ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

 Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-
~

~ Να μην επιδιώκουμε να δικαιωθούμε από ανθρώπους , όταν έχουμε δίκαιο .  Ο Θεός είναι δίκαιος .-                             
 ~Εκκλησία  είναι εκείνοι που ζούν όπως θέλει ο Χριστός και όχι οι άλλοι που πολεμούν την εκκλησία .-                                             
~ Δεν πρέπει να σκαλίζουμε τις αμαρτίες των άλλων , παρά μόνον τις δικές μας .-                                                                                                               


Τα τρία άσπρα κακά που βλάπτουν την υγεία μας είναι¨: Αλάτι, Λίπος   Ζάχαρη.-  ΤΑ τρία μαύρα κακά είναι: τσιγάρο, καφές, και όλα τα χρωματισμένα υγρά- ποτά .-Η κότα κακαρίζει όταν κάνει το αυγό.-    


Η γυναίκα μπορεί να είναι : μάνα μας , σύζυγος, αδελφή, κόρη, γιαγιά ,φιλενάδα, αλλά και σουλτάνα ή …, - Η Γυναίκα είναι : λουλούδι , πράγμα αλλά και κάποιο ζωντανό , όπως γίδα ,προβατίνα , κουνέλα, καρακάξα , χελώνα ,καρδερίνα , λαγήνα, γουρούνα, κατσικούλα,…κ.τ.λ. .-Όταν οι άλλοι τραγουδάνε, εγώ ακούω Μπετόβεν .- Η φιλία διαρκή  όσο και το συμφέρον .- Το σάπιο λεμόνι σέπει και το γερό .- Δείξε μου το φίλο σου , για να σου πω ποιος είσαι .-


~**  Αγίες Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη – Γιορτή σήμερα 17 Σεπτεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
~  : Τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης τιμά σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τά τρία ταύτα, μείζων δέ τούτων η αγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).
~  Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής.  Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «εν πίστει ζώ τή τού υιού τού Θεού τού αγαπήσαντός με καί παραδόντος εαυτόν υπέρ εμού» (Γαλ. 2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.  Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ηλπίκαμεν επί Θεώ ζώντι, ός εστι σωτήρ πάντων ανθρώπων, μάλιστα πιστών» (Α΄ Τιμοθ. 4:10). Δηλαδή, «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.  Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εις τήν αγάπην τού Θεού καί εις τήν υπομονήν τού Χριστού» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή. Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.  Απολυτίκιο:   Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.   Ως ελαία κατάκαρπος ανεβλάστησας εν ταίς αυλαίς του Κυρίου, Σοφία μάρτυς σεμνή, και προσήγαγες Χριστώ καρπόν ηδύτατον τους της νηδύος σου βλαστούς, δι’ αγώνων ευαγών, Αγάπην τε και Ελπίδα συν τη θεόφρονι Πίστει, μεθ’ ων δυσώπει υπέρ πάντων ημών.   https://youtu.be/izjrunYemJw   .-                   
~**  Μπορούμε να κρίνουμε τούς άλλους;
Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος
«Πως όμως έδωσε εις αυτούς και τα κλειδιά των ουρανών; Διότι εάν δεν πρόκειται να , δεν θα έχουν καμμίαν δύναμιν και μάταια έλαβαν εξουσίαν του να μη συγχωρούν και του να συγχωρούν αμαρτίας.
~   Εξ άλλου δε, εάν αυτό ήθελεν ισχύσει, όλα θα ανατραπούν, και εις τας Εκκλησίας και εις τα πόλεις και εις τα οικίας. Καθόσον εάν δεν κρίνουν ο κύριος τον δούλον και η κυρία την υπηρέτριαν και ο πατέρας τον υιόν και ο φίλος τον φίλον, θα αυξηθούν τα της κακίας. Και τι λέγω, ο φίλος τον φίλον; Εάν δεν κρίνωμεν τους εχθρούς μας, δεν θα ημπορέσωμεν ουδέποτε να καταργήσωμεν την έχθραν, αλλ’ όλα θα γίνουν άνω-κάτω. […]

Διότι εδώ, καθώς εγώ νομίζω, δεν παραγγέλει απλώς να μη κρίνει κανείς όλα τα αμαρτήματα, ούτε απλώς απαγορεύει να κάμνη κανείς αυτό, αλλά εννοεί αυτούς που είναι γεμάτοι από αμέτρητα κακά και ελέγχουν άλλους δια τελείως ασήμαντα αμαρτήματα. […]  Τι λοιπόν; εάν κάποιος πορνεύει, λέγει, να μη είπω ότι είναι κακόν πράγμα η πορνεία, ούτε να διορθώσω αυτόν που κάμνει αισχράς πράξεις;  Να τον διορθώσεις βέβαια, αλλά όμως όχι ωσάν αντίπαλος, ούτε ωσάν εχθρός που θέλει εκδίκησιν, αλλά ωσάν ιατρός παρασκευάζων φάρμακα. Διότι δεν είπε να μη συγκρατήσεις αυτόν που αμαρτάνει, αλλά να μη τον κρίνεις, δηλαδή να μη γίνεις αυστηρός δικαστής.  Άλλωστε αυτό δεν έχει λεχθή, όπως προηγουμένως είπα, δια τα μεγάλα και απαγορευμένα, αλλά δι’ αυτά που ούτε καν θεωρούνται αμαρτήματα. Δια τούτο και έλεγε, «τί δὲ βλέπεις τὸ κάρφος τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ τοῦ ἀδελφοῦ σου;».  Καθόσον πολλοί τώρα το κάμνουν αυτό. Και αν ιδούν μοναχόν να έχη περιττόν ένδυμα, προβάλλουν εις αυτόν τον νόμον του Κυρίου, ενώ οι ίδιοι αρπάζουν μύρια και καθημερινώς επιδίδονται εις την πλεονεξίαν, και αν τον ιδούν ν’απολαμβάνη αφθονωτέραν τροφήν, γίνονται αυστηροί κατήγοροι, ενώ οι ίδιοι καθημερινά μεθούν και κάνουν ζωή οργιώδη. […]  «Υποκριτά». Διότι αυτού του είδους η κρίσις δεν γίνεται από ενδιαφέρον, αλλά από μισανθρωπίαν, και φέρει μεν το προσωπείον της φιλανθρωπίας, διαπράττει όμως πράξιν χειρίστης πονηρίας, αποδίδων εις τους συνανθρώπους του περιττάς ύβρεις και κατηγορίας, και αρπάζων την θέσιν του διδασκάλου, ενώ δεν είναι άξιος ούτε για μαθητής, ακριβώς δι’ αυτό τον ωνόμασεν υποκριτήν. Διότι εσύ που είσαι τόσο αυστηρός προς τους άλλους, ώστε να βλέπης και τα μικρά παραπτώματα, πως δείχνεις τόσην αδιαφορίαν δια τα ιδικά σου, ώστε να παραβλέπεις και τα μεγάλα; «ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου» . Βλέπεις ότι δεν απαγορεύει το να κρίνει κανείς, αλλά προτρέπει πρώτα να βγάζει το δοκάρι από τον οφθαλμόν του και τότε να διορθώνει τα παραπτώματα των άλλων; […] Ώστε αν το κάμνεις από φροντίδα, φρόντισε πρώτα τον εαυτό σου, όπου είναι καθαρώτερον και μεγαλύτερον το αμάρτημα. Εάν όμως αδιαφορείς δια τον εαυτόν σου, είναι ολοφάνερον ότι και τον αδελφόν σου τον κρίνεις όχι από φροντίδα, αλλά επειδή τον μισείς και θέλεις να τον εξευτελίσεις. […]  Η εντολή λοιπόν που έδωσε δια των λεχθέντων σημαίνει το εξής. Αυτός δηλαδή που είναι ένοχος δια μύρια κακά δεν πρέπει να είναι αυστηρός δικαστής των αμαρτημάτων των άλλων και προ πάντων όταν αυτά είναι μικρά. Μ’ αυτό δεν καταργεί τον έλεγχον, ούτε την διόρθωσιν, αλλά απαγορεύει το να αδιαφορεί κανείς δια τα ιδικά του και να διαλαλεί τα ξένα παραπτώματα».  ( έργα, ΕΠΕ, τόμος 10, εκδ. «Γρηγόριος ο Παλαμάς»)
~**   Ο ίδιος θα καταλάβεις
~  Εμείς ήμαστε ραφτάδες στον Άγιο Παύλο, κι εγώ ως αρχάριος δεν είχα γνωρίσει ακόμη τον γερο-Ιωσήφ.
~   Φεύγοντας από το σπίτι πήρα το κομποσχοίνι να πάω στον Άγιο Παύλο. Κατουνάκια – Άγιος Παύλος είναι δυόμιση ώρες.

Πέρασα τη Μικρή Αγία Άννα, πέρασα την Αγία Άννα, κατηφορίζω λοιπόν για τη Νέα Σκήτη.   Όταν έφτασα κοντά στον μύλο, εκεί από πάνω από τον Ευαγγελισμό, ξύπνησα! Βρε, λέω, πότε έφτασα εδώ πέρα; Είχα αφοσιωθεί τόσο πολύ στην ευχή που δεν έβλεπα τον δρόμο!  Θα κάνεις εργόχειρο, κάνεις ένα διακόνημα, μην αφήνεις την ευχούλα, γιατί και η ευχή σε θεοποιεί. Το πρώτο-πρώτο, πατέρες, που θα αισθανθείτε, θα είναι η χαρά! Το πρώτο στάδιο, το πρώτο σημείο, το οποίο θα αισθανθείτε λέγοντας την ευχή, είναι η χαρά. Και η χαρά δεν είναι τίποτες άλλο, ένα πετραδάκι στην ακροθαλασσιά, είναι το πράγμα ότι μέσα αρχίζεις και φωτίζεσαι! Γι’ αυτό λέγε την ευχούλα, λέγε την ευχούλα, λέγε την ευχούλα και αυτό θα σε φέρει σε άλλη κατάσταση πολύ καλύτερη, την οποία όσο και να σκεφθείς, δεν μπορείς να σκεφθείς.  Ο μαθητής του δημοτικού σχολείου δεν μπορεί να τα του γυμνασίου, ούτε του γυμνασίου του πανεπιστημίου. Αλλά όταν η χάρις θέλει να έρθει μέσα σου, θα το καταλάβεις ότι είσαι τώρα μαθητής του γυμνασίου, είσαι μαθητής του πανεπιστημίου, ο ίδιος θα το καταλάβεις.  Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.
**** ΑΓΡΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ στη Θεσσαλονίκη από ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ μέσα στο λεωφορείο! ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ οι επιβάτες… (ΒΙΝΤΕΟ)
Γυαλιά καρφιά έκαναν λεωφορείο του ΟΑΣΘ, πέντε αλλοδαποί μετά από καβγά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  
Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν πέντε άτομα. Οι δύο άνδρες ανέβηκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ προκειμένου να γλιτώσουν. Ωστόσο οι τρεις αλλοδαποί τους πρόλαβαν στην στάση Κολόμβου, μπήκαν μέσα στο αστικό και άρχισαν να τους χτυπούν με μανία, μπροστά στα έντρομα μάτια των επιβατών, προκαλώντας φθορές και στο όχημα. 
Οι πέντε άνδρες τράπηκαν σε φυγή, ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε πριν από λίγο σε τρεις προσαγωγές, οι οποίες αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις καθώς αναγνωρίστηκαν από επιβάτες του λεωφορείου.  

thestival.gr
**** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Κ. Βελόπουλου! Αυτόν θα ψήφιζε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας… (ΒΙΝΤΕΟ)
Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος. 
Ο κ. Βελόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Συν» αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα αποκαλύπτοντας ποιον θα ψηφίσει το κόμμα του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά σχολίασε και τον εκλογικό νόμο.
Περί ΠτΔ:
Σχόλιο για τον εκλογικό νόμο:   
 Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην λαθρομετανάστευση και τους λόγους που η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ τάσσεται κατά του «εποικισμού» της χώρας από νέους πολίτες με τη δικαιολογία του δημογραφικού προβλήματος.  Τέλος, απήντησε και σε ερωτήματα πολιτών και σχολίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας.  Δείτε παρακάτω τα όσα είπε ο Κ. Βελόπουλος:

****  Αυταπάτες, τέλος: Η Ελλάδα από σήμερα σε στρατηγική ομηρεία – Ολοκληρώθηκε η παράδοση των S-400 στη Τουρκία…
~  Η Τουρκία έγινε από σήμερα η τρίτη χώρα στον πλανήτη μετά την Ρωσία και την Κίνα και η πρώτη του ΝΑΤΟ που έχει στην κατοχή της αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-400 με ακτίνα δράσης, αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική μέχρι τα 400 χλμ. 
Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ότι ολοκληρώθηκε η μεταφορά των δύο συστοιχιών που έχουν αγοραστεί (με προαίρεση μία τρίτη)στο αεροδρόμιο Μούρτεντ της Άγκυρας, στο οποίο έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα στοιχεία της πρώτης συστοιχίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας «Συνεχίζονται τα έργα εγκατάστασης του συστήματος και η εκπαίδευση του προσωπικού  σε αυτό». Το μείζον ερώτημα είναι που θα εγκατασταθεί η δεύτερη συστοιχία. Το σύστημα ανάλογα με το που θα τοποθετηθεί,  εντός της ακτίνας του μπορεί να περιλαμβάνεται ο εναέριος χώρος της Κύπρου και μεγάλο μέρους της Ανατολικής Μεσογείου, του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, το Αιγαίο και σχεδόν ολόκληρη η ελληνική επικράτεια, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κριμαία και μέρος της Ρωσίας, καθώς και  η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία. Όσον αφορά την Κύπρο, οι S-400 προφανώς μπορούν να καλύψουν τις δυνάμεις κατοχής με προσβολές κατά των ελληνικών μαχητικών, ή να ματαιώσουν την εναέρια αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων. Οι  S-400 θα μπορούσαν να καταστήσουν  πολύ πιο ευάλωτη την  ήδη προβληματική επιχειρησιακή δράση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο νησί και πιο ελεύθερη την  τουρκική Αεροπορία και Ναυτικό να δράσουν στην περιοχή. Μια τέτοια εξέλιξη θα κατάφερνε σημαντικό στρατηγικό πλήγμα στο  τι απόμεινε από το περιβόητο δόγμα «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου». Σε ότι αφορά την αξιοπιστία του όπλου και το τι αυτό αλλάζει στην ελληνοτουρκική στρατιωτική ισορροπία, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά οδυνηρή για την Ελλάδα: Ο όρος «στρατηγική ομηρεία» μόνο θεωρητικός δεν είναι, πλέον.
Αυταπάτες, τέλος: Η Ελλάδα από σήμερα σε στρατηγική ομηρεία - Ολοκληρώθηκε η παράδοση των S-400 στη Τουρκία
O ανωτέρω χάρτης σχεδιάστηκε από τους Τούρκους με βάση τα 250 χλμ. ακτίνα δράσης του βασικού βλήματος που χρησιμοποιεί το σύστημα. Τα 400 χλμ. του πλέον εξελιγμένου βλήματος  40N6,​ που δεν είναι σαφές αν το έχει αγοράσει, είναι απλώς, εφιαλτικά… 
Ενδεικτική είναι η άποψη του Tyson Wetzel, απόφοιτου και πρώην εκπαιδευτή του Σχολείου Όπλων Τακτικής της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF Fighter Weapons School) ο οποίος ανέλυσε τις τακτικές και στρατηγικές επιπλοκές μετά την ανάπτυξη των ρωσικών S-400 στη Συρία. «Η αντιμετώπισή του είναι μια αρκετά τρομακτική προοπτική καθώς όταν οι Ρώσοι κατέστησαν επιχειρησιακό το σύστημα στην βάση Hmeymim κοντά στη Λατάκια, αποκλείστηκε πρακτικά ολόκληρος ο ανατολικός τομέας του συριακού εναέριου χώρου που επιχειρούσαν τα αμερικανικά μαχητικά περιλαμβανομένων και των F-22. Μοναδικό μέσο περιορισμού της αποτελεσματικότητας του S-400 για όλα τα μαχητικά που συμμετείχαν στην Επιχείρηση INHERENT RESOLVE, ήταν να τεθούν υπό την κάλυψη των μαχητικών ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler του Αμερικανικού Ναυτικού, που διαθέτουν εξελιγμένες ικανότητες ηλεκτρονικών παρεμβολών. Και αυτό, σύμφωνα με τους Αμερικανούς χειριστές, δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ενθαρρυντικό, για οποιονδήποτε Αμερικανό πιλότο πετούσε πάνω από τη Συρία», ανέφερε. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για την ΠΑ, εφόσον η Τουρκία τελικά παραλάβει και θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα S-400, το οποίο έχει παραγγείλει από τη Ρωσία. Πολλά θα εξαρτηθούν από την θέση που θα αναπτυχθεί το σύστημα αν και είναι λογικό να αναμένεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή των μικρασιατικών ακτών, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου και κατ’ επέκταση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Η διεξαγωγή επιχειρήσεων πλέον θα μεταβληθεί, καθώς ήδη από ειρηνική περίοδο θα πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο τμήμα της εντός του φακέλου εμπλοκής (ΜΕΖ) του S-400 με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρακτικά, τα μαχητικά της ΠΑ θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να στοχοποιηθούν δημιουργώντας «ασφυκτικά» δεδομένα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, που θα πρέπει αναγκαστικά να επικεντρωθεί στην εξουδετέρωσή του, προτού συνεχίσει σε οποιοδήποτε άλλο αντικειμενικό σκοπό. Και αντίθετα με τα μαχητικά των ΗΠΑ, δεν υφίσταται κάποιος εξειδικευμένος τύπος ηλεκτρονικού πολέμου όπως το EA-18G, το οποίο θα εξασφάλιζε ικανοποιητική αποτροπή. Το θετικό όμως είναι ότι στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν ήδη οπλικά συστήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή και μάλιστα με υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Προϋπόθεση φυσικά είναι η διατήρηση ικανοποιητικής επιχειρησιακής διαθεσιμότητας, κάτι που είναι ζητούμενο ώστε η ΠΑ να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση απαιτηθεί. Ενδεχόμενη ανάπτυξη του S-400 στα μικρασιατικά παράλια (αν και το πιθανότερο είναι να εγκατασταθούν περί την Κωνσταντινούπολη) θα αποτελούσε ένα δυσεπίλυτο στρατηγικό γρίφο για την Ελλάδα. https://youtu.be/0Qj_pIPw1wo  .-                        
***  Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια

~  Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο ποδιών έως θάνατος.
Κάθε φορά που ένας συνοδηγός βάζει τα πόδια στο ταμπλό του αυτοκινήτου σε ένδειξη χαλάρωσης, στην πραγματικότητα θέτει τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο. Ειδικά στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο φαινόμενο μόνο σπάνιο δεν είναι.. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει αυτοκίνητα δίπλα μας, όπου ο/η συνοδηγός κάθονται αμέριμνοι με τα πόδια στο ταμπλό. Ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης με λίγα χιλιόμετρα, ο κίνδυνος είναι τεράστιος, ειδικά στα αυτοκίνητα που διαθέτουν και αερόσακους συνοδηγού. Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης ο αερόσακος θα ανοίξει με τέτοια δύναμη, που τα πόδια του συνοδηγού θα τιναχτούν προς τα πίσω.
Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε πολλαπλά κατάγματα των ποδιών. Σε "λίγο" χειρότερη περίπτωση, η πίεση θα προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στη λεκάνη ή στη σπονδυλική στήλη. Όσο αυξάνεται η ταχύτητα που κινούμαστε κατά τη διάρκεια του ατυχήματος (π.χ. αν κινούμαστε στην Εθνική Οδό), τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Εφόσον τα πόδια φτάσουν στο κεφάλι μας, τότε είναι πολύ πιθανός και ο θανάσιμος τραυματισμός.
Όλα τα παραπάνω σας φαντάζουν μακάβρια ή υπερβολικά; Δυστυχώς δεν είναι και το παρακάτω video από τον οργανισμό Οδικής Ασφάλειας NSW είναι διαφωτιστικό...


iaveris.gr

~**  Εκδηλώσεις προβολής της Καλαμάτας στο Περιστέρι

~  Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις προβολής της Καλαμάτας στο Περιστέρι, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία περίπου 1.500 θεατών, κυρίως Καλαματιανών και Μεσσηνίων, την περασμένη Παρασκευή στο Άλσος Περιστερίου.
Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στο Δήμο Καλαμάτας και διεξήχθησαν στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Κρασί, Μέλι, Λάδι και Ελιά, η Αυθεντική Ελλάδα», που ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 του μήνα. Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων ήταν «Σαν πας στην Καλαμάτα».
Πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας στην είσοδο του Άλσους Περιστερίου και μαζί περιηγήθηκαν τον εκθεσιακό χώρο.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας στην κεντρική σκηνή του Άλσους, «Τέχνη στην Πέτρα». Η Δημοτική Φιλαρμονική κατ’ απαίτηση του κοινού απέδωσε μουσικά τεμάχια πέραν όσων είχαν προγραμματισθεί.
Μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο κ. Παχατουρίδης.
Επίσης, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας απηύθυνε πρόσκληση προς το δήμαρχο Περιστερίου, ώστε στην παρουσίαση αγροτικών προϊόντων «Άρτος, Οίνος, Έλαιον» να διοργανωθεί βραδιά αφιερωμένη στο Περιστέρι.
Ο κ. Παχατουρίδης αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνοντας ότι οι Καλαματιανοί θα πρέπει να αισθάνονται στο Περιστέρι σαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, λόγω του μεγάλου αριθμού κατοίκων αυτής της περιοχής της Αττικής με καταγωγή από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Ο πρώην δήμαρχος Περιστερίου, Θόδωρος Δημητρακόπουλος, βράβευσε το Λύκειον των Ελληνίδων, χορευτικό συγκρότημα του οποίου απέδωσε παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας το θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Το Λύκειον των Ελληνίδων τίμησε και ο αντιδήμαρχος Περιστερίου, Γιώργος Τσαλίκης.
Σημειώνεται πως χορευτική παράσταση έδωσε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Περιστέρια».
Οι επισκέπτες των περιπτέρων είχαν την ευκαιρία να γευθούν καλαματιανές και μεσσηνιακές γεύσεις, τις οποίες ετοίμασαν στελέχη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, καθώς προσφέρθηκαν στο κοινό δίπλες, λαλάγγια, σφέλα και άλλες τοπικές λιχουδιές.
Στις εκδηλώσεις, τέλος, συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Συλλόγων «Οι Μαντιναίοι», «Φίλοι της Παράδοσης» και Γυναικών Νερομύλου.

***  “Ιωάννης Π. Ταβουλαρέας”: Παλιά Καλαμάτα - Ιστορικές προσωπικότητες του τόπου

Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
Οι παλιοί Καλαματιανοί θυμούνται αυτή την απλή προσωπικότητα που πέρασε από τον τόπο μας. Ερασιτέχνης ερευνητής της ιστορίας και της προέλευσης της Καλαμάτας. Συγγραφέας και επιμελητής του Μουσείου Καλαμάτας. Γεννήθηκε στη Σαϊδόνα της Μάνης το 1903 και εκεί τελείωσε το τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο. Έμαθε την τέχνη του τσαγκάρη και από τότε εργάστηκε σε πολλά τσαγκαράδικα της Καλαμάτας. Παράλληλα, όμως, είχε το μικρόβιο της έρευνας και το 1952 άρχισε τις έρευνες για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης των Φαρών, της σημερινής Καλαμάτας.
Είχε κολλήσει σαν «βδέλλα» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ήταν «πανταχού παρών» σε κάθε αρχαιολογική ανασκαφή του τόπου.
Το 1952 βρήκε στο Μοναστήρι των Καλογραιών αρχαίους τάφους της Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής, με αρχαιολογικά κτερίσματα, τα οποία παρέδωσε στο Μουσείο του Συλλόγου Γραμμάτων, και έτσι ανέλαβε υπηρεσία στο εκεί Μουσείο, που στεγάζεται το Αρχοντικό Κυριακού.
Συνεχίζοντας τις αρχαιολογικές έρευνες, το 1960 βρίσκει στην Πλατεία Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής τάφους και αρχαίο κτήριο, μαζί βέβαια με τον τότε έφορο αρχαιοτήτων Νίκο Γιαλούρη. Επίσης, κτήριο μήκους 80 μ. και πλάτους 22 μ., το οποίο συμπερασματικά ανήκε στην Κλασική Εποχή, 450 π.Χ. Όμως, δεν έχει εξακριβωθεί εάν πρόκειται για Αγορά ή Ασκληπιείο.
Πολλές υπήρξαν οι έρευνές του, οι οποίες χάρις στο πάθος που τον διέκρινε και με τα λίγα γράμματα που γνώριζε, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την Αρχαιολογική μας Υπηρεσία.
Η ανταμοιβή του για τις υπηρεσίες του αυτές ήταν ο διορισμός του στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων από το γενικό έφορο Ελλάδος, Γιάννη Παπαδημητρίου, μέχρι το έτος 1967.
Ο μπαρμπα – Γιάννης Ταβουλαρέας υπήρξε μια αξιόλογη μορφή του τόπου μας. Ένας απλός και αφανής ερευνητής της προέλευσης της πόλης μας. Ο γράφων το παρόν, στη μνήμη του δίνει στη δημοσιότητα αποσπάσματα από το προσωπικό του ημερολόγιο:
Ο ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ
ΑΠΟ το 1952 άρχισα να κάνω αρχαιολογικές έρευνες γύρω στο Κάστρο της Καλαμάτας για την ανεύρεση καταλείπων της αρχαίας πόλεως Φαρών. Πρώτη έρευνα έκανα στο μοναστήρι των καλογραιών και ευρήκα εκεί τρεις αρχαίους τάφους. Ο ένας ήταν της Ελληνιστικής περιόδου και οι δύο άλλοι της Ρωμαϊκής περιόδου, με τα ευρήματα των τάφων αυτών επλουτίσθη το Μουσείον της πόλεως και συνάμα άλλαξε και η ιστορία με την πόλη των Φαρών.
Κατά τη θεμελίωση της ιερατικής σχολής, εκεί βρήκα τάφο της Ρωμαϊκής περιόδου έχων κτερίσματα, εννέα πήλινα αγγεία και λύχνους εντός στάμνας τοποθετημένα, και αυτά παραδόθηκαν στο Μουσείον.
Κατά την κατεδάφισιν της οικίας Αλεξάκη δια την διαπλάτυνσιν της πλατείας Υπαπαντής εις το μέρος όπου έχει στηθεί ο ανδριάντας του Χρυσοστόμου Δασκαλάκη και η προτομή του Μελετίου Σακελλαρόπουλου ευρήκα εκεί μια συστάδα είδος σφηκοφωλιάς πιθοειδείς αποθήκας Ρωμαϊκής περιόδου λαξευμένας εντός του εδάφους.
Κατά τα γενόμενα έργα αναμορφώσεως της πλατείας Υπαπαντής ενετόπισα ένα μεγάλο κτίσμα το οποίον ανέσκαψε ο αρχαιολόγος κ. Νικ. Γιαλούρης και διεπιστώθη ότι το ανευρεθέν κτήριον ανήκεν στην κλασσικήν εποχήν 450 προ Χριστού και θα ήτο ένα από τα δύο κτήρια που θα είδεν ο περιηγητής Παυσανίας στις Φαραίς από τα ανευρεθέντα τεμάχια των πήλινων αγγείων της κλασσικής εποχής.
Και συμπέρασμα είναι ότι κατά την κλασσικήν εποχήν η πόλις Φαραί έκειτο εδώ στη σημερινή Καλαμάτα έχων ως Ακρόπολην το σημερινόν Κάστρο. Κατά γενομένας εργασίας κατασκευής φυτωρίων εντός του Κάστρου ευρήκα μιαν κυβοστήλην αναφερομένη εις τον αυτοκράτορα.
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ
Κατά την ανακατασκευή της πλατείας Υπαπαντής το έτος 1960 – 61, παρακολούθησα τας εκτελουμένας εργασίας δια να συνάγω ιστορικά και αρχαιολογικά συμπεράσματα. Και πράγματι εκεί επισήμανα αρχαίο κτίσμα των αρχαίων Φαρών μέρος του οποίου ανεσκάφη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και απεδείχθη ότι ήτο κτήριον του 450 π.Χ. και προφανώς ένα από εκείνα όπου είδεν ο Παυσανίας στας Φαράς.
Συνεχιζομένων των εργασιών αξιοποιήσεως της πλατείας Υπαπαντής στο μέρος όπου ευρίσκετο ο μαρμάρινος Σταυρός με την επιγραφή «Η ΠΛΑΞ ΑΥΤΗ ΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΙΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΔΥΤΟΝ». Τότε ο Σταυρός βρισκόταν σε άλλο μέρος και επειδή βρισκόταν μπροστά στην σκάλα και εάν έμενε εκεί θα εμπόδιζε τους διαβάτας και θα ήτο και αντιαισθητικόν. Απεφασίσθη από τον μηχανικόν και τον εργολάβον του έργου της αναμορφώσεως της Πλατείας η μετακίνηση του Σταυρού ανατολικώτερα κατά 4 μέτρα εις το μέρος όπου ευρίσκεται σήμερα.
Όταν ετελείωσεν η μεταφορά του Σταυρού ερεύνησα το έδαφος το ευρισκόμενο κάτωθι του Σταυρού και δεν ανεύρον κτίσμα αγίας τραπέζης ως αναφέρει η επιγραφή του Σταυρού, αλλά ακριβώς κάτωθεν του σταυρού ευρίσκετο ένας σκελετός νεανίου απλός ενταφιασμένος εντός του χώματος δίχως να δείχνη ίχνη ότι ήτο εντός φερέτρου ή να υπάρχουν γύρω του πέτρες ώστε να δείχνει ότι ήταν τάφος κτιστός αλλά μόνο ότι ήτο εντός του χώματος απλά, κατά το χριστιανικόν σύστημα ενταφιάσεως.
Κατά την ανασκαφική εργασία που πραγματοποίησα γύρω από τη θέση του Σταυρού δεν βρήκα τείχος εκκλησιαδίου ως ελέγετο ότι ήτο εκεί, αλλά μόνον κατά τέσσερα μέτρα νοτιώτερα από το μέρος του σημερινού Σταυρού.
Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΛΟΓΙΑΝΝΗ
Στο βόρειο μέρος της Καλαμάτας, κοντά στο Κάστρο είναι ένας γήλοφος, το άνω μέρος του οποίου είναι επίπεδο κυκλικό, διαμέτρου ως εξήντα μέτρα και λέγεται ο λόφος αυτός Τούρλα.
Εκεί στην πλαγιά του, λίγο πιο κάτω από την κορυφή, είναι ένα μικρό σπήλαιον, δυόμισι μέτρων, σκαμμένο από χέρι ανθρώπου τεχνικά στο αργιλόχωμα και στο τέρμα έχει δύο αχιβάδες. Στα παληότερα χρόνια εκεί σύχναζαν χαρτοπαίκτες, χασισοπότες και παιδεραστές και το σπηλάκι αυτό είχε βγάλει κακό όνομα… Γι’ αυτό αν καμιά φορά μαθητές του κοντινού Πρώτου Γυμνασίου το έσκαζαν από την τάξη, οι καθηγητές τούς τιμωρούσαν αυστηρά, επειδή είχαν πάει κατά την σπηλιά του Μουρλογιάννη, όπως την έλεγαν, για να παίζουν.
Είτανε εκλογές του 1952 και όλα τα μαγαζιά λόγω των εκλογών είτανε κλειστά και τα χωράφια ελεύθερα, αποφάσισα να κάνω έναν περίπατο κατά τις Τούρλες και να ειδώ και την σπηλιά του Μουρλογιάννη. Όταν έφθασα εκεί και είδα τη σπηλιά πως δεν είτανε φυσική αλλά τεχνική και καθώς περιτριγύριζα εκεί στα κτήματα βρήκα έναν που είχε εκεί κοντά χωράφι και τον ρώτησα σχετικά με το κτήμα που έχει τη σπηλιά και αυτός μου είπε ότι παληότερα το κτήμα της σπηλιάς ήταν του Μπενάκη και έμενε εκεί μέσα στη σπηλιά ο ψυχογιός του Μπενάκη που τον έλεγαν Μουρλογιάννη και από τότε πήρε το σπηλιάκι αυτό την ονομασία του.
Επειδή είδα ότι η κατασκευή της σπηλιάς δεν είναι θεϊκόν δημιούργημα αλλά είναι κατασκευασμένη από χέρι ανθρώπου με σχέδιον, μου φάνηκε περίεργη.
Ασχολούμενος αργότερα με αρχαιολογικές μελέτες και έρευνες διάβασα για τους θαλαμοειδείς τάφους της αρχαίας  περιόδου που οι περιγραφές έμοιαζαν με τη σπηλιά του Μουρλογιάννη. Ξαναπήγα εκεί και την παρατήρησα επισταμένως και συνάμα έκανα έρευνα γύρω εκεί και βρήκα πήλινα τεμάχια από αγγεία της Μυκηναϊκής περιόδου και το ανέφερα στους αρχαιολόγους. Και οι αρχαιολόγοι, Έλληνες και ξένοι πήγαν εκεί και διαπίστωσαν ότι του Μουρλογιάννη η Σπηλιά είναι Μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος.
ΝΕΔΩΝ, ΚΟΤΡΩΝΙ, ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ
Από χιλιάδες χρόνια ο ξεροπόταμος Νέδων κατεβάζει τα νερά του από τις πλαγιές των βουνών του Ταϋγέτου στη θάλασσα της Καλαμάτας.
Το ποτάμι αυτό, κατηφορίζοντας την κακοτράχαλη χαράδρα, τα ορμητικά νερά του όταν έφταναν στο επίπεδο μέρος της Καλαμάτας, κτυπούσαν στα πρανή του Κάστρου και τα κατέτρωγαν δημιουργώντας μεγάλες καταπτώσεις χωμάτων, στο δυτικό μέρος του.
Άλλοτε πάλι τα νερά του ποταμιού έφταναν προς τα Καλύβια, κατέτρωγαν και κει την πλαγιά του Αγίου Κωνσταντίνου και κατηφόριζαν προς τις Γουλιμίδες των Ακοβίτικων. Κάποτε όμως από το Κάστρο ξεκόπηκε ένα μεγάλο «κοτρώνι» κι έπεσε στην κοίτη του Νέδοντα και από τότε τα νερά του ποταμιού κτυπούσαν στο μεγάλο αυτό κοτρώνι, που λόγω του όγκου του έμενε αμετακίνητο κι έτσι τα νερά αλλάξανε κατεύθυνση και γλύτωσε το Κάστρο από την καταστροφή.
Οι παληότεροι Καλαματιανοί θυμούνται το κοτρώνι, γιατί εκεί, προ πενήντα χρόνων, έκαναν τον περίπατό τους, στα περίφημα δενδράκια και ως τον πλάτανο του Κουτίβα με το εξοχικό του κέντρο. Τώρα το Κοτρώνι δεν φαίνεται, το σκέπασαν τα μπάζα από τα μπάζα των έργων που έγιναν στον Νέδοντα.
Ο δρόμος  τότε προς τα δεντράκια είτανε χορταριασμένος χωματόδρομος. Την εποχή εκείνη ένας νεοφερμένος Αμερικάνος δημιούργησε έναν κινηματογράφο που τον ονόμασε «Αμερικανικόν», που εργαζόταν και φωτίζονταν με υγρές μπαταρίες, γιατί δεν είχε φτάσει μέχρις εκεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τώρα πια όλα εκεί έχουν αλλάξει. Η ζωή τραβά το δρόμο της. Τα δεντράκια έγιναν μεγάλα πλατάνια. Ο χωματόδρομος έγινε ασφαλτοστρωμένη λεωφόρος – 3ης Μεραρχίας ή Αλαγονίας. Στο χώρο αυτό έχει δημιουργηθεί μια γειτονιά με πολλά σπίτια. Ένας κίνδυνος όμως υπάρχει πάνω απ’ αυτά. Είναι το μεγάλο κοτρώνι στην πλαγιά του Κάστρου που κάποτε μπορεί να ξεκοπεί και να δημιουργήσει θύματα και ζημιές.
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΤΙΜΙΟΒΑΣ
Τίμιοβα λέγεται ο καπνός στη σλάβικη γλώσσα. Είτε ο καπνός που βγαίνει από τη φωτιά είτε από την εξάτμιση της υγρασίας της γης. Κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας στη Γιάννιτσα είναι μια τρύπα που βγάζει καπνό και ζεστό αέρα.
Στη Γιάννιτσα κατά την Βυζαντινή εποχή διωγμένοι από τα μέρη της Κωνσταντινουπόλεως κατοίκησαν έως τρεις χιλιάδες Σλάβοι. Από τον μεγάλο αυτό αριθμό των κατοίκων συνάγεται εκ της ιστορίας που αναφέρω ότι εξακόσιοι Σλάβοι από την Γιάννιτσα, μυστικά μια νύχτα κατέβηκαν στην Καλαμάτα και περικύκλωσαν το Κάστρο, το κατέλαβαν και απελευθέρωσαν τους εκεί φυλακισμένους Σλάβους.
Οι Σλάβοι στην περιοχή αυτή του σημερινού μοναστηριού παρατήρησαν την τρύπα που έβγαζε τον καπνό.
Ο καπνός σλάβικα ονομάζεται Τίμιοβα και παρέμεινε εκεί το τοπονύμιον Τίμιοβα όπου χτίστηκε και το μοναστήρι της Παναγίας και πήρε το όνομα Τίμιοβα.
Τίμιοβα λέγεται ο καπνός και όχι τα κρεμμυδάκια των κρόκων που υπάρχουν εκεί, τον Σεπτέμβριο με τα πρωτοβρόχια βγάζουν τα κίτρινα κρινάκια τους, όπως υποστήριξε ο σοφός Ακαδημαϊκός δάσκαλος της Ιστορίας.

***  «Τρέχουν» δυο καθεστώτα «προγράμματα» του Αναπτυξιακού Νόμου


Πότε και γιατί δίνουν επιδότηση 55%
 Αυξημένες ενισχύσεις (επιδότηση 55%) απολαμβάνουν στον Αναπτυξιακό Νόμο (και από τα δύο καθεστώτα – προγράμματα «που τρέχουν») οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ή των κλάδων Τεχνολογίας – Πληροφορικής - Επικοινωνίας, οι Κοινωνικές και Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) - Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, οι εξωστρεφείς ή καινοτόμες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικό έργο σε Βιομηχανικές Περιοχές, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν την απασχόληση, οι επιχειρήσεις που το επενδυτικό τους σχέδιο υλοποιείται σε χαρακτηρισμένες Ειδικές Περιοχές του Νομού, οι επιχειρήσεις από συγχώνευση και οι επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία.
 ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ως Ειδικές χαρακτηρίζονται από το Ν. 4399/2016 (Αναπτυξιακός Νόμος):
-Από το Δήμο Καλαμάτας οι Δημοτικές Ενότητες Καλαμάτας και Θουρίας
-Από το Δήμο Δυτικής Μάνης οι Δημοτικές Ενότητες Λεύκτρου και Αβίας (ολόκληρος ο Δήμος)
-Από το Δήμο Οιχαλίας η Δημοτική Ενότητα Είρας
-Από το Δήμο Τριφυλίας η Δημοτική Ενότητα Τριπύλης
 ΕΙΔΙΚΕΣ… ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Ειδικές ενισχύσεις / επιδοτήσεις 55% (άλλως περί το 40%), δίνονται με το Άρθρο 12 (Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων) και με τα δύο καθεστώτα (προγράμματα), για επενδυτικά σχέδια που πληρούν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Είναι εξωστρεφείς πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις: ως τέτοιες ορίζονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν την εξωστρέφειά τους, δηλαδή το λόγο αξίας των εξαγωγών τους προς τον κύκλο εργασιών τους, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 5% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών τους το τρίτο έτος πριν από το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, είτε και χωρίς την προϋπόθεση αύξησης της εξωστρέφειάς τους, εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 85% του κύκλου εργασιών το τρίτο έτος πριν από το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Για την τεκμηρίωση της αύξησης των εξαγωγών οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν κλείσει τρεις διαχειριστικές χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.
β. Είναι καινοτόμες πολύ Μικρές και Μικρές επιχειρήσεις. Καινοτόμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις των οποίων οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχουν υπερβεί το 10% του συνόλου των λειτουργικών τους δαπανών, για ένα (1) τουλάχιστον έτος από τα τρία (3) τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος.
γ. Είναι επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχώνευση ανεξαρτήτων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέας εταιρείας, αποκλειόμενης ρητά της εξαγοράς. Οι ανεξάρτητες Μικρές και πολύ Μικρές (ΜΠΜ) θα πρέπει να υφίσταντο κατά την 22α-6-2016, χρονολογία έναρξης ισχύος του ν. 4399/2016, ενώ η συγχώνευση θα πρέπει να (έχει) πραγματοποιηθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία και σε κάθε περίπτωση, πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
δ. Είναι πολύ Μικρές και Μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αύξησαν την απασχόλησή τους (με βάση τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) σε ποσοστό τουλάχιστον 10% την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Η ενίσχυση αυτή παρέχεται σε επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί τουλάχιστον 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής και το ακέραιο μέρος της ποσοτικής αύξησης των ΕΜΕ σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο του μηδενός.
ε. Είναι συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4430/2016 (Ά 2015)), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α΄78),
στ. Είναι επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υλοποιούνται σε έναν από τους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και Αγροδιατροφής, ως κύριο κλάδο δραστηριότητάς τους
ζ. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία.
η. Είναι επιχειρήσεις των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.). Ειδικότερα, ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης νέων μονάδων ή τα επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων μονάδων για νέα οικονομική δραστηριότητα εντός του χώρου υποδοχής. Ως νέα οικονομική δραστηριότητα νοείται κάθε δραστηριότητα που δεν εμπίπτει στην ίδια τάξη (τετραψήφιος αριθμητικός κωδικός ΚΑΔ στατιστικής ταξινόμησης) με ήδη ασκούμενη από το φορέα δραστηριότητα.
θ. Είναι επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στις ειδικές περιοχές.
ι. Είναι επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές (ιδίως: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος).
 ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Στόχος του καθεστώτος / υποπρογράμματος του τρέχοντος αναπτυξιακού νόμου «Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», όπως και του καθεστώτος / υποπρογράμματος «Γενική Επιχειρηματικότητα», είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων (από επιδότηση / δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού σε ευρώ μέχρι φορολογικές απαλλαγές και επιδότηση δημιουργούμενης απασχόλησης), με βασικό στόχο τη δημιουργία επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις, που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους κάτωθι επιλέξιμους κλάδους.
• Πρωτογενή Τομέα (ΚΥΑ 108621/17.10.2016 & 129229/24.11.2017)
• Μεταποίηση
• Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
• Τουρισμός (μόνο Ξενοδοχεία και Ειδικές Μορφές Τουρισμού, όχι δευτερεύοντα
τουριστικά καταλύματα)
• Logistics
• Τομέας Ενέργειας (με σημαντικές εξαιρέσεις)
 ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή του φορέα στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει, είτε (συνολικά) μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε (και συνολικά) με εξωτερική χρηματοδότηση (δάνειο), είτε με ποσόστωση ιδίων και ξένων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή (άρθρο 14 παρ. 14 Γ.Α.Κ.), δηλαδή δεν μπορεί να είναι π.χ. δάνειο με επιδότηση επιτοκίου.
Εναλλακτικά, ο φορέας δύναται να υποβάλει ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του νομίμου εκπροσώπου του για την πρόθεση λήψης δανείου. Βεβαίως, δεδομένης και της τραπεζικής κατάστασης και της ταλαιπωρίας και χρονοτριβής έκδοσης προέγκρισης ή δανείου, έτσι απλοποιούνται οι διαδικασίες για όσους δεν έχουν ίδια κεφάλαια και μπορούν να πάρουν δάνειο (ακόμα και ολόκληρο το ποσό της ίδιας συμμετοχής), αλλά το σίγουρο είναι ότι το δάνειο πρέπει εγκαίρως σε ύστερο αλλά εύθετο χρόνο να εξασφαλιστεί, γιατί αλλιώς επένδυση δεν μπορεί να γίνει…
Με πιο απλά λόγια, σου λέει: Δεν έχεις ίδια κεφάλαια για ίδια συμμετοχή; Πάρε δάνειο. Δεν μπορείς τώρα ή δεν προλαβαίνεις ή είναι… ταλαιπωρία; Βάλε στο επενδυτικό φάκελο μόνο μια απλή επιστολή αίτησης δανείου και στην τεκμηρίωση της βιωσιμότητας (στη μελέτη σου) υπολόγισε με λήψη δανείου υποχρεωτικά διάρκειας 10 ετών και με επιτόκιο 10%. Και εάν τελικά δεν μπορείς να πάρεις το δάνειο (που λες)… χαιρέτα την (εγκεκριμένη) επένδυση σου…
 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ»
«Αρχική επένδυση» είναι «η επένδυση σε ενσώματα (κτήρια, εξοπλισμός κ.τ.λ.) και άυλα στοιχεία του ενεργητικού σε σχέση με τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης (νέα δραστηριότητα, νέα έδρα), την επέκταση της δυναμικότητας υφισταμένης επιχειρηματικής εγκατάστασης, τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αγαθά / προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτή ή τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης».
  ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΟΝΑΔΟΣ
Επιδοτείται και η «απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης». 
Επιμέλεια Στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας  Νομικός/Οικονομολόγος
***  Δίωρη στάση εργασίας χθες από τους δικαστικούς υπαλλήλους

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, οι δικαστικοί υπάλληλοι, έπειτα από προκήρυξή της από την Ομοσπονδία τους. Όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους, ξεκινά άλλο ένα δικαστικό έτος με τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και ειδικότερα στα Δικαστήρια, να χρονίζουν και συνεχώς να διογκώνονται.
 Αιτήματα
Τα δύο βασικά αιτήματα των υπαλλήλων είναι:
-Ο διορισμός δικαστικών υπαλλήλων, αρχικά μέσα από την ολοκλήρωση των προκηρύξεων 1Κ/2017, 2Κ/2017 και 8Κ/2017 που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 3 χρόνια, και στη συνέχεια μέσα από όποια άλλη νόμιμη διαδικασία, όπως προκήρυξη νέων διαγωνισμών ή μετατάξεις, να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, αλλά και θέσεις γραμματέων στα εφετεία της χώρας που έχουν οργανικά κενά, όπως και θέσεις επιμελητών δικαστηρίων στις δικαστικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητοι και υπάρχουν οργανικά κενά. 
-Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, που καταργήθηκε με το μισθολόγιο του 2011. Μάλιστα, οι υπάλληλοι για το επίδομα αυτό σημειώνουν ότι καταργήθηκε παρότι βιώνουν ανάλογες συνθήκες εργασίας με τους δικαστές.
 Κινητοποιήσεις
Παράλληλα, η Ομοσπονδία των υπαλλήλων έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ έχει λάβει αποφάσεις και για άλλες δράσεις.
Με επιστολή τους έχουν ζητήσει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με τους φορείς της Δικαιοσύνης (Προέδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων, Δικαστικές Ενώσεις, Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας/Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων).
Ταυτόχρονα, έχουν ζητήσει συνάντηση με τους αρμοδίους του ΑΣΕΠ, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των εν εξελίξει διαγωνισμών διορισμού δικαστικών υπαλλήλων.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν χθες και στην Καλαμάτα δίωρη στάση εργασίας από τις 9.00 το πρωί έως και τις 11.00, ενώ τις ώρες αυτές πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του τοπικού Συλλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Η Ομοσπονδία έχει προειδοποιήσει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, αν δε βρεθεί λύση στα προβλήματα.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Τα πυρηνελαιουργεία κράτησαν τον Νίκα στη Μεσσηνία

Δε θα συνοδέψει τελικά τον πρωθυπουργό σήμερα στην περιοδεία του στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στα Ιωάννινα και στο πρόγραμμά του αναφερόταν ότι στην επίσκεψή του στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι θα τον συνόδευαν οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Παναγιώτης Νίκας και Ρόδη Κράτσα αντίστοιχα, καθώς οι Περιφέρειες αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων. Στόχος ήταν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν τις βέλτιστες πρακτικές που θα μπορέσουν να προτείνουν και να ενσωματώσουν οι Περιφέρειές τους.
Ωστόσο, προγραμματισμένη σύσκεψη σήμερα το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, για τα πυρηνελαιουργεία και τη λειτουργία τους, λόγω έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου, κράτησαν τον κ. Νίκα στη Μεσσηνία.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο είναι ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ το εργοστάσιο κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Ταυτόχρονα με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της αναθέτουσας αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.
Σημειώνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018». Η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.

***  Στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση της οδού Πλαστήρα

Σε συνέχεια πρότασης του Δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η Πράξη «Ανάπλαση οδού Πλαστήρα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» με εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής και απόφαση του περιφερειάρχη, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη "Διαύγεια".
Από τα οικονομικά στοιχεία του έργου φαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί σχετικά με την κατασκευή του, ενώ η υλοποίησή του θα αλλάξει την όψη της Δυτικής Παραλίας μέχρι τον Κορδία.
Επισημαίνεται πως η επιλογή του συγκεκριμένου έργου, η μελέτη που το αφορά, το σύνολο των εγκρίσεων, η επίβλεψη, η παραλαβή και η συντήρηση αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας. Δηλαδή, το έργο ανήκει στο Δήμο, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιάμεση υπηρεσία τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σημειώνεται πως μία από τις δύο περιοχές εστίασης της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας είναι η παραλιακή ζώνη, στην οποία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ο ιστός της πόλης, τόσο από άποψη δόμησης όσο και από άποψη χρήσης από τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ο μετασχηματισμός της παραλιακής ζώνης σε μια μείζονα υπερτοπική «πύλη» αποτελεί βασικό στοιχείο του οράματος της ΣΒΑΑ. Βασικός οδικός άξονας (προς τη δύση) της παραλιακής ζώνης είναι και η οδός Ν. Πλαστήρα, η οποία εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τον οικισμό του Κορδία. Είναι οδός προσπέλασης προς οικιστική περιοχή, και φέρει κυκλοφορία από και προς τη δυτική ακτή της Καλαμάτας.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν με την πράξη «Ανάπλαση οδού Πλαστήρα» είναι:
*Η κατασκευή ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη θέση του υπάρχοντος τετρασκελούς ισόπεδου κόμβου, στη συμβολή της παραποτάμιας οδού Αρτέμιδος, της οδού Ευαγγελιστρίας, της οδού Νικολάου Πλαστήρα και της συνέχειας της οδού Αρτέμιδος προς τον αθλητικό χώρο του Δήμου Καλαμάτας
*Η εφαρμογή Τυπικής Διατομής Κύριας Συλλεκτήριας Οδού, που διατρέχει περιοχές Εκτός Σχεδίου Πόλης με βασική λειτουργία τη σύνδεση και με δυνατότητα εξυπηρέτησης παροδίων ιδιοκτησιών, στην οδό Νικολάου Πλαστήρα και συγκεκριμένα της εφαρμογής δίιχνης τυπικής διατομής, με θέσεις στάθμευσης στα δεξιά της οδού και ποδηλατόδρομο μήκους 390 μ. επί του αριστερού πεζοδρομίου
*Η σήμανση - ασφάλιση της οδού Νικολάου Πλαστήρα και του Ισόπεδου Κυκλικού Κόμβου για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και του επιπέδου λειτουργικότητας της οδού
*Η κατασκευή κλειστού δικτύου ομβρίων κατά μήκος της οδού για την αποστράγγιση - αποχέτευση του καταστρώματος και των παροδίων ιδιοκτησιών
*Ο ηλεκτροφωτισμός της οδού Ν. Πλαστήρα και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου
*Η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (κρασπεδόρειθρα, πεζοδρόμια κ.ά.).  Α.Π.

***  Αρχαία Θουρία: Τέλος ανασκαφών για φέτος με εντυπωσιακά νέα ευρήματα

~ Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου οι φετινές ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία, με μεγάλη επιτυχία.
Συμπληρώθηκαν ήδη 10 χρόνια συστηματικών ανασκαφών, από το 2009, στην περιοχή της αρχαίας πόλης, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με τη διεύθυνση της δρος Ξένης Αραπογιάννη.
Κατά τη διάρκεια της δίμηνης ανασκαφικής περιόδου ήλθε φέτος στο φως ένα ακόμη τμήμα του αρχαίου θεάτρου, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του μνημείου, το οποίο εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την σπουδαία αρχιτεκτονική του! Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές έρευνες και σε άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή όπου εξαπλώνεται η αρχαία πόλη, με εντυπωσιακά νέα ευρήματα, που συμπληρώνουν διαρκώς την εικόνα της αρχαίας Θουρίας.
Όλη η ανασκαφική ομάδα, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτων, τοπογράφος, εργατικό και τεχνικό προσωπικό, φοιτητές, συνέβαλε και φέτος ακούραστα και με απαράμιλλο ενθουσιασμό στο επιτελούμενο ανασκαφικό έργο, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.  Διαβάστε Επίσης: "Ανοχύρωτο" το μέλλον της Αρχαίας Θουρίας 
 ***  Εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία: Όπου έσεισε, θα σείσει… γι' αυτό προέχει η πρόληψη

~  Ο αρχαίος ιστορικός και γεωγράφος Πλίνιος είχε πει «όπου έσεισε, θα σείσει», κάτι που έχει επαληθευθεί πολλάκις. Πράγματι, οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται στα ίδια σημεία. Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα από τις όποιες εκδηλώσεις γίνονται στην Καλαμάτα με αφορμή τους φονικούς σεισμούς του 1986, μαζί με την υπόμνηση της πρόληψης.
Αυτό είναι και το συμπέρασμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων από τη δημοτική παράταξη "Καλαμάτα - Τόπος Ζωής", με ομιλητές τον Ιωάννη Κουκουβέλα, καθηγητή Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, δρ. σεισμολόγο, πρόεδρο συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι της UNESCO, επιστημονικό συνεργάτη της Ε.Ε. και την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Τόνια Κουζή.
Σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοσοφία της εκδήλωσης, η παράταξη πρόκειται να διοργανώσει μια σειρά από επιστημονικές ημερίδες που αφορούν προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό τόσο την ενημέρωση των πολιτών όσο και την ενίσχυση της Δημοτικής Αρχής με την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση, η οποία θα μπορεί να αποτελέσει και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για προς υλοποίηση έργα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους και όσες την παρακολούθησαν, αφού οι ομιλητές αναφέρθηκαν, όχι τόσο στα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να αποτραπούν, αλλά στις πολιτικές και πρακτικές εκείνες που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους αρμοδίους, έτσι ώστε το μέγεθος της καταστροφής να είναι όσο το δυνατό πιο μικρό.
Τόσο ο κ. Κουκουβέλας όσο και ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσαν ότι το πότε θα εκδηλωθεί ένα φυσικό φαινόμενο είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Εκείνο που μπορεί να γίνει, όμως, είναι τακτικός έλεγχος, αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών και ενημέρωση των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του τη χρησιμότητα ανάλογων εκδηλώσεων, μια και τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση πλήθους παραδειγμάτων, έχει αποδειχθεί ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα σε αυτό που ονομάζουμε πολιτική προστασία
Στην εκδήλωση ήταν και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Καλαμάτα Μπροστά", Βασίλης Κοσμόπουλος, καθώς και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Τάκης Τζαβάρας.

***  Έληξε η κατάληψη σε σχολικό συγκρότημα της Καλαμάτας

Ανοιχτό είναι πλέον το σχολικό συγκρότημα στην οδό Κρήτης που συστεγάζονται το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ καθώς και το Εσπερινό ΕΠΑΛ της πόλης.

*** Στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση της οδού Πλαστήρα

Σε συνέχεια πρότασης του Δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η Πράξη «Ανάπλαση οδού Πλαστήρα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» με εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής και απόφαση του περιφερειάρχη, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη "Διαύγεια".
Από τα οικονομικά στοιχεία του έργου φαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί σχετικά με την κατασκευή του, ενώ η υλοποίησή του θα αλλάξει την όψη της Δυτικής Παραλίας μέχρι τον Κορδία.
Επισημαίνεται πως η επιλογή του συγκεκριμένου έργου, η μελέτη που το αφορά, το σύνολο των εγκρίσεων, η επίβλεψη, η παραλαβή και η συντήρηση αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας. Δηλαδή, το έργο ανήκει στο Δήμο, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιάμεση υπηρεσία τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σημειώνεται πως μία από τις δύο περιοχές εστίασης της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας είναι η παραλιακή ζώνη, στην οποία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ο ιστός της πόλης, τόσο από άποψη δόμησης όσο και από άποψη χρήσης από τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ο μετασχηματισμός της παραλιακής ζώνης σε μια μείζονα υπερτοπική «πύλη» αποτελεί βασικό στοιχείο του οράματος της ΣΒΑΑ. Βασικός οδικός άξονας (προς τη δύση) της παραλιακής ζώνης είναι και η οδός Ν. Πλαστήρα, η οποία εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τον οικισμό του Κορδία. Είναι οδός προσπέλασης προς οικιστική περιοχή, και φέρει κυκλοφορία από και προς τη δυτική ακτή της Καλαμάτας.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν με την πράξη «Ανάπλαση οδού Πλαστήρα» είναι:
*Η κατασκευή ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη θέση του υπάρχοντος τετρασκελούς ισόπεδου κόμβου, στη συμβολή της παραποτάμιας οδού Αρτέμιδος, της οδού Ευαγγελιστρίας, της οδού Νικολάου Πλαστήρα και της συνέχειας της οδού Αρτέμιδος προς τον αθλητικό χώρο του Δήμου Καλαμάτας
*Η εφαρμογή Τυπικής Διατομής Κύριας Συλλεκτήριας Οδού, που διατρέχει περιοχές Εκτός Σχεδίου Πόλης με βασική λειτουργία τη σύνδεση και με δυνατότητα εξυπηρέτησης παροδίων ιδιοκτησιών, στην οδό Νικολάου Πλαστήρα και συγκεκριμένα της εφαρμογής δίιχνης τυπικής διατομής, με θέσεις στάθμευσης στα δεξιά της οδού και ποδηλατόδρομο μήκους 390 μ. επί του αριστερού πεζοδρομίου
*Η σήμανση - ασφάλιση της οδού Νικολάου Πλαστήρα και του Ισόπεδου Κυκλικού Κόμβου για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και του επιπέδου λειτουργικότητας της οδού
*Η κατασκευή κλειστού δικτύου ομβρίων κατά μήκος της οδού για την αποστράγγιση - αποχέτευση του καταστρώματος και των παροδίων ιδιοκτησιών
*Ο ηλεκτροφωτισμός της οδού Ν. Πλαστήρα και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου
*Η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (κρασπεδόρειθρα, πεζοδρόμια κ.ά.). Α.Π.

***   Το μέλλον του Β. Τζαμουράνη

Οι φήμες υπήρχαν ακόμα και πριν από την περίοδο που ο Παναγιώτης Νίκας ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο λόγος για τη μετακίνηση του Βασίλη Τζαμουράνη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρότυπος Δήμος", στην Τρίπολη.  
Κάποια… τεχνικά κωλύματα κρατούσαν τις φήμες "εν υπνώσει".
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, όλα αυτά ξεπεράστηκαν με μια διάταξη, που επιτρέπει στον κ. Τζαμουράνη να ακολουθήσει και να συνεργαστεί με τον Παν. Νίκα στην Περιφέρεια.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η φημολογία μείνει στη θεωρία ή θα γίνει και πράξη.  Α.Π. 

***  Διαβεβαιώσεις για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από τον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με τον αρμόδιο για τα νοσοκομεία υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, συζήτησαν για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του, κυρίως λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε για τη συνέχεια της λειτουργίας του νοσοκομείου, την πλήρωση των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και τη με κάθε τρόπο αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες.

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Έρευνα προκαλεί ΤΡΟΜΟ! Η μισή χώρα θα είναι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ μέχρι το 2100…
~Ένα ιταλικό think-tank προκάλεσε τρόμο στην χώρα, καθώς προέβλεψε ότι λόγω της μαζικής λαθρομετανάστευσης και της μείωσης των γεννήσεων, οι μισοί Ιταλοί πιθανό να είναι μουσουλμάνοι μέχρι τα τέλη του αιώνα. 
Το ίδρυμα FareFuturo δημοσίευσε τα ευρήματά του στην «Πρώτη έκθεση για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης», σε συνεργασία με το κόμμα των εθνικών συντηρητικών Αδελφοί της Ιταλίας (FdI), αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Giornale.    
Σύμφωνα με την έκθεση, οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν το 30,1% όλων των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ιταλία από τις αρχές του 2019 και από το 2018 ο αριθμός των Μουσουλμάνων αυξήθηκε κατά 127.000 ενώ οι Χριστιανοί μειώθηκαν κατά 145.000 την ίδια περίοδο. Οι συντάκτες ισχυρίζονται ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην Ιταλία είναι μουσουλμάνοι και επίσης σημείωσε ότι οι μουσουλμάνοι τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων από τους ιθαγενείς Ιταλούς.Το voicenews εδώ και πάρα πολλά χρόνια φωνάζει ότι ο εξισλαμισμός συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Εάν η Ιταλία «πέσει» η χώρα μας θα περικυκλωθεί από χώρες που είναι μουσουλμανικές (εάν εξαιρέσουμε τα Σκόπια τα οποία όμως εξαλβανίζονται επίσης).Με πληροφορίες από breitbart.com
*** Δημοσκόπηση της MRB με αφορμή την ΔΕΘ! Δείτε όλα τα ποσοστά των κομμάτων…
~
Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές παρουσιάστηκε σήμερα με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής:
ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
ΝΔ 36,4%
ΣΥΡΙΖΑ 21,9%
ΚΙΝΑΛ 6,4%
ΚΚΕ 4,8%
ΜέΡΑ 25 4,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,1%
ΑΝΤΑΡΣΙΑ 1,1%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4%
ΛΕΥΚΟ ΑΚΥΡΟ ΑΠΟΧΗ 3,2%
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 14,8%

***

~**   ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

~  Μαθαίνει τον αντίπαλό της στο Κύπελλο Ελλάδος η Καλαμάτα

~  Η κλήρωση για τους αγώνες της 4ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος περιόδου 2019-2020, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 17/09/2019 και ώρα 12:00 στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο Πάρκο Γουδή.
Η διαδικασία αναμένεται με ενδιαφέρον και στην Καλαμάτα, καθώς θα αναδείξει τον πρώτο αντίπαλο της τοπικής μας ομάδας για το θεσμό, κόντρα στον οποίο θα γίνει και το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς.
Η επόμενη και τελευταία του Σεπτέμβρη εβδομάδα θα είναι μάλιστα πλήρους δράσης, καθώς στα μέσα της η Μαύρη Θύελλα θα παίξει Κύπελλο και την Κυριακή 29 είναι η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα για το πρωτάθλημα της Football League στον Αιγάλεω, με έναν αγώνα με ιστορική χροιά…

**  Με φιλικό τίμησαν τη μνήμη του Σωτηράκη ο Αίαντας και οι φίλοι του

Πέρασαν τρία χρόνια από τον πολύ πρόωρο και ξαφνικό χαμό του Σωτηράκη Νικολακόπουλου που είχε συγκλονίσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο και όλη τη Μεσσηνία, όταν έχασε τη ζωή του στο γήπεδο, στο περιθώριο φιλικού αγώνα, έπειτα από ανακοπή καρδιάς.
Ο 14χρονος μαθητής και ποδοσφαιριστής της Βέργας, του Αίαντα και των Μεικτών ομάδων της ΕΠΣΜ άφησε παρακαταθήκη την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα της ασφαλούς άθλησης μέσα από την πρόληψη και τον εξοπλισμό με απινιδωτές (αυτόματες συσκευές επαναφοράς του καρδιακού παλμού σε περίπτωση ανακοπής) σε όσο γίνεται περισσότερους αθλητικούς χώρους.
Η Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ήταν μια ξεχωριστή ημέρα μνήμης, αφιερωμένη στον μικρό Σωτήρη, με ένα φιλικό παιχνίδι που διοργάνωσε και θα καθιερώσει σε ετήσια βάση ο Αίαντας και στο οποίο ανταποκρίθηκαν πολυάριθμοι συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και συμπαίκτες του Σωτήρη.
Το προχθεσινό πρωινό στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης» ήταν συναισθηματικά φορτισμένο, με κοινή την πεποίθηση όμως ότι ο Σωτήρης θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων…

***

~


***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  :             
~1 ,  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !   - Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .-  
2.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 
Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .- 
3.-.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 

4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 
5.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
6.- Η Εφημερίδα μας   Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας (2) .
Τετάρτη 04  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/2.html  .- 
7.-Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
8.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας   .-  Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post.html .-  
9.- .-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
10.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .  - 

11.-Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-  
12.- Η  Εφημερίδα  μας  Τα  Νέα των  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
13.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :

 https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
14.-Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .-  Τετάρτη  11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) :
https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
15.- .- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  15 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html .-
16.- Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_12.html  .-
17.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .- Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2)  .- :
https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
18.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_13.html  .- 
19.-Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_14.html   .-
 20.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας .- Δευτέρα  16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_15.html .- 
 21.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνία (2) .- Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
 22.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :
https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_16.html  .-  
23.-   

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2019  :  
1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Πέμπτη 01  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ !  και  ΚΑΛΗ  ΠΑΝΑΓΙΑ   για όλους μας     :
https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .-
 2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-
Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
 27.-   Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .
Πέμπτη  29 Αυγούστου 2019 Στο  αγιάζι της ενημέρωσης:
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/blog-post_28.html  .- 

 28.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 

https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_29.html  .-
 29.- Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-
Σάββατο 31  Αυγούστου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης

 https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_30.html  .-  
 30.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  (2)  .-Σάββατο 31/08/2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/2.html  .-  
~  *** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-
*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .-        
  https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif  = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ
  1.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  - =stamatios.n.skoulikas
  2.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου