ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας 
Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης 
Δευτέρα 16  Μαρτίου   2020 
~


.- Arfara Μεσσηνία (2) Η Εφημερίδα μας  Στο  αγιάζι της καθημερινότητας  -2-  Δευτέρα  16 Μαρτίου 2020  :  https://snsarfara.blogspot.com/2020/03/arfara-2-2-16-2020.html    .-                                                                                                                                                  
~** Μὲ ἕνα καλὸ λόγο γιὰ τὸν πλησίον σου, ὑπερασπίζοντας τὸν ἀγοράζεις τὸν Παράδεισο.  
~
~**  Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος για τον ασπασμό των Εικόνων, του ασπασμό στον Ιερέα και το αντίδωρο
 
*  Σε άρθρο του στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής” ο αναφέρεται στον κορονοϊό και πως η Εκκλησία αντιμετωπίζει το ζήτημα, δίνοντας συμβουλές προς τους πιστούς.
~  Αναλυτικά το άρθρο του:

Εν μέσω πρωτόγνωρων καταστάσεων με εμφανείς και αφανείς προεκτάσεις, οι οποίες τείνουν να διαμορφώσουν μια φοβική κοινωνία με απρόβλεπτες αντιδράσεις, η Εκκλησία ανταποκρίθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με τρόπο σαφή, έθεσε ενώπιον των πιστών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, λόγον αλήθειας και φιλανθρωπίας.  Βασική θέση της είναι πως η Θεία Κοινωνία αποτελεί, όχι κίνδυνο μολυσμού αλλά μέσον ζωής και ιάσεως. Η θέση της αυτή αποτελεί συνέπεια θεμελιώδους δογματικής αλήθειας αλλά και επακόλουθο της μακραίωνης εμπειρίας της η οποία βεβαιώνει πως ουδέποτε, ακόμη και σε εποχές έξαρσης θανάσιμων νόσων, επιβεβαιώθηκε μετάδοση μολυσματικών ασθενειών διά του Ποτηρίου της Θείας Κοινωνίας. Στην δεν υπάρχει το δίλημμα «Πρόοδος ή Μεσαίωνας» αλλά το δίλημμα «Ζωή ή Θάνατος»! Όσοι συνεπώς καλούν την Εκκλησία να διατηρήσει το ρόλο της ως ψυχικό και πνευματικό στήριγμα των ανθρώπων, συγχρόνως όμως να απαρνηθεί την δήθεν επικίνδυνη Θεία Κοινωνία, λησμονούν ή αγνοούν πως κατ᾽ εξοχήν η Θεία Μετάληψη αποτελεί ενίσχυση για τους πιστούς. Όλα τα άλλα μέσα της Εκκλησίας –Ακολουθίες, Κήρυγμα κ.λπ. – αποτελούν συμπληρωματικά της μέσα.  Παράλληλα με τις θέσεις της αυτές, η Εκκλησία κατανοεί πλήρως το φόβο και την ανησυχία των αδελφών μας χωρίς να ενοχοποιεί ή να μέμφεται εκείνον που κρατά απόσταση από το Άγιον Ποτήριον είτε εξαιτίας λογισμών αμφιβολίας ή και επιθυμίας να μην σκανδαλίσει τον στενό ή τον ευρύτερο περίγυρό του. Όσο η Εκκλησία επιθυμεί να διατηρήσει ανόθευτη τη διδασκαλία της περί της ιερότητας του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τόσο επιθυμεί να διαφυλάξει την ενότητα των οικογενειών και του κοινωνικού συνόλου. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενη, με έμφαση προτρέπει όλους να τηρήσουν τις συμβουλές των αρμοδίων κρατικών Αρχών και αποδέχεται πλήρως την αποφυγή ασπασμού των εικόνων, του ασπασμού της χειρός του ιερέως ή και τη λήψη αντιδώρου από άλλο χέρι. Σε κάθε περίπτωση όμως, από τη στιγμή που έστω και ένας πιστός, είτε στο Ναό, είτε στο κρεβάτι του πόνου είτε στην επιθανάτιο κλίνη ποθήσει να λάβει Σώμα και Αίμα Χριστού, η Εκκλησία θα εξέρχεται πάντοτε προς την κοινωνία όπως ο ιερέας στην Ωραία Πύλη και θα απευθύνει προς όλους τους ανθρώπους την ίδια προτροπή : « Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε ».

*** Κοροναϊός: Τι κάνουμε τα ρούχα και τα παπούτσια και πού δεν ακουμπάμε    

Οι οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Την ανάγκη λήψης μέτρων από όλους τους πολίτες, αλλά και από τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την εξέλιξη που υπάρχει στην κοινότητα με κρούσματα κοροναϊού. Παράλληλα δίνει μια σειρά νέων οδηγιών που απαντούν σε καθημερινές συνήθειες οι οποίες πλέον απαιτούν προσοχή. Για παράδειγμα τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια όταν γυρνάμε στο σπίτι μετά από κυκλοφορία έξω;  Οδηγίες:
  1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.
  2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων που ρίχνονται, τα απολυμαντικά μαντιλάκια, που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.
  3. Ο χώρος αναμονής(σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.
  4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.
  5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.
  6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.
  8. Στις μετακινήσεις με μέσα ΜΜ μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.
  9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.
  10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και όχι νομίσματα.
  11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.
  12. Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.
  13. Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.
  14. Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.
~  ***   Τα ατοπήματα της νέας προέδρου: Δεν ξεκινήσαμε καλά…

~ Μερικές σκόρπιες σκέψεις μέσα σε μιαν επικαιρότητα δραματικά φορτισμένη

Του Θανάση Κ.  
* Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου άρχισε λίγο «στραβά» την σταδιοδρομία της στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα.  Ζήτησε στην πρόσκληση για τον ορκωμοσία της να αναγραφεί το όνομά της ως «Κατερίνα» – δηλαδή με το υποκοριστικό της – κι όχι ως Αικατερίνη που είναι το όνομα της επισήμως…  Πάλι καλά που δεν την λένε Αθανασία, γιατί θα ζήταγε να μπει στον πρόσκληση το… Σούλα!  Πάλι καλά που δεν τη λένε Παρασκευή, γιατί θα ζήταγε να μπει στην επίσημη πρόσκληση το… Βούλα.  Ή πάλι καλά που δεν είναι άνδρας να ονομάζεται Χαράλαμπος, γιατί θα ζήταγε να μπει στον πρόσκληση ως… Μπάμπης!  Αν δεν έχει καταλάβει ότι το νέο της αξίωμα την ανεβάζει πάνω από την καθημερινότητα της «οικειότητας» – και απαιτεί κύρος και επισημότητα – μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτε…  Τέτοια ζητήματα «ετικέτας» και «πρωτοκόλλου» – το αν θα φοράνε οι άνδρες γραβάτες στις επίσημες εμφανίσεις τους, το αν θα χρησιμοποιούν το πλήρες όνομά τους κι όχι το υποκοριστικό με το οποίο τους φώναζε η μάνα τους ή τους αποκαλούν τα οικεία τους πρόσωπα, το αν θα γράφουν το Γιάννης με την ορθή γραφή και δεν θα το «απλοποιούν» (με ένα νι) – τέτοιες σαχλαμάρες είναι απολύτως δικαιολογημένες, για νέα παιδιά!  Αλλά για ώριμα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τον ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι σαφής ένδειξη παιδισμού.  Όχι «νεανικότητας». Παιδισμού! Δηλαδή προσωπικής ανωριμότητας…  Αν θέλει να τη σέβεται ο κόσμος, πρέπει η ίδια να σεβαστεί το νέο αξίωμά της. Κι όχι να παιδιαρίζει…  * Σοβαρότερο παράπτωμά της και ο… λόγος της!  Όπου, ως νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διακήρυξε ότι:  «Πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας επιτελώντας το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους»…  Να της υπενθυμίσουμε ότι τα σύνορά μας τα απειλούν σήμερα, όχι «απελπισμένοι» και «ανυπεράσπιστοι» άνθρωποι, αλλά «εργαλειοποιημένες» ορδές λαθρομεταναστών που συντονίζονται, υποκινούνται και υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος…  Αυτό το έχουν αποδεχθεί και όλοι οι εταίροι μας – που καλούν τον Ερντογάν να τους απομακρύνει!
Κι αφού το κατάλαβαν οι εταίροι μας, καιρός είναι να το καταλάβει και η νέα Πρόεδρός μας.  Δεν έχουμε κανένα απολύτως «ανθρωπιστικό καθήκον» απέναντι σε παράνομους επίδοξους εισβολείς.  Δεν έχουμε κανένα απολύτως «ανθρωπιστικό καθήκον» απέναντι σε «ασύμμετρη απειλή»!  Έχουμε μόνο καθήκον απέναντι στο λαό μας και στο Σύνταγμά μας, να αποκρούσουμε την ασύμμετρη απειλή…  Ας ρίξει μια ματιά τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Έβρο! Θα δει ορδές νεαρών να ρίχνουν πέτρες και δακρυγόνα σε βάρος των Ελλήνων συνοριακών φρουρών που τους εμποδίζουν να μπουν…  Δεν υπάρχει καμία «δύσκολη εξίσωση» για να λύσουμε!  Οι παράνομοι δεν μπαίνουν. Τελεία και παύλα.  Με ευκαιρία ανάληψης των νέων καθηκόντων της,  ευχόμαστε ειλικρινώς καλήν επιτυχία στην νέα μας Πρόεδρο,  την κα Αικατερίνη (κι όχι, βέβαια «Κατερίνα») Σακελλαροπούλου.  Με την ελπίδα ότι θα βάλει στην άκρη τις ιδεοληψίες της.  * Και μια που αναφερθήκαμε στον Έβρο και στις πιέσεις της Τουρκίας, πολλοί πιστεύουν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει κάποιου είδους «θερμή εμπλοκή»… Προκαλεί, αυξάνει την ένταση συνεχώς, σαν να πηγαίνει «γυρεύοντας»…  Αν θέλουμε να εκμηδενίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον Έβρο, πρέπει να σηκώσουμε πλήρη «φράχτη» από την μιαν άκρη ως την άλλη.  Μόνο έτσι δεν θα μπορούν να μας προκαλούν με λαθρομετανάστες.  Και μόνον έτσι θα αναγκαστούν να τους αποσύρουν οι τουρκικές αρχές.  Γιατί δεν θα έχει κανέναν νόημα να μένουν άλλο εκεί.  Από πλήρη φράχτη δεν μπορούν να περάσουν, έτσι κι αλλιώς…  «Προβοκάτσια» με πυρά «ευθείας βολής» δεν μπορεί να υπάρξει, αν σηκωθεί πλήρης φράχτης…  Και θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα ούτε πυροβολεί αμάχους ούτε έχει καμιά τέτοια διάθεση…  Με πλήρη φράχτη στα σύνορα τελειώνουν και τα fake news της Τουρκικής προπαγάνδας για «κακομεταχείριση», τραυματισμούς και σκοτωμούς. Ο φράχτης αποκλείει τη «φυσική επαφή», έτσι κι αλλιώς… Και η Τουρκία δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για το φράχτη, διότι και η ίδια έχει φτιάξει τείχος 700 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Συρία!  Και η Βουλγαρία έχει σηκώσει διπλό φράχτη σε όλη τη συνορογραμμή της με την Τουρκία. Και ο Ερντογάν δεν λέει κουβέντα…  * Με πλήρη φράχτη στον Έβρο λύνεται το πρόβλημα εκεί και αποτρέπεται η «προβοκάτσια» εκεί.  Πιθανώς το πρόβλημα θα μεταφερθεί αλλού, αν η Τουρκία «ξύνεται» για θερμό επεισόδιο έτσι κι αλλιώς.  Όμως από τον Έβρο τουλάχιστον, θα έχουμε εξουδετερώσει μιαν επικίνδυνη εστία κινδύνου προβοκάτσιας και εμπλοκής…  market-news.gr
*** ***  Στο τραπέζι το "λουκέτο" σε εκκλησίες και μονές - Τέλος οι λειτουργίες
Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η ραγδαία εξάπλωση της νόσου, σε συνδυασμό με τους άδειους ναούς στην χθεσινή ακολουθία των Χαιρετισμών, οδηγούν την ελλαδική εκκλησία σε αλλαγή στάσης και στην λήψη άμεσων μέτρων.  Την Δευτέρα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η αναστολή των λειτουργιών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Δεν αποκλείεται ωστόσο το μέτρο αυτό και ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή, να επεκταθεί μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.   Αυτό δεν σημαίνει πως οι ιεροί ναοί το διάστημα που δεν θα τελούνται οι λειτουργίες θα παραμείνουν κλειστοί. "Οι εκκλησίες δεν μπορούν να κλείσουν κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα. Θα είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να προσευχηθούν ή να ανάψουν ένα κερί" τόνιζε Μητροπολίτης στο TheTOC.  Η ΔΙΣ καλείται πλέον να πάρει ξεκάθαρη θέση ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εκείνο που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.  Ο Αρχιεπίσκοπος στην δήλωση του έκανε το πρώτο βήμα καλώντας ουσιαστικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στους ναούς. "Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς".   Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών   Στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να πέσει η πρόταση να διεξαχθούν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών με τα ηχεία στις εκκλησίες να είναι ανοιχτά.  Με αυτό τον τρόπο όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Μητροπολίτες οι ακολουθίες των Χαιρετισμών και η Κυριακάτικη λειτουργία θα διεξάγονται κανονικά χωρίς την παρουσία των πιστών. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές καθώς αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το κλείσιμο των ιερών ναών κάτι που δεν επιθυμεί η ηγεσία της ελλαδικής εκκλησίας.  "Λουκέτο" σε μοναστήρια  Το ένα μοναστήρι μετά το άλλο ανακοινώνει πως λόγω της νόσου του Κορωνοϊού δεν θα δέχεται τους πιστούς για το επόμενο διάστημα. Ήδη με ανακοίνωση τους όλες οι μονές των Μετεώρων γνωστοποιούν πως μέχρι τις 30 Μαρτίου δεν θα δέχονται προσκυνητές, ενώ το απαγορευτικό ισχύει και για τα μουσεία της περιοχής.  Ίδιο το σκηνικό και στα μοναστήρια στην Φωκίδα καθώς με απόφαση του Μητροπολίτη θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της θανατηφόρου νόσου. Οι ιερές ακολουθίες – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - θα τελούνται καθημερινά κεκλεισμένων των θυρών μόνο για τους μοναχούς.  Προβληματισμός στο Άγιο Όρος  Αν και η σύνοδος του Αγίου Όρους αποφάσισε να γίνουν μόνο συστάσεις στους προσκυνητές να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής. Ωστόσο ο προβληματισμός ορισμένων ηγουμένων ήταν έντονος καθώς τις ημέρες της Σαρακοστής και την περίοδο του Πάσχα ο αριθμός των επισκεπτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένος.  Δεν αποκλείεται και ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου να υπάρξει και νέα συνεδρίαση προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα καθώς η πλειοψηφία των μοναχών είναι μεγάλοι σε ηλικία. Δηλαδή την κατηγορία που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στη νόσο.   Δημητριάδος: "Μένω στο σπίτι, Άγια πράξη"  Όποια απόφαση και αν λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν είναι δεσμευτική, καθώς η κάθε Μητρόπολη δρα αυτόνομα. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που Ιεράρχες διαφωνήσουν με την αναστολή των λειτουργιών τότε μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική. Ήδη ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος έχει αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα την μείωση των ακολουθιών και την τέλεση τους σε εξωκλήσια ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις.  Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υποστήριξε ότι "στον Βόλο, είναι όπως και σε άλλες πόλεις, δηλαδή σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά ελπίζω μέρα με την ημέρα τα πράγματα να αλλάξουν. Για εμάς σήμερα μια φράση κυριαρχεί, "Μένω στο σπίτι, Άγια πράξη" είπε ο κ. Ιγνάτιος. 
***  Ναυπάκτου Ιερόθεος: “Κορονοϊός και Εκκλησία”  
~  Ο παραχώρησε συνέντευξη στους συνεργάτες της «Εκκλησιαστικής Παρέμβασης» για την επιδημία του (covid-19).
*  Σε αυτή δίνει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που αφορούν και την Εκκλησία. Αναλυτικά

1. Ερώτηση: Τι είναι ο κορωνοιός (covid-19); Απάντηση: Είναι ένας ιός, ο οποίος αποτελείται, όπως οι περισσότεροι ιοί, από RNA, και χρησιμοποιεί την δομή, τον πυρήνα και το DNA των κυττάρων για να λειτουργήση. Είναι γνωστόν ότι η πληροφορία του γενετικού υλικού από το DNA, που είναι στον πυρήνα του κυττάρου, μεταφέρεται στο RNA, που είναι στο κυτταρόπλασμα, και εκεί μεταγράφεται σε πρωτείνες. Αυτή η αντιγραφή, η μεταγραφή και η μετάφραση είναι το κεντρικό δόγμα της βιολογίας.  Όμως, η αντίστροφη ροή της πληροφορίας από το RNA στο DNA ανατρέπει αυτό το κεντρικό δόγμα της βιολογίας. Για να γίνη αντιληπτό αυτό, χρησιμοποιώ την εικόνα του αεροπειρατή, οποίος δεν έχει δικό του αεροπλάνο, δεν ξέρει να οδηγή και χρησιμοποιεί τα όργανα του αεροπλάνου και τον αεροπόρο, προκειμένου να πετύχη τον σκοπό του.                                          2. Ερώτηση: Γιατί τόσος φόβος για τον κορωνοιό;   Απάντηση: Υπάρχουν πολλοί ιοί, όπως του AIDS, της ηπατίτιδος, της γρίπης, του έμπολα, του σαρς κλπ., για τους οποίους η επιστήμη βρήκε τον τρόπο της αντιμετωπίσεώς τους. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξέσπασε το πρόβλημα με τον ιο του AIDS, τότε πανικοβλήθηκε η ανθρωπότητα, και μάλιστα στην Ελλάδα συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Αντιμετωπίσεως του AIDS, η οποία μετεξελίχθηκε στο ΚΕΕΛ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων), στις οποίες Επιτροπές ήμουν εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρακολουθούσα όλο τον τρόπο της αντιμετωπίσεως των θεμάτων αυτών που έχουν σχέση με τις μολύνσεις. Έγραψα μάλιστα και ένα βιβλίο με τίτλο: «AIDS, ένας τρόπος ζωής».  Ο κορωνοιός αιφνιδίασε την Επιστημονική Κοινότητα, η οποία γρήγορα θα τον αντιμετωπίση επιστημονικώς. Έως τότε χρειάζεται προσοχή και προσευχή.                                                                                                    3. Ερώτηση: Πως δικαιολογείτε εσείς τον πανικό που προήλθε από τον κορωνοιό;                      Απάντηση: Πράγματι, εκτός από τον κορωνοιό, υπάρχει και ο ιός του πανικού, για τον οποίον κάνουν λόγο οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και η ψυχολογία. Ο πανικός εξηγείται από τα προηγούμενα που είπα, αλλά συγχρόνως ερμηνεύεται και από τον φόβο του θανάτου. Ο άνθρωπος αγαπά την ζωή, θέλει να ζήση όσο το δυνατόν περισσότερο και φοβάται τον θάνατο. Έτσι πρόκειται για τον λεγόμενο πανικό του θανάτου. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα με τον κορωνοιό, αλλά πάντοτε όταν μας πλησιάζει ο θάνατος με ποικίλους τρόπους. Ο φόβος του θανάτου συνδέεται με κάθε ασθένεια, η οποία προκαλεί τον άνθρωπο και τον οδηγεί στα όρια του θανάτου. Ο Χάιντεγκερ έχει τονίσει ότι ο άνθρωπος λειτουργεί με δύο τρόπους, πρώτον με τον λεγόμενο καθημερινό τρόπο, που συνδέεται με την δύναμη, την εξουσία, την υγεία, την κοινωνική δραστηριότητα, και δεύτερον με τον λεγόμενο υπαρξιακό τρόπο, που συνδέεται με την έλευση των ασθενειών και την προσέγγιση του θανάτου. Όταν κάποιος εισάγεται μέσα στο νοσοκομείο, εξαιτίας κάποιας ασθένειας, αμέσως αρχίζουν τα υπαρξιακά ερωτήματα, όπως το ερώτημα του νοήματος της ζωής και του νοήματος του θανάτου. Επίσης αρχίζουν να λειτουργούν μέσα του διάφορες σκέψεις που τον βασανίζουν κυριολεκτικά, για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έφθασε και, επομένως, τον απασχολούν έντονα οι λεγόμενες «οριακές στιγμές της ζωής του», για τα οποία κάνει λόγο η υπαρξιακή φιλοσοφία και υπαρξιακή ψυχολογία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον ασθενή μόνον σωματικά, αλλά στην ολότητά του.                                                                                              4. Ερώτηση: Τι τελικά είναι ο θάνατος;  Απάντηση: Ο θάνατος δεν είναι απλώς αυτό που συμβαίνει στο τέλος της βιολογικής ζωής, αλλά είναι η φθαρτότητα και η θνητότητα που είναι εγγενείς μέσα στον βιολογικό μας οργανισμό από την αρχή της συλλήψεώς μας.  Η μοριακή βιολογία έχει αποδείξει ότι από τα 25.000 γονίδια που έχει το κύτταρο του ανθρώπου, από την πρώτη στιγμή της γονιμοποιήσεως του ωαρίου, υπάρχουν και τα γονίδια της γηράνσεως (του θανάτου), που βρίσκονται στο λεγόμενο μιτοχονδριακό DNA, που είναι στο κυτταρόπλασμα, και τα γονίδια των ασθενειών.  Επομένως, από την πρώτη στιγμή της συλλήψεως του ανθρώπου, πριν διαφοροποιηθούν τα βλαστοκύτταρα, πριν δημιουργηθούν οι ιστοί και τα όργανα, πριν σχηματοποιηθή ο οργανισμός του εμβρύου, ήδη υπάρχουν τα γονίδια του θανάτου και των ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι ο θάνατος είναι ένα «φορτίο» βιολογικό και ψυχολογικό που κουβαλάμε από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς μας και δημιουργεί τις σταδιακές κρίσεις του θανάτου στην ζωή μας.                                                     5. Ερώτηση: Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του κορωνοιού;   Απάντηση: Η απάντηση πρέπει να κινηθή σε πολλά επίπεδα. Η Επιστήμη κάνει το χρέος της, και θα έχουμε πιστεύω ελπιδοφόρες εξελίξεις στο θέμα αυτό. Η Πολιτεία με τα θεσμικά της όργανα προσπαθεί να περιορίση την διασπορά του ιού, γιατί την ενδιαφέρει ο άνθρωπος-πολίτης, καθώς επίσης την ενδιαφέρει και το πως θα αντέξη το σύστημα Υγείας σε μια τέτοια μεγάλη «πολεμική επίθεση», γιατί είναι πράγματι ένας εσωτερικός πόλεμος. Και ο άνθρωπος-πολίτης πρέπει να το αντιμετωπίση σε ένα προσωπικό επίπεδο, δηλαδή πέρα από την πειθαρχία στις αποφάσεις των υπευθύνων οργάνων, θα πρέπει να σταθή με υπευθυνότητα πάνω στον λεγόμενο πανικό του θανάτου.   Φυσικά, αυτήν την κρίσιμη ώρα θα πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό και τιμή στους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται με ευθύνη, γνώση και γενναιότητα.                           6. Ερώτηση: Και πως αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς και γενικότερα την κοινωνία η οποία υποφέρει από υπαρξιακά ερωτήματα;  Απάντηση: Ήδη έχω τονίσει ότι η Πολιτεία με τα θεσμικά της όργανα λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την προφύλαξη του πληθυσμού. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, επειδή ο άνθρωπος δεν είναι μια μηχανή, έστω και έμψυχη μηχανή, αλλά είναι ένα ον που τον απασχολεί το νόημα της ζωής και το νόημα της ύπαρξης. Πολλές φορές διερωτάται, γιατί να προφυλαχθή από μια ασθένεια, όταν γι’ αυτόν δεν έχει νόημα η ζωή. Τέτοια αντιμετώπιση εκφράζουν πολλές φορές οι ναρκομανείς, όταν τους συνιστούμε να προσέχουν και εκείνοι απαντούν: «δεν θέλω να προσέξω, γιατί για μένα δεν έχει νόημα η ζωή».  Έτσι, δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζη τέτοιες καταστάσεις μόνον με μέτρα που αναφέρονται στο σώμα του ανθρώπου, ωσάν ο άνθρωπος να είναι απλώς μια βιολογική μηχανή, αλλά χρειάζεται και η ψυχολογική και η πνευματική υποστήριξη. Ήδη γνωρίζουμε ότι όταν περνούσαμε σε μεγάλη ένταση την οικονομική κρίση, πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι έλεγαν ότι η οικονομία θέλει και την ψυχολογία της για να πάρη μπροστά. Και εγώ ερωτώ: εάν η οικονομία θέλει την ψυχολογία της, η ασθένεια δεν θέλει και αυτή την υπαρξιακή ψυχολογία για να αντιμετωπισθή;  Ο Βίκτωρ Φράνκλ έχει τονίσει ότι τον άνθρωπο τον απασχολεί η «τραγική τριάδα», δηλαδή ο πόνος, η ενοχή και ο θάνατος. Επομένως, πρέπει όλες οι μορφές της επιστήμης να ασχοληθούν ιδιαίτερα με το πρόβλημα που ανέκυψε ώστε να μη θεωρείται ότι ο άνθρωπος είναι μόνον μια βιολογική μηχανή.                                                                                                                                     7. Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για την αντίδραση της Εκκλησίας στο πρόβλημα που προέκυψε;    Απάντηση: Νομίζω ότι η Εκκλησία αντέδρασε και αντιδρά με μεγάλη ψυχραιμία και αυτό συνδέεται με το ότι έχει μια πολύ μεγάλη διαχρονική εμπειρία δύο χιλιάδων ετών, ενώ το Κράτος έχει μια εμπειρία διακοσίων ετών. Έτσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, καθώς επίσης και άλλες Εκκλησίες, αντέδρασαν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, γιατί έχουν υπ’ όψη τους τον άνθρωπο ως κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού, ο οποίος έχει αναμφισβήτητα βιολογικές ανάγκες, αλλά έχει κυρίως και προπαντός ψυχολογικές και πνευματικές ανάγκες και μέσα από αυτές αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα.                                                                                 8. Ερώτηση: Ποια είναι αυτή η διαχρονική πείρα της Εκκλησίας για την οποία μιλάτε; Απάντηση: Όπως γνωρίζετε μέσα στην διάρκεια των αιώνων εμφανίσθηκαν πολλές ασθένειες, ενώ η επιστήμη δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη, όσο είναι σήμερα. Έτσι, η Εκκλησία πάντοτε ελάμβανε τα απαραίτητα μέτρα και για την αντιμετώπιση των σωματικών ασθενειών, αλλά και για την ικανοποίηση των πνευματικών και αιωνίων αναγκών του κάθε ανθρώπου.  Να πάρω ως παράδειγμα την ασθένεια της λέπρας. Ήταν μια φοβερή ασθένεια, η οποία για αιώνες ήταν αθεράπευτη και μεταδοτική και απομάκρυναν τους ασθενείς από την κοινωνία και τους έθεταν σε «κοινωνική καραντίνα».  Οι Πατέρες της Εκκλησίας έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνον για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και για την αντιμετώπιση των ασθενών που έπασχαν από αυτήν και έδειχναν ιδιαίτερη αγάπη γι’ αυτούς. Να θυμίσω τον Μ. Βασίλειο, ο οποίος στην Βασιλειάδα είχε έναν χώρο για τους λεπρούς, όταν η λέπρα εθεωρείτο μεταδοτική και ο ίδιος ασπαζόταν τους λεπρούς, για να τους δείξη την αγάπη του.  Θεωρώ ότι πέρα από τον κορωνοιό και οποιονδήποτε ιο υπάρχει ο άνθρωπος με τα υπαρξιακά και πνευματικά προβλήματά του και τις αιώνιες αναζητήσεις του, και γι’ αυτό με ενοχλεί ο ιός του κοινωνικού ρατσισμού και ο ιός του πανικού.  Ο Καρλ Γιάσπερς έχει τονίσει ότι γενικά ο άνθρωπος, και ιδιαίτερα οι άρρωστοι, έχουν ανάγκη από την «υπαρξιακή επικοινωνία».                                                                                                 9. Ερώτηση: Τελευταία έγινε πολύ μεγάλος λόγος για το θέμα του περιορισμού των εκκλησιαστικών ακολουθιών και κυρίως της μεταλήψεως της θείας Κοινωνίας. Ποια είναι η άποψή σας;  Απάντηση: Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι η Εκκλησία λειτούργησε και λειτουργεί συντεταγμένα. Έχουμε «εκκλησιαστική ηγεσία» που είναι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία νομίζω αντιμετωπίζει το θέμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αυτήν πρέπει να ακούμε κυρίως εμείς οι Επίσκοποι και Κληρικοί και να μην προτρέχουμε ή να διαφοροποιούμαστε από αυτήν, γιατί η Εκκλησία δεν είναι ένα ασύντακτο σώμα, έχει όργανα που αποφαίνονται για τα αναφυόμενα θέματα.  Είπα προηγουμένως ότι η Εκκλησία έχει μια μεγάλη διαχρονική πείρα δύο χιλιάδων ετών στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Έτσι, συνέστησε να ακούμε τους ειδικούς και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας που χειρίζονται το θέμα αυτό, απεφάσισε την αναστολή της ποιμαντικής δραστηριότητάς της, συμβούλευσε για τον περιορισμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων στα σπίτια τους, αλλά με διαφόρους τρόπους αφήνει ανοικτό το παράθυρο της επικοινωνίας των ανθρώπων με τον Θεό.  Όπως χρειάζεται εξαερισμός των σπιτιών μας, δηλαδή να ανοίγουμε τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας και να εισέρχεται ο ήλιος, έτσι και η Εκκλησία είναι ένα παράθυρο στην ζωή μας, που ανανεώνει τον μολυσμένο αέρα, μας κάνει να βλέπουμε πιο μακριά και να εισέρχεται ένας άλλος ήλιος στην ζωή μας, που θα σκοτώνη τα πνευματικά μικρόβια και τους πνευματικούς ιούς.  Ως προς την θεία Κοινωνία και πάλι η Εκκλησία έχει μια μεγάλη διαχρονική πείρα. Όπως στα επιστημονικά θέματα τονίζεται η μεγάλη αξία της βιβλιογραφίας για αντιμετώπισή τους, έτσι και η Εκκλησία έχει την δική της «βιβλιογραφία», που λέει πως με την θεία Κοινωνία προσφέρεται ο Χριστός που είναι η αιώνια ζωή και θεραπεύει τις πνευματικές ασθένειες των ανθρώπων, μερικές φορές και τις σωματικές ασθένειες. Δεν μπορεί κανείς να εξαναγκάση την Εκκλησία να αρνηθή την ταυτότητά της.                                                                                                                           10. Ερώτηση: Πως βλέπετε την άποψη μερικών να συστήση η Εκκλησία να μην προσέρχονται στην θεία Κοινωνία από τον φόβο της μεταδόσεως του κορωνοιού;      Απάντηση: Η Εκκλησία πάντοτε συνιστά σε αυτούς που θέλουν να κοινωνήσουν να το κάνουν με τις προϋποθέσεις, που φαίνονται στην προτροπή: «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε». Τίποτε δεν γίνεται απροϋπόθετα στην Εκκλησία. Εγώ προσωπικά έβλεπα ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί κοινωνούσαν χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, που είναι η μετάνοια, η εξομολόγηση, η νηστεία, και αυτό με στενοχωρούσε. Επομένως, προτρέπω τους Χριστιανούς να μη κοινωνούν χωρίς τις απαραίτητες εκκλησιολογικές προϋποθέσεις. Πάντως, όπως είπα προηγουμένως, οι Ιερείς κοινωνούν τους ανθρώπους, τους αρρώστους χωρίς να σκέφτονται ότι μεταδίδουν ασθένειες στους κοινωνούντες ή ότι οι ίδιοι θα προσλάβουν κάποιες ασθένειες από το Σώμα του Χριστού. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι Ιεροί Ναοί στα Νοσοκομεία, στους οποίους Ναούς προσέρχονται υγιείς και άρρωστοι και όλοι κοινωνούν από το ίδιο Σώμα και Αίμα του Χριστού, παρά τους ποικίλους ιούς και τα διάφορα μικρόβια που κυκλοφορούν. Το ίδιο παρατηρούμε, ότι αυτό που μέχρι τώρα όλοι επαινούσαν, ότι οι Ιερείς εργάζονταν ποιμαντικά και κοινωνούσαν στα σανατόρια και στα νοσοκομεία των λοιμωδών νόσων και άλλων χώρων, όπως στην Σπιναλόγκα. Δεν καταλαβαίνω τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα.    11. Ερώτηση: Υπάρχουν μερικοί που ισχυρίζονται ότι η φοβία ως προς την θεία Κοινωνία δεν έχει σχέση με την πίστη ή την απιστία των Χριστιανών. Τι λέτε γι’ αυτό; Απάντηση: Όλα τα θέματα της ζωής μας και ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε έχουν σχέση με την πίστη και όλα δείχνουν κατά πόσον κανείς πιστεύει πραγματικά στον Θεό. Η αγάπη συνδέεται αναπόσπαστα με την πίστη, δηλαδή δεν εννοείται αγάπη χωρίς την πίστη ούτε και πίστη χωρίς την αγάπη. Όμως η Εκκλησία αντιμετωπίζει όλα τα θέματα ποιμαντικά, ασκεί είτε την ακρίβεια είτε την οικονομία και, οπωσδήποτε, η μετάνοια είναι στοιχείο ορθοδόξου ήθους.                                                                                                               12. Ερώτηση: Ποια είναι η τελική σας άποψη για το θέμα που ανέκυψε;   Απάντηση: Νομίζω χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, και όλα θα βρούν τον δρόμο τους. Ο ιός του πανικού και ο λεγόμενος «παρανοιός» είναι χειρότεροι από τον κορωνοιό. Η Ιερά Σύνοδος θα λαμβάνη τις κατάλληλες αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, αλλά, πέρα από τις απαραίτητες προφυλάξεις, χρειαζόμαστε πίστη στην Πρόνοια του Θεού.
***  Νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης
 
*  Μία νέα σελίδα ανοίγει για την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης αφού διορίσθηκε νέος Ηγούμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση:
~  «Κατόπιν τῆς ἐπαξίας προαγωγῆς τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, εἰς Μητροπολίτην Ἴμβρου καί Τενέδου, διάδοχος αὐτοῦ ἐν τῇ Μονῇ διωρίσθη ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανός, μέχρι τοῦδε Βοηθός παρά τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Γέροντι Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίῳ.

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν μεσημβρίαν τῆς σήμερον, Κυριακῆς, 15ης τ.μ., προσεκάλεσεν εἰς Φανάριον τήν Α. Θεοφιλίαν τόν ἅγιον Ἀραβισσοῦ καί ἀνεκοίνωσεν εἰς αὐτόν τόν ὡς ἄνω τιμητικόν διορισμόν του, τῇ συμφώνῳ γνώμῃ τῆς Ἐφορείας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί τοῦ Γέροντος ἁγίου Χαλκηδόνος, κατέστεψε δέ αὐτόν διά τῶν σεπτῶν Πατριαρχικῶν Αὐτοῦ εὐλογιῶν καί εὐχῶν ὑπέρ ἐπιτυχίας καί καρποφορίας ἐν τῇ νέᾳ διακονίᾳ αὐτοῦ».
***  Αγιος Γέροντας Παΐσιος: “Ο κόσμος θέλει να αμαρτάνει και θέλει τον Θεό καλό…”
 
*  Οι απομακρυσμένοι άνθρωποι από τον πάντα απαρηγόρητοι βρίσκονται και διπλά βασανίζονται.
Όποιος δεν πιστεύει στον Θεό και στην μέλλουσα ζωή, εκτός που μένει απαρηγόρητος, καταδικάζει και την ψυχή του αιώνια.
~ Σε όποιο αφεντικό δουλεύεις, από αυτό θα πληρωθής. Αν δουλεύης στο μαύρο αφεντικό, σου κάνει τη ζωή μαύρη από εδώ. Αν δουλεύης στην αμαρτία, θα πληρωθής από τον διάβολο. Αν εργάζεσαι την αρετή, θα πληρωθής από τον Χριστό. Και όσο εργάζεσαι στον Χριστό, τόσο θα λαμπικάρεσαι, θα αγάλλεσαι. Αλλά εμείς λέμε: “Χαμένο τόχουμε να εργασθούμε στον Χριστό;”

Μα είναι φοβερό! Να μην αναγνωρίζουμε την θυσία του Χριστού για τον άνθρωπο! Σταυρώθηκε ο Χριστός, για να μας λυτρώση από την αμαρτία, για να εξαγνισθή όλο το ανθρώπινο γένος. Τι έκανε ο Χριστός για μας; Τι κάνουμε εμείς για τον Χριστό;   Ο κόσμος θέλη να αμαρτάνη και θέλει τον Θεό καλό. Αυτός να μας συγχωράη και εμείς να αμαρτάνουμε. Εμείς δηλαδή να κάνουμε ό,τι θέλουμε και Εκείνος να μας συγχωράη. Να μας συγχωράη συνέχεια και εμείς το βιολί μας. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν, γι’ αυτό ορμούν στην αμαρτία. Όλο το κακό από ΄κει ξεκινάει, από την απιστία. Δεν πιστεύουν στην άλλη ζωή, οπότε δεν υπολογίζουν τίποτε. Αδικούν, εγκαταλείπουν τα παιδιά τους… Γίνονται πράγματα… σοβαρές αμαρτίες. Ούτε οι Άγιοι Πατέρες έχουν προβλέψει τέτοιες αμαρτίες στους Ιερούς Κανόνες – όπως για τα Σόδομα και Γόμορρα είχε πει ο Θεός: “Δεν πιστεύω να γίνονται τέτοιες αμαρτίες, να πάω να δω!”. Αν δεν μετανοήσουν οι άνθρωποι, αν δεν επιστρέψουν στον Θεό, χάνουν την αιώνια ζωή. Πρέπει να βοηθηθή ο άνθρωπος, να νιώση το βαθύτερο νόημα της ζωής, να συνέλθη, για να νιώση την θεία παρηγοριά. Σκοπός είναι να ανεβή πνευματικά ο άνθρωπος, όχι απλώς να μην αμαρτάνη. ΛΟΓΟΙ Α’- ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ
***  Παναγία: Η Ελπίδα των απελπισμένων
Φώτης Κόντογλου
Η είναι η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των πικραμένων, το ραβδί των τυφλών, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων, η μάνα των ορφανεμένων.
~  Η θρησκεία του Χριστού είναι πονεμένη θρησκεία, ο ίδιος ο Χριστός καρφώθηκε απάνω στο ξύλο: κ’ η μητέρα του η Παναγία πέρασε κάθε λύπη σε τούτον τον κόσμο.

Γι’ αυτό καταφεύγουμε σε Κεiνη που την είπανε οι πατεράδες μας: «Καταφυγή»,«Σκέπη του κόσμου», «Γοργοεπήκοο», «Γρηγορούσα»,«Οξεία αντίληψη»,«Ελεούσα», «Οδηγήτρια», «Παρηγορίτισσα» και χίλια άλλα ονόματα, που δεν βγήκανε έτσι απλά από τα στόματα, αλλά από τις καρδιές που πιστεύανε και που πονούσανε. Μονάχα στην Ελλάδα προσκυνιέται η Παναγία με τον πρεπούμενο τρόπο ήγουν με δάκρυα με πόνο και με ταπεινή αγάπη. Γιατί η Ελλάδα είναι τόπος πονεμένος,χαροκαμένος, βασανισμένος από κάθε λογής βάσανο. Κι’ από τούτη την αιτία το έθνος μας στα σκληρά τα χρόνια βρίσκει παρηγοριά και στήριγμα στα αγιασμένα μυστήρια της ορθόδοξης θρησκείας μας, και παραπάνω από όλα στο Σταυρωμένο το και στη χαροκαμένη μητέρα του, που πέρασε την καρδιά της σπαθί δίκοπο.   Σε άλλες χώρες τραγουδάνε την Παναγία με τραγούδια κοσμικά, σαν νάναι καμιά φιληνάδα τους, μα εμείς την υμνολογούμε με κατάνυξη βαθειά, θαρρετά μα με συστολή, με αγάπη μα και με σέβας,σαν μητέρα μας μα και σαν μητέρα του Θεού μας.  Ανοίγουμε την καρδιά μας να τη δει τι έχει μέσα και να μας συμπονέσει. Η Παναγία είναι η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας, «το χαροποιόν πένθος», «η χαρμολύπη» μας, «ο ποταμός ο γλυκερός του ελέους», «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις».
*** Ηγούμενος Μεθόδιος της παλαιάς Εσφιγμένου : ΤΩΡΑ θα δούμε τους Ποιμένες και τους λύκους !
 
*  Με μια καυστική τοποθέτηση ο ηγούμενος της παλαιάς , Αγίου Ορους, , παίρνει θέση για την πανδημία του κορονοϊού και την Εκκλησία .
~   Αναλυτικά η έκτακτη ανακοίνωση:

Άγευστοι και άμοιροι Θείας Χάριτος όσοι πιστεύουν ότι μεταδίδεται ο από την μετάληψη της Θείας Κοινωνίας και ας απαντήσουν οι αντίθετοι που κατακρίνουν την λοιμωξιολόγο  Ελένη Γιαμαρέλλου  Όταν υπήρχαν οι λοιμικοί νοσοι π.χ λέπρα χολέρα και άλλες ανίατες ασθένειες και είχαμε Ιερείς που πήγαιναν και κοινωνούσαν τους πιστούς με τέτοιες αρρώστιες και μετά κατελυαν με την ίδια Θεια λαβιδα με την οποίαν κοινώνησαν τον άρρωστο πως δεν μεταδιδόταν η νοσος;  Τώρα θα αποδείξουν εάν πραγματικά είναι η Εκκλησία του Θεού, να βγουν σαν Ποιμένες και να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο ποίμνιο από κάθε άθεο. Εγώ εύχομαι σε όλους να πιστεύουν πραγματικά στον Θεό και να είμαστε χριστιανοί όχι της Κυριακής μόνο άλλα πραγματικοί χριστιανοί όπως οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εύχομαι να προστατέψει Ο Θεός την Εκκλησία Του από τις κατασκευαζόμενες νόσους και ας μην ξεχνάμε ότι οι οπαδοί του Αντιχρίστου θέλουν να μειώσουν τον παγκόσμιο πλυθυσμο στο 1/3 …  Εύχομαι αδελφοί η Παναγία μας να είναι πάντοτε μαζί σας και στις οικογένειές σας και να μην φοβάστε τίποτα.  Μετ’ ευχών      Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου    Αρχιμανδρίτης Μεθοδιος
***  Κορονοϊός - Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας προχωράει η κυβέρνηση

~  Κορονοϊός | Όλες οι ειδήσεις: Δραματικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την διάδοση του κορονοϊού – Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στο έσχατο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας – Οι εικόνες του συγχρωτισμού στις παραλίες και στα βουνά έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση η οποία προσανατολίζεται σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newsbomb.gr, τις επόμενες ημέρες, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να αποτρέψει θανάτους. Σε πρόσφατο tweet του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας». Έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την διασπορά του φονικού ιού. Τι σημαίνει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας;  Σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις των πολιτών παρά μόνο για ιδιαίτερες περιπτώσεις ατόμων που εργάζονται στον κρατικό μηχανισμό ή ενδεχομένως έχουν ειδική άδεια από κάποιον επίσημο κρατικό φορέα που να δικαιολογεί τις μετακινήσεις τους. Ελεύθερα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο τα φορτηγά και τα οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό των μονάδων που θα είναι ανοικτές. Θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι μετακινήσεις ασθενών που πρέπει να μεταβούν σε διαγνωστικά ή ιατρικά κέντρα με την επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα περιπολούν επί 24ώρου βάσεως σε όλη την Αττική και θα ελέγχουν εξονυχιστικά τους πολίτες. Αν χρειαστεί το μέτρο θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr στην κυβέρνηση φοβούνται ιδιαιτέρως τις μαζικές μετακινήσεις πολιτών από την Αττική προς την επαρχία όπου διαμένουν ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού εμφανίζονται στην Αττική, ένα τέτοιο σενάριο όπως εκτιμούν οι επιστήμονες θα οδηγούσε σε αύξηση του αριθμού των νεκρών, αφού στην επαρχία είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι περιορισμοί, ενώ είναι γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν αρκετά χρόνια νοσήματα. Αυστηρότατοι έλεγχοι θα γίνονται και στα διόδια των Εθνικών Οδών, αλλά και στα λιμάνια όπου κανείς δεν θα μπορεί να ταξιδέψει αν δεν έχει επαρκή δικαιολογία και επιχειρηματολογία. Για τους παραπάνω λόγους η αστυνομία θα περιπολεί συνεχώς στην Αττική και τα πρόστιμα θα είναι πολύ βαριά για όσους παραβαίνουν τις εντολές οι οποίες θα ανακοινωθούν και θα αποτυπωθούν με νόμο του κράτους.
***  Θετικός στον κοροναϊό και ο τραγουδιστής Θοδωρής             Φέρρης
Θετικός στον κοροναϊό και ο τραγουδιστής Θοδωρής Φέρρης
~ Αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα

Μετά την Χριστίνα Μπόμπα και τη Φαίη Σκορδά, ακόμα ένας επώνυμος της ελληνικής showbiz προσβλήθηκε από κοροναϊό. Ο ίδιος, δημοσιοποίησε το γεγονός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram. «Φίλοι μου, μόλις ενημερώθηκα μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις ότι βρέθηκα και εγώ θετικός στον κορωνοϊό. Προς το παρόν αισθάνομαι καλά έχοντας μόνο κάποια ήπια συμπτώματα. Θεωρώ χρέος μου να το μοιραστώ δημόσια προς ενημέρωση και προστασία των φίλων που έχω συναναστραφεί τελευταία, κυρίως όμως ως μία ακόμα ειδοποίηση/παρότρυνση, όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε.  Παιδιά είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τους κανόνες των ειδικών, κατά γράμμα για να βγούμε ασφαλείς απ’ όλο αυτό, κατά το συντομότερο δυνατό. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση είναι να μείνουμε σπίτι για όσο χρειαστεί. Υπομονή και δύναμη σε όλους μας. Περαστικά σε όσους νοσούν», έγραψε ο Θοδωρής Φέρρης στο Instagram.
*** Κορονοϊος : «Ουρά» στην Εκκλησία ΣΗΜΕΡΑ -χθες για τη Θεία Κοινωνία
 
: Μπορεί η προσέλευση στις Εκκλησίες τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αυστηρών προληπτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση να είναι αισθητά μειωμένη, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί  πιστοί που  κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων .!
Πολλοί συνεχίζουν να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία, σχηματίζοντας ουρά όπως προκύπτει κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Λάρισας  ΦΩΤΟ : larisanet.gr   
*** Μεσσηνίας: “Μπορεί να είμαι κι εγώ φορέας μετάδοσης του ιού, άθελά μου και να μην το γνωρίζω”
Στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας, ιερούργησε σήμερα ο , με την ευκαιρία της φιλοξενίας στον Ιερό Ναό των Αχράντων Παθών του Κυρίου από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της : “Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι κομιστές των Αχράντων Παθών, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αρχιμ. Ιωακείμ Βενιανάκης και ο εκ των αδελφών της Μονής Αρχιμ. Γερβάσιος Ιωακειμίδης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς και κληρικοί της πόλεως της Καλαμάτας. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μεσσηνίας τόνισε πως η σημερινή ευαγγελική περικοπή έρχεται να μας υπομνήσει πως ο Κύριος επιβραβεύει την πίστη και μέσα από την θαυματουργική του ευεργεσία προς τον παραλυτικό, δίδει την απάντηση προς όλους όσους αμφισβητούν την δύναμη της πίστεως των άλλων. Προ του τέλους προέτρεψε τους πιστούς, αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, που προβλέπονται και που επιβάλλονται και να είναι επαγρυπνούντες και προσευχόμενοι, ενώ επιθυμώντας να ευαισθητοποιήσει το εκκλησίασμα τους πρότεινε να λάβουν μόνοι τους το αντίδωρο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ώστε να τους προφυλάξει, μιας και όπως χαρακτηριστικά είπε “Μπορεί να είμαι κι εγώ φορέας μετάδοσης και διασποράς του ιού, άθελά μου και να μην το γνωρίζω”.





*** Κορονοϊός και Εκκλησία : Μέτρα και από την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου
~ -Η Κοπτική Εκκλησία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλα τα εκκλησιαστικά σεμινάρια εκπαίδευσης αλλά και τα προγράμματα των θεολογικών της σχολών, για δύο εβδομάδες. Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού εξήγγειλε και η Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, η Κοπτική Εκκλησία στη Χώρα του Νείλου ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλα τα εκκλησιαστικά σεμινάρια εκπαίδευσης αλλά και τα προγράμματα των θεολογικών της σχολών, για δύο εβδομάδες από σήμερα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις αποφάσεις του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.  Μάλιστα, η Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου που επισήμως μετράει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πιστούς, δήλωσε ότι οι καθημερινές ακολουθίες θα μπορούν να μοιράζονται και να πραγματοποιούνται σε αρκετές μικρότερες, για να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις των πιστών, ειδικά κατά τις αργίες και κατά τις μεγάλες εορτές.  Επίσης, η εν λόγω Εκκλησία παρότρυνε όλους όσοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό ή έχουν γρίπη, να μην συμμετάσχουν στις ακολουθίες και κάλεσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις χειραψίες.
*** Κορωνοϊός: Έκλεισε το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ
-Το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και ο Θόλος του Βράχου θα κλείσουν για το κοινό στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι ισλαμικές θρησκευτικές αρχές σήμερα, αν και οι προσευχές στο ύπαιθρο θα επιτρέπονται στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο τρίτος ιερότερος χώρος του ισλάμ.   «Το Ανώτατο Μουσουλμανικό Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τις προσευχές σε κλειστούς χώρους μέσα στο ευλογημένο τέμενος Άκσα μέχρι νεοτέρας ως προληπτικό μέτρο ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Όλες οι προσευχές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους του τεμένους αλ Άκσα», δήλωσε ο διευθυντής του τεμένους Όμαρ Κισουάνι.
***  Ο πρίγκιπας Bin Salman αιφνιδίασε εσωτερικούς αντιπάλους και Μόσχα-Ο «Μικρός Σαντάμ» πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία…Σε μόλις 24 ώρες, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammad bin Salman) , εξαπέλυσε πόλεμο τιμών κατά της Ρωσίας και έκανε στην άκρη εγχώριους αντιπάλους για να διασφαλίσει την εξουσία του στο βασίλειο. Ωστόσο οι αιφνιδιαστικές αυτές κινήσεις στο εσωτερικό και στην παγκόσμια σκηνή είχαν σχεδιαστεί μήνες νωρίτερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal.  Καθώς η Σαουδική Αραβία ετοιμαζόταν για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο τον περασμένο χρόνο, ο πρίγκιπας συμμαχούσε με τη Ρωσία για να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου και να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Όπως γνωρίζουμε  η συμμαχία είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται.  Τις εβδομάδες που οδήγησαν έως και την αρχική δημόσια εγγραφή του Δεκεμβρίου, ο πρίγκιπας έβαζε στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους στο Ριάντ. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα μουσουλμανικά χαλιφάτα θυμίσουν Βυζαντινή αυτοκρατορία στα θέματα των συνωμοσιών.  Αμφότερα έγιναν φανερά προς τα έξω την περασμένη Παρασκευή, όταν το Ριάντ ανακοίνωσε συλλήψεις μελών της βασιλικής οικογένειας, και το Σάββατο, όταν ανακοινώθηκε και επισήμως η διάλυση της συμμαχίας με τη Ρωσία, με τη Σαουδική Αραβία να αποφασίζει να πλημμυρίσει τον πλανήτη με άφθονο, φθηνό πετρέλαιο. Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο πώς ακριβώς συνδέονται οι δύο κινήσεις σε εσωτερικό και παγκόσμια σκηνή. Το Ριάντ δεν μιλάει πολύ για τις συλλήψεις. Αυτό που είναι όμως ξεκάθαρο, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, είναι πως ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Μέση Ανατολή επέλεξε ένα 24ωρο που ο κόσμος ήταν απασχολημένος με την εξάπλωση του COVID-19 και οι αγορές σε πανικό για να διατρανώσει τη δύναμή του. «Έχει σίγουρα νόημα να δει κανείς τις βασιλικές συλλήψεις στο πλαίσιο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία», τονίζει από την πλευρά της η Κριστίν Σμιθ του Arab Gulf States Institute. Ο πρίγκιπας, εξηγεί, «αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ οικονομικά και θέλει να διασφαλίσει εγκαίρως ότι όλοι θα ακολουθήσουν τη γραμμή του απέναντι στις νέες προκλήσεις. Χρειάζεται περισσότερα έσοδα».  Ποιος είναι Bin Salman  Γιος του βασιλιά Salman και της τρίτης συζύγου του ο Mohammad bin Salman, ή MBS, όπως είναι γνωστός από τα αρχικά του, γεννήθηκε το 1985. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική του Πανεπιστημίου “King Saud” ο πρίγκιπας εργάστηκε σε αρκετές κρατικές υπηρεσίες προτού αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου του πατέρα του το 2009, εποχή που ο τελευταίος ήταν κυβερνήτης του Ριάντ. Tο γιοτ Serene που αγόρασε έναντι 500 εκατ. δολαρίων ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Tο γιοτ Serene που αγόρασε έναντι 500 εκατ. δολαρίων ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν / Φωτογραφία: Wikipedia  Το 2015 ο Salman bin Abdulaziz ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 79 ετών, μετά το θάνατο του Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ και δύο χρόνια αργότερα ο γιος του χρίστηκε πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας μετά τον παραγκωνισμό από τον πατέρα του του Μουχάμαντ Μπιν Ναγιέφ, τη θέση του οποίου φέρεται να υπονόμευε μυστικά ο ίδιος. Ουσιαστικά, όμως, τα ηνία της χώρας βρίσκονται στα χέρια του Bin Salman .  Μαύρη σελίδα για τον Bin Salman η υπόθεση «Κασόγκι» Τον Οκτώβριο του 2018 η στυγνή, βάρβαρη κι απάνθρωπη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή κατά του Bin Salman. Έναν μήνα αργότερα η CIA συμπέρανε ο σφοδρός επικριτής του καθεστώτος δολοφονήθηκε κατ’ εντολήν του πρίγκιπα-διαδόχου, μολονότι το Ριάντ διέψευσε κατηγορηματικά κατ’ επανάληψη την εμπλοκή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποδεχθεί τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2018.

Ποιες οι σχέσεις του Bin Salman με τον Τραμπ, τον Πούτιν και τις τεχνολογικούς κολοσσούς…. ΕΔΩ
***  Κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: 103 νέα – Στα 331 το σύνολο -Κραυγή αγωνίας από Μητσοτάκη

~ -Τα κρούσματα κορωνοϊου στην Ελλάδα καθημερινά αυξάνονται – Τέσσερις νεκροί – Νοσηλεύονται 51 ασθενείς, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι – 44 ασθενείς δεν ταξίδεψαν σε χώρα με επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν.

Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος, και στη χώρα μας, με τα κρούσματα και τα θύματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο πανδημικός κορωνοϊός SARS-CΟV-19.  Κραυγή αγωνίας του Πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής, ενημερώνει για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα λόγω του κορωνοϊού, διαβεβαιώνοντας τον Ελληνικό λαό ότι θα κάνει τα πάντα και θα τα καταφέρουμε!  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος, υποστηρίζοντας ότι «ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα έχουμε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, να το ξέρουμε αυτό», και επισημαίνει ότι «το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό στο ελάχιστο και να μην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

ΤΣΙΟΔΡΑΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ



Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα έχουμε πλέον στο σύνολο 331 ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς προστέθηκαν 103 άλλα κρούσματα. Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Δέκα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο και περίπου 4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί. Από τους ασθενείς, 44 άνθρωποι δεν ταξίδεψαν σε χώρα, όπου υπάρχει η επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Ο κ. Τσιόδρας πάντως ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ορφανά».  Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία και τόνισε πως τα μέτρα που ελήφθησαν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.  Αναφέρθηκε τέλος και στον ρόλο της Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα αύριο η Ιερά Σύνοδος να λάβει τις σωστές αποφάσεις.  Στοιχεία για τους τέσσερις θανάτους  Οσον αφορά τους τέσσερις νεκρούς: Σύμφωνα με οσα έχουν γίνει γνωστά, όλοι έπασχαν απο σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το ιστορικό τους δηλαδή ήταν επιβαρυμένο. Άρα περιλαμβάνονταν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μας επιχειρούν να υψώσουν τείχος προστασίας με τη βοήθεια και την ατομική ευθύνη όλων ημών.  Το τελευταίο και νεότερο ηλικιακά θύμα του κορωνοιού, ενας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο Καστοριάς.  Η αρχή της φονικής διαδρομής του κορωνοιού έγινε απο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τα χαράματα της περασμένης Τετάρτης, με τον θάνατο του 66χρονου από την Ηλεία, του πρώτου ασθενή που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό με πνευμονία την οποία εκδήλωσε επιστρέφοντας από ταξίδι στο Ισραήλ. Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στις 2 Μαρτίου ενω στις 6 Μαρτίου διασωληνώθηκε. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες παρουσίασε σημαντικη επιδείνωση που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Κατέληξε στις 12 Μαρτίου. Ο 66χρονος είχε υποκείμενο, καρδιαγγειακό νόσημα. Κατά πληροφορίες είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.  Τα επόμενα δύο θύματα, ενας 90χρονος και ενας 67χρονος, είχαν επίσης σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Ήταν και οι δυο διασωληνωμένοι. Ωστόσο, αυτο που τα διαφοροποιεί ως περιστατικά είναι πως δεν είχε γίνει γνωστή η νοσηση τους και η μόλυνση τους απο τον κορωνοιό, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνονταν στους ασθενείς που είχε υπόψη του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο. Ο μεν 90χρονος είχε εισαχθεί με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου και κατέληξε στις 14 Μαρτίου. Δεν είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους ασθενείς.  Ο 67χρονος, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε χθες.  Ο 53χρονος είχε και αυτός υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.  Αυτο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πόσες ημέρες είχε εκδηλώσει την αναπνευστική λοίμωξη πριν επιςκεφθει το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, την περασμενη Δευτέρα κι αν τυχόν είχε υποτιμήσει τα συμπτώματα της. Πάντως όταν από το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας παραπέμφθηκε στο νοσοομειο Κοζάνης κριθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοςοκομειο Πτολεμαίδας οπου και διασωληνώθηκε. Μεσα σε λίγες ώρες δηλαδή καταγράφηκε η βαρύτητα της κατάστασης του και τελικα τα χαράματα της περασμένης Τρίτης διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ οπου και κατεληξε σημερα το πρωί.  Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη θνητότητα, ιδίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.  ” Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Να μην είμαστε βιαστικοί. Να περιμένουμε να δούμε την πλήρη εικόνα του ιού στη χώρα μας, πριν πούμε δεδομένα για αυτές τις σοβαρές πνευμονίες που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες” είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.  Αναφορικά με τους τρεις, εως χθες, θανάτους ειπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 73 έτη.  “Οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν σοβαρά ή διασωληνώνονται ή και οι ατυχείς τρεις συμπολίτες μας που κατέληξαν, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τη συνηθισμένη ηλικία που προσβάλει αυτός ο ιός, οι οποίοι είναι οι ηλικίες από τα 40 μέχρι τα 69. Για να καταλάβετε, οι τρεις θάνατοι από μόνοι τους έχουν ένα μέσο όρο ηλικίας 73 έτη. Αναμένουμε να είναι υψηλότερες ηλικίες, αναμένουμε να είναι άνω των 65 και πιθανότατα και άνω των 70 ετών όσοι νοσούν σοβαρά” πρόσθεσε.  Επισήμανε ομως πως θα πληγούν και νέοι άνθρωποι: “Είναι ένας ιός που μας αφορά όλους. Θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες των άνω των 70, τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι. Υπάρχουν, λοιπόν, και νεότερα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. Και για αυτό έχουμε κάνει όλον αυτόν τον αγώνα και για αυτό έχουν ανακοινωθεί όλα αυτά τα μέτρα”. 

***  Μοναδικό εύρημα δίνει ελπίδα: Βρέθηκε αντίσωμα στον κορωνοϊό Το αντίσωμα αυτό, ωστόσο, εξακολουθεί να υποβάλλεται σε τεστ και να δοκιμάζεται σε ανθρώπους (διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες) και το άρθρο αναμένεται να αξιολογηθεί επίσημα.  Χαρά Σώτα   Ένα νέο επιστημονικό άρθρο έρχεται να δώσει ελπίδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν ένα αντίσωμα στον SARS2, τον κορωνοϊό που προκαλεί την τρέχουσα πανδημία (COVID-19). Το αντίσωμα μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και πρόληψη αυτού του τύπου της λοίμωξης. Είναι το πρώτο άρθρο που δίνει ένα τέτοιο στοιχείο στον κόσμο. Το αντίσωμα αυτό, ωστόσο, εξακολουθεί να υποβάλλεται σε τεστ και να δοκιμάζεται σε ανθρώπους (διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες) και το άρθρο αναμένεται να αξιολογηθεί επίσημα.  Όμως ο Grosveld, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, είναι αισιόδοξος: «Περιμένουμε email από λεπτό σε λεπτό».  Τι ακριβώς βρήκατε εσείς και οι συνεργάτες σας από το Τμήμα Ιολογίας και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης; «Έχουμε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με ένα αντίσωμα που είχαμε ήδη απομονώσει πριν από την τρέχουσα πανδημία και το οποίο αλληλεπίδρασε με διάφορους κορωνοϊούς. Το αντίσωμα αποτρέπει τον ιό από το να είναι σε θέση να μολύνει και μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην ανίχνευσή του.» Πώς το ανακαλύψατε αυτό; «Περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν ξεκίνησα ένα πρότζεκτ σαν χόμπι για να δω αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινα αντισώματα σε ποντίκια. Αυτό πέτυχε και τελικά οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας Erasmus MC: Harbour Antibodies BV. Τώρα έχουμε υποκαταστήματα στη Σαγκάη, τη Βοστώνη και το Ρότερνταμ. Αναπτύσσουν κυρίως αντισώματα για τη θεραπεία όγκων.» «Μαζί με το τμήμα Ιολογίας και τη Σχολή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, συμμετείχαμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα: ZAPI. Ο στόχος ήταν να αναπτυχθούν αντισώματα κατά του MERS, του SARS και ενός άλλου κορωναϊού του Χονγκ Κονγκ (OC-43). Σε αυτό το πρότζεκτ, βρήκαμε αντισώματα που αλληλεπίδρασαν με αυτούς τους τρεις διαφορετικούς ιούς και τους εμπόδιζαν να μολύνουν. «Όμως, οι ιοί αυτοί έχουν ήδη περιοριστεί, τώρα ασχολούμαστε με έναν διαφορετικό κορωνοϊό. Εξακολουθήσαμε να διατηρούμε αντισώματα στο ψυγείο, που δεν είχαν περάσει από τεστ, από την προηγούμενη μελέτη, τα οποία δεν αντιδρούσαν με τις τρεις μεταλλάξεις, αλλά με το SARS1. Όταν ξέσπασε η τρέχουσα κρίση με τον SARS2, εξετάσαμε αμέσως εάν τα αντισώματα που αντέδρασαν με το SARS1 ανταποκρίνονται στον SARS2. Στη συνέχεια βρήκαμε το αντίσωμα που έχει δημοσιευτεί τώρα.», είπε ο Grosveld. Ποια είναι τα επόμενα βήματα και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί τους;  «Προσπαθούμε τώρα να βρούμε μια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να παράγει το αντίσωμα σε μεγάλη κλίμακα ως φάρμακο. Προτού να διατεθεί στο εμπόριο, το αντίσωμα πρέπει να περάσει από εκτεταμένη φάση ανάπτυξης και να δοκιμαστεί για τοξικολογικές ιδιότητες. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από την ανάπτυξη του ως φάρμακο, θέλουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το αντίσωμα για να δημιουργήσουμε ένα διαγνωστικό τεστ: ένα τεστ που ο καθένας θα μπορεί να κάνει από το σπίτι του, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν εάν έχουν λοίμωξη ή όχι.»  Πόσο μοναδικό είναι αυτό το εύρημα; «Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο αντίσωμα που εμποδίζει τη μόλυνση. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει φάρμακο στην αγορά. Μια τέτοια εύρεση είναι πολύ σπάνια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου δούλεψα πολύ πάνω στη λειτουργία των γονιδίων: πώς ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδια, ποια είναι η δομή του γονιδιώματός μας; Ευτυχώς, ήμουν, επίσης, σε θέση να κάνω μια σειρά από ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα που με έκανε να νιώσω ότι προχωρούσαμε πραγματικά. Αλλά η έρευνα αυτή αφορούσε κυρίως την κατανόηση και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Αυτό το αντίσωμα αφορά μόνο την εφαρμογή. "  Έτσι έχετε τώρα τη λύση; «Εάν σε έναν ασθενή χορηγηθεί το αντίσωμα, αναμένεται, όπως προσδοκούμε, η μόλυνση να σταματήσει. Και έτσι μπορεί να δώσει στον ασθενή την ευκαιρία να αναρρώσει. Αλλά η πρόληψη είναι φυσικά η καλύτερη θεραπεία: μια πραγματική λύση είναι συνεπώς ένα εμβόλιο, άλλοι εργάζονται σε αυτό. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί εύκολα να διαρκέσει δύο χρόνια. Το φάρμακό μας, αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νωρίτερα. Αλλά θα είναι πιο ακριβή η παραγωγή. «Ένα εμβόλιο αποτελείται συνήθως από μια πρωτεΐνη που προέρχεται από έναν ιό ή έναν νεκρό ιό. Εάν το βάλετε σε ανθρώπους ή ζώα, θα κάνουν αντισώματα εναντίον του. Αυτό δημιουργεί τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, που θυμούνται αυτά που έχουν ξαναδεί. Αν ο ιός προσπαθήσει να εισέλθει στο σώμα, αυτά τα κύτταρα μνήμης μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτό και να αποκρούσουν τον ιό. Ένα αντίσωμα δρα ως φάρμακο, αλλά ο ασθενής δεν παράγει μόνος του τα αντισώματα. Εάν δημιουργηθεί το φάρμακο, θα λειτουργήσει ως λύση για λίγες εβδομάδες. Θα είναι αρκετό για ανάκαμψη, αλλά πιθανώς να μην αντιμετωπίζει τον ιό για πάντα. Είναι καλύτερα αν ο ασθενής αναπτύξει τα δικά του αντισώματα.»  Τι πιστεύετε για την τρέχουσα προσέγγιση στις Κάτω Χώρες;  «Είμαστε πολύ χαλαροί και δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Για παράδειγμα, στην αρχή υπήρξαν πολύ λίγα τεστ και λίγοι περιορισμοί, ενώ μπορούσαμε να δούμε τι συμβαίνει στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ιταλία.»  Το τεστ που θα αναπτύξετε θα λύσει ορισμένα προβλήματα από αυτά;  «Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό και μάλιστα ένα φτηνό πρώτο τεστ έχει ήδη παραχθεί στην Κίνα, αλλά δεν ξέρω σε τι ποσότητα είναι σε θέση να δημιουργήσουν. Τους ζήτησα να στείλουν κάποια τεστ για να τα δοκιμάσουμε, αλλά η απαγόρευση των πτήσεων από την Κίνα το κάνει δύσκολο. Η διεξαγωγή ενός τεστ μπορεί να είναι ταχύτερη από την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, διότι μια τέτοια εξέταση δεν χρειάζεται να διερευνηθεί εξίσου καλά με το φάρμακο. Δεν είναι κάτι που χορηγείται σε έναν ασθενή και λειτουργεί σχεδόν το ίδιο με ένα τεστ εγκυμοσύνης. Δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει το τεστ στο τέλος.»
***  ΣΟΚ! Η νέα ΠτΔ στην έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με…γυαλιά ηλίου!(ΦΩΤΟ)
~  Αδιανόητη και προσβλητική ενέργεια από τη Νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου… 
Στην τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας από την Προεδρική Φρουρά, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου την πρώτη Κυριακή μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.  Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε την εμφάνισή της στην ιερή αυτή στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας από την Προεδρική Φρουρά στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης με γυαλιά ηλίου! Αν μη τι άλλο, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και όχι τροφή για σχολιασμό και μάλιστα… εύστοχο! Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε πρεσβεύει το αίσθημα ενότητας μεταξύ των Ελλήνων και να αποτελεί παράδειγμα μίμησης προς όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων. Η κίνηση της αυτή αναντίλεκτα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό από τη στιγμή που μέχρι και τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατανοούν αυτήν την ύστατη στιγμή υπερηφάνειας! Την στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας ακούσματος του εθνικού μας Ύμνου…
***  Στρατός Χάφταρ: Κι άλλοι νεκροί Τούρκοι, πλήγμα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης…

Πλήγμα στο αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, επέφερε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του LNA.
Την περασμένη εβδομάδα, ο LNA, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, έπληξε τουρκικά συστήματα αεράμυνας σε στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο, προκαλώντας την αναστολή όλων των πτήσεων και την εκκένωση των εγκαταστάσεων. Η Τουρκία έχει αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο των μνημονίων Άγκυρας – Τρίπολης. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να προστατεύσει την κυβέρνηση Σάρατζ προκειμένου να μην ανατραπεί από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.  sputnik  defence-point.gr

***  Πανωραία Χατζηκώστα : Η αρχόντισσα από το Αϊβαλί που θυμόμαστε ως «Ψωροκώσταινα»…

Με το παρατσούκλι Ψωροκώσταινα αναφέρεται η Πανωραία Χατζηκώστα (ή Χατζηκώσταινα), που κατάγονταν από αρχοντική οικογένεια των Κυδωνιών Μ. Ασίας (Αϊβαλί). Μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού από τον τουρκικό στρατό, που μπήκε στην πόλη στις 2 Ιουνίου 1821 για να εκδικηθεί την πυρπόληση τουρκικού δίκροτου στις 27 Μαΐου στην Ερεσό, κατέφυγε στο Ναύπλιο.  
Σήμερα το παρατσούκλι της χρησιμοποιείται απαξιωτικά, για να αποδώσει την κακομοιριά και την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Συχνά χρησιμοποιείται η λέξη «Ψωροκώσταινα» όταν γίνεται περιγραφή του ελληνικού κράτους ως κράτος φτωχό, που βασίζεται κυρίως στην εθελοντική συνδρομή και προσπάθεια των κατοίκων του, παρά στη σωστή οργάνωση και διαχείριση των εσόδων του. Συχνά δε χρησιμοποιείται η έκφραση: «θα τα πληρώσει η Ψωροκώσταινα» με την έννοια της αναίτιας επιβάρυνσης του ελληνικού λαού που καλείται από το υστέρημά του να καλύψει υποχρεώσεις προερχόμενες από λανθασμένες ενέργειες και παραλείψεις των κυβερνώντων. Η ίδια όμως η Πανωραία Χατζηκώστα υπήρξε μια ηρωική και αξιέπαινη Ελληνίδα, που έζησε στα δύσκολα χρόνια της Επανάστασης. Το 1821 μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Αϊβαλιού σφαγιάστηκε, και όσοι σώθηκαν κατέφυγαν στα Ψαρά. Ο άντρας της, Κώστας Αϊβαλιώτης, που υπήρξε πλούσιος έμπορος της περιοχής, σφαγιάστηκε από τους Τούρκους μπροστά στα μάτια της άτυχης Πανωραίας, όπως ακριβώς και τα τέσσερα παιδιά της. Η ίδια ήταν η μόνη που σώθηκε απ’ τη μανία των Τούρκων, και κατέφυγε αρχικά στα Ψαρά, απ’ όπου απέκτησε και το προσωνύμιο Ψαροκώσταινα. Εκεί βρέθηκε πάμφτωχη και ολομόναχη, όμως οι συντοπίτες της και κυρίως ο Βενιαμίν ο Λέσβιος (δάσκαλος της Ακαδημίας των Κυδωνιών – εικ. αριστερά) την βοήθησαν και την προστάτεψαν.  Η Πανωραία σύντομα άφησε τα Ψαρά και έφθασε στην τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο. Εκεί την ακολούθησε κι εγκαταστάθηκε και ο Βενιαμίν ο Λέσβιος.  Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, αφού ζούσε από τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε στον δάσκαλο και φιλόσοφο, ο οποίος παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει. Τον Αύγουστο του 1824, όμως, ο προστάτης της πέθανε από τύφο. Από κει κι έπειτα την άλλοτε αρχόντισσα την περίμενε ένας αβάσταχτος αγώνας επιβίωσης. Εργάστηκε ως πλύστρα, ακόμα και ως αχθοφόρος και όπου αλλού την προσλάμβαναν, και παρά τα μεγάλα της προβλήματα, ανέλαβε την προστασία διαφόρων ορφανών παιδιών των αγωνιστών της Επανάστασης, για την ανατροφή των οποίων αναγκάστηκε να καταφύγει ακόμα και στην επαιτεία. Στο κατόπι της ζητιάνας έτρεχαν συχνά τα χαμίνια της παραλίας που παραφράζοντας το προσωνύμιο που απέκτησε στα Ψαρά, την φώναζαν Ψωροκώσταινα. Η «Ψωροκώσταινα» το 1826, παρά την άθλια οικονομική της κατάσταση, όταν έμαθε πως θα διενεργηθεί έρανος για την ενίσχυση των αποκλεισμένων μαχητών της πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Ιμπραήμ, πρώτη απ’ όλους πρόσφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έγινε στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, λέγοντας: «Δεν έχω τίποτε άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι». Τότε κάποιος από το πλήθος αναφώνησε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της», και τότε ξύπνησε το ελληνικό φιλότιμο και όλοι οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να προσφέρουν στον έρανο ό,τι μπορούσε ο καθένας από το υστέρημά του. Όταν ο Καποδίστριας ίδρυσε ορφανοτροφείο, προσφέρθηκε –γριά πια και με σαλεμένο το νου από τον πόνο και τις στερήσεις– να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά αμοιβή.
Η Ψωροκώσταινα από το πενάκι του Φωκίωνα Δημητριάδη  Κι εκεί που άρχισε να χαίρεται για τα «παιδιά της» που είχαν βρει ρούχα και φαγητό, λίγους μόλις μήνες μετά τη λειτουργία του ιδρύματος η Πανώρια πέθανε. Οι επίσημοι δεν την τίμησαν. Την τίμησαν όμως με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά του ορφανοτροφείου, τα οποία μέσα σε λυγμούς την συνόδευσαν ως την τελευταία της κατοικία. Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, κάποιος σε συνεδρίαση της συνέλευσης παρομοίασε το ελληνικό Δημόσιο με την Ψαροκώσταινα και εισήγαγε το συσχετισμό αυτόν, που παρέμεινε ως έκφραση. Αργότερα, επί βασιλείας του Όθωνα, οι αγωνιστές ειρωνεύονταν τη βαυαρική αντιβασιλεία αποκαλώντας την «Ψωροκώσταινα». Όμως και οι κύκλοι της αντιβασιλείας ειρωνευόμενοι συχνά ανταπαντούσαν σε κάθε έκκληση βοήθειας απ’ το κράτος: «όλοι από την Ψωροκώσταινα ζητούν να ζήσουν».  mnimesellinismou.com.
*** Άστραψε και βρόντηξε εναντίον της κυβέρνησης ο Βελόπουλος…
Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης… 
Έξαλλος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με την κυβέρνηση και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) οι οποίοι ως αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν πορεία υπέρ των λαθρομεταναστών με το σύνθημα “Ο φόβος τρέφει Φασισμό”.
Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η πορεία αυτή δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί εξαρχής, εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πορεία πραγματοποιείται εν μέσω των αυστηρών μέτρων που έχουν παρθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ώρα που οι αλληλέγγυοι των λαθρομεταναστών πραγματοποιούν πορείες υπέρ τους, οι λαθρομετανάστες καίνε συθέμελα περιουσίες Ελλήνων πολιτών φωνάζοντας «αλάχ ακμπάρ» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «ο Αλλάχ (ο Θεός) είναι μέγιστος», μέσα στην ελεύθερη, χριστιανική και Ορθόδοξη Ελλάδα που τους φιλοξενεί.  Αξίζει να σημειωθεί πως η πορεία πραγματοποιήθηκε με συνοδεία αστυνομικών ενώ η δυναμικότητα αυτής ήταν περί των 1000 ατόμων. Εν μέσω της φονικής αυτής πανδημίας που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, η τιμωρία τέτοιων ενεργειών θα πρέπει να είναι παραδειγματική. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλεται να μεριμνήσει κατά τέτοιων ενεργειών με τις αυστηρότερες των ποινών μιας και εξαιτίας αυτών (των ενεργειών) κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. 
***  ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ εκβιασμός Μηταράκη στις νησιώτικες κοινωνίες για να αποδεχθούν τις κλειστές υπερδομές-Κλειστές δομές ή κορονοϊός….
~  Με ένα χωρίς προηγούμενο εκβιασμό προς τις τοπικές κοινωνίες απάντησε σήμερα το μεσημέρι το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου στην έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας βορείου Αιγαίου Παντελή Βουρλή για έλεγχο των μετακινήσεων αιτούντων άσυλο στα αστικά κέντρα… 
Όπως ο κ. Βουρλής ανέφερε «οι συμπολίτες μας στο Βόρειο Αιγαίο, να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας και τους γύρω μας». Ενώ με «θερμή παράκληση προς τους διοικητές των Κέντρων υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις αρμόδιες αρχές να πράξουν ομοίως με τους μετανάστες-πρόσφυγες που δυστυχώς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα αστικά κέντρα».  Λίγη ώρα μετά από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ως προς τη λειτουργία των ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου, δεν υπάρχει διπλή ασφαλής περίμετρος της όλης κατοικημένης περιοχής, ούτε επαρκείς κοινόχρηστοι χώροι για την προσωρινή λειτουργία της δομής ως κλειστής.
Προς αποφυγή κινδύνων στη δημόσια τάξη και υγεία, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Κυβέρνηση εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με Υπουργική Απόφαση προέβη στην επίταξη αναγκαίων εκτάσεων για την άμεση κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων κέντρων σε αντικατάσταση υπάρχουσας δομής». Και καταλήγει το γραφείο του κ. Μηταράκη στον προκλητικό εκβιασμό εν μέσω κρίσης: «Για λόγους που ήδη γνωρίζετε δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων δομών και κατά συνέπεια δεν έχει προχωρήσει η οριστική διακοπή λειτουργίας των υπαρχόντων ανοικτών δομών». Κοινώς ο βουλευτής Χίου λέει στους πολίτες του βορείου Αιγαίου πως αν θέλετε προστασία από τον κορονοϊό δεχθείτε την κατασκευή κλειστών δομών!  stonisi.gr
***  Πάνω από τον νόμο η ΚΕΕΡΦΑ; Συναυλία παρά τις απαγορεύσεις για κορονοϊό…

~ Συναυλία στην πλατεία Αναλήψεως στα Βριλήσσια πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου μέλη της ΚΕΕΡΦΑ παρά τις απαγορεύσεις και τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή συναθροίσεων. Η συναυλία στα Βριλήσσια πραγματοποιήθηκε για τα δικαιώματα των μεταναστών παρά το γεγονός ότι ο τοπικός δήμος είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα ότι «η εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».   Σημειώνεται, δε, ότι η πλατεία Αναλήψεως βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα Βριλησσίων. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των λίγων περαστικών της πλατείας αλλά και προς μεγάλη επίσης έκπληξη των δεκάδων κατοίκων πέριξ της πλατείας οι οποίοι κλεισμένοι στα σπίτια τους άκουγαν τους δυνατούς ήχους της μουσικής και αναρωτιόντουσαν τι συμβαίνει.  protothema.gr

***  Β’ Κυριακή των Νηστειών: Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και ο θρίαμβος του Ησυχασμού…

~ Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος και διαπρεπέστατος ρήτορας και φιλόσοφος. Δεν γνωρίζουμε το χρόνο και τον τόπο της γέννησής του.
(Ο Σ. Ευστρατιάδης όμως, στο αγιολόγιο του, αναφέρει ότι ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, από τον Κωνσταντίνο τον Συγκλητικό και την ευσεβέστατη Καλλονή). Ξέρουμε όμως, ότι κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ. ήταν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, απ’ οπού και αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος χάρη ησυχότερης ζωής, και αφιερώθηκε στην ηθική του τελειοποίηση και σε διάφορες μελέτες.
Το 1335 μ.Χ. με τους δύο αποδεικτικούς λόγους του «Περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος», ήλθε σε σύγκρουση με τον Βαρλαάμ τον Καλαβρό, ο οποίος δίδασκε πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει το Θεό, κι ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να ενωθεί μαζί Του. Κατά τα λεγόμενα του Βαρλαάμ, ο Θεός είναι «κλειστός στον εαυτό του» και δεν μπορεί να ενωθεί με τους ανθρώπους. Επομένως, οι «ησυχαστές», οι μοναχοί δηλαδή εκείνοι που έλεγαν ότι μπορεί ο άνθρωπος, αν έχει καθαρή καρδιά και αν συγκεντρωθεί στην «καρδιακή προσευχή» (το «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού, ελέησόν με»), να ενωθεί με το Θεό και να φωτισθεί και να δει το Άκτιστο φως, ασχέτως της μόρφωσής του, δεν ήταν Ορθόδοξοι αλλά «μεσσαλιανιστές» και «ομφαλόψυχοι». Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις του Βαρλαάμ, ο Παλαμάς εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου και άρχισε τον αγώνα «υπέρ των Ιερώς ησυχαζόντων», δηλ. αυτών που ασκούσαν τον ησυχασμό, συγγράφοντας μάλιστα και τους ομώνυμους λόγους του. Το ζητούμενο της πάλης αυτής ήταν κυρίως το μεθεκτικόν ή αμέθεκτον της θείας ουσίας. Ο Γρηγόριος, οπλισμένος με μεγάλη πολυμάθεια και ισχυρή κριτική για θέματα αγίων Γραφών, διέκρινε μεταξύ θείας ουσίας αμεθέκτου και θείας ενεργείας μεθεκτής. Και αυτό το στήριξε σύμφωνα με το πνεύμα των Πατέρων και η Εκκλησία επικύρωσε την ερμηνεία του με τέσσερις Συνόδους. Στην τελευταία, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1351 μ.Χ., ήταν και ο ίδιος ο Παλαμάς. Αλλά ο Γρηγόριος έγραψε πολλά και διάφορα θεολογικά έργα, περίπου 60. Αργότερα ο Πατριάρχης Ισίδωρος, τον εξέλεξε αρχικά επίσκοπο Θεσσαλονίκης. Λόγω όμως των τότε ζητημάτων, αποχώρησε πρόσκαιρα στη Λήμνο. Αλλά κατόπιν ανέλαβε τα καθήκοντα του. Πέθανε το 1360 μ.Χ. και τιμήθηκε αμέσως σαν Άγιος. Ο Πατριάρχης Φιλόθεος, έγραψε το 1376 μ.Χ. εγκωμιαστικό λόγο στο Γρηγόριο Παλαμά, μαζί και ακολουθία και όρισε την εκκλησιαστική μνήμη του στη Β’ Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής. Το τίμιο σώμα του, μετά από την εκταφή, υπήρξε άφθαρτο, δηλαδή δέν σάπισε, αλλά ευωδίαζε και θαυματουργούσε. Στούς λατίνους όμως, τους υποτελείς του Πάπα, ήταν χονδρό αγκάθι η ενθύμιση του Αγίου και μάλιστα ολόσωμου. Γι αυτό πολλες φορές τον συκοφαντούσαν λέγοντας, πως για τα αμαρτήματά του έμεινε «άλυωτος», δέν δέχθηκε από απέχθεια η γη να τον διαλύσει «στα εξ ων συνετέθη»! Τον 19ο αιώνα μ.Χ. ο ναός του Αγίου καταστράφηκε από φωτιά και το τίμιο σκήνωμά του κάηκε αφήνοντας μόνον τα οστά ανέπαφα!  Τόσο γινάτι κράτησαν οι καθολικοί που όταν τυπώνονταν οι εκκλησιαστικές μας ακολουθίες στην Βενετία – κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας – ο Δόγης έδινε την άδειά του για την έκδοση, μόνον εφόσον δέν υπήρχε σχετική αναφορά στον Αγιο. Έτσι για αρκετά χρόνια που κυκλοφορούσαν τα έντυπα από την Βενετία, η γιορτή του είχε σχεδόν ξεχαστεί. Περί τα μέσα και τέλη του 20ου αιώνα, επανήλθε η μνήμη των ενδόξων αγώνων του και έλαβε την πρέπουσα θέση στον χώρο των Ορθόδοξων ναών.  saint.gr
***  ΕΚΤΑΚΤΟ – ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ: ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ… 

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την στιγμή που πολλοί συμπολίτες μας μόνο υπεύθυνα δε φέρονται.
Ενώ το κράτος καλεί τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και έχουν κλείσει σχολεία και καταστήματα, κάποιοι επιμένουν να πλημμυρίζουν τις… παραλίες!  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, για την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων. Από τον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν έρθουν τα χειρότερα, ώστε να έχει ευρύτερη υποστήριξη για την επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων.
Κύριε @PrimeministerGR @kmitsotakis ήρθε η ώρα να συγκληθεί ένα συμβούλιο αρχηγών ! Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις και μόνη η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να τις πάρει! Κάντε το χρέος πράξη ! @ellinikilisi

~ ** ΑΘΛΗΤΙΚΑ   : 

~

~*


 ~* ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020  :
1.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Κυριακή 01 Μαρτίου 2020  .- ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  !  Καλή Τεσσαρακοστή ! Και χαρούμενα κούλουμα ! :   https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/01-2020.html    .- 
 2.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Καθαρά Δευτέρα 02 Μαρτίου 2020   :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/02-2020.html .-
3.- Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03  Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/03-2020.html   .- 
4.- Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2020  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/2-03-2020.html  .-
5.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 04 Μαρτίου 2020  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/03/04-2020-4-5.html   .- 
6.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2020 :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/05-2020.html   .-
7.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2020  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/06-2020.html  .- 
8.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 07  Φεβρουαρίου 2020   : https://snsarfara.blogspot.com/2020/03/07-2020-7.html  .-
9.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης    Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/08-2020.html   .-
10.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  09 Μαρτίου  2020 :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/09-2020-2020-httpsyoutu.html  .-
11.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 10 Μαρτίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/10-2020.html 
12.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11 Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/11-2020-11-11.html 
13 ~** Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12  Μαρτίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/12-2020.html  .-
 14 .- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/03/13-2020.html   .-

15.-.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,.. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ..Το Α  και  Το  Ω  ..: Παρασκευή  2οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας 13 Μαρτίου 2020   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/blog-post.html   .-  
16.-Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  (2)  Παρασκευή 2η Παράκληση Υ.Θ.  13/ Μαρτίου /  2020   :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/03/2-2-2.html   .- 
17.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/03/14-2020.html  .-
18.-Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  Κυριακή 15   Μαρτίου   2020  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/15-2020.html .-   
19.- Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης  Δευτέρα 16  Μαρτίου   2020 :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/16-2020.html .-  
20.- .- Arfara Μεσσηνία (2) Η Εφημερίδα μας  Στο  αγιάζι της καθημερινότητας  -2-  Δευτέρα  16 Μαρτίου 2020  :  https://snsarfara.blogspot.com/2020/03/arfara-2-2-16-2020.html    .-
 21.

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου