ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ

~Μονή Προφήτου Ηλία Αρφαρών Μεσσηνίας 19/07/2016 : https://youtu.be/mEKyRdgCM98 .-

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή μας

Σάββατο 29 Οκτωβρίου  2011 στην ενημέρωσή μας  :



** ΣΤΟ  ΑΓΙΑΖΙ ΤΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ :

** Πολιτική θύελλα με φόντο τα επεισόδια στις παρελάσεις

* Τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, με τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης, καθώς και τα επεισόδια σε όλη τη χώρα, προκάλεσαν έντονες πολιτικές αντιδράσεις.
Πολιτική θύελλα προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και τα οποία οδήγησαν στην ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης, καθώς και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα.
 * Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο κυβέρνηση και ΛΑΟΣ επιρρίπτουν ευθύνες, με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, να τις απορρίπτει, καταδικάζοντας παράληλλα τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. -
{O  ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : {" Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ "} .-
 * Πολυσήμαντα μηνύματα κατά του αυταρχισμού με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού, τονίζοντας ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές, έστειλε από τον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά τις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής της για την Αραβική «Ανοιξη», που ολοκληρώνονται το Σάββατο.
 * «Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Με αφορμή, μάλιστα, τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν κατά του Κάρολου Παπούλια, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, του εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και του επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
 * Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αποδοκίμασε τα επεισόδια στις παρελάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί τις κοινωνικές εκρήξεις που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε». «Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
 * Από τη μεριά του, το ΚΚΕ τόνισε ότι «το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία». «Στις παρελάσεις, τόσο στις κεντρικές σε όλες τις πόλεις όσο και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική», προσθέτει το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Όλοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής».
 * Ο ΛΑΟΣ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και του Χρήστου Παπουτσή. «Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Προφανώς, ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων».
 * «Η λοιδορία προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος», προσθέτει ο ΛΑΟΣ.
 * «Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως δεν μας εκφράζουν και δεν υιοθετούμε τις αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας του λαού και εγγυητή της πιστής εφαρμογής του Συντάγματος και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
 * «Η κυβέρνηση ωθεί την κοινωνία στα άκρα, την εξοντώνει καθημερινά, την αγνοεί προκλητικά . Η συνέχιση της παραμονής της καθίσταται επικίνδυνη και η δημοκρατική ανατροπή της, όρος για την σωτηρία των εργαζομένων, της νεολαίας και της μεγάλης πλειοψηφίας κοινωνίας αλλά και για τον ίδιο τον τόπο μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 * Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, παράφρασε τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. «Εάν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την εξευτελίζεις», είπε η κ.Μπακογιάννη παραφράζοντας απόσπασμα από το ποίημα «Όσο μπορείς».
 * «Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού», ανέφερε η Δημοκρατική Αριστερά και πρόσθεσε: «Είναι ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα».

** Τραυματίες και ζημιές από το σεισμό στο Περού

* Τραυματίες και ζημιές σε σπίτια ο απολογισμός από τα 6,9 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νότιο Περού. 83 άτομα τραυματίστηκαν, 88 σπίτια καταστράφηκαν και 40 χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.

** Επιμένουν οι Αμερικανοί Αγανακτισμένοι
* Αγνοώντας το χιονόνερο, περίπου 100 διαδηλωτές του κινήματος «Καταλάβετε την Ουάσινγκτον» διαδήλωσαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, περίπου 60 ακτιβιστές συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Σαν Ντιέγκο.

** Διαδηλώσεις σε Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Αμβούργο

* Υπάρχουν και στη Γερμανία Αγανακτισμένοι! Οι οποίοι το Σάββατο έκαναν αισθητή την παρουσία τους με πολυπληθείς πορείες στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη, αλλά και το Αμβούργο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας.
** Χιονοθύελλα πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ

* Αν και μια χιονόπτωση στα τέλη Οκτωβρίου δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τις ανατολικές ΗΠΑ, εν τούτοις δεν είναι και κάτι συνηθισμένο για την Ανατολική Ακτή να βλέπει χιόνι 30 εκατοστών τόσο νωρίς.
**  Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Συρία

* Τουλάχιστον 3 πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Συρία από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 40 διαδηλωτες έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή.

** Στο  αγιάζι της Μεσσηνιακής -Τοπικής -Περιφερειακής Ενημέρωσης :
~** «Εισβολή» διαδηλωτών στην Καλαμάτα


~ Παρέλαση λαϊκής οργής κατά του πολιτικού συστήματος
 * Σε διαδήλωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων και του στραγγαλισμού της κοινωνίας μετατράπηκε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα.
* Το υποχρεωτικό «κούρεμα» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και η προ ημερών υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και θέτει στην εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν η συνέχεια του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ήταν, όμως, και οι σταγόνες που έπεσαν σ’ ένα ποτήρι ήδη ξεχειλισμένο.
 * Έτσι, με ένταση και διακοπές έγινε η παρέλαση στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αφού αρχικά διάσπαρτες ομάδες αγανακτισμένων πολιτών φώναζαν υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα προς τους επισήμους, ενώ κατά την προσέλευσή τους εκτοξεύθηκαν και δύο αυγά, χωρίς να πετύχουν το στόχο τους.
* Το κλίμα που θα επικρατούσε φάνηκε από νωρίς. Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων, στην πλατεία της 23ης Μαρτίου, ακούστηκαν οι πρώτες αποδοκιμασίες.
* Στη συνέχεια, οι μαθητές παρέλασαν εν μέσω συνθημάτων, μάλιστα αρκετοί από διάφορα σχολεία φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι.
* Με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει αυτή των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού, δύο ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν την εξέδρα των επισήμων, όπου βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, κι άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, ενώ ήρθαν ακόμα και στα χέρια. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρενέβησαν για να φυγαδεύσουν τους επισήμους, που έφυγαν κακήν κακώς από το χώρο της παρέλασης, με τους πολίτες να τους έχουν πάρει στο κατόπι. Η οργή των παρευρισκομένων εκδηλώθηκε ιδιαίτερα προς το πρόσωπο του βουλευτή Οδ. Βουδούρη.
* Μετά από διεκόπη 20 λεπτών περίπου, συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε η παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της Σχολής Ικάρων, που καταχειροκροτήθηκαν, ενώ στην εξέδρα των επισήμων είχαν παραμείνει μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και πολίτες.
* Να σημειωθεί πως οι διαδηλωτές είχαν πάρει θέση από νωρίς στην άκρη του δρόμου με ξεχωριστά μπλοκ. Νότια από την εξέδρα ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, «αγανακτισμένοι», μέλη σωματείων και άλλοι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θαν. Πετράκος και ο γραμματέας του ΣΥΝ και δημοτικός σύμβουλος Σπ. Μωρακέας. Ομάδες πολιτών υπήρχαν διάσπαρτες γύρω από την εξέδρα των επισήμων, ενώ από την Αριστομένους εισχώρησε κάποια στιγμή στην παρέλαση το μπλοκ της «Ανοιχτής Συνέλευσης».

**Τοπική πολιτική θύελλα ξεσήκωσε η διαμαρτυρία

 ~* Τοπική πολιτική θύελλα έχει ξεσηκώσει η ένταση και η ακραία διαμαρτυρία που υπήρξε προχθές στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου.
 * Κυβερνητικά στελέχη του νομού με τα οποία μίλησε το «Θ» δε δίστασαν να αποδώσουν ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιά για τα όσα συνέβησαν και έκαναν λόγο για επικίνδυνη συνάντηση των άκρων και στην περιοχή μας, μη κρύβοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
 * Από την άλλη πλευρά, τόσο το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Θαν. Πετράκος όσο και άτομα που πήραν μέρος στη διαδήλωση και στην προσωρινή διάλυση της παρέλασης, σημείωναν ότι αυτό που συνέβη προχθές στην Καλαμάτα δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά η εξωτερίκευση ενός μέρους της οργής που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για όσα γίνονται σε βάρος της τα τελευταία δύο χρόνια. Κι όπως τόνισαν, αν δεν υπάρξει σύντομα αλλαγή πολιτικής, ίσως τα ακραία φαινόμενα διαμαρτυρίας να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.
 ~ Δηλώσεις για τα γεγονότα κατά την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου
 * Την επόμενη μέρα των γεγονότων της Παρασκευής, με πιο ψύχραιμα τα πνεύματα όλων, το «Θ» ζήτησε τη γνώμη των κυβερνητικών βουλευτών της Μεσσηνίας και τοπικών εκπροσώπων των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα διαδραματίστηκαν.
 ** ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
 * «Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες του αγώνα κατά του φασισμού. Αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός. Όλοι οι Έλληνες, απ’ όλους τους πολιτικούς ορίζοντες, χωρίς εξαίρεση, ενώθηκαν για να αποτρέψουν μία εθνική απειλή.
 * Αν σήμερα αδυνατούμε να επιτύχουμε μια αντίστοιχη κινητοποίηση για την παρούσα εθνική απειλή, τουλάχιστον ας σεβαστούμε την ιστορία μας και τους ήρωές μας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας μας δίνουν κάθε δυνατότητα για πολιτική διαμαρτυρία και δράση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που, ως γνωστόν, έχει 365 ημέρες. Ας ανακηρύξουμε, όμως, δύο από αυτές, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, ως ιερές και αβεβήλωτες μέρες όλων των Ελλήνων.
 * Παρευρισκόμενος στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, πιστεύω ότι εκπλήρωσα το στοιχειώδες καθήκον μου ως πολίτης και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των συμπολιτών μου. Οι απειλές και οι πιέσεις να το εγκαταλείψω είχαν και θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Έχω υπηρετήσει στο παρελθόν ως γιατρός σε εμπόλεμες συρράξεις σε ξένες χώρες. Δε θα με κάμψει καμία απειλή και κανένας κίνδυνος για να υπηρετήσω κατά συνείδηση, ως ενεργός πολίτης, τη δική μου χώρα».
 ** ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
 * «Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής ενότητας, μνήμης και περισυλλογής, για να τιμήσουμε το Έπος του 40 και τους αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας. Το μήνυμα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ δεν είναι ο εθνικός διχασμός, που πάντα κατέληγε σε εθνικές τραγωδίες. Είναι η αποδεδειγμένη δυνατότητα του λαού μας να μεγαλουργεί ακόμα και στα πιο δύσκολα, αρκεί να είναι ενωμένος και αποφασισμένος να υπερβεί μικροκομματικές σκοπιμότητες και παραταξιακούς εντυπωσιασμούς, με μοναδικό γνώμονα το υπέρτατο συμφέρον της χώρας.
 * Αυτή τη μέρα, “γνωστές-άγνωστες” οργανωμένες μειοψηφίες επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο της διχαστικής αντιπαράθεσης και του χωρίς προηγούμενο προπηλακισμού κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και θεσμών, μη εξαιρουμένου και αυτού του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραδίδοντας τα χειρότερα μαθήματα στα παιδιά και τη νεολαία μας. Τέτοιες συμπεριφορές είναι απόλυτα καταδικαστέες.
 * Η δυσαρέσκεια για τις αδικίες και τις σκληρές θυσίες που αναλαμβάνει ο λαός μας, προκειμένου να υπάρξει προοπτική για τη χώρα και απαλλαγή από σωρευμένα χρέη και εξαρτήσεις του παρελθόντος, είναι σεβαστή και δικαιολογημένη.
 * Όμως, δε νομιμοποιεί την επιλογή κανενός να αμαυρώνει μια μέρα τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα, προτάσσοντας μια απαράδεκτη εικόνα τυφλού, και διαλυτικού διχασμού, αντί της απαιτούμενης ενότητας του λαού μας σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.
 * Όσοι, ελλείψει επιχειρημάτων ουσίας και βιώσιμων αντιπροτάσεων, επέλεξαν να αξιοποιήσουν αυτή τη μέρα για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και για δήθεν “αυθόρμητους” προπηλακισμούς, αμαυρώνοντας εσκεμμένα τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική μας επέτειο, στην Καλαμάτα και αλλού, ας αναλογιστούν τις σοβαρότατες ευθύνες τους απέναντι στη Δημοκρατία και στη γενικότερη προοπτική της χώρας».
 * * ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 * «Η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου είναι απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη, αφού τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα που έχουν ληφθεί ανατρέπουν βίαια τον προγραμματισμό κάθε ελληνικής οικογένειας και, κυρίως, των μικρομεσαίων και οικονομικά ασθενέστερων.
 * Οι πράξεις βίας, ωστόσο, από όπου κι αν προέρχονται, είναι απολύτως καταδικαστέες, ιδιαίτερα δε όταν αμαυρώνουν μια εθνική γιορτή, όπως η 28η Οκτωβρίου, οπότε τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.
 * Κανένα μεγάλο πρόβλημα, όμως, δεν επιλύθηκε με τη βία και το διχασμό. Αντίθετα, σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Η πατρίδα μας για να ξεπεράσει την πολυεπίπεδη, αυτή, κρίση χρειάζεται σκληρή δουλειά και συνεννόηση».
 ** ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
 * «Χθες (σ.σ. προχθές) ο λαός εξέφρασε την οργή του στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Βρισκόμαστε σε μια φάση που η κοινωνία δεν αντέχει άλλο κι αυτό που έκανε ήταν να πει τα δικά της ΟΧΙ απέναντι στα ΝΑΙ της κυβέρνησης. Οι πολίτες είπαν ΟΧΙ στην υποταγή της χώρας μας στην τρόικα και στη μετατροπή της σε προτεκτοράτο. ΟΧΙ στην αποικιοκρατική συμφωνία, στη νέα κατοχή από το ΔΝΤ και τη γερμανική Ευρώπη. Αυτά είπε ο λαός.
 * Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να βαδίζουν όπως είναι, τότε δυστυχώς υπάρχουν κίνδυνοι η λαϊκή οργή να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο έχει ευθύνες η κυβέρνηση, διότι πρέπει να δώσει δημοκρατική διέξοδο. Κι αυτή είναι να μιλήσει ο λαός και να πει πώς θέλει να κυβερνηθεί. Διότι η σημερινή κυβέρνηση είναι σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.
 ** Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών στην παρέλαση με μια πολιτική διαμαρτυρία, όπως παντού, αλλά οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν αυθόρμητες και εξέφρασαν τη λαϊκή του οργή. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κάθε γεγονός. Είναι κωμικό να λέγονται τέτοια πράγματα και, αντ’ αυτού, να μη βλέπουν τη διογκούμενη λαϊκή οργή και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν ορισμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί ο τόπος σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
**  ΝΟΔΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 * «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή αντίδρασης που εμπεριέχει στοιχεία βίας και καταστρατήγησης των θεσμών. Τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε όλοι μας απορρίπτουμε ενέργειες διχαστικές για την ελληνική κοινωνία.
 * Σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση με έλλειψη αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας οφείλουμε ως γνήσιοι Έλληνες να απαντήσουμε με υπερηφάνεια, στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας και των θεσμών μας».
 ** ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΚΕ
 * «Τόσο στην παρέλαση της Καλαμάτας όσο και στις παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική.
 * Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στη παρέλαση, παρ’ όλο που η κυβέρνηση “εξαίρεσε” από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της.
 * Οι αγώνες του λαού τιμώνται από τον ίδιο το λαό, καθώς αγωνίζεται για το δίκιο του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του.
 * Όπως καθήκον και υποχρέωση του αγωνιζόμενου λαού είναι να επαγρυπνεί και να παραμερίζει από το δρόμο του κάθε είδους παγίδα και προβοκάτσια που επιτρέπει στην κυβέρνηση και στις συντηρητικές και συμβιβασμένες δυνάμεις να διασπούν και να συκοφαντούν το λαϊκό κίνημα για να το αποδυναμώσουν.
 * Ο λαϊκός αγώνας μπορεί να γίνει ισχυρός, αποτελεσματικός και νικηφόρος, μόνο αν πατήσει γερά στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις λαϊκές συνοικίες, διαμορφώνοντας μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που έχει ξεκάθαρο στόχο να ανατρέψει την πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων. Με λαϊκή εξουσία να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις, τον ορυκτό και φυσικό πλούτο, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος για να βάλει ο λαός τέλος στις άγριες θυσίες που του επιβάλλουν για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας».

 ** Στο Costa Navarino

~ Άρχισαν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι 2012  * Ο 12μηνος τουρισμός είναι ο μεγάλος στόχος για το Costa Navarino, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Γ. Χατζηιωσήφ. Το 2012 θα είναι έτος μεγάλων στόχων για τον όμιλο, με τον έναν να έχει επιτευχθεί ήδη, το δεύτερο γήπεδο γκολφ, το Navarino Bay. Η λειτουργία και των δύο γηπέδων θα φέρνει από το Φεβρουάριο και μετά, δύο αεροπλάνα την εβδομάδα με παίκτες του γκολφ στη Μεσσηνία.
 * Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου βρήκε το Westin του Costa Navarino με πληρότητα 100% και τον κ. Χατζηιωσήφ να μας επισημαίνει «μακάρι να είχαμε κι άλλα δωμάτια».
 * Οι κρατήσεις δε για το καλοκαίρι του 2012 έχουν ήδη αρχίσει.
 ~* Δραστηριότητες
 * Κατά την ξενάγηση εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες στις ποικίλες καθημερινές δραστηριότητες του Costa Navarino, τα στελέχη του απέδειξαν πως πρόκειται για μια μονάδα που μπορεί να δεχτεί εκατοντάδες επισκέπτες, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές στις τιμές, προκειμένου να περάσουν ευχάριστα, έστω και λίγες ώρες.
 * Ένα από τα σημεία που κάποιος πρέπει να επισκεφτεί, ιδιαίτερα αν έχει μικρά παιδιά, είναι το Navarino Natura Hall, το διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό χώρο, όπου παιδιά και γονείς μαθαίνουν για τη μεσσηνιακή φύση και τα τοπικά οικοσυστήματα, για την έκταση και τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Κάθε χώρος είναι ξεχωριστός, με ιδιαίτερη ακουστική και φυσικούς ήχους από κάθε τομέα.
 * Ήδη, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηιωσήφ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, έχει ξεκινήσει η επίσκεψη σχολείων στο περιβαλλοντικό κέντρο.
 ~* Και από Μόναχο
 * Μια από τις αμετακίνητες θέσεις του κ. Χατζηιωσήφ είναι η διατήρηση και η αύξηση παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.
 * Το «καμάρι», όπως θα λέγαμε, αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο γήπεδο γκολφ το Navarino Bay, σε μοναδικό σημείο της περιοχής. Εκεί θα κατασκευασθούν και τα ιδιαίτερα καταλύματα, τα οποία δε θα φαίνονται από αέρος, αφού θα βρίσκονται κάτω από καταπράσινους λόφους. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην Ακαδημία Γκολφ, όπου ήδη δόθηκαν οι 10 πρώτες υποτροφίες σε παιδιά. Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηιωσήφ, να «χτισθεί» η νέα γενιά παικτών γκολφ.
 * «Ένας από τους μεγάλους στόχους με το δεύτερο γήπεδο γκολφ είναι αυτό να εισέλθει στην αγορά και να πετύχει την προσέλευση γκρουπ από τη Δυτική Ευρώπη. Άλλωστε, ο μεγάλος μας στόχος είναι ο 12μηνος τουρισμός», τόνισε ο κ. Χατζηιωσήφ.
 * Από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινούν δύο πτήσεις την εβδομάδα με γκόλφερς, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν και οι πτήσεις της Aegean από Μόναχο για Καλαμάτα, επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

**Παλιά Μικρή Μαντίνεια

 ~* «Χώρα Μικρή» με μεγάλες… κτηματομεσιτικές προοπτικές
 * Η πρόσφατη ανακήρυξή της σε παραδοσιακό οικισμό επανέφερε την προσοχή στη μέχρι πρότινος πλήρως εγκαταλελειμμένη Παλιά Μικρή Μαντίνεια. Το ενδιαφέρον για αγορές εκτάσεων και ακινήτων εντός και γύρω από το ερειπωμένο χωριό είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα αυξημένο εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ συγκεκριμένα μισογκρεμισμένα σπίτια έχουν ήδη πουληθεί σε ντόπιους επενδυτές. Ο χαρακτηρισμός ως «παραδοσιακού» θα συμβάλει στη διατήρηση και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού, ιστορικού και φυσικού χαρακτήρα του οικισμού. Παράλληλα, δημιουργεί έναν επιπλέον πόλο έλξης για όσους διαβλέπουν προοπτικές ήπιας ανάπτυξης στην πάλαι ποτέ σεισμόπληκτη περιοχή.
 * Ως «Χώρα Μικρή» αναφέρεται η Μικρά Μαντίνεια σε κείμενο του 1700, όταν ακόμα τοποθετούνταν στη μεσόγεια περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το παλιό γκρεμισμένο χωριό. Λέγεται πως χτίστηκε στη θέση της αρχαίας Ίρης που ο Αγαμέμνων έκανε δώρο στο Αχιλλέα για να συμμετάσχει στον Τρωικό Πόλεμο. Στις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό αριθμούσε 35 οικογένειες, που ζούσαν κυρίως από την καλλιέργεια της ελιάς, με πλούσια παραγωγή. Εδώ στρατοπέδευσαν οι Μανιάτες το 1826 για να αντιμετωπίσουν κατόπιν τους Τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ, στην περίφημη Μάχη της Βέργας. Πολύ λίγοι κάτοικοι είχαν μετοικίσει στις παράκτιες περιοχές μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Ώσπου ο Εγκέλαδος, ο καταστροφικός σεισμός της 30ης Ιουλίου 1944, μεγέθους 5,9 βαθμών, κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τον οικισμό. Οι κάτοικοι κατέβηκαν κοντά στη θάλασσα και δημιούργησαν νέο χωριό, τη Μικρή Μαντίνεια που γνωρίζουμε σήμερα.
 * Εκεί συνάντησα την Ιωάννα Κωνσταντινέα. Ο παππούς της, Κωνσταντίνος, ήταν ο πρώτος που κατέβηκε από το παλιό χωριό, όταν ακόμα η παραλία ήταν έρημη και τα λιόδεντρα, όπως χαρακτηριστικά μου είπε μια ηλικιωμένη αργότερα, «έφταναν μέχρι τις σημαδούρες μέσα στη θάλασσα». Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινέας έφτασε στα παράλια πριν από το σεισμό, το 1923, και έφτιαξε την πρώτη ταβέρνα της περιοχής, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.
 * «Πράγματι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Παλιού Χωριού», μου είπε η Ιωάννα Κωνσταντινέα. «Η ανακήρυξή του σε Παραδοσιακό Οικισμό φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο. Δίνει τη δυνατότητα να χτιστούν σπίτια υπό συγκεκριμένους όρους, μα κυρίως έστρεψε την προσοχή και των ντόπιων στην περιοχή τους».
 * Για πολλά χρόνια, οικόπεδα και κτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μαντίνειας αγόραζαν στη συντριπτική πλειοψηφία Γερμανοί, αλλά και Άγγλοι, που έχουν φτιάξει εκεί μια ζωντανή και πολυπληθή κοινότητα.
 * «Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή πάντα υπήρχε, αν και κόπασε με την είσοδο της Ελλάδας στην κρίση», παρατήρησε κτηματομεσίτης με τον οποίο επικοινώνησα. «Ως παραδοσιακός οικισμός πλέον, η Παλιά Μαντίνεια θα μπορέσει να συντηρηθεί και να διατηρήσει τον οικιστικό χαρακτήρα της. Η επέκταση της ανοικοδόμησης που παρακολουθούμε σε όλη την περιοχή της Αβίας, θα γίνει εδώ με διαφορετικούς όρους, οι οποίοι είναι ζητούμενο από πολλούς Ευρωπαίους ενδιαφερόμενους».
 ~ Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το τελευταίο διάστημα η προσφορά σε ακίνητα στην περιοχή έχει αυξηθεί.
 * Πίσω στην Ιωάννα Κωνσταντινέα, η νέα γυναίκα μού επιβεβαιώνει πως τρεις γνωστοί Καλαματιανοί έχουν αγοράσει παλιά σπίτια στο έρημο χωριό. Μου αναφέρει τα ονόματά τους. «Τα περισσότερα χτήματα και σπίτια είναι προς πώληση», μου λέει.
 * Ακολουθώντας το στενό δρόμο προς «Προφήτη Ηλία» (παντού πωλητήρια για ντόπια χτήματα) έφτασα στην Παλιά Μικρή Μαντίνεια. «Όλο το χωριό γκρεμίστηκε με το σεισμό του ‘44», μου λένε οι ντόπιοι, «εκτός από τις εκκλησίες του». Το θεωρούν σημάδι.
 * Από τους χωριανούς, μόνο ένας απομένει από τους παλιούς που κατέβηκαν στα παράλια με το σεισμό. Ο Δημήτρης Νικολέας, που αντιμετώπιζε στην επίσκεψή μας προβλήματα υγείας. Μέχρι το θάνατό της, το 2000, μία γυναίκα απόμεινε μόνη να ζει στο ερειπωμένο χωριό, αρνιόταν παρά τις προσπάθειες των οικείων της να το εγκαταλείψει. Η Παρασκευή Ρέββα. Πέθανε πλήρης ημερών στα ενενήντα της.
 * Δύσκολη η πρόσβαση, σχεδόν απαγορευτική λόγω της κατάστασης του δρόμου, αξίζει όμως τον κόπο η επίσκεψη στην Παλιά Μικρή Μαντίνεια. Πράγματι μόνο οι εκκλησίες διασώζονται και λιγοστά σπίτια. Ο Άγιος Νικόλαος με το εντυπωσιακό καμπαναριό δεσπόζει στο χωριό. Στην πρόσοψή του διακρίνουμε τη χρονολογία 1743. Οι Άγιοι Απόστολοι με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Οι ναοί του Αγίου Αθανασίου (1898), του Αγίου Χαραλάμπους (1900), του Αγίου Σπυρίδωνα (πιθανότατα κτίσμα της Β΄ Ενετοκρατίας). Θραύσματα από μανιάτικους πύργους. Πετρόκτιστα σπίτια με καμάρες και ορατή την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Σε κάποια από αυτά βρίσκουμε ακόμη σημάδια της εποχής που το χωριό ζούσε: Φθαρμένες οικογενειακές φωτογραφίες, πιατικά και σκεύη, μισοαδειασμένα ντουλάπια, παλιά ρούχα. Τριγύρω, η φύση μαγευτική. Ελιές και πλούσια ελληνική χλωρίδα, άγρια πουλιά, μικρά ζώα. Η περιοχή υπόσχεται μοναδικές περιηγήσεις. Ιδίως κατά μήκος της χαράδρας, εκεί που, όπως λένε οι παλιοί, δυο φυσικές στέρνες έδιναν νερό στο χωριό, με ένα νερόφιδο η καθεμιά τους, τοποθετημένο εκεί από τους κατοίκους. «Όσο συνέχιζε να ζει, πίνανε», μου λένε οι ντόπιοι. «Αν πέθαινε, προσέχανε. Το νερόφιδο ήταν ο δικός τους… δείκτης καθαρότητας».
Πηγή : Θάρρος Μεσσηνίας 2011 .-

** Νίκος Διακουμής

 ~* «Τα μεσσηνιακά τυριά είναι πιο αγνά»
 * Φέτα, γραβιέρα, σφέλα, μυζήθρα και άλλα τυροκομικά προϊόντα διαθέτει το κατάστημα «Διακουμής» στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, που κλείνει μόλις ένα μήνα λειτουργίας. Η ιστορία της επιχείρησης, όμως, ξεκινά από το 1963, όταν ο πατέρας Κώστας Διακουμής δημιούργησε το οικογενειακό τυροκομείο στο Κοπανάκι της Τριφυλίας. Σήμερα τη σκυτάλη έχουν πάρει τα τρία παιδιά του, ο Νίκος, η Παρασκευή και ο Γιώργος.
 * «Είμαστε η δεύτερη γενιά» μας λέει ο Νίκος Διακουμής. «Παράγουμε επίσης ανθότυρο και βούτυρο. Ένα ακόμη προϊόν είναι το γιαούρτι, αλλά όχι αυτή την εποχή, επειδή δεν υπάρχει πρόβειο γάλα για να βγάλουμε δική μας παραγωγή. Έχουμε κάνει εκσυγχρονισμό στις εγκαταστάσεις μας τρεις φορές και πάντα προσπαθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, για να βελτιωνόμαστε από άποψη υποδομών, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η δουλειά μας και πιο ποιοτικό το προϊόν».
 ~ Η Καλαμάτα έτρωγε σφέλα
 * Όσο για το τυρί με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο κατάστημα του κ. Διακουμή, είναι η φέτα, ενώ ακολουθεί η γραβιέρα. «Θυμάμαι, όμως, πως, όταν ήμουν ακόμη πιτσιρικάς δίπλα στον πατέρα μου, η Καλαμάτα έτρωγε πολλή σφέλα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ίσως επειδή η σφέλα είναι αλμυρό τυρί, δεν αρέσει τόσο πολύ στους νέους. Για μένα, πάντως, είναι το καλύτερο τυρί για σαγανάκι» λέει ο κ. Διακουμής και συμπληρώνει: «Η σφέλα δεν έχει διαφημιστεί. Εάν είχε καλύτερη προβολή σε ξένους και επισκέπτες, ως μεσσηνιακό παραδοσιακό προϊόν, το οποίο είναι και ΠΟΠ, θα πήγαινε καλύτερα».
 ~ Γάλα από ντόπιους κτηνοτρόφους
 * Το γάλα που φτάνει στο τυροκομείο «Διακουμή» είναι μεσσηνιακό. «Συνεργαζόμαστε με περίπου 100-120 Μεσσήνιους κτηνοτρόφους, κυρίως από την περιοχή της Τριφυλίας. Κανένα τυροκομείο της Μεσσηνίας δεν έχει κάνει ποτέ εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες, σε αντίθεση με άλλους νομούς. Ποτέ δεν έχουμε χρησιμοποιήσει γάλα σε σκόνη, για να χαμηλώσουμε το κόστος και να πουλήσουμε φθηνό τυρί» επισημαίνει ο κ. Διακουμής, προσθέτοντας ότι τα μεσσηνιακά τυριά είναι πιο αγνά, γι’ αυτό και τα προτιμούν οι καταναλωτές.
 * «Είναι, επίσης, λάθος να πιστεύουμε ότι τα τοπικά προϊόντα είναι πιο ακριβά. Πρέπει να συγκρίνουμε ίδιες ποιότητες. Μπορεί να βρούμε φέτα με 8 ευρώ ή 7,60 το κιλό, αλλά και φέτα με 5,50 ευρώ. Δεν πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά; Δεν είναι το ίδιο προϊόν. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Η μεσσηνιακή μυζήθρα πιστεύω ότι είναι η καλύτερη που υπάρχει πανελλαδικά. Είναι όντως πιο ακριβή από άλλες. Όποιος δεν την έχει δοκιμάσει, απορεί γιατί είναι πιο ακριβή. Όποιος την έχει δοκιμάσει, όμως, ξέρει τη διαφορά. Κατ’ αρχάς, έχει άλλον τρόπο παραγωγής. Στη Μεσσηνία ρίχνουμε και γάλα. Δηλαδή, η μυζήθρα είναι ένα υποπροϊόν του τυριού. Φτιάχνουμε πρώτα το τυρί, μας μένει ο ορός του, το τυρόγαλο, και από αυτό βγάζουμε τη μυζήθρα. Στη Μεσσηνία, όμως, χρησιμοποιούμε και γάλα, ενώ σε άλλες περιοχές όχι».
 ~ Ο κόσμος στηρίζει τα τοπικά προϊόντα
 * Το κατάστημα «Διακουμή» στην Κεντρική Αγορά λειτουργεί από την 1η Οκτώβρη. «Ήταν από καιρό επιθυμία μας να ανοίξουμε κατάστημα και στην Καλαμάτα. Έχουμε όμως μια ιστορία με την πόλη. Ο πατέρας μου συνεργαζόταν με τα μεγαλύτερα τυράδικα της εποχής, Ψαρούλη, Μασουρίδη… Παλιά μαγαζιά που δεν υπάρχουν πια. Τα τελευταία 15 χρόνια κι εμείς συνεργαζόμασταν με αλυσίδες, όπως το Ατλάντικ. Στην Κεντρική Αγορά ανοίξαμε, γιατί ερχόταν πολύς κόσμος να πάρει τυριά από το πρατήριό μας στο Κοπανάκι. Το καλό είναι ότι στο Κοπανάκι έχουμε και τη λαϊκή, όπου έρχονται πολλοί Καλαματιανοί. Οι πρώτοι μας πελάτες, λοιπόν, στο κατάστημα της Καλαμάτας ήταν άνθρωποι που γνωρίζαμε και μας γνώριζαν. Θεωρούμε ότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα και φανατικούς φίλους όπως φαίνεται, αφού σε αυτό το πρώτο βήμα μάς έχουν στηρίξει πολύ.
 * Ο κόσμος στηρίζει τα τοπικά προϊόντα, αλλά δεν έχει την άνεση πλέον να ψωνίσει. Πάνε οι εποχές που έλεγε, βάλε μου ένα τρίγωνο φέτα. Λέει, θα μου βάλεις μισό κιλό και την άλλη βδομάδα θα ξανάρθω. Πιστεύω, όμως, ότι η Καλαμάτα πάντα προτιμούσε τα τοπικά προϊόντα. Το έχω δει και από την εμπειρία της συνεργασίας με τις αλυσίδες. Γιατί οι αλυσίδες δε σε βάζουν μέσα επειδή είσαι τοπικός. Θα σε βάλουν αν τις συμφέρει, αν έχεις καλό προϊόν και πουλάς. Κι εγώ, όλα αυτά τα χρόνια, είδα ότι οι Καλαματιανοί μάς στήριξαν. Η Μεσσηνία παράγει πολύ καλά προϊόντα, αλλά δεν έχουμε τον τρόπο να τα προωθήσουμε στις μεγάλες αγορές, να τα βάλουμε στις μεγάλες αλυσίδες. Θα πρέπει να γίνει απαίτηση του κόσμου, να ζητήσουν οι καταναλωτές το προϊόν που τους αρέσει και θεωρούν ότι είναι καλό. Πολλές φορές, η συνήθεια μας κάνει και πάμε στο σούπερ μάρκετ. Εγώ βλέπω ότι η κίνηση στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας ανεβαίνει. Γιατί εδώ ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, βρίσκει καλύτερα προϊόντα και πιο φρέσκα, είναι εύκολος ο τρόπος πρόσβασης, αν και χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις. Τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα, αλλά, εάν κοιτάξουμε τα πραγματικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, και στηρίξουμε την τοπική παραγωγή, το γείτονά μας, το διπλανό μαγαζί, θα είναι προς όφελος όλων».

**Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ

~ Η σύγχρονη λειτουργία των ελαιοτριβείων
 * Ημερίδα με τίτλο «Η σύγχρονη λειτουργία των ελαιοτριβείων στο πλαίσιο διατήρησης της ποιότητας και της περιβαλλοντικής αειφορίας» διοργανώνει το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ την Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Elite». Απευθύνεται σε επιστήμονες, υπηρεσιακούς παράγοντες, ελαιοτριβείς και γενικότερα εμπλεκόμενους στη διαδικασία λειτουργίας των ελαιοτριβείων, ενώ το πρόγραμμα έχει ως εξής:
 -«Η επεξεργασία ελαιοκάρπου στη Μεσσηνία (μονάδες, πυρηνελουργεία)», Γ. Παληαρούτας, γεωπόνος, διευθυντής Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.
-«Η επεξεργασία ελαιοκάρπου στην Τριφυλία (μονάδες, πυρηνελουργεία)», Α. Παρασκευόπουλος, γεωπόνος, διευθυντής Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.
-«Πρακτικά ζητήματα λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας ελαιοκάρπου», εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
-«Διαδικασία για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου από το χωράφι έως το ράφι», εκπρόσωπος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας.
-«Η συμβολή του ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας στη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου», Π. Κάτσαρης, γεωπόνος ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας.
-«Απαιτήσεις ποιότητας για το βιολογικό ελαιόλαδο και για τη διαδικασία εξαγωγής του», δρ. Ε. Σταυριανός, γεωπόνος, υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων.
-«Επενδύσεις με το μέτρο 123Α στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων - ελαιουργικός τομέας», δρ. Κ. Αρχοντάκη, γεωπόνος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.
-«Χαρακτηριστικά και δυνατότητες αξιοποίησης των αποβλήτων ελαιουργίας», δρ. Σ. Ντούγιας, χημικός, λέκτορας Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ.
-«Σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης ελαιουργικών αποβλήτων», Γ. Λώλος M.Sc., γεωπόνος, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ.
-«Αδειοδότηση έργων βιοαερίου στα πλαίσια της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων ελαιοτριβείων», Ι. Χαραλαμπίδης, γεωπόνος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).
-«Δυνατότητες αξιοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με βάση την πρόσφατη νομοθεσία», Δρ. Λ. Τηνιακός, γεωλόγος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου.

**Γέμισαν ποδήλατα οι δρόμοι της Τριφυλίας

 ~ * Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η Ποδηλατοδρομία στην Τριφυλία και οι δρόμοι από την Κυπαρισσία μέχρι τη Μαραθόπολη γέμισαν ποδήλατα και ποδηλάτες κάθε ηλικίας.
* Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανέλαβε η δραστήρια Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και η ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γιώργου Αμυρά και της Ομάδας «Ταξιδιάρικα Ποδήλατα».
 * Λίγο πριν από την εκκίνηση, από την κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος της Ένωσης Γεωργία Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της και ευχαρίστησε τον Γιώργο Αμυρά και την Ομάδα «Ταξιδιάρικα Ποδήλατα» για την υποστήριξη, όπως επίσης τους χορηγούς (καταστήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και το Δήμο Τριφυλίας.
* Την ποδηλατροδρομία χαιρέτισαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο Κυπαρίσσιος αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Αντωνόπουλος ο οποίος «έδωσε» και την εκκίνηση. Ο Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής, στα οφέλη για την υγεία μας και το περιβάλλον από την ποδηλασία, καθώς επίσης στις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχουν από την ποδηλασία, υλοποιώντας έργα ποδηλατόδρομων.
* Μετά την εκκίνηση, τα ποδήλατα ξεχύθηκαν στους δρόμους, με στάσεις στα Φιλιατρά, την Αγία Κυριακή και κατάληξη στη Μαραθόπολη, από όπου με βαρκάκια πέρασαν απέναντι στη νήσο Πρώτη, θαυμάζοντας και απολαμβάνοντας το υπέροχο και παρθένο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον!

** Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Jet Ski

~* Εντυπωσιακό θέαμα χθες και σήμερα στην Καλαμάτα
 * Ένα τρίωρο εντυπωσιακό θέαμα προσέφεραν περίπου 30 οδηγοί jet ski από όλη την Ελλάδα, χθες το μεσημέρι στον Προλιμένα της Καλαμάτας. Μεγάλες ταχύτητες, εναλλαγές στην κατάταξη και σλάλομ που έκοβαν την ανάσα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά τού 6ου αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Jet Ski, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Όμιλο Jet Sport (HJSBA - Ηellenic Jet Sports Boating Association) και το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Ν. Ο. Καλαμάτας Ποσειδών και το ΝΑΣΚ Αίολο.
 * H χθεσινή ημέρα έκλεισε με τις απονομές στους νικητές του πρώτου σκέλους, αλλά σήμερα υπάρχει και συνέχεια, 12-3 μ.μ. στο ίδιο μέρος, με το δεύτερο και τελευταίο σκέλος του 6ου αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, το οποίο αναμένεται να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό...
 ~ Αποτελέσματα 1ης μέρας
Novice Stock
1. Μαργιούκλας Παναγιώτης(No 4)
2. Περιβολάς (No 9)
3. Κωνσταντινίδης (No 111)
Novice Limited
1. Σταθουλόπουλος Χρήστος (No 27)
2. Νίκος Τομαράς (No 69)
3. Χατζηιωαννίδης Νίκος(No 9)
Pro -ski
1. Μαλλούχος Ακης (No 1)
2. Αντωνόπουλος (No 7)
3. Λυγνός Λευτέρης(No 66)
Kalamata amateur
1. Αθανασόπουλος Λάμπρος (No 69)
2. Πουλής Ηλίας (No 1)
3. Κοκκίνης Βαγγέλης (No 12)
Open Runabout
1. Πολίτης Παντελής (Νο 111)
2. Βασιλειάδης Χρήστος (Νο 88)
3. Λυγνός Λευτέρης (Νο 8)

** Ενοχλητικές αλήθειες

 ~* Για τους σεισμούς στο Δήμο Οιχαλίας
 * Οι ενημερώσεις που μας έγιναν για τους σεισμούς οι οποίοι εξακολουθούν να γίνονται πέντε μήνες τώρα, στο Δήμο Οιχαλίας, μας άφησαν πικρή, πολύ πικρή αισιοδοξία για το μέλλον.
 ~ Δε μας έπεισαν με όσα μας είπαν, όπως:
 α) «… δεν υπάρχει μέθοδος πρόγνωσης και όσοι λένε ότι κάνουν προγνώσεις, είναι ανεύθυνοι άνθρωποι και επιστήμονες».
 β) «… Η Μεσσηνία είναι από τις περισσότερο σεισμογενείς περιοχές της χώρας. Είναι γνωστό πού μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Δεν μπορεί, όμως, να πει πότε θα γίνει. Πρέπει να συλλέγονται όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο ποιοτικά δεδομένα, για να εκτιμήσουμε καλύτερα και να κάνουμε πρόβλεψη. Πρόγνωση δεν μπορεί να γίνεται».
 γ) «Δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο που να μας δείχνει ότι μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός».
 δ) «Τα κτήρια έχουν μνήμη».
 -Με πλήρη σεβασμό στους ειδικούς, τα λεχθέντα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική και επαληθεύουν το χρησμό της Πυθίας: «Ήξεις αφήξεις ου εν πολέμω θνήξεις».
 -Κυρία Ντίνα Νικολάου, αντιπεριφερειάρχη, οι θέσεις, οι απόψεις και προτάσεις σας, μας έδωσαν τη χαρά να απολαύσουμε τη «ρητορική σας φλυαρία». Είπατε πολλά χωρίς να πείτε τίποτα! Τίποτα που να ελαφρύνει άμεσα τους χειμαζόμενους κατοίκους του Κατσαρού, της Μερόπης και της Οιχαλίας.
 * Δε χρειαζόμαστε «ιεροφάντες» της Περιφέρειας. Ο μικρόκοσμος με το μακρόκοσμο, το πραγματικό με το φανταστικό, ενυπάρχουν στα λεγόμενά σας.
 * Αλήθεια, τι να πρωτοπιστέψουμε; Κανείς δεν είναι τόσο μικρός όσο αυτός που θέλει να φαίνεται μέγας!
 -Ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς, ως πολιτικός με αρχέγονα πιστεύω, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτόν. Μας κατηγόρησε ευθέως ως «σεισμολόγους των καφενείων» και για τα παλιά λυόμενα. «… Θα κινηθεί και δια της δικαστικής οδού» για να επιστραφούν.
 * Κύριε αντιπεριφερειάρχα, πιστεύουμε ότι εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια, και σας επιστρέφουμε τις απειλές. Σκεφτόμαστε να σας ανακηρύξουμε persona non grata στην περιοχή μας, για αυτές σας τις απρέπειες.
 -Αξιότιμη βουλευτίνα της Μεσσηνίας, κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, οφείλατε να έχετε την αιδώ της σιωπής, και να μη ριψοκινδυνεύετε κρίσεις επιπόλαιες και δυσφημιστικές για τους δημότες. Η λεηλασία του συναισθήματος και του μέλλοντος των δημοτών από την πράσινη λαίλαπα, όφειλε να σας είχε συνετίσει.
 * Οι πολιτικοί δε γεννιούνται για να ζήσουν αιώνια. Η αξία τους αποτιμάται από την κληρονομιά που θα καταλείπουν στη διαχρονική εξέλιξη των πολιτικών τους πραγμάτων.
 -Κύριε Π. Τατούλη, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, περάσατε από του Κατσαρού, ήλθατε, είδατε και απήλθατε! Δώσατε πατρικές συμβουλές και τίποτε άλλο!
 ~ Μήπως αισθάνεστε «πατερούλης» των σεισμοπλήκτων;
 * Συγκαλείτε συσκέψεις επί συσκέψεων στην Τρίπολη. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μήπως απλώς προεδρεύετε στις συσκέψεις;
 -Γιατί δε μεριμνάτε να δοθούν μακροχρόνια άτοκα δάνεια στους σεισμόπληκτους;
 -Γιατί δε στείλατε ούτε ένα καινούριο λυόμενο, και αυτά που βρήκε ο Δήμος είναι άνω των 30 χρόνων και ακατάλληλα να διαβούν άνθρωποι τον εικοστό πρώτο αιώνα;
 -Πού πάνε τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ;
 -Τι αποφάσισε το «Κονκλάβιο» της Τρίπολης; Θα στείλετε τουλάχιστον 15 καινούρια λυόμενα στους βασανισμένους σεισμόπληκτους, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
 -Κύριε περιφερειάρχα, κύριε δήμαρχε του Δήμου Οιχαλίας, προ ενός έτους είχατε παραλάβει δύο (2) αναφορές – καταγγελίες με 380 υπογραφές δημοτών, που σας καταγγέλλουν ότι στην Αλλαγή λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής βρώμας και δυσοσμίας, και όχι οσμών κατά τον κ. δήμαρχο.
 * Θέσαμε ζωτικά ερωτήματα, όπως:
 -Για το τι πράγματι παράγει. Από πού, και από ποιους προμηθεύεται τις πρώτες ύλες.
 -Πώς διαχειρίζεται τα βιομηχανικά απόβλητα κ.λπ., κ.λπ.
 Φευ, απάντηση δεν πήραμε, γιατί;
 ~ Κύριοι,
η γνώση της αλήθειας είναι διαρκής εξέλιξη, διαρκής εξερεύνηση, διαρκής ερμηνεία και διαρκής αμφιβολία. Είναι τρόπος ζωής, ένα εργαλείο επιβίωσης μέσα στην απύθμενη υπηρεσιακή ανικανότητα ή αδιαφορία σας, και δε θα σταματήσουμε ποτέ να την αναζητούμε, έστω και αν έρθουμε σε «θανάσιμη» σύγκρουση μαζί σας.
 ~ Υπάρχει πολλή δικαιοσύνη στην οργή μας.
 Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
 Ιωάννης Γ. Τράγος
 Καθηγητής Οικονομολόγος

** Τριφυλία


~ Λαμπρός εορτασμός του «ΟΧΙ»!
 * Σε πλήρη αντίθεση με θλιβερά συμβάντα και έκτροπα που αμαύρωσαν την εθνική μας επέτειο σε άλλους Δήμους, στην Τριφυλία ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήταν λαμπρός!
* Οι παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας, προσκόπων, αθλητικών σωματείων και συλλόγων ήταν άψογες, τιμώντας όπως αρμόζει το «Όχι» των ηρώων μας απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό, αποδεικνύοντας παράλληλα πως τα νιάτα της πατρίδας μας σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό μας, γεμίζοντας με υπερηφάνεια τους πολίτες! Στην έδρα του Δήμου, την Κυπαρισσία, με σύμμαχο την ηλιοφάνεια που επικρατούσε, χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση και χειροκρότησε θερμά τα τμήματα σχολικών μονάδων, προσκόπων, αθλητών του ΔΙΩΝΑ και μελών του ΜΕΣΚ για την παρουσία τους! Ξεχώρισαν, βέβαια, τα μικρά παιδάκια της «Γελαστής Πολιτείας»!
* Από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησαν την παρέλαση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και τοπικοί άρχοντες καθώς επίσης αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος, όπως και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
* Με λαμπρότητα τίμησαν την εθνική μας επέτειο στα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και το Κοπανάκι (στο οποίο φέτος, δυστυχώς, δεν παρέλασαν μαθητές Γυμνασίου, αφού το σχολείο καταργήθηκε), παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Στους πανηγυρικούς λόγους που εκφωνήθηκαν έγιναν αναφορές στα ιστορικά γεγονότα του έπους του 1940 και τον, υπό αντίξοες συνθήκες, ηρωικό αγώνα των Ελλήνων για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη!

~ Επίσης όμορφος και ήρεμοςμε στραμένα τα βλέματα στο ΟΧΙ  του 1940  , γιορτάστηκε  στο ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  , ΠΑΡΟΥΣΙΆ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΏΝ ΑΡΧΏΝ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΕΝΑΠΟΜΕΊΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΏΗΝ ΔΉΜΟ ΑΡΦΑΡΩΝ !!
** Πριν 94 χρόνια στην Μεσσηνία !  

- ΕΚ της λαμπράς όντως διαλέξεως του Κουτουμάνου της προχθές γενομένης εν τη αιθούση του Εμπορικού Συλλόγου διαπιστούται πλέον ότι η υπό κατασκευήν αμαξιτή οδός Καλαμών – Αλαγωνίας ανεγνωρίσθη, εκ των αναγνωσθέντων κατά την μνησθείσα διάλεξιν εγγράφων του επί της Συγκοινωνίας Υπουργού ως Εθνική, ότι διατάσσεται η έναρξις της κατασκευής επί τιμήματος τοσούτου εφ’ όσον εξαρκεί το υπάρχον ήδη χρήμα εν τε τω ενταύθα Υποκαταστήματι της Εθνικής Τραπέζης και Ταμείου εις λογαριασμόν του Ειδικού Ταμείου της Αλαγωνίας, και τέλος η επίσημος δήλωσις της πολιτείας, ότι άμα τα ως άνω αναφερόμενα ποσά εξαντληθώσι θα σπεύση αύτη να συνεχίση την κατασκευήν δια χρημάτων πλέον του Δημοσίου.
 - ΥΠΟ του ενταύθα Πλημμελειοδικείου κατεδικάσθησαν επί αισχροκερδεία οι εκ Καλαμών Δημ. Διακουμέας και Ιωάν. Π. Βελοτάς εις δέκα ημερών φυλάκισιν έκαστος, Α. Ισμαήλος εις ενός μηνός φυλάκισιν και χρημ. ποινήν δραχ. 300, Νικ. Ι. Μουνδρέας εις 200 δρχ. χρηματικήν ποινήν, ο εκ Μεσσήνης Παναγ. Ξυνός εις 15 δρχ. χρημ. ποινήν και ο εκ Μήλα της Βουφράδος Βασιλ. Δ. Φράγκος εις 15 ημερών φυλάκισιν και 300 δρχ. χρηματικήν ποινήν.
 - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ υπό των αστυνομικών οργάνων ο εκ Λεΐκων ζωοκλέπτης Π.Β. Παπαγεωργακόπουλος, διότι αφήρεσε μία προβάτα παρά του Αντων. Τσόκρη.

**

   ** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ :

** Σάββατο 29/10/2011 : ( 8η  Αγωνιστική ).
~ Παναιτωλικός – Ξάνθη 2-0 , (1-0).- ^ Τα γκόλ: 35΄Παύλος Μητρόπουλος , 67΄ πεν. Αντρέ Ρόκα , Κάρτες : κίτρινες, Πήτερ Ντολεζάι , Ντέβιντ Άντι , Δημήτρης Κουτρουμάνος , Δημήτρης Κομεσίδης , Εντιμάρ (κόκκινη ).- *

~ Ατρόμητος Αθηνών – Πανιώνιος 2-1 (0-0).- ^ Τα γκόλ : Ηλίας Αναστασάκος 61 ΄ και 64 ΄ , 57΄ Αντρέ Σέμπρι . – Κάρτες :κίτρινες , Κωνσταντίνος Γιαννούλης , Ηλίας Αναστασάκος , Παναγιώτης Μπάλλας , Ντάτο Κβιρκβέλια , Αντρέ Σέμπρι .-

~ Ολυμπιακός Πειραιώς – ΟΦΗ 2-2 . (1-0).- Τα γκόλ : 45+ , Ραφίκ Τζιμπούρ , 61΄ Κέβιν Μιραλάς , 73΄Βαγγέλης Μάντζιος , 75΄Γιώργος Γεωργίου , Κάρτες :
Χορχέ  Λόπεθ .- ^
** Στο Μπάσκετ Α1 Ελλάδας Σάββατο 29/10/2011 :
~ Άρης Θεσσαλονίκης – Κολοσσός Ρόδου 66-75 .- ^
~ ΚΑΟΔ – Παναθηναϊκός 74-95 .- ^
~ Πανιώνιος –Ηλυσιακός 76-66 .-^

~** Καλαμάτα-Πανναυπλιακός 0-0

~ Νωθρή, άτολμη και ακίνδυνη επιθετικά
Οι Συνθέσεις των Ομάδων :
~ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κοψαχείλης, Ρουμπουλάκου, Μπλέτσας, Κωνσταντόπουλος (80΄ Κουρεντζής), Αλεξανδρόπουλος, Τσιμικλής, Τσαγκαράκης, Πετρουζέλης, Δασκαλάκης (46΄ Κωστής), Καραντζανίδης (85΄ Τριανταφυλλάκης), Αθανασόπουλος (75΄ Παναγιωτάκης).

~ ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ: Κατσαούνης, Ταμπάκης, Νικολέτος (75΄ Τσορδίνης), Ευθυμίου, Γκολέμης, Καραμάνος, Μαρίνης (55΄ Παπουτσής), Ζαχαράκης (46΄ Αγγελόπουλος), Λούπας (90΄ Σπυρόπουλος), Παπούλιας (46΄ Μπάμης), Καραγκούνης (85΄ Χατζησωφρονίου).

 ** Στην 8η αγωνιστική στην Α΄τοπική του Ν. Μεσσηνίας :
~  Σαββατο και Κυριακή 29/10 και 31-10-2011 :
~ Αστέρας Αρφαρών -Εθνικός Μελιγαλά
~ Ακρίτας Κορώνης - Α.Ο. .Κυπαρισσία
~ Ομόνοια Καλαμάτας -Απόλλων Καλαμάτας
~ Α.Ο. Φαραί Καλαμάτας - Ολυμπιακός Καλαμάτας
~ Α.Ο. Σπερχογεία - Μεσσηνιακός Γ.Σ.
~ Παναθηναϊκός Καλαμάτας - Τ. Άγρας Γαργαλιάνων
~ Αίαντας Καλαμάτας -Α.Ε. Αβία Μάνης

Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις 30/10/2011, με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής: Β΄Τοπική ερασιτεχνική κατηγορία : 1ο και 2ο όμιλο ,

 ~ Χανδριναϊκός – ΑΟ Στενωσιάς: Μπλάνας, Βρυώνης, Τσοπανάκης
 ~ Πανιώνιος – Δωριέας Δωρίου: Νίκας, Γκούμας, Ταβουλαρέας
 ~ Ηρακλής Κυπαρισσίας – ΠΑΟ Καλού Νερού: Τσεκούρας, Λαμπίρης, Κουτσαναστάσης
 ~ ΑΟ Μεθώνης – ΑΕ Λογγάς: Καρβούνης, Τουρλομούσης, Τσαλίκογλου
 ~ Νέστωρ Πύλου – Δόξα Καλαμάτας: Σκόρδος, Λουκάς, Σωτηρόπουλος
 ~ ΑΟ Βέργας – Ολυμπιακός Ανάληψης: Γεωργαντάς, Μακρής, Γιαννέτσος

Αναλυτικά τα σημερινά ματς 30/10/2011 ,με τους διαιτητές που τα «σφυρίζουν» έχουν ως εξής Γ΄ τοπική ερασιτεχνική κατηγορία :

 ~ ΑΕΚ Καλαμάτας – Νέδουσα Αλαγονίας: Κυριακόπουλος, Παλλαδινός, Μπούνα
 ~ Νέος Άρις – Παπαφλέσσας Άμφειας: Σερεμέτης, Σιψάς, Παναγιωτόπουλος
 ~ ΑΣ Αμφιθέας – Πανθουριακός: Ζαρακοβίτης, Τσουκάλη, Αργυροπούλου
 ~ ΑΕ Γαργαλιάνων – Πάμισος Άριος: Σακκάς, Καλογερόπουλος, Παναγιωτόπουλος
 ~ Ολυμπιακός Διαβολιτσίου – ΑΟ Σελλά: Καστανάς, Αλειφέρης, Πουλόπουλος
 ~ ΑΕ Μάνης – Πράσινα Πουλιά: Καραπιπέρης, Ζαχαράκης, Μπούνα
 ~ Ίκαρος Καλαμάτας – ΑΣ Δαναός: Κατσάς, Τσίρμπας, Αγγελακάκης
 ~ Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Θύελλα Παραλίας: Ξηρόκωστας, Γκούμας, Γιαννακλής
~ Ρεπό: ΑΟ Χατζή

~** Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των σημερινών αναμετρήσεων της 2ης αγωνιστικής στον 1ο Όμιλο Νότου έχει ως εξής

 * Πολύβιος Καλαμάτας  – Κρόνος Ιωαννίνων (Μαγγωνάκης, Χρηστίδης)
 * Ολυμπιονίκης – Ολυμπιάδα Πατρών (Καρακάσης, Κρεσταινίτης)
 * Ιωνικός Ν.Φ. – Κεραυνός Αιγίου (Λουκαράκης, Πρωτούλης)
 * Κρόνος Αγ. Δημητρίου – Ποσειδών Λουτρακίου (Κυριακόπουλος, Λιότσιος)
 * Χολαργός – Απολλωνιάδα Πατρών (Μαρνελάκης, Κότσου)
 * Έσπερος Πατρ. – Μίλωνας (Νάκας, Ρίζος)

**
**   Η δοσοποίηση κέρδισε την κοινωφελή εργασία

* Ένα εξάμηνο συμπληρώθηκε από την εφαρμογή για πρώτη φορά στη Μεσσηνία του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταδικάζονται για αδικήματα οικονομικής φύσης και δεν έχουν να εξαγοράσουν την ποινή τους να την εκτίουν εργαζόμενοι.
 * Μέχρι σήμερα την ευεργετική αυτή διάταξη του νόμου έχουν εκμεταλλευθεί μόνο τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα δύο εργάζονται στο Δήμο Καλαμάτας, ένας στο Δήμο Μεσσήνης και ένας στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Ο λόγος είναι ότι με την έναρξη του εν λόγω θεσμού άρχισε η εφαρμογή μιας άλλης διάταξης, που είναι η δοσοποίηση των ποινών. Έτσι κάποιος μπορεί να πληρώσει σε 36 δόσεις.
 * Ωστόσο, η οικονομική κρίση αναμένεται να οδηγήσει αρκετούς να επιλέξουν την κοινωνική εργασία ως τρόπο εξαγοράς της ποινής τους.
 ~* Δοσοποίηση
 * Οι διαδικασίες εφαρμογής των διατάξεων της κοινωφελούς εργασίας και στη Μεσσηνία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο οποίος προσπάθησε να κινητοποιήσει και άλλους φορείς.
 * Όπως σημείωσε, όμως, ο πρόεδρός του Κώστας Μαργέλης, τον τελευταίο καιρό πολλοί καταδικασθέντες για αδικήματα που μπορούσαν να ενταχθούν σε ευεργετικές διατάξεις, επέλεγαν τη δοσοποίηση για την εξαγορά της ποινής τους. «Μετά την εφαρμογή της δοσοποίησης, οι περισσότεροι επιλέγουν αυτό τον τρόπο και αν δεν μπορούν να πληρώσουν, τότε καταλήγουν να εκτίσουν την ποινή τους ως εργαζόμενοι», σχολίασε.
 ~* Δήμος Καλαμάτας
 * Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε πως πρόσφατα ζητήθηκε από το Δήμο η επικαιροποίηση συμμετοχής του στο εν λόγω πρόγραμμα. Τρία άτομα έχουν ήδη εργασθεί στο Δήμο, όπως μας είπε, συνολικά από την αρχή εφαρμογής του θεσμού. Εκτιμά, ωστόσο ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα οδηγήσει πολλούς να επιλέξουν αυτό τον τρόπο για να εκτίσουν την ποινή τους το επόμενο διάστημα.
 * Ο κ. Ηλιόπουλος, πάντως, διαβεβαίωσε όσους επιθυμούν να εκτίσουν την ποινή τους στο Δήμο Καλαμάτας πως υπάρχει απόλυτη διακριτικότητα, κανένας δε θα τους φέρει σε δύσκολη θέση, ούτε αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 * Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς μάς ενημέρωσε ότι στις υπηρεσίες αρμοδιότητάς του δεν έχει απασχοληθεί κανένας με το θεσμό της κοινωφελούς εργασίας.


**


**** Αναρτήσεις  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-

 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-

~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-

 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-

 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-

~** http://www.atlantide.gr/  , ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ -=Σύμβουλοι Αναπτυξης Ατομικών Επιχειρήσεων

http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-

 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-γ

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-19-2011.html  , Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 , Tετάρτη , 19 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/20-2011.html  , Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 , Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/21-2011.html , Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/22-23-2011.html#!/2011/10/22-23-2011.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης22και 23 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/23-2011.html  , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 Ενημέρωση και πολλά ενδιαφέροντα .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/24-2011.html  , Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 Πολλά και διάφορα ...για πολλούς και για λίγους .-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/t-25-201.html  , Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , Tετάρτη , 26 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , ΣΤΟ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ - ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ! Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/27-2011.html  ,. Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση , Το αγιάζι του σήμερα 27/10/2011 ,.-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/28-2011.html  , Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση ., 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 !!!.-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/29-2011.html , Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή μας .-

~**

 ΟΠΟΥ ΠΙΣΤΗΣ εκεί ΑΓΑΠΗ .

 ΟΠΟΥ ΑΓΑΠΗ εκεί ΕΙΡΗΝΗ .

ΟΠΟΥ ΕΙΡΗΝΗ εκεί ΕΥΛΟΓΙΑ .

ΟΠΟΥ ΕΥΛΟΓΙΑ εκεί ΘΕΟΣ . 

   ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ουδεμία ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ .-

Ο καλύτερος φίλος , είναι ο Θεός .

Ο καλύτερος σύντροφος , οι γονείς .

Το καλύτερο σπίτι ,είναι το σπίτι του Χριστού μας .

Η ωραιότερη ημέρα , είναι η σημερινή .

Η καλύτερα ασχολία , είναι η εργασία .

Η μεγαλύτερη δύναμις , είναι το καλό .

Η καλύτερη διασκέδαση , είναι η μελέτη .

Η μεγαλύτερη χαρά , είναι το εκπληρωμένο καθήκον .- !!


Φωτογραφία 2011 , sns arfara , stamos01 .-

 **Καστάνιτσα ή  Kαστανίτσα  Ν. Αρκαδίας ,... γιορτή κάστανου 29-10-11 !

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ:

 ~ Τρούφα = μανιτάρια – Το μαύρο διαμάντι , είδος μανιταριών κάτω από το έδαφος στις ρίζες φλαμουριάς , πουρνάρι , κ.λ.π.

 ~ Αγριαγκινάρα = Το πετρέλαιο της Ελλάδας .-

 ~ Τριανταφυλλιές = Ο ρόδινος χρυσός .-

 ~ Ροδιά = Η «καλότυχη « καλλιέργεια .-

 ~ Στέβια = Το φυτό της νέας καλλιέργειας (ζάχαρι χωρίς θρεπτική αξία και για διαβητικούς ).-

 ~ Φασκόμηλο = Το θεραπευτικό .-

 ~ Σπαράγγια = Το θρεπτικό έδεσμα .-

~ Σπιρουλίνα = Η τροφή των αστροναυτών .-

~ Καρυδιές = Η θρεπτική τροφή .-

~ Κρόκος = Το Κοζανίτικο φυτό με τις θαυματουργικές του ιδιότητες .-

~ Ελιές = Το προϊόν της καθημερινότητας .-

~*** Καρυές Αρκαδίας  :  Μια όμορφη διαδρομή μας ,για τη γιορτή του κάστανου Σαββατο  29 Οκτωβρίου 2011  (29-10-2011) στην ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ( Ένα πανέμορφο χωριό στον Πάρνωνα Αρκαδίας , ανάμεσα σε ένα δάσος από καστανιές , Έλατα , Πλατάνια κ.π.α. σε υψόμετρο 950 + μέτρων }.- 

~**  # Πέρσυ 2010 στη γιορτή κάστανου στα Άνω Δολιανά της Αρκαδίας ! Φέτος  2011 στη γιορτή κάστανου στην Καστάνιτσα του Νομού Αρκαδίας ! Το  2007  , 2008  και 2009 στη γιορτή κάστανου στην Αμπελιώνα Νέδα Νομού Μεσσηνίας !  #

** http://www.youtube.com/watch?v=30iRHTY0APk  ,



** ~** Βαρβίτσα Αρκαδίας 29-10-2011 :

** http://www.youtube.com/watch?v=0Lrh_h3my88  ,

 

~**

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση

 Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση   :

ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ .... ΜΕ ΥΓΕΙΑ  , ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!
** "Οποιος βλέπει μέσα στην καρδιά του ίχνος μόνο μίσους προς τον οποιοδήποτε συνάνθρωπό του κ για οποιοδήποτε σφάλμα του, αυτός δεν αγαπάει το Θεό. Γιατί η αγάπη προς το Θεό δεν ανέχεται καθόλου το μίσος κατά του πλησίον....."


** "Ο Χριστός δεν θέλει να έχεις εναντίον κανενός ανθρώπου μίσος ή λύπη ή οργή η μνησικακία οποιασδήποτε μορφής και για οποιοδήποτε πρόσκαιρο πράγμα. Κι αυτό το διακηρύσσουν παντού τα τέσσερα Ευαγγέλια...."

Στο αγιάζι της ΕημέρωσηςΠέμπτη  20  Οκτωβρίου 2011 :

~**  Κρίσιμη ημέρα για το πολυνομοσχέδιο

* Στην πλέον κρίσιμη φάση φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας με το περίφημο πολυνομοσχέδιο να τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και εν αναμονή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής . -

~** Νέο μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

* Σε νέο μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
~**  "Ναι, με συνειδησιακό πρόβλημα"

* Η Βάσω Παπανδρέου στην ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι θα το ψηφίσει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει συνειδησιακό πρόβλημα για την πορεία της χώρας. Πριν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
~**Εκκρεμεί ακόμη ο προϋπολογισμός, τι θα περιλαμβάνει

* Στον "αέρα" βρίσκεται η κυβερνητική δέσμευση έναντι της τρόικας για ανακοίνωση του προϋπολογισμού εντός της εβδομάδος, με το υπουργείο Οικονομικών να τελεί υπό κατάληψη.
 Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στην κρίσιμη σημερινή ψήφιση κατ’ άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα κρίνουν την Παρασκευή την 6η δόση, περιμένουν μία ακόμη απόδειξη των ελληνικών προθέσεων η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έρθει.
 Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που έπρεπε να ανακοινωθεί τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση καθώς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εδώ και ημέρες δεν λειτουργούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία αναζητά λύση ακόμη και την τελευταία στιγμή, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίασης στο Eurogroup έστω των βασικών στόχων για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στόχοι αλλάζουν ξανά. Όσο περνούν οι ημέρες οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ύφεση, της τάξης του 3% το 2012 από 2,5% που προέβλεπε το Προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε στην αρχή του μήνα.
 Οι εκτιμήσεις γίνονται μαζί με τα στελέχη της τρόικας που βρίσκονται μόνιμα στην Αθήνα και φέρονται να αλλάζουν και τους στόχους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Το πακέτο μέτρων 7,11 δισ. ευρώ του προσχεδίου για το 2011- 2012 επανεκτιμάται σε 6 δισ. ευρώ από την τρόικα, η οποία ζητά επιπλέον μέτρα.
 Επίσης υπολογίζεται ότι από το 2013 και μετά, λόγω ύφεσης, αστοχιών και μεταφοράς παρεμβάσεων πιο νωρίς (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης) θα χρειαστεί η ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου με επιπλέον μέτρα αξίας 5 δισ. ευρώ περίπου. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δανειστές τα μέτρα να μείνουν προς το παρόν ως μη προσδιοριζόμενα και να διευκρινιστούν τους επόμενους μήνες.
 Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι το καθεστώς συγγραφής του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά αβέβαιο και ρευστό:
 - Μετά τις δραματικές περιγραφές που κάνει η ίδια η κυβέρνηση για το κόστος των αντιδράσεων, οι επιτηρητές φέρονται να φέρνουν πιο κοντά το κακό σενάριο για την απόδοση των έκτακτων μέτρων, ακόμη και του τέλους στα ακίνητα. Ήδη από το προσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για ενδεχόμενο επιπλέον αύξησης του ελλείμματος από το 8,5% του ΑΕΠ (που είναι ο νέος στόχος του 2011) στο 9% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει επιπλέον μέτρα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να έρθουν το 2012.
 - Μία άλλη πηγή ασάφειας είναι η ύφεση. Πολλοί αναλυτές συντάσσουν σενάρια για μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ φέτος και το 2012 η οποία θα μειώσει και άλλο την απόδοση των μέτρων.
 - Υπάρχει και μία πιθανότητα για θετική εξέλιξη. Αν η Ε.Ε. αποφασίσει ένα νέο πακέτο στήριξης με ευνοϊκότερο επιτόκιο δανεισμού, τότε οι δαπάνες αποπληρωμής του χρέους περιορίζονται, μαζί και τα μέτρα για φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα υπάρξει και αναπτυξιακό «πακέτο» τότε το ίδιο το ΑΕΠ θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος.

~** Εκτός της νέας πραγματικότητας των εισοδημάτων τα τεκμήρια

*  Στα δίχτυα των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες μισθωτοί. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των πολύ υψηλών τεκμηρίων τα οποία, με δεδομένες τις μεγάλες μειώσεις μισθών που έχουν γίνει και θα γίνουν στον ιδιωτικό (λόγω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων) και το δημόσιο τομέα (λόγω του ενιαίου μισθολογίου), κινούνται πλέον στα όρια της φορολογικής πραγματικότητας.
 ~ Μισθωτοί με ένα μεσαίο σπίτι που έκαναν το «σφάλμα» να διαθέτουν ένα μεσαίου ή υψηλού κυβισμού αυτοκίνητο και ένα σπίτι στο χωριό κινδυνεύουν να φορολογηθούν για υψηλότερο εισόδημα από αυτό που πραγματικά αποκτούν διότι το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό τους. Να σημειωθεί ότι με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου τα τεκμήρια διαβίωσης αυξήθηκαν σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάστηκαν. Τα εισοδήματα, ωστόσο, συνεχώς συρρικνώνονται με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις πλέον τα τεκμήρια να οδηγούν σε φορολογικές επιβαρύνσεις φορολογούμενων που δεν κρύβουν εισόδημα από την εφορία.
 ~ Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που μένει με ενοίκιο σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική τιμή ζώνης 1.500 ευρώ, διαθέτει ένα ΙΧ ηλικίας 5 ετών 1.800 κυβικών εκατοστών και έκανε το «λάθος» να διαθέτει και ένα σπίτι στο χωριό επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία εισόδημα τουλάχιστον 16.050 ευρώ, δηλαδή 1.146 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα (και λαμβάνει 14 μισθούς) ή 1.337 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως αν εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Μπορεί οι παραπάνω μισθοί να δείχνουν λογικοί, ωστόσο, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας αποτελούν πλέον πολυτέλεια λόγω της ύφεσης.
 ~ Να σημειωθεί ότι ο παραπάνω μισθωτός έκανε το έγκλημα να έχει αποκτήσει ένα αυτοκίνητο κυβισμού 2.000 εκατοστών (με τραπεζικό δανεισμό την εποχή της φούσκας στην οικονομία) τότε το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται στα 17.250 ευρώ, ενώ αν έκανε το λάθος να έχει κληρονομήσει την ίδια κατοικία σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.850 ευρώ τότε το τεκμαρτό του εισόδημα αυξάνεται στα 18.790 ευρώ.
 ~ Σε δύσκολη θέση αναμένεται να έρθουν και οι υψηλόμισθοι του δημόσιου τομέα (π.χ. εργαζόμενοι στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών) μετά τις μειώσεις που θα γίνουν στις αποδοχές τους λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Εφόσον έχουν στην κατοχή τους κατοικία μεγάλης επιφάνειας και υψηλού κυβισμού οχήματα, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με τα τεκμήρια.
 ~ Οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων μπορούν να υποβάλουν σχετική ένσταση στην εφορία καθώς τα τεκμήρια είναι «μαχητά». Ωστόσο, θα πρέπει να πείσουν τον έφορο με παραστατικά και στοιχεία για το πραγματικό τους εισόδημα.

~** Ανέλεγκτες οι στοίβες των αποδείξεων στις εφορίες

~  Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο έχουν παραμείνει οι αποδείξεις που υπέβαλαν ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως στην εφορία οι φορολογούμενοι και οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλες επιστροφές φόρου. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αποδείξεων έχει ξεκινήσει σε ελάχιστες εφορίες λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και του φόρτου εργασίας από άλλες υποθέσεις, όπως η διόρθωση των λαθών στα πολύ-εκκαθαριστικά της εισφοράς αλληλεγγύης.
~ Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η σύσταση ειδικών επιτροπών για τον δειγματοληπτικό έλεγχο των αποδείξεων έχει πραγματοποιηθεί σε εφορίες που μετρώνται στα δάχτυλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να έχουν βεβαιωθεί ελάχιστα ποσά επιπλέον φόρου εισοδήματος από έλεγχο αποδείξεων και εντοπισμό «φουσκωμένης» αξίας. Μάλιστα με δεδομένο ότι η κατάσταση στις εφορίες από άποψη προσωπικού όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί της εφαρμογής του θεσμού της εφεδρείας και σε αυτές τις υπηρεσίες, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν τελικά γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι στις αποδείξεις και βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι.

~** Συμφωνία και άφιξη πρίγκιπα!

* Η πλευρά του πρίγκιπα μελετά τους νέους όρους που έθεσε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης - όπως διαρρέει η ίδια - και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία ενός της ημέρας, ο Σουλτάν Αλ Σαούντ θα έρθει ως το Σάββατο στην Ελλάδα! * Σε διαφορετική περίπτωση, ο Σουλτάν Αλ Σαούντ δεν αναμένεται να έρθει άμεσα στην Ελλάδα, καθώς θέλει πρώτα να ολοκληρωθεί η συμφωνία για να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο τριφύλλι και μετά να παρουσιαστεί.
* Το νέο θέμα με τις επαφές των δύο πλευρών εστιάζεται στον τρόπο που θα μπουν τα πρώτα 20 εκατομμύρια στην ομάδα, καθώς ο Βαρδινογιάννης ζήτησε χθες αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 15 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα πέντε να έρθουν αργότερα. Τον όρο αυτό μελετά η πλευρά του πρίγκιπα, δηλαδή ο Βλάσης Τσάκας και ο δικηγόρος Παναγιώτης Πετρόπουλος και διαρρέουν ότι σε περίπτωση που τον κάνουν αποδεκτό, ο 26χρονος Σαουδάραβας θα έρθει μέσα σε 48 ώρες στην Ελλάδα.
 * Διαφορετικά η άφιξη του θα μετατεθεί για άλλη ημερομηνία στο μέλλον, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά, πότε θα γίνει αυτό!

~** Ένταση στο Σύνταγμα

* Οδομαχίες στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της νέας συγκέντρωσης, που πραγματοποιείται σήμερα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, κατά τη δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας και ύστερα από τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια.
~** Νεκρός   είναι ο Καντάφι

* Υπέκυψε στα τραύματά του ο Μουαμάρ Καντάφι σύμφωνα με το Reuters. Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης συνελήφθη και τραυματίστηκε κοντά στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει με μια αυτοκινητοπομπή.
~**  Διαφωνούν ΔΝΤ και Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 * Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ΔΝΤ θέλει να περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσει το outlook πριν δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 * Το Ταμείο πιστεύει ότι οι προβλέψεις της Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά αισιόδοξες και θέλει να περιμένει για μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. της Κυριακής για να δει αν οι συζητήσει θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τη βιωσιμότητα των επιπέδων του χρέους.
 * "Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις άλλων μελών της τρόικα είναι υπερβολικά αισιόδοξες", αναφέρει πηγή στο πρακτορείο, ενώ άλλη πηγή σημειώνει: "Το ΔΝΤ σίγουρα θα θέλει να δει που θα καταλήξουν το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.
 * Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αν στη σύνοδο συμφωνηθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού χρέους, αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους επιτρέποντας στο ΔΝΤ να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, πιθανώς το Νοέμβριο.

~**  Γερμανία: Πιθανή η χρονική μετάθεση της Συνόδου Κορυφής - DJ

~ Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει την πιθανότητα αναβολής της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
 ~ Το πρακτορείο αναφέρει ότι η αιτία της πιθανής καθυστέρησης είναι η διαφωνία για το θέμα της μόχλευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

~** Χρυσοχοϊδης: Πατριωτική η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας

* ~  OI  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει δείξει μια απαράμιλλη στάση, την οποία θα την χαρακτήριζα εθνική, πατριωτική. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως η Ελλάδα να ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, αναφερόμενος στην στάση που θα τηρήσουν στην κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 * "Στην πραγματικότητα είμαστε μόνοι μας. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποιος από τον πολιτικό κόσμο, ο οποίος να συμπαραστέκεται ή να συνοδοιπορεί σε αυτή τη διαδικασία", τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε "Επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους Ευρωπαίους ηγέτες, από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και μια σειρά άλλες χώρες, δεν συμβαίνει ένα στοιχειώδες φαινόμενο συναίνεσης".
 * Ακόμη, αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών παρατήρησε: "Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ειλικρινής και βαθιά η θέληση της Νέας Δημοκρατίας να πάμε σε εκλογές. Η άποψή μου είναι πως δεν θέλει εκλογές".

~** Saxo Bank: Στη λογική του "παρατείνω και υποκρίνομαι" η Σύνοδος Κορυφής

* Ο Steen Jakobsen, chief economist της Saxo Bank, σχολιάζει τα σημερινά δεδομένα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και εκτιμά ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 Οκτωβρίου θα κινηθεί στην υπάρχουσα λογική του «παρατείνω και υποκρίνομαι» και το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι θα δούμε να εισέρχεται στη συζήτηση κάποιο στοιχείο μιας ενδεχόμενης λύσης.

 * Για να περιγράψει την κατάσταση και την επόμενη ημέρα, αναφέρει ότι ένα παλιό δάσος καταστρέφεται μερικώς, αλλά αυτή η καταστροφή αποτελεί και ανανέωση που επιτρέπει την εμφάνιση ενός πιο γόνιμου και καλύτερης ποιότητας οικοσυστήματος.
 * Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, η αγορά στοιχηματίζει ακόμη ότι η Γερμανία θα επιλέξει την αλληλεγγύη από την δημοσιονομική πειθαρχία, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές από τη Γερμανία χαμήλωσαν τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Η αγορά μοιάζει με παίκτη του πόκερ που έχει στοιχηματίσει όλα του τα χρήματα, ελπίζοντας να έχει δίκιο.

~** AΘΛΗΤΙΚΗ ΠΕΜΠΤΗ :
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου για το Europa League , Γιουρόπα κάπ στο ποδόσφαιρο :
1ος Όμιλος :
* Τόττεναμ  - Ρουμπίν Καζάν  1-0  , (1-0).- ^
* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Σάμροκ Ρόβερς  2-1 , (1-0).- Τα γκόλ : 12΄' Κοστίν Λάζαρ , 63΄ Βιερίνια , 48΄ Καρί Σχέππαρντ ,
2ος Όμιλος :
* Σταντάρ Λιέγης  - Βόρσκλα Πολτάβα  0-0 , (0-0).-
* Ανόβερο -Κοπεγχάγη  2-1  ,(1-0).-
3ος Όμιλος :
* Ραπίντ Βουκουρεστίου - Λέγκια Βαρσοβίας   0-1 ,(0-0).-
* Χαποέλ  Τέλ Αβίβ - Αϊτχόφεν    0-1 , (0-0).-
4ος Όμιλος :
* Σπόρτιγκ Λισσαβώνας - Βισλούϊ   2-0 , (1-0) .-
* Ζυρίχη  - Λάτσιο    1-1 ,(1-1).-
5ος Όμιλος :
* Στόουκ  - Μακαμπί Τέλ Αβίβ  3-0 , (3-0).-
* Ντιναμό Κιέβου - Μπεσίκτας  0-0  , (0-0).-
6ος Όμιλος :
 Αθλέτικο Μπιλμπάο - Σάλτσμπουργκ   2-2 , (0-2).-
Σλόβαν Μπρατισλάβας -Παρί Ζέν Ζερμέν   0-0 , (0-0).-
 7ος Όμιλος :
* Αλκμάρ - Αούστρια Βιέννης  2-2 , (0-2) .- ^
* Μάλμε - Μέταλιστ  1-4 , (1-2).- ^
8ος Όμιλος :
* Μάρμπορ - Μπράγκα 1-1 , (1-1).-  ^
* Κλάμπ Μπρίζ - Μπέρμιχαμ 1-2 , (1-1 ).- ^
9ος Όμιλος :
* Ρέν - Σέλτικ  1-!  , (1-0).- ^
* Ουντινέζε  - Ατλέτικο Μανδρίτης  2-0  , (0-0).- ^
10ος Όμιλος :
* ΑΕΚ  Λάρνακος  - Σάλκε  0-5 , (0-3).- ^
* Μακαμπί Χάϊφα - Στεάουα  Βουκουρεστίου  5-0 , (3-0).-
11ος Όμιλος :
 * Οντένσε Β.Κ. - Τβέντε 1-4 , ( 0-2 ).- ^
 * Βίσλα Κρακοβίας - Φούλαμ 1-0 , (0-0).- ^
12ος Όμιλος :
* Λοκομοτίβ Μόσχας - ΑΕΚ Αθηνών 3-1 (1-0).- ^ Tα γκόλ : 47΄και 71΄πεν . Ντιμίτρι Σίτσεφ , 90+2΄Φίλιπ Καισέντο , 88΄ Δημήτρης Σιαλμάς .- ^
 * Στούρμ Γκράτς - Άντερλεχτ 0-2 , (0-0).- ^

 Για την Ευρωλίγκα στο Μπάσκετ Πέμπτη , 20-10-2011 :
1ος Όμιλος :
* Ούλκερ  Φενέρ Μπαχτσε  - Κάχα Λαμποράλ  66-69 .- ^ Χθές .-
* Καντού - Νάνσι  80-69 .-  ^ Χθές .-
2ος Όμιλος :
* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Ουνικάχα Μάλαγα  98-77 ,( 52-49 ).- ^
* Μπρόσε Μπάσκετς - Ζάγκρεπ   96-65  , (52 -30) .-
3ος Όμιλος :
 * Αρμάνι Τζίνς Μιλάνο - Μακαμπί Ηλέκτρα Τ.Α. 89-82 ,  (41-38) .-
* Σαρλεουά - Ρεάλ Μανδρίτης  76-100  , (37-45)  .- ^
* Παρτιζάν Βελιγραδίου - Εφές Ανατολού 73-84 .- ^
  4ος Όμιλος :
* Ολίμπια Λουμπλιάνας - Μπαρτσελόνα  64-86  , (30-41)  .- ^
* Ούνικ Καζάν -Σιένα  71-79 .- ^ Χθές
* Ασέκο Π[ρόκουμ - Γαλατάσαράϊ 72-76 .-^ Χθές
5ος Όμιλος :
 * Μπιλμπάο - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς

~** ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 37 ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Η κ. Λούκα  Κατσέλη βουλευτής ΠΑΣΟΚ  .. : Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε το άρθρο 37  του πολυνομοσχεδίου και διεγράφει με απόφαση Γ. Παπανδρέου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ .-
Το πολυνομοσχέδιο πέρασε στην ψηφοφορία με 153 ψήφους του κυβερνώντος κόμματος .-

~**

 
***** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 :

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-

 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-

~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-

 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-

 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-19-2011.html  , Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 , Tετάρτη , 19 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/20-2011.html , Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 , Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση .-

**