ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  01  Απριλίου  2013  :
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  καί  ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  γιά  Όλους  μας !
 


Το ποντικάκι πάντα κοντά μας !


 
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
***  Δίχρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από το όχημα του τσιγγάνου πατέρα της :
 Τραγικό ατύχημα με θύμα ένα δίχρονο κοριτσάκι τσιγγάνων συνέβη σήμερα στην περιοχή του Μελιγαλά, καθώς παρασύρθηκε από το φορτηγό που οδηγούσε ο πατέρας του.
Συγκεκριμένα, το πρωί, περίπου στις 10.30, ο 28χρονος τσιγγάνος οδηγούσε το φορτηγό. Κάνοντας οπισθοπορεία, όμως, παρέσυρε χωρίς να το αντιληφθεί το άτυχο κοριτσάκι. Το παιδί διακομίσθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ εν συνεχεία αποφασίσθηκε η διακομιδή του σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Λόγω, όμως, της κρισιμότητας της κατάστασης το ασθενοφόρο σταμάτησε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε το παιδί, δυστυχώς χωρίς να τα καταφέρει, καθώς στις 4.00 το απόγευμα εξέπνευσε.
 
*** Οι Μεσσήνιοι δε «γύρισαν την πλάτη» στην εφορία :
  ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΜΗΝΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΦΠΑ
 ΔΟΥ Καλαμάτας: Θετική η απόδοση των στόχων της 
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Ανάποδα την πραγματικότητα έχουν φέρει στη Μεσσηνία τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η εφορία αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες πολίτες του νομού και ο κατάλογος των οφειλετών που αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους αυξάνεται δραματικά μήνα το μήνα.
Κι όμως, σε μια τέτοια περίοδο που περιγράφουμε και ακούμε καθημερινά, η ΔΟΥ Καλαμάτας, όχι μόνο «έχει πιάσει» τους στόχους της για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013, αλλά τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα θετικά.
Μπροστά σ’ αυτό το παράδοξο αναζητήσαμε βοήθεια από λογιστές και φοροτεχνικούς της Καλαμάτας, αλλά η αλήθεια είναι ότι μόλις είδαν και οι ίδιοι τα στοιχεία, έμειναν, κατ’ αρχήν, έκπληκτοι.
Στη συνέχεια ακούσαμε κάποιες εξηγήσεις ότι όλο και περισσότεροι ζητούν απόδειξη από τις αγορές τους, αρχίζουν, ίσως, να αποκτούν φορολογική συνείδηση, αλλά και ότι οι υπάλληλοι της εφορίας μάλλον πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.
Αναλυτικά, όπως φαίνεται και από τους πίνακες που δημοσιεύουμε, για το μήνα Ιανουάριο η απόκλιση στόχων εσόδων είναι +9,6%, ενώ για το ΦΠΑ +48,5%. Το Φεβρουάριο τα πράγματα αλλάζουν κάπως. Η απόκλιση στόχου εσόδων αυξάνεται στο +13%, αλλά έχει μειωθεί κατά πολύ η απόκλιση στόχου ΦΠΑ, που είναι -25,5%. Το ταμείο, όμως, του διμήνου είναι σε κάθε περίπτωση θετικό: +10,80% στα έσοδα, +24,79% στο ΦΠΑ. Κι όλα αυτά, όταν ο στόχος του υπουργείου και για τις δύο παραμέτρους σε πανελλαδικό επίπεδο είναι +3,89% για τα έσοδα και -4,69% για το ΦΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, αν «ανοίξουμε» την εικόνα εκτός Μεσσηνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο του έτους οι -νέες- ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν φθάσει στο 1,3 δισ. ευρώ.
Αρκετοί, ωστόσο, οφειλέτες έχουν διακόψει τις πληρωμές τους στο ελληνικό Δημόσιο, όχι λόγω αδυναμίας, αλλά εν αναμονή της ρύθμισης που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Πλέον, η ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών προς την εφορία λαμβάνει αναγκαστικό χαρακτήρα και, όπως φαίνεται, θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης στις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, που επιστρέφουν στις 3-4 Απριλίου.
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα ζητήσει οι δόσεις να φθάσουν τις 48 από 36 που φαίνεται να έχει δεχθεί η τρόικα. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να αντιληφθούν το μέγεθος της αδυναμίας των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων να πληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ θα τους δοθεί και αναλυτικό σχέδιο για την είσπραξη των οφειλών σε βάθος 3-4 χρόνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπ. Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 56,6 δισ. ευρώ (παλαιές και νέες). Πάντως, αρκετοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη (είχε περάσει το 4μηνο), έσπευσαν στις εφορίες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Τα έσοδα που εισέρρευσαν στο α΄ δίμηνο του έτους στα ταμεία του Δημοσίου από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 488 εκατ. ευρώ.
 
***  Η βιασύνη δεν έφερε επιτυχία στον Ταΰγετο στην αναδάσωση των διπλοκαμένων :
Το Δασαρχείο συντάσσει νέα μελέτη
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Νέα μελέτη για την αναδάσωση του καμένου Ταϋγέτου συντάσσεται από τη Διεύθυνση Δασών, καθώς  η αναδάσωση που έγινε στις διπλοκαμένες από τις πυρκαγιές του 1997 και του 2007 εκτάσεις δεν μπορεί να κριθεί επιτυχής.
Πάνω από 20.000 στρέμματα καταστράφηκαν στον Ταΰγετο το 1997 και λίγα χρόνια μετά άρχισε η αναδάσωσή τους. Μάλιστα, τα αποτελέσματα τότε ήταν πολύ καλά. Στη συμπλήρωση, όμως, της δεκαετίας ήρθε και δεύτερη, μεγαλύτερη πυρκαγιά, που ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο της πρώτης.
  Στα διπλοκαμένα
Σύμφωνα με το δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα, μετά τις πυρκαγιές του 2007, τη διετία 2009 – 2011, συντάχθηκε μελέτη που αφορούσε στην αναδάσωση περίπου 3.000 στρεμμάτων στον Ταΰγετο.  Κυρίως αφορούσε εκτάσεις που είχαν καεί και στις δύο μεγάλες πυρκαγιές (το αριστερό τμήμα του βουνού, ανεβαίνοντας για το τουριστικό περίπτερο). Ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και με εργολαβίες φυτεύτηκαν 350.000 φυτά μαύρης πεύκης. Η δε χρηματοδότηση προερχόταν από τη δωρεά της Εμπορικής Τράπεζας.
«Σήμερα, από την αποτίμηση που έγινε μετά τη φύτευση, το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι τόσο ικανοποιητικό. Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 30%-40%. Είναι χαμηλό ποσοστό και παρατηρούμε τη συμπεριφορά της περιοχής. Αυτό παρατηρείται στις εκτάσεις που κάηκαν δύο φορές. Σε όσες εκτάσεις φυτεύτηκαν για πρώτη φορά, η επιτυχία είναι μεγάλη. Αυτό το αποδίδουμε στη διάβρωση του εδάφους και την απομάκρυνση των ωφέλιμων στοιχείων. Εκεί, λοιπόν, έχουμε πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Κατσίποδας, επισημαίνοντας πως οι αναδασώσεις του 2000, μετά τις πυρκαγιές του 1997, είχαν μεγάλη επιτυχία, «αλλά, δυστυχώς, ήρθε η φωτιά του 2007».
  Νέα μελέτη
Κατά το δασάρχη, για τις εκτάσεις που έχουν παρουσιάσει το πρόβλημα συντάσσεται νέα μελέτη αναδάσωσης για συμπληρωματικές παρεμβάσεις. «Αν και ετοιμάζαμε μελέτη για τις εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά, είδαμε ότι χρειάζεται νέα επέμβαση στις διπλοκαμένες περιοχές», πρόσθεσε.
Επίσης, σημείωσε ότι στις περιοχές που κάηκαν για πρώτη φορά υπάρχει ικανοποιητική φυσική αναγέννηση: «Η φυσική αναγέννηση σε αυτές τις περιοχές έχει αρχίσει να φαίνεται, ιδιαίτερα μετά τις υλοτομίες που έγιναν. Στα διπλοκαμένα, όσα είναι δίπλα, σε απόσταση 100 – 200 μέτρων, από υφιστάμενα δέντρα που έχουν μείνει ως σπορείς, η αναγέννηση πάει επίσης καλά».
Όσο για τη μελέτη που συντάσσεται, θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να γίνει νέα φύτευση, αν και ο κ. Κατσίποδας εκτίμησε ότι ακόμη και το ποσοστό των 30-40% των αναδασώσεων που έχουν πετύχει, αν δε καταστραφούν (φωτιά – βόσκηση), θα βοηθήσουν σημαντικά.
«Αυτό έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα, σε μικρές εκτάσεις που είχαν καεί δύο φορές. Φυτεύαμε, δεν έπιανε κανένα φυτό και μετά από μερικά χρόνια το έδαφος επανερχόταν.
Οι δασολόγοι, βέβαια, από τότε είχαμε αντίρρηση στο να γίνονται άμεσα αναδασώσεις, προκειμένου να δούμε πρώτα πώς θα αντιδράσει το δάσος. Ενδεχομένως, αν διαθέταμε πολλά χρήματα τότε, κάτω και από τις πιέσεις που υπήρχαν για αναδάσωση ακόμα και την επόμενη ημέρα, να είχαμε προχωρήσει σε φυτεύσεις καμένων για πρώτη φορά εκτάσεων, και μετά, μαζί με τη φυσική αναγέννηση, να είχαμε τεράστια βλάστηση. Το δάσος χρειάζεται 3-4 χρόνια για να “δείξει” πώς αντιδρά», παρατήρησε κλείνοντας ο κ. Κατσίποδας.
*
 
*** ΜΟΛΑΚ και Μεγαλόπολη η καλύτερη λύση για τη διαχείριση των απορριμάτων της Μεσσηνίας :
 Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρου Οικονομόπουλου
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Γι’ αυτούς που θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, η προχθεσινή σύσκεψη στην Τρίπολη με όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο φορείς, από εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι και δημάρχους, ήταν ένα βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση του προβλήματος (υπάρχει, βέβαια, αρκετή «θολούρα», όπως και προαπαιτούμενα για να προχωρήσουν τα συμφωνηθέντα).
Για τον Αλέξανδρο Οικονομόπουλο, τ. καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείου Κρήτης, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Σε μελέτη του, που δημοσιεύτηκε τον τρέχοντα Μάρτιο, με θέμα την προσωρινή διαχείριση των Οικιακού Τύπου Απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την αποφυγή των προβλημάτων.
Περιγράφοντας γενικότερα το θέμα στην εμπεριστατωμένη έκθεσή του, σημειώνει ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι προς διαχείριση ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας αναμένεται να είναι περίπου 55.000 τόνοι το χρόνο.
  ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας μέχρις ότου κατασκευαστούν τα έργα του ΠΕΣΔΑ. Ο Νομός Μεσσηνίας αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων του, διότι δε διαθέτει ΧΥΤΑ, δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση των ΧΑΔΑ και να τους αποκαταστήσει και αναμένει, ως εκ τούτου, δαπανηρά πρόστιμα από Ε.Ε.
Για τη διαμόρφωση εναλλακτικών σχεδίων προσωρινής διαχείρισης, εξετάστηκαν κατ’ αρχήν οι δυνατότητες επεξεργασίας και εδαφικής διάθεσης των απορριμμάτων που διαθέτει ο νομός.
Για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας, συλλέχθηκαν πληροφορίες για την υφιστάμενη Μονάδα Λιπασματοποίησης Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ), την κινητή μονάδα επεξεργασίας που λειτούργησε για μερικούς μήνες στη θέση Μαραθόλακκα του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και για την εγκατάσταση δεματοποίησης και εδαφικής απόθεσης ΑΣΑ, που λειτουργεί από το 2011 στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις στις δύο πρώτες εγκαταστάσεις.
Τα σχετικά ευρήματα συνοψίζονται ως ακολούθως: Η ΜΟΛΑΚ λειτούργησε από το 1997 έως το 2002 και έκτοτε αργεί, παρότι συντηρήθηκε και επεκτάθηκε και ήταν έτοιμη προς επαναλειτουργία το 2007. Σήμερα μπορεί να τεθεί σύντομα σε λειτουργία και με τις λειτουργικές τροποποιήσεις που προτείνονται, να επεξεργαστεί σχεδόν το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας.
Οι κινητές μονάδες, σαν αυτή που λειτούργησε στη Μαραθόλακκα, έχουν ελαφρά κατασκευή και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως υποκατάστατα των σταθερών, θα μπορούσαν όμως να επεξεργαστούν τις περιορισμένες ποσότητες των σύμμεικτων απορριμμάτων που ενδεχομένως αδυνατεί να επεξεργαστεί η ΜΟΛΑΚ.
Δεματοποίηση μπορεί να γίνει στον μεγάλης δυναμικότητας δεματοποιητή της ΜΟΛΑΚ ή/και σε τοπικούς δεματοποιητές.
Για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εδαφικής διάθεσης, συλλέχθηκαν πληροφορίες, εξετάστηκαν οι διαθέσιμες σχετικές μελέτες, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στις θέσεις που πρότειναν οι παραπάνω μελέτες και ελήφθη υπόψη μια πρόσφατη γεωλογική, υδρολογική και υδρογεωλογική πραγματογνωμοσύνη.
Τα σχετικά ευρήματα συνοψίζονται ως ακολούθως:
Από υφιστάμενες μελέτες έχουν υποδειχθεί οι ακόλουθες θέσεις:
-θέση στο Βαλτύ του Δήμου Μεσσήνης για ΧΥΤΑ/ΟΕΔΑ
-8έση στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας για ΧΥΤΑ/ΟΕΔΑ
-θέση στη Μαραθόλακκα Δήμου Καλαμάτας για προσωρινή εγκατάσταση δεματοποιητή ή κινητής μονάδας επεξεργασίας και απόθεση δεμάτων.
-θέση στο λατομείο Ι. Κάρτσωνα του Δήμου Καλαμάτας για απόθεση δεμάτων.
Από τις θέσεις αυτές, καμία δεν είναι κατάλληλη για δημιουργία ΧΥΤΑ/ΟΕΔΑ ή για απόθεση δεματοποιημένων ΑΣΑ. Καταχρηστικά, μέρος των δεματοποιημένων υπολειμμάτων της επεξεργασίας των ΑΣΑ θα μπορούσαν να αποτεθούν «προσωρινά» στις δύο τελευταίες.
Η μόνη γνωστή και ιδιαίτερα κατάλληλη θέση για ΧΥΤΑ ευρίσκεται στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, εντός της 2ης διαχειριστικής ενότητας, στην οποία υπάγεται σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ και η Μεσσηνία. Η θέση αυτή παρέχει ιδιαίτερες δυνατότητες, οι οποίες επιτρέπουν ταχύτατη κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Από τη θεώρηση των παραπάνω δυνατοτήτων επεξεργασίας και εδαφικής διάθεσης, διαμορφώνονται τα διαθέσιμα εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης, τα  οποία, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ή μη της ΜΟΛΑΚ και του ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων, είναι κατά σειρά προτεραιότητας τα ακόλουθα:
  -Διαθεσιμότητα και ΜΟΛΑΚ και ΧΥΤΑ λιγνιτωρυχείων: Επεξεργασία απορριμμάτων στη ΜΟΛΑΚ και των τυχόν ποσοτήτων που αδυνατεί να επεξεργαστεί η ΜΟΛΑΚ σε κινητή μονάδα επεξεργασίας. Διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων. Για διάστημα τριών ετών απαιτείται έκταση ΧΥΤΑ μόλις 17 στρεμμάτων.
  -Διαθεσιμότητα μόνο της ΜΟΛΑΚ: Επεξεργασία των απορριμμάτων όπως παραπάνω και επιπλέον δεματοποίηση υπολειμμάτων. Κατανομή δεμάτων στους Δήμους, ανάλογα με ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν την «προσωρινή» απόθεση των δεμάτων τους.
  -Διαθεσιμότητα μόνο του ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων: Διάθεση των ΑΣΑ στο ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων. Για διάστημα τριών ετών απαιτείται έκταση ΧΥΤΑ μόλις 30 στρεμμάτων.
  -Μη διαθεσιμότητα αμφοτέρων, και ΜΟΛΑΚ και ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων:
--Λύση α' (προτιμητέα περιβαλλοντικά): Επεξεργασία ΑΣΑ και δεματοποίηση υπολειμμάτων σε κινητές μονάδες επεξεργασίας.
--Λύση β' (απευκταία περιβαλλοντικά): Δεματοποίηση ΑΣΑ στο δεματοποιητή της ΜΟΛΑΚ ή/και σε τοπικούς κινητούς δεματοποιητές.
Σε αμφότερες τις παραπάνω περιπτώσεις, κατανομή των δεμάτων στους Δήμους, ανάλογα με ποσότητες ΑΣΑ που παράγουν. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν την «προσωρινή» απόθεση των δεμάτων τους.
Συμπερασματικά, ο Νομός Μεσσηνίας ευρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο, αν και υπάρχουν περισσότερες από μία άμεσα εφαρμόσιμες, περιβαλλοντικά ορθές και χαμηλού κόστους λύσεις.
  ΜΟΛΑΚ
Κατά την επίσκεψή μου στο εργοστάσιο στις 17 Ιανουαρίου 2013 έγιναν οι ακόλουθες παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση και το σχεδιασμό της μονάδας: Το εργοστάσιο έχει όψη εγκατάλειψης, μια και παραμένει κλειστό και ασυντήρητο από το 2007. Από την αποθήκη του έχουν κλαπεί οι 4 εφεδρικοί κοχλίες ανάδευσης του κομπόστ, ενώ το μηχανουργείο του έχει διαρρηχθεί και έχει αφαιρεθεί ο εξοπλισμός του.
Σε γενικές γραμμές, όμως, το εργοστάσιο φαίνεται σε καλή κατάσταση (αφού όσα μηχανήματα δοκιμάστηκαν λειτούργησαν) και η γενική αίσθηση είναι ότι με περιορισμένα έξοδα συντήρησης η ΜΟΛΑΚ μπορεί να τεθεί πολύ σύντομα σε λειτουργία (το εργοστάσιο έχει απορροφήσει πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές, σήμερα είναι σε αργία, πράξη μη ορθολογική).
Το εργοστάσιο επιτρέπει την επεξεργασία σημαντικά μεγαλύτερων ποσοτήτων αστικών στερεών απορριμμάτων ΑΣΑ (οικιακού τύπου) από 20.000 τόνους το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι η μονάδα θα λειτουργήσει για περισσότερες από 8 ώρες ημερησίως, πέντε μέρες την εβδομάδα. Ο εξοπλισμός του εργοστασίου φαίνεται ιδιαίτερα αξιόπιστος, σύμφωνα όμως με τη διεθνή εμπειρία υπάρχει επιφύλαξη ως προς τη συχνότητα εμπλοκών του συστήματος τεμαχισμού.
Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της ΜΟΛΑΚ τής επιτρέπουν να λειτουργήσει με τους ακόλουθους τρόπους, ανάλογα με το διαχειριστικό σχέδιο που θα προκριθεί για το Νομό Μεσσηνία:
-Δεματοποίηση απορριμμάτων: Η λειτουργία του συστήματος υπερτερεί ως προς αυτή των υπαίθριων συστημάτων δεματοποίησης και σε σχέση με την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων. Επίσης, είναι εγκατεστημένο και δεν απαιτεί νέες επενδύσεις.
-Επεξεργασία απορριμμάτων με χρήση συνόλου υφιστάμενης υποδομής: Με λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, το εργοστάσιο θα μπορούσε θεωρητικά να επεξεργαστεί το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας. Εάν τυχόν αποδειχθεί ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σύνολο των απορριμμάτων του νομού, για την επεξεργασία της περίσσειας ποσότητας θα μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία χρήσης μιας κινητής μονάδας.
-Επεξεργασία με επέκταση υφιστάμενης υποδομής, έτσι ώστε να γίνεται χειρωνακτική ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.
Για την αναβάθμιση της ΜΟΛΑΚ ο δήμαρχος Καλαμάτας ζήτησε και έλαβε εισήγηση τριών συμβούλων, σύμφωνα με την οποία θα απαιτούνταν επένδυση της τάξης των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δήμαρχος έκρινε (ορθά) το κόστος υπερβολικό και δεν προχώρησε στην αναβάθμιση του εργοστασίου, αλλά δεν προώθησε και την επαναλειτουργία της με τον υφιστάμενο εξοπλισμό.
Οι σύμβουλοι του δημάρχου απάντησαν προφανώς στο ερώτημά του τι απαιτείται για αναβάθμιση της ΜΟΛΑΚ σε ένα σύγχρονο και με ικανή δυναμικότητα εργοστάσιο, όπως θα σχεδιαζόταν σήμερα, εισηγούμενοι ακόμα και τη χρήση οπτικών διαχειριστών.
Στην περίπτωσή μας, όμως, το σωστό ερώτημα είναι το τι μπορεί να κάνει το εργοστάσιο με τον υφιστάμενο εξοπλισμό του και με σύντομες και οικονομικά συμφέρουσες αναβαθμίσεις. Τα συνολικά έσοδα του εργοστασίου από ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών για επεξεργασία 55.000 τόνων το χρόνο αστικών στερεών απορριμμάτων θα έφταναν τα 2.285.362 ευρώ!
Θέματα κοινωνικής αποδοχής για επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ δεν εξετάζονται στη φάση αυτή. Τα θέματα της κοινωνικής αποδοχής διερευνώνται πριν από την κατασκευή κάθε έργου και όχι μετά. Ενδεχόμενες αντιδράσεις από προγενέστερη κακή λειτουργία της εγκατάστασης αποτελούν πρόβλημα με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος πρέπει να πείσει ότι το πρόβλημα δε θα επαναληφθεί.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
(…) Ανάλογα  με τη διαθεσιμότητα ή μη της ΜΟΛΑΚ και του ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων, τα διαθέσιμα εναλλακτικά σχέδια που προκύπτουν είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, τα ακόλουθα:
α) Σε περίπτωση διαθεσιμότητας αμφοτέρων, επεξεργασία των απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας στη ΜΟΛΑΚ. Διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων.  Για 3 χρόνια η έκταση που απαιτηθεί είναι 17 στρέμματα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί τη βέλτιστη από περιβαλλοντική άποψη λύση και έχει μικρό κόστος εφαρμογής.
β) Σε περίπτωση διαθεσιμότητας μόνο της ΜΟΛΑΚ και όχι του ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων. Επεξεργασία των απορριμμάτων όπως παραπάνω. Τα υπολείμματα της επεξεργασίας δεματοποιούνται, έτσι ώστε να μπορούν να αποτεθούν εδαφικά δίχως πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παρόν σχέδιο είναι άμεσα εφαρμόσιμο, έχει μικρό κόστος, είναι από περιβαλλοντική άποψη ικανοποιητικό και σε επίπεδο νομού το πλέον κοινωνικά αποδεκτό.
γ) Σε περίπτωση διαθεσιμότητας μόνο του ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων: Διάθεση των αστικών απορριμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο, όπου για διάστημα 3 ετών θα απαιτηθεί έκταση 30 στρεμμάτων. Το σχέδιο αυτό αποτελεί περιβαλλοντικά αποδεκτή και οικονομική λύση.
δ) Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας αμφοτέρων:
1. (προτιμητέα περιβαλλοντικά) Επεξεργασία των απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας και δεματοποίηση των υπολειμμάτων σε κινητές μονάδες. Η λύση αυτή είναι σημαντικά δαπανηρότερη από όλες τις άλλες και προϋποθέτει ανεκτή λειτουργία των κινητών μονάδων επεξεργασίας. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων περιοχών δεν τεκμηριώνεται βιβλιογραφικά και δεν υποστηρίζεται πειστικά.
2. (απευκταία περιβαλλοντικά) Δεματοποίηση απορριμμάτων στο δεματοποιητή μεγάλης δυναμικότητας της ΜΟΛΑΚ ή/και σε τοπικούς δεματοποιητές. Η παρούσα λύση δημιουργεί προβλήματα ρύπανσης νερών, κινδύνους πυρκαγιάς από εκλύσεις βιοαερίου και οχλήσεις μεγάλων περιοχών από οσμές.
Το πιθανότερο σχέδιο, άμεσα εφαρμόσιμο, με μικρό κόστος για την επεξεργασία των απορριμμάτων του Νομού Μεσσηνίας, είναι αυτό που προκύπτει από τη διαθεσιμότητα μόνο της ΜΟΛΑΚ. Η διαθεσιμότητα του ΧΥΤΑ των λιγνιτωρυχείων ολοκληρώνει και βελτιώνει την παραπάνω λύση.
Τέλος, η θέση στο Παλιοροβούνι θα ήταν ουσιαστικά αδύνατον να προκύψει μέσα από επιστημονικά αυστηρές διαδικασίες αναζήτησης, και, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει απορριφθεί.
  *Οι σύμβουλοι του δημάρχου απάντησαν προφανώς στο ερώτημά του τι απαιτείται για αναβάθμιση της ΜΟΛΑΚ σε ένα σύγχρονο και με ικανή δυναμικότητα εργοστάσιο. Στην περίπτωσή μας, όμως, το σωστό ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει το εργοστάσιο με τον υφιστάμενο εξοπλισμό του…

***  O παραιτηθείς γαστρεντερολόγος του Νοσοκομείου «Με έκαναν να χάσω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια» :
Της Μαρίας Νίκα
 Τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας έκανε γνωστούς χθες ο γαστρεντερολόγος Παναγιώτης Καραβίτης, ο μοναδικός γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας που υπήρχε αυτή την εποχή στο νοσοκομείο, το οποίο έχει μείνει πλέον χωρίς γαστρεντερολόγο.
Ο κ. Καραβίτης έκανε λόγο για εξουθενωτική εργασία, αφού μόνος του έπρεπε να καλύψει όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, τα χειρουργεία και τα Επείγοντα, ενώ τόνισε ότι, έτσι όπως είχε η κατάσταση, έμπαινε σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Εκτός των άλλων, αναφέρθηκε σε πιέσεις που δεχόταν για ρουσφέτια, προκειμένου να παρακάμπτει τη λίστα των ασθενών.
  «Με έβαζαν να δουλεύω  με γαστροσκόπια που δεν έστριβαν»
«Η Διοίκηση είχε προειδοποιηθεί πάρα πολύ καλά. Τους τρεισήμισι τελευταίους μήνες είχε λάβει τουλάχιστον τέσσερις αναφορές, στις οποίες προειδοποιούσα ότι θα φύγω, ότι δεν είναι δυνατόν να αντέξω αυτές τις συνθήκες και ότι η κατάσταση επηρεάζει άμεσα την υγεία μου. Δεν είναι δυνατόν ένας γαστρεντερολόγος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Όσο και να προσπαθήσεις, δε γίνεται. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, καθώς έπεφτε πάρα πολύ η ποιότητα. Είχαμε πολλά προβλήματα και με τα όργανα. Μου τα επέστρεψαν από διαγνωστικό έλεγχο, με 7.000 ζημιά το κάθε γαστροσκόπιο, και με έβαλαν να δουλέψω με “τυφλά” γαστροσκόπια, τα οποία δεν έστριβαν! Αυτό, μετά από 21 χρόνια άσκησης της Ιατρικής και 11 σχεδόν της Γαστρεντερολογίας, με κάνει να χάνω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια. Δηλαδή, να συμβεί μια επιπλοκή, να χάσω μια βλάβη που έχει κάποιος άρρωστος και να εκτεθώ ανεπανόρθωτα. Θα αναλάβει το κόστος αυτό η κάθε διοίκηση, το κάθε υπουργείο;
Η επιλογή, λοιπόν, να παραιτηθώ έγινε επειδή δεν άντεχα, κι επειδή οι συνθήκες με εξέθεταν καθημερινά επιστημονικά, άσχετα αν δεν το καταλάβαινε ο κόσμος. Το καταλάβαινα εγώ και αυτό έφτανε. Η δουλειά δε γινόταν όπως έπρεπε να γίνει. Αποφάσισα να φύγω και δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσω» σημείωσε χθες ο γιατρός, ενώ πρόσθεσε: «Έκανα, ας πούμε, μια κωλονοσκόπηση και ταυτόχρονα με καλούσαν από τα Επείγοντα γιατί είχε αιμορραγία, από την Α΄ Παθολογική, από τη Β΄ Παθολογική, από το Χειρουργείο, απ’ όπου μπορείτε να φανταστείτε. Ήμουν μόνος μου σε μια ειδικότητα αιχμής, με επείγοντα περιστατικά ανά πάσα στιγμή. Αυτό το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους από τρεις γαστρεντερολόγους. Δε γίνεται. Και πρέπει να κάνεις τη δουλειά όχι μόνο τριών γιατρών, αλλά και μιας γραμματέως, γιατί όλα πλέον έχουν γίνει ηλεκτρονικά. Έπρεπε επιπλέον να κάθομαι να κάνω ηλεκτρονικά τις συνταγές, ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά… Και κόλλαγαν και τα συστήματα. Ε, όχι! Πώς να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα;».
  «Όταν καλείται ιδιώτης,  πρέπει να τον πληρώνει το νοσοκομείο»
Ο κ. Καραβίτης αναφέρθηκε και στις κλήσεις ιδιωτών γαστρεντερολόγων στο νοσοκομείο, όταν ο ίδιος δεν ήταν εκεί. Είχε, μάλιστα, κάνει, όπως είπε, σχετική αναφορά στη Διοίκηση, μαζί με το συνάδελφό του κ. Σκοπετέα, στις 26 Σεπτεμβρίου: «Περιέγραψα στη Διοίκηση το πλαίσιο του νόμου με βάση το οποίο μπορεί να γίνει αυτό. Τους ιδιώτες πρέπει να τους καλεί και να τους πληρώνει το νοσοκομείο, όπως προβλέπεται από υπουργικές αποφάσεις, με τιμές ΦΕΚ. Δε νοείται να μπαίνει ασθενής με γαστρορραγία στο νοσοκομείο και να του λένε πλήρωσε και 100 ευρώ, δεν ξέρω πόσο παίρνει ο καθένας. Υπάρχει διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και υπουργικές αποφάσεις, ώστε τη δαπάνη να χρεώνεται το νοσοκομείο. Η Διοίκηση, όμως, δεν απαντά καν στις αναφορές» σημείωσε ο κ. Καραβίτης και συμπλήρωσε: «Γιατί η Διοίκηση σε καμία καταγγελία, ακόμη και για συναδέλφους οι οποίοι δεν έρχονταν στις εφημερίες ετοιμότητας, δεν απάντησε και δεν έκανε τίποτα; Το έψαξε ποτέ; Είναι σίγουρη η Διοίκηση ότι όλοι οι συνάδελφοι που καλούνται στην εφημερία ετοιμότητας για πρόβλημα έρχονται;». 

**** Κλειστός για μια εβδομάδα ο ένας κλάδος στη σήραγγα Ραψομμάτη  :
 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα στη σήραγγα Ραψομμάτη, επί του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης- Καλαμάτας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, με στόχο την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.
Ειδικότερα, από αύριο Δευτέρα 1η Απριλίου, στις 8.00 το πρωί, έως την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 4.00 το απόγευμα, θα υπάρχει ολικός αποκλεισμός της μιας σήραγγας Ραψομάτη στην κατεύθυνση από Καλαμάτα προς Τρίπολη και η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από την άλλη σήραγγα, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

*** Απίστευτη η «δράση» των ανήλικων «ποντικών» - τσιγγάνων :
Εννέα περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα, ιατρείο και σπίτια, δύο περιπτώσεις απόπειρας κλοπής σε καταστήματα, καθώς και τέσσερις περιπτώσεις κλοπής οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης και Καλαμάτας, εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Καλαμάτας με σύλληψη της ομάδας των ανήλικων τσιγγάνων.
Προχθές τα ξημερώματα, στην Καλαμάτα, τρεις ανήλικοι τσιγγάνοι, ηλικίας 17, 14 και 15 ετών, αφαίρεσαν ένα αυτοκίνητο και λίγες ώρες αργότερα συνελήφθησαν.
Στο πλαίσιο της έρευνας της Ασφαλείας Καλαμάτας  προέκυψε ότι μαζί με άλλους δύο ανήλικους είχαν διαπράξει τις εξής διαρρήξεις και κλοπές:
-Από το απόγευμα στις 28/3 έως και προχθές, στην Καλαμάτα, αφαίρεσαν αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή Λαγκάδα Καλαμάτας
-Ξημερώματα 28/3, στην Καλαμάτα, αφαίρεσαν άλλο αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στην Ε.Ο Ασπροχώματος – Μεσσήνης
•Βράδυ 27/3, στην Αγία Τριάδα, αφαίρεσαν τρίτο αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στη Σπερχογεία
•Βράδυ 29/3, στη Μεσσήνη, διέρρηξαν αρτοποιείο και αφαίρεσαν χρήματα
-Πρωί 29/3, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν κτηνιατρείο και αφαίρεσαν χρήματα και διάφορα έγγραφα
-Ξημερώματα 29/3, στη Βέργα, διέρρηξαν μίνι μάρκετ και αφαίρεσαν χρήματα
-Βράδυ 29/3, στον Αλμυρό, διέρρηξαν πρατήριο υγρών καυσίμων και αφαίρεσαν χρήματα
-Βράδυ 29/3, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν καφενείο και αφαίρεσαν χρήματα και διάφορα έγγραφα
-Βράδυ 29/3, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν φαρμακείο και αφαίρεσαν χρήματα και διάφορα αντικείμενα
-Βράδυ 27/3, στη Μεσσήνη, διέρρηξαν καφενείο και αφαίρεσαν χρήματα και διάφορα έγγραφα
-Βράδυ 27/3, στη Μεσσήνη, διέρρηξαν αρτοποιείο και αφαίρεσαν χρήματα και διάφορα προϊόντα
-Στις 25/3, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και 2 κυνηγητικά όπλα.
-Βράδυ 29/3, στην Καλαμάτα, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν μανάβικο, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
-Ξημερώματα 28/3, στη Μεσσήνη, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν καφενείο, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, ενώ αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες.

***  4 χρόνια κέντρο Νέων Καλαμάτας  :
 Τα γενέθλιά του γιόρτασε εχτές, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, με ένα μεγάλο πάρτι με πολύ χορό, events και 2 μεγάλες τούρτες!
Η βραδιά ξεκίνησε στις 21:30 με χαλαρή μουσική ενώ στις 10:30 έγινε η απονομή των πιστοποιητικών των εθελοντών του ΚΝΚ. Στην συνέχεια ακολούθησε ζωντανή μουσική από την αυτοσχέδια μπάντα των ξένων εθελοντών της Κ.Α.ΝΕ. και το πάρτι συνεχίστηκε μέχρι αργά με πολύ χορό και χαμόγελα!!!
Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, «γεννήθηκε» την 1η Απριλίου του 2009, σε έναν μικρό χώρο στο στενάκι της Κουτσομητοπούλου, με σκοπό να δημιουργήσει ένα ανοικτό πεδίο έκφρασης, επικοινωνίας και μάθησης στην πόλη μας. Η πρώτη ομάδα εργασίας του ΚΝΚ ήταν ο ιδρυτής του, και 3 ξένοι εθελοντές, οι οποίοι προσπάθησαν να το παρουσιάσουν στην τοπική κοινωνία. Τα πρώτα εργαστήρια ξεκίνησαν και ο κόσμος άρχισε να συμμετέχει σιγά σιγά στις δραστηριότητές του. Μετά από λίγο καιρό ήρθαν και οι ντόπιοι εθελοντές και το ΚΝΚ προσέφερε όλο και περισσότερες δραστηριότητες με αποτέλεσμα 2 χρόνια μετά, ο μικρός του χώρος να μην είναι αρκετός. Έτσι μετακόμισε στην Πλατεία Όθωνος, σε ένα παλιό διώροφο κτήριο όπου και στεγάζεται έως σήμερα. Σήμερα, όπου μόλις 4 χρόνια μετά, έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη εθελοντική δομή νεολαίας με μια ομάδα 60 εθελοντών που προσφέρει πάνω από 50 μαθησιακές ενότητες και 2000 μέλη, που καθιστούν πλέον αναγκαία την εύρεση μεγαλύτερου χώρου αλλά και έκδηλη την ανάγκη να παλέψουμε για την βιωσιμότητά του. Επιπλέον η διεθνής ομάδα των εθελοντών που έρχονται από όλη την Ευρώπη, κάνουν την πόλη της Καλαμάτας διάσημη στα πιο απίθανα μέρη, ενισχύοντας το προφίλ της πόλης στο εξωτερικό.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα το ΚΝΚ λειτουργεί εξολοκλήρου εθελοντικά και παρέχει εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία, εφ’όσον δεν έχει ούτε κόστος εγγραφής, ούτε παρακολούθησης. Ακόμη, 4 χρόνια μετά, με μόνα έξοδα το κτιριακό και τους λογαριασμούς, δεν έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό, εθνικό ή τοπικό φορέα και στηρίζεται στις δωρεές των φίλων του και τον οργανισμό νεολαίας Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων.
Η βραδιά έκλεισε με την ευχή, ο 5ος χρόνος να βρει το ΚΝΚ σε ένα νέο, μεγαλύτερο, κτήριο και με την ευκαιρία να προσφέρει περισσότερες δραστηριότητες στους νέους της πόλης και όχι μόνο!
  Προς το παρόν συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τα 4 χρόνια ΚΝΚ με τις ακόλουθες δραστηριότητες:
  • Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 21:30, ζωντανή μουσική με την blues/rock μπάντα, DELTA
  • Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 21:00, παρουσίασεις των ομάδων των εργαστηρίων του ΚΝΚ στο πατινάζ του πάρκου του ΟΣΕ. Οι εισηγητές και τα μέλη των εργαστηρίων θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε χορό, τραγούδι, μουσική, χειροτεχνία, αλλά και πολλά άλλα.
  • Την Παρασκευή 19 Απριλίου θα κάνουμε εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του ΚΝΚ με την συμβολή του νοσοκομείου Καλαμάτας και καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ή να στείλει εμαιλ στο info@ngokane.org για να δηλώσει συμμετοχή.----
    Πληροφορίες για το ΚΝΚ στο blog: www.kentroneon.wordpress.com
    και στο τηλέφωνο:2721110740 (μόνο μεταξύ 17:00-22:00)
    και στην διεύθυνση:  Πλατεία Όθωνος 10
     
     
       

*** Τα φώτα της πλατείας, το νοσοκομείο και το πρωτόκολλο στις Κιτριές και το Κοπανάκι
     Ουδείς αναντικατάστατος… Ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος μπορεί να απουσίασε από τις εκδηλώσεις της περασμένης Κυριακής στις Κιτριές για τους Μανιάτες αγωνιστές του ’21, ήταν όμως εκεί ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης!
Κι επειδή για το Δήμο Δυτικής Μάνης η ιδιότητα του πολιτευτή φαίνεται να έχει κορυφαία θεσμική σημασία, ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι. Και μάλιστα, πρώτα κλήθηκε αυτός και μετά ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος!
Σκεφθείτε και να είχε εκλεγεί βουλευτής, τι τιμή θα απέδιδαν στο φέρελπι «γαλάζιο» πολιτικό οι άνθρωποι του Δήμου Δυτικής Μάνης… Μπορεί ακόμη και άγαλμα να του έστηναν!
Αναρωτιέμαι, όμως, αν τύχαινε και βρισκόταν εκεί κάποιος άλλος πολιτευτής, οποιουδήποτε άλλου κόμματος, του μ-λ ΚΚΕ ας πούμε. Θα τον καλούσαν κι αυτόν να καταθέσει στεφάνι;
Από την άλλη, ενδεχομένως είναι προτιμότερο να καταθέτει στεφάνι σε μια επετειακή εκδήλωση ακόμη και ο κάθε περαστικός, όπως περίπου συνέβη στις Κιτριές, από αυτό που έγινε στο Κοπανάκι του Δήμου Τριφυλίας. Στην τριφυλιακή κωμόπολη παραλίγο να έχουμε μαλλιοτραβήγματα, επειδή κατέθεσε στεφάνι ο πρώην αντιδήμαρχος, ο Γιάννης Μερκούρης, και δεν κλήθηκε να καταθέσει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δημήτρης Μπασδάνης.
Αυτό το «ξεκατίνιασμα» των δύο παραγόντων της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας είναι πιο σοβαρή προσβολή της εθνικής επετείου, από την παραβίαση του πρωτοκόλλου που έγινε στις Κιτριές.
Αυτά βλέπει ο κόσμος και θαυμάζει ως δήμαρχο τον Παναγιώτη Νίκα. Υπήρχε περίπτωση, σε εκδήλωση στο Δήμο Καλαμάτας, είτε να τσαλαπατηθεί το πρωτόκολλο είτε να μαλώσουν δημόσια δημοτικοί σύμβουλοι για το στεφάνι; Ποτέ! Ο δήμαρχος Καλαμάτας σε θέματα πρωτοκόλλου και ζητήματα πειθαρχίας και τάξης της δημοτικής του ομάδας είναι άτεγκτος.
Κι επειδή πλέον όλα στο Δήμο Καλαμάτας λειτουργούν ρολόι, ήρθε η ώρα για να χαλαρώσει ο δήμαρχος λίγο τα λουριά…
Έτσι, πριν από λίγο καιρό γλεντήσαμε όλοι με το 1ο Καλαματιανό Καρναβάλι, ενώ φαίνεται ότι θα έχουμε και συνέχεια… Μετά το ξεθεωτικό λίκνισμα με την αποκριάτικη σάμπα, ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για… αργεντίνικο τάνγκο! Ο δήμαρχος έχει την ιδέα για την καθιέρωση ενός φεστιβάλ αργεντίνικου τάνγκο, το οποίο θα γίνεται στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ήδη έριξε το σπόρο για να γίνει η ιδέα πράξη, σε εκπροσώπους συλλόγων αθλητικού χορού.
Τα φεστιβάλ αυτό θα γίνεται πριν μπει το καλοκαίρι, δηλαδή θα προηγείται του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού που φιλοξενείται στο Κάστρο. Αυτό θα πει ότι η Καλαμάτα παύει να βλέπει μονόπλευρα το θέμα του πολιτισμού. Καλός ο μοντέρνος χορός, υπάρχει όμως και το αργεντίνικο τάνγκο…
Θεωρούμε ότι αυτό το καινούργιο φεστιβάλ θα γίνεται μετά τη δύση του ηλίου. Θα είναι άλλη αίσθηση να βλέπουμε τα χορευτικά ζευγάρια υπό το φως των μοντέρνων στύλων και φωτιστικών σωμάτων που τοποθετήθηκαν στην πλατεία, στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης.
Άλλωστε, φαίνεται ότι στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας υπάρχει μια εμμονή με τα φώτα της κεντρικής πλατείας. Αν κοιτάξετε στο site του Δήμου, θα δείτε αμέτρητες φωτογραφίες και αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα. Θα δείτε τους στύλους ξαπλωτούς πάνω στην πλατεία, πριν βιδωθούν στις βάσεις τους. Μετά θα τους δείτε βιδωμένους, υπάρχουν φωτογραφίες με φώτα τραβηγμένα από την αριστερή τους πλευρά, από τη δεξιά τους πλευρά, από διαγώνιο σημείο, ακριβώς από κάτω, από απέναντι κ.λπ. Ακόμη και ο προμηθευτής αποκλείεται να προβάλλει με τέτοια πληρότητα το προϊόν που εμπορεύεται.
Βέβαια, κάποιοι θα βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες με μεγάλο παράπονο, γιατί υπάρχουν περιοχές, ιδίως σε χωριά του Δήμου Καλαμάτας, που έχουν να δουν φως στο δρόμο έξω από το σπίτι τους, όχι πολλές ημέρες, αλλά εβδομάδες ολόκληρες, ίσως και μήνες. Για να μην πούμε ότι σε τμήμα της Βασιλέως Γεωργίου τα φώτα έχουν να ανάψουν εδώ και χρόνια!
Φως, όμως, χρειάζεται και κάτι άλλο, το οποίο ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά για να συνεχιστεί τόσο καλά πρέπει να υπάρχουν καθαροί λογαριασμοί. Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει η καρναβαλική επιτροπή να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία του 1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, να παρουσιάσει πόσο κόστισε κάθε πράγμα και πώς καλύφθηκε αυτό το κόστος. Δε διέθεσε χρήματα μόνο ο Δήμος ή η «Φάρις» για το καρναβάλι, αλλά και επιχειρήσεις. Πόσα ήταν, λοιπόν, αυτά και τι δαπάνες ακριβώς πληρώθηκαν; Όταν δώσει η καρναβαλική επιτροπή αυτά τα στοιχεία, θα σταματήσουν και κάποιες, λίγες είναι η αλήθεια, μουρμούρες που ακούγονται, από ανθρώπους που βοήθησαν και θα ήθελαν έναν απολογισμό.
Εκείνος που εβδομάδα παρά εβδομάδα σχεδόν κάνει και έναν απολογισμό είναι ο διοικητής του νοσοκομείου, ο Γιώργος Μπέζος. Μόνο που στον απολογισμό του περιλάμβανε μόνο τα θετικά, τα οποία δεν είναι λίγα, εντούτοις υπάρχουν και αρνητικά και, μάλιστα, σοβαρά. Τώρα, λοιπόν, που ολοκληρώνεται η θητεία του και αγωνιά για να ανανεωθεί, βγήκαν οι γιατροί και περιγράφουν την τρομερά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, λόγω έλλειψης προσωπικού, οργανωτικών προβλημάτων και ανύπαρκτης σχεδόν φύλαξης. Ο επικοινωνιακός Γιώργος Μπέζος έπρεπε να μη διστάζει να αναφερθεί και στα κακώς κείμενα…
Καραμαχίλης

***  Τραυματίστηκε σοβαρά 44χρονος στους Γαργαλιάνους όταν καταπλακώθηκε από τρακτέρ  :
 Σοβαρά τραυματίστηκε χθες ένας 44χρονος από τους Γαργαλιάνους, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε.
Ειδικότερα, στις 2.15 μετά το μεσημέρι ο 44χρονος εκτελούσε αγροτικές εργασίες σε αγρόκτημά του στο 5ο χλμ. της επαρχιακής οδού Γαργαλιάνων – Βάλτα. Κατά τις εργασίες το τρακτέρ ανετράπη, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τον 44χρονο. Αρχικά διακομίσθηκε στην Κυπαρισσία, ενώ στη συνέχεια λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται.

*** Έκλεισε  το  ιστορικό βιβλιοπωλείο "ΕΣΤΙΑ"  :
* Μετά  από  128  χρόνια  λειτουργίας στο κένυτο της Αθήνας  Στην οδό Σταδίου  καί μετάπειτα Σόλωνος , έκλεισε το  Ιστορικό  βιβλιοπωλείο "Εστία" .- Τόπος γραμμάτων και δημιουργίας γιά τον Ελληνικό τόπο .-

*** Συναγερμός στην αστυνομία που ψάχνει ένα λευκό βαν που εκλάπη από την Κόρινθο :
 Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομί μετά από μια καταγγελία για κλοπή βαν από την περιοχή της Κορίνθου, καθώς θεωρείται πιθανό αυτό να εκλάπη από τους τρεις κακοποιούς που λήστεψαν την ταβέρνα στα Ισθμια και στη συνέχεια σκότωσαν την άτυχη  Κατερίνα.
Πρόκειται για ένα λευκό βαν μάρκες Volkswagen με αριθμό κυκλοφορίας ΚΡΕ 7760 το οποίο εκλάπη από το Νάσο Κορινθίας.
Ο  ιδιοκτήτης αντιλήφθηκε την κλοπή στις 5 σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας και εικάζεται ότι εκλάπη κάποια στιγμή από χθες το βράδυ έως σήμερα.

*** Φωτιά σε εξέλιξη στους πρόποδες του Ταϋγέτου :
Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Κουμούστα στον Δήμο Σπάρτης Λακωνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή με πεύκα και δεν απειλεί κατοικίες.
Στην περιοχή επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων και δύο αεροσκάφη.

***   Έρχονται οι Ρώσοι, φεύγουν οι Έλληνες από τη Μεσσηνία :
 ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σημαντική αύξηση ξένων τουριστών, δραματική μείωση Ελλήνων
 Της Μαρίας Νίκα
 Μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό αναμένουν οι Μεσσήνιοι ξενοδόχοι για το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος και της Ένωσης Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα προβλέπουν ότι η μείωση των Ελλήνων τουριστών θα είναι δραματική.
  Πολλοί Ρώσοι
«Σε σχέση με το 2012, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα. Βέβαια, οι κρατήσεις που γίνονται είναι, κυρίως, από το εξωτερικό» μας είπε χθες ο κ. Λαγωνικάκος. «Οι ξένοι κλείνουν για Ιούνιο και μέχρι τον Αύγουστο, τουλάχιστον από τις κρατήσεις που έχουμε εμείς μέχρι τώρα. Έχουν γίνει αρκετές και πιστεύω ότι είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε το 2012, παρά τη μείωση των ελληνικών γκρουπ. Εν τω μεταξύ, άνοιξε και ο δρόμος, οπότε είναι πλέον πολύ εύκολο να έρθει κανείς στην Καλαμάτα και, βέβαια, παίζουν ρόλο οι πολλές αεροπορικές συνδέσεις που θα λειτουργούν από τον Απρίλιο. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους, αλλά και τις γνωστές εθνικότητες από Αγγλία, Σκανδιναβία, κ.λπ.».
  Μεγάλη πτώση σε Έλληνες
Οι επισκέπτες από το εξωτερικό κλείνουν, κυρίως, 4ήμερα και 7ήμερα. «Θέλουν να έρχονται με το ένα αεροπλάνο και να φεύγουν με το επόμενο ή το μεθεπόμενο. Αλλά είναι και μεμονωμένοι που έρχονται για δύο μέρες ή για μια νύχτα. Υπάρχει και το πρόγραμμα που “fly and drive”. Δηλαδή, φτάνουν με το αεροπλάνο, τους δίνουν εδώ ένα αυτοκίνητο, που είναι μέσα στο τουριστικό πακέτο, και κάνουν περιήγηση στην Πελοπόννησο. Την πρώτη βραδιά μένουν Καλαμάτα, ίσως και την τελευταία πριν πάρουν πάλι το αεροπλάνο για να φύγουν».
Όσο για τις τιμές των ξενοδοχείων, ο κ. Λαγωνικάκος σημειώνει ότι είναι 40% - 50% κάτω σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. «Αν το 2008 έκανε κάποιος τουρισμό με 1.000 ευρώ, τώρα θα κάνει με 500 - 600 ευρώ. Υπάρχει πτώση τιμών και στον ύπνο και στην εστίαση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα».
Μεγάλη μείωση προβλέπει ο κ. Λαγωνικάκος στον εσωτερικό τουρισμό: «Με τους Έλληνες υπάρχει μια πτώση αρκετά μεγάλη, λόγω οικονομικών. Στον Έλληνα αρέσουν οι αποδράσεις και οι διακοπές, αλλά ακόμη και αν κάνει θα είναι ολιγοήμερες».
  Επανέρχονται οι Γερμανοί
Από την πλευρά της Τριφυλίας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Κώστας Αγγελόπουλος, κάνει λόγο, επίσης, για μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους, ενώ μιλά για ανάκαμψη των Γερμανών: «Από πλευράς ξένων τουριστών φαίνεται να υπάρχει αυξημένη κίνηση και ζήτηση. Όσον αφορά στους Έλληνες, η κατάσταση είναι μάλλον δραματική. Οι Έλληνες δε βλέπουμε φέτος να έρχονται διακοπές, και αν έρθουν θα είναι πολύ μικρό το διάστημα που θα μείνουν. Για τους ξένους έχουμε ενδείξεις θετικές, από Ρώσους βασικά, με τις πτήσεις από Αγία Πετρούπολη, Μόσχα κ.λπ., αλλά δεν ξέρω αν είναι ικανή αυτή η ζήτηση να καλύψει το κενό των Ελλήνων. Οι Γερμανοί, επίσης, φαίνεται να ανακάμπτουν, οι Άγγλοι, οι Ιταλοί… Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση. Έχουμε και τηλεφωνήματα και κρατήσεις. Οι επισκέπτες του εξωτερικού, Ρώσοι, Ιταλοί, Γερμανοί, κλείνουν για 7 ή για 14 μέρες συνήθως. Μάλιστα, οι περισσότεροι έρχονται “διαβασμένοι” για την περιοχή. Είναι το ίντερνετ τώρα και ενημερώνονται».
Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρεται, επίσης, στα εισιτήρια τουρισμού της Εργατικής Εστίας, τα οποία ζητά να επιστρέψουν: «Το κομμάτι αυτό του τουρισμού, που κατήργησε η κυβέρνηση πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα να παραπέουν. Ο οργανισμός την τελευταία χρονιά είχε δώσει 550.000 εισιτήρια για 7ήμερες διακοπές. Στήριζε πολλά μικρά ξενοδοχεία, αλλά και μεγάλα. Με το που κόπηκε αυτό, είχαμε ακόμη και ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν καν. Και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, γιατί τα άτομα αυτά που έκαναν κοινωνικό τουρισμό κυκλοφορούσαν, έτρωγαν κ.λπ.».
Σχετικά με τις κρατήσεις για το Πάσχα, και οι δύο πρόεδροι σημείωσαν ότι ακόμη είναι νωρίς για να πουν συγκεκριμένα πράγματα, καθώς οι Έλληνες συνήθως κλείνουν την τελευταία στιγμή

*** Κακούργημα πλέον η παράνομη υλοτομία   :
  ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΧΑΝΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑ, ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Αντιμέτωποι με αυστηρότερες ποινές θα έρχονται πλέον όσοι κόβουν δέντρα παράνομα. Όπως τόνισε ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, για πρώτη φορά η παράνομη υλοτομία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και κακούργημα, ενώ κατάσχονται πλέον όλα τα μέσα υλοτομίας και μεταφοράς, καθώς και το δίπλωμα οδήγησης του μεταφορέα και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Αυξάνεται δε το διοικητικό πρόστιμο.
Όμοια τιμωρούνται εφεξής και οι παραβάσεις των Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων, δηλαδή υλοτομία εντός αγροκτημάτων, καυσοξύλευση για ατομικές ανάγκες και περισυλλογή υπολειμμάτων υλοτομιών.
  Κακούργημα
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, τροποποιήθηκαν δύο άρθρα του Δασικού Κώδικα που αφορούν στην παράνομη υλοτομία και τη μεταφορά της.
Μία από τις βασικές αλλαγές είναι ότι η ζημιά που γίνεται από παράνομη υλοτομία μέχρι του ποσού των 300 ευρώ αποτελεί πταίσμα. Μέχρι πρότινος το όριο αυτό ήταν στα 600 ευρώ. Όταν η ζημιά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, με το νέο νόμο πλέον είναι πλημμέλημα και από τα 10.000 ευρώ και πάνω το αδίκημα χαρακτηρίζεται ως κακούργημα. Με το νόμο που ίσχυε μέχρι πρότινος από τα 600 ευρώ και πάνω ήταν πλημμέλημα.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στον τομέα των κατασχέσεων. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παράνομη υλοτομία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια, κ.λπ.), όπως και τα μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα, τρακτέρ, φορτηγά), κατάσχονται, όπως και με την παλαιότερη νομοθεσία.
  Αφαιρούνται πινακίδες, άδεια, δίπλωμα
Όμως, ως προς τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά, η αλλαγή έγκειται στο εξής: πλέον αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας  του οχήματος και το δίπλωμα του οδηγού. Αυτά αποδίδονται στην Αστυνομία. Το όχημα, αν υπάρχει χώρος να φυλαχθεί από την υπηρεσία, δημεύεται. Αν δεν υπάρχει χώρος, δίνεται στον ιδιοκτήτη, ως μεσεγγυούχο, χωρίς πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου για την τύχη του.
Με το νέο νόμο επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο στο μεταφορέα, ίσο με το πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων που συνελήφθη να μεταφέρει παράνομα. Η δε αξία των ξύλων υπολογίζεται βάσει του πίνακα διατίμησης που εκδίδει το υπουργείο. Όταν το πρόστιμο πληρωθεί και αφού παρέλθουν 3 μήνες, ο οδηγός μπορεί να πάρει από την Αστυνομία το δίπλωμα οδήγησης. Σε διαφορετική περίπτωση, το δίπλωμα παραμένει στην Αστυνομία μέχρι να αποφασίσει το Δικαστήριο.
«Η εφαρμογή του νέου νόμου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς στις 19 Μαρτίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Τα μέτρα πλέον είναι πολύ πιο αυστηρά, ιδίως όσον αφορά στα μεταφορικά μέσα. Οι δίκες που είναι πταίσμα μπορεί να ορίζονται γρήγορα σχετικά, στο πλημμέλημα όμως ο μέσος χρόνος είναι 3ετία – 4ετία. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την παράνομη υλοτομία, συμπεριλαμβανομένης της δασικής βλάστησης σε αγροκτήματά τους, και να αιτούνται άδεια στα αρμόδια Δασαρχεία», εξήγησε ο κ. Κατσίποδας.

*** Μαθητές από την Κω επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Καλαμάτας  :
  Το Δημαρχείο επισκέφθηκαν σήμερα 78 μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου Αντιμάχειας Κω, οι οποίοι πραγματοποιούν 5ήμερη εκδρομή στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σχετικά με τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Αγωγή Υγείας.
Τα παιδιά και οι συνοδοί τους, με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Κρητικό, συνάντησαν το Δήμαρχο, ο οποίος τους μίλησε για την πόλη, την ιστορία της και τις ομορφιές της. Αφού τους ευχαρίστησε για την επιλογή της Καλαμάτας για την εκδρομή τους, ο Δήμαρχος τους ζήτησε να μεταφέρουν στον ομόλογό του της πόλης τους την επιθυμία για συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Πριν αποχωρήσουν, τους προσέφερε ταξιδιωτικούς οδηγούς της πόλης και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Στο μεταξύ, γεμάτη από μαθητές διαφόρων σχολείων, ιδιαίτερα από την Αττική, ήταν η Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο.

***Σαν σήμερα ...την 1 Απριλίου          

Γεγονότα
334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο.
1802: Το πρώτο πλυντήριο πιάτων πωλείται στο Σικάγο.
1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο πάπας του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».
1924: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στο αποκληθέν Πραξικόπημα της Μπυραρίας. Θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες.
1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
1955: Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.
Γεννήσεις
1815: Ότο Φον Μπίσμαρκ, γερμανός πολιτικός, που ένωσε τη Γερμανία και διετέλεσε καγκελάριός της επί 24 χρόνια. (Θαν. 30/7/1898)
1885: Αττίκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κλέωνος Τριανταφύλλου, «τροβαδούρος» της Αθήνας. (Θαν. 29/8/1944)
1902: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη. (Θαν. 29/4/1930)
Θάνατοι
1917
: Σκοτ Τζόπλιν, ο αποκαλούμενος και βασιλιάς του Ragtime, μαύρος αμερικανός συνθέτης. (Γεν. 24/11/1868)
2006: Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα, πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας και πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα, αδελφή του Νάσου Μπότση, εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή». (Γεν. 1904)
2010: Εντ Ρόμπερτς, αμερικανός μηχανικός, επιχειρηματίας και γιατρός, που σχεδίασε το 1975 τον πρώτο εμπορικά επιτυχημένο προσωπικό υπολογιστή Altair 8800, ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστικά τον προπομπό των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (PC), ενώ υπήρξε και ο πρώτος πελάτης της νεοσύστατης τότε Microsoft των Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν. (Γεν. 13/9/1941) ηγή: www.sansimera.gr

  *** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

~* Για  την Σούπερ Λίγκα  στο  Ελληνικό ποδόσφαιρο :

27η Αγωνιστική
30/03/2013ΟΦΗΠΑΣ Γιάννινα2-1 .- ^
30/03/2013ΑρηςΠανθρακικός0-0 .- ^
30/03/2013ΠαναθηναϊκόςΠλατανιάς Χανίων  0-1  .-^
31/03/2013ΞάνθηΑτρόμητος0-0 .-^
31/03/2013ΒέροιαΚέρκυρα2-0 .-^
31/03/2013ΛεβαδειακόςΑΕΚ0-0 .- ^
31/03/2013ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ0-0 .-^
01/04/2013ΠανιώνιοςΑστέρας Τρίπολης2-1 .- ^
Τα γκόλ : 11΄ καί  64΄ Σάμαρης γιά Πανιώνιο , 67΄Ντε Μλάσης γιά Τρίπολη .-



ΠΑΝΙΩΝIOS- ASTERAS ΤΡΙΠΟΛHS  2-1  τα γκόλ : http://youtu.be/ZmZ69dMtg9c  ,
~* Πανιώνιος -. Αστέρας Τρίπολης   2-1 γκόλ: http://youtu.be/QfxVBb8hVWg   ,

 ~*  Για  την Β΄ Εθνική  στο  Ελληνικό ποδόσφαιρο :
31η Αγωνιστική
31/03/2013ΠαναιτωλικόςΟλυμπιακός Βόλου3 - 2
31/03/2013ΚαλλονήΠιερικός5 - 2
31/03/2013ΚαβάλαΑπόλλων Σμύρνης1 - 3
31/03/2013ΠαναχαϊκήΑναγέννηση Επανωμής1 - 0
31/03/2013Βύζας ΜεγάρωνΗρακλής Ψαχνών2 - 1
31/03/2013ΦωκικόςΕργοτέλης2 - 1
31/03/2013Νίκη ΒόλουΚαλλιθέα3 - 1
31/03/2013Εθνικός ΓαζώρουΑναγέννηση Γιαννιτσών0 - 1
31/03/2013Δόξα ΔράμαςΗρακλής0 - 2
01/04/2013ΘρασύβουλοςΠανσερραϊκός0-0 .-^
*** Ρεπό  : ΑΕ.Λάρισσα .-

Στην Α1 στο  Ελληνικό Μπάσκετ : 22η αγων.
30/03/2013Ικαρος ΚαλλιθέαςΑρης79-67 .-^
30/03/2013ΚΑΟ ΔράμαςΚολοσσός74-66 .-^
30/03/2013Απόλλων ΠατρώνΠανελευσινιακός68-65 .-^
31/03/2013ΠεριστέριΚαβάλα81-72 .-^
31/03/2013ΠΑΟΚΗλυσιακός73-69 .-^
31/03/2013ΠανιώνιοςΠαναθηναϊκός63-56 .-^
01/04/2013ΟλυμπιακόςΑΓΟΡ88- 73 .-^

*** Για  το  Τοπικό  ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ΕΠΣΜεσσηνίας :
ΕΠΣΜΕΣΣΗΝΙΑΣ = www.epsmes.gr  ,
~* Α΄  Τοπικό : Το πρόγραμμα και οι διαιτητές , Σάββατο 30/3/2013 :
Μεσσηνιακός - Αίαντας  4-0  .-^
Ολυμπιακός Καλαμάτας - Μεθώνη  3-0 ,-^
Α.Ο. Φαραί - Δώριο      1-0 .- ^
Ασπρόχωμα - Ομόνοια      0-1 .- ^
Κυριακή 31/3/2013 :
Σπερχογεία - Τέλλος Αγρας  2-0 .- ^
 Διαβολίτσι - Αστέρας Αρφαρών  0-1 .-^
~ Με βολίδα γκόλ στο α΄ ημίχρονο του Η.Ν. Καπόγλη .-
 Κυπαρισσία - Α.Ε. Αβίας  0-0 .- ^
 Απόλλων Καλαμάτας - Πεταλίδι  3-2  .- ^
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 σε   26  αγώνες
1. Μεσσηνιακός      66
2. Κυπαρισσία        53
3. Ολυμπιακός Καλαμάτας     48
4. Σπερχογεία    49 46
5 Δώριο    38-32    37
6. Α.Ο. Φαραί30-3 36
7. Ομόνοια 40-44 36
8. Απόλλωνας Καλαμάτας        35
9.Τέλλος Αγρας        34 
10. Αστέρας Αρφαρών        34
11.Α.Ο. Διαβολιτσίου       31
12. Μεθώνη     28   
13. Ασπρόχωμα       26+3
14. Αίαντας       25 
15. Α.Ε. Αβίας      25
16. Απόλλωνας Πεταλιδίου        14 
* Εναν αγώνα λιγότερο έχουν Ασπρόχωμα και Αστέρας Αρφαρών.

~*** Προσεχείς Αγώνες Α΄ Τοπικού ΕΠΣΜεσσηνίας :
Α΄ Κατηγορία
(19η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
1.Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜΤετάρτη03/04/1318:00
2.ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ Σάββατο06/04/1317:00
3.ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜΣάββατο06/04/1317:00
4.Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"Σάββατο06/04/1317:00
5.Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙΜΕΘΩΝΗΣΚυριακή07/04/1317:00
6.Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜΚυριακή07/04/1317:00
7.Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΔΩΡΙΟΥΚυριακή07/04/1317:00
8.ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣΑΡΦΑΡΩΝΚυριακή07/04/1317:00
9.ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥΚυριακή07/04/1317:00

~* * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α΄ τοπικού ΕΠΣΜεσσηνίας :
ΟμάδαΒαθμοίΑγώνεςΝίκεςΙσοπαλίεςΉττεςΥπέρΚατά
1. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.662621328720
2. Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ532615833921
3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 482614664029
4. Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ462614485137
5. Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ 372691073833
6. Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 3626113124144
7. Α.Ο. ΦΑΡΑΙ3626106103135
8. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 35269893637
9. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ3425104113541
10. ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 3426104123238
11. Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 312671092935
12. Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ 282684143649
13. Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ262568113344
14. ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ252667132740
15. Α.Ε. ΑΒΙΑΣ 252674152846
16. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 142635182761

~* Β΄ Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας :
Σάββατο 30/03/2013 :
Κεραυνός Καλάμάτας  - Α.Σ. Ανδρούσας  2-4 .- ^
Αστέρας Βαλύρας - Α.Ο. Πατίστας   3-3 .- ^
Ατρόμητος Πλατύ - Νίκη Πλάτης   0-3 .- ^
Α.Σ. Πανθουριακός - Παναθηναϊκός Καλαμάτας   3-1 .- ^
Νέος  Άρις - Α.Σ. Μάνεσι   1-1 .- ^
Α.Ο. Χατζή - Παπαφλέσσας Χώρας  1-7 .- ^
Κυριακή  31/03/2013 :
Πανιώνιος Καλαμάτας - Αστέρας Μικρομάνης   5-2 .- ^
Ακρίτας Κορώνης - Α.Ε.. Λογγά   2-2 .- ^
 ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσας - Δόξα Καλαμάτας  1-3 .- ^
Χανδριναϊκός Π.Σ. - Ολυμπιακός Ανάληψης  0-0 .-^
Τσικλητήρας Πύλου - Α.Ο. Στενωσιάς  1-1 .- ^
Α.Ο. Μιλτιάδης -ΠΑΟ Καλλιθέας  1-2 .- ^
Ηρακλής Καλαμάτας - Θύελλα Χαροκοπιού  2-2 .- ^
Δευτέρα 01-04-2013 . αγώνας Μπαράζ : Γ΄ Τοπικό :
ΑΠΣ Αρις - Θησέας Καλαμάτας
*** Ο  Γιάννης  Βονόρτας στο προπονιτικό τίμ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
 http://youtu.be/EB8_r9-tVhI ,VIDEO ...


*** Παραπέφθηκαν οι Διαιτητές Τριτσώνης  και  Δημητρόπουλος γιά  διαιτησίες στούς χθεσινούς αγώνες της Σούπερ Λίγκα ΠΑΟ -ΠΛΑΤΑΝΙΑ καί .... .-

*** AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013  :

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013  .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , , Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-
~ ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-
~ ~  ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/11-3-2013.html , ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11-3-2013 .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/12-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/13-2013.html , Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013.-
  ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/03/13-03-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ 13-03-2013 .-
~** ~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/14-2013.html  , Η καθημερινή μας ενημέρωση Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15  Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Ένα Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 16 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/17-2013.html      , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/18-2013.html  ,  Άρωμα Ελλάδα στο αγιάζι της καθαροδευτέρας 18 Μαρτίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/2013-18.html , ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2013 Δευτέρα 18 Μαρτίου.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-19-2013.html , TO ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/20-2013.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 .-
~**    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/21-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html  , Υγεία γιά όλους μας , Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/22-23-2013.html  , Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά καί Α΄ χαιρετισμοί 22 καί 23 Μαρτίου 2013.-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/03/23-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 23  Μαρτίου  2013.-
~** ~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/22-23-2013.html  , Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά καί Α΄ χαιρετισμοί 22 καί 23 Μαρτίου 2013.-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/24-2013.html , Κυριακή Ορθοδοξίας Αρφαρά 24 Μαρτίου 2013 ενημέρωση  .-
  ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/25-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013  .-
~**   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Μαρτίου 2013  .-
~**** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  , Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-
~**   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-
  ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 29  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  30  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013  :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-


*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..
~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** *** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  ,Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α).
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .- 

 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~ http://www.youtube.com/stamos01 , =  2422   video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , = 813  video.-
~
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      811   video.-
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                             4046  Βίντεο ν Αναρτημένα .-

  ***  ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΠΡΟΣ ..‏.ΒΙΝΤΕΟ
1η του Απρίλη του ‘55 ξεκίνησε ο τελευταίος Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας των Ελλήνων. Μία χούφτα ανδρειωμένοι Κύπριοι με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του
Στρατηγού Γρίβα-Διγενή, ανάγκασαν μία πάνοπλη αυτοκρατορία να γονατίσει. Ανάγκασαν όλη την
υφήλιο να σκύψει και να προσκυνήσει τα Φυλακισμένα Μνήματα, να δακρύσει για τα παλληκάρια που οδηγήθηκαν στην αγχόνη τραγουδώντας τον Εθνικό μας Υμνο.
Από τότε γίνανε πολλά που προδώσανε αυτόν τον αγώνα. Είδαμε δήθεν ‘Εθνάρχες’ από το βήμα του ΟΗΕ, να καλούν την Τουρκία να επέμβει και άλλους να αγνοούν την Μεγαλόνησο γιατί «κείται μακράν». Τι κοινό άραγε είχαν αυτοί οι πολιτικοί, με τα παιδιά που έπεφταν αγκαλιά με την Γαλανόλευκη, θυσιάζοντας την ζωή τους για την Ενωση με την Μητέρα Ελλάδα; Μια Ελλάδα που στάθηκε ανάξια και πολύ μικρή για το μεγαλείο των ίδιων των παιδιών της, για το μεγαλείο της Ιστορίας της… Κάποιοι πανηγύριζαν σαν δήθεν Εθνική επιτυχία, την είσοδο της Κύπρου στο ευρώ. Λίγοι μόνο έβλεπαν την νέα παγίδα που ετοιμαζόταν. Πρώτα αφήσαμε την Κύπρο μας στα χέρια των Τούρκων και τώρα την αφήνουμε στα νύχια των ύπουλων αρπακτικών που διαφεντεύουν τον πλανήτη.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός υποφέρει γιατί τόλμησε να βρίσκεται σε έναν υπερπολύτιμο γεωστρατηγικό χώρο. Τόλμησε να απορρίψει την εξόντωση του με το Σχέδιο Ανάν. Και τέλος τόλμησε να θέλει να εκμεταλλευθεί μόνος του τον τεράστιο ορυκτό του πλούτο. Που ακούστηκε αυτό;
Τα αρπακτικά του πλανήτη, του ετοίμασαν έναν νέο Αττίλα. Οικονομικό αυτήν την φορά.. Η Κύπρος λοιπόν ήταν το ζητούμενο, όχι η Ελλάδα. Την Ελλάδα την πτωχεύσανε πρώτη, για να μην διανοηθεί να κάνει τίποτε να βοηθήσει την Κύπρο.. Ούτε καν για τους τύπους.. Τώρα οι τραπεζίτες θα κάνουν πάρτυ πάνω στα νέα συντρίμμια του Κυπριακού Ελληνισμού. Και εμείς θα παρακολουθούμε αμέτοχοι όπως πάντα, εξαθλιωμένοι ραγιάδες μπροστά στην τουρκοκρατούμενη τηλεόραση. Πολύ έξυπνο λοιπόν το σχέδιο τους: Αποχαύνωση, αφελληνισμός, εξαθλίωση, καταστροφή… Συγνώμη Κύπρος! Ζητείται επειγόντως Γρίβας, να απελευθερώσει και εμάς!
ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ
 http://erosellas.blogspot.gr
Υ.Γ: Το παρακάτω βίντεο μας, χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο από την Google, γιατί τολμήσαμε να βάλουμε σκηνές από την δολοφονία του Εθνομάρτυρα Σολωμού. Ο πόλεμος τους χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα ‘δημοκρατικά’ μέσα.. Το ξανανεβάζουμε παραλλαγμένο με την βοήθεια του RafailGreece
(www.rafailhellas.com)
ΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΤΟΧΗ; (ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ):



Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα τραγούδια μας, για την Εθνική Αφύπνιση:
http://www.reverbnation.com/widget_code/html_widget_config/artist_1625817?widget_id=50 ,

*** Μια εκπληκτική επιστημονική ιστορία: Αντικαρκινικό φάρμακο σε Ελληνικό εργαστήριο!
Μια εκπληκτική επιστημονική ιστορία: Αντικαρκινικό φάρμακο σε Ελληνικό εργαστήριο!
Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ μια αδυναμία μου: τρελαίνομαι για ωραίες επιστημονικές ιστορίες! Ξέρετε, από αυτές που κάτι ξεκινά έτσι, από καθαρή περιέργεια ενός ερευνητή, και καταλήγει, έπειτα από ευφυή πειράματα, ανατροπές και εκπλήξεις, σε ανακαλύψεις που μπορεί να έχουν επίδραση στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων τώρα και στο μέλλον. Οταν μάλιστα οι επιστημονικές αυτές ιστορίες εκτυλίσσονται σε ελληνικά εργαστήρια (με όλες τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αυτά διαθέτουν σε σχέση με αντίστοιχά τους του εξωτερικού), ε, τι να γίνει, μου αρέσουν ακόμη πιο πολύ.
Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω. Εκτυλίχθηκε ολόκληρη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και ειδικότερα στην ομάδα της συνεργαζόμενης ερευνήτριας αλλά και καθηγήτριας Βιολογίας στο ΤΕΙ Αθήνας δρος Λίας Πατσαβούδη και προσφάτως πήρε διαβατήριο για «διεθνή καριέρα». Ολα άρχισαν πριν από 15 και πλέον χρόνια, όταν η ομάδα της ελληνίδας ερευνήτριας αναζητούσε μόρια που σχετίζονταν με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά σήμερα η ομάδα (που με τα χρόνια έχει αλλάξει καθώς οι διδακτορικοί φοιτητές παίρνουν το δίπλωμά τους και δίνουν τη θέση τους στις επόμενες γενιές) έχει στα χέρια της έναν ισχυρό αντικαρκινικό παράγοντα. Πώς έγιναν όλα αυτά; Αυτό ήταν το ερώτημα που θέσαμε και εμείς στη δρα Πατσαβούδη κατά τη διάρκεια συνάντησής μας στο λιτό γραφείο της στο Ινστιτούτο Παστέρ.
Από τον εγκέφαλο στον... καρκίνο
«Καθώς τα ερευνητικά μας ενδιαφέροντα εστιάζονταν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος προσπαθούσαμε να απομονώσουμε και να μελετήσουμε μόρια που θα είχαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν» μας είπε η δρ Πατσαβούδη και προσέθεσε: «Ενας καλός τρόπος να απομονώσει κανείς μόρια προς μελέτη είναι η δημιουργία αντισωμάτων τα οποία από τη φύση τους "συλλαμβάνουν" τα αντιγόνα τους».
Προκειμένου να δημιουργήσουν αντισώματα σε ποντίκια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεμβράνες εμβρυϊκών εγκεφάλων αρουραίων. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών αντέδρασε στην είσοδο των ξένων μορίων δημιουργώντας μια σειρά αντισώματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο με την κωδική ονομασία Mab4C5. Εχοντας αντισώματα στα χέρια τους οι ερευνητές μπορούσαν πια να μελετούν τα αντίστοιχα αντιγόνα τους στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το Mab4C5 έδειχνε να συνδέεται με ένα πολύ ενδιαφέρον μόριο. «Το αντιγόνο του Mab4C5 εντοπιζόταν στην αναπτυσσόμενη παρεγκεφαλίδα και έδειχνε να εμπλέκεται στη μετακίνηση των νευρικών κυττάρων. Την υποψία μας αυτή επιβεβαιώσαμε με τον κατάλληλο πειραματισμό» σημείωσε η δρ Πατσαβούδη.
Το αντίσωμα που κλείνει το δρόμο στη μετάσταση
Αυτό που έκαναν οι έλληνες ερευνητές ήταν να προσθέσουν το αντίσωμα στην καλλιέργεια νευρικών κυττάρων. Οταν διεπίστωσαν ότι η παρουσία του αντισώματος ήταν ικανή να αναστείλει τη μετανάστευση των κυττάρων αυτών, είχαν πάρει και την απάντησή τους σχετικά με τη λειτουργία του μορίου που μελετούσαν: «Το δεσμευμένο από το αντίσωμα μόριό μας δεν μπορούσε πια να επιτελέσει τη λειτουργία του και αυτό είχε ως συνέπεια να παρεμποδίζεται σημαντικά η κινητικότητα των κυττάρων στην καλλιέργεια. Συμπεράναμε λοιπόν ότι όντως το πρωτεϊνικό μόριο το οποίο αναγνωριζόταν από το Mab4C5 εμπλεκόταν στη μετανάστευση των κυττάρων, διαδικασία που είναι κεφαλαιώδους σημασίας κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου» εξήγησε η δρ Πατσαβούδη.
Συνολικά αυτά τα πρώτα πειραματικά βήματα των ελλήνων ερευνητών αποκάλυψαν δύο στοιχεία για την πρωτεΐνη που μελετούσαν: ότι αυτή εντοπιζόταν στη μεμβράνη των αναπτυσσόμενων νευρικών κυττάρων (αφού το αντίσωμα δημιουργήθηκε έναντι μεμβρανικών πρωτεϊνών) και ότι ήταν μέρος του μηχανισμού που εξασφάλιζε τη μετακίνηση του κυττάρου. Αλλά δεν γνώριζαν ακόμη την ταυτότητα της πρωτεΐνης που μελετούσαν ούτε φυσικά τον τρόπο με τον οποίο επιτελούσε τον ρόλο της.
Θερμικό σοκ... επιφανείας
«Χρειάστηκε να περιμένουμε ως το 2003 και να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες της πρωτεομικής για να πληροφορηθούμε ότι η πρωτεΐνη που αναγνωριζόταν από το Mab4C5 δεν ήταν άλλη από την HSP90, μία από τις γνωστότερες πρωτεΐνες θερμικού σοκ» μας είπε η ελληνίδα ερευνήτρια.
Πράγματι οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ (Heat Shock Proteins, HSP) είναι μια μεγάλη ομάδα πρωτεϊνών και η HSP90 είναι από τις γνωστότερες εκπροσώπους της. Στο εσωτερικό του φυσιολογικού κυττάρου οι πρωτεΐνες αυτές, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την επιβίωση, παίζουν ρόλο συνοδών άλλων μορίων. Ειδικότερα βοηθούν νεοσυντιθέμενα πρωτεϊνικά μόρια να λάβουν το σωστό σχήμα τους στον χώρο και να γίνουν λειτουργικά. Ωστόσο οι έλληνες ερευνητές είχαν εντοπίσει την πρωτεΐνη όχι στο εσωτερικό αλλά στην επιφάνεια του κυττάρου. Τι συνέβαινε λοιπόν;
Οπως κατέδειξε περαιτέρω πειραματισμός, δύο πράγματα συνέβαιναν: αφενός, οι έλληνες ερευνητές ήταν οι πρώτοι που κατεδείκνυαν την παρουσία της HSP90 στην κυτταρική μεμβράνη εμβρυϊκών κυττάρων και αφετέρου έδειξαν ότι το αντίσωμά τους (το Mab4C5) δεν μπορούσε να εισέλθει στο εσωτερικό του κυττάρου (καθώς είναι γνωστό ότι η HSP90 αφθονεί εκεί, συνεπώς αν το αντίσωμα μπορούσε να εισέλθει στο κύτταρο θα «συνελάμβανε» και τα ενδοκυτταρικά μόρια της HSP90). Το 2004 και ενώ η ελληνική ερευνητική ομάδα κατεδείκνυε ότι το αντίσωμά της εντόπιζε την HSP90 στην επιφάνεια εμβρυϊκών νευρικών κυττάρων που μετανάστευαν, μια αμερικανική ομάδα κατεδείκνυε ότι η πρωτεΐνη αυτή εμπλεκόταν στις μεταστάσεις καρκινικών κυττάρων. Το γεγονός αυτό δεν είναι περίεργο: η μετακίνηση φυσιολογικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης και της ανάπτυξης ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος υπακούει στους ίδιους κανόνες ή μάλλον χρησιμοποιεί τους ίδιους κυτταρικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για να μεταναστεύσουν σε άλλες θέσεις.
Αναστολή της μετάστασης!
Για τον πειραματισμό της η αμερικανική ομάδα είχε χρησιμοποιήσει ένα αντίσωμα το οποίο μπορούσε να διεισδύσει και στο εσωτερικό των κυττάρων. Ηταν ακριβώς σε αυτό το σημείο των ερευνών που η δρ Πατσαβούδη και οι συνεργάτες της διεπίστωσαν ότι η αδυναμία του αντισώματός τους να μπει στο κύτταρο θα μπορούσε ίσως να αποδειχθεί και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του! Σύμφωνα με τη δρα Πατσαβούδη, «το σκεπτικό μας ήταν το ακόλουθο: αν η παρουσία της HSP90 είναι απαραίτητη για τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων, η χορήγηση του αντισώματός μας και η σύνδεσή του με την HSP90 θα είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων αλλά με επιπρόσθετο πλεονέκτημα το να μένουν ανέπαφα τα μόρια της HSP90 που βρίσκονταν αποκλειστικά στο εσωτερικό φυσιολογικών κυττάρων τα οποία δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να διαταραχθούν. Με άλλα λόγια, πιθανότατα είχαμε ένα αντίσωμα το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αντικαρκινικό φάρμακο εναντίον των μεταστάσεων ενώ θα άφηνε ανέπαφα τα υγιή κύτταρα».
Με δεδομένο ότι οι μεταστάσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, ήταν προφανές ότι οι έλληνες βιολόγοι δεν θα μπορούσαν να μη διερευνήσουν την παραπάνω υπόθεση. Οπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε μια σειρά άρθρα τα οποία έχουν δημοσιεύσει σε έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις, η υπόθεσή τους επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ειδικότερα στο πρώτο μέρος του πειραματισμού που σκόπευε να ελέγξει αν όντως το αντίσωμά τους θα μπορούσε να αναστείλει τις μεταστάσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κλασικό πειραματικό μοντέλο: τοποθέτησαν καρκινικά κύτταρα μελανώματος σε ποντίκια και παρακολούθησαν την εξέλιξή τους όταν σε αυτά χορηγήθηκε και το αντίσωμα Mab4C5. Υπό κανονικές συνθήκες, τα καρκινικά κύτταρα μελανώματος μεταναστεύουν στους πνεύμονες των ποντικών και σύντομα τα ζώα πεθαίνουν. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Clinical Cancer Research» (τεύχος 13:6, σελ. 1.831-1.838, Μάρτιος 2007), τα ευρήματά τους ήταν ακριβώς αυτά που είχαν ελπίσει: τα ποντίκια στα οποία μαζί με τα καρκινικά κύτταρα είχε χορηγηθεί και το αντίσωμα συνέχιζαν να ζουν και να είναι υγιή, όταν εκείνα που είχαν λάβει μόνο τα καρκινικά κύτταρα υπέστησαν μεταστάσεις και πέθαναν.
Μετά το μελάνωμα και ο μαστός
Βεβαίως αυτή η πρώτη απόδειξη της ικανότητας του αντισώματος να βάζει φρένο στις μεταστάσεις καρκινικών κυττάρων έπρεπε να ελεγχθεί περαιτέρω. Αυτή τη φορά η δρ Πατσαβούδη και η ομάδα της επέλεξαν να εργαστούν με ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. «Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτών των κυττάρων είναι το γεγονός ότι στην επιφάνειά τους εκφράζουν την HSP90, την πρωτεΐνη του θερμικού σοκ που αναγνωρίζει το αντίσωμά μας και επιπλέον την εκκρίνουν στο περιβάλλον τους. Θελήσαμε λοιπόν να διερευνήσουμε την επίδραση της προσθήκης του αντισώματος στη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων του μαστού» μας είπε η ελληνίδα καθηγήτρια.
Τα καρκινικά κύτταρα δεν εκφράζουν τυχαία την HSP90 στην επιφάνειά τους: η πρωτεΐνη αυτή, της οποίας ο ρόλος είναι να εξασφαλίζει ότι άλλες πρωτεΐνες θα λάβουν το σωστό σχήμα στον χώρο για να μπορούν να είναι ενεργές, κάνει ακριβώς το ίδιο και όταν εκκρίνεται από το κύτταρο. Ειδικότερα, εξασφαλίζει ότι μια κατηγορία πρωτεϊνών οι οποίες ονομάζονται μεταλλοπρωτεϊνάσες θα είναι ενεργές. Τι κάνουν οι μεταλλοπρωτεϊνάσες; «Πέπτουν» το παχύρρευστο εξωκυττάριο υλικό ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στα κύτταρα που «θέλουν» να μετακινηθούν. Με άλλα λόγια, οι μεταλλοπρωτεϊνάσες ελευθερώνουν το πεδίο για τις μεταστάσεις.
Οπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε άρθρο της ελληνικής ερευνητικής ομάδας στην επιθεώρηση «BMC Cell Biology» (τεύχος 11:51, 2010), η χορήγηση του αντισώματος στα πειραματόζωα με καρκίνο του μαστού είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση μεταστατικών εναποθέσεων στον πνεύμονα. «Η πρόσδεση του αντισώματος στα μόρια της HSP90 έχει ως αποτέλεσμα αυτά να μην είναι ελεύθερα να συμβάλουν στην ενεργοποίηση των μεταλλοπρωτεϊνασών, πράγμα που με τη σειρά του καθιστά δύσκολη την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων και την εγκατάστασή τους σε άλλους ιστούς» εξήγησε η δρ Πατσαβούδη.
Ολοταχώς προς νέο φάρμακο!
Πειράματα όπως τα παραπάνω που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν δείξει στους ερευνητές ότι πράγματι κρατούν στα χέρια τους έναν δυνητικό ισχυρό αντικαρκινικό παράγοντα. Ετσι έχουν ήδη προχωρήσει στην απόκτηση πατέντας για το αντίσωμά τους (το οποίο έχει «ανθρωποποιηθεί» για να είναι συμβατό για χρήση σε ανθρώπους) και έχουν ολοκληρώσει μια σειρά προκλινικές μελέτες. Επόμενο βήμα τους είναι η αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν τη μεγάλη δαπάνη για ευρείες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου το αντίσωμά τους να βρει τον δρόμο για τη φαρμακευτική αγορά. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο βιολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας κ. Νάσος Αλεβιζόπουλος, ο οποίος εξήγησε στο «BHMAScience» τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα της ομάδας της δρος Πατσαβούδη μπορεί να είναι ενδιαφέρον και επενδυτικά: «Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν αυτή τη στιγμή ισχυρούς αντικαρκινικούς παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πωλήσεις των τριών πιο επιτυχημένων της αγοράς ο τζίρος ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια τον χρόνο. Θεωρώ ότι το Mab4C5 έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα τόσο για την αποτελεσματικότητά του όσο και για την ασφάλειά του. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να δείξουμε το ίδιο καλά αποτελέσματα με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».
Και εμείς ελπίζουμε και ευχόμαστε ακριβώς το ίδιο!
[Πηγή: Της Ιωάννας Σουφλέρη από Το Βήμα-Science - Φωτό: Αντισώματα, στο σχεδιάγραμμα με κίτρινο-μπλε, ετοιμάζονται να προσδεθούν στις κατάλληλες θέσεις στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου (κόκκινο σκούρο) που βρίσκεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο] .-
 
***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου