ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  , 
Δευτέρα  16 Δεκεμβρίου  2019  .-
 
~ Δεν είναι ελευθερία  , «το όλα επιτρέπονται » , αυτό είναι σκλαβιά .- 
~ Ελευθερία είναι , το όριο της συμπεριφοράς μας  .-                                                                       
~ Η  ελευθερία είναι καλή , όταν οι άνθρωποι  μπορούν να την αξιοποιήσουν , διαφορετικά είναι καταστροφή  .-



~**  Αγία Θεοφανώ – Γιορτή σήμερα 16 Δεκεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
* : Τη μνήμη της Αγ. Θεοφανούς τιμά σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Θεοφανώ ήταν μια ευσεβέστατη και ενάρετη βασίλισσα, που εξυμνήθηκε πολύ από τους χρονογράφους της εποχής εκείνης, για την ευαγγελική της ζωή, τις ελεημοσύνες της και την άκρα ευσέβειά της.
~  Ήταν κόρη του Κωνσταντίνου του Μαρτινακίου, του Ιλλουστρίου και της Άννας. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ανατράφηκε με επιμέλεια.

Σε κατάλληλη ηλικία, ο βασιλιάς Βασίλειος ο Μακεδόνας την έδωσε για σύζυγο στον γιό του Λέοντα τον Σοφό (886 – 912 μ.Χ.), με τον οποίο για 12 χρόνια ζούσε με αφοσίωση συζυγική και αναγνωρίστηκε αμέσως από τους συγχρόνους της σαν αγία και θαυματουργή για τα πολλά έργα αγάπης που έκανε. Παρ’ όλο τα μεγαλεία και τον πλούτο που την πλαισίωνε, διατήρησε τη ταπεινοφροσύνη και την μετριοφροσύνη που την χαρακτήριζε πριν. Προτιμούσε να είναι απλά ντυμένη και να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που την χρειαζόντουσαν. Γι’ αυτό ντυνόταν απλά για να μην αναγνωρίζεται και με την συνοδεία δύο έμπιστων υπηρετριών της, γύρναγε στα σπίτια των φτωχών και κατατρεγμένων και πρόσφερε την βοήθειά της. Ήταν τόση η πίστη της, που αξιώθηκε να θαυματουργήσει. Όταν εγκατέλειπε η ιατρική επιστήμη κάποιον ασθενή διότι δεν μπορούσε να τον θεραπεύσει, του επανέφερε την υγεία του η Αγία με την δύναμη της ψυχής της. Παρ’ όλο τις πίκρες που δέχθηκε στη ζωή της η Αγία Θεοφανώ υμνούσε τον Κύριο με μία άσβεστη φλόγα.  Όταν πέθανε, ο σύζυγός της, έκτισε ωραιότατο ναό, κοντά στον ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου εναποτέθηκε το τίμιο λείψανό της. Αυτό μετακόμισε ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο Σχολάριος, στο ναό των Αγίων Αποστόλων και από ‘κεί αργότερα μεταφέρθηκε στο Πατριαρχείο, όπου μέχρι σήμερα σώζεται. Απολυτίκιον  Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.  Προελομένη τα ουράνια πόθω, Θεοφανώ την βιοτήν διεξήλθες, αγγελικώς εν γη περιπολεύουσα• όθεν κατηξίωσαι, ουρανίων χαρίτων, συν Αγγέλων τόξεσι, και Αγίων χορείαις, παριστάμενη τω Παμβασιλεί ον εκδυσώπει, ευρείν ημάς έλεος.  
~**  Ξερίζωσε το κακό, πριν ανθήσει…
Στην σε σπρώχνει ο παγκάκιστος διάβολος. Σε σπρώχνει, αλλά δεν μπορεί να σε κάνει να αμαρτήσεις, εάν αντίδρασης.
~  Δεν μπορεί να σε βλάψει, ακόμη κι αν χρόνια σε σκανδαλίζει, εάν έχεις την καρδιά σου κλειστή. Εάν όμως χωρίς αντίδραση δεχθείς κάποια κακή επιθυμία, πού σου σπέρνει, θα σε αιχμαλώτιση και θα σε ρίξει σε βόθρο αμαρτιών.

‘Αλλ’ ίσως να πεις: «Είμαι δυνατός στην πίστη και δεν θα με κυρίευση ή αισχρή επιθυμία, όσο συχνά κι αν την δεχθώ». Αγνοείς, φαίνεται, ότι και την πέτρα ακόμη κομματιάσει πολλές φορές μια ρίζα πού παραμένει. Μη δέχεσαι λοιπόν τον σπόρο της αμαρτίας γιατί θα σου διάλυση την πίστη.   Ξερίζωσε το κακό, πριν άνθηση, μήπως δείχνοντας στην αρχή ραθυμία, αργότερα τιμωρηθείς και δοκιμάσεις το τσεκούρι και την φωτιά. Φρόντισε να θεραπευθείς εγκαίρως, όταν βρίσκεται στην αρχή η βλάβη του ματιού, για να μη γυρεύεις άσκοπα γιατρούς, όταν πλέον έχεις τυφλωθεί.
~`**  Μην έχεις περιέργεια να με δεις…
Διηγήθηκε Αγιαννανίτης: «Πριν 40 περίπου χρόνια ήμουν Δικαίος, και ένα βράδυ μόλις σουρούπωνε, πηγαίνω και κλείνω την εξώθυρα. Μόλις έκλεισα, άκουσα απ΄ έξω μια φωνή σοβαρή και συνάμα ειρηνική να μου λέει:
~ «Μην ανοίγεις. Μέσα στον φούρνο σου έχεις παξιμάδια. Βάλε σ΄ ένα τσουβάλι παξιμάδια, φέρτο και άφησέ το στο τάδε μέρος. Έχουμε ανάγκη. Είμαστε αρκετοί και προσευχόμαστε για σας. Μην έχεις περιέργεια να με δεις».

Έκανα όπως μου είπε το άγνωστο αυτό πρόσωπο. Είχα όμως την περιέργεια να δω ποιος είναι.  «Κάθε μήνα ερχόταν αυτός ο , αλλά δεν τον έβλεπα. Άλλοτε άκουγα τη φωνή του, ενώ ήμουν μέσα στην ή στο υπόγειο. Κάθε φορά άφηνα το τσουβάλι με τα παξιμάδια νύχτα σε ορισμένο μέρος και έφευγα. Την επομένη έλειπε.  «Μια φορά όμως η περιέργειά μου κορυφώθηκε και θέλησα να δω ποιος ήταν. Έκανα όπως μου είπε, αλλά κρύφθηκα μέσα στο δάσος και περίμενα να δω ποιος θα πλησιάσει να τα πάρει.  Ενώ περίμενα, ακούω τη φωνή πίσω μου (ήταν σκοτάδι και δεν έβλεπα) να μου λέει:  «Παρ΄ όλο που σου είπα ότι δεν πρέπει να με δεις και να μην έχεις περιέργεια, αλλά να κάνεις το καλό αυτό έργο δίνοντάς μας τα παξιμάδια, εσύ δεν υπήκουσες. Άφησες την περιέργειά σου να σε νικήσει. Γιατί είσαι περίεργος ; Εσύ έχεις τον μισθό σου από τον Θεό για την ελεημοσύνη που κάνεις.  Προσέξτε. Γιατί οι μοναχοί σήμερα δεν προσέχουν να εξυγιάνουν και να θεραπεύσουν τον εσωτερικό άνθρωπο, αλλά μόνο το εξωτερικό σχήμα φέρουν. Επειδή άφησες την σου να σε νικήσει, να το πάρεις πίσω το παξιμάδι και άλλη φορά δεν θα φέρεις».  «Έφυγα και γύρισα στο κελί μου. Το πρωί βρήκα τα παξιμάδια όπως τα άφησα. Έκτοτε δεν άκουσα άλλη φορά την φωνή εκείνη να μου ζητά παξιμάδια και να μου ορίζει το μέρος όπου να τ΄ αφήσω».  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,  ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΑΓΙΟΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ»   ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2011, σ. 364 κ.ε.
***  Για την αόρατη βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου
*   Ήταν κάποτε ένας άνθρωπος ευλαβής που ωνομαζόταν Αγαθόνικος. Αυτός είχε διδαχθή, ακόμη από την παιδική του ηλικία, να λέγη μπροστά στην εικόνα της , τον ύμνο αυτό: «, Παρθένε, χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά σού.
~   Ευλογημένη, συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου. Ότι Σωτήρα έτεκες, των ψυχών ημών». Αργότερα έκανε μια ζωή με πολλές φροντίδες και έλεγε σπανιώτερα αυτόν τον ύμνο της Κυρίας Θεοτόκου. Κατόπιν σιγά σιγά έπαυσε να τον λέγη.

Ο Θεός όμως, ο Οποίος δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού, έστειλε στο σπίτι του έναν ερημίτη από την Θηβαίδα για να τον ελέγξη διότι εξέχασε αυτόν τον ύμνο της Κυρίας Θεοτόκου. Ο Αγαθόνικος απήντησε στον ερημίτη μοναχό ότι έπαυσε να τον λέγη, διότι, παρότι τον έλεγε για πολλά χρόνια, όμως δεν ευρήκε καμμία ωφέλεια. Τότε ο ερημίτης του είπε: «Φέρε στον νού σου τυφλέ και αχάριστε, πόσες φορές σε εβοήθησε αυτή η δοξολογική προσευχή και σε έσωσε από διάφορους πειρασμούς!  Θυμήσου, όταν ήσουν ακόμη παιδί, πως λυτρώθηκες από πνιγμό κατά ένα θαυμαστό τρόπο! Ενθυμήσου, όταν σε εκτύπησαν πολλοί γείτονες σε μία λακκούβα που είχες πέσει κι όμως έμεινες ατραυμάτιστος! Θυμήσου ακόμη, όταν ταξίδευες κάποτε με κάποιον φίλον σου, επέσατε και οι δυό σας από την καρότσα!  Αυτός έσπασε το πόδι του και συ δεν έπαθες τίποτε. Δεν γνωρίζεις ότι ο φίλος σου είναι κάτω αδύνατος από μία ασθένεια, ενώ εσύ είσαι υγιής και δεν αισθάνεσαι κανένα πόνο;   Καί, όταν του έφερε στην μνήμη όλα αυτά τα θαυμαστά έργα, στο τέλος του είπε: «Να ξέρης ότι όλες αυτές οι δυστυχίες και ατυχίες που ήλθαν στην ζωήν σου, απομακρύνθηκαν από την θεία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, χάρις στην μικρή σου αυτή δοξολογική προσευχή, την οποίαν έλεγες κάθε ημέρα ενώπιόν της.  Δώσε λοιπόν προσευχή και συνέχιζε να προσεύχεσαι και στο μέλλον με την προσευχή αυτή και η Μητέρα του Κυρίου μας δεν θα σε εγκαταλείψη ποτέ». Έτσι κατάλαβε ο Αγαθόνικος και δεν άφησε πάλι αυτή την προσευχή.  Ούτε εμείς να μην αφήνουμε να περνά μία ημέρα χωρίς να προσευχηθούμε μ᾿ αυτή την προσευχή μπροστά στην Κυρία Θεοτόκο κι έτσι θα φυλαγώμεθα από πολλές δοκιμασίες και πειρασμούς στην ζωή μας.  Στο σκίτσο της σελίδος 22 του 5ου βιβλίου είναι τα εξής γραμμένα κάτω απ᾿ αυτό:  «Με τον ιδρώτα του προσώπου σου θα τρώγης το ψωμί σου» (Γένεσις 3,19)  Γέροντος Κλεόπα Ηλιέ
***  Σιδηρόδρομος: Έγκλημα η κατάργηση του από Αθήνα έως Καλαμάτα  
Mια ολέθρια πρόταση για την Πελοπόννησο
Μετά την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή μου στον υπουργό υποδομών Μεταφορών και τους άλλους αρμοδίους την Τρίτη 18 Νοεμβρίου δεν είχα κατά νου να παρέμβω έτσι πάλι σύντομα για το ζήτημα της εγκαταλελειμμένης γραμμής της Πελοποννήσου. Διάβασα όμως  με φρίκη μια ολέθρια πρόταση  από έναν προβεβλημένο παράγοντα της κυβερνώσας παράταξης, τον κ. Άγγελο Συρίγο, βουλευτή Α΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρόταση του είναι: αφού η μετρική γραμμή Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον αυτοκινητόδρομο και η προοπτική χρήσης της από Αθήνα –Καλαμάτα είναι «μηδενική», όπως γράφει, να μετατραπεί σε ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει κιόλας από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας! Για να της δοθεί έτσι μια «νέα ζωή»!!
Κι αν όχι σε όλο το μήκος της (πάνω από 300 χιλιόμετρα) προτείνει εναλλακτικά τη μισή έστω, στο τμήμα από Άργος έως Ζευγολατιό Μεσσηνίας, αφού στην Ευρώπη αναζητούνται λέει ασφαλείς ποδηλατόδρομοι, για αναπτυχθεί  αυτό το είδος τουρισμού κτλ.
Ο συγγραφέας του άρθρου προβλέπει  μάλιστα  ότι δεν θα κουράζονται στην ανηφόρα οι  ποδηλάτες, αφού αναφέρει και τις ήπιες (για ποδηλασία) κλίσεις της διαδρομής στο ανεβοκατέβασμα της ορεινής Αρκαδίας.
Ανάμεσα σε πολλές υπεραπλουστεύσεις και ανακρίβειες ο  κ. Συρίγος παραβλέπει  και κάποια σημαντικά δεδομένα που πρέπει να του επισημανθούν που δεν ευνοούν το σενάριο του ποδηλατόδρομου που προτείνει:
Η γραμμή (στο τμήμα Κορίνθου – Τρίπολης -Καλαμάτας) δεν «επισκευάστηκε» απλά, όπως γράφει, με 100 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους. Ανακατασκευάστηκε πλήρως η επιδομή της με σύγχρονες τεχνικές προβλέψεις (νέο έρμα, στρωτήρες προεντεταμένου σκυροδέματος, βαρύτερες σιδηροδροχιές συνεχούς συγκόλλησης κτλ.) κυρίως από εθνικούς πόρους. Ευρωπαϊκοί πόροι διατεθήκανε μόνο για το τμήμα Κορίνθου-Ναυπλίου.
Οι δε χρόνοι διαδρομής που επιτεύχθηκαν πλέον, συνδυαστικά με τη χρήση της νέας γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθήνας- Κορίνθου-Πατρών και νέου τροχαίου υλικού, είναι σημαντικά βελτιωμένοι. Ούτε είναι δυσεύρετα ή  ακριβότερα τα σύγχρονα τραίνα της μετρικής γραμμής που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες στον κόσμο.
Η μετρική γραμμή δεν ξεκινάει πλέον στην Αθήνα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου, για να μπορέσει ν΄ αρχίσει από εκεί -σύμφωνα με την φαεινή ιδέα του κ. Συρίγου- ο περίφημος ποδηλατόδρομος. Έχει καταργηθεί από τον Πειραιά μέχρι τους Αγίους Αναργύρους.
Πέραν των Αγίων Αναργύρων, στη Δυτική Αττική, έχει προβλεφτεί (και από το Ρυθμιστικό Σχέδιο) η μελλοντική επανενεργοποίησή της ως δυτικός προαστιακός ( Λιόσια – Ασπρόπυργος- Ελευσίνα – Μέγαρα) (με μικτό εύρος)  με δεδομένο και το πλεονέκτημά της να διέρχεται μέσα από τα κέντρα των πόλεων. Επί πλέον να θυμίσουμε τη σχετικά πρόσφατη εμπορευματική της χρήση από τον ενιαίο μετρικό διάδρομό της για την απρόσκοπτη μεταφορά πετρελαίου από τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου στον ΑΗΣ  Μεγαλόπολης.
Γενικότερα από Αττική προς Κόρινθο (που δεν έχει ανακαινιστεί) έχει αξιολογηθεί η δυνητική μελλοντική επαναξιοποίησή της. Γι΄ αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ως γραμμή υπό αναστολή λειτουργίας και δεν είναι καταργημένη. Σε όλο σχεδόν το παραλιακό τμήμα της    μπορεί άλλωστε να αποκτήσει και τουριστικό χαρακτήρα (Ελευσίνα – Νέα Πέραμο – Κακιά Σκάλα – Κινέτα – Αγ., Θεόδωρους -διώρυγα Ισθμού – Κόρινθο).
Σε ένα τμήμα από Κακιά Σκάλα έως Κινέτα, για μερικά χιλιόμετρα, «πατάει» στη νέα γραμμή με συνδυασμένο εύρος ενώ μετά τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας μέχρι τον Ισθμό έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή της, κι εκεί ως γραμμή μικτού εύρους, για να εξυπηρετήσει τα Διυλιστήρια της ΜΟΤΟR OIL.
Το ζητούμενο όμως δεν έγκειται μόνο στην συνολική διαδρομή Αθήνας-Καλαμάτας όπου σε ένα τμήμα της άλλωστε (από Αθήνα – Κόρινθο) οι επιβατικές μεταφορές γίνονται ήδη ταχύτατα στη νέα  ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή.   Συνίσταται και στην προαστιακή σημασία της σε μικρές ή μεσαίες διαδρομές  όπως στο πολυσυζητημένο τμήμα Κορίνθου – Ναυπλίου ή εκείνου του προαστιακού στη Μεσσηνία όπου έχουν απόλυτα επαληθευτεί αυτές οι δυνατότητες.
Αλλά και στη διαδρομή Αθήνας –Τρίπολης μετά την ανακαίνιση αποδείχτηκε ότι μπορεί να καλυφτεί με αξιοπρεπείς χρόνους (λίγο παραπάνω από δυόμιση ώρες (Τα λεωφορεία μέσω του κλειστού αυτοκινητόδρομου μακριά από οικισμούς  κάνουν 2 ώρες με μια στάση μόνο, στον Ισθμό). Συνίσταται έτσι ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της για την κάλυψη περιφερειακών οικισμών μακριά από τον αυτοκινητόδρομο.
Η αδιαμφισβήτητη τουριστική αξία του συνόλου της διαδρομής (συνδυαστικά και με παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους) έχει συζητηθεί κατά κόρον. Δεν είναι μόνο το λαμπρό παράδειγμα  της άριστης αξιοποίησης των παλιών στενών ορεινών γραμμών της Ελβετίας (τουριστικά, συγκοινωνιακά ακόμα και για εμπορευματικές μεταφορές) που μας παρουσίασαν με την βοήθεια του Πολυτεχνείου στη Ζυρίχη  αλλά και τα αμέτρητα παραδείγματα γραμμών σε όλο τον κόσμο όπου σε ορισμένα μάλιστα  πολυτελή τουριστικά τραίνα είναι αδύνατο να πλησιάσει οποιοσδήποτε κοινός θνητός.
Είναι επομένως κάτι παραπάνω από εξοργιστικό να προτείνεται  έτσι επιπόλαια από έναν βουλευτή η περιφρόνηση ενός μνημειώδους έργου και η μετατροπή του σε ποδηλατόδρομο.
Αν θέλει ποδηλατόδρομους ο κ. Συρίγος ας αναζητήσει διαδρομές στις πόλεις που θα υποκαταστήσουν το αυτοκίνητο, για να γίνουν πιο ανθρώπινες κι όχι σε βάρος του φιλικότερου περιβαλλοντικά χερσαίου συγκοινωνιακού μέσου.
Κι ας μη μας λέει για τους εντυπωσιακούς χρόνους διαδρομής  μέσω των αυτοκινητόδρομων παραβλέποντας να μας πει πόσος χρόνος σπαταλιέται μέσα  στην πόλη μέχρι να βγει ή να μπει κανείς σε αυτούς ή για να  βρει θέση παρκαρίσματος κτλ. Και να θυμίσουμε ακόμα τι γίνεται πρακτικά στους αυτοκινητόδρομους με τις ατέλειωτες  σειρές σε μαζικές εξόδους από την Αθήνα τότε που φαίνεται η υπεροχή της ήπιας σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.
Μακριά λοιπόν από κάθε σκέψη να υιοθετηθούν τέτοιες ιδέες. Μια σοβαρή και υπεύθυνη Πολιτεία έχει χρέος όχι μόνο να προστατεύσει τη βαρύτιμη πολιτιστική της κληρονομιά αλλά και να ενθαρρύνει τη σύγχρονη περιβαλλοντική συμπεριφορά των πολιτών που έγινε ζωτική αναγκαιότητα για την επιβίωση του πλανήτη μας. Αυτά πρέπει να υιοθετήσει και να προτείνει στην κυβέρνηση ο κ. Συρίγος.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ: Υπάρχει πλέον πολύς κόσμος που έχει πείρα, γνώση, διασύνδεση και παγκόσμια ενημέρωση. Δεν θα παραπλανηθεί εύκολα άμα μεθοδευτεί με διαρκή εγκατάλειψη, η οριστική καταστροφική  απαξίωση της Πελοποννησιακής γραμμής, για να ωριμάσουν τέτοιες ολέθριες προοπτικές για ένα κληροδότημα πολιτισμού της πατρίδας μας. Για να επαναληφθεί δηλαδή το καταγεγραμμένο ιστορικά έγκλημα μιας φαύλης εξουσίας που μεθόδευσε την ξαφνική κατάργηση του Λαυρεωτικού σιδηροδρόμου στα τέλη της δεκαετίας του 50 με το γενναίο αντίδωρο  στους αυτοκινητιστές των Μεσογείων.
Υ.Γ. Ευχαριστώ τον φίλο Σπύρο Νικολόπουλο οικουμενικό φωτογράφο και συγγραφέα των σιδηροδρόμων για τις ενδεικτικές φωτογραφίες  που χρησιμοποίησα στο άρθρο.
*Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπρούσαλης
*Ο Κωνσταντίνος Μπρούσαλης  είναι καθηγητής Φ.Α. συγγραφέας, Επικεφαλής της Κίνησης Φ.Σ. Πελοποννησιακής Γραμμής (Εφημερίδα των Συντακτών)

*** Σε διαβούλευση μέχρι τέλους του έτους τα υδατοδρόμια  
Με στόχο η πρώτη προσθαλάσσωση να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι, το υπουργείο Υποδομών προχωρά στη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων στη χώρα. Χθες, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που θα διέπουν την εν λόγω αγορά.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 27 Δεκεμβρίου, στοχεύει στην άμεση δραστηριοποίηση του κλάδου, καθώς επικεντρώνεται στην απλοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση πτήσεων.
Με το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται εκ νέου οι διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης αεροδρομίων επί των υδάτινων επιφανειών, ώστε να διευκολυνθεί η αδειοδότηση αυτών μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών και να θεσπιστεί ασφαλές και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξή τους. Tα βασικά σημεία που εισάγει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 4568/2018) αφορούν:
α) Τη δυνατότητα χορήγησης και ενιαίας «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας» υδατοδρομίου, διατηρώντας τη δυνατότητα αδειοδότησης σε δύο στάδια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου – τη χορήγηση «άδειας ίδρυσης» και τη χορήγηση «άδειας λειτουργίας».
β) Τη δυνατότητα χορήγησης «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου όχι μόνο σε δημόσιο φορέα αλλά και σε ιδιωτικό φορέα.
γ) Την έκδοση «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου χωρίς την απαίτηση επιθεώρησης, ώστε ο ενδιαφερόμενος με την απόκτηση αυτής να προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου.
δ) Τη δυνατότητα χορήγησης άδειας υδατοδρομίου και σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια), περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
ε) Τη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού λειτουργίας του υδατοδρομίου όχι μόνο από την ΥΠΑ αλλά κι από άλλους πιστοποιημένους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού.
στ) Τη συγκρότηση ολιγομελούς Επιτροπής Υδατοδρομίων για επιθεωρήσεις υδατοδρομίων.
Επίσης, στο νομοσχέδιο (κεφάλαιο β) ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών, με σκοπό τόσο την καλύτερη οργάνωση των επιχειρήσεων όσο και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.
Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που έχουν ως σκοπό την καλύτερη κι άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη (π.χ. καθιέρωση του θεσμού προσωρινής άδειας κυκλοφορίας ταξινόμηση εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κ.ά.).

***  Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια
Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια, για μία ακόμα χρονιά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το  πρωί, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καλαμάτα.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν, να πάρουν τα δώρα τους και να απολαύσουν χριστουγεννιάτικα εδέσματα.
Εκ μέρους της εταιρείας η  Σίλβια Καρέλια ευχήθηκε ό,τι το καλύτερο για τα παιδιά και τους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας.
Κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης ήταν ο  Mr και η Mrs Bubble που πρόσφεραν γέλιο και χαρούμενα αισθήματα στα παιδιά.
Επόμενη μεγάλη εκδήλωση θα είναι ο απολογισμός της εταιρείας τις τελευταίες ημέρες του 2019, στην οποία επιστροφή μέρους των εσόδων της εταιρίας με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στο προσωπικό και στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας αποτελεί δέσμευση της οικογένειας Καρέλια.   





~
*** Στα όρια Μεσσήνης - Καλαμάτας ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών
Ο κοινός ΣΜΑ Δήμων Μεσσήνης, Δ. Μάνης και Καλαμάτας
Υπάρχει κοινή συμφωνία για το Σταθμό Μεταφόρτωσης και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις ακόμα και μέσα στην εβδομάδα

Θέματα του Δήμου Μεσσήνης απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προχθές, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και άλλα στελέχη του εν λόγω δήμου.
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής γέφυρας στο παραλιακό μέτωπο, η οποία θα συνδέει την δυτική παραλία του Δήμου Καλαμάτας με την παραθαλάσσια περιοχή της Μπούκας στον Δήμο Μεσσήνης.
Εξ άλλου, έγινε συζήτηση και σχετικά με την κατασκευή του κοινού σταθμού μεταφόρτωσης απόρριμματων (ΣΜΑ) των Δήμων Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης, με τον περιφερειάρχη να σημειώνει ότι θα εγκρίνει οπωσδήποτε τη συμφωνία των δύο δημάρχων -Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου- ως προς τη χωροθέτηση της συγκεκριμένης δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Θ" ο χώρος έχει ήδη επιλεγεί και αναμένονται σχετικές  ανακοινώσεις ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.
Η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι μπαίνει τέλος σε μια ιστορία που ταλάνιζε την περιοχή για δεκαετίες, έστω κι αν επιλέγεται η χειρότερη οικονομική λύση, αυτή της λειτουργίας ΣΔΙΤ με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Το τελευταίο εμπόδιο στη δημιουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσουν πέντε νομούς της Πελοποννήσου ήρθη στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Σε αυτή εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων για την κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στην Αρκαδία και στη Λακωνία και ενός σταθμού μεταφόρτωσης στην Αργολίδα.
Τις εκτάσεις είχε ήδη αγοράσει προ ετών η ΤΕΡΝΑ, όπως την υποχρέωναν οι όροι του διαγωνισμού, ωστόσο λίγο μετά την αγορά πολίτες κινήθηκαν νομικά εναντίον της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα το έργο να «μπλοκαριστεί».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.

*** “Χριστουγεννιάτικη πολιτεία” η Μεσσήνη - Άναψε το δέντρο και “φόρεσε” τα γιορτινά της (φωτογραφίες & βίντεο)  

Με σύμμαχο τον καλό καιρό , παρουσία πλήθος κόσμου και με μια ζεστή τελετή με πρωταγωνιστές τα μικρά παιδιά , η Μεσσήνη άναψε το Χριστουγεννιάτικο της δέντρο και “φόρεσε” τα γιορτινά της. Η εκδήλωση ξεκίνησε απόψε το βράδυ λίγο μετα τις 6 με την φιλαρμονική του δήμου, να “παιανίζει” χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Λίγο πριν τις 7 ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, “μοιράζοντας” ευχές για χαρούμενες γιορτές σ’ όλους τους δημότες αλλά και τονίζοντας ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός για όλες τις οικογένειες που δυσκολεύονται για το “γιορτινό τραπέζι”, λίγο αργότερα ξεκινώντας να μετρά αντίστροφα έδωσε το σύνθημα για το άναμμα του δέντρου. Τρια φυσικά Έλατα με το ένα στη μέση να ξεχωρίζει φωτίστηκαν ενώ πυροτεχνήματα έστειλαν το μήνυμα γιορτής και χαράς σ’ όλη τη Μεσσήνη. Η χριστουγεννιάτικη γιορτή συνεχίστηκε με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από μαθητές σχολείων ενώ σύλλογοι και φορείς είχαν φροντίσει για τα πατροπαράδοτα κεράσματα σ΄όλους τους παρευρισκομένους.
Video: 
*
***  Ο καιρός  σήμερα  Δευτέρα στην Καλαμάτα   
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 16/12/2019 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/


***  Στα 3,5 εκατ. € τα κέρδη ΜΚΟ απατεώνων που έδιναν πιστοποιητικά «ευπάθειας» σε «πρόσφυγες» στη Λέσβο…
~  Ανοίγουν «στόματα» στη Λέσβο για την αποκάλυψη κυκλώματος με «έδρα» τον καταυλισμό της Μόριας, το οποίο φέρεται να κέρδιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πουλώντας σε μετανάστες γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» και στη συνέχεια μεταφέρονταν στην περίφημη ενδοχώρα ως «ευπαθείς ομάδες»  στο πλαίσιο του σχεδίου αλλοίωσης του πληθυσμού, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.   
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη «βιομηχανία» παραγωγής «μαύρου» χρήματος των τελευταίων χρόνων σε ελληνικό νησί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι βεβαιώσεις «μαϊμού» είχαν γίνει… φέιγ βολάν στο μεγαλύτερο καμπ «προσφύγων» της χώρας, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο πουλήθηκαν 4.000 βεβαιώσεις, με κέρδος που ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.  Η Αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία για μία ψυχολόγο, έναν Παλαιστίνιο, μέλος ΜΚΟ, και δύο δικηγόρους.  Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα έρευνα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει ακόμα δύο ψυχίατροι (ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός γιατρός), δύο γιατροί άλλης ειδικότητας και ένας δικηγόρος. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σχηματιστεί νέα δικογραφία γι’ αυτούς, ενώ θα ζητηθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για να γίνει έρευνα σε βάθος για το πώς ξεπλένονταν τα χρήματα από την πώληση ιατρικών γνωματεύσεων.  Η ψυχολόγος φέρεται να εξέταζε, χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση, τους μετανάστες και να εξέδιδε τις βεβαιώσεις, που κατατίθεντο από τους μετανάστες στην Υπηρεσία Ασύλου, με σκοπό να έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα. Νευραλγικό ρόλο φέρεται να είχε ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος εργάζεται ως διερμηνέας σε ΜΚΟ, με έδρα τη Μόρια.  Η «δουλειά» του, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν να βρίσκει «πελάτες» για το κύκλωμα. Το γεγονός ότι ήξερε αραβικά και άπταιστα αγγλικά τον καθιστούσε πολύτιμο. Ο διερμηνέας, ο οποίος ήταν μορφωμένος και είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη, φαίνεται πως ήταν το πρόσωπο «κλειδί». Και αυτό γιατί ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν στις Αρχές ονόματα ψυχιάτρων και ψυχολόγων, με τους οποίους συνεργαζόταν.  Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος φέρεται να έβρισκε «πελάτες» στον καταυλισμό και να τους πήγαινε στα γραφεία γιατρών και ψυχολόγων για τις πλαστές γνωματεύσεις. «Ηξερα ότι για να φύγει ένας μετανάστης από τη Λέσβο έπρεπε να πάρει διάγνωση ότι έχει μετατραυματικό στρες. Να έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Είχα περάσει από αρκετούς γιατρούς. Εγώ έπαιρνα ένα μικρό ποσό για τη δουλειά αυτή (περίπου 100- 150 ευρώ). Πήγαινα κόσμο στην ψυχολόγο (σ.σ.: αναφέρεται στην κατηγορούμενη) στην Μυτιλήνη. Αρχικά τους πήγαινα στο γραφείο της και προς το τέλος τούς εξέταζε στο σπίτι μου. Δίναμε εκεί ραντεβού και ερχόταν» κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Παλαιστίνιος.  Η «έκταση» που είχε πάρει στον καταυλισμό η «μπίζνα» με τις γνωματεύσεις αποκαλύπτεται από ομολογία παράνομου μετανάστη, ο οποίος δεν κατάφερε να την αγοράσει γιατί δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα: «Δύο ημέρες αφότου έφτασα στο καμπ της Μόριας και άρχισα να μένω σε σκηνή, με πλησίασαν και με ενημέρωσαν ότι πωλούνται γνωματεύσεις, που σου δίνουν το δικαίωμα να φύγεις από τη Λέσβο.  Δεν είχα, όμως, τα λεφτά για να την πάρω. Μαζί μου στη Μόρια ήταν και ένας συμπατριώτης μου, με τον οποίο ταξιδέψαμε μαζί στη βάρκα από την Τουρκία στη Λέσβο. Αυτός ο άνθρωπος έπασχε στην πραγματικότητα από πολύ βαριά νόσο και δικαιούνταν το χαρτί της ευαλωτότητας. Προτίμησε, ωστόσο, να του στείλουν οι δικοί του χρήματα από την πατρίδα του και να αγοράσει τη βεβαίωση από το κύκλωμα. Και αυτό γιατί έκανε πολύ γρηγορότερα τη διαδικασία». Οι δύο δικηγόροι, μέλη του κυκλώματος, φέρονται από την ΕΛ.ΑΣ. να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση.  
Η κάθε βεβαίωση κόστιζε στους μετανάστες από 500 έως 950 ευρώ. Από αυτά, τα 360 ευρώ κατέληγαν στον δικηγόρο που είχε την «υπόθεση». Περίπου 150-200 ευρώ έπαιρνε η ψυχολόγος και 100-150 ευρώ ο Παλαιστίνιος διερμηνέας.  Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης και την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει ότι οι γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα πολλές φορές «επέβαλλαν» στους μετανάστες να τους κάνουν διάγνωση ακόμα και για σχιζοφρένεια. Μάλιστα υπήρχαν περιστατικά στα οποία οι «πελάτες» διαπληκτίζονταν με τους γιατρούς, διότι δεν ήθελαν να διαγνωστούν με μια τόσο σοβαρή νόσο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι γιατροί «έβλεπαν» σχιζοφρενείς πελάτες, στην προσπάθειά τους να μη φαίνεται ότι όλοι οι μετανάστες που εξετάζουν πάσχουν από την ίδια ασθένεια (μετατραυματικό στρες). Από το 2016 Η Αστυνομία εκτιμά ότι έχει αποκαλυφθεί ένα μικρό μέρος του εύρους της «βιομηχανίας» πώλησης πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων. Και αυτό γιατί ο Παλαιστίνιος διερμηνέας, μέλος ΜΚΟ, ο οποίος είχε τον ρόλο του εντοπισμού «πελατών» στη Μόρια, γνωρίζει Αραβικά, αλλά όχι γλώσσες χωρών της Αφρικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι βεβαιώσεις «μαϊμού» για μετατραυματικό στρες έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια και πολλοί Αφρικανοί μετανάστες. Ετσι εξετάζεται εάν υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που αλίευαν «πελάτες» στη Μόρια. Η «βεντάλια» των ερευνών ανοίγει κυρίως μέσα από καταθέσεις μεταναστών που προσπάθησαν να αγοράσουν γνωματεύσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν, διότι δεν αρκούσαν τα χρήματα που είχαν.  «Η ‘‘μπίζνα’’ ξεκίνησε μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν υπεγράφη η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που προέβλεπε την υποχρέωση παραμονής των μεταναστών στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η διάγνωση μετατραυματικού στρες ήταν η ‘‘τρύπα’’ που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα κυκλώματα για να μεταφέρουν κόσμο στην ενδοχώρα. Η Αστυνομία ταυτοποίησε από τον περασμένο Ιούλιο (2019) συνολικά 1.200 περιπτώσεις ‘‘μαϊμού’’ γνωματεύσεων.  Η νομοθεσία σε σχέση με το μετατραυματικό στρες αλλάζει από 1ης Ιανουαρίου 2020 και πλέον δεν θα μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες με τη συγκεκριμένη διαδικασία» εξηγεί αστυνομική πηγή.  Στη δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη δράση της οργάνωσης: «Με τις ψευδείς βεβαιώσεις οι αλλοδαποί πέτυχαν την άρση του γεωγραφικού τους περιορισμού από το νησί της Λέσβου, τη συνέχιση παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής, την παράνομη επιμήκυνση του χρόνου παραμονής τους στη χώρα μας αλλά και τη μη δυνατότητα κατά τις σχετικές διατάξεις επιστροφής τους στις χώρες καταγωγής τους, με τη διαδικασία της επανεισδοχής στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ και Τουρκίας».  Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο γραφείο της ψυχολόγου, όπως και στο σπίτι του Παλαιστίνιου διερμηνέα σε ΜΚΟ. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και USB που κατασχέθηκαν, όπως και ιδιόχειρες σημειώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες ηχηρές αποκαλύψεις.  Στις ατζέντες υπήρχαν μεταχρονολογημένα ραντεβού με μετανάστες που θα εξετάζονταν το επόμενο διάστημα από την ψυχολόγο, όπως και τα ποσά που θα εισπράττονταν από τον καθέναν. Ενας δικηγόρος, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει μέλος ΜΚΟ, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.  Την περίοδο που ήταν μέλος ΜΚΟ φερόταν να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων και να επιζητά τη μείωση της γραφειοκρατίας στις Υπηρεσίες Ασύλου. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ είχε δώσει συνεντεύξεις για το Μεταναστευτικό σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση.  ΕΘΝΟΣ
***  Ήρθαν σε συμφωνία Ερντογάν-Σαράτζ: Η Τουρκία στέλνει στρατό στην Λιβύη…

Αιφνιδιαστική συνάντηση -τη δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα- πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ-Σαράτζ. 
Λίγες ημέρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη για την υποστήριξη της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» υπό τον Σαράτζ, οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών τετ α τετ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο μάλιστα δεν ήταν προγραμματισμένο.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν -όπως ήταν επόμενο- στις προοπτικές διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών με επίκεντρο τη συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου για στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, με την ελληνική πλευρά να έχει επιδοθεί σε μπαράζ διπλωματικών ενεργειών προκειμένου να απομονώσει την Αγκυρα και να ακυρώσει τη συμφωνία.  Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ  Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στη γαλλόφωνη έκδοση, το γραφείο Τύπου του Σαράτζ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην οποία αναφέρεται πως οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λιβύη και στις προοπτικές ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.  Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ, ο Σαράτζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία η οποία αντιτίθεται στις ενέργειες των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του λίβυου πρωθυπουργού- χαιρέτισε τις θυσίες του λαού της Λιβύης για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.   Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο πρόσφατα υπογεγραμμένων μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι μηχανισμοί ενεργοποίησής τους.  Τα σενάρια στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη  Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ, εάν αυτός το ζητήσει. Μια θέση πάντως την οποία επανέλαβε χθες, Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τα περί παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.  «Αν η λιβυκή κυβέρνηση υποβάλει αίτημα για στρατιωτική βοήθεια, η Τουρκία θα το εξετάσει και θα βοηθήσει όπου μπορεί» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.  Την ίδια ώρα, σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα. Προηγουμένως, η είσοδος χωρίς βίζα ήταν διαθέσιμη μόνο για τους Λίβυους ηλικίας άνω των 68 ετών.  Κατατέθηκε η συμφωνία στο κοινοβούλιο  Στο μεταξύ, η τουρκο-λιβυκή στρατιωτική συμφωνία κατατέθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο, το βράδυ του Σαββάτου.    «Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.  «Να αποσυρθεί η διεθνής αναγνώριση της κυβέρνησης Σαράτζ»  Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε πως «η κυβέρνηση του Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες» και επεσήμανε πως έχει απευθυνθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο και στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας.  Παράλληλα, καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σαράτζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.  in.gr
***  Ξεκινάει η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη: Τέθηκαν σε συναγερμό οι SAS-SAT – Έφθασαν Κατεχόμενα τα UAV Bayraktar….
~  Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ δήλωσε πως υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ LNA αναπτύσσεται προς τα τελευταία προπύργια των πολιτοφυλακών του GNA στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.  
Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου  
«Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης προωθείται προς τα τελευταία οχυρά των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη. Καλούμε τους ανθρώπους της Τρίπολης να στέκονται δίπλα στον στρατό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάλεχ, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σαράζ.   
كلمة مسجلة لرئيس البرلمان الليبي عقيلة صالح https://www.pscp.tv/w/cMZ8WTFWR2p2b0p6eFpPRU98MWRSS1pMTG5xQWJKQigXP91_LOzw4C_7QhfV--LO8QXjnrFA8rXNfMbFF80H 


~  Οι μάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όλα δείχνουν πως ο LNA έχει το πάνω χέρι. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης συνέχισε την προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης την Κυριακή, ημέρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του διοικητή του LNA Χαλίφα Χαφτάρ, κατά το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη μιας «αποφασιστικής μάχης για την Τρίπολη».

Οι μονάδες του LNA βομβάρδισαν την Κυριακή τις θέσεις των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στο στρατόπεδο al-Naqlia νότια της πρωτεύουσας, καθώς και άλλες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι τα σημεία αυτά χρησιμοποιούνται από δυνάμεις της αναγνωρισμένης από το ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) για την «αποθήκευση οχημάτων και καυσίμων».   Οι δυνάμεις του διοικητή Χαφτάρ εξαπέλυσαν επίσης «τρεις αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των πολιτοφυλακών» στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya.  Οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχε ξεκινήσει την επίθεση για ανακατάληψη της πρωτεύουσας από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο τώρα φαίνεται οι επιχειρήσεις μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο.  

Την Πέμπτη, ο Χαφτάρδιέταξε τις δυνάμεις του να ξεκινήσουν την πορεία προς την Τρίπολη και δήλωσε πως οι ένοπλες πολιτοφυλακές της πρωτεύουσας θα ζήσουν μόνο αν παραδωθούν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με σκοπό την αποφυγή περιττής αιματοχυσίας.  «Ο εθνικός στρατός της Λιβύης αναπόφευκτα θα νικήσει στη μάχη της Τρίπολης. Καλούμε τις μονάδες που προχωρούν προς την Τρίπολη να συμμορφώνονται με τους κανόνες δέσμευσης. Καλούμε τους ένοπλους που πολεμούν το στρατό μας να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Χάφταρ σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά την Πέμπτη.  Το Σάββατο, ο LNA δήλωσε ότι κατέλαβε βασικές θέσεις ανατολικά της πρωτεύουσας. Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί η άφιξη μεταγωγικού αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, το οποίο φέρεται να εκκένωσε την περιοχή από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και πολίτες. Η κίνηση αυτή προμηνύει επιθετική ενέργεια στη Βεγγάζη, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.


*** Πού βρισκόταν ο Χριστός από 13 έως 30 ετών: Τα άγνωστα χρόνια της ζωής Του…
~  Τα άγνωστα χρόνια της ζωής του Χριστού. Πού ήταν ο Χριστός από 13 έως 30 ετών; Υπήρξε στα αλήθεια Εσσαίος; Ποιά είναι η αλήθεια για τα θαύματά Του, τη διδασκαλία Του, αλλά και τη θεϊκή Του υπόσταση;  
Oρισμένοι συγγραφείς στην αναζήτησή τους για τα προεφηβικά και νεανικά χρόνια του Ιησού, ισχυρίζονται λανθαμένα ότι τόσο o Πρόδρομος Ιωάννης, όσο και ο Ιησούς Χριστός, ανήκαν  στην  Ιουδαϊκή αίρεση των Εσσαίων.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία ιστορική απόδειξη ότι ο άγιος Ιωάννης και ο Χριστός μαθήτευσαν στους Εσσαίους (ιουδαϊκή αίρεση με βάπτισμα, ευχαριστία, καθάρσεις, ποινές, έντονο ασκητικό χαρακτήρα και διαχωρισμό των ανθρώπων σε αγίους και βέβηλους).  Η θέση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για να χτυπήσει την πίστη στον Ιησού Χριστό ως Υιό και Λόγο του Θεού.  Άλλωστε, ενώ στους Εσσαίους ίσχυε ότι: α) όλα τα μέλη της κοινότητας προετοίμαζαν τον ερχομό δύο Μεσσιών και όχι ενός, β) υποτιμούσαν τις γυναίκες, γ) εξαφανίζεται η προσωπικότητα στα μέλη τους, δ) εφάρμοζαν αυστηρό τελετουργικό με πολύ συχνές πλύσεις – καθάρσεις και διατάξεις Σαββάτου, ε) ετοιμάζονταν για πνευματικό πόλεμο,στ) ήσαν σωβινιστές Ισραηλίτες, ζ) επικεντρώνονταν στο Μωυσή, η) ερμήνευαν αριθμολογικά τις Γραφές, θ) το βάπτισμά τους είχε μαγική σημασία και ι) η ευχαριστία τους είχε έννοια ειδωλολατρικής ιερής τελετής….  Εντελώς αντίθετα, στον κύκλο της πρώτης χριστιανικής κοινότητας και του Αγίου Ιωάννη: α) μόνο ο Ιωάννης αποκαλείται «βαπτιστής», βαπτίζει μεγάλα πλήθη θρησκευόμενων και προετοιμάζει την οδό τού ενός και μοναδικού Μεσσία, β) οι μαθητές του Κυρίου και η πρώτη Εκκλησία σέβονται απόλυτα τις γυναίκες, γ) διατηρούσαν τα ονόματα και την προσωπικότητα τους, δ) ζούσαν ελεύθερα, ε) δεν εφάρμοζαν αυστηρά το τυπικό και τις διατάξεις του Νόμου, στ) αγαπούσαν όλους τους λαούς χωρίς διακρίσεις, ζ) δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τον Μωυσή, η) ούτε ερμήνευαν μυστικά τις Γραφές, θ) το βάπτισμα αφορούσε στη σωτηρία μέσω της πίστεως και ι) η Θεία Κοινωνία είναι Τράπεζα συνδεδεμένη με το υπερουράνιο θυσιαστήριο όπου παρατίθεται για τροφή ο ενανθρωπήσας Λόγος του Θεού (βλ. και «Ιωάννης ο Βαπτιστής βάσει των Πηγών», Γ.Σ. Γρατσέα, Αθ. 1968, σελ. 158-160, 182-200)  Κατά την απορριπτέα πίστη  αποκρυφιστικων κύκλων, ο Ιησούς Χριστός ταξίδεψε μετά τα 12 χρόνια Του και πριν τα 30 Του, σε Ινδίες, Αίγυπτο,  Θιβέτ, όπου και μαθήτευσε στη θεοσοφία και τον αποκρυφισμό.  Κάθε άλλο συνέβη ωστόσο:  α) Ο Ιησούς, αν και δωδεκαετής, άφησε άφωνους τους μορφωμένους νομοδιδασκάλους στο ναό της Ιερουσαλήμ, από την κατά Θεόν σοφία του, χωρίς να χρειάζεται γι’ αυτό να μαθητεύσει σε αποκρυφιστικά κέντρα της Ανατολής.  β) Το Ευαγγέλιο αναφέρει καθαρά ότι από 12 μέχρι 30 ετών, όταν δημόσια άρχισε το σωτηριώδες κήρυγμα του, «ην υποτασσόμενος» στον «Ιωσήφ και στη μητέρα του» (Λουκ. 2,51). Τον ονομάζουν μάλιστα «υιό τέκτονος» (Ματθ. 13,55) και «Ιησούς ο τέκτων» (Μαρκ. 6,3), πού σημαίνει ότι αναμφισβήτητα δούλευε μαζί με τον Ιωσήφ ως μαραγκός, αλλά και οικοδόμος, πριν τη δημόσια δράση του.  γ) Αν είχε πάει για σπουδές σε ανατολίτικα κέντρα θεοσοφίας, οι Γραμματείς και Φαρισαίοι θα το χρησιμοποιούσαν εναντίον του, παρουσιάζοντας στους οπαδούς Του τη δήθεν μαγική πηγή της δύναμης του, όταν ο Ιησούς επέμενε ότι θεράπευε με τη δύναμη του Πατρός Του. δ) Οι συμπατριώτες του, όταν ο Χριστός επανειλημμένα θαυματουργούσε και κήρυττε, έλεγαν: «Πώς αυτός γνωρίζει τα ιερά γράμματα χωρίς να έχει σπουδάσει;» (Ίω. 7,15). Γνώριζαν καλύτερα βέβαια, από τους σύγχρονους αμαθείς άθεους και αποκρυφιστές ότι δεν είχε μεταβεί για σπουδές εκτός της φυσικής του πατρίδας (Πίστη και Λογική, Μανώλη Μελινού, Διαδρομή Α’, σελ. 81,82).  Τα θαύματα του Χριστού, πλανεμένα γράφουν κάποιοι, πώς ήταν αποτέλεσμα φυσικών βιολογικών δυνάμεων και όχι υπερφυσικά. Τα θαύματα είναι συστατικά στοιχεία των ευαγγελικών διηγήσεων και λάμβαναν χώρα σε αναφορά πάντοτε προς τον Θεό, η Τριαδική Χάρη του οποίου είναι ή αιτία της υπερφυσικής πραγματοποίησής τους. Τα θαύματα του Χριστού προϋποθέτουν και βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τη διδασκαλία του, την αλήθεια, αγάπη και ζωή, που παρέχει ο υπερουράνιος Πατέρας Του. Αν λοιπόν, ο Χριστός είχε συγκεκριμένη πηγή και περιεχόμενο διδασκαλίας και με διαφορετικό τρόπο, τελείως φυσικό ή μαγικό, επιτελούσε τα άπειρα θαύματα που έκανε στη διάρκεια της επίγειας διαμονής του, τότε θα ήταν… ο μεγαλύτερος δημαγωγός και βλάσφημος άνθρωπος της ιστορίας.  Επειδή, όμως, ο Ιησούς ήταν άγιος στη ζωή και στο έργο του και βρισκόταν σε τέλεια αρμονία με τη διδασκαλία του -η δε διδασκαλία και το κήρυγμα του υπήρξε το πλέον απαράμιλλο και το πλέον ανώτερο, πού ακούστηκε ποτέ από χείλη τόσο υπεύθυνου και συγκροτημένου (Θε)ανθρώπου- συμπεραίνει κανείς ότι τα θαύματα τα τελούσε με τη δύναμη της θεότητάς του και άρα ο τρόπος πραγματοποιήσεώς των ήταν υπερφυσικός.  Τις ψευτοθεραπείες του ειδωλολατρικού κόσμου χαρακτηρίζουν: η χρήση μαγικών τύπων, φαρμάκων και υπνωτισμού, η μυστικιστική ερμηνεία των ονείρων, η αλαζονεία του δήθεν θαυματουργού και η αναξιοπιστία των διηγήσεων, πρακτικές και ιδιότητες πού δεν συναντώνται στον Ιησού Χριστό (βλ. «Ψυχικαί Έρευναι» Γ, Αντ. Πισσάνου, έκδ. Πρόοδος, Αθ. 1975, σελ. 62,63 και Παν. Τρεμπέλα. όπου ανωτέρω, σελ. 493. 494, 497, 512, 513. 516-518).  Κανένας εξάλλου αποκρυφιστής δεν κατάφερε ποτέ να θεραπεύσει βλάβες οργάνων ανεπανόρθωτες (σαν τον τυφλό εκ γενετής π.χ. πού δεν είχε κόρες οφθαλμών και τον επί 38 χρόνια παράλυτο με φθορά των μελών του από την μακροχρόνια κατάκλιση), να υποτάξει τα στοιχεία της φύσεως (ειρήνευση της φουρτουνιασμένης θάλασσας και θαυμαστή αλιεία), να εκδιώξει δαιμόνια και να τα στέλνει στους χοίρους, να ανασταίνει νεκρούς (τον τετραήμερο Λάζαρο, αλλά και την κόρη του Ιαείρου και τον υιό της χήρας της Ναΐν), να χορταίνει χιλιάδες άτομα με λίγα ψωμιά και ψάρια και να ενεργεί τόσα άλλα θαύματα, όσα δεν θα χωρούσαν σε όλα τα βιβλία του κόσμου να γραφτούν (Ίω. 21,25) (βλ. «Πίστη και Λογική», Α’, Αθ. 1993 και «Απολογητικοί Μελέται Ε’», Παν. Τρεμπέλα).  Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού υπήρξε κατά τη γνώμη άσχετων ερευνητων μυστικιστική και εσωτεριστική. Αντίθετα, η διδασκαλία του Κυρίου υπήρξε πάντοτε φανερή, αφορούσε στον Ένα Θεό, Πατέρα Παντοκράτορα, τον Ιησού Χριστό, τον Υιόν του, τον οποίον απέστειλε στον κόσμο, ‘ίνα ο κόσμος σωθεί δι’ αυτού’ και στον Παράκλητο -Πνεύμα, το ζωοποιόν τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.  Η αγάπη υπήρξε η πρακτική, κατεξοχήν, διδασκαλία του Θεανθρώπου, χωρίς την οποία, και σε συνδυασμό με τη μετάνοια, ταπείνωση και την προσευχή, είναι κλειστή η οδός προς τη Βασιλεία των Ουρανών.  Αν το ευαγγέλιο της σωτηρίας, στο οποίο  καλούσε ο Χριστός τους ανθρώπους, ήταν αποκρυφιστικό, θα τον είχαν κατηγορήσει οι εχθροί Του σαν μάγο και γητευτή στο Συνέδριο, βρίσκοντας πρόφαση για τη θανάτωση του, διότι η μαγεία, η μαντεία, η νεκρομαντεία, η οιωνοσκοπία, κ.λπ. τιμωρούνταν με τον δια λιθοβολισμού θάνατο (Λευϊτικόν 19,26 & 20-27- Ιερεμ. 34,9- Εξ. 22,18- Δανιήλ 2,27-28).  Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες τιμωρούσαν επίσης με ποινή θανάτου τη μαγεία («Στο Γιάννη Κορδάτο, οφειλόμενη απάντηση», π. Ευ. Κ. Μαντζουνέα, Αθ. 1983, σελ. 43,44). Αλλά και ο απ. Παύλος, ο θαυμάσιος αυτός κήρυκας και μέγιστος ιεραπόστολος, πού διακηρύσσει ότι ‘έχει Πνεύμα Θεού’ και ‘φέρει στο σώμα του τα στίγματα του Ιησού’, επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον των Εθνικών Μυστηρίων, τα οποία ονομάζει ‘Τράπεζα δαιμονίων’ (Α’ Κορ. 10,19-21, αλλά και Β’ Κορ. 6,14 – Α’ Τιμ. 6,20).  Οι Ορθολογιστές ισχυρίζονται ότι ο Ιησούς δεν είχε συνείδηση της θεϊκής του υπόστασης και ότι δεν είναι Υιός του Θεού κατά φύσιν. O Χριστός είχε πλήρη συνείδηση της θεϊκής Του υπόστασης και αποστολής. Ο ίδιος αποκαλύπτει: «Πριν γεννηθεί ο Αβραάμ εγώ υπάρχω (όχι υπήρχα)» (Ίω. 8,58) και «Εγώ και ο Πατέρας είμαστε Ένα» (Ίω. 10,30). Στην παράκληση του Φιλίππου να τους δείξει τον Πατέρα, του επισημαίνει: «Τόσο καιρό είμαι μαζί σας Φίλιππε και δεν με γνώρισες; Εκείνος πού έχει δει εμένα, έχει δει τον Πατέρα» (Ιω. 14,9).  Στον Όρο της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου (Χαλκηδόνα 451 μ.Χ.) διατυπώνεται η πίστη της Εκκλησίας ότι στο Χριστό υπάρχουν δύο φύσεις, η θεία και η ανθρώπινη. Ως προς τη θεϊκή του φύση, ο Χριστός είναι ομοούσιος με το Θεό Πατέρα, είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, πού γεννήθηκε από τον Πατέρα προ πάντων των αιώνων.  Ως προς την ανθρώπινη φύση του είναι ομοούσιος με μας τους ανθρώπους, πλήρης και τέλειος άνθρωπος, χωρίς αμαρτία. Όμως, αν και ο σαρκωμένος Χριστός υφίσταται με δύο φύσεις, είναι ένα πρόσωπο, το πρόσωπο του Υιού και Λόγου του Θεού.  Μιχαήλ Χούλης, Θεολόγου  Πηγή: Ορθόδοξες Απαντήσεις
*** ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΝΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ: ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ…

~  Από τη στιγμή που ανέβηκε στο θρόνο, ο πολέμαρχος-βασιλέας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς έστρεψε το βλέμμα του στην Ανατολή, ξεκινώντας τη μεγάλη αντεπίθεση που οδηγήσει στην συντριβή του Χαλιφάτου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 


***ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Εργάτες έσκαβαν τον δρόμο και ανακάλυψαν αρχαία ελληνική νεκρόπολη… 

Εργάτες σε δρόμο της περιοχής Gela στην Σικελία έσκαβαν τον δρόμο στο πλαίσιο εργασιών για οπτικές ίνες.  
Ξαφνικά ανακάλυψαν πως κάτι υπήρχε στο σημείο και σκάβοντας λίγο περισσότερο ήρθαν στην επιφάνεια τουλάχιστον 20 ασυνήθιστα αντικείμενα αλλά και ένα κεραμικό βάζο το οποίο περιείχε τα οστά ενός νεογέννητου μωρού.  Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως το βάζο που περιείχε τα οστά έμοιαζε με εκείνα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για μεταφορά νερού, ενώ οι ειδικοί εικάζουν πως πρόκειται για αρχαία ελληνική νεκρόπολη.  Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 700 π.Χ. έως το 651 π.Χ., δηλαδή την εποχή που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποικίσει στην Σικελία.  «Οι τάφοι αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί από τους ιστορικούς, καθώς πιστεύεται ότι κρατούν τα ερείπια των πρώτων εποίκων μαζί με τα κεραμεικά αντικείμενα που είχαν μαζί τους», αναφέρει το Newsweek.  
Workers digging a trench for fiber optic internet cables in Sicily discover the remains of an ancient Greek necropolis https://trib.al/MJ8kxeL 
gazzetta.gr

***   Κολωνάκι: Τέσσερα καμένα αυτοκίνητα από επιθέσεις κοντά στην Αμερικάνικη πρεσβεία…
~  Παρανάλωμα του πυρός έγιναν 7 αυτοκίνητα αυτοκίνητα  στο Κολωνάκι τα ξημερώματα της Δευτέρας (16.12.2019). 
Συγκεκριμένα, άγνωστοι πραγματοποίησαν επιθέσεις πίσω από την Αμερικάνικη πρεσβεία στη συμβολή των οδών Αγησιλάου Παπαδήμα και Δημοχάρους, σε μια περιοχή που υποτίθεται πως φυλάσσεται πολύ καλά.  Αφού περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό 7 αυτοκίνητα, στην συνέχεια τους έβαλαν φωτιά με κεριά και προσανάμματα, καταστρέφοντάς ολοσχερώς τα 3 από αυτά.
Στο σημείο έσπευσαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν τις φωτιές περίπου 1,5 ώρα μετά αφ’ ότου εκδηλώθηκαν. Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ     




Κατεσβέσθη πυρκαγιά σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα στη συμβολή των οδών Αγησιλάου Παπαδήμα και Δημοχάρους στην Αθήνα. Στο συμβάν επιχείρησαν εννιά πυροσβέστες με τρία οχήματα.
***   Λάρισα: Τρένο παρέσυρε και διαμέλισε 19χρονο κάτοικο της πόλης! Η αναγνώριση μετά το φρικτό δυστύχημα…
 
Σοκάρει ο θάνατος του 19χρονου στη Λάρισα. Το τρένο που εκετελούσε το τελευταίο δρομολόγιο από Βόλο για Λάρισα, τον παρέσυρε και τον διαμέλισε… 
Ένας 19χρονος, όπως αποκαλύπτεται, ήταν ο νεκρός στις γραμμές του τρένου στην οδό Κάρλας, κοντά στο Bowling, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (13-12-2019).
Ο άτυχος νεαρός παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από την αμαξοστοιχία «2577» που εκτελούσε το τελευταίο δρομολόγιο από Βόλο για Λάρισα. 
Το διαμελισμένο πτώμα παρέλαβε πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Eπί τόπου έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με 5 άνδρες και βοήθησαν στον απεγκλωβισμό του, ενώ διακόπηκε για λίγη ώρα και η συγκοινωνία στην περιοχή.  Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ο 19χρονος φαίνεται να περίμενε το τρένο και όταν περνούσε μπροστά του, να πήδηξε στις γραμμές.  Τον άτυχο 19χρονο αναγνώρισαν χθες οικείοι του, στο πλαίσιο της έρευνας της Αστυνομίας για την εξακρίβωση των στοιχείων του.  Έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, διενεργούν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.  Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία, onlarissa.gr
***  Στον παγκόσμιο χάρτη του κινηματόγραφου η Πελοπόννησος  
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κέντρο της 7ης τέχνης
Στην διεθνή  εκθεση   Focus  2019, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου, συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως φιλοξενούμενος φορέας του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών  Μέσων και Επικοινωνίας), στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής του εν λόγω Κέντρου να εντάξει την Ελλάδα με αξιώσεις στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία εκπροσώπησε η εντεταλμένη για θέματα Τουρισμού σύμβουλος Αννα Καλογεροπουλου  - καθώς και στους εκπροσώπους άλλων Περιφερειών της Ελλάδας-, δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσουν επισκέπτες και επαγγελματίες της αγοράς του οπτικοακουστικού κλάδου για τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της κάθε Περιφέρειας ως ιδανικού τόπου για γυρίσματα, καθώς και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες για την υλοποίηση και εξυπηρέτηση οπτικοακουστικών παραγωγών.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι εκπρόσωποι των Περιφερειών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξειδικευμένες παρουσιάσεις για τη βέλτιστη προώθηση γεωγραφικών προορισμών ως “filming  destinations ”, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν συναντήσεις και επαφές με επαγγελματίες και επισκέπτες, με στόχο την προβολή και την ευρύτερη δυνατή δικτύωσή τους.
 Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο!
Με το νομικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώνεται, δίνονται κίνητρα και η Ελλάδα γίνεται πολύ πιο ελκυστική στους διεθνείς παραγωγούς ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικών καμπανιών κ.α. ώστε να υλοποιήσουν τις παραγωγές τους στη χώρα μας προβάλλοντας έτσι τις ομορφιές της σε όλον τον κόσμο.
 ***     Πλατύ: Βεβήλωσαν το νεκροταφείο
     


























Σοκαριστικές εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι που το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκαν στο νεκροταφείο Πλατέος.
Εκεί είδαν σπασμένους και λεηλατημένους τάφους, ενώ το πιο  σοκαριστικό είναι ότι οι άγνωστοι είχαν ξεθάψει μια γυναίκα.  Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο «Θάρρος»

*** Ανατροπή νταλίκας στην ε.ο. Καλαμάτας - Πύλου στο ύψος της Καρποφόρας
Μια νταλίκα εξετράπη της πορείας της, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην Εθνική οδό Καλαμάτας – Πύλου, στο ύψος της Καρποφόρας, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ανατροπή της νταλίκας έχει τραυματιστεί ελαφρά ο οδηγός. Στο σημείο έχουν σπεύσει τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Καλαμάτας, για τον απεγκλωβισμό του οδηγού αλλά και για τον καθαρισμό του δρόμου από αντικείμενα. Η κυκλοφορία αυτή την ώρα στο σημείο διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία και οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί .

***  DEMO ABEE: Η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παρήγαγε νοσοκομειακή αντιβίωση - σύνθετα μόρια σε πλαστικό περιέκτη  
Στην επένδυση της DEMO στην καινοτομία αλλά και στο  brain   drain  αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της DEMO ΑΒΕΕ,  μιλώντας στο πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία  και πιο συγκεκριμένα στη 2η θεματική ενότητα «Οι επενδύσεις στην καινοτομία είναι επενδύσεις για μια καλή ζωή». Το Φόρουμ  διοργάνωσαν  από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
“Η εταιρεία DEMO ABEE”, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Δέμος, “είναι μια αμιγώς Ελληνική εταιρεία η οποία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις μέσα στα 20 τελευταία κατά 100 φορές και από 1.4εκατ ευρώ να είναι σήμερα στα 140 εκατ. ευρώ, κάνοντας εξαγωγές σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το κατάφερε, κάνοντας χρήση μιας σειράς καινοτομιών, αν και παρέμεινε σταθερά προσανατολισμένη στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων. Πρακτικά, για την τοπική επιχειρηματικότητα που δεν διαθέτει κεφάλαια για να επενδύσει σε νέες πλατφόρμες η απάντηση βρίσκεται στην “οριακή καινοτομία”. Δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να μετασχηματίσεις ένα προϊόν. Να αποκτήσει οριακά καινοτόμα χαρακτηριστικά”.
“Τη δεκαετία του 2000», συνέχισε ο κ. Δέμος “η εταιρεία μας είχε ήδη επικεντρωθεί στην παραγωγή ενέσιμων διαλυμάτων, τα οποία λόγω της φύσης τους χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία. Tα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία έχουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα προϊόντα του ιδιωτικού φαρμακείου: Τα προϊόντα αυτά, άλλος τα χρησιμοποιεί (νοσηλευτικό προσωπικό) και άλλος τα καταναλώνει (ασθενής). Δεδομένου ότι το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό ασθενών, ανακαλύψαμε μια σημαντική παράμετρο στην οποία μέχρι τότε δεν είχε δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα: την ευχρηστία του προϊόντος. Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε μια σημαντική καινοτομία στο προϊόν και ήμασταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παρήγαγε νοσοκομειακή αντιβίωση και γενικά σύνθετα μόρια σε πλαστικό περιέκτηΓια να παραχθεί αυτό το προϊόν ουσιαστικά καινοτομήσαμε στην παραγωγική διαδικασία, αφού ακολουθήθηκε τελείως διαφορετική διαδικασία από αυτήν που προβλέπεται για τα προϊόντα σε γυάλινο περιέκτη. Η έγκριση ενός προϊόντος σε πλαστικό περιέκτη αποτελεί πιο σύνθετη διαδικασία, αφού το πλαστικό είναι πορώδες υλικό από τη φύση του και επομένως μπορεί να αντιδράσει με το μόριο ή να αποβάλει διάφορες χημικές ρίζες στο προϊόν. Επιπλέον, η χρήση ακατάλληλης κόλλας στην ετικέτα μπορεί να εισχωρήσει στο διάλυμα και να το επιμολύνει. Η αξία της καινοτομίας που επιτύχαμε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 όχι μόνο αντανακλάται στα νούμερα της εταιρείας μας αλλά και σε όλη την παγκόσμια αγορά, αφού σήμερα όποιο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή είναι συμβατό με τον πλαστικό περιέκτη έχει μερίδιο αγοράς 70% σε σχέση με το αντίστοιχο σε γυάλινο περιέκτη.
Η ευκολία στη χρήση ενός προϊόντος έχει δώσει και τη δυνατότητα καλύτερης συμμόρφωσης των ασθενών με την προβλεπόμενη θεραπεία, κάτι πολύ σημαντικό για τη θεραπευτική αξία του προϊόντος, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη χρήση του, όπως  ο ΜΗ τραυματισμός του χειριστή του προϊόντος με την χρήση συρίγγων ασφαλείας, πλαστικών αμπουλών, κ.α. Υπάρχει πλέον στη νομοθεσία την ευρωπαϊκή ολόκληρη κατηγορία προϊόντων που ονομάζονται υβριδικά και είναι μια κατηγορία που πολλές εταιρείες γενοσήμων, μεταξύ αυτών και αρκετές Ελληνικές, ψάχνουν να βρουν το συγκριτικό πλεονέκτημα τους και τη μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους”. Μετά το πέρας της ομιλίας του και απαντώντας σε ερώτηση, o κ. Δ. Δέμος εστίασε στο brain drain, σημειώνοντας ότι δυστυχώς ακόμη το όνειρο πολλών νέων ικανών επιστημόνων βρίσκεται στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.    

To χρυσό βραβείο απέσπασε εφέτος η εταιρεία  στην ενότητα της Βιομηχανικής Αριστείας - «Φάρμακα- Καλλυντικά», στην τελετή Απονομής των Manufacturing Excellence Awards 2019. Την τελετή απονομής παρακολούθησαν τον Οκτώβριο 250 υψηλόβαθμα στελέχη και CEOs των βραβευθέντων επιχειρήσεων, εκπρόσωποι υπουργείων, οργανισμών, φορέων και επαγγελματικών συνδέσμων, decision-makers της αγοράς και δημοσιογράφοι. Η διοργάνωση των Manufacturing Excellence Awards 2019 επιβραβεύει και αναδεικνύει βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές βιομηχανικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, περιλαμβάνοντας ποιότητα εργασιών στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Το βραβείο, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της DEMO ΑΒΕΕ, παρέλαβε η Διευθύντρια Παραγωγής Γυάλινων Περιεκτών από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων -  Βιομηχανίας & Εμπορίου. 

***  Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα  
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 17/12/2019 προβλέπεται αρχικά αίθριος.                  
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%  Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr

***  Ο Θεόδωρος Π. Μέτσης για τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G στην Καλαμάτα
Προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 
H διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G στην Καλαμάτα 

Η απάντηση του  Υπουργείου  σας για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 περιλαμβάνει “σαφείς διατάξεις για τον έλεγχο των κεραιοσυστημάτων και ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας βάσει των οδηγιών που έχουν εκδώσει οι διεθνείς οργανισμοί”
 Θα ήταν πλήρης η απάντηση σας αυτή αν περιελάμβανε και επεξηγούσε ότι τα όρια της ακτινοβολίας που ασπάζεται ο Ν 4635/2019 είναι του 2000 και οι οδηγίες στις οποίες αναφέρεστε, που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί, είναι του 1998. Τα σημερινά όρια πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν έχουν συσταθεί για ακτινοβολίες τεχνολογίας 3G, 4G και πολύ περισσότερο για την νέα τεχνολογία 5G. Η ακτινοβολία του 1998 δεν έχει καμία σχέση ως προς τους παλμούς, την πολικότητα και τις συχνότητες της 4G και πολύ περισσότερο αυτής της 5G. Τα όρια και οδηγίες που αναφέρεστε είναι αυτά της ICNIRP του 1998 που ορίσθηκαν ως γνωστόν για έκθεση ακτινοβολίας μόλις 6 λεπτών, και βεβαίως περιλαμβάνουν κάποια μικρή “έκπτωση” που έχει υιοθετήσει η Ελληνική Νομοθεσία δύο χρόνια αργότερα. Ως εκ τούτου θα έλεγα ότι οι διατάξεις του Ν 4635/2019 όχι μόνο δεν είναι σαφείς αλλά είναι ιδιαίτερα  μπερδεμένες, αναξιόπιστες και αναχρονιστικές με αναφορά σε ήδη παρωχημένες τεχνολογίες μιας άλλης μακρινής εποχής. 
 Στην συνέχεια η απάντησή σας μας παραπέμπει στους ελέγχους των επιπέδων της Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που πραγματοποιεί (κατ’ αποκλειστικότητα και χωρίς δυνατότητα ελέγχου) η (ΕΕΑΕ) Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας τονίζοντας ότι το 2018 δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση αυτών των ορίων μέσα σε αστικό ιστό. Με την απάντηση σας αυτή φοβούμαι ότι δεν καθησυχάζετε τον Έλληνα πολίτη. Μας επιβεβαιώνετε ότι η ακτινοβολία είναι εντός των ορίων που θεσμοθετήθηκαν με την ΚΥΑ του 2000 και με αναφορά στα όρια της ICNIRP (1998) η οποία καθορίστηκε όπως προανέφερα για έκθεση μόλις 6 λεπτών. Σήμερα η έκθεση σε αυτήν την ακτινοβολία μπορεί να είναι συσσωρευτική έως και δεκαετιών, και επιπλέον τα όρια της ICNIRP έχουν ορισθεί για την τεχνολογία GSM, ένα σήμα όπως προανέφερα με άλλη γεωμετρία, δυναμική και προδιαγραφές, όμως ο Ν 4635/2019 εμμέσως μας πιστοποιεί τα ίδια όρια της “προηγούμενης εικοσαετίας και τεχνολογίας” ως έγκυρα και ασφαλή.
 Η πιθανώς εσκεμμένη σύγχυση ορίων, τεχνολογιών, συχνοτήτων, και χρόνου έκθεσης δεν εγγυάται  καμία ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα εργαζόμενο και μάλιστα με όρια στατικά αλλά “ξεχειλωμένα χρονικά” σε ένα απαράδεκτο διάστημα δύο δεκαετιών. Ο Έλληνας εργαζόμενος καλείται σήμερα να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον και συχνά μέσα σε μία θάλασσα ακτινοβολίας κάτω από κεραίες, 2G, 3G, 4G και 5G, συμβατικές, μικροκυματικές, MIMO και μαζί με 5-15 ξεχωριστά σήματα Wi Fi εκτός των άλλων ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων που μπορεί να επιβαρύνεται ένας χώρος εξωτερικός η εσωτερικός ή ακόμα και εργασιακός όπου ο πολίτης είναι αναγκασμένος  να έχει συνεχή, παρατεταμένη ή και μακρόχρονη παραμονή.
 Εφ’ όσον οι θεσμοθετημένοι φορείς βρίσκονται μέσα σε αυτήν την σύγχυση και ακόμα επιμένουν να διασφαλίζουν τον πολίτη μέσα σε αυτό το περιβάλλον με πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας με όρια της προηγούμενης εικοσαετίας και για τεχνολογία σήματος και συχνότητες εντελώς διάφορης της σημερινής είναι όχι μόνον άστοχο αλλά και εγκληματικά επικίνδυνο να ανατρέξουμε και να αφεθούμε όπως προτείνετε στους “θεσμοθετημένους φορείς” και τα “ασφαλή επίπεδα” ακτινοβολίας που καλύπτονται πίσω από τον πρόσφατο Ν 4635/201
 Θα πρέπει να επισημάνω ότι η προτεινόμενη - στην απάντησή σας - ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών αποκλειστικά από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας ως τους μόνους που διαθέτουν τεχνογνωσία και τους μόνους που είναι σε θέση να δώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, ακυρώνει αντιδεοντολογικά αλλά και προκλητικά τους Έλληνες και διεθνείς επιστήμονες με σαφή και εξειδικευμένη γνώση σε αυτόν τον τομέα που επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
 Οι Έλληνες πολίτες και εργαζόμενοι απαιτούν να πάρετε υπεύθυνη και σοβαρή θέση για τα θέματα της ΗΜ ακτινοβολίας χωρίς να διαιωνίζεται η σημερινή σύγχυση. Τουλάχιστον έτσι θα γνωρίζουν τους κινδύνους που τους εκθέτει η εκ παραδρομής ή άγνοιας, πρόσφατη νομοθεσία της πολιτείας και τι μέτρα θα πρέπει μόνοι τους να πάρουν  για να προστατευθούν. 
 Με εκτίμηση  Θεόδωρος Π. Μέτσης Dipl.Eng, M.Sc. (Eng.), Ph.D.    Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος.

***

~ ** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

**   Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου  2019  Για την Super League 2  στο ποδόσφαιρο  για την 9η αγωνιστική 
ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2-0.-^ [ 31΄αυτογκόλ Ανγκούα ,90+2΄ Βρεττός ] .-  
*** Για την   Α1΄ στο ΧΑΝΤΜΠΟΛ  σήμερα  Δευτέρα   για την 10η αγωνιστική : 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  - ΑΕΚ Αθηνών   24-27  .-^

***  Κύπελλο Ελλάδος: Καλαμάτα- Ολυμπιακός έβγαλε η κληρωτίδα  
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η κλήρωση για το Κύπελλο Ελλάδος στη φάση των 16.
Η κληρωτίδα λοιπόν έβγαλε το ζευγάρι Καλαμάτα- Ολυμπιακός.
Ένα παιχνίδι βγαλμένο από τα παλιά....
 Τα ζευγάρια
Βόλος - Ατρόμητος
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός
Αστέρας - ΑΕΚ
Καλαμάτα - Ολυμπιακός
ΟΦΗ - ΠΑΟΚ.
Τρίκαλα - Λαμία.
Ξάνθη - Άρης
Παναιτωλικός - Πανιώνιος.
 Να σημειωθεί εδώ οτι τα πρώτα παιχνίδια της 6ης φάσης αναμένεται να γίνουν στις 7/8/9 Ιανουαρίου ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα γίνουν οι ρεβάνς.
Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια η «Μαύρη Θύελλα» ισοπέδωσε με 3-0 τον Ολυμπιακό (φωτογραφίες & βίντεο)


Έχασε και από τον τελευταίο η Καλαμάτα – Τέλος ο Θεοδοσιάδης  
Η κατρακύλα για την ομάδα της Καλαμάτας δεν έχει τέλος, αφού σήμερα γνώρισε την ήττα από τον τελευταίο της βαθμολογίας μέχρι πριν το παιχνίδι, Θεσπρωτό που πλέον και αυτός έχει 11 βαθμούς.
Πλέον τα πράγματα για την ομάδα της Καλαμάτας είναι πολύ δύσκολα αφού είναι κάτω  από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Τέλος ο Θεοδοσιάδης
Η Π.Α.Ε  "Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ" ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Θεοδόση Θεοδοσιάδη καθώς και του βοηθού του. Τους ευχαριστεί θερμά για την προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο πάγκο της ομάδας μας, και τους εύχεται από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και επιτυχίες στη συνέχεια της προπονητικής τους καριέρας.
Για την συνέχεια καθήκοντα υπηρεσιακού προπονητή αναλαμβάνει το μέχρι πρότινος μέλος του τεχνικού team Παναγιώτης Χριστοφιλέας στον οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 12ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου
ΟΦΙ - Αιγάλεω 0-0
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου
Τρίκαλα - Ιάλυσος 3-0 (15', 48' Λώττας, 20' Άλεκσιτς)
Διαγόρας - Καβάλα 0-0
Βέροια - Νίκη Βόλου 3-0 (27' Σιμόνι, 85' Μπλέτσας, 90+1' Ταΐρης)
Θεσπρωτός - Καλαμάτα 3-1 (32' Κόλλας, 50', 63' Ραμίρες / 79' Ράκιτς)
Ιωνικός - Ασπρόπυργος 2-0 (39' Κρητικός, 79' Καλλέργης)
Ολυμπιακός Βόλου - Τρίγλια 3-1 (19' Πόζογλου, 67' Μπουτζίκος, 81' Τσίτας/ 42' Πόσι)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Τρίκαλα 28
2. Ιωνικός 24
3. Βέροια 21
4. Ολυμπιακός Βόλου 20
5. ΟΦΙ 18
6. Καβάλα 17
7. Διαγόρας 16
8. Νίκη Βόλου 15
9. Ασπρόπυργος 14
10. Αιγάλεω 12
11. Καλαμάτα 11
12. Θεσπρωτός 11
13. Τρίγλια 11
14. Ιάλυσος 9

~** ΧΘΕΣ ,... Κυριακή 15-12-2019  :
** για την...Super League  ...στο ποδόσφαιρο  για την 14η  αγωνιστική  :
ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών  1-2  .- ^{ 5΄ Ούμπιντες , 20΄ Ουγραίϊ  , 43΄Άντονι ,  } .- ^
ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  2-1 .-^  [ 27΄ Εμμανουηλίδης , 74΄  πεν. Μουνίθ , 87΄Τόρες ] .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .  0-5 .- ^  [  5΄ , 72΄ Μασούρας  , 9΄ Ποντένσε , 34 ΄ , 44΄ Ελ Αραμπί ,  ] ..- ^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  0-3  .-^  [ 7΄ Πέλκας , 66΄ ,69΄   Άκμπομ ,  ] .-^

*** Για την  Super League   γυναικών  ...8η αγων.  :
ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης  0-1 .- ^
Ελπίδες Καρδίτσας - Αβάντες Χαλκίδας  1-2  .- ^
ΟΦΗ - Α.Ο. Τρίκαλα 2011    2-0 .- ^ 
Οδυσσέας Γλυφάδας - Αγροτικός Αστέρας   2-0 .- ^
Γιάννινα - ΑΕ. Λάρισσα    0-0 .- ^ 

***   Για την  U19   Super League   σήμερα για την 14η αγωνιστική
Ξάνθη - ΑΕΚ Αθηνών   0-1 .- ^ 
Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός Π.   0-0 .- ^

***  Για την Α1΄ στο μπάσκετ  ανδρών  σήμερα Κυριακή για την 11η αγωνιστική
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   82-78 , (40-37).-^  
Τα  δεκάλεπτα  :  15-22 , 25-15 ,  28-15 , 14-26 .- ^ 
~** Το Περιστέρι του Νίκου Παπανικολόπουλου κέρδισε και τον Παναθηναϊκό  

Το εντυπωσιακό Περιστέρι θριάμβευσε και κόντρα στον Παναθηναϊκό εντός έδρας (82-78), αποδεικνύοντας ξανά ότι διαθέτει πολύ δυνατή ομάδα, καθώς επιβλήθηκε των πρωταθλητών Ελλάδας για δεύτερη σερί αγωνιστική περίοδο.
Η ομάδα των δυτικών Προαστίων ανέβηκε στο 8-3 και συγκατοικεί στη δεύτερη θέση με τον Προμηθέα Πάτρας νικώντας για δεύτερη διαδοχική σεζόν το «τριφύλλι» στο κλειστό της οδού Κένεντι, ενώ οι «πράσινοι» έχασαν για πρώτη φορά φέτος στην Basket League κι έπεσαν στο 10-1.
Το σύνολο του Νίκου Παπανικολόπουλου ήταν άριστα διαβασμένο και κατόρθωσε να επιβάλλει το ρυθμό του και το… νόμο του μετά το φινάλε της πρώτης περιόδου. Στον αντίποδα η ομάδα του Ρικ Πιτίνο που έπαιξε χωρίς τον Νικ Καλάθη στο δεύτερο ημίχρονο λόγω προβλήματος στο γόνατο, προβλημάτισε έντονα, λίγο πριν τη «διαβολοβδομάδα» και τις αναμετρήσεις με Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ (17/12) και με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Ισραήλ (19/12).
Όσον αφορά την εξέλιξη του παιχνιδιού, οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν φουριόζοι και προηγήθηκαν 7-2, όμως οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν και στο φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου ήταν μπροστά με 22-15. Το Περιστέρι όμως έμεινε πιστό στο πλάνο του και κυριάρχησε και στη δεύτερη περίοδο, με αποτέλεσμα να προηγηθεί 40-37 στο ημίχρονο.
Το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ήταν ιδανικό για το Περιστέρι. Βρίσκοντας πολλές λύσεις στην περιφέρεια και παίζοντας καλή άμυνα προηγήθηκε 50-39, ενώ στο 30′ ο φωτεινός πίνακας του γηπέδου έγραφε 68-52. Οι φιλοξενούμενοι με τον Κώστα Παπαδάκη στην πεντάδα τους, καθώς ο Νίκος Παππάς ήταν εκτός δωδεκάδας, κατόρθωσαν να πλησιάσουν, αλλά το Περιστέρι δεν ανησύχησε ποτέ πραγματικά και μένοντας ψύχραιμο πήρε τη μεγάλη νίκη με 82-78.
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ… ΝΤΟΥΕΤΟ: Ο Γιανίκ Μορέιρα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στις μάχες κάτω από τα καλάθια, καθώς έκανε το δικό του πάρτι. Ο Ανγκολέζος σέντερ σε περίπου 21 λεπτά συμμετοχής σκόραρε 12 πόντους και μάζεψε ισάριθμα ριμπάουντ σ’ ένα εντυπωσιακό double double .  Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Ουίλιαμ Χάτσερ με 14 πόντους, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του Μπι Τζέι Μπλέικ με 12 πόντους. Πρώτος σκόρερ του αγώνα και του Παναθηναϊκού ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 15 πόντους.
ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός πήρε έξι περισσότερα ριμπάουντ από το Περιστέρι, αλλά έχοντας μόλις 19/34 βολές δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο. Σημαντικό νούμερο οι 25 ασίστ των γηπεδούχων, με τους «πράσινους» να έχουν 20 λάθη. Σπουδαία «δουλειά» και τα 12 κλεψίματα των παικτών του Παπανικολόπουλου, ενώ για το «τριφύλλι» δεν είχαν αντίκρισμα τα 9 κοψίματα.
basketa,gr

***  Για την Α1΄ στο μπάσκετ γυναικών σήμερα Κυριακή
Εσπερίδες Καλλιθέας - Νίκη Λευκάδας  83-76 .- ^
Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου - Παναθηναϊκός  68-64 .- ^
ΚΑΟ Μελισσίων - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  66-83 .- ^
ΠΑΣ Γιάννινα - Α.Ο. Σπόρτιγκ  69-74 .- ^
Κρόνος Αγίου Δημητρίου - Α.Ο. Χανίων  63-86 .-^ 

***  Για την Α1΄στο βόλεϊ ανδρών  σήμερα Κυριακή 7η αγων.  : 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .  2-3 σετ .-^ [  25-20 , 14-25 ,  25-23 , 23-25,  9-15  ] .- 
ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης 2015- ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  1-2 σετ .- ^ [22-25, 25-22 ,25-27 ,    ] .- Ακυρώθηκε .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης - ΟΦΙ   1-3 σετ  .- ^  [ 27-29 , 25-22 , 25-27 ,21-25 ,  ] .- ^

***    Για την Α1 ΄στο βόλεϊ γυναικών σήμερα Κυριακή  για την 10η αγωνιστική :
 ΑΟΝ Παναξιακός -Παναθηναϊκός   2-3 σετ .- ^ [ 18-25 , 24-26 , 25-17 , 26-24 , 8-15 ] .-  ^
***   Για την   Α1΄ στο ΧΑΝΤΜΠΟΛ  σήμερα Κυριακή  για την 10η αγωνιστική : 
Αεσχ Πυλαίας - Άρις Νίκαιας  31-34  .- ^ 

***  Για την Super League 2  στο ποδόσφαιρο  για την 9η αγωνιστική  : 

Κέρκυρα – ΠΑΣ Γιάννινα 0-4  .- ^
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019: 
Γήπεδο ΓΣ Δόξα Δράμας, Δόξα Δράμας – Εργοτέλης 1-2
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου  2019 : 

Γήπεδο Φιλιππούπολης, Απόλλων Λάρισας – Απόλλων Σμύρνης (14:45, ERT Sports) 1-0 .-^ ^ (18' Σιφναίος , )  
Γήπεδο Αγίων Αναργύρων, ΑΕ Καραϊσκάκης – Πλατανιάς (15:00)  4-2 .-^ (57' Κούστα, 80' Τσούτσης / 17'-63' Λουκίνας ,90+2΄ Χατζηστραβός , 90+3΄ Αλμπάνης  ) .- 4-2 (57' Κούστα, 80' Τσούτσης, 90+ Χατζηστραβός, 90+ Αλμπάνης / 17'-63' Λουκίνας) .- ^                                            Γήπεδο ΜΓΣ Καλαμαριάς, Απόλλων Πόντου – Παναχαϊκή (15:00)  0-3 .- ^ (45' Μαυρίας , 55΄Σιατραβάνης  , 65΄  ) 

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου  2019 : 
Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων,  ΧανιάΛεβαδειακός (16:00, ERT Sports).   

***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Football League:


Χθες      ΟΦ Ιεράπετρας – Αιγάλεω 0-0  .- ^                                                                      Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

13:45 Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων, Τρίκαλα – Ιάλυσος Ρόδου  3-0 .-^  (15'-48' Λώττας, 20' Άλεξιτς) .-^ 
14:00 Δημοτικό Στάδιο «Ο Διαγόρας», Διαγόρας Ρόδου – Καβάλα  0-0 .- 
15:00 Νεάπολης Βόλου, Ολυμπιακός Βόλου – Τρίγλια (ΕΡΤ3)  3-1 .-^  (19' Πόζογλου , 66΄  Μπουτζίκος,  / 41' Πότσι , '79' Τσίτας /  )
15:00 Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, Θεσπρωτός – Καλαμάτα  3-1 .-^  (31' Κολλάς , 50΄ Ραμίζερ , 62΄ Ραμίζερ , 79΄Ράκιτς  )  .- Ντροπή για την Μαύρη Θύελλα ,.. όλοι σπίτια τους ! 
15:00 Δημοτικό Νεάπολης Νίκαιας, Ιωνικός – Ένωση Ασπροπύργου  2-0 .-^  (37' Κρητικός ,79' Καλλέργης )
15:00 Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, Βέροια – Νίκη Βόλου  3-0 .- ^ (27' Σιμόνι, 84' Μπλέτσας, 90' Ταΐρης  )
***   Γ΄ Εθνική στον   7ος όμιλος 



ΠΣ Σπάρτη-ΑΟ Τσιλιβή (14:00)  3-1  .- ^ -(51'-63' Μπανούσης, 79' Κάρδαρης / 34' Βερνάρδος ,  )
ΠΑΟ Βάρδας-ΑΟ Διαβολιτσίου  1-2 .- ^ (57' Βας / 67' Γραμματικόπουλος ,77'  Τζαλάκου )
Διαγόρας Βραχνεΐκων-Παναργειακός  3-0 .-^   (36' Γεωργαντόπουλος πεν, 37΄ Γ. Παπαδόπουλος , 74' Λίπι )
Αστέρας Βλαχιώτη-Θύελλα Πατρών 2-1 .- ^ (22' Πούτσης , 48' Διαμαντάκης85' Ντίνος )
Ολυμπιακός Ζαχάρως-Πανγυθεατικός  2-0 .- ^   (44'  ,   51'  ,  )
Ναύπλιο 2017-Πανηλειακός  2-1  .- ^  (11' Λαθύρης , 54΄Παναγόπουλος ,77' Σκαφίδας  )
ΑΠΣ Ζάκυνθος-Ερμιονίδα   0-0 .- ^

***  ***  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΠΣΜεσσηνίας
Α’ Μεσσηνίας – 12η αγωνιστική

ΑΟ Σπερχογείας – ΑΕ Μάνης 0-0 .-^
Ανδρούσα – Ολυμπιακός Ανάληψης 0-0 ,-^ 
Κυριακή 15-12-2019 :
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά - ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών  1-1 .-^ 
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας   1-1 .- ^
ΠΑΜΙΣΣΟΣ Μεσσήνης -ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ  3-0 .- ^
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου   4-0 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης -Π.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ    1-0 .- ^
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ -Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ   0-2 .- ^
Α1 Μεσσηνίας – 11η αγωνιστική

Αστέρας Αρφαρών – Ολυμπιακός Καλαμάτας 1-1 .- ^
Παπαφλέσσας Χώρας – Ηρακλής Κυπαρισσίας 4-2 .- ^
Κυριακή 15-12-2019 : 
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας 1-2 .-^ 
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ -ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού    1-2 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου -  ΑΕΚ Καλαμάτας  5-2 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας   1-0 .- ^ 
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ - ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ   - 
~*Η επόμενη (12η) γωνιστική
Παπαφλέσσας Χώρας – Χανδριναϊκός
Ηρακλής Καλαμάτας – Αστέρας Αρφαρών
Ηρακλής Κυπαρισσίας – Απόλλων Πεταλιδίου
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Δώριο
ΑΕΚ Καλαμάτας – Ομόνοια
Θύελλα Χαρακοπιού – Νέος Άρις
Πανιώνιος Καλαμάτας – ΑΟ Φυτειάς

Β΄ Μεσσηνίας – 9η αγωνιστική

Α.Ο. Λαιίκων – Αναγέννηση Παραλίας 3-0 .-^
Μεσσηνιακός Γ.Σ. – Αίαντας Καλαμάτας 3-2 .-^
Νέστωρ Πύλου – Α.Ο. Στενωσιάς 3-2  .-^
Α.Ο. Μιλτιάδης – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης 2-0  .-^
Δόξα Καλαμάτας – Α.Ο. Πατίστα (18:00)
Κυριακή 15-12-2019
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ  2-2 .- ^ 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας -ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας  7-1 .-^
ΠΑΣ ΡΑΧΗΣ - ΠΑΟΚ Καλαμάτας  3-2 .-^ 
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ -Α.Ο. ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας  0-3 .- ^ 
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Άμφειας 6-1 .- ^
ΝΙΚΗ Πλάτης - ΑΣ. ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης   0-7 .- ^ 
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ -ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ   2-2 .- ^
ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας -ΑΣ. ΔΑΝΑΟΣ   5-2 .- ^ 
***

~*ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
1.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή  01  Δεκεμβρίου  2019    Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..... ~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/01-2019.html    .-
2.- ARFARA NEWS  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Δευτέρα , Τρίτη ., Τετάρτη 02 , 03 . 04 Δεκεμβρίου  2019 .-  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html   .-
3.-  ARFARA NEWS ,   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Αρφαρά Τα  Νέα  μας  Πεμπτη , Παρασκευή  , Σάββατο  05 , 06 ,07  Δεκεμβρίου  2019: https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/12/arfara-news-05-06-07-2019.html  .-
4.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο 07 Δεκεμβρίου  2019  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html  .-
5.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης.Κυριακή 08-Δεκεμβρίου 2019: https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .- 
6.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2019 : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .-
7.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .-
8.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Από το Α -  το Ω ....!    Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html  .- 
9.-.- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τετάρτη  11  Δεκεμβρίου  2019 : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/blog-post.html  .-
10.- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Πέμπτη  12   Δεκεμβρίου  2019  :   https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/12/blog-post.html  .- 

11.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   .-Παρασκευή  13  Δεκεμβρίου 2019 : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post.html .-
12.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  14  Δεκεμβρίου  2019 : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/12/14-2019.html    .-
13.-ΑΡΦΑΡΑ  -2-   Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  14  Δεκεμβρίου  2019   :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/12/2-14-2019.html   .- 
14.-.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ΚΥΡΙΑΚΗ  15  Δεκεμβρίου  2019 :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/12/15-2019.html .- 
15.-  .-  ARFARA  -2- NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .ΚΥΡΙΑΚΗ  15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 .  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/arfara-2-news.html  .- 
16 .ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Δευτέρα  16 Δεκεμβρίου  2019  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/16-2019.html  .-
17.-

~  Αναρτήθηκε από

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου