ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΛΟΓΕΣ    Πέμπτη   17  Ιουλίου  2014   :
Διαλέγω  Επιλέγω και  Γράφω ,




***  Calisthenics: Προπονήσου όπως οι Αρχαίοι Έλληνες με μόνο εργαλείο το σώμα σου!

Μάθε τα πάντα για την πιο πολυσυζητημένο είδος εκγύμνασης, την  καλλισθενική αγωγή! 
Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερους να μιλάνε για τα Calisthenics, το σύστημα προπόνησης που είναι εμπνευσμένο από την Αρχαία Ελλάδα.

1

Το συγκεκριμένο είδος εκγύμνασης δεν απαιτεί εξοπλισμό,το μόνο εργαλείο που χρησιμοποιείς είναι το ίδιο το βάρος του σώματός σου και μπορείς να την κάνεις οπουδήποτε! 

3

Ο Δημήτρης Γιαμπουράς ,Τάσος Βορέας και Άγγελος Ανδριώτης αποτελούν την πιο γνωστή ελληνική ομάδα σε Ελλάδα και εξωτερικό και εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους.

4

Το νέο τους βίντεο είναι εδώ για να σε εμπνεύσει και να σου δώσει κίνητρο να ασχοληθείς με το σώμα σου και να το δεις να κάνει πράγματα που δεν θα φανταζόσουν ποτέ!
 
5

Δες το βίντεο για να πάρεις μια γεύση από την προπόνηση Calisthenics:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WUKYIJC9fsE
***  Σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του γέροντα Σωφρόνιου με τον γέροντα Εφραίμ12 Ιουλίου 2014
sofronefraim22
«Αθωνικοί διάλογοι στην Αγγλία», αυτόν τον παράδοξο τίτλο θα μπορούσε να φέρει αυτό το μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο που προσφέρει στο κοινό της η Πεμπτουσία.
Από τη μία πλευρά η αγιασμένη μορφή του σχεδόν αιωνόβιου τότε Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ. Από την άλλη ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, σχετικά νέος ηγούμενος ενός από τα μεγαλύτερα Αθωνικά Μοναστήρια.
Ο Γέρων Σωφρόνιος έχει ως αφετηρία πνευματική την Ρωσική ορθόδοξη πνευματικότητα και ο Γέρων Εφραίμ την μακραίωνη Κυπριακή ορθόδοξη ευλάβεια. Ισχυρός δεσμός τους ωστόσο είναι όλοι εκείνοι οι πνευματικοί πόθοι που για χίλια και πλέον έτη συγκέντρωσε και εξέφρασε η μοναστική πολιτεία του Άθωνα στην οποία και οι δύο ενδιέτριψαν.
Ο πρώτος, πνευματικό τέκνο του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, του παγκοσμίου Αγίου, αναγνωρίστηκε ως «σημείον της γενεάς» του και ανέλαβε στο τέλος της επιγείου ζωής του να διδάξει την αλήθεια του Προσώπου – Υποστάσεως στον ταλανιζόμενο σύγχρονο δυτικό άνθρωπο, ιδρύοντας κατά τρόπο θαυμαστό την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας. Ο δεύτερος πνευματικό τέκνο του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπεδινού, αποτελεί βλαστό της πνευματικής ρίζας του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή του οποίου ο πνευματικός αγώνας δεν αγίασε μόνο τον ίδιο, αλλά απέδωσε ως καρπό και εκατοντάδες μοναχούς στην Αθωνική Πολιτεία και εκτός αυτής.
Σπάνιο και πολύτιμο πράγμα να ακούει κανείς την φωνή ενός Αγίου ανδρός να μεταφέρει την πνευματική του πείρα έστω και με την δυσκολία που συνεπάγεται το γήρας στην ηλικία των 96 ετών.
Η Πεμπτουσία το προσφέρει, εμείς ας το απολαύσουμε και ας δοξάσουμε τον δωρεοδότη Τριαδικό Θεό. 
 

***  Αυτόπτης περιγράφει την τελευταία μέρα του Γέροντος Παϊσίου στο Νoσοσοκομείο

 Ο Γέροντας Παίσιος τελικά προσβλήθηκε από καρκίνο, και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης! Στο νοσοκομείο φρόντισαν το Γέροντα όσο μπορούσαν καλύτερα. Ο καρκίνος, όμως, προχώρησε τόσο, πού το τέλος ήταν πολύ ορατό.
Η αναχώρησή του για τους ουρανούς ήταν ζήτημα χρόνου. Γι΄αύτη την αναχώρηση, για την οποία προετοιμαζόταν σε όλη του τη ζωή, ήθελε να αφιερώσει και τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής. Ο μακαριστός Χριστόφορος Οικονόμου ήταν κοντά του και σε γράμμα του περιγράφει την αναχώρηση του Γέροντα από το Νοσοκομείο:
GeronPaisiosKadro2
«Σήμερα έφυγε και ο π. Παΐσιος από το νοσοκομείο. Είχε πολύ κόσμο και μας είπαν ότι θα έβγαινε στο σαλόνι για να ευλογήσει. Τελικά, εκείνη την ώρα έφευγε από το νοσοκομείο. Ο κόσμος, οι γυναίκες, νοσοκόμες, γιατροί, άρρωστοι, συνωστίζονταν όλοι γύρω του. Ψήλωσε το χέρι του και από την πόρτα χαιρέτησε τους άρρωστους στους διπλανούς θαλάμους. Ένας άρρωστος στο διάδρομο πού είχε ορρούς στο χέρι πήγε να του φιλήσει το χέρι, αλλά ο π. Παΐσιος φίλησε το χέρι του ασθενούς. Μπροστά από το ανσανσέρ ψήλωσε το χέρι του και μας ευλόγησε όλους. Μπήκε στο ανσανσέρ να κατέβει κάτω στο δρόμο. Όλοι τρέξαμε από τις σκάλες να τον δούμε για τελευταία φορά. Χαιρετούσε τον κόσμο. Βγήκε έξω από το νοσοκομείο. Ο κόσμος τον περιτριγύρισε γύρω από το αυτοκίνητο, ενώ λεπτές νιφάδες χιονιού έπεφταν. Η νοσοκόμα φώναζε να τον αφήσει ο κόσμος να μπει μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί έκανε πολλή ψύχρα και ο άνθρωπος δεν μπορούσε. Μπήκε, τελικά, στο αυτοκίνητο, αφού έκανε το σταυρό του. Όλοι προσπαθούσαν να τον αγγίξουν· έπιαναν το χέρι του, άγγιζαν το τζάμι τοΰ αυτοκινήτου. Ξεκίνησε τελικά το αυτοκίνητο, αλλά προχωρούσε πολύ σιγά, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας. Γιάτραινες, νοσοκόμες, νοσοκόμοι, γιατροί, κατέβηκαν κάτω και όπως ήταν μέσα στο αυτοκίνητο άγγιζαν το τζάμι του αυτοκινήτου πού προχωρούσε αργά-αργά για να τον χαιρετήσουν. Το αυτοκίνητο πέρασε από το δρόμο πού βρίσκεται μπροστά από το σπίτι μου». Και συνεχίζει ο Χριστόφορος:
«Τί ήταν το πέρασμα αυτού του ανθρώπου! Ο κόσμος τον ακολουθούσε σαν να ήταν ο Μεσσίας. Σκηνή σαν την Βαϊφόρο, μόνο πού αντί για γαϊίδουράκι τώρα ήταν ένα αυτοκινητάκι! Όλος ο κόσμος, οι περισσότερες γυναίκες, ήσαν συγκινημένοι, άλλες δάκρυζαν. Αλλά και ο ίδιος ήταν συγκινημένος με την αγάπη πού του έδειχνε ο κόσμος. Σαν να έλεγε πώς θα την ξεπληρώσει με πολλή προσευχή για τους συνανθρώπους του». Και επιλέγει ο Χριστόφορος:
«Αλλά μήπως είναι λίγα πού χρωστούμε η γενιά μας, στις ευχές και προσευχές αυτού του ανθρώπου. Ένας άγιος ανάμεσά μας. Η ενσάρκωση της εκπλήρωσης των Ευαγγελικών λόγων».
Ο Γέροντας Παΐσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Ιουλίου 1994.
Πηγή: Από το τέλος του Γέροντα Παΐσιου Αγιορείτη, Περιοδικό «Παρά την Λίμνην», Μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, περίοδος β΄, έτος ιη΄, αρ. 7, Ιούλιος 2008

*** To Voyager 1 δεν έχει βγει από το ηλιακό σύστημα, αλλά έχει μπει στο διαστρικό κενό [video]
   , ,  

Τα απώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος θα ξεπεράσει σύντομα το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Voyager 1, όπως ανακοίνωσε η NASA.
 Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε ένα «τσουνάμι» ηλιακής ακτινοβολίας που δέχτηκε το Voyager 1 για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σκάφος πράγματι εισήλθε πρόσφατα στο διαστρικό κενό, χωρίς όμως να έχει εξέλθει του ηλιακού μας συστήματος.
 Κι αυτό διότι ναι μεν η μελέτη του νέου κύματος ακτινοβολίας επιβεβαιώνει ότι το Voyager πέρασε στο διαστρικό κενό, αλλά  δεν έχει βγει ακόμη από το Ηλιακό Σύστημα καθώς θα πρέπει πρώτα να διανύσει μία ζώνη από κομήτες.
 «Κανονικά ο διαστρικός χώρος μοιάζει με ήσυχη λίμνη», εξηγεί ο Εντ Στόουν, από το τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και επιστήμονας της αποστολής από το 1972. «Όταν όμως στον Ήλιο συμβαίνει κάποιο ξέσπασμα  τότε το άστρο μας στέλνει ένα ωστικό κύμα που φθάνει στο Voyager περίπου ένα χρόνο αργότερα και το οποίο κάνει την ύλη που βρίσκεται γύρω από το σκάφος να χοροπηδά», πρόσθεσε.
 Αυτού του είδους τα κύματα ήταν κι εκείνα που οδήγησαν τους ερευνητές το περασμένο φθινόπωρο στο συμπέρασμα πως το Voyager έχει ξεφύγει από την Ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φούσκα που δημιουργεί ο Ήλιος κι έχει εισέλθει στο διαστρικό χώρο, το χώρο δηλαδή ανάμεσα στα αστέρια ο οποίος είναι γεμάτος από μια «αραιά σούπα» από φορτισμένα σωματίδια που αποκαλείται και πλάσμα.
 Το Μάρτιο του 2013, η  Αμερικανική Αστροφυσική Ένωση είχε ανακοινώσει ότι το Βόγιατζερ βρέθηκε εκτός βαρυτικής επιρροής του Ήλιου, στο διαστρικό κενό. Ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν την εκτίμηση εσφαλμένη και απέδωσαν το γεγονός στην ελλειπτική τροχιά των αντικειμένων μέσα στο ηλιακό σύστημα και στη διαγώνια πορεία του διαστημόπλοιου.
 Το Σεπτέμβριο του 2013, η NASA ανέβασε στο διαδίκτυο τον “αρχαίο”, απόκοσμο ήχο του διαστρικού κενού έξω από το ηλιακό μας σύστημα απέστειλε το Voyager 1.
 Ο απόκοσμος ήχος που ακούγεται στο video προέρχεται από δονήσεις του πυκνού πλάσματος, ή ιονισμένου αερίου, το οποίο πλημμυρίζει το χώρο ανάμεσα στα άστρα και είναι το στοιχείο που έπεισε τους επιστήμονες ότι το Voyager βρίσκεται εκτός ηλιακού συστήματος.
Voyager 1 Records 'Sounds' From Interstellar Space | Video  : http://youtu.be/BXUAiKkfJtA .,

Το Μάρτιο του 2014  καταγράφηκε το τελευταίο ηλιακό τσουνάμι. Οι μετρήσεις για την πυκνότητα του πλάσματος συμβαδίζουν με τις προηγούμενες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως το Voyager 1 είναι το πρώτο σκάφος που έχει ξεφύγει από την προστατευτική περιοχή που δημιουργεί η ακτινοβολία του Ήλιου και βρίσκεται πλέον στο χώρο ανάμεσα στα αστέρια.
       
Τα κύματα ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργούνται σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας και εκδηλώνονται από εκρήξεις που συμβαίνουν στην επιφάνεια του άστρου μας. Οι εκρήξεις εκτοξεύουν πίδακες από ύλη οι οποίοι ονομάζονται στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας. Οι εκτινάξεις αυτές δημιουργούν κύματα από πίεση τα οποία μπορούν να φτάσουν το Voyager.
 —Η πορεία των Voyager
 Η αποστολή Voyager (1&2) εκτοξεύθηκε πριν από 37 χρόνια. To Voyager 1 είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο κατασκεύασμα απέχοντας περίπου 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
 H αποστολή Voyager 2 είχε εκτοξευθεί 16 ημέρες νωρίτερα από το Voyager 1 με σκοπό να μελετήσει τους εξώτερους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, Ουρανό και Ποσειδώνα. Το σκάφος αυτό υπολογίζεται ότι  θα εισέλθει κι εκείνο στο διαστρικό χώρο σε λίγα χρόνια.
 —Οι ημερομηνίες ορόσημα του Βόγιατζερ
 *Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977
*Τον Ιανουάριο του 1979
πήρε τις πρώτες φωτογραφίες προσεγγίζοντας τον Δία. Η κοντινότερη προσέγγιση ήταν 278.000 km στις 5 Μαρτίου 1979 και στα πλαίσια της αποστολής αυτής λήφθηκαν 19.000 φωτογραφίες.
*Στις 12 Νοεμβρίου 1980 σε απόσταση 124.200 km από τον Κρόνο, φωτογράφησε το σύστημα των δακτυλίων του και ανέλυσε τη σύσταση της ατμόσφαιρας και του Κρόνου και του δορυφόρου του Τιτάνα.
*Στις 18 Φεβρουαρίου 1998,
η απόστασή του από τον ήλιο ήταν 10,4 δισεκατομμύρια km, δηλαδή έγινε μεγαλύτερη και από αυτή του Πάιονηρ 10, ο οποίος είχε εκτοξευτεί το 1972 με προορισμό τον Κρόνο.
*Στις 14 Οκτωβρίου 2005 το Βόγιατζερ 1 απείχε 14,5 δισεκατομμύρια km από τον Ήλιο, έχοντας διανύσει 17,2 δις km από την ημέρα της εκτόξευσής του. Τον Ιανουάριο 2013 το Voyager 1 απέχει από τη γη περίπου 18,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα όντας το πιο απομακρυσμένο από τη γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής.
*Στις 20 Μαρτίου 2013
ανακοινώθηκε ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα εκτίμηση που αμφισβητείται. 
econews

***  20 απίστευτα γεγονότα για τον Ηλιο που ελάχιστοι γνωρίζουν
   ,  Χωρίς σχόλια

Η ανατολή και η δύση του ηλίου συμβαίνουν τόσο τακτικά που πλέον θεωρούμε την ύπαρξή του ως κάτι δεδομένο. Ωστόσο, αν και συνηθισμένος, στην πραγματικότητα ο Ηλιος είναι ουσιαστικά το κύριο στοιχείο που για την επιβίωσή μας.
Προκειμένου να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικό και εντυπωσιακό είναι το μητρικό μας άστρο, η NASA δημοσιεύει 20 απίστευτα γεγονότα για τον Ηλιο που ελάχιστοι γνωρίζουν.

~ Ο Ηλιος έχει ηλικία 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια.
  • Βρίσκεται περίπου στα μισά της ζωής του.
  • Ο Ηλιος κινείται 220 χιλιόμετρα κάθε δευτερόλεπτο.
  • Ο Ηλιος είναι ένα κίτρινο άστρο νάνος.
  • Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 2 με 5 ηλιακές εκλείψεις.
  • Μία ολική ηλιακή έκλειψη διαρκεί το πολύ 7 με 7,5 λεπτά.
  • Οι εκλείψεις φαίνονται πιο καθαρά στο διάστημα, όπου δεν τις «θαμπώνει» η ατμόσφαιρα της Γης.
  • Ο Ηλιος περιέχει το 99,6% της συνολικής μάζας του Ηλιακού μας συστήματος.
  • Σε αντίθεση με τη Γη, όσο απομακρυνόμαστε από την επιφάνεια του Ηλιου τόσο πιο πολύ καίει.
  • Η ενέργεια που παράγεται από 1 τετραγωνικό εκατοστό του Ηλιου, αρκεί για να κάψει 64 λάμπες των 100 βατ.
  • Η βαρύτητα του Ηλιου είναι 28 φορές μεγαλύτερη από της Γης.
  • Αν ο Ηλιος εξαφανιστεί θα μας πάρει 8 λεπτά να το καταλάβουμε στη Γη.
  • Ο πυρήνας του Ηλιου φτάνει τους 15.000.000 βαθμούς Κελσίου.
  • Αντίθετα η επιφάνειά του φτάνει μόλις τους 5.500 βαθμούς Κελσίου.
  • Μέσα στον Ηλιο η Γη χωράει 1.000.000 φορές.
  • Ο Ηλιος αντιστρέφει το μαγνητικό του πεδίο κάθε 11 χρόνια.
  • Ο Ηλιος είναι το πλησιέστερο σε σφαίρα σχήμα που έχει ποτέ παρατηρηθεί στη φύση.
  • Ο Ηλιος φαίνεται μπλε όταν παρατηρείται σε μήκος κύματος 475 νανομέτρων.

***  To Διάστημα είναι για όλους
  ,  

Οι επιπτώσεις της ψύχρανσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το ενδεχόμενο επανδρωμένης αποστολής στον Άρη ή άλλους προορισμούς στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και το ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσίαζε για την Ελλάδα η πιθανή άνοδος μιας «διαστημικής οικονομίας», βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο Dr. Scott Parazynski, βετεράνος αστροναύτης της NASA, στο naftemporiki.gr .
O Dr. Parazynski είναι βετεράνος αστροναύτης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, έχοντας συμμετάσχει σε πέντε διαστημικές πτήσεις και επτά διαστημικούς περιπάτους.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της NASA, έχοντας διατελέσει προϊστάμενος της υπηρεσίας EVA (Extra Vehicular Activities) ενώ ηγήθηκε της πρώτης κοινής αποστολής μακράς διαρκείας ΗΠΑ-Ρωσίας, διαμένοντας στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ο Dr. Parazynski εξέφρασε την ελπίδα ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν: «Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί είχαν μια εξαιρετική συνεργασία τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο του ρωσικού προγράμματος Mir. Το αμερικανικό πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων τους είχε βοηθήσει τότε…οι Ρώσοι έχουν αποτελέσει εξαιρετικούς συνεργάτες και μετά την καταστροφή του “Κολούμπια” δουλέψαμε μαζί πολύ στενά στο πρόγραμμα του ISS. Όταν πηγαίνουμε στη Ρωσία για εκπαιδευτικούς σκοπούς νιώθουμε εξαιρετικά ευπρόσδεκτοι και αντίστοιχα όταν οι Ρώσοι έρχονται στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν μαζί μας τους υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες. Οπότε δεν βλέπουμε κάποιο πολιτικό εμπόδιο μεταξύ μας, καθώς έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες. Προφανώς υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία λαμβάνουν χώρα σε ανώτερα πολιτικά και στρατιωτικά επίπεδα τα οποία αποτελούν λόγους προβληματισμού για τον κόσμο σήμερα. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ειρηνική επίλυσή τους και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί ως στενοί συνεργάτες. Ο απώτερος στόχος θα είναι να πάμε στον Άρη ως πλανήτης, ως ανθρώπινο είδος, με τους Ρώσους, τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες, τους Καναδούς και άλλα έθνη που θα επιλέξουν να συμμετέχουν».
Πόσο κοντά βρισκόμαστε όντως σε μια επανδρωμένη αποστολή στον «Κόκκινο Πλανήτη»; Σύμφωνα με τον Dr. Parazynski, πολύ. «Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο. Η μεγάλη πρόκληση, για την ακρίβεια, είναι ιατρικού χαρακτήρα, λόγω της ακτινοβολίας στο Βαθύ Διάστημα. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει και αυτές να δοκιμαστούν. Θα χρησιμοποιήσουμε τον ISS για κάποιες δοκιμές στα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι έχουμε την τεχνολογία, και ότι είναι το πεπρωμένο της Ανθρωπότητας να επισκεφθεί και να αποικίσει τον Άρη. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να σχεδιάσουμε την αποστολή πληρωμάτων τα οποία θα μείνουν για σημαντικά χρονικά διαστήματα εκεί- ίσως να ζήσουν και όλες τους τις ζωές (στον Άρη). Άλλωστε, νομίζω ότι ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, σκοπεύει να πεθάνει στον Άρη».

Mars One: «Μια συναρπαστική ιδέα»

Όσον αφορά στο μεγάλο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «Άρης»,  τα φώτα της δημοσιότητας έχει συγκεντρώσει εδώ και μήνες το φιλόδοξο πρόγραμμα Mars One, το οποίο αποτελεί μία μείξη εγχειρήματος με στόχο την δημιουργία αποικίας στον Άρη και τηλεοπτικού reality show. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι δεν αποτελεί πραγματικά βιώσιμο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον Dr. Parazynski, αν μη τι άλλο, είναι σίγουρα μια «συναρπαστική ιδέα»: «Παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό το Mars One, όπως και ένα άλλο project, το Inspiration Mars, το οποίο σκοπεύει το 2019 να αποστείλει ένα παντρεμένο ζευγάρι σε τροχιά γύρω από τον Άρη, που μετά θα επιστρέψει στη Γη. Η όλη ιδέα του Mars One, η αποστολή ανθρώπων στον Άρη για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους εκεί είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Προσωπικά προβληματίζομαι κάπως για τη φύση του. Στο reality show θα ενδιαφέρονται περισσότερο για το δράμα της όλης υπόθεσης παρά για την ευρηματικότητα και την επιτυχία. Θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα πάει. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια συναρπαστική ιδέα…και νομίζω ότι αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο αλληλεπίδρασης με το κοινό. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν και άλλοι συναρπαστικοί διαγωνισμοί στο μέλλον, με ανθρώπους που θα πετάξουν με τη Virgin Galactic ίσως, ή άλλα είδη παρόμοιων ευκαιριών. Το Διάστημα δεν είναι μόνο για λίγους αστροναύτες, αλλά για όλους μας».
Αυτή τη στιγμή ο Άρης θεωρείται ως ο «μεγάλος στόχος» της εξερεύνησης του Διαστήματος – ωστόσο, το Ηλιακό Σύστημα είναι μεγάλο, και υπάρχουν και άλλοι πιθανοί προορισμοί, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μέρη του Ηλιακού Συστήματος είναι η Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία. Έχει μία παγωμένη θάλασσα και ηφαιστειακή δραστηριότητα, οπότε υπάρχει πολλή θερμική ενέργεια. Άρα το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν στο νερό κάτω από τον πάγο υπάρχει ζωή, εάν θα μπορούσε να υπάρξει εκεί ζωή. Θα ήταν απίστευτο ένα ταξίδι στην Ευρώπη με σκοπό την εξερεύνηση των νερών της και την αναζήτηση ζωής».

Προοπτικές διαστημοδρομίων στην Ελλάδα;

Στα τέλη του 2013, αίσθηση είχε προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη ερώτηση που είχε υποβληθεί στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης του αεροδρομίου της Καλαμάτας ως βάσης εκτόξευσης πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους. Το περιστατικό είχε προκαλέσει ειρωνικά, ως επί το πλείστον, σχόλια, λόγω του φαινομενικά ανέφικτου/ ουτοπικού χαρακτήρα μίας τέτοιας πρότασης. Ωστόσο, η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών στον χώρο των διαστημικών αποστολών, καθώς και η εμφάνιση τομέων επιχειρηματικότητας όπως ο διαστημικός τουρισμός και η αναζήτηση πρώτων υλών πέρα από τα όρια του πλανήτη μας φαίνονται να σηματοδοτούν ενδεχομένως τα πρώτα δειλά βήματα της πιθανής αυγής μίας «διαστημικής οικονομίας». Όσον αφορά στο αν κάτι τέτοιο θα παρουσίαζε ενδιαφέρον για μια χώρα σαν την Ελλάδα, ο Dr. Parazynski θεωρεί ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν δυνητικά να υπάρξουν διαστημοδρόμια: «τα υποτροχιακά σκάφη που αναπτύσσονται μπορούν να εκτοξευθούν πρακτικά από οπουδήποτε – και θα προσγειώνονται πιθανώς στο ίδιο σημείο. Σίγουρα, θα προέκυπταν δυνατότητες από το να διαθέτει κανείς διαστημοδρόμιο. Υπάρχουν διάφορες χώρες στον κόσμο οι οποίες έχουν ήδη υποδείξει ότι σκοπεύουν να προβούν σε τέτοιες κινήσεις, και κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη εγκαταστάσεις για κάτι τέτοιο» σημειώνει, εκτιμώντας ότι τα κόστη του διαστημικού τουρισμού αναμένεται να μειωθούν- κάτι που θα τον καθιστούσε προσβάσιμο σε πιο ευρύ κοινό. «Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η Virgin Galactic σχεδιάζει να χρεώνει 250.000 δολάρια ανά θέση, αλλά προβλέπω ότι μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια το κόστος θα μειωθεί στα 15.000- πρόκειται πάλι για μεγάλο ποσό, αλλά είναι πολλοί αυτοί που θα έκαναν κάτι τέτοιο. Πρόκειται λίγο –πολύ για το κόστος ενός ωραίου αυτοκινήτου, οπότε εάν κάποιος ήθελε να περάσει λίγο χρόνο στο Διάστημα, νομίζω ότι θα ήταν αρκετοί αυτοί που θα έκαναν αυτή την επιλογή. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ακαδημαϊκή ισχύς και γνώση στους τομείς της επιστήμης και της μηχανολογίας, οπότε, (όσον αφορά στη διαστημική βιομηχανία), πιστεύω ότι θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα δυνατό ‘παίκτη’».
Όσον αφορά στις χώρες που αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο στο Διάστημα στο κοντινό μέλλον, ο Dr. Parazynski επισημαίνει ότι η Κίνα «σημείωσε μεγάλες επιτυχίες μέσα στα τελευταία πέντε με έξι χρόνια…σίγουρα έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και επενδύουν πολλά στο Διάστημα. Η Ινδία είναι άλλη μία χώρα που έχει μακρά διαστημική εμπειρία, και τη φιλοδοξία να εκτοξεύσει αστροναύτες. Άλλες χώρες θα κάνουν πιθανότατα το ίδιο. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αυτής της νέας βιομηχανίας διαστημικών πτήσεων είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις ο ίδιος δυνατότητες εκτόξευσης για να διαθέτεις διαστημικό πρόγραμμα».

Διαστημικοί περίπατοι

Έχοντας συμμετάσχει σε πέντε διαστημικές πτήσεις και επτά διαστημικούς περιπάτους, ο Dr. Parazynski είναι ένας από τους πλέον αρμόδιους να περιγράψουν τη συγκεκριμένη εμπειρία: «το να είσαι έξω, σε έναν διαστημικό περίπατο, το να είσαι τόσο συγκεντρωμένος στη δουλειά που έχεις μπροστά σου είναι πολύ δύσκολο. Ο δυσκολότερος περίπατος που έκανα είχε να κάνει με την επισκευή ηλιακού συλλέκτη. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση, επειδή το πάνελ ήταν πλήρως ενεργοποιημένο, δεν μπορούσαμε να το απενεργοποιήσουμε, οπότε έπρεπε να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός για να μην έρθουν σε επαφή μεταλλικά τμήματα της στολής μου μαζί του…οπότε με πάρα πολλή ηρεμία και πολλή προσοχή καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την επισκευή. Ήταν μία τρομερή επιτυχία, χάρη στην ομαδική προσπάθεια και τον σχεδιασμό που υπήρξε για να μπορέσω να βγω εκεί έξω και να κάνω τις επισκευές».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του την Πέμπτη, ο Dr Scott Parazynski θα αφηγηθεί, μαζί με ανέκδοτο υλικό, ιστορίες από την εξερεύνηση του διαστήματος και εμπειρίες του στη διαχείριση κρίσιμων στιγμών, προσαρμόζοντάς τες στις αρχές του management και του leadership. Το Linkage Network της Linkage Greece θα φιλοξενήσει τον αμερικανό αστροναύτη πλαισιωμένο από τους ηγέτες του ελληνικού επιχειρείν, με στόχο να πραγματοποιήσουν μία διαφορετική συζήτηση για την ηγεσία.
Η εκδήλωση «Διάστημα: Η κορυφαία εμπειρία ηγεσίας» διοργανώνεται την Πέμπτη, 10 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο ΘΕΑΤΡΟΝ, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» - Πειραιώς 254, Ταύρος. Ο Scott Parazynski είναι προσκεκλημένος της σχολής ηγεσίας για στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα, Linkage Network.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

naftemporiki

***  Δοκιμάζονται νέα συστήματα ομαλής προσεδάφισης των διαστημικών σκαφών
   ,  

Πρόσφατα έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες ενός νέου σχεδίου της NASA για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλούς προσεδάφισης των διαστημικών σκαφών. Πρόκειται για ένα σχέδιο βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η μαγνητόσφαιρα της Γης - ο χώρος, δηλαδή, στον οποίο εκτείνεται η επιρροή του μαγνητικού πεδίου της - αποτελεί την πηγή έμπνευσης του νέου σχεδίου.
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάπτυξη μιας μεθόδου «αεροκάλυψης με μαγνητοκέλυφος» (magnetoshell aerocapture), μιας μεθόδου δηλαδή που θα επιτρέπει το «κλείσιμο» ενός διαστημοπλοίου μέσα σε μια μαγνητική «φούσκα» παρόμοια με την ασπίδα πλάσματος που περικλείει τον πλανήτη μας και άλλα ουράνια σώματα.  Ενώ όμως η σφαίρα επιρροής του μαγνητικού πεδίου της προστατεύει (μεταξύ άλλων) τη Γη από την ηλιακή ακτινοβολία, η μαγνητική «φούσκα» που αναζητεί η NASA θα προστατεύει τα διαστημόπλοια από τις πτώσεις επιβραδύνοντας την πορεία τους με τη δύναμη αντίστασης που θα δημιουργεί.
Οπως ανακοινώθηκε, τον διαγωνισμό κέρδισαν δύο ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει τα σχέδια που έχουν υποβάλει μέσα στο 2015. Αν οι δοκιμές που θα διεξαχθούν του χρόνου στεφθούν με επιτυχία, η νέα τεχνική θα επιτρέψει μελλοντικά σε μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη να προσεδαφίζονται χωρίς προβλήματα μεταφέροντας βαριά φορτία στον Αρη και θα διευκολύνει τα ταξίδια των επανδρωμένων αποστολών. «Είμαι ενθουσιασμένη με την εξέλιξη» δήλωσε η Μισέλ Μανκ της Διεύθυνσης Διαστημικής Τεχνολογίας Αποστολών της NASA. «Πρόκειται για έναν χαμηλού κόστους τρόπο να διερευνήσουμε αυτή την ιδέα και να δούμε αν θα αποδώσει καρπούς».
Ο Μορφέας
Η NASA εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια στο Morpheus, το πρωτότυπο ενός συστήματος για προσεδάφιση επανδρωμένων ή μη αποστολών σε άλλους πλανήτες. Στην τελευταία δοκιμή, ενώ το σκάφος στο οποίο ήταν ενσωματωμένο το σύστημα βρισκόταν μετέωρο σε ύψος δεκάδων μέτρων, το Morpheus σάρωσε την περιοχή με τρεις συσκευές lidar - πρόκειται για συσκευές που μετρούν την απόσταση ανακλώντας μια δέσμη λέιζερ στον στόχο. Ακόμη και από απόσταση 400 μέτρων από το σημείο προσεδάφισης το σύστημα εντόπισε πέτρες διαμέτρου μόλις 30 εκατοστών. Εχοντας σαρώσει την περιοχή δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη και επέλεξε το πιο ασφαλές σημείο για την προσεδάφιση χρησιμοποιώντας lidar Ντόπλερ για να ελέγχει ανά πάσα στιγμή το ύψος και την ταχύτητά του.
«Χάρη σε αυτούς τους αισθητήρες θα μπορούσαμε να βρούμε το ασφαλέστερο σημείο για προσεδάφιση ακόμη και σε κατασκότεινους κρατήρες» λέει ο Ερικ Ρόμπακ, αρχιμηχανικός του συστήματος lidar στο Ερευνητικό Κέντρο του Λάνγκλεϊ της NASA στη Βιρτζίνια.
Ο κάθετος πύραυλος
Ανάμεσα στα άλλα που αναπτύσσει η NASA είναι και ένα νέο επαναστατικό σύστημα απογείωσης και προσγείωσης.
Το σύστημα βασίζεται σε έναν πύραυλο που ονομάζεται «Xombie» και επιτρέπει στο σκάφος στο οποίο βρίσκεται να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Δοκιμάζεται για χρήση σε διαστημικά σκάφη που θα πραγματοποιούν προσεδαφίσεις σε άλλους πλανήτες ή αστεροειδείς. Στην ανάπτυξη του πυραύλου η NASA συνεργάζεται με τη Masten Space Systems.
Η κάθετη προσγείωση και κυρίως προσεδάφιση κρίνεται ως πιο πρακτική και ασφαλής για τα διαστημικά σκάφη και όχι μόνο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν σχεδιαστούν και αεροσκάφη που θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται κάθετα στον πλανήτη μας, αυτά όχι μόνο θα μπορούν να φτάσουν σε «απροσπέλαστες» σήμερα περιοχές αλλά θα αλλάξουν συνολικά τη βιομηχανία αερομεταφορών. Οι ως τώρα δοκιμές του συστήματος έχουν στεφθεί με επιτυχία.

tovima.gr

***  Η απάντηση στο μυστήριο της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού
    

Οι διαφορές ανάμεσα στις όψεις των δύο πλευρών του φεγγαριού, εκείνη που βλέπουμε και εκείνη που παραμένει κρυφή, οφείλεται στον τρόπο γέννησής του και τις υψηλές θερμοκρασίες της πρώιμης Γης, υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη. 
Η νέα θεωρία επιχειρεί να εξηγήσει τον λόγο που οι κρατήρες στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης είναι πολύ περισσότεροι.
 Το φωτεινότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μας, το φεγγάρι, αποτελεί, από την πρώτη στιγμή της ανθρώπινης παρουσίας στη Γη, αφορμή για μύθους, έμπνευση για καλλιτεχνήματα, ή απλά ένα υπέροχο θέαμα για να χαζέψει κανείς τα βράδια.
 Για τους φανατικούς των επιστημών του διαστήματος, αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να μελετήσουν ένα ουράνιο σώμα άλλο από τη Γη. Γιατί μπορεί να γεννήθηκε από τον πλανήτη μας, αλλά δεν παύει από το να είναι, σήμερα, ξεχωριστό.
 Αμέτρητοι φακοί τηλεσκοπίων έχουν στραφεί προς το μέρος του, στο πέρασμα των αιώνων, λοιπόν. Όλοι, όμως, αντικρίζουν την ίδια εικόνα, την πλευρά του που βλέπει προς τη Γη, αφού το φεγγάρι είναι "παλλιροϊκά κλειδωμένο" με τον πλανήτη μας.
 Οι δύο διαφορές μεταξύ "σκοτεινής" και κοντινής πλευράς του φεγγαριού
Το φαινόμενο που ονομάζουμε "παλλιροϊκό κλείδωμα" ή σύγχρονη περιστροφή, έχει ως αποτέλεσμα το φεγγάρι να μας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά του, επειδή ο χρόνος περιστροφής του γύρω από τη Γη (29,5 μέρες) και γύρω από τον εαυτό του (27,3 μέρες) εξισώνεται.
 Έτσι, η μεριά του που κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση από εμάς, παρέμενε άγνωστη μέχρι και πριν από μισό αιώνα, όταν οι Σοβιετικοί έστειλαν το Luna 3, το οποίο φωτογράφισε, για πρώτη φορά, τη "σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού".
 Από τότε, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και άλλες εικόνες της, αλλά από εκείνη την πρώτη φωτογραφία, δύο πράγματα έκαναν εντύπωση στους ειδικούς: η σκοτεινή πλευρά έχει (α) περισσότερους κρατήρες και (β) καθόλου σεληνιακές θάλασσες.
Αριστερά, η κοντινή πλευρά του φεγγαριού. Δεξιά, η μακρινή πλευρά του.
 Οι δύο παρατηρήσεις προβλημάτισαν τους επιστήμονες, οι οποίοι χρειάστηκαν, σχετικά, μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξουν σε μία θεωρία. Κατ' αυτή, η εξωτερική πλευρά του δορυφόρου μας έχει πιο πολλούς κρατήρες, επειδή δέχεται περισσότερα χτυπήματα από αστεροειδείς.
 Η υπόθεση ακούγεται σωστή, αφού, όντως, η λογική λέει ότι η κοντινή πλευρά είναι πιο δύσκολο να "βομβαρδιστεί" από αντικείμενα, προστατευμένη από τη Γη. Τελικά, η εικασία αποδεικνύεται λανθασμένη! Τα πάντα έχουν, μάλλον, να κάνουν με τον τρόπο γέννησης της Σελήνης.
 Όπως είδαμε πρόσφατα και αναφέραμε παραπάνω, το φεγγάρι δημιουργήθηκε όταν η Γη συγκρούστηκε με ένα ουράνιο σώμα (τη Θεία) στο μέγεθος του Άρη, πριν από κάτι περισσότερο από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, εκτοξεύοντας το υλικό που σχημάτισε τη Σελήνη, στο διάστημα.
 Νέα μελέτη προτείνει νέα θεωρία ως την εξήγηση των διαφορών
Τώρα, νέα μελέτη συνδέει αυτό το γεγονός με τον αριθμό των κρατήρων και θαλασσών στις δύο πλευρές του φεγγαριού. Συγκεκριμένα, οι Jason Wright, Stein Sigurdsson και Arpita Roy (επικεφαλής συγγραφέας) υποστηρίζουν ότι οι διαφορές οφείλονται στη θερμότητα της πρώιμης Γης.
 Ειδικότερα, την εποχή που ο πλανήτης μας συγκρούστηκε με τη Θεία υπολογίζεται ότι είχε θερμοκρασία πάνω από 2400 βαθμούς Κελσίου - ήταν, ουσιαστικά, μία μπάλα από μάγμα. Οπότε, το νεογέννητο φεγγάρι δεχόταν πολύ μεγάλη ζέστη.
 Σύμφωνα, λοιπόν, με μοντέλο που έφτιαξαν οι ανωτέρω ερευνητές, στα πλαίσια της μελέτης τους, αυτή η θερμότητα ήταν ικανή να κρατά το φεγγάρι σε ημιρευστή κατάσταση. Και, αφού το φεγγάρι ήταν από τότε "παλλιροϊκά κλειδωμένο" με τη Γη, η μακρινή του πλευρά κρύωσε και σταθεροποιήθηκε νωρίτερα.
H σύγκρουση Γης και Θείας έγινε μία εποχή που ο πλανήτης μας "κόχλαζε" και αυτό επηρέασε το φεγγάρι, λέει η μελέτη
 Το αποτέλεσμα ήταν, πάντα κατά τη νέα μελέτη, πολλοί αστεροειδείς και κομήτες που συγκρούονταν με την κοντινή πλευρά του - αυτή που βλέπουμε - να βυθίζονται μέσα σε ωκεανούς από μάγμα, τις σημερινές σεληνιακές θάλασσες, χωρίς να αφήνουν σημάδια στην επιφάνεια.
 Την ίδια περίοδο, η σκοτεινή πλευρά γέμιζε κρατήρες, αφού από την επιφάνειά της έλειπε το υγρό στοιχείο που θα "κατάπινε" τους ιπτάμενους "εισβολείς". Η θεωρία που προτείνουν οι τρεις ερευνητές, εξηγεί και τη χημική διαφορά των δύο πλευρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται.
 Και κάπως έτσι, φτάσαμε στη σημερινή εικόνα του δορυφόρου μας. Ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της δημιουργίας και της εμφάνισης του φεγγαριού, αν η νέα θεωρία αποδειχθεί, μπαίνει στη θέση του. Ακόμα κι έτσι, το σίγουρο είναι ότι η Σελήνη θα παραμένει, πάντα, μυστηριώδης και σαγηνευτική.
 Είναι, μάλλον, που βρίσκεται τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά, ταυτόχρονα. Τόσο οικεία, αλλά και τόσο ξένη, όσο χρειάζεται για να μας κρατά μαγευτικά κλειδωμένους μαζί της, όπως είναι και αυτή κλειδωμένη με το σπίτι μας.
pathfinder

***  Η σφοδρότερη σύγκρουση στην ιστορία της Γης ίσως άφησε τμήμα της άθικτο
   ,  

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο γεωχημείας Goldschmidt στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, διατυπώνει μία εναλλακτική άποψη για το πιο σημαντικό ίσως γεωλογικό συμβάν που έλαβε χώρα στον πλανήτη μας.
Πρόκειται για τη σύγκρουση της Γης με ένα αντικείμενο με μέγεθος παρόμοιο με τον Άρη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η οποία αποτελεί τη θεωρία με τις περισσότερες πιθανότητες που εξηγεί και τη δημιουργία της Σελήνης.

Η σύγκρουση αυτή πιστεύεται πως παρήγαγε τρομακτικές ποσότητες θερμότητας που έλιωσαν στην κυριολεξία τον πλανήτη μας, ενώ το φεγγάρι δημιουργήθηκε από την ύλη  που αποκολλήθηκε από το θερμό μείγμα.
Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει ωστόσο διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα να έλιωσε ένα μέρος μόνο από τη Γη, ενώ ένα αρχαίο τμήμα της που σήμερα βρίσκεται στο μανδύα της να έμεινε ανεπηρέαστο.
Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η ενέργεια από τη σύγκρουση της Γης με το άλλο σώμα, το οποίο αποκαλείται «Θεία», θα ήταν αναμφίβολα αρκετή ώστε να λιώσει και τα δύο σώματα, εξέτασαν όμως το ενδεχόμενο η ενέργεια αυτή να μην κατανεμήθηκε ομοιόμορφα. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Σουτζόι Μουκοπαντιάι, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης «ένα μεγάλο τμήμα του ημισφαιρίου που επλήγη κατά πάσα πιθανότητα εξατμίστηκε, όμως το άλλο ημισφαίριο θα πρέπει να ήταν σχετικά προστατευμένο, γλιτώνοντας το λιώσιμο».
Η ομάδα συνέκρινε δείγματα από ισότοπα ευγενών αερίων σε δείγματα βαθιά εντός του μανδύα της Γης σε σχέση με άλλα πιο κοντά στην επιφάνεια, βρίσκοντας σημαντικές διαφορές στην περιεκτικότητα ισοτόπων ηλίου και νέον. Οι διαφορές αυτές υπονοούν πως το θερμό μείγμα δεν ανακατεύτηκε εντελώς, όπως θα περίμενε κανείς σε έναν ομοιογενή καυτό ωκεανό.
Περαιτέρω ανάλυση και άλλων χημικών στοιχείων, όπως ισοτόπων ξένου 129 και 130, τα οποία μάλιστα χρονολογούνται στα πρώτα 100 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της Γης, συναινούν υπέρ της άποψης πως ένα τμήμα του πλανήτη μας παρέμεινε ανεπηρέαστο από τη σφοδρότερη σύγκρουση της ιστορίας του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πολύ σημαντικά καθώς δύνανται να αλλάξουν ορισμένες από τις ιδέες των γεωλόγων για το σχηματισμό του πλανήτη μας και τις διαδικασίες που συντελούνται σε συγκρούσεις τόσο μεγάλο βεληνεκούς. Εάν η θεωρία τους ευσταθεί, τότε εντός του μανδύα του πλανήτη μας βρίσκονται τμήματα μιας αρχαίας Γης που προέρχεται από ένα χρονικό διάστημα πρότερο της κοσμογονικής σύγκρουσης.  
naftemporiki

***  Τεράστιο φίδι έφαγε κροκόδειλο (video)
  ,  

Ο κροκόδειλος δεν ήταν τυχερός. Βρέθηκε στο… διάβα του φιδιού και εκείνο –πολύ απλά- τον καταβρόχθισε. Δεν είναι σενάριο φαντασίας, αλλά πραγματικότητα και δεν πρόκειται για τον «Σήφη».
Η μάχη που δόθηκε στη λίμνη Μοντάρα του όρους Ίσα στην Αυστραλία ήταν συγκλονιστική. Άλλωστε, ήταν για την επιβίωση. Διήρκεσε πέντε ώρες με κροκόδειλο και φίδι να «κονταροχτυπιούνται» και το δεύτερο να αναδεικνύεται νικητής. Μάλιστα, λέγεται ότι επρόκειτο για πύθωνα, καθώς τυλίχτηκε γύρω από το θύμα του.

    Πάντως, όσο χρονοβόρα κι αν ήταν η… πάλη, τόσο γρήγορα το τεράστιο φίδι κατάπιε τον κροκόδειλο. Το «γεύμα» του κράτησε μόνο 15 λεπτά.
 Βίντεο  : Caught On Camera: Snake Devours Crocodile After 5 Hour Battle    , http://youtu.be/l56K8eAtCig  .  ,



***  Η μαμά-τίγρης και τα μωρά της σε απολαυστικές φωτογραφίες
    

Μια όαση δροσιάς έψαχνε για να μην πάθουν τίποτα τα μικρά της από τον καύσωνα και τη βρήκε στο Ρατζαστάν της Ινδίας. Μια μαμά-τίγρης έκανε μπάνιο στο Εθνικό Πάρκο της πόλης και απαθανατίστηκε σε τρυφερές στιγμές με τα πιτσιρίκια της.
Η Νουρ, μια τίγρης της Βεγγάλης, γέννησε πριν τρεις μήνες και από τότε κρατούσε τα μωρά της προφυλαγμένα σε μια σπηλιά. Ο υδράργυρος «χτύπησε» τους 44 βαθμούς Κελσίου όμως και η μητέρα αναγκάστηκε να βγάλει τα παιδιά της από το σημείο αυτό και να τα βουτήξει στα νερά μιας ρηχής… πισίνας που υπάρχει στο πάρκο της Ινδίας.

Αυτό… περίμενε και ο φωτογράφος άγριας φύσης Άντι Ρους, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφίσει τη μαμά με τα δύο τιγράκια της την ώρα που τα έπλενε για πρώτη φορά στο νερό και τα καθοδηγούσε με τις κινήσεις της για να είναι ασφαλή.
Ο Ρους και οι φίλοι του ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν τα νεογνά. «Οδηγούσαμε εκεί κοντά και την είδαμε στο δρόμο. Μετά φάνηκαν και τα δύο μικρά και οι τρεις τους μαζί πήγαν και βούτηξαν γι να δροσιστούν. Έχω δει πολλά μέχρι στιγμής, αλλά αυτό είναι από τα… highlights μου, καθώς είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο», τόνισε ο φωτογράφος.


newsbeast

*** Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα
  

Τα ζώα βλέπουν πράγματα που εμείς δε μπορούμε να φανταστούμε, λένε πολλοί.  
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν άδικο, καθώς η… οπτική γωνία τους είναι διαφορετική από την ανθρώπινη, λόγω διαφορών στη δομή του ματιού.
Οι εικόνες που αντικρίζουν τα μάτια τους μεταβάλλονται σε σχέση με αυτά που μπορεί να δει ο άνθρωπος. Όσοι θέλουν να καταλάβουν τι εννοούμε μπορούν να παρακολουθήσουν αυτό το εκπληκτικό βίντεο.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική αναπαράσταση, η οποία δημιουργήθηκε μετά από επιστημονικές έρευνες, για τις ιδιομορφίες της όρασης των σκύλων, των γατών, των εντόμων, των πουλιών, των ψαριών, μέχρι και των αρουραίων. Η σύγκριση –που γίνεται στην εικόνα- είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Η αναπαράσταση έχει δημιουργηθεί για να μας δείξει τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Για την προσομοίωση έχουν ληφθεί υπόψη δεδομένα όπως τα χρώματα ή η ευκρίνεια της όρασης κάθε ζώου βάσει των σχετικών ερευνών.
Βίντεο  : How Animals See The World  ,  http://youtu.be/6hYaT4gvjNc  ,



***  Σπάνιες φωτογραφίες μιας μικρής Monachus monachus ενώ καταβροχθίζει ένα χταπόδι
   

Το θέαμα της φώκιας Monachus monachus δεν είναι δυστυχώς πια συνηθισμένο όπως άλλοτε στα ελληνικά νερά. 
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys είχαν όμως την τύχη όχι μόνο να συναντήσουν μια στο Ιόνιο αλλά επί πλέον να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω με τον φωτογραφικό φακό τους την ώρα που απολάμβανε το γεύμα της, καταβροχθίζοντας ένα χταπόδι.
        «Όταν είδαμε τη σκούρα σιλουέτα να γλιστράει με χάρη στην επιφάνεια του νερού σχεδόν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είχαμε μπροστά μας μια Monachus monachus» λέει ο Ζοάν Γκονθάλβο, επιστημονικός διευθυντής του Ionian Dolphin Project, του προγράμματος του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys για την παρακολούθηση των δελφινιών στο Ιόνιο. «Ωστόσο δεν είχαμε δει ακόμη το καλύτερο. Μόλις μερικά λεπτά αφότου ξεκίνησε η παρατήρησή μας είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε αυτό το μικρό να καταβροχθίζει ένα χταπόδι σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων από το σκάφος μας».
     
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκονθάλβο η νεαρή φώκια έχει μήκος 1,20-1,50 μ. Όπως εξηγεί οι μελέτες άλλων επιστημόνων με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο περιεχόμενο του στομάχου των συγκεκριμένων θηλαστικών έχουν δείξει ότι η τροφή των Monachus monachus παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει και χταπόδια. Οι εικόνες που αποτύπωσε με τον φακό του προσφέρουν λοιπόν μια φωτογραφική «μαρτυρία» που τις επιβεβαιώνει.
         
Αν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας ταξιδέψετε στο Ιόνιο θα μπορούσατε ενδεχομένως να συναντήσετε όχι μόνο Monachus monachus αλλά και θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, φυσητήρες και φυσικά δελφίνια. Στην περίπτωση που θα έχετε μια τέτοια συνάντηση καλό είναι να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες ώστε να απολαύσετε το θέαμα χωρίς να ενοχλήσετε τα ζώα. Βασική αρχή είναι να βάλετε τη μηχανή του σκάφους σας στη «νεκρά» και να διατηρήσετε μια απόσταση τουλάχιστον 50 μ. για τα δελφίνια και 100 μ. για τις φάλαινες ενώ σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ενοχλούνται καλό είναι να απομακρυνθείτε. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους επιστήμονες, μπορείτε να τους αναφέρετε το είδος που είδατε και το σημείο στο οποίο το συναντήσατε – έχετε μάλιστα τη δυνατότητα να συνοδεύσετε την αναφορά σας με φωτογραφίες ή και βίντεο χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για smartphone. Για περισσότερες πληροφορίες (και φωτογραφίες) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ionian Dolphin Project .
  tovima.gr .-\
 
***  «… φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας». Τι σημαίνει η φράση του Περικλή που «αγαπούν» οι μαθητές στο μάθημα των αρχαίων
 perilkis pnuka


Ένοχοι και Αθώοι
Στο 40ο κεφάλαιο του Επιταφίου του Περικλή που εκφωνήθηκε το χειμώνα του 431 π.Χ., στο τέλος του πρώτου έτους του πελοποννησιακού πολέμου, με σκοπό να τιμήσει τους πρώτους πεσόντες και να εξυψώσει το ηθικό των Αθηναίων συναντάμε την επίμαχη φράση «φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ΄ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας».
Μια φράση αρκετά γνωστή λόγω της επίμαχης λέξης, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον και ποικιλοτρόπως για να καλύψει πολλές πτυχές της ζωής του Νεοέλληνα.
Ωστόσο, στα χρόνια του Περικλή η λέξη είχε εντελώς διαφορετικό νόημα και σήμαινε την μαλθακότητα, τη νωθρότητα.
Γενικότερα, η διάθεση του ρήτορα στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι να τονώσει τον πατριωτισμό και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας των συμπολιτών του σε αυτή την κρίσιμη ώρα για την πόλη τους. Έτσι, με την φράση φιλοκαλοῦμεν τέ γάρ μετ” εὐτελείας… τονίζει την καλαισθησία που κυριαρχεί στη ζωή των Αθηναίων συνοδευόμενη όμως από μέτρο και απλότητα, όπως υποδεικνύεται από την φράση μετ’ ευτελείας.
Παρ’ όλα αυτά αυτό το σημείο έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στους μελετητές του Επιταφίου, δεδομένου ότι ο Περικλης μιλά για λιτότητα αλλά η Αθήνα του Χρυσού αιώνος, ξεχώριζε για τα επιβλητικά οικοδομήματα και τους μεγαλοπρεπείς ναούς.
Προφανώς, ο Περικλής εννοεί την λιτότητα και την αποφυγή σπατάλης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κατοικίες και την ενδυμασία των Αθηναίων. Περαιτέρω, με τη φράση φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας ο Περικλής θέλει να τονίσει ότι οι Αθηναίοι είναι καλλιεργημένοι και ασχολούνται με τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει μαλθακοί, νωθροί και λιγότεροι αξιόμαχοι.
Η φράση άνευ μαλακίας χρησιμοποιείται σκόπιμα από τον αγορητή του Επιταφίου.

SPARTIATES.previewΟ Αθηναίος ρήτορας, έμμεσα απαντάει στην κακοπροαίρετη κριτική που είχαν δεχθεί οι συμπολίτες του από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες οδηγούν τους πολίτες στη μαλθακότητα και μειώνουν τον ανδρισμό τους.
Γενικότερα, οι Σπαρτιάτες είχαν αναπτύξει μια αρνητική στάση για ό,τι σχετιζόταν με τη γνώση, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και την καλλιέργεια του πνεύματος. Η απαξιωτική στάση των Λακεδαιμονίων συνδέεται άμεσα με την μονομέρεια που τους διέκρινε -η οποία επέτασσε αποκλειστική απασχόληση με τη στρατιωτική εκπαίδευση και την πολεμική προετοιμασία-, καθώς πίστευαν ότι η ενασχόληση του ανθρώπου με την πνευματική του καλλιέργεια επιδρά αρνητικά στην επίδοση τους την ώρα της μάχης και τον καθιστά λιγότερο αξιόμαχο και γενναίο.

***  Ιουλιανός ο παραβάτης. Ο αυτοκράτορας που ασπάστηκε τον παγανισμό και προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία ελληνική θρησκεία.
Ιουλιανός. Ο αυτοκράτορας που μισήθηκε από το λαό του ως προδότης του Χριστιανισμού και λατρεύτηκε σαν ήρωας από τους λάτρεις του αρχαιοελληνικού πνεύματος, στις περιόδους της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
Ο Ιουλιανός ήταν μόλις πέντε χρόνων όταν πέθανε ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος και ξεκίνησαν οι διαμάχες για τη διαδοχή μεταξύ των γιων του.
Ο στρατός κατευθυνόταν από τον Κωνστάντιο, έναν απ’ τους γιους του Κωνσταντίνου, που χρησιμοποίησε το πρόσχημα ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τους συγγενείς του για να εξολοθρεύσει όλους τους πιθανούς αντιπάλους του.
Όλη η οικογένεια του Ιουλιανού δολοφονήθηκε μέσα σε μία νύχτα, εκτός από τον ίδιο και τον αδερφό του, Γάλλο.
Ο Κωνστάντιος τους χάρισε τη ζωή, γιατί πίστευε ότι δεν αποτελούσαν απειλή, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.
Ιουλιανός
Ιουλιανός
Ο Ιουλιανός μεγάλωσε μακριά από τη βασιλική αυλή και τις δολοπλοκίες της.
Στάλθηκε πρώτα στη Νικομήδεια και αργότερα στην Καππαδοκία, όπου μελέτησε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.
Οι σπουδές του τον οδήγησαν να απορρίψει τον χριστιανισμό και να ασπαστεί την αρχαιοελληνική θρησκεία.
Εν τω μεταξύ, ο Κωνστάντιος κυβερνούσε την αυτοκρατορία και είχε επαναφέρει τον Γάλλο, τον αδερφό του Ιουλιανού, ως Καίσαρα.
Ο Γάλλος όμως αποδείχτηκε ανίκανος να κυβερνήσει και ο Κωνστάντιος τον καθαίρεσε και τον εκτέλεσε.
Το 355, ο Κωνστάντιος σκόπευε να εκστρατεύσει εναντίον των Περσών και χρειαζόταν κάποιον να επιβλέπει το δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας όσο θα έλειπε.
Ο μοναδικός συγγενής του που απέμενε ζωντανός ήταν ο νεαρός μελετητής, Ιουλιανός.
Χωρίς να έχει άλλη επιλογή, δέχτηκε να αναλάβει τη διοίκηση του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας και με εντολή του Κωνστάντιου ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον των Γαλατών.
Ήταν μόλις 23 χρονών, ντροπαλός και άπειρος. Γνώριζε τα πάντα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αλλά τίποτα για τα πεδία των μαχών.
Ήταν όμως έξυπνος, φιλότιμος και φοβερά εργατικός.
Αποδείχθηκε και ταλαντούχος πολεμιστής και στρατηγός, που μαθαινε γρήγορα και εξασκούνταν καθημερινά.
Κατάφερε να οδηγήσει τα στρατεύματα του σε απρόσμενες νίκες και τα εγκατέστησε σε διάφορες περιοχές της Γαλατίας.
Οι επιτυχίες και η δημοτικότητα του Ιουλιανού θορύβησαν τον Κωνστάντιο, ο οποίος τον έστειλε να εκστρατεύσει εναντίον των Περσών για να τον απομακρύνει από την εξουσία.
Ο στρατός του Ιουλιανού αρνήθηκε να ακολουθήσει τις εντολές του Κωνστάντιου και ανακήρυξε τον Ιουλιανό, αυτοκράτορα, ο οποίος βρέθηκε προ τετελεσμένων.
Μάλιστα, όταν οι άντρες του τον έστεψαν, χρησιμοποίησαν ένα κολάρο αλόγου, γιατί δεν είχαν στέμμα.
Ο Κωνστάντιος έμαθε τις εξελίξεις και στράφηκε εναντίον του εξαδέλφου του.
Πριν προλάβει να τον συναντήσει όμως, αρρώστησε βαριά και πέθανε.
Τελευταία του πράξη ήταν να ονομάσει τον Ιουλιανό, διάδοχό του.
Τον Δεκέμβριο του 361, ο Ιουλιανός μπήκε ως αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη.
Νόμισμα με τη μορφή του Ιουλιανού
Νόμισμα με τη μορφή του Ιουλιανού
Πρώτη του μέριμνα ήταν να θάψει με τιμές τον προκάτοχό του.
Όταν βγήκε απ’ την εκκλησία που τελέστηκε η κηδεία του Κωνστάντιου, ο Ιουλιανός ορκίστηκε να μην ξαναπατήσει το πόδι του σε χριστιανική εκκλησία.
Ο Ιουλιανός είχε απορρίψει το Χριστιανισμό μία δεκαετία πριν, αλλά δεν αποκάλυψε τις πραγματικές του πεποιθήσεις για να μην προκαλέσει αντιδράσεις.
Όταν έγινε αυτοκράτορας όμως, η θέση του δεν κινδύνευε πια και επισημοποίησε τη σχέση του με τον παγανισμό.
Έκτοτε στόχος της βασιλείας του έγινε η επαναφορά της ειδωλολατρίας ως επίσημης, εθνικής θρησκείας.
Δεν προέβη σε διωγμούς Χριστιανών, γιατί γνώριζε ότι οι μάρτυρες απλώς ενίσχυαν την επιρροή μιας θρησκείας και η κουλτούρα του δεν περιελάμβανε τη θρησκευτική βία.
Αντιθέτως, έδωσε γενική αμνηστεία τους εξόριστους αιρετικούς του Χριστιανισμού.
Πίστευε ότι αν τους άφηνε όλους ελεύθερους θα άρχιζαν να διαφωνούν μεταξύ τους και θα κατέληγαν να εξολοθρεύσουν ο ένας τον άλλον.
Ταυτόχρονα, περιόδευσε στην αυτοκρατορία κάνοντας τελετουργικές θρησκείες για να φέρει καλή τύχη στους κατοίκους.
Θυσίασε τόσα πολλά ζωντανά, που ο λαός τον αποκαλούσε κοροϊδευτικά «Χασάπη».
Στην αρχή της βασιλείας του, ο Ιουλιανός ήταν ένας μετριοπαθής, λογικός και αποτελεσματικός αυτοκράτορας.
Όσο όμως περνούσε ο καιρός και έβλεπε ότι οι μεταρρυθμίσεις του και κυρίως οι θρησκευτικές του επιδιώξεις δεν απέδιδαν, άρχισε να παίρνει πιο ακραίες αποφάσεις.
Ταξίδεψε μέχρι την Αντιόχεια όπου εφάρμοσε μία άδικη πολιτική προς τους Χριστιανούς.
Παραχώρησε ειδικά προνόμια σε παγανιστές, ενώ έκλεισε τη μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης.
Η συμπεριφορά του Ιουλιανού δεν δυσαρέστησε μόνο τους Χριστιανούς, αλλά ακόμα και παγανιστές που έκριναν ότι γινόταν ολοένα και πιο παράλογος.
Έτσι, όταν το 363, ξεκίνησε μία ακόμα εκστρατεία εναντίον των Περσών, ο λαός της πόλης ανακουφίστηκε που τον είδε να φεύγει.
περσια
Στις 26 Ιουνίου του 363, ο Ιουλιανός χτυπήθηκε από το δόρυ ενός Πέρση και κατέρρευσε.
Δεν φόραγε το θώρακα του που έτυχε να έχει χαλάσει!
Προσπάθησε να τραβήξει το δόρυ απ’ την πληγή, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να σκίσει τα δάχτυλά του.
Τελικά τον βοήθησαν οι άντρες του, αλλά ο Ιουλιανός υπέκυψε στα τραύματά του.
Ήταν μόλις 32 ετών και οι τελευταίες του λέξεις λένε πως  ήταν: «Γαλιλαίε, με νίκησες».
Το πιο πιθανό όμως είναι ότι είπε, πως «δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στη μάχη χωρίς θώρακα».
Οι γραπτές αναφορές στον Ιουλιανό τον παρουσίαζαν ως έναν ανίκανο ηγέτη, που πρόδωσε τη χριστιανική θρησκεία και για αυτό τον είπαν παραβάτη. Είναι όμως η ιστορία που έγραψαν οι αντίπαλοι του.
Ο,τι ξέρουμε για τη ζωή του προέρχεται από γραπτά σύγχρονών του, που μάχονταν τις απόψεις του ή από γραπτά που λογοκρίθηκαν από την εκκλησία.
Αντιθέτως, στις περιόδους της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, όταν τα αρχαία ελληνικά ιδεώδη δοξάστηκαν από τους πνευματικούς ανθρώπους της Ευρώπης, ο Ιουλιανός παρουσιάστηκε ως ήρωας, ανατρεπτικός, διαβασμένος φιλόσοφος και ικανός ηγέτης, που αδικήθηκε από την εποχή του.
http://www.mixanitouxronou.gr/san-simera-gia-afrio-ioulianos-o-apostatis-o-aftokratoras-pou-aspastike-ton-paganismo-ke-prospathise-na-epanaferi-tin-archea-elliniki-thriskia/ ,

*** Η αριστοκρατία της Αθήνας ζούσε δίπλα σε στάβλους και αγροικίες. Εάν δεν αναγνωρίζετε το σημείο, η εξήγηση είναι απλή
Πλατεία Κολωνακίου υπο διαμόρφωση. Η λήψη έγινε από τον Λυκαβηττό την περίοδο 1874-86. Διακρίνεται ο βασιλικός κήπος, η Βασ.Σοφίας και η αρχή της Ηρώδου Αττικού. Το Κολωνάκι δεν έχει ακόμα χτιστεί.Φωτογράφος Sébah, Pascal (1823-1886)
Ο Pascal Sébah αποτυπώνει με τον φακό του μια «άγνωστη» Αθήνα του 1870 με  αγροικίες, στάβλους και μαντρότοιχους.
Το Κολωνάκι είναι ακομα χωμάτινο και κάνει τα πρώτα του βήματα με φόντο τον Βασιλικό Κήπο, ενώ σπουδαίοι αρχιτέκτονες οικοδομούν σημαντικά κτήρια που θα κατεδαφίσουν οι «συνάδελφοί » τους τις δεκαετίες 50΄ και 60΄.
Είναι η περίοδος που το σχέδιο πόλης είναι ακόμη φιλόδοξο και οι αρχικοί  εμπνευστές του, Κλεάνθης και Σάουμπερτ, άφησαν το στίγμα τους. Είχαν υποστηρίξει τον νεοκλασικισμό ως αρχιτεκτονική γραμμή με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της πόλης.
Γρήγορα όμως και αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα συμφέροντα των μεγαλοκτηματιών που ήθελαν να έχουν λόγο σε όλα.
Οι περισσότεροι ήταν πλούσιοι Έλληνες του εξωτερικού που αγόρασαν πάμφθηνα οικόπεδα από τους Οθωμανούς και ήθελαν να τα αξιοποιήσουν.
1874-86, Athens, Vasilikos kipos from Lycabettus
Η λήψη έγινε από τον Λυκαβηττό την περίοδο 1874-86. Διακρίνεται ο βασιλικός κήπος, η Βασ.Σοφίας και η Ηρώδου Αττικού. Το Κολωνάκι δεν έχει ακόμα χτιστεί. Εντός του κήπου στη γωνία βρίσκεται το στρατόπεδο «Γεώργιος Τζαβέλας» που στεγάζει την Προεδρική Φρουρά. Πηγή
Παρά τις πιέσεις και τις γκρίνιες η νέα Αθήνα χτίστηκε σταδιακά με σεβασμό στο περιβάλλον και απέκτησε σημαντικά κτίρια και δημόσιους χώρους. Σημαντικοί αρχιτέκτονες μετείχαν του οικοδομικού οργασμού της δεκαετίας του 1870, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης από τον Αλέξανδρο  Κουμουνδούρο και αργότερα από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Τότε υπήρξε ένας υψηλού επιπέδου συναγωνισμός για την ανέγερση εντυπωσιακών κτιρίων.
Λεπτομέρεια της αρχικής λήψης: Διακρίνεται το  Μέγαρο Χαροκόπου  φωτογραφημένο από τον Λυκαβηττό. Πρόκειται για την μοναδική απεικόνιση του αρχικού πυρήνα του κτηρίου. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται το Μουσείο Μπενάκη Βασ. Σοφίας 17 & Κουμπάρη 1
Λεπτομέρεια της αρχικής λήψης:  το Μέγαρο Χαροκόπου φωτογραφημένο από τον Λυκαβηττό. Πρόκειται για την μοναδική απεικόνιση του αρχικού πυρήνα του κτηρίου. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται το Μουσείο Μπενάκη Βασ. Σοφίας 17  &  Κουμπάρη 1
Βίντεο : στην  ΜΗΧΑΝΗ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ
Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αθήνα διατήρησε τον χαρακτήρα της και σε πολλές περιοχές είχε έναν ευρωπαϊκό αέρα και γοητεία.
Η πρωτεύουσα «γλύτωσε» ακόμα και στη γερμανική κατοχή, αφού δεν βομβαρδίστηκε, αντιθέτως αρκετά κτίρια υπέστησαν καταστροφές ή ισοπεδώθηκαν στην εμφύλια σύγκρουση στα Δεκεμβριανά του 44.
vas. sofias 1925
H Λεωφόρος Κηφισιάς φωτογραφημένη μεταξύ 1925 & 1935. Σπάνια λήψη με όλα τα κτήρια που υπήρχαν σε αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα με πρόσοψη στην σημερινή Βασ. Σοφίας. Το πρώτο σπίτι αριστερά: η οικία ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΖΟΥΛΗ, Βασ. Σοφίας 19 & Κουμπάρη. Το κατεδάφισαν. (Πηγή: Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ)
Μετά ήρθαν μηχανικοί, εργολάβοι και φυσικά πολιτικοί. Όταν στήθηκε το «εκτελεστικό απόσπασμα», ισοπεδώθηκε ότι κλασικό και με κεραμίδια. Ένα ήταν το κριτήριο. Το ύψος των κτηρίων. Έτσι»έσπρωξαν» το νέο σχέδιο με τις πολυκατοικίες.
Το επιχείρημα ήταν ότι η «πόλη ασφυκτιά» και χρειάζονται κατοικίες για όλους που έρχονται στη πόλη για να δουλέψουν.
Για όλα έφταιγαν οι δήθεν απαιτητικοί ψηφοφόροι που ζητούσαν φθηνή στέγη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Τη λύση έδωσε η γνωστή αντιπαροχή.
Έτσι χάθηκε η πόλη, έτσι έφυγε το τραμ, έτσι καταλήφθηκαν οι δημόσιοι χώροι και μας έμειναν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα.
Διώροφο αρχοντικό με αετωματική επίστεψη. Λεωφ. Βασ. Σοφίας 29 (λεπτομέρεια) Αθήνα 1896 ca. Το κατεδάφισαν και αυτό.
Διώροφο αρχοντικό με αετωματική επίστεψη. Λεωφ. Βασ. Σοφίας 29. Αθήνα 1896. Το κατεδάφισαν και αυτό. (Πηγή: Η Αθήνα μέσα στο Χρόνο)
Προσεχώς στην τηλεοπτική «Μηχανή του Χρόνου» θα παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ για πρώτα βήματα της Αθήνας, τότε που ήταν ένα μεγάλο χωριό.
Χρίστος Βασιλόπουλος   , Πηγή φωτογραφίας  , Τεκμηρίωση: Θεόδωρος Μεταλληνός & Ιωάννης Ιων Οικονομάκης

***

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 , .- ~
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~