονιακές αποικίες, διατηρούσε καλή σχέση με την Καρχηδόνα.
~ Από τις πληροφορίες που έχουμε για την επικράτεια της πόλης, φαίνεται πως, κατά τη διάρκεια του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ., γνώριζε ακμή και ευημερία. Ο Θουκυδίδης αναφέρει πως, πριν την αποστολή των Αθηναίων στη Σικελία, ο Σελινούντας ήταν ευημερούσα και ισχυρή πόλη που διέθετε συσσωρευμένο πλούτο στους ναούς του. Ο Διόδωρος αναφέρει πως λίγο πριν την τελική επιδρομή των Καρχηδονίων η πόλη διένυε μακρά περίοδο ηρεμίας και ο πληθυσμός της είχε αυξηθεί σημαντικά[3].
Οι κυριότερες αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Σικελία
Η κύρια αντίπαλός της ήταν η πόλη Έγεστα που βρισκόταν βορειότερά της. Οι δύο πόλεις είχαν συγκρουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Μία νέα διαμάχη τους το 416 π.Χ. αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες της μεγάλης αθηναϊκής εκστρατείας στη Σικελία. Ο Σελινούντας ζήτησε τη βοήθεια των Συρακουσών με αποτέλεσμα η Έγεστα να απευθυνθεί στους Αθηναίους για βοήθεια. Μετά την αποτυχία της αθηναϊκής αποστολής στη Σικελία, η Έγεστα έμεινε απροστάτευτη και προσέφυγε στους Καρχηδόνιους για βοήθεια. Οι Καρχηδόνιοι συγκέντρωσαν πολύ μεγάλο στρατό και με αρχηγό τον Αννίβα αποβιβάστηκαν στην Σικελία, στην καρχηδονιακή πόλη Λιλύβαιο και από εκεί κατευθύνθηκαν στον Σελινούντα. Η συμμαχική βοήθεια που απέστειλαν στον Σελινούντα οι Συρακούσες, η Γέλα και ο Ακράγαντας δεν έφτασε εγκαίρως. Αποτέλεσμα ήταν οι Σελινούντιοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους Καρχηδόνιους οι οποίοι μετά από δεκαήμερη πολιορκία κατέλαβαν την πόλη, το 409 π.Χ.[4]
 ~ Ο Σελινούντας έμεινε υποτελής στους Καρχηδονίους μέχρι το 383 π.Χ. οπότε, με συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Καρχηδονίων και του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου,ο Σελινούντας πέρασε στον έλεγχο των Συρακουσών[5]. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Καρχηδονιακού πολέμου, ο Σελινούντας βρέθηκε στην καρδιά των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου οι Καρχηδόνιοι κατέλαβαν την πόλη, την κατέστρεψαν ολοσχερώς και μετέφεραν τους κατοίκους της στο Λιλύβαιο.

***  Η "Κοιλάδα των ελληνικών ναών"
Πηγαίνοντας κανείς στην περίφημη «κοιλάδα των Ελληνικών Ναών», στην περιοχή του Ακράγαντα, αλλά και στη Σελινούντα, στην Έγεστα και τις Συρακούσες, μπορεί να διαπιστώσει τα επιτεύγματα που οι Έλληνες δημιούργησαν την περίοδο του αποικισμού, ο οποίος από το πρώτο ήμισυ του 8ου και μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., έφερε τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον μεσογειακό χώρο.
Όλες οι ελληνικές αποικίες και εν προκειμένω της Κάτω Ιταλίας, έγιναν πολυάνθρωπα και ισχυρά κέντρα με μεγάλη εμποροναυτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο αποικισμός και στην Κάτω Ιταλία υπήρξε μια κορυφαία περίοδος της ελληνικής ιστορίας και δικαίως θεωρείται μεγάλο βήμα στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όλη η Κάτω Ιταλία, η Σικελία, η Σαρδηνία γέμισαν με ελληνικές εστίες. Παντού έλαμψαν ελληνικές εστίες, σ’ όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Οι νέες αυτές πόλεις των Ελλήνων αποίκων γέμισαν πλούτο, δημιουργήθηκαν νέες τάξεις στις ελληνικές πόλεις και υπήρξε μεγάλη πολιτιστική άνθηση σε όλους τους τομείς.
Στο χώρο της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, οι Έλληνες άποικοι έχουν να επιδείξουν υψηλά επιτεύγματα, συναγωνιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό τη μητροπολιτική Ελλάδα. Η αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα, με τους πολύ καλά σωζόμενους μέχρι σήμερα ναούς, και η πλαστική, με τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της, υποδηλώνουν το υψηλό στάδιο καλλιτεχνικής ανάπτυξης όλων σχεδόν των αποικισμένων από Έλληνες περιοχών της Μεσογείου.
Έγεστα 

Ο ναός στην Έγεστα
Στην Έγεστα (Σετζέστα) θαυμάζει κανείς τον δωρικό ναό του 5ου αιώνα π.Χ., οι εργασίες του οποίου σταμάτησαν χωρίς αιτία μετά την αποπεράτωση των κιονοστοιχιών του. Σήμερα στέκεται γοητευτικός στη μοναξιά του, στις παρυφές της Σετζέστα και μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις οικοδομικές τέχνες της εποχής. Στην Ερείκη έχουμε το ιερό της Αφροδίτης.

Σελινούντα
 





Ελληνικός ναός στον Σελινούντα
Στον Σελινούντα (Σελινόντε), ένα από τα εξέχοντα κέντρα της Μεγάλης Ελλάδας, εντυπωσιάζει το πλήθος των ναών. Το ένα τρίτο της έκτασης της πόλης είναι αφιερωμένο στο πάνθεον των ολυμπίων θεών. Ναός του Απόλλωνα, ναός της Ήρας, ναός της Δήμητρας Μαλοφόρου.

Ακράγας
Στον Ακράγαντα (Αγκριτζέντο), ο τεραστίων διαστάσεων δωρικός ναός της Ομόνοιας, ο οποίος χάρη στην μετατροπή του σε βασιλική της πρωτοχριστιανικής εποχής σώθηκε σχεδόν ακέραιος. Είναι ένα από τα εντυπωσιακά οικοδομήματα που μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο, χάρη στην παρουσία του αποικιακού ελληνισμού.

 



O δωρικός ναός της Ομόνοιας
Ο σοφός Εμπεδοκλής, γέννημα θρέμμα της πόλης, συνήθιζε να λέει για τους συμπολίτες του ότι ζούσαν σαν να ήταν να πεθάνουν την άλλη μέρα και έχτιζαν σαν να ήταν να ζήσουν για πάντα. Τα εξαίσια δείγματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής είναι τόσο πολλά, ώστε να αποκαλείται η περιοχή του Ακράγαντα «κοιλάδα των ελληνικών ναών».









Ο ναός του Ηρακλή
Ο ναός του Ολυμπίου Διός με το σωριασμένο άγαλμα του Άτλαντα, ο ναός του Ηρακλή, της Ήρας και των Διοσκούρων, το νεκροταφείο με ταφικά ευρήματα, που ζήλεψαν ακόμη και τα μαυσωλεία της Ιωνίας, το ιερό των χθόνιων θεών.






 

*** Η Σεγέστα ή Έγεστα ή Αίγεστα (στα ιταλικά Segesta και στα σικελικά Siggésta) ήταν αρχαία πόλη της Σικελίας η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σικελίας, κοντά στον οικισμό Καλαφατίμι-Σεγέστα (Calatafimi-Segesta) της επαρχίας Τράπανι. Σήμερα, εκεί υπάρχει ένας ναός δωρικού τύπου σε εξαίρετη κατάσταση και ένα αρχαίο θέατρο[1][2][3][4].
~ Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, πρώτοι εγκαταστάθηκαν στη Σικελία οι Σικανοί που ήσαν ιβηρικής καταγωγής και είχαν εκδιωχθεί από τους Λίγυες, αν και ισχυρίζονταν πως ήταν γηγενείς κάτοικοι της Σικελίας. Κατά την άλωση της Τροίας από τους Έλληνες, μερικοί Τρώες έφθασαν στη Σικελία και συγκατοίκησαν με τους Σικανούς σε δύο πόλεις, την Έρυκα και την Έγεστα, οι οποίες έλαβαν το κοινό όνομα Έλυμοι[5]. Η Έγεστα είχε κακές σχέσεις με τον Σελινούντα από το 580 π.Χ, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για την σικελική εκστρατεία των Αθηναίων (415-413 π.Χ). Το 409 π.Χ, οι Εγεσταίοι είχαν συμμαχήσει με τους Καρχηδόνιους, όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν τον Σελινούντα. Κατά τον Πρώτο Ρωμαιοκαρχηδονιακό Πόλεμο, οι Εγεσταίοι πρόδωσαν τους Καρχηδόνιους και πολέμησαν στο πλευρό των Ρωμαίων, γι' αυτό και ευνοήθηκαν κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Ωστόσο, κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ, η πόλη της Έγεστας καταστράφηκε.
~ Οι κάτοικοι της πόλης αποκαλούνταν «Εγεσταίοι»(Θουκυδίδης)[5] ή «Σεγεστανοί» (Αππιανός)[6] ή «Σεγεσταίοι», όπως φαίνεται από νομίσματα με την ένδειξη ΣΕΓΕΣΤΑΙΩΝ (π.χ. σε δίδραχμο της περιόδου 475-455).
Την πόλη αποκαλούσαν Έγεστα (Θουκυδίδης (5ος-4ος αιώνας π.Χ.)[5], Αίγεστα (Διόδωρος Σικελιώτης, 1ος αιώνας)[2], Σεγέστα (Κλαύδιος Πτολεμαίος, 2ος αιώνας)[4], ενώ σε νομίσματά της (π.χ. δες δίδραχμο 5ου αιώνα π.Χ.) φαίνεται το όνομα ΣΕΓΕΣΤΑ

Αν και πέρασαν 28 και πλέον αιώνες αφότου οι Έλληνες άρχισαν να εποικίζουν τη Σικελία, όπως και την υπόλοιπη νότια Ιταλία, η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού είναι έντονη παντού, τη συναντά ο επισκέπτης σε κάθε του βήμα, απ΄ άκρη σ΄ άκρη του μεγαλύτερου αυτού νησιού της Μεσογείου.

Ο ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη
Επισκεφθήκαμε το καλοκαίρι του 2007 τη Σικελία, για να μάθουμε, να γνωρίσουμε μια Ελλάδα που ήκμασε εδώ για 500 χρόνια (8ος-3ος αιώνας π.Χ.), και παρήγαγε ακμαίο πολιτισμό. Και που μαζί με τις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας, δημιούργησαν την Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα).
Μετά την επιστροφή μας από τη Σικελική γη, δώσαμε απόλυτο δίκαιο σε όσους μας έλεγαν πριν το ταξίδι μας αυτό ότι, όποιος θέλει να θαυμάσει ότι καλύτερο έχει κληροδοτήσει ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός, πρέπει να επισκεφτεί την Μεγάλη Ελλάδα, τη γη που συνιστά την ψυχή της Δύσης.

Δωρικός ναός
Εντυπωσιακοί ναοί, θέατρα , ιερά, τείχη, απομεινάρια πόλεων είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως στην Μεγάλη Ελλάδα, όπου ήκμασε ο ελληνισμός, υπάρχουν περισσότερα μνημεία και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι στον ελλαδικό χώρο. Το μαρτυρούν αυτό οι υποβλητικοί ναοί της Ποσειδωνίας, του Ακραγάντα και της Έγεστας που διασώζονται σχεδόν ακέραιοι. Κι ακόμη, το μαντείο της Σύβιλλας στην Κύμη, το Ευρίαλο τείχος στις Συρακούσες, μοναδικό ελληνικό οχυρό που διατηρείται ανέπαφο, η λαμπρή Ερυθρά Πύλη της Ελέας, αλλά και τα θέατρα των Συρακουσών και της Εγεστας, με την θέα που κόβει την ανάσα. Στα μουσεία, υπάρχουν πλούσιες συλλογές με εκπληκτικά αγάλματα όπως τα χάλκινα των πολεμιστών του Ριέτσε, μετώπες, αετώματα, ανάγλυφα, αγγεία και αριστουργήματα υψηλής τέχνης όπως τα χρυσά περιδέραια και σκουλαρίκια του Τάραντα.
Αίτνα
Ενώ ακόμη και σήμερα, στους τουρίστες που ανεβαίνουν κατά χιλιάδες στην Αίτνα, για να δουν από κοντά το ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια που υπάρχουν στην Ιταλία, οι ντόπιοι και οι ξεναγοί διηγούνται την ιστορία του Έλληνα φιλόσοφου Εμπεδοκλή, που όταν έπεσε μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου και αυτοκτόνησε, τότε η λάβα πέταξε έξω το χάλκινο σανδάλι του.

Η λάβα σχηματίζει περίεργα συμπλέγματα στο κατέβασμά της από την Αίτνα

Ένας από τους ανενεργούς κρατήρες στο ηφαίστειο της Αίτνας
 Ο αποικισμός
Ο ελληνισμός επεκτάθηκε σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο στη διάρκεια του αποικισμού, που άρχισε στο πρώτο μισό του 8ου και κράτησε ως τον 5ο αιώνα π.Χ., δημιουργώντας πλήθος ελληνίδων πόλεων στις ακτές τριών ηπείρων, από την Ιβηρική χερσόνησο και τη Λιβύη ως την Κριμαία. Ιδιαίτερα στη Σικελία, την Κάτω Ιταλία, την Προποντίδα και τον Εύξεινο Πόντο, συγκεντρώθηκαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί. Η μεγάλη δραστηριότητα, την οποία ανέπτυξαν οι απόδημοι, είχε ως συνέπεια όλες οι ελληνικές αποικίες και συγκεκριμένα της Κάτω Ιταλίας, να αναδειχτούν σε πολυάνθρωπα και ισχυρά κέντρα με μεγάλη εμποροναυτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο αποικισμός και στην Κάτω Ιταλία, υπήρξε μια κορυφαία περίοδος της ελληνικής ιστορίας και δικαιωματικά θεωρείται μεγάλο βήμα στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Κεραμικά αγγεία

Όλη η Κάτω Ιταλία, η Σικελία, η Σαρδηνία γέμισαν με ελληνικές εστίες. Παντού έλαμψαν ελληνικές εστίες, σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Οι νέες αυτές πόλεις των Ελλήνων αποίκων, γέμισαν πλούτο, ενώ επίσης προέκυψαν και νέες τάξεις, όπως οι έμποροι και οι ναυτικοί. Όλη αυτή η οικονομική ευμάρεια μαζί με τη γνωριμία που έκανε το ελληνικό στοιχείο με τους ιθαγενείς πληθυσμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πολιτιστική άνθηση σε όλους τους τομείς.
 Ο Έλληνας Έφηβος
Στον χώρο της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, οι Έλληνες άποικοι έχουν να επιδείξουν υψηλά επιτεύγματα, συναγωνιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό τη μητροπολιτική Ελλάδα. Η αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα, με τους πολύ καλά σωζόμενους μέχρι σήμερα ναούς και η πλαστική, με τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της, υποδηλώνουν το υψηλό στάδιο καλλιτεχνικής ανάπτυξης όλων σχεδόν των αποικισμένων από Έλληνες περιοχών της Μεσογείου.
 Η Μεγάλη Ελλάδα
H ονομασία Μεγάλη Ελλάδα, είχε δοθεί κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. στις ελληνικές πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των παραλίων της Νότιας Ιταλίας. Στη συνέχεια, όμως, από τον 1ο π.Χ. αιώνα, ο όρος περιελάμβανε και τη Σικελία, περικλείοντας έτσι όλο το τμήμα της Ιταλίας, στο οποίο είχαν εγκατασταθεί Έλληνες. Οι κάτοικοι της ήταν γνωστοί στην Ελλάδα ως Ιταλιώτες και Σικελιώτες αντίστοιχα, ενώ οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον όρο Γραικοί. Ο χαρακτηρισμός «Μεγάλη» δεν προσδιορίζει τόσο την γεωγραφική έκταση, όσο το μέγεθος της αναγνώρισης που έδειχνε ο αρχαίος κόσμος αφενός στον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες στα ελληνικά κέντρα και αφετέρου στην οικονομική και πολιτική ισχύ που κατάφεραν να αποκτήσουν.
 Γιγάντιος Τελαμώνας (από το ναό του Ολυμπίου Διός)
 Στον Κρότωνα ανέπτυξε τη φιλοσοφική του σκέψη ο Πυθαγόρας, η οποία διαδόθηκε γρήγορα στις γειτονικές πόλεις και από εκεί στην κυρίως Ελλάδα. Κατόπιν, τη σκυτάλη πήρε η Ελέα που ανέδειξε δύο από τους πιο σημαντικούς στοχαστές της αρχαιότητας τον Παρμενίδη και τον Ζήνωνα, οι οποίοι δημιούργησαν την ελεατική σχολή. Στην Σικελία εμφανίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ ο Εμπεδοκλής από τον Ακραγάντα, ο οποίος εκτός από φιλόσοφος ήταν και γιατρός, μηχανικός, ποιητής και ρήτορας και ο Γοργίας από τους Λεοντίνους που δίδαξε την ρητορική τέχνη σε πολλές ελληνικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.
Ο ναός της Ομόνοιας

Η Σικελία ήταν η πατρίδα του μεγάλου λυρικού ποιητή του Στησίχορου, ενώ άξιος συνεχιστής του ήταν ο Ιβυκος από το Ρήγιο της Κάτω Ιταλίας. Στο θέατρο άνθησε η τέχνη του Επίχαρμου, του σημαντικότερου εκπροσώπου της σικελικής κωμωδίας, ο οποίος έζησε στην αυλή του τυράννου των Συρακουσών Ιέρωνα, όπου γνώρισε τους ποιητές Πίνδαρο, Συμωνίδη και Βακχυλίδη. Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών ήταν οι Συρακούσιοι Σώφρονας, Θεόκριτος, Φιλήμων, Μόσχος, ο Αρχέστρατος από τη Γέλα, ο Λεωνίδας και ο Ρίτων από τον Τάραντα κ.α. Από τις Συρακούσες ήταν ακόμη ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες επιστήμονες, ο μαθηματικός και μηχανικός Αρχιμήδης. Η Μεγάλη Ελλάδα αποτέλεσε γόνιμο έδαφος για τη φιλοσοφία, τις τέχνες, τα μαθηματικά, τις επιστήμες που εξαπλώθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και αποτελούν τις ρίζες του δυτικού πολιτισμού.

*** Η Σκύλλα είναι θηλυκό τέρας της ελληνικής μυθολογίας. Θεωρείται θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Γαίας. Κατοικούσε στην ευρωπαϊκή ακτή του πορθμού του Βοσπόρου (στην ασιατική ακτή κατοικούσε ένα άλλο τέρας, η Χάρυβδις). Είχε έξι λαιμούς και άρπαζε αντίστοιχους ναυτικούς από τα διερχόμενα πλοία. Αργότερα οι μυθογράφοι μετέφεραν την κατοικία των δύο τεράτων στον πορθμό της Μεσσήνης μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας.
Τόσο η Χάρυβδη όσο και η Σκύλλα εμπλέκονται στους μύθους τόσο του Οδυσσέα όσο και των Αργοναυτών, οι οποίοι πέρασαν από τα στενά αυτά με μικρές απώλειες, γιατί η Ήρα παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να την κοιμίσει, τόσο την ίδια όσο και την Χάρυβδη. Είχε εννέα κεφάλια που έμοιαζαν με σκύλου, εξ ού και το όνομά της.
Η Σκύλλα και η Χάρυβδη ήταν δυο φοβερά τέρατα της θάλασσας. Οι ναυτικοί που κινδύνευαν στα ταξίδια τους από τα απειλητικά κύματα και τις θύελλες, έπλαθαν με τη φαντασία τους μυθικές μορφές, που λυσσομανούσαν και προσπαθούσαν αγριεμένες να τους καταστρέψουν. Έτσι γεννήθηκαν τα δυο τρομακτικά αυτά τέρατα. Οι θαλασσινοί έβαζαν με το νου τους πως δεν επρόκειτο απλώς για δυνατό άνεμο και για θεόρατα κύματα. Πίστευαν ότι κάτι περισσότερο κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά, κάποιο πλάσμα κακό στην ψυχή και τρομερό στην όψη, που γύρευε το χαμό τους· αυτό προκαλούσε όλη τη φοβερή αναταραχή και η κακοκαιρία δεν ήταν τυχαία. Έλεγαν πως η Σκύλλα και η Χάρυβδη βρίσκονταν η μια απέναντι από την άλλη, σε ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα που, σύμφωνα με τον Όμηρο, ονομαζόταν Πλαγκτές Πέτρες. Το πέρασμα αυτό ήταν εντελώς αδύνατο να το διασχίσει κανείς, λόγω της φοβερής κατάστασης που επικρατούσε εκεί από την παρουσία των δυο τεράτων - ούτε πουλί πετούμενο δε γλίτωνε, αν τολμούσε να το περάσει. Εκεί υπήρχαν πολλά απότομα βράχια, πολύ ψηλά και το κύμα έσκαγε πάνω τους με φοβερό θόρυβο. Το στενό αυτό το τοποθετούσαν σε διάφορα σημεία. Άλλοι έλεγαν πως ήταν ο Βόσπορος, άλλοι στο ακρωτήριο Ταίναρο κι άλλοι κοντά στα Κανάρια νησιά, εκτός Μεσογείου, δηλαδή. Οι πιο πολλοί πίστευαν πως η Σκύλλα και η Χάρυβδη κατοικούσαν στο στενό της Μεσσήνης, ανάμεσα στην Ιταλία και τη Σικελία. Τα δυο τέρατα ήταν εγκαταστημένα σε δυο σκοπέλους. Ο ένας ήταν τόσο ψηλός, που η κορυφή του χανόταν στον ουρανό και ήταν πάντα σκεπασμένη με πυκνά μαύρα σύννεφα.
Η Σκύλλα ήταν κρυμμένη μέχρι τη μέση της μέσα στο βάραθρο της σπηλιάς. Είχε δώδεκα παραμορφωμένα ποδάρια, που υψώνονταν στον αέρα κι έξι πάρα πολύ μακρείς λαιμούς. Τα έξι κεφάλια της ήταν φριχτά, με τρία σαγόνια το καθένα· δηλαδή το κάθε στόμα της είχε τρεις σειρές δόντια, που στάζανε δηλητήριο. Από τη σπηλιά πρόβαλλαν τα κεφάλια της, που βουτούσαν ολόγυρα στο βράχο και μέσα στο νερό: Άρπαζαν τα μεγάλα κήτη της θάλασσας, δελφίνια, σκυλόψαρα, φώκιες και τα καταβρόχθιζαν με μανία. Έτρωγαν όμως και ανθρώπους, αν κάποιο καράβι τολμούσε να διασχίσει το στενό. Η Σκύλλα άρπαζε τόσους κωπηλάτες, όσα ήταν και τα φοβερά της στόματα. Γονείς της Σκύλλας ήταν, σύμφωνα με μια παράδοση, ο Φόρκης και η Κητώ, η οποία είχε γονείς της τον Πόντο και τη Γαία. Παιδιά τους ήταν επίσης και άλλα θαλάσσια τέρατα, όπως η Έχιδνα, οι Σειρήνες και η Θόωσσα, που συμβόλιζε τη μανιασμένη θάλασσα. Άλλοι, πάλι, έλεγαν πως γονείς της Σκύλλας ήταν ο Φόρβας και η Εκάτη ή ο Φόρκης και η Εκάτη. Η Εκάτη ήταν κόρη του Δία, συνδεόταν όμως πιο πολύ με τους ανθρώπους, παρά με τους θεούς. Το βασίλειό της ήταν η θάλασσα κι όταν δεν τριγυρνούσε, έμενε στη Σπηλιά της, όπως ακριβώς η κόρη της, η Σκύλλα. Την Εκάτη την ονόμαζαν αλλιώς και Λάμια και ήταν μια όμορφη βασίλισσα στη Λιβύη, ευνοούμενη του Δία. Η Ήρα, για να την εκδικηθεί, τη μεταμόρφωσε σε απαίσιο τέρας, κι εκείνη γέννησε αργότερα τη Σκύλλα. Τέλος, μια άλλη παράδοση θεωρεί γονείς της τον Τυφωέα και την Έχιδνα. Η Χάρυβδη κατοικούσε στην απέναντι μεριά, όπου υπήρχε ένας δεύτερος σκόπελος, αλλά με μικρότερο ύψος. Πάνω του είχε φυτρώσει μια αγριοσυκιά και κάτω από το φύλλωμά της καθόταν το τέρας, που από το στόμα του ξερνούσε μαύρο νερό. Η Χάρυβδη μπορούσε να μετατρέπει το στενό πέρασμα σε μια τεράστια ρουφήχτρα· τρεις φορές τη μέρα ρουφούσε το νερό και τρεις φορές το ξανάβγαζε με φοβερή ταχύτητα. Έτσι, αν τύχαινε και βρισκόταν κανείς κοντά τις στιγμές που το ρουφούσε, δεν είχε ελπίδες να γλιτώσει. Ούτε καν ο ίδιος ο Ποσειδώνας δεν μπορούσε να επέμβει και να βοηθήσει τους προστατευόμενους του. Ο μύθος της Σκύλλας και της Χάρυβδης δημιουργήθηκε από τη φαντασία και τις διηγήσεις των ναυτικών, που πίστευαν ότι τα φοβερά καιρικά φαινόμενα οφείλονταν στην ύπαρξη δυο φρικτών τεράτων. Με τον καιρό προέκυψαν και διάφορες ιστορίες σχετικά με την αρχική καταγωγή και τη μετέπειτα μεταμόρφωσή τους. Οι άνθρωποι, δηλαδή, όσο περνούσαν τα χρόνια προσπαθούσαν να εξηγήσουν πώς γεννήθηκαν - φαντάζονταν πως στην αρχή ήταν πλάσματα της στεριάς και κατά τη διάρκεια της ζωής τους για κάποιο λόγο, μεταμορφώθηκαν.

***  Η Χάρυβδη ή Χάρυβδις ή ρουφήχτρα ή θαλάσσια δίνη σύμφωνα με το Λεξικό Liddel-Scott, όνομα αμφίβολης ετυμολογίας, είναι θηλυκό τέρας της ελληνικής μυθολογίας. Θεωρείται θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Γαίας. Κατοικούσε στην ασιατική ακτή του πορθμού του Βοσπόρου (στην ευρωπαϊκή ακτή κατοικούσε ένα άλλο τέρας, η Σκύλλα) και ρουφούσε το νερό της θάλασσας, καταπίνοντας μαζί διερχόμενα πλοία και ναυτικούς. Αργότερα οι μυθογράφοι μετέφεραν την κατοικία των δύο τεράτων στον πορθμό της Μεσσήνης μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας.
Τόσο η Χάρυβδη όσο και η Σκύλλα εμπλέκονται στους μύθους του Οδυσσέα και των Αργοναυτών, οι οποίοι πέρασαν από τα στενά αυτά με μικρές απώλειες.




*** ΜΟΝΡΟΑΛΕ  ΣΙΚΕΛΙΑΣ - ΠΑΛΕΡΜΟ  ΠΑΛΕΡΜΟ(700.000 - ΣΙΚΕΛΙΑ): Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ "ΜΟΝΡΕΑΛΕ"(8 ΧΜ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ, ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, 6340 Τ.Μ ΨΗΦΙΔΩΤΑ, ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ)    Παλέρμο ( Σικελίας : Murriali [1] ) είναι μια πόλη και comune στην επαρχία του Παλέρμο , στη Σικελία , την Ιταλία , στην πλαγιά του Monte Caputo , με θέα το πολύ εύφορη κοιλάδα που ονομάζεται "La Conca d'oro" (το Χρυσό Κοχύλι) , η οποία φημίζεται για τους πορτοκαλί , ελιές και αμυγδαλιές δέντρα, η παραγωγή των οποίων εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες. The town, which has a population of approximately 30,000, is about 15 kilometres (9 miles) south of Palermo . Η πόλη, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 30.000, είναι περίπου 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) νότια του Παλέρμο .
Παλέρμο  Βίντεο : http://youtu.be/outF3RJuJS0 ,.-
Το Παλέρμο (Ιταλικά: Palermo, Σικελικά: Palermu, αρχαία ελληνικά Πάνορμος) είναι πρωτεύουσα και διοικητική έδρα της αυτόνομης περιοχής Σικελία, της Ιταλίας καθώς και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το Παλέρμο είναι κτισμένο σε μαγευτική τοποθεσία, στο βάθος μεγάλου κόλπου της ΒΔ. ακτής της Σικελίας, στους πρόποδες του βουνού Πελεγκρίνο, σε μια ευφορότατη κοιλάδα. Είναι σημαντική πόλη της Σικελίας, με πανεπιστήμιο κι άλλες ανώτατες σχολές, ναύσταθμο, ναυπηγεία, βιομηχανίες μεταξουργίας κι υφαντουργίας και σπουδαίο λιμάνι με μεγάλη εμπορική κίνηση. Είναι πόλη με αρχαιότατη ιστορία. Ήταν αποικία των Καρχηδονίων, ενώ οι Φοίνικες κι οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σα σταθμό στα ταξίδια τους. Κατακτήθηκε απ' τους Ρωμαίους, τους Νορμανδούς, τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Άραβες. Στην πόλη σώζονται ωραιότατα μνημεία, δείγματα της μακρόχρονης ιστορίας της. Οι κάτοικοι του Παλέρμο αποκαλούνται Παλερμιτάνοι ή Πανορμίτες.
Το Παλέρμο είναι μια πόλη με μεγάλα προβλήματα, αλλά και μια πόλη με τρισχιλιετή ιστορία, όμορφα ανάκτορα και εκκλησίες, πολύχρωμες αγορές, πολύ καλό φαγητό και διακριτή πολιτιστική ταυτότητα.
Το Παλέρμο είναι η πόλη των αντιθέσεων και διάφορων χαρακτήρων. Παλιό και νέο, καλοφτιαγμένο και ερειπωμένο, ζωντανό και κοιμισμένο, χριστιανικό και αλλόδοξο, τα πάντα συναντάς εκεί, εκτός από ελληνικές αρχαιότητες. Το Νορμανδικό στοιχείο υπερισχύει, και κατ’ εξοχήν η μητρόπολη, αλλά και το Μπαρόκ δε μένει πίσω. Παντού εκκλησίες με κομψά καμπαναριά και αγάλματα στις κεντρικές πύλες και στα περίτεχνα παράθυρα. Στο μουσείο «Παλάτι των Νορμανδών» με τη περίφημη «Καπέλα Παλατίνα» νιώθεις και πάλι το βυζαντινό πνεύμα να κυριαρχεί ολοκληρωτικά. «Ναι, και στο Παλέρμο υπάρχει ελληνισμός» θέλεις να φωνάξεις ενθουσιασμένος. Κι όταν σε λίγο επισκέπτεσαι το θέατρο Μάσσιμο, διαπιστώνεις ξανά τη σημαντική διαφορά της βυζαντινής τέχνης από την πομπώδη μοντέρνα, και θυμάσαι τα λόγια του καθηγητού σου απ’ το γυμνάσιο: «Βάλε ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα ανάμεσα σε εκατό ρωμαϊκά και θα στο βρω αμέσως."  .-
~ Μετά την κατάληψη της Παλέρμο από τους Άραβες, ο επίσκοπος του Παλέρμο αναγκάστηκε να μετακινήσει την έδρα του εκτός της πρωτεύουσας. The role of the new cathedral was assigned to a modest little church, Aghia Kiriaki in the village nearby which was later called Monreale. Ο ρόλος του νέου καθεδρικού ναού ανατέθηκε σε ένα μέτριο εκκλησάκι, της Αγίας Κυριακής στο χωριό σε κοντινή απόσταση που αργότερα ονομάστηκε Παλέρμο. After the Norman conquest in 1072 Christians got back the old city cathedral. Μετά την κατάκτηση του Norman το 1072 οι χριστιανοί πήρε πίσω το παλιό καθεδρικό ναό της πόλης. Probably this role as temporary ecclesiastical centre played a part in King William II 's decision to build his famous cathedral here. [ 2 ] Πιθανώς αυτό το ρόλο ως προσωρινή εκκλησιαστικό κέντρο έπαιξε ένα ρόλο στην King William II απόφαση να οικοδομήσει διάσημο καθεδρικό ναό του εδώ. [2]
The town was for a long time a mere village, and started its expansion when the Norman Kings of Sicily chose the area as their hunting resort, building here a palace (probably identifiable with the modern Town Hall). Η πόλη ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα απλό χωριό, και ξεκίνησε την επέκτασή της, όταν οι Norman βασιλιάδες της Σικελίας επέλεξε την περιοχή, όπως το κυνήγι θέρετρο τους, την οικοδόμηση εδώ ένα παλάτι (πιθανότατα ταυτίζεται με το σύγχρονο Δημαρχείο).
Under King William II the large monastery of Benedictines coming from Cava de' Tirreni , with its church, was founded and provided with large assets. Σύμφωνα King William II το μεγάλο μοναστήρι της Benedictines προέρχονται από Cava de 'Tirreni , με την εκκλησία του, ιδρύθηκε και παρέχονται με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. It is noteworthy that the new construction had also an important defensive function. Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα κατασκευή είχε επίσης μια σημαντική αμυντική λειτουργία. Monreale was the seat of the metropolitan archbishop of Sicily, which from then on exerted a significant influence over Sicily. Παλέρμο ήταν η έδρα της μητροπολιτικής αρχιεπισκόπου της Σικελίας, το οποίο από τότε άσκησαν σημαντική επιρροή Σικελία
Ο καθεδρικός ναός του Παλέρμο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα παραδείγματα Norman αρχιτεκτονικής στον κόσμο. It was begun in 1174 by William II , and in 1182 the church, dedicated to the Assumption of the Virgin Mary , was, by a bull of Pope Lucius III , elevated to the rank of a metropolitan cathedral. Ξεκίνησε το 1174 από τον William II , και το 1182 η εκκλησία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου , ήταν, από έναν ταύρο του Πάπα Lucius III , αναβαθμίζεται σε ένα μητροπολιτικό ναό.
The church is a national monument of Italy and one of the most important attractions of Sicily. Η εκκλησία είναι ένα εθνικό μνημείο της Ιταλίας και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σικελίας.
The archiepiscopal palace and monastic buildings on the south side were of great size and magnificence, and were surrounded by a massive precinct wall, crowned at intervals by twelve towers. Το παλάτι αρχιεπισκοπικό και μοναστικά κτίρια στη νότια πλευρά ήταν μεγάλο μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια, και ήταν περιτριγυρισμένο από ένα τεράστιο περίβολο, στέφεται κατά διαστήματα από δώδεκα πύργους. This has been mostly rebuilt, and but little now remains except ruins of some of the towers, a great part of the monks' dormitory and frater, and the splendid cloister, completed about 1200. Αυτό έχει ως επί το πλείστον ξαναχτίστηκε, αλλά και λίγο τώρα παραμένει εκτός ερείπια ορισμένων από τους πύργους, ένα μεγάλο μέρος των μοναχών κοιτώνα και Frater, και το υπέροχο μοναστήρι, ολοκληρώθηκε περίπου 1200.
The latter is well preserved, and is one of the finest Italian cloisters both for size and beauty of detail now extant. Το τελευταίο είναι καλά διατηρημένα, και είναι ένα από τα καλύτερα ιταλικά σκήτες τόσο για το μέγεθος και την ομορφιά της λεπτομέρειας σώζονται. It is about 2200 m 2 , with pointed arches decorated with diaper work , supported on pairs of columns in white marble , 216 in all, which were alternately plain and decorated by bands of patterns in gold and colors, made of glass tesserae , arranged either spirally or vertically from end to end of each shaft. Είναι περίπου 2200 m 2, με μυτερές καμάρες διακοσμημένες με το έργο της πάνας , υποστηρίζεται σε ζεύγη των στηλών σε λευκό μάρμαρο , 216 στο σύνολο, το οποίο ήταν εναλλάξ απλό και κοσμείται από αλυσιδωτό σχέδια σε χρυσό και χρώματα, κατασκευασμένο από γυαλί ψηφίδες , που διοργανώνονται είτε σπειροειδώς ή κάθετα από άκρο σε άκρο του κάθε άξονα. The marble capitals are each carved with foliage , biblical scenes and allegories , no two being alike. Τα μαρμάρινα κιονόκρανα κάθε σκαλισμένα με φύλλωμα , βιβλικές σκηνές και αλληγορίες , όχι δύο είναι ίδια. At one angle, a square pillared projection contains the marble fountain or monks' lavatorium , evidently the work of Muslim sculptors. Σε μια γωνία, ένα τετράγωνο κίονες προβολή περιέχει το μαρμάρινο σιντριβάνι ή μοναχών lavatorium , προφανώς το έργο των μουσουλμάνων γλύπτες.
The church's plan is a mixture of Eastern Rite and Roman Catholic arrangement. Το σχέδιο του ναού είναι ένα μίγμα της ανατολικής Rite και Ρωμαιοκαθολικής ρύθμιση. The nave is like an Italian basilica , while the large triple- apsed choir is like one of the early three-apsed churches, of which so many examples still exist in Syria and other Oriental countries. Το κεντρικό κλίτος είναι σαν μια ιταλική βασιλική , ενώ η μεγάλη τριπλής αψιδωτή χορωδία είναι σαν ένα από τα πρώτα τρία αψιδωτά εκκλησίες, από τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα στην Συρία και άλλες χώρες της Ανατολής. It is, in fact, like two quite different churches put together endwise. Είναι, στην πραγματικότητα, όπως και δύο εντελώς διαφορετικές εκκλησίες μαζί, από το άκρο.
The basilican nave is wide, with narrow aisles . Η basilican κλίτος είναι μεγάλη, με τα στενά κλίτη . Monolithic columns of grey oriental granite (except one, which is of cipolin marble), on each side support eight pointed arches much stilted. Μονολιθικοί κίονες από γκρίζο ανατολίτικο γρανίτη (εκτός από μία, η οποία είναι από σιπολίνες μάρμαρο), σε κάθε πλευρά υποστήριξη οκτώ οξυκόρυφα τόξα πολύ δύσκαμπτος. The capitals of these (mainly Corinthian) are also of the classical period. Οι πρωτεύουσες αυτών (κυρίως Κορινθιακό) είναι επίσης της κλασικής περιόδου. There is no triforium , but a high clerestory with wide two-light windows, with simple tracery like those in the nave-aisles and throughout the church, which give sufficient light. Δεν υπάρχει Triforium , αλλά ένα υψηλό clerestory με ευρεία δύο-φως παράθυρα, με απλό tracery, όπως εκείνες των κλίτος-διαδρόμους και σε όλη την εκκλησία, που δίνουν αρκετό φως.
The other half, Eastern in two senses, is both wider and higher than the nave. Το άλλο μισό, την Ανατολική σε δύο αισθήσεις, είναι τόσο ευρύτερη και υψηλότερη από τον κυρίως ναό. It also is divided into a central space with two aisles, each of the divisions ending at the east with an apse. Είναι επίσης χωρίζεται σε ένα κεντρικό χώρο με δύο κλίτη, το καθένα από τα τμήματα που έληξε στα ανατολικά με αψίδα. The roofs throughout are of open woodwork very low in pitch, constructionally plain, but richly decorated with color, now mostly restored. Οι στέγες σε όλη είναι ανοιχτή ξυλογλυπτικής πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα, κατασκευαστικά απλό, αλλά πλούσια διακοσμημένα με χρώμα, τώρα ως επί το πλείστον αποκατασταθεί. At the west end of the nave are two projecting towers, with a narthex (entrance) between them. Στο δυτικό άκρο του κυρίως ναού είναι δύο προεξέχοντα πύργους, με ένα νάρθηκα (είσοδος) μεταξύ τους. A large open atrium , which once existed at the west, is now completely destroyed, having been replaced by a Renaissance portico by Giovanni Domenico and Fazio Gagini (1547–1569). Ένα μεγάλο ανοικτό αίθριο , που υπήρχαν κάποτε στα δυτικά, τώρα είναι εντελώς καταστραφεί, έχει αντικατασταθεί από ένα αναγεννησιακό στοά από Giovanni Domenico και Fazio Gagini (1547-1569).
It is, however, the large extent (6,500 m 2 ) of the impressive glass mosaics covering the interior which make this church so splendid. Είναι, ωστόσο, η μεγάλη έκταση (6.500 m 2) από τα εντυπωσιακά γυαλί ψηφιδωτά που καλύπτουν το εσωτερικό που κάνει η εκκλησία τόσο υπέροχο. With the exception of a high dado , made of marble slabs with bands of mosaic between them, the whole interior surface of the walls, including soffits and jambs of all the arches, is covered with minute mosaic-pictures in bright colors on a gold ground. Με την εξαίρεση του υψηλού κάτω μέρος του τοίχου , κατασκευασμένο από μαρμάρινες πλάκες με τις ζώνες του ψηφιδωτού μεταξύ τους, όλη η εσωτερική επιφάνεια των τοίχων, συμπεριλαμβανομένων υπερώα και παραστάδες από όλες τις καμάρες, είναι καλυμμένο με λεπτό μωσαϊκό-εικόνες σε φωτεινά χρώματα σε χρυσό φόντο . The mosaic pictures are arranged in tiers, divided by horizontal and vertical bands. Τα ψηφιδωτά εικόνες τοποθετημένα σε σειρές, χωρίζεται με οριζόντιες και κάθετες λωρίδες. In parts of the choir there are five of these tiers of subjects or single figures one above another. Σε ορισμένα τμήματα της χορωδίας υπάρχουν πέντε από αυτές τις σειρές μαθημάτων ή μόνο αριθμούς ένα πάνω στο άλλο.
The half dome of the central apse has a colossal half-length figure of Christ , with a seated Virgin and Child below; Το μισό τεταρτοσφαίριο της κεντρικής αψίδας έχει μια κολοσσιαία φιγούρα μισό μήκος του Χριστού , με ένα καθιστό Virgin και παιδιών κάτω? the other apses have full-length figures of St Peter and St Paul . οι άλλες αψίδες έχουν ολόσωμες μορφές του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου . Inscriptions on each picture explain the subject or saint represented; Επιγραφές σε κάθε εικόνα εξηγήσει το θέμα ή άγιος εκπροσωπούνται? these are in Latin , except some few which are in Greek. αυτά είναι σε Latin , εκτός από κάποια λίγα που είναι στα ελληνικά. The subjects in the nave begin with scenes from the Book of Genesis , illustrating the Old Testament types of Christ and His scheme of redemption, with figures of those who prophesied and prepared for His coming. Τα θέματα του κυρίως ναού αρχίζουν με σκηνές από το Βιβλίο της Γένεσης , που απεικονίζουν τα Παλαιά Διαθήκη τύπους του Χριστού και την οικονομία της λύτρωσης, με στοιχεία από εκείνα που προφήτευσε και έτοιμοι για τον ερχομό Του. Around the lower tier and the choir are subjects from the New Testament , chiefly representing Christ's miracles and suffering, with apostles, evangelists and other saints. Γύρω από το κάτω διάζωμα και της χορωδίας είναι θέματα από την Καινή Διαθήκη , κυρίως αντιπροσωπεύουν θαύματα και τα βάσανα του Χριστού, με τους αποστόλους, ευαγγελιστές και άλλους αγίους. The design, execution and choice of subjects all appear to be of Byzantine origin , the subjects being selected from the Menologion of Basil II drawn up by the emperor Basil II in the 10th century. Ο σχεδιασμός, η εκτέλεση και η επιλογή των θεμάτων όλων φαίνεται να είναι βυζαντινή καταγωγή , τα θέματα που επιλέγονται από το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β καταρτίζεται από τον αυτοκράτορα Βασιλείου Β ' το 10ο αιώνα.
The tomb of William I of Sicily (the founder's father), a magnificent porphyry sarcophagus contemporary with the church, under a marble pillared canopy, and the founder William II's tomb, erected in 1575, were both shattered by a fire, which in 1811 broke out in the choir, injuring some of the mosaics, and destroying all the fine walnut choir-fittings, the organs, and most of the choir roof. Ο τάφος του William I της Σικελίας (πατέρα του ιδρυτή της), μια υπέροχη πορφυρίτη σαρκοφάγος σύγχρονος με την εκκλησία, κάτω από μια μαρμάρινη κίονες θόλο, και ο τάφος του ιδρυτή William II, το οποίο χτίστηκε το 1575, ήταν τόσο κατεστραμμένο από πυρκαγιά, η οποία το 1811 έσπασε έξω στη χορωδία, τραυματίζοντας κάποιους από τα ψηφιδωτά, και καταστρέφοντας όλα τα ωραία καρυδιάς χορωδία-εξαρτήματα, τα όργανα, και το μεγαλύτερο μέρος της οροφής χορωδία. The tombs were rebuilt, and the whole of the injured part of the church restored a few years after the fire. Οι τάφοι ξαναχτίστηκαν, και το σύνολο του τραυματισμένο μέρος του ναού αποκαταστάθηκε λίγα χρόνια μετά την πυρκαγιά. The present organ, revised in 1967 by Ruffatti, has six manuals and 102 stops. Η παρούσα όργανο, που αναθεωρήθηκε το 1967 από Ruffatti, έχει έξι εγχειριδίων και 102 στάσεις.
Εσωτερικό του καθεδρικού ναού Παλέρμο.On the north of the choir are the tombs of Margaret of Navarre , wife of William I, and her two sons Roger and Henry, together with an urn containing the viscera of Saint Louis of France , who died in 1270. The pavement of the triple choir, though much restored, is a specimen of marble and porphyry mosaic in opus alexandrinum , with signs of Arab influence in its main lines. Στη βόρεια της χορωδίας είναι οι τάφοι της Margaret της Ναβάρας , σύζυγος του William I, και δύο γιους της, Roger και Henry, μαζί με ένα δοχείο που περιέχει το σπλάχνα του Saint Louis από τη Γαλλία , ο οποίος πέθανε το 1270 Το πεζοδρόμιο της τριπλής χορωδία, αν και πολύ ανακαινισμένο, είναι ένα δείγμα του μαρμάρου και πορφυρίτη μωσαϊκό σε opus alexandrinum, με τα σημάδια της αραβικής επιρροής στις γενικές της γραμμές. The mosaic pavement of the nave was completed in the 16th century, and has disks of porphyry and granite with marble bands intermingled with irregular lines. Το ψηφιδωτό δάπεδο του κυρίως ναού ολοκληρώθηκε το 16ο αιώνα, και έχει δίσκους από πορφυρίτη και γρανίτη με μάρμαρο ζώνες αναμιχθεί με ακανόνιστες γραμμές.
Two baroque chapels were added in the 17th and 18th centuries, which are shut off from the rest of the church. Δύο μπαρόκ παρεκκλήσια προστέθηκαν στο 17ο και 18ο αιώνα, η οποία είναι κλειστή από τον υπόλοιπο ναό. The bronze doors of the mosaic-decorated portal on the left side was executed by Barisano da Trani in 1179. Τα χάλκινα πόρτες του μωσαϊκού διακοσμημένο πύλη για την αριστερή πλευρά εκτελέστηκε από Barisano da Τρανή το 1179.


Although not so refined as mosaics in Cefalù and the Palazzo dei Normanni , the cathedral interior nevertheless contains the largest cycle of Byzantine mosaics extant in Italy. Αν και δεν είναι τόσο εξευγενισμένα, όπως ψηφιδωτά στο Cefalù και το Palazzo dei Normanni , ο καθεδρικός ναός εσωτερικό περιλαμβάνει, εντούτοις, το μεγαλύτερο κύκλο των βυζαντινών ψηφιδωτών σώζεται στην Ιταλία.
Sicilia Monreale4 tango7174.jpg
*** 
***    Συρακούσες  Σικελίας

Επιβλητικό το κέντρο της παλιάς πόλης των Συρακουσών
Ένα πρωϊνό του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς, επισκεφθήκαμε τις Συρακούσες, που υπήρξε η λαμπρότερη πόλη της Σικελίας μέχρι την κατάκτηση των Ρωμαίων το 212 π.Χ. Στην Ιστορία του Θουκυδίδη, η σικελική εκστρατεία καταλαμβάνει σημαντικό μέρος, καθώς εδώ, όπως λέγεται, παίχτηκε η μοίρα του αρχαιοελληνικού κόσμου και ο Θεός των Ελλήνων, τιμώρησε την «ύβρη» των Αθηναίων να κάνουν την Μεσόγειο δική τους θάλασσα.

Μια πινελιά από την παλιά πόλη των Συρακουσών
Επρόκειτο για μια εκστρατεία, που τελείωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στα λατομεία της πόλης, με τη φυσική εξόντωση του αθηναϊκού στρατεύματος. Σε ένα τοπίο συγκλονιστικό, όσο και παράλογο. Αλλά το μνημείο που καθηλώνει, είναι ο αρχαίος ναός της Αθηνάς του 6ου αιώνα, το διαχρονικό μνημείο των Συρακουσών, που ατόφια τμήματά του διατηρούνται στην μητρόπολη, το Duomo της μπαρόκ πόλης.

Αφίσα έξω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών με τα έργα
"Τραχίνιες" του Σοφοκλή και "Ηρακλής" του Ευριπίδη
Το Ευρύαλο Τείχος
Η Ορτυγία, η παλιά πόλη των Συρακουσών είναι ένας υπέροχος τόπος. Οι επισκέπτες, περπατούν για ώρες στα στενά της δρομάκια, επισκέπτονται την πηγή της Αρεθούσας, το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης, πηγαίνουν στη συνέχεια στο κάστρο των Επιπολών, στον Ευρύαλο, στην βορειοδυτική άκρη των τειχισμένων αρχαίων Συρακουσών, διαπιστώνοντας την τεράστια έκταση της αρχαίας πόλης την εποχή της ακμής της.
Στις Συρακούσες, μπορεί κανείς να έχει την αίσθηση της συνέχειας και της ιστορίας, μία γειτνίαση των γεγονότων και των εποχών, που κάνει τις Συρακούσες τόπο διαχρονικό, τόπο που ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς.

 Η πηγή της Αρέθουσας στην ακτή της Ορτυγίας

Συρακούσες
Η πανέμορφη και σήμερα πόλη των Συρακουσών με το επιβλητικό αρχαιολογικό της μουσείο και την αρχαιολογική της ζώνη, μαρτυρεί την παρουσία των Κορινθίων (733 π.Χ.) στην ισχυρότερη ελληνική αποικία της Μεσογείου. Ο ναός της Αθηνάς αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε μετέπειτα ο σημερινός Καθεδρικός ναός της πόλης, όπου η Παναγία λατρεύεται αδιάκοπα από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Αποτελεί μοναδικό σύμπλεγμα δωρικών πυλών από πωρόλιθο και «μπαρόκ» αναγεννησιακού ρυθμού. Η πηγή της Αρέθουσας στην ακτή της Ορτυγίας, ο τεράστιος ερειπωμένος ναός του Απόλλωνος και το καλοδιατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο2 μαρτυρούν την παρουσία των Ελλήνων εκτός Ελλάδος. Τα νομίσματα των ελληνικών αποικιών της Κάτω Ιταλίας κατά την αρχαιότητα αποτελούν τον καθρέπτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού στοχασμού.

Μια πινελιά από την παλιά πόλη των Συρακουσών

 
***  Η πηγή της Αρέθουσας
Στις Συρακούσες

Επιβλητικό το κέντρο της παλιάς πόλης των Συρακουσών
Ένα πρωϊνό του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς, επισκεφθήκαμε τις Συρακούσες, που υπήρξε η λαμπρότερη πόλη της Σικελίας μέχρι την κατάκτηση των Ρωμαίων το 212 π.Χ. Στην Ιστορία του Θουκυδίδη, η σικελική εκστρατεία καταλαμβάνει σημαντικό μέρος, καθώς εδώ, όπως λέγεται, παίχτηκε η μοίρα του αρχαιοελληνικού κόσμου και ο Θεός των Ελλήνων, τιμώρησε την «ύβρη» των Αθηναίων να κάνουν την Μεσόγειο δική τους θάλασσα.

Μια πινελιά από την παλιά πόλη των Συρακουσών
Επρόκειτο για μια εκστρατεία, που τελείωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στα λατομεία της πόλης, με τη φυσική εξόντωση του αθηναϊκού στρατεύματος. Σε ένα τοπίο συγκλονιστικό, όσο και παράλογο. Αλλά το μνημείο που καθηλώνει, είναι ο αρχαίος ναός της Αθηνάς του 6ου αιώνα, το διαχρονικό μνημείο των Συρακουσών, που ατόφια τμήματά του διατηρούνται στην μητρόπολη, το Duomo της μπαρόκ πόλης.

Αφίσα έξω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών με τα έργα
"Τραχίνιες" του Σοφοκλή και "Ηρακλής" του Ευριπίδη
 
Το Ευρύαλο Τείχος
Η Ορτυγία, η παλιά πόλη των Συρακουσών είναι ένας υπέροχος τόπος. Οι επισκέπτες, περπατούν για ώρες στα στενά της δρομάκια, επισκέπτονται την πηγή της Αρεθούσας, το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης, πηγαίνουν στη συνέχεια στο κάστρο των Επιπολών, στον Ευρύαλο, στην βορειοδυτική άκρη των τειχισμένων αρχαίων Συρακουσών, διαπιστώνοντας την τεράστια έκταση της αρχαίας πόλης την εποχή της ακμής της.
Στις Συρακούσες, μπορεί κανείς να έχει την αίσθηση της συνέχειας και της ιστορίας, μία γειτνίαση των γεγονότων και των εποχών, που κάνει τις Συρακούσες τόπο διαχρονικό, τόπο που ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς.

 Η πηγή της Αρέθουσας στην ακτή της Ορτυγίας

Συρακούσες
Η πανέμορφη και σήμερα πόλη των Συρακουσών με το επιβλητικό αρχαιολογικό της μουσείο και την αρχαιολογική της ζώνη, μαρτυρεί την παρουσία των Κορινθίων (733 π.Χ.) στην ισχυρότερη ελληνική αποικία της Μεσογείου. Ο ναός της Αθηνάς αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε μετέπειτα ο σημερινός Καθεδρικός ναός της πόλης, όπου η Παναγία λατρεύεται αδιάκοπα από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Αποτελεί μοναδικό σύμπλεγμα δωρικών πυλών από πωρόλιθο και «μπαρόκ» αναγεννησιακού ρυθμού. Η πηγή της Αρέθουσας στην ακτή της Ορτυγίας, ο τεράστιος ερειπωμένος ναός του Απόλλωνος και το καλοδιατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο2 μαρτυρούν την παρουσία των Ελλήνων εκτός Ελλάδος. Τα νομίσματα των ελληνικών αποικιών της Κάτω Ιταλίας κατά την αρχαιότητα αποτελούν τον καθρέπτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού στοχασμού.

Μια πινελιά από την παλιά πόλη των Συρακουσών

***


*** ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2014  :
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Το  αγiάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Οκτωβρίου  2014   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ,   Παρασκευή 03  Οκτωβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html ,.-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ   Αναρτήσεων  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~   Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  05  Οκτωβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Κυριακή  05  Οκτωβρίου   2014  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .- 
10 ~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Αναρτήσεων  θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Κυριακή  05 Οκτωβρίου  2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   Δευτέρα  06  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  , Αυτοάμυνα   Δευτέρα 06  Οκτωβρίου  2014     : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html .-
~ Επιλογές αναρτήσεων  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html , .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη 08  ΟΠκτωβρίου  2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .-
~  Άρωμα Ενημέρωσης   Τετάρτη  08  Οκτωβρίου  2014   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html 
17~ Επιλογές  αναρτήσεων ενδιαφέροντων θεμάτων  Τετάρτη 08  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   09  Οκτωβρίου  2014    : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-
~ Επιλογές αναρτήσεων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-
~   Η Ενημέρωσή  μας  Παρασκευή  10 Οκτωβρίου  2014  :   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/10-2014.html , .-
~  Επιλογές  Αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  10  Οκτωβρίου  2014     :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotco                     m.blogspot.gr/2014/10/10-2014.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ Επιλογές  αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014   Σάββατο 18 Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-18-2014.html .-
  ~  Ενημέρωση της Κυριακής  19  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/19-2014.html ,.-                     
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  18  και  19  Οκτωβρίου  2014: :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/18-19-2014.html .-
~ Άρωμα ενημέρωσης  Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-           
~ Επιλογές  αναρτήσεων Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/21-2014.html ,.-
~ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014    Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος 2ο Δεύτερο ! :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-21-2014.html ,.-
~
 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3681   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2129     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2130   video.- 
Σύνολον                                                        7950   βίντεο   .-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2606  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    673.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   234 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/

*** ΤΡΑΓΟΥΔΙ  με Κίμωνα Σκαρέα :
1~**Κίμωνας  Σκαρέας Νο  9  τραγούδι στο πλοίο  2014 : http://youtu.be/eUroBaWCDEw ,
~**Κίμωνας  Νο  8  τραγούδι στο πλοίο  2014 : http://youtu.be/WTnCidAuQk4 ,
~**Κίμωνας  Νο  7  τραγούδι  στο πλοίο  2014 : http://youtu.be/GbW26TwceuI ,
~** Κίμωνας  Νο 6  τραγούδι στο πλοίο  2014 : http://youtu.be/QTwVTqvVjAk  ,
5~**Κίμωνας Σ  Νο  5  τραγούδι  στο πλοίο  2014 : http://youtu.be/OZbzwuEXLuA ,
~**Κίμωνας  Σ  Νο 4  τραγούδι στο Αλμπερομπέλλο Ν   Ιταλίας  17/10/2014 : http://youtu.be/6HqO_9cTo4E ,
~** Κίμωνας  Σ  Νο  3  τραγούδι  στο πλοίο 18/10/2014: http://youtu.be/HwYl_HHDdDo ,
~**Κίμωνας Σκαρέας  Νο  2  τραγούδι  στο πλοίο  2014: http://youtu.be/GHwC4jwFwRY ,
~**Κίμωνας Νο 1  τραγούδι  στο πλοίο 18/10/2014: http://youtu.be/dGfLy4dqQgw ,
10~** Από Καλό  Νερό διαδρομή προς Κοπανάκι  2014: http://youtu.be/sz_NwNZlEyw ,.-
~** 11 Κίμων Σκαρέας Νο 11  τραγουδά στην Κεφαλού Σικελία  14/10/2014 : http://youtu.be/DndrSy3QwcY ,
~**12 Κίμων Νο12 τραγουδά στην Κεφαλού Σικελία 14/10/2014 : http://youtu.be/jaEtQhsG1Fg ,
~**13  Κίμων  Νο 13  τραγούδι στην Κεφαλού 14/10/2014: http://youtu.be/yIlzqzkubtc .,
~**14  Κίμων Νο 14 τραγουδά στην Σικελία  15/10/2014: http://youtu.be/dSksaMVyp6c ,
~** 15  Κίμωνας Νο 15 τραγουδάει στην Κεφαλού Σικελίας 14  : http://youtu.be/JXW-fSKs1Yg ,

 ~*** ΑΠΟ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑ  11/10  -  18/10/2014 :
1~**   ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ στο   Σύλλογος γραφεία - μουσείο 17/10/2014 {Ελληνόφωνο  χωριό Ν. Ιταλίας} : http://youtu.be/WERaTXuK9k8 ,                                                
~**  Αλμπερομπέλλο  αφήγηση  17/10/2014 : http://youtu.be/OneyIS3TSyM ,
~** ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ  17/10/2014 Ν . Ιταλίας : http://youtu.be/uOGO1NRDvkg ,
~**  Αλμπερομπέλλο  Ν  Ιταλίας  17/10/2014 : http://youtu.be/-cmifOhZR-k ,
5~** Στερνατία Ν  Ιταλίας  γραφεία  συλλόγου  17/10/2014 : http://youtu.be/_DdrQl5Xr9U ,
~** Επιστροφή  εκδρομέων από ΣΙΚΕΛΛΙΑ  18/10/2014 πούλμαν : http://youtu.be/ldiIzUEIMAo ,
~**  Στερνατία  απαγγελία  από ελληνόφωνα Ιταλό συλλόγου  2014 : http://youtu.be/ugI11vDcdoQ ,
~ ** Στερνατία  Ν .Ιταλία  φεύγοντας  2014 : http://youtu.be/N5j9KLUjMJ4  
~**Αλμπερομπέλλο Ν   Ιταλίας  17/10/2014 : http://youtu.be/TrkRnTJMrhA ,
10~** ΚΑΛΗΜΕΡΑ  Ελληνόφωνο χωριό Ν  Ιταλίας  Απουλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/kBtV3W_l2mo ,
 ~** ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ  Ν  ΙΤΑΛΙΑΣ ελληνικός  εθνικός  ύμνος  17/10/2014 : http://youtu.be/Tv8mY3B8KFI ,
  ~**Στερναντία  ελληνόφωνο  χωριό Απουλίας  Ν   Ιταλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/NHju343tb9U , 
~** ΑΙΤΝΑ  15/10/2014  Σικελία : http://youtu.be/R6QcUAPTJJM ,
~***  ΑΙΤΝΑ  ΣΙΚΕΛΙΑΣ 15-10-2014 : http://youtu.be/K0WlZbXZnWM ,
15~*** Ηφαίστειο Αίτνα   Σικελίας 15-10-2014 : http://youtu.be/nAZ9nDVVaUI ,
~***  Στον  κρατήρα  του  Ηφαιστείου Αίτνα  Σικελίας  15-10-2014: http://youtu.be/W3rQrkZfd9w ,
~** ΜΕΣΣΗΝΑ προς  Κατάνια  και Αίτνα 13/10/2014 : http://youtu.be/et5jBT3Dw1I ,
~**ΚΕΦΑΛΟΥ ή Τσεφαλού  Σικελίας  μπαίνοντας  16 10 2014 : http://youtu.be/-ItjMSqq2U4 ,
~**ΠΑΛΕΡΜΟ περιήγηση  διαδρομή 14,15/10/2014 : http://youtu.be/TSxVrXfxZ34 ,
20~**Ακράγαντας Λιμάνι Εμπεδοκλή Σελινούντα Σεγιέστα  διαδρομή 13-10-2014 : http://youtu.be/ER6e9Q4F6wY ,
~** ΜΟΝΡΕΑΛΕ  Παλέρμο  Σικελίας  14/10/2014 : http://youtu.be/sKo5VcWVWTA ,
~**ΠΑΛΕΡΜΟ Σικελίας περιήγηση  διαδρομές 14/10/2014 : http://youtu.be/w5K3zn2Zb1E ,
~** Μεσσήνα Κατάνια  Ακράγαντας διαδρομή  αφήγηση 13/10/2014 : http://youtu.be/7YIM32YUS1M ,
~** Ρέντζιο Ν. Ιταλίας  ερχόμενοι από Σκύλα 12/10/2014 : http://youtu.be/7YIM32YUS1M ,
25~** ΑΙΤΝΑ Ιούλιος  2014  : http://youtu.be/FGVmys-7p5E,.-
~**Ακράγαντας Σικελίας  διαδρομή  αφήγησης  13/10/2014 : http://youtu.be/2jh7E58y0yY
~** ΜΠΑΡΙ  Ιταλίας  αφήγηση  διαδρομή  12/10/2014: http://youtu.be/Bhl5z4mdaZ0 
~**ΠΑΛΕΡΜΟ αφήγηση  περιήγηση 14/10/2014 : http://youtu.be/RpYyxtcXsOQ 
~**ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ  Σικελίας Αρχαιολογικός  και  νέα πόλη  13/10/2014 : http://youtu.be/WvUJFIzRWCE
30~** Μπάρι Ρέτζιο  διαδρομή  αφήγηση  12/10/2014 : http://youtu.be/_bR3zlG--AA
~**Αίτνα  2014   ,   12 Αυγούστου : http://youtu.be/Zj8nmcWP7mw
~** 2014  εκκριξη  ηφαιστείου Σικελίας Αίτνας  3100 μέτρα : http://youtu.be/Z_mZv080Tv8
~** Αίτνα  06 Αυγούστου  2014 : http://youtu.be/2sH06_FGlHY
~** 2014  εκκριξη ηφαιστείου Αίτνας Σικελίας : http://youtu.be/f-GV8mlECyU
35~**ΑΙΤΝΑ  εκκριξη 1992 , 2002 : http://youtu.be/0hFTfC5H14Y
~** Πορθμείο Ρέτζιο Μεσσήνα Σικελία  διαδρομή 13/10/2014 Βίλα Σαν Τζοβάνι : http://youtu.be/jsJAX7WjeDo ,
~**   ΠΑΛΕΡΜΟ Σικελίας  διαδρομή αφήγηση 14/10/2014 : http://youtu.be/dq6cM2cSFIE ,
~**     Απουλία Καλαβρία Ν Ιταλίας διαδρομή 12/10/2014 : http://youtu.be/CqJSQs3JxBI ,
~** Ελληνόφωνα χωριά Απουλίας Ν  Ιταλίας  17/10/2014 Καλημέρα  Στερνατία  : http://youtu.be/v_KnNGXTBvY ,
40~ **ΣΙΚΕΛΙΑ  διαδρομή  προς Ακράγαντα από Κατάνια 13/10/2014 : http://youtu.be/RwLh_6zLqcU , .-
~ ** Μεσσίνα Σικελίας διαδρομή αφήγηση ενημέρωση 16/10/2014 : http://youtu.be/HAMHgW6j-6w ,
~**ΚΑΤΑΝΙΑ  Σικελίας 16/10/2014 : http://youtu.be/4dkETGHy6Us ,
~**Μεταπόντιο   ΤΑΡΑΝΤΑΣ   Λέτσε   17/10/2014 : http://youtu.be/OV_ihTGgYcs ,
~**   Ταορμίνα Σικελία 15-10-2014 : http://youtu.be/bZtQLgnHkrw ,
45~**ΑΙΤΝΑ σε  2000 μέτρα  15-10-2014 : http://youtu.be/nQih8-OLYuY ,
~**Αίτνα  Σικελίας  διαδρομή  κατάβασης  15/10/2014 : http://youtu.be/AWnlwkguJnU ,
~**Συρακούσες 15/10/2014 : http://youtu.be/PjcIZ4aBUp0 ,
~**  Νότια  Ιταλία  διαδρομές  2014 : http://youtu.be/WufhMG9AqvU ,
~** ΚΑΤΑΝΙΑ  καθεδρικό Ναός 2014 : http://youtu.be/lOFe-jJlmf8 ,
50 ~**Ελληνόφωνα χωριά Απουλίας  Ν  Ιταλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/fNpxqaougYc ,
~** ΑΙΤΝΑ ανεβαίνοντας στους κρατήρες  15/10/2014 : http://youtu.be/PfJnXB7oQtE ,
~ **  ΑΙΤΝΑ Σικελίας  ανεβαίνοντας από Κατάνια 15/10/2014 : http://youtu.be/QlACkwxTa1Q ,
~** ΚΑΛΗΜΕΡΑ   Απουλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/5RgbuKWwrr4 ,
~** Ταορμίνα  Σικελίας  15/10/2014 : http://youtu.be/sWokMX473ZA ,
55 ~**Κεφαλού Παλέρμο Σικελίας 14/10/2014 : http://youtu.be/ADh2QNv041A ,
 ~**Ρέτζιο  μπαίνοντας 12/10/2014 : http://youtu.be/3pKHejBeuPg ,
~**Καθεδρικός ναός στο Παλέρμο  13/10/2014 : http://youtu.be/bPVDsKeT86Y ,
~**ΡΕΝΤΖΙΟ Ν  ΙΤΑΛΙΑΣ  13/10/2014 : http://youtu.be/4r4P_SUyeeg ,
~** ΠΑΛΕΡΜΟ ΣΙΚΕΛΙΑΣ 13/10/2014 : http://youtu.be/XN0J0wJVcwo ,
60~**Καλαβρία  Ν. Ιταλίας  διαδρομή 12/10/2014 : http://youtu.be/k2n6yq_l9lQ ,
~**ΣΙΚΕΛΙΑ  13/10/2014 Αλκάνταρας ποταμός : http://youtu.be/5K-xYtm_rck ,
~**ΠΑΛΕΡΜΟ καθεδρικό ναός  15/10/2014 : http://youtu.be/n25I3l-Aloo ,
~**Καταπιάγκο προς Ταορμίνα  Σικελίας 15/10/2014 : http://youtu.be/C5fcI96PYJk ,
~**Ν. Ιταλία φαγητό στη  διαδρομή  για Ρέτζιο 12/10/2014 : http://youtu.be/3Uq3eeMduaM
65~**  Από Καλό  Νερό διαδρομή προς Κοπανάκι  2014: http://youtu.be/sz_NwNZlEyw ,.-
~** Ελληνόφωνα της Απουλίας  διαδρομές  17/10/2014 : http://youtu.be/EjgCLTpOJs0 ,
~**   Κατάνια  Αίτνα  διαδρομή 15/10/2014 : http://youtu.be/Z_HlZKuN-_w ,
~** Ορτίγια νησί Συρακούσες Καθεδρικός Αγίας Λουκίας 15/10/2014 : http://youtu.be/Xmqmv87ReMU  ,
~**Αίτνα  βουνό Σικελίας  πορεία 15/10/2014 : http://youtu.be/_RF5L4ekFM4 ,
70~**Συρακούσες Ορτίγια  15/10/2014  αφήγηση : http://youtu.be/dNbbcz0mRHQ ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου