ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 ,
~~ 26 Ιανουαρίου
Οσίου Ξενοφώντος (1) και της συνοδείας αυτού (†ς΄αι.) Ιερομάρτυρος Ανανίου, Πέτρου δεσμοφύλακος. Οσίων Αμμωνά (2) και Γαβριήλ. Ξενοφώντος κτίτορος της εν Άθω ομωνύμου μονής και Συμεώνος του «παλαιού».
(1)Η γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά τους, Αρκάδιος και Ιωάννης έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη στους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Ο άγιος και η οικογένειά του ακολούθησαν κατά γράμμα τη θεία εντολή. Βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό των πτωχών και απόρων, τους οποίους περιέθαλπαν. Παράλληλα ο Ξενοφών, θέλησε λόγω και της ευγενικής του καταγωγής, να δώσει ανάλογη μόρφωση και στα παιδιά του και μάλιστα κοντά σε σοφούς διδασκάλους στη Βηρυτό της Φοινίκης. Στο δρόμο όμως για τη Βηρυτό, τα παιδιά του χάθηκαν σε ναυάγιο και ο όσιος με τη γυναίκα του έσπευσαν επί τόπου προκειμένου να τα αναζητήσουν. Μετά από κοπιαστική πολυήμερη αναζήτηση, ο όσιος βρήκε τους γιους του μοναχούς. Αμέσως μαζί με τη γυναίκα του ασπάσθηκαν τον μοναχισμό και άρχισαν μία νέα ευσεβή ασκητική ζωή. Εκοιμήθησαν σε βαθύ γήρας εν ειρήνη.
(2)Έζησε στα χρόνια του Μ. Αντωνίου τον οποίο και θαύμαζε. Έφθασε σε μεγάλα ύψη αρετής και απάθειας, ώστε να είναι αδιάφορος στις ύβρεις, ευλογώντας και ευεργετώντας μάλιστα τους υβριστές του. Ιδιαίτερη προσπάθεια κατέβαλε ο όσιος για την επάνοδο των παραστρατημένων γυναικών στο δρόμο του Θεού. Κι ενώ ο κόσμος τον κατηγορούσε για αυτή του την προσπάθεια, εκείνος αδιαφορούσε για τα σχόλιά τους και εργαζόμενος σκληρά πετύχαινε στο δύσκολο έργο του.
~ Σπάρτης Ευστάθιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Καλώ τον λαό να πάει στο συλλαλητήριο της Αθήνας- Εξω από αυτό οι… υποψήφιοι πολιτικοί»
~ του Γιώργου Θεοχάρη
Να δώσει δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλεί τον λαό ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, που μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ διατράνωσε τη φωνή του για τα ιδανικά και τις αξίες της Ελλάδας.
* Ο Ιεράρχης σε αποκλειστικές του δηλώσεις, καταθέτει την προσωπική του άποψη για τα συλλαλητήρια, αλλά και την στάση της Εκκλησίας για το θέμα.
Παράλληλα όμως, ζητά από τους διοργανωτές να μην επιτρέψουν σε κανέναν να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις, που αφορούν ένα εθνικό θέμα και στις οποίες δεν πρέπει να μπουν κομματικές ταμπέλες.
 – Σεβασμιώτατε, είδαμε στην Θεσσαλονίκη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για την Μακεδονία. Πως κρίνετε αυτή τη μαζικότητα της διαδήλωσης;
«Ο Χριστιανικός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος με εθνικά θέματα και όταν δε φτάνουμε να διαπραγματευόμαστε το όνομα της Μακεδονίας μας πολύ καλά κάνει και βγαίνει στο δρόμο. Αυτό είναι πηγαίο και ξεκινά από την αγάπη του λαού για την πατρίδα μας. Μην απεμπολήσουμε τα δικαιώματα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Να μη ζημιώσουμε την πατρίδα μας, οφείλουμε να είμαστε πιστοί στα ιδανικά της».
~ – Στις 4 Φεβρουαρίου θα γίνει ένα νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Τι έχετε να πείτε για το νέο ραντεβού που έχει δοθεί;
«Αρχικά, πρέπει να πως ένα μεγάλο μπράβο στο λαό που συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Εύχομαι το συλλαλητήριο της Αθήνας να είναι μεγαλύτερο και καλώ το λαό να συμμετάσχει σε αυτό».
– Ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Εκκλησία;
«Η Εκκλησία είναι μάνα. Η Εκκλησία ως διοικούσα πρέπει να συζητάει με το λαό ώστε και ο λαός να έχει πρόσβαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Εν τω μεταξύ θα ήθελα να υπογραμμίσω να μην υπάρξει ίχνος πολιτικοποίησης αυτών των συλλαλητηρίων και να σεβαστούμε την αναγκαιότητα και τη σοβαρότητα του μεγάλου αυτού εθνικού θέματος. Κάτω τα χέρια από την πολιτικοποίηση του συλλαλητηρίου καθώς τελευταία υπήρξαν σημάδια πολιτικοποίησης από συγκεκριμένα πρόσωπα που μίλησαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Εύχομαι οι διοργανωτές να λάβουν τα μέτρα τους».
~
*** Η αποκάλυψη του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ που συγκλόνισε! «Αν δοθεί το όνομα, έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια»...

~  «Αν δοθεί το όνομα ‘Μακεδονία’, έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στο Kontra News το βράδυ της Πέμπτης (25/01).
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗ  βρέθηκε καλεσμένος στον Γιάννη Παπαγιάννη και ανέλυσε τις πρόσφατες εξελίξεις με το Σκοπιανό στο Νταβός αλλά, έδωσε και τη δική του εκτίμηση για την εξέλιξη του θέματος.
«Ο εχθρός είναι οι φίλοι μας οι δυτικές και όχι οι ομόδοξες χώρες που θέλουν να σταθούν διπλά μας αλλά εμείς τους διώχνουμε. Οι Αμερικανοί ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου και αν δοθεί το όνομα ‘Μακεδονία’, έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια. Τα Σκόπια θα διασπαστούν από τους Αλβανούς, το όνομα θα μείνει για μια μερίδα Σκοπιανών, οι οποίοι θα είναι μακεδονική εθνότητα», υπογράμμισε και σχολίασε το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
«Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η Ρωσία διεισδύει στα Βαλκάνια, από τη στιγμή που οι Ρώσοι τα βρήκαν με τους Σέρβους. Αν δεν δοθεί λύση τώρα με το όνομα, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία θα προσεγγίσει τα Σκόπια, άρα θα χάσουν την περιοχή. Όποιος ελέγχει Σερβία, Σκόπια και Ελλάδα, ελέγχει την κεντρική Ευρώπη. Άρα, το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι ανάχωμα στην κάθοδο των Ρώσων», σημείωσε.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον των Γερμανών, «είναι γνωστό ότι όποιος ελέγχει τον άξονα Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Σκόπια, Σερβία-Γερμανία, είναι αυτός που μπορεί πιο εύκολα και γρήγορα να μεταφέρει τα κινεζικά εμπορεύματα από τα ελληνικά λιμάνια στο Βερολίνο», πρόσθεσε.
Ο κος Βελόπουλος δήλωσε ότι μέσα στο 2018 θα υπάρχουν καταιγιστικές εξελίξεις και δεν δίστασε να αναφέρει τις δυο κινήσεις που έχουν απομείνει στον Αλέξη Τσίπρα, μη παραλείποντας να επισημάνει ότι οι ΗΠΑ τον θεωρούν δεδομένο και ως εκ τούτου, είναι το «όργανο» τους για το Σκοπιανό.
«Ή δίνει το Μακεδονία (σ.σ.ο Αλέξης Τσίπρας) και άμεσα υπάρχει αντίδραση από την Αλβανία- διότι εκείνοι δεν θέλουν αυτή την ονομασία- ή δεν κλείνει το θέμα και πάει σε εκλογές. Θα επικαλεστεί αυτό το εθνικό θέμα και βάση Συντάγματος, θα καλέσει τον ελληνικό λαό στις κάλπες».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές αρχές, αναφέροντας ότι είναι κοντά η στιγμή «που οι Σκοπιανοί και οι Αλβανοί με νόμιμα τουρκικά χαρτιά,  θα αρχίσουν να διεκδικούν περιουσίες στη Μακεδονία και στην Ήπειρο. Έρχεται καταιγίδα»…

***  Μεσσήνιοι πέντε αστυνομικοί διευθυντές 
Από Μεσσήνιους φαίνεται ότι θα διοικηθούν αρκετές αστυνομικές διευθύνσεις, καθώς μετά τις τελευταίες κρίσεις αρκετοί προήχθησαν σε αυτό το βαθμό. Αυτή τη στιγμή πέντε αξιωματικοί από τη Μεσσηνία έχουν το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή και σήμερα αναμένεται η τοποθέτησή τους.  Αστυνομικός διευθυντής που διατήρησε το βαθμό του καθώς δεν κρινόταν φέτος είναι ο νυν αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, καθώς και ο Ηλίας Αξιοτόπουλος που υπηρετούσε με απόσπαση ως αστυνομικός υποδιευθυντής Λακωνίας και ο Χρήστος Καμπύλης που ηγείται της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας.
Κατά τις προχθεσινοβραδινές κρίσεις των αστυνομικών υποδιευθυντών προήχθησαν στο βαθμό του αστυνομικού διευθυντή οι Παναγιώτης Μάνταλος που υπηρετεί στη Διεύθυνση ως υποδιευθυντής και Παναγιώτης Νάκης που υπηρετεί ως διοικητής Τροχαίας.
Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση των αστυνομικών διευθυντών, αλλά και των ταξιάρχων, όπου θα ανακοινωθεί και ο νέος γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου. Β.Β.

*** Νεκρός στην τουαλέτα του βρέθηκε πριν από λίγο ο Ηγούμενος της Μονής Λειμώνος
~ βρέθηκε πριν από λίγα λεπτά ο – Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος, μέσα στη , στην τουαλέτα του κτιρίου.
Στη Μονή βρίσκεται ήδη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τη σορό του και να τη μεταφέρει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για νεκροψία – νεκροτομή και να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.
Στο Μοναστήρι βρίσκονται αυτή την ώρα και αστυνομικοί, οι οποίοι ερευνούν τα πάντα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

*** 400.000 λαού βούλιαξαν την Θεσσαλονίκη – Ανθιμος και Ιεράρχες στην εξέδρα- Ποιοι έδωσαν το παρών
 ~  του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η Θεσσαλονίκη «βούλιαξε» από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου για το συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
* Η ανταπόκριση των Ελλήνων από κάθε πλευρά της επικράτειας και του εξωτερικού ήταν συγκινητικό και συνάμα έδωσε κουράγιο σε μια εποχή που η πατρίδα βάλλεται. Στους 400.000 υπολογίζεται το συγκεντρωμένο πλήθος που έστειλε δυνατό μήνυμα για την Μακεδονία.
~  Στο κάλεσμα αυτό έδωσαν το παρών και Ιεράρχες. Το είχε προαναγγείλει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος το πρωί κατά το Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και τελικά στις 14:00 έδωσε το παρών μαζί με τους Μητροπολίτες που ήταν στη Θεία Λειτουργία. Συγκεκριμένα ήταν οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων, Βεροίας Παντελεήμων, Μιλήτου Απόστολος, Φιλίππων Στέφανος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Σερρών Θεολόγος, Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος, Ζιχνών Ιερόθεος, και Βρυούλων Παντελεήμων.
Παρόντες ήταν και πολλοί πολιτικοί, από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτός που «έκλεψε» την παράσταση ήταν ο λαός.
* Thestival Άνθιμος Συλλαλητήριο : https://youtu.be/4NdL1u9_RaA .-

*** Ο καιρός  σήμερα  Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Παρασκευή 26/1/2018 προβλέπεται αίθριος. Από Δευτέρα έρχονται
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Δύο συνεχόμενες παγίδες… 
Πριν από την είσοδο του Κάστρου, στο αριστερό μέρος του πλακόστρωτου υπάρχουν δύο συνεχόμενες παγίδες.
Όπως δείχνει η δεύτερη φωτογραφία, έχουν μείνει οι μεταλλικές βίδες που προεξέχουν του εδάφους.
Δεν είναι επικίνδυνο για τους πεζούς, έστω τους απρόσεκτους;  Ω. 

***  Τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους της Μεσσηνίας 
Την εμφάνισή τους έκαναν χθες τα πρώτα τρακτέρ έξω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεσσήνης. Μια εμφάνιση που σηματοδότησε τις πρώτες κινητοποιήσεις της χρονιάς και για τη Μεσσηνία, ενώ σε αυτή συμμετείχαν και αγρότες από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού.
Όπως έκαναν γνωστό, σκοπός της χθεσινής συνάντησης ήταν να παρθούν αποφάσεις για τα μπλόκα που θα στηθούν στη Μεσσηνία, ενώ οι κινήσεις τους θα εξαρτώνται και από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, όργανο στο οποίο συμμετέχουν και αγρότες από το νομό μας.

Χρήστος Θεοδωρακόπουλος
Ο πρόεδρος του Αγροκτηντροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχει ήδη ανταπόκριση από τους αγρότες στο κάλεσμα και σκοπός είναι την επόμενη εβδομάδα να στηθεί το πρώτο μπλόκο.
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάστακτο, όπως δυσβάστακτες χαρακτήρισε και τις αυξήσεις που θα ισχύσουν σε λίγο καιρό στις ασφαλιστικές εισφορές.
Μάλιστα, μιλώντας για αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος ανέφερε ότι το 70% των αγροτών της Πελοποννήσου είναι ανασφάλιστοι και έτσι δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία, ενώ πολλά παιδιά αυτών μένουν ανεμβολίαστα λόγω του προβλήματος. Ένα ακόμα ζήτημα που αφορά στα παιδιά των αγροτών είναι η μεταφορά τους στα σχολεία, αφού κι εκεί υπάρχει πρόβλημα.
Αναφερόμενος σε τοπικό επίπεδο ο κ. Θεοδωρακόπουλος σημείωσε ότι οι αγρότες της Μεσσήνης ζητούν την αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης του ΓΟΕΒ, αφού, όπως είπε, οι περσινές εργασίες δεν κάλυψαν όλο το δίκτυο, με αποτέλεσμα μόνο οι μισοί παραγωγοί να έχουν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και έτσι πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή
Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τους αγρότες ότι τέτοια εποχή κάθε χρόνο «θυμούνται» να βγουν στο δρόμο.
Όπως, όμως, μας είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, αυτό δεν ισχύει, αφού ως Ομοσπονδία όλο το χρόνο κάνουν δράσεις αλλά και παρεμβάσεις σε διάφορα όργανα, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.
Έτσι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν αγγίζει τους περισσότερους αγρότες.

Κώστας Αποστολόπουλος
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, παρατήρησε ότι βρέθηκε στη Μεσσήνη προκειμένου να δείξει τη συμπαράστασή του στους αγρότες της.
Μιλώντας για τον Αγροτικό Σύλλογο που εκπροσωπεί, είπε ότι εκεί συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι περιοδείες σε όλα τα χωριά της Πυλίας.
Επίσης, χρειάζεται αγώνας, αφού, για παράδειγμα, τα δύο τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία συνέβησαν σοβαρές ζημιές. Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, αλλά και η Περιφέρεια, έταξαν πολλά, αλλά όλα έμειναν στα λόγια.
Κλείνοντας κάλεσε όλους τους αγρότες της Πυλίας, στη σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή στις 19.30 στα γραφεία του Συλλόγου.

Δημήτρης Μπίρης
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου της Μεσσήνης, Δημήτρης Μπίρης, ανέφερε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, αφού τα προβλήματα παραμένουν και, μάλιστα, κάθε χρόνο αυξάνονται.
Έτσι δήλωσε ότι «οι αγρότες θα είναι μια ζωή στα μπλόκα».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** Το χρονικό της ανέγερσης του «Ορεινού Καταφυγίου Ταϋγέτου» (Τουριστικό Ταϋγέτου) 
Το ορεινό καταφύγιο Ταϋγέτου, γνωστό και ως τουριστικός ξενώνας, τουριστικό καταφύγιο, τουριστικό περίπτερο, ξενώνας ο «Ταΰγετος» ή απλά τουριστικό, είναι κτισμένο σε ένα γήπεδο 6.772,79 τ.μ. στη θέση Σουμπρόλακκα της Αλαγονίας.
Αλαγονία ονομάζεται η ορεινή και άγονη περιοχή της δυτικής σειράς του Ταϋγέτου, στα όρια των Νομών Μεσσηνίας-Λακωνίας και περιλαμβάνει τους οικισμούς: Αλαγονία (Σίτσοβα), Πηγές (Μικρή Αναστάσοβα), Αρτεμισία (Τσερνίτσα), Λαδά, Καρβέλι και Νέδουσα (Μεγάλη Αναστάσοβα).
Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο τουριστικός ξενώνας «είναι εξόχως μαγευτική επί της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης, όστις το μέγιστο θέλει εξυπηρετήση την τουριστικήν κίνησιν θερινήν τε και χειμερινήν».
  Η προετοιμασία της ανέγερσης
Το 1960, η Νομαρχία Μεσσηνίας στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, έπειτα από εισήγηση του τότε νομάρχη Χρήστου Κιτσίδη, αποφάσισε την ανέγερση του «Ορεινού Καταφυγίου Ταϋγέτου». Την εκπόνηση της σχετικής τεχνικής μελέτης ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κουτουμάνος, πολιτικός μηχανικός του υπουργείου Εσωτερικών.
Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε, κατόπιν διαταγής της Νομαρχίας, η Κοινότητα Αλαγονίας (παρά τις επιφυλάξεις της) με τη σύναψη δανείου από το Δημόσιο (Λογαριασμός Δημοσίων Επενδύσεων-Μεγαλύτερα Κοινωφελή Έργα). Η σύμβαση του δανείου, 820.000 δρχ., υπογράφτηκε στις 26 Απριλίου 1961 με συμβαλλόμενα μέλη, αφενός, τον Πολ. Σφήκα, διευθυντή της Νομαρχίας Μεσσηνίας, για το Δημόσιο και, αφετέρου, τον Ηλία Μαστρογιαννόπουλο, πρόεδρο της Κοινότητας Αλαγονίας, ως εκπρόσωπό της.
  Το χρονικό της ανέγερσης
Το 1961, μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, σε μειοδοτική δημοπρασία, εργολάβος της κατασκευής των εργασιών αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και άρχισαν οι εργασίες της κατασκευής του. Τον Ιούλιο του ιδίου χρόνου για την επίβλεψη των εργασιών ορίσθηκε από την ΤΥΔΚ Μεσσηνίας ο μηχανικός Βασίλειος Πρωτοπαπαδάκης.
Το 1962 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της αγοράς δασικής έκτασης για την ανέγερση του καταφυγίου έναντι του ποσού των 1.980 δραχμών. Τη χρονιά αυτή, λόγω του ότι ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, κηρύχτηκε έκπτωτος. Προκειμένου να συνεχισθούν οι εργασίες της ανέγερσης, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλαγονίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας Μεσσηνίας, ανέθεσε τη συνέχιση των εργασιών, χωρίς μειοδοτική δημοπρασία, απευθείας στον εργολάβο δημοσίων έργων Αναστάσιο Ζάγουρα.
Το 1964, κι αφού οι οικοδομικές εργασίες είχαν προχωρήσει, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλαγονίας ενέκρινε σχετική μελέτη που είχε συνταχθεί από τον Π. Ηλιόπουλο, μηχανολόγο Υ.Δ.Κ.Ε του υπουργείου Εσωτερικών, προϋπολογισμού 195.000 δρχ., για το έργο «Εγκατάστασης κεντρικής θερμάνσεως και διανομής θερμού ύδατος Ορεινού Καταφυγίου Ταϋγέτου».
Για την εκτέλεση του έργου, έπειτα από μειοδοτική δημοπρασία, εργολάβος αναδείχτηκε ο Δημήτριος Ντούρος, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ.
Την ίδια χρονιά εγκρίθηκε και η μελέτη που συντάχτηκε από τον Γρηγόριο Τζούλα, υπομηχανικό της ΤΥΔΚ Μεσσηνίας, για το έργο «Ηλεκτρικής εγκαταστάσεως Ορεινού Καταφυγίου Ταϋγέτου», προϋπολογισμού 195.000 δρχ. Για την εκτέλεση του έργου, ύστερα από μειοδοτική δημοπρασία, εργολάβοι αναδείχτηκαν οι Αφοί Σταύρου Σωφρονά.
Το 1965, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλαγονίας, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας της Κοινότητας, ζήτησε εγγράφως τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) για την αναστολή της είσπραξης τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων του προγράμματος «Μεγαλυτέρων Έργων». Το αίτημά τους ενισχύουν με την υπενθύμιση ότι η Κοινότητα Αλαγονίας ανέλαβε την εκτέλεση του έργου παρά τη θέληση του Κοινοτικού Συμβουλίου, έπειτα από αφόρητη πίεση της Νομαρχίας και, μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι «η βεβαίωσις του συναφθησομένου δανείου θα ελάμβανεν χώραν μετά την αποπεράτωσιν του έργου, οπότε διά της εκμισθώσεως αυτού θα ήτο δυνατή η κάλυψις των τοκοχρεωλυσίων, καθ’ όσον η Κοινότης δεν είχεν –ούτε έχει– την δυνατότητα ν’ αντιμετωπίση ταύτα εξ ιδίων πόρων».
Τον Ιούλιο του 1970, και αφού εν τω μεταξύ το Τουριστικό παρά τις δυσκολίες είχε κατασκευασθεί, ο νομάρχης Μεσσηνίας, Χρ. Καμπαδέλλης, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες της Κοινότητας Αλαγονίας και την αναγκαιότητα για την άμεση εκμετάλλευσή του, ζήτησε οικονομική ενίσχυση 300.000 δρχ. από τη Γραμματεία Τουρισμού για την επίπλωσή του.
  H μίσθωση
Το 1970, η Κοινότητα Αλαγονίας αποφάσισε να μισθώσει το νεόδμητο Τουριστικό Καταφύγιο. Κατά τη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου ο πρόεδρος της Κοινότητας Κωνσταντίνος, Αριστ. Σπύρης, αναφέρει: «H δαπάνη ανεγέρσεως του κτηρίου και των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών του Τουριστικού Ξενώνος μέχρι σήμερον ανέρχεται εις δραχμάς 2.828.166. Εάν το κτήριον παραμείνη ανεκμετάλλευτον και άνευ φύλακος, θα υποστή νέας φθοράς εκ του χρόνου και διαφόρων επεμβάσεων. Όθεν, επιτακτικώς προβάλλεται η ανάγκη της αμέσου εκμεταλλεύσεως του κτηρίου προς αποφυγήν των φθορών και οικονομικής ζημίας της Κοινότητος… Η απ’ ευθείας υπό της Κοινότητος εκμετάλλευσις του Τουριστικού Ξενώνος εμφανίζει πλείστας δυσχερείας. Δεν είναι ευχερές εις την Κοινότητα ούτε το κατάλληλον πρόσωπον να εξεύρη, ούτε την προσήκουσαν επίβλεψιν να ασκή δοθέντος ότι ο Ξενών ευρίσκεται εις απόστασιν μείζονα των 20 χιλιομέτρων από την Κοινότητα. Εξάλλου ο ΕΟΤ δεν χορηγεί αδείας λειτουργίας των ξενώνων υπό τύπον ξενοδοχείων εις Δήμους και Κοινότητας…».
Στις 18 Οκτωβρίου 1970, έπειτα από πλειοδοτική δημοπρασία, η μίσθωση κατακυρώθηκε στον Περικλή Νικολ. Πάλλη, εργολάβο, κάτοικο Αθηνών, με ετήσιο μίσθωμα 102.000 δραχμές. Όμως, πολλές εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί, όπως αυτή της ύδρευσης, την οποία ο μισθωτής ως εργολάβος ανέλαβε να εκτελέσει, το Νοέμβριο του ιδίου χρόνου, με απευθείας ανάθεση.
Όμως, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλαγονίας αποφάσισε να αναβάλει την υπογραφή της μίσθωσης «μέχρις ότου ο υπόχρεως εργολάβος αποπερατώσεως του Τουριστικού Ξενώνος παραδώσει την κλείδα αυτού και πραγματοποιηθεί γενική δοκιμή της λειτουργίας των εσωτερικών εγκαταστάσεων θερμάνσεως, ηλεκτρικού ρεύματος και υδρεύσεως τούτου».
Τον Ιούλιο του 1971, ο Πέτρος Τσορβάς, δικηγόρος, μέλος του Φυσιολατρικού Ομίλου Καλαμάτας, ύστερα από επίσκεψή του με μέλη και φίλους του ομίλου γράφει στην εφημερίδα «Σημαία» της Καλαμάτας: «Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1270 μέτρα. Το τοπίο είναι αλπικό. Άρχισε να λειτουργή εδώ και δύο μήνες περίπου. Είναι περίφημα επιπλωμένο και λάμπει από πάστρα και καθαριότητα, η παραμονή είναι ευχάριστη γιατί βρίσκεται κανείς ανάμεσα σε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Ζεστά και κρύα νερά. Ένα προσωπικό εξυπηρετικό και ευγενέστατο. Κουζίνα εκλεκτής ποιότητος. Μετά το φαγητό βγαίνουμε στις περίφημες βεράντες του περιπτέρου, καθόμαστε στις αναπαυτικές του πολυθρόνες και παίρνουμε το καφεδάκι μας. Κάτω από τις βεράντες του περιπτέρου ελάτια θεόρατα, πυκνά, καταπράσινα που λογχίζουν τον ουρανό σα σπαθιά, κατακαλύπτουν τα πάντα. Και δεν βλέπουμε τίποτ’ άλλο παρά μια απέραντη ελατίσια θάλασσα, χαίρεται το μάτι πράσινο..., το τουριστικό περίπτερο της Αλαγονίας, είναι ένα στολίδι της περιοχής».
Το Τουριστικό Καταφύγιο συνέχισε να λειτουργεί με τον ίδιο μισθωτή μέχρι το 1995, οπότε, έπειτα από νέα δημοπρασία, νέος μισθωτής αναδείχτηκε ο Βεργινάδης Παναγιώτης (20.4.1995) για 20 χρόνια. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2005, για τις ανάγκες του Τουριστικού Καταφυγίου έγινε προσθήκη λυόμενης ξύλινης κατασκευής 90 τ.μ.
  Της Δρος Δήμητρας Σταθοπούλου-Καπετανάκη
ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αρχείο Κοινότητας Αλαγονίας (πρ. Σίτσοβας) (1960-1994). Φάκελοι 14-23, 32, ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Μεσσηνίας
Τουριστικός Οδηγός Μεσσηνίας, έκδοσις Περιοδικού Νομαρχίας Μεσσηνίας «ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ», Καλαμάτα 1970
Εφημ. «Σημαία», αρ. φυλλ. 17.460/27.07.1971
-Το κείμενο είναι από το «ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2015», αφιερωμένο στον Ταΰγετο.

***  Το πρόγραμμα του εορτασμού της Παναγίας «Υπαπαντής» 
Το Σάββατον 27 Ιανουαρίου 2018 θα αρχίσουν οι θρησκευτικές εορτές για το παμμεσσηνιακό προσκύνημα της Παναγίας «Υπαπαντής», οι οποίες τελούνται στο Μητροπολιτικό Ναό για τη δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (2 Φεβρουαρίου) και λήγουν έπειτα από 14 ημέρες, δηλαδή την 9η Φεβρουαρίου.
Το εσπέρας περί ώραν 5.00 μ.μ. θα ψαλεί ο Εσπερινός, εν συνεχεία ο Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον και θα γίνει η ενθρόνισις της σεπτής και θαυματουργού Εικόνος της Θεομήτορος επί του Θρόνου της λιτανεύσεως Αυτής.
Κατά τις ως άνω ιερές Ακολουθίες θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και θα ομιλήσει.
Καθ’ όλας τας ως άνω ημέρας θα τελείται το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία (ώρα 07.00 – 09.00) και το βράδυ Εσπερινός και Παράκληση (ώρα 17.00 – 18.30).
Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

*** Συνάντηση Επιμελητηρίων των «πυρόπληκτων» νομών στην Τρίπολη 
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, με θέμα «Πυρόπληκτα δάνεια», έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Ευάγγελος Ξυγκώρος και ο α’ αντιπρόεδρος, Παύλος Κρανιώτης, με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας και Λακωνίας.
Το θέμα των πυρόπληκτων δανείων, που απασχολούν εδώ και αρκετά χρόνια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα Επιμελητήρια, καθώς δημιουργείται μείζον πρόβλημα για δεκάδες επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια σε δύσκολες συνθήκες, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών και έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έληξε στις 31/12/2017, με αποτέλεσμα τα τεράστια επιτόκια που καλούνται εφεξής να καταβάλλουν είναι βέβαιο πως θα τις οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή.
Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η διαπίστωση ότι οι δυνατότητες αντιμετώπισης του θέματος έχουν περιοριστεί σημαντικά και σε κάθε περίπτωση τα πυρόπληκτα δάνεια δεν πρόκειται να «χαριστούν» σε κανέναν, ούτε και αυτό αποτελεί επιδίωξη των Επιμελητηρίων, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας τρόπος ευνοϊκής ρύθμισής τους, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.
Οι δυνατότητες ρύθμισης των δανείων που δε φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι περισσότερες και διαπραγματεύσιμες με τα τραπεζικά ιδρύματα.
Τα δάνεια, όμως, που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017, είναι μία άλλη υπόθεση, πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, καθώς από τη μία πλευρά τα τραπεζικά ιδρύματα δε διαπραγματεύονται αυτά τα δάνεια, είτε ενήμερα είτε ληξιπρόθεσμα, και από την άλλη το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξεκινήσει διαδικασίες βεβαίωσής τους στο Δημόσιο Ταμείο, για όσα από αυτά διαπιστώνει την κατάπτωση της εγγύησης, γεγονός που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε «ξαφνικό θάνατο».
Έπειτα από μακρά συζήτηση, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων αποφάσισαν ομόφωνα να ξεκινήσουν μια σειρά από ενέργειες και επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, την ΕΓΔΙΧ και τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί μία εφαρμόσιμη λύση, ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων και οι τράπεζες να μπορέσουν να εισπράξουν ένα μέρος αυτών των δανείων, και το Ελληνικό Δημόσιο να μη χρειαστεί να καταβάλει όλες αυτές τις καταπίπτουσες εγγυήσεις και, φυσικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.

*** Και ο Δήμος Καλαμάτας ζητά να ενταχθεί στην ευνοϊκή τιμολογιακή ρύθμιση της ΔΕΗ 
Για άδικη αντιμετώπιση  μιλούν στο Δήμο Καλαμάτας  
  Μια τροπολογία που ψηφίστηκε στις 17 Ιανουαρίου και παρέχει στους καταναλωτές του Δήμου Μεγαλόπολης, όπως και σε αυτούς της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, έκπτωση μέχρι και 30% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όμορους Δήμους. Ειδικότερα, σε αυτόν της Τρίπολης στην Πελοπόννησο, αλλά και της Καλαμάτας.
Το σκεπτικό με το οποίο δίδεται η έκπτωση στις παραπάνω περιοχές είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις λειτουργούσες λιγνιτικές μονάδες. Έτσι, λοιπόν, έπειτα από την εν λόγω απόφαση, οι γειτονικοί Δήμοι της Μεγαλόπολης αποφάσισαν να ζητήσουν να ενταχθούν σε αυτή.
Μάλιστα, η αντιδήμαρχος κα Ντίντα σημείωσε ότι είναι δίκαιο το αίτημα, αφού θεωρεί ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιβαρύνεται έστω και έμμεσα από τις μονάδες της Μεγαλόπολης, ενώ ενημέρωσε ότι το θέμα θα τεθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την άλλη, στη γειτονική Τρίπολη, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης, μαζικά ζήτησαν το ευεργέτημα της έκπτωσης να επεκταθεί σε όλη την Αρκαδία και όχι μόνο στο Δήμο Μεγαλόπολης.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ονόμασε την προσπάθεια «πόλεμο για την Αρκαδία», δηλαδή μια συλλογική,  υπερκομματική και υπερπαραταξιακή κίνηση για να επιτευχθεί ο στόχος.
Π.Μπ.
  Η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος
Μιλώντας για τις εξελίξεις που υπάρχουν με την πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος, η κα Ντίντα είπε ότι το τελευταίο εξάμηνο γίνονται διαβουλεύσεις με τους κατοίκους, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα των εισφορών, δηλαδή αν αυτές θα υπολογιστούν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα ή το νεότερο νόμο.
Οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με την κα Ντίντα, έχουν καταθέσει αίτηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το θέμα των εισφορών και πλέον ο Δήμος περιμένει την απάντησή της, για να κάνει τις δικές του ενέργειες.  Π.Μπ.

*** Νυχτοπερπατήματα απορριμματοφόρων του Δήμου Οιχαλίας σε Πύλο και Μεσσήνη 
Σύμφωνα με την Δήμητρα Λυμπεροπούλου επικεφαλής της Οικολογικής Παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο
 Την ύπαρξη καταγγελίας με αριθμ. πρωτ. 43434/23-02-2017, που- μεταξύ άλλων- μιλά «για νυχτερινές επισκέψεις απορριμματοφόρων του Δήμου Οιχαλίας σε περιοχές του Δήμου Πύλου-Νέστορος αλλά και σε παραλίες του Δήμου Μεσσήνης», αποκαλύπτει η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της Οικολογικής Παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρει: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με το αριθμ. 43434/06-03-2017 έγγραφό της ζητεί από το Δήμο Οιχαλίας ενημέρωση για τα καταγγελλόμενα.
Ο Δήμος Οιχαλίας με το αριθμ.  2923/24-03-2017 έγγραφό του απαντά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με αόριστες και γενικόλογες διαδικαστικού τύπου αναφορές, χωρίς να επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει, αποφεύγοντας έτσι να αγγίξει το συγκεκριμένο κομμάτι της καταγγελίας.
Επίσης, έχουμε στη διάθεσή μας το αποτέλεσμα πορίσματος της επιτροπής ελέγχου κρατικών οχημάτων – άρα και των απορριμματοφόρων -, σύμφωνα με το οποίο δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, εφόσον  η επιτροπή αυτή έχει εντολή μετακίνησης και έλεγχου σε εργάσιμες μέρες και ώρες και όχι κατά τις νυχτερινές ώρες που αναφέρει η καταγγελία.
Οι καταγγελίες αυτές, εάν και εφόσον έχουν, έστω και, την παραμικρή βάση, αποτελούν βόμβα για το περιβάλλον,  τους πολίτες και τη δημόσια υγεία.
Επειδή δεν αντέχουμε άλλο να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αλλά και η υπομονή μας σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο εξαντλείται, καλούμε κυρίως το δήμαρχο Οιχαλίας κ. Σταθόπουλο, αλλά και τους δημάρχους Πύλου-Νέστορος κ. Καφαντάρη και Μεσσήνης κ. Τσώνη να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες αυτές.
Ας μην ξεχνάμε ότι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κάποιοι ανέλαβαν να  “μεταφέρουν” ποσότητες απορριμμάτων από την πόλη της Καλαμάτας σε νόμιμο χώρο και τελικά αυτές κατέληξαν θαμμένες στο δάσος της Φολόης στην Ηλεία.
Η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο κ. Τατούλης έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αφού είναι ο κύριος υπεύθυνος για το σημερινό αδιέξοδο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτό έγινε σκόπιμα, με στόχο να οδηγήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σημείο ακριβώς που ήθελε και που με συνέπεια υπηρετεί από την αρχή της θητείας του και δεν είναι άλλο από το περίφημο ΣΔΙΤ.
Συμπαραστάτες σε αυτό, δυστυχώς, και η συντριπτική πλειοψηφία των 26 δημάρχων της Περιφέρειας  Πελοποννήσου, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας συναινούν σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα. Μεγάλες και οι ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες σε ρόλο θεατή παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα ανεχτούμε άλλο την υπάρχουσα κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.  Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, τους δημάρχους, αλλά και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Σε μια εποχή που όλοι σιωπούν, εμείς θα συνεχίσουμε τις αποκαλύψεις, γιατί για εμάς το θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί κόκκινη γραμμή και δε θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα, έστω και αν αυτά αποτελούν τη λεγόμενη και “μαφία των σκουπιδιών”.
Τέλος, όλα τα επίσημα έγγραφα και οι καταγγελίες είναι στη διάθεση των Αρχών για περαιτέρω διερεύνησή τους, εφόσον μας ζητηθούν».  

*** Λιμάνι Κυπαρισσίας: Τι έχει γίνει με τη μηνυτήρια αναφορά Κόλλια για την καταστροφή; 
Με την κατάρρευση τμήματος και του παλιού προσήνεμου μόλου στο λιμάνι Κυπαρισσίας και την καταστροφή από τη θάλασσα που την Πέμπτη μπήκε στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης βουλιάζοντας βάρκες και προκαλώντας ζημιές σε άλλες βάρκες και επαγγελματικά σκάφη, αναδείχθηκε για πολλοστή φορά η ολοκληρωτική καταστροφή που υφίσταται και η έλλειψη ασφάλειας ελλιμενισμού.
Όπως έχουμε γράψει στο «Θ», σταματημό δεν έχει το έγκλημα διαρκείας, με τελευταία πράξη την κατάρρευση και του τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου που ήρθε ως φυσική συνέχεια και εξέλιξη της αδιαφορίας, της αδράνειας και της πολιτικής σπέκουλας στα συντρίμμια του ήδη – προ πέντε ετών – κατεστραμμένου λιμανιού με την πλήρη και ολική κατάρρευση τμήματος του καινούργιου προσήνεμου μόλου.
Επειδή, λοιπόν, πριν καν επέλθει η κατάρρευση τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου, οι αλιείς, οι κάτοικοι, η αυτοδιοίκηση φώναζαν και στο «Θ» κατ’ επανάληψη έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένα ρεπορτάζ, ουδείς αρμόδιος και υπεύθυνος δικαιούται να χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για την καταστροφή. Κανένας μα κανένας δεν έπραξε, ως όφειλε, στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Έχουμε θέσει και συγκεκριμένα ερωτήματα: Ποιοι και γιατί άφησαν στο έλεος να καταρρεύσει και το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, ενώ γνώριζαν ότι έρχεται η κατάρρευση; Θα ζητήσει επίσημα κανείς αναζήτηση και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν αυτές ανήκουν; Υπάρχουν κρατικές Αρχές και υπηρεσίες και δημόσιοι λειτουργοί που θα παρέμβουν αυτεπάγγελτα για την κατάρρευση και του τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου, την αναζήτηση και την απόδοση ευθυνών; Υπάρχει, τέλος, κάποια Αρχή ή υπηρεσία ή κάποιος αρμόδιος και υπεύθυνος που θα ευαισθητοποιηθεί και θα πράξει τα αυτονόητα στο πλαίσιο καθηκόντων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων του για την καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας;
Σε αυτά προστίθεται ακόμα ένα, πολύ κρίσιμο και σοβαρό ερώτημα: Τι έχει γίνει με τη μηνυτήρια αναφορά Κόλλια για την καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας; Τι έκανε η Εισαγγελία Κυπαρισσίας από το Δεκέμβριο του 2013 που υποβλήθηκε η μηνυτήρια αναφορά; Για όσους δε γνωρίζουν καθώς και όποιους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2013 ο τότε δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας μηνυτήρια αναφορά για την καταστροφή του προσήνεμου μόλου Λιμένος Κυπαρισσίας.
Η μηνυτήρια αναφορά είχε ως εξής: «Κυρία εισαγγελέα, σας είναι ενδεχομένως γνωστή από δημοσιεύματα ή άλλες αναφορές η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι Κυπαρισσίας με την κατάρρευση του προσήνεμου δυτικού μόλου, με τους πρώτους ισχυρούς κυματισμούς πριν από μερικούς μήνες. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης είναι το λιμάνι ουσιαστικά να μη λειτουργεί και τα ελλιμενιζόμενα σκάφη των αλιέων και όχι μόνο να διατρέχουν κίνδυνο. Εκτιμήσεις και στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου δημιουργούν προβληματισμούς για το αν η εκτέλεση αυτή ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. Έχουν διατυπωθεί επισημάνσεις αρμόδιων φορέων ότι σημειώθηκαν ουσιαστικές παραλείψεις με συγκεκριμένες ευθύνες ενδεχομένως και ποινικές. Το Δημοτικό  Συμβούλιο Τριφυλίας, εκφράζοντας τα αισθήματα των πολιτών  της Κυπαρισσίας, με ομόφωνη απόφασή του μ’ εξουσιοδότησε να σας υποβάλλω την παρούσα μηνυτήρια αναφορά με κύριο αίτημα την αναζήτηση αυτών των ευθυνών.
Ενημερωτικά σημειώνω ότι το συγκεκριμένο έργο  ξεκίνησε το 2007 από την εταιρεία “ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ” με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον τότε χαρακτήρα της και τελείωσε το 2009. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορούν να καταθέσουν: α) ο τότε δήμαρχος του τέως Δήμου Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Σαμπαζιώτης β) ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος και γ) ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας κ. Κωνσταντίνος Ροϊλός.
Συνημμένως σας υποβάλλουμε σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα στοιχεία και προσβλέπουμε σε σας για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν».
Από τότε πέρασαν περισσότερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αλλά, δυστυχώς, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια εξέλιξη στην υπόθεση της μηνυτήριας αναφοράς; Ελέγχθηκε αρμοδίως; Ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα; Είναι ξεχασμένη σε κανένα συρτάρι γραφείου; Μήπως μπήκε στο αρχείο; Είναι ποτέ δυνατόν να σημειώνεται μια τέτοια καταστροφή, να αναδύονται οσμές σκανδάλου για το έργο, «να παίρνει η θάλασσα» εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, να παθαίνει τέτοια ζημιά το Ελληνικό Δημόσιο, να μπαίνει «ταφόπλακα» στις ελπίδες, τα όνειρα και την αναπτυξιακή προοπτική μιας ολόκληρης περιοχής και χιλιάδων κατοίκων¨, και η υπόθεση να μην ερευνάται από την Ελληνική Δικαιοσύνη;
Τι, άραγε, έχει γίνει με τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, για την κατάρρευση του νέου προσήνεμου μόλου; Θα αναζητηθούν και αποδοθούν ποτέ από την ελληνική Δικαιοσύνη ευθύνες στους υπαίτιους της καταστροφής; Είναι, τέλος, στις προθέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας να υποβάλει και νέα μηνυτήρια αναφορά για την καταστροφή του λιμανιού, μετά και την κατάρρευση τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου τις προηγούμενες μέρες;
   *Φωτογραφίες αρχείου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 από την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς του δημάρχου Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια, για την καταστροφή του λιμανιού και τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν   Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Το φθινόπωρο παραγωγή μεσσηνιακού ελαιολάδου στο διάστημα
Αύριο στο «Αλ. Κουμουνδούρος» ομιλία για τους μετεωρίτες από τον Τ. Θεοδοσίου
 Να θαυμάσουν μετεωρίτες από κοντά και να ακούσουν σημαντικά στοιχεία γι’ αυτούς από το διακεκριμένο επιστήμονα Τάκη Θεοδοσίου θα έχουν την ευκαιρία όσοι αύριο το απόγευμα στις 7.00 βρεθούν στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η μαθητική διαστημική ομάδα των 4ου και 6ου Γυμνασίων Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Ο κ. Θεοδοσίου θα αναπτύξει το θέμα «Μετεωρίτες - οι διαστημικοί αγγελιοφόροι», ενώ στο φουαγιέ του αμφιθέατρου θα υπάρχουν εκθέματα μετεωριτών, των οποίων τη δομή θα μπορούν να επεξεργαστούν μέσω μικροσκοπίων οι επισκέπτες. Θα μπορούν, επίσης, να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους συνεργάτες του Τ. Θεοδοσίου.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, μίλησαν για την ημερίδα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, αλλά και οι μαθητές της διαστημικής ομάδας μαζί με καθηγητές τους, ενώ ανέπτυξαν και το εγχείρημά τους για έκθλιψη ελαιοκάρπου και παραγωγή ελαιολάδου στο διάστημα, το οποίο έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο.
  Μετεωρίτες
Μιλώντας για την αυριανή εκδήλωση η κα Αλειφέρη είπε ότι ο κ. Θεοδοσίου εκπροσωπεί τη χώρα μας σε επίπεδο εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με την επιστήμη των μετεωριτών. «Ακριβώς αυτή την επιστήμη των μετεωριτών έχει μετατρέψει σε ασχολία ζωής ο Τάκης Θεοδοσίου, με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IMCA (International Meteorite Collectors Association), μέλος της Meteoritical Society, συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα και πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου “LOGOS-SLOVO  Α-Ω”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική αυτή εκδήλωση, πέρα από τον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό της χαρακτήρα, έχει ως στόχο να οργανωθεί σύλλογος μελέτης και ανίχνευσης μετεωριτών στην Καλαμάτα, με το συντονισμό της IMCA. Είναι ένας στόχος πολύ σημαντικός για την πόλη και το νομό μας, καθότι η σημασία των μετεωριτών είναι τεράστια για τη σύγχρονη επιστήμη, αφού χάρη σε αυτούς έχουμε τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε και να ανακαλύψουμε σημαντικά στοιχεία για την προέλευση του κόσμου και την πορεία του σύμπαντος», τόνισε η κα Αλειφέρη.
  Διαστημικό ελαιόλαδο
Η ομάδα των δύο Γυμνασίων βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής πειραματικής διάταξης που θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τις ιδιότητες του μεσσηνιακού ελαιολάδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας στα 100 χιλιόμετρα ύψος, όπου θα μεταφερθεί με την εταιρεία της Blue Origin, του γνωστού ιδιοκτήτη της Amazon, Jeff Bezos, από το Texas στις ΗΠΑ.
Η καθηγήτρια Φυσικής του 6ου Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Παναγάκου, σημείωσε  ότι υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ξεκίνησε το διαστημικό μαθητικό πρόγραμμα των δύο σχολείων. Αυτό έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και υπεύθυνος είναι ο φυσικός Φώτης Ασημακόπουλος. Στο πλαίσιο αυτού εντάσσεται η υλοποίηση της αυριανής εκδήλωσης.
«Γίνονται τόσοι πόλεμοι για να επικρατήσει κάποιος και το όνομά του να μείνει με χρυσά γράμματα. Και δε γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα μόριο σκόνης, πάνω σε μια μαύρη κουκίδα που λέγεται γη και η οποία επικρατεί σε ένα τεράστιο απέραντο σύμπαν. Ή ότι είμαστε μια πολύ πολύ μικρή σκηνή μέσα σε ένα ατελείωτο σκοτεινό σύμπαν, σε μια τεράστια αρένα του σύμπαντος», σημείωσε η κα Παναγάκου.
Ο καθηγητής Πληροφορικής, Ονούφριος Κωστάκης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει στηριχθεί πάρα πολύ από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η έμπνευση ανήκει στον καθηγητή Αεροδιαστημικής κ. Παπαδόπουλο. Μίλησε για τη σημαντικότητα της συμμετοχής των παιδιών στο πρόγραμμα, τα οποία πλέον των μαθημάτων τους, εθελοντικά, δαπανούν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για την υλοποίησή του.
Τέλος, ο κ. Κωστάκης είπε ότι το επίπεδο των παιδιών που συμμετέχουν στην ομάδα είναι πολύ υψηλό, με πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, ενώ δύο από τους μαθητές που παρευρέθηκαν χθες στην παρουσίαση συμμετείχαν στον τελικό της Ολυμπιάδας Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα.
  Η διαστημική ομάδα
Ο μαθητής Κωνσταντίνος Καργάκος της Β΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου είπε πως χόμπι του είναι η Πληροφορική, η Τεχνολογία και η Φυσική, γι’ αυτό και αποφάσισε να μπει στη διαστημική μαθητική ομάδα. «Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα που θα στείλουμε στο διάστημα σε ύψος 100 χλμ., σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, για να δούμε αν το ελαιόλαδο κρατάει ακόμα τις φαινόλες του και τις ιδιότητές του.  Στην ουσία θα είναι κουτί που θα έχει μικρές διαστάσεις 10*10*20 εκατοστά και θα πρέπει να ζυγίζει το ανώτερο μισό κιλό. Θα το στείλουμε στο διάστημα μέσω ενός πυραύλου της Blue Origin», εξήγησε.
Ακολούθως, ο μαθητής Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου, Νίκος Γιαννόπουλος, που λατρεύει τη Φυσική και τη Ρομποτική, πρόσθεσε ότι το κουτί αυτό θα περιέχει ένα μηχανισμό που θα λειτουργεί ως ελαιοτριβείο και θα γίνει σύνθλιψη ελιών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
«Στις συναντήσεις που κάνουμε με τους καθηγητές μας μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε και να προγραμματίζουμε κατασκευές σαν αυτή που θα φτιάξουμε για να στείλουμε στο διάστημα», συμπλήρωσε.
  Μετεωρίτες στην Ελλάδα
Η Αφροδίτη Λυμπεροπούλου, μαθήτρια του 4ου Λυκείου, σημείωσε ότι μέσα από το αυτό το πρόγραμμα όλοι τους έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εξαιρετικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες. Βοηθός τους είναι και ο γνωστός καθηγητής Αεροδιαστημικής κ. Παπαδόπουλος και ο μηχανολόγος Κώστας Πεϊμανίδης, ενώ μαθαίνουν διάφορα πράγματα για τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
Η Ευθυμία Σταθοπούλου, μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου, αναφέρθηκε στους μετεωρίτες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αναπτύσσουν ταχύτητες από 36.000 έως 250.000 χιλιόμετρα. Εξήγησε ότι οι μικροί μετεωρίτες επιβραδύνουν αρκετά την ταχύτητά τους πέφτοντας, ενώ οι μεγαλύτεροι όχι, γι’ αυτό και δημιουργούν κρατήρες. Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα της γης μάς προστατεύει από πολλά αντικείμενα που δε φτάνουν καν στο έδαφος.
Τέλος, η μαθήτρια Μαίρη Δεμπεγιώτη της Β΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου, μίλησε για τις ολοστρόγγυλες δίδυμες λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό Μαγνησίας, που λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί από πτώση μετεωριτών.  Η μεγαλύτερη, που βρίσκεται στα δυτικά, καλύπτει επιφάνεια 42 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8 μέτρα.  Η μικρότερη, που βρίσκεται 200 μέτρα πιο ανατολικά, καλύπτει επιφάνεια 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος περίπου 6 μέτρα. Η πρόσκρουση υπολογίζεται ότι συνέβη την εποχή του Ολόκαινου πριν από 12.500 με 8.000 χρόνια, ενώ την πιστοποίηση πτώσης μετεωρίτη κάνει η παρουσία στο σημείο μερικώς τετηγμένου ζιρκονίου.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Ταΐζοντας τα αδέσποτα της Δυτικής Παραλίας ή η Βασιλεία της ελπίδας… 
Σέβομαι και θαυμάζω απεριόριστα τους εθελοντές που δίνουν ελπίδα στον κόσμο μας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το «προσωπικό συμφέρον», με διάθεση προσφοράς χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση.
Με πεδίο δράσης τη φιλοζωία, η Βασιλεία ανήκει στη φωτεινή όψη του φεγγαριού, παράδειγμα για όλους μας… Είναι μία από τις εθελόντριες του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, που διασώζουν τη συνείδησή μας με το να φροντίζει καθημερινά για την επιβίωση δεκάδων αδέσποτων σκύλων και όχι μόνο…
Εδώ και τρία χρόνια, ανάμεσα στην πρωινή και την απογευματινή της δουλειά, αντί να προσφέρει αυτόν το χρόνο για να χαλαρώσει και να δει τα αγαπημένα της πρόσωπα, κάνει μια «περιοδεία» στη Δυτική Παραλία για να ταΐσει περίπου τριάντα αδέσποτους σκύλους (κάποια παραμελημένα ιδιόκτητα –χαρακτηριστική περίπτωση δύο σκύλοι που πέθανε το αφεντικό τους), αρκετές γάτες, αλλά και να επισκεφτεί 4 ιπποειδή που είχαν βρεθεί σε άθλια κατάσταση στη χωματερή Μεσσήνης και φιλοξενούνται σε χώρο που έχει παραχωρήσει γνωστός επιχειρηματίας της πόλης (η γαϊδουρίτσα της παρέας της περιμένει τη σκυλοτροφή-αγαπημένο… επιδόρπιό της).
Κι όλα αυτά με δικά της χρήματα (ή με κάποιες μικρές βοήθειες σε ζωοτροφές ή φάρμακα κατά καιρούς) που δεν της περισσεύουν, αλλά εξοικονομεί, περιορίζοντας τις δικές της ανάγκες.
Για ένα 4μηνο η νεαρή κοπέλα αναγκάστηκε να κάνει καθημερινά τη διαδρομή με το ποδήλατο (είχε καταστραφεί το αμάξι της), ακόμα και νύχτα με το φακό στις ερημιές, όταν εργαζόταν σε καφέ. Και μιλάμε για μια απόσταση που μαζί με τη διαδικασία του ταΐσματος διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα με το αυτοκίνητο από τη Διασπορά έως την πίστα καρτ, στο Βιολογικό, και σε άλλους παράλληλους χωματόδρομους της περιοχής, δίπλα από τον ποταμό Άρι.
Η Βασιλεία είναι δοσμένη καρδιά τε και σώματι στη φιλοζωική προσφορά, καθώς έτσι έχει μεγαλώσει (εκτός από τα αδέσποτα, η μητέρα της ήταν εθελόντρια σε φιλανθρωπικό οργανισμό για παιδιά). «Τα βρίσκω και νοιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δίνω κάπου την αγάπη μου. Αν δεν αγαπάς τα ζώα, δεν καταλαβαίνεις» εξηγεί στο «Θ» που ήταν συνοδοιπόρος πριν από λίγο καιρό σε μια από αυτές τις εξορμήσεις αγάπης.
Ένα από τα δύσκολα κομμάτια αυτού του «δοσίματος» είναι όταν «χάνονται» κάποια ζώα. Τραγικό παράδειγμα μια σκυλίτσα που θα δινόταν για υιοθεσία, αλλά σκοτώθηκε από αυτοκίνητο. Ακόμα πιο τραυματική ήταν η μία και μοναδική απόπειρα της Βασιλείας να επανεντάξει ένα σκύλο, καθώς είχε ανάλογη με την παραπάνω κατάληξη, στην προσπάθειά του να ακολουθήσει το αυτοκίνητό της, αναζητώντας την ασφάλεια και φροντίδα που είχε βιώσει αντί της επιστροφής στη σκληρή ζωή του δρόμου…
Παρά τις δραματικές εμπειρίες, η αγάπη για τα ζώα, η ικανοποίηση της προσφοράς και κάθε καλό νέο αποτελούν την κινητήρια δύναμη που κάνει την (κάθε) Βασιλεία να συνεχίζει.
Χωρίς να τη νοιάζουν πια οι συχνές λεκτικές επιθέσεις και οι απειλές –ναι, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται αυτή η αυτοδιάθεση, αλλά γίνεται στόχος εχθρότητας.
Αντίθετα, προβληματίζει τη Βασιλεία το ότι νέοι άνθρωποι –για τους άνω των 60 καταλαβαίνει ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν όσα έχουν μάθει- συμμετέχουν σε αυτό το φαύλο κύκλο κακοποιητικής ή ανεύθυνης συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα και τους εθελοντές: «Δε γίνεται να μην εξελίσσονται και να βολεύονται σε ό,τι έχουν μάθει. Γι’ αυτό δεν πάμε μπροστά σαν χώρα»…
Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Βασιλεία είναι ότι βλέπει μια διαφοροποίηση στα παιδιά, με τις επισκέψεις σχολείων και νηπιαγωγείων στο χώρο φιλοξενίας του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας ή την εικονική υιοθεσία αδέσποτων από το Νηπιαγωγείο Θουρίας. Κι εδώ, όμως, υπάρχει ένα «αγκάθι», που είναι οι φοβίες και οι προκαταλήψεις των γονέων, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν αφήνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές…
Η Βασιλεία έχει θετικό προσωπικό βίωμα και σε αυτό το κομμάτι, πέρα από τη δική της νηπιακή-παιδική ηλικία, το ανιψάκι της που γεννήθηκε σε ένα σπίτι με επτά σκύλους και μία γάτα. Ο γυναικολόγος διαβεβαίωσε την αδελφή της Βασιλείας ότι το μωρό θα μεγαλώσει υπέροχα και η επιβεβαίωση ήρθε μαζί με την εικόνα ενός ευτυχισμένου και υγιούς παιδιού, χωρίς αλλεργίες και με ισχυρά αντισώματα, που εξελίσσεται γνωστικά-νοητικά-συναισθηματικά πιο γρήγορα από το μέσο όρο…
Η Βασιλεία πάλι, μαζί με τον κατανοητικό αγαπημένο της, ζουν σε ένα σπίτι 60 τετραγωνικών με 4 μόνιμους σκύλους, πολλές έκτακτες φιλοξενίες και έτοιμη να ανοίξει το σπίτι της σε γέρικα ή ανάπηρα ζώα, που είναι δύσκολο να υιοθετηθούν.
Α, και ψάχνει μεγαλύτερο σπίτι, αλλά σε αυτή την πόλη, λίγοι νοικιάζουν το σπίτι τους σε ανθρώπους που έχουν ζώα…
Βασιλεία, σε ευχαριστούμε για όλα…  Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Έκτακτο πανεπιστημιακό σεμινάριο για το «Σκοπιανό» 
Με θέμα «Η Φιλοσοφία στη ζωή μας και τα εθνικά θέματα. Το Σκοπιανό, η Μακεδονία μας και η μοναδική λύση» πραγματοποιείται σε έκτακτη συνεδρίαση το προσεχές Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα, Πανεπιστημιακό Σεμινάριο Φιλοσοφίας.
Εισηγητές θα είναι οι: Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, καθηγητής – πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σίλβια Κατούντα- λέκτωρ Ιστορίας ΣΣ Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γ.Α. Νιάρχος- καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Θεόδωρος Μπρεδήμας- δημοσιογράφος εφημερίδας «Μεσσηνιακός Λόγος», συγγραφεύς, δρ. Ρουσσάκης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιστοριοδίφης, Θεόδωρος Μπαζίγος- τ. πρόεδρος  Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καλαμάτας.
Είσοδος ελεύθερη.

*** Οι καλοί λογαριασμοί & το στρατόπεδο
 «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», έλεγε μια παροιμία. Διότι όντως, η ουσιαστική σχέση, όπως αυτή της φιλίας, βασίζεται κυρίαρχα στην ειλικρίνεια.
Επίσης, άποψη για ένα θέμα μπορεί να έχει όποιος γνωρίζει όλα ή τα περισσότερα πραγματικά περιστατικά.  Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει μεγάλη  πιθανότητα να λαθέψει.
Με βάση αυτές τις σκέψεις φθάνουμε στην υπόθεση του στρατοπέδου της Καλαμάτας, για το οποίο χρόνια τώρα μαδάμε τη μαργαρίτα, «καταργείται – δεν καταργείται», παραφράζοντας το «μ’ αγαπά – δε μ’ αγαπά».
Είναι το 9ο Σύνταγμα Πεζικού Καλαμάτας ένα στρατόπεδο ιστορικό;
Σαφέστατα ναι.
Έχει συρρικνωθεί;
Επίσης ναι.
Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, συχνά ανακύπτει το θέμα της κατάργησής  του.
Αυτό κάτι σημαίνει.
Ας σημειωθεί πως η έκτασή του βρίσκεται σε προνομιακή θέση.
Επίσημα, κάθε φορά, ακούγεται το ναι μεν, αλλά θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.
Ποια είναι αυτά τα «ισοδύναμα»…
Ενίσχυση της αεροπορικής βάσης με τη μετατροπή της σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, μας λένε.
Ακούγεται χρόνια αυτό, αλλά…
Γιατί, αν όντως υπάρχει σαν σοβαρό σχέδιο ή μάλλον ως σοβαρό «ισοδύναμο», γιατί δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή του;
Όσον αφορά δε στις εκτάσεις των στρατοπέδων που θα κλείσουν, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας είτε θα δοθούν σε θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε μέσω διαγωνισμών σε χρήση από ιδιώτες.
Αυτό που εδώ και καιρό «ακούγεται», πάντα ως προς την έκταση του 9ου Συντάγματος Πεζικού, είναι πως θα περάσει στο ΤΑΪΠΕΔ και για την οποία συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ποια η αλήθεια και ποια η φήμη, άγνωστο.
Και όσο υπάρχει απόσταση από το «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», οι απόψεις για την τύχη του στρατοπέδου θα είναι συγκεχυμένες.
Ας μας αποκαλύψουν λοιπόν όλη την αλήθεια, ώστε η τοπική κοινωνία, ως άμεσα ενδιαφερόμενη, να σχηματίσει άποψη με βάση τα πραγματικά σχέδια.  Α.Α.

*** Αθλητική Κυριακή
 Έκλεισε μήνας από τότε που η ηγεσία της κρατικής τηλεόρασης (την ονομάζουν και… δημόσια!) άλλαξε τους παρουσιαστές του κορυφαίου της ειδησεογραφικού προϊόντος, δηλαδή της «Αθλητικής Κυριακής» της ΕΡΤ 1. Θα περίμενε κάποιος ότι η αλλαγή θα συνοδευόταν και από κάποια διόρθωση στη δομή της εκπομπής, αλλά, δυστυχώς, η νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (που τρέμει τον προϊστάμενο;) παραμένει και δείχνει αήττητη. Να το εξηγήσω: Στο δίωρο περίπου που αφορά στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, η εκπομπή συνεχίζει να δίνει το βάρος της στον Ολυμπιακό (πρωτίστως), στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ και αυτό το βρίσκω στάση χωρίς αντικειμενικότητα, αφού το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ το πληρώνουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες φίλαθλοι.
Προχθές το ασήμαντο σε ενδιαφέρον παιγνίδι του «Θρύλου» με την Ξάνθη διαφημίστηκε για 29’ λεπτά! Να με συμπαθάτε, αλλά δε βρίσκω το λόγο οι οπαδοί του νικητή να αγοράσουν το πρωί της Δευτέρας το «Φως», τον «Πρωταθλητή» ή το «Γαύρο», όταν η ΕΡΤ φροντίζει γι’ αυτούς…
Ακολούθησε η Τούμπα (επίσης εύκολο ματς για τον ΠΑΟΚ με Απόλλωνα) για 18’ λεπτά και στη συνέχεια, το Λάρισα – ΑΕΚ, ίσως το χειρότερο της αγωνιστικής (0-0) σε 13’ λεπτά, αλλά και η συγκλονιστική αναμέτρηση του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο, μόλις για 5’ λεπτά, ενώ το ματς Παναθηναϊκού-Κέρκυρας ολοκληρώθηκε σε οκτώ λεπτά της ώρας.
Θα ακολουθούσε λογικά η ενημέρωση από Αγρίνιο (Παναιτωλικός – Πανιώνιος), Λαμία (με Αστέρα) και Χανιά (Πλατανιάς- Λεβαδειακός), αλλά για ένα πεντάλεπτο η εκπομπή ασχολήθηκε με ένα τουίτ του Γιόχανσον, ένα καρτούν του Τζιμπρίλ Σισέ, φωτογραφικά ενσταντανέ του Μολέδο με φίλο του, εικόνα του Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς ο οποίος παρακολουθούσε από τον καναπέ του τον Ολυμπιακό παρέα με το σκύλο του και -τέλος- γενναία αναφορά στον εορτάζοντα γενέθλια ποδοσφαιριστή ονόματι Μαρτίν!
Λίγο πριν σημάνουν μεσάνυχτα ήταν η σειρά του πρώην διαιτητή Περικλή Βασιλάκη να προβεί σε «κοπτική – ραπτική» των ζόρικων φάσεων και να κλείσει ένα 20λεπτο φλυαρίας με οδηγίες προς ναυτιλλομένους.
Πλάκα δεν έχει;
Αν έχετε παρακολουθήσει ζωντανές εκπομπές της RAI, της γαλλικής CANAL 2 ή και της γερμανικής JDF, θα έχετε προσέξει πόσο έντιμα μοιράζουν το χρόνο σε ΟΛΕΣ τις ομάδες, παρουσιάζοντας ένα σφιχτό αλλά πλήρες ειδησεογραφικό πακέτο. Αυτό για την Αγία Παρασκευή δεν ισχύει, λες και οι μοναδικοί «πιστοί» της είναι οι εντιμότατοι ηγέτες Σαββίδης του ΠΑΟΚ, Μαρινάκης του Ολυμπιακού και Μελισσανίδης της ΑΕΚ. Εντελώς συμπτωματικά, οι τρεις ομάδες τους συμπληρώνουν το σύγχρονο ΠΟΚ, που, δυστυχώς, όλα τα σφάζει και όλα τα εξουσιάζει.
Λεπτομέρεια: την προπερασμένη Κυριακή 14 Ιανουαρίου οι τηλεφίλαθλοι έζησαν τα ίδια και ίσως χειρότερα, με τη μερίδα του λέοντος σε τηλεοπτικό χρόνο να προσφέρεται σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, μια και ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν Δευτέρα. Σε εκείνη την εκπομπή είχε τα γενέθλιά του ο Νικοπολίδης. Και η εκπομπή, ευτυχώς, δεν τον ξέχασε.
Γιώργος Αρκουλής
 Υ.Γ.: Τα πολεμικά ρεπορτάζ εν όψει της αναμέτρησης Μαρινάκη-Μελισσανίδη για Κύπελλο και πρωτάθλημα κατέφθασαν ήδη μέσω φύλλων του Σαββατοκύριακου, κάτι που βρίσκω γελοίο. Και φυσικά, λυπάμαι εκ των προτέρων το φουκαρά το διαιτητή, αν του τύχει περίεργη φάση…

***  Επιτέλους λύση για το διαρκές έγκλημα στη Δυτική Παραλία
 Η ρύπανση στην αποστραγγιστική τάφρο Μουτελάκη αποτελεί ένα χρονίζον σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση. Είναι απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, γιατί δυστυχώς, παρ’ όλους τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των υδάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ακόμα δε βρέθηκαν τα αίτια αυτής της ρύπανσης.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη  ότι το συγκεκριμένο νερό καταλήγει στον ποταμούς Πάμισο και Άρι και αναπόφευκτα στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας και στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Παράλληλα, όπως η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας έχει αναδείξει και παλιότερα, η συγκεκριμένη τάφρος εφάπτεται με την περιοχή της ανεξέλεγκτης απόρριψης της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Παραλίας ζωτικής σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Η συνεχής υποβάθμιση που υφίσταται ταλανίζει τους κατοίκους και υπονομεύει το μέλλον.
Συνεπώς, εύλογα τα ερωτήματα για το ενδιαφέρον και τις ενέργειες της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής προς την οριστική, επιτέλους, επίλυση του σοβαροτάτου προβλήματος ρύπανσης που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει.
Νίκος Χριστόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος, Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες
  -Φωτογραφία από επιτόπια αυτοψία στην αποστραγγιστική τάφρο «Μουτελάκη», στην περιοχή Μπουρνιά Καλαμάτας, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων και παραγωγών της περιοχής, όπου διαπιστώνεται αλλοίωση του χρώματος  και παρουσία έντονης οσμής στο νερό της τάφρου

*** Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ένα στριπτίζ 10 εβδομάδων!
 Δυόμισι χρόνια, από τότε που εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ρητορική του Α. Τσίπρα και της παρέας του κυμαίνονταν από το «γενναίο κούρεμα οφειλών» ως στη «σεισάχθεια» - διαγραφή τους!
Σε αναμονή υλοποίησης αυτών των υποσχέσεων, λοιπόν, οι οφειλέτες δεν επωφελήθηκαν του «Νόμου Δένδια», δε ρύθμισαν τις οφειλές τους, σύμφωνα με την ευέλικτη διαδικασία που προέβλεπε αυτός ή, όσοι τις είχαν ρυθμίσει, έπαψαν να τις εξυπηρετούν .
Ώσπου τον Αύγουστο του 2017 ενεργοποιήθηκε ο Ν. 4469/2017 με τον ψευδεπίγραφο και, ως εκ τούτου, παραπλανητικό τίτλο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», που θα ισχύσει ως 31-12-2018. Ψευδεπίγραφος γιατί ούτε «εξωδικαστικός» είναι, ούτε «μηχανισμός», ούτε σε «ρύθμιση» οδηγεί, ούτε περιλαμβάνει την πλειοψηφία των επιχειρηματικών «οφειλών».
Και εξηγούμαι:
Το επίθετο «εξωδικαστικός» σημαίνει ότι κάτι γίνεται εκτός δικαστηρίων, από τον οποιονδήποτε ο οποίος δε χρειάζεται να έχει γνώσεις νομικού για να κατανοήσει το τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Εξομολογούμαι ειλικρινά πώς έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια μάχιμης δικηγορίας, χρειάστηκε να διαβάσω και να ξαναδιαβάσω πάρα πολλές φορές το Ν. 4469 για να τον κατανοήσω απλώς. Με δεδομένο ότι η συμμετοχή δικηγόρου στη διαδικασία είναι προαιρετική και επίσης προαιρετική η επικύρωση από δικαστήριο της όποιας συμφωνίας προκύψει, εκτιμώ ότι όποιος αποφασίσει να μπει στη διαδικασία, χωρίς να απευθυνθεί σε δικηγόρο, «είναι χαμένος από χέρι».
«Μηχανισμός» σημαίνει μια αυτοματοποιημένη, γρήγορη (70 ημέρες διατείνεται ο νομοθέτης, ήτοι 10 εβδομάδες) και εύκολη διαδικασία (αυτό που στη γλώσσα των μνημονίων αποκαλείται «διαδικασία φαστ τρακ»). Πόσο γρήγορη και εύκολη μπορεί να είναι, όμως, μια διαδικασία που προβλέπει αίτηση σε μια διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα (δεν έχω πρόβλημα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, απλώς θυμίζω ότι οι Έλληνες είμαστε στις τελευταίες θέσεις των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ε.Ε…), η οποία συνοδεύεται από είκοσι οκτώ (28!!) διαφορετικά πιστοποιητικά και διεκπεραιώνεται σε δέκα εννέα (19!!) στάδια διεργασίας, με την απαραίτητη συνδρομή, εμπειρογνωμόνων, εκτιμητών, διαμεσολαβητών, χρηματοοικονομικών συμβούλων βιωσιμότητας; Πόσο γρήγορος είναι ο μηχανισμός στον οποίο, για είναι πλήρως εξασφαλισμένος ο οφειλέτης ή ο πιστωτής, πρέπει τελικά να απευθυνθεί στο δικαστήριο για να του επικυρώσει και να καλύψει θεσμικά την όποια συμφωνία;
Ανάγκη «ρύθμισης» οφειλών έχουν οι επιχειρήσεις που χρωστούν στις τράπεζες, στα ταμεία, στο Δημόσιο. Προφανώς για να έχεις οφειλές, δεν έχεις επιχειρηματικά κέρδη, αφού, ως γνωστόν, τα κέρδη προκύπτουν αφού αφαιρέσουμε από τον τζίρο μιας επιχείρησης όλες τις ανωτέρω υποχρεώσεις της. Δικαίωμα, όμως, ένταξης στο Ν. 4469 έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κερδοφορία σε μια τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις τους. Αναρωτιέμαι πόσες τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν στη χώρα, που είχαν κερδοφορία το 2015 ή 2016, αλλά δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, ούτε φρόντισαν να τις ρυθμίσουν, γιατί αν φρόντισαν να τις ρυθμίσουν, πριν από τον Ιούλιο του 2016, τότε αποκλείονται από τη ρύθμιση του Ν. 4469, ακόμα και αν στο μεταξύ «κοκκίνισαν»!
Σύμφωνα με έρευνα, τον Ιανουάριο του 2017 «κοκκίνισαν» δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το 80% εξ αυτών ήταν ρυθμισμένα και έγιναν «κόκκινα» λόγω της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Όλα αυτά τα δάνεια αποκλείονται από τις ρυθμίσεις του Ν.4469! Επίσης αποκλείονται όσες επιχειρήσεις είχαν σπεύσει να ρυθμίσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις οφειλές τους πριν από τον Ιούλιο του 2016 καθώς και όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, υπό το βάρος των οφειλών και όσες έκλεισαν μέσα στην κρίση!
Συνεπώς αναρωτιέται κανείς ποια η στόχευση αυτού του νόμου; Τι είχαν στο μυαλό τους οι κυβερνητικοί; Συστήνω στον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να σκεφτεί πολύ καλά και σίγουρα να προσλάβει δικηγόρο, πριν επιδοθεί σε αυτό το «οικονομικό ξεγύμνωμα» ενώπιον της κυβέρνησης, με αβέβαιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε επίπεδο ρύθμισης οφειλών…  Της Πιπίνας Κουμάντου

*** ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ μεταξύ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΕΡΒΙΑΣ! Συμφωνία στα στρατιωτικά...

 ~ Διευρύνονται οι συμμετοχές κάτω από την ελληνική "ομπρέλα" σταθερότητας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Λίγο πριν ολοκληρώσει την διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα,  ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Σερβίας, Στρατηγό Ljubiša Diković, και ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων των Ειδικών Δυνάμεων των δυο χωρών, με τις συμμετοχές των αντίστοιχων επίλεκτων σωμάτων Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
 Επιπλέον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε μια ακόμη διμερή συνάντηση εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεωνν στην αντιμετώπιση της συνεχούς παραβατικής συμπεριφοράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της ακαδημαϊκής, ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ανταλλαγής πληροφοριών. Ειδική μνεία έγινε στην πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων μονάδων ειδικών δυνάμεων, στη συμμετοχή σε ασκήσεις στους τομείς πολιτικής προστασίας και χειρισμού κρίσεων, καθώς και στη διαδικασία πλήρους συμμετοχής της Σερβίας στον Σχηματισμό Μάχης “HELBROC”.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε ότι το μεταβαλλόμενο σύγχρονο περιβάλλον απειλών, στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου απαιτεί συνεργασίες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Έθεσε εμφατικά το συστηματικό σχέδιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προώθηση και υλοποίηση στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την πραγματοποίηση άσκησης ειδικών δυνάμεων Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των εν λόγω κρατών. Ο Σέρβος Αρχηγός συμφώνησε με την πρόταση.
Επιπρόσθετα ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέδειξε τη σημασία της ευρείας συμμετοχής προσωπικού των Σερβικών ΕΔ σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Ελληνικών ΕΔ (π.χ. Παραγωγικές Σχολές, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ, ΚΕΝΑΠ), με την οποία θα καταδειχθεί το υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Στρατηγός Ljubiša Diković κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε επίσης για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ.
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ο Στρατηγός Ljubiša Diković επισκέφθηκε το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ ‘’Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, ενώ την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στον Ασπρόπυργο, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της.  onalert

*** Και ξαφνικά… East Μed!ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ...(ΒΙΝΤΕΟ)

~ Και ξαφνικά… EastMed… Tυχαία η ανακίνηση του Σκοπιανού, άραγε;
 Η ΕΕ μπροστά στον φόβο να προμηθεύεται η Ιταλία και η Νότια Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο από τον Turkish Stream αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον αγωγό EastMed που είναι πανάκριβος μεν, απαραίτητος δε.
Για να καταστεί όμως ο αγωγός κερδοφόρος θα πρέπει να «γεμίσει» με ισραηλινό, κυπριακό, αιγυπτιακό και… ελληνικό αέριο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακηρυχθεί σύντομα η ελληνική ΑΟΖ και όλοι θα πρέπει να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης των τουρκικών αντιδράσεων. Στην ΕΕ είναι αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο;
Το «πράσινο φως» ‘οπως αναφέρει το cretalive πήρε από την Κομισιόν η χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ  για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού EastMed από θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δια μέσου της Κρήτης.
Η μελέτη συμπεριλαμβάνεται στη δέσμη επενδύσεων που εγκρίθηκαν ύψους 873 εκατ. ευρώ σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακών υποδομών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων και επαφών για την προώθηση του EastMed, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, με τη στήριξη της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει αναλυτικά το Euro2day : «Tα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για επενδύσεις ύψους 873 εκατ. ευρώ σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακών υποδομών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Μεταξύ των έργων που επιλέχτηκαν συγκαταλέγεται η μελέτη για τον αγωγό EastMed από θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δια μέσου της Κρήτης. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί με 34.500.000 ευρώ.
Η μετάβαση της ΕΕ σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία είναι στόχος της Ενεργειακής Ένωσης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή Γιούνκερ. Πρόκειται πλέον για τη νέα επικρατούσα πραγματικότητα, και ένα σημαντικό στοιχείο για την υλοποίησή της είναι η προσαρμογή των ευρωπαϊκών υποδομών στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες. Η κατάλληλη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των αγωγών φυσικού αερίου αποτελεί το θεμέλιο μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς που στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου, η στήριξη αυτών των 17 επιλεγέντων έργων στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, σηματοδοτεί την επιθυμία της Ευρώπης να αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα και να το κάνει πιο ανταγωνιστικό, με τελικό αποτέλεσμα την παροχή φθηνότερης και ασφαλούς ενέργειας σε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Η χρηματοδότηση που διαθέτει η ΕΕ για τα επιλεγέντα έργα προέρχεται από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ), η οποία αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των διευρωπαϊκών υποδομών.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ενεργειακής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύουμε ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη φέρνουν αποτελέσματα και ότι η Ενεργειακή Ένωση γίνεται πλέον πραγματικότητα με απτά αποτελέσματα. Τα έργα αυτά είναι σημαντικά, έχουν διασυνοριακά οφέλη, και με την υλοποίησή τους ενισχύουμε την ενεργειακή επάρκεια στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» προσέδωσε τεράστια προστιθέμενη αξία στον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.».
Ο αρμόδιος για την Ενέργεια και τη Δράση για το Κλίμα επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε δήλωσε: « Η κατασκευή της διασύνδεσης Γαλλίας - Ισπανίας στον Βισκαϊκό Κόλπο σηματοδοτεί τον τερματισμό της απομόνωσης της Ιβηρικής χερσονήσου από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Μόνο μια πλήρως διασυνδεδεμένη αγορά θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, μειώνοντας την εξάρτηση από έναν μοναδικό προμηθευτή και παρέχοντας στους καταναλωτές περισσότερες δυνατότητες επιλογής. Μια ενεργειακή υποδομή που ανταποκρίνεται στους σκοπούς της είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.»
 Από τα 17 έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση:
 8 ανήκουν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (χρηματοδότηση ΕΕ 680 εκατ. ευρώ) και 9 στον τομέα του φυσικού αερίου(χρηματοδότηση ΕΕ 193 εκατ. ευρώ).
4 αφορούν δομικά έργα (χρηματοδότηση ΕΕ 723 εκατ. ευρώ) και 13 μελέτες (χρηματοδότηση ΕΕ 150 εκατ. ευρώ).
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, επιχορήγηση 578 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη επιχορήγηση που διέθεσε ποτέ η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» - Ενέργεια, θα έχει καθοριστική σημασία για την κατασκευή της διασύνδεσης Γαλλίας-Ισπανίας στον Βισκαϊκό Κόλπο. Με τη νέα σύνδεση θα ενσωματωθεί καλύτερα η Ιβηρική χερσόνησος στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στο συγκεκριμένο έργο, που περιλαμβάνει ένα υπεράκτιο τμήμα 280 χλμ, εφαρμόζονται τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό του τμήματος του δικτύου πάνω από το φαράγγι Capbreton και μέχρι το γαλλικό έδαφος, το οποίο είναι στο σύνολό του υπόγειο. Η νέα αυτή σύνδεση θα διπλασιάσει σχεδόν την ικανότητα διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, από 2.800 MW σε 5.000 MW, και θα φέρει την Ισπανία εγγύτερα στον στόχο του 10% της διασύνδεσης, από το επίπεδο του 6% που βρίσκεται σήμερα. Ένα τέτοιο άλμα θα δώσει τη δυνατότητα αυξημένης ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό καθοριστικά στη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και στην πολιτική μετάβασης της ΕΕ σε καθαρή ενέργεια.
Το SuedOstLink, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ενεργειακών υποδομών της Γερμανίας, θα χρηματοδοτηθεί με 70 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην έναρξη των εργασιών. Το έργο συνίσταται στην τοποθέτηση 580 χλμ υπόγειων καλωδίων υψηλής τάσης. Με το δίκτυο αυτό θα δημιουργηθεί η επειγόντως αναγκαία σύνδεση της αιολικής ενέργειας που παράγεται στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας με τα κέντρα κατανάλωσης της ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας. Έτσι θα διασφαλιστεί η καλύτερη ενσωμάτωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θα δοθεί ώθηση στη διασυνοριακή ανταλλαγή ενέργειας με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ.
Επίσης, θα διατεθούν 27 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κατασκευής μιας νέας εσωτερικής γραμμής ηλεκτροδότησης, ισχύος400 kV, μεταξύ Cernavoda και Stalpu (RO), η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας διασύνδεσης μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας και στη μεγαλύτερη ενσωμάτωση της αιολικής ενέργειας που παράγεται στην ακτή του Ευξείνου Πόντου.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομών σημαντικά για δύο νησιωτικά κράτη μέλη. Πρώτον, η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο μέσω του έργου CyprusGas2EU (χρηματοδότηση ΕΕ 101 εκατ. ευρώ) θα θέσει τέρμα στη σημερινή ενεργειακή απομόνωση του νησιού, θα φέρει διαφοροποίηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί μια μόνο πηγή εφοδιασμού και θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα αντικατασταθεί από την κατανάλωση αερίου. Επίσης, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα των τιμών.
Δεύτερον, θα χρηματοδοτηθεί με 3,7 εκατ. ευρώ η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη διασύνδεση φυσικού αερίου Μάλτας-Ιταλίας, η οποία θα τερματίσει τον αποκλεισμό της Μάλτας από το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.
Η διασύνδεση αυτή θα συνδέσει τη Μάλτα με την ιταλική αγορά, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού σε αέριο, όπως είχε γίνει παλαιότερα με το υποθαλάσσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο είχε επίσης χρηματοδοτήσει η ΕΕ.
Θα χρηματοδοτηθεί επίσης μια μελέτη σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης άδειας του έργου STEP (1,7 εκατ. ευρώ), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σημείου διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας ώστε να αυξηθούν οι αμφίδρομες ροές μεταξύ της Ιβηρικής χερσονήσου και της Γαλλίας και να βελτιωθεί η διασύνδεση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου μέσω της ανάπτυξης του ανατολικού άξονα φυσικού αερίου.
Επίσης, η Επιτροπή θα επενδύσει σε εκπόνηση μελετών σχετικά με τη στήριξη του συγχρονισμού των χωρών της Βαλτικής με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κεντρικής Ευρώπης. Η σημερινή απόφαση έχει μεγάλη σημασία προκειμένου η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, και η Πολωνία να συμφωνήσουν στην εξεύρεση, μέχρι το τέλος του Μαΐου 2018 το αργότερο, του καλύτερου τρόπου συγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Βαλτικής με το σύστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της υπουργικής συνόδου του Δεκεμβρίου του 1017 (βλέπε ΔΗΛΩΣΗ/17/5271).
 Ιστορικό
 Στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», διατέθηκαν κονδύλια ύψους 5,85 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές την περίοδο 2014-2020. Για να μπορέσει να λάβει χρηματοδότηση μια πρόταση πρέπει να αφορά «έργο κοινού ενδιαφέροντος».
Με την ολοκλήρωσή του, το έργο που χρηματοδοτείται πρέπει να δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, να προωθεί την ασφάλεια εφοδιασμού, να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της αγοράς, να ενισχύει τον ανταγωνισμό και να μειώνει τις εκπομπές CO2. Ο κατάλογος επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια. Ο πλέον πρόσφατος κατάλογος ΕΚΕ δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2017.
Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» - Ενέργεια χορήγησε ήδη 647 εκατ. ευρώ σε 34 έργα το 2014, 366 εκατ. ευρώ σε 35 έργα το 2015 και 707 εκατ. ευρώ σε 27 έργα το 2016.»
Τώρα εμείς να πούμε πως δικαιώνεται ο Κ. Βελόπουλος αφενός μεν που δικαιώνεται για την καλοκαιρινή του ανάλυση και για την πιο πρόσφατη για το σκοπιανό. Δείτε τα βίντεο αποδείξεις.

***  « Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας...Από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα η κυβέρνηση»...

~ Τον χαρακτηρισμό από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα απέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στο έως σήμερα έργο της ο γ.γ. του ΚΚΕ
Κουτσούμπας: Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας – Δεν χρειάζεται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό
Πολιτικό απατεώνα και ψεύτη , χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στο έργο της με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία χρησιμοποίησε την φράση «από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα».
Σε δηλώσεις του στο Θέμα FM ο κ.Κουτσούμπας υποστήριξε ότι μπορεί ο χαρακτηρισμός του για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό απατεώνα» να είναι σκληρός, αλλά όπως είπε, «αυτό είναι αντίστοιχο της σκληρότητας των πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού».
Ερωτηθείς για το 8% που φέρεται να λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου το ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσκόπηση της Public Issue ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «σε μεγάλο βαθμό κατασταλάζει μια πείρα στον λαό ειδικά σε ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί ότι όσοι πουλάνε φύκια και μεταξωτές κορδέλες καταλήγουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού».
«Ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός ήταν ίδιον του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες κινήσεις αριστεροσύνης θα είναι στην πολιτική του με διάφορα μερίσματα από τους φτωχούς για τους πιο φτωχούς αλλά και κορώνες για να ευαισθητοποιήσει κάποιο κομμάτι του λαού που έχει νωπές τις μνήμες από τις πολιτικές των προηγούμενων με επιχείρημα ότι "δεν τα κατάφερα όλα αλλά κάτι έκανα κι εγώ"» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οποίος σχετικά με το Σκοπιανό υπογράμμισε πως δεν χρειάζεται να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
«Ένα όνομα δεν λέει τίποτα από μόνο του.
Δεν είναι βαφτίσια για να συνεννοηθούν κουμπάροι, γονείς και παπάς για το όνομα του παιδιού, υπάρχει ο αλυτρωτισμός, το Σύνταγμα κ.α.
Κάθε όνομα με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση εγγυήσεις όπως το Σύνταγμα της χώρας.
Δεν χρειάζεται ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα» τόνισε ο κ.Κουτσούμπας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε ότι «φαντάζομαι ότι υπάρχει ή θα έπρεπε να υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση».
«Ο Καμμένος έχει τις δικές του απόψεις αλλά μένει να το δούμε στην πράξη πού θα καταλήξει» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
«Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης από το πολιτικό σκηνικό.
Είναι σε φάση αποσύνθεσης όπως γίνεται με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.
Μπορεί το Σκοπιανό να αποτελέσει παράγοντα επιτάχυνσης τέτοιων εξελίξεων» τόνισε ο κ.Κουτσούμπας.  www.bankingnews.gr

***  ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ! Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΓΚΕΙ... (βίντεο)

~ Μετά το βίντεο από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου όπου διακωμωδούσαν το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη, η εκπομπή «Στη Φόρα» με τον Φίλιππο Καμπούρη στο κανάλι ΑΡΤ παρουσίασε ακόμη ένα βίντεο από την εκπομπή Tatiana Live, όπου η συνεργάτιδα της παρουσιάστριας, Λίλα Σταμπούλογλου σατιρίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η συγγνώμη του Ε δεν επαρκούσε. Η στήλη της Λίλας Σταμπούλογλου στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου φαίνεται πως συνεχίζει να προκαλεί «πονοκέφαλο» στα διευθυντικά στελέχη, αφού οι αντιδράσεις πληθαίνουν και Σύλλογοι προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν ακόμη και σε μηνύσεις αν η κα Στεφανίδου δε ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Βλέπετε η Λίλα Σταμπούλογλου στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου υποδύθηκε τον Μέγα Αλέξανδρο και μάλιστα παρουσίασε τον Μέγα Αλέξανδρο ως… μετροσέξουαλ.
Δείτε τα δύο βίντεο που ακολουθούν από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπως παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Στη Φόρα» με τον Φίλιππο Καμπούρη:

*** AΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ μην αγοράσεις ΧΟΤ ΝΤΟΓΚ! Δεν θα πληρώσουμε 35 ευρώ....

~  Πιο τσουχτερές και από το κρύο που επικρατεί στο ελβετικό θέρετρο είναι οι τιμές στο Νταβός. Δύο δημοσιογράφοι του αμερικανικού CNBC που ακολουθούν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός, πλήρωσαν "χρυσάφι" για λίγο φαγητό στην ελβετική πόλη.
Σε ένα απλό καφέ, το χοτ ντογκ στοιχίζει 34,64 ευρώ, η σαλάτα του Καίσαρα 44,31 ευρώ, το μπέργκερ 48,30 ευρώ και η μπριζόλα 58 ευρώ.
Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός Πρόεδρος, έφτασε στο Νταβός με το προεδρικό ελικόπτερο να συνοδεύεται από έξι ακόμη ελικόπτερα. Ο Τράμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000.
Τε μέτρα ασφαλείας στο ελβετικό θέρετρο είναι δρακόντεια, με αυστηρούς ελέγχους και ελεύθερους σκοπευτές ακροβολισμένους σε ολόκληρη την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό κόστος των μέτρων ασφαλείας του Φόρουμ έφτασε τα 7.630.000 ευρώ.
Δείτε το βίντεο του ALPHA enikos

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
  *** Για την 20η αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ :
Πέμπτη 25-01-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ κ.α.83-83 ,(47-37) .- 
Παράταση : 94-93 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 29-1718-20 , 12-21 , 24-25 , Ο.Τ. : 11-10  .-
~ ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  87-68 , (39-30) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-14 , 19-16 , 21-17 , 27-21 .- ^
~ ΜΑΛΑΓΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  83-85 , (43-46).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-19 , 22-27 , 21-21 , 19-18 .- ^
~ Παρασκευή 26-01-2018 :
~ ΤΣΣΚΣ Μόσχας -ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ 81-72 , (39-30) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-19 , 21-11 , 16-16 , 26-26 .- ^
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  86-82 , (42-44) .-
Τα  δεκάλεπτα : 22-18 , 20-26 , 23-13 , 21-25 .-
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  89-78 ,(43-34) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 24-20 , 19-14, 14-29 , 32-15 .-   ^
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΚΙΜΚΙ   85-83 , (46-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-24 , 23-20 17-20 , 22-19 .- ^
~   ΜΙΛΑΝΟ   - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 102-111 ,(50-57) .- ^
Τα  δεκάλεπτα26-30 , 24-27 ,  20-26 , 32-28 .- ^

*** Για το Ευρωπαϊκό  μπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 20
25.01. 21:15ΠαναθηναϊκόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
25.01. 21:45ΟυνικάχαΜπασκόνια
 
25.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΑναντολού Εφές
 
26.01. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΜπάμπεργκ
 
26.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπαρτσελόνα
 
26.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟλυμπιακός
 
26.01. 21:30ΒαλένθιαΚίμκι
 
26.01. 21:45ΜιλάνοΜακάμπι Τελ Αβίβ

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  :
Κατάταξη (σε 20 αγώνες)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας    16-4  
Φενέρμπαχτσε       14-6   
Ρεάλ Μαδρίτης      13-7   
Παναθηναϊκός        13-7  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ολυμπιακός               13-7    
Ζαλγκίρις Κάουνας   12-8    
Κίμκι                          11-9   
Μακάμπι Τελ Αβιβ    11-9  
-----------------------------
Μπασκόνια                9-11   
Μάλαγα                     8-12    
Μπάμπεργκ               7-13    
Μπαρτσελόνα           7-13    
----------------------------
Ερυθρός Αστέρας      8-12    
Βαλένθια                    7-13    
Αρμάνι Μιλάνο          6-14    
Αναντολού Εφές         5-15   


  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 ήττα εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ     εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ      εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-

21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ     εντός
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης     εκτός

***  Οι δύο επόμενες αγωνιστικές :
Αγωνιστική ημέρα: 21

01.02. 19:00Αναντολού ΕφέςΒαλένθια
 

01.02. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΡεάλ Μαδρίτης
 

01.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

01.02. 21:00ΟλυμπιακόςΦενερμπαχτσέ
 

01.02. 22:00ΜπαρτσελόναΜιλάνο
 
02.02. 19:00ΚίμκιΟυνικάχα
 
02.02. 21:00ΜπάμπεργκΠαναθηναϊκός
 
02.02. 21:30ΜπασκόνιαΕρυθρός Αστέρας
 
Αγωνιστική ημέρα: 22
08.02. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπαρτσελόνα
 
08.02. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜπασκόνια
 
08.02. 21:30ΒαλένθιαΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
08.02. 21:45ΟυνικάχαΑναντολού Εφές
 
09.02. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπάμπεργκ
 
09.02. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΜιλάνο
 
09.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΚίμκι
 
09.02. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΟλυμπιακός

*** Ανακοίνωσε επιστροφή Τορεζάνι, παρελθόν ο Τσουλάκος για την Καλαμάτα 
Η Καλαμάτα ανακοίνωσε χθες την επιστροφή του
Φράνκο Τορεζάνι, ο οποίος αναμενόταν το βράδυ να αφιχθεί στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ο έμπειρος Αργεντινός μέσος ήταν από τα αγαπημένα παιδιά της ομάδας την περίοδο 2015-2016, οπότε είχε φορέσει για πρώτη φορά την φανέλα της ομάδας, ξεχωρίζοντας για τα ποιοτικά του στοιχεία.
Στον αντίποδα και παρά το γεγονός ότι είχε διαφανεί ότι είχαν ξεπεραστεί τα θέματα που υπήρχαν με τον Σταύρο Τσουλάκο, ο Καλαματιανός μεσοεπιθετικός έλυσε τελικά χθες την συνεργασία του με τους «μελανόλευκους».
«Τον ευχαριστούμε για όλα αυτά που προσέφερε και του ευχόμαστε ότι καλύτερο στην συνέχεια της καριέρας του» αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας.
  Αποκριάτικος χορός
Τέλος, ο αποκριάτικος χορός της Μαύρης Θύελλας προγραμματίστηκε να γίνει στις 17/2 στο ξενοδοχείο "HORIZON BLUE". Κυκλοφόρησαν οι προσκλήσεις, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες καλώντας στο τηλ. 6983 720 209. 

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-26-2018-26-1.html .- 
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5979   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3836   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3834  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 669   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου